ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008  ...
~
 
  
~ 8 Αυγούστου
Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (†813-820), του ομολογητού και Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350). Μαρτύρων Ελευθερίου και Λεωνίδου, Στυρακίου και Ερμολάου.Νεομαρτύρων Τριαντάφυλλου, του από Ζαγοράς (†1680) και Αναστασίου (Βουλγάρου), του εν Θεσ/νίκη (†1794). Θεοδοσίου του νέου, ηγουμένου εν τοις Οροβοίς και Γρηγορίου ζωγράφου, του Ρώσου.
~ 8 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού και Επισκόπου
~ Τη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού και Επισκόπου Κυζίκου τιμά σήμερα, 8 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Απόστολος Παύλος θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία της ομολογίας της πίστης μας προς το Χριστό, είπε: «Έχοντες ούν αρχιερέα μέγαν διεληλυθότα τους ουρανούς, Ιησούν τον υιόν του Θεού, κρατώμεν της ομολογίας».~
Αφού, δηλαδή, έχουμε μεγάλο Αρχιερέα, που έχει πλέον περάσει από τους ουρανούς και μπήκε στην αιώνια κατάπαυση, όπου μας περιμένει…
που δεν είναι απλός άνθρωπος, αλλά είναι ο Υιός του Θεού, ας κρατάμε καλά την ομολογία της πίστης μας προς Αυτόν, τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ομολογίας ήταν και ο Άγιος Αιμιλιανός, που έζησε μεταξύ 8ου και του 9ου αιώνα μ.Χ.
Ο Αιμιλιανός ήταν επίσκοπος Κυζίκου μετά το Νικόλαο, στα χρόνια 787 – 815 μ.Χ. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη που του παρείχε ο Θεός για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε’.
Αθλητής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτή και ενίσχυε τους πιστούς να υπομένουν καρτερικά τους ασεβείς διωγμούς. Υπέφερε πολλές κακοπάθειες και θλίψεις και πέθανε τελικά εξόριστος, σαν γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστης.
Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Της του Λόγου εικόνος διαγράψας την έλλαμψιν, Αιμιλιανέ Ιεράρχα διά βίου ορθότητας, την ένσωμον Εικόνα του Χριστού, εδίδαξας τιμάσθαι ευσεβώς, διά τούτο ως ποιμένα και αθλητήν, τιμώμεν σε κραυγάζοντες, δόξα τω παρασχόντι σοι Ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δωρουμένω διά σού, πάσι την άφεσιν.
Απολυτίκιο Αγ. Αιμιλιανού - 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   : https://youtu.be/pA0A_0VEfkk .-


~** Ο Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό
Γράφει ο π. Θωμάς Ανδρέου
Τις ημέρες αυτές του δεκαπενταυγούστου, οι Εκκλησιές μας, γεμίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσέρχονται ευλαβικά ώστε να ψάλλουν τους ωραίους ποιητικούς παρακλητικούς κανόνες, να θέσουν σαν ευωδιαστό λουλούδι το δάκρυ και την προσευχή τους, στην Εικόνα της Μεγάλης Κυράς.
~  Ο δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα, είναι μια περίοδος που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στον ουρανό, μιας και ένα κομμάτι του ουρανού, το κατέκτησε το ανθρώπινο γένος, στο πρόσωπο της Παναγιάς!
Βλέπεις πρόσωπα κάθε ηλικίας να ψελλίζουν λόγια, που για αιώνες ακούγονται στις Εκκλησιές αυτές τις ημέρες! Αριστουργήματα πραγματικά, γεμάτα από ανθρώπινα συναισθήματα, ευχαριστιακής δοξολογίας σε Εκείνην, που με συμπάθεια προς το ανθρώπινο γένος, κρατά όλον τον κόσμο στην μεγάλη Της αγκαλιά, μέσα στην οποίαν χώρεσε Ο Αχώρητος…
Πας στις Εκκλησιές και βλέπεις τον πονεμένο λαό μας που μέσα στις ζάλαις και τις συμφορές του βίου, αποζητά το απάνεμο λιμάνι του, στο Πρόσωπο Της! Σύγχρονοι Ροβινσώνες , ναυαγοί στο πέλαγος των θλίψεων, που αποζητάμε τον εύδιο λιμένα, κοντά Της, την σιγουριά μιας αόρατης αλλ” υπαρκτής προστασίας που μας διασώζει από τους κινδύνους.
Σε τούτες τις μέρες, της άκριτης ισοπέδωσης, αυτές οι απογευματινές στιγμές, έρχονται να φανούν ως δρόσος παρηγοριάς στον καύσωνα της ημέρας. Για κάποιους, ο Αύγουστος, είναι ο μήνας των διακοπών. Ανυποψίαστοι μπροστά σε όλα όσα μας τρομάζουν, συνεχίζουν να πιστεύουν στις δυνάμεις τους… Αντίθετα, για κάποιους άλλους, είναι ο μήνας της Παναγιάς! Ο μήνας, που από την αρχή του μέχρι και το τέλος του, ένα πρόσωπο κυριαρχεί: Εκείνης, που έγινε η αιτία, ώστε να μπορεί ξανά να ελπίζει ο άνθρωπος…
~ Στην παράδοση μας, η Παναγιά έχει ξέχωρη θέση. Και τούτο συμβαίνει διότι ο λαός μας, έχει ζυμωθεί με το όνομα Της, έχει οικειοποιηθεί το όνομα Της, Την έχει θέσει μέσα στην καρδιά του. Αλλά και Εκείνη του το ανταποδίδει καθημερινά! Πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει ένας ολάκερος τόπος που να δοξολογείται ακατάπαυστα η Παναγία ,όπως συμβαίνει στον Άθωνα.
Μπροστά Της, υποκλίθηκαν άρχοντες και βασιλείς της γης… Και έφθασαν στο σημείο, να απαρνηθούν τα πάντα για χάρη Της, και να πεθάνουν στον δικό Της τόπο, σαν απλοί μοναχοί. Κάπως έτσι, σκέπτομαι τον μεγάλο Αυτοκράτορα Θεόδωρο β΄τον Λάσκαρη να συνθέτει τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα, ακουμπισμένος σε μικρό τραπέζι, σκεπτικός , να καταγράφει τα συναισθήματα της ψυχής του, τόσο γλαφυρά, ώστε μετά από τόσους αιώνες αυτά να συνεχίζουν να αντέχουν μέσα στον αδηφάγο χρόνο…
~ ** Λίγα λόγια καρδιάς στην Παναγία μας
Άδειαζε συνέχεια τον εαυτό της, κι έτσι τον έβρισκε.
Κι έγινε η βασίλισσά του.
Και μπήκε στο Βασίλειο, το από πάντα έτοιμο.
*
Ήταν μια διαρκής κατάφαση στο υπέρλογο.
Κι έγινε Χαριτωμένη. Και Χαριτόβρυτη.
Ήταν μια απέραντη υπομονή στις θλίψεις.
Κι έγινε η των πάντων χαρά
Ήταν απαρατήρητη, ασήμαντη.
Κι έγινε πλατυτέρα των Ουρανών.
Ένιωθε δούλη.
Κι έγινε Δέσποινα.
Την κεράσαμε αγωνίες και πόνους.
Κι έγινε πηγή Ελέους.
Δεκτική σε ό,τι την έβρισκε.
Κι έγινε δώρο.
*
Μεταμόρφωνε τις πίκρες. Κι έγινε γλυκύτατη.
Ρούφαγε την απελπισία. Κι έγινε ελπίδα.
Είδε τα σκοτάδια μας. Κι έγινε αστέρι άδυτο.
Βίωσε απέραντη μοναξιά. Κι έγινε προστάτιδα.
Είδε τη βία κι έγινε ειρήνη.
Αμόλυντη και Άμωμη έγινε αιτία μόνο αγαθών.
Έσπασε τα φυσικά όρια κι έγινε παράδεισος.
Μας συγχωρεί και μας λυπάται που σκοτώσαμε τον Γιο της.
Κι έγινε αγκαλιά και μητέρα μας…
Άλλη μια αιώνια, αμετάλλαχτη πρόσκληση για την εξύψωσή μας.
Μας κρατάει κι από μια θέση στο Βασίλειό της!
Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε κάθε περαστικο απο τον τοιχο αυτον…
Η Γλυκειά μας Παναγιά να σκεπάζει ολονών την πορεία.
~


*** Παλιά Καλαμάτα: Η παραλία μας 
 \
Συνεπής στην αποστολή του ο ξεναγός μας φωτογραφικός φακός συνεχίζει και σήμερα, ενημερώνοντας τους φίλους αναγνώστες για την παλιά Καλαμάτα. Έχει σταθεί σ’ ένα μεγάλο και ιστορικό κομμάτι, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, την οικονομία του τόπου και την πολιτιστική μας εξέλιξη, μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για την παραλία μας. Το μεγάλο αυτό κομμάτι της Καλαμάτας, χάρις στο οποίο και τους άξιους ανθρώπους της έγινε ξακουστή και όχι μόνο.
  Η οδός Ναυαρίνου
Είναι γνωστό ότι, ανέκαθεν, ο μοναδικός αυτός παραλιακός δρόμος φιλοξένησε τους ανθρώπους που ζωντάνεψαν το λιμάνι, έδωσαν ζωή με την παρουσία τους και τα ωραία κτήρια που έφτιαξαν, τα οποία ακόμη και σήμερα θυμίζουν μια εποχή οικονομικής ευφορίας.
  Παραλιώτης θυμάται…
Εκεί που είναι τώρα οι αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου, στη γωνία, ήταν το σπίτι της οικογένειας Σαραντάκη. Στον πόλεμο έπεσε βόμβα και το γκρέμισε. Πλάι ήταν του Βασίλη Παπαδέα, που είχε παιδιά τον Γιάννη, τη Μαίρη (Γ. Πολάλη), την Άλκηστη (Γ. Σούντρη) και την Αργυρώ (Γ. Φραγκούλη). Ήταν σπίτι διώροφο.
Κάτω ήταν το κουρείο του Γιάννη Αμπαρτζόγλου, το ναυτικό πρακτορείο του Γιάννη Βοστετζάνου και τα γραφεία των εκτελωνιστών λιμένος. Πίσω ήταν η κορδέλα του Αντώνη Πατρινού. Αυτά απαλλοτριώθηκαν και έγιναν οι αποθήκες.
Γυρίζουμε πίσω στην οδό Ναυαρίνου, που στη γωνιά ήταν το σπίτι του γυμνασιάρχη Στ. Καντή, που είχε τρεις γιους, τους Σόλωνα, Δημήτρη, Κλεάνθη και τέσσερις κόρες, την Ελένη, την Αλέκα, την Τζένη και την Αθηνά (Ι. Παπαχρήστου).
Θυμάται τις οικογένειες των… Τάκη Μαυροειδή και Μιχάλη Χειλά, που είχαν πρακτορείο στο Λιμάνι. Στην ίδια σειρά τον πράκτορα Ανδρέα Ζερβάκη και τον εξάδερφό του Γιώργο Ζερβάκη, ο οποίος με υπομονή έφτιαξε δικό του πρακτορείο και παντρεύτηκε τη Μιμίκα Μανιάτη. Στη γωνιά Ναυαρίνου και Κανάρη ήταν το ζαχαροπλαστείο του Λάσκαρη και το πρακτορείο του Γιάννη Τζανετάκη, που είχε βοηθό τον Σπύρο Μανιάτη και που αργότερα κράτησε το πρακτορείο μαζί με τη Ναδίνα, κόρη του Τζανετάκη.
Τον Σωτήρη Κουρή, τον Γιάννη Μπελιτσάκο να δραστηριοποιούνται στο λιμάνι και στα κοινά της Καλαμάτας.
Θυμάται ακόμα τον Ντίνο Αργυρέα, που είχε κατάστημα Ναυτιλιακών, μαζί με τον πατέρα του Γιώργη.
Κοντά εκεί, η ταβέρνα του Λουγκάνη και λίγο πιο εκεί η ταβέρνα του Αρναούτη.
Στη συνέχεια βρισκόταν το ξενοδοχείο του Πουλάκου και στο ισόγειο το γραφείο των λιμενεργατών. Ανατολικότερα, ήταν το σπίτι του αείμνηστου Πέτρου Λιναρδάκη.
Θυμάται ότι στη γωνία Φαρών και Ναυαρίνου ήταν η ταβέρνα του Χειλά και πλάι το στιλβωτήριο του Τσέτουρα. Και ακόμα τους φορτωτές πλοίων: μπάρμπα Θανάση – Βρυώνη, τον Μηνά Αραπάκη, τον Στέλιο Ζωάκο, τον Γιάννη Λεμονιά, τον Γ. Τσάμπα, τον Γ. Τσούλο, τον Βασ. Αχριάνη και τον πρόεδρό τους Γιάννη Πετρόγκωνα.
Θυμάται το φαροφύλακα Γιώργη Ντέρκα, που είχε φτιάξει στολή… και καμάρωνε σαν ναύαρχος!
Το καφενείο του Κίσκηλα, όπου μόνιμοι πρεφαδόροι ήταν οι Πέτρος Λιναρδάκης, Ντίνος Αποστολάκης και Χρήστος Παπαδημητρίου. Σε άλλο καρέ έπαιζαν οι: Γ. Πουλάκος – Ράκης Πασχαλίδης και Φρέντυ Σαμαριτζής.
Ο Παραλιώτης μας αφηγητής θα κλείσει την παρούσα αναφορά, μνημονεύοντας για ιστορικούς λόγους τους εκάστοτε διατελέσαντες προέδρους του Σωματείου Λιμενεργατών, καθώς και τους ναυτικούς πράκτορες: Σωκράτη Σιδερέα – Ντίνο Δραγώνα – Παν. Αμπεδάκη – Αδάμη – Γιάννη Παπαδέα – Καραγιώργη – Παν. Κοκκινογούλη – Γιάννη Δραγώνα – Πιερρακέα – Τάκη Καλογεράκο και ακόμα τους Στράτη Κελλαράκο – Μιχ. Λαχανά – Κοτταρόπουλο – Διον. Φεραδούρο – Οδ. Λαλά – Αλέκο Κουμαρά – Άκη Βρυώνη – Μήτσο Χανδρινό – Παν. Αδάμη – Βασσάλο Νίκο – Ηλία Ζουμίδη – Μοσχόπουλο – Γ. Βραχάτη – Ηλ. Κοντέα – Μιχ. Πάφιλα – Β. Παρασκευά, Ι. Δρίτσα κ.α.
  -Συνεχίζεται   Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***   Σημαία ποιότητας "σήκωσε" η Μεσσηνία -23 βραβεία στο διαγωνισμό Taste Olymp Award 
Στην κοινωνία μας και σε όλες τις εκφράσεις της υπάρχει ένα σημαντικό ζητούμενο: η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι γνωστές οι φράσεις "πολλά λέγονται αλλά δεν γίνονται και άλλα που "γίνονται χωρίς να έχουν λεχθεί". Μια σειρά από τοπικές μεσσηνιακές επιχειρήσεις κάνουν, κατά παρέκκλιση, αυτά που έχουν λεχθεί και, πολύ περισσότερο, δεν κάνουν τίποτα αντίθετο απ' όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς.
Παρά τους χαμηλούς επικοινωνιακούς τόνους που κρατούν, έχουν καταφέραμε όπλο την ποιότητα, το μεράκι και τη διάθεση προσφοράς να κερδίσουν την αναγνώριση. Ταυτόχρονα, μας δημιουργούν την υποχρέωση να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Από τις στήλες του "Θάρρους" έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι είναι αδιανόητο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Μεσσηνίας να μην προσφέρονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα. Κι αυτή η γη άνθρωποί της παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μας είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν μόνο αλκοολούχα μεσσηνιακά προϊόντα (όσα έχουμε) στα καταστήματα, αλλά και να μην σερβίρεται ως συνοδευτικό ενός ποτηριού μπύρας, κρασιού ή βότκας ένα τοπικό μεσσηνιακό προϊόν (ελιές, λαλάγγι, σύκο).
   TASTE OLYMP AWARDS 2017
Στον πρόσφατο διαγωνισμό ανώτερης γεύσης (Taste Olymp Award) που έγινε στην Αθήνα, διακίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά  που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης.
Τα προϊόντα δοκιμάστηκαν κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο.
Το Βραβείο είναι ένα αξιόπιστο δείγμα ανωτερότητας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές εξωτερικού για την αύξηση των εξαγωγών. Και στο συγκεκριμένο διαγωνισμό η Μεσσηνία θριάμβευσε. Ειδικότερα:
  Ποτοποιία Κωστέας, 4 προϊόντα- 8 βραβεία
Στον καταξιωμένο διαγωνισμό εστάλησαν 4 προϊόντα της ποτοποιίας Κωστέα για να διαγωνιστούν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα απ' όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα που εστάλησαν στον διαγωνισμό και βραβεύτηκαν είναι: To Golden Drop παλαιωμένο τσίπουρο που τιμήθηκε με χρυσό βραβείο γεύσης. To Golden Drop μονοποικιλιακό τσίπουρο από Αγιωργίτικο που τιμήθηκε με αργυρό βραβείο γεύσης. Η επετειακή μας φιάλη τσίπουρου που απέσπασε το χάλκινο βραβείο γεύσης, χάλκινο βραβείο σχεδιασμού και συμπεριελήφθη στα 20 κορυφαία προϊόντα της διοργάνωσης βάσει συνολικής βαθμολογίας. Η επετειακή μας φιάλη ούζου που απέσπασε το αργυρό βραβείο γεύσης, χάλκινο βραβείο σχεδιασμού και επίσης συμπεριελήφθη στα 20 κορυφαία προϊόντα της διοργάνωσης βάσει συνολικής βαθμολογίας.
  Δουβόγιαννη Μαρία, "Μεσσηνιακή παράδοση", 5 βραβεία
Στο κατάστημα "Μεσσηνιακή παράδοση από τη Μαρία" μένεις στην κυριολεξία με το στόμα ανοιχτό. Δεν χοταίνει το μάτι από την πληθώρα των προϊόντων στα ράφια. Πρόκειται για ένα μαγαζί με τόσες χειροποίητες παραδοσιακές μεσσηνιακές γεύσεις. Φραγκόσυκα, σύκα, σταφύλια, ελιές, μελιτζανάκια, φράουλες, ροδάκινα, καρπούζια, ντομάτες, σέλινα, αρωματικά φυτά και ένα σωρό ακόμα προϊόντα της μεσσηνιακής γης έχουν εδώ την τιμητική τους…
Σίγουρα ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά της Μεσσήνης αλλά και από τις αγορές πολλών τουριστικών περιοχών της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
   Στεφανούρης  Α.Ε., 4 βραβεία
H ποτοποιϊα Β. Στεφανούρη στην Καλαμάτα, με σεβασμό στην παράδοση, συνδυάζοντας τη γνώση με τη σύγχρονη αντίληψη, δημιούργησε μια σειρά από εκλεκτά προϊόντα.
Πρόκειται για ένα σύνολο προϊόντων που αναμφίβολα ξεχωρίζουν σε γεύση και ποιότητα. Το ούζο το brandy, η ποικιλία των λικέρ, η ρακή, η μαστίχα, το τσίπουρο αλλά και οι αγνοί χυμοί, όλα έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών, προσφέροντας τους μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων
  STELLA MARE , 3 βραβεία 
Δεν είναι μόνο η απέραντη Ελληνική θάλασσα στην οποία μεγάλωσαν. Ούτε απλά ο παραδοσιακός τρόπος που τα ψαρεύτηκαν. Η μαγική συνταγή της Stella Mare περιλαμβάνει μεράκι, γνώση και δέσμευση στο όραμά της.  Να προσφέρει δηλαδή το καλύτερο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας, έτοιμο να το απολαύσει ο καταναλωτής και να ωφεληθεί από τα σημαντικά διατροφικά συστατικά τους.
   Παστελοποιία Χριστόπουλου , 2 βραβεία
Η «Παστελοποιία – Ποτοποιία Χριστόπουλος 1958»  μετά από 70 ολόκληρα χρόνια και τρείς γενιές συνεχούς παρουσίας στο χώρο της απόσταξης και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, καταφέρνει όχι μόνο να στέκεται αξιοπρεπώς όρθια αλλά και να διακρίνεται παγκοσμίως με τα σπιτικής κατασκευής προϊόντα της,  δίχως να σταματά ποτέ να βελτιώνεται και να προοδεύει.
   Ποτοποιία Χριστόπουλος Κωνσταντίνος , 1 βραβείο
Η τεχνογνωσία της Ποτοποιίας ξεκίνησε στις αρχες του 19ου αιώνα απο τον παππού  Κωνσταντίνο δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση ποτοποιίας του αδελφού του. Επίσημα πλέον, η ποτοποιία το 1958 πέρασε στα χέρια του Κωνσταντίνου μετά απο την αποχώρηση του αδελφού και επί 3 γενεές υφίσταται έως σήμερα,  προσθέτοντας και την παραγωγή παστελιού. Τα προϊόντα που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή δεν διαφέρουν από τον σημερινό τρόπο παραγωγής, παρά μόνο στον εξοπλισμό, που είναι τελευταίας τεχνολογίας. Προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές, αλλά και την ποιότητα των πρώτων υλών μας στο μέγιστο βαθμό, μιας και άλλωστε αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα μας ξεχωριστά.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Εγρήγορση, συσπείρωση και απαίτηση για να σωθεί το Κάστρο της Κυπαρισσίας 
Κάλεσμα σε εγρήγορση, συσπείρωση και απαίτηση για να σωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας, απηύθυνε η πρόεδρος του “Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”, Τζίμα Ιμιρζιάδη, στο κλείσιμο της σπουδαίας εκδήλωσης για την Αρχαία Μεσσήνη και την αξία των μνημείων με ομιλητή τον Πέτρο Θέμελη, στον Παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας. Η κα Ιμιρζιάδη έκανε κοινωνούς τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του προβλήματος που υπάρχει στο κάστρο της Κυπαρισσίας με τα βραχώδη πρανή και τον κίνδυνο κατάρρευσης καθώς και του γεγονότος ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη στερέωσή τους, όπως επίσης και μελέτη για επεμβάσεις στο εσωτερικό του κάστρου, τονίζοντας την αναγκαιότητα το κάστρο να σωθεί. Ο λαμπρός καθηγητής, Πέτρος Θέμελης, τόνισε την αξία των μνημείων και δη της Κυπαρισσίας, που είναι ολόκληρη η “Αρκαδιά”, η Παλιά Πόλη, ένα μνημείο, σημειώνοντας πως το κάστρο πρέπει να προστατευτεί και αναδειχθεί. Η πρόεδρος του “Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”, Τζίμα Ιμιρζιάδη, τόνισε πως, «Θα σας κάνω κοινωνούς σήμερα ενός προβλήματος που ισχύει για την Κυπαρισσία και πολλοί δεν το ξέρετε. Το κάστρο, το ιστορικό μας κάστρο, έχει κίνδυνο, έχουν φθαρεί – όπως ξέρετε πολλοί – τα πρανή του βραχώδη κι είναι επικίνδυνο να πέσει. Λόγω αυτού του προβλήματος η Αρχαιολογία δεν προβαίνει σε κανένα έργο που έχει να κάνει με το κάστρο. Θεωρούν ότι, αν δεν στερεωθεί το κάστρο δε μπορεί να γίνει κανενός άλλου είδους επέμβαση. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μια μελέτη για το κάστρο, έτοιμη και εγκεκριμένη στο υπουργείο Πολιτισμού, έτοιμη, κλεισμένος ο φάκελος, για να πάει για χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Περιφερειάρχη, του Πέτρου του Τατούλη και ζητάμε σήμερα από ’σας όλους να συμμετέχετε σ’ αυτή τη διεκδίκηση που έχουμε να δοθούν χρήματα για να στερεωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας! Μαζί με τη μελέτη του κάστρου της Κυπαρισσίας, τη στερέωση δηλαδή των βραχωδών πρανών, υπάρχει και μια άλλη μελέτη για επεμβάσεις και αναπλάσεις στο εσωτερικό του κάστρου, που το ’χει κάνει η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας. Δηλαδή, υπάρχουν δύο μελέτες, η οποίες η μία βοηθάει την άλλη. Όμως, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κινητοποιήσουμε τις Αρχές, όλες τις Αρχές και πρώτα την Περιφέρεια, για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Θεωρώ ότι είμαστε στο σημείο που θα εκραγεί η κατάσταση και, πραγματικά, φοβάμαι ότι πιθανόν δε θα έχουμε στο μέλλον την ευκαιρία να ξαναπάρουμε Κοινοτικά χρήματα. Κι αν δεν έχουμε την ευκαιρία να ξαναπάρουμε Κοινοτικά χρήματα νομίζω ότι πολλά μνημεία μας θα μείνουν άφτιαχτα, μαζί και το κάστρο Κυπαρισσίας. Ζητάω, λοιπόν, απ’ όλους μια εγρήγορση στο να πιέσουμε όλου τους φορείς για να ζητήσουμε, επιτέλους, τη χρηματοδότηση για να σταθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων σας! Αυτό είναι και το μήνυμα μετά από τη λαμπρή παρουσία του Πέτρου του Θέμελη εδώ, που κάνει έναν αγώνα κι εκείνος μπορεί από το μέγεθός του να το πετύχει, εμείς για να το πετύχουμε επειδή είμαστε μηδαμινά μεγέθη μπροστά στον Πέτρο το Θέμελη χρειάζεται να συσπειρωθούμε όλοι για να απαιτήσουμε να σωθεί το κάστρο της Κυπαρισσίας». Με τη σειρά του, ο Πέτρος Θέμελης επεσήμανε ότι, «Η Κυπαρισσία με συγκινεί ιδιαίτερα περισσότερο από άλλες πόλεις. Την έχω γνωρίσει και σε ανύποπτο χρόνο, πριν από πολλά χρόνια, έχω έρθει πάρα πολλές φορές, έχω ξαναμιλήσει δυο – τρεις φορές στην Κυπαρισσία για θέματα της Κυπαρισσίας. Αξίζει μιας καλύτερης μεταχείρισης αυτή η πόλη. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει σήμερα από την απήχηση που είχε στον κόσμο η δικιά μου παρουσία, η ομιλία και οι αρχές τις οποίες ακολουθώ. Χρήση των χώρων, λειτουργία τους, ανάδειξη όλων των μνημείων όλων των εποχών, έχουν την ίδια αξία. Γράφω όσο μπορώ σε εφημερίδες, υποστηρίζω αυτή την αρχή ότι τα μνημεία όλων των εποχών απ’ την προϊστορία μέχρι σήμερα έχουν την ίδια αξία και, μάλιστα, η διαχρονικότητα και η συνύπαρξη αυτών των στοιχείων, των κλασσικών που έχει η Κυπαρισσία, όχι μόνο του λιμανιού της, όλη η πόλη είναι αρχαιολογικός χώρος και κακώς δεν έχει ερευνηθεί κομμάτια και πυρήνες της αρχαίας πόλης που έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς από τους αρχαιολόγους, υπάρχουν και ευρήματα στα μουσεία που μιλάνε γι’ αυτή τη σημασία αυτής της πόλης, αλλά και ο Μεσαίωνας και η ιστορικότητα, η συνέχεια της ζωής και φυσικά το κάστρο αυτό, η “Αρκαδιά” ολόκληρη, η παλιά πόλη, η κήρυξή της είναι σπουδαία, πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Το κάστρο πρέπει να προστατευτεί κι αναδειχθεί. Νομίζω ότι, ο πολιτισμός είναι αυτός που θα σώσει την Ελλάδα».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Οι θυσίες της Καλαμάτας κατά την ιταλική και γερμανική κατοχή 
Ο Δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα, προχθές,  και συναντήθηκε στις 10.30 με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Ο Π. Νίκας του παρέδωσε έγγραφο αίτημα, την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό υποστηρικτικό πόνημα, για τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941-1944. Συμφωνήθηκε να προωθηθεί από πλευράς Υπουργείου ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
  Α) 23 Ιανουαρίου 1942
Η πρώτη εκτέλεση ενός πατριώτη από τον οικισμό Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας
 Σε σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» της 31ης Ιανουαρίου 1942, αναφέρεται ότι «το Ιταλικόν πολεμικόν Στρατοδικείον κατεδίκασε προ ημερών εις θάνατον τον εκ Γιαννιτσανίκων Δημήτριον Αχ. Μυλωνάν, ο οποίος κατελήφθη κατέχων όπλα και πολεμοφόδια. Η απόφασις αύτη εξετελέσθη την αυγήν της 23ης Ιανουαρίου 1942».
Β) Ιανουάριος 1942
Συλλήψεις 4 γνωστών Καλαματιανών και μεταφορά τους σε στρατόπεδο στην Ιταλία
Τον Ιανουάριο του 1942, η ιταλική Αστυνομία (Καραμπινιερία) της Καλαμάτας συνέλαβε τέσσερις γνωστούς πολίτες και τους μετέφερε σε στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στη Βόρεια Ιταλία. Επρόκειτο για τους Αλέκο Αποστολάκη, βιομήχανο, Κωνσταντίνο Θ.
Κουτσομητόπουλο, ιατρό, Φώτη Ι. Κωστόπουλο, έμπορο και Παναγιώτη Νικολόπουλο, δικηγόρο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι συλληφθέντες είχαν καταδοθεί στην Ιταλική Αστυνομία από συνεργάτες της, με την κατηγορία ότι δρούσαν εναντίον της Κατοχής.
Μετά τη λήξη του Πολέμου στην Ευρώπη, το Μάιο του 1945, οι πιο πάνω Καλαματιανοί ευρέθησαν εν ζωή, παρά τις δοκιμασίες τους ως «πολιτικοί κρατούμενοι» και επέστρεψαν στην Καλαμάτα.
Γ) 16 Απριλίου 1942
Εκτέλεση ενός πατριώτη
Ο πατριώτης Ηλίας Ν. Νοέας από τη Σαϊδόνα της Μάνης εκτελέστηκε «… επί, διά πολεμικού όπλου, αποπείρα της σωματικής ακεραιότητος στρατιώτου των ενόπλων Ιταλικών Δυνάμεων». Η εκτέλεση έγινε στις 16 Μαΐου 1942 στην τοποθεσία Καζάλα της Καλαμάτας.
Δ) 9-10 Ιουλίου 1942
Συλλήψεις 5 αξιωματικών και μεταφορά τους στην Ιταλία
Στις 9 και 10 Ιουλίου 1942, η Ιταλική Αστυνομία προέβη επιλεκτικώς σε συλλήψεις αξιωματικών, οι οποίοι είχαν αρχίσει να συζητούν και να κινούνται για τη δημιουργία Οργανώσεως Αντιστάσεως εναντίον των Κατακτητών. Στο διάστημα αυτό συνελήφθησαν οι: Βενετσάνος Κετσέας, Συνταγματάρχης Πεζικού, άλλοτε Διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού της Καλαμάτας, Σίμος Μπόζεμπεργκ, Ταγματάρχης και οι Λοχαγοί Γεώργιος Αλεβίζος, Σταύρος
Δρακουλαράκος και Γεώργιος Κόπιτσας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Ιταλία.
Ε) 24 Ιουλίου 1943
Δολοφονία 3 πατριωτών στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας
Στις 24 Ιουλίου 1943 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο κατά της καθόδου του Βουλγαρικού Στρατού στην κεντρική Μακεδονία. Οι Ιταλοί διέλυσαν τους συγκεντρωθέντες με τα όπλα και σκοτώθηκαν τρεις Έλληνες: Ελευθέριος Κοκκίνης του Δημητρίου, ετών24, Σπυρίδων Γρίβας του Εμμανουήλ, ετών 22 και Γεώργιος Μιχαλόπουλος του Νικήτα, ετών 25, ενώ υπήρξαν πολλοί τραυματίες.
Στ) 13 Σεπτεμβρίου 1943
Εκτέλεση 10 πατριωτών
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 10 κρατούμενοι των φυλακών της Καλαμάτας οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τον Ιταλικό Στρατό. Για την εκτέλεση των 10 πατριωτών, την πρώτη ομαδική στην πόλη, ουδεμία ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Στρατό. Οι οικείοι τους πληροφορήθηκαν το τραγικό γεγονός όταν πήγαν στις φυλακές για επίσκεψη .
Σύμφωνα με το Βιβλίο Ιταλοκρατουμένων των φυλακών της Καλαμάτας, οι νεκροί είναι οι εξής: Ιωάννης Γ. Αλούπης, Γεώργιος Κ. Βούλγαρης, Γεώργιος Περ. Κλείδωνας, Δημήτριος Γ. Κακαβάς, Θεοχάρης Γ. Λογκαράκης, Κωνσταντίνος Ι. Λαμπρόπουλος, Χρήστος Ν. Μπούρας, Νικόλαος Ι. Μαυρίκης, Γεώργιος Λ. Νικολόπουλος, Μιχαήλ Δ. Τσιχριντζής.
  Ζ) 21 Σεπτεμβρίου 1943
Εκτέλεση δύο πατριωτών
Από το Γερμανικό Στρατό εκτελέστηκαν στην Παραλία της Καλαμάτας δύο πατριώτες, ο δικηγόρος Αριστείδης (Ρούλης) Σαλαβράκος και ο εργάτης Αντώνιος Σούμπασης.
Η) 22 Οκτωβρίου 1943
Ομαδικές συλλήψεις 1.100 ομήρων
Σε ανακοίνωση του Γερμανικού Φρουραρχείου Καλαμάτας αναφέρεται ότι «λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών, δηλαδή δολοφονιών και αποπειρών εναντίον εξεχουσών προσωπικοτήτων της πόλεως και άλλων ατόμων, ο Γερμανός στρατηγός διέταξε την εκκένωσιν της συνοικίας «Ράχης» και την σύλληψιν όλων των ανδρών ηλικίας από 15-60 ετών καθώς επίσης και εκατόν Ομήρων». Σημειώνεται, όμως, ότι οι συλλήψεις έγιναν σε όλη την πόλη και όχι μόνο στη Ράχη.
Οι Γερμανοί οδήγησαν τους συλληφθέντες με τα πόδια ώς την Κόρινθο και από εκεί με φορτηγά αυτοκίνητα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στο Χαϊδάρι και στου Γουδή.
Τελικά, 188 Καλαματιανοί εστάλησαν σιδηροδρομικώς όμηροι στη Γερμανία, από το σταθμό Λαρίσης, στις 24 Νοεμβρίου 1943, στο στρατόπεδο Νταχάου. Αυτό ελευθερώθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό στις 29 Απριλίου 1945, έπειτα από μάχη. Οι επιζήσαντες Καλαματιανοί, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας, ήταν 60, δηλαδή απεβίωσαν στο Νταχάου 128 Καλαματιανοί.
Θ) 7 Νοεμβρίου 1943
Καταστροφή της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς
Η ιστορική Ιερά Μονή Βελανιδιάς, ορμητήριο των επαναστατών το 1821, που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βορείως της Καλαμάτας, βομβαρδίσθηκε από το γερμανικό Πυροβολικό και πυρπολήθηκαν τα κτήριά της, λόγω της εκεί παρουσίας ανταρτών.
Ι) 24 Νοεμβρίου 1943
Εκτέλεση 10 Καλαματιανών
Δέκα Καλαματιανοί εκτελέσθηκαν από το Γερμανικό Στρατό στο χωριό Τρίοδος, σε αντίποινα για τον τραυματισμό ενός Γερμανού στρατιώτη στο κέντρο της Καλαμάτας. Οι εκτελεσθέντες ήταν οι εξής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού Φρουραρχείου: Καπετανάκης Παναγιώτης, Χαρίτης Δημήτριος, Ανδρεάκος Κούλης, Λημναίος Βασίλειος, Ασλανιάν Χατσίκ, Φενδιάν Αγκόπ, Μασιάν Βαχέλ, Ρόδος Πέτρος, Δημητρέας Κωνσταντίνος, Σουβελάκης Παναγιώτης.
ΙΑ) 27 Ιανουαρίου 1944
Συλλήψεις 150 πατριωτών στην Καλαμάτα
Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις Γερμανικές Φυλακές Τρίπολης. Πολλοί απ’ αυτούς εκτελέσθηκαν στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.
ΙΒ) 4 Φεβρουαρίου 1944
Συλλήψεις 200 πολιτών στην Καλαμάτα
Ομαδικές συλλήψεις 200 πολιτών στην Καλαμάτα, το πρωί της ημέρας εκείνης, στην περιοχή της Δημοτικής Λαχαναγοράς, των Κρεοπωλείων, της πλατείας 23ης Μαρτίου και της οδού Νέδοντος. Τελικά, στα χέρια των Γερμανών παρέμειναν περί τους 150.
ΙΓ) 8 Φεβρουαρίου 1944
Ομαδικές εκτελέσεις από το Γερμανικό Στρατό στην Καλαμάτα
Σε αντίποινα για τις ενέδρες ανταρτών σε Γερμανικές φάλαγγες στον Άγιο Φλώρο (5/2) και στην Καζάρμα Μεσσηνίας, εκτελέσθηκαν εντός του πεδίου ασκήσεων του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα (παλιό στρατόπεδο Παπαφλέσσα), 149 από τους κρατούμενους, που είχαν συλληφθεί κυρίως στις αρχές Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι σε αναφορά του Γερμανικού Στρατού, σχετικά με την ενέδρα κατά Γερμανικής φάλαγγας στην Καζάρμα στις 8 Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι ο Ναυτικός Διοικητής Πελοποννήσου διέταξε την εκτέλεση «…149 κατοίκων με τυφεκισμό». Αρχικώς, είχε διατάξει την εκτέλεση 100 ατόμων, μετά την επίθεση στον Άγιο Φλώρο, αλλά ο αριθμός αυξήθηκε μετά την επίθεση στην Καζάρμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο Δήμος Καλαμάτας έχει στη διάθεσή του, ο κατάλογος των εκτελεσθέντων, που αριθμούνται σε 153, έχει ως εξής:
ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗΣΑΝ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΝ 8ην ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
1. Αθανασόπουλος Παναγιώτης
2. Αλούπης Γεώργιος
3. Αλούπης Παναγιώτης
4. Αναγνωστόπουλος Γεώργιος
5. Αναστασόπουλος Ιωάννης
6. Ανδρεάκος Κωνσταντίνος
7. Ανδρεάκος Μιχαήλ
8. Αργυράκης Αθανάσιος
9. Ασημακόπουλος Διονύσιος
10. Βαξεβάνογλου Παντελής
11. Βαρσεδάκος Δημήτριος
12. Βρυώνης Παναγιώτης
13. Γαζόπουλος Πέτρος
14. Γιατράς Πέτρος
15. Γεωργόπουλος Χρίστος
16. Γιλόπουλος Βασίλειος
17. Γκάιαν Μαλιβιάν
18. Γκλεζάκος Στυλιανός
19. Γκραικονάς Κανελιώτης
20. Δημητρέας Κωνσταντίνος
21. Δημητριάδης Γεώργιος
22. Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος
23. Διακουμέας Διονύσιος
24. Διαμαντόπουλος Παναγιώτης
25. Διακουμογιαννόπουλος Αναστάσιος
26. Διακουμογιαννόπουλος Παναγιώτης
27. Δικαιουλάκος Πέτρος
28. Δουράκης Κωνσταντίνος
29. Δουράλας Γεώργιος
30. Δρούτσας Παναγιώτης
31. Ζαχαράκης Νικόλαος
32. Ζευγίτης Ελευθέριος
33. Ηλιόπουλος Νικόλαος
34. Θαρουνιάτης Αντώνιος
35. Θεοδωρόπουλος Δημήτριος
36. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης
37. Καζαρέας Σταύρος
38. Καλαμάτας Γεώργιος
39. Καλαμόπουλος Μιχαήλ
40. Κάλολης Παναγιώτης
41. Καλλιάνης Παναγιώτης
42. Κούτσης Γεώργιος
43. Καπογιάννης Παναγιώτης
44. Καραβαίος Κωνσταντίνος
45. Καραλής Παναγιώτης
46. Καράμαλης Παναγιώτης
47. Καράμαλης Ευστράτιος
48. Καραμπάγιας Κωνσταντίνος
49. Καράμπαλος Δημήτριος
50. Καραμπατέας Σωτήριος
51. Καρδαράς Δημήτριος
52. Κασκούτης Δημήτριος
53. Καστοράκης Παναγιώτης
54. Κατσαρέας Σταύρος
55. Κατσιμπάλας Δημήτριος
56. Καψούρος Απόστολος
57. Κελέσης Νικόλαος
58. Κλαμπατσέας Σταύρος
59. Κλείδωνας Γεώργιος
60. Κοκκινογούλης Σταύρος
61. Κόλλιας Κωνσταντίνος
62. Κονταρίνης Δημήτριος
63. Κοτταράς ή Κωταράκος Παναγιώτης
64. Κούδας Βασίλειος
65. Κουκής Μιχαήλ
66. Κουτίβας Νικόλαος
67. Κουμανάκος Νικόλαος
68. Κούτσης Γεώργιος
69. Κουράκλης Πέτρος
70. Κουράκος Ιωάννης
71. Κουραμπάς Παναγιώτης
72. Κουτούβελας Κυριάκος
73. Κουτούβελας Νικόλαος
74. Κουτσοβέλος Κωνσταντίνος
75. Κουτσουμπός Νικόλαος
76. Κοματάς Γεώργιος
77. Λογκαράκης Θεόδωρος
78. Κυριακόπουλος Αντώνιος
79. Κυριακόπουλος Ιωάννης
80. Κωλέτσης Βασίλειος
81. Κωνσταντόπουλος Λάμπρος
82. Λίβας Ιωάννης
83. Λύγουρης Κωνσταντίνος
84. Λυμπερόπουλος Παναγιώτης
85. Μαλάσης Πέτρος
86. Μαμώλης Προκόπης
87. Μανωλόπουλος Γεώργιος
88. Μανωλούδης Παναγιώτης
89. Μαξιλάρας Ιωάννης
90. Μαρκόπουλος Αναστάσιος
91. Μεταξάς Δημήτριος
92. Μηλίτσης Παναγιώτης
93. Μητρογιαννόπουλος Αθανάσιος
94. Μιναρετζής Νικόλαος
95. Μπουρινόπουλος Απόστολος
96. Μπαθρέλλος Θεόδωρος
97. Μπαθρέλλος Νικόλαος
98. Μπάνος Ευάγγελος
99. Μπαζάνης Αναστάσιος
100. Μπενέτος Βασίλειος
101. Μποσίνης Κωνσταντίνος
102. Μπούνας Παναγιώτης
103. Νικολάου Γεώργιος
104. Νικολόπουλος Γεώργιος
105. Ξωξάκος Θωμάς
106. Οδεμισιώτης Χριστόφορος
107. Παναγάκης Γεώργιος
108. Παναγιωτάκος Σταύρος
109. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
110. Πανταζής Γεώργιος
111. Πανταζόπουλος Ευάγγελος
112. Πανταζόπουλος Νικόλαος
113. Πανούσης Αναστάσιος
114. Παπανικολάου Σωτήριος
115. Παπανικολόπουλος Παναγιώτης
116. Παπουτσής Χρίστος
117. Πατσόπουλος Διονύσιος
118. Παχής Γεώργιος
119. Περσόπουλος Ιωάννης
120. Πετρακάκος Παναγιώτης
121. Πετράκης Δημήτριος
122. Πετρόπουλος Πέτρος
123. Πίττος Αριστομένης
124. Πουλάκος Μιχαήλ
125. Ρεϊτζόπουλος Πολυχρόνης
126. Σαμουηλίδης Μιλτιάδης
127. Σαραντέας Κωνσταντίνος
128. Σαραντόπουλος Νικόλαος
129. Σαριανός Παναγιώτης
130. Σερεμέτης Παναγιώτης
131. Σουρβίνος Όθων
132. Σπέντζουρας Δημήτριος
133. Σταθάκης Χαράλαμπος
134. Σταματέλος Παναγιώτης
135. Σταμάτης Αθανάσιος
136. Στασινόπουλος Δημήτριος
137. Σταυράκης Βασίλειος
138. Σταυρόπουλος Αντώνιος
139. Ταγαρούλιας Αθανάσιος
140. Τζουβελέκης Παναγιώτης
141. Τατσόπουλος Πέτρος
142. Τριβέλης Δημήτριος
143. Τσακάκος Νικόλαος
144. Τσινόρεμας Ιωάννης
145. Τσιριώνης Αντώνιος
146. Τσιχριτζής Μιχαήλ
147. Τσιφιλιτάκος Γεώργιος
148. Φερέτος Χρίστος
149. Χαρίτος Δημήτριος
150. Χατζής Σωτήριος
151. Χριστοδουλόπουλος Ηλίας
152. Χρόνης Γεώργιος
153. Ψυχογιός Ηλίας
 ΙΔ) 12 Φεβρουαρίου 1944
Απαγχονισμός ενός πατριώτη στην πλατεία 23ης Μαρτίου
Ήταν ο αντάρτης Ηλίας Βασιλόπουλος, που συνελήφθη από τους Γερμανούς και ομολόγησε ότι τραυμάτισε Γερμανό στρατιώτη. Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί, σε αντίποινα για τον τραυματισμό, είχαν εκτελέσει 10 πολίτες στην Τρίοδο, στις 24 Νοεμβρίου 1943.
  ΙΕ) 23 Φεβρουαρίου 1944
Εκτελέσεις 50 πολιτών στην Τρίπολη
Οι 25 ήταν Καλαματιανοί, συλληφθέντες και κρατούμενοι στις εκεί Γερμανικές Φυλακές. Οι εκτελέσεις έγιναν σε αντίποινα για τη δολοφονία Έλληνα διερμηνέα των Γερμανών.
Ιστ) 24 Φεβρουαρίου 1944
Εκτελέσεις 200 πατριωτών στην Παλιόχουνη Αρκαδίας
Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, στις 27 Ιανουαρίου 1944 έγιναν στην Καλαμάτα συλλήψεις 150 πατριωτών. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις Γερμανικές Φυλακές Τρίπολης. Πολλοί απ’ αυτούς εκτελέσθηκαν, ως αντίποινα σε ενέδρα ανταρτών, στην Παλιόχουνη Μεγαλόπολης, στις 24 Φεβρουαρίου 1944.
ΙΖ) 1η Μαΐου 1944
Εκτελέσεις 30 κρατουμένων στο ποτάμι Νέδοντα της Καλαμάτας
Οι εκτελέσεις έγιναν σε αντίποινα για την επίθεση ανταρτών στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας, στα τέλη Απριλίου 1944, όπου έστησαν ενέδρα και σκότωσαν ένα Γερμανό στρατηγό και το μεγαλύτερο μέρος της φρουράς που τον συνόδευε. Ο τόπος των εκτελέσεων είναι βορειοδυτικά της συμβολής της σημερινής οδού Σπάρτης και της παλαιάς εθνικής οδού προς Σπάρτη.
ΙΗ) 16 Ιουνίου 1944
Εκτελέσεις 27 κρατουμένων στο Νέδοντα
Την ημέρα αυτή, έγιναν εκτελέσεις στο ίδιο μέρος παρά τον Νέδοντα, όπου είχαν γίνει και οι εκτελέσεις της Πρωτομαγιάς. Εκτελέσθηκαν 27 κρατούμενοι.
ΙΘ) 12 Ιουλίου 1944
Εκτέλεση 3 πατριωτών στην Καλαμάτα
Έγινε σε αντίποινα για το θανάσιμο τραυματισμό Γερμανού στρατιώτη στο Ασπρόχωμα από αντάρτες. Οι εκτελεσθέντες ήταν: 1. Τσινόρεμας Ιωάννης 2. Μπαρούνης Μηνάς 3. Κοτσίρης Ηλίας.

***  Τ.Ε. ΚΚΕ Μεσσηνίας: Ανάγκη δημιουργίας μόνιμης δομής περίθαλψης μεταναστών στην Καλαμάτα 
Με αφορμή ένα ακόμα δουλεμπορικό που κατέπλευσε τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα, η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ τονίζει την ανάκγη δημιουργίας φιλοξενίας μεταναστών, πλήρως οργανωμένη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να το θέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της ερχόμενης Τρίτης. Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Για άλλη μια φορά, 50 μετανάστες εκ των οποίων 16 παιδιά κατέφθασαν στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Κλιμάκιο του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή παρεβρέθηκε στο λιμάνι και στην συνέχεια στο κτίριο του νέου Δημαρχείου που λειτουργεί ως χώρος κράτησης. Να θυμίσουμε ότι σε αυτό το χώρο κρατούνται ακόμα 18 μετανάστες από την προηγούμενη καραβιά που κατέφθασε στην πόλη μας πριν από ένα μήνα περίπου.
Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ, που εδώ και χρόνια καταθέτουμε και διεκδικούμε, να δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας όλων αυτών των ανθρώπων που έρχονται με καραβιές και θα συνεχίσουν να έρχονται όσο επικρατεί στις χώρες τους πόλεμος, πείνα και δυστυχία μετά από τις επεμβάσεις των κάθε είδους ιμπεριαλιστών.
Ένα κέντρο που θα λειτουργεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με ευθύνη της κυβέρνησης (που για άλλη μια φορά δεν τοποθετείται και πετάει τη μπάλα στην εξέδρα), χωρίς τη συμμετοχή  ΜΚΟ που λυμαίνονται χρήματα και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγές.
Αυτό το αίτημα θα επανατοποθετηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι ώρα ευθύνης για την Δημοτική πλειοψηφία, αλλά και για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση και να την κάνουν στόχο διεκδίκησης.
Αυτό που προέχει τώρα σε αυτές τις συνθήκες «φιλοξενίας» που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και ανθρώπινες να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά και τις γυναίκες όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.
Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, όλους όσους στέκονται δίπλα στους μετανάστες και ενάντια στις φασιστικές κραυγές να συνεχίσουν την έκφραση αλληλεγγύης με κάθε τρόπο προς τους μετανάστες.
Καλούμε το λαό της Καλαμάτας να στηρίξει το αίτημα να δημιουργηθεί ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας".

***  Αυτοκίνητο ΙΧ χτύπησε μηχανάκι στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτόγραφίες) 
 
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας στη διασταύρωση των οδών Γεωργούλη και Αναγνωσταρά. ΙΧ αυτοκίνητο, διερχόμενο την οδό Γεωργούλη, παραβίασε το Stop, και συγκρούστηκε με μηχανάκι που βρισκόταν στην οδό Αναγνωσταρά. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός της μηχανής 

***  Εξαρθρώθηκε στην Κυπαρισσία σπείρα διαρρηκτών με δράση σ’ όλη τη χώρα! 
Η παρατηρητικότητα γειτόνων περιπτέρου, η άμεση «κινητοποίηση» πολιτών και η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Α.Τ. Τριφυλίας, έφεραν αποτέλεσμα στην Κυπαρισσία με την εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών με δράση σε όλη την Ελλάδα. Συνελήφθησαν δύο κακοποιοί και έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ακόμα δύο φερόμενων συνεργών τους σε παράνομες πράξεις. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο πριν από τις 4.30, κάτοικος της Κυπαρισσίας στην περιοχή της Πανηγυρίστρας, μες στην απόλυτη ησυχία, άκουσε θόρυβο και αντιλήφθηκε πως κάτι συμβαίνει σε περίπτερο της γειτονιάς. Παρατηρώντας προς το μέρος του περιπτέρου διαπίστωσε πως κάποιοι ήταν στο σημείο και από εκεί ακουγόταν ο θόρυβος, κάτι σαν μπουκάλια και νερό να «τρέχει». Αμέσως κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά και ότι πιθανότατα να παραβιάζεται ή να έχει παραβιαστεί το περίπτερο. Έβαλε τις φωνές και τηλεφώνησε στο Α.Τ. Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν και άλλοι πολίτες και έσπευσαν προς το περίπτερο. Κατευθυνόμενοι προς το περίπτερο, αντιλήφθηκαν πως δυο άτομα έτρεχαν και μετά από λίγο ένα όχημα στο οποίο επιβιβάστηκαν ανέπτυξε ταχύτητα στην  εθνικό οδό, στην έξοδο της πόλης, προς τα Φιλιατρά. Κάτοικοι της περιοχής με δικό τους όχημα ακολούθησαν το όχημα των αγνώστων ενώ περιπολικό τους καταδίωξε. Στην Τερψιθέα, οι άγνωστοι πέταξαν μέσα από το όχημα στο οποίο επέβαιναν, ένα λοστό και έναν κόφτη, διπλωμένα με ρούχο. Στη συνέχεια, το όχημα των κακοποιών κρύφτηκε σε παράδρομο, όπου και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και οι δράστες συνελήφθησαν. Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν παραβιάσει τα ψυγεία στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου και άδειαζαν μπουκάλια με νερό σε "κουβά" για να "πνίξουν" το συναγερμό που θα χτυπούσε όταν, ακολούθως, θα παραβίαζαν το περίπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος τους καθώς και συνεργών τους, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για παράνομες πράξεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

*** Σταγόνα νερό σε Τραγάνα και Λεύκη, αγανάκτηση στους κατοίκους 
Το καλοκαίρι φτάνει στην κορύφωσή του και μαζί κορυφώνεται και το δράμα του μαρτυρίου της σταγόνας (του νερού) που υφίστανται κάτοικοι και επισκέπτες στην Τραγάνα και τη Λεύκη της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας. Η Τραγάνα επί τέσσερις μέρες δεν έχει νερό, ενώ επίσης η Λεύκη για δύο μέρες, με τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο και τους ανθρώπους στην περιοχή να έρχονται αντιμέτωποι με ένα ιδιότυπο βασανιστήριο. Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, μιλούν για μία κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο, τονίζοντας πως και άλλες προηγούμενες χρονιές σημειώνονταν διακοπές, ωστόσο, φέτος το πρόβλημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και είναι σε μόνιμη βάση τις τελευταίες μέρες, εμποδίζοντας τις δραστηριότητές τους και κάνοντάς τους να υποφέρουν πραγματικά. Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Λεύκης (οικισμός της οποίας είναι η Τραγάνα) με δηλώσεις του κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας και τους αρμοδίους και υπευθύνους για αδιαφορία και ότι ο ένας τον παραπέμπει στον άλλο. Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν έχουμε νερό και αυτό έχει πολλές συνέπειες. Υποφέρουμε και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για επίλυση του προβλήματος, που είναι μαρτύριο για εμάς. Το “Αλικοντούζι” έχει άφθονο νερό. Πού πάει; Πού “χάνεται”; Γιατί να χάνεται; Το πρόβλημα με το νερό δεν είναι καινούργιο. Και άλλες χρονιές είχαμε πρόβλημα, κάποιες μέρες τον Αύγουστο, αλλά φέτος παράγινε το κακό. Φέτος, από την αρχή του μήνα δεν έχουμε νερό. Τί γίνεται; Θα μείνουμε όλο τον Αύγουστο χωρίς νερό; Γιατί; Τι κάνει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και η ΔΕΥΑΤ; Τι κάνει ο Σύνδεσμος  για το νερό; Πόσο νερό μας φέρνει; Έχουνε βάλει μετρητές, είπανε από τα προηγούμενα χρόνια. Τι λένε οι μετρητές; Γιατί δεν έχουμε νερό; Και θέλουνε να πάρουνε και το νερό της γεώτρησης της Λεύκης;»…

*** Φωτιά στην Καστανιά Πεταλιδίου 
Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στη  Καστάνια (ορεινά του Πεταλιδίου)στο Λυκόδημο και καίει αγροτοδασική έκταση.
Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 5 οχήματα της ΠΥ Καλαμάτας  με 12 άντρες.
Ακόμα στο σημείο έχουν φτάσει 2 οχήματα του εθελοντικού κλιμακίου Πεταλιδίου με 4 άντρες καθώς και οχήματα του Δήμου Μεσσήνης.
Επίσης έχουν ζητηθεί canader, ενώ ήδη τα PZL Καλαμάτας και Τρίπολης επιχειρούν.  Φώτο αρχείου 

***  Πλήθος φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων διαπιστώθηκαν στη Μεσσηνία 
Νέοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε περιοχές της Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Θεσσαλονίκης και Έβρου
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν το τριήμερο 4-6 Αυγούστου 2017, στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα σε περιοχές της Κορινθίας, Μεσσηνίας και Αργολίδας.
Ελέγχθηκαν συνολικά (21) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση (31) αποδείξεων, να απασχολούνται (9) εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και (33) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας.
Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε:
Στην Κορινθία:
• σε καφέ – εστιατόριο – beach bar, η μη έκδοση (11) αποδείξεων, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και (3) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας. Για την φορολογική παράβαση θα ενημερωθεί η οικεία Δ.Ο.Υ. για τη διαδικασία της 48ωρης αναστολής της λειτουργίας του,
• σε καφέ – μπαρ, να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε καφετέρια – σνακ μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
Στη Μεσσηνία:
• σε εστιατόριο, να απασχολούνται (3) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε οβελιστήριο – ψησταριά – σνακ μπαρ, η μη έκδοση (3) αποδείξεων, να απασχολούνται (6) εργαζόμενοι εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
• σε καφέ – μπαρ, να απασχολούνται (6) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
• σε εστιατόριο – καφέ μπαρ, να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού,
• σε καφέ – εστιατόριο – οβελιστήριο, να απασχολείται εργαζόμενος, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε εστιατόριο – καφέ – beach bar, να απασχολούνται (3) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε εστιατόριο – καφέ, να απασχολούνται (3) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε εστιατόριο, η μη έκδοση (3) αποδείξεων, να απασχολούνται (2) εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και εργαζόμενος, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας,
• σε ταβέρνα, η μη έκδοση (7) αποδείξεων,
• σε καφέ – σνακ μπαρ – beach bar, να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
Στην Αργολίδα:
• σε καφέ μπαρ – ουζερί, η μη έκδοση (7) αποδείξεων, να απασχολούνται (3) εργαζόμενοι, εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας και εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού.
Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε έλεγχος:
• σε ημεδαπή μη επιτηδευματία στην περιοχή του Έβρου, όπου, για την περίοδο 16 Μαρτίου 2016 έως 19 Απριλίου 2017, διαπιστώθηκε η μη έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών για (10) περιπτώσεις συναλλαγών και η μη δήλωση έναρξης εργασιών και
• σε εταιρία στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε η έκδοση πλαστού τιμολογίου και εικονικής απόδειξης, ως προς το πρόσωπο, για τα οποία υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εκπροσώπου της εταιρίας και ενημερώθηκε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Σ.ΕΠ.Ε., Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ.) για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

***  Το «κουβέρ» πέθανε, ζήτω το «Δελτίο Παραπόνων» 
Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και... ένα καλοψημένο φρέσκο ψάρι. Αυτό αποτελεί την κοινή φαντασίωσή μας για τις διακοπές τους. Εξ ου και τα ευτράπελα στους χώρους εστίασης δύνανται να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη στην "Καθημερινή", "έχοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, όπως και την περιορισμένη δυνατότητα των Ελλήνων για διακοπές, η ΕΚΠΟΙΖΩ ανακοίνωσε ορισμένους 'χρυσούς' κανόνες, που πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και μπαρ να ακολουθούν και αν δεν το πράττουν, οφείλουμε ως καταναλωτές να αντιδρούμε.
Κατ’ αρχάς, γνωστοποιείται ότι το περίφημο «κουβέρ» δεν πρέπει να χρεώνεται. Επίσης, προαπαιτούμενο είναι να μας προσφέρεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής.
«Ο τιμοκατάλογος του καταστήματος πρέπει να βρίσκεται ένας ανά δύο τραπέζια», εξηγούνται για όσα ορίζει ο νόμος. Το μενού πρέπει να δίνεται στον πελάτη πριν από την παραγγελία, να είναι γραμμένο στα ελληνικά και προαιρετικά σε ξένη γλώσσα.
Όμως πρέπει να είναι αναρτημένο και στην είσοδο του καταστήματος, ώστε να μπορεί να κρίνει εκ των προτέρων ο καταναλωτής αν του επιτρέπει το βαλάντιο να περάσει στα ενδότερα. Εξίσου, όμως, προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τα «ψιλά» γράμματα του καταλόγου.
Οφείλουν να αναγράφονται οι τελικές τιμές, όπως και η ένδειξη ότι άνευ απόδειξης δεν οφείλουμε να πληρώσουμε. «Κατεψυγμένα», «προτηγανισμένα» ή «προμαγειρεμένα» πιάτα πρέπει να διευκρινίζονται, όπως και τα συστατικά της σαλάτας και τα έλαια σε ωμή μορφή. Τέλος, όταν μας δοθεί η απόδειξη, καλούμαστε να ελέγξουμε αν πληρώνουμε όσα φάγαμε.
Αν, βέβαια, η γαστρονομική εμπειρία δεν είναι θετική, η ΕΚΠΟΙΖΩ μας προτρέπει να αναζητήσουμε το «Δελτίο Παραπόνων» να το συμπληρώσουμε και να αποστέλλουμε αντίγραφο στο Τμήμα Εμπορίου κάθε περιφέρειας".

***   10 τραυματίες από τις ισχυρές αναταράξεις στην υπεραντλαντική πτήση Αθήνα - Φιλαδέλφεια 
Στιγμές τρόμου έζησαν οι επιβαίνοντες σε πτήση της American Airlines από την Αθήνα προς τη Φιλαδέλφεια, κατά την οποία 10 άτομα τραυματίστηκαν από ισχυρές αναταράξεις.
Η πτήση 759, με 287 επιβάτες, είχε ισχυρές αναταράξεις λίγο πριν από την προσγείωση, το Σάββατο. Τρεις επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Παρότι η American Airlines ανακοίνωσε ότι σε όλη τη διάρκεια των αναταράξεων ήταν αναμμένη η σήμανση για να έχουν δεμένες τις ζώνες τους οι επιβάτες, η Τζέσικα Χούσμαν, που επέβαινε στο αεροσκάφος, έγραψε στο Twitter ότι δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση.
«Οι αναταράξεις στην πτήση ήταν τόσο τρελές και απροσδόκητες που ένα μέλος του πληρώματος έβγαλε τον ώμο του», έγραψε σε άλλη ανάρτησή της η δημοσιογράφος.  Πηγή:iefimerida.gr 

*** "Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός στα δημοτικά" διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας
~ Ψευδές χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας δημοσίευμα σε ιστότοπο που αναφέρει ότι καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του δημοτικού.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για δημοσιογραφική αγυρτεία «που συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού».
Διευκρινίζει πως το «ΣτΕ όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου» και σημειώνει πως «αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του υπουργείου».
«Ας το επαναλάβουμε: το Προεδρικό Διάταγμα που εκσυγχρονίζει και εκδημοκρατίζει τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, αντικαθιστώντας ένα αναχρονιστικό Π.Δ. του 1998. Το Π.Δ., όπως άλλωστε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, ελέγχονται από το ΣτΕ, τις νομικές υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κιτρινισμοί προφανώς στόχο έχουν όχι μόνον τον Υπουργό Παιδείας αλλά και τους πολιτειακούς και κρατικούς θεσμούς. Το παιχνίδι του κιτρινισμού όταν εμπλέκει τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα και το Ανώτατο Δικαστήριο, απειλεί ευθέως την Δημοκρατία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Νέα προκήρυξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων και Αντικυθήρων με Πειραιά, Κρήτη, Γύθειο και Καλαμάτα
Υπεγράφη σήμερα από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, η νέα προκήρυξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.
 Μέχρι πρόσφατα η συγκεκριμένη γραμμή εξυπηρετείτο από τον Πειραιά με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της εταιρείας ΛΑΝΕ, που λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος παρέμενε ακινητοποιημένο.
Το υπουργείο Ναυτιλίας, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, κήρυξε έκπτωτη από τη συγκεκριμένη γραμμή την εταιρεία ΛΑΝΕ και προχώρησε σε νέο διαγωνισμό για τον οποίο είχε εκφράσει ενδιαφέρον η εταιρεία european seaways, η οποία ωστόσο δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Έτσι, για το θέμα συνεκλήθη το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και αποφάσισε νέες δρομολογιακές γραμμές για τη σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων με τον Πειραιά, την Κρήτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα.
Η σχετική προκήρυξη απεστάλη και προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας(ΣΕΕΝ).
 Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας προτίθεται να προβεί στη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των εξής δρομολογιακών γραμμών:
Α) ι) Πειραιάς-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 38.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιι) Πειραιάς-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες, έναντι μισθώματος 32.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
Β) ι) Γύθειο- Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 20.030 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
 ιι)Γύθειο-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου, έναντι μισθώματος 9.427 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιιι) Κίσσαμος-Κύθηρα και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 4.781 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
ιν) Καλαμάτα-Κύθηρα-Κίσσαμος και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός θερινού δρομολογίου την εβδομάδα, για το χρονικό διάστημα έως 30/09, έναντι μισθώματος 16.066 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των λοιπών νόμιμων κρατήσεων.
Οι ενδιαφερόμενες ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα έως τις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής, 11 Αυγούστου 2017, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017.
Τα ελάχιστα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που θέτει η προκήρυξη για το πλοίο που θα αναλάβει τη γραμμή, είναι να μπορεί να επιβιβάζει τουλάχιστον 300 άτομα το χειμώνα και 450 το καλοκαίρι, με δεκαπέντε κλίνες και επιφάνεια για φόρτωση ΙΧΕ οχημάτων τουλάχιστον 600 τετραγωνικών μέτρων.
 Στο μεταξύ, τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν έως τώρα η δήλωση δρομολόγησης των ταχυπλόων σκαφών και των υδροπτέρυγων, κατέθεσε την Παρασκευή, 4/08 στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
 Έως τώρα τα ταχύπλοα και τα υδροπτέρυγα είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις δρομολογήσεις τους έως τις 31/10, ενώ τα συμβατικά πλοία μέχρι την 31/01 του προηγούμενου έτους.
Αυτό δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα στον προγραμματισμό των δρομολογίων και ιδιαίτερα σε λιμάνια όπου υπάρχουν ταυτόχρονες συναναχωρήσεις συμβατικών και ταχυπλόων πλοίων, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Ραφήνας. Με την τροπολογία η δήλωση δρομολόγησης των ταχυπλόων και των συμβατικών πλοίων θα γίνεται πλέον στις 31/01 και για φέτος μόνο, ως μεταβατική διάταξη, τα ταχύπλοα και τα υδροπτέρυγα θα μπορούν να καταθέσουν τις δρομολογήσεις τους μέχρι την 31/08. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Tι άλλο θα δούμε! Ο πρώτος «Δήμος μαριχουάνας»...

~  H αμερικανική εταιρεία American Green, η οποία ειδικεύεται στη βιομηχανία κάνναβης, αγόρασε την πόλη Nipton της Καλιφόρνιας για να δημιουργήσει ένα «δήμο μαριχουάνας».
Η εταιρεία με έδρα το Φοίνιξ, αγόρασε την πόλη στην επαρχία San Bernadino για περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Τα 120 στρεμμάτα που πουλήθηκαν περιλαμβάνουν γενικό κατάστημα, ένα ξενοδοχείο, ένα σχολικό κτίριο, ηλιακές εγκαταστάσεις και ιαματικά λουτρά.
Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να ξοδέψει άλλα 2,5 εκατομμύρια δολάρια στους επόμενους 18 μήνες για να ενισχύσει την υπάρχουσα υποδομή της πόλης και να την μετατρέψει στον «πρώτο προορισμό της χώρας που είναι ενεργειακά ανεξάρτητος και φιλικός προς την κάνναβη».
 «Η επανάσταση της κάνναβης που συμβαίνει στις Η.Π.Α., έχει τη δύναμη να αναζωογονήσει πλήρως τις κοινότητες με τον ίδιο τρόπο που έκανε και ο χρυσός κατά τον 19ο αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της American Green, David Gwyther.
Η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε ένα αποτελεσματικό κόμβο για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων με βάση την κάνναβη.

***  ΒΟΜΒΑ! Δείτε πως η Γερμανία κλέβει ΧΡΗΜΑΤΑ άλλων χωρών

~  Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ο ρόλος που παίζει το «μακρύ χέρι» της Γερμανίας, που εισβάλει σε ευρωπαϊκές χώρες για να αποκομίσει υπέρογκα ποσά.
Αυτή τη φορά, η Γερμανία επιδιώκει να αρπάξει δις από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αφού ισχυρίζεται ότι η χρηματοδότηση που δίνεται στις δύο χώρες για την κοινότητα των Ρομά, δεν πάει σε αυτό τον σκοπό.
Ο  Joachim Stamp, υπουργός ενσωμάτωσης του μεγαλύτερου γερμανικού κράτους, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι θεωρεί «εξαιρετικά ενοχλητικό» το γεγονός ότι οι δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για τη σωστή χρήση τους.
Και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ λαμβάνουν χρηματοδότηση αξίας εκατομμυρίων λιρών ετησίως για να βοηθήσουν τις κοινότητες των Ρομά, που είναι οι μεγαλύτερες μειονοτικές ομάδες του μπλοκ με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους στην Ευρώπη.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει 750.000 Ρομά - ή το 9,94% του πληθυσμού - έχει διαθέσει 6,5 δις λίρες από το 2014-2020, με 4,6 δις να προέρχονται από την ΕΚΤ. Για την ίδια περίοδο, η Ρουμανία διέθεσε 20,7 δις λίρες-  εκ των οποίων τα 14,4 δις ήταν από το ΕΚΤ- για να βοηθήσει τον πληθυσμό των Ρομά που ανέρχεται σε πάνω από 1,1 εκατ. άτομα, παραπάνωαπό το 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Tώρα, ο Stamp δηλώνει ότι οι δύο χώρες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για τους Ρομά και υπογραμμίζει ότι τα ποσά αυτά πρέπει να διατεθούν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς, όπως τονίζει, οι δύο κύριες πόλεις της, το Ντόρτμουντ και το Ντούισμπουργκ, φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μεταναστών από τις δύο χώρες.

***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Γονείς ΔΩΡΙΖΟΥΝ τα παιδιά στους ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

~  Ορισμένες οικογένειες από τη Νιγηρία δίνουν τα παιδιά τους στην εξτρεμιστική τρομοκρατική ομάδα Μπόκο Χαράμ για να πραγματοποιήσουν αποστολές αυτοκτονίας κατά του στρατού, δήλωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του στρατού της Νιγηρίας Σάνι Οσμάν, ζήτησε από τους γονείς να σταματήσουν την πρακτική αυτή, τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει τη θανατηφόρα δράση της. «Ανακαλύφθηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανήλικους ήταν ‘δωρεά’ στην Μπόκο Χαράμ από τους και γονείς και τους κηδεμόνες τους», είπε χαρακτηριστικά ο Οσμάν και πρόσθεσε πως αυτή «η πράξη δεν είναι μόνο βάρβαρη αλλά καταδικαστέα και απαράδεκτη».
«Οι Νιγηριανοί έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση  να καθορίσουν ένα καλύτερο μέλλον γι'αυτούς και τα παιδιά τους, αντί να καταδικάζουν σε θάνατο από τους εγκληματίες τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ τους συμπατριώτες τους, μέσω βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονία» καταλήγει ο Οσμάν.

*** ΠΟΛΕΜΟΣ! Το Σικάγο ΜΗΝΥΕΙ τον Τραμπ

~   Το Σικάγο σχεδιάζει να μηνύσει τη διοίκηση του Trump για τις απειλές του να παρακρατήσει τη χρηματοδότηση από τις «πόλεις φιλοξενίας», από τις πόλεις, δηλαδή, που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.
Ο δήμαρχος του Σικάγου, Ραμ Εμάνουελ, ανακοίνωσε την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Το Σικάγο δεν θα αφήσει να παραβιαστούν και να απομονωθούν τα θεμελιώδη δικαιώματά των κατοίκων του και δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το καθεστώς της φιλόξενης πόλης».

Ο γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς, δήλωσε πρόσφατα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρακρατούσε ομοσπονδιακά χρηματικά ποσά από αυτές τις πόλεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από τις πόλεις να επιτρέψουν στους οργανισμούς μετανάστευσης απεριόριστη πρόσβαση στις φυλακές τους και να δοθεί διορία 48 ώρών πριν απελευθερωθεί οποιοσδήποτε είναι ύποπτος ότι παραβιάζει τους νόμους περί μετανάστευσης.
Ωστόσο, δήμαρχοι, όπως ο Εμάνουελ, αμφισβήτησαν την αυξημένη δραστηριότητα επιβολής της μετανάστευσης της κυβέρνησης Τραμπ. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες πολλών πόλεων αντιτίθενται στη στόχευση των μη καταγραμμένων μεταναστών χωρίς ποινικό μητρώο.
«Δεν πρόκειται να πλειοδοτήσουμε τις αξίες μας ως πόλη», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Σικάγου. «Τη Δευτέρα θα πάμε το υπουργείο Δικαιοσύνης στα δικαστήρια. Θεωρούμε παράνομο και αντισυνταγματικό να είμαστε, ως πόλη, εξαναγκασμένοι σε μια πολιτική».

***  Ο ... κατ' οικονομίαν Ανοικονόμητος "Κοινοβουλευτικός Ύμνος" ...

~  Ο ... κατ' οικονομίαν  Ανοικονόμητος "Κοινοβουλευτικός  Ύμνος"
 Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Τελικά πάλι γίναμε σοφότεροι παρακολουθώντας έναν αχταρμά άσχετων και ασύμβατων θεμάτων στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.
- Πληροφορηθήκαμε - και πάλι - πως η Χ.Α είναι μια "εγκληματική οργάνωση". Σε αυτό συμφωνεί όλο το φάσμα του ..."Δημοκρατικού Τόξου", επειδή ακόμη δεν έχει ε γ κ λ ι μ α τ ι σ τ ε ί το ίδιο, στο πνεύμα των δημοκρατικών διαδικασιών και δεν έχει εθιστεί στον σεβασμό των αποφάσεων μιας μερίδας του Ελληνικού λαού, η οποία - καλώς ή κακώς, αλλά πάντως δικαιωματικά και δημοκρατικά - την επιλέγει. Χωρίς να είμαι οπαδός της (και πως θα μπορούσα, αφού δεν ανήκω σε κανένα κόμμα) υποχρεούμαι να την υπερασπιστώ εξαιτίας του οφειλόμενου σεβασμού μου στις όποιες αποφάσεις /προτιμήσεις ορισμένων συνελλήνων, προς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Όσο για τους ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ κουφιοκεφαλάκηδες θα τους (ξανα) επιστήσω την προσοχή στο ότι είναι θύματα της μπουνταλοσύνης τους αφ' ενός, αλλά και του τυφλού κομματικού μίσους τους αφ' ετέρου. (Σ.Σ Το κομματικό μίσος ενδέχεται να είναι σκόπιμο /πλασματικό). Τόσο τους κόβει. Αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με το επιχείρημα της συμπόρευσης ή συμπάθειας προς την Χ.Α, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό αγαρμποσύνης που συνεχώς προκαλούν αλλήλους να αποκηρύξουν την Χ.Α και να διακηρύξουν την (αντιφασιστική /αντιναζιστική;) ... δημοκρατικότητά τους. Ιλαροτραγική πρακτική στρατολόγων (κυριολεκτώ) της Χ.Α.
- Για την οικονομία: Ουδέν νεώτερον από το ... Κοινοβουλευτικό Μέτωπο.
Και πως θα μπορούσε να υπάρξει, αφού η όλη συζήτηση (υποτίθεται ότι) έγινε για την ... οικονομία!...
- Περί πλοίων, λαθρεμπορίων, επαφών με καταδίκους κ. α διαφανή προς διαλεύκανση και φωτισμό, σκότος, έρεβος. Αποκαλύψεις εναντίον συγκαλύψεων. Ο παραδοσιακός καυγάς για το ποιός είναι περισσότερο διεφθαρμένος, από την εποχή του Καποδίστρια και έκτοτε.
- Ευτυχώς που υπήρξε ομοψυχία, ομοφωνία, ομοβροντία αερολογίας, όταν ανακρούστηκε /ανακράχτηκε ο σύγχρονος κοινοβουλευτικός "Εθνικός Ύμνος": Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα". Μάααλιστα !!!
Έτσι ντόμπρα, αντρίκια, λεβέντικα καθαρίζουν (χρόνια τώρα) οι ΓΕΝΝΑΙΟΨΟΦΟΔΕΕΙΣ  ΕΘΝΟΓΟΝΕΙΣ  μας!.
Ταυτόχρονα, έτσι αποκοιμίζουν, αποβλακώνουν το χαζοχαρούμενο πόπολο που επιμένει να τους (ξανά και ξανά) ψηφίζει. Ίσως για να καθαρίσουν την κόπρο του κομματισμού την οποία οι ίδιοι - εδώ και δεκαετίες - σωρεύουν αναίσχυντα!.
 ΥΓ Δεν έχει νόημα - κατ' εμέ- να ασχολούμαστε πλέον μαζί τους.
      Ας προβληματιστούμε (αποβάλλοντας τις ιδεοληψίες και τις κομματικές μας παρωπίδες) αν, και κατά πόσον, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν (με αυτή τη νοσηρή νοοτροπία και την προσωπική, αλλά και κομματική ιδιοτέλεια) να βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα. Αυτά τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν. Είναι καιρός να πράξει ο καθένας μας κατά συνείδηση!

***  Αφήστε την... κληρωτίδα, πιάστε τη μεζούρα...

~   «Προτείνει» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
 Οι «κληρωτίδες» θα αναδεικνύουν τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις!…
Μακριά από εμένα κάθε Κομματικής προέλευσης αντιπολιτευτική τοποθέτηση, αλλά ειλικρινά, ως συνταξιούχος πανεπιστημιακός δάσκαλος, επιλέγω να τοποθετηθώ στην συγκεκριμένη απόφαση του Σεβαστού Υπουργείου Παιδείας…
Η προσμέτρηση επιδόσεων σε διάφορους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, που χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία ή διαγώνισμα ή ακόμη, κατά το ξενόφερτο και λίαν προσφιλές στην εποχή μας “τεστ”, έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση ανδρών, γυναικών και παιδιών και την κατάταξή τους σε κάποιες συμβολικές πυραμίδες επιτυχίας που αντικατοπτρίζουν και πραγματικές πυραμίδες καθημερινών κοινωνικών, οικονομικών, επιστημονικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Συχνά ακούγεται η κριτική που αποδοκιμάζει όλες ή έστω κάποιες προσπάθειες προσμέτρησης και διαφοροποίησης προβάλλοντας την επίφαση, και όχι την ουσία, ως επιτακτική δημοκρατική ισότητα: την ανάγκη της θεώρησης όλων μας ως ίσων!...
 Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ανακριβές και άδικο για τον καθένα και την καθεμιά μας ως άτομα με το χαρακτηριστικό της ανεπανάληπτης μοναδικής προσωπικότητας και αντιπαραγωγικό για ολάκερο το κοινωνικό σύστημα που συνθέτουμε.
Οι άνθρωποι διαφέρουμε όχι μόνο στο μπόι, στο πάχος, στην αισθητική της εποχιακής ή διαχρονικής σημασίας «ομορφιάς» αλλά διαφέρουμε και στις επιδόσεις που πετυχαίνουμε από τις σωματικές όπως και από τις διανοητικές δεξιότητες και ικανότητές μας.
Αυτό είναι και αντικειμενικά εμφανές αλλά έχει παραμείνει και διαχρονικά αναλλοίωτο ως δεδομένο στο πέρασμα του χρόνου.
Θα μπορούσε να κατηγορηθώ ως ανιστόρητος ίσως και επικίνδυνα υποκριτικός εάν δεν παραδεχόμουν ότι υπήρξαν εποχές στις ανθρώπινες κοινωνίες όπου οι διαδικασίες αξιολόγησης διαβρώθηκαν με στόχο να υποτιμηθούν άτομα ή ομάδες και να υπερτιμηθούν άλλα άτομα και άλλες ομάδες.
Θα σας θυμίσω τους Νέγρους της Αμερικής, όπως και τους Νέγρους της Νότιας Αφρικής ως δύο κραυγαλέα διαχρονικά παραδείγματα ανάμεσα σε πολλά άλλα παρόμοια. Αυτά δεν αναιρούν ούτε τη χρησιμότητα των τεστ ούτε, φυσικά, και το δεδομένο των ανθρώπινων ανισοτήτων σε θέματα επιδόσεων.
Δημοκρατία σημαίνει να διασφαλίζουμε την ισότητα των ευκαιριών βοηθώντας άτομα και ομάδες να αναπτύξουν και να επιδείξουν τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να τα επιβραβεύσουμε χρησιμοποιώντας όλα αυτά για το κοινό κοινωνικό όφελος!
Αντίθετα η προσπάθεια να διασφαλισθεί η ισότητα των επιδόσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα να μας εξισώσει όλους, άτομα και ομάδες, σε χαμηλότερους κοινούς παρονομαστές... Στοχεύουμε στο ΥΨΟΣ ή βολευόμαστε στο…ΒΑΘΟΣ;
Ξεκίνησα διατρανώνοντας την διαφοροποίηση της προσωπικής μου τοποθέτησης από Αντιπολιτευτικές διαθέσεις με ταύτιση θέσεων των Πολιτικών Κομμάτων απέναντι στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Κλείνω ζητώντας ευγενικά από την Ηγεσία του Υπουργείου να ανακρούσει πρύμνη!
Οι 6 θέσεις σημαιοφόρων και παραστατών, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια ικανοτήτων…
Σίγουρα ΟΛΟΙ μας, παιδιά και γονείς καλούμαστε να επιδείξουμε τον προσήκοντα σεβασμό στο Εθνικό μας Σύμβολο όταν περνά μπροστά μας…
Επί του προκειμένου, εάν ΔΕΝ επιθυμούν η ομάδα των 6 να είναι αποτέλεσμα επιδόσεων στα μαθήματα, τότε ας επιλέξουν τα παιδιά που είναι ΨΗΛΟΤΕΡΑ έτσι ώστε η ΣΗΜΑΙΑ να «τραβά» τα μάτια γονέων και άλλων που παρακολουθούν την παρέλαση…
Βέβαια όταν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μοιράζουν αφειδώς ΔΕΚΑΡΙΑ το αντικειμενικό κριτήριο της ΑΡΙΣΤΗΣ επίδοσης καταργείται…
Αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!…
Αλλά ΔΕΝ διορθώνεται αυτό το ΛΑΘΟΣ με το νέο ανάδειξης σημαιοφόρων από ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ με κριτήριο την… «ΤΥΧΗ»!…

***   Καταλύτης Διάλυσης ο Κομματισμός...

~ Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Είναι προφανές πως, ως λαός, δεν εννοούμε να διδαχτούμε από ό, τι και όσα συμβαίνουν στον εσωτερικό, αλλά και στον εξωτερικό περίγυρό μας.
Παράλληλα δεν συνειδητοποιούμε την δεινή θέση - κρίση, στην οποία έχουμε περιέλθει.
Κρίση όχι μόνον οικονομική, αλλά -κυρίως- ηθική, αρχών, αξιών, κοινωνική κ.ο.κ.-
Το τραγικό είναι πως οι αρμόδιοι ταγοί μας όχι μόνον αδυνατούν να μας βοηθήσουν αλλά προσθέτουν συνεχώς προβλήματα  επιδεινώνοντας  την όλη κατάσταση.
Δεν νοείται η κοινωνία να βρίσκεται σε παρακμή, αποσύνθεση και οι εξουσιαστές μας να προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα δια της απαξίωσης των ... θεσμών (αντί της επιβεβλημένης ενδυνάμωσής τους).
Βάλλεται ανεπίτρεπτα η Εκκλησία, η Αστυνομία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη (!).(Σκόπιμα ή μη, μικρή σημασία έχει) ως προς την βαρύτητα /επώδυνη επίπτωση του αποτελέσματος.
Που το πάνε οι περινούστατοι ηγήτορες; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αν περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία οι τομείς που προανέφερα, θα διαλυθεί εντελώς ο κοινωνικός ιστός;
Στην περίπτωση αυτή ποιός, ποιοί θα (επ)ωφεληθούν;
Ειλικρινά (α-πολιτικά/ακομμάτιστα) αδυνατώ να βρω ένα σοβαρό λόγο, που να δικαιολογεί μια τέτοια συμπεριφορά.
Τι θα κερδίσουμε ως κοινωνία, πολιτεία, κράτος, έθνος, ελληνισμός  αν κατεδαφίσουμε τους πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται το όλο οικοδόμημα;
Αν υποθέσουμε (όχι αβάσιμα; θα συμφωνήσω) πως υπάρχουν δυσλειτουργικά προβλήματα, ελλείψεις, παραλείψεις, επίορκοι λειτουργοί , μειονεκτούντες , διαβλητοί, ανεπαρκείς, ακατάλληλοι κ.ο.κ, τι θα πρέπει να γίνει;
Θα εφαρμόσουμε το θεραπευτικό πρωτογονισμό: "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι;".
Λανθασμένη, αλυσιτελής αντιμετώπιση προδήλως.
Έχω κατ' επανάληψη υποδείξει τρόπους εξυγίανσης.  Δεν θα επανέλθω. Θα θυμίσω μόνον τον βασικό: επιλογή ηγεσιών χωρίς πολιτική παρέμβαση/ διορισμό.
Αφήστε κ. κ.  ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ  την - εσωτερική - υπόθεση της εκλογής των ηγεσιών τους, σε εκείνους. Όχι σε εσάς.
Από αυτή την ο λ έ θ ρ ι α  επιθυμία /πρακτική σας ξεκινούν όλα τα δεινά που -αυτοεκτιθέμενοι - καλείστε να ....διορθώσετε (!).
Εξυπακούεται ότι η προσπάθεια των μεν, των δε, και λοιπών ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ να μας πείσουν πως "φταίνε οι άλλοι" ή "τα ίδια έκαναν οι προηγούμενοι", μόνον θυμηδία προξενεί, ή , και αγανάκτηση. Παίζουν - ανεπίτρεπτα - εν ου παικτοίς.
Είναι αδιανόητο οι "πολιτικοί" /κομματικοί ιθύνοντες, να δρουν ως καταλύτες διάλυσης !!!...
ΥΓ Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουν οι "ευφυέστατοι" κ. κ κρατούντες κάτι στοιχειώδες, απλό, αυτονόητο; Ότι δηλ. δεν κερδίζουν οι ίδιοι τίποτα (αντίθετα χάνουν ) αν γκρεμίσουν τους θεσμούς; Ποιός σοβαρός, νουνεχής άνθρωπος θα επικροτήσει την στάση τους (και θα τους επιβραβεύσει στις επερχόμενες εκλογές);
      Και πως άραγε εννοούν την - οφειλόμενη προσφορά τους στον Τόπο;
      Με το να πριονίζουν τους πυλώνες /κολώνες των Θεσμών;
      Ή μήπως φαντάζονται ότι τους στηρίζουν /ενισχύουν με το να χρησιμοποιούν σαθρούς ιδεοληπτικούς "μανδύες" κομματισμού;
      Υποθέτω, γνωρίζουν ότι: η υπέρβαση των εσκαμμένων πρέπει να αποφεύγεται από όλους, χωρίς εξαίρεση. (Επομένως περιλαμβάνονται και οι "πολιτικοί εκσκαφείς" !).

***  ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΗΠΑ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ...

~   Η Παμμακεδονική Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο 71ο συνέδριό της που έλαβε χώρα μεταξύ 23 και 26 Ιουλίου, 2017, στο Αλεξάνδρειο Λιτόχωρου Πιερίας, αποφάσισε τα ακόλουθα:
(1) Οι Μακεδόνες θυμίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πολίτες της από την ίδρυσή της το 1960 υπήρξαν θύματα διαφόρων μορφών διαίρεσης, φυλετικού διαχωρισμού και παρεμβολών ξένων κρατών.
(2) Οι Μακεδόνες ανεπιφύλακτα καταδικάζουν τις δύο τουρκικές εισβολές στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974 και την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή καθώς και το εθνικο-θρησκευτικό ξεκαθάρισμα και τον εποικισμό του 36 τοις εκατόν του εδάφους και 57 τοις εκατόν της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(3) Οι Μακεδόνες ανεπιφύλακτα καταδικάζουν την μετά το 1974 ενορχηστρωμένη τουρκική προσπάθεια για ντε φάκτο αφελληνισμό των υπό τουρκική κατοχή περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδείγματος χάρη με αυθαίρετες αλλαγές σε γεωγραφικές ονομασίες.
(4) Οι Μακεδόνες ανεπιφύλακτα καταδικάζουν την ενορχηστρωμένη μετά το 1974 προσπάθεια για ντε φάκτο εξάλειψη του Χριστιανισμού στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδείγματος χάρη με τις αυθαίρετες μετατροπές εκκλησιών σε τεμένη, κλοπές εικόνων και την βεβήλωση των κοιμητηρίων.
(5) Οι Μακεδόνες ανεπιφύλακτα καταδικάζουν κάθε απόπειρα νομιμοποίησης των παράνομων διαιρετικών προσπαθειών στην υπό κατοχή περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραδείγματος χάρη με μια διευθέτηση βασισμένη στην προτεινόμενη «δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία».
(6) Οι Μακεδόνες ζητούν όπως το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται στο κράτος δικαίου, στις σεβαστές αρχές της ελευθερίας, δικαιοσύνης, ανθρωπισμού και δημοκρατίας και στις έννοιες της ενότητας, ενσωμάτωσης και εδαφικής ακεραιότητας.
Ολοκληρώνοντας, οι Μακεδόνες προσβλέπουν στην ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ελεύθερη, δημοκρατική, ενωμένη και απελευθερωμένη από όλα τα τουρκικά στρατεύματα και τους παράνομους έποικους.  International Hellenic Assosiation

***  4 εκατομμύρια για ζημιές και αντιπλημμύριση μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου με υπογραφή Χαρίτση 
Ποσό 4.000.000 ευρώ θα καταβληθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές σε υποδομές που αφορούν στην επαρχιακή και αγροτική οδοποιία, αλλά και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στις αγροτικές περιοχές. Ζημιές που προκλήθηκαν, κυρίως, από τη νεροποντή της 7ης Σεπτέμβρη 2016.
Η χρηματοδότηση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Ειδικότερα, ο Καλαματιανός υφυπουργός υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης της Περιφέρειας με 13.000.000 ευρώ και εκτός από τα 4.000.000 που προορίζονται για τη Μεσσηνία, άλλα τόσα προορίζονται για τη Λακωνία και 5.000.000 ευρώ για την Αρκαδία.
Τα έργα αφορούν κυρίως,  επισκευές  δημόσιων υποδομών (γέφυρες κλπ), του επαρχιακού - αγροτικού οδικού  δικτύου και του αρδευτικού - αποστραγγιστικού  δικτύου (αντλιοστάσια, φράγματα, ρέματα),  που υπέστησαν σημαντικές ζημιές  από τις καταστροφικές πλημμύρες στους Νομούς  Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Οι πόροι  προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και διατίθενται προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα των παραγωγικών  και ιδιαίτερα των αγροτικών δραστηριοτήτων στις πληγείσες περιοχές και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.
Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, αλλά και της αποφασιστικότητας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για την άμεση υλοποίηση των επειγουσών και αναγκαίων παρεμβάσεων.
Από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας διευκρινίζεται ότι "σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση ενισχύεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 13 εκατομμύρια ευρώ, για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν την περιοχή το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ στην Αρκαδία, 4 εκατ. ευρώ στη Λακωνία και 4 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία.
Τα χρήματα δίδονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν επιμερίζονται σε Δήμους. Με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση οδικών δικτύων, ο καθαρισμός της κοίτης ρεμάτων, ο καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων, ο εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων και ονομαστικά η βελτίωση των υποδομών του ΓΟΕΒ Παμίσου και ο εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων στο φράγμα του Άρι και στον Μπουρνιά». Α.Π.

***


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον... φορτσάτο Γκιγιόμ Ζιλέ          «Μεγάλα πράγματα στο γήπεδο»Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον... φορτσάτο Γκιγιόμ Ζιλέ~  Παίκτης του Ολυμπιακού με κάθε επισημότητα είναι από το απόγευμα της Δευτέρας ο Γκιγιόμ Ζιλέ, ο οποίος μάλιστα στις πρώτες δηλώσεις του δεσμεύτηκε να δώσει όλο του το είναι για να συμβάλλει κι αυτός στις επόμενες μεγάλες επιτυχίες της νέας ομάδας του. «Θυμάμαι πολύ καλά τους οπαδούς μας...» είπε με νόημα ο Βέλγος που όπως έγινε γνωστό υπέγραψε για 2+1 χρόνια με την ομάδα του Πειραιά.
Η λιτή ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Γκιγιόμ Ζιλέ».
Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, ο παίκτης προέβη στις πρώτες του δηλώσεις, ως ποδοσφαιριστής του συλλόγου:
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ. Ήταν μία διαδικασία μακρά και δύσκολη η μεταγραφή μου εδώ, οπότε τώρα είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος που υπέγραψα και ανυπομονώ να βρεθώ με τους νέους συμπαίκτες μου και να κάνω μεγάλα πράγματα στο γήπεδο».
Το μήνυμά του στον κόσμο του Ολυμπιακού: «Θυμάμαι πολύ καλά τους οπαδούς του Ολυμπιακού γιατί είχα παίξει εναντίον του σε παιχνίδι του UEFA Champions League.
Αν και είχαμε χάσει τότε, ήταν μία πάρα πολύ ωραία ατμόσφαιρα, καταπληκτικός κόσμος και αυτό μάλιστα έπαιξε ρόλο στην απόφαση μου να έρθω εδώ και ελπίζω να είναι και τώρα οι οπαδοί ευχαριστημένοι από την συνεισφορά μου.
Θέλω και εγώ να προσφέρω τα μέγιστα στην ομάδα για να μπορέσω να τους κάνω χαρούμενους».  Newsroom ΔΟΛ

***  Έγινε η απονομή του χρυσού μεταλλίου στη Στεφανίδη    Μπροστά σε 50.000 θεατές
Έγινε η απονομή του χρυσού μεταλλίου στη Στεφανίδη
~ Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε απόψε η Κατερίνα Στεφανίδη προκειμένου να της απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο για τη νίκη της στο επί κοντώ, το βράδυ της Κυριακής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Λονδίνου.
Η Ελληνίδα άλτρια καταχειροκροτήθηκε από 50.000 φιλάθλους που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό στάδιο της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου ακούστηκε ο ελληνικός Εθνικός Ύμνος.
Η 27χρονη αθλήτρια του ΑΟ Φιλοθέης έγινε η 4η Ελληνίδα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, μετά την Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν (1999), την Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό (1999, 2003) και τον Κώστα Κεντέρη στα 200μ (2001).
Στον τελικό του επί κοντώ η Στεφανίδη αναδείχθηκε νικήτρια με 4.91μ που είναι και η δεύτερη καλύτερη επίδοση στους αγώνες, η κορυφαία φέτος επίδοση στο κόσμο και φυσικά νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.
Newsroom ΔΟΛ

***  Εισιτήριο στα ημιτελικά των 200μ. για τον Τσάκωνα με 20.37  Στο παγκόσμιο του ΛονδίνουΕισιτήριο στα ημιτελικά των 200μ. για τον Τσάκωνα με 20.37
~  Στα ημιτελικά των 200μ που θα γίνουν την Τετάρτη προκρίθηκε ο Λυκούργος Τσάκωνας. Ο Έλληνας σπρίντερ μετείχε στην 6η προκριματική σειρά του αγωνίσματος κατά την 4η ημέρα των αγώνων του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου του Λονδίνου και τερμάτισε 3ος με 20.37, πολύ κοντά στην εφετινή του επίδοση (20.33). Πρώτος στη σειρά του ήταν ο Αμερικανός Αϊσάια Γιανγκ με 20.19 και δεύτερος ο Νοτιοαφρικανός Ακάνι Σιμπίνε με 20.26.
Ο Λάκωνας αθλητής σημείωσε την 12η καλύτερη επίδοση των προκριματικών, αλλά στη συνέχεια ανέβηκε στην 10η, αφού ακυρώθηκαν δύο αθλητές, ο Πολ Ναλαού (Βανουάτου) από την 4η σειρά και ο Κλάρενς Μουνιάι (Νότια Αφρική) από την 7η σειρά.
Στα ημιτελικά είχαμε επίσης την άνετη πρόκριση του Νοτιοαφρικανού Γουέιντ φαν Νίκερκ που μετά τα 400μ έχει στρέψει το βλέμμα του και στα 200μ.
Ο Φαν Νίκερκ στην 3η προκριματική σειρά τερμάτισε σε 20.16 με τον Βρετανό Ντάνιελ Τάλμποτ να τον ακολουθεί με τον ίδιο χρόνο.
Στην πρώτη σειρά νικητής ήταν ο Τζαμαϊκανός Γιόχαν Μπλέικ με 20.39, στη 2η ο Τζερίμ Ρίτσαρντς (Τρίνιταντ & Τομπάγκο) με 20.05, στην 4η ο Τούρκος Ραμίλ Γκουλίεφ με 20.16, στην 5η ο Σίντνεϊ Σιάμε από την Ζάμπια με 20.29 (εθνικό ρεκόρ) και στην 7η ο Καναδός Άαρον Μπράουν με 20.08.
Εκτός τελικού ο Τσιάμης στο τριπλούν
 Εκτός τελικού στο τριπλούν έμεινε ο Δημήτρης Τσιάμης. Στον προκριματικό του αγωνίσματος, ο Έλληνας άλτης με 16.06μ στην πρώτη προσπάθεια κατετάγη 14ος στο Β΄ γκρουπ και 27ος στο σύνολο κι έμεινε εκτός συνέχειας, αφού το όριο ήταν 17.00μ.
Οι άλλες δύο προσπάθειες του Τσιάμη ήταν άκυρες. Με την κορυφαία επίδοση προκρίθηκε ο Αμερικανός Κρις Μπέναρντ με 17.20μ, ενώ ο συμπατριώτης του και κάτοχος του τίτλου, Κρίστιαν Τέιλορ ήταν 2ος με 17.06μ
 Οι «12» του τελικού και οι επιδόσεις τους στα προκριματικά
1.Κρις Μπέναρντ (ΗΠΑ) 17.20
2.Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ) 17.15
3.Κριστιαν Νάπολες (Κούβα) 17.06
4.Άντι Ντίαζ (Κούβα) 16.96
5.Γουίλ Κλέι (ΗΠΑ) 16.95
6.Νέλσον Εβορα (Πορτογαλία) 16.94
7.Αλέξις Κοπέλο (Αζεδρμπαϊτζάν) 16.89
8.Πάμπλο Τορίχος (Ισπανία) 16.80
9.Ζαμ-Μαρκ Ποντβιάν (Γαλλία) 16.78
10.Ιορντάνις Ντουρανόνα (Δομινικα) 16.71
11.Γου Ρούιτινγκ (Κίνα) 16.66
12.Λάζαρο Μαρτίνεθ (Κούβα) 16.66
Η Βασιλείου δεν τα κατάφερε στα ημιτελικά των 400μ.
Την 8η θέση στη 2η ημιτελική σειρά των 400μ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος πήρε η Ειρήνη Βασιλείου η οποία τερμάτισε σε 53.27, μένοντας μακριά από το ατομικό της ρεκόρ (51.86) αλλά και την χθεσινή της εμφάνιση στα προκριματικά (52.61).
Η Ελληνίδα αθλήτρια στην πρώτη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση κατετάγη στο σύνολο 23η. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που μπήκα ημιτελικό, δεν έκανα καλή κούρσα σήμερα, αλλά δεν πειράζει συνεχίζω», είπε μετά την κούρσα η Βασιλείου.
Κορυφαία στη σειρά της Βασιλείου ήταν η Σαλούα Εϊντ Νάσερ από το Μπαχρέιν με 50.08 που είναι νέο εθνικό ρεκόρ, ενώ δεύτερη τερμάτισε η κάτοχος του τίτλου Άλισον Φίλιξ (ΗΠΑ) με 50.12.  Newsroom ΔΟΛ
 
*** Έγινε η κλήρωση του Κυπέλλου Μεσσηνίας και των πρωταθλημάτων Α΄, Α1, Β΄ και Γ΄ Τοπικής- Όλο το πρόγραμμα

Πρώτη Δημοσίευση: 08/08/2017 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2017 09:57
Παρουσία του προέδρου της ΕΠΣ Μεσσηνίας Λεωνίδα Οικονομίδη, των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του τεχνικού διευθυντή της ΕΠΣ Μεσσηνίας και προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Άγγελου Σκαφιδά, του ενωσιακού τεχνικού Ηλία Μαστορέα, του παλιού ενωσιακού προπονητή και σκάουτερ της ΕΠΣΜ, Αλέκου Τσατά, των μελών της Επιτροπής Διαιτησίας Χρήστου Κότσαρη, Ανδρέα Μιχαλακέα, Νίκου Χρονόπουλου, μελών του ΣΔΠ Μεσσηνίας, του διεθνούς βοηθού διαιτητή Ηλία Αλεξέα, του επικεφαλής της Ένωσης Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας, Τάκη Βασιλόπουλου, προέδρων, παραγόντων και προπονητών, πολλών τοπικών ομάδων έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» η κλήρωση των αγώνων του Κυπέλλου Μεσσηνίας (2-3/9), αλλά και των πρωταθλημάτων Α΄, Α1, Β΄ (30/9) και Γ΄ (4/11) Τοπικής Κατηγορίας.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Νίκο Κοσσάρη, για την απώλεια της συζύγου του Ευθυμίας, στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά άρθρα του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ). Όπως στο άρθρο 4, όπου αναφέρει ότι αν ο πρωταθλητής μιας Ένωσης δεν δηλώσει συμμετοχή στην Γ΄ Εθνική τότε, μπορεί να τον αντικαταστήσει ο δευτεραθλητής. Αν και αυτός δεν δηλώσεις συμμετοχή τότε μπορεί να πάρει την θέση του ο τρίτος. Αν και σ’ αυτή την περίπτωση, ο τρίτος δεν δηλώσει συμμετοχή τότε η θέση μένει κενή.
Ακόμη στάθηκε στο άρθρο 11, όπου αναφέρει ότι σε αγώνες νοκ-άουτ παιδικών ή προπαιδικών πρωταθλημάτων δεν θα υπάρχει πλέον παράταση, αλλά κατευθείαν πέναλτι.
Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1η-16η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – Ολυμπιακός Καλ.
Πανθουριακός – Πάμισος Μεσσήνης
ΑΟ Διαβολιτσίου – Εράνη Φιλιατρών
Αναγέννηση Παραλίας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
ΑΟ Φαραί – ΑΣ Ανδρούσας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εθνικός Μελιγαλά
ΑΟ Σπερχογείας – Ομόνοια Καλ.
Απόλλων Καλ. – ΑΟ Ασπροχώματος
 2η-17η αγωνιστική
Πανθουριακός – Τέλος Άγρας Γαργ.
Ολυμπιακός Καλ. – ΑΟ Διαβολιτσίου
Πάμισος Μεσσήνης – Αναγέννηση Παραλίας
Εράνη Φιλιατρών – ΑΟ Φαραί
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – ΑΟ Κυπαρισσίας
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Σπερχογείας
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Ασπροχώματος
Ομόνοια Καλ. – Απόλλων Καλ.

3η­­-18η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – ΑΟ Διαβολιτσίου
Αναγέννηση Παραλίας – Πανθουριακός
ΑΟ Φαραί – Ολυμπιακός Καλ.
ΑΟ Κυπαρισσίας – Πάμισος Μεσσήνης
ΑΟ Σπερχογείας – Εράνη Φιλιατρών
ΑΟ Ασπροχώματος – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
Απόλλων Καλ. – ΑΣ Ανδρούσας
Εθνικός Μελιγαλά – Ομόνοια Καλ.
  4η-19η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας – Τέλος Άγρας Γαργ.
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Φαραί
Πανθουριακός – ΑΟ Κυπαρισσίας
Ολυμπιακός Καλ. – ΑΟ Σπερχογείας
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Ασπροχώματος
Εράνη Φιλιατρών – Απόλλων Καλ.
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – Ομόνοια Καλ.
ΑΣ Ανδρούσας – Εθνικός Μελιγαλά
 5η-20η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – ΑΟ Φαραί
ΑΟ Κυπαρισσίας – Αναγέννηση Παραλίας
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Διαβολιτσίου
ΑΟ Ασπροχώματος – Πανθουριακός
Απόλλων Καλ. – Ολυμπιακός Καλ.
Ομόνοια Καλ. – Πάμισος Μεσσήνης
Εθνικός Μελιγαλά – Εράνη Φιλιατρών
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – ΑΣ Ανδρούσας
 6η-21η αγωνιστική
ΑΟ Κυπαρισσίας – Τέλος Άγρας Γαργ.
ΑΟ Φαραί – ΑΟ Σπερχογείας
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Ασπροχώματος
ΑΟ Διαβολιτσίου – Απόλλων Καλ.
Πανθουριακός – Ομόνοια Καλ.
Ολυμπιακός Καλ. – Εθνικός Μελιγαλά
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΣ Ανδρούσας
Εράνη Φιλιατρών – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
  7η-22η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – ΑΟ Σπερχογείας
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Κυπαρισσίας
Απόλλων Καλ. – ΑΟ Φαραί
Ομόνοια Καλ. – Αναγέννηση Παραλίας
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Διαβολιτσίου
ΑΣ Ανδρούσας – Πανθουριακός
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – Ολυμπιακός Καλ.
Πάμισος Μεσσήνης – Εράνη Φιλιατρών
 8η-23η αγωνιστική
ΑΟ Ασπροχώματος – Τέλος Άγρας Γαργ.
ΑΟ Σπερχογείας – Απόλλων Καλ.
ΑΟ Κυπαρισσίας – Ομόνοια Καλ.
ΑΟ Φαραί – Εθνικός Μελιγαλά
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΣ Ανδρούσας
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
Πανθουριακός – Εράνη Φιλιατρών
Ολυμπιακός Καλ. – Πάμισος Μεσσήνης
 9η-24η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – Απόλλων Καλ.
Ομόνοια Καλ. – ΑΟ Ασπροχώματος
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Σπερχογείας
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Κυπαρισσίας
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – ΑΟ Φαραί
Εράνη Φιλιατρών – Αναγέννηση Παραλίας
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Διαβολιτσίου
Ολυμπιακός Καλ. – Πανθουριακός
 10η-25η αγωνιστική
Ομόνοια Καλ. – Τέλος Άγρας Γαργ.
Απόλλων Καλ. – Εθνικός Μελιγαλά
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΣ Ανδρούσας
ΑΟ Σπερχογείας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
ΑΟ Κυπαρισσίας – Εράνη Φιλιατρών
ΑΟ Φαραί – Πάμισος Μεσσήνης
Αναγέννηση Παραλίας – Ολυμπιακός Καλ.
ΑΟ Διαβολιτσίου – Πανθουριακός
 11η-26η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – Εθνικός Μελιγαλά
ΑΣ Ανδρούσας – Ομόνοια Καλ.
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – Απόλλων Καλ.
Εράνη Φιλιατρών – ΑΟ Ασπροχώματος
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Σπερχογείας
Ολυμπιακός Καλ. – ΑΟ Κυπαρισσίας
Πανθουριακός – ΑΟ Φαραί
ΑΟ Διαβολιτσίου – Αναγέννηση Παραλίας
 12η-27η αγωνιστική
ΑΣ Ανδρούσας – Τέλος Άγρας Γαργ.
Εθνικός Μελιγαλά – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
Ομόνοια Καλ. – Εράνη Φιλιατρών
Απόλλων Καλ. – Πάμισος Μεσσήνης
ΑΟ Ασπροχώματος – Ολυμπιακός Καλ.
ΑΟ Σπερχογείας – Πανθουριακός
ΑΟ Κυπαρισσίας – ΑΟ Διαβολιτσίου
ΑΟ Φαραί – Αναγέννηση Παραλίας

13η-28η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
Εράνη Φιλιατρών – ΑΣ Ανδρούσας
Πάμισος Μεσσήνης – Εθνικός Μελιγαλά
Ολυμπιακός Καλ. – Ομόνοια Καλ.
Πανθουριακός – Απόλλων Καλ.
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Ασπροχώματος
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Σπερχογείας
ΑΟ Φαραί – ΑΟ Κυπαρισσίας
 14η-29η αγωνιστική
Εράνη Φιλιατρών – Τέλος Άγρας Γαργ.
Μιλτιάδης Πύργου Τριφ. – Πάμισος Μεσσήνης
ΑΣ Ανδρούσας – Ολυμπιακός Καλ.
Εθνικός Μελιγαλά – Πανθουριακός
Ομόνοια Καλ. – ΑΟ Διαβολιτσίου
Απόλλων Καλ. – Αναγέννηση Παραλίας
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Φαραί
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Κυπαρισσίας
 15η-30η αγωνιστική
Τέλος Άγρας Γαργ. – Πάμισος Μεσσήνης
Ολυμπιακός Καλ. – Εράνη Φιλιατρών
Πανθουριακός – Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΣ Ανδρούσας
Αναγέννηση Παραλίας – Εθνικός Μελιγαλά
ΑΟ Φαραί – Ομόνοια Καλ.
ΑΟ Κυπαρισσίας – Απόλλων Καλ.
ΑΟ Σπερχογείας – ΑΟ Ασπροχώματος
 Α1΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1η-14η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – Ολυμπιακός Ανάληψης
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Μεθώνης
ΑΕ Μάνης – ΑΕ Γαργαλιάνων
Αστέρας Μικρομάνης – ΑΟ Φυτειάς
Ηρακλής Καλ. – Παπαφλέσσας Χώρας
Χανδριναϊκός – ΑΕ Αβίας
Αίαντας Καλ. – Δωριέας Δωρίου
 2η-15η αγωνιστική
Απόλλων Πεταλιδίου – Ακρίτας Κορώνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΕ Μάνης
ΑΟ Μεθώνης – Αστέρας Μικρομάνης
ΑΕ Γαργαλιάνων – Ηρακλής Καλ.
ΑΟ Φυτειάς – Χανδριναϊκός
Παπαφλέσσας Χώρας – Αίαντας Καλ.
ΑΕ Αβίας – Δωριέας Δωρίου
 3η-16η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – ΑΕ Μάνης
Αστέρας Μικρομάνης – Απόλλων Πεταλιδίου
Ηρακλής Καλ. – Ολυμπιακός Ανάληψης
Χανδριναϊκός – ΑΟ Μεθώνης
Αίαντας Καλ. – ΑΕ Γαργαλιάνων
Δωριέας Δωρίου – ΑΟ Φυτειάς
ΑΕ Αβίας – Παπαφλέσσας Χώρας
 4η-17η αγωνιστική
Αστέρας Μικρομάνης – Ακρίτας Κορώνης
ΑΕ Μάνης – Ηρακλής Καλ.
Απόλλων Πεταλιδίου – Χανδριναϊκός
Ολυμπιακός Ανάληψης – Αίαντας Καλ.
ΑΟ Μεθώνης – Δωριέας Δωρίου
ΑΕ Γαργαλιάνων – ΑΕ Αβίας
ΑΟ Φυτειάς – Παπαφλέσσας Χώρας
 5η-18η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλ.
Χανδριναϊκός – Αστέρας Μικρομάνης
Αίαντας Καλ. – ΑΕ Μάνης
Δωριέας Δωρίου – Απόλλων Πεταλιδίου
ΑΕ Αβίας – Ολυμπιακός Ανάληψης
Παπαφλέσσας Χώρας – ΑΟ Μεθώνης
ΑΟ Φυτειάς – ΑΕ Γαργαλιάνων
 6η-19η αγωνιστική
Χανδριναϊκός – Ακρίτας Κορώνης
Ηρακλής Καλ. – Αίαντας Καλ.
Αστέρας Μικρομάνης – Δωριέας Δωρίου
ΑΕ Μάνης – ΑΕ Αβίας
Απόλλων Πεταλιδίου – Παπαφλέσσας Χώρας
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΟ Φυτειάς
ΑΟ Μεθώνης -ΑΕ Γαργαλιάνων
 7η-20η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – Αίαντας Καλ.
Δωριέας Δωρίου – Χανδριναϊκός
ΑΕ Αβίας – Ηρακλής Καλ.
Παπαφλέσσας Χώρας – Αστέρας Μικρομάνης
ΑΟ Φυτειάς – ΑΕ Μάνης
ΑΕ Γαργαλιάνων – Απόλλων Πεταλιδίου
ΑΟ Μεθώνης – Ολυμπιακός Ανάληψης
 8η-21η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου – Ακρίτας Κορώνης
Αίαντας Καλ. – ΑΕ Αβίας
Χανδριναϊκός – Παπαφλέσσας Χώρας
Ηρακλής Καλ. – ΑΟ Φυτειάς
Αστέρας Μικρομάνης – ΑΕ Γαργαλιάνων
ΑΕ Μάνης – ΑΟ Μεθώνης
Απόλλων Πεταλιδίου – Ολυμπιακός Ανάληψης
 9η-22η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – ΑΕ Αβίας
Παπαφλέσσας Χώρας – Δωριέας Δωρίου
ΑΟ Φυτειάς – Αίαντας Καλ.
ΑΕ Γαργαλιάνων – Χανδριναϊκός
ΑΟ Μεθώνης – Ηρακλής Καλ.
Ολυμπιακός Ανάληψης – Αστέρας Μικρομάνης
ΑΕ Μάνης – Απόλλων Πεταλιδίου
 10η-23η αγωνιστική
Παπαφλέσσας Χώρας – Ακρίτας Κορώνης
ΑΕ Αβίας – ΑΟ Φυτειάς
Δωριέας Δωρίου – ΑΕ Γαργαλιάνων
Αίαντας Καλ. – ΑΟ Μεθώνης
Χανδριναϊκός – Ολυμπιακός Ανάληψης
Ηρακλής Καλ. – Απόλλων Πεταλιδίου
Αστέρας Μικρομάνης – ΑΕ Μάνης
 11η-24η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Φυτειάς
ΑΕ Γαργαλιάνων – Παπαφλέσσας Χώρας
ΑΟ Μεθώνης – ΑΕ Αβίας
Ολυμπιακός Ανάληψης – Δωριέας Δωρίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Αίαντας Καλ.
ΑΕ Μάνης – Χανδριναϊκός
Ηρακλής Καλ. – Αστέρας Μικρομάνης
12η-25η αγωνιστική
ΑΕ Γαργαλιάνων – Ακρίτας Κορώνης
ΑΟ Φυτειάς – ΑΟ Μεθώνης
Παπαφλέσσας Χώρας – Ολυμπιακός Ανάληψης
ΑΕ Αβίας – Απόλλων Πεταλιδίου
Δωριέας Δωρίου – ΑΕ Μάνης
Αίαντας Καλ. – Αστέρας Μικρομάνης
Χανδριναϊκός – Ηρακλής Καλ.
  13η-26η αγωνιστική
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Μεθώνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΕ Γαργαλιάνων
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Φυτειάς
ΑΕ Μάνης – Παπαφλέσσας Χώρας
Αστέρας Μικρομάνης – ΑΕ Αβίας
Ηρακλής Καλ. – Δωριέας Δωρίου
Αίαντας Καλ. – Χανδριναϊκός
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
1η-14η αγωνιστική
Νέος Άρις – Πλατύ
Ηρακλής Κυπ. – Κοπανάκι
Βαλύρα – ΑΠΣ Άρις Καλ.
ΑΕΚ Καλ. – Κεραυνός
Μεσσηνιακός – Καλό Νερό
Πανευαϊκός – Αρφαρά
Ρεπό: Άμφεια
 2η-15η αγωνιστική
Άμφεια – Νέος Άρις
Πλατύ – Ηρακλής Κυπ.
Κοπανάκι – ΑΕΚ Καλ.
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Μεσσηνιακός
Κεραυνός – Πανευαϊκός
Καλό Νερό – Αρφαρά
Ρεπό: Βαλύρα
 3η-16η αγωνιστική
Νέος Άρις – Ηρακλής Κυπ.
Βαλύρα – Άμφεια
ΑΕΚ Καλ. – Πλατύ
Πανευαϊκός – Κοπανάκι
Αρφαρά – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Καλό Νερό – Κεραυνός
Ρεπό: Μεσσηνιακός
 4η-17η αγωνιστική
Βαλύρα – Νέος Άρις
Ηρακλής Κυπ. – ΑΕΚ Καλ.
Άμφεια – Μεσσηνιακός
Πλατύ – Πανευαϊκός
Κοπανάκι – Καλό Νερό
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Κεραυνός
Ρεπό: Αρφαρά
 5η-18η αγωνιστική
Νέος Άρις – ΑΕΚ Καλ.
Μεσσηνιακός – Βαλύρα
Πανευαϊκός – Ηρακλής Κυπ.
Αρφαρά – Άμφεια
Καλό Νερό – Πλατύ
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Κοπανάκι
Ρεπό: Κεραυνός
 6η-19η αγωνιστική
Μεσσηνιακός – Νέος Άρις
ΑΕΚ Καλ. – Πανευαϊκός
Βαλύρα – Αρφαρά
Ηρακλής Κυπ. – Καλό Νερό
Άμφεια – Κεραυνός
Πλατύ – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Ρεπό: Κοπανάκι
 7η-20η αγωνιστική
Νέος Άρις – Πανευαϊκός
Αρφαρά – Μεσσηνιακός
Καλό Νερό – ΑΕΚ Καλ.
Κεραυνός – Βαλύρα
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Ηρακλής Κυπ.
Κοπανάκι – Άμφεια
Ρεπό: Πλατύ
 8η-21η αγωνιστική
Αρφαρά – Νέος Άρις
Πανευαϊκός – Καλό Νερό
Μεσσηνιακός – Κεραυνός
ΑΕΚ Καλ. – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Βαλύρα – Κοπανάκι
Άμφεια – Πλατύ
Ρεπό: Ηρακλής Κυπ.
  9η-22η αγωνιστική
Νέος Άρις – Καλό Νερό
Κεραυνός – Αρφαρά
ΑΠΣ Άρις Καλ. – Πανευαϊκός
Κοπανάκι – Μεσσηνιακός
Πλατύ – Βαλύρα
Ηρακλής Κυπ. – Άμφεια
Ρεπό: ΑΕΚ Καλ.
  10η-23η αγωνιστική
Κεραυνός – Νέος Άρις
Καλό Νερό – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Αρφαρά – Κοπανάκι
Μεσσηνιακός – Πλατύ
ΑΕΚ Καλ. – Άμφεια
Βαλύρα – Ηρακλής Κυπ.
Ρεπό: Πανευαϊκός
 11η-24η αγωνιστική
Νέος Άρις – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Κοπανάκι – Κεραυνός
Πλατύ – Αρφαρά
Άμφεια – Πανευαϊκός
Ηρακλής Κυπ. – Μεσσηνιακός
ΑΕΚ Καλ. – Βαλύρα
Ρεπό: Καλό Νερό
 12η-25η αγωνιστική
Κοπανάκι – Νέος Άρις
Κεραυνός – Πλατύ
Καλό Νερό – Άμφεια
Αρφαρά – Ηρακλής Κυπ.
Πανευαϊκός – Βαλύρα
Μεσσηνιακός – ΑΕΚ Καλ.
Ρεπό: ΑΠΣ Άρις Καλ.
  13η-26η αγωνιστική
Πλατύ – Κοπανάκι
Άμφεια – ΑΠΣ Άρις Καλ.
Ηρακλής Κυπ. – Κεραυνός
Βαλύρα – Καλό Νερό
ΑΕΚ Καλ. – Αρφαρά
Πανευαϊκός – Μεσσηνιακός
Ρεπό: Νέος Άρις
 Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
1η-14η αγωνιστική
Δαναός – Στενωσιά
ΑΣ Φυτειάς – ΠΑΟ Καλλιθέας
ΑΕ Λογγάς – Πατίστα
Δόξα Καλ. – Πανιώνιος
Νέδουσα – Πράσινα Πουλιά
Θύελλα Χαρ. – Βλαχόπουλο
Ρεπό: Παναθηναϊκός Καλ.
  2η-15η αγωνιστική
Παναθηναϊκός Καλ. – Δαναός
Στενωσιά – ΑΣ Φυτειάς
ΠΑΟ Καλλιθέας – Δόξα Καλ.
Πατίστα – Νέδουσα
Πανιώνιος – Θύελλα Χαρ.
Πράσινα Πουλιά – Βλαχόπουλο
Ρεπό: ΑΕ Λογγάς
 3η-16η αγωνιστική
Δαναός – ΑΣ Φυτειάς
ΑΕ Λογγάς – Παναθηναϊκός Καλ.
Δόξα Καλ. – Στενωσιά
Θύελλα Χαρ. – ΠΑΟ Καλλιθέας
Βλαχόπουλο – Πατίστα
Πράσινα Πουλιά – Πανιώνιος
Ρεπό: Νέδουσα
 4η-17η αγωνιστική
ΑΕ Λογγάς – Δαναός
ΑΣ Φυτειάς – Δόξα Καλ.
Παναθηναϊκός Καλ. – Νέδουσα
Στενωσιά – Θύελλα Χαρ.
ΠΑΟ Καλλιθέας – Πράσινα Πουλιά
Πατίστα – Πανιώνιος
Ρεπό: Βλαχόπουλο
 5η-18η αγωνιστική
Δαναός – Δόξα Καλ.
Νέδουσα – ΑΕ Λογγάς
Θύελλα Χαρ. – ΑΣ Φυτειάς
Βλαχόπουλο – Παναθηναϊκός Καλ.
Πράσινα Πουλιά – Στενωσιά
Πατίστα – ΠΑΟ Καλλιθέας
Ρεπό: Πανιώνιος
 6η-19η αγωνιστική
Νέδουσα – Δαναός
Δόξα Καλ. – Θύελλα Χαρ.
ΑΕ Λογγάς – Βλαχόπουλο
ΑΣ Φυτειάς – Πράσινα Πουλιά
Παναθηναϊκός Καλ. – Πανιώνιος
Στενωσιά – Πατίστα
Ρεπό: ΠΑΟ Καλλιθέας
 7η-20η αγωνιστική
Δαναός – Θύελλα Χαρ.
Βλαχόπουλο – Νέδουσα
Πράσινα Πουλιά – Δόξα Καλ.
Πανιώνιος – ΑΕ Λογγάς
Πατίστα – ΑΣ Φυτειάς
ΠΑΟ Καλλιθέας – Παναθηναϊκός Καλ.
Ρεπό: Στενωσιά
 8η-21η αγωνιστική
Βλαχόπουλο – Δαναός
Θύελλα Χαρ. – Πράσινα Πουλιά
Νέδουσα – Πανιώνιος
Δόξα Καλ. – Πατίστα
ΑΕ Λογγάς – ΠΑΟ Καλλιθέας
Παναθηναϊκός Καλ. – Στενωσιά
Ρεπό: ΑΣ Φυτειάς
 9η-22η αγωνιστική
Δαναός – Πράσινα Πουλιά
Πανιώνιος – Βλαχόπουλο
Πατίστα – Θύελλα Χαρ.
ΠΑΟ Καλλιθέας – Νέδουσα
Στενωσιά – ΑΕ Λογγάς
ΑΣ Φυτειάς – Παναθηναϊκός Καλ.
Ρεπό: Δόξα Καλ.
  10η-23η αγωνιστική
Πανιώνιος – Δαναός
Πράσινα Πουλιά – Πατίστα
Βλαχόπουλο – ΠΑΟ Καλλιθέας
Νέδουσα – Στενωσιά
Δόξα Καλ. – Παναθηναϊκός Καλ.
ΑΕ Λογγάς – ΑΣ Φυτειάς
Ρεπό: Θύελλα Χαρ.
  11η-24η αγωνιστική
Δαναός – Πατίστα
ΠΑΟ Καλλιθέας – Πανιώνιος
Στενωσιά – Βλαχόπουλο
Παναθηναϊκός Καλ. – Θύελλα Χαρ.
ΑΣ Φυτειάς – Νέδουσα
Δόξα Καλ. – ΑΕ Λογγάς
Ρεπό: Πράσινα Πουλιά
 12η-25η αγωνιστική
ΠΑΟ Καλλιθέας – Δαναός
Πανιώνιος – Στενωσιά
Πράσινα Πουλιά – Παναθηναϊκός Καλ.
Βλαχόπουλο – ΑΣ Φυτειάς
Θύελλα Χαρ. – ΑΕ Λογγάς
Νέδουσα – Δόξα Καλ.
Ρεπό: Πατίστα
 13η-26η αγωνιστική
Στενωσιά – ΠΑΟ Καλλιθέας
Παναθηναϊκός Καλ. – Πατίστα
ΑΣ Φυτειάς – Πανιώνιος
ΑΕ Λογγάς – Πράσινα Πουλιά
Δόξα Καλ. – Βλαχόπουλο
Θύελλα Χαρ. – Νέδουσα
Ρεπό: Δαναός
 Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1η-10η αγωνιστική
Θύελλα Μερ. – Ερμής Καλ.
ΑΟ Λεΐκων – Νέστορας Πύλου
Θύελλα Παραλ. – Εθνικός Καλ.
ΑΟ Χατζή – Ακαδημία Παμίσου
Ίκαρος Καλ. – ΠΑΟΚ Καλ.
  2η-11η αγωνιστική
Ερμής Καλ. – Θύελλα Παραλ.
ΑΟ Λεΐκων – Θύελλα Μερ.
Ακαδημία Παμίσου – ΠΑΟΚ Καλ.
Εθνικός Καλ. – Ίκαρος Καλ.
Νέστορας Πύλου – ΑΟ Χατζή
 3η-12η αγωνιστική
Θύελλα Μερ. – Θύελλα Παραλ.
ΑΟ Χατζή – ΑΟ Λεΐκων
Ίκαρος Καλ. – Ερμής Καλ.
ΠΑΟΚ Καλ. – Νέστορας Πύλου
Ακαδημία Παμίσου – Εθνικός Καλ.
  4η-13η αγωνιστική
Ερμής Καλ. – Ακαδημία Παμίσου
ΑΟ Λεΐκων – ΠΑΟΚ Καλ.
Θύελλα Παραλ. – Ίκαρος Καλ.
ΑΟ Χατζή – Θύελλα Μερ.
Νέστορας Πύλου – Εθνικός Καλ.
  5η-14η αγωνιστική
Θύελλα Μερ. – Ίκαρος Καλ.
Ερμής Καλ. – Νέστορας Πύλου
ΠΑΟΚ Καλ. – ΑΟ Χατζή
Ακαδημία Παμίσου – Θύελλα Παραλ.
Εθνικός Καλ. – ΑΟ Λεΐκων
 6η-15η αγωνιστική
ΑΟ Λεΐκων – Ερμής Καλ.
Θύελλα Παραλ. – Νέστορας Πύλου
ΑΟ Χατζή – Εθνικός Καλ.
Ίκαρος Καλ. – Ακαδημία Παμίσου
ΠΑΟΚ Καλ. – Θύελλα Μερ.
  7η-16η αγωνιστική
Ερμής Καλ – ΑΟ Χατζή
Θύελλα Παραλ. – ΑΟ Λεΐκων
Ακαδημία Παμίσου – Θύελλα Μερ.
Εθνικός Καλ. – ΠΑΟΚ Καλ.
Νέστορας Πύλου – Ίκαρος Καλ.
  8η-17η αγωνιστική
Θύελλα Μερ. – Εθνικός Καλ.
ΑΟ Χατζή – Θύελλα Παραλ.
Ίκαρος Καλ. – ΑΟ Λεΐκων
ΠΑΟΚ Καλ. – Ερμής Καλ.
Νέστορας Πύλου – Ακαδημία Παμίσου
 9η-18η αγωνιστική
Θύελλα Μερ. – Νέστορας Πύλου
ΑΟ Λεΐκων – Ακαδημία Παμίσου
Θύελλα Παραλ. – ΠΑΟΚ Καλ.
Ίκαρος Καλ. – ΑΟ Χατζή
Εθνικός Καλ. – Ερμής Καλ.
  ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρεμιέρα 2-3/9 με 16 αγώνες – αρκετά τοπικά ντέρμπι στη Β΄ Φάση

Πραγματοποιήθηκε χθες η κλήρωση του Κυπέλλου Μεσσηνίας Ερασιτεχνών, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι ομάδες Α΄ και Α1 Τοπικής Κατηγορίας των οποίων η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και 2 από την Β΄ Τοπική (ο Διαγόρας Κοπανακίου και ο ΠΑΟ Καλού Νερού).
Στο πλαίσιο της Β΄ Φάσης θα διεξαχθούν 16 αγώνες (θα είναι διπλοί) και το χαρακτηριστικό πως προέκυψαν αρκετά γειτονικά ντέρμπι (και «ζευγάρια» μεταξύ ομάδων Α΄ Τοπικής Κατηγορίας. Ορισμένα εξ αυτών: Εθνικός Μελιγαλά-ΑΟ Διαβολιτσίου, Απόλλων Καλαμάτας-ΑΟ Φαραί, ΑΣ Ανδρούσας-Πάμισος Μεσσήνης, Πανθουριακός-Ομόνοια.
Αναλυτικά τα 16 «ζευγάρια» είναι τα εξής:
Δωριέας Δωρίου-ΑΟ Σπερχογείας
Αστέρας Μικρομάνης-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Εθνικός Μελιγαλά-ΑΟ Διαβολιτσίου
Απόλλων Καλαμάτας-ΑΟ Φαραί
Ακρίτας Κορώνης-ΑΟ Φυτειάς
Εράνη Φιλιατρών-ΑΟ Ασπροχώματος
Διαγόρας Κοπανακίου-Τέλος Άγρας Γαργαλιώνων
ΑΣ Ανδρούσας-Πάμισος Μεσσήνης
Πανθουριακός-Ομόνοια
ΑΕ Αβίας-ΑΟ Μεθώνης
Αναγέννηση Παραλίας-Ολυμπιακός Ανάληψης
Αίαντας Καλαμάτας-Καλό Νερό
Απόλλων Πεταλιδίου-ΑΕ Γαργαλιάνων
Χανδριναϊκός-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Ηρακλής Καλαμάτας-ΑΕ Μάνης
Παπαφλέσσας Χώρας-ΑΟ Κυπαρισσίας
~   Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 2-3 Σεπτεμβρίου, ενώ η «ρεβάνς» στις 9-10 του ίδιου μήνα.

~
 ~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html .- 
~*
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-29-2017.html .- 
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Ιουλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....από το  2008 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-30-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 31 Ιουλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ... από το .....2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-31-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ Διαδρομές -2- Ιουλίου  2017 : Δευτέρα 31 /07 /2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2-2017-31-07-2017.html .- 
~*
~  http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                        
 www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                          
 Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5773   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3669   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.101  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 ~ https://www.youtube.com/user/stamos01  .-
~ https://www.youtube.com/user/stamatios01  .-
~ https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~***  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  
~** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-   
~** https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
~***   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~**  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου