ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση Δευτέρας 18 Νοεμβρίου 2013

 Ενημέρωση  Δευτέρας   18  Νοεμβρίου  2013  :
Το άγαλμα  της  Ελευθερίας  επί του π.  Νέδοντα  στην Καλαμάτα 2013  
Εθνική  Ελλάδας  εμπρός  για  Μουντιάλ και  στη  Ρουμανία
ΝΠΟΡΕΙ ....


***  Μεσσηνιακά  καί  Άλλα  :

*** Στενάζουν οι επιχειρήσεις υπό το βάρος του ΟΑΕΕ           
            Εξωφρενικά μεγάλος είναι ο αριθμός των επαγγελματιών οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν είναι συνεπείς απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Περί τα 400.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΕ τους χρεώνει για παροχές που δεν τους παρέχει και με μεγάλο επιτόκιο.
Κι αν αυτά συμβαίνουν πανελλαδικά, μη νομίζετε ότι στη Μεσσηνία η κατάσταση είναι καλύτερη. Πολλοί είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι κωλύονται και είναι, κατά συνέπεια, ασυνεπείς, ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
  «Δεν είμαστε κλέφτες»
Για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος μίλησε στο «Θ» ο Γ. Μάραντος, συνεχιστής μιας παράδοσης στην κατασκευή ζυμαρικών εδώ και 53 χρόνια.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το θέμα δεν είναι μόνο οι οφειλές στον ΟΑΕΕ, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε κλέφτες, απατεώνες και λωποδύτες, αλλά ότι αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς, λόγω κρίσης, αλλά και λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος όλων μας», λέει χαρακτηριστικά.
Υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει την προκαταβολή του 2013 και κάποιες δόσεις, που μεταφράζονται σε ένα ποσό 1.300 ευρώ το δίμηνο. «Κι ενώ δεν μπορούμε να δώσουμε 970 ευρώ, θα πληρώσουμε και τη ρύθμιση των 250 ευρώ;», είναι το ερώτημα που θέτει. Όπως λέει, αυτή η ρύθμιση είναι η μοναδική και προσθέτει πως, παρότι αυξάνει ο αριθμός εκείνων που δεν είναι συνεπείς, «οι υπεύθυνοι αδιαφορούν. Είναι σαν να μην έχει γίνει τίποτε και πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουν 400.000 ανασφάλιστοι να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».
  Αύξηση υποχρεώσεων,
μείωση εισοδήματος 
Ο κ. Μάραντος σημειώνει πως «από την άλλη πλευρά έχουν αυξηθεί τα πάντα, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί το εισόδημα. Αυξάνονται τα ασφάλιστρα, η ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος γενικότερα, την ίδια στιγμή που τα προϊόντα μας παραμένουν χωρίς αύξηση για πολλά χρόνια. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συνήθειες και, πλέον, προμηθεύονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά όταν παραστεί μεγάλη ανάγκη.
Οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν. Είναι δύσκολο να πάρει κάποιος σήμερα δάνειο, αλλά και να το πάρει, στην ουσία θα του είναι άχρηστο, επειδή θα πρέπει να καταβάλει τα επιτόκια. Άρα, θα σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά στο λαιμό του».
  Υπάρχει λύση, μια ευνοϊκότερη ρύθμιση
Στο ερώτημα αν υπάρχει λύση, απαντά καταφατικά και λέει πως αυτή θα ήταν μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλοι και να μην υπάρχουν 400.000 επαγγελματίες ανασφάλιστοι.
Και το παράδοξο είναι ότι, ενώ όσοι δεν πληρώνουν, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο ΟΑΕΕ υποχρεώνει στην καταβολή επιτοκίου για κάτι που δεν παρέχεται.
«Ζούμε με το άγχος μήπως μας συμβεί κάτι, που δε θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως είμαστε, αν αρρωστήσουμε, δε μας καλύπτει κανείς. Είμαστε ανασφάλιστοι και θα πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας. Υπάρχει δε και παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ζήτησαν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο 700 ευρώ από ανασφάλιστο για μια αξονική κι επειδή ο άνθρωπος δεν μπορούσε να τα πληρώσει, συγκέντρωσαν τα χρήματα επαγγελματίες», λέει χαρακτηριστικά.  
Φέρνει δε ως παράδειγμα την επιχείρησή που λειτουργεί εδώ και 53 χρόνια και μέχρι πριν από 2-3 χρόνια δεν είχε δώσει δικαίωμα στην αγορά, ενώ βρίσκεται στα χέρια του από το 1998. Τα τελευταία, όμως, 2-3 χρόνια, φυτοζωεί. «Η επιχείρησή μου έκανε επένδυση για να μπορέσει να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό. Προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου, δουλεύω για να πληρώνω. Εμείς να δουλέψουμε ζητάμε. Αν δεν παράγουμε, πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Έχουμε φτάσει σε σημείο να βάζουμε προτεραιότητες για το τι θα πληρώσουμε. Τη ΔΕΗ, για να μπορούμε να δουλέψουμε ή όσους βοήθησαν στην κατασκευή του κτηρίου;
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να βοηθήσουν κι οι υπεύθυνοι την προσπάθεια που κάνουμε;», είναι τα συνεχόμενα ερωτήματα που διατυπώνει.
  «Να ενωθούμε»
Κατά την άποψή του, το μόνο που απομένει είναι να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι επαγγελματίες: «Να δημιουργήσουμε ομάδες σε κάθε περιοχή για να ακουστούν συλλογικά οι φωνές μας, γιατί όσο κι αν προσπαθεί κάποιος μόνος του, δε θα ακουστεί πολύ. Άλλο περιθώριο δεν έχουμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα περισσότερο στο κράτος, που έχει ήδη υποθηκεύσει και το μέλλον των παιδιών μας. Εξάλλου, όσες φορές ενωθήκαμε, δε μας σταμάτησε τίποτε».
Ο ίδιος μόλις πρόσφατα ανακάλυψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ομάδα «Ανασφάλιστοι του Ο.Α.Ε.Ε.».
Η ομάδα αυτή, όπως αναφέρεται, έχει ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και την αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης, δηλαδή να γίνει ανταποδοτική και όχι εισπρακτική όπως είναι τώρα.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου .
 
***  Δημήτρης Τριαντάφυλλος «Ένας Καλαματιανός συγκοινωνιολόγος στο Σαν Φρανσίσκο»          
 Η Καλαμάτα είναι στη σκέψη μου σαν μία αλλοτινή «Ιθάκη»…
 Ένας Καλαματιανός συγκοινωνιολόγος στο Σαν Φρανσίσκο, με πέρασμα από Μόναχο και Βαρκελώνη, μιλά σήμερα στο «Θάρρος» για τη ζωή στο εξωτερικό…
 Ο λόγος στον Δημήτρη Τριαντάφυλλο:
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Θα ακουστεί ίσως περίεργο, αλλά πλέον χρειάζεται να σκεφτώ λιγάκι για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Πόσο καιρό βρίσκομαι εκτός Ελλάδας λοιπόν; Από τότε που έφυγα έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια, γεγονός δύσκολο να το πιστέψω ακόμη και εγώ ο ίδιος. Βέβαια, στη δική μου περίπτωση θαρρώ πως δεν είναι το συνολικό χρονικό διάστημα που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, καθώς μέσα στα έξι αυτά χρόνια είχα την τύχη να ζήσω σε τρία διαφορετικά μέρη (δύο χρόνια σπουδές στο Μόναχο-Γερμανία, τρία χρόνια εργασίας στη Βαρκελώνη-Ισπανία, τους επτά τελευταίους μήνες εργασίας στο Μπέρκλεϊ-Καλιφόρνια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Θα σημειώσω ότι αυτή η συνεχής εναλλαγή είναι πολλές φορές συναισθηματικά επώδυνη, αλλά έχει και αυτό το «μυστήριο» που την κάνει συνάμα και ελκυστική για κάποιους που τους αρέσει περισσότερο το ταξίδι από ό,τι ο προορισμός. Θα δανειστώ τα λόγια του Αϊνστάιν: “I love to travel, but hate to arrive.”
Στην αρχή θα έλεγα ότι βίωνα τη φοιτητική ζωή στο εξωτερικό περισσότερο σαν ένα σύνολο από διαφορετικές εμπειρίες από ό,τι αργότερα που ξεκίνησαν οι εργασιακές υποχρεώσεις. Η αναζήτησή μου για το διαφορετικό δεν μπορούσε να περιοριστεί μέσα στο μικρό χώρο που καλύπτει γεωγραφικά η Ελλάδα. Η φυγή για μένα δεν ήταν απόφαση ζωής, ήταν η περιέργειά μου να δω, να γευτώ, να ακούσω, να μυρίσω, να ζήσω το διαφορετικό, όσο δύσκολο ή εύκολο αυτό έμελλε να είναι στην πορεία. Η παρουσία μου σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον ήταν μία περιπέτεια και δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στο “πότε” και “αν” θα επέστρεφα ποτέ πίσω. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, τα σκέφτεσαι λιγάκι διαφορετικά, ίσως με περισσότερη λογική, επειδή συνειδητοποιείς ότι ο χρόνος περνάει και τα πρόσωπα που ήταν κάποτε καθημερινότητα, μετατρέπονται πλέον σε αγαπημένες αναμνήσεις. Βλέπεις, ειδικότερα όταν είσαι νεότερος σε ηλικία, οι υποχρεώσεις ακόμη δε σε έχουν μεταμφιέσει σε ένα σοβαρό «παιδί» και έννοιες, όπως οικογένεια, φίλοι, οικεία μέρη και συνήθειες, είναι ακόμη πολύ καλά καταγεγραμμένα στη μνήμη. Έτσι, δε δημιουργείται γρήγορα το αίσθημα της έλλειψης. Φυσικά, αυτή η συχνότητα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οπότε, η απόφασή μου να φύγω από τον τόπο διαμονής ήταν εύκολη στην αρχή, αλλά όσο περνάει ο καιρός η εναλλαγή τόπου δημιουργεί συναισθηματικά κενά, κυρίως λόγω των προσώπων που αφήνω κάθε φορά πίσω.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Στο Μόναχο πήγα το 2008 για μεταπτυχιακές σπουδές στα Συστήματα Μεταφορών στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκα για ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο πρότζεκτ εντός του Πανεπιστημίου, με φυσικά χαμηλές απαιτήσεις και χαμηλή αμοιβή. Η εμπειρία ήταν, όμως, σίγουρα χρήσιμη για το μέλλον.
Στη Βαρκελώνη βρέθηκα για την απαιτούμενη δίμηνη πρακτική άσκηση ως μέρος του μεταπτυχιακού που να σχετίζεται με τον επιστημονικό κλάδο της ενασχόλησής μου, το συγκοινωνιακό κλάδο. Φυσικά, όπως συμβαίνει στα περισσότερα αξιόλογα Πανεπιστήμια του κόσμου, η εύρεση μιας ιδιωτικής εταιρείας ήταν εντελώς προσωπική επιλογή και ανεξάρτητη από τους μηχανισμούς του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, υπήρξε από τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου μία σχετική ενημέρωση για το πώς και πού θα χρειαστεί να ψάξουμε. Η συνέχεια είναι απλή. Προσαρμόστηκα εύκολα, κυρίως λόγω καλής γνώσης της γλώσσας, καλής επικοινωνίας με τους συναδέλφους, συνεχούς διάθεσης για επιμόρφωση και, φυσικά, καλής θεωρητικής γνώσης του αντικειμένου. Τώρα, σε συνδυασμό με τις ομορφιές της ανήσυχης αυτής πόλης, η διαμονή μου πήρε μια παράταση για 3 ακόμη χρόνια.
Στην Αμερική ήρθα εφόσον δέχθηκα μία επαγγελματική πρόταση από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Οπότε η δική μου προσωπική περίπτωση είναι ίσως διαφορετική από κάποιον που έψαξε εργασία στο εξωτερικό και μετοίκησε εκεί στην πορεία.
Οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής μας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρισκόμαστε. Στο τέλος είναι δική μας η επιλογή ο βαθμός που θα αποφασίσουμε να τις αντιμετωπίσουμε
 -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στη χώρα που είμαι αυτήν τη στιγμή, η συναναστροφή μου με Έλληνες είναι σχεδόν μηδενική. Από τα λίγα που γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που να αφορά στην αντιμετώπιση των Ελλήνων συγκεκριμένα ως καλή ή κακή. Στην Αμερική η εγκληματικότητα, κυρίως λόγω συμμοριών και γκέτο, είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η νεανική χώρα. Το φυλετικό ζήτημα είναι και εδώ σχετικά πολύπλοκο, με τις όποιες μορφής προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό. Σε γενικές γραμμές, θα σημειώσω ότι η διαμόρφωση της εδώ κοινωνίας έχει να επιδείξει θετικά και αρνητικά σημεία, όπου με το πέρας του καιρού τα κρίνει ο καθένας και αποφασίζει αν θέλει να συνεχίσει να μείνει ή να φύγει. Κάπως έτσι προσεγγίζω το ζήτημα μέχρι τώρα. Μπορεί να μην απάντησα στην ερώτηση επακριβώς, αλλά βρίσκομαι εδώ σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσω να κρίνω ένα ζήτημα τόσο σημαντικό.
Στη Βαρκελώνη, οι ομοιότητες σε επίπεδο κουλτούρας και οι κοινές οικονομικές συνθήκες με αυτές της Ελλάδας δημιουργούσαν περισσότερο ένα αίσθημα αδελφοποίησης και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο εθνικοτήτων, ίσως από τις πιο σημαντικές αρχές για το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Περισσότερα δημόσια πάρκα με ανθρώπους να συγκεντρώνονται, να γιορτάζουν, να πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα για πικ νικ, να αφήνουν τα παιδιά να εξερευνούν περισσότερο τη φύση, να παίζουν διάφορα αθλήματα αφήνοντας το χρόνο και τις υποχρεώσεις πίσω, να ξαπλώνουν στο γρασίδι και να απολαμβάνουν τη μελέτη ενός βιβλίου. Περισσότεροι ποδηλατόδρομοι, περισσότερη παιδεία για ποδηλατοκίνηση. Να λυθεί, επιτέλους, αυτό το κυκλοφοριακό ζήτημα για την πόλη της Καλαμάτας. Λιγότερα κίνητρα για τους οδηγούς οχημάτων και περισσότερα για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τα ΑμεΑ και σίγουρα ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη Δημόσια Συγκοινωνία. Απλές καταστάσεις που νομίζω ότι, αν υπήρχαν οι υποδομές στις ελληνικές μεγαλουπόλεις, θα τύγχαναν αντίστοιχης εκμετάλλευσης από τους κατοίκους. Η ζήτηση ενός προϊόντος, εξάλλου, είναι δυναμικής φύσεως και διαμορφώνεται έντονα και από την προσφορά. Αν σχεδιαστούν και υλοποιηθούν αποτελεσματικότερες υποδομές για φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, τότε να είστε σίγουροι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα τα χρησιμοποιήσουν. Θα προτιμούσα να ακούω για πιο ουσιαστικές χορηγίες από ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους και όχι απλώς να δαπανώνται χρήματα για προτομές και αγάλματα διακοσμητικής φύσεως στους ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους. Από την ιστορία πρέπει να μαθαίνουμε για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Στην Ελλάδα είναι παράδοση να δοξάζουμε και να επευφημούμε τα κατορθώματα κάποιων προσωπικοτήτων εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες χρόνια πριν, χωρίς αυτό να έχει ουσιαστική διαμόρφωση στους νέους της εποχής μας. Θα μου άρεσε να βλέπω διεθνές περιβάλλον σε εταιρείες και οργανισμούς, επιρροές από άλλες χώρες, πολυπολιτισμικότητα και συνδιαμόρφωση απόψεων. Ας ασχοληθούμε περισσότερο με το τι συμβαίνει τώρα, έχοντας ως μπούσουλα την ιστορία και ένα πιο συγκεκριμένο όραμα για το τι θέλουμε να επιτύχουμε. Επίσης, θα ήθελα να διέκρινα περισσότερη ενασχόληση των παιδιών από τη σχολική ηλικία με την τεχνολογία. Κυρίως ως εργαλείο για μια πιο ποιοτική δημόσια εκπαίδευση των μικρών μας φίλων. Η τεχνολογία είναι ίσως το μέσο που θα μπορούσε να βελτιώσει κάποιες προεκτάσεις της καθημερινότητας μας. Ωστόσο, η χρηστικότητα της τεχνολογίας είναι προσωπική και υποκειμενική για τον καθέναν μας και καλό είναι να υπάρχει η ελευθερία να αποφασίζει ο καθένας ξεχωριστά το όριο της ενασχόλησής του με αυτήν (επίσης... λιγότερη γραφειοκρατία ίσως).
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί τη πόλη που βρίσκεσαι…
Στο Μπέρκλεϊ θα ήταν πολύ όμορφο για έναν επισκέπτη, εφόσον ξαποστάσει για ένα πλούσιο brunch σε κάποιο από τα πολλά καφέ της πόλης, να περπατήσει μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου και να συναναστραφεί με καθηγητές, φοιτητές, ερευνητές, υπαλλήλους από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Να συζητήσει για την ιστορία αυτής της μικρής πόλης, να θέσει ερωτήματα, να συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα και το ρόλο αυτού του μικρού τόπου στα θεμέλια της σύγχρονης ιστορίας, οικονομίας, πολιτικής, έρευνας, τεχνοτροπίας και κουλτούρας. Να επισκεφτεί σχολές και μουσεία, να απολαύσει κάποια θεατρική παράσταση, μουσική συναυλία, έκθεση τέχνης σε ένα από τα μεγάλα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου.
Πριν αρχίσει να πέφτει το σούρουπο να κάνει μία βόλτα στα Μπέρκλεϊ hills, να χαζέψει τα πανέμορφα σπιτάκια μέσα στο δάσος, να φτάσει στην κορυφή, όπου η θέα της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, με την Golden Gate Bridge και γενικά όλο το Bay Area, θα τον κάνει να αισθανθεί τη θετική αύρα αυτού του μέρους και θα τον αποζημιώσει. Ένα δείπνο στο “Angeline’s Louisiana Kitchen”, ένα εστιατόριο με γεύσεις από την πολιτεία της Λουιζιάνα, θα είναι ένα ωραίο κλείσιμο αυτής της κουραστικής ημέρας. Μετά από όλα αυτά πιστεύω ότι κάποιος το επόμενο πρωί θα συνειδητοποιήσει ότι η ταυτότητα του Μπέρκλεϊ είναι τόσο ευρεία σε ποιότητα και ποσότητα, σε όλους τους τομείς, που θα δυσκολευτεί να βγάλει κάποιο σύντομο συμπέρασμα μετά από αυτήν τη βόλτα για αυτό το ενεργειακό μέρος. Θα είναι μια όμορφη και γεμάτη μέρα για τον επισκέπτη μας. Ο επισκέπτης μπορεί σίγουρα να περάσει περισσότερο χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, μία πόλη ιδιαίτερη, μία πόλη με πολλά διαφορετικά πρόσωπα.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Αυτό που μου λείπει από την Καλαμάτα, νομίζω είναι οι άνθρωποί της, που ακόμη και τώρα, μετά από έξι χρόνια στο εξωτερικό, οι δεσμοί μας είναι πολύ δυνατοί για να χαλαρώσουν, κι αυτό επιβεβαιώνεται από την συνεχή επικοινωνία μας μέσω φυσικά των μέσων (κοινωνικών δικτύων) που μας προσφέρει η τεχνολογία. Κάποιες φορές μου λείπει το χωριό μου, η θέα από τη βεράντα και η αίσθηση του ελληνικού χωριού με τα πλούσια εδέσματα, τα πανηγύρια και τις εύκολες αποδράσεις.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Αν δε ζούσα όλο αυτό το συνονθύλευμα στιγμών και καταστάσεων στα διάφορα μέρη του κόσμου, δε θα έφτανα ίσως ποτέ σε τέτοιο βαθμό να εκτιμήσω όλα αυτά που έχω ζήσει σε αυτόν τον τόπο. Σίγουρα αυτό, για να το επιδιώξει κανείς απαιτεί πολύ ψυχική δύναμη, συνεχή υποστήριξη, γερές βάσεις, πείσμα, επιμονή, υπομονή και ίσως μία δόση αντισυμβατικότητάς στα καθιερωμένα. Η Καλαμάτα είναι στη σκέψη μου σαν μία αλλοτινή «Ιθάκη». Στην οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, την «Ιθάκη» για τον καθέναν μας, το ταξίδι είναι αυτό που τη δημιουργεί. Αν δε φύγεις ποτέ, ίσως δεν το νιώσεις και ποτέ. Το πότε θα επιστρέψεις είναι προσωπική μας πάλι απόφαση και θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Στη δική μου περίπτωση λέω να αφήσω το πέρας του καιρού να το κρίνει και όταν νιώσω έτοιμος να επιστρέψω, θα το πραγματοποιήσω.
  Ποιος είναι
«Γεννήθηκα το 1983 στην όμορφη Καλαμάτα του Νομού Μεσσηνίας. Στα δεκαοκτώ την άφησα για σπουδές σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών στα Συστήματα Μεταφορών σε επίπεδο μάστερ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών και Tecnische Universitat Munchen, M.Sc. in Transportation Systems) και ταυτόχρονα εργαζόμενος σε πρότζεκτ του Πανεπιστημίου, πρόθεσή μου ήταν να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να αποκτήσω περισσότερη επαγγελματική εμπειρία και γνώση (TSS.SL- Aimsun). Ο συνδυασμός εξειδικευμένης γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας, μαζί με τις υψηλού επιπέδου προσωπικές τεχνικές και αναλυτικές ικανότητές μου, με έχουν βοηθήσει να γίνω βασικό μέλος της ομάδας εργασίας.
Κύριος στόχος της καριέρας μου είναι με συνέπεια και αποφασιστικότητα να συνεχίσω τις επιτυχίες μου ως συγκοινωνιολόγος μηχανικός, να αυξάνω διαρκώς το προφίλ της εταιρείας που εργάζομαι και να εμπλουτίζω το γνωστικό μου αντικείμενο μέσα από τις καθημερινές επαγγελματικές προκλήσεις».
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη
  
 
 ***   Κοιν.Σ.Επ. «Ο… φερετζές για ιδιωτικοποιήσεις στο Δήμο Καλαμάτας»         
   Ένα καινούργιο μέσο για άνθιση των πελατειακών σχέσεων
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Παρά το γεγονός ότι ως θεσμός ισχύει εδώ και δύο χρόνια περίπου, στην επικαιρότητα του Δήμου Καλαμάτας μπήκε μόλις το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Καθαρή Πόλη», για την υλοποίηση της δράσης «Καθαρισμοί και συντηρήσεις παιδικών χαρών της πόλης».
Αυτή, λοιπόν, η καινούργια μορφή οργάνωσης εμφανίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2011. Τυπικά, είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της μπορεί να είναι μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).
Διακρίνονται στις:
-ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης: Για ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δηλαδή όσων εμποδίζονται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένοι ή απεξαρτημένοι από ουσίες, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες.
-Κοινωνικής Φροντίδας: Για παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.
-Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Για παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών προς ικανοποίηση αναγκών της «συλλογικότητας» (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.).
Οι πόροι των ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την «επιχειρηματική δραστηριότητά» τους, επιχορηγήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ε.Ε., διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ΟΤΑ, καθώς και από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Επίσης, έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (προβλέπεται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο).
Τα κέρδη των ΚΟΙΝΣΕΠ διατίθενται κατά ποσοστό 5% για σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό ως 35% στους εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ τα υπόλοιπα για τις δραστηριότητές της και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πέρα, όμως, από τις... αθώες γενικότητες, υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτού του τύπου οι οργανώσεις αμφισβητούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, καθώς επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό θα το έχουν επιτρέψει οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι για πρόσκαιρες ανάγκες πολιτικής επιβίωσης θα θυσιάσουν τις επόμενες γενιές.
Οι οπαδοί του νέου αυτού υβριδίου θα έχουν ήδη σταδιακά μετατρέψει τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν.
Αυτό που τώρα επιχειρείται είναι, μετά τις περικοπές των κονδυλίων των ΚΑΠ στο 60% και της ΣΑΤΑ σχεδόν στο 50%, να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών με την εφαρμογή της πλήρους ανταποδοτικότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός.
Από την άλλη πλευρά, τα θύματα αυτού του δράματος, οι εργαζόμενοι, με εκβιαστικούς όρους και υπό το φόβο της ανεργίας, θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε... συνεταιριστές μετόχους και να χάσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, ακόμα και το μισθό τους, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του «μερίσματος».
Οι δε δήμαρχοι θα επιχαίρουν με τα κατορθώματά τους, καθώς σταδιακά θα διώξουν το άγος της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών που τόσο τους στενοχωρούσε και θα επιδοθούν σε πιο τελέσφορες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, οι πελατειακές σχέσεις, που απλόχερα προσφέρονται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Αυτοί επιλέγουν την υπηρεσία που θα δώσουν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αυτοί οργανώνουν τη χρηματοδότηση και, κυρίως, αυτοί μετατρέπουν τον επισφαλή συμβασιούχο υπάλληλο σε μέτοχο επιχείρησης!
Έτσι διαλύεται και το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα, διαλύεται ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Μετατρέπεται σε χώρο ανάλγητο, όπου υπεισέρχεται ο άγριος ανταγωνισμός. Ο χώρος του κέρδους.  
 
***  Οριστικοί πίνακες αξιολόγησης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για τα ΙΕΚ (όλα τα ονόματα)         
    Οριστικοί Πίνακες Αξιολόγησης Ωρομ. Εκπ/κών για τα ΙΕΚ  της υπ΄αριθμ.: 82817/07-10-2013 Προκήρυξης Ειδικοτήτων.
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Οριστικοί Πίνακες Αξιολόγησης Ωρομ. Εκπ/κών για τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ της υπ΄αριθμ.: 82817/07-10-2013 Προκήρυξης Ειδικοτήτων.
  Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει τους Οριστικούς Πίνακες Αξιολόγησης Ωρομ. Εκπ/κών έτους κατάρτισης 2013-2014 της υπ΄αριθμ.: 82817/07-10-2013 Προκήρυξης Ειδικοτήτων.
  Οι Οριστικοί Πίνακες είναι οι παρακάτω:
-  ***  Αυτοκίνητο ντελάπαρισε στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
 Λίγο μετα τις 9 το πρωί αυτοκίνητο ντελάπαρισε στη διασταύρωση των οδών Κανάρη και  Αριστοτέλους . Η οδηγός του αυτοκινήτου ανέβαινε την οδό Κανάρη και σύμφωνα με όσα είπε στην διασταύρωση με την οδό Αριστοτέλους πετάχτηκε ένα άλλο όχημα . Στην προσπάθεια της για να το αποφύγει έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα αφού χτυπήσει σε σταθευμένο όχημα ΙΧ επί της οδού Κανάρη , το αυτοκίνητο της να ντελαπάρει στη μέση της δρόμου.
Ο δρόμος έκλεισε για περίπου μισή ώρα ενώ η οδηγός είναι καλά στην υγεία της .Στο σημείο έφτασε και ασθενοφόρο αλλά δεν χρειάστηκε τελικά αφού η ίδια δήλωσε ότι είναι καλά. Αυτή τη στιγμή συνεργείο οδικής βοήθειας μεταφέρει το αυτοκίνητο από τη μέση του δρόμου. 
 
***  Νομοθετική ρύθμιση για να πέσουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ          
         Νομοθετική ρύθμιση για να πέσουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το «Έθνος».   Η ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη ως το τέλος Νοεμβρίου με διατάξεις που θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές να αναγράφουν στα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους προς τις αλυσίδες καταστημάτων και τα σούπερ μάρκετ τα πιστωτικά σημειώματα που δίνουν. Ακόμη, η ρύθμιση θα βάζει προϋποθέσεις για το πότε οι αλυσίδες θα εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στις βιομηχανίες. Οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει να αποδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο κόβουν αυτά τα τιμολόγια.   Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, για να παρουσιάσει έρευνα με τα 308 εμπόδια στον ανταγωνισμό που κρατούν υψηλά τις τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Πηγή: www.lifo.gr - 
 
***  Παράξενα πράγματα …         
   
Να είναι καλά οι κατά τόπους «ανταποκριτές» μας που μας θυμούνται και μας μεταφέρουν γεγονότα με ενδιαφέρον που συμβαίνουν στην περιοχή τους.
Δεχθήκαμε από «ανταποκριτή» μας την πληροφορία ότι προ ολίγων ημερών συνελήφθη αντιδήμαρχος σε Δήμο της Μεσσηνίας, επειδή το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσε, επί τριετία, δεν είχε άδεια λειτουργίας. Μας είπαν, επίσης, πως το συγκεκριμένο δεν είναι το μοναδικό παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, αφήνοντας πολλά να εννοηθούν.
Το τι ακριβώς έχει συμβεί θα το μάθουμε και θα επανέλθουμε.   Χ.Χ. 
 
***  Ζητείται οικονομική ενίσχυση εξαγωγικών μονάδων για τις εκθέσεις εξωτερικού και το 2014         
    Επιστολή προς το Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Κύριοι,
με την ευκαιρία ψήφισης του προϋπολογισμού στο
Επιμελητήριο Μεσσηνίας, παίρνουμε την πρωτοβουλία, και εκ μέρους όλων των συναδέλφων εξαγωγέων, να ζητήσουμε συνολικά από το Σώμα, αλλά και από τον καθέναν σας προσωπικά, να ψηφίσετε την επανάληψη του μέτρου, για την οικονομική ενίσχυση των εξαγωγικών μονάδων για τις εκθέσεις εξωτερικού και για το 2014.
Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητοί κύριοι, φίλοι σύμβουλοι,
είναι περιττό να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την
οικονομία του νομού μας, όπως και για ολόκληρη τη χώρα, η εξαγωγική δραστηριότητα.
Είναι, επίσης, κατανοητό ότι η παρουσία των εξαγωγικών
μονάδων στις εκθέσεις, στα forum και στα parternariat, είναι πλέον περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.
Στους χαλεπούς, όμως, αυτούς καιρούς που βιώνει η χώρα και όλοι μας, τα έξοδα αυτά για όλες τις εταιρείες έχουν γίνει τουλάχιστον δυσβάστακτα και ιδιαίτερα για τις νέες και μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Πρέπει, λοιπόν, να πάρουμε τα μέτρα μας, με προεξάρχον το Επιμελητήριο, γιατί την ίδια στιγμή η Ισπανία και η γείτονα Τουρκία έχουν καθιερώσει αντίστοιχες πολιτικές και μας έχουν (και πάλι) ξεπεράσει.
Η οικονομική ενίσχυση των εξαγωγικών μονάδων, -μέτρο
ευεργετικό και πρωτοπόρο-, πρέπει όχι απλά να διατηρηθεί πάση θυσία, αλλά και να ενισχυθεί!
Προς αυτή την κατεύθυνση να λάβετε, επίσης, υπ’ όψιν ότι μέσω των εξαγωγών βοηθούνται συνολικά όλοι οι κλάδοι της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας:
-Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας με τις ναυαρχίδες-
προϊόντα: ελιές, λάδι και σύκα, αλλά και πολλές νέες καλλιέργειες που πρέπει να ενισχυθούν και να βρουν το δρόμο τους
-η μεταποίηση
-οι μεταφορές
-τα καύσιμα
-η εμπορία
-οι αντιπροσωπείες
-τα μηχανουργεία
-τα ξενοδοχεία
-οι ασφάλειες
και οι υπηρεσίες κάθε είδους.
Οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα και των μεταποιήσεων είναι ο κυριότερος εργοδότης σήμερα στο νομό μας. Ένας ακόμα σοβαρότατος λόγος που οι εξαγωγές, όχι απλά πρέπει να διατηρηθούν, αλλά να αυξηθούν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, που όλοι οι σύμβουλοι
αντιλαμβάνονται και σέβονται, η υπερψήφιση του μέτρου
αυτού, από κάθε άποψη, πρέπει θα θεωρείται δεδομένη.
Τέλος, να προσθέσω ότι υποχρέωσή μας είναι, αυτές οι πρωτοβουλίες και όλες οι δραστηριότητες ενίσχυσης των εξαγωγών να αποτελούν μόνιμο μέλημα όλων μας.
Πρέπει να τύχουν της ανάλογης προσοχής και προβολής
από τα ΜΜΕ.
Οι εξαγωγείς
Εύα Βαλτζή – Μενέλαος Γερονικολός
Β.Ε.Κ.Α.Π. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΒΑΛΤΖΗΣ Ε.Π.Ε.
Demie Cononelos
MANI FOODS S.A
CHRISTOS PAPADIMITRIOU
PAPADIMITRIOU S.A.
ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ν.Γ. ΚΑΛΛΙΚΟΥΝΗΣ Α.Ε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΟΥΡΑΣ
ΑΦΟΙ ΔΑΜΟΥΡΑ Ο.Ε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε.Β.Ε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
ΚΑΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑGREXPO S.A
 
***  Ιστορικές μορφές της πόλης μας «Ο γιατρός Δημήτρης Βασ. Τσάκαλος»
      
    Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 «Σπίτι μου αγαπημένο τα τσιμεντένια τέρατα σαν μεθυσμένοι και αλλόφυλοι σε κυκλώσανε μόνο σου μείνε στη γειτονιά στολίδι ένα για να θυμίζεις λίγη ομορφιά και κάτι από μένα»
 Αυτά τα λόγια είναι γραμμένα στη μαρμάρινη πλάκα δίπλα από την είσοδο της όμορφης μονοκατοικίας του γιατρού Δημήτρη Β. Τσάκαλου, στη γωνία των οδών Αριστοδήμου 97 και Βασιλίσσης Σοφίας.
Όταν ο γιατρός το έκτισε το 1955, δεν υπήρχαν βέβαια γύρω του τα μεγαθήρια που ξεφύτρωσαν μετέπειτα.
Απέναντί του ήταν το σπίτι του Αμερικάνου Μασουρίδη (Μάι – Φρέντ), δίπλα η μονοκατοικία του Λυκούργου Σκιά με τον κήπο της, στην απέναντι γωνία το σπίτι του εκτελωνιστή Παν. Αλάμαρα, στη διαγώνιο το διώροφο σπίτι του Δημάκη και βορειότερα το σπίτι του Γυφτάκη.
Ένα όμορφο κομμάτι στο κέντρο της Καλαμάτας, που στόλιζαν γύρω όμορφες μονοκατοικίες αρχοντικές με τους κήπους, τις βεράντες, τις ανέσεις τους και, το κυριότερο, με τον καθαρό τους αέρα.
Όταν μετά από χρόνια άρχισαν να ξεφυτρώνουν γύρω του πολυκατοικίες σαν τα μανιτάρια, ο γιατρός άρχισε να νιώθει απογοήτευση.
Απ’ όλα τα γύρω σπίτια και τους κήπους τους δεν έμεινε τίποτα. Τα καταβρόχθισαν τα σίδερα και το τσιμέντο της ατέλειωτης ανθρώπινης απληστίας.
Ο γιατρός, φύσει ευαίσθητος και συναισθηματικός, νιώθει απογοήτευση γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του και εκδηλώνεται με τα γραφόμενα της μαρμάρινης πλάκας.
Όμως, πόσες τέτοιες επιγραφές θα έπρεπε να έχουν γραφτεί, σαν αυτή του γιατρού, μια και η Καλαμάτα έγινε μια τσιμεντένια πολιτεία!
Ας είναι όμως. Η πρόοδος και η εξέλιξη δε σταματάνε. Μοιάζουν με ποτάμι που τρέχει μόνο μπροστά και που παρασύρει στο πέρασμά του όλες τις παλιές αναμνήσεις, αυτές που, εμάς τους παλιούς, μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και να λυπόμαστε που χάνονται και δεν ξαναγυρίζουν.
Ο γιατρός Δημήτρης Τσάκαλος έζησε σε μια εποχή που οι άνθρωποι αγαπούσαν τα λουλούδια, τις ρομαντικές εκδηλώσεις και που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ιερές.
Καλλιεργούσε στον κήπο του τριανταφυλλιές και πολλά άλλα λουλούδια, τα οποία φρόντιζε με αγάπη. Υπήρξε ένας ευαίσθητος και ευγενικός επιστήμονας.
Για ιστορικούς λόγους, αξίζει τον κόπο ν’ αναφερθεί εδώ, εν συντομία, το βιογραφικό αυτής της εξαίρετης φυσιογνωμίας που πέρασε από την πόλη μας και άφησε τη σφραγίδα του ανθρώπου και επιστήμονα.
Ο Δημήτρης Β. Τσάκαλος γεννήθηκε στη γειτονική μας Θουρία το 1902. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο αριστούχος το 1921. Στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετά ειδικεύτηκε στα πνευμονικά νοσήματα στο Νταβός της Ελβετίας.
Το 1931, άρχισε να ασκεί στην Καλαμάτα την Ιατρική ως ειδικευμένος πλέον φυματιολόγος.
Παντρεύτηκε την πανέμορφη Ελένη Σκιά και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Βασίλη και τη Γιάννα. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες ότι τα χρόνια εκείνα (1925 – 1940) η φυματίωση θέριζε κυριολεκτικά τους Έλληνες, καθώς και τα αφροδίσια νοσήματα. Η φυματίωση ήταν φοβερά μεταδοτική νόσος, κατάλληλα φάρμακα δεν υπήρχαν και, δυστυχώς, πολύς κόσμος είχε υποκύψει σ’ αυτήν.
Αυτά αναφέρονται, γιατί ο γιατρός Τσάκαλος έδωσε όλο του τον εαυτό στην καταπολέμηση της φοβερής νόσου.
Ήταν επιστημονικός διευθυντής του σανατορίου «Ο Προφήτης Ηλίας» και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Συνέγραψε πολλές επιστημονικές μελέτες πάνω στην ειδικότητά του, χρήσιμες για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Το 1947 και το 1953 εξέδωσε μελέτες προφύλαξης και καταπολέμησης αυτής και υπήρξε ο πρώτος γιατρός που εφάρμοσε στον τόπο μας τη θεραπεία του πνευμονοθώρακος.
Αλλά ο γιατρός δεν ήταν μόνο άριστος επιστήμονας. Υπήρξε άτομο κοινωνικό και φιλάνθρωπος.
Διετέλεσε επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος (1948 – 1956) επί δημαρχίας Βασ. Παλαμάρα.
Στο φιλανθρωπικό του έργο διακρινόταν για τις δωρεάν θεραπείες απόρων ασθενών και την οικονομική ενίσχυση σ’ αυτούς.
Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, τη Θουρία, ενίσχυσε το εκεί γυμνάσιο με δωρεά Βιβλιοθήκης, «κομπιούτερς» για την εκπαίδευση των μαθητών και ακόμα δημιούργησε παιδική χαρά στην πλατεία, για την ευχαρίστηση των παιδιών.
Ενίσχυε οικονομικά, συχνά, τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας κ.ά.
Αυτός ήταν ο επιτυχημένος συμπατριώτης μας γιατρός Δημήτρης Β. Τσάκαλος.
Πέθανε το 1996, πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.
Τα χρόνια περνούν. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους τις καλές ή τις κακές αναμνήσεις, ανάλογα με τα έργα του καθενός.
  Υ.Γ. Η όμορφη αυτή μονοκατοικία παρέμεινε από τους κληρονόμους του Τσάκαλου παραδοσιακά άθικτη για να θυμίζει τον αείμνηστο ιδιοκτήτη της και τα γραφόμενα στη μαρμάρινη πλάκα. Ο εγγονός του γιατρού, Δημήτρης Β. Τσάκαλος, έχει δημιουργήσει μια όμορφη ζεστή γωνιά, όπου βρίσκει κανείς μια όαση ηρεμίας στο κέντρο της πολυθόρυβης σήμερα πόλης μας.
 
***  Ο Παν. Μπασάκος ανταπαντά στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης            
           Απάντηση στην απάντηση που έδωσε προχθές στο «Θ» ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, δίνει ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα η Μάνη», Π. Μπασάκος.
Ο κ. Μπασάκος αναφέρει τα εξής:
«Κυρία διευθύντρια, στο φύλλο της εφημερίδας σας, στις 15 Νοεμβρίου 2013, διάβασα την απάντηση του κ. Γιαννημάρα, δημάρχου Δυτικής Μάνης, στην τελευταία μου συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013.
Δε θα προβώ σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, όπως ο δήμαρχος. Αυτό τον χαρακτηρίζει, διότι βλέπει ότι δεν έχει προσφέρει τίποτε και γι’ αυτό καταφεύγει στο συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας.
Όμως, τον ερωτώ:
-Τα σκουπίδια ποιος τα φορτώνει, πού, με ποια απόφαση και πόσα χρήματα;
-Ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου του έτους 2011 εγκρίθηκε;
-Έχει γίνει απογραφή παραλαβής των Δήμων Αβίας και Λεύκτρου, σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (του “Καλλικράτη”);
-Οι τσιμεντοστρώσεις των δρόμων στον Κάμπο και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας, του τεχνικού προγράμματος για τα έτη 2011, 2012 και 2013, γιατί δεν έχουν γίνει έως τώρα;
-Στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δήμου έτους 2012, τα εντάλματα ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για να ελεγχθούν; Είναι αλήθεια, κε δήμαρχε, ότι εγώ απουσίαζα κατά τη διάρκεια συζήτησης του απολογισμού, όπως ισχυρίζεστε, ή το μεγαλύτερο μέρος της πλειοψηφίας και εσείς, που προσήλθατε στην αίθουσα κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου για την ψηφοφορία; Άλλωστε, πώς είναι δυνατόν να απουσίαζα, όταν μόνο εγώ ζήτησα να διαβαστεί αναλυτικά ο απολογισμός; Θα δώσετε τα πρακτικά στη δημοσιότητα;
-Για το τελευταίο συμβούλιο που είχε θέμα το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2014, ερωτούμε: στείλατε προσκλήσεις στους δημοτικούς συμβούλους και στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του συνδυασμού μας ή τους έψαχναν με το τηλέφωνο, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι περισσότεροι; Όσον αφορά στην πρόσκληση που μου στείλατε για το Δ.Σ. και το πότε τη στείλατε, τη δίνω στη δημοσιότητα (βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) για να δουν όλοι ότι έχει ημερομηνία αποστολής του φαξ του Δήμου, τον Αύγουστο του 2007. Αλήθεια, τίποτα δε λειτουργεί σωστά;
-Για το δρόμο Μεγάλη Μαντίνεια – Κρίσκιος ανακοινώσατε στην εφημερίδα έργο ύψους 112.000 ευρώ, ναι ή όχι;
-Για τη δημοπράτηση του δρόμου στα Λαγκάδια σας εγκαλούν για την καθυστέρηση και στη διάθεση της εφημερίδας βρίσκεται το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής που σας ζητά να αποστείλετε τα στοιχεία.
-Θα μπορούσα να θυμίσω πάρα πολλά στον κ. δήμαρχο, όμως, θα έχουμε χρόνο για αυτά. Ο κόσμος γνωρίζει ποιος του άρπαξε την ψήφο και ποιος λέγει την αλήθεια ή ψεύδεται.
Τέλος, κύριε δήμαρχε, σας γνωρίζω ότι τώρα είμαι απόλυτα υγιής. Συνεπώς, δε χρειάζομαι ιατρικές εξετάσεις (τι ατυχία για εσάς) και εύχομαι να είστε κι εσείς σιδερένιος».
 
***   Συνελήφθη 43χρονος στην Καλαμάτα για οφειλές προς το Δημόσιο         
       
Το ύψος των οφειλών του ανέρχεται στις -92.543,23- ευρώ 
 Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι, στην Καλαμάτα , από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 43χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
  Ειδικότερα, σε βάρος του 43χρονου, έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο ύψους -92.543,23- ευρώ.   Ο 43χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. 
 


***  Ελαιόλαδο “LIA”: «Ένα ακόμα μεσσηνιακό success story»          
   Οι ρίζες της ευδαιμονίας από την Τριφυλία
 Ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου φτιάχνουν ένα ακόμα μεσσηνιακό success story, επενδύοντας στην παραδοσιακή γεωργία
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
ΦΩΤΟ: Μαργαρίτα Νικιτάκη
 Μόλις χθες, σε μία ακόμα συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημείωνε πως το διαβατήριο για την επιτυχία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό είναι η ποιότητά τους.
Μάλιστα, τόνιζε ότι τώρα που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος κάνουν στροφή προς την ποιοτική γεωργία, είναι πραγματική ευκαιρία για τα προϊόντα μας να πάρουν στην παγκόσμια αγορά τη θέση που τους ανήκει.
Το προηγούμενο διάστημα, λοιπόν, σ’ ένα αφιέρωμα του περιοδικού «Κ» της «Καθημερινής», μάθαμε ότι μεταξύ των εταιρειών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιχειρηματιών της ολλανδικής πρεσβείας, με τίτλο Orange Grove, είναι μία δική μας, από τη Μεσσηνία. Η καλύτερη αφορμή για να ψάξουμε το θέμα καλύτερα.
To Ελαιόλαδο LIA’ είναι η πραγματοποίηση του παιδικού ονείρου των LIA’ Cultivators ή αλλιώς του Κωνσταντίνου και της Χριστίνας Στριμπάκου. Τα τελευταία χρόνια οι γονείς τους, αφού τους έμαθαν ότι η «γεωργία και η γη είναι συναρπαστική», τους παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα κι έτσι ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα ξεκίνησαν να ειδικεύονται στις μεθόδους παραγωγής κι επεξεργασίας ελαιολάδου και να επιδιώκουν την premium ποιότητα του προϊόντος τους.
Όπως δήλωσαν, πρόσφατα, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις τους, «η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει. Επειδή έχουμε μάθει να αγαπάμε την ποιότητα και την πρόοδο, είναι η πιο γόνιμη περίοδος να ακολουθήσουμε το όνειρό μας», σημειώνει η Χριστίνα.
Ο Κωνσταντίνος τα δέκα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εγρήγορση, ακολουθώντας αλλά και βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. Η Χριστίνα από το 2011 παρακολουθεί την πορεία δημιουργίας του μπουκαλιού και φροντίζει επιμελώς, ώστε να φτάσει στα χέρια σας μια τέλεια αισθητικά συσκευασία. Επίσης, εξειδικεύεται στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και στα μελλοντικά της σχέδια είναι ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος.
Και οι δύο, άλλωστε, επενδύουν το χρόνο τους, εφόσον ακολουθούν το όνειρό τους, να παράγουν ένα φυσικό προϊόν premium ποιότητας και να το παρέχουν στον καταναλωτή με άμεσο τρόπο.
Οι ελαιώνες τους βρίσκονται στην περιοχή της Τριφυλίας, κάτω από το Όρος Αιγάλεω και δροσίζονται από την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ως αποτέλεσμα, η εξαιρετική ποιότητα του εδάφους αλληλεπιδρά με το μοναδικό μικροκλίμα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ελιάς σε ιδανικές συνθήκες.
Η λογική με την οποία καλλιεργούν ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο που εφάρμοζαν οι παππούδες μας.
«Ως γνωστόν, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί χρόνο και κόπο. Το σημαντικό για μας είναι ότι εφαρμόζουμε την καλή παραδοσιακή γεωργία, αφού από τους κανόνες που μας παραδόθηκαν από τους γονείς και τους παππούδες μας επιλέγουμε να ακολουθούμε μόνο όσους είναι απόλυτα συμβατοί με τη σύγχρονη αξία του σεβασμού προς το περιβάλλον, έχοντας ως πρώτιστη επιδίωξή μας την premium ποιότητα του ελαιολάδου.
Το δυνατό σημείο της μοναδικότητάς μας είναι η γη μας. Χώμα υγιές (μακριά από οποιαδήποτε μορφή μόλυνσης) και τέλειες κλιματολογικές συνθήκες. Το σπουδαίο στην καλλιέργεια είναι να έχεις υγιή καρπό. Η συγκομιδή γίνεται χειρωνακτικά, φροντίζοντας να μην ταλαιπωρούμε τα δέντρα, να μην τα τραυματίζουμε, γιατί αυτό προκαλεί προβλήματα στο δέντρο και, συνεπώς, στο λάδι.
Προσέχουμε τον καρπό της ελιάς κατά τη συγκομιδή, τοποθετώντας τον σε καλά αεριζόμενους χώρους. Δε χρησιμοποιούμε πλαστικά σακιά και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ψυχρή έκθλιψη γίνεται την ίδια μέρα, με τη δέουσα προσοχή, ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά και οργανοληπτικά στοιχεία του ελαιολάδου.
Τέλος, η τυποποίηση γίνεται σε πιστοποιημένο με ISO τυποποιητήριο, που είναι εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα και με εγκαταστάσεις που τηρούν όλες τις προδιαγραφές συστήματος διαχείρισης ποιότητας. Είναι προφανές ότι κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίζουμε άριστες συνθήκες παραγωγής, εμφιάλωσης και διατήρησης», τονίζουν.
Το επόμενο βήμα στα σχέδια των LIA’ Cultivators είναι να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές ώστε να προσκαλούν τους καταναλωτές τους να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το λάδι που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
«Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και να καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος. Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε», εξηγεί η Χριστίνα.
 
***  Σβήνουν και γράφουν ονόματα για την Περιφέρεια 
 Μπορεί η δικομματική κυβέρνηση να περνάει από χίλια μύρια κύματα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα κομματικά της επιτελεία δε σβήνουν και δεν ξαναγράφουν ονόματα υποψηφίων εν όψει των περιφερειακών- ιδιαίτερα- εκλογών. Ερχόμενοι στα δικά μας, μπορεί ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης να ανακοίνωσε εκ νέου την υποψηφιότητά του, αλλά οι σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και οι καλύτερες, αν και κρατάει αρκετές δυνάμεις, ιδιαίτερα, από το γαλάζιο στρατόπεδο. Κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι περισσότερο δημοφιλή είναι το τελευταίο διάστημα τα ονόματα του βουλευτή Κορινθίας Χρ. Δήμα, αλλά και του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκα. Μετά έχουμε τον Γιάννη Μανώλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπει έναν εκ των βουλευτών Μεσσηνίας και Αργολίδας, Θαν. Πετράκο και Δ. Κοδέλα. Τέλος, στο κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ακούγεται το όνομα του Γιώργου Αναγνωστάκου. Βέβαια, ακόμα έχουμε δρόμο, οι ισορροπίες αλλάζουν καθημερινά, αλλά μια πρώτη ανάγνωση μας έδωσε την παραπάνω εικόνα... Α.Π. - 

***   Ορκωμοσία στο ΤΕΙ Καλαμάτας         
          
Η πρώτη ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί για τους πτυχιούχους του Τμήματος Λογοθεραπέιας την Τετάρτη στις 12:00, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του ΤΕΙ Πελοποννήσου .

***

*** ΑΘΛΗΤΙΘΚΗ  ενημέρωση

ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΞΕΧΝΑΜΕ ...................
*** ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥΣ
 
Στα όνειρα μου έρχεται συχνά η μακρινή φωνή της μάνας τρελής στους έρημους δρόμους(1) και με ρωτάει με παράπονο αν κλαίνε ακόμα τα ματοπήγαδα (2). Με ρωτάει για κάποιους πραγματικούς ήρωες του ποδοσφαίρου. Ήταν παιδιά της γης του Πόντου. Δεν έπαιξαν πότε σε μεγάλες οργανώσεις. Δε λατρεύτηκαν ποτέ ως θεοί από το αφιονισμένο πλήθος, δεν είδαν ποτέ τους οπαδούς να γεμίζουν πλατείες και να κλείνουν δρόμους για να εκδηλώσουν την εθνική υπερηφάνεια τους (τι χυδαίες που φαίνονται, ορισμένες φορές, οι λέξεις). 
 Οι ήρωες (αν ακόμα έχουν, ακόμα,  νόημα οι λέξεις) της ομάδας “Πόντος” ήταν καθηγητές, μαθητές και απόφοιτοι του κολεγίου Ανατολία (3) της Μερζιφούντας . Οι μαθητές αποφασίσαν να τιμήσουν τη φανέλα τους και γι αυτό, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές των Κεμαλικών,  αγωνίστηκαν με εμφάνιση που θυμίζει τη γαλανόλευκη (άσπρες και γαλάζιες ρίγες) και στη μέση το γράμμα Π. Αυτό θα αποτελέσει τη βασική κατηγορία των Κεμαλικών, οι οποίοι θα οδηγήσουν τους Έλληνες αθλητές στο “δικαστήριο” με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας (12 Φεβρουαρίου 1921) και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου θα απαγχονιστούν στην Αμάσεια (4). 
 Η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους με ρωτάει απεγνωσμένα αν μιλάνε για αυτούς τους ήρωες του ποδοσφαίρου και της πατρίδας  στις δεκάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Μήπως αναφέρουν ένα μονόστηλο οι δεκάδες αθλητικές εφημερίδες ή τους μνημονεύουν όλα εκείνα τα τέρατα της μνήμης, που θυμούνται ακόμα και το δευτερόλεπτο που σημειώθηκε κάποιο γκολ, σε κάποιον αγώνα, πριν τριάντα χρόνια (ήταν, βλέπετε, πολύ σοβαρό γεγονός για τη μετέπειτα ζωή τους). Μήπως κάποια κινηματογραφική ταινία; κάποιο βιβλίο; ή έστω κάποιο τραγουδάκι τους αναφέρει;
Κατεβάζω ντροπιασμένος το κεφάλι μου. 
 Μου λέει και μου ξαναλέει τα ονόματα, μήπως και τα έχω ακούσει σε κάποια ιαχή των φιλάθλων 
 Γ. Θεοχαρίδης,
Χ. Γεωργίου,
Α. Συμεών,
Α. Παυλίδης,
Σ. Ανανιάδης
Κατεβάζω ακόμα πιο ντροπιασμένος το κεφάλι μου. 
 Τότε εκείνη ανεβάζει το τόνο της φωνή της και ωρύεται: “Τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει το Ελληνικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο απ αυτούς τους ήρωες; Καλά οι ξένοι, αλλά τι θα πείραζε, όλες τις ελληνικές ομάδες, να αγωνιστούν για μία μόνο αγωνιστική, με ένα περιβραχιόνιο με το γράμμα Π
 Κατεβάζω και άλλο το κεφάλι μου.
Κάθε 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, θα ξανάρθει η μάνα τρελή στους έρημους τους δρόμους και με τον αλαφροήσκιωτο τρόπο της θα με ξαναρωτήσει: “γιατί  κλαιν τα ματοπήγαδα;” και ακόμα δεν έχω βρει απάντηση. Μήπως κανένας από σας γνωρίζει;
Τι είδανε και κλαίνε αυτά τα πεγαδομάτε;
 Σημειώσεις
(1) στίχος από το ποίημα στο Νίκο Ε…1949 (Παρενθέσεις), του Μανόλη Αναγνωστάκη.
(2) κλαίν τα πεγαδομάτε (: ματοπήγαδα, τα στόμια των πηγάδιων) στίχος από τον ιερότερο θρήνο του Ελληνισμού: το “Τσάμπασιν”  (Πόντος). Για την ιστορία του τραγουδιού δες εδώ
(3) Το Αnatolia college in Merzifon  ιδρύθηκε το 1886. Το 1924 διέκοψε τη λειτουργία στη Μερζιφούντα και μεταφέρθηκε στη Θεσαλλονίκη, όπου και λειτουργεί ως και σήμερα. Η Μερζιφούντα (Μερζιφώνη, Ηλιούπολις) αναφέρεται από τον Στράβωνα για τα περίφημα ιαματικά λουτρά της.Χτίστηκε το 222 π.Χ., στα ερείπια της πόλης Φαζιμούντας, ανάμεσα στους ποταμούς Σκύλακα και Άλυ. Πολλοί τη θεωρούν και ως τη γενέτειρα της Αγίας Βαρβάρας.
(4) Πρόκειται για την πατρίδα του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα (63π.Χ – 23μ.Χ)
  Γιώργος Δαμιανός
 
 Live Απόλλων - Άρης (18-24 10'), έτρεχε με... 103 ο ασταμάτητος Ολυμπιακός
*** Για  την Α1 στο  Ελληνικό  Μπάσκετ και  στην  6η  αγωνιστική :
 Ερυθρόλευκος «σίφουνας» πέρασε από το Ρέθυμνο
 ΑΓΟ Ρεθύμνου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς    79-103 .-^
 Διαιτητές: Τανατζής, Ψαριανός, Πουρσανίδης Κ.
Τα δεκάλεπτα: 12-23, 33-51, 54-79, 79-103
ΑΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (Θανάσης Γιαπλές): Χαρτ 8, Καλλινικίδης, Κουμπούρας 2, Αγγελόπουλος 5, Ράιτ 10 (2), Καλαμπόκης 6, Κανονίδης, Σίννης 7 (1), Λάτοβιτς 9 (1), Αλεξάντερ 8, Άρμπετ 8 (2), Γκάμπριελ 16 (1)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 13 (2), Λο 11 (1), Ντάνστον 9, Σπανούλης 5 (1), Περπέρογλου 20 (2), Σλούκας 4, Λοτζέσκι 10 (1), Μπέγκιτς 10, Πρίντεζης 11 (1), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 2, Κατσίβελης 6
* Η Θύρα 7 τίμησε στο Ρέθυμνο τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου.

~* ΑΠΟΛΛΩΝ Πατρών - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης   62-71 .-
Τα  Δεκάλεπτα : 18-24 ,

***  Πνίγηκε, ο «Ασημένιος» στην Καλαμάτα, παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης (φωτογραφίες & βίντεο)         
    
Βουτιά θανάτου για τον παγκόσμιο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης 
Ο 32χρονος Νεοϋορκέζος Nicholas Mevoli πέθανε στην προσπάθειά του να κάνει νέο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε ,  ο Αμερικάνος πρωταθλητής είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα  που διεξήχθη σττην Καλαμάτα
 Ο Mevoli συμμετείχε σε καταδυτικό αγώνα στις Μπαχάμες την Κυριακή, και όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά όταν έφτασε σε βάθος 68 μέτρων.
Στόχος του ήταν να φτάσει τα 72 μέτρα με μια ανάσα και χωρίς την βοήθεια πτερυγίων.
Όταν έφτασε στην επιφάνεια της θάλασσας, έκανε νεύμα πως όλα είχαν πάει καλά.  30 δευτερόλεπτα μετά, έχασε τις αισθήσεις του, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές και οι τοπικές Αρχές. Οι γιατροί που τον εξέτασαν δήλωσαν πως παρουσίασε πρόβλημα αναπνοής κατά την ανάδυση του. Οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες.
Ο ίδιος ήθελε να καταρρίψει το ρεκόρ στο περίφημο Blue Hole Dean στις Μπαχάμες. Στο μέρος αυτό βρίσκεται και η βαθύτερη μπλε τρύπα του κόσμου στο θαλασσινό νερό, βάθους 202 μέτρων.
Ο δεκαήμερος διαγωνισμός συγκέντρωσε 56 δύτες από 21 χώρες που έλαβαν μέρος στο αγωνιστικό κομμάτι των εκδηλώσεων.
Η Vertical Blue, που πραγματοποιεί την ετήσια εκδήλωση, δήλωσε πως προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι συνέβη.
"Ο διαγωνισμός ελεύθερης κατάδυσης, έχει ένα αξιοζήλευτο ρεκόρ ασφαλείας, αλλά το συγκεκριμένο άθλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό από όλους τους ελεύθερους δύτες", δήλωσαν εκπρόσωποι της διοργανώτριας εταιρείας.
Στην ελεύθερη κατάδυση, οι δύτες βουτούν και επιστρέφουν πάλι στην επιφάνεια με μία μόνο ανάσα, αποφεύγοντας τους εξοπλισμούς, όπως είναι οι φιάλες οξυγόνου.
Ο θείος του Mevoli, Paul, δήλωσε ότι ο νεαρός δύτης μπορούσε να φτάσει τα 91.4 μέτρα με μία ανάσα και να αναδυθεί σε χρόνο 2 λεπτών και 45 δευτερολέπτων.
Τον περασμένο Μάιο, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κατάφερε με μια ανάσα και χωρίς υποβοήθηση να φτάσει στα 100 μέτρα σε χρόνο 3:45. Η τελευταία του βουτιά διήρκεσε 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περασμένη Παρασκευή είχε προσπαθήσει να φτάσει τα 96 μέτρα. Παρόλα αυτά, φτάνοντας στα 80 αντιμετώπισε προβλήματα και αναδύθηκε με αιμόπτυση, κάτι που όμως δεν τον αποθάρρυνε και πραγματοποίησε τη μοιραία βουτιά της Κυριακής.
Πηγή: N.Y. Times ,news247.gr   ,  Video: 

***   https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-  
Από το  γάμο  Νίκου - Γιώτας  09-11-2013
Ανθόσπαρτη ζωή  να  έχουν !!
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
 ~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2878  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1323   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1339  video.-
                                             ***   Σύνολο  :  5540  βίντεο ανηρτημένα .-  
Ευτυχισμένοι !!!!!!!!!!!!!!
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2013 :
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/01-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  01 Νοεμβρίου  2013 , ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !!!μαζί με  την ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΜΑΣ !!!
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  02  Νοεμβρίου  2013 .
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή 03  Νοεμβρίου  2013  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/02-03-04-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  τριήμερο 02, 03  και  04  Νοεμβρίου  2013  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/11/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Νοεμβρίου  2013  .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 05 Νοεμβρίου  2013 .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/06-2013.html , Το αγιάζι  της    ενημέρωσης  Α και Ω  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου  2013   ,  Οτι  μαθαίνουμε  σας  το  γράφουμε ... γράφοντας ...Αντιγράφοντας ! .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/11/07-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08- Νοεμβρίου 2013.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/11/09-2013.html  ,  Στο  Σαββατιάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 09  Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/11-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Όλα  τα  του  Γάμου  12 Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/11/13-2013.html  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη 13  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/14-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  14  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/15-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  15  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/16-2013.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  16  Νοεμβρίου  2013 .-
~    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/17-2013.html ,   Ενημέρωση της  Κυριακή  17  Νοεμβρίου  2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/18-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρας   18  Νοεμβρίου  2013.-
~
 
** ΒΙΝΤΕΟ  από  εκδρομή  στο  ΦΕΝΕΟ  Κορινθίας  17-11-2013 :

~** Φενεός  Άγιος  Γεώργιος Κορινθίας  17/ 11/ 2013  αφήγηση  μοναχού  Βασιλείου : http://youtu.be/8ZHmvygiFA8 ,

~**  ΦΕΝΕΟΣ  ΛΙΜΝΗ  ΔΟΞΑ  17- 11- 2013 : http://youtu.be/QjpH0tD2dVg ,
 
 ~** Ι Μ  Αγίου  Γεωργίου  Φενεού  Κορινθίας   2013 : http://youtu.be/2hRlX5Qs3PM ,
 
` ~* ΨΑΡΙ  διαδρομές  στην ορινή  Κορινθία  2013 : http://youtu.be/A1hebWz-uzU ,
 
~* Ασπρόκαμπος  Κορινθίας  διαδρομές  2013 : http://youtu.be/6HxXwUbwRA4  ,
 
~* ΚΑΛΙΑΝΟΙ ορινής  Κορινθίας  2013  διαδρομές : http://youtu.be/fUgNkMtgfCc ,
 
~* ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ  Κορινθίας  2013 : http://youtu.be/1xc3ynEV_-o ,
 
~* Στυμφαλία ορεινής  Κορινθίας  2013 : http://youtu.be/HQ-TDKeLg-k  ,
 
~* ΚΑΡΤΕΡΙ  και ΛΑΥΚΑ  ορεινής  Κορινθίας  2013 : http://youtu.be/oJ8Tfu8hRs0    ,
~* ΝΕΜΕΑ Κορινθίας διαδρομή  2013 : http://youtu.be/bh4TlZk88nY  ,
 
~* ΦΕΝΕΟΣ  διαδρομή  ορεινής  Κορινθίας  2013 : http://youtu.be/6JaSAO_I_dI ,
 
~* ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ  ορεινής  Κορινθίας προς Καστανιά  Φενεό   2013 : http://youtu.be/Wlg0acwpG5c ,   
 
  ~* Αρχαίος  Φενεός  Κορινθίας  17-11-2013 : http://youtu.be/SRm71sgow0s
 
   ~** Καστανιά  Κορινθίας διαδρομή  17-11-2013 : http://youtu.be/vzB87WTdItU ,

 

  ~** ΚΑΣΤΑΝΙΑ  ΦΕΝΕΟΥ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 17/11/ 2013 : http://youtu.be/ZSI4JS6lnKw
 .,

~** ΚΑΣΤΑΝΙΑ ορινής  Κορινθίας  17-11-2013 : http://youtu.be/C9kKjhromqI  ,

~** Καστανιά Φενεού Κορινθίας  17 /11 /2013 : http://youtu.be/fEoSh4njw3g ,

~** ΛΙΜΝΗ  ΔΟΞΑ  Φενεού  17/11/2013 : http://youtu.be/SJgismT18g0 ,

7 σχόλια:

  1. Γεια σας,

    Να εισαγάγει σωστά τον εαυτό μου, είμαι η κ Rregina Ciara, ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που παρέχει δάνεια σε 2% ετησίως. Αυτό οικονομικές δυνατότητες είναι έφερε σε σας στο κατώφλι σας, ισχύουν σήμερα και να πάρει το δάνειό σας πιο γρήγορα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκεί έξω ψάχνει για οικονομική βοήθεια και παντού, ακόμα και τώρα που ακόμα δεν ήταν σε θέση να πάρει. Ωστόσο, αυτή η οικονομική ευκαιρία μπροστά από το βήμα από την πόρτα σας και, επομένως, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή η υπηρεσία θα παρέχει και τις δύο ιδιώτες, εταιρείες, επιχειρηματίες, άντρες και γυναίκες. Κυμαίνεται διαθέσιμα από ένα αριθμό της επιλογής σας για περισσότερες πληροφορίες το ποσό του δανείου, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: reginaciaraloanfirm@gmail.com

    Τώρα σας ενθαρρύνουμε να συμπληρώσετε το έντυπο της αίτησης δανείου και να την επιστρέψει.

    Πλήρες όνομα ....................................

    Προσωπικός αριθμός τηλεφώνου ............................

    Μέλος ...........................................

    Διεύθυνση ......................................

    Μέλος ..............................

    Ηλικία .............................................

    Έχετε υποβάλει αίτηση πριν; ................... - ....

    ................................. Κατάσταση

    Το ποσό του δανείου που απαιτείται ως δάνειο .....................................

    Η διάρκεια του δανείου .................................

    Εργασία ....................................

    Μηνιαίο εισόδημα .............................


    Επιβεβαιώστε αυτό, θα σας στείλουμε τις προϋποθέσεις μας, μαζί με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και, αν συμφωνείτε, θα λάβετε το δάνειο εντός 48 ωρών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα για να πάρει ένα δάνειο.
    Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαβιβάσει την άμεση απάντησή σας,

    Με εκτίμηση,

    Mrs Regina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου
    Είμαι δανεισμός αναγνωρίζεται σε όλες σχεδόν τις ηπείρους και να έχω
    κεφάλαιο 25 € 720,000 που μου θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή δανείων ιδιωτικού
    βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που κυμαίνονται από €1.000 έως το άπειρο σε κανέναν σοβαρά
    Μπορείτε να κάνετε μια σωστή χρήση και καλή επιστροφή των κονδυλίων. 2% το ενδιαφέρον ανάλογα με το έτος έτοιμο ποσό επειδή οι συγκεκριμένες δεν θα παραβιάζει το νόμο σχετικά με την τοκογλυφία. Μπορείτε να ξεπληρώσετε πάνω από 5 έως 25 ετών και άνω στο μέγιστο
    Ανάλογα με το ποσό έτοιμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω E-mail: jm.decompte@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας κυρίες και κύριοι,
    Είμαι ένα δανειστή με η δικαιολογημένη φιλοδοξία του βοηθώντας όλους τους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες. Είμαι, επίσης, διαθέσιμο για όλα τα άτομα της καλής προσοδοφόρου σχεδίου. Είμαι διαθέσιμος για οποιοδήποτε είδος δανείου. Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες.
    E-mail: leferfrancisjean@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πάρτε 2% νόμιμο δάνειο για
      για επαγγελματικούς σκοπούς, για την ανακαίνιση του σπιτιού και για την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για
      τις επιχειρηματικές επενδύσεις, την ανακαίνιση του σπιτιού και την πληρωμή ιατρικών λογαριασμών επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρειάζεστε 2% αξιόπιστο δάνειο για
     επιχειρηματικές επενδύσεις, να αγοράσουν αυτοκίνητα για να ανακαινίσουν το σπίτι, και να πληρώσουν ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσφέρουμε 2% αξιόπιστο δάνειο
     να κάνετε επιχειρήσεις, να ανακαινίσετε το σπίτι και να πληρώσετε ιατρικούς λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή