ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Απριλίου  2013 :



*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :



*** Μείωση στις αφίξεις κρουαζερόπλοιων φέτος στην Καλαμάτα :
  Οι βαρύγδουπες δηλώσεις και η πραγματικότητα
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013, σε μία από τις συναντήσεις του με τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Παν. Νίκας προέβη σε μια βαρύγδουπη δήλωση. Είχε πει: «Πολύ σύντομα θα σταματήσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας να “αρμενίζουν βαρκούλες” και το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης θα σφύζει από κίνηση, με επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια που θα έρχονται.
Μάλιστα, για την αύξηση του αριθμού τους στην Καλαμάτα η Δημοτική Αρχή κινείται αθόρυβα αλλά δημιουργικά και μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Είναι, όμως, βέβαιο ότι θα αποδώσουν καρπούς και το 2013 ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλεύσει στην Καλαμάτα θα είναι μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά!».
Χθες, η Δημοτική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των κρουαζερόπλοιων που αναμένεται να καταπλεύσουν φέτος στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο μεγάλος αριθμός, λοιπόν, που μας έλεγε ο κ. Νίκας είναι μόλις έξι κρουαζιερόπλοια για τη φετινή τουριστική περίοδο, εκ των οποίων ένα θα κάνει δύο δρομολόγια. Τώρα, το πώς έχουμε αύξηση, από τα δεκαπέντε στα επτά   κρουαζιερόπλοια, μόνο ένας… φιλόλογος μπορεί να το εξηγήσει!
Ειδικότερα, οι αφίξεις είναι προγραμματισμένες ως εξής:
Πλοίο “Thomson Spirit”, στις 26 Απριλίου, με ώρα αφίξεως στις 11.00 και αναχωρήσεως στις 17.00.
Πλοίο “Salamis Filoxenia”, στις 8 Ιουλίου, με ώρα αφίξεως στις 7.00 και αναχωρήσεως στις 14.00.
Πλοίο “Astoria”, την 1η Σεπτεμβρίου, με ώρα αφίξεως στις 8.00 και αναχωρήσεως στις 20.00.
Πλοίο “Christina – Katarina”, στις 16 Σεπτεμβρίου, με ώρα αφίξεως στις 9.00 και αναχωρήσεως στις 16.00.
Πλοίο “Christina – Katarina”, στις 10 Οκτωβρίου, με ώρα αφίξεως στις 9.00 και αναχωρήσεως στις 17.00.
Πλοίο “Island Escape”, στις 3 Νοεμβρίου, με ώρα αφίξεως στις 8.00 και αναχωρήσεως στις 17.00.
Πλοίο “Black Watch”, στις 5 Νοεμβρίου, με ώρα αφίξεως στις 8.00 και αναχωρήσεως στις 17.00.

*** Πλήγμα στην εικόνα Δημοτικής Αρχής και ΝΟΔΕ η παρουσία Μπάκα στη μάζωξη της«Χρυσής Αυγής»  :
 Η παρουσία του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Μπάκα, στη συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» το περασμένο Σάββατο
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι τέτοια, λέει η λαϊκή ρήση. Την πρώτη φορά η παρουσία του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Γιάννη Μπάκα, στην αντισυγκέντρωση του κοινοβουλευτικού (!) νεοναζιστικού μορφώματος που λέγεται «Χρυσή Αυγή», για να εμποδίσουν την πορεία της «Αντιφασιστικής Κίνησης» στον πεζόδρομο της Αριστομένους τον περασμένο Δεκέμβριο, θεωρήθηκε από κάποιους ως τέτοια.
Όμως, ο δημοτικός σύμβουλος ήταν και πάλι «παρών» στη συγκέντρωση της «Χρυσής Αυγής» το περασμένο Σάββατο στη Μεσσήνη.
Σε επικοινωνία, δε, που είχαμε, μας ξεκαθάρισε ότι «έλαβα μια πρόσκληση από το βουλευτή Δ. Κουκούτση και ανταποκρίθηκα. Το ίδιο θα έκανα και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Έτσι, δε νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ για τίποτα. Εμένα με βοηθούν οι πολίτες και όχι τα κόμματα. Πολιτικές νταντάδες δε δέχομαι. Ας απολογηθούν όσοι βοηθούνται από κόμματα και βουλευτές».
Βέβαια, ο κ. Μπάκας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει και να πηγαίνει όπου θέλει. Το θέμα είναι κατά πόσο η Νέα Δημοκρατία και ο δήμαρχος Παν. Νίκας νιώθουν πολιτικά άνετα με αυτό το… αλισβερίσι. Εκτός και αν οι διαφορές των δύο κομμάτων έχουν τόσο πολύ αμβλυνθεί, που δεν υπάρχει θέμα όταν παρευρίσκεται κάποιος δημοτικός σύμβουλος σε… χουντοσύναξη και κόμμα υμνητών του ναζισμού.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι πρακτικές του κ. Μπάκα, μαζί με πλειάδα δηλώσεων του συμβούλου εναντίον της κυβέρνησης, δημιουργούν πρόβλημα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του Γιάννη Μπάκα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, σε συνέντευξή του στο «Θ» στις αρχές Μαρτίου είχε σχολιάσει μεταξύ άλλων: «Θα περίμενα από τον κ. Μπάκα τουλάχιστον να έχει την ευθιξία να καταθέσει αίτηση διαγραφής του από το κόμμα, το οποίο απλόχερα του προσέφερε πολλά σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την αυστηρότητα που επιδεικνύει ο δήμαρχος Καλαμάτας στα εσωτερικά θέματα του συνδυασμού του, μας φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ότι ο κ. Μπάκας με τις ενέργειές του αυτές συνεχίζει να λειτουργεί υπό τη σκέπη της Δημοτικής Αρχής».
Ανταπαντώντας ο δήμαρχος Παν. Νίκας είχε πει: «Είμαι δήμαρχος με ιδεολογική ταυτότητα και κατεύθυνση, αλλά είμαι ανεξάρτητος». Μάλιστα, ο κ. Νίκας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «για το Δήμο υπεύθυνος είμαι εγώ».


***  Στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αρχαία Μεσσήνη :
  Πρόταση ανακήρυξης της Αρχαίας Μεσσήνης  ως ιστορικής έδρας του Δήμου Μεσσήνης 
Την κήρυξη της Αρχαίας Μεσσήνης ως ιστορικής έδρας του Δήμου Μεσσήνης πρόκειται να συζητήσει αύριο το βράδυ, κατά τη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Το Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει σχετική απόφαση της Κοινότητας που είχε ληφθεί προ έτους περίπου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση, η ύπαρξη της Αρχαίας Μεσσήνης χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων. Μετά δε το τέλος των Μεσσηνιακών πολέμων το 369 π.Χ. η πόλη ανοικοδομήθηκε και περιβλήθηκε με οχυρωματικά έργα που προκαλούν θαυμασμό, τόσο στην Αρκαδική Πύλη όσο και στο σωζόμενο δυτικό τμήμα των τειχών. Τον ίδιο θαυμασμό προκαλούν και τα μεγαλοπρεπή κτίσματα του Ασκληπιείου, του Ωδείου, του Θεάτρου, της κρήνης Αρσινόης και του Σταδίου, ενώ αξιόλογα είναι και τα αγάλματα που κοσμούν το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης, γίνεται αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη από την ίδρυσή της το 369 π.Χ. και για 500 χρόνια ως πολιτιστικό, πολιτικό, θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο, ενώ, όπως επισημαίνεται, είναι από τις σημαντικότερες σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, με το μέλλον της να προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς η φήμη της εξαπλώνεται πανελληνίως και διεθνώς.
Όπως σημειώνεται, «η Μεσσηνία περιμένει πολλά από την Αρχαία Μεσσήνη ως κύριο μοχλό ανάπτυξης του νομού, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος», ενώ αναφορά γίνεται και στις μονές Βουλκάνου, του Καθολικού και του Ανδρομονάστηρου.
Τονίζεται δε ότι «για αυτούς τους λόγους ο Δήμος μας πρέπει να τιμήσει και να προβάλλει την τόσο σημαντική αρχαία πόλη, ορίζοντας την Τοπική Κοινότητα της Αρχαίας Μεσσήνης ιστορική έδρα του. Η ιστορικότητα της Αρχαίας Μεσσήνης είναι αδιαμφισβήτητη, λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στο παρελθόν η περιοχή μας. Σήμερα, καλείται να παίξει και πάλι σημαντικό ρόλο
για το μέλλον του Δήμου μας».
Στο μεταξύ, ένα μεγάλο στοίχημα έβαλε η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την Αρχαία Μεσσήνη. Στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η υποβολή αίτησης για την ένταξή της στον κατάλογο της με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και ο φάκελος θα σταλεί στην UNESCO.
Βεβαίως, σε περίπτωση που ευοδωθεί η προσπάθεια, αυτό θα σημάνει αυτομάτως την παγκόσμια αναγνώριση του χώρου, αλλά και τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν σοβαρές χρηματοδοτήσεις.
Χ.Χ.

*** Πνεύμα και όχι αίμα :
 Καθηλωτική η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ το περασμένο Σάββατο στο Δημαρχείο της Μεσσήνης. Και τι δεν είπε. Μεταξύ άλλων: Ότι η κρίση δημιουργείται από την κατάργηση του μέτρου, που αποτελεί ύβρη και καταστροφή, σημειώνοντας ότι οι κυβερνώντες έχουν πάντα την τάση της ύβρεως.
Μίλησε για το συνοικείν και το συνανήκειν της Αρχαίας Αθήνας, έννοιες που περικλείουν την αγαστή συμβίωση διαφορετικών ανθρώπων μέσα στο πολιτικό σύστημα.
Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι πνεύμα και όχι αίμα και ότι το να είσαι Έλληνας είναι δεν είναι θέμα βιολογικό, αλλά του νου. Τέλος, υπογράμμισε ότι αυτό που έκανε την Αρχαία Αθήνα να μεγαλουργήσει ήταν η ελευθερία, δηλαδή η δημοκρατία.
Κάποια μέτρα πιο μακριά, λίγο αργότερα, ο κ. Κασιδιάρης έψελνε τον ύμνο της χούντας…
Α.Π. 

*** Μέχρι τον Ιούνιο έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο Μανιτάκης :
Από τις καταργήσεις φορέων θα ξεκινήσουν οι απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού  συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, και αφορά στην εφαρμογή των μελετών καθώς και την σχεδίαση νέων θεσμών.
Πάντως, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.
Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο, καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο.
Επίσης, αποφασίστηκε και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις.
Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.
Αναφορικά με τους επίορκους είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκηση, επανέλαβε ότι θα ισχύσει το 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε απόλυση, ενώ διευκρίνισε ότι δεξαμενή των νέων υπαλλήλων θα αποτελέσει η λίστα παλαιότερων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.
«Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» είπε.
Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
 Ο υπεύθυνος του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, σχολίασε τις δηλώσεις Μανιτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό.
»Άλλωστε, με στοιχεία του Υπουργείου, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ίδιο το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επεχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης.
»Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις νομοθετημένες προδιαγραφές των μνημονίων, δεν αντέχει άλλες μειώσεις προσωπικού, ούτε οριζόντιες περικοπές και διώξεις. Χρειάζεται ένα «σοκ επανεκκίνησης», ένα πραγματικό άλμα ποιότητας. Έχει πρόβλημα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης και ριζικής αναδιοργάνωσης».
 Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Η σιωπή των καφενείων :
 Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι αγρότες δεν είναι ίδιοι. Έχω συνομιλήσει και συσχετιστεί με ανθρώπους της υπαίθρου στη Μεσσηνία που φέρονται στους μετανάστες με υποδειγματικό τρόπο.
Όμως, η «Μανωλάδα» δεν είναι «χθεσινή», είναι παλιά ιστορία. Βρίσκεται και στη Μεσσηνία. Βρίσκεται στη σιωπή των καφενείων ή σε κάποια κυνικά σχόλια που ενίοτε τη σπάνε. Αστεία, χάχανα και πειράγματα.
Κι όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, αυτά που συνέβαιναν πριν, ίδια κι απαράλλαχτα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Μάλιστα, κάποια θα εξελίσσονται προς το χειρότερο.
Η κάθε «Μανωλάδα» θα παραμείνει πρόβλημα, διότι παράγει φράγκα για όσους δε θεωρούν πρόβλημα τον ξεπεσμό της κοινωνίας σε ζούγκλα. Αρχαιότατος ο νόμος του ισχυρότερου… Α.Π.
 
***  Δικαστικές και κινηματικές ενέργειες για την υπεράσπιση του δάσους και της παραλίας στην Ελαία :
 Η δημιουργία του συλλόγου των φίλων για τη διάσωση - διατήρηση - προστασία και ανάπτυξη του δάσους και της παραλίας της Ελαίας είναι γέννημα των πραγματικών αναγκών της περιοχής δεκαετίες τώρα. Η περιοχή αυτή, με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, έγινε πολλές φορές μέχρι σήμερα μήλον της έριδος για διάφορους «επίδοξους σωτήρες». Έτσι και τώρα, η «ανάπτυξη» της κλείνει πονηρά το μάτι υπό τη μορφή της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ». Βέβαια, οι προθέσεις της εν λόγω εταιρείας είναι -τουλάχιστον- ασαφείς. Το δάσος δεν αναφέρεται πουθενά, το Δασαρχείο το θεωρεί γεωργική γη -ούτε καν ιδιωτικό δάσος- παραβλέποντας την ορατή σε όλους δασική βλάστηση και μεθοδεύεται η οίκηση μιας έκτασης 308 στρ. (από 180 που ήταν στο παρελθόν!) έξω από κάθε κανόνα, με καταδρομικές επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, όπως η ισοπέδωση των αμμοθινών, η άροση του πευκοδάσους, η σπορά για ακύρωση της προστατευόμενης -από τη νομολογία για τις περιοχές Natura - αυτοφυούς βλάστησης κ.ά.
Τα ανωτέρω θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή τμήματος του δάσους που επεκτείνεται από το γήπεδο της Ελαίας μέχρι τον Αγιαννάκη,  με αποτέλεσμα την αποξένωσή του από το φυσικό περιβάλλον. Στη φυσική συνέχεια του δάσους και της παραλίας θα παρεμβληθεί μια ζώνη τσιμέντου προκαλώντας βλάβη στον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας και σε τμήμα των αμμοθινών, που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250* Θίνες των παραλιών με Juniperus spp.).
Με έκπληξη παρακολουθούμε τους αρμόδιους φορείς να συναινούν στο όλο εγχείρημα χωρίς τουλάχιστον να διασφαλίζουν τον έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών της εταιρείας. Η Περιφέρεια, πέραν ενός μικρού προστίμου για το οικονομικό μέγεθος της εταιρείας, περί πολλά τυρβάζει, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαιώνει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα, που θα πληρωθούν από το γνωστό υποζύγιο (τους Έλληνες φορολογούμενους) για τη μη τήρηση των νόμων που αφορούν στις περιοχές Natura.
Τέλος, μέρος της Δημοτικής Αρχής, λειτουργώντας εξωθεσμικά, αφενός, συναγελάζεται και τρωγοπίνει με εκπροσώπους της εταιρείας σε παραλιακές ταβέρνες και, αφετέρου, δίνει κούφιες υποσχέσεις για μοίρασμα της πίτας σε ημετέρους, με σκοπό την ψηφοθηρία.
Ουσιαστικά, επιχειρείται η δημιουργία μιας ιδιωτικής ζώνης (παραλίας και δάσους ) απαγορευμένης για τον απλό κόσμο, ο οποίος από κύριος του τόπου του προβλέπεται, απλώς, να παίξει το ρόλο της «καμαριέρας» και του υπηρέτη ξένων αφεντάδων και χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος.
Ως σύλλογος απαιτούμε τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου για την αναστολή όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και την παύση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην έκδοση νέων.
Τους υπενθυμίζουμε πως ρόλος τους είναι να προφυλάσσουν τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Τριφυλίας προστατεύοντας τη νομιμότητα και πως η άλογη ανάπτυξη που τώρα επιζητούν, είναι μέρος της πρακτικής που μας έφερε στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως Δήμος και ως χώρα.
Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όσες δικαστικές, πολιτικές και κινηματικές ενέργειες καταστούν αναγκαίες με σκοπό την υπεράσπιση του δάσους και της παραλίας της Ελαίας και καλούμε κάθε κάτοικο της περιοχής να μη ξεγελαστεί από τις σειρήνες μιας κατ’ επίφαση ανάπτυξης, αλλά να σταθεί αρωγός στους επερχόμενους αγώνες μας, έχοντας συνεχώς κατά νου ότι ο τόπος ανήκει στους νεκρούς του και στους αγέννητους, και εμείς οι ζωντανοί έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε. 
 
*** Σύλληψη 49χρονου στη Λακωνία με όπλο και σπάθες :
 Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βλαχιώτη και του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας, ένας 49χρονος. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα  κυνηγετικό όπλο, τέσσερις σπάθες από 30 έως 88 εκατοστά και ένα στιλέτο μήκους 23 εκατοστών.
 
*** «Ελαφροχέρα» 42χρονη νταντά στην Καλαμάτα «σήκωσε» χρυσαφικά αξίας 20.000 ευρώ :
 Μία 42χρονη, η οποία απασχολούνταν σε σπίτι ζευγαριού για τη φύλαξη των δύο ανήλικων παιδιών τους, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Η μητέρα των παιδιών αντιλήφθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι από συρτάρι στην κρεβατοκάμαρά της έλειπαν χρυσαφικά. Καθώς δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης και τα άτομα που έμπαιναν στο σπίτι πολύ συγκεκριμένα, υποπτεύθηκε τη 42χρονη (γνωστή του ζευγαριού) που είχε αναλάβει τη φύλαξη των παιδιών.
Έτσι, την Παρασκευή τοποθέτησε στο σπίτι δύο κάμερες καταγραφής και κλείδωσε το συρτάρι με τα χρυσαφικά. Με έκπληξη, το ζευγάρι είδε τη 42χρονη να προσπαθεί να ανοίξει το συρτάρι, από το οποίο ήδη είχε αφαιρέσει διάστημα χρυσαφικά αξίας 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια, φορώντας γάντια, έψαξε ένα τσαντάκι και τον κουμπαρά των παιδιών χωρίς να αφαιρέσει κάτι, ενώ από την τσάντα της μητέρας της ιδιοκτήτριας αφαίρεσε 20 ευρώ.
Τα χρυσαφικά που αφαίρεσε φαίνεται πως η 42χρονη πρόλαβε και τα πούλησε σε ενεχυροδανειστήριο.
Η 42χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί στην ανακρίτρια.  Β.Β.
 
*** Συμμαχία εκστρατείας συλλογής τροφίμων με σύνθημα: «Δε θέλουμε πολλά από εσένα. Αρκεί ένα…» :
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η «μαγική συνταγή» της τρόικας, με αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απλώς αποδείχθηκε καταστροφική, αλλά οδήγησε την ελληνική οικονομία σε ύφεση και ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών στη φτώχεια και την ανέχεια.
Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει ασφαλώς και τη Μεσσηνία.
Χθες, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Μαδούρος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας «Η Αλληλεγγύη», μας έλεγε ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο οι αιτήσεις από συμπολίτες μας που ζητούν βοήθεια από τον οργανισμό έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%!
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνέντευξη, ο Σύλλογος, τον οποίο εκπροσώπησε το μέλος Ηρώ Λυμπέρη, ενημέρωσε τους πολίτες ότι από τις 15 μέχρι τις 29 Απριλίου συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και χαρτικά) σε ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης, με σκοπό να δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και να μοιραστούν σε όσους τα χρειάζονται.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ηρώ Λυμπέρη, «η αλληλεγγύη είναι η καλύτερη απάντηση στο ζόφο που κυριαρχεί πάνω από την κοινωνία μας».
Από την πλευρά του, το παράρτημα Μεσσηνίας του Ερυθρού Σταυρού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ποτέ μέχρι τώρα το ένα δεν σήμαινε τόσα πολλά. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξεχνάμε πως πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν την ανάγκη μας. Υπάρχει τρόπος να τους βοηθήσουμε, ακόμα και με ένα είδος που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε!
Το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργανώνει ανάλογη εκστρατεία συλλογής τροφίμων με το σύνθημα: “Δε θέλουμε πολλά από εσένα! Αρκεί ένα…”.
Το ένα είναι αρκετό! Το ένα είναι σημαντικό! Αν δώσουμε όλοι μας ένα πακέτο μακαρόνια, ένα πακέτο αλεύρι, ένα σακουλάκι ρύζι, μία κονσέρβα, ένα κουτί  γάλα…, το ΕΝΑ θα γίνει ΠΟΛΛΑ και θα δώσουμε βοήθεια και χαρά σε πολλούς!
Η εκστρατεία  του Περιφερειακού Τμήματος  Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  δεν αφορά μόνο στο Πάσχα. Θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, όπως γίνεται χρόνια τώρα. Η δύσκολη εποχή χρειάζεται την αγάπη και την αλληλεγγύη μας, χρειάζεται: όχι πολλά από έναν, αλλά ένα από πολλούς !
Συγκέντρωση τροφίμων στα γραφεία του Ε.Ε.Σ. -Κεφάλα 5- τηλ: 2721087737 & 2721088313. Επίσης, στις 27/4, ημέρα Σάββατο, θα βρίσκονται εθελόντριες στα κάτωθι σούπερ μάρκετ: ΑΒ. Βασιλόπουλος -Κρήτης 13, ΑΒ. Βασιλόπουλος-Μακεδονίας και Ψαρών, ΑΒ. Βασιλόπουλος -  Αρτέμιδος 118, Αφοι  Μουργή -  Ακρίτα  84, Μαρινόπουλος -  Β. Γεωργίου, LIDL -  Ν. Είσοδος».
 
***  «Έκαναν φτερά» τηλεοράσεις από το νοσοκομείο   :
  Μπορεί το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας να εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα - έστω και χωρίς το κατάλληλο προσωπικό για να τα λειτουργήσει -, αλλά θα πρέπει να επανεξεταστεί, σε σοβαρή βάση και επιτακτικά, το θέμα ασφάλειας του κτηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι ανακάλυψαν προχθές το πρωί ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τηλεοράσεις από τα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς κανείς να πάρει είδηση!
Αν μη τι άλλο, το θέμα, μαζί με ορισμένα πρόσφατα κρούσματα στο χώρο του νοσοκομείου, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους διοικούντες του.

*** Συνεχίζονται οι καταθέσεις αγροτών για τα εικονικά τιμολόγια
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Συνεχίσθηκαν και χθες οι καταθέσεις και οι απολογίες αγροτών και εμπόρων της Τριφυλίας και της Πυλίας για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων, η οποία απασχόλησε έντονα τον προηγούμενο χρόνο, όχι μόνο τη Μεσσηνία, αλλά το πανελλήνιο.
Χθες, ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, παρουσιάσθηκαν ένας αγρότης και ένας έμπορος, ενώ προθεσμία για να απολογηθούν αύριο και μεθαύριο πήραν άλλοι δύο αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή προφυλακίσθηκε αγρότης από την Τριφυλία για εμπλοκή στην υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια. Συνολικά από την Εισαγγελία Καλαμάτας έχει ασκηθεί δίωξη σε 23 αγρότες, ενώ ως εγκέφαλοι του κυκλώματος που δρούσε σχεδόν στη μισή Ελλάδα έχουν προφυλακισθεί δύο Αθηναίοι και ένας έμπορος από τη Θεσσαλονίκη.
  Εικονικά τιμολόγια
Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου πέρυσι, μετά από συνεργασία με τις αρχές αγρότη της Τριφυλίας, ο οποίος όμως επίσης έχει προφυλακισθεί, στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία. Συγκεκριμένα, ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ.
Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και, όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ για λογαριασμό των απατεώνων, έχοντας το δικό τους μερίδιο κέρδους.
Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10 - 15.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, έχει συλληφθεί 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
  Νέες απολογίες
Χθες απολογήθηκε ένας έμπορος από την Τριφυλία, ο οποίος, όπως είπε ο συνήγορός του Χρήστος Χρυσός, κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων με τζίρο περίπου 500.000 ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από το ΦΠΑ περίπου 55.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο 41χρονος έμπορος από τη Θεσσαλονίκη όφειλε στον πελάτη του χρήματα και του είχε πει πως ο μόνος τρόπος εξόφλησής του ήταν μέσω τιμολογίων. Ο πελάτης του, όμως, δεν προχώρησε στην εκταμίευση των χρημάτων από τα εν λόγω τιμολόγια, καθώς κάτι δεν του «πήγαινε καλά», χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως ήταν πλαστά.
Επίσης ο αγρότης από την Πυλία κατηγορείται για αποδοχή εικονικών τιμολογίων, με τζίρο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και επιδιωκόμενο όφελος από ΦΠΑ περίπου 110.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι άλλος αγρότης τού έδωσε τα τιμολόγια έναντι οφειλής.
Μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, σήμερα το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του εμπόρου και του αγρότη.

***  Συζήτηση για προστασία της Natura 2000 και της θαλάσσιας περιοχής   :
    Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο στις 7.00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα, το «Πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 Κυπαρισσίας (περιοχή Αγιαννάκη & Καλού Νερού) & θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας»!
Η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητο να διεξαχθεί αύριο, καθώς μεθαύριο, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «κλειστή» σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα - ο οποίος και τη συγκαλεί -, με θέμα «Περιοχή Natura 2000 Κυπαρισσίας: εφαρμογή ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα τρέχουσας περιόδου».
Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα συμβαίνοντα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, οι αναφορές και καταγγελίες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και υπηρεσίες για αυθαιρεσίες και περιβαλλοντική καταστροφή, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή η Ελληνική Δημοκρατία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτικών Οδηγιών σχετικών με την προστασία της και το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει γνωστό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος και GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία ως “Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας”» και ίδρυση Διεύθυνσης Συντονισμού τους», ενώ αναμένεται και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή NATURA 2000 «GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού)», είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσταση «Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας», με απόφαση - στις 4 Μαρτίου 2013- του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.
Αντικείμενο της επιτροπής είναι η προώθηση των δράσεων προστασίας της περιοχής που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή).
Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο της επιτροπής περιλαμβάνεται η θέσπιση του νομικού πλαισίου και διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011 της περιοχής Natura 2000, που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ.Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή), και η συνολική παρακολούθηση και ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση οχλήσεων και πιέσεων και για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής. Θυμίζουμε πως στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 είχαμε παρουσιάσει «Τι προτείνεται να ισχύσει με Προεδρικό Διάταγμα στο Κυπαρισσιακό κόλπο» και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή με κωδικό «GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία».
Την επομένη του δημοσιεύματος του «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, στην οποία ζητούσε άμεση συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον υπουργό σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και τη φημολογία αναστολής κάθε οικοδομικής ή πολεοδομικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως είναι γνωστό, τις πρώτες μέρες του Απριλίου, στο γνωστό ως «Κτήμα Κανελλάκη», έγιναν παρεμβάσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΕ», για τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές και καταγγελίες για αυθαιρεσίες, όργωμα αμμοθινών και δάσους κ.ά., οι οποίες έφτασαν μέχρι το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά και από επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ, συγκαλεί για την Πέμπτη το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, στην οποία έχουν κληθεί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, η πρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση πλαισίου και δράσεων περιοχής NATURA 2000 Κυπαρισσίας, ο δασάρχης Κυπαρισσίας, η συντονίστρια Προγραμμάτων Πελοποννήσου του "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κυπαρισσίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔ και ο λιμενοσταθμάρχης Κυπαρισσίας.
Στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Κ. Κυπαρισσίας, τα Τοπικά Συμβούλια Τ.Κ. Αγαλιανής, Αυλώνας, Ελαίας, Καλού Νερού, Σιδηροκάστρου, Καλίτσαινας, Καρυών, Πλατανίων, Προδρόμου, Βανάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καλού Νερού, ο Σύλλογος Προστασίας Φίλων Δάσους και παραλίας Ελαίας, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Περιβαλλοντολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλού Νερού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας, Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Αλιέων Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται για να ακουστούν και καταγραφούν όλες οι απόψεις, τις οποίες και θα μεταφέρει στη μεθαυριανή σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνοντας: «Ζήτημά μας είναι η συμβίωση των χελωνών με τους ανθρώπους» και τονίζοντας την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής: «Όχι στην ερημοποίηση, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης με τήρηση της νομιμότητας - που είναι αυτονόητο - και σεβασμό στο περιβάλλον»!

***  Ποδηλατόδρομος 12 χλμ. και ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου στη Μεσσήνη   :
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
  Μήκος περίπου 12 χιλιόμετρων αναμένεται να έχει ο ποδηλατόδρομος που θα κατασκευαστεί στη Μεσσήνη, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από μια πρώτη παρουσίαση της πρότασης που έγινε χθες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στους επικεφαλής των μειοψηφιών.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο ποδηλατόδρομος θα ξεκινά από την πλατεία, θα διασχίζει τις οδούς Αριστομένους, Χαβούζη, Παπανδρέου, Πατατζή, θα περνά πίσω από το σούπερ μάρκετ στην είσοδο της Μεσσήνης και τις αποθήκες του ΑΣΟ και μετά απέναντι, στο σιδηροδρομικό σταθμό. Από εκεί, μέσω της υφιστάμενης εθνικής οδού, θα κατευθύνεται ως τη γέφυρα του Παμίσου και θα στρίβει δεξιά, με κατεύθυνση τα «Λιμενικά».
Περίπου στο μέσο της διαδρομής προβλέπεται επιστροφή ή όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να συνεχίσουν περίπου έως το τέρμα, στρίβοντας δυτικά, μέχρι να βρουν την παραλλαγή της 6ης επαρχιακής οδού στο ύψος του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και μετά η διαδρομή θα συμβάλει με την οδό Μπακογιάννη, την Ούλωφ Πάλμε (όπου το Κέντρο Υγείας), τη Γιαννοπούλου (δημαρχείο), τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και μετά, μέσω της Μητροπέτροβα, θα καταλήγει στην οδό Κολοκοτρώνη.
  Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου
Όσον αφορά στην πρόταση ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, ως τέτοιο χαρακτηρίζεται η περιοχή της παλιάς Αγοράς, όπου και το παλαιό δημαρχείο (νυν Μουσείο Τάκη Κατσουλίδη). Όλοι οι δρόμοι της περιοχής προτάθηκε να γίνουν ήπιας κυκλοφορίας. Επίσης η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αλλά και μονοδρομήσεις, ενώ προβλέπονται και θέσεις στάθμευσης, ελεγχόμενης και μη.
Να εξεταστεί πρώτα η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης και μετά από ένα διάστημα δύο- τριών μηνών να ακολουθήσει η νέα πρόταση, ήταν η άποψη που διατύπωσε ο κ. Νικ. Τζώρτζης, επισημαίνοντας ότι θα προκύψει πρόβλημα με τη στάθμευση των αυτοκινήτων των μόνιμων κατοίκων.
Από την πλευρά του ο κ. Κων. Σπυρόπουλος πρότεινε να υπάρχει ένα επίπεδο με διαφορετική κατασκευή για τα αυτοκίνητα και τους πεζούς (στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας), αλλά και να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος προς τον Άη Γιάννη, ώστε να αρχίσουν οι κάτοικοι να προσαρμόζονται στην ιδέα της στάθμευσης εκεί των οχημάτων τους.
Η συγκεκριμένη πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε υπαίθρια συγκέντρωση των κατοίκων, ενώ και οι δύο θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αύριο στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.  

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~** ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ       4-0 .- ^
Τα  γκόλ : 25΄Μίλερ , 49΄ Γκόμες , 73΄ Ρόμπεν, 82΄Μίλερ ,
  Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Βοηθοί: Μπόγκναρ, Φαμπιάν (Ουγγαρία)
Οι ενδεκάδες των ομάδων:
 Μπάγερν Μονάχου (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Ντάντε, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Λαμ, Ριμπερί, Χάβι Μαρτίνεθ, Ρόμπεν, Μίλερ, Σβαϊνστάιγκερ, Γκόμες
 Μπαρτσελόνα (Τίτο Βιλανόβα): Βαλντές, Άλβες, Πικέ, Μπαρτρά, Άλμπα, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Σάντσες, Πέδρο, Μέσι
 

Στον πάγκο για τους Βαυαρούς: Στάρκε, Βαν Μπούιτεν, Ραφίνια, Σακίρι, Λουίς Γκουστάβο, Τίμοστσουκ, Πιζάρο

Στον πάγκο της Μπαρτσελόνα: Πίντο, Μοντόγια, Αμπιντάλ, Φάμπρεγας, Τιάγκο Αλκάνταρα, Σονγκ, Βίγια

*** Τ ο   Σαββατοκύριακο 20  καί  21  Απριλίου  γιά την Α΄τοπικό ΕΠΣΜ  Μεσσηνίας 29η αγωνιστική  :
 Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Ο.Φαραί  3-2 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΌς  Καλαμάτας - Α.Ο. Διαβιλιτσίου 2-1 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - Α.Ο.ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 7-1 .- ^
ΑΙΑΣ  Καλαμάτας - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ  0-3 .- ^
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας  1-0 .- ^
Α.Ε.ΑΒΙΑΣ -Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων 2-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου - ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών 1-4 .- ^
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 0-0 .- ^
    Η   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  μιά  αγωνιστική  πρίν τη λήξη του πρωταθλήματος :
ΟμάδαΒαθμοίΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΥπέρΚατά
1. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.7529243210424
2. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ592917844425
3. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ522916495841
4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 512915684641
5. Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 4129125124746
6. Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ 402991373934
7. ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 4029124133942
8. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ4029124134147
9. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3729910103739
10. Α.Ο. ΦΑΡΑΙ3629106133441
11. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 3529811103137
12. Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 3529105144152
13. Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ3129710123753
14. Α.Ε. ΑΒΙΑΣ 292985163250
15. ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ282977152844
16. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ 142935213274
***

   ~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2458    video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =850  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      884   video.-
                                             ***Σύνολο  :  4192  βίντεο ανηρτημένα .-

***
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  :
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημερωσης  Τρίτη  02  Απριλίου  2013.- 
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου  2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 05  Απριλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  06 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το  Κυριακάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 07  Απριλίου   2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  08 Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η  Εφημερίδα  της Δευτέρας 08  Απριλίου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .-                              
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου  2013.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία  γιά  όλους  μας -Θέματα  Υγείας Τετάρτη  10  Απριλίου  2013  ,   ΟΛΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ !!!!
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/12-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 12  Απριλίου  2013  Δ΄ Χαιρετισμοί στον Μυστρά  Λακωνίας.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html , Άρωμα ενημέρωσης στο αγιάζι του Σαββάτου 13 Απριλίου 2013.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/04/13-14.html  , Άρωμα  ενημέρωσης   Σαββατοκύριακου 13  και  14  Απριλίου  2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Ελεύθερες  θέσεις -απόψεις -απόψεις Δευτέρα  15 Απριλίου  2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης στην εφημερίδα Τρίτη 16 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/17-2013.html ,Το  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη  17  Απριλίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  18  Απριλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , ΜΙΚΡΑ  ΣΚΗΤΗ  ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ  Πέμπτη  18  Απριλίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013.html  : Αυτό  το  Σαββατοκύριακο 20  καί  21  Απριλίου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013.-

~ 

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** *** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- 

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΟΑΣΕΙΣ  :
972 Αταλάντη  Βοιωτίας  Σάββατο 20/04/2013 : http://youtu.be/vMk4x-E9Uzw ,
 971 ΑΤΑΛΑΝΤΗ 20-04-2013  :
 970 ΧΑΙΡΟΝΙΑ  αφήγηση  2013 : http://youtu.be/uaibz4iQbJE  
975 ΑΓΙΟΙ  ΘΕΟΔΩΡΟΙ  Αταλάντης 2013 ¨ : http://youtu.be/GkfVPcflvjY  .
 9019 Μονή  Οσίου Λουκά 20-04- 2013 : http://youtu.be/My001SQZY6s ,
 935 ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ  20-04- 2013 : http://youtu.be/E5XzvBD_F9s  ,
 931    ΑΝΤΙΚΥΡΑ  αφήγηση 20-04- 2013: http://youtu.be/VTAXK74HB5U .,
 891 ΔΙΣΤΟΜΟ  αφήγηση 20-04- 2013 : http://youtu.be/0xMoM8rZBTY ,
 893   ΔΙΣΤΟΜΟ  -  Μονή  Οσίου Λουκά αφήγηση 20-04- 2013 : http://youtu.be/e6fzT1U__3g  ,
 948 Πύργος Κρύας Βρύσης 2013 : http://youtu.be/ZLOlED9_DsQ ,
 934  Παραλία Διστόμου  2013 : http://youtu.be/9k1FU8hgeLA ,
  918 ΜΟΝΗ  ΟΣΙΟΥ  ΛΟΥΚΑ  2013  : http://youtu.be/SEodurezg8c ,
 892  ΜΟΝΗ  ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ  αφήγηση  2013 : http://youtu.be/PtWXK20-F3g  ,
 947  ΛΙΒΑΔΕΙΑ   Ο Νερόμύλος  2013 : http://youtu.be/A03Ttp0gzMI  
950  Λειβαδιά Παναγία  του  Βράχου  2013 : http://youtu.be/3hNaJGv0a54  ,
 949  ΛΕΙΒΑΔΙΑ  Κλεισούρα  2013 : http://youtu.be/Xy_hI-MC8UU ,
 939   ΛΕΙΒΑΔΙΑ αφήγηση  2013 : http://youtu.be/T_AV1-0V1ms ,
 972 ΛΕΙΒΑΔΙΑ αφήγηση Ataladi  boiotias Αταλάντη  Βοιωτίας  2013  : http://youtu.be/nBMWkAHMASU ,
 983   Ηλιοβασίλεμα : http://youtu.be/nFVnMW3cXsI ,
 932 *** παραλία  Διστόμου  2013 : http://youtu.be/LDE8bqDGJz4 ,
 ~  ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ  διαδρομή : : http://youtu.be/fZ7oziSSHW8 ,
  890  ΛΙΒΑΔΕΙΑ  2013  : http://youtu.be/20qJPp7zwG0 ,
 944  Λειβαδιά  Κρύα  Βρύση 2013 : http://youtu.be/dJEcOvXJbFg
 938 ΛΕΙΒΑΔΙΑ  2013 εντός : http://youtu.be/8dqL_pczqzw ,
 883 ΘΗΒΑ 2013  αφήγηση :  http://youtu.be/0VmQRBMjrBs ,
 930 ΔΙΣΤΟΜΟ 2013 : http://youtu.be/RRyv9BQXXzY ,
 990  ΑΡΚΙΤΣΑ   ΒΟΙΩΤΙΑΣ  2013 : http://youtu.be/3_jbYSTNKlw ,
 982   ΚΑΜΜΕΝΑ  ΒΟΥΡΛΑ αφήγηση  2013 : http://youtu.be/YiqBPk34Vd8 ,
 884 ΑΛΙΑΡΤΟΣ  Κωπαΐδας   αφήγηση  2013: http://youtu.be/vcWq0a2DkGQ  ,
 986 Αρκίτσα  λιμάνι 2013 : http://youtu.be/0HuN6Y1SHGk ,
 962 Λειβαδιά  2013  : http://youtu.be/jSB-WX-CAn4  ,
 999 ΑΙΔHΨΟΣ  ΕΒΟΙΑΣ αφήγηση  2013 : http://youtu.be/NZaeyGlXTuY  ,
  025 Αγία  Άννα  αφήγηση  εύβοιας :
 023 Βασιλικά  αφήγηση : http://youtu.be/7AeqBo-qPH8 ,
 021 ΒΑΣΙΛΙΚΑ  Εύβοιας  2013 : http://youtu.be/HwIJMu3ajOk ,
 012 Βόρεια Εύβοια  2013 :  http://youtu.be/0vxYOYQXPcY ,
 009 Ιστιαία  Β. Εύβοιας  :  http://youtu.be/u_BXRLqhy54  ,
 008 ΙΣΤΙΑΙΑ :  http://youtu.be/Hl9udiS624o ,
 033  ΛΙΜΝΗ  2013  Εύβοιας :  http://youtu.be/iHM8ETcDHQ0 ,
 031  ΛΙΜΝΗ  Εύβοιας  2013 : http://youtu.be/ioNhkF-i5r0 ,
  998ΑΙΔΗΨΟΣ 21-04-2013: :  
http://www.youtube.com/watch?v=8gAjSxZNSpY&feature=share&list=UUH-bFcKV_OQutlCG6sjpOig  ,



048 ΨΑΧΝΑ  Εύβοιας  2013  : http://youtu.be/gfy7L8JMywI ,

050  Χαλκίδα  γέφυρα  Ευρίπου  2013 : http://youtu.be/4DNJS3uJ7fQ ,

026 Στροφυλιά Εύβοιας : http://youtu.be/ak6JDMfmoqg ,

044 ΠΡΟΚΟΠΙ Όσιος Ιωάννης Ρώσος αφήγηση : http://youtu.be/jSRjCpNN8KA ,
 
 ** 043 Προκόπι  Εύβοιας 2013 : http://youtu.be/9I-XzZWkck4 ,

 011 ΠΕΥΚΙ  Εύβοιας : http://youtu.be/9t5XONcOgwg ,

 024  Παπάδες  Εύβοιας 2013 : http://youtu.be/xDkuu5wHaRI ,

 049 Ν. Αρτάκι  Εύβοιας  2013 :  http://youtu.be/Emv6miUZKDc ,


** 010  Αγία  Παρασκευή  Εύβοιας : http://youtu.be/CN-jtWyoYL8 ,


013  Αγριοβότανο   Εύβοιας :  http://youtu.be/l-H-ODgE3VM ,

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου