ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013

Άρωμα  Ελλάδας διαδρομές  -  εκδρομές  ,  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου  2013  :

 ΝΑΥΠΛΙΟ άγαλμα Κολοκοτρώνη
ΝΑΥΠΛΙΟ : Το Ναυπλιο ειναι ισως η ωραιοτερη πολη της Ελλαδας με πλουσια ιστορια που ξεκιναει απο την παλαιολιθικη εποχη.
Τα 5 ΑδελφιαΔεν ειναι λοιπον παραδοξο πως σημερα το Ναυπλιο ειναι ενας πολυ δημοφιλης προορισμος για διακοπες και καθε χρονο υποδεχεται εως και 1,5 εκατομμυριο επισκεπτες απο την Ελλαδα και το εξωτερικο. Αυτο που προσελκυει τον επισκεπτη ειναι η παλιά μεσαιωνική και νεοκλασσική πόλη, με τα πλακόστρωτα, τα ξύλινα μπαλκόνια, τις βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τις εσωτερικές αυλές, τα συντριβάνια, τις αρχαίες κρήνες, την πλατεία Συντάγματος με το τούρκικο παλιό χαμάμ (κινηματοθέατρο σήμερα) και τα Καφέ. Οπου κι'αν βρισκεστε αισθανεστε την παρουσία του Παλαμηδίου που προκαλεί δεος.
Το σημερινο Ναυπλιο επιφυλασσει μια μεγαλοπρεπη υποδοχη στον επισκεπτη που εχει ορεξη για μια ωραια βολτα μεσα στην πολη. Καθε βημα ειναι και μια υπενθυμιση απο την ιστορια.
ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ  ΝΑΥΠΛΙΟ :
Στην εποχη μας φτανουμε στο Ναυπλιο οδικως η με το τρενο η σπανιοτερα με κοτερο η κρουαζιεροπλοιο. Πυλη της ΞηραςΠαλαιοτερα θα επρεπε να μπουμε στο Ναυπλιο απο την Πυλη της Ξηρας που εκλεινε το βραδυ και οποιος εμενε εξω αναγκαζοταν να περιμενει μερι το αλλο πρωι.
Αριστερα μας εχουμε τον αδριαντα του Σταικου Σταικοπουλου που πορθησε το Παλαμηδι απο τους Τουρκους μετα απο πολιορκια που κρατησε απο τον Απριλη του 1821 μεχρι τις 30 Νοεμβριου του 1822.
Προχωρωντας προς το ιστορικο κεντρο της πολης συνανταμε τον μητροπολιτικο ναο του Αγιου Γεωργιου, Αγιος Γεωργιοςπου χτιστηκε κατα την πρωτη Ενετικη κυριαρχια, η Αγιογραφια του Μυστικου Δειπνου ειναι πιστο αντιγραφο του Λεοναρντο Ντα Βιντσι, επισης στεγαζει και τον πορφυρο θρονο του Οθωνα.
Εδω το καλοκαιρι δινονται κονσερτα στο πλαισιο του μουσικου φεστιβαλ του Ναυπλιου. Στο προαυλιο βρισκεται η προτομη του αρχιμαντριτη Χριστοφορου Κοκκινη, θυματος του εμφυλιου πολεμου. Νοτια ειναι το δημοτικο σχολειο που αρχικα ηταν το βενετσιανικο αββαειο.
Στο τελος του δρομου ειναι ο Αγιος Σπυριδωνας που κτιστηκε απο την Ορθοδοξη Αδελφοτητα του Ναυπλιου το 1702.Αγ. Σπυριδωνας Εδω δολοφονηθηκε ο Ιωαννης Καποδιστριας. Στην πλατεια του Αγιου Σπυριδωνα υπαρχουν τουρκικες κρηνες με αναγλυφες αφιερωσεις και η προτομη του Ναυπλιωτη συγγραφεα Αγγελου Τερζακη.
Στην αρχη της οδου Σταικοπουλου, ε'ενα κτιριο αναπαλαιωμενο απο το ιδρυμα Νιαρχος στεγαζεται ο Προοδευτικος Συλλογος "Ο Παλαμηδης" ο οποιος διατηρει το φωτογραφικο αρχειο της ιστορικης πολης του Ναυπλιου οπως και πλουσια βιβλιογραφια. Ακολουθωντας την οδο Σταικοπουλου συνανταμε δεξια μας μια τουρκικη κρηνη με ωραια αραβουργηματα και συντομα φτανουμε στην Πλατεια Συνταγματος.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ  στο Ναύπλιο :
Πλατεια Συνταγματος:
Βουλευτικο Εδω ειναι η πρωτη Ελληνικη Βουλη (το Βουλευτικο) που ηταν Τουρκικο τζαμι παλαιοτερα. Εδω διεξηχθει η δικη του Θεοδωρου Κολοκοτρωνη με δικαστες τον Τερτσετη και τον Πολυζωιδη. Σημερα χρησιμοποιειται για συναυλιες, διαλεξεις και εκθεσεις ζωγραφικης. Νοτια του Βουλευτικου ειναι ο Μεντρεσες - τουρκικο ιεροδιδασκαλειο. Σημερα χρησιμοποιειται σαν αποθηκη του αρχαιολογικου μουσειου του Ναυπλιου ενω παλαιοτερα ηταν οι Φυλακες Λεοναρδου.
Απεναντι ειναι το αρχαιολογικο μουσειο με εκθεματα απο την Τιρυνθα, τις Μυκηνες, τα Δενδρα, την Ασινη, την Μιδεα κ.α. ΜουσειοΑρχικα ηταν η αποθηκη του Ενετικου στολου και πιο προσφατα χρησιμοποιηθηκε σαν στρατωνας του 8ου συνταγματος Ναυπλιου ενω στα χρονια της Κατοχης ηταν "προχειρες φυλακες". Προσφατα ανακαινιστηκε και μεταξυ των σημαντικων εκθεματων μπορουμε να θαυμασουμε την μοναδικη αυτοτελη πανοπλια που ανακαλυφθηκε προσφατα στον αρχαιολογικο χωρο των Δενδρων Αργολιδας που βρισκεται πλησιον της Αγιας Τριαδας, πρωτευουσας του δημου Μιδεας.
Διπλα στο μουσειο ειναι η Εθνικη τραπεζα που κτιστηκε στη θεση του σπιτιου της Καλλιοπης Παπαλεξοπουλου που ηταν η ψυχη της εξεγερσης κατα του Οθωνα.
Ανατολικα της πλατειας Συνταγματος βρισκεται το Τριανον που λειτουργει σαν θεατρικη αιθουσα και εκθεσιακος χωρος. Αρχικα κτιστηκε σαν τουρκικο τζαμι και στα χρονια του Καποδιστρια ηταν αλληλοδιδακτικο σχολειο.-
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ  Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο Ναύπλιο :
 Ακολουθοντας ανατολικα το Μεγαλο Δρομο (Βασ. Κωνσταντινου) φτανουμε στην Πινακοθηκη του Ναυπλιου που στεγαζει πινακες αξιολογων καλλιτεχνων. Εδω ειναι και ο αδριαντας του Οθωνα σαν αναγνωριση των φιλελληνικων του αισθηματων παρα την δεσποτικη του βασιλεια. Στη διασταυρωση των οδων Βασ. Κων/νου και Τερζακη συνανταμε την κατοικια του ποιητη Αγγελου Τερζακη. Συνεχιζοντας συνανταμε το Δικαστικο Μεγαρο με προτομες των δικαστων Γεωργιου Τερτσετη και Αναστασιου Πολυζωιδη στην εισοδο.
Προχωρωντας ανατολικα βρισκουμε το κτηριο που ηταν το πρωτο φαρμακειο του φιλελληνα Βονιφατιου Βοναφιν ο οποιος εταριχευσε τον νεκρο Ιωαννη Καποδιστρια.
ΔημαρχειοΣτο Μεγαλο Δρομο επι της πλατειας των Τριων Ναυαρχων οπου γιορτασαν οι Ναυπλιωτες την ηττα του Ιμπραημ στο Ναυαρινο, βρισκεται το Δημαρχειο του Ναυπλιου. Αρχικα ηταν το πρωτο γυμνασιο της Ελλαδας που ιδρυθηκε το 1833. Εδω ειναι και το μνημειο του Δημητριου Υψηλαντη που το εφερε απο τη Βιεννη ο αδελφος του Γεωργιος Υψηλαντης. Παλαιοτερα ειχε στηθει μποστα απο το τζαμι στην πλατεια Συνταγματος.
Ιωαννης ΚαποδιστριαςΣυνεχιζοντας ανατολικοτερα βρισκομαστε στην πλατεια Ιωαννου Καποδιστρια οπου ειναι και ο αδριαντας του.
ΚολοκοτρωνηςΣτη συνεχεια συνανταμε το παρκο του Θ. Κολοκοτρωνη και το επιβλητικο αγαλμα με τον Κολοκοτρωνη εφφιπο. Στην ιδια κατευθυνση βρικεται η κατοικια του επισκοπου. Σε αποσταση λιγων μετρων βρισκεται και λειτουργει σ'ενα υπεροχο κτιριο, το παραρτημα της Εθνικης Πινακοθηκης Αθηνων, το κτιριο αυτο ανακαινισθηκε προσφατα απο το Ιδρυμα Ωναση. Παλαιοτερα ειχε χρησιμοποιηθει ως διοικητηριο της Σιδηρας Μεραρχιας - ως Νοσοκομειο και ως εδρα της Αστυνομιας.-
Δυτικα:
Η παραλληλη οδος ειναι η Σιδηρας Μεραρχιας και προς τα Δυτικα βρισκουμε το 1ο Δημοτικο και το 1ο και 2ο Λυκειο κτιρια της δεκατιας του 1930, επι της οδου Αμαλιας. Πολεμικο μουσειοΠροχωρωντας συνανταμε την παλαια σχολη Ευελπιδων που τωρα στεγαζει το Πολεμικο Μουσειο με εκθεματα απο το 1821 μεχρι σημερα. Δεξια μας επι της οδου Σοφρωνη στεγαζεται σ'ενα υπεροχο κτιριο το μουσειο του Πελοπονησιακου Λαογραφικου Ιδρυματος οπου εκτιθενται παραδοσιακα ενδυματα και αντικειμενα καθημερινης χρησης απ'ολη την Ελλαδα απο το 1800 εως σημερα. Το μουσειο αυτο βραβευθηκε ως Μουσειο της Ευρωπης το 1981.
ΠαλαμηδηςΣτο τελος της οδου Αμαλιας βρισκεται η κεντρικη βιβλιοθηκη του Ναυπλιου "Παλαμηδης". Επι της οδου Υψηλαντου λειτουργει η Αιθουσα Τεχνης Ναυπλιου. Στο χωρο αυτο καθ'ολη τη διαρκεια του χρονου λειτουργουν εκθεσεις ζωγραφικης και αλλων τεχνων.
Αγ. ΝικολαοςΒορεια απο τη βιβλιοθηκη ειναι ο ναος του Αγιου Νικολαου και μπροστα του η ομωνυμη πλατεια με το μνημειο των Φιλελληνων εις μνημην των Γαλλων αγωνιστων της Επαναστασεως. Εδω δεσποζουν δυο σημαντικα κτιρια. Το παλιο δημαρχειο της πολης οπου σημερα στεγαζεται το παραρτημα της εδρας Αρχαιολογιας του Πανεπιστημιου του Χαρβαρντ, και το πρωτο Τελωνειο της Ελλαδας.
Λιονταρι των ΒαυαρωνΚαποια στιγμη πρεπει να δουμε την εκκλησια της Παναγιτσας πισω απο την πλατεια Συνταγματος.Παναγιτσα Διπλα της ειναι και η αιωνοβια ελια οπου κατα την παραδοση μαρτυρησε ο Αγιος Αναστασιος το 1655. Επισης θα δουμε την Φραγκοκκλησια στα Βραχατεικα, και την Αγια Σοφια στην οδο Μιχαηλ Λαμπρυνιδη οπου επετραπη για πρωτη φορα απο τους Τουρκους η λατρεια.
Ειναι και το λιονταρι των Βαυαρων που κοιμαται λαξευμενο σ'ενα βραχο στην Προνοια. Αξιζει να επισκεφθει κανεις και το νεκροταφειο της πολης και να θαυμασει τα μαρμαρινα γλυπτα στους ταφους. -
Ας καθησουμε λιγο :
Ακροναυπλια Αλλα για τωρα περπατησαμε αρκετα. Ας καθησουμε σε μια απο τις καφετεριες στην παραλια κατω απο την Ακροναυπλια, την ακροπολη του Ναυπλιου που περιβαλλεται απο τειχη που κτιστηκαν απο τους Φραγκους και τους Ενετους πανω απο παλαιοτερα της Ελληνιστικης εποχης.
ΜπουρτζιΜπροστα μας βλεπουμε το Μπουρτζι, το νησακι του Αγιου Θεοδωρου που το πρωτο-οχυρωσαν οι Ενετοι το 1473 και τοποθετησαν πυροβολα. Στη συνεχεια συμπληρωθηκαν τα οχυρωματικα εργα μεχρι που δημιουργηθηκε αυτο που βλεπουμε σημερα.
Ειναι δυσκολο να φανταστουμε την τεραστια καδενα που απλωνονταν τη νυκτα απο τη στερια μεχρι το Μπουρτζι για να κλεισουν το λιμανι σε περασμενες εποχες δινοντας στο Ναυπλιο το ονομα Πορτο Καδενα. Και ακομη δυσκολοτερο να φανταστουμε οτι το Μπουρτζι ηταν καποτε η κατοικια του δημιου...
ΗλιοβασιλεμαΗ θεα που εχουμε ειναι μοναδικη. Οπως δυει ο ηλιος πισω απο τα βουνα, ο ουρανος γεμιζει χρωματα απο το χρυσαφι μεχρι το κατακοκκινο. Η πιο ρομαντικη βολτα στη πολη ειναι "ο γυρος της Αρβανιτιας" οπου συνανταμε τη Πυλη της Θαλασσας, το εκκλησακι της Παναγιτσας οπου λειτουργουσε κρυφο σχολειο κατα την Τουρκοκρατια, την Καμαρα, και θαυμαζουμε την φυση συνεχιζοντας τη βολτα μας στον πεζοδρομο. Στο τελος του δρομου συνανταμε την πλαζ της Αρβανιτιας οπου μπορουμε να απολαυσουμε τη θαλασσα. Καθολικη εκκλησιαΕνας αλλος περιπατος ειναι να ξεκινησουμε απο τη πλατεια 5 Αδερφια και να κατευθυνθουμε ειτε προς την Παλια Πολη στις παρυφες του βραχου της Ακροναυπλιας με προορισμο την εκκλησια του Αγιου Σπυριδωνα και την Καθολικη εκκλησια, ειτε να κατευθυνθουμε μεσω της στοας και του ανελκυστηρα στο Ξενοδοχειο που βρισκεται μεσα στο Καστρο της Ακροναυπλιας και απο εκει στο Ρολοι απ'οπου θα θαυμασουμε το Ναυπλιο, στη συνεχεια θα προσπεαρασουμε το Ναο των Αγιων Αναργυρων, και θα θαυμασουμε δεξια μας το βραχο της Αρβανιτιας και την πλαζ. Συνεχιζοντας αριστερα μας, θα εισελθουμε στην πετροκτιστη καμαρα και απο εκει απο τα σκαλοπατια στην Καθολικη εκκλησια και στο κεντρο της πολης. -
Το Παλαμηδι  :
Αυριο πρεπει οπως δηποτε να επισκεφθουμε το Παλαμηδι. Μπορουμε να παμε με το αυτοκινητο μεχρι επανω αλλα δεν ειναι παρα 999(!) σκαλοπατια για να ανεβουμε τα 216 μετρα που υψωνεται πανω απο τη θαλασσα. Οσο ανεβαινουμε τοσο η θεα απο κει πανω μας δινει την τελεια δικαιολογια για μια σταση και αλλη μια φωτογραφια.
ΠαλαμιδιΤο Παλαμηδι πρωτοοχυρωθηκε απο τον Φραγκισκο Μοροζινι το 17ο αιωνα και τα εργα συνεχιστικαν μεχρι τα τελευταια χρονια της δευτερης Ενετοκρατιας (1686-1715) οταν το κατελαβαν οι Τουρκοι. Εχει επτα νταπιες που συνδεονται μεταξυ τους με τον τοιχο του περιβολου.
Ηταν ενα απο τα πιο φοβερα και απορθητα φρουρια του Μεσαιωνα.
Μεσα στο φρουριο ειναι το ιστορικο εκκλησακι του Αποστολου Ανδρεα και μπορουμε νε επισκευθουμε τα κελια που εχουν χρησιμοποιηθει και σαν φυλακες για κοινους εγκληματιες αλλα και για πολιτικους κρατουμενους. Εδω ειχε φυλακιστει και ο Θεοδωρος Κολοκοτρωνης.
Μια τελευταια ματια στο Αλωνακι εξω απο την πυλη οπου ηταν στημενη η φοβερη Καρμανιολα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ : Από  Μεσσηνία Τρίπολη (καφές) -ΝΑΥΠΛΙΟ (τρίωρη  παραμονή )-Ερμιόνη (Διανυχτέρευση ξενοδοχείο Ερμιόνη club)-ΣΠΕΤΣΕΣ (τρίωρη παραμονή παρακολούθηση εκδηλώσεων ναυμαχίας  καί πυρπόλησης ¨ΑΡΜΑΤΑΣ" ) -Ερμιόνη (ημίωρη παραμονή) -ΥΔΡΑ (Μιά  ώρα παραμονή) -Γαλατάς  (μισή ώρα παραμονή) - ΠΟΡΟΣ (τρίωρη παραμονή) -ΑΙΓΙΝΑ (τρίωρη παραμονή) , επίσκεψη Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου , Ι.Ν. της Αθηνάς  Αφαίας , Αγλια Μαρίνα , ...)- ΠΕΙΡΑΙΑΣ (2ωρη παραμπνή) -επιστροφή ΚΑΛΑΜΑΤΑ .-

Ξενοδοχείο Ερμιόνη  club
~* ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς :
ΣΠΕΤΣΕΣ   :   Το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού διατηρεί τη γοητεία και τη γραφικότητά του, παρ όλο που τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου από τουρίστες και κοσμικούς.
ΣΠΕΤΣΕΣ
Το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού διατηρεί τη γοητεία και τη γραφικότητά του, παρ όλο που τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται τους περισσότερους μήνες του χρόνου από τουρίστες και κοσμικούς. Ιδανική λύση σύντομης απόδρασης για Αθηναίους, οι Σπέτσες είναι επίσης μια καλή λύση για καλοκαιρινές διακοπές. Ολο το νησί είναι καταπράσινο και η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων θα σας χαρίσει μέρες και νύχτες ονειρεμένης ησυχίας. Θα επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο της Μπουμπουλίνας και το σπίτι του Χατζηγιάννη-Μέξη (πρώτου άρχοντα του νησιού), όπου φιλοξενούνται τα κειμήλια της επανάστασης. Οι καταπράσινες χαμηλές πλαγιές στο εσωτερικό του νησιού προσφέρονται για δροσερούς περιπάτους ανάμεσα στα δέντρα.
Σε όλο το νησί θα βρείτε μικρές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και δέντρα που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά. Το Καϊκι, δίπλα στο ξενοδοχείο Καστέλι, είναι η πιο κοσμική παραλία με ξύλινες ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μουσική και ποτά από τα υπαίθρια μπαρ. Οι Αγιοι Ανάργυροι είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Στην Αγία Παρασκευή θα βρείτε κάτασπρα, χοντρά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά σ' ένα καταπράσινο τοπίο. Υπάρχουν ακόμα η παραλία της Ζωγεριάς με βράχια και ψιλή άμμο, η Ξυλοκέριζα, ο Τσάκωνας ερημική παραλία στο νότιο μέρος του νησιού, το Λιγονέρι και η Αγία Μαρίνα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Σχολή Ιππασίας στο Λιγονέρι, όπου μπορείτε να νοικιάσετε άλογα για μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο δάσος. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ποδήλατα για να συνδυάσετε την απόλαυση με την άθληση.

ΣΠΕΤΣΕΣ
Σάββατο 7-9-2013 Από  εορταστικές εκδηλώσεις πυρπόλησης (αναπαράσταση)  της "ΑΡΜΑΤΑΣ"
Όλα  μέσα από  όμορφα  ερασιτεχνικά  Βίντεο  2013 ¨,..:

~** 168 ΕΡΜΙΟΝΗ 2013: http://youtu.be/J6ucnrMCjzw ,
     
ΕΡΜΙΟΝΗ  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ :Λίγα λόγια ........
Καλωσήρθατε! Μία πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη ή αλλιώς μια πόλη-νησί όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου. Αποτελείται από τους οικισμούς: Αχλαδίτσα, Ποδάρι, Πετροθάλασσα, Αγ.Ανάργυροι, Κουβέρτα, Κινέτα. Στο δήμο Ερμιόνης υπάγονται τα δημοτικά διαμερίσματα Ηλιοκάστρου και Θερμησίας με τους οικισμούς: Βίλλες, Πλέπι, Αγ.Αικατερίνη, Πηγάδια, Σωληνάρι, Μετόχι. Η Ερμιόνη προσφέρει ιδανικές διακοπές συνδυάζοντας αρμονικά τη γαλήνη της νησιώτικης ατμόσφαιρας με τη ζωηρή διασκέδαση. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δύο πλευρές σχηματίζει στον βοριά το λιμάνι, που είναι κατ΄εξοχήν εμπορικό κέντρο της πόλης και στο νοτιά τα Μαδράκια. Στα γραφικά ταβερνάκια και στα παραδοσιακά καφενεία με τα απλωμένα χταπόδια και τα δίχτυα των ψαράδων ολόγυρα, μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το κρασί ή το ουζάκι του με ολόφρεσκο θαλασσινό μεζέ.


video
~**174ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ 2013 Γαλατάς -Πόρος: http://youtu.be/bfVp7ihe0EI ,
Η Ύδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και λιμένας της νήσου που αποτελεί ομώνυμο Δήμο, που αριθμούσε 2.719 κατοίκους στην απογραφή του 2001, οι οποίοι, λόγω του άγονου εδάφους, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί.-
Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ξένους τουρίστες αλλα και Αθηναίους, δεδομένης της σχετικά μικρής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μάς μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Στην Επανάσταση του 1821 η Ύδρα διέθετε 186 πλοία.
Μεγάλοι Πλοιοκτήτες, Ναυμάχοι του 1821, και πολιτικοί κατάγονται από το νησί, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής,Τσαμαδός,Σαχίνης,Τομπάζης κ.α. Αυτή η ναυτική παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με έναν μικρό αλιευτικό στόλο και την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων, που άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και είναι η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου· στις μέρες μας στεγάζεται στο αρχοντικό του Λάζαρου Τσαμαδού και της Μαρίας Δ. Σαχίνη και βοηθητικά κτίρια δωρεάς Αθ. Κουλούρα.
Η πόλη της Ύδρας, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Είναι απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους και σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα. Η Ύδρα εδώ και δεκαετίες, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στο νησί υπάρχουν 300 εκκλησίες και πέντε μοναστήρια.
Η σημαντικότερη γιορτή σήμερα στην Ύδρα είναι τα Μιαούλεια, τα οποία είναι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη δράση του Ναύαρχου Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος του Ιουνίου.
Η Ύδρα, περισσότερο από όλα τα Ελληνικά νησιά, ενέπνευσε τις Καλές Τέχνες. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους τα τοπία της. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαρκ Σαγκάλ, την επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν σε σχέδια τα αυστηρά της σχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ύδρα υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1936, το οποίο στεγάζεται στο τετραώροφο αρχοντικό του Εμμανουήλ Τομπάζη και της Ξανθής Δ. Σαχίνη στα δεξιό τμήμα του λιμανιού.
Η Ύδρα συνδέεται ακτοπλοϊκώς, όλο το έτος, με τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς και με τα Μέθανα, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, το Ναύπλιο, τον Tυρό. Μπορεί να μη διαθέτει αεροδρόμιο και ίσως ποτέ δεν θα αποκτήσει εξαιτίας του ορεινού εδάφους της, πλην όμως διαθέτει ελικοδρόμιο.-
~** 089ΝΑΥΠΛΙΟ  7 - 9 - 2013: http://youtu.be/xIE2MQDlSys ,
 
~** 091Ναύπλιο  2013 : http://youtu.be/8mD3YN-PiyM ,
 
~** 106ΝΑΥΠΛΙΟ  οι  πενιές του  Κώστα 2013: http://youtu.be/jmKnlAgybZQ ,
~** 102Ναύπλιο εκκλησία  2013 εντός Ι.Ν.Αγίων Σπυρίδωνα: http://youtu.be/A4x7OJlYT0U ,
~** 107Ναύπλιο κ Κώστας  Μπαρέλος  πενιές του  2013: http://youtu.be/Jz3A7mYoytU ,
~** 173ΠΟΡΟΣ  2013: http://youtu.be/R0JijDlo6NA  ,
~** 165ΣΠΕΤΣΕΣ βεγγαλικά αναπαράστασης  2013: http://youtu.be/tdmetXp8PZc ,
 
~** 162ΣΠΕΤΣΕΣ 2013  αναπαράσταση: http://youtu.be/7ABIZdoVkjE , ? ;;;;;;;;;;;  
~**149 Σπέτσες  7-9-2013 πρόγραμμα  χορών: http://youtu.be/LS_aTWPsTaM ,
 
~** 150 Σπέτσες 2013  1ος χορός εκδηλώσεων: http://youtu.be/PDhedrUFA_g  ,
151  ΣΠΕΤΣΕΣ 2013  2ος  χορός: http://youtu.be/Z-pl7EuJL1s ,
152 ΣΠΕΤΣΕΣ  2013  3ος χορός: http://youtu.be/boRz1YuYfd8 ,
153 ΣΠΕΤΣΕΣ  2013 4ος  χορός : http://youtu.be/eYJoEdhHA80 ,
154 ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 5ος χορός: http://youtu.be/FQgbJWUo6cw ,
~** 159 Δήμαρχος Σπετσών 2013: http://youtu.be/OO--cbR2Ko0 ,
155 ΣΠΕΤΣΕς 2013 6ος χορός: http://youtu.be/ggxYi1j8W8Y ,
157 ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 7ος χορός: http://youtu.be/aq9L617Z16k ,
158ΣΠΕΤΣΕΣ 8ος χορός 2013: http://youtu.be/5PqOziW9z28 ,
161ΣΠΕΤΣΕΣ 2013 προσφώνηση εκδήλωσης: http://youtu.be/h4PAKUOiadU ,
164 Σπέτσες αναπαράσταση 2013 πυρπόλησης: http://youtu.be/5jYpbNhwj4M ,
 
163ΣΠΕΤΕΣ 2013 αναπαράσταση πυρπόλησης: http://youtu.be/-LPjNuSYPDA ,
 
126 ΕΡΜΙΟΝΗ 2013 αφήγηση: http://youtu.be/4vIaRn52brI ,
127Ερμιόνη Σπέτσες  2013  διαδρομή  αφήγηση: http://youtu.be/8Wg7g6Qfa7Y ,
   

Πόρος
Το αρχοντονήσι ,   
Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε ότι ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία, κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους.
Είναι πράγματι έτσι, αφού το νησί τα έχει όλα. Ο πόρος είναι γραφικός μα και κοσμοπολίτικος, με το πράσινο να κυριαρχεί και να κοντράρεται με το μπλε του Αργοσαρωνικού. Το ιστορικό ρολόι του νησιού δεσπόζει καθώς τα πλοία προσεγγίζουν το λιμάνι. Ο μακρύς παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος μεγάλα νεοκλασικά σπίτια, και στο κέντρο της πόλης βρίσκονται το Δημαρχείο, το αρχαιολογικό μουσείο, και η δημοτική βιβλιοθήκη. Στα όμορφα στενά σοκάκια της πόλης συναντά κανείς ταβερνάκια, καφέ και καταστήματα με αναμνηστικά. Παγκόσμιας φήμης αξιοθέατο είναι το Λεμονοδάσος που μετρά περισσότερες από 30 χιλιάδες λεμονιές και πορτοκαλιές. Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Μετά το γήπεδο της Σχολής μια μικρή διώρυγα χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Συνοικισμός που κατοικήθηκε αρχικά από πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, συναντάται  το στο εκκλησάκι της Παναγίας. της Αγίας Ζώνης, σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενο νερό. Εξαιρετική είναι η θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ επιβάλεται μια βόλτα στα Παλάτια, όπου βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα. Επιστρέφοντας στο γεφυράκι της διώρυγας, αριστερά και προς τα δυτικά, βρίσκεται η περιοχή Πέρλια. Ο δρόμος συνεχίζεται παραλιακά, περνά από τη Βίλλα Γαλήνη, το μικρό Νεώριο και φτάνει στο μεγάλο Νεώριο. Πιο πέρα το λιμανάκι της Αγάπης και ο Ρωσικός Ναύσταθμος με το νησάκι Δασκαλιό. Δεξιά της διώρυγας ο δρόμος, περνά από το Κανάλι, συνεχίζοντας ανατολικά, οδηγεί στο Ασκέλι.  Πιο κάτω διακλαδίζεται προς τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και βόρεια προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη Βαγιωνιά.
Ο Πόρος είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Έχει 4.348 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 που αποτελούν ομώνυμο δήμο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ακτή Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό Γαλατάς. Είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για το σπουδαίο λεμονόδασος που βρίσκεται στην παραπάνω ακτή. Στον Πόρο βρίσκεται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ είναι δημοφιλής σαν τόπος μικρών αποδράσεων από την Αθήνα.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά τον Ναύσταθμο. Η Σφαιρία είναι ηφαιστειογενούς προελεύσεως (η πόλη του Πόρου είναι κτισμένη ακριβώς επάνω στον θολωτό κρατήρα), ενώ η Καλαβρία είναι ιζηματογενής και κυριαρχείται από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα.
Το ιστορικό ρολόι, ψηλά στο λόφο, στο κέντρο του Πόρου, αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Στο νοτιοανατολικό μέρος του Πόρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που κτίσθηκε το 1713.
Αξέχαστη θα μείνει η ταινία με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο «Τύφλα να'χει ο Μάρλον Μπράντο», που γυρίστηκε στον Πόρο. Τμήμα της ταινίας "Η Αλίκη στο ναυτικό" έχει, επίσης, γυριστεί στον Πόρο. 179ΠΟΡΟΣ  ΓΑΛΑΤΑΣ  2013: http://youtu.be/mFoYjcdrvXM ,
144Σπέτσες 2013 Δήμαρχος αρχηγός  στόλου Ναύαρχος Παν.  Λίτσας: http://youtu.be/d3O1G1JnBdc ,
 
134ΣΠΕΤΣΕΣ   2013 εκδηλώσεις μπάντα ναυτικού: http://youtu.be/HQuFOOMONzM
137Σπέτσες μπάντα τραγούδι   2013: http://youtu.be/FQ5XDbbNZ54
178Φωτο ΠΌΡΟΣ: http://youtu.be/CEpDd1mWyGY ,   - 30 –
175 ΠΟΡΟΣ ενημέρωση 2013: http://youtu.be/DUgT6F9Mz5g ,
 
206 Αγία Μαρίνα Αίγινας 9-9-2013: http://youtu.be/sFzki27tCY0 ,
    
Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της νήσου. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννήσιων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων. Αργότερα υπάγεται μαζί με άλλες ναυτιλιακές πόλεις στο θεσμό της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας, συμμετέχει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή αποτελεί πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας.[1] Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά.   Η Αίγινα είναι νησί του Σαρωνικού Κόλπου. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της νήσου. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννήσιων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων. Αργότερα υπάγεται μαζί με άλλες ναυτιλιακές πόλεις στο θεσμό της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας, συμμετέχει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή αποτελεί πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας.[1] Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση, πληθυσμό και ανάπτυξη νησί του Αργοσαρωνικού και νησιωτικό προάστιο του Πειραιά
208 ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Αίγινα 2013:  http://youtu.be/4MGwqkxYrCs,
 
204Αίγινα 2013 Διαδρομές αναφορές:  http://youtu.be/W-Rf77uR0mc


207ΑΙΓΙΝΑ 2013 αφήγηση  Άγιος Νεκτάριος: http://youtu.be/uGer4HF9cuU ,

 
203ΑΙΓΙΝΑ 2013 ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ: http://youtu.be/XnIKWjl2MC8,
  

Αίγινα μιά  άποψη 2013
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-
~ ~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
  ~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.- 

ΑΙΓΙΝΑ  λιμάνι

 ~  ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2013 :
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-                                                                                                           
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
 ~  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ   Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα  , Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ 
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~ 
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html  ΣΟΦΙΑ –ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html  ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  09 Σεπτεβρίου 2013.-
~
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ καί Γράφοντας Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013.-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/78-9-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  τριήμερο 7,8 καί  9  Σεπτεμβρίου  2013, Δευτέρα 09- Σεπτεβμρίου  2013.-

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ ΑΙΓΙΝΑ 2013
 ** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-

**
 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
***


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου