ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ARFARA NEWS Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  :
ARFARA  KALAMATAS  2013ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΑ  ΚΑΙ  ΑΓΑΠΗ  !
<< Τα  βιβλία είναι  τα δόντια του μυαλού ! >>


n1287488600_30146291_2178717.jpg"~ARFARA NEWS 
ARFARA NEWS  Παρασκευή  27  Μαρτίου  2015    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html"
<< Η μελέτη και η γνώση , είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου της ζωής ! >>


*** 29 Μαρτίου
Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων γυναικών και ιερωμένων ανδρών (†364): Ιωνά και Βαραχησίου και των συν αυτοίς: Αβίβου, Ζανιθά, Ηλία, Λαζάρου, Μάρη, Μαρούθα, Ναρσή, Σάβα, Σιμιάθη. Οσίου Ευσταθίου επισκόπου Κίου (1).

(1) Ο άγιος Ευστάθιος, έζησε στο χρόνια της Εικονομαχίας. Από μικρή ηλικία βάδισε το δρόμο της ευσέβειας, της αφοσίωσης και της άσκησης, διακρινόμενος για την βαθιά και ένθερμη πίστη του. Λίγο αργότερα εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιερέας. Αναγνωρίζοντας τις αρετές του η εκκλησία τον εξέλεξε επίσκοπο Κίου της Βιθυνίας. Στη νέα του διακονία, επέδειξε τα πλούσια ποιμαντικά και διοικητικά του χαρίσματα και εργάσθηκε με απαράμιλλη αφοσίωση στο έργο της φιλανθρωπίας. Για τη σθεναρή του στάση υπέρ των Αγίων εικόνων κίνησε τη μήνη των εικονομάχων αλλά ο Ευστάθιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και απτόητος από τις απειλές των δυσεβών εικονομάχων, αληθής και ακοίμητος φρουρός της ορθοδοξίας. Συνελήφθη και φυλακίστηκε και εν συνεχεία εξορίστηκε. Όμως παντού συμμετείχε ενεργά στην άμυνα και τον αγώνα της εκκλησίας. Καταπονημένος από τις πάμπολλες στερήσεις και κακουχίες παρέδωσε την αγία ψυχή του στον Κύριο, στον οποίο έμεινε πιστός μέχρι θανάτου.
~ 29/03 Απολυτίκιο Αγ. Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων - 29 ΜΑΡΤΙΟΥ:
 http://youtu.be/dXgyF-HWfGk  ,

























***  Στα χέρια της Αστυνομίας οι «κουκουλοφόροι ληστές των 3.00π.μ.»      
       
Μετά από επιχείρηση που είχε οργανώσει σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας στη Χώρα, κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει 3 Αλβανούς οι όποιοι τον τελευταίο μήνα εισέβαλαν σε σπίτια ηλικιωμένων τις νύχτες και με τη βία τους έκλεβαν.
Οι 3 συλληφθέντες θα  οδηγηθούν  αύριο στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας.
Δείτε εδώ πως δρούσαν μέχρι σήμερα.





~** 4 ληστείες το Μάρτιο από τους «κουκουλοφόρους ληστές των 3.00π.μ.»          

      
«ΧΤΥΠΑΝΕ» ΣΠΙΤΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ανησυχητικές διαστάσεις, λαμβάνει η δράση ομάδας τριών κουκουλοφόρων ληστών στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία, έχει ήδη κάνει τέσσερις ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων μέσα στο Μάρτιο. Η πρώτη σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου, η δεύτερη στις 24 του μήνα, ενώ οι δύο επόμενες χθες τα ξημερώματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι ληστές απειλούν τα θύματά τους, που είναι πάντα ηλικιωμένοι, ευτυχώς χωρίς να τους πειράζουν.
  Με την ίδια μέθοδο
Την πρώτη φορά, στις 17 Μαρτίου, στις 3.00 τα ξημερώματα, οι τρεις κουκουλοφόροι μπήκαν στο σπίτι όπου διαμένουν ένας 91χρονος με την 79χρονη σύζυγό του στη Χώρα, από ανασφάλιστο παράθυρο της κουζίνας.
Με την απειλή σωματικής βίας και χρησιμοποιώντας ένα αγροτικό εργαλείο (κόσα), τους πήραν 300 ευρώ, καθώς και 2 τραπεζικά βιβλιάρια.
Τη δεύτερη φορά, πάλι ξημερώματα στις 3.00, οι τρεις κουκουλοφόροι ληστές μπήκαν στο σπίτι ηλικιωμένων στη Χώρα και δε δίστασαν να τους απειλήσουν και εκφοβίσουν για 27 ευρώ, ποσό το οποίο τελικά και πήραν.
Οι ληστές παραβίασαν το παράθυρο του υπνοδωματίου όπου κοιμούνταν ο 78χρονος με την 68χρονη σύζυγό του και, αφού τους απείλησαν, πήραν τα 27 ευρώ και έφυγαν.
Χθες τα ξημερώματα οι «ληστές των 3.00» χτύπησαν σε δύο σπίτια ηλικιωμένων. Αυτή τη φορά άλλαξαν λίγο τις συνήθειές τους, και το πρώτο χτύπημα έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Οι ληστές, πάντα φορώντας κουκούλες, μπήκαν στο σπίτι που διαμένει μόνη της μια 92χρονη, παραβιάζοντας την πόρτα. Με απειλές την ανάγκασαν να τους δώσει 50 ευρώ και μια χρυσή βέρα.
Ακολούθως, τηρώντας τη συνήθειά τους, στις 3.15, παραβίασαν την κεντρική είσοδο σπιτιού στο Αμπελόφυτο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπου μένει ένας 90χρονος και εκείνο το βράδυ φιλοξενούσε έναν 79χρονο. Τους αιφινιδίασαν πετώντας τους  κάτω από το κρεβάτι και με απειλές τούς πήραν 750 ευρώ. Από την πτώση ο 90χρονος χτύπησε ελαφρά στο αριστερό χέρι και στον αριστερό γοφό και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Στο σπίτι, βρέθηκε από την Αστυνομία ένα κατσαβίδι που εγκατέλειψαν οι ληστές. Προανάκριση για τις ληστείες διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων.   Της Βίκυς Βετουλάκη 



*** Φεύγουν Δήμοι και… ξαπλώστρες από τις παραλίες!         

      
Για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα με επίσημο τρόπο το 2011. Όπως είχε ανακοινώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην καταλαμβάνεται όλη η έκταση των παραλιών από ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, σκάφη αναψυχής, θαλάσσια ποδήλατα κ.λπ., θα λάβει η Ανωτάτη Εισαγγελία.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική στις ελληνικές παραλίες, με τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και τα υπόλοιπα ενοικιαζόμενα είδη αναψυχής να καλύπτουν κάθε εκατοστό του γιαλού, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν χώρο όσοι δε θέλουν να πληρώσουν για αυτά.
Όπως επισήμανε ο εισαγγελέας, η «κατάληψη» αυτή είναι παράνομη.
«Είναι γνωστή σε όλους η τάση να καταλαμβάνεται από τον εκμεταλλευτή εκ των προτέρων και, μάλιστα, εν πολλοίς με μόνιμες εγκαταστάσεις, ολόκληρος αιγιαλός με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., σε τρόπο ώστε να αποκλείεται εντελώς τμήμα του κοινού, που δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των, επ' ανταλλάγματι, υπηρεσιών του παραχωρησιούχου, από τη χρήση του κοινόχρηστου αγαθού», είχε δηλώσει ο κ. Τέντες, προσθέτοντας ότι «αυτές οι πρακτικές είναι ασφαλώς παράνομες».
Εκείνη η δήλωση είχε μείνει μόνο σαν παρατήρηση, καθώς το φαινόμενο δεν εξέλειψε.
Τα πάνω-κάτω φέρνει, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας στη χρήση των παραλιών! Το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την 646/2015 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Η απόφαση αυτή βάζει... μπουρλότο στο σχεδιασμό των Δήμων που εκμεταλλεύονταν τις παραλίες, αλλά ταυτόχρονα αφήνει κι ένα μεγάλο κενό στην αξιοποίηση, στη φύλαξη και στην εν γένει προστασία των ακτών. Δεν έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την υπόθεση, ωστόσο το Ε’ τμήμα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, η οποία και θα κρίνει οριστικά την υπόθεση που έφτασε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έπειτα από προσφυγή που είχε κάνει... πριν από 4 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών!
Τι συνέβη
Την αίτηση ακύρωσης είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών το 2009 και το δικαστήριο δέχτηκε τη συνέχιση της δίκης, καθώς η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είχε αντικατασταθεί με όμοιες το 2013 και 2014.
Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο καθιστά σαφές ότι στα κοινόχρηστα πράγματα περιλαμβάνονται ο αιγιαλός και η παραλία, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην κοινοχρησία τους.
Σε συνδυασμό, δε, με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.
Το δικαστήριο κρίνει πως η ΚΥΑ είναι παράνομη σε δύο σημεία: Το πρώτο αφορά "στη συλλήβδην παραχώρηση με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που βρίσκεται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001". Παράλληλα, λόγω της μεγάλης σημασίας του παράκτιου χώρου ως στοιχείου του φυσικού περιβάλλοντος, κατά τον παραπάνω νόμο η αρμοδιότητα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ανήκει και στον υπουργό Περιβάλλοντος, από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το δεύτερο συνδέεται με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης από τους ΟΤΑ σε τρίτους. Όπως τεκμηριώνεται στην απόφαση, "η έγκριση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών για την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των ΟΤΑ ως παραχωρησιούχων χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε πως δε νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμόδιων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά. Τούτο διότι, αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης


***  Βραδινές συλλήψεις στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)

Τελευταία Ενημέρωση: 28/03/2015 22:13
  Τη λύση για το ύποπτο πλοίο που βρίσκεται από προχθές στο λιμάνι της Καλαμάτας, έδωσαν πριν από λίγο ο Εισαγγελέας και η Ανακρίτρια Καλαμάτας, με την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος των 8 μελών του πληρώματος.
Πριν από λίγο ξεκίνησε η υλοποίηση των ενταλμάτων για λαθρεμπορία και εγκληματική οργάνωση και άρχισε η σύλληψη των μελών του πληρώματος από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.
  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 
Video: Συλλήψεις Καλαμάτα 28-3-2015 , https://youtu.be/xWTq-LKbS3Q  ,.-






***  Στάση στις φυλακές Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους
      
Άγνωστος αριθμός κρατουμένων και από τις πέντε πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού αρνούνται να μπουν στα κελιά τους το βράδυ του Σαββάτου ζητώντας, με μηνυμά τους στο Indymedia, την αποφυλάκιση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, Αθηνάς, και της συντρόφου τους ενός εκ των δύο.
Η Αθηνά Τσάκαλου είχε συλληφθεί πριν από 20 ημέρες και ήδη ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας έχει προτείνει την αποφυλάκισή της.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση στις φυλακές είναι ελεγχόμενη και μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας.
Στην ανακοίνωσή τους οι κρατούμενοι που αρνούνται να μπουν στα κελιά τους αναφέρουν:
«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, στο πρόσωπο της συγκεκριμένης μάνας βλέπουμε τη δίκη μας μάνα και στο πρόσωπο της συζύγου βλέπουμε τη δική μας σύζυγο. Από σήμερα Σάββατο 28/03 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας το βράδυ και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Όσοι παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά θα τα βρουν μπροστά τους και το δίκιο θα είναι με το μέρος μας. Αν πάθει κάτι κάποιος απεργός πείνας, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
» Εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Κορύδαλλου αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας μπροστά στον παραλογισμό και την αδικία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
» Εδώ και σχεδόν ένα μήνα το δικαστικό συμβούλιο που εξετάζει την αποφυλάκιση μιας 60χρονης μάνας και της γυναίκας του συγκρατούμενού μας Γ. Τσάκαλου επιδεικτικά κωφεύει παίζοντας με τη ζωή και την υγεία των απεργών πείνας και την ίδια τακτική ακολουθεί και το Υπ. Δικαιοσύνης που παρατείνει την ψήφιση του νομοσχεδίου εξαντλώντας τους συγκρατούμενους απεργούς πείνας, τα αιτήματα των οποίων αφορούν όλους τους κρατούμενους και πρέπει να δικαιωθούν.
» Εδώ δεν τίθεται θέμα συμπαράστασης, εδώ το πρόβλημα είναι όλων των κρατουμένων που έχουν μια γυναίκα και μια μάνα να τους επισκέπτεται στη φυλακή.
» Είναι φασιστικό και ανέντιμο η αστυνομία και οι δικαστές να εκδικούνται τους συγγενείς των κρατουμένων επειδή έχουν πρόβλημα μαζί τους.
» Δε θα ανεχτούμε να πληρώνουν οι οικογένειες μας για τις δικές μας επιλογές. Αρκετά ταλαιπωρούνται με το πόνο τους.
» Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, στο πρόσωπο της συγκεκριμένης μάνας βλέπουμε τη δίκη μας μάνα και στο πρόσωπο της συζύγου βλέπουμε τη δική μας σύζυγο.
» Από σήμερα Σάββατο 28/03 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας το βράδυ και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
» Όσοι παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά θα τα βρουν μπροστά τους και το δίκιο θα είναι με το μέρος μας.
» Αν πάθει κάτι κάποιος απεργός πείνας οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.
» Ό,τι είναι να γίνει ας γίνει!
» Νίκη στον αγώνα όλων των παεργών πείνας. Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
» Οι κρατούμενοι από τη φυλακή Κορυδαλλού.»  Newsroom ΔΟΛ

***  Θέσεις στάθμευσης σε γωνίες δρόμων και στάσεις λεωφορείων!
    
Κατά παράβαση του Κώδικα οι διαγραμμίσεις
Τον... παραλογισμό των συνεργείων του Δήμου Καλαμάτας (;) στον τρόπο διαγράμμισης τμημάτων στην πόλη καταδεικνύει με παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Μανώλης Μάκαρης.
Όπως σημειώνει, τα πεπραγμένα του έργου αποδεικνύουν ότι κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουν διαγραμμιστεί θέσεις στάθμευσης μέχρι τις γωνίες σχεδόν των οικοδομικών τετραγώνων, αλλά και στα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης των αστικών λεωφορείων.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι στην οδό Ακρίτα «υπάρχουν προβλήματα, γιατί έχουν οριοθετηθεί θέσεις στάθμευσης πλησίον διασταυρώσεων, οι οποίες δεν επιτρέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΚ απαγορεύει τη στάθμευση των οχημάτων σε απόσταση 5 μέτρων από την τομή των οικοδομικών γραμμών».
Σε ό,τι αφορά τις διαγραμμίσεις στην οδό Ναυαρίνου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τονίζει ότι «έχουν οριοθετηθεί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων μπροστά από στάσεις λεωφορείων».
Ο Μανώλης Μάκαρης υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη διαγραμμίσεων στις διαβάσεις πεζών και ειδικά στις διαβάσεις έξω από σχολεία. Ενδεικτικά, αναφέρω τη φθαρμένη και ουσιαστικά ανύπαρκτη διάβαση πεζών έξω από το 1ο Γενικό Λύκειο στην οδό Λυκούργου.
Συμπερασματικά, είναι απαραίτητη η άμεση διόρθωση των προαναφερόμενων προβλημάτων που έχει το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα, πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η διαγράμμιση των διαβάσεων των πεζών, ιδιαίτερα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες».
Προσθέτοντας στον παραπάνω συλλογισμό, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι είναι επιτακτική η διαγράμμιση στη διασταύρωση της οδού Κροντήρη (μεταξύ πεζόδρομου Αριστομένους και κεντρικής πλατείας), μια και οι οδηγοί που σταματούν για να περάσουν πεζοί και ποδηλάτες είναι ελάχιστοι.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Η Καλαμάτα και οι σχολικές εκδρομές          
      
Τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει γίνει προορισμός για πολλά σχολεία της χώρας. Αν κάποιος αναλογιστεί ότι οι μαθητές αφήνουν χρήματα στην πόλη αυτούς τους νεκρούς μήνες, καλό θα είναι οι του τουρισμού να δουν πιο σοβαρά και ζεστά το θέμα των σχολικών εκδρομών.
Επίσης, θα έπρεπε να συγκεντρωθούν οι αρμόδιοι- όχι μόνο του Δήμου- αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης και να τα βάλουν όλα κάτω, από το μηδέν.
Τόσο καιρό χορτάσαμε να ακούμε για τα τόσα είδη τουρισμού (εκκλησιαστικό, αθλητικό, κρουαζιερόπλοια, αθλητικό) που θέλουμε εδώ, αλλά όλα αυτά έχουν γίνει ένα μπάχαλο, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Όλα τα είδη δε χωράνε σε μια πόλη.
Επίσης, σωστό θα είναι να μη βλέπουμε τους ερχόμενους στην πόλη μόνο ως ευρώ με πόδια, όπως κάποτε πολλοί είδαν τους φοιτητές και μετέτρεψαν αποθήκες σε γκαρσονιέρες και τώρα ψάχνουν ενοικιαστές με κιάλια.
Αν θέλουμε τουρισμό, ας το πάμε λίγο από την αρχή, με σεβασμό και παροχή υπηρεσιών σε όσους φθάνουν εδώ.  Π.Μπ.


***    ~  «Στέγνωσε» η αγορά στη Μεσσηνία               

Η δραματική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ημέρα με την ημέρα η αγορά εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, δοκιμάζει τα όρια αντοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Μεσσηνία και υπονομεύει την ανάκαμψη συνολικά της περιοχής μας.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η διαρκής επιδείνωση της κατάστασης εγκυμονεί τον κίνδυνο νέου κύκλου λουκέτων, απολύσεων και ανεργίας στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να αποτελούν τη λυδία λίθο της οικονομίας μας. Η αγορά έχει «στεγνώσει», αφού η δυνατότητα δανειοδότησης είναι ανύπαρκτη, ενώ η αγοραστική κίνηση έχει περιοριστεί θεαματικά, με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί και να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Οι αριθμοί λένε τη δική τους αλήθεια. Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους της Μεσσηνίας, η κίνηση την περίοδο των εορτών, αλλά και το επόμενο διάστημα, σημειώνει συνεχώς κάμψη.
Στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το 2014, καταδεικνύουν την άσχημη κατάσταση. Υπήρξαν 549 νέες εγγραφές επιχειρήσεων και 700 διαγραφές.
Ειδικότερα, η οικονομική ύφεση έπληξε τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της αγοράς. Στην Καλαμάτα υπήρξαν 288 εγγραφές και 337 διαγραφές, στους Γαργαλιάνους 14 νέες εγγραφές και 40 διαγραφές, στην Καρδαμύλη 5 εγγραφές και 3 διαγραφές, στην Κορώνη η κατάσταση παρέμεινε στάσιμη (7 διαγραφές- 7 εγγραφές), στην Κυπαρισσία είχαμε 18 εγγραφές και 36 διαγραφές, στη Μεσσήνη το αρνητικό ισοζύγιο ήταν 24 με 34, στην Πύλο 7 με 11, στα Φιλιατρά 10 με 20 και μόνο στη Στούπα υπήρξε βελτίωση της εικόνας με 8 νέες εγγραφές και 6 διαγραφές.
Εκείνο, δηλαδή, που θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος είναι ότι μόνο η Μάνη, η Κορώνη και κάπως η Πύλος άντεξαν στη λαίλαπα της κρίσης για 5η συνεχόμενη χρονιά.
Την ίδια καταθλιπτική εικόνα αποτυπώνουν και τα στοιχεία της ΙΜΕ- ΓΣΒΒΕ, αλλά και του προέδρου του παραρτήματος Μεσσηνίας, Θανάση Βασιλόπουλου. Όπως μας έλεγε, χθες, η πραγματικότητα είναι πολύ οδυνηρή για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: τα χρέη πνίγουν τους επιτηδευματίες, οι τζίροι συρρικνώνονται και η οικονομική ακινησία καταστρέφει κάθε ελπίδα να μπει ρευστό στα ταμεία, ενώ η όλη κατάσταση εξουδετερώνει και κάθε διάθεση διεύρυνσης δραστηριοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
  Η έρευνα της ΓΣΒΕΕ
Με τη ρευστότητα να εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, το 20% εκτιμά ότι δε θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015, με το 38,1% να έχει ήδη χρέη προς το ΟΑΕΕ και το 31,9% προς την εφορία. Ενδεικτικό ότι το 62,4% των επιχειρήσεων δήλωσε επιδείνωση στο δείκτη ρευστότητας.
Ενδιαφέρουσες είναι οι εκτιμήσεις και για την απόδοση των νέων ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία. Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές που ψηφίστηκε πρόσφατα θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις. Δε έχει, όμως, την ίδια άποψη για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, στην οποία - όπως λέει- το πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, οι προσδοκίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν συγκρατημένες. Με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, οι καθαρές ροές απασχόλησης δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά στο επόμενο εξάμηνο, επισημαίνεται στην έρευνα, γεγονός, που -όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ- σηματοδοτεί την ανάγκη λήψης μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης.
Ενδεικτικό ότι το 44,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των μισθών. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό εύρημα είναι και ότι οι τάσεις επιλογής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης παγιώνονται σε ποσοστά άνω του 40%.
Για «εύθραυστη αισιοδοξία», που είναι στο χέρι της κυβέρνησης να την ενδυναμώσει, μιλά η ΓΣΕΒΕΕ. Όπως σημειώνει η έκθεση, «η εύθραυστη αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων για ένα καλύτερο μέλλον (προϊόν του εκλογικού αποτελέσματος) συναντά την αγωνία για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής πολιτικών και ρυθμίσεων που θα βγάλουν τις επιχειρήσεις από το επενδυτικό τέλμα και το φαύλο κύκλο υπερχρέωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο του 2014 και προσδοκιών για το α’ εξάμηνο του 2015.
Όμως, ενώ εμφανίζεται να αποκλιμακώνεται η αρνητική δυναμική προσδοκιών που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια, το πόσο θα διαρκέσει αυτή κατάσταση συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βούληση και τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές και να εισάγει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη ρευστότητα, την απασχόληση».
  Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1009 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 17 έως 26 Φεβρουαρίου 2015, έχουν ως εξής:
Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες. Μόλις 1 στις 4 επιχειρήσεις παρουσίασε κέρδη τη χρήση που μας πέρασε, ενώ το 37,3% κατέγραψε ζημίες. Οι επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών και περισσότερο προσωπικό (>5 ατόμων) σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μεγέθη. Στα υπόλοιπα μεγέθη, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση του τζίρου (53,2%), της ζήτησης (55,2%), των παραγγελιών (58,9%).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η συνολική πτώση στο τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13% (Φεβρουάριος 2014- Φεβρουάριος 2015). Η συνολική πτώση του τζίρου από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 77%. Ο κλάδος του εμπορίου εμφανίζει τις περισσότερες απώλειες.
Σε σύγκριση με το Ιούλιο του 2014, οι αρνητικές προβλέψεις εξαμήνου των επιχειρήσεων υποχωρούν σημαντικά. Ωστόσο, 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι διατρέχει σημαντικό κίνδυνο κλεισίματος. Μάλιστα, το 3% του συνόλου των επιχειρήσεων τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τα 8.500.
Αναμφίβολα, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις μέσα στο 2014 είναι η παγιωμένη αδυναμία τους να ξεφύγουν από την παγίδα των πολύ υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συγκεκριμένα, το 38,1% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (το κύριο ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών), και το 31,9% προς την εφορία (σταθερά αυξημένο). Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 20% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2015.
Τέλος, για ακόμη μια χρονιά, τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ήταν πενιχρά και απογοητευτικά, παρά τη σχετική σταθεροποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μόλις το 4% των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών συνεπεία της κυριακάτικης λειτουργίας. 7 στις 10 επιχειρήσεις είναι επί της αρχής αντίθετες στο άνοιγμα των καταστημάτων την ημέρα της Κυριακής. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις που μεταβάλλουν απροσανατόλιστα το οικονομικό περιβάλλον δε βοηθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη


 *** Γιατί στην Καλαμάτα οι κολώνες δε φωτίζουν


μόνο! (φωτογραφία)

      
Ένα από τα χαρακτηριστικά μας σε αυτή την πόλη είναι η εφευρετικότητα! Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, είδα μια κολώνα φωτισμού να έχει γίνει κάδος απορριμμάτων, αφού απουσίαζαν τα καπάκια.
Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος για ηλεκτροπληξία, ούτε λόγος! Το θέμα είναι κάπου να αφήσουμε τα σκουπίδια μας!  Π.Μπ.







*** Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για Πάτρα-

Πύργος
     
Σε ανατροπή του σχεδιασμού για την Ολυμπία Οδό προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκε στη «Δι@ύγεια», ακυρώνεται και επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πάτρα - Πύργος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Οικονομίας, η υπόθεση πήρε νέα πορεία για τέσσερις λόγους.
Πρώτον, τέθηκε θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού λόγω της μη εφαρμογής του «νόμου Χατζηδάκη» για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, καθώς δεν έχει εκδοθεί το δευτερογενές δίκαιο που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να «παραλύσει» το σύστημα δημοπρασιών.
Δεύτερον, η προσφυγή της ΜΕΤΚΑ κατά του κύρους του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλείται επιχειρήματα με ισχυρή νομική βάση, όπως το γεγονός ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν από τον παραχωρησιούχο, στον οποίο μετέχουν ανταγωνιστικές προς την πρώτη εταιρείες, με αποτέλεσμα να διαθέτουν «αθέμιτο πλεονέκτημα».
Τρίτον, η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι τυπικά εγκεκριμένη και γίνεται προσπάθεια να λάβει το επίσημο «χρίσμα» της Κομισιόν στην 5η προγραμματική περίοδο.
Τέταρτον, η επαναδημοπράτηση του έργου αποτελεί ευκαιρία τόσο για την επανεξέταση του προϋπολογισμού του όσο και για τον «τεμαχισμό» του σε μικρότερες εργολαβίες, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
  Επαναξέταση του τρόπου δημοπράτησης
Στην απόφαση του κ. Σταθάκη σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί η ένταξη του έργου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (ΣΕΣ) στην Κομισιόν και ότι «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου», σε συνδυασμό με την ένταξή του στα κοινοτικά ταμεία, «αφού θα είναι πλέον δυνατή η δημοπράτησή του σε ενιαίο στάδιο (χωρίς δηλαδή την εφαρμογή παρέκκλισης)», που θα περιλαμβάνει έλεγχο δικαιολογητικών, αποσφράγιση και έλεγχο οικονομικών προσφορών και την υποβολή πρακτικού για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, «γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος δημοπράτησης και αφού επιπλέον συνεκτιμηθούν οι πιθανές τροποποιήσεις των τευχών δημοπράτησης» μετά την προσφυγή της ΜΕΤΚΑ.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 το Πάτρα - Πύργος βρίσκεται στη λίστα των μεγάλων έργων, όπου αναφέρεται ότι το έργο ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και ολοκληρώνεται ως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
  Παρέμβαση Πετράκου
Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Θ. Πετράκος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε τον κ. Πετράκο ότι το τμήμα Πάτρα – Πύργος θα επαναδημοπρατηθεί σε 3 μήνες, σε 2 τμήματα, με πιο συμφέροντες όρους για το Δημόσιο και τους χρήστες.
Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται η υπόθεση του τμήματος Καλού Νερού – Τσακώνα. Ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι με βάση το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας των Δημοσίων Έργων, εκκρεμεί η δημοπράτηση των υποστηρικτικών μελετών (τεχνικά, αποχέτευση-αποστράγγιση, σήμανση, ηλεκτρομηχανολογικά). Συνεπώς είναι αδύνατη η δημοπράτηση του τμήματος στην παρούσα φάση χωρίς τις υποστηρικτικές μελέτες.
Ο κ. Πετράκος ζήτησε να δημοπρατηθούν άμεσα οι ανωτέρω υποστηρικτικές μελέτες, ώστε να καταστεί ώριμο για δημοπράτηση.  Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε να υπάρξει νέα συνάντηση άμεσα, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και για το θέμα αυτό.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Οργισμένες αντιδράσεις για την απένταξη του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι
     
Η απένταξη του δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη το «Θ», προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις τόσο στη Βάλτα όσο και την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων.
Οι κάτοικοι της περιοχής πληροφορήθηκαν μέσα από την εφημερίδα τη δυσμενή εξέλιξη στο έργο, το οποίο εδώ και δεκαετίες αποτελούσε και αποτελεί έργο προτεραιότητας για την περιοχή, καθώς καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, με τα οχήματά τους, δεινοπαθούν και κινδυνεύουν εξαιτίας των προβλημάτων του δρόμου. Πρόκειται για δρόμο στενό με στροφές, κατεστραμμένο οδόστρωμα και πολλά προβλήματα, ο οποίος εξυπηρετεί τις οικονομικές κοινωνικές και εμπορικές συναλλαγές με το πλησιέστερο κέντρο, που είναι οι Γαργαλιάνοι, και επιπροσθέτως τη μετακίνηση των μαθητών που φοιτούν στους Γαργαλιάνους.
Για να προωθηθούν οι διαδικασίες και να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το 2012, τα πρώτα χρήματα που διέθεσε ο Δήμος Τριφυλίας την προηγούμενη δημοτική περίοδο ήταν για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων!
Μιλώντας στο «Θ» ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βάλτας, Αντώνης Αντωνόπουλος, σημείωσε πως το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από το 2012, και ήταν το πιο ώριμο έργο του Δήμου για δημοπράτηση σε προτεραιότητα. Ο ίδιος εξέφρασε την απορία και την οργή του, ενώ μας μετέφερε την αγανάκτηση των κατοίκων της Βάλτας αλλά και όλης της περιοχής, επειδή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες περίμεναν να υλοποιηθεί το έργο, κι ενώ με προσπάθειες και παρεμβάσεις και του πρώην αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Στάθη Ανδρινόπουλου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για άγνωστο λόγο απεντάχθηκε ξαφνικά.
Ο ίδιος, δε, είπε ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τον διαβεβαίωνε και μαζί και όλο το χωριό, ότι τέλος του 2014 θα «τρέξουν» οι διαδικασίες δημοπράτησης από την Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά, το έργο, με απόφαση του περιφερειάρχη, απεντάχθηκε. Και την ημέρα της υπογραφής της απόφασης απένταξης (12 Μαρτίου 2015) και της αποστολής αυτής της απόφασης στο Δήμο, στο δήμαρχο και την Τεχνική Υπηρεσία, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αναφέρθηκε σε ανησυχία για το θέμα του ΕΣΠΑ, αφού- όπως ακούστηκε επίσημα- μειώθηκαν αρκετά τα κονδύλια και υπάρχουν έργα που είναι ώριμα ή σχεδόν ώριμα, πρέπει να προωθηθούν και να μη βγουν εκτός, όπως το λιμάνι Κυπαρισσίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, ο Βιολογικός Γαργαλιάνων, ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα και ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.
«Πρέπει όλα αυτά τα έργα να μπούνε στο επόμενο ΕΣΠΑ και ανησυχώ, γιατί τα μηνύματα δεν είναι και τόσο καλά», είπε χωρίς ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά αναφέροντας πως «χάσαμε την περίοδο που όλα ήταν αβέρτα κουβέρτα» και σημειώνοντας ότι δε βρήκε καμία μελέτη έτοιμη, παρά το γεγονός ότι αντιδήμαρχός του τον Οκτώβριο του 2014 δήλωνε ότι για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Βάλτα απέμενε μόνο η δημοπράτηση από την Περιφέρεια και δίχως να πει τι έκανε ο Δήμος επτά μήνες για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, όπως αναφέρουν κάτοικοι, καθώς και ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βάλτας!  Του Ηλία Γιαννόπουλου 


*** Περισσότερο και καλύτερο φως στην Αρτέμιδος               
Νέοι ιστοί και φωτιστικά σώματα εγκαταστάθηκαν στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος, από τη διασταύρωση Αρτέμιδος και Μακεδονίας μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαρτίου, εφόσον ο καιρός επιτρέπει, ο εργολάβος θα συνεχίσει τις εργασίες στη Νέα Είσοδο, με αφετηρία τη διασταύρωσή της με την Αρτέμιδος και με κατεύθυνση δυτικά. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο τμήμα από τη διασταύρωση Νέας Εισόδου και Αρτέμιδος μέχρι τη διασταύρωση προς Ακοβίτικα.
Συνιστάται η προσοχή των οδηγών, τόσο την ημέρα, κατά την εκτέλεση των εργασιών, όσο και τη νύκτα, διότι κατά τμήματα η Νέα Είσοδος – στο κομμάτι αυτό - δε θα φωτίζεται.
Επισημαίνεται, ακόμη, πως το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην έξοδο, αλλά και στην είσοδο, αυτό που είναι δίπλα στη νησίδα, θα καταλαμβάνεται τμηματικά από το συνεργείο του εργολάβου.
Στο προαναφερθέν τμήμα της Νέας Εισόδου, οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα, πλην της περιόδου από τη Μεγάλη Τετάρτη έως την Τρίτη του Πάσχα.
Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος, από τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ.
Θα εγκατασταθούν νέοι ιστοί, 108 τον αριθμό, που θα φέρουν νέα φωτιστικά σώματα μεταλλικών αλογονιδίων, ενώ θα τοποθετηθούν και 44 νέα φωτιστικά σώματα σε παλιούς ιστούς. Οι ευρισκόμενοι σε καλή κατάσταση παλιοί ιστοί που θα αποξηλωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι σχετικές εργασίες υποδομής στο έδαφος.
Τα νέα φωτιστικά σώματα θα προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, θα παράσχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% - 30 % και θα έχουν μεγάλο χρόνο ζωής.


***  Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη των 23 γιατρών στην Καλαμάτα
     
Με καταθέσεις κι άλλων γιατρών ως μάρτυρες συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη των 23 γιατρών από Καλαμάτα και Αθήνα που κατηγορούνται για το θάνατο από αμέλεια, λόγω ιατρικών παραλείψεων, μιας 38χρονης μητέρας στην Καλαμάτα το Δεκέμβριο του 2008.
Χθες κατέθεσαν δύο γιατροί ως μάρτυρες υπεράσπισης του ιδιώτη γιατρού που κατηγορείται και ενός γιατρού από το Σισμανόγλειο.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί που κατηγορούνται είναι ένας ιδιώτης και 22 νοσοκομειακοί, και ειδικότερα 6 του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 2 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», 11 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου και 3 από το Ιπποκράτειο.
Αργά το μεσημέρι η δίκη διεκόπη, προκειμένου να συνεχισθεί τη Δευτέρα με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης. Πιθανότητα θα ξεκινήσουν και οι απολογίες των κατηγορούμενων γιατρών.
Το Μάιο του 2008 η άτυχη κοπέλα υποβλήθηκε σε επέμβαση «γαστρικό μανίκι». Έπειτα από επιπλοκές και ταλαιπωρία από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κατέληξε νοσηλευόμενη σε εντατική μονάδα.  Β.Β.

***  Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα ζήτησε η επιτροπή ανέργων
     
Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα
 Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμάτα διοργάνωσε χθες το πρωί η Επιτροπή Ανέργων που έχει συγκροτηθεί από Συνδικάτα και Σωματεία. Το κύριο αίτημα ήταν να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε άνεργες οικογένειες με εισοδήματα που υπολείπονται από το αναγκαίο ποσό για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.
Ο κόσμος που πήγε στη ΔΕΗ διένειμε φυλλάδια με τα αιτήματα της Επιτροπής Ανέργων, φώναξε συνθήματα, ενώ παρουσίασε τα αιτήματα και στον προϊστάμενο πωλήσεων της ΔΕΗ Καλαμάτας, Γιώργο Παναγόπουλο, όπως και σε εκπροσώπους της ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιο διάστημα έχει δοθεί αναστολή στις διακοπές της ηλεκτροδότησης. Εξήγησε, πάντως, ότι οι εντολές για τις διακοπές δίνονται κεντρικά, χωρίς να παρεμβάλλεται σε καμία περίπτωση η δική του υπηρεσία.
Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Πωλήσεων αποδεδειγμένα είναι ευαίσθητη απέναντι στην πληθυσμιακή ομάδα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο ώστε να ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ανέργων έχει συγκροτηθεί από τα Συνδικάτα Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων, καθώς και από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ. Σκοπός της Επιτροπής είναι «να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών μας».   Α.Π.

***  Διαγωνισμός από το Δήμο Δυτικής Μάνης για την προβολή της περιοχής
     
Πρόχειρο διαγωνισμό (με σφραγισμένες προσφορές) επιλογής αναδόχου με κριτήριο τη συμφερότερη από τεχνοοικονομικής άποψης προσφορά, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, προκήρυξε ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Το έργο έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία εργαλείων μέσω των οποίων θα αναδειχθούν και προβληθούν με ολοκληρωμένο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης στο κοινό και σε ομάδες - στόχους που επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρες και υψηλού ποιοτικού επιπέδου πληροφορίες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες που σχετίζονται με τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα τοπικά αγαθά, καθώς και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, και περιλαμβάνει τις υποενότητες:
-Σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων – ηλεκτρονικού υλικού
-Σχεδιασμός ιστοσελίδας και δικτυακού τόπου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε  43.050 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.
Τα τεύχη και σχετικές πληροφορίες διατίθενται στα γραφεία του Δήμου Δυτικής Μάνης στην Καρδαμύλη κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (Άννα Νικητοπούλου, τηλ: 27210 64127).
Ο ανάδοχος έχει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για να ολοκληρώσει το έργο.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 3 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία του Δήμου στην Καρδαμύλη.
***  Το “Cafe –NEO” με τον Χρ. Ζερεφό τη Δευτέρα στο Tapas bar          
      
Κύκλο δωρεάν και ανοιχτών προς το κοινό συναντήσεων με σκοπό την ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα για καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, άνοιξε το Navarino Environmental Observatory, με τίτλο «Καφέ της Επιστήμης».
Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνονται συζητήσεις για την επιστήμη και την τεχνολογία με μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.
Η έναρξη των συζητήσεων θα γίνει στο Vino Banco Tapas Bar, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, με προσκεκλημένο τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και ακαδημαϊκό, Χρ. Ζερεφό, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Προσαρμοζόμαστε στην κλιματική αλλαγή ή θα μείνουμε απροσάρμοστοι;».  

*** Η σημαία και τα λάθος χέρια που είναι… μαχαίρια
Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή όχι με τις παρελάσεις. Η παρουσία του κόσμου, ακόμα και προχθές, με κατατάσσει στη μειοψηφία. Εκείνο, όμως, που παρατήρησα βλέποντας τον κόσμο στην κεντρική πλατεία, είναι ότι τόσα χρόνια αφήσαμε τη σημαία μας σε.. λάθος χέρια. Τα λάθος χέρια δεν είναι τα ξένα, αλλά τα δικά μας.
Ποια σημαία; Σωστό ερώτημα. Όχι, βέβαια, όπως τη φανταζόμαστε, τη βλέπουμε ή τη θυμόμαστε περιστασιακά. Εκείνη που παραγκωνιζόταν είτε στο βωμό του «λαού» και της Πατρίδας, ως προκάλυμμα δηλαδή μεγαλοστομιών της δεξιάς, είτε ως μια αριστερίζουσα τάση με ψήγματα εθνομηδενισμού.  Μία κόντρα για την κόντρα δηλαδή, γιατί ποτέ η Αριστερά δεν απεμπόλησε από τα ιδεολογικά της σπλάχνα την αγάπη για την... πατρίδα.
Μόνο που όταν ήρθε η δύσκολη στιγμή, η σημαία δεν ήταν εκεί που την αφήσαμε. Έγινε λάβαρο ακρότητας, εθνικισμού και μίσους. Την αφήσαμε στα χέρια χρυσαυγιτών. Την αφήσαμε στα χέρια ανθρώπων που υιοθετούν επιχειρηματολογία μακριά από κάθε ψήγμα ανθρώπινης λογικής.
Γιατί όταν την είχαμε «διπλωμένη», δεν τη δίναμε στον Αλβανό αριστεύσαντα μαθητή που έλαβε την ελληνική παιδεία, δεν την κάναμε «σκίαστρο» των έτερων θρησκειών που αναζητούσαν δημοκρατική έκφραση, ούτε την τιμούσαμε ιδιαίτερα με τα καμώματά μας.
Σήμερα η «σημαία» είναι μονοπώλιο ενός επικίνδυνου εθνικισμού και μιας αλυτρωτικής λογικής που αποτινάζει και απεμπολεί κάθε έννοια αυτοκριτικής. Μιας αυτοκριτικής που δεν κάναμε όταν έπρεπε.
Να πάρουμε, λοιπόν, τη σημαία πίσω. Να την κρατάμε σφιχτά, όχι μόνο για να μη μας ξαναφύγει σε χέρια ακατάλληλα και επικίνδυνα, αλλά για να μη σηκωθεί και μας κλείσει το οπτικό πεδίο, μη μας τυφλώσει. Ελλοχεύει πάντα και αυτός ο κίνδυνος...
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Υ.Γ. Αναρωτιέμαι αν στη σημερινή κυβέρνηση θυμήθηκε κάποιος αυτές τις ημέρες τον Ρήγα Φεραίο. Αυτόν που καλούσε σε πανβαλκανική εξέγερση όλους τους καταπιεσμένους –ανεξαρτήτως θρησκείας– για την ανατροπή του σουλτάνου, αλλά και των αρχόντων, χριστιανών και μουσουλμάνων, κι ενάντια στην Εκκλησία.
Ο Ρήγας, παιδί της παράδοσης των γιακωβίνων της Γαλλικής Επανάστασης, δημιούργησε μυστική επαναστατική οργάνωση, που τα σχέδιά της πρόδωσε στο σουλτάνο και στους Αυστριακούς, όχι κάποιος Τούρκος, αλλά ένας χαφιές του Πατριαρχείου, που είχε εισχωρήσει στην οργάνωση.
Ο Ρήγας κι άλλοι 13 σύντροφοί στραγγαλίστηκαν και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στο Δούναβη. Οι καλόγεροι του Πατριαρχείου πανηγύριζαν: «Όσον αφορά στον παράφρονα τον Ρήγα, ο οποίος έχει εκδώσει διάφορες διεγερτικές επιστολές… χωρίς τη συμφωνία του Χριστού… βρήκε τον καλύτερο θάνατο κι έγινε ψάρι στον Δούναβη και μαζί με τους άλλους συνωμότες θα γίνει ύλη της αιώνιας κόλασης».
Κι αν το θυμήθηκαν, τι σχέση έχει ο Ρήγας με τα... καραγκιοζιλίκια της Αθήνας;




***   Οι τουρίστες της Καλαμάτας

   Έτυχε να δω χθες ή προχθές στο Ιστορικό κέντρο μαθητές σχολείου της Αθήνας, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην Καλαμάτα. Οι περισσότεροι κρατούσαν στα χέρια τους σακούλες, προφανώς με ψώνια, από τοπικά σούπερ μάρκετ. Θυμήθηκα κατευθείαν όσα είχε πει στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, πως δύσκολα θα δεις κάποιον από τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων να έχει αγοράσει κάτι από τα τοπικά καταστήματα.
Άρχισα να το ερευνώ, ρωτώντας φίλους και γνωστούς, καταστηματάρχες στην Αριστομένους και σε άλλα σημεία. Η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ίδια, στερεότυπη θα έλεγα. «Είτε Κυριακή είτε καθημερινή, δεν έχει πατήσει ψυχή στο μαγαζί». Καθώς η κουβέντα συνεχιζόταν, είχαν να θυμηθούν από μια περίπτωση αγοράς. «Αγόρασαν μια μπλούζα, έπειτα από τόσα χρόνια και με πολλά παζάρια για να κατεβάσω την τιμή» είπε ένας, «αγόρασαν ένα ζευγάρι γυαλιά που ήταν σε προσφορά» είπε άλλος κ.ο.κ.
Έμαθα, κοντολογίς, για πέντε – έξι περιπτώσεις αγορών, δηλαδή για έξι άτομα ανάμεσα στα εκατοντάδες που έχουν βρεθεί στην Καλαμάτα όλο αυτό το διάστημα.
Και μετά μπήκα στη διαδικασία να βάλω τον εαυτό μου στη θέση ενός εμπόρου. Που είναι χρόνια στην αγορά, έχει καταφέρει να επιβιώσει και προσπαθεί την τελευταία πενταετία, με νύχια και με δόντια, να κρατήσει το κατάστημά του ανοιχτό. Έχει να πληρώσει τις δικές του ασφαλιστικές εισφορές, εκείνες του υπαλλήλου του, τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, δάνεια κ.λπ., να στείλει χρήματα στο παιδί του που σπουδάζει και να μεγαλώσει το άλλο, που πηγαίνει σχολείο. Κι όλα αυτά πρέπει να «βγουν» από ένα κατάστημα, που δεν πάει «καλά» τελευταία, αφού οι πελάτες του, λόγω της κρίσης, έχουν σταματήσει να αγοράζουν με τη συχνότητα που το έκαναν στο παρελθόν και το μαγαζί έχει να κάνει «σεφτέ», ένα μήνα τώρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο συγκεκριμένος ή κάθε ανάλογη περίπτωση, λοιδωρείται που δεν άνοιξε το κατάστημά του την Κυριακή με την επίσκεψη των τουριστών. Και το ερώτημα είναι «να κάνει τι;». Σάμπως οι τουρίστες έχουν δώσει δείγματα γραφής πως διαθέτουν πολλά χρήματα στην τοπική αγορά, οπότε αξίζει τον κόπο να ρισκάρει; Όχι, δείγματα περί του αντιθέτου έχουν δώσει. Και οι πιο ευκατάστατοι, όπως μάθαμε, φεύγουν κατευθείαν για τους τουριστικούς προορισμούς και απλώς επιστρέφουν, επιβιβάζονται στο πλοίο και αναχωρούν.
Εδώ μένουν όσοι δεν ήθελαν να κάνουν την παραπάνω δραστηριότητα. Περιπλανώνται στην πόλη, χαζεύοντας από εδώ κι από εκεί, άντε να πάνε στην καλύτερη στο Αρχαιολογικό Μουσείο (αν δεν τους φανεί ακριβό το εισιτήριο).
Και το ερώτημα είναι υπό ποιες συνθήκες ωφελείται η πόλη και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που να προβούμε στη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στη Φαρών για τους επισκέπτες που χύνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Καλαμάτα…  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 


***  Στις 5 Απριλίου η γιορτή της επετείου των 245 χρόνων από τη γέννηση του Θ. Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι

      
Την επέτειο των 245 ετών από τη γέννηση του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, στις 3 Απριλίου 1770, θα τιμήσει την ερχόμενη Κυριακή η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Οι γιορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 5 Απριλίου στον τόπο γέννησής του, στη θέση Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας.
Στις 10.55 θα γίνει έπαρση της σημαίας στο χώρο του ανδριάντα του ήρωα και θα ακολουθήσει τρισάγιο προ του ανδριάντα από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Ακολούθως, θα κατατεθούν στεφάνια, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εθνικού ήρωα και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του Λυκείου Μελιγαλά, Κ. Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων Δήμου Οιχαλίας θα απαγγείλουν ποιήματα και θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος. Αμέσως μετά, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μελιγαλά και ο Σύλλογος Γυναικών Δωρίου θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.
Με το πέρας των εκδηλώσεων θα παρατεθεί μικρή δεξίωση από το Δήμο Οιχαλίας. 

***  Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Κινηματογραφικά ντουέτα τον Απρίλιο

      
Με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια στο επίκεντρο, κλείνει η χειμερινή περίοδος προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, με τη σκυτάλη της επιλογής των ταινιών να περνά στο κοινό.
Με παράλληλη ψηφοφορία στις αίθουσες και στο διαδίκτυο, οι φίλοι της Λέσχης είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μηνιαίο πρόγραμμά της.
Στις επιλογές πρώτευσε η κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ». Καινοτόμο στην εποχή του για το θέμα του, τον τρόπο της μεταφοράς του και το αντιηρωικό με τα συνηθισμένα ζευγάρι Μπάρτον – Τέιλορ,  συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα μελοδράματος και νουάρ, μοναδικό στο είδος του.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζευγάρια στη ζωή και στην οθόνη ήταν ο Humprey Bogart και η Lauren Bacall, ένα ντουέτο που προκάλεσε εντύπωση στην εποχή του και αποτυπώθηκε στη μεγάλη οθόνη σε τέσσερα έργα, με σημαντικότερο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ «Ο Μεγάλος Ύπνος», αρχετυπικό για τις ταινίες νουάρ που γνώριζαν τον καιρό εκείνο εμπορική επιτυχία.
Μια νέα ματιά στο κλασικό νουάρ μπορεί να θεωρηθεί και ο ταλαντούχος Ρίπλεϊ της Πατρίτσια Χάισμιθ, που εδώ υποδύεται ο Αλέν Ντελόν με φόντο το μεσογειακό γαλάζιο στην ταινία του Ρενέ Κλέμεν «Γυμνοί στον Ήλιο».
Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν, το πιο χαρακτηριστικό ντουέτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ξεπερνούν τον εαυτό τους στην ταινία του Ετόρε Σκόλα «Μια Ξεχωριστή Μέρα», ζώντας την τυχαία συνεύρεση μιας καταπιεσμένης νοικοκυράς κι ένας κατατρεγμένου ομοφυλόφιλου με φόντο το φασιστικό ιταλικό καθεστώς.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Λέσχης, το Σάββατο 4 Απριλίου το Be There! Corfu Animation Festival, με ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσφατα κινούμενα σχέδια έρχεται στην Καλαμάτα, ενώ νωρίτερα πρόκειται να προβληθεί μια επιλογή από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λίγες μέρες μετά την πρώτη προβολή τους, με τη συνεργασία του «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Αντιλόγου και του Φεστιβάλ Μηδέν.
Όσο για την αφίσα του μήνα, επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε για τη Λέσχη η designer – animator, Λένα Σταματοπούλου.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
 Πέμπτη 2 Απριλίου
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ; [1966]
Σκηνοθεσία: Mike Nichols
Παίζουν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal
  Πέμπτη 16 Απριλίου
O ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ [1946]
Σκηνοθεσία: Howard Hawks
Παίζουν: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely
  Πέμπτη 23 Απριλίου
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ [1977]
Σκηνοθεσία: Ettore Scola
Παίζουν: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon
  Πέμπτη 30 Απριλίου
ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ [1960]
Σκηνοθεσία: Rene Clement
Παίζουν: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforet
  Χώρος Προβολών:  Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα: 21.15
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών
 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Σάββατο 4 Απριλίου  2015
-16.00, 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [2015]
Λίγες μέρες μετά την προβολή του στη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύει στην Καλαμάτα μια επιλογή από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες τεκμηρίωσής του.
-22.30, ΒΕ ΤΗΕRE! CORFU ANIMATION FESTIVAL [2014]
Οι βραβευμένες ταινίες animation του πρόσφατου Φεστιβάλ της Κέρκυρας.
Είσοδος ελεύθερη 




**  Αθλητική  ενημέρωση :***  Ζητούμενο το νικηφόρο… «αντίο» σήμερα για την Καλαμάτα
          

     
Με προπόνηση που διεξήχθη στο Δημοτικό στάδιο χθες το πρωί  ολοκλήρωσε η Καλαμάτα την προετοιμασία της για το σημερινό (4.00 μ.μ.) παιχνίδι με τον Αστέρα Μαγούλας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής και μάλιστα θα είναι ο τελευταίος (μετά την αποχώρηση και του Μανδραϊκού) εντός έδρας στην σεζόν για την «Μαύρη Θύελλα». Λογικά λοιπόν οι παίκτες του Μιχάλη Καβαλιέρη θέλουν να επιστρέψουν στο δρόμο των επιτυχιών, κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπό τις συνθήκες βεβαίως που προέκυψαν, λόγω της απώλειας του στόχου της ανόδου, αποχαιρετώντας με νίκη της εντός έδρας υποχρεώσεις τους.
Ο 49χρονος τεχνικός που δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες του τραυματία Ζαχαρόπουλου αλλά και του Μαρτίνου, που επίσης ταλαιπωρείται από τραυματισμό τις τελευταίες ημέρες, θα προβεί σε κάποιες μικροαλλαγές, δίνοντας χρόνο συμμετοχής και σε παίκτες με μικρή παρουσία.  Ωστόσο και πάλι ο κορμός θα είναι λίγο πολύ ο ίδιος.
Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι παρακάτω 18 ποδοσφαιριστές: Πάππος, Μούζος, Ρούσσης, Λαζάρου, Χριστοφιλέας, Νιφορόπουλος, Νικολόπουλος, Λουμπαρδέας, Κεϊτά, Κουντάνης, Χαρίτος, Βασιλόπουλος, Τσάτσος, Ηλιόπουλος, Καλαντζής, Τσιφλίδης, Σαλαπάτας, Δημητριάδης.
Τα εισιτήρια από περίπτερο και Δημοτικό Στάδιο
Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνει από το περίπτερο της «Μαύρης Θύελλας» (Ναυαρίνου και Φαρών) από τις 10:00 π.μ. κι έπειτα, ενώ τα εκδοτήρια στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας θα ανοίξουν δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Σε λειτουργία θα βρίσκεται και η κινητή μπουτίκ της ομάδας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.
Το θέμα είναι ότι ο κόσμος είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος και δεν αποκλείεται να τη μεταφέρει μένοντας μακριά από το γήπεδο, δημιουργώντας ίσως αρνητικό ρεκόρ για τη σεζόν που διανύουμε. Άλλωστε όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο, αποτελεί σημείο αναφοράς η στάση του κόσμου στο σημερινό παιχνίδι με τον αδύναμο Αστέρα Μαγούλας.  Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Προκριματικών EURO 2016 :
Προκριματικών EURO 2016 συνέχεια με Ολλανδία και Ιταλία
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής για τους προκριματικούς του EURO 2016:
1ος ΟΜΙΛΟΣ

 Καζακστάν-Ισλανδία 0-3
(20΄ Γκούντγιονσεν, 32΄,90΄ Μπιάρνασον)
Τσεχία-Λετονία 1-1
(90΄ Πίλαρ - 30΄ Βισνάκοφς)
Ολλανδία-Τουρκία 1-1
(92' Σνάιντερ - 37' Γιλμάζ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Τσεχία 5 4-1-0 11-6 13
2. Ισλανδία 5 4-0-1 12-2 12
3. Ολλανδία 5 2-1-2 11-6 7
4. Τουρκία 5 1-2-2 6-8 5
5. Λετονία 5 0-3-2 2-11 3
6. Καζακστάν 5 0-1-4 4-13 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανδόρα-Βοσνία 0-3
(13΄,49΄,62΄ Τζέκο)
Βέλγιο-Κύπρος 5-0
(21΄,66΄ Φελαϊνί, 35΄ Μπεντέκε, 67΄ Αζάρ, 80΄ Μπατσουαγί)
Ισραήλ-Ουαλία 0-3
(45΄ Ράμσεϊ, 50΄, 77΄ Μπέιλ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Ουαλία 5 3-2-0 7-2 11
2. Ισραήλ 4 3-0-1 9-5 9
3. Βέλγιο 4 2-2-0 12-1 8
4. Κύπρος 5 2-0-3 9-10 6
5. Βοσνία 5 1-2-2 5-6 5
6. Ανδόρα 5 0-0-5 2-20 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ

 ΠΓΔΜ-Λευκορωσία 1-2
(9΄ Τραϊκόφσκι - 44΄ Καλάτσεφ, 82΄ Κορνιλένκο)
Σλοβακία-Λουξεμβούργο 3-0
(10΄ Νέμετς, 21΄ Βάις, 40΄ Πέκαρικ)
Ισπανία-Ουκρανία 1-0
(28΄ Μοράτα)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Σλοβακία 5 5-0-0 11-2 15
2. Ισπανία 5 4-0-1 14-3 12
3. Ουκρανία 5 3-0-2 6-2 9
4. Λευκορωσία 5 1-1-3 4-10 4
5. ΠΓΔΜ 5 1-0-4 5-12 3
6. Λουξεμβούργο 5 0-1-4 3-14 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Γεωργία-Γερμανία 29/3 0-2 , (0-2) .- ^ (39΄ Ρόις, 44΄ Μίλερ)
Σκοτία-Γιβραλτάρ 29/3  6-1 .- ^ (18΄ πεν, 34΄ πεν. Μαλόνι, 29΄,77΄,90΄ Φλέτσερ, 39΄ Νέισμιθ - 20΄ Κασκιάρο)
Ιρλανδία-Πολωνία  1-1, (0-1) .-
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Πολωνία 4 3-1-0 15-2 10
2. Ιρλανδία 4 2-1-1 10-3 7
. Γερμανία 4 2-1-1 7-4 7
. Σκοτία 4 2-1-1 5-4 7
5. Γεωργία 4 1-0-3 4-7 3
6. Γιβραλτάρ 4 0-0-4 0-21 0

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Αγγλία-Λιθουανία 4-0
(6΄ Ρούνι, 45΄αυτ. Κιγιάνσκας, 58΄ Στέρλινγκ, 73΄ Κέιν)
Σλοβενία-Σαν Μαρίνο 6-0
(10΄ Ιλιτσιτς, 49΄ Καμπλ, 50΄ Στρούνα, 52΄ Νοβάκοβιτς, 73΄ Λαζάρεβιτς, 88΄ Ιλιτς)
Ελβετία-Εσθονία 3-0
(17΄ Σχαρ, 27΄ Τσάκα, 80΄ Σεφέροβιτς)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
1. Αγγλία 5 5-0-0 16-1 15
2. Ελβετία 5 3-0-2 11-3 9
. Σλοβενία 5 3-0-2 9-4 9
4. Λιθουανία 5 2-0-3 3-10 6
5. Εσθονία 5 1-1-3 1-5 4
6. Σαν Μαρίνο 5 0-1-4 0-17 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Β. Ιρλανδία-Φινλανδία   2-1 , (2-0 ) .- (33΄,38΄ Λάφερτι - 90+1΄ Σάντικ)
Ρουμανία-Ν. Φαρόε   1-0 , (1-0) .- (21΄ Κεσερού)
Ουγγαρία-ΕΛΛΑΔΑ 0-0 , (0-0) .-
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Ρουμανία 4 3-1-0 6-1 10
2. Β.Ιρλανδία 4 3-0-1 6-3 9
3. Ουγγαρία 4 2-1-1 4-3 7
4. Φινλανδία 4 1-1-2 4-5 4
5. Νησιά Φαρόε 4 1-0-3 2-6 3
6. Ελλάδα 4 0-1-3 1-5 1

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιχτενστάιν-Αυστρία 0-5
(14΄ Χάρνικ, 16΄ Γιάνκο, 59΄ Αλάμπα, 74΄ Γιουνούζοβιτς, 90+3΄ Αρναούτοβιτς)
Μολδαβία-Σουηδία 0-2
(46΄,84΄πεν. Ιμπραϊμοβιτς)
Μαυροβούνιο-Ρωσία -Διεκόπη- υπέρ της Ρωσίας
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Αυστρία 5 4-1-0 10-2 13
2. Σουηδία 5 2-3-0 7-3 9
3. Ρωσία 4 1-2-1 6-3 5
. Μαυροβούνιο 4 1-2-1 3-2 5
5. Λιχτενστάιν 5 1-1-3 1-11 4
6. Μολδαβία 5 0-1-4 2-8 1

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Αζερμπαϊτζάν-Μάλτα 2-0
(4΄ Χουσεϊνοφ, 90+2΄ Ντενίσοφ)
Κροατία-Νορβηγία 5-1
(30΄ Μπρόζοβιτς, 54΄ Πέρισιτς, 66΄ Ολιτς, 87΄ Σίλντενφελντ, 90+3΄ Πράνιτς - 81΄ Τέτεϊ)
Βουλγαρία-Ιταλία 2-2
(11΄ Ποπόφ, 17΄ Μικάνσκι - 4' αυτ. Μίνεφ, 84΄ Έντερ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Κροατία 5 4-1-0 15-2 13
2. Ιταλία 5 3-2-0 8-4 11
3. Νορβηγία 5 3-0-2 7-8 9
4. Βουλγαρία 5 1-2-2 6-7 5
5. Αζερμπαϊτζάν 5 1-0-4 4-11 3
6. Μάλτα 5 0-1-4 1-9 1

9ος ΟΜΙΛΟΣ
Αλβανία-Αρμενία 29/3  2-1 .- ^ (77΄ Μαβράι, 81΄ Γκάσι - 4΄ Μοβσισιάν)
Πορτογαλία-Σερβία  2-1, (1-0) .-
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

1. Δανία 4 2-1-1 6-4 7
2. Πορτογαλία 3 2-0-1 2-1 6
3. Αλβανία 3 1-1-1 2-4 4
4. Σερβία 3 1-1-1 5-4 1
. Αρμενία 3 0-1-2 2-4 1
 * Η Σερβία έχει -3 βαθμούς



***  Έφθασε η μεγάλη ώρα για τον Μαραθώνιο της Μεσσήνης
     
Με το καθιερωμένο πάστα πάρτι έγινε το βράδυ του Σαββάτου η …προθέρμανση για τον Μαραθώνιο της Μεσσήνης, ένας θεσμός που έχει στεριώσει στη συνείδηση όλων και διεξάγεται για 10η χρονιά. Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ήταν ο Νίκος Καλυβιώτης του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, ο οποίος έτρεξε το 1975 τον 1ο του μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και θα συμμετάσχει στον 49ο της καριέρας του! Από κοντά και ο Κερκ Λαζαρίδης, του Ευκλή Αθηνών, ο οποίος πρωτοέτρεξε το 1977 και κατέχει έναν από τους κορυφαίους χρόνους στην Ελλάδα, με 2 ώρες και 18 λεπτά.
Η εκκίνηση στα 42.195 χλμ. θα δοθεί πολύ νωρίς και πιο συγκεκριμένα στις 7.30 το πρωί προκειμένου να αποφύγουν οι αθλητές τη μεγάλη ζέστη. Στη γραμμή της αφετηρίας αναμένεται να μπουν 120 δρομείς, ενώ οι πρώτοι τερματισμοί αναμένονται μετά από 2,5 ώρες. Περίπου 250 αθλητές και αθλήτριες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί για τον αγώνα των 10 χλμ., ενώ εκατοντάδες αναμένονται οι μαθητές και νέοι δρομείς που θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. για τη μικρή διαδρομή των 3 χλμ.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει σε πανηγυρικό τόνο με την τελετή των απονομών, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.




***  Τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ΕΠΣΜεσσηνίας  :
Α  Τοπικό  28η  αγωνιστική  :
Σάββατο  28/03/2015 :
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -ΠΑΝΙΣΟΣ Μεσσήνης 1-6  .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. -Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  1-2  .- ^
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ -Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ  1-2 .- ^
 Κυριακή   29/03/2015 :
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  1-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  3-0 .- ^
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  0-0 .- ^
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών  2-1 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 1-2 .- ^  
Α1  Κατηγορία  26η  αγωνιστική :
Σάββατο  28/03/2015 :
Α.Σ ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ -ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας  2-1 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας -Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ 1-5 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ  4-4 .- ^
Κυριακή 29/03/2015 :
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ -ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ 4-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΠΑΠΑΦΡΛΕΣΣΑΣ Χώρας  2-3 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  2-1 .- ^
Κυριακή 29-03-2015 :
Ο... λαβωμένος Ολυμπιακός έφυγε νικητής από την Αμαλιάδα
*** ΚΟΡΙΒΟΣ Αμαλιάδας -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   70-87 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-28, 38-44 (ημ.), 56-68, 70-87ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χ.Μαρκόπουλος): Ματζέτ, Μάρσαλ 16 (2), Γιαννακίδης 6 (2), Αγγελόπουλος 2, Παπαπέτρου, Μπάουερς 13, Βασίλιεβιτς 8 (2), Κανονίδης 12 (1), Φιλιππάκος, Τέρνερ 5, Ρούμπιο 7,  Γκαλιότος 1.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ.Σφαιρόπουλος): Χάντερ 15, Ντάνστον 9, Ντάρντεν 9 (1), Παπαπέτρου 3 (1), Λαφαγιέτ 5 (1), Λοτζέσκι 16 (1), Χριστοδούλου, Πρίντεζης 4, Αγραβάνης 13 (2), Μάντζαρης 9 (1), Καββαδάς, Κατσίβελης 4.

Η ΑΕΚ συνέτριψε τον Άρη και τον έφτασε στον... πόντο
*** ΑΕΚ -ΑΡΗΣ 93-77.- ^
Διαιτητές: Καρακατσούνης, Παπαπέτρου, Ανδρικόπουλος Τα δεκάλεπτα: 21-21, 48-35, 67-62, 93-77.ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Γουίλμπεκιν 10 (2), Ντελινινκάιτις 7 (1), Σάκοτα 2, Χέρστον 16 (1), Σαρικόπουλος, Αθηναίου 14 (4), Μιλόσεβιτς 10 (1), Μενσά-Μπονσού 16, Ίνγκλις 18 (6).ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Πάσαλιτς 2, Ριντ 2, Τόμας 16 (2), Χαρίσης 2, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 23 (2), Νέιμικ 20, Μούρτος 2, Σίμτσακ 2, Αντεγκμπόγε 8.

***Στις αναμετρήσεις για την 22η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

ΚΑΟ Δράμας-Πανελευσινιακός 76-61
ΠΑΟΚ-Απόλλων Πατρών 68-46
Ρέθυμνο-Νέα Κηφισιά 63-58
Τρίκαλα-Κολοσσός Ρόδου 87-94
ΑΕΚ-Άρης 93-77
Κόροιβος Αμαλιάδας-Ολυμπιακός 70-87
Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 30/03

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες)
Ολυμπιακός 43
Παναθηναϊκός 40-21αγ.
ΠΑΟΚ 37
Άρης 36
ΑΕΚ 35
Ρέθυμνο 34
Κολοσσός Ρόδου 33
Απόλλων Πατρών 31
ΚΑΟΔ 30
ΑΕ Νέας Κηφισιάς 30
Τρίκαλα 30
Κόροιβος Αμαλιάδας 29
Πανελευσινιακός 27
Πανιώνιος 24-21αγ.

** Στην Γ΄ εθνική  3ος  όμιλος  24η  αγωνιστική :
Σάββατο 28/03/2015 :
ΠΑΜΒΡΟΥΣΙΑΚΟΣ -ΔΟΞΑ Μανωλάδας  1-1 .- ^
Κυριακή  29/03/2015 :

ΑΙΟΛΙΚΟΣ -ΕΡΜΗΣ Κιβερίου 3-0 .- ^

ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ -ΖΑΚΥΝΘΙΑΚΟΣ 0-3  α.α . -^

ΛΟΥΤΡΑΚΙ -ΒΥΖΑΣ Μεγάρων  1-0 .- ^

Π.Σ. ΗΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΑΣΤΕΡΑΣ Μαγούλας 4-0 .- ^

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΚΥΜΗΑ.Ο. 3-0 α.α. - ^

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ -ΑΧΑΪΚΗ 2-0 .- ^





*** ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΕΠΣΜεσσηνίας  7η αγωνιστική :
Σάββατο  28/03/2015 :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ- Άμφειας -ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών  0-8 .- ^
Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ -ΠΣ.Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 7-1 .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας  7-1 .- ^
ΘΗΣΕΑΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ  1-2 .- ^


Κυριακή 29/03/2015 :
Α.ΟΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ΝΕΟΣ Άρις  3-3 .- ^
Α.Ο.ΜΕΘΩΝΗΣ -Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΣ  4-1 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 1-2 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας -Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ -ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας  Αναβλήθηκε
 Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 2-1 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης Αναβλήθηκε
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας 1-4 .- ^


Livescore: Ουγγαρία - Ελλάδα (21:45) στον δικό μας... τελικό
*** ΟΥΓΓΑΡΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ   0-0 .- ^
Οι αρχικές συνθέσεις...
Ουγγαρία (Νταρντάι):
Κιράλι, Καντάρ, Φιόλα, Γιούχας, Λεάντρο, Ελέκ, Τζούτζακ, Τόζερ, Στιέμπερ, Γκέρα, Ζάλαϊ.

Ελλάδα (Μαρκαριάν): Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Κυρ. Παπαδόπουλος, Σάμαρης, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Φετφατζίδης, Αθανασιάδης.


Κυπελλούχος στο βόλεϊ για 5η συνεχόμενη φορά ο Ολυμπιακός
*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  3-0 .- ^ Βολεϊ γυναικών .-
Κυπελλούχος στο Βόλεϊ η γυναικεία ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ για 5η  συνεχόμενη  χρονιά !
Τα σετ: 21-25, 19-25, 22-25
Ολυμπιακός (Νικολάκης): Γιώτα 10 (4/7 επ., 1 άσο, 5 μπλοκ), Κωνσταντινίδου 3 (2/9 επ., 1 μπλοκ), Βέσοβιτς 8 (8/25 επ., 50% υπ. – 25% άριστες), Μπραμπόροβα 13 (9/19 επ., 2 άσοι, 2 μπλοκ, 57% υπ.-35% άριστες), Χριστοδούλου 7 (3/6 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Νέσοβιτς 11 (8/23 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Κονόμι –λ (60% υπ. -40% άριστες) / Λαμπρούση, Κοκκινάκη
 Παναθηναϊκός (Ρούσης): Γκούζου 3 (1/2 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Καββαδία 8 (7/17 επ., 1 μπλοκ), Μερτέκη 8 (7/22 επ., 1 μπλοκ, 40% υπ. – 20% άριστες), Βίλκου 7 (4/15 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ), Τσίμα 17 (14/36 επ, 3 μπλοκ, 50% υπ. -33% άριστες), Πατσέκο 4 (3 ασοι, 1 μπλοκ), Ρόγκα –λ (39% υπ. – 30% άριστες), Χρήστου 1 (1/8 επ., 55% υπ.-45% άριστες), Παπαδοπούλου, Μεταξά 2 (1/5 επ., 1 μπλοκ), Τσατσούρι ,-




***  Μείον 3 βαθμοί, 2 αγωνιστικές και πρόστιμο η ποινή της ΑΕΚ Για το ματς με τον Ολυμπιακό
Μείον 3 βαθμοί, 2 αγωνιστικές και πρόστιμο η ποινή της ΑΕΚ
Βαριά ήταν η τιμωρία της ΑΕΚ, από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, καθώς της επεβλήθη ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 17.000. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:«Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με την υπ΄ αριθμ. 116/26.03.2015 απόφασή της δέχεται ότι η εγκαλουμένη ΠΑΕ ΑΕΚ τέλεσε τις αποδιδόμενες σ’ αυτή πράξεις και επιβάλλει:
α) Για την 1η πράξη (άναμμα καπνογόνων, καύση πανό) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
β) Για την 2η πράξη (χρησιμοποίηση δεικτών λέιζερ) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
γ) Για την 3η πράξη (ρήψη φωτοβολίδας καμπύλης) χρηματική ποινή δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
Βαριά ήταν η τιμωρία της ΑΕΚ, από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, καθώς της επεβλήθη ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 17.000. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:«Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με την υπ΄ αριθμ. 116/26.03.2015 απόφασή της δέχεται ότι η εγκαλουμένη ΠΑΕ ΑΕΚ τέλεσε τις αποδιδόμενες σ’ αυτή πράξεις και επιβάλλει:
α) Για την 1η πράξη (άναμμα καπνογόνων, καύση πανό) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
β) Για την 2η πράξη (χρησιμοποίηση δεικτών λέιζερ) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
γ) Για την 3η πράξη (ρήψη φωτοβολίδας καμπύλης) χρηματική ποινή δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
δ) Για την 4η πράξη (είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο-βιαιοπραγίες) αα) Χρηματική ποινή δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ β Βαριά ήταν η τιμωρία της ΑΕΚ, από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ, για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, καθώς της επεβλήθη ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 17.000. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:«Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με την υπ΄ αριθμ. 116/26.03.2015 απόφασή της δέχεται ότι η εγκαλουμένη ΠΑΕ ΑΕΚ τέλεσε τις αποδιδόμενες σ’ αυτή πράξεις και επιβάλλει:
α) Για την 1η πράξη (άναμμα καπνογόνων, καύση πανό) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
β) Για την 2η πράξη (χρησιμοποίηση δεικτών λέιζερ) χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ.
γ) Για την 3η πράξη (ρήψη φωτοβολίδας καμπύλης) χρηματική ποινή δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
δ) Για την 4η πράξη (είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο-βιαιοπραγίες) αα) Χρηματική ποινή δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ ββ) ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δυο (2) αγωνιστικών.
ε) Για την 5η πράξη (υπαίτια διακοπή αγώνα Κυπέλλου) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.
Δέχεται ότι ο αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ-Ολυμπιακός στις 11/3 διακόπηκε από υπαιτιότητα της εγκαλουμένης ΠΑΕ και κατακυρώνει αυτόν υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3.
Ορίζει συνολική χρηματική ποινή δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) ευρώ».
β) ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δυο (2) αγωνιστικών.
ε) Για την 5η πράξη (υπαίτια διακοπή αγώνα Κυπέλλου) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.
Δέχεται ότι ο αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ-Ολυμπιακός στις 11/3 διακόπηκε από υπαιτιότητα της εγκαλουμένης ΠΑΕ και κατακυρώνει αυτόν υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3.
Ορίζει συνολική χρηματική ποινή δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) ευρώ».
δ) Για την 4η πράξη (είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο-βιαιοπραγίες) αα) Χρηματική ποινή δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ ββ) ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δυο (2) αγωνιστικών.
ε) Για την 5η πράξη (υπαίτια διακοπή αγώνα Κυπέλλου) αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει.
Δέχεται ότι ο αγώνας Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ-Ολυμπιακός στις 11/3 διακόπηκε από υπαιτιότητα της εγκαλουμένης ΠΑΕ και κατακυρώνει αυτόν υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3.
Ορίζει συνολική χρηματική ποινή δεκαεπτά χιλιάδων (17.000) ευρώ».




Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος στον επεισοδιακό τελικό με την ΑΕΚ στην Πυλαία
***   Ο  ΠΑΟΚ  Κυπελλούχος στο Χάντ μπολ Ανδρών για 2η  συνεχόμενη χρονιά  ! : ΠΑΟΚ -ΑΕΚ  29-27 .- ^
 Δεκάλεπτα: 3-5, 8-9, 11-14 (ημίχρονο), 15-20, 21-25, 27-29
Διαιτητές: Τσάκωνας (Αθήνας), Χασκής (Αρτας)
ΑΕΚ (Γιάννης Αρβανίτης): Φίλιππας, Μπακαούκας 9, Ακριδόπουλος, Γεωργιάδης 2, Δημοσθένους 4, Νικολαϊδης 8, Κολιούλης, Μπάλας, Τσαούσης 3, Κατσίκης, Παπαδόπουλος Χ., Ξηρός, Πλεχ, Παπαδόπουλος Γ. 1, Χατζηκωνσταντίνου, Τσιλιμπάρης.
ΠΑΟΚ (Νίκος Γεωργιάδης): Ζάγκας, Παλάσκας 3, Γουργούμης, Τσιλής 5, Νικολαϊδης, Κοκώνης 4, Τσαμουρίδης, Ιωαννίδης, Μπουκοβίνας, Πετρίδης 1, Αλβανός 9, Τσακίρης 6, Κωστακίδης, Κεσίδης Β., Τσεσμετζίδης, Κεσίδης Ευστ. 1.















***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4108  video .- 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2418    video.-  2479.-             https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-  σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 414   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8940  βίντεο   .-
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    914/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                         *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01                                      
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-
http://arfara-messinias-stamos-2010  ,               ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :                        
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-
~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .-
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-
~Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html 
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Ειδήσεις Τρίτη  17  Μαρτίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/17-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Μαρτίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/18-2015.html  .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  19  Μαρτίου   2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας  Παρασκευή  20  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/20-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  21  Μαρτίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/21-2015.html .-
~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ,  Τρίτη  24  Μαρτίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/24-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  25   Μαρτίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.ch/2015/03/25-2015.html .-
~ARFARA NEWS , Αρφαρά-Καλαμάτας -Μεσσηνίας
Τετάρτη  25  Μαρτίου  2015  ,
  :
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~ ARFARA NEWS
ARFARA NEWS , Πέμπτη  26  Μαρτίου  2015
Αρφαρά -Καλαμάτα -Μεσσηνία  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~ARFARA NEWS
ARFARA NEWS  Παρασκευή  27  Μαρτίου  2015    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html .-
~Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 28  και  29  Μαρτίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/28-29-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/28-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Σάββατο 28/03/2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/28032015.html .-
~ Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779 , ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 ,  Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκός 84-86  27/03/2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .- 

~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .-
~  



1 σχόλιο:

  1. ~ Φίλους κτίζε και μη χρήματα. Αίσωπος, 620-560 π.Χ., Αρχαίος μυθοποιός, δούλος εκ Φρυγίας χρήματα=υλικά αγαθά
    ~ Εν τοίς κακοίσι τους φίλους ευεργέτει. Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής να ευεργετείς τους φίλους όταν τους συμβαίνει κάτι κακό
    ~ Ο μεν Ηφαιστίων φιλαλέξανδρος, ο δε Κρατερός φιλοβασιλεύς. Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π.Χ., ο μεν Ηφαιστίων είναι φίλος του Αλεξάνδρου, ο δε Κρατερός φίλος του βασιλιά («Αλέξανδρος» από το έργο του Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοi)
    ~ Βέβαιος ίσθι και βεβαίοις χρώ φίλοις. Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής (βέβαιος=σταθερός)
    ~ Ζει χύτρα, ζη φιλία. όσο βράζει η χύτρα, υπάρχει φιλία Αρχαιοελληνική παροιμία
    ~ Κρείττον ένα φίλον έχειν πολλού άξιον, ή πολλούς μηδενός αξίους. Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος καλύτερα να έχεις έναν [αλλά] άξιο φίλο παρά πολλούς που δεν αξίζουν τίποτα
    ~ Άλας συνανηλώκαμεν. φάγαμε αλάτι μαζί Αρχαία παροιμιακή φράση
    ~ Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα... Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί. Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957, Έλληνας συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή