ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013

Υγεία  γιά  όλους  μας  01  Φεβρουαρίου  2013  :

ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  σε  ΟΛΟΥΣ !!

***  ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  γιά  Όλους  μας :

1- *** Ευεργετική η χορτοφαγία για την καρδιά  :

* Η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση στην καρδιά, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η μελέτη 44.500 ανθρώπων στην Αγγλία και την Σκωτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι ήταν 32% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας καρδιαγγειακών νόσων, συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν χορτοφάγοι.
Συνολικά οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 15.100 χορτοφάγους και 29.400 ενήλικες που έτρωγαν κρέας και ψάρι, τους οποίους και παρακολούθησαν για έντεκα χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα των χορτοφάγων οφείλεται σε διαφορές στις τιμές της χοληστερίνης, της πίεσης και του σωματικού βάρους μεταξύ όσων ακολουθούν μια χορτοφαγική και όσων είναι κρεατοφάγοι.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τη διατροφή τους χορτοφαγική πρέπει να σχεδιάζουν τα γεύματά τους προσεκτικά, ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια π.χ., σιδήρου η καλύτερη πηγή του οποίου είναι το κρέας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».-  Πηγή: vita.gr

2- *** Μέλι: Ένας διατροφικός σύμμαχος :
 
* Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Το μέλι δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη, όπως η ζάχαρη, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Το μέλι, ως τροφή του ανθρώπου, είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.
Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπευτική του δράση βρίσκει εφαρμογή στην επούλωση των εγκαυμάτων, των τραυμάτων και των πληγών, του καταρράκτη και των ελκών.
Λόγω των φυσικών του ιδιοτήτων το μέλι μπορεί να δράσει ως ένα φυσικό μονωτικό και εξαιτίας της οσμωτικότητάς του μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης πληγών το οποίο μάλιστα δεν κολλάει στους κατεστραμμένους ιστούς της πληγής. Το υγρό αυτό περιβάλλον επούλωσης θεωρείται πως εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Το μέλι, επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει την παραγωγή εκκρίσεων. Οι ευεργετικές του δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να δράσει κατασταλτικά έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, την αιτία δηλαδή των πεπτικών ελκών και των γαστρίτιδων. Ακόμα και η διάρκεια της διάρροιας σε ασθενείς με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα φαίνεται να μειώνεται με τη χορήγηση μελιού.
Οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών μελιού είναι σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα παρακάτω είδη μελιού:
Πευκόμελο
Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από τα πεύκα. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό όμως είναι πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Εκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο. Το πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Το πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Μέλι ελάτης
Είναι μία από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού, είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο, διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση και το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονο μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό. Λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει. Επίσης είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο) και περιέχει βιταμίνες σε μικρές ποσότητες.
Μέλι καστανιάς
Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό. Η γεύση του είναι δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο. Κρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Θυμαρίσιο
Θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι. Ανήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. Το θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση και συνήθως το χρώμα του είναι ανοιχτό κεχριμπαρένιο. Το συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών. Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Eρεικόμελο
Υπάρχουν δύο τύποι ερεικόμελου, το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης. Πιο συγκεκριμένα το φθινοπωρινό ερεικόμελο είναι πιο γευστικό από αυτό της ανοιξιάτικης ερείκης και διακρίνεται για τη δυνατή του γεύση. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό όμως λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα και γι’ αυτό δεν προσφέρεται για ανάμειξη με άλλα μέλια και για δημιουργία εμπορικών τύπων. Το μέλι αυτό ξινίζει επίσης πιο εύκολα από τα άλλα είδη μελιού, γιατί έχει υψηλή υγρασία και μεγάλη περιεκτικότητα σε σακχαρομύκητες. Το ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ανοιξιάτικο ερεικόμελο συγκριτικά με το φθινοπωρινό, είναι πιο ανοιχτόχρωμο, έχει διαφορετική γεύση και υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης.
Μέλι ηλιάνθου
Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι που κρυσταλλώνει σε έναν με δύο μήνες. Στην κρυσταλλική του μορφή είναι κιτρινωπό. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση.
Μέλι πολύκομβου
Σκοτεινόχρωμο μέλι. Η γεύση του δεν αρέσει ιδιαίτερα και γι’ αυτό δεν συναντάται ως αμιγές μέλι. Είναι πλούσιο σε ένζυμα και προσφέρεται για ανάμιξη μ’ άλλα είδη μελιού.
Το μέλι όμως έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου και διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του.
Περιέχει σάκχαρα, μικρά ποσά πρωτεΐνης, ένζυμα (καταλάση, ασκορβικό οξύ, καροτενοειδείς ουσίες, οξειδάση της γλυκόζης), αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία βιταμίνες και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Η σύστασή του επηρεάζεται από την πηγή παραγωγής. Η μεγάλη του οσμωτικότητα και οξύτητα θεωρούνται υπεύθυνες για την αντιμικροβιακή του δράση. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού. Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο μέλι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες.
Οι ολιγοσακχαρίτες επίσης που περιέχει το μέλι (με πιο αντιπροσωπευτικό την πανόζη) επιδεικνύουν αξιόλογη πρεβιοτική δράση, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη εκείνων των μικροοργανισμών (μπιφιντοβακτηρίων και λακτοβάκιλλων) στο έντερο που προάγουν την καλή του λειτουργία.
Αποτελώντας, λοιπόν, μια θαυμάσια πηγή ενέργειας και υδατανθράκων για ενήλικες, παιδιά και αθλητές το μέλι καλό είναι να είναι ενταγμένο στο καθημερινό διαιτολόγιο. -  Πηγή: MediDiatrofi.gr

3- ***  ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Αιμορροΐδοπάθεια, Ραγάδα δακτυλίου, Περιεδρικό απόστημα, Περιεδρικό συρίγγιο

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν απ' αυτές.
Επιδημιολογικά, παρουσιάζει παγκόσμια διάδοση και ο ένας στους πέντε, ή, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.
Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ  κοινό πολλές φορές νοιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και, κάποιες φορές, με ελλιπή θεραπεία. Επίσης, κάθε ενόχλημα στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται σε «αιμορροϊδες». 'Aλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στο γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροϊδες. Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από το μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην εμμονή των συμπτωμάτων μετά την εγχείρηση για αιμορροϊδες.
Η διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου τίθεται από τον ειδικό ιατρό και όχι από τον ίδιο τον ασθενή ή κάποιον γνωστό του. Έτσι μόνο η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει ο ασθενής την δυνατότητα να απαλλαχθεί από  το χρόνιο αυτό βασανιστικό πρόβλημα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Επίσης κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα μέσα στο τελευταίο μέρος του εντέρου, αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση. Το τελευταίο τμήμα του εντέρου, πάνω από τον πρωκτό, ονομάζεται ορθό, και παίζει το ρόλο αποθήκης των κοπράνων, πριν αυτά αποβληθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, με τη λειτουργία της αφόδευσης. Τότε χαλαρώνει ο σφιγκτήρας του πρωκτού και η κάθοδος των κοπράνων προς τα έξω είναι πλέον εφικτή.  Φυσιολογικά το αιμορροϊδικό πλέγμα είναι γεμάτο με αίμα. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροϊδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.


Θρομβωμένη αιμορροΐδα
Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Τα αίτια

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Η δυσκοιλιότητα είναι η κυριότερη. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Η διατροφή αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα. Οι αιμορροίδες είναι σπάνια πάθηση στην Αφρικανική ήπειρο. Όταν όμως μετανάστες από την Αφρική στις Η.Π.Α. διατραφούν όπως και οι Αμερικανοί, αυξάνεται και σε αυτούς η συχνότητα εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας και σε αυτούς.
 'Aλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στην έξαρση των αιμορροΐδων είναι η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα, η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση. Πάντως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια στην αφόδευση και η μεγάλη διάρκειά της αποτελούν τους σοβαρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η υψηλότερη συχνότητα αιμορροϊδων εμφανίζεται μεταξύ των 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες, μάλιστα, εμφανίζουν σπανιότερα αιμορροϊδες συγκριτικά με τους άντρες.

Τα συμπτώματα

  • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης
  • Τοπικός ερεθισμός
  • Κνησμός
  • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό.

Η διάγνωση

Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο).

Θεραπεία

Οι αιμορροϊδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: 1ου βαθμού είναι αιμορροϊδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.
Η θεραπεία των αιμορροίδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική.
Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ένα μήλο έχει μόνο 3 γραμμάρια ίνας, μία τομάτα μόνο δύο. Παρόλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή ινών. Η κατανάλωση δημητριακών γίνεται έτσι απαραίτητη: μία κούπα All Bran περιέχει 27 γραμμάρια ίνας. Υπάρχουν βέβαια ειδικοί κατάλογοι περιεχομένου των διαφόρων τροφών σε ίνες που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί από ειδικούς ιατρούς ή φαρμακεία. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας δεν είναι τόσο καλή συνήθεια.


Εσωτερικές αιμορροΐδες
 Αν περνούν πάνω από δύο ημέρες χωρίς αφόδευση ή αν χρειάζονται πάνω από 5 λεπτά μέχρι την δίοδο των κοπράνων η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη. Προσοχή, όχι καθαρκτικά φάρμακα που είναι ερεθιστικά και πρέπει να δίνονται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά! Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δυσίατη από τις ίδιες τις αιμορροϊδες.
Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν  αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.
Μια από τις παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η διαστολή του πρωκτού με την τοποθέτηση 6-8 δακτύλων του χειρουργού και τον ασθενή υπό νάρκωση (τεχνική Lord). Λόγω του σοβαρού κινδύνου ακράτειας και των συχνών υποτροπών της νόσου, η μέθοδος αυτή έχει καταδικαστεί ως ακατάλληλη και επικίνδυνη από τους περισσότερους ειδικούς χειρουργούς του ορθοπρωκτικού σωλήνα.
Μια πλειάδα επεμβατικών τεχνικών έχουν εφαρμοστεί και έχουν προσφέρει βοήθεια στη χειρουργική επίλυση του προβλήματος της αιμορροϊδοπάθειας. Η σκληροθεραπεία, οι ελαστικοί δακτύλιοι (τεχνική Baron), η φωτοπηξία, η  «ανοικτή» αιμορροϊδεκτομή (τεχνική Milligan- Morgan) της Βρεττανικής σχολής, η «κλειστή» τεχνική (Ferguson) της Αμερικάνικής σχολής, η χρήση συρραπτικού μηχανήματος (τεχνική Longo) είναι ονομαστικά κάποιες από αυτές. Το υπαρκτό ενδεχόμενο υποτροπής, τα, έστω, και μικρά ποσοστά αποτυχίας, αλλά και επιπλοκών, ο, πολλές φορές, έντονος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος είναι και η κύρια αιτία καθυστέρησης και πηγή αποθάρρυνσης για αναζήτηση χειρουργικής βοήθειας από το φοβισμένο ασθενή, καθώς και η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της αιμορροϊδικής νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέρνων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο αναίμακτων μεθόδων για την οριστική αντιμετώπιση των  αιμορροϊδων. Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η άμεση σχέση της αιματικής ροής με τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου:
Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροΪδων.
Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.
 Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.
 Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.
Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος των υπερήχων ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.-

Θεραπεία  με  Υπερήχους :Σχετικά  Βίντεο  ακολουθούν :

http://youtu.be/sY_ef-f-zA8  ,
http://youtu.be/SOdfOhcm4cY  , http://youtu.be/2JNPR8N4vI8  , http://youtu.be/Un4BEPU0XDg  , Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχει δυσφημιστεί σαν πολύ επώδυνη για τον ασθενή, η προσεκτική εφαρμογή νέων μεθόδων από εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, χωρίς τη βασανιστική παρουσία των αιμορροϊδων.-

 4- ***  Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατίτιδας C;  :

*  Οι άνθρωποι με τον ιό της ηπατίτιδας C είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει τατουάζ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που εντόπισε ένα συσχετισμό ανάμεσα στα τατουάζ και τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας.
Αν και η έρευνα δεν απέδειξε ότι τα τατουάζ προκαλούν τη νόσο, εντούτοις ο ερευνητής Δρ Φριτζ Φρανσουά από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι «τα τατουάζ μπορεί να μας θέτουν σε κίνδυνο για την συγκεκριμένη νόσο, που μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό επί πολλά έτη». Η ηπατίτιδα C είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου και κίρρωσης του ήπατος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 34% των ανθρώπων με ηπατίτιδα C είχαν κάνει τατουάζ συγκριτικά με το 12% όσων δεν είχαν μολυνθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 2000 άτομα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Hepatology».-  Πηγή: vita.gr

5- ***  Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να «κρύβει» καρδιολογικά προβλήματα :
 
* Όσο πιο σοβαρό πρόβλημα στύσης αντιμετωπίζει ένας άνδρας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάσχει από κάποιο «σιωπηλό» καρδιολογικό πρόβλημα, που ακόμα δεν έχει διαγνωστεί, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα συμπεράσματα προηγούμενων μικρότερων μελετών. Ενώ οι προηγούμενες έρευνες είχαν απλώς διαπιστώσει τη σχέση ανάμεσα στα προβλήματα στύσης και σε εκείνα της καρδιάς, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι όσο χειρότερα είναι τα πρώτα, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος και για τα δεύτερα.
Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Σαξ και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμιλι Μπανκς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία και στοιχεία θανάτων, που αφορούσαν συνολικά 95.000 άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών.
Η μελέτη έδειξε ότι, μεταξύ των ανδρών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, όσοι είχαν μέτρια στυτική δυσλειτουργία, εμφάνιζαν 23% αυξημένη πιθανότητα να εισαχθούν κάποια στιγμή σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα, σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
Ο κίνδυνος για τους άνδρες χωρίς καρδιολογικό ιστορικό, αλλά με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ήταν αντίστοιχα αυξημένος κατά 35%. Τέλος, οι άνδρες που είχαν ταυτόχρονα διαγνωσμένο καρδιολογικό και σοβαρό στυτικό πρόβλημα ήταν 64% πιο πιθανό να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα με την καρδιά τους.
Ακόμα, οι άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους δεν έχουν πρόβλημα στύσης.
Ο αυξημένος καρδιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη στύση είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.
Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι η στυτική δυσλειτουργία παίζει προειδοποιητικό ρόλο για αφανή καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που περιορίζει τη ροή του αίματος (αρτηριοσκλήρωση), εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά που διαθέτει το ανδρικό γεννητικό όργανο.
Με αυτό το σκεπτικό, οι ουρολόγοι ή άλλοι γιατροί που βλέπουν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά στυτικά προβλήματα θα έπρεπε να τους συμβουλεύουν να επισκεφθούν και τον καρδιολόγο. Τα προβλήματα στύσης είναι αρκετά συνηθισμένα και εμφανίζονται περίπου στο 20% των ανδρών μετά την ηλικία των 40 ετών.

6- *** Οι άνδρες βιώνουν εντονότερα τα συμπτώματα της γρίπης! :

* Το ότι οι άνδρες παραπονιούνται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη, είναι γεγονός. Όπως υποστηρίζει η νευροεπιστήμονας Δρ Αμάντα Έλισον από το Πανεπιστήμιο Ντούρχαμ, αυτή η συμπεριφορά είναι μάλλον δικαιολογημένη!
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το επιχείρημά της θα δεχθεί κριτική, η νεαρή νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι οι άνδρες φαίνεται ότι όντως βιώνουν πιο βαριά τον πυρετό και τα συμπτώματα μιας ίωσης.
Η εξήγηση, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι βάσει της έρευνάς της σε ανθρώπινους εγκεφάλους, ο εγκέφαλος των ενήλικων ανδρών διαθέτει περισσότερους υποδοχείς θερμοκρασίας, συγκριτικά με τις γυναίκες, εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους της περιοχής του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται οι συγκεκριμένοι υποδοχείς.
Οι «έξτρα» υποδοχείς των ανδρών είναι και ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με την Δρ Έλισον, των πιο έντονων συμπτωμάτων, για τα οποία παραπονιούνται οι άνδρες, δεδομένου ότι η κυριότερη αντίδραση του οργανισμού, όταν υφίσταται μια λοίμωξη, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του, δηλαδή ο πυρετός, που σκοπό έχει να εξουδετερώσει τα παθογόνα μικρόβια, τα οποία δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.- Πηγή: vita.gr

7- *** ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ :
Θεραπεία κονδυλωμάτων :

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μια από τις συνηθέστερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Οφείλονται στον ιό Human Papilloma Virus (ΗΡV) και μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή. Εμφανίζονται ύστερα από μια περίοδο επώασης τεσσάρων με είκοσι εβδομάδων στο πέος, τα χείλη του κόλπου και μέσα ή γύρω από τον πρωκτό. Σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ανώδυνες, στο χρώμα του δέρματος και δεν παρουσιάζουν οίδημα ή ερυθρότητα. Με την πάροδο του χρόνου όμως διογκώνονται και μπορεί γίνουν επώδυνα.-
http://youtu.be/zUUv6EqXC98  ,



Τα κονδυλώματα είναι πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να υπάρχει σεξουαλική επαφή. Μπορούν να εμφανιστούν αυτόματα και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική σχέση με πάσχον άτομο σε έγκυες γυναίκες, σε ορισμένες συστηματικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης), καθώς και σε άτομα με χρόνιες μολύνσεις των γεννητικών οργάνων.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Ο ιός δεν είναι δυνατό να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Ωστόσο, τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν με τους εξής τρόπους:
  • Laser CO2: Τα κονδυλώματα καταστρέφονται με τη χρήση Laser CO2. Είναι η μόνη μέθοδος με την οποία απαλλασσόμαστε με μία και μόνη συνεδρία από τα κονδυλώματα.
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Χειρουργική αφαίρεση  σε πολύ ευμεγέθη κονδυλώματα που δημιουργούν προβλήματα
  • Θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη – wartec, ιμικουιμόδη -aldara)

Είναι απαραίτητο να γίνεται η αφαίρεσή τους, γιατί ο ιός που τα προκαλεί μπορεί να είναι παράγοντας δημιουργίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Κόστος θεραπείας
Η τιμή της laser θεραπείας των κονδυλωμάτων ξεκινά από τα 100 ευρώ.-

8- *** ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ :
laser αποτρίχωση
* Αποτρίχωση με laser: Η ιδανική λύση για την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα


Η αποτρίχωση με laser είναι μία τεχνική που χρησιμοποιεί ειδικό laser συγκεκριμένου μήκος κύματος, που απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας και την καταστρέφει. Πρόκειται για μία από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές της αισθητικής δερματολογίας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με laser;

H αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα: πρόσωπο, πόδια, μασχάλες, μπικίνι, κοιλιά, πλάτη, χέρια.
Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι:
Η ακρίβεια: Το laser στοχεύει επιλεκτικά στο θύλακα της τρίχας και δεν προξενεί καμία βλάβη στο δέρμα και τους γύρω ιστούς.
Η ταχύτητα: Οι συνεδρίες laser αποτρίχωσης διαρκούν από 15-45 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή όπου γίνεται η εφαρμογή. Ο κάθε παλμός του laser στοχεύει σε πολλές τρίχες ταυτόχρονα.
Η αποτελεσματικότητα: Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με laser είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αφού επιτυγχάνεται μόνιμη εξάλειψη της τριχοφυίας μετά από 5-7 συνεδρίες.

Πώς να προετοιμαστείτε για τη συνεδρία της αποτρίχωσης με laser 

Πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες αποτρίχωσης με laser, είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό δερματολόγο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα προκύψουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Μην κάνετε αποτρίχωση με κερί, ηλεκτρόλυση ή αποτριχωτική συσκευή για 6 εβδομάδες πριν από τη συνεδρία. Το laser στοχεύει στη ρίζα της τρίχας, γι αυτό δεν πρέπει να έχει αφαιρεθεί. Οι τρίχες θα πρέπει να έχουν μήκος 2-3 χιλιοστά.
Για το διάστημα πριν τη συνεδρία, καλό θα ήταν να αποφύγετε την έκθεση της περιοχής στον ήλιο. Το laser είναι πιο αποτελεσματικό όταν το δέρμα είναι ανοιχτόχρωμο και οι τρίχες σκούρες.

Η συνεδρία laser αποτρίχωσης

Πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του laser, ο δερματολόγος θα ρυθμίσει το μηχάνημα ανάλογα με την περιοχή όπου θα γίνει η αποτρίχωση, το χρώμα του δέρματος και της τρίχας. Στη συνέχεια, θα σας δοθούν ειδικά γυαλιά για να προστατέψετε τα μάτια σας από την ακτινοβολία.
Η διάρκεια της συνεδρίας διαρκεί από 10 λεπτά για τις μικρές περιχές (άνω χείλος, μπικίνι) έως 45 λεπτά για τις μεγαλύτερες (γάμπες και μηροί). Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη, εφόσον χρησιμοποιούνται ειδικοί μηχανισμοί ψύξης. Μετά το τέλος της συνεδρίας ίσως χρειαστεί η εφαρμογή μίας καταπραϋντικής λοσιόν, εάν παρατηρηθούν ερεθισμοί. Οι συνεδρίες αποτρίχωσης με laser πραγματοποιούνται ανά 1,5-2 μήνες. Για χρονικό διάστημα ενός μήνα μετά τη συνεδρία, η περιοχή παραμένει καθαρή από τρίχες. 

9-  ***  Πολλά μήλα την ημέρα κάνουν τις στενοχώριες πέρα! :

* Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ήρεμους, ευτυχισμένους και ενεργητικούς, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τη δρα Τάμλιν Κόνερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα ψυχολογίας της υγείας «British Journal of Health Psychology», μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα καθημερινά συναισθήματα και την κατανάλωση τροφών.
Για αυτόν τον σκοπό ζήτησαν από 281 νέους εθελοντές με μέση ηλικία 20 ετών να συμπληρώνουν επί τρεις εβδομάδες καθημερινά ένα ημερολόγιο σχετικά με το τι έτρωγαν και, παράλληλα, να καταγράφουν τη συναισθηματική κατάστασή τους με μια βάση κλίμακα αξιολόγησης από τα πιο αρνητικά έως τα πιο θετικά συναισθήματα. Οι εθελοντές έτρωγαν διάφορα φαγητά, είτε υγιεινά είτε ανθυγιεινά, ενώ δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.
Η μελέτη έδειξε μια στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και στη θετική διάθεσή του. «Τις μέρες που οι άνθρωποι έτρωγαν πιο πολλά φρούτα και λαχανικά ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι και ενεργητικοί» δήλωσε η Κόνερ.
Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε μάλιστα ότι και την επόμενη μέρα ήταν καλύτερη η διάθεση όσων είχαν φάει αρκετά φρούτα και λαχανικά κατά την προηγούμενη μέρα, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι αυτές οι υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά την ψυχική διάθεση. Η επίδραση αυτή μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τον δείκτη σωματικής μάζας του ατόμου, δηλαδή από το πόσο παχύς ή αδύνατος είναι.
«Οι νέοι πρέπει να καταναλώνουν περίπου επτά έως οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, για να δουν αισθητή θετική αλλαγή. Μια μερίδα είναι, κατά προσέγγιση, η ποσότητα που χωράει στην παλάμη ή μισό φλιτζάνι» δήλωσε η Κόνερ, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν κι άλλες σχετικές έρευνες πάνω στο θέμα.

10-  ***  Νέα μέθοδος υπόσχεται μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος :

* Σημαντική ελπίδα για το μέλλον στον τομέα της μυοκαρδιακής αναγέννησης με κυτταρικές θεραπείες, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών.
Σύμφωνα με αυτά μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος επιτυγχάνουν τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά!
Την αποκάλυψη αυτή, έκανε σήμερα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος:
«Τα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών, τόνισε ο κ Αδαμόπουλος, προς το παρόν δείχνουν ότι η χορήγηση προγονικών κυττάρων του μυελού των οστών από ενηλίκους ή προγονικών κυττάρων που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, είναι ικανή να επιφέρει βελτίωση της λειτουργικότητάς της. Μάλιστα τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο οταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά φαίνεται, από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μειώνουν μέχρι και 30% την ουλή του εμφράγματος».
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας του Παν/ου Αθηνών κ. Ιωάννη Τερροβίτη «το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (από μη συμβατό δότη), χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοκατασταλτικής αγωγής, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση αυτόλογων κυττάρων (κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή)».
Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Τερροβίτης ήδη μια μελέτη φάσεως ΙΙ με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων μετά από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, έχει λάβει έγκριση από τον FDA και ξεκίνησε πρόσφατα.
Μεταμόσχευση – «Τεχνητή καρδιά»
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, έχει αρκετά υψηλό κόστος και είναι δυνητικά θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα, 30-40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν στον πρώτο χρόνο από την πρώτη τους εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου. Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την κύρια αιτία εισόδου στο νοσοκομείο ασθενών πάνω από τα 65 χρόνια.
Παρά τις βελτιώσεις της τελευταίας 20ετίας στην φαρμακευτική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας στην καρδιολογία σημαντικό ποσοστό ασθενών παρουσιάζει επιδείνωση της νόσου με πολλαπλές εισαγωγές στο νοσοκομείο και υψηλή θνητότητα. Απαξ και ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο με απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα επανεισαγωγής, η οποία ανέρχεται στο 20% τον πρώτο μήνα και στο 50% το πρώτο 6μηνο, διατρέχει 10πλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον μη νοσηλευόμενο ασθενή και επιβαρύνει οικονομικά τα συστήματα υγείας. Οι νοσηλείες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια απαιτούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
«Η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί την πλέον δόκιμη θεραπεία στους ασθενείς αυτούς καθώς επιμηκύνει σημαντικά τη ζωή τους (μέση επιβίωση πάνω από 12 χρόνια) και προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα ζωής, σε βαθμό που πάνω από το 50% των μεταμοσχευμένων επιστρέφουν στην εργασία τους και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και 5 χρόνια μετά» τόνισε ο διευθυντής καρδιολογίας του «Ευαγγελισμού» κ. Αντώνης Σιδέρης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι μεταμοσχεύσεις, παγκοσμίως δεν υπερβαίνουν τις 5500-6000 όταν μόνο στις ΗΠΑ οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ανέρχονται στις 300.000. Μάλιστα οι ασθενείς κάτω των 75 χρόνων, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεταμόσχευση ή μηχανική υποστήριξη, φτάνουν τις 150000.
Αντίστοιχα στη χώρα μας οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κυμαίνονται μεταξύ 10.000 και 20000 και κάτω των 75χρόνων, που θα μπορούσαν θεωρητικά να ωφεληθούν από μεταμόσχευση ή μηχανική υποστήριξη, 5000.
«Ως εκ τούτου η ανάγκη προσφοράς στον ολοένα αυξανόμενο αυτό πληθυσμό θεραπειών πέραν της μεταμόσχευσης είναι πλέον διεθνώς άκρως επιτακτική» υπογράμμισε ο συντονιστής διευθυντής καρδιολογίας στο «Ελπίς» κ. Αθανάσιος Τρίκας.
Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα η μεταμόσχευση καρδιάς γνωρίζει τους τελευταίους μήνες καινούρια άνθιση με την πραγματοποίηση 17 μεταμοσχεύσεων μέσα σε 7 μήνες.
Η ανάγκη, λοιπόν, εξεύρεσης λύσης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου έδωσε ώθηση στην τεχνολογική εξέλιξη και εφαρμογή των συσκευών χρόνιας μηχανικής υποστήριξης (assist devices), των κοινώς ονομαζόμενων “τεχνητών καρδιών”. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται είτε σαν γέφυρα για μεταμόσχευση (bridge to transplantation), εξασφαλίζοντας έτσι χρόνο μέχρι την ανεύρεση του πολυπόθητου κατάλληλου μοσχεύματος, είτε σαν καταληκτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση (destination therapy) και στους οποίους πριν μερικά χρόνια τα θεραπευτικά μας όπλα θα είχαν εξαντληθεί. Η μακροχρόνια μηχανική υποβοήθηση όχι μόνο αυξάνει την επιβίωση των ασθενών αυτών αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής τους.
Η χρήση των συσκευών μηχανικής υποβοήθησης διαδίδεται με εξαιρετική ταχύτητα έτσι ώστε το 40% των ασθενών που μεταμοσχεύονται να υποστηρίζεται ήδη μηχανικά πριν την μεταμόσχευση.
Η ετήσια επιβίωση ασθενών που φέρουν συσκευές μηχανικής υποστήριξης σαν γέφυρα για μεταμόσχευση πλησιάζει το 90% και ουσιαστικά δεν διαφέρει από την ετήσια επιβίωση ασθενών μετά από μεταμόσχευση καρδιάς.
Με αυτό το δεδομένο, το ενδεχόμενο να υποκαταστήσουν οι “τεχνητές καρδιές” την μεταμόσχευση, δίνοντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, δεν θεωρείται πλέον εξέλιξη που αφορά στο μακρινό μέλλον, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος καρδιολόγος του τμήματος καρδιακής ανεπάρκειας-μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος. Ήδη βρισκόμαστε στα μηχανήματα 3ης γενιάς και η καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει την παραπάνω πρόβλεψη, καθώς πλήρως εμφυτεύσιμες, μικρότερες και αποτελεσματικότερες συσκευές άρχισαν να δοκιμάζονται.
Αλλά και στην περίπτωση που οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται σαν καταληκτική θεραπεία και που αφορούν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με συμπαρομαρτούντα προβλήματα όπως η πνευμονική υπέρταση ή η νεφρική δυσλειτουργία ή η παχυσαρκία, η ετήσια επιβίωση ολοένα και βελτιώνεται ανερχόμενη με τα σημερινά δεδομένα στο 75%. Στην αύξηση αυτή της επιβίωσης συμβάλλουν 3 παράγοντες: η τεχνολογική πρόοδος, η καλύτερη γνώση της λειτουργίας και των επιπλοκών των συσκευών αυτών και η ορθολογικότερη επιλογή των κατάλληλων ασθενών.
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, μετά από αξιολόγηση των τεχνολογικών εξελίξεων και των νεότερων κλινικών δεδομένων, αναβάθμισε πρόσφατα στις κατευθυντήριες οδηγίες της την ένδειξη για εμφύτευση των συσκευών αυτών σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην έγκαιρη παρέμβαση πριν επιδεινωθεί η κατάσταση των ασθενών με την εμφάνιση δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ή/και ηπατικής δυσλειτουργίας. Με την ανάπτυξη δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας και επομένως με την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης όχι μόνον της αριστεράς αλλά και της δεξιάς κοιλίας, η 6μηνη επιβίωση πέφτει από το 85-90% στο 55-60%.
«Για το λόγο αυτό οι ασθενείς θα πρέπει άμεσα να παραπέμπονται στα τεταρτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα», όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητή καρδιολογίας Παν/ου Αθηνών κ. Γεράσιμος Φιλιππάτος.

11- *** Αποσύρεται αντισυλληπτικό υπεύθυνο για τέσσερις θανάτους :

* Στην απόσυρση φαρμάκου της γερμανικής εταιρίας Bayer, το οποίο ευθύνεται για το θάνατο τεσσάρων ατόμων, προχωρά η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων (ANSM).
Η απαγόρευση αφορά το φάρμακο Diane-35 και τα γενόσημά του, διευκρίνισε ο καθηγητής Ντομινίκ Μαρανινσί, ο γενικός διευθυντής της ANSM, του οργανισμού που ελέγχει την ασφάλεια των φαρμάκων και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.
Ο Μαρανινσί είπε ότι θα αποσυρθούν από την αγορά όλες οι παρτίδες του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τους ασθενείς να μην διακόψουν άμεσα τη θεραπεία τους αλλά να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.
Την Κυριακή η ANSM είχε ανακοινώσει ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν καταγραφεί 125 περιστατικά θρόμβωσης και τέσσερις θάνατοι που συνδέονται με τη λήψη του χαπιού.

***

*** ΒΙΝΤΕΟ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ  :
*** Ευρώτας π. Σπάρτης : http://youtu.be/-x_1qjKT19Q  , ~***622 Σκάλα και Βαλύρα από Άγιο Φλώρο 2013 : Aπό την γέφυρα ποταμού Παμίσου της νέας Ε.Ο. στον Άγιο Φλώρο Αρφαρών διακρίνουμε Σκάλα , περιοχή Αγίου Φλώρου , Αρφαρών Βαλύρα και Ι.Μ. Βουλκάνου : http://youtu.be/6YDluR96nhI  , ~***625 ΠΑΜΙΣΟΣ ποταμός στην γέφυρα Αγίου Φλώρου νέας Ε.Ο. Καλαμάτας – Τρίπολης –Αθήνας 2013 : http://youtu.be/0Sz1DnwlfNc  , ~*** 623 Έργα(συμπληρωματικά) στο βάλτο Αγίου Φλώρου της νέας Ε.Ο. Καλαμάτας – Αθηνών 01/02/ 2013 : Διακρίνονται συνεργεία εργασιών στο βάθος μετά την γέφυρα Παμίσου ποταμού .: http://youtu.be/PtMKQaWBK4s  , ~*** 624 Γέφυρα Παμίσου Αγίου Φλώρου της νέας Ε.Ο. , 2013 : http://youtu.be/lcuHp0YME5U  , ~*** 626 Άγιος Φλώρος πηγές Πάμισος ποταμός 2013 : http://youtu.be/lAVyZ2hnGMo  ,



**** ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01 , =       2276   video.-
 
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =      655 video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , =    660/ 640   video.-
                                                         
ΣΥΝΟΛΟΝ  :    3571     Βίντεο ν  Αναρτημένα  .- 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2013  :

  ~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/01/28-2013.html  , Ηλιόλουστη χειμωνιάτικη αλκυονίδα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 στην ενημέρωση .-
~**  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/01/t-28-2013.html ,  Tο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 .-  ~**   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/01/29.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/01/to-30-2013.html , To  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη 30  Ιανουαρίου  2013  : Μιά  ηλιόλουστη καλοκαιρινή  ημέρα μέσα στο χειμώνα (Αλκυονίδες μέρες ) .-
~** ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html , Ανέκδοτα διδάγματα των Αρχαίων Ελλήνων Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 , Φιλοσοφια καί .... διάλογοι  .-
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/01/t-31-2013.html  , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 .-
~** 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/01/31-2013.html , ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ Γεγονότα - Ιστορία Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 .-
~**
  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ     ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013  :  
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/1-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2013 ,  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γιά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! Μαζί με την Καλημέρα μας ! .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/01-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  γιά  Όλους  μας.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου