ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018 .
 



~* Άγιος Κωνσταντίνος Αρφαρών   2018 :
https://youtu.be/lJ8tnozPmmE  .-
~* Τραπέζι , γιορτή Ελένης Μαρίν  Μπούρα 20/05/2018 ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ ΑΡΦΑΡΑ: https://youtu.be/op-Kh9pmxfk  .-

 
~ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης: Οι Ισαπόστολοι στην πίστη και στα έργα
: του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Διδάκτωρος Θεολογίας
H εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης συνθέτουν μια ποικιλία χαρισμάτων, αγιότητας βίου, πρακτικών σχέσεων στον τομέα της πολιτικής, κοινωνίας και πολιτισμού. Δικαίως η Εκκλησία τους απέδωσε τον τίτλο των «Ισαποστόλων». Ένα τίτλο βαρύνουσας σημασίας, για την πίστη και πράξη, για την συνέχεια της διακονίας, της ομολογίας του Χριστού, της διαφύλαξης και της μετάδοσης της πίστης των Αποστόλων.
* Η Α´ Οικουμενική Σύνοδο στην οποία συμμετείχε ο Μ. Κωνσταντίνος, είναι το τρανό παράδειγμα του σεβασμού και της ελευθερίας της έκφρασης των Πατέρων της Συνόδου. Είναι αυτός που διαφύλαξε και διακήρυξε την πίστη της Νικαίας.
Ως ισαπόστολοι, Μητέρα και υιός προηγούνται της εξόδου της Εκκλησίας από την αφάνεια, μια ιδιωτική εν μέρη θρησκευτική κοινότητα, όπως κατανοούνταν την εποχή εκείνη, στη δημόσια εμφάνιση, ελευθερία μέσα στην βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η Εκκλησία του Χριστού απέκτησε μια θεσμική βάση και με την πίστη, την διδασκαλία και την ασκητική της πνευματικότητα κατόρθωσε να γίνει όχι μόνο ένας εκπολιτιστικός και πνευματικός πόλος έλξης γι’ αυτούς που δεν ήταν χριστιανοί, αλλά και να καταστεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων μια σημαντική δύναμη. Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού η οικοδόμηση των παναγίων προσκυνημάτων, ναών, μοναστηριών και εκκλησιών, είναι μέχρι και σήμερα πρότυπα σημαντικά προσφοράς και διακονίας. Η Κωνσταντινούπολη, η Νέα Ρώμη. Με την μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας στην Νέα Ρώμη ή την του Κωνσταντίνου Πόλη, την Βασιλεύουσα, ο Μ. Κωνσταντίνος έθεσε τα θεμέλια της δημιουργίας του πρώτου σημαντικού κέντρου της ορθοδοξίας την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Η Πόλης αυτή θα αποτελέσει το κέντρο της ιεραποστολής της Εκκλησίας, ειδικά στον βορρά.
~  Οι δύο Άγιοι μας φανερώνουν ακόμη ορισμένα σημαντικά πράγματα και για εμάς τους χριστιανούς, που ίσως να μην έχουμε την οικονομική, πολιτική, ή άλλη εξουσία. Αφ’ ενός πρέπει να προσευχόμαστε γι’ αυτούς που είναι στην εξουσία, και που μπορεί να μην είναι χριστιανοί, γιατί η Εκκλησία δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη πολιτική δομή. Συνάμα δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στην φυσική και πνευματική υπόσταση. Κανένας διαχωρισμός ως μέλη της Εκκλησίας και ως μέλη της Πολιτείας. Γιατί η ορθόδοξη πίστη δεν είναι μόνο μια προσωπική ομολογία άλλα και δημόσια πίστη. Τα έργα των Ισαποστόλων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μας δείχνουν ότι πολλά πράγματα στην σημερινή κοινωνία μπορούμε να τα βελτιώσουμε και να τα διορθώσουμε. Δυνάμεθα και εμείς οι ελάχιστοι να φέρουμε τις αξίες πίστης και διακονίας που είναι διαχρονικές, να εμπλουτίσουν κάθε πτυχή στην κοινωνική και πολιτική σφαίρα του σήμερα.

Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη: Θαυμαστή εμφάνιση της Αγίας Ελένης
~  Του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου
Για ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος και τη δύναμη της ακολουθίας των εγκαινίων ενός ναού θα σας διηγηθώ μια ιστορία που έγινε προ πενταετίας σε χωριό της μητροπόλεώς μας, το Σαράντι. Εκεί που η αγία Ελένη εμφανίστηκε σε μια γυναίκα που κατάγεται από το χωριό αυτό, που η εκκλησία του είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
* Η γυναίκα αυτή αντιμετώπιζε μια δύσκολη ασθένεια και μια μέρα της εμφανίζεται η αγία Ελένη και της λέει: «Θα σε κάνω καλά! Αλλά, έχω κι εγώ ένα πρόβλημα που χρειάζομαι τη δική σου βοήθεια». «Τι πρόβλημα έχεις εσύ, αγία μου Ελένη»; «Στο χωριό σου, ο ναός δεν εγκαινιάστηκε ποτέ. Θέλω να το πεις αυτό στον παπά, για να φροντίσει να γίνουν τα Εγκαίνια».
Όταν πλησίαζε η πανήγυρις των αγίων, 21 Μαΐου, πήγε, βρήκε τον ιερέα του χωριού, τον μακαριστό σήμερα πατέρα Στυλιανό, και του το είπε. Ο παπάς την αποπήρε, λέγοντάς της: «Πήγαινε, κόρη μου, στη δουλειά σου. Η Εκκλησία μας είναι 400 χρονών. Πώς γίνεται να μην έχει Εγκαίνια; Έχει τοιχογραφίες. Αν είδες έναν άγιο στο όνειρο σου, τώρα θα πιστεύουμε στα όνειρα»; Πράγματι, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στα όνειρα.
Οπότε, η γυναίκα ταπεινωμένη, σιωπηλή, έκανε υπακοή κι έφυγε.
Πέρασε ένας χρόνος και όταν πλησίαζε πάλι η εορτή των αγίων, η αγία της εμφανίστηκε για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά όχι στον ύπνο της και θυμωμένη της λέει: «Όταν έρθει ο δεσπότης να το πεις σ’ αυτόν».
Έτσι, λοιπόν, στον εσπερινό των αγίων την ώρα της λιτανείας πρόσεξα πως η γυναίκα αυτή έκλαιγε, χωρίς σταματημό. Τη ρώτησα γιατί κλαίς και μου είπε να σου πω μετά. Είπαμε το «Δι’ ευχών» και μου διηγήθηκε την εμπειρία της.
Τότε, εισήλθα στο ιερό μαζί με τον παπά και σηκώσαμε τα ενδύματα της αγίας τράπεζας, για να δούμε αν υπάρχει ο «ομφαλός» -όπως εμείς έχουμε ομφαλό, έχει και η αγία τράπεζα, γιατί είναι ζωντανό σώμα- που μέσα τοποθετούμε λείψανα μαρτύρων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός ναού. Να δούμε αν υπάρχουν οι τέσσερεις οπές των ευαγγελιστών. Και βλέπουμε να μην υπάρχει τίποτα. Ήταν σκέτο μάρμαρο! Κοιτάξαμε και κάτω από την αγία τράπεζα αν υπάρχει το «φυτόν» όπως λέγεται. Διότι κάποιες παλαιές αγίες τράπεζες έχουν τοποθετημένα τα λείψανα των μαρτύρων σ’ αυτή την οπή, στο «φυτόν». Δεν υπήρχε τίποτα που να δεικνύει ότι ο ναός είχε εγκαινιαστεί κι έτσι ορίσαμε ημερομηνία για τα Εγκαίνια.
~ Την ημέρα των Εγκαινίων και συγκεκριμένα τη στιγμή που έγινε η πλύση, ο ραντισμός και η χρίση με μύρο της αγίας τράπεζας και όταν είπαμε «Πρόσχωμεν» κι εψάλει τρείς φορές το «Αλληλούια», ευωδίασε η εκκλησία όλη. Δείγμα ότι η αγία Ελένη ευαρεστήθηκε από την πράξη των Εγκαινίων.
Πόσο οι άγιοι μας είναι ζωντανοί μέσα στη ζωή μας! Πόσο φροντίζουν τις εκκλησίες τους και πόσο φροντίζουν όλα να γίνονται σύμφωνα με την τάξη που όρισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Καταλαβαίνουμε έτσι και το νόημα της «οπισθάμβωνος ευχής», την οποία ο ιερέας πριν από την απόλυση λέει μεγαλόφωνα: «Ο ευλογών τους ευλογούντάς σε, Κύριε, και αγιάζων τους επί σοι πεποιθότας, σώσον τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου. Το πλήρωμα της Εκκλησίας σου φύλαξον. Αγίασον τους αγαπώντας την ευπρέπειαν του οίκου σου.Συ αυτούς αντιδόξασον τη θεϊκή σου δυνάμει και μη εγκαταλίπης ημάς τους ελπίζοντας επί σε».
Ας μην ξεχνούμε ότι εγκαινιάζουμε ναούς για να ανακαινίζουμε τους εαυτούς μας. Οι ναοί από μόνοι τους είναι πέτρες και πηλός. Από τη στιγμή όμως που αυτές οι πέτρες και αυτός ο πηλός, μετέχουν της ενέργειας τους Αγίου Πνεύματος και ενώνεται το κτιστό με το Άκτιστο, η δημιουργία με τον Δημιουργό, μπορούμε κι εμείς να μεταβληθούμε, να ανακαινισθούμε και να μεταμορφωθούμε. Κι αυτό γίνεται σιγά-σιγά. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος μας μεταμορφώνει διακριτικά και ανεπαίσθητα. Και μεταμορφωνόμαστε όταν μετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, εξαιρέτως δε στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Αυτό να είναι η έγνοια της ζωής μας, για τη ζωή μας την αιώνιον˙ Αμήν!
* Απομαγνηματοφωνημένο απόσπασμα κήρυγμα σε Εγκαίνια Ναού

*** Διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου: Τέλος στην αναμονή ενός έργου που «σέρνεται» από το 2013 
Η υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου μέσω της ΤΕΡΝΑ έχει αναγγελθεί ουκ ολίγες φορές, στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Φαίνεται, όμως, ότι τα λόγια τελείωσαν και προχωράμε σε ένα έργο για το οποίο έχει υπάρξει (και συνεχίζουν) πλήθος διαμαρτυριών. Τόσο από κατοίκους όσο και από την περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία νέα, εντός 15νθημέρου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου μεταξύ της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό ανέφερε προχθές ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο περιθώριο ξενάγησης δημοσιογράφων στο εργοτάξιο του ΣΔΙΤ Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λήξει μια υπόθεση που «σέρνεται» εδώ και μια επταετία και έχει κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ευρωπρόστιμα, καθώς συνεχιζόταν η πρακτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη γνωστή μέθοδο της απόθεσης σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Οι εγκαταστάσεις του νέου ΣΔΙΤ θα περιλαμβάνουν τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη, καθώς και δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κόρινθο και Άργος.
Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων έχει οριστεί στους 150.000 τόνους ετησίως και μέγιστη ποσότητα 200.000 τόνους ανά έτος. Πρόκειται για λύση η οποία, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά Δήμο. Κι αυτό, γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν δε θα είναι μεγάλες, με συνέπεια να υπάρχει οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες. Το κόστος εισόδου των απορριμμάτων (gate fee), κατά μέσο όρο, θα είναι 68 ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας της σύμβασης δε θα ξεπερνά τα 28 χρόνια.
Παράλληλα, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και άλλα ΣΔΙΤ, μεταξύ των οποίων για τα απορρίμματα, με πιο ώριμο το έργο του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Ρόδο, το οποίο σύντομα θα εγκριθεί από την υπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).
Το σχέδιο του Δήμου του νησιού περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης στα βόρεια της Ρόδου, με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης, δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και επέκταση του χρόνου ζωής του υπάρχοντος ΧΥΤΥ για 20 χρόνια. Α.Π.

***  Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία – Νέο ραντεβού Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς Ο Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν εγείρει καμιά εδαφική διεκδίκηση, σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας
~  Νέα συνάντηση θα γίνει στις 24 και 25 Μαίου στη Νέα Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με πηγές από τη Νέα Υόρκη, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νϊμιτς.
Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ίσως και μια τελευταία ευκαιρία για βήματα προόδου μετά το ναυάγιο με το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» και την επιστροφή στις αρχικές πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς.Βεβαίως, οι δύο είναι οι επικρατέστερες, το Nova και Gorna Macedonijia και πιθανότατα πάνω σ’ αυτά τα σενάρια θα κινηθούν και οι συζητήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση με τα πέντε ονόματα του γνώστη πλέον της υπόθεσης κι εμπλεκόμενου επί 27 έτη αμερικανού διπλωμάτη ήταν:Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:Nova MakedonijaSeverna MakedonijaGorna MakedonijaVardarska Makedonija
Makedonija (Skopje).
Από την αρχή, ωστόσο, για διάφορους λόγους είχαν απορριφθεί το δεύτερο, το τέταρτο και το πέμπτο όνομα. Αντιθέτως, «ζεστά» παρέμεναν» τα Nova Makedonija και Gorna Makedonija. Το ένα έχει χρονικό προσδιορισμό και διπλωμάτες έλεγαν ότι μπορεί να είναι μια λύση αφού μιλά για ένα νέο κράτος, μια νέα Μακεδονία που δεν σχετίζεται με την παράδοση, με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Το μειονέκτημα που έκανε πολλούς να αντιδρούν, είναι ο αλυτρωτισμός που κρύβει το «Νέα». Όπως εξηγούσαν από τότε πολιτικοί και αναλυτές, μοιάζει με τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κ.λπ.) που πάντα κρύβουν την ελπίδα για τα παλαιά εδάφη, εμπεριέχουν δηλαδή αλυτρωτισμό.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Nova Makedonija είναι πιο κοντά στα «θέλω» των δύο πλευρών αλλά η Αθήνα επιμένει και πάλι στο erga omnes «εδώ και τώρα».Οσο για το Gorna Makedonija, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, έχει το θετικό ότι είναι κοντά στην εθνική γραμμή που χαράχτηκε την προηγούμενη 10ετία. Και αυτό, όμως, έχει μειονεκτήματα κι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις δύο χώρες.Δήλωση ΖάεφΕν τω μεταξύ, σε σημερινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει χρονικό προσδιορισμό το Ilidenska και υπογραμμίζει ότι η χώρα του δεν εγείρει καμιά εδαφική διεκδίκηση, σέβεται το απαραβίαστο των συνόρων και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού και της Ελλάδας. Το τηλεφώνημαΗ συνάντηση στη Νέα Υόρκη δείχνει και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από την αμερικανική κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος το ταχύτερο. Ερχεται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Σε μια κίνηση υψηλής διπλωματικής σημασίας και βαρύνουσας συνομιλίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο, Τσίπρας και Πενς μίλησαν για όλα τα ανοικτά θέματα αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε στον Μάικλ Πενς τη σταθερή θέση της Ελλάδας για λύση στην υπόθεση της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά με προαπαιτούμενο την αποδοχή από μέρους της του erga omnes μέσα από συνταγματική αλλαγή.Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι δύο κυβερνήσεις για να λυθεί το ακανθώδες διμερές πρόβλημα, στηρίζει τις κινήσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και υπογράμμισε ότι μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις που ο κ. Νίμιτς έχει καταθέσει.Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

*** Κάθειρξη 26,5 χρόνων στον Αιγύπτιο που τραυμάτισε αστυνομικούς στην Καλαμάτα 
Είκοσι έξι χρόνια και έξι μήνες κάθειρξης είναι η ποινή που επέβαλε χθες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας στον Αιγύπτιο που το Σεπτέμβρη του 2017 αποπειράθηκε να σκοτώσει και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Χθες, στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, διεξήχθη η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση για την πολύκροτη δίκη που έχει συγκλονίσει τη Μεσσηνία αλλά και το πανελλήνιο. Ο Αιγύπτιος είχε παραπεμφθεί για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσας κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας, της ληστρικής κλοπής, της οπλοχρησίας, της αντίστασης κατά της Αρχής, τελεσθείσας από δράστη που οπλοφορούσε, ενώ τα πρόσωπα κατά των οποίων στράφηκε η πράξη διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο, και της απόπειρας βιασμού.
Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της ληστρικής κλοπής, της οπλοκατοχής και της αντίστασης κατά της Αρχής, όπως αυτά περιγράφονταν στο κατηγορητήριο, ενώ για την κατηγορία της απόπειρας βιασμού δέχθηκε τον αυτοτελή ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισης, Νικολάου Αγγελόπουλου, περί μη πλήρωσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος και πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας στο πλημμέλημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας της παθούσας.
Στη συνέχεια αγόρευσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Γιώργος Ράλλης, που ζήτησε την καταδίκη του για όλα τα αδικήματα, παραθέτοντας νομικά επιχειρήματα στη βάση των συμβάντων.
Ακολούθως αγόρευσε ο συνήγορος υπεράσπισης, Νικόλαος Αγγελόπουλος.
Το Μ.Ο.Δ. Κυπαρισσίας έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για όλες τις κατηγορίες, εκτός αυτής της απόπειρας βιασμού, την οποία, τελικά, μετέτρεψε σε πλημμέλημα, αυτό της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επιδικάζοντας συνολική ποινή καθείρξεως 26 ετών και 6 μηνών.
Σε δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι στόχος της υπεράσπισης, από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δεν ήταν η υποστήριξη της αθωότητας του κατηγορουμένου, αλλά η ανάληψη της ευθύνης για εκείνες και μόνο τις πράξεις που πράγματι διέπραξε και στο βαθμό που συμμετείχε σ’ αυτές και όχι αυτές για τις οποίες κατηγορούνταν. Ευχαρίστησε, δε, το δικαστήριο για την ορθή αξιολόγηση των υπερασπιστικών ισχυρισμών και την ευθυκρισία του.

*** Στο ΜΟΔ Κυπαρισσίας ή Γυθείου παραπέμπεται η άγρια δολοφονία του Π. Γυφτέα
 
Φως στα σκοτεινά σημεία μιας από τις πιο άγριες δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στην Καλαμάτα, εκείνης του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, αναμένεται να ρίξει το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση ύστερα από 7 και πλέον χρόνια.
Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται μόνο ένας 51χρονος που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός, ενώ οι φυσικοί δράστες της δολοφονίας, αν και έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους, δεν έχουν συλληφθεί και εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα.
Ο 51χρονος που είχε συλληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και κρατείται για άλλες υποθέσεις, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ως ηθικός αυτουργός για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα και για διακεκριμένη κλοπή.
Αρχικά η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όμως το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο λόγω της ανθρωποκτονίας και παρέπεμψε την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία εκδίκασης, καθώς και αν θα γίνει στο ΜΟΔ Κυπαρισσίας ή στο ΜΟΔ Γυθείου.
  Φρικτός θάνατος
Ο 46χρονος επιχειρηματίας, Παναγιώτης Γυφτέας, ο οποίος μόλις τα προηγούμενα χρόνια είχε επιστρέψει από το εξωτερικό, στις 28 Φεβρουαρίου 2011 βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι, στην αγροτική περιοχή Αγριώματα στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας.
Σόκαρε το γεγονός ότι ο 46χρονος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, έπεσε θύμα ενέδρας ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.
Η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λίγο πριν από την είσοδο του σπιτιού του οι δράστες τού έκλεισαν με αυτοκίνητο το δρόμο και τον αιφνιδίασαν. Εκτιμούσαν δε ότι κάτι είχε που δεν τους έδινε ο άτυχος 46χρονος και η κατάσταση ξέφυγε, καθώς λόγω της προσωπικότητας και της σωματικής του διάπλασης κρίθηκε σίγουρο ότι το θύμα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε μέχρις εσχάτων με τους δολοφόνους του.
Οι διαπιστώσεις της ιατροδικαστού σόκαραν, καθώς αναγνώρισε πάρα πολλά χτυπήματα με σιδερολοστό ή σιδερογροθιά στο κεφάλι του θύματος, όπου πιθανότατα κάποιοι τον κρατούσαν και ένας χτυπούσε. Η τραγική ειρωνεία είναι πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως όταν οι δολοφόνοι έκλεισαν το σωματώδη άντρα στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ήταν ακόμα ζωντανός και παρά τα σοβαρότατα τραύματά του, επιχείρησε να φωνάξει και να το ανοίξει. Κανείς, όμως, στη γειτονιά δεν άκουσε το παραμικρό.
  Ηθικός αυτουργός
Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του  2012, από την Εισαγγελία Καλαμάτας εκδίδονται εντάλματα σύλληψης. Ένα για 51χρονο Μεσσήνιο, φίλο του θύματος, που τότε είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στον οποίο αποδιδόταν  ο ρόλος του ηθικού αυτουργού, και ενός Ελληνορωσοπόντιου, ο οποίος κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Στην υπόθεση θεωρείται ότι εμπλέκονται άλλα τρία άτομα.
Το Μάιο του 2012 στην Αττική εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίες «πουλούσαν προστασία» σε καταστήματα και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Στις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί τότε για την παρακολούθηση των δύο ομάδων υπήρχαν τουλάχιστον δύο αναφορές στην ανθρωποκτονία του Γυφτέα από τον αρχηγό της μίας. Μάλιστα, τότε είχε ανακοινωθεί ότι και από τη έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων είχαν προκύψει αξιοποιήσιμα στοιχεία για αυτή την υπόθεση δολοφονίας.
Από τις συνομιλίες και του 51χρονου «φίλου» του θύματος κατά την υπόθεση που οδήγησε στη δική του σύλληψη, είχε προκύψει ότι οι φυσικοί δράστες του εγκλήματος, παίρνοντας εντολές από τον 51χρονο, είχαν επιχειρήσει και μερικές ημέρες νωρίτερα να στήσουν καρτέρι στον άτυχο επιχειρηματία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν,  μιας και αυτός αιφνιδίως είχε αλλάξει το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν εκ νέου, και αυτή τη φορά επιτυγχάνοντας το σκοπό τους, στο τέλος Φεβρουαρίου.
Φως σε όλα αυτά τα σκοτεινά σημεία και στους ακριβείς λόγους για τους οποίους έγινε η στυγνή δολοφονία αναμένεται να ρίξει η παρουσίαση των στοιχείων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Τηλεφωνικές απόπειρες εξαπατήσεων στην Κυπαρισσία
 
Τουλάχιστον επτά τηλεφωνικές απόπειρες εξαπατήσεων έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στην Κυπαρισσία από δράστες που προσποιούμενοι τους αστυνομικούς χρησιμοποιούν το ίδιο ψέμα περί τροχαίου ατυχήματος συγγενικού προσώπου του υποψηφίου θύματός τους και λέγοντας ότι απαιτείται σοβαρό χρηματικό ποσό για την υπόθεση.
Μάλιστα μία ηλικιωμένη πίστεψε τα λεγόμενά τους, αλλά στην ταραχή και τον πανικό της ακούγοντας πως είχε τροχαίο ατύχημα συγγενικό της πρόσωπο δε κατάλαβε τι ακριβώς να κάνει με τα χρήματα, και έντρομη μετέβη στο Α.Τ. Τριφυλίας με όλες τις οικονομίες της για την υπόθεση με το τροχαίο ατύχημα του συγγενικού της προσώπου.
Τονίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος δεχθεί τηλεφώνημα αγνώστου που με διάφορες προφάσεις και ισχυρισμούς στόχο έχει την καταβολή χρηματικού ποσού, με οιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιεί την Αστυνομία, πριν κάνει οτιδήποτε άλλο.
Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.
Παράλληλα οι πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) μετά άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τις κατά τόπο Αστυνομικές Υπηρεσίες.

*** Ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος στην Καλαμάτα
 
Το νέο βιβλίο του διακεκριμένου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου «Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», παρουσιάζουν σήμερα στην Καλαμάτα ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγητές Φυσικής Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντώνης Μαλαπάνης.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος θα αναφερθεί «στο αέναο ταξίδι της ύλης που απαρτίζει το σύμπαν» και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Α.Π. 

*** Τα Τρίκαλα και η Καλαμάτα…
 
Τις τελευταίες ημέρες, οι Τρικαλινοί που επέστρεφαν στα οχήματά τους που ήταν παρκαρισμένα σε πεζόδρομο, έρχονταν αντιμέτωποι με μία αρχικά δυσάρεστη έκπληξη, βρίσκοντας επάνω κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία.
 Οι κλήσεις όμως αυτές ήταν στην ουσία προειδοποιητικά σημειώματα τα οποία έμοιαζαν με τα «ραβασάκια» της δημοτικής αρχής. Η Δημοτική Αστυνομία Τρικάλων προχώρησε σε μία κίνηση προειδοποίησης των πολιτών, ως ένδειξη καλής θέλησης και ευαισθητοποίησης του κόσμου στο θέμα του παρκαρίσματος πάνω σε πεζόδρομους.
Μοίρασε κλήσεις, προειδοποιητικού χαρακτήρα, σε όσους πάρκαραν πάνω σε πεζοδρόμους, κυρίως σε μοτοσικλέτες οι οποίες καταλαμβάνουν, κυρίως από την άνοιξη και μετά, πεζόδρομους και πεζοδρόμια της πόλης.
Τα σημειώματα που έμοιαζαν με έντυπο κλήσης, μοιράστηκαν σε μηχανάκια και αυτοκίνητα, αναγράφοντας πάνω την παρακάτω προειδοποίηση: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον πεζόδρομο θα σου επιβληθεί το πρόστιμο. Βοήθησε και εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα. ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ».
Όπως ανέφερε o Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικκαίων Θωμάς Παπασίκας “ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα, όμως δεν γίνεται χωρίς αστυνόμευση». Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρικκαίων πρόσθεσε ότι μία αντίστοιχη καμπάνια είχε γίνει  πριν δύο χρόνια, όταν είχε ολοκληρωθεί ο μεγάλος ποδηλατόδρομος, μήκους 2 χιλιομέτρων.
Τότε η δημοτική αστυνομία είχε μοιράσει πάλι προειδοποιητικά σημειώματα που έμοιαζαν με κλήσεις, αναγράφοντας το μήνυμα: «Τη φορά αυτή δεν θα σου κόψουμε κλήση. Την επόμενη φορά όμως που θα παρκάρεις στον ποδηλατόδρομο το πρόστιμο θα είναι 80 ευρώ. Βοήθησε κι εσύ να ζήσουμε όλοι καλύτερα». Η καμπάνια εκείνη πήγε πολύ καλά, έφθασε δε σε σημείο, το 95% του ποδηλατόδρομου να μην καταλαμβάνεται από Ι.Χ. και μηχανάκια, κατέληξε ο κ. Παπασίκας.
Άλλη κουλτούρα. Εδώ η μοναδική εντολή προς τη Δημοτική Αστυνομία είναι να μοιράζει πρόστιμα, ακόμα και όταν κυκλοφοριακές αποφάσεις αλλάζουν εν μία νυκτί και χωρίς καμιά προειδοποίηση…  Α.Π. 

*** Κινητοποίησης αλληλεγγύης στην Καλαμάτα για τον Παλαιστινιακό λαό
 
Τους εργαζόμενους της Καλαμάτας να συμμετέχουν σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με αιτήματα τη λευτεριά της χώρας του και την αντίθεση στη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, καλούν η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το Κοινωνικό Ιατρείο και το Σωματείο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η κινητοποίηση θα γίνει μεθαύριο Τρίτη, το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στην κοινή ανακοίνωση των τριών συλλογικοτήτων και φορέων υπογραμμίζονται τα εξής: “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ! ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!
Πολίτες της Μεσσηνίας, τη Δευτέρα ο Ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δολοφονική επιχείρηση εναντίων των Παλαιστινίων κάθε ηλικίας, που αντιτάχθηκαν στην μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Οι ΗΠΑ αφού πρώτα έριξαν λάδι στη φωτιά αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις και το κοινό αίσθημα των λαών της Μέσης Ανατολής, συνέχισαν να πυροδοτούν την κατάσταση εγκαινιάζοντας την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό.
Σε αυτό το αποτρόπαιο και προμελετημένο έγκλημα, συναυτουργός είναι η αμερικανική κυβέρνηση, με την απόφασή της να μεταφέρει την Πρεσβεία της στα Ιεροσόλυμα.
Εκφράζουμε επίσης και την οργή μας για την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, που «καταγράφει» αντί να καταδικάζει, που δεν ονομάζει τους δολοφόνους, που παίρνει ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας θύτες και θύματα.
Αυτή η παραδομένη κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε καν να εκφράσει την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού και να καταδικάσει το έγκλημα που διαπράττουν ΗΠΑ και Ισραήλ, σε βάρος των Παλαιστινίων, της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση την καταδίκη των Ισραηλινών επιθέσεων και την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Οι δολοφονίες αθώων Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσουν άμεσα και το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σας καλούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης με συγκέντρωση και πορεία τη Τρίτη 22 Μαΐου στις 7.30μμ στη Πλατεία 23ης Μαρτίου.
Γιατί όταν δίπλα μας, οι Ισραηλινοί σιωνιστές και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, δολοφονούν ακόμη και μωρά παιδιά δεν πρέπει να μένουμε ήσυχοι και να κοιτάζουμε τον εαυτούλη μας γιατί τότε δεν θα έχουμε δικαίωμα να λεγόμαστε άνθρωποι .
Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Όχι στην αντιδραστική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ”.

*** Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους της Ευρώπης: Δείξτε τη δύναμη μας
~ Κάλεσμα στους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη απεύθυνε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, σε προεκλογική του ομιλία στο Σεράγεβο.
«Η Ευρώπη, που ισχυρίζεται ότι αποτελεί το λίκνο της Δημοκρατίας, έχει μείνει στην ίδια τάξη, ενώ η Βοσνία που μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε εδώ, απέδειξε τί εστί Δημοκρατία, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
* Στην ομιλία του, που κράτησε 40 λεπτά, ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να τονίσει και την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» των Τούρκων, υποστηρίζοντας ότι «οι πρόγονοί μας, εδώ και χίλια χρόνια, είναι Ευρωπαίοι. Οι πρόγονοί μας, που έφτασαν στην Ανατολία, το πρώτο που έκαναν ήταν να περάσουν στον Βόσπορο και να προχωρήσουν προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρά το ότι αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε μέχρι τη Θράκη, εμείς πάντα συνεχίζαμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη».
«Σε όποια χώρα κι αν βρίσκεστε στην Ευρώπη να παίρνετε την υπηκοότητα, αν σας τη δίνουν. Μη λέτε “δεν την παίρνω”. Να μαθαίνετε καλά τη γλώσσα της χώρας που είστε, όπως και την τουρκική. Να διδάσκετε την τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό στα παιδιά σας στο εξωτερικό. Η τουρκική προεδρία και οι υπουργοί της θα είναι πάντα δίπλα σας. Είναι χρέος μας.
Όσοι έχουν στόχο να μας γονατίσουν εμάς προσωπικά ή το κράτος μας ή το έθνος μας, θα απογοητεύονται βλέποντας το έθνος μας να στέκεται όρθιο. H Τουρκία δίνει έναν δεύτερο αγώνα της Ανεξαρτησίας», κατέληξε.

***  Τι συμβαίνει; Συνεδριάζει ΕΚΤΑΚΤΩΣ το υπουργικό συμβούλιο
~ Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα (21.05.2018).
Όπως αναφέρει η ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 στη Βουλή.
* Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το Σκοπιανό με τις πρόσφατες συναντήσεις του Αλέξης Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
newsit.gr

*** Ο Μπουτάρης έγινε ο αγαπημένος των Τούρκων! «Τον έδειραν γιατί μας αγαπάει»…
~ «Βούτυρο στο ψωμί» της Τουρκίας ήταν η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Λευκό Πύργο., αφού τα τουρκικά Μέσα πήραν το μέρος του.
Η είδηση ήταν πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», η οποία αναφέρει ότι η επίθεση οφείλεται στο γεγονός πως ο Γιάννης Μπουτάρης «είναι γνωστός για τις απόψεις του για τους Τούρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ».
~ Στη συνέχεια, αφού παραθέτει τα γεγονότα και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που καταδίκασε το περιστατικό, η «Hurriyet» υπενθυμίζει ότι ο Μπουτάρης- πριν εκλεγεί δήμαρχος το 2012- είχε προτείνει να ονομαστεί «Ατατούρκ» ο δρόμος της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ.
«Ωστόσο, υποχώρησε, λόγω έντονων αντιδράσεων. Αφού εκλέχθηκε δήμαρχος το 2012, δέχθηκε έντονη κριτική όταν δήλωσε πως ‘ Τούρκοι είναι αδέρφια μου’», καταλήγει το δημοσίευμα.


***  Xαμός σε ελληνικό νησί! Συνελήφθησαν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι
~ Στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας προσήχθησαν νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος, οι αντιδήμαρχοι, Σπύρος Ασπιώτης και Θεονύμφη-Αθανασία Μάστορα, μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής Τεμπλονίου, ότι «η δημοτική Αρχή προσπάθησε να εναποθέσει, παρανόμως, απορρίμματα σε κλειστό κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδήμαρχος Κέρκυρας Νόνη Μάστορα, «ο δήμαρχος και κλιμάκιο αντιδημάρχων προέβησαν το πρωί στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ», χωρίς όπως τόνισε «να υπάρχει η πρόθεση, εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, να επιρριφθούν απορρίμματα στο «κλειστό» κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου».
~  Στην Αστυνομική Διεύθυνση έχουν σπεύσει αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής Αρχής του κ. Νικολούζου, καθώς επίσης η πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Τεμπλονίου.
Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση προσήχθη και κάτοικος του Τεμπλονίου που προκάλεσε φθορές σε όχημα του δήμου.
Την εξέλιξη της όλης υπόθεσης αναμένεται να κρίνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας.  skai.gr

***  Ο καιρός τη Δευτέρα! Τοπικές καταιγίδες
ΠΡΟΓΝΩΣΗ της ΕΜΥ για τη ΔΕΥΤΕΡΑ 21-05-2018 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
*  ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΚΝΟΤΕΡΕΣ.
ΑNΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΚΝΟΤΕΡΕΣ.
ANΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΕΛΤΙΩΣΗ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

***  «Επανάσταση» από το Μαυροβούνιο! Σηκώνει φράκτη για να σωθεί από τους «πρόσφυγες»…
To ενδεχόμενο να κατασκευάσει φράκτη στα σύνορά του με την Αλβανία εξετάζει το Μαυροβούνιο, όπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σκοπός της κίνησης είναι να σταματήσει η αυξανόμενη εισροή προσφύγων στη χώρα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική επιλέγουν τη βαλκανική οδό για να «εισβάλλουν» στην Ευρώπη.
* «Σε περίπτωση μεγαλύτερης εισροής μεταναστών, μπορούμε να υψώσουμε φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αλβανία», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Βόισλαβ Ντράγκοβιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των συνόρων.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι αλβανικές αρχές αρνούνται συχνά να δεχθούν μετανάστες που επέστρεψαν από το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας επανεισδοχής.

***  Xαμός σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ! Πακιστανοί με μαχαίρια και ρόπαλα
~ Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από επεισόδιο μεταξύ περίπου οκτώ αλλοδαπών.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 15.15 ξέσπασε επεισόδιο, για άγνωστους ακόμη λόγους, μεταξύ των αλλοδαπών, οι οποίοι πιθανολογείται ότι είναι Πακιστανοί, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Φιλίππου.
*  Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας εξ’ αυτών τράπηκε σε φυγή και επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ.
Σύμφωνα με την ομάδα Think Simple, τα υπόλοιπα άτομα ακολούθησαν το λεωφορείο και επιτέθηκαν στον επιβαίνοντα με ρόπαλα και μαχαίρια.
Από το περιστατικό τραυματίστηκαν δύο άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.
Ο ένας εκ των τραυματιών φέρει τραύματα από μαχαιριές, ωστόσο και οι δύο φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους.
Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων.
Πηγή: voria.gr

***  Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα οστά στην Κρήτη! Ξύπνησαν μνήμες 77 χρόνια μετά
~   Τα ανθρώπινα οστά πάγωσαν τους αυτόπτες μάρτυρες στη νησίδα Θεοδωρού στην Κρήτη. Στο σημείο βρέθηκαν και υπολείμματα στρατιωτικού εξοπλισμού…
Τα ανθρώπινα οστά εντοπίσθηκαν στη νησίδα Θεοδωρού στον κόλπο των Χανίων από περιπατητές, που συμμετείχαν σε επίσκεψη στη νησίδα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργάνωσαν η «Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης» και ο Σύλλογος Χανίων «Οι Φίλοι του Βυθού», στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Τα οστά βρέθηκαν σε σημείο όπου υπάρχουν τμήματα από Γερμανικό αεροσκάφος το οποίο είχε καταρριφθεί στην περιοχή τον Μάιο του 1941 κατά την εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και υπολείμματα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τα οστά παρελήφθησαν από το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη φύλαξης της νησίδας και αναμένεται να σταλούν σε ειδικά εργαστήρια για την διαδικασία της ταυτοποίησης τους.
Η νησίδα Θεοδωρού είναι προστατευόμενη ζώνη και η επίσκεψη σε αυτή επιτρέπεται με άδεια της Δασικής Υπηρεσίας κατά την ημέρα εορτασμού των Αγίων Θεοδώρων αλλά και στο πλαίσιο εκδηλώσεων που κατά καιρούς πραγματοποιούνται.
~ Το σημείο που βρέθηκαν τα ανθρώπινα οστά
Έτσι βρήκαν τα ανθρώπινα οστά
Όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχής της νησίδας το 1941, ο ερευνητής και συλλέκτης Στέλιος Τριπαλιτάκης, αφού παρουσίασε μια μικρή έκθεση φωτογραφιών από τη Μάχη της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή, έκανε στους παρευρισκόμενους, μια ξενάγηση στη νησίδα και ιδιαίτερα στο σημείο που υπάρχουν τα συντρίμμια ενός γερμανικού αεροπλάνου.
Κοντά σε εκείνο το σημείο, περιμένοντας το καραβάκι για την επιστροφή, ο κ. Τριπολιτάκης έκανε μια μικρή βόλτα στη νησίδα και εντόπισε έναν ανθρώπινο σκελετό. Απομακρύνοντας το χώμα με τα χέρια, αποκάλυψε τα ανθρώπινα οστά αλλά και εξαρτήματα που σύμφωνα με μαρτυρίες, δείχνουν οτι τα οστά πιθανότατα ανήκουν σε πιλότο.
Στην εκδήλωση αυτή που έγινε αιτία να εντοπιστεί ο ανθρώπινος σκελετός, συμμετείχε και η Δασάρχης Χανίων κ.Πολύμνια Σκλαβάκη και μέλη του Δασαρχείου που ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν και έτσι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να γίνει χρονολόγηση των οστών και ταυτοποίηση τους.  Πηγή: flashnews.gr

***  EΘΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ από τους Εθνοφύλακες της Ικαρίας: Τι θέλετε να κλέψετε από εμάς; Μολών Λαβέ… (ΒΙΝΤΕΟ)
Ηχηρό μήνυμα από τους Εθνοφύλακες της ακριτικής Ικαρίας. »Ποιοι είμαστε εμείς; Ποίοι είστε εσείς; Τι θέλετε να κλέψετε από εμάς; Και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε σε εσάς;.» ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ – ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ».
Με αυτό το κείμενο συνοδεύουν το εντυπωσιακό βίντειο με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν αδιάλειπτα. Πρόσφατα ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη», Ταξίαρχος κ.Γιώργος Κουρής, είχε τονίσει: «Για το ΓΕΣ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, η ενημέρωση όλων των πολιτών για το έργο που επιτελεί η Εθνοφυλακή, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα όσο και στο τομέα της ασφάλειας, της ανύψωσης του ηθικού και της προσφοράς κοινωνικού έργου με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.»

Και είχε προσθέσει: Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα κινούμενη η 79 ΑΔΤΕ καλείται να δράσει σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
Η απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδος είναι ορατή και η πατρίδα περιμένει πολλά από εμάς.
Πρέπει στον αριθμό να αντιπαρατάξουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος εθνικής ασφάλειας που επιτρέπει στον λαό να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στο παραγωγικό και ειρηνικό του έργο, με σκοπό την συνεχή ευημερία και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.»
* Και είχε τονίσει εμφατικά: «Πραγματικά, χωρίς ίχνος υπερβολής θα μου επιτρέψετε να πω, ότι σας θεωρούμε σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας έτοιμο να θυσιαστεί μαζί μας εάν οι ανάγκες το απαιτήσουν».
~* https://www.facebook.com/BLACK.EAGLE.COMBATIVES/videos/1932168190428161/?t=0
   ~ Δείτε το βίντεο από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΚΡΑΤΕΡΟΣ 2018»
~*  ΚΡΑΤΕΡΟΣ Ι 2018 ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΡΤ   : https://youtu.be/y9Y3CEiIlcw .-
~* ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΤΑΜΣ ΚΡΑΤΕΡΟΣ 2018 : https://youtu.be/z29bRtyfXCY .-
onalert.gr

*** Αφγανιστάν: Πάνω από 60 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων
~  Τουλάχιστον 63 μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν μέσα σε 48 ώρες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Τζαουτζόν του βόρειου Αφγανιστάν, υποστήριξε ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο Μοχάμαντ Χανίφ Ρεζάι, την Κυριακή.
    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μέλη των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον σημείων ελέγχου των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιφέρεια Κάρκιν την Παρασκευή.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και ανάγκασαν τους ισλαμιστές αντάρτες να τραπούν σε φυγή αφού έχασαν 63 μαχητές, ενώ άλλα 27 μέλη τους τραυματίστηκαν, είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Ρεζάι ανέφερε ότι έξι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού σκοτώθηκαν στις μάχες στην περιοχή αυτή.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ενέτειναν τη δράση τους μετά την 25η Απριλίου, όταν άρχισαν όπως κάθε χρόνο την εαρινή έφοδό τους, δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τις εχθροπραξίες στην επαρχία.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Διεθνές μουσικό τριήμερο τον Ιούνιο στην Αρχαία Μεσσήνη
~  Ενα διεθνές μουσικό τριήμερο θα φιλοξενηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη από 1 έως 3 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα φέρει το Tuned City και 60 καλλιτέχνες από όλο το κόσμο.
    Ετσι φέτος το καλοκαίρι το Tuned City, αντί να ερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και το χώρο μιας ευρωπαϊκής μητρόπολης -όπως στους προηγούμενους σταθμούς του-, προσγειώνεται στην Αρχαία Μεσσήνη.
Φωνή. Πέτρες και πόλη. Ιστορία και μυθολογία. Περιβάλλον. Αραγε, ακούμε όλοι το ίδιο πράγμα; Τρεις ημέρες με εγκαταστάσεις ήχου, περιπάτους, διαλέξεις, συναυλίες και συμμετοχικές δράσεις αναζητούν την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.
Το Tuned City παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις για τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στον ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης». Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City, που συνήθως λαμβάνει χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ήταν το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013).
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και η συνεχιζόμενη ανασκαφή του, με όλες τις στρώσεις ιστορίας που περιέχει, είναι ο ιδανικός τόπος για να συλλογιστούμε πάνω στην «πόλη ως κατασκευή» και να εξερευνήσουμε την ηχητική υπόσταση ενός χώρου, καθώς επίσης τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της πόλης. Κάτω από την καλά διατηρημένη δομή της πόλης του αρχαίου χώρου, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του Ιππόδαμου: η αναγνώριση ότι η πολεοδομία αφορούσε κάτι παραπάνω από τον σχεδιασμό μιας λειτουργικής πόλης. Αφορούσε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που εξέφραζε και έθρεφε τα ιδανικά των πολιτών της.
Τι προβάλλουμε πάνω σε έναν χώρο όπως αυτός; Πώς ανιχνεύουμε και διατηρούμε την ιστορία του και πώς αυτό διαμορφώνει τις σύγχρονες και μελλοντικές πολιτισμικές ταυτότητες; Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα εμφανή μνημειακά ευρήματα; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και τις απόμακρες, τις παρελθοντικές και τις τρέχουσες λειτουργίες της μνήμης; Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ή και να ενεργοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους αντίληψης;
Το Tuned City αφουγκράζεται κάτω από τις επιφάνειες και ανάμεσα στα εμφανή ευρήματα. Για 3 ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους, μέσα από ένα πλήθος site-specific μορφών, σε άμεση αλληλοσυσχέτιση με το τοπικό περιβάλλον και σε ζωτική συνδιαλλαγή με τα τοπικά και διεθνή ακροατήρια.
Εξετάζοντας τις πραγματικές λειτουργίες και τους διαφορετικούς ορισμούς του τι ήταν τελικώς μια ιδεατή πόλη, ή του τι θα έπρεπε να είναι, τα έργα κυμαίνονται από ηχητικές εγκαταστάσεις, περιπάτους και διαλέξεις, μέχρι συναυλίες και συμμετοχικά δρώμενα. Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Carsten Stabenow (Τuned City, Βερολίνο) και o Μανώλης Μανουσάκης (Medea Electronique, Αθήνα).
Κάθε ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι εστιασμένη σε ένα κεντρικό θέμα: Πολιτικές της Ακρόασης. Μέσα και Υλικότητες. Φασματικές Ατμόσφαιρες.
Ολες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City, και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον των χώρων της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού Μαυρομάτι.
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιμέλεια: Carsten Stabenow. 
Συν-επιμέλεια: Μανώλης Μανουσάκης.
Οργάνωση Παραγωγής: Χαρά Μουρλά.
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Ειρηλένα Τσάμη.
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης, Κωστής Λεβάντης, Ηρώ Ακριβού (στο πρότζεκτ του Mario de Vega).
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Πέτρος Θέμελης / Σαβίνα Γιαννάτου / Δημήτρης Τίγκας /AGF AGF – Antye Greie Ripatti (Γερμανία/ Φινλανδία) / Kate Lacey (Ηνωμένο Βασίλειο) / Γιάννης Κοζατσάς / Κοσμάς Κοτέας / Justin Bennett + Roelf Toxopeus – BMB con (Ολλανδία) / noid (Αυστρία) / Gilles Aubry (Ελβετία/ Γερμανία) / Nathalie Mba Bikoro (Γκαμπόν) / Lucia Farinati (Ιταλία) / Hanna Hartman (Σουηδία / Γερμανία) / Δημήτρης Πλάτζος / Shannon Mattern (ΗΠΑ) / Caitlin De Silvey (Μεγάλη Βρετανία) /Douglas Kahn (Αυστραλία) / Eric Lewis (Καναδάς) / John Grzinich (ΗΠΑ/ Εσθονία) / Jens Brand (Γερμανία) / Raviv Ganchrow (ΗΠΑ/ Ισραήλ/ Ολλανδία) / Els Viaene(Βέλγιο) / Mario de Vega (Μεξικό) / Yann Leguay (Βέλγιο) (Ελλάδα / Μεγάλη Βρετανία) / Μαρία Παπαδομανωλάκη / Michael Gallagher (Μεγάλη Βρετανία) / Will Schrimshaw (Μεγάλη Βρετανία) / Αγγελική Πούλου / Μαρίνος Κουτσομιχάλης / Cevdet Erek (Τουρκία) / Steve Bates (Καναδάς) / ILIOS (Ελλάδα) / Νίκος Βελιώτης / Martin Howse (Ηνωμένο Βασίλειο / Γερμανία) + Jamie Allen (Καναδάς) shiftregister / Paul Gründorfer (Αυστρία) / Marc-Alexandre Reinhardt & Eric Mattson (Καναδάς) / Βίκη Μπισμπίκη / Αλέξανδρος Δρυμωνίτης / Πάνος Αμελίδης / Ελένη Καβούκη / Andreas Töpfer (Αυστρία) / Γιώργης Σακελλαρίου / Στέλιος Γιαννουλάκης / Rene Rissland (Γερμανία) / Florian Tuercke (Γερμανία) / Franziska Windisch (Γερμανία) / Fernando Godoy (Χιλή) / Nicolas Spencer(Χιλή) / Christian Espinoza (Χιλή) / Barbara Gonzales (Χιλή) / Pablo Saavedra Arevalo (Χιλή).

***  Οι θεωρίες συνωμοσίας και η νέα μελέτη για το θάνατο του Χίτλερ
~  Μια νέα ανάλυση και μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τον θάνατο του Χίτλερ.
    Ο Αδόλφος Χίτλερ πέθανε στο υπόγειο καταφύγιό του στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 1945, χρησιμοποιώντας χάπι υδροκυάνιου και στη συνέχεια μια σφαίρα, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες που απέκτησαν σπάνια πρόσβαση στα δόντια του, που βρίσκονται στη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας έτσι την επίσημη περιγραφή του θανάτου του.
Οι Γάλλοι ερευνητές έκαναν σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ιατρικό περιοδικό «European Journal of Internal Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό.
«Τα δόντια είναι αυθεντικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ πέθανε το 1945. Μπορούμε να σταματήσουμε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Χίτλερ. Δεν διέφυγε στην Αργεντινή με υποβρύχιο, δεν βρίσκεται σε κρυφή βάση στην Ανταρκτική ούτε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» δήλωσε ο καθηγητής Φιλίπ Σαρλιέ, ειδικός στην ιατρική ανθρωπολογία.
Η σύγκριση των δοντιών με τα ήδη γνωστά οδοντιατρικά αρχεία του Χίτλερ, πριν από τον θάνατό του, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τα δικά του δόντια. Επίσης, η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο των δοντιών, όπου δεν βρέθηκαν τα παραμικρά ίχνη κρέατος, επιβεβαίωσε ότι ο Χίτλερ ήταν φυτοφάγος. Παρόλο που πέθανε σε ηλικία μόνο 56 ετών, ο Χίτλερ είχε διατηρήσει μόνο πέντε από τα δικά του δόντια και τα άλλα ήσαν τεχνητά, πράγμα που βοήθησε στην ταυτοποίησή του.
Οι Γάλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το 2017 η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB και τα ρωσικά κρατικά αρχεία τούς έδωσαν άδεια να εξετάσουν τα δόντια του ηγέτη του ναζιστικού κόμματος για πρώτη φορά από το 1946.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν, επίσης, να δουν ένα μέρος κρανίου που θεωρείται ότι προέρχεται από τον Χίτλερ και το οποίο φέρει μια τρύπα κατά πάσα πιθανότητα από σφαίρα στην αριστερή πλευρά. Αλλά, ενώ πήραν δείγματα από τα δόντια, δεν επετράπη στους ερευνητές να πάρουν δείγματα DNA από αυτό το κρανίο. Πάντως η μορφολογία του είναι «απολύτως συγκρίσιμη», όπως είπαν, με ακτινογραφίες του κρανίου του που είχαν ληφθεί ένα έτος προτού πεθάνει.
Μετά την αυτοκτονία του, το σώμα του Χίτλερ -ύστερα από εντολή του- τυλίχθηκε με τη ναζιστική σημαία και κάηκε από τα SS στον κήπο της Καγκελαρίας του Ράιχ και ό,τι απέμεινε, θάφτηκε μυστικά από τους Ναζί. Στη συνέχεια, βρέθηκε και ξεθάφτηκε από τους Σοβιετικούς, θάφτηκε από αυτούς ξανά σε διάφορα σημεία του Βερολίνου από τη μυστική υπηρεσία KGB και τελικά καταστράφηκε το 1970. Ό,τι απέμεινε στην κατοχή του Κρεμλίνου, ήταν λίγο κρανίο και μερικά χαλασμένα δόντια.
Έκτοτε δεν έχουν λείψει οι καταπληκτικές θεωρίες.
Τα κυριότερα σενάρια που εμφανίσθηκαν, είναι τα εξής:
Ο Χίτλερ πέθανε μαχόμενος ηρωικά, ένα ψέμα που είχε ξεκινήσει από τους Ναζί αμέσως μετά τον θάνατό του.
Ο Χίτλερ ζει μεταμφιεσμένος. Μερικοί νόμιζαν ότι τον είδαν να δουλεύει κρουπιέρης σε γαλλικό καζίνο, να είναι βοσκός στις 'Αλπεις ή ερημίτης σε μια σπηλιά.
Ο Χίτλερ την «κοπάνησε» από το μπούνκερ του μέσα από ένα μυστικό τούνελ, επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο που τον απομάκρυνε από το κατεστραμμένο Βερολίνο, τον μετέφερε στη Δανία και μετά στην Ισπανία, από όπου μπήκε σε ένα γερμανικό υποβρύχιο και κατέληξε στη Νότια Αμερική. Η εξαφάνιση ενός ναζιστικού υποβρυχίου λίγο πριν το τέλος του πολέμου και η πραγματική διαφυγή ουκ ολίγων Ναζιστών στη Νότια Αμερική έδωσε ένα «άρωμα αξιοπιστίας» στο όλο σενάριο. Μάλιστα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι ακόμη και η CIA των ΗΠΑ ερεύνησε μήπως όντως ο Χίτλερ ήταν ανάμεσα σε όσους Ναζί είχαν διαφύγει.
Σύμφωνα με μια θεωρία, ο Χίτλερ είχε αλλάξει το όνομά του σε 'Αντολφ Σιτελμάγιορ και εθεάθη στην Κολομβία το 1954, ενώ άλλα σενάρια τον έφεραν να ζει στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία ή την Παραγουάη.
Ο Χίτλερ κατέληξε με το υποβρύχιο σε μυστική ναζιστική βάση στην παγωμένη Ανταρκτική.

***  Ακόμα δύο συλλήψεις για την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη
~  Συνελήφθησαν τα δύο από τα τρία άτομα που προσήχθησαν χθες για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.
    Πρόκειται για δύο Έλληνες 20 και 17 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομία έχει συλλάβει ακόμα δύο Έλληνες 20 και 36 ετών.

***  Νεκρός Αρχιλοχίας του Στρατού - Μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο νοσοκομείο
~  Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 21 Μαΐου 2018, ο Αρχιλοχίας (ΤΘ) Τ.Δ., άγαμος, που υπηρετούσε σε Μονάδα της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»), μεταφέρθηκε περί της 0235 με αιμορραγία στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, όπου εξέπνευσε στις 03:07.
    Τα αίτια του θανάτου του, διερευνώνται αρμοδίως.
Το ΓΕΣ, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του άτυχου συναδέλφου μας.
*** Καταχειροκροτήθηκαν οι εκδηλώσεις στο ναό της Αναλήψεως (Βίντεο+φωτογραφίες)

 
 
 
 ~  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στον ενοριακό ναό της Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας την Κυριακή (20/05), με αφορμή το τμήμα Τίμιου Ξύλου από τη Μονή Βουλκάνου που βρίσκεται από τις 13 Μαΐου στην πόλη μας.
    Λίγο μετά τις 21:00 o κόσμος που κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του ναού απόλαυσε μια ιδιαίτερη μουσικοχορευτική βραδιά με τίτλο "Ταξίδι στην παράδοση".
Σε αυτή μετείχε το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου (διεύθυνση Χορωδίας Γιώργος Τσιλίκας, διεύθυνση ορχήστρας Σταύρος Παναγιωτόπουλος), το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας και το χορευτικό τμήμα του ενοριακού ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα Διαβολιτσίου.
~ Για την όμορφη αυτή γιορτή μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Σαραντόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως βραδιές σαν και αυτή θα πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή, ούτως ώστε όλες οι ενορίες να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν και να δημιουργήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις που μας ενώνουν με την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.  Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

***  Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές Αλλάζουν οι τιμές σε 9.500 ζώνες από τις 10.600 όλης της Ελλάδας
~  Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στις νέες αντικειμενικές αξίες. Μετά και τη σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών αποφασίστηκε να καταρτιστούν άμεσα οι πίνακες με τις νέες και να υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν από τους νέους συντελεστές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αν και η πρόταση που είχαν καταθέσει αρμοδίως ήταν ειδικά για εφέτος να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες και όχι με τις νέες αντικειμενικές ή να βγουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά.Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, καθώς οι δανειστές έβαλαν βέτο ότι αν δεν προχωρήσουν οι νέες τιμές ζώνης και δεν υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ με αυτές τότε η 4η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ. Το τελεσίγραφο των δανειστών κάνει λόγο για ολοκλήρωση των πινάκων με τις νέες αξίες στα μέσα Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.  Οι περιοχέςΑΤΤΙΚΗ: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνών, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμο, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωρωπό, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδο, Λαγκαδά, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτη.Διαβάστε περισσότερα εδώ

***  Έρχονται περικοπές στις συντάξεις – Ποιοι θα πληγούν Αναμφίβολη η εφαρμογή της περικοπής μέχρι 18% των παροχών
~   O «τυφώνας του νόμου Κατρούγκαλου» ολοκληρώνει τον «κύκλο» της πλήρους αποδόμησης του ασφαλιστικού συστήματος, σαρώνοντας – από 1.1.2019 – και τα τελευταία υπολείμματα των – πάλαι ποτέ – παροχών του. Μετά την κατάρρευση των νέων συντάξεων, τη μετατροπή των επικουρικών σε «φιλοδωρήματα», την εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχονται οι περικοπές των «παλαιών» – καταβαλλομένων – συντάξεων όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Παρά τις ελπίδες που καλλιέργησαν κυβερνητικά στελέχη ότι τα μέτρα θα αναβληθούν, ακόμα και ότι θα αποφευχθούν οι επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις το 2019, οι θεσμοί είναι ανυποχώρητοι στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Ετσι οι «σκληρότερες μειώσεις συντάξεων», που θα φθάνουν ακόμα και στο 18%, θα «εμφανιστούν» στην καταβολή των συντάξεων που θα γίνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και αφορά τον Ιανουάριο του 2019.Χαρακτηρίζονται «οι σκληρότερες» επειδή αφορούν και χαμηλοσυνταξιούχους, κυρίως τους προερχόμενους από το πρώην ΤΕΒΕ. Η μείωση κατά 18% της σύνταξης μπορεί να φθάσει και τα 300 ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τις «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό των συντάξεων Την κανονική εφαρμογή των μέτρων από τον Ιανουάριο του 2019 παραδέχθηκε – τις προηγούμενες ημέρες – ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλος σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μειώσεις και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Εκτίμησε ότι το ποσοστό της μείωσης θα κυμανθεί από 1% ως 18% και ότι δεν θα υπερβεί το ποσοστό αυτό. Μάλιστα υποστήριξε ότι το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αλλά το 25%-30% αυτών.Διαβάστε περισσότερα εδώ

***  Η Εξέγερση του Ήλιντεν: Ο στόχος και η απάτη Την αυγή του 19ου αιώνα ο Μακεδονικός Ελληνισμός διέτρεχε τον έσχατο κίνδυνο. Το μικρό Βασίλειο της Ελλάδος αδυνατούσε και επί πλέον φοβόταν να βοηθήσει τους Μακεδόνες
Του Νίκου Μέρτζου
Την αυγή του 19ου αιώνα ο Μακεδονικός Ελληνισμός διέτρεχε τον έσχατο κίνδυνο. Το μικρό Βασίλειο της Ελλάδος, με περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους ως επί το πλείστον φτωχούς αγρότες, αδυνατούσε και επί πλέον φοβόταν να βοηθήσει τους Μακεδόνες. Ήδη πτωχευμένο το 1893 και ταπεινωμένο το 1897 τελούσε υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και τη γενική κατάθλιψη της νωπής στρατιωτικής ήττας. Προσπαθούσε να βοηθήσει όσο ελάχιστα μπορούσε. Κυρίως παρατηρούσε.Τη Μακεδονία, ιδιαίτερα την Άνω Μακεδονία, λυμαίνονταν βουλγαρικές συμμορίες και άτακτοι Τουρκαλβανοί λαφυραγωγοί που οι οθωμανικές Αρχές ανέχονταν και κατά κανόνα προστάτευαν. Ωστόσο, μπροστά τους εγείρονταν άπαρτο το Βόρειο Τείχος του Μακεδονικού Ελληνισμού το οποίο οι Βούλγαροι έπρεπε να διαβούν ή να αλώσουν εκ των ένδον για να επικρατήσουν στη μακεδονική χώρα. Το αποτελούσαν οι Βλάχοι εγκατεστημένοι βόρεια στο Μοναστήρι, στην Αχρίδα, στα Βελεσά και στα περίφημα αρχοντικά βλαχοχώρια που από το βόρειο άκρο τους στην Στρούγκα απλώνονταν νότια μέχρι τη Νέβεσκα, την Κλεισούρα και το Μπλάτσι και ανατολικά από τον Περλεπέ, τον βυζαντινό Πρίλαπον, μέχρι το Νευροκόπι της Δράμας. ΄Ηλεγχαν πατροπαρόδοτα όλες τις κλεισούρες όπως π.χ. το Σκρά και ο Αρχάγγελος στην Αλμωπία.  Οι ΒλάχοιΟ Ευάγγελος Κωφός, πρέσβης εμπειρογνώμων στο υπουργείο Εξωτερικών, βεβαιώνει το 1992: Πραγματικά, στις περιοχές όπου το ελληνόφωνο στοιχείο ήταν ελάχιστο ή ανύπαρκτο, οι Βλάχοι αποτελούσαν την πρωτοπορία του Ελληνισμού. Τα ελληνικά σχολεία στους καζάδες Μοναστηρίου – Περλεπέ ήταν βασικά έργο των βλαχοφώνων Ελλήνων οι οποίοι πρωτοστατούσαν και σε όλα τα επαναστατικά κινήματα του Ελληνισμού.Ο Μακεδονομάχος Κων. Ι. Μαζαράκης-Αινιάν, που επισκέφθηκε μυστικά την περιοχή το 1905, γράφει στα Απομνημονεύματά του: Αι βλαχόφωνοι πόλεις της Μακεδονίας ήσαν τα πατριωτικώτερα ελληνικά κέντρα. Το Μοναστήρι υπερείχε πάντων με τα πλησίον του Κρούσοβον, Μεγάροβον, Τύρνοβον, Νιζόπολιν, Πισοδέρι, Νέβεσκαν και λοιπά.Πολλές ανάλογες μαρτυρίες κατέθεσαν σε αναφορές τους το 1903 ο Εθναπόστολος ΄Ιων Δραγούμης, ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Θεοδώρητος, ο Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου, μετά Εθνομάρτυρος Σμύρνης το 1922, κ.α.π.Έτσι τότε Οθωμανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι συμμάχησαν για να διασπάσουν Ελληνικό Τείχος. Με Ιραδέ του-διάταγμα- ο Σουλτάνος αναγνώρισε ξεχωριστό «έθνος» Βλάχων παρά τις μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες των Ελληνοβλαχικών Κοινοτήτων. Βάσει αυτού οι Ρουμάνοι τους διεξεδίκησαν ως «ρουμανική μειονότητα» και οι Βούλγαροι κομιτατζήδες εξαπέλυαν εναντίον τους επιδρομές. Οι Βούλγαροι και η επανάστασηΌταν όλοι μαζί απέτυχαν και πάλι όλοι μαζί, οι Βούλγαροι επετέθησαν το 1903 κατά μέτωπον. Το βουλγαρικό ΒΜΡΟ, Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, κήρυξε γενική επανάσταση όλων των Μακεδόνων με αίτημα μιαν Αυτόνομη Μακεδονία την οποία η Βουλγαρία θα προσαρτούσε αργότερα όπως είχε ήδη προσαρτήσει την Αυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία. Η εξέγερση κηρύχθηκε στις 20 Ιουλίου 1903, με το Παλαιό Ημερολόγιο, κατά την εορτή του Προφήτη Ηλία. Γι’ αυτό η εξέγερση ονομάσθηκε ΄Ηλι-ντεν, που σημαίνει Ημέρα του Ηλία στα βουλγάρικα. Στα επαναστατικά κείμενά του το ΒΜΡΟ τόνιζε ότι Μακεδόνες ήσαν όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας που, όμως, ανήκαν και σε διαφορετικές εθνότητες.Γι’ αυτό έδωσε στα όργανά τους τις ακόλουθες γραπτές οδηγίες του: Εις τας συμμορίας να γίνωνται δεκτοί άνδρες αποφασιστικοί ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος. Ο σκοπός του Επαναστατικού Κομιτάτου δεν επιτυγχάνεται μόνον δια της διαφωτίσεως των διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά πρέπει να σχηματισθή η πεποίθησις ότι η πρόοδος αυτών εν τω μέλλοντι εξασφαλίζεται μόνον δι’ Αυτονόμου Μακεδονίας. Η Μακεδονία ένεκα λόγων εθνολογικών είναι αδύνατον να προσαρτηθή εις οιονδήποτε άλλο κράτος.Οι Βούλγαροι έκριναν ότι οι συνθήκες είχαν ήδη ωριμάσει για να συμπαρασύρουν όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας σε μια γενική επανάσταση κατά των Οθωμανών. Η κρίση τους για τις κατάλληλες συνθήκες δεν ήταν αντικειμενικά εσφαλμένη. Οι επιδρομές, οι σφαγές, οι λεηλασίες και η τρομοκρατία των βουλγαρικών και παράλληλα των τουρκαλβανικών συμμοριών καθώς επίσης οι ωμές αυθαιρεσίες των Οθωμανών και η ουσιαστική συμμαχία τους με τους επιδρομείς προκαλούσαν τόσα δεινά στον πληθυσμό ώστε οι Μακεδόνες θα πήγαιναν και με τον διάβολο ακόμη για να σωθούν ή να ελπίσουν πως θα σωθούν.Επικαλούμενος αυτήν την κατάσταση ο Αναστάσιος Πηχεών είχε ενημερώσει ήδη προ ετών τον Έλληνα Πρόξενο ότι οι δυστυχείς κάτοικοι θα ήσαν πρόθυμοι να δεχθούν ακόμη και σινοϊνδικάς συμμορίας προκειμένου να απελευθερωθούν.Την ίδια ακριβώς άποψη διατύπωνε και ο Πρόξενος Μοναστηρίου Κιουζές-Πεζάς σε έκθεσή του όπου αρχές του 1901 ειδοποιούσε την Αθήνα: Και Κινέζοι πράκτορες, εάν ενεφανίζοντο σήμερον εν Μακεδονία υπισχνούμενοι ελευθερίαν εις τους Χριστιανούς, θα προσείλκυον τα συμπαθείας αυτών.Έτσι ξέσπασε η εξέγερση του Ήλιντεν. Οι Βούλγαροι την είχαν οργανώσει μεθοδικά και κάλεσαν στα όπλα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας όλους τους κατοίκους της Μακεδονίας με το σύνθημα Η Μακεδονία στους Μακεδόνες.  Ολες οι αναφορέςΗ Ηγεμονία της Βουλγαρίας κατηύθυνε την Εξέγερση. Από τα βουλγαρικά εδάφη είχε αποστείλει στη Μακεδονία αξιωματικούς και πυκνές ομάδες κομιτατζήδων. Το γεγονός επισημαίνουν εν τω γίγνεσθαι το 1903 ο Πρόξενος της Γαλλίας L. Degrand στη Φιλιππούπολη και οι Πρόξενοι της Αυστρο-Ουγγαρίας Richard Hichel στη Θεσσαλονίκη και August Kral στο Μοναστήρι με αναφορές τους προς τον προϊστάμενό τους υπουργό των Εξωτερικών. Οι αναφορές των ξένων Προξένων υπάρχουν στα Διπλωματικά Αρχεία και δημοσιεύθηκαν. Αναφέρουν:L. Degrand 6 Μαΐου 1903: Η επιτήρηση των συνόρων δεν είναι πια τόσο αυστηρή και πολυάριθμοι οπαδοί (των κομιτάτων) καθώς πληροφορούμαι, κατευθύνονται προς τη Μακεδονία από τα βουνά της Ροδόπης.Richard Hichel 12 Μαΐου 1903: Η βουλγαρική πλευρά πρέπει να ελπίζει ότι μεγάλες ομάδες από τη Βουλγαρία πρόκειται να περάσουν σύνορα. Παρά τις διαψεύσεις της βουλγαρικής ηγεμονικής κυβέρνησης και –νομίζω- παρά τη θέλησή της, η επανάσταση δεν έχει πάψει να τροφοδοτείται από τα εδάφη της Ηγεμονίας. Όχι μόνο βρίσκει καταφύγιο εκεί, αλλά καθημερινά αντλεί οικονομικές, υλικές και ανθρώπινες ενισχύσεις.August Kral 25 Αυγούστου 1903: Οι ηγέτες τους ονομάζονταν Ανδρέας, Ιβανόφ, Παναγιωτόφ, Γκιουρτσίν, Πόπεφ και Πίτο Γκούλη, από τους οποίους οι δύο πρώτοι χαρακτηρίζονται από τις αρχές ως Βούλγαροι αξιωματικοί. Μάλιστα ο Γερμανός υπολοχαγός του Γενικού Επιτελείου Goeben, ο οποίος βρίσκεται εδώ υπό την ιδιότητα του ανταποκριτή, μου λέει ότι το είδος και η θέση των αναχωμάτων, που έχουν κατασκευαστεί, προδίδει τις στρατιωτικές γνώσεις των ηγετών.August Kral 1 Σεπτεμβρίου 1903: Η ηγεσία του κινήματος βρίσκεται στα χέρια γνωστών καπεταναίων και βοεβόδων, που ενισχύονται, όπως είναι γνωστό άλλωστε, από μεγάλο αριθμό Βουλγάρων αξιωματικών και υπαξιωματικών. Στις ανατινάξεις, κυρίως των σιδηροδρομικών γραμμών, χρησιμοποιούνται χωρίς αμφιβολία Βούλγαροι στρατιώτες του Μηχανικού.August Kral 18 Οκτωβρίου 1903: Σήμερα το απόγευμα συνελήφθη σ’ ένα βουλγαρικό σχολείο ο Βούλγαρος υπολοχαγός Ντιμίτρι Στόϊκοφ. Είχε δράσει με την ομάδα και στο Δεμίρ-Χισάρ, αρχικά μόνος, ενώ στο τέλος μαζί με τον αξιωματικό Ντέτσεφ.Πρώτος στόχος των Βουλγάρων ήσαν τα τέσσερα βλαχόφωνα ακροπύργια του Ελληνισμού στην Άνω Μακεδονία: το Κρούσοβο, η Νέβεσκα, η Κλεισούρα και το Πισοδέρι. Ετέθησαν σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Αν απρακτούσαν, θα αφανίζονταν από τα τρομερά αντίποινα του Οθωμανικού Στρατού και θα έσβηναν οι ισχυρότερες εστίες ελληνικής αντίστασης στους Βουλγάρους. Αν συντάσσονταν με τους κομιτατζήδες, το Βουλγαρικό Κομιτάτο θα επικρατούσε και μετά θα τους έσβηνε. Το κωμικοτραγικό εν προκειμένω είναι ότι τα Σκόπια έχουν ανακηρύξει «λίκνο του Μακεδονικού Έθνους» τα τρία βλαχόφωνα ακροπύργια του Ελληνισμού Κρούσοβο, Νέβεσκα και Κλεισούρα στα οποία εισήλθαν οι κομιτατζήδες κατά το ΄Ηλιντεν. Στο Κρούσοβο της Άνω Μακεδονίας το Κράτος των Σκοπίων έχει ανεγείρει το κρατικό «Ηρώο του Μακεδονικού Έθνους» με τα ονόματα των τριών ελληνικών χωριών και έχει εκδώσει αναμνηστικά μετάλλια προς τιμήν τους!Τότε βέβαια το Κρούσοβο πυρπολήθηκε και τα άλλα δυό ελληνικά ακροπύργια σώθηκαν, όταν κατέβαλαν χιλιάδες φλωριά λύτρα και επενέβη στην Υψηλή Πύλη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης.     Επιβλητικά σπίτιαΤα βαρύτιμα βλαχοχώρια επισκέφθηκε το 1893-1894 και τα περιέγραψε ο Gustav Weigand, Γερμανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Ήταν μισθωμένος για να αποδείξει ότι οι Βλάχοι «είναι» Ρουμάνοι, αλλά ομολογεί: Όποιος έχει δει τα φτωχικά βουλγαρικά χωριά με τα μικρά βρώμικα καλύβια από πλιθιά ή τα επίσης φτωχικά ελληνικά χωριουδάκια στην Ήπειρο, τόσο πιο γοητευμένος μένει όταν βλέπει τα αρωμουνικά χωριά. Όχι μόνον επειδή, χωρίς εξαίρεση, βρίσκονται σε πανέμορφη θέση αλλά πιο πολύ επειδή έχουν επιβλητικά σπίτια, επιπλωμένα ωραία.Η Νέβεσκα έχει 500 σπίτια, όλα από πελεκητή πέτρα, σκεπασμένα με χονδρές πλάκες από σχιστόλιθο και σχεδόν όλα διώροφα Αυτή η εντύπωση γίνεται ακόμη εντονότερη όταν μπαίνει κανείς μέσα στα σπίτια. Βρίσκει κανείς τον καλόν οντά επιπλωμένον κατά τον ευρωπαϊκό τρόπο σε έναν αρκετά μεγάλον αριθμό πλουσίων οικογενειών που εδώ δεν είναι καθόλου λίγες. Σχεδόν όλα έχουν χαλιά διαλεγμένα με μιαν ιδιαίτερη αίσθηση για την ομορφιά τους, ενώ στους τοίχους βρίσκονται πολυθρόνες. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι χρωματιστοί, τα ταβάνια ασπρισμένα και οι σανίδες γυαλίζουν από το σφουγγάρισμα. Κυριαρχεί μια καθαριότητα που δεν βρίσκει κανείς πουθενά καλύτερη.
Όταν ο Ληκ έγραφε πως οι μεγαλύτερες, ομορφότερες και καθαρότερες ελληνικές πόλεις είναι οι βλάχικες, προφανώς εννοούσε χωριά σαν το Συρράκο, τους Καλαρρύτες, το Μέτσοβο ή το Βλαχολείβαδο […] Αν ήξερε το Κρούσοβο, τη Νέβεσκα και τα άλλα χωριά στον Βορρά, δεν θα μιλούσε μόνο με έκπληξη αλλά με θαυμασμό.
Αργότερα οι Άγγλοι Allan Wace – M. Thomoson παρατηρούν το 1911: Στα καλύτερα σπίτια, τόσο στην Κλεισούρα όσο και στη Νέβεσκα, μπορεί να ιδεί κανείς μια περίεργη τοπική μέθοδο διακόσμησης. Το επάνω μέρος των τοίχων διακοσμείται από ένα διάζωμα με θεούς και θεές της αρχαίας Ελλάδος.Μόλις ξεσπάει η εξέγερση του Ήλιντεν, ο Ίων Δραγούμης, Γραμματέας στο Προξενείο Μοναστηρίου, τηλεγραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών: Την 20ήν Ιουλίου άρχεται το Κίνημα. Άπασα η ειρημένη χώρα ηκολούθησε το Κίνημα εξαιρέσει των βλαχοφώνων και αλβανοφώνων κωμοπόλεων ών επιδιώκεται η κατάληψις υπό των επαναστατών ίνα εξουδετερωθή η αντίδρασις αυτών.Τηλεγραφεί επίσης στον πατέρα του Στέφανο Δραγούμη: Έχομεν Σλαβικήν Επανάστασιν εν Μακεδονία. Καταλαμβάνονται υπό των επαναστατών αι κωμοπόλεις και τα χωρία τα κατοικούμενα υπό βλαχοφώνων Κρούσοβον, Πισοδέριον, Νέβεσκα κ.λ.π. Ταύτην την στιγμήν μανθάνω ότι κατελήφθη και η Κλεισούρα. Κρίσιμες ημερομηνίεςΟ Κωνσταντίνος Κυπραίος, Γ. Πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι, αναφέρει στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Ράλλη: 24 Ιουλίου 1903 οι αντάρται, σχεδόν άνευ αντιστάσεως, κατέλαβον, το Κρούσοβον. ΄Ηδη επαπειλείται η κατάληψις του Πισοδερίου, της Φλωρίνης και αυτής ταύτης της Νεβέσκης. Διατρέχομεν τον έσχατον κίνδυνον να απολέσωμεν το Μεγάροβον, το Τύρνοβον, την Νιζόπολιν, το Μπρούσνικ και αυτό το Μπούκοβον.30 Ιουλίου 1903: Από της Παρασκευής εν Μοναστηρίω όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Ουδείς τολμά να ομιλήση υψηλοφώνως. Η πόλις παρουσιάζει την όψιν νεκροπόλεως επί της οποίας βαρύνει ατμόσφαιρα αίματος και ολέθρου. Αλλά αλγεινοτέρα είδησις της τελευταίας στιγμής. Οι λησταντάρται εισήλασαν εν Κρουσόβω και το κατέλαβον εν σμικροτάτω χρονικώ διαστήματι. Αφού συνέλαβον πάντας τους αντισταθέντας, τους κατέσφαξαν από του αρχηγού μέχρι του τελευταίου στρατιώτου. Η είδησις της καταλήψεως του Κρουσόβου είχεν αστραπιαίως διαδοθή. Εδόθη, λοιπόν, παραχρήμα διαταγή να εκκινήσουν δύο τάγματα πεζικού.2 Αυγούστου 1903: Το Κρούσοβον κατελήφθη και ελεηλατήθη υπό του Στρατού. Ως λέγεται, επυρπολήθη το πλείστον των οικιών των Ορθοδόξων και το δημόσιον κτίριον κατ’ άλλους υπό των βολών των πυροβόλων κατ’ άλλους δε υπό των ανταρτών οίτινες επίτηδες έβαλον πυρ δια πετρελαίου εις τας οικίας των Ορθοδόξων. Από το Κρούσοβον στρατιώται και μπασιμπουζούκοι έφεραν και πωλούν εδώ και εις Περλεπέν διάφορα πράγματα και σκεύη, φορέματα και διαμαντικά.Μέχρι τις 6 Αυγούστου 1903 οι κομιτατζήδες είχαν εισέλθει διαδοχικά στα τρία άλλα βλαχόφωνα προπύργια της Άνω Μακεδονίας. Στο Πισοδέρι σκότωσαν τρεις αγωγιάτες αλλά σύντομα απεχώρησαν διότι προήλαυναν ισχυρές δυνάμεις του οθωμανικού στρατού. Ωστόσο, συνέχισαν να ενεργούν στον στρατηγικής σημασίας αυχένα του Πισοδερίου. Στη Νέβεσκα πρώτα και στην Κλεισούρα μετά εισήλθε επί κεφαλής εκατοντάδων κομιτατζήδων ο βοεβόδας Βασίλης Τσακαλάρωφ ο οποίος πυρπόλησε τον στρατώνα της Νέβεσκας και άρπαξε ανά 1.300 χρυσές λίρες λύτρα από τους κατοίκους των δύο αυτών πλουσίων κωμοπόλεων για να σεβασθεί τη ζωή τους. Απεχώρησε με τη βεβαιότητα ότι ο επερχόμενος οθωμανικός στρατός θα κατέστρεφε συθέμελα τις δύο κωμοπόλεις όπως είχε πράξει ήδη στο Κρούσοβο. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Ράλλης, παππούς του μετέπειτα Πρωθυπουργού Γεωργίου Ι. Ράλλη, ζήτησε και πέτυχε από την Υψηλή Πύλη να διαφυλάξει τα δύο αυτά ακριβά βλαχοχώρια διότι αποτελούσαν διαμάντια του Ελληνικού Έθνους. Τη σωστική αυτή επέμβαση Ράλλη επιβεβαιώνει στις 18 Αυγούστου 1903 ο Ίων Δραγούμης που γράφει:16Κατ’ ανακοίνωσιν του Χιλμή πασά, ούτος, συνεπεία συστάσεων γενομένων αυτώ υπό του εν Αθήναις Πρεσβευτού της Πύλης Σααδρεδίν βέη, τη αιτήσει του κ.Ράλλη περί προφυλάξεως των κωμοπόλεων Κλεισούρας και Νεβέσκης, έδωκε τας δεούσας διαταγάς ούτως ώστε ουδείς των κατοίκων έπαθέ τι.Το Κρούσοβο, όμως, είχε καταστραφεί. Μετά από έναν μήνα ο Γ. Πρόξενος των Ην. Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη περιγράφει την καταστροφή σε έκθεσή του προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη: 368 κατοικίες και 290 καταστήματα πυρπολήθηκαν. Από πλευράς αμάχων πολιτών 68 γυναίκες, παιδιά και άνδρες κατεσφάγησαν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε ένας Βούλγαρος έπαθε τίποτα και ότι οι στρατιώτες δεν μπήκαν καν στη βουλγαρική συνοικία. Αυτή η συνοικία είναι φτωχή και εξ άλλου τα στρατεύματα είχαν συγκεντρώσει από τους Έλληνες όσα λάφυρα μπορούσαν να μεταφέρουν. Τα βαριά λάφυρα, όπως έπιπλα κ.λ.π., στιβάχτηκαν έξω από την πόλη και τα μετακίνησαν αργότερα Τούρκοι χωρικοί σε πάνω από 200 φορτία. Αυτά τα λάφυρα προσφέρονται προς πώληση στο Μοναστήρι και στον Περλεπέ. […] Η περίπτωση του Κρουσόβου είναι χαρακτηριστική γιατί δείχνει ότι η τακτική των Βουλγάρων συνίσταται στο να εκθέτουν ελληνικές πόλεις σε αντίποινα και ότι οι Τούρκοι ούτε έμαθαν τίποτα ούτε ξέχασαν τα παληά τους χούια. Οι αναφορές δείχνουν ότι τα τουρκικά στρατεύματα λεηλάτησαν και έκαψαν περίπου 35 βουλγαρικά και ελληνικά χωριά στο βιλαέτι Μοναστηρίου.Ο Γεώργιος Μόδης, μαθητής τότε στο Γυμνάσιο Μοναστηρίου, έζησε εκείνες τις ώρες. Τις περιγράφει μετά πολλά χρόνια: Μέσα στην πόλι ωργίασαν οι φήμες. Ακούαμε το πρωί ότι έρχονται, έφθασαν οι επαναστάτες και το βράδυ ότι οι Τούρκοι ετοίμαζαν γενική σφαγή. Έλεγαν την μια ότι είχαν απελευθερωθή όλα τα γύρω μέρη, την άλλη ότι οι Τούρκοι παντού έκαιαν και ρήμαζαν. Πολλοί είχαν αναγνωρίσει και τον Σαράφωφ μεταμφιεσμένο σε παπά, χότζια, ζητιάνο, χωριάτη κ.λ.π.!Ο Τούρκος γείτονάς μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίστευε ότι, όπως ένας είναι ο Αλλάχ, μια ήταν κ’ η θεραπεία: η γενική σφαγή των απίστων. Παρ’ όλα όμως τα παχειά του λόγια, έβλεπε κανείς εύκολα την ανησυχία και τον φόβο και στην δική του ψυχή. Οι πρόσφυγες, που έφθασαν τότε στο Μοναστήρι, διηγήθησαν πράγματα, που έκαναν να παγώση το αίμα των Μοναστηριωτών. Τα κομμουνιστικά έντυπα των Σκοπίων έγραψαν ότι στο Κρούσοβο εκυμάτισε και η πρώτη «Μακεδονική» σημαία. Δεν εμάθαμε τότε ποία χρώματα είχε η σημαία αυτή, εάν, βέβαια, πραγματικά και υπήρξε. Έχω ακούσει όμως από χωρικούς της περιοχής Αμυνταίου ότι σημαία τις μέρες του Ήλιντεν είχαν την βουλγαρική.Το περίεργο, αλλ’ όχι ανεξήγητο, είναι ότι το βουλγαρικό αρχηγείο εξέλεξε με ιδιαίτερη προσοχή και προτίμησι τα ελληνικά κέντρα, για να στήση τα μπαϊράκια του. «Απελευθερώθηκαν» και η Κλεισούρα, η Νέβεσκα (Νυμφαίον), το Πισοδέρι, ανθηρές και πλούσιες βλαχόφωνες κωμοπόλεις.Ο οθωμανικός Στρατός, συνοδευόμενος από μπασιμπουζούκους, επέβαλε τρομερά αντίποινα παντού όπου είχαν εισέλθει ο κομιτατζήδες στους καζάδες Φλωρίνης, Καστοριάς, Κιρτσόβου και Ιστόκ. Στους δύο πρώτους καζάδες πυρπόλησε συθέμελα περισσότερα από δώδεκα σλαβόφωνα χωριά, ιδίως στις Πρέσπες, στα Κορέστεια, στο Βίτσι και στα περίχωρα της Κλεισούρας όπου έσφαξε δεκάδες αμάχους- εξαρχικούς και πατριαρχικούς. Στο πυρπολούμενο Αρμένσκο (Άλωνα) έξω από τη Φλώρινα κάηκαν ζωντανοί οκτώ γέροντες και ένα μωρό, εκτελέσθηκαν με τουφέκι 49 άνδρες, 18 γυναίκες και 2 βρέφη. Οι στρατιώτες κομμάτιασαν ζωντανό ένα νήπιο και τα κομμάτια του έριξαν στα σκυλιά. Όταν οι επιζήσαντες προσπάθησαν να καταφύγουν στη Φλώρινα, οι Αρχές τους απαγόρευσαν να εισέλθουν. Ο Στρατός έκαψε τα χωριά Ζαγορίτσανη, Μπόμπιστα και Μόκρενα όπου σκότωσε 150 κατοίκους. Ακολούθησαν το Μπομπόκι, η Πρεκοπάνα, η Τσερέσνιτσα και η Βύσσιανη. Ο Μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης διαμαρτυρήθηκε έντονα. Η Άνω Μακεδονία βυθίσθηκε στη φωτιά, το αίμα, το πένθος και τον φόβο. Ξεσηκώθηκε σάλος στην Ευρώπη και εκδηλώθηκε συμπάθεια για τους Βουλγάρους. Το Κομιτάτο κατηγορήθηκε ότι θυσίασε εν ψυχρώ τα χωριά, ακόμη και Εξαρχικούς, για να κερδίσει με την διεθνή διπλωματία όσα δεν μπορούσε με τα όπλα.  Πρακτικοί σκοποίΟ Γεώργιος Μόδης, ο επιφανέστερος ειδικός στο Μακεδονικό, γράφει: Οι Βούλγαροι δεν πήγαιναν βέβαια για νίκες και δόξες. Πρακτικοί άνθρωποι επεδίωξαν με το κίνημα και σκοπούς πρακτικούς, την εξέγερσι της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινής γνώμης. Αν κάηκαν και καταστράφηκαν χωριά και εδεινοπάθησαν πληθυσμοί, λίγο τους ένοιαζε. Όσο περισσότερα ήσαν τα θύματα τόσο το καλύτερο. Οι πολυτιμότεροι σύμμαχοί των προς την κατεύθυνσι αυτή υπήρξαν οι Τούρκοι. Με την μωρία και την θηρωδία, τον εκνευρισμό και φανατισμό τους, έπαιξαν περίφημα το παιχνίδι των χειροτέρων εχθρών τους. Τα πλιατσικολογήματα και οι καταστροφές τούς κόστισαν πολύ περισσότερο απ’ τις ζημίες, που προξένησαν. Δεν ήσαν και οι Βούλγαροι από εκείνους, που αγνοούσαν ή περιφρονούσαν την προπαγάνδα. Έκαμαν θαυμάσια την δουλειά τους και μάλιστα με δικά μας κόλλυβα, όπως στο Κρούσοβο, όπου μ’ ένα σμπάρο πέτυχαν δύο τρυγόνια: την ελληνική καταστροφή και την βουλγαρική της εκμετάλλευσι. Γενική αντιτουρκική εξέγερσις ξέσπασε σ’ όλη την Ευρώπη. Θα έλεγε κανείς ότι η επανάστασις μεταπήδησε, απ’ τα Κορέστια και το Κίρτσοβο, στο Παρίσι και το Λονδίνο.Άλλωστε, 49 ημέρες πριν την εξέγερση του Ήλιντεν, ο Άγγλος Πρόξενος στα Σκόπια Raphael A. Fontana ανέφερε την 1η Ιουνίου 1903 σε έκθεσή του: Εργάζονται για μια γενική εξέγερση των Βουλγάρων και είναι έτοιμοι να σφαγιασθούν προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους, δηλαδή «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» που αναμφίβολα σημαίνει «Η Μακεδονία στους Βουλγάρους».Δύο σχεδόν μήνες μετά τις θηριωδίες των Οθωμανών, ο τρόμος εξακολουθούσε. Ακόμη οι Οθωμανοί λαφυραγωγούσαν τα χωριά και βίαζαν ομαδικά τις γυναίκες. Κύματα προσφύγων από το Κρούσοβο, την Κλεισούρα και τη Νέβεσκα κατέκλυσαν το Μοναστήρι και τη Θεσσαλονίκη όπου πύκνωσαν την ελληνική αστική τάξη την οποία ήδη αποτελούσαν συγχωριανοί τους και άλλοι πολλοί Βλάχοι. Ρίχτηκαν στον Αγώνα, που εισέρχονταν πλέον στην αιματηρότερη και αγριότερη αναμέτρηση. ΄Ετσι άρχισε η τελική ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα.Μετά εξήντα ολόκληρα χρόνια το Κράτος των Σκοπίων διεκήρυσσε στο Προοίμιο του Συντάγματός του ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι η συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου». Ακόμη ισχυρίζεται ότι την Εξέγερση του ΄Ηλιντεν έκανε το «Μακεδονικό ΄Εθνος». Η απάτη είναι αυταπόδεικτη, αλλά καλά κρατεί. Από το Κρούσοβο κατάγονταν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Αλέξανδρος Σβώλος και Κων. Α. Βαβούσκος, επί τριάντα χρόνια Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δεκάδες επιφανείς Θεσσαλονικείς και η εκ πατρός γιαγιά του σημερινού Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Στ. Μπουτάρη, το γένος Νιτσιώτα. Από το Μοναστήρι ο σημερινός Πρύτανις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας, εκατοντάδες άλλοι διαπρεπείς και η Αλίκη Ωρολογά που χάρισε στην πόλη το Τελόγλειο Ίδρυμα.Ο συγγραφέας του παρόντος γεννήθηκε στη Νέβεσκα, στο πατρογονικό λίκνο έζησε ζωντανά όλες τις πατρώες μνήμες του ΄Ηλιντεν, του Μακεδονικού Αγώνα και των προηγουμένων επαναστατικών κινημάτων.* Ο Νικόλαος Μέρτζος είναι έλληνας δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

***  Ο Αϊ-Γιάννης Σκοπέλου, η Μέριλ Στριπ και ο Πιρς Μπρόσναν Η μεγάλη χολιγουντιανή επιτυχία "Mamma Mia!"
~  Στην ανατολική ακτογραμμή της Σκοπέλου, στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 7 χιλιομέτρων ανατολικά της γοητευτικής κωμόπολης της Γλώσσας, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν μια πραγματικά ξεχωριστή τοποθεσία: στην κορυφή ενός επιβλητικού, απόκρημνου βράχου, με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής.

Το μαγευτικό σκοπελίτικο τοπίο στη θέση «Καστρί» απέκτησε πριν από λίγα χρόνια παγκόσμια ακτινοβολία, καθώς στο ναό του Αϊ-Γιάννη γυρίστηκε η σκηνή του γάμου στο πλαίσιο της μεγάλης χολιγουντιανής επιτυχίας «Mamma Mia!», με τη Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Φυσικά, η επίσκεψη στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη πρέπει δίχως αμφιβολία να συνδυαστεί με μια ακόμη θαυμάσια ταξιδιωτική εμπειρία, την περιήγηση στη Γλώσσα.
Τα σφιχταγκαλιασμένα κατάλευκα σπίτια της με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, χτισμένα κλιμακωτά, τα σοκάκια, τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα καλντερίμια, η εξαίρετη θέα και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα συναρπάζουν τους επισκέπτες.
 
***

 
***  Αθλητικά Νέα :

***«Βασίλισσα» εναντίον…«βασιλιά» για το δέκατο τρόπαιο Μάχη γιγάντων αναμένεται απόψε (20/5, 21:00) στην «Stark Arena» για το τρόπαιο της Euroleague, ανάμεσα σε Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης
~ Τον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ κοιτάζουν Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε. Αφού απέκλεισαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ζαλγκίρις Κάουνας αντίστοιχα, οι δύο κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τα σκήπτρα της Euroleague στον μεγάλο τελικό (21:00).
Από τη μία, η Φενέρμπαχτσε θέλει να κατακτήσει τη δεύτερη μεγάλη ευρωπαϊκή κούπα της, κάνοντας το repeat. Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν πλέον το υπερπλήρες ρόστερ που είχαν στο περσινό Final 4 της Κωνσταντινούπολης, έχουν την ποιότητα να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Ρεάλ.Αυτός θα είναι και ο δωδέκατος τελικός του «μαέστρου» της Φενέρμπαχτσε, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να κυνηγάει τη δέκατη κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Euroleague. Το «decima» θέλει να κάνει και η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς οι «Μαδριλένοι» φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών και να φτάσουν στη δέκατη κατάκτηση του τροπαίου.Ο καταιγισμός τριπόντων του ημιτελικού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποδείχθηκε αρκετός για να κάμψει την αντίσταση των Ρώσων, ανοίγοντας την ομάδα του Πάμπλο Λάσο στον δρόμο για τον τελικό.
Με τον MVP της κανονικής διάρκειας Λούκα Ντόνσιτς έτοιμο να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και σε συλλογικό επίπεδο και τον ηγέτη των «Μαδριλένων», Σέρχιο Γιούλ, να έχει αποκτήσει ρυθμό, η Ρεάλ φαίνεται έτοιμη να γράψει ακόμη μια χρυσή σελίδα στην υπέρλαμπρη ιστορία της.

*** ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας -ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  77-79 , (35-41) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-22 ,  16-19 , 13-28 , 29-10 .- ^
Τρίτη η Ζαλγκίρις, νίκησε 79-77 την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό Η Ζαλγκίρις επικράτησε με 79-77 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μικρό τελικό και κατέκτησε την 3η θέση στο Final 4 της Ευρωλίγκα
* Τα δεκάλεπτα: 19-22, 35-41, 48-69, 77-79
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 5 (1), Ραντ 7 (2), Φριντζόν 5 (1), Αντόνοφ, Ροντρίγκεθ 9 (1), Κλάιμπερν 2, Χίγκινς 12 (3), Κουλάγκιν 14 (3), Χριάπα 3 (1), Κουρμπάνοφ, Χάινς 6, Χάντερ 14 (8 ριμπάουντ).ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 2, Πάνγκος 9 (1), Τουπάν 6, Ούντριχ 2, Γιανκούνας 15 (1), Μιλάκνις 3 (1), Μίτσιτς 15 (1), Ουάιτ 4 (7 ριμπαόυντ), Καβαλιάουσκας 9 (5 ριμπάουντ), Ουλανόβας 14 (1).
~ Η άμυνα της Ζαλγκίρις Κάουνας στην τρίτη περίοδο «στραγγάλισε» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι Λιθουανοί άντεξαν στο comeback των Ρώσων στον… επίλογο του αγώνα και η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τερμάτισε στην τρίτη θέση της Ευρώπης. Η «σταχτοπούτα» του εφετινού φάιναλ φορ της Euroleague στο Βελιγράδι επικράτησε 79-77 στο «μικρό» τελικό, με τον Δημήτρη Ιτούδη να ολοκληρώνει άδοξα το εφετινό ευρωπαϊκό ταξίδι της ΤΣΣΚΑ και τους… τριγμούς στην καρέκλα του να ακούγονται μέχρι τη Μόσχα.
Παούλιους Γιανκούνας (15π.) και Βασίλιε Μίτσιτς (15π.) πρωταγωνίστησαν στην επίθεση της Ζαλγκίρις, ενώ από την ΤΣΣΚΑ που δεν ολοκλήρωσε μία τεράστια ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο, βασιζόμενη στην ευστοχία της από τα 6.75 (σ.σ. μέτρησε 6 τρίποντα σε αυτό το διάστημα), ξεχώρισαν οι Μιχάιλ Κουλάγκιν (14π.) και Οθέλο Χάντερ (14π.).Ο Χίγκινς μπήκε «ζεστός» από τα 6.75 και με την ΤΣΣΚΑ να δείχνει μεγαλύτερη διάθεση στην άμυνα, οι Ρώσοι προηγήθηκαν γρήγορα με 11-4 (4΄). Ωστόσο, οι Λιθουανοί έβγαλαν αντίδραση, ήλεγξαν τα ριμπάουντ και με σερί 0-8 προηγήθηκαν στο 6΄ με 11-12, για να μη χάσουν το προβάδισμα μέχρι τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (19-22). Η Ζαλγκίρις συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της ΤΣΣΚΑ στην περιφερειακή άμυνα και με πρωταγωνιστές από τα 6.75 τους Μίτσιτς και Γιανκούνας ξέφυγε στο 18΄ με 31-38, για να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +6 (35-41).Στην τρίτη περίοδο, η άμυνα της Ζαλγκίρις είχε την τιμητική της, με την ΤΣΣΚΑ να… μαρτυρά και μετά το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 2-19 που δέχθηκε να βρίσκεται στο μη αναστρέψιμο -23 (37-60 στο 26΄). Ωστόσο, οι Ρώσοι βρήκαν ρυθμό από τα 6.75 στο τελευταίο δεκάλεπτο και ευστοχώντας στο έκτο τρίποντο τους σε αυτό το διάστημα ολοκλήρωσαν ένα επιμέρους σκορ 28-10, μειώνοντας σε 76-79 στο 39΄.Ο Κουλάγκιν, ο οποίος με δύο κολλητά τρίποντα είχε ολοκληρώσει το comeback της ΤΣΣΚΑ, αστόχησε στην πιο κρίσιμη βολή (77-79 στα 39΄΄) και στο νικητήριο τρίποντο των Ρώσων στα 5΄΄, με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να κόψει πρώτη το νήμα του τερματισμού χωρίς μεταβολή στο σκορ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Κορομηλάς (Ελλάδα), Λοτερμόσερ (Γερμανία)

*** ΤΕΛΙΚΟΣ
ΡΕΑΛ Μαδρίτης -ΦΕΡΝΡΜΠΑΧΤΣΕ  85-80 , (38-40).-^
Τα δεκάλεπτα : 21-17 , 17-23 , 25-15 , 22-25 .-^
Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ  Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μπάσκετ  .-
~ Η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ευρώπης για 10η φορά στην ιστορία της Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 85-80 στον τελικό της Ευρωλίγκα της Φενέρμπαχτσε και έφτασε στην κατάκτηση του 10ου τροπαίου
*  Η Ρεάλ Μαδρίτης «αποκαθήλωσε» τη Φενερμπαχτσέ και κάθισε στον θρόνο της  για δέκατη φορά στην ιστορία της (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018).
Η Βασίλισσα ήταν ένα επίπεδο πάνω από την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague, στο Βελιγράδι, και χωρίς διάθεση για «αυτοχειρίες» έκοψε το νήμα του τερματισμού με 85-80. -

*** Ασταμάτητος ο Προμηθέας, «σκούπισε» το Λαύριο και πέρασε στα ημιτελικά Απέκλεισε το Λαύριο και πλέον απειλεί τον Ολυμπιακό...
~ Συνέχεια στην ξέφρενη πορεία του έδωσε ο Προμηθέας Πατρών, μετά το «διπλό» που σημείωσε στο Λαύριο και την πρόκριση του με «sweep» στα ημιτελικά των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό.
Οι Αχαιοί επικράτησαν με 79-77 της ομάδας του Χρήστου Σερέλη, γράφοντας το 2-0 στη σειρά της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ.Κορυφαίος της ιστορικής πρόκρισης του Προμηθέα, που παρατάχθηκε σήμερα χωρίς τρεις βασικούς (Χολ, Μιλόσεβιτς, Έλις), ο Μουχάμαντ Φαγέ με 19 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1 μπλοκ, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Λίποβι (18π., 8ρ., 6ασ.), Πράδερ (14π.) και Σαλούστρος (12π., 8ρ.). Από το Λαύριο, «έλαμψε» ο Ντουέιν Ουίγκινς με 25 πόντους (9ρ., 3ασ.), ενώ οι 22 πόντοι του ΜακΚένζι Μουρ «αμαυρώθηκαν» από τα 5 λάθη και την αστοχία του από τις βολές στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα.Με πρωταγωνιστές τους Σαλούστρο και Λίποβι, ο Προμηθέας ήλεγξε το παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά, ενώ στο 7΄ ξέφυγε με +6 (10-16), για να μαζέψει τη διαφορά ο Ουίγκινς για το Λαύριο στο 10΄ (19-22).Η άμυνα των Αχαιών ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά στη δεύτερη περίοδο, με τον Προμηθέα να εξασφαλίζει ένα +11 στο 13΄ (23-34) και τον Λίποβι να βρίσκει τις απαντήσεις στο ξέσπασμα του Μουρ, στέλνοντας την ομάδα του στα αποδυτήρια στο +12 (32-44).Με τον Πράδερ να αναλαμβάνει δράση, ο Προμηθέας εξασφάλισε μια διαφορά ασφαλείας στο 23΄ (36-50), την οποία συντήρησαν ο Λίποβι και ο Σαλούστρος, με τρίποντο του τελευταίου στην εκπνοή της τρίτης περιόδου (56-65).Στον… επίλογο του αγώνα, πάντως, οι γηπεδούχοι ήταν αποφασισμένοι για την ανατροπή και ένα λεπτό πριν τη λήξη, μία τρίποντη βόμβα του Νίξον έγραψε το 72-74.
Ωστόσο, στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα, ο Μουρ αστόχησε και στις δύο βολές, ενώ στη συνέχεια υπέπεσε σε λάθος (βήματα στα 20΄΄ για τη λήξη), με τον Γκίκα να μη λαθεύει και στα 16΄΄ να γράφει το 72-76.
Ο Νίξον προσπάθησε από τα 6.75 και πάλι για την ανατροπή (77-78 στα 5,8΄΄), αλλά ο Φαγέ πήρε το φάουλ και με 1/2 βολές έγραψε το 77-79, το οποίο ήταν και τελικό, καθώς ο Νίξον αστόχησε στο τρίποντο της νίκης.ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος, Δεσλής, Παντελίδης.Τα δεκάλεπτα: 19-22, 32-44, 56-65, 77-79ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερέλης): Νίξον 21 (2), Κακλαμανάκης 3, Μέιερ 3 (1), Ουίγκινς 25 (1), Μουρ 22 (2), Βεργίνης, Μεχίντι, Κουζέλογλου 3, Νουάμου, Περράκης.ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Γιατράς): Τουντζιαράκης 6, Γκίκας 4, Φαγέ 19 (4), Σαλούστρος 12 (2), Πράδερ 14 (2), Λίποβι 18, Γερομιχαλός 6, Δημάκος.

***  «Τελειώνει» ο Ιτούδης από την ΤΣΣΚΑ Εξαιρετικά αμφίβολο το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ μετά τον αποκλεισμό της ομάδας από τον τελικό της Euroleague
~  Η ήττα της ΤΣΣΚΑ από την Ρεάλ Μαδρίτης στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four του Βελιγραδίου, έθεσε εν αμφιβόλω την συνεργασία του Δημήτρη Ιτούδη με την ομάδα της Ρωσίας.
Ο Έλληνας τεχνικός στην τετραετή του παρουσία στον πάγκο του συλλόγου πανηγύρισε την Euroleague (το 2016 στο Βερολίνο όταν και βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προπονητής της διοργάνωσης) και συνέχισε να δίνει το παρών σταθερά στα Final Four του θεσμού αποτυγχάνοντας όμως να σηκώνει και πάλι το βαρύτιμο τρόπαιο.Μάλιστα το… back to back αποκλεισμών από τον τελικό οδήγησαν τους ιθύνοντες των Ρώσων να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αποδέσμευσης του Έλληνα κόουτς. Ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής αρκούδας, Αντρέι Βατούτιν, μιλώντας στο «EuroDevotion», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά, δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτή την σεζόν, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη.Πρέπει να βρούμε το σωστό κίνητρο, ώστε να κατακτήσουμε την VTB League. Είναι δύσκολο να πούμε κάτι για το μέλλον της ομάδας, αλλά θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για τους παίκτες, τον προπονητή κι όσα αφορούν στην ομάδα μας».
Από τους πρώτους επιλαχόντες για να τον διαδεχτούν είναι ο τεχνικός της Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος βέβαια στο παρελθόν έχει απορρίψει άκρως δελεαστική πρόταση των Ρώσων.
Ο ταλαντούχος κόουτς δέχτηκε μάλιστα πολλές ερωτήσεις από Ρώσους και Λιθουανούς δημοσιογράφους στο Βελιγράδι σχετικά με το μέλλον του και ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση απέφυγε να απαντήσει.

**  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας
 Σάββατο  19-05-2018 :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  30η  αγωνιστική ,
ΠΑΜΙΣΟΣ -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  6-0 .-^
ΕΡΑΝΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας 1-0 ^
ΑΝΔΡΟΥΣΑ -ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ  0-1 .-^
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας 6-0 .- ^
ΟΜΟΝΟΙΑ -ΦΑΡΑΙ  3-0 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  3-3 ^
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ  0-2 .- ^
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  2-9 .- ^
~*
ΒΑΘΜΟΛΟΣΙΑ Τελική :
ΟμάδαΒαθμοίΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΥπέρΚατά
1. ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 8130263110317
2. Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ723023349424
3. Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 673020734813
4. Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 553017494327
5. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 543015967638
6. ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ 533016595633
7. Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ513014976231
8. ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 4830146104739
9. ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 4030117123938
10. Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ 3530105154155
11. Α.Ο. ΦΑΡΑΙ343097143540
12. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ343097143945
13. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 233065192570
14. Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ213056192066
15. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 630132619109
16. Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ230022816118

*** ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ Πρωτάθλημα  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Δαναός  2-1 .- ^
Ασπρόχωμα -Αναγέννηση  Παραλίας  -
Τ. Άγρας -Εράνη Φιλιατρών  4-0 .- ^

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~   Εφημερίδα Αρφαρά , Τα Νέα μας .
Κυριακή 20  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post_20.html  .-  
13~
 

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3987  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 319   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 



ΤΑ  σημερινά μας Βίντεο :
~*Τα  έλεγε ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΊΝ  2018: ]\
https://youtu.be/6oPSF2vmwTc  .-
~*ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ χάρτες 2018:

 https://youtu.be/UBTWr5esZR8 .-
~*Κυριάκος Βελόπουλος στους Αταίριαστους 18/05/2018 Ε. Λύση:
https://youtu.be/1M7CsYfKzpE  .-
~* Επιχείρησης άλωσης Θράκης  2018:
https://youtu.be/IEN3Y9BBgFg  .-
~*Στη Σόφια για ξεπούλημα Α  Τσίπρας ;;; 17/05/2018:

https://youtu.be/HowKSJNTIyk  .-
~*Η  ΤΟΥΡΚΙΑ  ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ  2018 :

https://youtu.be/ar9vuWGg808   .-
~*Η ΤΟΥΡΚΙΑ εξοπλίζεται για ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ  2018:
https://youtu.be/js3bV2hadQE  .-
~*Ειδικά Δικαστήρια για σκευωρούς  2018 :

 https://youtu.be/IsAfHjMiAMA .-
~* Ευχαριστημένες Μερκελ   Μεϊ  2018:
https://youtu.be/ur6XcAQUJ0Q   .-
~*ΛΟΝΔΙΝΟ 1960  και Σήμερα  2018:
 https://youtu.be/URCC7DyPSOA  .-
~*ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μόνοι στη Βουλή  2018:
 https://youtu.be/S52bRW41V7Q  .-
~*ΤΟ 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΛΙΝΤΕΝ  2018:
https://youtu.be/rLGPVRQ5o2Q   .-
~*POLAS LEMIRDEN  Πόντος πόντιοι   2018:
 https://youtu.be/T_iuZi4WzFw .-
~*ΠΟΝΤΟΣ   ΙΣΤΟΡΙΑ   ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ  19/05/2018:  

https://youtu.be/OhpgV_NcqFw    .-   
~* Πόντος , Γενοκτονία Ιστορία  19/05/2018:
https://youtu.be/AwTMhhLQ-tM  .-
~*Εισβολή ΡΟΥΒΙΚΟΝΑ σε συμβολαιογραφείο Αθήνα 05/2018:
https://youtu.be/FhOAew7YA_g    .- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου