ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .
Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 .
~   Αν δεν κάνεις αγώνα για τις ιδέες σου, είτε εσύ δεν αξίζεις, είτε οι ιδέες σου.  Έζρα Πάουντ  Συγγραφέας, λόγιος του 20ου αιώνα.


~* Δεν υπήκουσα παρά είς μίαν ιδέαν. Το να φανώ χρήσιμος, είς τον πλήσιον και είς τον τόπον μουΠαύλος Μελάς
~* Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ   Περικλής Γιαννόπουλος   1870-1910

~«Άθλιοι πλέον πάψετε
Με στόμφο να υμνείτε
Θανατερώς και γοερώς
Το ψεύδος να υμνείτε

"Κατατρεγμός", μνήμη Ελένης Παπαδάκη.
Νικηφόρος Βυζαντινός

 VIDEO  για σήμερα :
~** https://www.facebook.com/173086936068423/videos/1819228171454283
~** https://www.facebook.com/159687661185706/videos/373339826487154/?t=4
 ~* Άγιος Κωνσταντίνος Αρφαρών   2018 :
https://youtu.be/lJ8tnozPmmE   .-
~*  Γιαγιά και εγγόνες  16/05/2018:
https://youtu.be/DX9B2HJV-Oo  .-

18 Μαΐου: Εορτή του Αγίου Πέτρου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων
~  Τη μνήμη του Αγίου Πέτρου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων τιμά σήμερα, 18 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Όλοι αυτοί οι Άγιοι μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.).
*  Ο Πέτρος ήταν από τη Λάμψακο, και όταν τον έφεραν μπροστά στον άρχοντα να θυσιάσει στην Αφροδίτη, αυτός ομολόγησε με παρρησία το Χριστό. Τότε, συνέτριψαν όλο το σώμα του με αλυσίδες και ξύλα, και έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό. Ο Παύλος και ο Ανδρέας ήταν από τη Μεσοποταμία, στρατιώτες του Δεκίου. Όταν πήγαν στην Αθήνα, έγιναν στρατιώτες Χριστού, και μαζί με το Διονύσιο και τη Χριστίνα, όλοι μαζί λιθοβολήθηκαν.
Οι δε Ηράκλειος, Παυλΐνος και Βενέδημος, ήταν από την Αθήνα. Εκεί, έδιναν σκληρό αγώνα κατά της πλάνης των ειδώλων και των φιλοσόφων που πολεμούσαν τη χριστιανική θρησκεία. Αφού, λοιπόν, τους έπιασαν και τους βασάνισαν, τελικά τους αποκεφάλισαν.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Των αθλοφόρων τον οκτάριθμον δήμον, μαρτυρικοίς εγκωμιάσωμεν ύμνοις, Παυλίνον Διονύσιον και Πέτρον ομού, Ανδρέαν και Βενέδιμον, τον θεόφρονα Παύλον, Ηράκλειον τον ένδοξον, και Χριστίναν την θείαν ούτοι και γαρ πρεσβεύουσιν αεί, υπέρ του κόσμου. Χριστώ τω θεώ ημών.
~* Απολυτίκιο Αγ. Παυλίνου, Βενεδίμου, Πέτρου, Διονυσίου, Ανδρέα, Παύλου, Χριστίνας - 18 ΜΑΙΟΥ   : https://youtu.be/k8fNq29rx7Y .-

***  Κάθε λόγος του Χριστού φανερώνει έλεος, δικαιοσύνη και σοφία
~ Άγιος Μάρκος ο Ασκητής
Κάθε λόγος του Χριστού φανερώνει έλεος και δικαιοσύνη και σοφία του Θεού• τούτων τη δύναμη βάζει μέσω της ακοής στις ψυχές όσων ακούν μ ευχαρίστηση.
* Γι αυτό, οι ανελεήμονες και άδικοι που τον άκουσαν με δυσαρέσκεια, δεν μπόρεσαν να εννοήσουν τη σοφία του Θεού, αλλά και το Διδάσκαλο τον σταυρωσαν. Ας προσέξουμε λοιπόν κι εμείς αν ακούμε μ ευχαρίστηση. Γιατί ο Ίδιος είπε: «Όποιος με αγαπά θα φυλάξει τις εντολές μου• θα τον αγαπήσει ο Πατέρας μου, θα τον αγαπήσω κι εγώ και θα του φανερώσω τον εαυτό μου» (Ιω. Ιδ : 21).
~  Βλέπεις πως έκρυψε μέσα στις εντολές τη φανέρωσή Του; Απ όλες λοιπόν τις αρετές, εκείνη που τις περιλαμβάνει όλες είναι η αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον, που προέρχεται από την αποχή από την ύλη και την ησυχία των λογισμών.
Από το βιβλίο: «ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ των ιερών Νηπτικών»
Εκδόσεις «Το Περιβόλι Της Παναγίας»
Τα 226 κεφάλαια: τομ. α

*** Αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης για τον απολογισμό του μαθητικού διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 
Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσει θεσμό 
 Τον απολογισμό του 7ου Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος περιλάμβανε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Λεπτομερή απολογισμό για τα πεπραγμένα τόσο από πολιτιστικής όσο και από οικονομικής άποψης έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, σημειώνοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση για 3 χρόνια με 150 χιλ. ευρώ (50 χιλ. ευρώ για κάθε έτος) με ενέργειες του υπουργού Αλέξη Χαρίτση.
Όπως είχε διαφανεί και από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προέκυψε αντιπαράθεση στο κομμάτι που αφορούσε «μελέτη έργου», ύψους 22 χιλ. ευρώ περίπου, για φωτογράφιση, δημιουργία τηλεοπτικού σποτ, «προβολή» και άλλες δράσεις του Φεστιβάλ, ανάδοχος της οποίας ήταν, με  απευθείας ανάθεση, η εταιρεία «Παπαγεωργίου» με έδρα την Τρίπολη.
Το θέμα είχε θέσει στην τελευταία συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος, ενώ επανέφερε την κριτική του και προχθές. Συγκεκριμένα, ζήτησε απαντήσεις στο γιατί δεν επιλέχθηκε μια εταιρεία από την περιοχή, σε μια στιγμή που θα μπορούσε να τονωθεί και η τοπική οικονομία, ή, έστω, δε ζήτησαν προσφορές για υποενότητες της μελέτης, τις οποίες δήλωσε κατηγορηματικά ότι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και επαγγελματίες της Μεσσήνης, όπως και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί από τη διαφήμιση «αποκλείστηκε» ο τοπικός Τύπος. Τέλος, απηύθυνε ερώτηση και για άλλη «μελέτη» που αφορούσε στις 417 διανυκτερεύσεις και αν αυτές διανεμήθηκαν αναλογικά σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής.
Απαντώντας στον κ. Αθανασόπουλο η κα Παναγοπούλου τόνισε ότι η εταιρεία  «Παπαγεωργίου» είναι αναγνωρισμένη με ισχυρό “brand name”, ειδικά στην περιοχή της Αρκαδίας, ενώ στο «πορτοφόλιό» της έχει συνεργασίες με Δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ξεκαθάρισε ότι απ’ αυτό το ποσό αρκετά χρήματα έπεσαν στην τοπική αγορά, καθώς και ότι η δημιουργία του τηλεοπτικού σπότ έγινε από τηλεοπτικό σταθμό στη Μεσσηνία. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ίδια ζει στην περιοχή της Μεσσήνης και επιλέγει να περνά τη ζωή της και στην πόλη, τονώνοντας την τοπική οικονομία. Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, σημείωσε ότι διανεμήθηκαν αναλογικά σε όσους επαγγελματίες έδειξαν ενδιαφέρον.
Ανταπαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν έλαβε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε, με αποτέλεσμα να ψηφίσει «λευκό» στο κομμάτι της έγκρισης του απολογισμού που αφορούσε στη συγκεκριμένη μελέτη, όπως και ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν αποχωρήσει την ώρα που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Μετά την ψήφιση η Γεωργία Παναγοπούλου ανάγνωσε ένα κείμενο στο Σώμα που αφορούσε επιστολή του Δήμου Μεσσήνης στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο να το εντάξει στο «καλεντάρι» του και να αποτελέσει θεσμό. Άπαντες συμφώνησαν με το κείμενο, όσο και με την ανάγκη να γίνει θεσμός, υπό την αιγίδα και του υπουργείου Παιδείας, το εν λόγω Φεστιβάλ. Κ. Γαζ.

Κάποιος από τη Μεσσήνη δεν μπορούσε να ενημερώσει την εταιρεία στην Τρίπολη;
Ακούγοντας τον απολογισμό του 7ου Νεανικού Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, από την αρμόδια αντιδήμαρχο Γεωργία Παναγοπούλου, μάθαμε ότι την «προβολή» του είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση μια εταιρεία από την Τρίπολη, «μελέτη» που άγγιζε τα 22 χιλιάδες ευρώ και αφορούσε φωτογράφιση, δημιουργία τηλεοπτικού σποτ, διαφήμιση και άλλα…
Όπως αναφέρθηκε λεπτομερώς, «παίχτηκε» τηλεοπτικό σπoτ και στα δύο κανάλια της Μεσσηνίας, ενώ διαφημίστηκε, επίσης, το Φεστιβάλ σε 3 τοπικά σάιτ.
«Γεννήθηκε» έτσι η απορία με ποια κριτήρια «μοιράστηκε» η διαφήμιση  από την εταιρεία στην Τρίπολη που είχε αναλάβει την προβολή… Ρώτησαν, άραγε, τους ανθρώπους του Δήμου Μεσσήνης και τους είπαν ότι ο έντυπος Τύπος, αλλά και οι ηλεκτρονικές σελίδες του «έντυπου» Τύπου, δεν τυγχάνουν προβολής στη Μεσσηνία; Έκαναν, μήπως, οι ίδιοι «έρευνα» αγοράς; Φυσικά, δεν τίθεται οικονομικό θέμα στην όλη ιστορία, αλλά θέμα σεβασμού… Από τη μια, καλούνται τα Μέσα και καλύπτουν τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, όποια μέρα και ώρα… Από την άλλη, δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα προβολής...
Ελπίζουμε του χρόνου, όταν θα ξαναγίνει «απευθείας ανάθεση» σε εταιρεία, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Κόρινθο, είτε απ’ όπου επιθυμεί η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης, να ενημερώσει κάποιος τους υπευθύνους της καλύτερα επί του θέματος. Κ. Γαζ.

***  «Η ζωή έχει δυο όψεις» της Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη υποψήφιο στα βραβεία βιβλίου του “Public” 
Υποψήφιο ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων , για τα βραβεία του “Public” είναι και το βιβλίο της Καλαματιανής Πολιτικού Μηχανικού,  Κωνσταντίνας Δουβόγιαννη, η οποία έκανε το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα με το βιβλίο «Η ζωή έχει δυο όψεις». Η ψηφοφορία συνεχίζεται έως τις 21 Μαϊου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εδώ να ψηφίσουν την επιλογή τους.

Η ζωή έχει δύο Όψεις
Πέντε άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους πορεύονται προς έναν τελικό προορισμό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο καθένας ανακαλύπτει καλύτερα τον εαυτό του, και ίσως τον γνωρίζει για πρώτη φορά.
Όπως θα διαπιστώσουν, η «ζωή έχει δύο όψεις».
Η πρώτη όψη είναι η ναρκισσιστική, που έχει ως κύριο στοιχείο της τον εγωισμό και δεν σου επιτρέπει να ζήσεις πέρα από τα στενά όρια της λογικής. Η δεύτερη όψη είναι η αληθινή, με κύριο γνώμονα την αγάπη, η οποία σε απελευθερώνει από κάθε στενό όριο του μυαλού και σε ταξιδεύει πέρα από τα όρια της φαντασίας…

***  «Σκουπιδομαχίες» Τατούλη – Καφαντάρη για τα σκουπίδια της Πύλου
Στο τριμελές πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, με «πινγκ πονγκ» ευθυνών 
 Το παιχνίδι «σε τίνος τα χέρια θα μείνει η καυτή πατάτα» του ΧΑΔΑ εξελίσσεται από χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, στη δίκη που ξεκίνησε με κατηγορούμενους τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για τη χωματερή του «Αγίου Νικολάου» στην Πύλο.
Αμφότεροι κατηγορούνται για υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος από την απόρριψη ανεπεξέργαστων στερεών αποβλήτων, έχοντας επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών, όπως και στις αισθητικές αξίες.
Η εκδίκαση της υπόθεσης χθες ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων και διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενώ θα συνεχισθεί την επόμενη Πέμπτη.
  Κατηγορίες
Οι κατηγορίες αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2013 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οπότε είχαν εκδηλωθεί και πυρκαγιές στη χωματερή της Πύλου, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη.
Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορείται ότι, ενώ με αποφάσεις του κρατικού περιφερειάρχη το 2010 και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης το 2012 του είχαν μεταβιβασθεί οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση, προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων, αλλά και υλοποίηση των έργων που προβλέπονταν τότε από το ΠΕΣΔΑ, δε φρόντισε για την απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης στον Άγιο Νικόλαο Πύλου. Η μονάδα είχε σταμάτησε να λειτουργεί από τα τέλη του 2012 λόγω ανυπαρξίας χώρου εναπόθεσης νέων δεματοποιηθέντων απορριμμάτων, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο διαχείρισης της μεταφοράς και επεξεργασίας τους. Αποτέλεσμα ήταν να λειτουργεί παράνομα η χωματερή, ενώ καθημερινά απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά και ιδιώτες, προέβαιναν σε αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη απόθεση στερεών αποβλήτων, αστικών απορριμμάτων και μπαζών, όπως και εύφλεκτων υλικών.
Ο δε δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κατηγορείται για παράνομη λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και ότι επέτρεπε την ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων και αποβλήτων από τα απορριμματοφόρα του Δήμου και ιδιώτες.
  «Καυτή πατάτα»
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία και οι δύο πλευρές των κατηγορουμένων επιδίωξαν με ισχυρισμούς να αποδείξουν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για το θέμα, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που είτε οι δικηγόροι με τις ερωτήσεις τους είτε οι μάρτυρες έριχναν «με τρόπο» τις ευθύνες στον έναν ή στον άλλον κατηγορούμενο.
Η δίκη ξεκίνησε με απόρριψη του αιτήματος να καταθέσει ο πολιτικώς ενάγων, Ηλίας Κανάκης, που είχε καταθέσει και τη μηνυτήρια αναφορά.
Κατά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η μεν Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη, καθότι δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων και λειτουργίας του δεματοποιητή. Μάλιστα, ο δικηγόρος του κ. Τατούλη είπε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους και στο φορέα διαχείρισης.
Από τη, δε, πλευρά του Δήμου Πύλου-Νέστορος, επισημάνθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι ο δήμαρχος δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, παρά μόνο αποκομιδής και μεταφοράς τους στο χώρο που βρίσκεται ο δεματοποιητής.
Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες ήταν ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Παν. Γιαννόπουλος, καθώς έχει ασχοληθεί με τα κοινά της περιοχής, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα με το ΧΑΔΑ και τις παρανομίες που έχουν επισημάνει υπηρεσίες σε ελέγχους τους.
Επίσης, κατέθεσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, που μίλησε για ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, αλλά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, παρά μόνο την εγκατάσταση του δεματοποιητή.
Ο εργολάβος που είχε αναλάβει τη μεταφορά των σκουπιδιών στο δεματοποιητή μίλησε για τη σύμβαση που είχε υπογράψει για το εν λόγω έργο, αλλά τόνισε ότι μετά το 2012 που σταμάτησε να λειτουργεί η μονάδα δεν ξέρει πού πήγαιναν τα σκουπίδια.
Ως τελευταία μάρτυρας για χθες κατέθεσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία είπε ότι η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ΧΑΔΑ, έχει εκδοθεί απόφαση για την αποκατάστασή του. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι Δήμοι έχουν δύο δυνατότητες για την προσωρινή διαχείριση: είτε να κηρυχτεί η περιοχή τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης είτε να βρουν ένα χώρο που θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους όρους. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένταση με τους συνηγόρους υπεράσπισης του δημάρχου Πύλου-Νέστορος, όταν η κα Νικολάκου ανέφερε ότι για τους Δήμους είναι πιο φτηνή η λύση να ρίχνουν χύδην τα σκουπίδια από το να τα δεματοποιούν.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Αυτοδιοικητικός «αναβρασμός» στη Μεσσήνη 
Μπορεί η συζήτηση γύρω από τον «Κλεισθένη» στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο να είχε ενδιαφέρον, αλλά ήταν περισσότερο «φιλοσοφική», καθώς δεν κατέληξε σε ψήφισμα ή απόφαση. Ωστόσο, είχε «ειδήσεις», όπως αποδείχθηκε…
Για παράδειγμα η απόλυτη ταύτιση απόψεων του πρώην προέδρου του Σώματος, Χρήστου Χριστόπουλου, με την επιστολή στον Τύπο του Θεόδωρου Αβιζιώτη. Φαίνεται έτσι ότι δημιουργείται κι άλλος πόλος «δίπλα» στην παράταξη του Γιώργου Τσώνη, με δεξαμενή τον ίδιο ιδεολογικό χώρο…
Από την άλλη πλευρά, στα «δεξιά» της αίθουσας, το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο. Οι πληγές που άφησαν οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. επηρεάζουν άμεσα την παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου. Προχθές απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο Νίκος Φύκιρης, ενώ το «κλίμα» ανάμεσα στον Στάθη Αναστασόπουλο και τον Γιώργο Αθανασόπουλο δεν ήταν και το ...καλύτερο. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακατατάξεις και εκεί, ενώ οι «γνωρίζοντες» στοιχηματίζουν ότι πολύ δύσκολα θα ξανακατέβει στις εκλογές αμιγώς η ίδια παράταξη.
Τέλος, ο Γιώργος Τσώνης δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα… Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ξανακατέβει υποψήφιος δήμαρχος, αν και στη δική του δημοτική ομάδα θα υπάρχουν σίγουρα σημαντικές διαφορές στις επόμενες εκλογές…
Ως δεδομένο έχουμε ότι τα έχει «σπάσει» με τον Χρήστο Χριστόπουλο, ότι ο Νίκος Ξαρχάκος δε θα ξαναείναι υποψήφιος όπως έχει δηλώσει, ενώ παρατηρείται και η σταθερή απουσία άλλοτε αντιδημάρχων και βασικών στελεχών της δημοτικής του ομάδας το τελευταίο διάστημα από τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων… Με όλα τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι το φετινό καλοκαίρι στη Μεσσήνη αναμένεται αρκετά «θερμό».  Κ. Γαζ.

***  Τιμήθηκε ο ρόλος των μαιών και των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Προσλήψεις νοσηλευτών μέχρι τον Αύγουστο
Ημέρα τιμής και αναγνώρισης ήταν η χθεσινή για το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των Παγκόσμιων Ημερών Μαιών (5 Μαΐου) και Νοσηλευτών (12 Μαΐου).
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Μπέζος, απευθυνόμενος στις μαίες και τις νοσηλεύτριες τις ευχαρίστησε για την προσφορά τους, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα για το νοσηλευτικό σύστημα. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ μιλώντας για την τελευταία 10ετία, είπε ότι και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένα από τα θύματά της.
Μιλώντας, δε, για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναγνώρισε ότι υπάρχει υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό και έτσι δύσκολα «βγαίνουν» οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων. Όμως, έκανε γνωστό ότι, έπειτα από τροποποίηση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, μέσα στο καλοκαίρι θα προσληφθούν 20 νοσηλευτές, ενώ ακόμα 20 άτομα θα προσληφθούν από το νέο έτος.
Κλείνοντας ο κ. Μπέζος θέλησε να παροτρύνει τους παρευρισκομένους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, αφού, όπως είπε, τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει να τα γνωρίζουν.
Σχετικά, πάντως, με ένα πρόβλημα που υπήρχε με τις πληρωμές των υπερωριών, ανέφερε ότι έχει λυθεί και πλέον πληρώνονται μέχρι το τέλος κάθε μήνα.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κα Ζέρβα χαρακτήρισε το νοσηλευτικό προσωπικό ως «τα χέρια των γιατρών», που χωρίς αυτά δε θα μπορούσαν να επιτελέσουν το έργο τους, ενώ τους ευχαρίστησε για τις δράσεις που πραγματοποιούν, αλλά και που συμμετέχουν στην κοινωνία της Καλαμάτας.
Το λόγο πήρε τέλος η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Γκούζου, λέγοντας ότι στόχος των εορτασμών είναι να θυμίσουν το σπουδαίο ρόλο των επαγγελματιών υγείας στην κοινωνία. Π.Μπ.

*** Η FRAPORT…κλείνει το μάτι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας 
Το θέμα της αναβάθμισης των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" είχε μπει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι της συζήτησης. Η γεωμετρική αύξηση που παρουσιάζει κάθε χρόνο στον αριθμό των επισκεπτών που υποδέχεται, καθιστούσε αναπόφευκτη τη συζήτηση για το μέλλον του.
Για το επίμαχο θέμα η κυβέρνηση έλεγε διάφορα. Τη μία φορά έκανε λόγο για έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την άλλη ανέφερε την υλοποίησή τους μέσω της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). "Φοβόταν" να πει τη λέξη "πώληση" μια και πριν το 2015 έγιναν ουκ ολίγες διαμαρτυρίες από τα μέλη της για τη μη πώλησή του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Η πραγματικότητα, όμως, ήταν ξεκάθαρη. Για την τύχη του αεροδρομίου υπήρχαν δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε η Κυβέρνηση έχει τα αναγκαία χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας και τη στελέχωσή του με προσωπικό, είτε είναι αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή και τουριστικά. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας χρειάζεται προσωπικό και έργα υποδομών εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, το θέμα είχε απασχολήσει σε αρκετές συνεδριάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Εκεί, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είχε βάλει το θέμα ξεκάθαρα: Μόνο μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να κάνει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα έργα αναβάθμισης που απαιτούνται.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νίκας είχε αναφέρει τα εξής προβλήματα: Το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, αλλά μόνο λίγες ώρες πριν και μετά την προσγείωση και την απογείωση των αεροπλάνων. Δεν λειτουργούν καταστήματα στους χώρους του αεροδρομίου για τους επιβάτες που περιμένουν την πτήση τους.  Δεν είναι φωτισμένος ο δρόμος Καλαμάτα - Μεσσήνη που οδηγεί στον αερολιμένα. Δεν προχωρά το έργο σύνδεσης των αεροδρομίων "Καπετάν Βασίλης" και Τριόδου. Υπάρχει έλλειμμα χώρων στάθμευσης αεροσκαφών.
Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα και να μη μείνει πίσω από τα 14 αεροδρόμια που αγοράστηκαν από τη Fraport.
Χθες, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου Εισαγωγών και Μεταφορών ήρθε και η…λύση. Πρόταση για διαχείριση των 23 περιφερειακών μικρών αεροδρομίων κατέθεσε από το βήμα ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Aλεξάντερ Ζινέλ.
Η εταιρεία προτίθεται να διερευνήσει, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, προτάσεις και δυνατότητες διαχείρισης των 23 αεροδρομίων με στόχο την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Προσπάθεια επίλυσης του χρόνιου προβλήματος με τους αθίγγανους
 
Την αρχή ώστε να δοθεί λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία της Καλαμάτας και τον πληθυσμό των τσιγγάνων μπορεί να αποτελέσει η χθεσινή επίσκεψη στη Μεσσηνία της ειδικής γραμματέως Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Αικατερίνης Γιάντσιου.
Η κα Γιάντσιου, συνοδευόμενη από συνεργάτες της, συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Καλαμάτας, παρουσία αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, ενώ επισκέφθηκε τους χώρους διαμονής των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα και πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό.
  Πρόγραμμα στέγασης
Η κυρία Γιάντσιου μίλησε για προγράμματα στέγασης των αθιγγάνων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, σκοπός της επίσκεψής της ήταν να διερευνηθεί η κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στους αθίγγανους της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας και να συνεργασθεί με το Δήμο Καλαμάτας για την προώθηση της πολιτικής υποστήριξής τους.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας επισήμανε στην Ειδική Γραμματέα ότι επί 20 χρόνια γίνονται προσπάθειες, οι οποίες έχουν αποδώσει ελάχιστα σε σχέση με τα χρήματα που διατέθηκαν. Ως παράδειγμα προσπάθειας που έφερε αποτέλεσμα, ανέφερε την αγορά οικοπέδων. Για ό,τι έχει γίνει επί 20 χρόνια, ο Δήμος Καλαμάτας θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και θα αποσταλούν στο γραφείο της για αξιολόγηση.
  Παραβατικότητα
Στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας, Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, ο οποίος μίλησε για την παραβατικότητα μερίδας αθιγγάνων. Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το «Θ», ιδιαίτερα στην περιοχή της Θουρίας υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους από επαναλαμβανόμενα περιστατικά κλοπών στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Η κυρία Γιάντσιου, με τους συνεργάτες της και συνοδευόμενη από το δήμαρχο κ. Νίκα, επισκέφθηκε τους χώρους διαμονής των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα και πίσω από το πρώην Πολυκλαδικό. Συζήτησε με τους αθίγγανους και το μεσημέρι στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν η ειδική γραμματέας, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και εκπρόσωποι των αθιγγάνων. Εκεί έγινε ανταλλαγή απόψεων, εκτιμήσεις για την υπάρχουσα κατάσταση και προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των αθιγγάνων.
Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται αφορούν από μετεγκαταστάσεις πληθυσμών και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχοντες οικισμούς μέχρι την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, απασχόλησης και υγείας με προγράμματα που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ολιστικής πολιτικής για τη σταδιακή αλλά πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά όλης της χώρας.

*** Θεόδωρος Βασιλάκης: Ο γητευτής των αιθέρων «πέταξε» για πάντα
 
Πέρασε την πόρτα απροειδοποίητα, βαδίζοντας ζωηρά έχοντας επιλέξει ένα τυχαίο αεροσκάφος από τον στόλο της Aegean, το οποίο είχε μόλις καθαριστεί, όμως ο Θόδωρος Βασιλάκης ήθελε να το διπαιστώσει ιδίοις όμασοι.
Η νύχτα είχε ρίξει τα πέπλα της για τα καλά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν ιδρυτής της εταιρίας με τους δύο γλάρους μπήκε στο αεροσκάφος και πήγε πρώτα στην τουαλέτα για να την ελέγξει.
Ακολούθησε ο θάλαμος επιβατών, θέση προς θέση από έναν άνθρωπο που εκείνη την ώρα θα μπορούσε να είναι σπίτι του ή σε κάποιο κοινωνικό κάλεσμα.
Και ο «έλεγχος Βασιλάκη» όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι εργαζόμενοι μόνο τυχαίος δεν ήταν, αφού το πάλαι ποτέ παιδί από την Κρήτη κοίταζε τα πάντα, πριν αποχωρήσει.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια της Aegean, όταν ο στόλος της δεν είχε γιγαντωθεί αυτές οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις του ιδιοκτήτη κατέληγαν αριχικά σε φωτογραφίες στο κινητό του όταν έβρισκε κάτι.
Μετά στέλνονταν στον αρμόδιο τεχνικό διευθυντή συνήθως με μια επισήμανση ή μια ερώτηση του στυλ «αυτό γιατί δεν το αλλάξαμε; Έχει φθαρεί».
Ο θάνατός του χθες το βράδυ βύθισε σε θλίψη την οικογένειά του και όχι μόνο, μετά από μια χρόνια μάχη με την επάρατη νόσο, την οποία έδωσε με αξιοπρέπεια για πάνω από δέκα χρόνια.
Ήταν άλλωστε ένας άνθρωπος που δεν ήθελε επ' ουδενί να τον λυπούνται οι άλλοι για την ασθένειά του και, ένας μαχητής της ζωής που από μικρό παιδί είχε μάθιε τι θα πει σκληρλη δουλειά.
Ήταν τότε που μετά το σχολείο αντί να παίξει όπως οι συμμαθητές του δούλευε στα αμπέλια για να δει, να μάθει την δουλειά και να βοηθήσει τον μπαμπά του.
Οι σπουδές στην Αμερική, η επιστροφή στην Κρήτη του που λάτρευε και η πρώτη δουλειά σε εταιρία διανομής καυσίμων ήταν απλά η αρχή μιας μυθιστορηματικής διαδρομής.
Μιας διαδρομής που ο Θώδωρος Βασιλάκης εστίασε στον τουρισμό και τον οδήγησε με σταθερά βήματα στην κορυφή.
Ο άνθρωπος που τα έβαζε με τον εαυτό του
 Άνθρωποι με ροζιασμένα χέρια στο Ηράκλειο της Κρήτης που έχουν περάσει τα ενενήντα, θυμούνται τον μικρό Θόδωρο να κουβαλάει τους τενεκέδες με καύσιμα που πούλαγε ο πατέρας του από το μικρό μαγαζάκι που είχε.
Βρισκόταν στην συνοικία Καμαράκι κοντά στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης και εκεί ουσιαστικά ανδρώθηκε ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές.
Παιδί μιας μέσης οικογένειας έφυγε για την Αμερική στην αρχή της δεκαετίας του '60 και όταν επέστρεψε από τις σπουδές του το ανήσυχο μυαλό του πήρε μπροστά.
Όταν δημιουργήθηκαν οι δεξαμενές καυσίμων στην Κρήτη, επέκτεινε την επιχείρηση και άλλαξε τον τρόπο διανομής καυσίμων, ενώ ανέλαβε την μεταφορά τους σε όλο το νησί μέσω της Caltex που μετονομάστηκε αργότερα σε Texaco.
O αυτοέλεγχός του ήταν παροιμοιώβης και όπως έλεγαν πολλοί φίλοι του η μοναδική φορά που ίσως τον έχασε ήταν όταν γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, Εμμανουέλα Βασιλάκη.
Αυτή που του χάρισε δυο γιούς, τον Γιώργο και τον Ευτύχη άξιους συνεχιστές της αυτοκρατορίας που έστησε αυτός ο πανέξυπνος Κρητικός με το κοφτερό μυαλό.
Αμφότεροι παρά τις υποχρεώσεις τους προσπαθούσαν να μην λείπουν τις Κυριακές από το οικογενειακό τραπέζι, αφού πατέρας τους το έθετε περίπου σαν όρο, ώστε η οικογένεια να είναι πάντοτε ενωμένη.
Ο ίδιος μιλώντας πριν λίγα χρόνια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έχει δώσει είπε: «Τα βάζω συχνά με τον εαυτό μου.Εκενυρίζομαι μαζί του. Γι' αυτό μου αρέσει και το γκολφ. Γιατί δεν μπορώ να εκνευριστώ με τον συμπαίκτη μου αν μια μπάλα πάει στραβά, με τον εαυτό μου τα βάζω».
Κάτι που διαπίστωσαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου του που τον έζησαν σε εύκολες ή δύσκολες στιγμές, ειδικά αυτοί της Aegean που τον έβλεπαν μπροστά τους όταν νόμιζαν ότι κοιμάται.
Η πορεία προς την κορυφή
Ο Θόδωρος Βασιλάκης δούλευε πολύ, ήταν πεισματάρης όταν ζόριζαν οι καταστάσεις, δίκαιος απέναντι σε φίλους και ανατγωνιστές ηθικός και πάντοτε χαμηλών τόνων.
Ακόμη και όταν η Aegean γιγαντώθηκε και τα έξι αεροσκάφη έγιναν εξήντα ένα μέσα σε έντεκα χρόνια ο άνθρωπος με το μειλίχιο βλέμμα και τα στρογγυλά γυαλιά οράσεως επέλεξε να παραμείνει στο έδαφος, παρότι ως επιχειρηματίας είχε πετάξει πολύ ψηλά.
Στα κοινωνικά καλέσματα πήγαινε ακριβώς την ώρα που ανέγραφε η πρόσκληση και όπως έλεγε χαριτολογώντας μακάρι να τον καλούσαν και πριν από τις εννιά το βράδυ.
Καθόταν το πολύ μιάμιση ώρα μαζί με την σύζυγό του και συνήθως κοιμόταν λίγο μετά τις έντεκα και μισή, αφού σηκωνόταν πριν την ανατολή του ηλίου.
Μέχρι την ίδρυση της Aegean είχε κυριαρχήσει στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων με την Hertz, την οποία αγόρασε ένα βήμα πριν την χερωκοπία και την γιγάντωσε στα χρόνια που ακολούθησαν με την Auto Hellas.
Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων-ξεκίνησε με την General Motors και έφτασε στην Seat και την Saab-ήταν απλά πετυχημένα βήματα σε μια ανοδική πορεία, που δεν είχε σταματημό.
Η νομοτελειακή χρονιά ή για να το θέσουμε αλλιώς η στιγμή που το σύμπαν συνομώτησε ήταν η εξαγορά το 1994 της μικρής εταιρίας Aegean Aviation.
Ήταν το momentum όπου η εμπορία καυσίμων, οι αντιπροσωπείες και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα «παντρεύτηκαν» με τους αιθέρες και τις αερομεταφορές.
Όχι αμέσως, αλλά με τα προσεχτικά βήματα που «γέννησαν» την Αgean, αυτή που έφτασε να αγοράσει τον βασικό της ανταγωνιστή στην Ελλάδα, την ταλαιπωρημένη πάλαι ποτέ Ολυμπιακή Αεροπορία που είχε μετονομαστεί σε Olympic Air.
Γράφτηκαν πολλά τότε, ίσως και πράγματα που στεναχώρησαν σίγουρα έναν επιχειρηματία που πίστευε στην ακεραιότητα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την προσφορά γενικότερα.
Το γκολφ και η λιτή ζωή
Οι φίλοι του που τον ήξεραν πολύ καλά γνώριζαν ότι δεν έτρωγε τα βράδυα από επιλογή, όπως και ότι όπου κι αν βρισκόταν ακόμη και στις διακοπές του, ήταν πάντα έτοιμος να επιστρέψει στην Αθήνα αν προέκυπτε κάτι.
Χαιρόταν χωρίς να το φωνάζει το εκπληκτικό εξοχικό στην Κέρκυρα, την εξαιρετικής αισθητικής κατοικία της οικογένειας στην Μύκονο αλλά και λατρεμένη του Κρήτη.
Τα έξι εγγόνια του ήταν τα τελευταία χρόνια η μεγάλη χαρά της ζωής του, η πρώτη πλέον μετά το μεγάλο του πάθος, το γκολφ, ένα μοναχικό άθλημα που φρόντισε να το κάνει γνωστό στην Ελλάδα με το ετήσιο τουρνουά στο Costa Navarino.
Σε ένα από αυτά όπου συμμετείχε ανελλιπώς χτυπάει με άψογο στυλ την μπάλα του ευελπιστώντας να την στείλει στην τελευταία τρύπα, την «18». Δεν θα τα καταφέρει και δεν έχει άλλο χτύπημα, ωστόσο περιμένει υπομονετικά να παίξουν και οι τρεις αντίπαλοί του, μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας.
Διαθέτοντας μια έμφυτη ευγένεια, δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει αν και θα μπορούσε να το πράξει. Έμεινε εκεί, χαμένος σε μια από τις λίγες παρτίδες της ζωής του, που δεν είχε σχέση με το επιχειρείν αλλά με το αγαπημένο του σπορ.
Η ευγένεια τον ακολουθούσε σε κάθε στιγμή της ζωής του
Μια ημέρα, περνώντας τον έλεγχο ασφαλείας της πτήσης του, το μηχάνημα για τα μεταλλικά αντικείμενα χτύπησε και ο Θόδωρος Βασιλάκης διαπίστωσε ότι δεν είχε βγάλει την ζώνη του.
Παρά τις παροτρύνσεις των υπαλλήλων που είχαν αναγνωρίσει τον ισχυρό άνδρα της Aegean να περάσει, έβγαλε την ζώνη του και πέρασε ξανά από το μηχάνημα.
Ο χαρακτηριστικός ήχος δεν ακούστηκε, έβαλε την ζώνη του και συνέχισε προς την πύλη εξόδου της πτήσης του, αθόρυβα για πολλοστή φορά στην διαδρομή μιας ζωής που τέλειωσε χτες το βράδυ.
Τότε που το πάλαι ποτέ παιδάκι από το Ηράκλειο με τα κοντά παντελονάκι το οποίο μεγαλώνοντας έστησε μια αυτοκρατορία, «πέταξε» για τελευταία φορά πάνω από τα σύννεφα.  protothema.gr

*** Με λαμπρότητα η χθεσινή εορτή της Αναλήψεως στην Παραλία
 
 
Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε χθες στην Καλαμάτα η εορτή της Αναλήψεως, με κέντρο των εκδηλώσεων το φερώνυμο Ιερό Ναό στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.
Εκεί τελέσθηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενου από ιερείς της πόλης.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας λιτανεύθηκε σε οδούς της παραλίας η Εικόνα της Αναλήψεως, καθώς και σταυρός ευλογίας με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, που έχει μεταφερθεί στο ναό από την Ιερά Μονή Βουλκάνου για προσκύνημα, συνοδεία τμημάτων μαθητριών και μαθητών από το 19ο Δημοτικό Σχολείο, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας και αγήματος λιμενικών

*** Τους έπιασαν για ρευματοκλοπή και βρήκαν κλοπιμαία
 
Η σύλληψη για ρευματοκλοπή έφερε κατηγορίες για διακεκριμένες κλοπές σε πατέρα και γιο τσιγγάνους, που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας σε καταυλισμό τσιγγάνων στη Μεσσήνη πατέρας και γιος συνελήφθησαν για ρευματοκλοπή.
Όμως, οι αστυνομικοί στην έρευνα που έκαναν βρήκαν και κάποια αντικείμενα τα οποία οι δύο τσιγγάνοι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν ή να αποδείξουν ότι είναι δικά τους.
Στα αντικείμενα αυτά περιλαμβάνονταν τριβεία, φωτογραφικές μηχανές, κασετόφωνα κ.ά.
Οι αστυνομικοί στην έρευνα που έκαναν δε βρήκαν να έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα, αλλά οι δύο τσιγγάνοι δεν έδιναν πειστικές απαντήσεις για το πώς τα κατείχαν.
Πάντως, και χθες στο δικαστήριο αρνήθηκαν ότι τα έχουν κλέψει και δήλωσαν ότι είναι παλιατζήδες.
Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα, όμως έκρινε ένοχο το γιο για διακεκριμένες κλοπές και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τον όρο να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.  Β.Β.

*** Απευθείας ανάθεση του Δήμου Τριφυλίας για τα κινητά αξιωματούχων και συνεργατών ύψους 12.288 ευρώ
 
Με την υπ’ αριθ. 828/2018 απόφασή του ο δήμαρχος Τριφυλίας αναθέτει απευθείας την τηλεφωνική σύνδεση οκτώ κινητών τηλεφώνων αξιωματούχων και συνεργατών του ιδίου, έναντι 12.288 ευρώ, έως τη λήξη της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του κ. Κατσίβελα που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: Ω1ΣΔΩΗΕ-ΜΚ4, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αναθέτουμε απευθείας στην εταιρεία VODAFONE-PANAFON A.E., που εδρεύει στο Χαλάνδρι, οδός Τζαβέλλα αριθ. 1-3, Α.Φ.Μ. 094349850, Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ , την τηλεφωνική σύνδεση οκτώ (8) κινητών τηλεφώνων (δήμαρχος, γενικός γραμματέας και αντιδήμαρχοι) για το χρονικό διάστημα από 17/5/2018 έως 31/8/2019 ή μέχρι τη λήξη θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής (σε περίπτωση που παραταθεί). Ορίζεται βάσει της ανωτέρω Κ.Υ.Α. και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως ανώτατο επιτρεπτό όριο κλήσεων μηνιαίως: Για την τηλεφωνική σύνδεση του δημάρχου το ποσό των 160 ευρώ. Για την τηλεφωνική σύνδεση του γενικού γραμματέα το ποσό των 128 ευρώ. Για την τηλεφωνική σύνδεση του κάθε ένα εκ των έξι (6) αντιδημάρχων το ποσό των 80 ευρώ. Ανώτατη επιτρεπτή δαπάνη για το παραπάνω χρονικό διάστημα 12.288 ευρώ. Σε περίπτωση που οι συνδρομητές πραγματοποιήσουν κλήσεις πέραν του ανωτέρω επιτρεπτού ορίου ανά μήνα, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Ταμείο του Δήμου, πριν από την εξόφληση του λογαριασμού, το επιπλέον ποσό και να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου τα διπλότυπα είσπραξης.
Το χρηματικό ένταλμα πληρωμής που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνει συνολικό ποσό των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας και ως δικαιολογητικά του θα επισυνάπτονται τα σχετικά διπλότυπα είσπραξης».
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Μια χαμένη κενή θέση στο κέντρο της πόλης
 
Όπως είναι γνωστό, η Καλαμάτα αντιμετωπίζει πρόβλημα στις ελεύθερες θέσεις για παρκάρισμα στο κέντρο της.
Έτσι, λοιπόν, καλό θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας να απομακρύνει ένα όχημα που εδώ και καιρό είναι χωρίς πινακίδες και με προφανή τα σημάδια εγκατάλειψης, στο οικόπεδο νοτίως του ναού του Αγίου Νικολάου.
Μπορεί να είναι μόλις μία θέση, αλλά και αυτή μετρά, ενώ να σημειωθεί ότι αντίστοιχα αυτοκίνητα υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα που ο Δήμος χρησιμοποιεί ως παρκινγκ.  Π.Μπ.

*** Ένθετο για το γάμο μαζί με το κυριακάτικο «Θάρρος»
 
Ο γάμος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μεγάλο πάρτυ που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Χορέψτε, Διασκεδάστε, Αγκαλιαστείτε, Χαρείτε τη μαγεία αυτή της ιδιαίτερης ημέρας!
Για εσάς που σχεδιάζετε το γάμο σας, μια καλή συμβουλή είναι την "ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ" να κάνετε ο,τι πραγματικά σας αρέσει και ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.
Για την επιτυχία η σίγουρη βοήθεια είναι να εμπιστευθείτε επαγγελματίες του χώρου που θα σας δώσουν απαντήσεις και θα σας βοηθήσουν να ετοιμαστείτε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να απολαύσετε κάθε στιγμή της προετοιμασίας, χωρίς άγχος.
Στο ειδικό ένθετο του «Θάρρους» την Κυριακή 20 Μαΐου, θα ανακαλύψετε όλα όσα χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε ένα τέλειο γάμο.
Από το προσκλητήριο μέχρι το νυφικό και από τη γαμήλια τούρτα έως το ταξίδι του μέλιτος.
Μέχρι να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας χρειάζεται καλή διάθεση, που σίγουρα την έχετε, σωστή οργάνωση, κομψές επιλογές, αισθητική και φυσικά ΕΣΑΣ, τους πρωταγωνιστές,  για να σύρετε το χορό.
Η ώρα η καλή!!!

***  Εργασίες αποκατάστασης βλάβης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο μεταξύ Σφακτηρίας και Σαπιέντζας
 
Εργασίες αποκατάστασης βλάβης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Νήσων Σφακτηρία και Σαπιέντζα, από το ιταλικής σημαίας καλωδιακό πλοίο «Antonio Meucci», θα διενεργούνται, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Πύλου, έως τις 30 Μαΐου.

***  Διαμαρτυρία σε συμβολαιογραφείο της Καλαμάτας απέτρεψε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κατοικίας
 
Η πρώτη διαμαρτυρία έξω από γραφείο συμβολαιογράφου της Καλαμάτας για πλειστηριασμό ακινήτου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πλειστηριασμός είχε προγραμματισθεί από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ και αφορούσε κατοικία 52,24 τ.μ. για χρέος 89.093,07 €, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 36.000 €.
Τα διαμαρτυρόμενα μέλη βρήκαν κλειστό το συμβολαιογραφείο, ενώ από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διαμαρτυρίας στο ίντερνετ, ο συμβολαιογράφος είχε εκφράσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντονα το φόβο του για τη σωματική του ακεραιότητα και για την περιουσία του και σχεδόν είχε προαναγγείλει ότι ο πλειστηριασμός δεν θα γίνει. Παράλληλα, είχε μεταφέρει το φόβο των εργαζόμενων στο γραφείο του, καθώς όλοι του ζήτησαν άδεια την ημέρα του πλειστηριασμού!
  Διαμαρτυρία
Τα μέλη της Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην είσοδο της πολυκατοικίας που βρίσκεται το συμβολαιογραφείο κρατώντας ένα πανό, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στον όροφο και κόλλησαν χαρτιά διαμαρτυρίας στην πόρτα του γραφείου.
Σε ανακοίνωση που διάβασαν ανέφεραν ότι χθες σε όλη τη χώρα είχαν προγραμματισθεί 166 πλειστηριασμοί, με τους 111 να αφορούν ακίνητα εμπορικής αξίας κάτω από 300.000 €.
«Συνεπώς τα ψέματα της κυβέρνησης και της κλίκας των συμβολαιογράφων που εκτελούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καταρρέουν», τόνισαν και έδωσαν αναλυτικότερα στοιχεία:
  • 24 πλειστηριασμοί (11,2%) ακινήτων με συνολική εμπορική αξία μικρότερη των 50.000 €
  • 32 πλειστηριασμοί (13,1%) ακινήτων συνολικής εμπορικής αξίας από 50.000 έως 100.000 €
  • 39 πλειστηριασμοί (23,4%) ακινήτων συνολικής εμπορικής αξίας από 100.000 έως 200.000 €
  • 16 πλειστηριασμοί (15,9%) ακινήτων συνολικής εμπορικής αξίας από 200.000 έως 300.000 €
  • 22 πλειστηριασμοί (15,0%) ακινήτων συνολικής εμπορικής αξίας από 300.000 έως 500.000 €
  • 33 πλειστηριασμοί (21,5%) ακινήτων συνολικής εμπορικής αξίας άνω των 500.000€
 Ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος σε δηλώσεις του τόνισε, ότι ο κόσμος υποφέρει και του κατάσχουν λογαριασμούς που έχουν ως ακατάσχετους και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει.
  Δεν έγινε ο πλειστηριασμός
Μετά την κινητοποίηση, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η κινητοποίηση της Επιτροπής και η λαϊκή κατακραυγή υποχρέωσαν τη Τράπεζα να μην πραγματοποιήσει τον πλειστηριασμό του σπιτιού του άνεργου οικοδόμου.
«Δεν μπορούσαν Τράπεζα και συμβολαιογράφος μετά τη δημοσιοποίηση του προκλητικού αυτού πλειστηριασμού και τη κινητοποίηση της Επιτροπής να δικαιολογήσουν ότι θα εκπλειστηρίαζαν το σπιτάκι ενός άνεργου. Το κίνημα νίκησε . Το σπίτι σώθηκε προσωρινά . Ο αγώνας συνεχίζεται . Τράπεζες ,τρόικα, κυβέρνηση και «κοράκια» θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε . Καλούμε όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας για να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών νοικοκυριών και να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές», αναφέρεται σε αυτήν.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ο καιρός   σήμερα  Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Παρασκευή 18/5/2018 προβλέπεται νεφελώδης, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου κατά διαστήματα. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.0 (Πολύ Υψηλός).
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μέτριες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί κάποια θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πέσουν και λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
 
***  Φτωχότερο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- Πέθανε η καθηγήτρια Βασιλική Πέννα 
Μια καθηγήτρια που βρισκόταν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας και ειδικότερα το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο λόγος για τη Βασιλική Πέννα.
Η Βασιλική Πέννα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για 15 χρόνια, ενώ δίδασκε και στα δύο Τμήματα της Σχολής.
Βιογραφικο:
H Βασιλική Πέννα ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Mεσαιωνικής Iστορίας του Πανεπιστημίου Oξφόρδης (DPhil), ήταν Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο γνωστικό αντικείμενο Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Νομισματική και Σιγιλλογραφία.
Είχε εργασθεί επί 23 έτη στο Υπουργείο Πολιτισμού  ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων σε Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου το 1994 ορίστηκε Αναπληρώτρια Διευθύντρια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έλαβε μέρος σε ανασκαφικές, αναστηλωτικές, μουσικολογικές εργασίες, σε ερευνητικά προγράμματα και σε οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων.
Είχε διδάξει (1998-2006) Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη σε επικυρωμένα προγράμματα ανταλλαγών με δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα των Hνωμένων Πολιτειών (Penn State University, AHA, UCLA), καθώς και Βυζαντινή Νομισματική στο πλαίσιο των Ιστορικών Σεμιναρίων του ΕΙΕ / ΙΒΕ (1991-2005, 2011-2014).
Είχε συνεργαστεί επίσης και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2000-2005).
Η ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα εστιάζονταν στην οικονομική και νομισματική ιστορία του Bυζαντίου, στην ιστορική γεωγραφία και τοπική ιστορία βάσει κατεξοχήν της νομισματικής μαρτυρίας και της σιγιλλογραφίας, με παράλληλη ερευνητική δραστηριότητα στη βυζαντινή προσωπογραφία, βυζαντινή κοινωνία και τους βυζαντινούς θεσμούς. Ασχολείτο επίσης με την οικονομική και νομισματική ιστορία της αρχαίας Eλλάδος και με την ιστορία του χρήματος διαχρονικά.
Είχε διοργανώσει εκθέσεις στην Eλλάδα (Mουσείο Mπενάκη, Tελλόγλειο) και στο εξωτερικό (Smithsonian Institution, Oυάσιγκτον – Kunsthistorisches Museum, Bιέννη – Fondation Martin Bodmer, Γενεύη – Μουσείο Pushkin, Μόσχα), με σκοπό την προβολή της νομισματικής και εν γένει της ιστορίας του χρήματος ως προϊόντος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπήρξε Visiting Senior Research Fellow στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου για τρία χρόνια (2009-2013) και υπεύθυνη, κατόπιν προσκλήσεως του Dumbarton Oaks, για την οργάνωση και τη διδασκαλία στο πρόγραμμα Byzantine Coins and Seals Summer Program 2015, σε συνεργασία με τον Dr Eric McGeer.
Είχε δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, και εξήντα πέντε άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είχε διεκπεραιώσει την επιστημονική  επιμέλεια πέντε πολυσέλιδων συλλογικών τόμων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Sylloge Nummorum Graecorum. Greece 7. The KIKPE Collection of Bronze Coins, Vol. I, Aθήνα 2012 (292 σελίδες, έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών), στο οποίο είναι και συγγραφέας.
Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων σε πολλούς πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

***  Ύδρευση και αποχέτευση ο στόχος για το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι» στο Δήμο Μεσσήνης 
Τσώνης: «Θετικές ανακοινώσεις σε κάθε δημοτικό συμβούλιο από εδώ και πέρα»
 -Βολές και επικρίσεις για καθυστερήσεις από την αντιπολίτευση
  Με «ευχάριστες» ανακοινώσεις ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, το βράδυ της Τετάρτης, στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αφού επανέλαβε όσα είχε πει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι κάθε Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο 2018 θα εμπεριέχει θετικά νέα για τους δημότες της Μεσσήνης, άρχισε να απαριθμεί μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις.
Αρχικά αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση με 170.000 ευρώ από τον κ. Σκουρλέτη και το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση ζημιών από τη «θεομηνία» του 2016. Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε μια σειρά έργων στις κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης.
Η δεύτερη θετική είδηση της βραδιάς αφορούσε στη χρηματοδότηση με 180.000 ευρώ από το υφυπουργείο Αθλητισμού για βελτίωση και αποκατάσταση αθλητικών χώρων.
Αναφορικά με τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι» που ανοίγει, ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι, όπως στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ» έτσι και τώρα ο Δήμος Μεσσήνης θα είναι πρωτοπόρος σ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, δήλωσε σίγουρος για την ένταξη έργων αξίας 3 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης από Λογγά έως Ανδριανή, αλλά και για ένταξη έργου 5 εκ. ευρώ που αφορά πρωτοποριακό έργο αποχέτευσης, γι’ όλη την Ελλάδα, στις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων…
Θετικά νέα ο δήμαρχος είχε και για τον Πάμισο, καθώς στις 11 Μαΐου ο κ. Σπίρτζης υπέγραψε τις μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ, όπως πρόσθεσε, σύντομα θα μπει μια τεράστια «ταμπέλα» στη γέφυρα. Έτσι, όλοι θα βλέπουν, ακόμα και αυτοί που είχαν αμφιβολίες, τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής με τα έργα ανάπλασης στον ποταμό, έργο που έχει χαρακτηρίσει ως εκατονταετίας για ολόκληρη τη Μεσσηνία!
Κλείνοντας ο δήμαρχος σημείωσε ότι ευελπιστεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες να δημοπρατηθούν δύο ακόμα μεγάλα έργα, ένα ύψους 800 χιλ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσήνης, αλλά και άλλο ένα αξίας 1,2 εκ. ευρώ που αφορά αντιπλημμυρικά και καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών στην ευρύτερη περιοχή της Βελίκας.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση δε φάνηκε να «συμμερίζεται» ιδιαίτερα τη χαρά του δημάρχου, και επέκρινε ιδιαίτερα τις καθυστερήσεις. Αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι είναι μεν θετικές οι ανακοινώσεις, αλλά έρχονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Στάθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης σε Λογγά – Ανδριανή, αλλά και στο γεγονός ότι προτεραιότητα στις αποχετεύσεις ο Δήμος βάζει στις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων και όχι στο παραλιακό τμήμα του Πεταλιδίου και της Αίπειας, περιοχές που είναι οι μοναδικές στο Μεσσηνιακό κόλπο χωρίς αποχέτευση. Ακόμα πιο επικριτικός στις τοποθετήσεις του δημάρχου εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος. Αρχικά επισήμανε ότι 3,5 χρόνια περίμενε ο Δήμος Μεσσήνης για να δει ένα έργο από τον κ. Τσώνη, ενώ και τώρα ακούει αρκετά για μελλοντικά σχέδια. Επέκρινε, επίσης, το Δήμο Μεσσήνης ότι είναι ο μοναδικός που δεν έχει επιχειρησιακό σχέδιο. Στη συνέχεια ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με τον κ. Τατούλη, σχολιάζοντας τη μεγάλη καθυστέρησή της, ενώ έθεσε το ερώτημα αν έβαλε ο κ. Τσώνης στην Περιφέρεια το ζήτημα της αποκατάστασης του οδικού δικτύου, όπως και του καθαρισμού των δρόμων.
Τέλος, έντονη ήταν η κριτική του κ. Αθανασόπουλου και ως προς τη χρηματοδότηση των 180.000 ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι 3,5 χρόνια δεν είχε βάλει ούτε «καρφί» στις αθλητικές υποδομές του Δήμου.
Η κριτική του κ. Αθανασόπουλου ανέβασε τους τόνους, καθώς σε έντονο ύφος τού απάντησαν τόσο ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, όσο και η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου.
Αρχικά ο κ. Τσώνης τον χαρακτήρισε «άσχετο» με τα αυτοδιοικητικά, απαντώντας στα όσα είπε για τις καθυστερήσεις των έργων και λέγοντας ότι δε γνωρίζει πόσος χρόνος απαιτείται για μια μελέτη. Σημείωσε, δε, ότι τόσο το έργο στο Πεταλίδι όσο και η μελέτη του Παμίσου προχωρούν πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο χάρις στην προετοιμασία του Δήμου.
Και στο θέμα της συνάντησης με τον κ. Τατούλη ο Γιώργος Τσώνης απάντησε σε έντονο ύφος στον κ. Αθανασόπουλο, λέγοντας ότι ήδη αποκαταστάθηκε η καθίζηση στην 3η επαρχιακή οδό, ενώ έχει ξεκινήσει και ο καθαρισμός των δρόμων. Τον κάλεσε, δε, να έχει λίγη υπομονή και να περιμένει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σχετικά με τις επικρίσεις του κ. Αθανασόπουλου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, η κα Παναγοπούλου απάντησε ότι στο επόμενο συμβούλιο θα κάνουν απολογισμό και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ώστε ο κόσμος να συγκρίνει τι έκανε ο ένας και τι ο άλλος.
Του Κώστα Γαζούλη

*** Π. Τατούλης: «Μετατρέπουμε την Πελοπόννησο σε κομβικό πυλώνα του Ευρωμεσογειακού ενεργειακού χάρτη» 
Ακόμα πιο θετικές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο ΑΟΖ με τίτλο «Δυτικά της Κρήτης», το οποίο κατά 95% ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως προέκυψε μετά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Πέτρου Τατούλη με τον Στρατηγικό Σύμβουλο  Νίκο Λυγερό, στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018.
Ειδικότερα προβλέπεται, πέραν του 5% των εσόδων που θα αποδίδονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ένα επιπλέον 20% το οποίο θα χρηματοδοτεί δράσεις και έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποκτά ολοένα και πιο σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι «με την αξιοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές μας πολιτικές επιλογές για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και καινοτόμων πολιτικών σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας καθιστούμε την Πελοπόννησο σε κομβικό πυλώνα του Ευρωμεσογειακού ενεργειακού χάρτη».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών της Πελοποννήσου για τη σημασία αξιοποίησης του κοιτάσματος αυτού και της επίδρασής του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, θα διοργανωθεί με ευθύνη της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τον κ. Λυγερό και αρμόδιους θεσμικούς φορείς ενημερωτική ημερίδα εντός του προσεχούς καλοκαιριού.   

***  Γαλάζια νύχτα 
Για να μην…τρώει κάποιους η αγωνία, σύμφωνα με απόφαση, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η 3η Γαλάζια Νύχτα / 2018 του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου.
Όσοι πιστοί φορέστε την κατάλληλη ενδυμασία και καλή διασκέδαση! Α.Π.

***  Επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας με την ομάδα «Πάμε Βόλτα» 
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας ιδρύθηκε από τον τοπικό Σύλλογο προς Διάδοσιν των Γραμμάτων, με σκοπό τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και αντικειμένων που αφορούν στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στη διάσωση και προβολή αντικειμένων του νεότερου πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.
Το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1973 στο αρχοντικό Κυριακού (παραδοσιακό κτήριο των αρχών του 19ου αι.).
Επαναλειτούργησε το 2002, όταν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχε υποστεί το κτήριο από το σεισμό του 1985.
Στο ισόγειο, μετά τις πληροφορίες για τον τόπο, το σύλλογο που ίδρυσε το μουσείο και την οικογένεια Κυριακού, μπορείτε να δείτε μικρές θεματικές ενότητες που αφορούν την αγροτική και ποιμενική ζωή, τη γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, την αγγειοπλαστική και τα αστικά επαγγέλματα. Μια άλλη σειρά εκθεμάτων προέρχεται από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Τα εκθέματα του ισογείου επιτρέπουν στον επισκέπτη να αποκτήσει μια επαρκή εικόνα για τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής στη Μεσσηνία.
Στον επόμενο όροφο, η έκθεση ξεκινά με μια εντυπωσιακή ενότητα αφιερωμένη στην τυπογραφία και τη βιβλιοδεσία, που υπενθυμίζει στον επισκέπτη ότι στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο της απελευθερωμένης Ελλάδας.
Σε αυτό τυπώθηκε η Προκήρυξη των Επαναστατημένων Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές.
Το πρώτο δωμάτιο δεξιά αποτυπώνει την εικόνα του αστικού σπιτιού της πόλης κατά τις αρχές του 20ού αι., ενώ στο διάδρομο του ορόφου αυτού υπάρχει αναπαράσταση παραδοσιακού καφενείου.
Στη μεγάλη αίθουσα δεξιά παρουσιάζεται ιστορικό υλικό που αφορά την Επανάσταση του 1821 και προέρχεται από την Καλαμάτα.
Η αίθουσα του Γ. Καρέλια φιλοξενεί ενδυματολογικά στοιχεία, ανάμεσά τους και την παραδοσιακή καλαματιανή ενδυμασία.
Στο βάθος του πρώτου ορόφου υπάρχει μικρή αίθουσα αφιερωμένη στη μεταβυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη της περιοχής.
Το «Πάμε Βόλτα» θα σας περιμένει στις 6.00 μ.μ. στην είσοδο του Μουσείου (Αγίου Ιωάννου 12 και Κυριακού).

***  Ισόβια σε Ιερέα από τα Φάρσαλα για υπεξαίρεση εκατομμυρίων
~ Αυλαία στο σκάνδαλο που συντάραξε τη Λάρισα, μέσα από το οποίο εξαφανίστηκαν 3,8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Υπεύθυνοι γι’ αυτό, ένας Ιερέας που συνεργαζόταν με εφοριακούς.
* Με τη βοήθειά τους, «φούσκωναν» τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων στα χαρτιά και έκαναν φτερά χρήματα του ελληνικού δημοσίου.
Χθες το απόγευμα (16-05-2018), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας έστειλε πίσω στη φυλακή τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, επιβάλλοντας στον ιερέα των Φαρσάλων ποινή ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της υπεξαίρεσης. Με ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών τιμωρήθηκαν δύο γυναίκες εφοριακοί για την πράξη της συνέργειας σε υπεξαίρεση. Τους αναγνωρίστηκε όμως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αθώοι κρίθηκαν τέλος οι δύο άλλοι εφοριακοί άνδρες και ένας ακόμη Ιερέας.
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης στα Φάρσαλα
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση της υπεξαίρεσης επιτυγχάνονταν μέσω αλλοίωσης των ποσών των μισθοδοτικών καταστάσεων των Ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Η υπόθεση, σύμφωνα με την ακροαματική διαδικασία, ξεκίνησε τουλάχιστον από 2005 και συνεχίστηκε μέχρι το 2012 όπου ένας υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας αντιλήφθηκε πως οι Ιερείς της Μητρόπολης Ελασσόνας που έχει περίπου την ίδια δύναμη με αυτή των Φαρσάλων, παίρνουν ποσά μισθοδοσίας πολύ μικρότερα από εκείνους των Φαρσάλων.
Έτσι και καταγγέλθηκε η υπόθεση στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΟΥ όπου και ξεκίνησε η έρευνα της επιθεώρησης. Με βάση το κατηγορητήριο τα ποσά των μισδοδοτικών καταστάσεων αλλοιώνονταν πριν παραδοθούν στην αρμόδια ΔΟΥ και με αυτό τον τρόπο εκδίδονταν γραμμάτια είσπραξης με πολύ μεγαλύτερα ποσά τα οποία εισπράττονταν είτε σε μετρητά είτε σε επιταγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το ποσό των 3,8 εκατομυρίων ευρώ που φέρεται να υπεξαιρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει εντοπιστεί και κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς έχει πάει!

***  Γενική Επιστράτευση στην Ελλάδα: Το ενδεχόμενο για την ενεργοποίησή της-ΕΓΓΡΑΦΑ
~ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ: Μετά τους τελευταίους λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επιστράτευσης στην γείτονα χώρα, και ότι αυτός θα είναι ο πρώτος που θα πάει πολεμήσει εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.
*  Η επιστράτευση μπορεί να είναι «γενική» ή «μερική» όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).
Με δεδομένη την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αποκορύφωμα με το επεισόδιο της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, πολλοί, αναζητούν στο ίντερνετ πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).
Αναλυτικά:
α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):
Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).
Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.
Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.
Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.
~  Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους) έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους και δεν γίνεται περαιτέρω αναφορά σε λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων.
Όσοι δεν θυμούνται που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορούν να μεταβούν στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής τους.
Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.
β) Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ
Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.
γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:
Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).
Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Την μεταλλική Ταυτότητα.
Λοιπά (κατά την κρίση του): Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.
δ)Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:
Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θ” αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.
Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής)

***  BOMBA!Οι ΗΠΑ «παγώνουν» προσωρινά τις πωλήσεις ΟΠΛΩΝ στην ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληραίνει την στάση του το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα
Σκληραίνει την στάση του το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα, καθώς το σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα ζητά το πάγωμα της οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών. Αν τελικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη τεθεί σε ισχύ μετά τη διαδικασία, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.
* Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου της εκστρατείας του HALC.
«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό.»
Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει εν εξελίξει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, όμως, είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά το πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι την γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών. Μάλιστα η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΙΟΥΝΙΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ; Προκρίνουν Gorna Makedonija και Nova Macedonija
 ~  Gorna Makedonija και Nova Macedonija οι δύο επικρατέστερες λύσεις για το όνομα
Η προχθεσινή εκτίμηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας» δεν ήταν -όπως αποδείχθηκε- διόλου τυχαία. Για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε, ωστόσο, πως «υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν οι δύο πλευρές για να υπάρξει οριστική συμφωνία».
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η Αθήνα παίζει σκληρό πόκερ, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει σαφές μήνυμα ότι η εθνική θέση απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα της γείτονος και βέβαια erga omnes. «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δεν μπορείς σε κανένα σημειο να πεις ότι έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αυτά που μένουν εάν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία», είπε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των Σκοπίων.
Διπλωματική πηγή εξηγεί ότι παρά τις αβρότητες και την αισιοδοξία, η Αθήνα ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε στον Ζάεφ ότι αν θέλει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ πρέπει να “βρέξει τα πόδια του”. «Ψάχνουμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές. Ακομη και το θέμα της ονομασίας και πως θα δίνει το μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, είναι κρίσιμο. Υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι, υπάρχουν εναλλακτικές όμως δε θα δώσω λεπτομέρειες όσο δεν έχουμε ακόμη την τελική στάση της άλλης πλευράς».
~ * tsipras synentefksi ert : https://youtu.be/x5G-_lMPFX4  .-
~ Είναι προφανές πως και ο Ζάεφ είναι σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να διαχειριστεί στο εσωτερικό του μέτωπο τον μεγάλο συμβιβασμό. Ο προσδιορισμός ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το πολιτικό κέρδος που θα προσπαθήσει να «πουλήσει» για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας από το δικό του Κοινοβούλιο. Προσπαθεί να εξασφαλίσει την ημερομηνία χωρίς να δεσμευθεί με Διεθνές Σύμφωνο για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά η Αθήνα αρνείται εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο διετούς διάρκειας Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας. Και όλα αυτά ενώ οι διεργασίες εντείνονται ως προς τα νομικά θέματα που αφορούν και τις διαδικασίες και τον διεθνή χαρακτήρα του Συμφώνου. Από την πλευρά της Αθήνας κατέστη σαφές ότι μέσα στις επόμενες τρείς εβδομάδες ο κ. Ζάεφ πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα εξασφαλίσουν συναίνεση στο εσωτερικό του.
Από την άλλη, ακόμα και με μέτωπα ανοιχτά, είναι σαφές ότι Αθήνα και Σκόπια εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. Κι ενώ μέχρι χθες το Gorna Makedonija φαινόταν να είναι η επικρατέστερη ονομασία για τα Σκόπια, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ολονύχτια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια και στο τραπέζι βρίσκεται με τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες και το Nova Macedonija όνομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα είναι το μικρότερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Το μεγαλύτερο είναι πως ο Ζάεφ θα περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό του. Εμπόδιο δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση του εθνικιστικού VMRO. Είναι και η δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο, μάλιστα, υποτίθεται ότι θα προηγείτο από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεταξύ άλλων θα συναντήσει και την διαφοροποίηση του κυβερνητικού του εταίρου, η σιωπή του οποίου μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.  protothema

***  ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΙ ΜΠΙΖΝΕΣ Ο ΤΡΑΜΠ! Ασκεί ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μέσω της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!Δικαιώνει τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ
 H προειδοποίηση της γαλλικής TOTAL για το ενδεχόμενο απόσυρσης από το έργο της SP11 που βρίσκεται στο ιρανικό κοίτασμα FARS δείχνει πως οι ΗΠΑ κι ο Ντόναντ Τραμπ μπορούν κι επηρεάζουν τον πλανήτη και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να δράσει.
Η γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL με ανακοίνωσή της ενημερώνει πως ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της στο μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις.
~ Μάλιστα εξηγεί πως η χρηματοδότησή της στηρίζεται σε ποσοστό άνω του 90% από τις αμερικανικές τράπεζες.

Βλέπουμε εμπράκτως 2 πράγματα.
1. Πρώτον η Ε.Ε αδυνατεί να αναλάβει ρόλο χρηματοδότη για τις Ευρωπαϊκές εταιρείες. Η έλλειψη συνοχής σίγουρα είναι βασικό ζητούμενο, ωστόσο είναι κι εμφανές πως απλά δεν μπορούν να αναλάβουν τόσο ενεργό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο όπως οι ΗΠΑ.
2. Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πολιτική και διπλωματία με βάση την οικονομία. Τόσο απλά. Εκμεταλλεύεται, όποτε επιθυμεί, όχι τη στρατιωτική ισχύ αλλά την οικονομική. Κι απλά επιτυγχάνει τον σκοπό του.
Αυτό εννοεί κι ο Κ. Βελόπουλος όταν μιλά για οικονομικό πόλεμο με την Τουρκία.
~*  https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1106551836159631/ .-

*** ΣΤΟΥΣ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ο Κ. Βελόπουλος έχει έτοιμη την ΕΚΠΛΗΞΗ
Αποκαλυπτικός θα είναι ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ οι ‘ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ’
O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα παρευρεθεί στο πάνελ τΟ μεσημέρι της Παρασκευής  18/05 και θα μιλήσει για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ, θα προχωρήσει και σε αποκαλύψεις που θα συζητηθούν. Συντονιζόμαστε όλοι στο Κανάλι του ΣΚΑΙ.Δείτε τι είπε στην τελευταία του εμφάνιση στην εκπομπή. https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/1139019326246215/ .-

***  ‘ΥΠΟΚΛΙΣΗ’ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στο Ισλάμ! ΡΑΜΑΖΑΝΙ στο ΣΕΦ κι ΟΑΚΑ
Μέχρι την 1η Ιουνίου το αίτημα στις διοικήσεις για όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρωνΕυχές απέστειλε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων στους μουσουλμάνους, εκφράζοντας την ελπίδα ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.
Όπως κάθε χρόνο, θα παραχωρηθούν δωρεάν για την απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, κατά την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr), σε όσους μουσουλμάνους της περιοχής της πρωτευούσης το επιλέξουν, χώροι εντός του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.).
* Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στις διοικήσεις του Σ.Ε.Φ. ή του Ο.Α.Κ.Α. μέχρι την 1η Ιουνίου.
Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους.
Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας (περίπου από την Ανατολή έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται.
Αναφέρθηκε, επίσης, ότι πολλοί μουσουλμάνοι που κατοικούν σε μη μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ελλάδα, συνηθίζουν να τηρούν τη Νηστεία σύμφωνα με την ώρα της Μέκκας.  protothema

***  Αυτός είναι ο ΑΔΩΝΗΣ!Απίστευτη Είδηση…
Ενδιαφέροντα πράγματα αλιεύει κανείς στο twitter, ειδικά όταν οι λογαριασμοί είναι πολιτικών προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό μας προκάλεσε εντύπωση μια μεγάλη αλλαγή του Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε retweet ένα ξένο άρθρο το οποίο αναφέρει πως ο γιος του Νετανιάχου πόσταρε στο instagram το fuck Turkey (H Τουρκία γ@μιετ@ι). Θα μπορούσε να πει κανείς πως το υιοθετεί και μάλλον αυτό του επεσήμαναν κάποιοι (άνωθεν άραγε;) και μετά από λίγο προσπάθησε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα.*
Παραθέτουμε εδώ τι έγραψε μετά όταν προσπαθούσε να δικαιολογήσει (με ομολογουμένως μη πειστικό τρόπο) την ανάρτησή του και μάλιστα τονίζοντας πως «οι καλές μας σχέσεις με την Τουρκία είναι το ζητούμενο για εμάς».

Να θυμίσουμε απλά πως αυτό δεν είναι το ζητούμενο για την Τουρκία. Πέρα από τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων, έχουμε προκλήσεις κι αμφισβητήσεις σε όλο το Αιγαίο.
Εμείς όμως ας είμαστε με ζητούμενο τις καλές σχέσεις.

***  ΠΡΟΣΟΧΗ! Ραγδαία επιδείνωση καιρού-Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν»…
Ακραία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός, με ισχυρές καταιγίδες αλλά και αφρικανική σκόνη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στα ηπειρωτικά όπου σταδιακά θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, αναμένονται για αύριο Παρασκευή (18/05).
Βελτίωση του καιρού θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα νότια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα νότια της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
*  Στην Αττική, θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων κυρίως τις απογευματινές ώρες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και το θερμόμετρο θα δείξει από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, η μέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές η όμβροι και από το απόγευμα πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούςΚελσίου.

***  Ο καιρός της Παρασκευή! Καταιγίδες και σκόνη
ΠΡΟΓΝΩΣΗ της ΕΜΥ για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-05-2018 ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ. ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΚΟΝΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ.
ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΕΩΣ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ 4 ΜΕ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
*  ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ.
NΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ.
ANΕΜΟΙ: ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 29 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΩΝ Η ΟΜΒΡΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ Η ΟΜΒΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

***  Κραυγή Αγωνίας από τους Ειδικούς Φρουρούς: Από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς
Καταγγέλλουν ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής και επικοινωνιακά παιχνίδια
Για ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής, επικοινωνιακά παιχνίδια της ηγεσίας και αναφορές σε αστυνομικούς – Φιλιππινέζες, κάνει λόγο το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής.
Με μια σκληρή ανακοίνωση και αφορμή το χθεσινό περιστατικό στον καταυλισμό των Άνω Λιοσίων όπου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δέχτηκαν βροχή από σφαίρες από ένοπλους Ρόμα που όπως όλα δείχνουν ήθελαν νεκρούς, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών δίνει τη σημερινή εικόνα της ΟΠΚΕ και ζητά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών που υπηρετούν στις ειδικές αυτές ομάδες και επιχειρούν σε δύσκολες ζώνες της Αττικής καθώς όπως λένε «χθες από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή τραυματίες».
«Δυστυχώς, η εθελοτυφλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η παράπλευρη συνακολουθία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά την πρόσφατη κοπή της κορδέλας από τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τα » αποκαλυπτήρια » της νέας αστυνομικής δράσης από τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ξεσκεπάζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης να αστυνομευθεί η περιοχή, η οποία υποκαθίσταται με μιας μορφής επικοινωνιακής και μόνο τακτικής. Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α για ακόμη μια φορά καταγγέλλει την σαθρή λειτουργία μιας Αστυνομικής Επιχειρησιακής Ομάδας που αντί να λειτουργεί απρόσκοπτα στα πλαίσια της αποστολής της έχει καταντήσει η «φιλιππινέζα » των γνωστών μέτρων τάξης της Αττικής.
~  Συγκεκριμένα:
Από 28 ομάδες που προβλέπει η λειτουργία της υπηρεσίας, λειτουργούν 27 επειδή η μία εξ αυτών «έκλεισε» λόγω λειψανδρίας!
Οι υπόλοιπες 27 ομάδες λειτουργούν με τουλάχιστον 30 αστυνομικούς λιγότερους, αποψιλωμένες και αυτές λόγω λειψανδρίας!
Από τους εναπομείναντες διατίθενται καθημερινά :
Δύο Ομάδες στη φρούρηση των κεντρικών γραφείων πολιτικών κομμάτων .
Σε συμβολαιογραφεία ως ενίσχυση των μέτρων για τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Στη φρούρηση εταιρείας πλειστηριασμών .
Στην Ενίσχυση των πεζών περιπολιών του κέντρου της Αθήνας.
Στην Υπηρεσία Μεταγωγών και για μεταγωγές Τμημάτων Ασφαλείας.
Στα κρατητήρια της Κρατικής Ασφάλειας.
Περίπου 20 αστυνομικοί στην φρούρηση οικείας, υποδίκου σε κατ οίκον περιορισμό.
Ότι εξ αυτών απομένει διατίθεται στην αστυνόμευση της Δυτικής Αττικής!
Στο Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α με αίσθημα ευθύνης χωρίς να υπολογίζουμε συνέπειες και διώξεις , όπως εκείνες του προσφάτου παρελθόντος , θα επιδιώκουμε τεκμηριωμένα, την βελτίωση της αστυνόμευσης των απλών πολιτών, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας , ιδιαίτερα εκείνων που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους και που χθες από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή τραυματίες». protothema

***  ΠΑΓΩΣΕ’ το ΑΓΡΙΝΙΟ!Παιδάκι παραλίγο να ΦΑΕΙ ΦΟΛΑ που είχαν ρίξει σε Πλατεία
Δε μπορεί να το χωρέσει ανθρώπου νους αυτό που παραλίγο να συμβεί στο Αγρίνιο, όταν ένα μόλις 3 ετών παραλίγο να φάει φόλα που είχαν πετάξει άγνωστοι για να εξολοθρεύσουν αδέσποτα σε πλατεία.
Όπως έκανε γνωστό το sinidisi.gr, ένας κύριος ήταν εκείνος που κατάλαβε έγκαιρα τι ήταν αυτό που πήγαινε να φάει το παιδί. Δηλητηριασμένα λουκάνικα που κάποιος είχε σκορπίσει στην πλατεία Παναγοπούλου (Συντριβάνι) για να σκοτώσει αδέσποτα ζώα.
* Όπως κατήγγειλε, προ ημερών είχε ξεκινήσει για την καθιερωμένη του βόλτα με το σκυλί του στην πόλη. Φτάνει λοιπόν στην πλατεία Παναγοπούλου και αντιλαμβάνεται ότι ένα αγοράκι, περίπου τριών ετών, που είχε διαφύγει της προσοχής των γονιών του, έχει βρει κάτι στο γκαζόν (στο σημείο που μας δείχνει στη φωτογραφία) και προσπαθεί να το φάει. Σπεύδει άμεσα στο σημείο και βλέπει μικρά λουκάνικα με δηλητήριο, που προφανώς προορίζονταν από ανεγκέφαλο που τα είχε αφήσει εκεί, για κάποιο τετράποδο.
Ευτυχώς η παρέμβαση του κ. Χασαπάκη ήταν άμεση και γλίτωσε το αγοράκι από τα χειρότερα! Μάλιστα ενημέρωσε σχετικά για το συμβάν και την τοπική αστυνομία, η οποία κατέγραψε το περιστατικό. Η κατάσταση λοιπόν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή έχει γίνει ανεξέλεγκτη αφού πλέον κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές από τις φόλες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σημειώνει το sinidisi.gr, προγραμματίστηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με επίκεντρο τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Κυριακή 27 Μαΐου στις 10 το πρωί, στην οποία θα λάβουν μέρος, μέλη των Φιλοζωικών Οργανώσεων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Πάτρας και Ερατεινής Φωκίδας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί δράση στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη.
Αντιδράσεις αναγκαίες που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εξάλειψη των φαινομένων κακοποίησης και θανάτωσης ζώων.  thecaller

***  TEΛΕΣΙΓΡΑΦΟ στον Τσίπρα: «Αν ξεπουλήσεις την Μακεδονία…»…
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημοσιοποίησαν οι διοργανωτές των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με θέμα το όνομα των Σκοπίων.
Στην επιστολή οι διοργανωτές –με προεξάρχοντες της Πάμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό και προειδοποιούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα «αναλάβει την ευθύνη για ότι επακολουθήσει»:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πληροφορούμαστε, από τις πρόσφατες σχετικές συνεντεύξεις του Εκπροσώπου Τύπου της Κυβέρνησης σας αλλά και άλλων υπουργών σας, ότι σκέφτεστε σοβαρά (αν δεν το έχετε ήδη αποφασίσει) το ενδεχόμενο υπογραφής μίας Συνθήκης με την ΠΓΔΜ, διά της οποίας η Ελλάδα θα αποδέχεται τη χρήση του ονόματος Μακεδονία σ’ ένα σύνθετο όνομα της Χώρας αυτής.
Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία έρευνας κατά το πόσο υπάρχουν ή δεν υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις για την τήρηση των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η ΠΓΔΜ, καθώς οι υποχρεώσεις αυτές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά μία κάλυψη της ανόσιας πράξης που φαίνεται πως ετοιμάζεστε να κάνετε, συνηγορώντας σε μία πιθανή μελλοντική αναπηρία της Ελλάδας, για το ενδεχόμενο της οποίας πάτε να ξεκλειδώσετε την πόρτα.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε αναγκασμένοι να σας πείσουμε να μη προβείτε σ’ αυτό το τραγικό πολιτικό ολίσθημα διότι, κατά τα δύο επικά λαϊκά συλλαλητήρια, που έγιναν εντελώς αυθόρμητα (χωρίς την παραμικρή κομματική ή άλλη υποδαύλιση και βοήθεια τους) από τον Λαό στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για την προστασία της Μακεδονίας μας, φάνηκε πως το θέμα αυτό, είναι ικανό να συνταράξει συθέμελα την ομαλότητα (αν μπορούμε να πούμε έτσι την τρέχουσα κατάσταση) την ηρεμία και την ομόνοια που χρειάζεται η Χώρα μας αυτές τις στιγμές, απειλούμενη ανοιχτά, εξ Ανατολών.
Η αντίθετη με τη θέληση του λαού ενδεχόμενη ενέργεια σας, να παραδώσετε το όνομα Μακεδονία στην ΠΔΓΜ, θα πυροδοτήσει λαϊκές αντιδράσεις τεράστιας έκτασης και έντασης. Δεν θα είναι απλώς ένα ακόμη παλλαϊκό Συλλαλητήριο, αλλά ασυγκράτητος όγκος αποφασισμένων πολιτών που δεν θα επιτρέψουν να υπογραφεί Συνθήκη εμπεριέχουσα δυνατότητα μελλοντικού διαμελισμού της Πατρίδας μας.
* Σας παρακαλούμε να μην επικαλεστείτε το ρητορικό “εξωτερική πολιτική κάνει η Κυβέρνηση και όχι ο λαός και τα συλλαλητήρια”, καθώς δεν χρειάζεται καμία ειδική μόρφωση για να καταλάβει και ένας αμόρφωτος, ότι ο κλέφτης ποτέ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τα κλοπιμαία, όταν αυτά είναι γνωστά σε όλους. Και είναι τοις πάσι γνωστό πως, το όνομα Μακεδονία ανήκει στους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, πολλούς αιώνες πριν εμφανισθούν στην περιοχή, αυτοί που θέλουν να το οικειοποιηθούν, μετά την (ιστορικά, πρόσφατη) κλοπή του.
Αν, παρ’ όλ’ αυτά που σας αναφέρουμε καλόπιστα, αποφασίσετε να προχωρήσετε στη σχεδιαζόμενη ανιστόρητη παραχώρηση τού ονόματος Μακεδονία στους Σλάβους της ΠΓΔΜ, αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη για ότι επακολουθήσει.
Απλώς, έχουμε υποχρέωση να σας ενημερώσουμε (ώστε στο “Δικαστήριο της Ιστορίας”, “να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του”) πως ο λαός που κατέβηκε στα συλλαλητήρια, δεν είναι ο κομματικός συρφετός που πάει βόλτα στην κομματική φιέστα, με πληρωμένα τα ναύλα του από το κόμμα.
Ο λαός που κατέβηκε στα συλλαλητήρια από το υστέρημα του, είναι αποφασισμένος να ακουστεί και να επιβάλλει τη βούληση του στην κυβέρνηση του, ως ο εκ του Συντάγματος εντολέας που εντέλλεται την απόφασή του στους εντολοδόχους του. Μην αποπειραθείτε να αλλάξετε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους αυτούς ρόλους, για να παραχωρήσετε το όνομα της Μακεδονίας μας σε αλλοεθνείς.
Ούτως ή άλλως, η Μακεδονία (ως όνομα) δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παραδοθεί.
Αυτό, το εγγυάται σύσσωμος ο κυρίαρχος της Χώρας, Ελληνικός Λαός, με την αποφασιστικότητα που έδειξε στα δύο μεγαλειώδη συλλαλητήρια.
Μη βάλετε μπουρλότο στα ξερά χόρτα.
Σας ικετεύουμε…».
Ευπειθέστατοι
-Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου
– Η “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΚΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ”

*** ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΤΙΝ!«Τα πυραυλοφόρα πλοία μας θα εγκατασταθούν μόνιμα στη Μεσόγειο Θάλασσα απέναντι από τις ακτές Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ»…
 ~  Ρωσικά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Kalibr, θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους στην Μεσόγειο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της σύσκεψης που είχε στο Σότσι με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ρωσικά πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr θα υπηρετούν συνεχώς στην Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο κ. Πούτιν επικαλέστηκε την διαρκή απειλή «επιδρομών διεθνών τρομοκρατών στην Συρία», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Δεν είναι σαφές εάν η παρουσία του ρωσικού Ναυτικού θα αποκλιμακωθεί σε βάθος χρόνου.
Το ρωσικό Ναυτικό έχει προγραμματίσει 102 αποστολές πλοίων και υποβρυχίων για το τρέχον έτος, είπε ο κ. Πούτιν, ενώ στάθηκε στην αυξανόμενη ικανότητα του ρωσικού στόλου να επιχειρεί σε μεγάλες αποστάσεις.
~ Με αφορμή τον συριακό εμφύλιο η Μόσχα έχει αναβαθμίσει την αεροναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας την ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, μια από τις ελάχιστες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που της έχουν απομείνει εκτός των εδαφών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί το ναυτικό τμήμα του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ο ρόλος του στόλου στην αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Μόσχας.
Στο παρελθόν το ρωσικό Ναυτικό έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Kalibr για να πλήξει θέσεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Οι πύραυλοι Kalibr
Οι πύραυλοι Kalibr έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων. Με παρόμοιους πυραύλους είναι εξοπλισμένα ρωσικά υποβρύχια, φρεγάτες και άλλα πολεμικά σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οι πύραυλοι Kalibr χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Συρία τον Οκτώβριο του 2015. Τότε από τέσσερα πολεμικά πλοία, που βρισκόντουσαν στην Κασπία Θάλασσα είχαν εκτοξευθεί 26 πύραυλοι. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα εναντίον στόχων στην Συρία.
skai (16/05/2018)

***  ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΦΩΤΙΑ! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ήρθε…
Δημοσκόπηση φωτιά δημοσίευσε ο Σκάι. Η έρευνα της Pulse δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τα κόμματα όσο και για τις απόψεις των πολιτών για τα ευρύτερα κοινά θέματα.
Καταρχάς βλέπουμε πως η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παγιωμένη σε διψήφιο ποσοστό. Βλέπουμε επίσης την παγίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, η οποία χωρίς ‘γραμμάτια’, χωρίς κρατική επιχορήγηση βρίσκεται στο 1,5% ελάχιστα κάτω από νυν κοινοβουλευτικά κόμματα όπως οι ΑΝ.ΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Το αναφέρουμε μιας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν άλλη πρόσβαση στα media.


Στα λοιπά σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πραγματικά να ακυρώσει ή να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων, που είναι νομοθετημένο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019.

Δημοσκόπηση φωτιά δημοσίευσε ο Σκάι. Η έρευνα της Pulse δείχνει ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τα κόμματα όσο και για τις απόψεις των πολιτών για τα ευρύτερα κοινά θέματα.
Καταρχάς βλέπουμε πως η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει παγιωμένη σε διψήφιο ποσοστό. Βλέπουμε επίσης την παγίωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, η οποία χωρίς ‘γραμμάτια’, χωρίς κρατική επιχορήγηση βρίσκεται στο 1,5% ελάχιστα κάτω από νυν κοινοβουλευτικά κόμματα όπως οι ΑΝ.ΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Το αναφέρουμε μιας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν άλλη πρόσβαση στα media.


Στα λοιπά σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πραγματικά να ακυρώσει ή να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων, που είναι νομοθετημένο να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019.

Tέλος ένας περίπου στους τρεις Έλληνες (34%) πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να καταφύγει σε εκλογές φέτος. Στον αντίποδα, το 53% βλέπει τις κάλπες να στήνονται το επόμενο έτος, με ελαφρώς περισσότερους (28%) να θεωρούν ότι η εκλογική μάχη θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ το 25% προκρίνει ως πιθανότερη περίοδο το πρώτο μισό του χρόνου, κοντά στις ευρωεκλογές.

Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ να μας σχολιάσει τη δημοσκόπηση ο οποίος αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας πως είναι πάγια θέση του να μην σχολιάζει δημοσκοπήσεις.


***


***  Αθλητικά Νέα :










*** Για το  Eoroleague , Playoffs Ημιτελικά , μονός αγώνας στο Βελιγράδι Παρασκευή 18 Μαϊου  2018 στο Ευρωμπάσκετ περιόδου  2017-18 :  
~** ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ   76-67, (39-33) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-13 , 20-20 , 15-17 , 22-17 .- ^
~** ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΡΕΑΛ Μαδρίτης 83-92 ,(46-47).-^
Τα  δεκάλεπτα : 30-20 , 16-27 , 10-16 , 27-29 .- ^
Μικρός Τελικός :  ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ζαγκλίρις Κάουνας

ΤΕΛΙΚΟΣ : ΡΕΑΛ Μαδρίτης - Φενέρμπαχτσε Τουρκίας

***  Ντεμπούτο για 21 παίκτες με Σκίμπε στην Εθνική
 Ποιοι πρωτοεμφανίστηκαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επί των ημερών του Γερμανού
~  Μπλακ τζακ! Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές έχουν πραγματοποιήσει το ντεμπούτο τους στην Εθνική από τον Νοέμβριο του 2015 που κρατάει το πηδάλιο ο Μίχαελ Σκίμπε.
Αθρόα είσοδος πρωτοεμφανιζόμενων πάντως καταγράφηκε μόνο στο τελευταίο φιλικό με τη Σαουδική Αραβία επί ισπανικού εδάφους (ήττα 2-0 στη Σεβίλλη την Τρίτη 15/5). Ηταν άλλωστε ένα ειδικό τεστ για την Εθνική… εσωτερικού, μία ομάδα που απαρτιζόταν από παίκτες της εγχώριας σκηνής (Super League) συν τον… Σαουδάραβα Αλέξανδρο Τζιόλη της Αλ Φέιχα.Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το φιλικό πραγματοποίησαν το ντεμπούτο τους 8 ποδοσφαιριστές τη στιγμή που στα προηγούμενα 22 παιχνίδια επί των ημερών του Μίχαελ Σκίμπε πρωτοεμφανίστηκαν 13. Ενας εξ αυτών, πάντως, ο Απόστολος Γιάννου, αγωνίζεται πλέον με την Εθνική Αυστραλίας. Η χρησιμοποίησή του μάλιστα στο φιλικό με τη Τουρκία (0-0) τον Νοέμβριο του 2015 κρίθηκε αντικανονική και επέσυρε ποινή για την ομοσπονδία και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (πρόστιμο 4.000 ελβετικά φράγκα και ήττα 3-0 στα χαρτιά).Η FIFA χρέωσε στην ΕΠΟ ότι έπρεπε να αιτηθεί αλλαγή, επειδή ο Γιάννου είχε συμμετάσχει σε επίσημη διοργάνωση με την ομάδα Νέων της Αυστραλίας.Από κει και πέρα χρήζει επισήμανσης ότι από τους 21 πρωτοεμφανιζόμενους επί των ημερών του Σκίμπε μόνο οι πέντε (Κάρλος Ζέκα, Παναγιώτης Ρέτσος, Τάσος Δώνης, Δημήτρης Κουρμπέλης και Μπάμπης Λυκογιάννης) πραγματοποίησαν ντεμπούτο σε επίσημο ματς.Αναλυτικά:17/11/2015 Τουρκία – Ελλάδα (0-0, φιλικό): Απόστολος Γιάννου24/3/2016 Ελλάδα – Μαυροβούνιο (2-1, φιλικό): Μάριος Οικονόμου29/3/2016 Ελλάδα – Ισλανδία (2-3, φιλικό): Απόστολος Βέλλιος, Θανάσης Παπάζογλου
4/6/2016 Αυστραλία – Ελλάδα (1-0, φιλικό): Τάσος Μπακασέτας
25/3/2017 Βέλγιο – Ελλάδα (1-1, προκριματικά Μουντιάλ): Κάρλος Ζέκα9/6/2017 Βοσνία – Ελλάδα (0-0, προκριματικά Μουντιάλ): Τάσος Δώνης, Δημήτρης Κουρμπέλης31/8/2017 Ελλάδα – Εσθονία (0-0, προκριματικά Μουντιάλ): Παναγιώτης Ρέτσος3/9/2017 Ελλάδα – Βέλγιο (1-2, προκριματικά Μουντιάλ): Μπάμπης Λυκογιάννης23/3/2018 Ελλάδα – Ελβετία (0-1, φιλικό): Ευθύμης Κουλούρης27/3/2018 Αίγυπτος – Ελλάδα (0-1, φιλικό): Ανδρέας Γιαννιώτης, Βασίλης Μπάρκας15/5/2018: Σαουδική Αραβία – Ελλάδα (2-0, φιλικό) : Σπύρος Ρισβάνης, Δημήτρης Νικολάου, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Γιαννούλης, Μιχάλης Μανιάς, Δημήτρης Λημνιός, Θανάσης Ανδρούτσος, Κώστας Γαλανόπουλος

***  Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και ζητεί αφαίρεση βαθμών
 Ο Ολυμπιακός κατήγγειλε τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ για όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου και ζητεί αφαίρεση βαθμών
~  Η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ για όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Ολυμπιακό Στάδιο και ζητεί να τους αφαιρεθούν βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα.
Ο Ολυμπιακός συγκεκριμένα ζητεί να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 4β και να επιβληθεί στις δύο ομάδες ποινή έδρας από 2 έως 4 αγωνιστικές, πρόστιμο μέχρι 250.000 ευρώ και αφαίρεση 3 βαθμών!Η ομάδα του Πειραιά,  παρέδωσε επίσης φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τα επεισόδια. Οι Ερυθρόλευκοι ζητούν και τιμωρία των παρατηρητών με τον ισχυρισμό ότι δεν κατέγραψαν τα γεγονότα και τα επεισόδια στο περιθώριο του τελικού Κυπέλλου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (18/5) στις 15:00 στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ. Βάσει του κατηγορητηρίου, οι δύο φιναλίστ του ΟΑΚΑ απειλούνται με βαρύ πρόστιμο και όχι με κάποια τιμωρία μεγαλύτερου μεγέθους.

***  “Navarino Challenge”: Δώδεκα Ολυμπιακά αθλήματα στην κορυφαία διοργάνωση αθλητικού τουρισμού 
Η φετινή διοργάνωση του 6ου “Navarino Challenge”, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 12-14 Οκτωβρίου 2018, στη Μεσσηνία και την Costa Navarino, ανακοινώνει τα πακέτα διαμονής της στο The Westin Resort Costa Navarino.
Όσοι από τους συμμετέχοντες στο Navarino Challenge κλείσουν το πακέτο διαμονής τους στο The Westin Resort και επιλέξουν να λάβουν μέρος στα βασικά αγωνίσματα (τρέξιμο, κολύμβηση, SUP), θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν το πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα για όσους μείνουν στο The Westin Resort Costa Navarino περιλαμβάνει: tae kwon do, αναρρίχηση, ποδηλατάδα, pilates, μπάσκετ, γκολφ, kick boxing, baby swimming, aqua aerobic, kids’ athletics, beach volley, tennis cross training, crossfit, beach yoga, πυγμαχία, survivor games for kids και αγώνα επίδειξης με σκάφη optimist.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προνομιακά πακέτα διαμονής στο link που ακολουθεί στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.navarinochallenge.com/accommodation-packages
Το Navarino Challenge, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την προώθηση του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είναι γεμάτο από δραστηριότητες καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο όλες τις ηλικιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, ως δευτερεύων στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η διοργάνωση αθλητικού τουρισμού με τους περισσότερους Ολυμπιονίκες πρεσβευτές έρχεται για ακόμα μια φορά στη Μεσσηνία με 12 Ολυμπιακά αθλήματα! Το τρέξιμο, η κολύμβηση, το tae kwon do, ενώ φέτος θα ζήσουμε την εμπειρία ενός ακόμα σημαντικού Ολυμπιακού αθλήματος, όπως είναι το beach volley με την παρουσία ενός από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πρόσωπα του ελληνικού, αλλά και διεθνούς βόλεϊ, όπως είναι ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης. Πρόκειται για την προσθήκη ενός τουρνουά, το οποίο ονομάζεται King & Queen Beach Volley Tournament by Triantafyllidis Beach Arena και τα μαθήματα beach volley by Triantafyllidis Beach Arena.
Ο πρώην διεθνής Έλληνας πετοσφαιριστής είναι ρέκορντμαν συμμετοχών με την Εθνική Ελλάδος (κορυφαία στιγμή η 1η θέση στο Ευρωπαϊκό του 1987), ενώ κατέχει τους περισσότερους τίτλους αθλητή σε volley και beach volley στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, τόνισε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι το beach volley συμπεριλαμβάνεται φέτος στο πρόγραμμα μιας ήδη πολύ πετυχημένης διοργάνωσης, όπως είναι το Navarino Challenge. Από την πλευρά μου θεωρώ ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση τόσο στο τουρνουά beach volley “King & Queen Beach Volley”, καθώς και στα προπονητικά μαθήματα του beach volley. Εύχομαι να καθιερωθεί και να γίνει κομμάτι της πετυχημένης διοργάνωσης».
Οι εγγραφές για την πολυβραβευμένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού έχουν ξεκινήσει. Τα 3 βασικά αγωνίσματα που μπορούν, οι ενδιαφερόμενοι, να δηλώσουν συμμετοχή είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση και o αγώνας σκυταλοδρομίας Stand Up Paddling by BIC® Sport. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα, η οποία είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link:http://activemedia.com.gr/product/navarino-challenge-2018/.
Παράλληλα, η προπώληση πραγματοποιείται μέσω www.viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, καθώς και στα σημεία προπώλησης του δικτύου Viva. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται 31 Αυγούστου 2018.
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να φιλοξενήσει για ακόμα μία χρονιά εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πολυάριθμες δραστηριότητες της. Στο teaser του 2018 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μία γεύση της διοργάνωσης: https://youtu.be/OJNicwfxqxk
Επίσημοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι για ακόμα μία χρονιά το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Βίκος» και η Ford Motor Ελλάς. Επίσημοι υποστηρικτές είναι οι Ποσειδωνία, BIC®, BIC® Sport και Avance.
Το «Navarino Challenge» θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Costa Navarino, του The Westin Resort Costa Navarino, της Active Media Group και την στήριξη των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας.
Επίσημοι Χορηγοί: Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Βίκος», Ford Motor Ελλάς
Επίσημοι Υποστηρικτές: Ποσειδωνία, BIC®, BIC® Sport, Avance Rent A Car
Συνεργάτες: Navarino Outdoors, Swim Academy, Surf Salad, Triantafyllidis Beach Arena, FitnessArt, Vizantinos target sport club
Αρωγοί: Navarino Racquet Academy, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου, Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Πύλου «Νέστωρ», Explore Messinia, Navarino Golf Academy, Target Security, The Diner.
 
***
 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .-                                  

~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      

~ * Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                                                            
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018   
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .   -
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018    
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-   
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
  

 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 07 Μαΐου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html   -            

1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας . Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-    
6~~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 
Σάββατο 12 Μαΐου 2018     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_11.html .

7~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
 Κυριακή  13  Μαΐου  2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018.html .-  

8~ Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_14.html .-
9~  Εφημερίδα Αρφαρά  2018  , Τα  Νέα μας .Τετάρτη  16 Μαΐου 2018   :     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018_16.html .-
10~  Εφημερίδα μας Αρφαρα , Τα  Νέα μας .Πέμπτη 17 Μαΐου  2018  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .-  
11~  Εφημερίδα Αρφαρά  Τα  Νέα μας .
Παρασκευή 18 Μαϊου 2018 :

http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/blog-post.html .- 
12~

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3987  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 319   βίντεο   .-  
 

1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 



~** Τα  βίντεο  μας για σήμερα :
~*Κυριάκος Βελόπουλος στους Αταίριαστους 18/05/2018 Ε. Λύση: https://youtu.be/1M7CsYfKzpE  .-
~* Εκλογές  Ν. Δ   ΝΟΔΕ    2018:
https://youtu.be/nDoS9o_4DOo  .-
~Εκλογές  Ν. Δ   ΝΟΔΕ    05-2018:
https://youtu.be/KxT31GxkrsA .-
~* Εκλογές  Ν .Δ   ΝΟΔΕ    13/05/2018:
https://youtu.be/naSejHOIx-Q  .-

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου