ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
Παρασκευή  11Μαϊου 2018 .
~





~



***  Βγήκαν οι σκελετοί από τη ντουλάπα του Κινήματος Αλλαγής

 Η ανοικτή ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου
~ Στα εξ ων συνετέθη κινδυνεύει να διαλυθεί το Κίνημα Αλλαγής, η ενιαία προσπάθεια που ξεκίνησε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2017 και κατέληξε στις αρχές Μαρτίου στο ιδρυτικό συνέδριο.
Αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ομολογούσε, δηλαδή οι προσωπικές στρατηγικές η πλήρης διάσταση απόψεων σε κρίσιμα θέματα, η αδυναμία σύνθεσης και κυρίως οι προσωπικοί εγωισμοί, έχουν βγει στο φως και απειλούν την προσπάθεια.
Η ανοικτή ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα αφού από την αρχή η προσπάθεια υπονομεύτηκε εκ των έσω. Και δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει από την αρχή ενότητα, αν δεν υπάρξει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα και όργανα, τότε η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν θα είχε καλό τέλος.Η Φώφη Γεννηματά σε μια επίδειξη δύναμης και ταυτόχρονα μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ουσιαστικά προειδοποίησε ακόμη και με διαγραφές στελέχη που εμφανίζονται να είναι σε άλλη κατεύθυνση από τα επίσημα όργανα του Κινήματος. Κατά κύριο λόγο «έδειξε» τον Γιάννη Ραγκούση που φλέρταρε ξεκάθαρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις εντός κι εκτός Βουλής. Η πρόεδρος του Κινήματος λέει: «Η κοινωνική βάση της παράταξής μας που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα, σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Έως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη, είτε την επόμενη Κυβερνητική τους θέση»Το «έως εδώ» και το «δεν θα το επιτρέψω» δείχνει ότι η κ. Γεννηματά είναι αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα. Κι όποιος διαφοροποιηθεί δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ.Το ερώτημα που τίθεται είναι αν στα στελέχη που έστειλε το μήνυμα είναι και ο Γιώργος Παπανδρέου εξαιτίας των ραντεβού του στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η Χ. Τρικούπη έλεγε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και το επόμενο ερώτημα είναι αν η Γεννηματά εννοούσε όσα έλεγε και ποιες θα είναι οι κινήσεις της μετά την ανακοίνωση – απάντηση του Ποταμιού σε πολύ υψηλούς τόνους.«Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους, είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας», ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου.Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Θεοδωράκης προαναγγέλλει αυτόνομη πορεία… εντός του Κινήματος, κάτι που είναι σίγουρο ότι στην επόμενη δύσκολη μάχη στη Βουλή ή σε ένα θέμα με διαφορετικές απόψεις, δεν θα έχει πρόβλημα να διαφοροποιηθεί.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η ανακοίνωση ήταν πιο ήπιων τόνων. «Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις».
Ουσιαστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος ζητά ενότητα και συλλογικές αποφάσεις.Αγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, και ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.Σε κάθε περίπτωση η εικόνα του Κινήματος δεν είναι η καλύτερη σε μια χρονική περίοδο που θα έπρεπε να δείχνει ενότητα και κοινή πορεία προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Και τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σύμπλευση, το εγχείρημα φθίνει και όσα λέγονται και γίνονται δημοσίως διώχνουν τον κόσμο, δείχνουν ασέβεια στους 212 χιλιάδες συνιδρυτές.Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις έχουν κάνει «μύλο» το κόμμα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξανακολλήσει το γυαλί που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν κόλλησε, όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να δείξουν το αντίθετο.

***  Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ: Στη Θεσσαλονίκη θα ψηφίσει ο Κώστας Καραμανλής Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα ψηφίσει στη 1.30 το μεσημέρι στο εκλογικό κέντρο της οδού Αγγελάκη 13 ~  Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να πάρει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θα ψηφίσει στη 1.30 το μεσημέρι στο εκλογικό κέντρο της οδού Αγγελάκη 13 (στο κτίριο Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης) στο κέντρο της πόλης.Νωρίτερα θα παραστεί στην εκδήλωση που οργανώνει ο βουλευτής β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, στις 12 το μεσημέρι, στο Βασιλικό Θέατρο, προς τιμήν του Πόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου.

*** Ξεκίνησε η Έκθεση “Ελλάδος Γεύση” 

Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Ηπείρου, Θεσσαλίας Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Μεσσηνίας, οι Δήμοι Αποκορώνου, Κισσάμου, Τρίπολης, Νεμέας, Μεσσήνης, Επιδαύρου, Δυτικής Μάνης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας, Άργους Μυκηνών, Λέσβου και Λήμνου, όπως και πολλοί άλλοι, συμμετέχουν στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση», όπου και προβάλλουν τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό τους μέσα από εκδηλώσεις, επιχειρήσεις και live μαγειρικές.
Και όλα αυτά στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στην Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση», από χθες έως και τις 13 Μαΐου. Α.Π.

*** Καΐκι τυλίχθηκε στις φλόγες
 

 
Αναστάτωση υπήρξε σήμερα τα ξημερώματα όταν καΐκι τυλίχθηκε στις φλόγες στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης.
Στο σημείο έφθασαν άμεσα εθελοντές της ΓΑΙΑ που κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, ενώ οι ζημίες στο σκάφος είναι μεγάλες.

*** Ναι στον «Κλεισθένη», αλλά όχι γιατί δε μας «βολεύει»… στο Δ.Σ. Τριφυλίας
 
Παραλογισμός σημειώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα τη «Συζήτηση για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” και έγκριση ψηφίσματος ΚΕΔΕ».
Όπως έγραψε το Gargalianoionline, στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Τόσο σοβαρά νομοσχέδια που καθορίζουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν περνάνε με μια διαβούλευση 15 ημερών, θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δήλωσε ο υπουργός για τη δίμηνη παράταση θα γίνει και θα είναι ένας λόγος ευθύνης.
Ο “Κλεισθένης 1” κυρίως και μοναδικά ασχολείται με το εκλογικό σύστημα που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν πρόκειται περί μεταρρύθμισης θα έπρεπε να είχε αγγίξει τα βαθύτερα προβλήματα που υπάρχουν».
Σε άλλο σημείο ο κ. Κατσίβελας ανέφερε: «Η χειραγώγηση από το κεντρικό κράτος είναι προφανής…[…] Αυτό το οποίο είναι προφανές, είναι ότι ουσιαστικά στήνεται ένα παιχνίδι, το πώς θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ημερομηνία των εκλογών, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι θέλει να κάνει εθνικές που να μην έχουν προηγηθεί άλλες εκλογές, ούτε εθνικές, ούτε αυτοδιοικητικές. Έχει την πολιτική επιλογή να μετατοπίσει αυτό που μπορεί να μετατοπίσει, ώστε να δημιουργήσει ένα κενό και να κάνει εθνικές και ευρωεκλογές μαζί».
Κλείνοντας, ο δήμαρχος ανάφερε πως με τις συνέπειες του εκλογικού συστήματος θα δημιουργηθούν αδιέξοδα και δε θα μπορούν να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να γίνονται εκβιασμοί και συναλλαγές, φέρνοντας ως παράδειγμα γειτονικούς Δήμους που είχαν θέμα με την ψήφιση προϋπολογισμών, ενώ εισηγήθηκε όπως το Σώμα αποδεχθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ.
Ο Στάθης Ανδρινόπουλος αρχικά ανέφερε πως ο ίδιος είχε ζητήσει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια ειδική συνεδρίαση για τον «Κλεισθένη», ρωτώντας γιατί δεν ήλθε το θέμα προς συζήτηση.
Στη συνέχεια έθεσε ερώτημα γιατί ήλθε με τη διαδικασία της κατεπείγουσας συνεδρίασης και όχι σε τακτική, τονίζοντας πως δεν υπήρχε εισήγηση και προτάσεις από το Δήμο Τριφυλίας, ζητώντας παράλληλα να μάθει με ποια θέση πήγε στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος.
Επίσης, αναφέρθηκε στα θετικά του νομοσχεδίου, κάνοντας αναφορά στα τοπικά συμβούλια και στον τρόπο που θα εκλέγονται οι πρόεδροι, στα τοπικά δημοψηφίσματα που δίνει τη δυνατότητα ο νέος νόμος να γίνονται, αλλά και στην ίδρυση εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα κοινής ωφέλειας κ.ά., θέτοντας και το ερώτημα: «Γιατί φοβόμαστε την απλή αναλογική;»
Παράλληλα, σημείωσε πως με την απλή αναλογική θα υπάρξει απεμπλοκή από τους κομματικούς μηχανισμούς, ενώ ανάφερε πως τα 4 χρόνια είναι μια καλή θητεία.
Ο κ. Ανδρινόπουλος διαφώνησε με την παράταση της θητείας, καθώς οι πολίτες έχουν ψηφίσει για 5 χρόνια και όχι περισσότερο.                                                                                     
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΡΑΚΙ, Ιωάννα Μαραβελή ανέφερε: «50 χρόνια τώρα έχει στηθεί ένας ωραιότατος μηχανισμός, ο οποίος αλωνίζει στους Δήμους. Ένας μηχανισμός βολεμένος στο υπάρχον εκλογικό σύστημα που του προσέφερε, πέρα από την εκλογή με μεγάλη πλειοψηφία, και μια αντιπολίτευση μισή, που δεν μπορεί να επηρεάσει τίποτα στα του Δήμου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό βουτηγμένο στην αλαζονεία, στην ειρωνεία, που πίσω από την  κάλυψη του εκλογικού συστήματος δεν ενδιαφερόταν ούτε για την αξιοποίηση των δικών του δημοτικών συμβούλων.
[…] Το νομοσχέδιο ξεβολεύει τους ηγεμόνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολλοί από αυτούς άπραγοι, χωρίς έργο, απλά έθεταν ξανά υποψηφιότητα ποντάροντας στον εκλογικό νόμο για να έρθουν ξανά στη θέση του ηγεμόνα»! Κλείνοντας η κα Μαραβελή ανέφερε πως οι μικρές κοινωνίες χρειάζονται συναινέσεις, συνεργασίες και διαφάνεια, καταλήγοντας πως ο «Κλεισθένης 1» είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
  Για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σαράντος Κουκούμης, προαναγγέλλοντας αύξηση των ανταποδοτικών τελών, αλλά και γενικότερα των φορολογικών βαρών.
  Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος ανέφερε: «Όταν κάποιος προσεγγίζει τέτοια νέα νομοθετήματα οφείλει να το κάνει προσεκτικά. Πρέπει να βλέπει σε βάθος τις όποιες ρυθμίσεις εισάγουν, γιατί κάποιες μπορεί να έχουν  μια βάση, π.χ. η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές είναι σωστή. Σωστό, επίσης, είναι ότι φεύγουμε από την 5ετία και πάμε στην 4ετία, ωστόσο γίνεται με λανθασμένο τρόπο και οφείλουμε να το επισημάνουμε».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χωροταξικό λέγοντας πως η προηγουμένη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι, όταν εκλεγεί, θα καταργήσει τον «Καλλικράτη», ωστόσο δεν το έκανε. Τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο αν έχει τελειώσει το θέμα του χωροταξικού στην Τριφυλία, αλλιώς θα πρέπει να περιληφθεί στο ψήφισμα.
  Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπακούρος ανέφερε: «Ο πιο άδολος εκφραστής της λαϊκής ετυμηγορίας είναι η απλή αναλογική, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε δολίως το νομοσχέδιο θα κριθεί από το λαό», τονίζοντας πως το 90% των θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο «περνούν» κατά πλειοψηφία, σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο κ. Κατσίβελας περί ακυβερνησίας.
Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα γιατί δεν κατήργησε τον «Καλλικράτη» ο Σαμαράς όπως είχε υποσχεθεί.
Ο ίδιος πρότεινε και την κατάργηση των Περιφερειών, καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης μέσα από ισχυρούς Δήμους.
  Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κομματικούς μηχανισμούς. Επίσης, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πιο λειτουργική, αξιοκρατική και θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
  Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Αδρακτάς, είπε πως πρόκειται για ένα θέμα εξόχως πολιτικό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά θετικών αλλαγών που αναφέρει το νομοσχέδιο, θεωρώντας την πρόταση της ΚΕΔΕ όχι τόσο ειλικρινή, από τη στιγμή που δεν αναφέρει κάτι για την αύξηση της θητείας.
Συγκεκριμένα, είπε: «Ο κόσμος έχει ψηφίσει για 5 χρόνια συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι για παραπάνω». Αναφορά έκανε και στο χωροταξικό, λέγοντας πως στην προηγουμένη θητεία είχε ανοίξει κουβέντα και δημοτικοί σύμβουλοι το είχαν ψάξει, θέτοντας το ερώτημα: αν ανοίξει θέμα θα είναι σε θέση οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση;
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Αν η απλή αναλογική καθιερωθεί είναι θέμα της κυβέρνησης, κάποιοι διαφωνούν και κάποιοι συμφωνούν, αν επικρατήσει η απλή αναλογική, θα πρέπει δηλαδή να κλείσουμε το Δήμο Τριφυλίας;», θεωρώντας ότι οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που το υπηρετούν. «Θα μου άρεσε ένα ψηφοδέλτιο με απλή αναλογική για δημοτικούς συμβούλους και ένα για τους δήμαρχους», είπε κλείνοντας.
  Ο Δημήτρης Σαρμαντζής δήλωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα. Όσον αφορά στο χωροταξικό, είπε πως υπάρχει ένα θέμα, όχι γιατί συνενώθηκαν οι τρεις δημοτικές ενότητες, αλλά σχετικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι δημοτικές ενότητες έπρεπε να έχουν μεγαλύτερα προνόμια, σχολίασε.
  Η Αλεξάνδρα Τσούλου, από την παράταξη της ΡΑΚΙ, είπε πως οι Δήμοι είναι πάντα πρώτοι στα θέματα διαφθοράς και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί, θεωρώντας ότι είναι σε μια καλή βάση η μεταρρύθμιση.
Όπως σημείωσε: «Τρωτά βεβαίως και μπορούν να βρεθούν, ελπίζω σε ένα Κλεισθένη 2 και χωροταξικά ανοίγματα, για εμένα η ουσία είναι μια ζύμωση ένας νέος αέρας. Ο πλουραλισμός θα ωφελήσει, δε θα ζημιώσει, ίσως να είναι και η πρώτη φορά που στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κομματικές γραμμές δε θα είναι τόσο κομματικές.
  Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, ο οποίος τόνισε πως η ΚΕΔΕ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό το θέμα.
  Υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ συντάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ο οποίος στάθηκε στα αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το σύστημα δε θα μπορέσει να λειτουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο, με τους πολίτες να ρίχνουν τις ευθηνές στους πολίτικους.
  Ο Ανδρέας Μπουγάς τάχθηκε υπέρ τους ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, ενώ στην τοποθέτησή του ανέφερε: «3.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 3,5 χρόνια επιτυχημένα νομοσχέδια, 3,5 χρόνια αλλαγές, 1,5 χρόνο πριν από τις εκλογές μας φέρνουν και το τελευταίο δώρο. Έχουν πετύχει σε όλους τους τομείς, έχουμε μια αναρχία κοινωνική. Εθνικά συμφέροντα, εθνική κυριαρχία στο μηδέν. Ανεβοκατεβάζουμε τις σημαίες όποτε θέλουμε και όποτε μας αρέσει. Πετάμε στεφάνια σε βραχονησίδες γιατί δεν τολμάμε να κατέβουμε σε βραχονησίδες. Μας χτυπάνε τα πλοία, δεν πάει κανένας. Μας συλλαμβάνουν τους στρατιώτες, δε μιλάει κανένας. Έχει φέρει την αναρχία παντού και τώρα θέλει να τη φέρει και στην τοπική αυτοδιοίκηση». […] Βλέποντας το τέλος δεν μπορούν να αντιδράσουν […] φέρνουν ένα νομοσχέδιο σε πλήρη προχειρότητα».
  Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Καλκαβούρας τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση. Οι στόχοι, όπως ανέφερε, είναι η ενδυνάμωση της παραταξιακής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερη φάση, αφού γίνουν εκλογές, να οδηγηθούμε σε ασυμφωνία.
Όσο για το χωροταξικό, είπε πως και ο ίδιος ήταν αρχικά αντίθετος με τον «Καλλικράτη», όμως τον υπηρέτησε. Ωστόσο, στη δευτερολογία του ο κ. Καλκαβούρας αναφέρθηκε στις συνεργασίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας: «Οι συνεργασίες είναι καλό να μην τις θυμόμαστε όποτε συμφέρει κάποιον, καλό είναι να τις έχουμε πάντα κατά νου, μέσα εδώ ακούγονται και αλήθειες. Μπορεί να είναι τσουχτερές και δεν παύουν να είναι αληθινές και κάποιους συναδέλφους τους ενοχλούν».
  Πάντως, το πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ να βρίσκουν δεκάδες θετικά στο νομοσχέδιο… αλλά να συμφωνούν με το ψήφισμα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!
Μόνο ως κωμικοτραγικό μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύμβουλοι (που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ) τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της θητείας στα 4 από τα 5 χρόνια, τη στιγμή που στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ ζητείται να παραμείνει η θητεία στα 5 χρόνια!
Θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία τριών σημαντικών στελεχών της συμπολίτευσης από την αίθουσα, της Γιάννας Κωνσταντέλου, της Μαρίας Πανουσιοπούλου και του Ζαχαρία Κανελλόπουλου.
Τελικά, το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ με τις παρακάτω αλλαγές – προσθήκες: Να μην υπάρξει μείωση των υποψηφίων κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Να μην παραταθεί η δημοτική θητεία. Οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού συστήματος να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη θητεία. Η θητεία των Δημοτικών Αρχών να είναι τετραετής

*** “Το τάβλι” θα ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ
 
Βγαίνει από τη θεατρική αίθουσα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, πηγαίνοντας εκείνο στο κοινό για να... παίξει τάβλι. Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας είναι “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία του Πέρη Μιχαηλίδη, ο οποίος θα παίξει κιόλας μαζί με τον Φίλιππο Σοφιανό.
Πρόκειται για πρόταση του Φίλιππου Σοφιανού προς το Δήμο, ενώ ο Πέρης Μιχαηλίδης έχει σκηνοθετήσει ξανά στο ΔΗΠΕΘΕ, “Το σώσε” του Μάικλ Φρέιν, το 2008, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον αξέχαστο Γιώργο Τσαγκάρη…
Η συγκεκριμένη παραγωγή αποσκοπεί στο να ξανάρθει όσο γίνεται πιο κοντά το Δημοτικό Θέατρο με το κοινό της πόλης. Γι’ αυτό και οι παραστάσεις δε θα γίνουν στη θεατρική αίθουσα, αλλά σε γειτονιές, πλατείες, προαύλια σχολείων.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μήνες το καλοκαίρι και σε άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, ενώ στο σχεδιασμό είναι να δοθούν στο Κάστρο Καλαμάτας και τρεις παραστάσεις από τη χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, τον “Φιάκα” του Δ.Κ. Μισιτζή.
Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη "Το τάβλι" πρωτοανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου τέχνης το Φεβρουάριο του 1972 σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν και σκηνικά του Λουκά Βενετούλια. Φώντας ήταν ο Νικήτας Τσακίρογλου και Κόλιας ο Γιάννης Μόρτζος. Η πορεία του μέχρι τις μέρες μας και το ότι συνεχίζει να ανεβαίνει στις θεατρικές σκηνές, δείχνει τη δύναμη του έργου. Όλο το μονόπρακτο είναι στημένο γύρω από μια παρτίδα τάβλι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του, τον Φώντα και τον Κόλια. Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες ο καθένας τους. Άνθρωπος της πιάτσας ο Φώντας, προσπαθεί να πείσει τον κουνιάδο του Κόλια να κάνουν μαζί μια κομπίνα, για να πιάσουν την καλή. Πρώην αντιστασιακός και λαχειοπώλης ο Κόλιας, ονειρεύεται να εκδόσει ένα βιβλίο για την αντιστασιακή του δράση στην κατοχή. Οι ζωντανοί διάλογοι του Κεχαΐδη πάνω από μια παρτίδα τάβλι φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Δυστυχώς, ο συγγραφέας χάθηκε, αλλά το έργο του θα συνεχίζει τα φωτίζει τη μεταπολεμική νεοελληνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο.  Α.Π.

***  Εκδήλωση για τον Αυτισμό από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκδήλωση με θέμα «Αυτισμός - Παιδιά του Θεού μας» διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας αύριο Σάββατο, 12 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας (έναντι Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού), με την ευλογία του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Η δε θεματολογία της εκδήλωσης έχει ως εξής: Η θέση της Εκκλησίας για τον Αυτισμό - εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Διαταραχή Αυτιστικού φάσματος - Χριστίνα Καρκατζούλη, παιδοψυχίατρος. Το έργο του Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας - εκπρόσωπος του Συλλόγου. Το έργο του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας - Μαρία Κενσαλή, υπεύθυνη του Κέντρου. Βιώματα μητέρων αυτιστικών παιδιών - Μαρία Κασαμπαλάκου, Μαρία Λεφτάκη. Διάλογος Μαρίας Κασαμπαλάκου με αυτιστικό παιδί.
Η εκδήλωση θα διανθισθεί με βυζαντινούς ύμνους από την Αθηνά Χιώτη και την Κωνσταντία Δούκα.

*** Με αμοιβή το πρόγραμμα κατάρτισης για σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης
 
Από το υπουργείο Παιδείας έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι κατά το σχολικό έτος 2018-2019 τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας θα εφαρμόσουν προγράμματα μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι οι μαθητές θα αμείβονται.
Ο Δήμος Καλαμάτας καλείται να προσφέρει θέσεις μαθητείας για το σχολικό έτος 2018-2019, αναφέροντας τον αριθμό των μαθητευομένων ανά ειδικότητα και εκπαιδευτική δομή, τους οποίους επιθυμεί να απασχολήσει.
Με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου, ο Δήμος Καλαμάτας θα δώσει τις περισσότερες δυνατές θέσεις.
***  Στο 21,4% η ανεργία στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
 
Στο 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το Φεβρουάριο εφέτος, μειωμένο μεν κατά 1,8 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 22,6% τον Φεβρουάριο 2017, αλλά αυξημένο, έστω και οριακά, από το αναθεωρημένο προς τα άνω 20,7% τον Ιανουάριο 2018.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 978.072 άτομα και μειώθηκαν κατά 102.296 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (μείωση 9,5%) και κατά 2.045 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,2%).
Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης τα εξής: Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.735.098 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξηθήκαν κατά 33.636 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 0,9%) και μειώθηκαν κατά 14.195 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,4%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.277.165 άτομα και αυξήθηκαν κατά 34.469 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 1,1%) και κατά 12.740 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (αύξηση 0,4%).
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (26,2% τον Φεβρουάριο 2018 από 27,1% τον Φεβρουάριο 2017) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (16,4% από 19%).
Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (45,4% το Φεβρουάριο 2018 από 46,4% τον Φεβρουάριο 2017) και 25- 34 ετών (26,1% από 29%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,8% από 19,7%), 45- 54 ετών (16,3% από 17,5%), 55- 64 ετών (17,6% από 19,1%) και 65- 74 ετών (12% από 14%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (25,9% το Φεβρουάριο 2018 από 27,7% τον Φεβρουάριο 2017), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (21,4% από 22,9%) και η Αττική (21,1% από 22,1%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (20,8% από 22,9%), το Αιγαίο (20,2% από 18,4%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (18,8% από 22,7%) και η Κρήτη (16,6% από 20,2%).

***  Καραμπόλα με 3 αυτοκίνητα στο Ασπρόχωμα
 
3 αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στα φανάρια της κατηφόρας του Ασπροχώματος λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής.
Η σύγκρουση συνέβη κάτω από άγνωστες συνθήκες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμό.
Να σημειωθεί τέλος ότι λόγω των αυτοκινήτων που έχει μείνει στο σημείο η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία.
 
***  Κάποιοι… παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων- Διαμαρτυρία σε τραπεζικό υποκατάστημα της Καλαμάτας
 
Οι στατιστικές δεν αρκούν για να καταγράψουν αυτό που ζουν σήμερα οι πιο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα. Και αν η ανέχεια δεν έχει φτάσει στα επίπεδα της Κατοχής, ακούς όλο και πιο πολύ να σου μιλούν για έλλειψη ελπίδας και προοπτικής, κάτι που στην άλλη κατοχή δεν ήταν κυρίαρχο. Στην Ελλάδα η παράπλευρη απώλεια του οικονομικού πολέμου δεν είναι παράπλευρη. Έχει στοχεύσει τον πυρήνα της κοινωνίας.
Η αντίδραση απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μία από τις πολλές εκδοχές της είναι η μη αντίδραση, ριζωμένη στην αίσθηση ότι κάτι το παντοδύναμο έχει ενορχηστρώσει ένα πανταχού παρόν και ακαταμάχητο κακό.
Το να εντοπίσεις, όμως, ψύχραιμα τα πραγματικά αίτια της κακοδαιμονίας είναι η μοναδική λύση. Το να τολμήσεις την επικοινωνία με όσους έχουν λόγο να αντισταθούν. Το να νικήσεις το φόβο περνώντας από τη σκέψη στην πράξη.
Μια τέτοια περιγραφή αναλογεί στο περιστατικό που συνέβη χθες το πρωί, σε ένα τραπεζικό υποκατάστημα.
«Μας έφτασαν στο όριο της εξαθλίωσης, ό,τι ελάχιστο μας άφησαν για να μας προστατεύει, το νόμο για το ακατάσχετο, το καταπατάνε και αυτό χωρίς αιδώ. Έχουν γίνει κοινοί λήσταρχοι»... Είναι ένα απόσπασμα των δηλώσεων που έκανε η Γιώτα Καλομοίρη, ένα από τα πολλά θύματα της οικονομικής και κοινωνικής εξόντωσης της κοινωνίας, η μισή σύνταξη της οποίας κατάσχεται από την τράπεζα παρά το νόμο του ακατάσχετου.
Έξω από το τραπεζικό υποκατάστημα έγινε κινητοποίηση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, ενώ η Γιώτα Καλομοίρη απευθύνθηκε σε όσους βρίσκονται στην ίδια θέση και σιωπούν, τονίζοντας ότι η σιωπή και ο φόβος θα οδηγήσουν στην τραγική κατάσταση την οποία οδηγήθηκε και ο γερμανικός λαός, όταν άνθισε ο φασισμός-ναζισμός.
Η σύνταξη της κας Καλομοίρη ανέρχεται στα 870 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά κατάσχεσε η τράπεζα και τον Απρίλιο και το Μάιο, παρά το νόμο που λέει για ακατάσχετες συντάξεις και λογαριασμούς μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ.
Η συνταξιούχος τόνισε ότι την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει δεν την έχει μόνο η κυβέρνηση, την έχουν «και τα εκτελεστικά όργανα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτά. Έχει ευθύνη ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας όπου διατηρώ το λογαριασμό για τη σύνταξή μου. Έχει ευθύνη η προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας. Έχει ευθύνη το λεγόμενο, ο Θεός να το κάνει, νομικό τμήμα της ΔΟΥ Καλαμάτας».
Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει, η κα Καλομοίρη σημείωσε ότι “δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι από λόγια -μπορεί και να διασκεδάζουν με εμάς και να σκέφτονται ακόμα περισσότερο το πόσοι σιωπούν. Υπάρχει η Επιτροπή Αλληλεγγύης που είναι σήμερα εδώ. Αν δε μας φτάνει, αν τη θεωρούμε λίγο, να φτιάξουμε και άλλους φορείς, να βγούμε στο δρόμο. Ενέργειες σαν τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) να γίνουν μόνιμες, όχι ένα συμβολικό κλείσιμο, αλλά ένα μόνιμο κλείσιμο, με στόχους εφικτούς. Και για τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα, είναι εφικτός ο στόχος πολύ σύντομα να είναι κλειστά με πολύ κόσμο όλα τα υποκαταστήματα της τράπεζας και εδώ και στις κωμοπόλεις. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν. Και να κοιτάξουμε και πώς θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτούς».
Ο Γιώργος Τζαμουράνης, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, επισήμανε για την οικογένεια της Γιώτας Καλομοίρη: «Οι οφειλές προς το Δημόσιο του συζύγου της δεν οφείλονται στο ότι έκανε μια σπάταλη ζωή και δανείστηκε παραπάνω από τη δυνατότητά του να πληρώσει. Εργαζόταν από το 1970, έχει ένσημα στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το ΤΕΒΕ και δύο χρόνια καθυστερούν να του δώσουν τη σύνταξή του. Είναι ένα παράδειγμα αυτή η οικογένεια για το πώς οικοδομούνται τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης».  Α.Π.

***  Ας κάνουν άλλη μια βόλτα
 
Αφίσες παρατημένες σε τοίχους και κολώνες, χρόνια τώρα, βλέπουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και είναι πολύ άσχημο για την εικόνα της.
Καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συλλόγους, καλό θα ήταν, όταν ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις, να κάνουν άλλη μια βόλτα και να αφαιρούν τις αφίσες.
Σίγουρα είναι κόπος, αλλά είναι και πολύ καλή προσφορά στην πόλη τους.  Β.Β.   Φώτο αρχείου 
 
***  Πάνω από 15.000 δόσεις ηρωίνης κατέσχεσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας
 
«Καταδρομική» επιχείρηση στην Αθήνα με λεία 1,5 κιλό ηρωίνης έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας με επικεφαλής το διοικητή τους. Έχοντας το προηγούμενο διάστημα σοβαρή πληροφορία για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης από συγκεκριμένο άτομο στη Νίκαια Αττικής, οι αστυνομικοί της Καλαμάτας ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα, έκαναν τη σύλληψη και επέστρεψαν.
  Στην Αθήνα
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξε συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πειραιά. Έπειτα από αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων οργανώθηκε επιχείρηση και έγινε έρευνα την Τρίτη το μεσημέρι στο σπίτι 53χρονου στη Νίκαια, έξω από το οποίο τον περίμεναν οι αστυνομικοί. Όταν αυτός εμφανίσθηκε, του έκαναν έρευνα και βρήκαν πάνω του ένα κινητό και το χρηματικό ποσό των 390 ευρώ.
  15.000 δόσεις
Ακολούθως, τον οδήγησαν στο σπίτι, όπου στη βάση του πλυντηρίου, στη θήκη του φίλτρου, βρήκαν κρυμμένες δύο νάιλον τσάντες, οι οποίες περιείχαν πακέτα με περίπου 460 γραμμάρια ηρωίνης.
Στη συνέχεια, σε ειδική κρύπτη στον πάγκο της κουζίνας, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν και την υπόλοιπη ποσότητα ηρωίνης.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Ηρωίνη βάρους 1540,7 γραμμαρίων
-Κάνναβη βάρους 9,2 γραμμαρίων
-13 ναρκωτικά δισκία
-Λαθραίος καπνός βάρους 900 γραμμαρίων
-Τρεις ζυγαριές ακριβείας
-Άγνωστη ουσία, βάρους 9,7 γραμμαρίων, η χημική σύσταση της οποίας ερευνάται και εκτιμάται πως πρόκειται για «κοφτικό», δηλαδή ουσία που χρησιμοποιείται για την πρόσμειξη με ηρωίνη
-Δύο κινητά τηλέφωνα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο λαθραίος καπνός θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων. Η δε ποσότητα ηρωίνης είναι από τις μεγαλύτερες που κατάσχονται στο ενεργητικό της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αν υπολογισθεί ότι κάθε γραμμάριο μπορεί να δώσει μέχρι και δέκα δόσεις του σκληρού ναρκωτικού.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τον Τελωνειακό Κώδικα, ενώ οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Να σημειωθεί, δε, πως έχει ξαναπασχολήσει τις διωκτικές Αρχές στο παρελθόν για κλοπές και ναρκωτικά.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, τέλος, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
~*  Κατάσχεση πάνω από 1,5 κιλού ηρωίνης σε οικία σε περιοχή της Αττικής : https://youtu.be/ebcCclM_OoE  .- 
 
***  Σήμερα η απόφαση για τον 57χρονο που κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικη
 
Ξεκίνησε χθες και αναμένεται σήμερα η απόφαση της δίκης του 57χρονου δημοσίου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μεσσηνίας ο οποίος το 2015 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς για κατάχρηση και αποπλάνηση ανήλικης.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί κεκλεισμένων των θυρών και συνεχίσθηκε μέχρι αργά το απόγευμα, όταν και ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Στη συνέχεια διέκοψε για σήμερα το πρωί, προκειμένου να ετοιμάσει την αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας κα Αυλίδου.
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις αγορεύσεις της εισαγγελέως, των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και εν συνεχεία με την έκδοση της απόφασης από τακτικούς δικαστές και ενόρκους.
  Κεκλεισμένων των θυρών
Η δίκη του 57χρονου ξεκίνησε χθες το πρωί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, χωρίς την παρουσία του, καθώς επέλεξε να μην είναι παρών και να εκπροσωπηθεί από τη δικηγόρο του. Μετά την κλήρωση των ενόρκων, από την πλευρά του κατηγορουμένου κατατέθηκε αίτημα διακοπής, προκειμένου η δεύτερη δικηγόρος που είχε ορίσει μόλις τις προηγούμενες ημέρες να μπορέσει να ενημερωθεί για την υπόθεση. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό είχε αναβληθεί δύο φορές από πέρυσι και ο κατηγορούμενος εκπροσωπούνταν ήδη από μια δικηγόρο.
Έτσι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την πρόοδο της δίκης και ζήτησε την αποχώρηση του ακροατηρίου, καθώς λόγω της φύσης των αδικημάτων σε βάρος ανήλικης διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν μέλη της οικογένειας της ανήλικης, ενώ με έμφαση παρουσιάσθηκε ότι η μητέρα της μόλις πέρυσι πέθανε αιφνιδίως.
Επίσης, κατέθεσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας που συμμετείχαν στην επιχείρηση που στήθηκε στο σπίτι της ανήλικης για τη σύλληψη του 57χρονου υπαλλήλου. Όπως και πρωτόδικα, περιέγραψαν με λεπτομέρεια όσα έγιναν και, κυρίως, ότι τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω, ημίγυμνο, πάνω από την ανήλικη.
Υπέρ του κατηγορουμένου κατέθεσαν πάνω από 10 μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ, όπως και πρωτόδικα, οι ισχυρισμοί που αναπτύχθηκαν από τη δικηγόρο του ήταν πλήρης άρνηση των κατηγοριών, αλλά και πως η όλη ιστορία είναι μια πλεκτάνη σε βάρος του.
  Κάθειρξη 19 ετών
Υπενθυμίζεται ότι από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, τον Ιούνιο του 2016 ο 57χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και με την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους οικείους του θύματος, όπως και για αποπλάνηση ανηλίκου το οποίο έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, αλλά δεν έχει υπερβεί το 13ο, κατ’ εξακολούθηση.
Μετά την επιβολή της ποινής των 19 ετών κάθειρξης δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με τους όρους καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και απαγόρευσης προσέγγισης της περιοχής που κατοικεί η 12χρονη με την οικογένειά της.
Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και τώρα ο κατηγορούμενος δημόσιος υπάλληλος. Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  Στο 21,4% η ανεργία στην Πελοπόννησο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 
Στο 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το Φεβρουάριο εφέτος, μειωμένο μεν κατά 1,8 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 22,6% τον Φεβρουάριο 2017, αλλά αυξημένο, έστω και οριακά, από το αναθεωρημένο προς τα άνω 20,7% τον Ιανουάριο 2018.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 978.072 άτομα και μειώθηκαν κατά 102.296 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (μείωση 9,5%) και κατά 2.045 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,2%).
Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης τα εξής: Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.735.098 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξηθήκαν κατά 33.636 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 0,9%) και μειώθηκαν κατά 14.195 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,4%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.277.165 άτομα και αυξήθηκαν κατά 34.469 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 1,1%) και κατά 12.740 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (αύξηση 0,4%).
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (26,2% τον Φεβρουάριο 2018 από 27,1% τον Φεβρουάριο 2017) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (16,4% από 19%).
Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (45,4% το Φεβρουάριο 2018 από 46,4% τον Φεβρουάριο 2017) και 25- 34 ετών (26,1% από 29%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,8% από 19,7%), 45- 54 ετών (16,3% από 17,5%), 55- 64 ετών (17,6% από 19,1%) και 65- 74 ετών (12% από 14%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (25,9% το Φεβρουάριο 2018 από 27,7% τον Φεβρουάριο 2017), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (21,4% από 22,9%) και η Αττική (21,1% από 22,1%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (20,8% από 22,9%), το Αιγαίο (20,2% από 18,4%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (18,8% από 22,7%) και η Κρήτη (16,6% από 20,2%).
 
*** Αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα και στάσεις εργασίας από τους δασκάλους της Μεσσηνίας
 
Κάλεσμα να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια (1.00 μ.μ.) απευθύνει σε όλους τους εκπαιδευτικούς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων Μεσσηνίας.
Όπως αναφέρει σχετικά: «Καλεί τους συνάδελφους, μέλη του συλλόγου, να συμμετάσχουν μαζικά στην ανωτέρω κινητοποίηση, προτάσσοντας το κεντρικής σημασίας αίτημα της άμεσης πραγματοποίησης μαζικών, μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2018-19, αλλά και όλα τα αιτήματα του κλάδου, κάνοντας χρήση των στάσεων εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις 12.00 έως το τέλος της βάρδιας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση και της ΔΟΕ, που κηρύσσει επιπλέον 4ωρη στάση εργασίας (8.00 – 12.00) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση και την πορεία.
Παλεύουμε για:
•μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης
•ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) άμεσα σε όλη τη χώρα
•στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
•εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
•μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το Νηπιαγωγείο και 1:20 για το Δημοτικό Σχολείο
•αύξηση δαπανών για την παιδεία, υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών».
 
***  38χρονος σκότωσε την 64χρονη μητέρα του στη Νέα Σμύρνη
 
Μια οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Σμύρνη.
Όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Ιωνίας 11 ειδοποίησαν την Αστυνομία για φασαρία που προερχόταν από ένα εκ των διαμερισμάτων. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο, μπήκαν στο διαμέρισμα και εκεί εντόπισαν μία 64χρονη γυναίκα να κείτεται νεκρή και τον 38χρονο γιο της να βρίσκεται δίπλα στο άψυχο σώμα της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άνδρας, ο οποίος φέρεται να έχει ψυχολογικά προβλήματα, είπε ότι σκότωσε τη μητέρα του.
Νεώτερες πληροφορίες, ωστόσο, αποκαλύπτουν το οικογενειακό δράμα σε όλο του το μέγεθος. Η Αστυνομία, λοιπόν, κλήθηκε στο σημείο, καθώς οι γείτονες της 64χρονης και του 38χρονου παραπονέθηκαν για έντονη δυσοσμία που προερχόταν από το διαμέρισμα.
Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. έφτασαν στο διαμέρισμα της οδού Ιωνίας και, έκπληκτοι, είδαν έναν άντρα να τους ανοίγει την πόρτα και αμέσως να πηγαίνει να κάθεται σε μία καρέκλα. Απέναντί του, σε μια άλλη καρέκλα, βρισκόταν το πτώμα μίας γυναίκας -της μητέρας του- σε αποσύνθεση. Τότε, ο 38χρονος τους ομολόγησε ότι την είχε σκοτώσει εκείνος προ τριών ημερών, στις 7 Μαΐου.
Ο άνδρας αμέσως συνελήφθη και πλέον ερευνώνται από τις Αρχές οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το άγριο έγκλημα.
Φυσικά, η γνωμάτευση του ιατροδικαστή, μετά την απαραίτητη νεκροψία-νεκροτομή, αναμένεται επίσης να ρίξει «φως» στις λεπτομέρειες της απίστευτης οικογενειακής τραγωδίας.
protothema.gr
 
***  Απόδραση κρατουμένων από το λιμάνι του Πειραιά
 
Τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι απέδρασαν κατά την μεταγωγή τους στην Κρήτη, από το λιμάνι του Πειραιά.
Ειδικότερα, την ώρα που το βανάκι της αστυνομίας εισήλθε στο πλοίο, κάτω από άγνωστες συνθήκες, οι κρατούμενοι έβγαλαν τις χειροπέδες τους και την ώρα που ο αστυνομικός άνοιξε την πόρτα για να κατέβουν ώστε να συνοδευτούν σε ειδικό χώρο μέσα στο πλοίο, οι κρατούμενοι τον απώθησαν και εξαφανίστηκαν. cnn.gr
 
***  «Οργιάζουν» οι Τούρκοι χάκερς: Μπαράζ επιθέσεων σε ελληνικές ιστοσελίδες!ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΕΛΛΑΔΑ 2»…
~ ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΕΛΛΑΔΑ 2»
Προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές Αρχές η μαζικότητα των ηλεκτρονικών επιθέσεων που πραγματοποιούν ομάδες Τούρκων χάκερς σε βάρος ιστοτόπων στο ελληνικό Διαδίκτυο, με τελευταίους «στόχους» τις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και της Αρχαίας Μεσσήνης.
Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τι δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού
Ουσιαστικά πρόκειται για την ομάδα χάκερς «TeAM CC» (Cyber Commandos), που αυτοχαρακτηρίζονται ως Μουσουλμάνοι, έχουν ως έδρα το Μπαγκλαντές και έχουν αναλάβει την ευθύνη για αρκετές κυβερνοεπιθέσεις σε ιστοσελίδες ελληνικών συμφερόντων.
~   Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας την επίθεση που δέχτηκε, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, Μπάμπης Αποστολίδης, υποστήριξε πως όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή το Συμβούλιο έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Κατά τα λοιπά, οι χάκερς χτύπησαν και το διαδικτυακό τόπο της Αρχαίας Μεσσήνης, ως αντίποινα για την άρνηση της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.
Σε δημοσιεύσεις τους που έχουν κάνει στον «Σκοτεινό Ιστό» (Dark Web), οι Τούρκοι χάκερς ετοιμάζουν επιθέσεις σε 700 ελληνικές ιστοσελίδες στο πλαίσιο επιχείρησης με κωδικό «Ελλάδα 2» που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, στο ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΑ, το ΓΕΝ, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με έκθεση που απέστειλε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η εταιρεία Audax Cybersecurity στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και στην Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, κατά την τρέχουσα δεύτερη επιχείρησή τους εναντίον της Ελλάδας, οι Τούρκοι χάκερς έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ελληνικό Στρατό, τράπεζες και υπουργεία.  newsbomb

***  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ! ΠΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Το διαδίκτυο είναι μία τεράστια πηγή πληροφοριών, αλλά και παραπληροφόρησης. Ως εκ τούτου θεωρήσαμε καλό να δούμε τι πραγματικά ισχύει (νομικά) για το έγκλημα της Εσχάτης Προδοσίας…
Παραθέτουμε το άρθρο του Χρήστου Τσίχλη (Δικηγόρου Αθηνών)
Η παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας σε αλλοδαπές δυνάμεις μέσω δανειακών συμβάσεων ή η πράξη της απονομής του ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» σε άλλη χώρα ή η παράδοση της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής στους δανειστές ή η δωροδοκία πολιτικών εις βάρος του δημοσίου ή η παράδοση σε ξένη χώρα εγγράφων-σχεδίων-άλλων πραγμάτων που τα συμφέροντα της πολιτείας επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, στοιχειοθετεί το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας με βάση την εθνική νομοθεσία.
Eπειδή το έγκλημα της Εσχάτης Προδοσίας είναι Έγκλημα Πολιτικό, αρμόδια για την εκδίκασή του είναι τα Μικτά Ορκωτά Κακουργιοδικεία της Τακτικής Δικαιοσύνης (αρ. 97 Συντάγματος).
Η Εσχάτη Προδοσία είναι Διαρκές Έγκλημα και ως τέτοιο εκδικάζεται αρμοδίως από τα Τακτικά Δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 97 Συντάγματος (και όχι σύμφωνα με το άρθρο 86 Συντ. και τον ν. 3126/2003 «περί ευθύνης υπουργών»). Η εσχάτη προδοσία είναι διαρκές έγκλημα διότι οι μορφές υπό τις οποίες προβλέπεται η διάπραξη της εσχάτης προδοσίας περιλαμβάνουν και την περίπτωση που ο δράστης (ΠΚ 134 παρ.2γ): «γ) ασκεί ή άσκησε την εξουσία που ο ίδιος ή άλλος κατέλαβε με τους τρόπους και τα μέσα που προβλέπει το άρθρο αυτό».
Με τη διάταξη αυτή το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας προβλέπεται και τιμωρείται αναμφίβολα ως διαρκές έγκλημα. Η έσχατη προδοσία ονομάζεται και πολιτικό έγκλημα, επειδή στρέφεται αμέσως κατά της Πολιτείας και τείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της “καθεστηκυίας” τάξεως, η οποία υπάρχει σύμφωνα με το ισχύον πολίτευμα, και ως συναφές προς το πολιτικό έγκλημα θεωρείται εκείνο που τελεί σε τέτοια συνάφεια προς το πολιτικό έγκλημα, ώστε η προσβολή που επέρχεται σε κάποιο έννομο αγαθό να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παρασκευή των μέσων για τη διάπραξη πολιτικού εγκλήματος υπό την προεκτεθείσα έννοια, το οποίο και προϋποθέτει ως τελεσθέν.
Κάθε άλλο έγκλημα, το οποίο δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα, δεν υπάγεται στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος. Όταν μέλη μίας κυβέρνησης, σφετεριζόμενοι την ιδιότητα τους ως οργάνων του κράτους, χρησιμοποιώντάς την δηλαδή για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον νόμο, επιχειρούν να ασκήσουν αρμοδιότητες που ανήκουν μόνο στη δικαστική εξουσία, επιδιώκουν να καθοδηγήσουν, να υποκαταστήσουν τα αρμόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα και κατά τον τρόπο αυτό να αλλοιώσουν θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος, δηλαδή τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, έχουν διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, για την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος.
Ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών, είναι ο ορισμός του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα (εσχάτη προδοσία).
Η Εθνική Κυριαρχία του Κράτους εκφράζεται ως το σύνολο των Διεθνών Σχέσεων της κάθε χώρας με τις αντίστοιχες άλλες, σύμφωνα με τον Νόμο, ήτοι το Διεθνές Δίκαιο. Οι Διεθνείς Συνθήκες (μεταξύ ισοτίμων ανεξαρτήτων κρατών) διέπονται, εκπηγάζουν κι εκφράζουν το Διεθνές Δίκαιο. Το Εθνικό Συμφέρον, νοείται υπό την διπλή του σημασία: α) ως συμφέρον του λαού στην διασφάλιση της εθνικής του ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και β) στην εξασφάλιση της βιολογικής και ποιοτικής του επιβίωσης και ύπαρξής του, δια της κυρίαρχης και αποκλειστικής εξασφάλισης και χρήσης των βασικών προς τούτο οικονομικών του πόρων .
Η διασφάλιση και προστασία του Εθνικού Συμφέροντος (και στις δύο μορφές του) είναι εκ του νόμου (του Εθνικού και Διεθνούς) αναφαίρετο και εκούσια μη-αποποιήσιμο (μη-παραιτήσιμο) για κάθε Έλληνα. Αντίθετα, η παράβαση του Εθνικού Συμφέροντος ιδιαίτερα της πρώτης μορφής του (αυτό της Εθνικής Κυριαρχίας), αλλά υπό προϋποθέσεις, και της δεύτερης μορφής του, στοιχειοθετούν το έγκλημα της Εσχάτης Προδοσίας, κατά τις διατάξεις των άρθρων 134, 134Α ΠΚ.
Σύμφωνα με το άρθρο Άρθρο 134 Ποινικού Κώδικα, τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης: Α) όποιος αποπειράται να αποστερήσει με οποιοδήποτε τρόπο το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί την προεδρική εξουσία από την εξουσία που έχουν κατά το Σύνταγμα. Β) όποιος αποπειράται με σωματική βία ή με απειλές σωματικής βίας: α) να παρεμποδίσει κάποιον απ’ αυτούς από την άσκηση της συνταγματικής εξουσίας του ή να τον εξαναγκάσει να επιχειρήσει πράξη που απορρέει από αυτή την εξουσία και β) να μεταβάλει το πολίτευμα του Κράτους.
Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας: Όποιος δημόσια ή με τη διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να επιχειρήσουν πράξεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 134 τιμωρείται με κάθειρξη.
~ Όποιος συνωμοτεί με άλλον με σκοπό να εκτελέσουν πράξη από εκείνες που αναφέρονται στο άρ. 134 ή με συνεννοήσεις με ξένη κυβέρνηση προπαρασκευάζει την εκτέλεση μιας απ’ αυτές τις πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη.
Οποιαδήποτε άλλη προπαρασκευαστική ενέργεια με πρόθεση μιας από τις αναφερόμενες στο άρθρο 134 πράξεις τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
Συνωμοσία υπάρχει όταν δύο ή περισσότεροι συναποφασίσουν να τελέσουν πράξη εσχάτης προδοσίας ή αναλάβουν αμοιβαία υποχρέωση να τελέσουν τέτοια πράξη.
Το άρθρο 108 του Συντάγματος, αναφέρεται στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.
Όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού ή να αποστερήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αυτόν που ασκεί την προεδρική εξουσία, τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση ή τη Βουλή από την εξουσία που έχουν κατά το Σύνταγμα, τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε ως είκοσι έτη.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος επιχειρεί να τελέσει την πράξη της προηγούμενης παραγράφου με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους ή με σφετερισμό της ιδιότητας αυτής, καθώς και όποιος ασκεί την εξουσία που ο ίδιος ή άλλος κατέλαβε με τους τρόπους και τα μέσα που προβλέπει το άρθρο αυτό. Θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος θεωρούνται στο Κεφάλαιο αυτό: α) η ανάδειξη του Αρχηγού του Κράτους με εκλογή, β) το δικαίωμα του λαού να εκλέγει τη Βουλή με γενικές, άμεσες, ελεύθερες, ίσες και μυστικές ψηφοφορίες μέσα στα συνταγματικά χρονικά πλαίσια, γ) το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, δ) η αρχή του πολυκομματισμού, ε) η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, στ) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και της εκτελεστικής και της δικαστικής λειτουργίας από το Σύνταγμα και τους νόμους, ζ) η αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και η) η γενική ισχύς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.
Δεν τιμωρούνται ως συμμέτοχοι στις πράξεις δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί, αν άσκησαν τα καθήκοντά τους όσο διήρκεσε ο σφετερισμός της λαϊκής κυριαρχίας ή η παράνομη κατάλυση ή αδράνεια του δημοκρατικού πολιτεύματος, εφόσον η άσκηση των καθηκόντων τους ήταν αναγκαία αποκλειστικά για τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους και δεν έγινε με σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας από τους σφετεριστές της.
Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους, ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα τιμωρείται με κάθειρξη ( Άρθρο 151 ΠΚ).
Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να συνάψει με καμιά άλλη χώρα, ούτε με ιδιωτικό φορέα –ελληνικό ή ξένο- επιχειρήσεων συμφωνία που να περιλαμβάνει αξιοποίηση περιουσιακού της στοιχείου, χωρίς την έγκριση των δανειστών και του ΤΑΙΠΕΔ – που αποτελεί επαίσχυντο και παράνομο θεσμό πλήρους υποθήκευσης του Ελληνικού Κράτους.
Συνεχίζει να ισχύει ως βασικός όρος του δανεισμού της χώρας η παραίτηση από τα δικαιώματα προστασίας του κράτους και της περιουσίας της, τα οποία παρέχουν το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Συνεχίζεται η καθολική δέσμευση του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού κράτους (κινητά, ακίνητα, τίτλοι, ολόκληρος ο υποθαλάσσιος και ορυκτός πλούτος της χώρας κλπ) υπέρ των δανειστών και «όσο υπάρχει το χρέος» –ανεξαρτήτως αν η Ελλάδα εξοφλεί τις τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις της ή όχι.
Δηλαδή, η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία της χωρίς την έγκριση των δανειστών και του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω δε του Ταμείου κάθε έσοδο από αξιοποίηση θα περιέρχεται στους δανειστές. Για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ισχύει το αγγλικό δίκαιο, που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στον οφειλέτη δανεισμού.
Η διαδικασία ψήφισης διεθνών συμβάσεων που ακολουθείται και ακολουθήθηκε και το Μάρτιο του 2012 είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στο διεθνές δίκαιο. Ως διεθνείς Συμβάσεις είναι ανυπόστατες και δε δεσμεύουν της Ελλάδα νομικά. Αντισυνταγματικοί και αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν οι δύο μνημονιακοί νόμοι 3833/2010 και 3845/2010, που επέβαλαν μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα δώρα κλπ. των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Εθνική Κυριαρχία είναι η Ανωτάτη Δικαιακή Αρχή όλων των κρατών του Πλανήτη μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση των εθνικών κρατών.   Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης   Δικηγόρος Αθηνών

***  Πώς ψήφισαν οι βουλευτές στο επίμαχο άρθρο 8 για την αναδοχή; ΠΟΙΟΙ… ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ… (ονόματα)
Με διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την υιοθεσία που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Στο επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, σε σύνολο 264 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 161 βουλευτές, κατά 103, ενώ δεν υπήρξε βουλευτής που να δήλωσε παρών.
Πάντως τα αναλυτικά στοιχεία με τις επί μέρους τοποθετήσεις των βουλευτών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, λόγω της νέας ηλεκτρονικής μεθόδου με την οποία διεξάγεται η ψηφοφορία.
Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές
Με αρκετές απουσίες αλλά και διαφοροποιήσεις από τη κεντρική κομματική γραμμή τοποθετήθηκαν οι βουλευτές κατά τη ψηφοφορία στο άρθρο 8.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας, καταψήφισαν ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Θοδωρής Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Γ. Γεννιά, Μ. Μπόλαρης, Γ. Καραγιάννης, Άννα Βαγενά, Ν. Κασιμάτης (απουσία στο εξωτερικό), Γ. Κατρούγκαλος όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής που δεν πρόλαβε να ψηφίσει.
Από τη ΝΔ υπέρ του άρθρου τοποθετήθηκαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου ενώ απόντες ήταν οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς, Β. Μείμαράκης, Ν. Δένδιας, Θ. Φορτσάκης, Γ. Βαγιωνάς, Μ. Βαρβιτσιώτης, Λ. Αυγενάκης.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, απόντες ήταν Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Γ. Καρράς, Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης και Δ. Κωνσταντόπουος.
Από τους ΑΝΕΛ απών ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Π. Καμμένος.
~  Αντιπαράθεση Τσίπρα – ΝΔ
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, όπου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό: «Είναι βαθιά συντηρητικός και φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε κάθε ουσιαστικό βήμα που κάνει αυτή η κυβέρνηση σε ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η ΝΔ του Μητσοτάκη μπορεί αν θέλει να μας παραδώσει εδώ άλλο ένα μάθημα για το ποιος είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει μόνο το πολιτικό κόστος και ποιος είναι φιλελεύθερος στην πράξη, με την κοινωνική διάσταση του όρους. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος είναι συντηρητικός. Δικαίωμα του Μητσοτάκη να το κάνει αυτό. Τον ευχαριστούμε γιατί καθαρίζει το τοπίο», πρόσθεσε.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ επικρίνει τον πρωθυπουργό που «επιλέγει την πόλωση» για το ευαίσθητο θέμα της αναδοχής, και επισημαίνει δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την αναδοχή και την υιοθεσία. «Το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες και θα φανεί σύντομα στις κάλπες» ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μέσω του Twitter: «Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση, προστατεύουμε το παιδί. Τώρα είναι πραγματικά προοδευτικό».
Αχτσιόγλου: «Αν μπορούσαν, θα έστελναν τους ομοφυλόφιλους στα κρατητήρια»
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πράξη μέγιστης κοινωνικής αλληλεγγύης», επισημαίνοντας ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να προβλεπόταν διάκριση που θα απαγόρευε από ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τη χρήση του νόμου. «Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι αν θα στερήσουμε από όλα τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι», τόνισε.
Του Παναγιώτη Τζαννετάτου για το newpost

***  ΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!Τρεις οικογενειακές τραγωδίες μέσα σε τρεις ημέρες….
Επί 3 ημέρες καθόταν δίπλα στο άψυχο σώμα της. Ομολόγησε την πράξη του – Καλλιθέα: 56χρονη σκότωσε με μπαστούνι τον πατέρα της – Ομολόγησε το άγριο έγκλημα – Θρακομακεδόνες: 79χρονος δολοφόνησε με μπαλτά την 72χρονη σύζυγό του – Κάλεσε τις Αρχές και υποστήριξε ότι «ήταν η κακιά στιγμή».
Τρεις οικογενειακές τραγωδίες που «πάγωσαν» το πανελλήνιο. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως μόνο μέσα σε τρεις ημέρες διαπράχθηκαν τρεις δολοφονίες στην Αθήνα με δράστες συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων.
Νέα Σμύρνη: 38χρονος σκότωσε τη μητέρα του – Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία
Βράδυ Πέμπτης (10/05/2018) – Μία άγρια δολοφονία διαπράχθηκε στις 7 Μαΐου σε διαμέρισμα 3ου ορόφου πολυκατοικίας, επί της οδού Ιωνίας 11. Ένας 38χρονος σκότωσε τη μητέρα του και καθόταν επί τρεις ημέρες με το άψυχο σώμα της. Η φρικτή αποκάλυψη έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Οι λεπτομέρειες ανατριχιάζουν.
Ο 38χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε τη μητέρα του την περασμένη Δευτέρα, την τοποθέτησε σε μία πολυθρόνα και εκείνος έκατσε στην απέναντι πολυθρόνα με το άψυχο κορμί της μητέρα του μέσα στο σπίτι.
Την Αστυνομία κάλεσαν ένοικοι της πολυκατοικίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι αναδεύεται μία δυσοσμία από το διαμέρισμα.
Αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο παρότι φώναξαν δεν απάντησε κανείς μέσα από το σπίτι και έτσι κάλεσαν κλειδαρά και άνοιξαν την πόρτα.
Μόλις άνοιξαν την πόρτα είδαν μπροστά τους τη φρικτή εικόνα του γιου και μητροκτόνου να κάθεται σχεδόν σε μία πολυθρόνα και ακριβώς απέναντί του στην άλλη πολυθρόνα νεκρή τη μητέρα του.
Το μόνο που είπε ο 38χρονος ήταν ότι παραδέχτηκε πως εκείνος σκότωσε την 64χρονη μητέρα του. Ο δράστης συνελήφθη, ενώ στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής.
Την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.
~ Σοκάρει μαρτυρία: Άκουγα μία γυναίκα να φωνάζει
Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα αποκάλυψε μία κάτοικος της περιοχής. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (11/05/2018) στον ΣΚΑΪ είπε πως πριν από μερικές ημέρες άκουγε τη μητέρα να καλεί σε βοήθεια.
Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ
Καλλιθέα: Σκότωσε τον πατέρα της με μπαστούνι
Μεσημέρι Πέμπτης: Την ίδια ημέρα της αποκάλυψης του οικογενειακού δράματος στη Νέα Σμύρνη ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα έγκλημα, το οποίο φαίνεται πως διαπράχθηκε την Τρίτη (08/05). Μία 56χρονη σκότωσε με μπαστούνι τον πατέρα της. Η γυναίκα ειδοποίησε την Αστυνομία, λέγοντας ότι ο ηλικιωμένος πατέρας της πέθανε από παθολογικά αίτια.
Η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε, όμως, τα απανωτά χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα οι υποψίες να πέσουν αμέσως στην ίδια την κόρη, η οποία λίγο αργότερα ομολόγησε.
Ο ηλικιωμένος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και αρκετά συχνά είχαν προστριβές με την κόρη του.
Θρακομακεδόνες: «Ελάτε να με πιάσετε – Σκότωσα τη γυναίκα μου με μπαλτά»
Ήταν 7 Μαΐου όταν ένας 79χρονος κάλεσε τις Αρχές ομολογώντας πως σκότωσε την 72 ετών σύζυγό του, στους Θρακομακεδόνες.
Το άγριο έγκλημα διαπράχθηκε το πρωί της Δευτέρας (07/05/2018) σε διαμέρισμα στο οποίο διέμενε το ζευγάρι στην οδό Αμύντα 10.
«Έχω σκοτώσει τη γυναίκα μου. Ήταν η κακιά στιγμή. Τσακωθήκαμε. Πήρα έναν μπαλτά από την κουζίνα και τη σκότωσα». Αυτά φέρεται να είπε ο 79χρονος στον αστυνομικό, ο οποίος δέχθηκε την κλήση του στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Αστυνομία, άνδρες της οποίας όταν έφτασαν στο σημείο εντόπισαν αρχικά το δράστη στο περίβολο του σπιτιού όπου διαπράχθηκε η άγρια δολοφονία. Ο ίδιος παραδόθηκε στις Αρχές χωρίς να προβάλει αντίσταση.
Η ηλικιωμένη δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα με μπαλτά
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί εντόπισαν στο διαμέρισμα νεκρή την άτυχη γυναίκα σε μία λίμνη αίματος. Η ηλικιωμένη είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και το κεφάλι.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηλικιωμένος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.  newsbomb

***  Ο καιρός την Παρασκευή! Ισχυρές βροχές
 ~  ΠΡΟΓΝΩΣΗ της ΕΜΥ για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-05-2018 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ.
ΑΝΕΜΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΔΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
~ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ, ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΟΜΒΡΟΥΣ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.
ANΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 25 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ANΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 26 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ 3 ΜΕ 4 ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 24 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

***  Πλήρης στήριξη Σερβίας στην Κύπρο! «Μην ταξιδεύετε στα κατεχόμενα της Κύπρου»…
Για επιβολή κυρώσεων σε όσα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν τουριστικά πακέτα για τα κατεχόμενα στην Κύπρο, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε προβοκάτσια την προσφορά ταξιδιωτικών πακέτων για τα κατεχόμενα και ανέφερε πως καλεί «όλους τους πολίτες να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, να μην προσβάλουν με την συμπεριφορά τους, τους αδελφούς Κυπρίους και να μην αγοράζουν πακέτα διακοπών για τα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή».
~ Παράλληλα, ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων από κρατικούς λειτουργούς σε όλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία τονίζοντας ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι με την συμπεριφορά τους προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις Σερβίας-Κύπρου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

***  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Με σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις η Παρασκευή!Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Η σφοδρή κακοκαιρία θα συνεχίσει να σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας και σήμερα Παρασκευή (11/5)…
σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία –
Ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις θα είναι σήμερα Παρασκευή, τα χαρακτηριστικά του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ:
Την Παρασκευή (11/05) μέχρι το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Αργά το βράδυ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι μέχρι μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, και βαθμιαία τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, αλλά στα νοτιότερα πελάγη θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι εντάσεων 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Λιβυκό σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων έως 4 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι τις θερμές ώρες τις ημέρας στα επίπεδα των 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Παρασκευή 11 Μαΐου
Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
~  Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά οπού πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και από τις απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

***  O Πούτιν πάει κόντρα στον Τραμπ! Η ρωσική «αρκούδα» αντεπιτίθεται
Τη στενή συνεργασία τους στα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα συνεχίσουν Ρωσία και Ιράν, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογο του Αμπάς Αρακτσι.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Γάλλο ομόλογο του, Χάϊκο Μάας και συζήτησαν τις δυνατότητες που έχει η Μόσχα να ασκήσει επιρροή στην Τεχεράνη ώστε να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα.
* «Για μας και για τους εταίρους μας την Γαλλία και την Βρετανία είναι καθοριστική η πλήρης τήρηση ή μη τήρηση εκ μέρους του Ιράν των περιορισμών και δεσμεύσεων που ισχύουν, ώστε να Ιράν να παραμείνει στο πλαίσιο αυτή της συμφωνίας (σ.σ: για το πυρηνικό πρόγραμμα) δήλωσε ο Μάας, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε το κατά πόσο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Ιράν στο πλαίσιο αυτό».
Ο Χάϊκο Μάας, αναφερόμενος στη συμφωνία ΚΟΣΔ (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) από την οποία αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ, είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν να συνεχίσουν να τηρούν με υπευθυνότητα τις δεσμεύσεις τους. «Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία αυτή και σήμερα μιλήσαμε για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Σεργκεί Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι χώρες που υπέγραψαν την ΚΟΣΔ θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να παραμείνει η συμφωνία σε ισχύ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

*** Είδηση – «βόμβα»: Παρθενική πτήση για το πρώτο F-35 της Τουρκίας
 ~  Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» δημοσίευσε σήμερα, Παρασκευή (11/05/2018), φωτογραφία από το πρώτο αμερικανικό μαχητικό F-35 που παραλαμβάνει η γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το πρώτο F-35 με τουρκική σημαία έκανε την πρώτη του παρθενική πτήση και είναι πλέον έτοιμο για παράδοση.
* Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το αεροσκάφος βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο δοκιμής πριν η Τουρκία το συμπεριλάβει στο οπλοστάσιό της.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι το νέο απόκτημα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα παραδοθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στις 21 Ιουνίου, οπότε και θα μεταφερθεί στην αεροπορική βάση της Μαλάτειας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται, παρά δημοσιεύματα που είχαν δει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το φως της δημοσιότητας κι ανέφεραν πως η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε σε «πάγωμα» των εξοπλιστικών συμφωνιών της με την Άγκυρα, εξαιτίας της προκλητικής στάσης που τηρεί σε μια σειρά θεμάτων το καθεστώς Ερντογάν.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι την Πέμπτη (10/05/2018) υπήρξε νέας προκλητική παρέμβαση από τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προειδοποίησε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.
newsbomb

*** Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «Νίκο» και του ομοεθνούς του που δραπέτευσαν 
Συναγερμός και στις Αστυνομικές Υπηρεσίες στη Μεσσηνία
Άφαντοι παρέμεναν μέχρι και χθες το απόγευμα οι δύο Αλβανοί δραπέτες, με την Αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και τις Αρχές στη Μεσσηνία να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς ο ένας, ο «Νίκο», αποτελεί παλιός γνώριμος. Επίσης,  ξέρουν ότι διατηρεί γνωριμίες και στην περιοχή μας.
Ο 35χρονος Αλβανός, που δραπέτευσε το απόγευμα της Τετάρτης από το λιμάνι του Πειραιά, έχει απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές της Μεσσηνίας σε δύο από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την περιοχή: τη διπλή ανθρωποκτονία του ομοεθνούς του Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του, Κέρι, και την εκβίαση καταστηματαρχών στην Καλαμάτα.
  Οργανωμένη απόδραση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η απόδραση ήταν οργανωμένη, καθώς υπάρχει μαρτυρία ότι τους δραπέτες περίμεναν έξω από το λιμάνι του Πειραιά ένα ή δύο βανάκια, στα οποία επιβιβάσθηκαν.
Όλα έγιναν, όταν η κλούβα της Αστυνομίας, μεταφέροντας 11 κρατουμένους από τον Κορυδαλλό, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τις φυλακές Αλικαρνασσού. Τη στιγμή που επιβιβάζονταν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τα Χανιά, τέσσερις κρατούμενοι έτρεξαν προς την έξοδο, την ώρα που οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να τους κατεβάσουν στο πλοίο, αιφνιδιάζοντάς τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι είχαν καταφέρει μέσα στην κλούβα να βγάλουν τις χειροπέδες, ενώ μόλις οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα, τους έσπρωξαν και εξαφανίσθηκαν.
Λιμενικοί και περιπολούντες αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο, όμως οι άλλοι δύο, ένας εκ των οποίων ο «Νίκο», εξαφανίσθηκαν.
Ανθρωποκτονίες και εκβιασμοί
Η πρώτη φορά που επίσημα απασχόλησε τις Αρχές στη Μεσσηνία ο «Νίκο», ήταν το Νοέμβριο του 2011, όταν κατηγορήθηκε για τις δύο άγριες δολοφονίες πατέρα και γιου Μεσάι στον Άρι. Αν και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή δις ισοβίων και 12 χρόνια, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία της καραμπίνας με την οποία σκότωσε τον 35χρονο Φελίμ Μεσάι.
Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 1.000 ευρώ, διέταξε την απέλασή του μετά την έκτιση της ποινής και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα εφ’ όρου ζωής. Το δικαστήριο είχε αποδεχτεί ότι ο «Νίκο» σκότωσε με την καραμπίνα τον πατέρα, ενώ νεαρός συγκατηγορούμενός του ήταν αυτός που έκοψε το λαιμό του παιδιού με μαχαίρι. Ως ηθικός αυτουργός για τις δολοφονίες είχε καταδικασθεί 55χρονος γνωστός ποινικός.
Η δεύτερη φορά που απασχόλησε ο «Νίκο» ήταν το Φεβρουάριο του 2014 για την εκβίαση καταστημάτων στην Καλαμάτα, με αρχηγό πάλι το 55χρονο ποινικό, μέσα από τις φυλακές όπου κρατούνταν.
Ο 35χρονος Αλβανός κρίθηκε και σε αυτή τη δίκη ένοχος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και για πρόκληση εκτέλεσης κακουργήματος και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 8 ετών και φυλάκιση 6 μηνών.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Νέες βραβεύσεις για τα Navarino Residences 
Τα Navarino Residences, η συλλογή πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών προς πώληση στην Costa Navarino, έλαβαν πρόσφατα την πρώτη θέση στην κατηγορία «Best Luxury Development» των Home Overseas Russian Awards, ανάμεσα στα καλύτερα έργα από όλο τον κόσμο.
Έλαβαν, επίσης, τη διάκριση «Best Off-Plan Development in Greece» στα βραβεία, τα οποία απονεμήθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, παρουσιάζοντας τα καλύτερα διεθνή έργα και γραφεία ακινήτων.
Από την άλλη πλευρά, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού οργανώνοντας έκθεση και παράλληλες δράσεις, σε διάλογο με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.
Το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενός εκ των πιο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, θα εκτίθεται από τις 26 Μαΐου έως το τέλος Νοεμβρίου στην Costa Navarino και από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Επιμελητές της έκθεσης είναι η Ιωάννα Μωραΐτη (επιμελήτρια του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα) και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα).
  Γαστρονομικές αφίξεις
Επίσης, το γευστικό ταξίδι στο Navarino Dunes της Costa Navarino εμπλουτίζεται με νέες αφίξεις στις αρχές Ιουνίου. Το εστιατόριο Perovino παρουσιάζει μια νέα γαστρονομική προσέγγιση, με πιάτα που μοιράζεται η παρέα, σε μοναδικούς συνδυασμούς που περιλαμβάνουν live cooking.
Με την καθοδήγηση του executive chef Άγγελου Καλλιντέρη και των συνεργατών του, του executive sous chef Γιώργο Κωστή και του executive pastry chef, Γιάννη Βλασίου, η ομάδα του Perovino θα υποδέχεται pop-up chefs μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, εμπλουτίζοντας το μενού με τις δικές τους προτάσεις. Μαζί θα αναδείξουν το δημιουργικό συνδυασμό των φρέσκων τοπικών υλών, με επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα.
  Το Μάιο ξεκινά το KOOC - Taverna Secrets
Το KOOC - Taverna Secrets, με επικεφαλής τον πολυβραβευμένο σεφ Χρύσανθο Καραμολέγκο, παρουσιάζει μεστή μεσογειακή κουζίνα με επιρροές από Δύση και Ανατολή, αξιοποιώντας τοπικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Ο σεφ και η ομάδα του επαναπροσδιορίζουν τις ελληνικές- μεσογειακές γεύσεις και αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική παράδοση στη σύγχρονη εποχή.
  Fitness Boxing Weekend, 18-20 Μαΐου
Ο κορυφαίος δάσκαλος Boxing Γρηγόρης Μάλλιος και η προπονητική ομάδα του θα σας μυήσουν στα μυστικά και τις τεχνικές του δυναμικού και εντυπωσιακού αθλήματος, το οποίο, εκτός από μια εξαιρετική μέθοδος εκγύμνασης για όλο το σώμα, αποτελεί και έναν ιδανικό τρόπο εκτόνωσης.
Το Fitness Boxing είναι μια νέα τάση παγκοσμίως, πρώτη στις προτιμήσεις όσων ασχολούνται με fitness, κατάλληλη για κάθε ηλικία. Πριν και μετά τα προπονητικά sessions, γυμναστείτε στο WestinWORKOUT® με μαθήματα Yoga, Pilates και Aquarobics, κάνετε το πρώτο σας μάθημα γκολφ στη Navarino Golf Academy ή απολαύστε μια signature ολεοθεραπεία® στο Anazoe Spa.
  Η Costa Navarino υποψήφια στα World Travel Awards
Η Costa Navarino μετρά δύο υποψηφιότητες στα διεθνώς αναγνωρισμένα βραβεία World Travel Awards, στις κατηγορίες: Europe's Leading Tourism Development Project 2018 και Europe's Responsible Tourism Award 2018.
Ο διεθνής θεσμός που διεξάγεται για 25η χρονιά αναγνωρίζει τη δέσμευση της Costa Navarino στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και την τοποθετεί ανάμεσα στα πιο σημαντικά τουριστικά projects ανά τον κόσμο.

***  Πέρασαν και δεν ακούμπησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις… 
Ένα ακόμα δεκαήμερο προσφορών από τα καταστήματα της Καλαμάτας ολοκληρώθηκε χθες. Κάνοντας ταμείο οι επαγγελματίες δε θα πρέπει να έμειναν και πολύ ευχαριστημένοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Βέβαια, κάποια καταστήματα είχαν μια σχετική κίνηση, ενώ άλλα έβλεπαν τους υποψήφιους πελάτες… να περνούν από το δρόμο αλλά να μην μπαίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω εικόνα δεν είναι ασυνήθιστη τα τελευταία χρόνια, από τότε που τα μνημόνια και τα μέτρα που επιβάλλονται  κυριαρχούν στη ζωή μας.
Από την άλλη πλευρά, μερίδιο ευθύνης ανήκει και στους καταναλωτές, οι οποίοι συνηθίζουν να προτιμούν τα πολυκαταστήματα και όχι την τοπική αγορά, η οποία ωστόσο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, τόσο σε ποιότητα όσο και σε τιμές.
Προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα στην τοπική αγορά, ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος εξετάζουν τη δημιουργία ενός "έξυπνου ανοιχτού κέντρου εμπορίου" στην Καλαμάτα, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ. Σε μια πρώτη συζήτηση, η δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου προσανατολίζεται σε ολόκληρη την οδό Αναγνωσταρά και σε τμήματα των οδών Ανδρέα Σκιά, Βαλαωρίτου, Πολυχάρους και Γεωργούλη.
Σε συνάντηση δε του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου, με επικεφαλής την πρόεδρο Λίλιαν Ψηλάκη, έγινε γνωστό ότι μέσω του εν λόγω προγράμματος είναι δυνατή η χρηματοδότηση του Δήμου για αναπλάσεις σε εμπορικούς δρόμους, με ψυχρά υλικά, για διαχείριση της κυκλοφορίας και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου (διεύρυνση πεζοδρομίων, χρήση κυβόλιθων, δέντρα, φωτισμός κ.ά.). Ένα ποσό, μάλιστα, μπορεί να διοχετευθεί στους εμπόρους για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας των καταστημάτων τους (ομοιόμορφα στέγαστρα και πινακίδες στην ελληνική γλώσσα, ομοιόμορφος χρωματισμός κ.λπ.).
Το ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που επιμερίζεται χονδρικά σε 1,3 εκ. για το Δήμο και 200.000 ευρώ για τους εμπόρους. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις στην οδό Αναγνωσταρά αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές Φθινόπωρο.
Η ιδέα ξεκίνησε από την ΕΣΕΕ και ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε ορισμένες ελληνικές πόλεις. Ειδικότερα, όλα άρχισαν από τη διαπίστωση ότι τα κέντρα των πόλεων, στα οποία συνήθως είναι και τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα, δεν είναι πλέον ελκυστικά για τους καταναλωτές λόγω δυσκολίας πρόσβασης, στάθμευσης, ανεπαρκούς σηματοδότησης κ.λπ.
Το σημαντικό πλεονέκτημα των ανοικτών κέντρων εμπορίου είναι ότι αναδεικνύονται οι ομορφιές των ιστορικών κέντρων σχεδόν όλων των πόλεων, υπάρχει ποικιλία δράσεων που ένας επισκέπτης μπορεί να απολαύσει, οι πολίτες διατηρούν στη μνήμη τους τα παιδικά τους χρόνια, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν καλυτέρα την πόλη που γεννήθηκαν και αγάπησαν.
Φυσικά, εδώ χρειάζεται η δραστηριοποίηση όλων των φορέων της πόλης (Δημοτική Αρχή, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις κ.λπ.). Κυρίως, όμως, για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των καταστημάτων. Τέτοιες συνεργασίες ενδεικτικά είναι κοινές δράσεις προώθησης, διαγωνισμοί για την προσέλκυση καταναλωτών, κοινοί αποθηκευτικοί χώροι, αναβάθμιση των κέντρων των πόλεων και ενδυνάμωση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων της κάθε πόλης.
Με την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων όπως: αισθητική και λειτουργία του δικτύου πεζοδρόμων, φωτισμός, καθαριότητα, διαχείριση του πράσινου, καλλωπισμός, διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ στο ανοικτό κέντρο, οργάνωση - σχεδιασμός ειδικών δράσεων για παιδιά σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο, συνδιοργάνωση δράσεων προβολής και πολιτιστικών εκδηλώσεων (και πιθανή συνεργασία με τοπικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς της πόλης).
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  «Παραιτήσεις» στο Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας μετά το «σάλο» 
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο θέμα της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας μετά το δημοσίευμα του «Θ» για «καρατόμηση» του προέδρου του από το δήμαρχο Τριφυλίας.
Όπως αναφέραμε και ήδη επιβεβαιώθηκε, «ναυμαχία» στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Τριφυλίας προκάλεσε η «καρατόμηση» του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, με προσωπική επιλογή και πολιτική απόφαση-πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, η οποία και όρισε τους εκπροσώπους της προκειμένου να συγκροτηθεί η Λιμενική Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η «ναυμαχία», ωστόσο, όπως ήταν φυσικό, επεκτάθηκε και στη στεριά, καθώς έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με το συνδυασμό του κ. Κατσίβελα και, μάλιστα, στις πρώτες θέσεις!
Οι διαστάσεις έφτασαν μέχρι και την Πειραιώς, στα γραφεία της Ν.Δ. και στο γραφείο του προέδρου της, όπως και μέχρι τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά!
Όπως αναφέραμε και ήρθε στη δημοσιότητα από το ρεπορτάζ του «Θ», στις 24 Απριλίου, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου με θέμα – εκτός ημερήσιας διάταξης - «Ορισμός τεσσάρων (4) εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, προκειμένου να συγκροτηθεί η Λιμενική Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας», όπως αναφέρεται στην απόφαση με αριθμό 20/2018, που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια στις 3 Μαΐου 2018 με ΑΔΑ: ΩΔ6ΕΟΚΑΓ-ΙΛΝ, με τη συμμετοχή του κ. Κατσίβελα και ύστερα από δική του επιλογή και πρόταση ορίστηκαν ως μέλη από το Δήμο Τριφυλίας: α) ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και γραμματέας του Δ.Σ., Ανδρέας Μπουγάς και β) ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μερκούρης (σ.σ. προφανώς αναπληρωτής του κ. Μπουγά), καθώς και δύο δημοτικοί σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος.
Μετά το δημοσίευμα και τις αντιδράσεις κι ενόσω ο πρόεδρος της ΠΕΔ βρίσκεται εκτός Ελλάδας, για να «μαζευτεί» ο χαμός και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, φέρεται να «παραιτήθηκαν» του ορισμού τους ως μέλη της Λιμενικής Επιτροπής και οι δύο σύμβουλοι από το Δήμο Τριφυλίας…
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Το Video Art Μηδέν ταξιδεύει στην Κύπρο 
Για το νέο του πρόγραμμα προβολών προετοιμάζεται το Video Art Μηδέν, επιλέγοντας από τα έργα που συγκεντρώθηκαν από τη φετινή διεθνή πρόσκληση συμμετοχής.
Κι ενώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του στην Καλαμάτα (5-7 Ιουλίου), συμμετέχει κατά το προσεχές διάστημα σε μια σειρά από διοργανώσεις, στην Κύπρο, την Πορτογαλία (FONLAD Digital Arts Festival), την Αθήνα (FokiaNou artspace) και τη Μάνη (1o Φεστιβάλ «Beaufort», Κάστρο Λεύκτρου).
Η πρώτη εξόρμηση θα γίνει στις 11-13 Μαΐου, με 3 ενότητες ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης να ταξιδεύουν στην Κύπρο, για την έκθεση CHEAPART Cyprus 2018.
Όπως, δε, ανακοίνωσε η διοργάνωση της CHEAPART: «Επιλεγμένοι δημιουργοί από όλη την Ευρώπη θα συμμετάσχουν και φέτος στην έκθεση CHEAPART Cyprus 2018, που θα πραγματοποιηθεί στον εμβληματικό χώρο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό από τις 11 Μαΐου, στις 6.00 μ.μ., έως τις 13 Μαΐου. Τη φετινή CHEAPART Cyprus συνοδεύουν σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Video Art Miden, το οποίο θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη, έργα διεθνών καλλιτεχνών της video art που έχουν φιλοξενηθεί σε εξέχοντα φεστιβάλ του εξωτερικού. Στο πλευρό της CHEAPART γι' αυτήν τη διοργάνωση βρίσκονται “Τα Νέα της Τέχνης”, αλλά και η γαλλική έντυπη και διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης Point Contemporain, που εκπροσωπεί τις συμμετοχές των Γάλλων καλλιτεχνών».
Ειδικότερα, στην Κύπρο θα ταξιδέψουν 3 ενότητες βιντεοτέχνης: μια αφιερωμένη σε Έλληνες καλλιτέχνες, με τίτλο Down to Earth (ένα πρόγραμμα που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο του διεθνούς επιμελητικού project W:OW – We are one world) και δύο ενότητες με διεθνείς συμμετοχές (“Without me, I’m nothing” και «Χορογραφίες του Ασυνείδητου») που παρουσιάστηκαν τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε άλλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, συμμετέχουν 31 βιντεο-καλλιτέχνες από 14 χώρες.
  Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα
Επίσης, στις 16 και 17 Μαΐου, οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Video Art Μηδέν, Γιούλα Παπαδοπούλου και Μαργαρίτα Σταυράκη, μαζί με πολλούς αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες, παρουσιάζουν βίντεο έργα τους στην Αθήνα, στο διήμερο προβολών με θέμα «Ενηλικίωση», που επιμελείται ο Νίκος Γιαβρόπουλος στο «Μαύρο Κουτί» του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη.
Η θεματική έχει ως επίκεντρο την «ενηλικίωση» του ατόμου, της κοινωνίας, της χώρας που ζούμε. Όχι απαραίτητα την ενηλικίωση του εφήβου, ούτε απαραίτητα την ωρίμανση ενός ανθρώπου από την ανέμελη και χωρίς ευθύνες περίοδο της ζωής του σε μία αβέβαιη και απαιτητική συνθήκη. Περισσότερο ενδιαφέρει η μετάλλαξή του από τις βεβαιότητες ενός τακτοποιημένου μικροσύμπαντος και η αποδοχή μιας άβολης και άτσαλης προσγείωσης στην πραγματικότητα, που ίσως αγνοούσε ή εσκεμμένα παρέβλεπε. Η «ενηλικίωση» ή ο τρόπος που την αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες, είτε ως μια αρχή είτε ως τέλος, είναι ο κοινός παρονομαστής για την επιλογή των έργων, το σίγουρο είναι πως είναι ένα καθοριστικό σημείο στην εξέλιξη του καθένα μας.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Άννα Βάσωφ, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Ντιάννα Μαγκανιά, Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Χρήστος Προσύλης, Μάνθος Σαντοριναίος, Άγγελος Σκούρτης, Αννέττα Σπανουδάκη, Τάκης Σπετσιώτης, Μαργαρίτα Σταυράκη, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

*** Υπέκυψε στα τραύματα του ο 86χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Αρτέμιδος 
Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το μεσημέρι ο 86χρονος που νωρίς το πρωί της Δευτέρας παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο στην διασταύρωση των Οδών Αρτέμιδος και Μεσσήνης{Σπύρος Μορογιώργας από Αρφαρά} . Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε διακομισθεί άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε πολύ σοβαρή κατάσταση που δεν κατάφερε να ξεπεράσει , υποκύπτοντας στα τραύματα του το μεσημέρι της Πέμπτης.

***  Τμήμα Τιμίου Ξύλου θα υποδεχθεί η Καλαμάτα 
Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, ο ενοριακός Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού Καλαμάτας θα υποδεχθεί τμήμα Τιμίου Ξύλου εκ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας, όπου και φυλάσσεται.
Η υποδοχή θα γίνει στα προπύλαια του Ιερού Ναού, από το μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, τις τοπικές Αρχές και το λαό, ενώ θα ακολουθήσει Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό.

***  Χώροι στάθμευσης και… ιδιώτης 
Ο δημότης καθυστέρησε για ένα λεπτό να βγει από τους χώρους στάθμευσης του Νέδοντα και πλήρωσε στάθμευση για δύο ώρες! Τώρα, αν έχασε και 20 λεπτά για να βρει χώρο στάθμευσης ή αρκετό χρόνο για να βγει, αυτό δεν ενδιαφέρει την εταιρεία… Η λογική είναι ό,τι γράψει το μηχάνημα… Α.Π.

***  Δεν υπάρχει μια επίσημη ιστοσελίδα, έστω μόνο στα αγγλικά, για έναν επισκέπτη…
Τουρισμό θέλουμε, αλλά μάλλον όχι ξένους… Αυτό μας έγινε γνωστό από ξένους φίλους που το καλοκαίρι θέλουν να επισκεφθούν για διακοπές την Καλαμάτα, αλλά και όλο το νομό.
Όταν αναζήτησαν πληροφορίες για έναν επισκέπτη, δεν κατάφεραν να βρουν, ούτε για τις πτήσεις αλλά και ούτε για την Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή, πέρα από κάποιες μη επίσημες, που συνήθως τα παρουσιάζουν όλα τέλεια, με σκοπό, βέβαια, να φέρουν τουρίστες- πελάτες, αφού στις περισσότερες υπάρχουν καταχωρήσεις πληρωμένες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Άραγε, πόσο φυσιολογικό είναι αυτό για μια πόλη που θέλει να «κοκορεύεται» για την τουριστική της ανάπτυξη;
Κι επειδή κάποιοι μπορεί να απαντήσουν ότι ο Δήμος έχει ιστοσελίδα με πληροφορίες, να θυμίσουμε ξανά ότι η συγκεκριμένη δε διαθέτει άλλη γλώσσα πέραν της ελληνικής, σε αντίθεση με τους περισσότερους Δήμους της χώρας.
Άραγε, πόσο παράλογο ήταν αυτό που μου ζήτησαν;
Μέχρι να γίνει κάτι επίσημο, καλό θα είναι οι υπεύθυνοι να σωπάσουν και να μην αναφέρονται όλο περηφάνια στον τουρισμό και τις αφίξεις ξένων τουριστών στην πόλη. Έκτος αν θέλουμε μόνο Έλληνες, τότε πάσο. Π.Μπ. 
   Υ.Γ.: Κι επειδή από το Δήμο μπορεί να ισχυριστούν ότι η πόλη διαθέτει γραφείο ενημέρωσης για τους τουρίστες, ποιος λογικός επισκέπτης θα έφθανε σε μια πόλη την οποία δε γνωρίζει από πριν; 

***  H Tουρκία μπουκάρει στην κυπριακή ΑΟΖ! Ξεκινάει γεωτρήσεις
Την έναρξη γεωτρήσεων ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η γειτονική χώρα θα προχωρήσει στην πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο.
Αν και δεν διευκρίνισε το που, το μυαλό όλων πηγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία διεκδικεί εκεί «μερίδιο» από τα μεγάλα κοιτάσματα.
*  Την ίδια στιγμή ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP, το ασιατικό τμήμα δηλαδή του TAP, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η παράδοση του ΤΑΝΑΡ θα γίνει σε τελετή στην οποία θα συμμετάσχουν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλιγέβ.

***  ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ του ΜΠΟΥΤΑΡΗ! «Διανοητικά καθυστερημένοι όσοι…»
Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.
«Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως «ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας».
Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι»», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το «Resilient Cities», το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε «ρεζίλι- σίτι». Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα.
* Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».
Επίσης, παραδέχτηκε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», προσθέτοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα Resilient Cities, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι «θα έχουμε κάποια συμπεράσματα, για να προτείνουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που δεν θα είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική προστασία. Μη ξεχνάμε ότι τα ρέματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπαζωθεί. Πού θα βρει διέξοδο το νερό; Στους δρόμους. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των προηγούμενων γενεών που έκλεισαν τα ρέματα».
Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που άφησε η έντονη βροχόπτωση, ο κ. Μπουτάρης είπε πως «τέτοιου μεγέθους φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Και η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ δουλεύουν ακατάπαυστα για να αποκατασταθούν οι ζημιές».
Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.
Τέλος, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αναλάβει κάποιος φορέας την πρωτοβουλία για τη σύγκληση σύσκεψης αναφορικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια καιρικά φαινόμενα, θα το πράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
«Εάν δεν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο δήμος. Τα μπουρίνια τέτοιου μεγέθους είναι τρομακτικά. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο. Ο δήμος θα θέσει θέμα να συναντηθούμε και να πάρουμε άμεσα λύσεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Aποκάλυψη Κουβέλη: Διενεργείται ΕΔΕ για παράνομη οπλοκατοχή G3…
ΕΔΕ διενεργείται από το ΓΕΣ για έναν πολίτη ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα με G3, χωρίς να ανήκει στην Εθνοφυλακή.
Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης με θέμα «Κίνδυνοι προβοκάτσιας από την παράνομη χρήση οπλισμού της Εθνοφυλακής», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης είπε σχετικά:
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το εν λόγω περιστατικό.
* Πέραν τούτου, όσον αφορά στον έλεγχο και στην επιλογή του προσωπικού που καλείται να υπηρετήσει στην Εθνοφυλακή, αυτή γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής» με κριτήρια ηλικιακά, επιστρατευτικά, υγειονομικά και γεωγραφικά, ανάλογα με τις περιοχές κατοικίας των προς ένταξη Εθνοφυλάκων και τις έδρες των Μονάδων Εθνοφυλακής. Όλα τα ως άνω κριτήρια ελέγχονται, σύμφωνα με τους ισχύοντες Στρατιωτικούς Κανονισμούς, σε ετήσια βάση για τυχόν διαφοροποίηση τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με διαταγές και στρατιωτικούς κανονισμούς του ΓΕΣ, καθορίζονται επ΄ ακριβώς οι διαδικασίες για την παρακολούθηση και καταμέτρηση του οπλισμού και των πυρομαχικών που κατέχουν οι Εθνοφύλακες. Για την εφαρμογή δε των ανωτέρω, διενεργούνται περιοδικοί έλεγχοι από τις Διοικήσεις των Μονάδων Εθνοφυλακής για τη λειτουργικότητα και πληρότητα των υλικών.
Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι διενεργούνται σε τακτική βάση ενημερώσεις του προσωπικού, από τις Διοικήσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, σχετικά με την απαγόρευση άσκοπης χρήσης μέσων και υλικών που χορηγούνται από την υπηρεσία καθώς και για το νομικό πλαίσιο που διέπει την οπλοφορία και οπλοχρησία.

***  Νέα επίθεση Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι τελειωμένη… (ΒΙΝΤΕΟ)
Επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης που υποβάθμισαν την τουρκική οικονομία εξαπέλυσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος φυσικά και στο αγαπημένο του θέμα, την Ελλάδα.
Το επιχείρημα του Ερντογάν για να υποτιμήσει τους οίκους, ήταν η Ελλάδα. Επιχειρώντας να «χτυπήσει» την αξιοπιστία τους, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες. Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε, τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά».
*  Λίγο αργότερα, υπογράμμισε μάλιστα και σε ποια χώρα αναφέρεται, που δεν είναι άλλη από τη χώρα μας:
«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτή η αναβάθμιση; Στην Ελλάδα αναφέρομαι».
Ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε: «Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας».
~* 'Hep birlikte ülkemizi güvenli limanlara taşıdık' : https://youtu.be/L8Zftnp6utU .-

***  Άγρια κόντρα ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΔΩΝΙ
Την τρίτη συνάντηση σε διάστημα δύο μηνών είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρέσβης κατάφερε και έπεισε τον πρόεδρο της ΝΔ να πει το «ναι» για την αναβάθμιση των F-16.
Η είδηση μεταδόθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τόνισε ότι μετά τη θετική γνώμη της ΝΔ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16, «συγκροτήθηκε μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνίας επί της αρχής και των λεπτομερειών της Συμφωνίας».
Φυσικά, αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο ήταν η στροφή 180 μοιρών της Νέας Δημοκρατίας, αφού μέχρι πρότινος διαφωνούσε στην αναβάθμιση αλλά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πάιατ άλλαξε ρότα.
Το θέμα σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος και μάλιστα, δεν έλειψε η αντιπαράθεση του με τον Άδωνι Γεωργιάδη:
velopky  Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ    
~Άδωνις Γεωργιάδης
@AdonisGeorgiadi   
Να μην λες πράγματα που δεν ξέρεις. Από την πρώτη στιγμή εγώ ως αρμόδιος Τομεάρχης τότε είχε ψηφίσει υπέρ της αναβαθμίσεως των F16! Σταθερά η ΝΔ ήταν υπέρ διότι αυτό επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον.
~Κυριάκος Βελόπουλος Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ @velopky
Αγαπητέ μου δεν περίμενα ειδικά από εσένα να πεις όχι στους ΔΥΤΙΚΟύΣ"ΦΙΛΟΎΣΕ ΣΑΣ που δίνουν 6 υποβρύχια, ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ και F35 ΣΤΟΥΣ ΤΟΎΡΚΟΥΣ!Ωστόσο αυτό λένε όλα τα ΜΜΕ !Άσε που μου φάνηκε περίεργο να πείτε όχι στις ΗΠΑ !ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΑΡΡΑΛΈΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΟΠΙΚΟ
~
***  Δεν ξανάγινε! Η γη «κατάπιε» αυτοκίνητα στην Καλλιθέα

 ~  Πρωτόγνωρες εικόνες αντικρίζουν εδώ και λίγη ώρα περίοικοι, καθώς βούλιαξε το υπαίθριο πάρκινγκ έναντι του ΗΣΑΠ Ταύρου στην Καλλιθέα.
Σύμφωνα με το kallitheaonline.gr, η υποχώρηση του οδοστρώματος παρέσυρε αρκετά αυτοκίνητα με τους ιδιοκτήτες να αναζητούν ήδη από που θα αποζημιωθούν.
Τα αίτια για αυτή την καταστροφή δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα, ωστόσο στο σημείο βρίσκεται ήδη συνεργείο του δήμου.
*  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρο στάθμευσης είναι ελεύθερος και εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι αφήνουν τα οχήματα τους για να μεταβούν με τους συρμούς του ΗΣΑΠ σε διάφορα σημεία στην Αττική.
Σκίστηκε η γη
Στο σημείο βρίσκεται ήδη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κώστας Κόκκουλος για να κατευθύνει τις ενέργειες των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί όπως και δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα.  protothema.gr

***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Το συγκινητικό γράμμα ενός συμπολίτη μας προς τους Έλληνες στρατιωτικούς
 Τη στήριξη όλης της Ελλάδας προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία εξέφρασε ένας συμπατριώτης μας από τη Σύρο.
Μέσα από επιστολή του, ο Στρατής Ευστρατίου εκφράζει την υποστήριξη του προς τους δύο γενναίους άντρες και τις οικογένειες τους και ζητάει από όλους τους Έλληνες να πράξουν το ίδιο και να στείλουν ανάλογη επιστολή.
Το γράμμα δημοσιεύει το cyclades24.gr:
~* «Αδέλφια τους χαιρετισμούς μας από την Σύρο και από κάθε άνθρωπο που έχει Ελλάδα μέσα του.
Οι μοίρα σας επέλεξε για να έχετε στην ζωή σας κάποιες ημέρες, στην φυλακή του προαιώνιου εχθρού της πατρίδας μας.
Να ξέρεται ότι πολλοί από εμάς θα ήθελαν να αντικατασταθούν με εσάς, για να απαλύνουν τον πόνο σας και γιατί όλοι οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε για την πατρίδα μας ακόμη και την ζωή μας.
Αδέλφια εμείς όλοι θα ξεχαστούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Εσάς θα σας γνωρίσουν μέσα από την ιστορία της Πατρίδας μας πολλές γενιές Ελλήνων και θα σας θυμούνται τα παιδιά μας σαν ήρωες του Ελληνικού έθνους.
Μην λυγίζεται και το κεφάλι ψιλά κάθε στιγμή και σε όποιον έχετε μπροστά σας.
Μέσα στην φυλακή της Ανδριανούπολης δεν είναι φυλακισμένοι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Μέσα στην φυλακή της Ανδριανουπολης είναι η Ελλάδα γιατί όλοι οι Έλληνες είμαστε αδέλφια.
Καλή Λευτεριά και γρήγορα κοντά μας».
~

***  Αθλητικά Νέα :

*** Έξι στέψεις η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, καμία ο ΠΑΟΚ

 Η παράδοση των φετινών φιναλίστ του κυπέλλου στους τελικούς που φιλοξενήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο
~  Για 25η φορά στην ιστορία τού κυπέλλου Ελλάδας το τελετουργικό της στέψης θα εκτυλιχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο (Σάββατο 12 Μαΐου).
Η ΑΕΚ μετέχει για 10η φορά σε τελικό στο Μαρούσι και καλείται να βελτιώσει το ποσοστό επιτυχίας 66,7%. Από τους προηγούμενες εννιά αγώνες της στο ΟΑΚΑ -που έκριναν κούπα στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση- κέρδισε τους έξι. Μάλιστα, ουδέποτε ηττήθηκε σε κανονική διάρκεια αναμέτρησης.Το 1993-94 έχασε 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι από τον Παναθηναϊκό (3-3 η παράταση), ενώ την επόμενη σεζόν απέναντι στον ίδιο αντίπαλο δέχτηκε γκολ με πέναλτι στην παράταση (1-0). Τότε μάλιστα οι παίκτες της Ενωσης πήγαν… καροτσάκι τον διαιτητή Φίλιππο Μπάκα εξοργισμένοι για την υπόδειξή του. Για να χάσει και τρίτο τελικό στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ χρειάστηκε να εκτελεστούν 34 (!) πέναλτι. Ηταν ο συγκλονιστικότερος αγώνας κούπας (με νικητή τον Ολυμπιακό) στην ιστορία του ελληνικού κυπέλλου (κανονική διάρκεια 3-3, παράταση 4-4).Ο ΠΑΟΚ από την άλλη καλείται να ξορκίσει την «κατάρα» του Ολυμπιακού Σταδίου. Δεν τα κατάφερε να στεφθεί κυπελλούχος κατά το παρελθόν σε τρεις απόπειρες στο Μαρούσι.Μάλιστα, στον πρώτο τελικό που φιλοξενήθηκε στο ΟΑΚΑ το 1983 (με τους χούλιγκαν παρεμπιπτόντως να… κερδίζουν θέση στα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας) είχε ηττηθεί από τη φετινή του αντίπαλο, την ΑΕΚ (2-0).Οι δύο επόμενοι τελικοί ήταν ακόμη πιο τραυματικοί για τον ΠΑΟΚ με βάση την έκταση του σκορ. 4-1 έχασε τόσο από τη Λάρισα το 1985 (σε χρονιά μάλιστα που στέφθηκε πρωταθλητής) όσο και από τον Παναθηναϊκό το 2014.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ 24 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ1982-83 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 (27’ Μαύρος, 80’ Βλάχος)1983-84 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ 2-0 (18’ Θ. Δημόπουλος, 39’ Αντωνίου)1984-85 ΛΑΡΙΣΑ – ΠΑΟΚ 4-1 (39’, 73’ Ζιώγας, 47’ Κμίετσικ, 75’ Βαλαώρας – 55’ Σκαρτάδος)1985-86 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-0 (24’ Βλάχος, 52’ Χ. Δημόπουλος, 57’, 72’ Σαραβάκος)1986-87 ΟΦΗ – ΗΡΑΚΛΗΣ 1-1 παράταση (34’ Χαραλαμπίδης – 30’ Κωφίδης), 3-1 πέναλτι1987-88 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2 παράταση (31’ πέναλτι Σαραβάκος, 102’ Χ. Δημόπουλος – 59’ πέναλτι, 98’ πέναλτι Φούνες), 4-3 πέναλτι1988-89 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-1 (8’ Μαυρίδης, 44’ πέναλτι Χ. Δημόπουλος, 46’ Σαραβάκος – 35’ Ζάκκας)1989-90 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΟΦΗ 4-2 (12’, 69’ Τσαλουχίδης, 29’ πέναλτι, 90’ Ντέταρι – 48’ Βλαστός, 53’ Τσίμπος)1990-91 (2ος τελικός) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1 (71′ Σαραβάκος, 84′ Κουρμπανάς – 45′ Ζώταλης)

1992-93 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 (13′ Βαζέχα)

1993-94 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ 3-3 παράταση (32’ Βαζέχα, 54’ αυτογκόλ Μανωλάς, 116’ Μάρκος – 72’, 95’ Αλεξανδρής, 77’ Δημητριάδης), 4-2 πέναλτι1994-95 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΕΚ 1-0 παράταση (118’ πέναλτι Βαζέχα)1995-96 ΑΕΚ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 7-1 (11’, 34’ Μπατίστα, 22’, 48’ πέναλτι, 76’ Τσιάρτας, 60’ Κετσπάγια, 89’ Κωστής – 78’ Μπάρνιακ)1998-99 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0 (54’ Μαυρογενίδης, 90’ Οφορίκουε)1999-00 ΑΕΚ – ΙΩΝΙΚΟΣ 3-0 (38’ Νικολαΐδης, 77’ Πέτκοφ, 83’ Μαλαδένης)2001-02 ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1 (52′ Κωνσταντινίδης, 83′ Ιλ. Ιβιτς – 70′ Ζιοβάνι)2008-09 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 4-4 παράταση (47′, 90+6′ Νταρμπισάιρ, 70′ Ντουντού, 102′ Γκαλέτι – 4′, 8′ Μπλάνκο, 90′, 107′ Σκόκο), 15-14 πέναλτι2009-10 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΑΡΗΣ 1-0 (64’ Λέτο)2010-11 ΑΕΚ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 3-0 (Λυμπερόπουλος 28’, Μπαχά 78’, Καφές 85’)2011-12 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 παράταση (76’ Ιγκλέσιας – 29’ Τζιμπούρ, 119’ Φουστέρ)2012-13 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 παράταση (14’ Ράγιος – 42’ Φουστέρ, 98’ Τζεμπούρ, 119’ πέναλτι Αμπντούν)2013-14 ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-4 (15’, 50’, 88’ Μπεργκ, 54’ Καρέλης – 70’ πέναλτι Βούκιτς)2014-15 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΞΑΝΘΗ 3-1 (ΣΚΟΡΕΡ: 45+ Χάρα, 62’ Ντομίνγκες, 80’ Φορτούνης – 87’ Καπετάνος)2015-16 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-2 (84’ Ντομίνγκες – 38’ Μάνταλος, 51’ Τζιμπούρ)

***  Πόντιος Πιλάτος η εξυγίανση
 Η είδηση ότι η ΕΠΟ όρισε τον Ισπανό Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν να διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, ήταν από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «βόμβα». Ωστόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε χορτάσει από βόμβες. Και μεταφορικές και κυριολεκτικές. ~ Δεν πέρασε δα και πολύς καιρός από τις αποκαλύψεις για εμπρησμούς καταστημάτων και ρίψη χειροβομβίδας σε ξενοδοχείο ανθρώπων που σχετίζονται με το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ούτε από την εποχή της αποκάλυψης για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται εταιρείες ιδιοκτησίας προέδρων ποδοσφαιρικής ομάδας και παραγόντων της, υπόθεση που εξακολουθεί να παραμένει στο… ράφι καθώς δεν έχει ασκηθεί ακόμη δίωξη.
Όλως τυχαίως βέβαια, οι… πρωτομάστορες της εξυγίανσης, οι άνθρωποι που στη θεωρία ήθελαν να αλλάξουν τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου και της αμαρτωλής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, είναι αυτοί που αλληλοκατηγορούνται παρασκηνιακά για τις παραπάνω υποθέσεις.

***  Έξαλλοι οι Ελληνες διαιτητές, ετοιμάζουν ανακοίνωση
 Ο ορισμός ξένων διαιτητών στον τελικό του Κυπέλλου, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων συναδέλφων τους, η οποία αναμένεται να εκφραστεί μέσω ανακοίνωσης
~  Ο ορισμός του Μπορμπαλάν και των Ισπανών βοηθών και επιπρόσθετων βοηθών στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ προκαλεί τριγμούς στην ελληνική διαιτησία.
Η ΕΠΟ του «δικού» μας άνθρωπου Βαγγέλη Γραμμένου το κατάφερε και αυτό για να κάνει το χατίρι του ΠΑΟΚ. Στις τάξεις των Ελλήνων διαιτητών υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια που αναμένεται να εκφραστεί με ανακοίνωση.

***  Ετοιμάζεται για Ηράκλειο και Α2 η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Απόλλωνα Καλαμάτας 

Ανακοινώθηκε χθες από την ΕΟΠΕ το αναλυτικό πρόγραμμα για τα τουρνουά ανόδου στην Α2 Εθνική κατηγορία βόλεϊ των γυναικών που θα διεξαχθεί στην Πρέβεζα για το Βορρά και στο Ηράκλειο για το Νότο. Στην Κρήτη θα βρεθεί 16-20 Μαΐου ο Απόλλωνας Καλαμάτας, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πελοποννήσου, διεκδικώντας το ένα από τα τέσσερα «εισιτήρια» για την Α2 (ανεβαίνουν 4 από τις 5).

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Νοτίου ομίλου έχει ως εξής:
1η αγωνιστική - 16 Μαΐου
ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου - ΟΦΑ Απολλώνιος
Αστέρας Αγ. Δημητρίου - ΑΣ Νηρέας
Ρεπό ο Απόλλων Καλαμάτας

2η αγωνιστική - 17 Μαΐου
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου
ΟΦΑ Απολλώνιος - Αστέρας Αγ. Δημητρίου
Ρεπό ο ΑΣ Νηρέας

3η αγωνιστική - 18 Μαΐου
Αστέρας Αγ. Δημητρίου - Απόλλων Καλαμάτας
ΑΣ Νηρέας - ΟΦΑ Απολλώνιος
Ρεπό η ΑΘΛΕΣΗ

4η αγωνιστική - 19 Μαΐου
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΣ Νήρεας
ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου - Αστέρας Αγ. Δημητρίου
Ρεπό ο ΟΦΑ Απολλώνιος

5η αγωνιστική - 20 Μαΐου
ΟΦΑ Απολλώνιος - Απόλλων Καλαμάτας
ΑΣ Νηρέας - ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου
Ρεπό ο Αστέρας Αγ. Δημητρίου

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html  .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 
4~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας ,
Πέμπτη  10  Μαΐου  2018  :

 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/05/2018-10-2018.html  .-
5 ~*  Εφημερίδα Αρφαρά 2018 ΤΑ ΝΕΑ  μας .
Παρασκευή  11Μαϊου 2018 :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018.html  .-
   

6~

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3941  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 282   βίντεο   .-  
 

     1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου