ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Εφημερίδα Αρφαρά 2018
ΤΑ ΝΕΑ  μας
Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 .
~



~Ο καιρός σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Τετάρτη 9/5/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με έντ6αση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ στο Άγιο Όρος! Εμφανίστηκε η Παναγία σε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ μονής;… (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποια η φωτογραφία από το Άγιο Όρος που εμφανίζεται η Παναγία;Ήταν 21 Αυγούστου του 1903 με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Άγιον Όρος.
Οι καμπάνες στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος (το επονομαζόμενο και ρωσικό) κτυπούσαν χαρμόσυνα για να καλέσουν μοναχούς και πιστούς.
Ήταν τότε παραμονές των «εννιάμερων» της Παναγίας και σύμφωνα με τη συνήθεια που επικρατούσε στο μοναστήρι, έδιναν στους φτωχούς μοναχούς που έμεναν στα εξαρτηματικά κελιά, τους ονομαζόμενους «κελιώτες», λίγη βοήθεια. Μία ελεημοσύνη.
Στριμώχνονταν οι κακόμοιροι, ταλαιπωρημένοι μα ευτυχισμένοι απ΄τη χαρά του Θεού, στη σειρά. Για να πάρουν την ελεημοσύνη απ΄τους άλλους μοναχούς του μοναστηριού. Θα ήταν όμως η τελευταία φορά αυτής της θεάρεστης πράξης. Τα οικονομικά της Μονής δεν επέτρεπαν να συνεχισθεί για άλλη χρονιά αυτό το έργο της ελεημοσύνης.
*  Ένας απ΄τους μοναχούς κρατούσε μιά φωτογραφική μηχανή της εποχής. Από εκείνες με την πλάκα, αντί για φίλμ. Σκέφτηκε να απαθανατίσει για τελευταία, έστω φορά, το γεγονός της σύναξης των μοναχών και την πράξη της ελεημοσύνης.
Τότε, αυτός ο μοναχός, ο Γαβριήλ, είδε κάτι θαυμαστό! Ανάμεσα στους μοναχούς εκινείτο μιά μαυροφορεμένη γυναίκα. Δεν δίστασε. Άρχισε να φωτογραφίζει τα στιγμιότυπα. Και τότε, αυτό που μόνο ο ίδιος έβλεπε, αποτυπώθηκε στο χαρτί της εποχής.
Ήταν η Παναγία, η Κυρία και Αρχόντισσα του Όρους, που λυπημένη γι αυτά που συνέβαιναν εμφανίσθηκε για να τους δείξει ότι δεν πρέπει να σταματήσουν το καλό έργο της ελεημοσύνης στους πτωχούς μοναχούς. Γι αυτό και επέτρεψε να Την φωτογραφίσουν!!!
Κι όταν ο φωτογράφος Γαβριήλ τους έδειξε τη φωτογραφία, δεν χρειάσθηκε πολύ σκέψη για να καταλάβουν. Και συνέχισαν το έργο της ελεημοσύνης προς δόξαν Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.
~ * ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΦΩΤΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ !!! : https://youtu.be/27yuCNRennU  .-
Η φωτογραφία ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος και μόλις το 1997 είδε το φώς της δημοσιότητας.
Τη βλέπουν οι προσκυνητές, ως επιβεβαίωση του μεγάλου θαύματος, στο χώρο του μοναστηριού. Την είδε και θαύμασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με την συνοδεία του σε μιά από τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος.
iellada.com
Σημείωση VoiceNews: Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλές ψεύτικες ιστορίες στο διαδίκτυο, για το λόγο αυτό κρατάμε τις επιφυλάξεις μας για κάθε τέτοια ιστορία. Δεν την απορρίπτουμε, απλώς καλό είναι όλοι μας να κρατάμε και μια επιφύλαξη. Το ίντερνετ είναι ένας εκπληκτικός κόσμος, με πολλές όμως παγίδες…

*** Συνελήφθη εκ νέου χθες στην Αμαλιάδα να προβαίνει στην ίδια πράξη: Σοκ με τον 77χρονο που συνουσιάζεται με σκύλο 
Σοκ προκαλεί στην Αμαλιάδα η είδηση ότι χθες το απόγευμα συνελήφθη εκ νέου ο 77χρονος που συνουσιαζόταν με σκύλο, να επαναλαμβάνει την ίδια πράξη.
Ο ηλικιωμένος που είχε συλληφθεί το πρωί της Δευτέρας από αστυνομικούς του Α.Τ. Ήλιδας, γιατί εντοπίστηκε να συνουσιάζεται με ένα σκύλο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αμαλιάδας απέναντι από το πάρκο Μπελογιάννη, οδηγήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, προκειμένου να εκδικαστεί στα πλαίσια του αυτοφώρου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο…
Επανέλαβε την πράξη
Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για ακόλαστη πράξη και κακοποίηση ζώου και χθες όταν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο ζήτησε και έκανε χρήση του τριημέρου και η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί αύριο Πέμπτη. Κατόπιν αυτού, ο 77χρονος αφέθηκε ελεύθερος.
Ωστόσο, η ελευθερία του κράτησε λίγες ώρες μόνο καθώς όλα δείχνουν ότι υπερισχύουν τα αρρωστημένα του ένστικτα. Ο ηλικιωμένος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και λίγη ώρα αφότου αποχώρησε από τα Δικαστήρια της Αμαλιάδας, έσπευσε να επαναλάβει την πράξη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 77χρονος γύρω στις 7 το απόγευμα εθεάθη να κινείται με ένα σκύλο, τον οποίο κρατούσε με αλυσίδα, στην περιοχή της ανάπλασης της Σοχιάς. Όλα έδειχναν φυσιολογικά και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε στην συνέχεια.
Λίγη ώρα αργότερα, γονείς που πήγαιναν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά αντιλήφθηκαν ότι ο φαινομενικά αθώος ηλικιωμένος ήταν το ίδιο πρόσωπο, ο αρρωστημένος 77χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί μία ημέρα νωρίτερα να συνουσιάζεται με ένα σκύλο.
Σε κοινή θέα
Το ίδιο έκανε και χθες το απόγευμα… Σε κοινή θέα, αδιαφορώντας για τους πάντες, χωρίς ίχνος μεταμέλειας μετά την σύλληψή του, ο 77χρονος προέβη στην ίδια πράξη, συνουσιαζόταν δηλαδή με τον σκύλο τον οποίο φαινόταν αρχικά ότι είχε βγάλει για βόλτα.
Η εικόνα προκάλεσε σοκ στους γονείς, οι οποίοι δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν…
Αμέσως γονείς τηλεφώνησαν στην αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι και προχώρησαν στην σύλληψη του ηλικιωμένου, σε βάρος του οποίου το Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας σχημάτισε νέα δικογραφία για το νέο συμβάν, κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί εκ νέου στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας. patrisnews.com

*** Ανακοίνωση της εισαγγελέως Κυπαρισσίας για την «Μπλε Φάλαινα»!
 
Εφιστά την προσοχή σε γονείς και εκπαιδευτικούς 
 Ανακοίνωση για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου, «Μπλε Φάλαινα», εξέδωσε χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, Σοφία Γκουγκουλιάνα, εφιστώντας την προσοχή γονιών και εκπαιδευτικών και παρακινώντας όποιον αντιληφθεί κάτι να το καταγγέλλει.
Αφορμή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κας εισαγγελέως, ήταν η πρόσφατη είδηση για έναν 17χρονο που έπεσε από το δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την οικογένειά του, στη Μυτιλήνη, με την Αστυνομία να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο η πτώση να οφείλεται στο γνωστό αυτό διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου.
Αυτό ήταν και η αιτία να εκδοθεί σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
  Μπλε φάλαινα
Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελέας Κυπαρισσίας αναφέρει ότι στο χώρο του internet έχει κάνει την εμφάνισή του ένα επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι με την κωδική ονομασία «μπλε φάλαινα» («the challenge of blue whale»). Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαδικτυακού παιχνιδιού οι συμμετέχοντες (άτομα νεαρής ηλικίας στην συντριπτική τους πλειοψηφία) καλούνται να διεκπεραιώσουν μία σειρά από αλλεπάλληλες δοκιμασίες-προκλήσεις.
Οι συμμετέχοντες υποβάλλονται αρχικά σε σχετικά ήπιες δοκιμασίες (π.χ. καλούνται να παρακολουθήσουν μία μεταμεσονύκτια ταινία τρόμου). Σταδιακά ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών αυξάνει, σε σημείο να απαιτείται από τους χρήστες να προβούν σε πράξεις αυτοπροσβολής /αυτοτραυματισμού (π.χ. να χαράξουν με ξυράφι το σχέδιο μίας φάλαινας στο χέρι τους).
Το παιχνίδι διαρκεί 50 ημέρες και στο τελικό στάδιο ο χρήστης καλείται από την εφαρμογή να κερδίσει το παιχνίδι, προβαίνοντας σε μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη ενέργεια, η οποία εγγίζει τα όρια της αυτοχειρίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του (π.χ. να προκαλέσει στον εαυτό του τεχνητό πνιγμό, να υποστεί πτώση από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του κ.λπ.).
Ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να αποδεικνύει στο διαχειριστή της εφαρμογής την ολοκλήρωση της κάθε δοκιμασίας, αποστέλλοντας σχετική φωτογραφία ή μαγνητοσκοπημένο υλικό. Εάν ο χρήστης εκδηλώσει την επιθυμία να διακόψει το παιχνίδι πριν από το τελικό του στάδιο, ο διαχειριστής της εφαρμογής εξαπολύει εναντίον του εκβιαστικές απειλές με στόχο να τον τρομοκρατήσει και να τον αποτρέψει (π.χ. απειλές ότι θα αποκαλυφθεί στους γονείς του ανηλίκου το φωτογραφικό ή μαγνητοσκοπημένο υλικό με το οποίο αποδεικνύεται η συμμετοχή του στις δοκιμασίες).
  Ευαισθητοποίηση
Και η ανακοίνωση της Εισαγγελίας συνεχίζει: «Είναι σαφές ότι οι διαχειριστές της εν λόγω εφαρμογής αποσκοπούν στο να πλήξουν την ευάλωτη ηλικιακή κατηγορία των εφήβων και στοχεύουν στη ριψοκίνδυνη φύση των νέων, στην ανάγκη τους να αποδεικνύουν ότι είναι ικανοί να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες προκλήσεις και στην τάση τους να χρησιμοποιούν ευρέως τα κοινωνικά δίκτυα (social media).
Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα κρούσματα στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, συνιστούμε στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και σε κάθε πρόσωπο που ασχολείται με την επιμέλεια των ανηλίκων σε περίπτωση που θα υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να επικοινωνήσουν αμέσως με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (τηλ: 11188, mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr), ή με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
Συνιστούμε σε κάθε ανήλικο, ο οποίος τυχόν έχει δεχθεί αντίστοιχη πρόσκληση συμμετοχής σε ριψοκίνδυνες δοκιμασίες, να απευθυνθεί άμεσα στους γονείς του ή σε οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, στην Υπηρεσία Ανηλίκων Καλαμάτας ή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
Τέλος, παρακαλούμε τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας να ενημερώσουν με κάθε μέσο (και προφορικά) τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, καθώς και τους γονείς τους, για τους ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους που διατρέχουν από τη συμμετοχή τους στο προαναφερθέν “παιχνίδι” και για την ανάγκη αναφοράς στις προαναφερθείσες Αρχές κάθε σχετικού περιστατικού».  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Αντώνης Σαμαράς: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα κινδυνεύουν από ένα φιτίλι στο Αιγαίο»
 
Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις
 «Η Ευρώπη και η Ελλάδα κινδυνεύουν από ένα φυτίλι στο Αιγαίο, το οποίο θα στείλει και άλλους μετανάστες στην Ελλάδα» προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στο think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο Α. Σαμαράς, μάλιστα, προέβλεψε «μεγάλες αναταράξεις στο Αιγαίο» το επόμενο διάστημα –εκτίμηση που μοιράστηκε με τους συντηρητικούς πρώην πρωθυπουργούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, του Βελγίου (και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Ιρλανδίας Τζον Μπρουτόν κ.ά., ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Β. Σίσσεβ, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας του ΕΛΚ Μαξ Βέμπερ.
Ο Α. Σαμαράς και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τον τουρκικό κίνδυνο. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν είναι από εκείνους που εκτιμούν πως οι προκλήσεις στο Αιγαίο θα μειωθούν μετά τις τουρκικές εκλογές και την εκλογική νίκη του Ερντογάν, αλλά αντιθέτως ότι η ένταση από την πλευρά της Άγκυρας θα ανέβει κατακόρυφα.

***  Διάσχιση του Φαραγγιού Ριντόμου με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
 
Το προσεχές Σαββατοκύριακο 12-13/5 ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει την πιο ολοκληρωμένη διάσχιση του φαραγγιού του Ριντόμου.
Το φαράγγι του Ριντόμου είναι ένα από τα πιο σπουδαία φαράγγια της Ελλάδος για πεζοπορία και το πιο μεγάλο και σημαντικό στον Ταΰγετο. Ξεκινά τη μεγάλη του διαδρομή κατευθείαν από τις ψηλές κορυφές του Ταϋγέτου, για να καταλήξει έπειτα από πολλά χιλιόμετρα στην παραλία της Σάντοβας.
Αναχώρηση από Καλαμάτα την Παρασκευή 11/5 και ώρα 7.00 μ.μ., με προορισμό το γραφικό χωριό Αναβρυτή.
Βαθμός δυσκολίας: 4+
Ώρες πορείας: 10+
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00 μ.μ., τηλ. 2721097733).
*** Θετικό ξεκίνημα για αγγούρι και ντομάτα στην Τριφυλία 
Μια πολύ καλή χρονιά περιμένουν οι παραγωγοί αγγουριού και ντομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όλα δείχνουν ότι οι ποσότητες των εξαγωγών θα είναι ικανοποιητικές, ενώ ανάλογες αναμένεται να είναι και οι τιμές που θα διαμορφωθούν.
Κύριος αποδέκτης των αγγουριών μέχρι τώρα είναι η αγορά της Βουλγαρίας, η οποία και απορροφά την πλειονότητα των εξαγωγών. Τα στοιχεία προέρχονται από ρεπορτάζ του Γιώργου Αργυρίου στην εφημερίδα "Ύπαιθρο Χώρα".
"Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγής, σε μία έκταση που καλύπτει 1.000 στρέμματα και 22.000 τόνους αγγούρια", δηλώνει στην "ΥΧ" ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, και συμπληρώνει: "Μέχρι τώρα έχει γίνει η συγκομιδή στο 35%-40% της παραγωγής και από αυτό το ποσοστό το 80% προωθείται για εξαγωγές". Όσο για την τιμή, διαμορφώνεται στα 40-45 λεπτά/κιλό.
Σε ό,τι αφορά την ντομάτα, η παραγωγή γιαπελόπ φέτος εκτιμάται στους 20.000 τόνους, με την ποιότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, «είναι μία καλή χρονιά, αφού η τιμή ξεκίνησε από 1 ευρώ, ενώ τώρα κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1,10 ευρώ. Η συγκομιδή στον κύριο όγκο της παραγωγής γίνεται το Μάιο".
Τα τελευταία πέντε χρόνια το αγγούρι έχει διεισδύσει κυρίως στην αγορά της Βουλγαρίας, ενώ κερδίζει έδαφος και σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία και στην Τσεχία. Η δε ντομάτα προωθείται, κατά κύριο λόγο, στην εσωτερική αγορά, με ένα μικρό μέρος να κατευθύνεται στο εξωτερικό.

*** Έρχονται προσλήψεις ΕΟΠΥΥ στη Μεσσηνία 
Ποια προσόντα απαιτούνται να έχουν οι υποψήφιοι 
 Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν 215 θέσεις γιατρών και φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ, με σύμβαση εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών. Για τις εν λόγω προσλήψεις το ΑΣΕΠ έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως. Μάλιστα, η κατανομή των θέσεων θα γίνει στις κεντρικές υπηρεσίες και τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ συνολικά 19 νομών, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας.
Όσον αφορά στις ειδικότητες οι οποίες πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκηρυχθούν, είναι: φαρμακοποιοί και γιατροί με ειδικότητα αγγειοχειρουργικής, ακτινοθεραπευτικής – ογκολογίας, γαστρεντερολογίας, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογίας, καρδιολογίας, μαιευτικής – γυναικολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, νευροχειρουργικής, ορθοπαιδικής, ουρολογίας, οφθαλμολογίας, παθολογίας, παθολογικής ογκολογίας, παιδιατρικής, παιδοψυχιατρικής, πλαστικής χειρουργικής, ρευματολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, χειρουργικής, χειρουργικής θώρακος, χειρουργικής παίδων, ψυχιατρικής και ωτορινολαρυγγολογίας.

***  Ελαιόλαδο: Πάνω από 3 εκατομμύρια τόνους η παγκόσμια παραγωγή
Περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου της περιόδου 2017/18 στους 3.271.000 τόνους δείχνουν τα νέα στοιχεία που εγκρίθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), όπου ενσωματώθηκαν οι νέες εκτιμήσεις των κρατών μελών που επικαιροποιούν τις προηγούμενες (Νοέμβριους 2017) εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για παραγωγή λίγο μικρότερη από 3 εκ. τόνους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση περίπου 700.000 τόνων (+27%) σε σχέση με την 2016/17. Τα παραπάνω σημειώνονται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας olivenews.gr.
Το δημοσίευμα προθέτει ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής οφείλεται κυρίως στην αύξηση παραγωγής ελαιολάδου στις ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγούς χώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση του IOC.
Η Ισπανία εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1,25 εκ. τόνους (-3% σε σχέση με πέρυσι), η Ιταλία τους 432.000 τόνους (+127%), η Ελλάδα τους 320.000 τόνους (+64%) και η Πορτογαλία τους 125.000 (+80%).
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να έχουν παραγωγή 2,14 εκ. τόνων, περίπου 392 χιλιάδων τόνων περισσότερων από όσο την 2016/17. Από τις υπόλοιπες χώρες, η Τυνησία αναμένεται να φτάσει τους 280.000 τόνους (+180%), η Τουρκία 263.000, το Μαρόκο 140.000 (+27%) και η Αλγερία 80.000 (+27%).
Άνοδο και της παγκόσμιας κατανάλωσης εκτιμά το IOC, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού αναμένεται να φτάσει (παρά τις πιέσεις που παρουσιάζονται) τους 2,95 εκ. τόνους, κατά 8% αυξημένη σε σχέση με την 2016/17. Οι εξαγωγές (αν και με προσωρινά στοιχεία) αναμένεται να φτάσουν τους 975.000 τόνους.
Οι χώρες της Ε.Ε. θα έχουν περίπου το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών, με πρώτη την Ισπανία που αναμένεται να εξαγάγει σε τρίτες χώρες 304 χιλ. τόνους, δεύτερη την Ιταλία (236.000 τόνοι), τρίτη την Πορτογαλία (39.500 τόνοι) και τέταρτη την Ελλάδα με 9.800 τόνους.
Αύξηση εξαγωγών που θα ξεπερνά (στο σύνολο τους) το 100% θα έχουν οι ελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή η Τυνησία (200.000 τόνοι και +123,5%), η Τουρκία (90.000 τόνοι και +100%), η Αργεντινή (30.000 τόνοι και +82%) και το Μαρόκο (15.000 τόνοι και +114%).
  Επιτραπέζιες ελιές
Η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς για την 2017/18 αναμένεται να φτάσει τους 3.020.500 τόνους, (+5% σε σχέση με την 2016/17). Η παγκόσμια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς αναμένεται να φτάσει τους 2,8 εκ τόνους (+1%) με την αύξηση να αποδίδεται από το IOC κυρίως σε αυξημένη κατανάλωση στις ίδιες τις χώρες παραγωγής.

*** Τιμή προς τους πεσόντες και όσους αγωνίσθηκαν στη Μάχη της Καλαμάτας 
Παρουσία πλήθους κόσμου και, ιδίως, πολλών Βρετανών και Ισραηλινών, απογόνων των μαχητών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Καλαμάτας το 1941, καθώς και του αναπληρωτή πρέσβη της Αυστραλίας Andrea Carlo Biggi, του στρατιωτικού ακολούθου και ακολούθου Άμυνας του Ισραήλ, πλοιάρχου Zvika Shahar και του επιτίμου γενικού προξένου της Νέας Ζηλανδίας, Κωνσταντίνου Κοτσιλίνη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων τελετή για την 77η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας.
Στην τελετή, που διενεργήθηκε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Janet Parkin, γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, η οποία ανέφερε τα εξής: «Σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, της οποίας είμαι γραμματέας, και τους ειλικρινείς χαιρετισμούς του προέδρου μας, Φρανκ Γκιλ. Ο Φρανκ έχει παρευρεθεί πολλές φορές στην τελετή αυτή, αλλά, στην ηλικία πλέον των 99 ετών σχεδόν, δυσκολεύεται κάπως να ταξιδέψει. Λυπάται πραγματικά που δεν μπόρεσε να είναι εδώ μαζί μας, να σας εκφράσει προσωπικώς τους χαιρετισμούς του, αλλά γνωρίζω ότι η σκέψη του είναι εδώ, μαζί μας.
Χαίρομαι πολύ που καλωσορίζω εδώ, σήμερα, εκπροσώπους και από άλλες χώρες, οι οποίες επίσης διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το 1941: Τον κ. Κωνσταντίνο Κοτσιλίνη, επίτιμο γενικό πρόξενο της Νέας Ζηλανδίας και τον κ. Αντρέα Κάρλο Μπίτζι, αναπληρωτή αρχηγό Αποστολής, από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα.
Είναι, επίσης, χαρά μου να καλωσορίζω μια ομάδα από το Ισραήλ, οι πρόγονοι των οποίων πολέμησαν εδώ, στην Ελλάδα, με το Jewish Pioneer Corps (σ.σ. ήταν Σώμα Ελαφρού Μηχανικού) που συμμετείχε στο Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Είναι η δεύτερη φορά που εκπρόσωποι της ομάδας αυτής παρευρίσκονται σε μια Τελετή Μνήμης, η πρώτη ήταν πριν από 2 χρόνια. Τους συνοδεύει ο ακόλουθος Άμυνας της Πρεσβείας του Ισραήλ, πλοίαρχος Τσβίκα Σαχάρ. Απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα, τόσο σε εσάς, πλοίαρχε Σαχάρ, όσο και στην κα Ταλιά Κλάινερ Νταγιάγκι, πρόεδρο του Συνδέσμου των οικογενειών του Jewish Pioneer Corps και τα μέλη του Συνδέσμου.
Αυτή η Ετήσια Τελετή Μνήμης είναι πολύ σημαντική, από αυτήν την άποψη, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να τη διοργανώνει".
  Π. ΝΙΚΑΣ: "Άσβεστη η μνήμη…"
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Πέρασαν 77 χρόνια από τις 28 Απριλίου 1941, τότε που 58.000 Βρετανοί, Αυστραλοί, Εβραίοι, Σέρβοι, Έλληνες, Νεοζηλανδοί, Κύπριοι στρατιώτες έδωσαν την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά των Γερμανών, σε μία προσπάθεια να διαφύγουν στην Κρήτη και την Αίγυπτο.
Είναι αλήθεια ότι το σημαντικό αυτό γεγονός δεν κατέχει στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη θέση που του αξίζει, παρά τα βιβλία που έχουν γραφτεί και παρά τις προσπάθειες πολλών βετεράνων αγωνιστών.
Εμείς, όμως, πρέπει να προσπαθούμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη του γεγονότος αυτού. Το χρωστάμε στους αγωνιστές και τους νεκρούς του μεγάλου αγώνα για την ελευθερία των λαών. Αιωνία τους η μνήμη!".
Ο Π. Νίκας έκλεισε το χαιρετισμό του ευχαριστώντας τον Καλαματιανό Νίκο Ζερβή, σύνδεσμο και «γέφυρα» με την Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941, για τις υπηρεσίες του προς διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

*** Κάτι πρέπει να γίνει στον αυτοκινητόδρομο με τα οχήματα έκτακτης ανάγκης 
Με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του μοτοσικλετιστή στη γέφυρα της Τσακώνας, οδηγός επικοινώνησε μαζί μας και μας έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα.
Όπως μας είπε, λοιπόν, στον αυτοκινητόδρομο δεν υπάρχουν σημεία αναστροφής για οχήματα έκτακτης ανάγκης, έτσι το ασθενοφόρο που παρέλαβε τον 65χρονο αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι τα διόδια της Βελιγοστής για να γυρίσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Κάτι αντίστοιχο, προφανώς, θα συμβεί και σε περίπτωση φωτιάς σε όχημα που θα βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα.
Είναι λογικό σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο να μην επιτρέπεται η αναστροφή, το ζήτημα είναι, όμως, να υπάρχουν «κλειστά» σημεία στη νησίδα, στα οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα οχήματα να έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και όχι να αναγκάζονται να κάνουν κύκλο, αφού πολλές φορές και το κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο.
Π.Μπ. 

***  Καλό ταξίδι… 
Στο πένθος «βύθισε» την πόλη της Καλαμάτας η είδηση του ξαφνικού χαμού του κρεοπώλη Γιάννη Μουτεβελή, που «έφυγε» από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Μαΐου, από ανακοπή καρδιάς.
Γεννημένος το 1944 στο χωριό Ανθούσα, έξω από το Μελιγαλά, από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στη δουλειά, βοηθώντας τον πατέρα του που είχε κρεοπωλείο στην οδό Είρας. Ο ίδιος συνέχισε το επάγγελμα «δημιουργώντας» για χρόνια κρεοπωλείο στο κέντρο της Καλαμάτας, αρχικά στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου & Βασ. Γεωργίου και εν συνεχεία στην οδό Ταξιαρχών.
Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, βγαίνοντας στην «σύνταξη» είχε την τύχη να δει τα τρία του παιδιά να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, καθώς οι γιοι του Φώτης και Γρηγόρης διατηρούν τα δικά τους κρεοπωλεία, ενώ ο πρωτότοκος, Ηλίας, κατάστημα  με εμπόριο λουκάνικου και παστού.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 5.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Το «Θάρρος» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Κ. Γαζ.

***  Θουρία και Αρχαία Μεσσήνη ανάμεσα στις 6+1 σημαντικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 2017
«Αξιομνημόνευτο γεγονός κατά το 2017 είναι η συμπλήρωση, στις 6 Ιανουαρίου, των 180 χρόνων του βίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Την ημέρα εκείνη ο Αλέξανδρος Ραγκαβής, συντροφιά με τον Κυριακό Πιττάκη, γύριζαν στην Αθήνα μαζεύοντας υπογραφές για την ίδρυσή της. Λόγοι διάφοροι δεν επέτρεψαν να εορτάσουμε την τόσο σπάνια για τα ελληνικά πράγματα επέτειο […]. Αλλά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι εδώ μέσα και παρουσιάζεται το ετήσιο έργο της Εταιρείας αποτελεί ένα κατόρθωμα»…
Τα παραπάνω δήλωσε την Κυριακή, από τη μεγάλη αίθουσα του μεγάρου (Πανεπιστημίου 22), ο Βασίλειος Πετράκος, γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, παρουσιάζοντας την Έκθεση του Έργου της για το 2017. Μια έκθεση που, όπως τόνισε, γίνεται «με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού», καθώς συνεχίζεται αδιάλειπτα κάθε χρόνο, «από τη Δευτέρα 28 Απριλίου του 1837, ημέρα που συναθροίστηκαν στην Ακρόπολη μόλις 24 ιδρυτές εταίροι και έδωσαν υπόσταση στην Εταιρεία, με την εκλογή του πρώτου Συμβουλίου, της Εφορείας, όπως λεγόταν τότε», συμπλήρωσε.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες δράσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας είναι οι ανασκαφές της, τα νεότερα δεδομένα των οποίων παρουσιάστηκαν την Κυριακή.
  Από το πλούσιο αυτό έργο, δειγματοληπτικά σημειώνονται τα εξής:
  Αιγυπτιακό ιερό της Μπρεξίζας στον Μαραθώνα
Συνεχίστηκε η ανασκαφή στο αιγυπτιακό ιερό της Μπρεξίζας στο Μαραθώνα από την αρχαιολόγο Ιφιγένεια Δεκουλάκου. Μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν ένα χάλκινο τμήμα λαβής αγγείου, που καταλήγει στην κεφαλή παιδιού. Πρόκειται για τον Αρποκράτη -η παιδική μορφή του Ώρου-, ο θεός Ήλιος με την πλούσια κόμη, το στρογγυλό πρόσωπο και τα ορθάνοιχτα μάτια. Την κορυφή της κεφαλής καλύπτει κάλυκας λωτού. Παρόμοια απεικόνιση Αρποκράτη δεν έχει βρεθεί ως τώρα, ωστόσο στο Μουσείο Τέχνης στο Cleveland σώζεται ξύλινο ομοίωμα ζεύγους κουπιών με ζωγραφισμένη την κεφαλή του Ώρου ως γερακιού.
  Ανασκαφή στην Αρχαία Μεσσήνη
Στην Αρχαία Μεσσήνη, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ερεύνησε το εσωτερικό της υπόγειας, σχήματος Π, καμαροσκέπαστης στοάς και το νότιο μέρος του ιερού της Ίσιδος, αποκαλύπτοντας οκτώ υπόγειες αίθουσες, ύψους άνω των 6 μ. και σε διαστάσεις που ποικίλλουν, σε δύο παράλληλες σειρές μήκους άνω των 50 μ. Οι αίθουσες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με υψηλά αψιδωτά ανοίγματα, ύψους 4 μ. και πλάτους 1,60 μ.
Όπως αναφέρθηκε, το συγκρότημα, που αποκαλύφθηκε μερικώς το 2017, είναι μέρος της κρυπτής στοάς που ορίζει το ιερό της Ίσιδος και όπου γίνονταν θρησκευτικές τελετές.
  Θουρία στη Μεσσηνία
Εξαίρετα αποτελέσματα είχε η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη Μεσσηνία, που διενεργεί η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, καθώς επεκτάθηκε η ανασκαφή στο θέατρο, η εύρεση του οποίου ανακοινώθηκε πέρσι. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που είδαν το φως το 2017 ήταν η αποκάλυψη της εισόδου της σκηνοθήκης του θεάτρου, που ορίζεται από λίθινο κατώφλι, ενώ μπροστά από τη σκηνοθήκη βρέθηκαν οι αύλακες για τους τροχούς της κινητής σκηνής, λαξευμένοι σε μεγάλες λιθοπλίνθους. Παρόμοια καινοτομία είχε και το θέατρο της Μεσσήνης.
  Αρχαία Σικυώνα
Απορρίμματα ταβέρνας ή πανδοχείου φαίνεται να είναι τα θραύσματα χρηστικών μαγειρικών σκευών της περιόδου του τέλους του 1ου αι. π.Χ. και των αρχών του 1ου αι. μ.Χ. τα οποία εντοπίστηκαν σε πηγάδι βάθους ως και 6 μ. Στο πηγάδι, που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή την οποία διενεργεί στην αγορά της αρχαίας Σικυώνας ο καθηγητής Ιωάννης Λώλος, βρέθηκε και πήλινη σίμη (υδρορροή) με έγχρωμη διακόσμηση ανθεμίων και λωτών, που φέρονται επάνω σε μαίανδρο.
  Ανασκαφές στη Θήβα
Τρίκλιτη βυζαντινή εκκλησία με τρεις αψίδες και τοιχογραφίες, κτισμένη με οικοδομικό υλικό αρχαιότερων κτισμάτων και μετασκευασμένη τουλάχιστον τρεις φορές, από τα πρώιμα βυζαντινά ως τα μεταβυζαντινά χρόνια, αποκαλύφθηκε στη Θήβα κατά τις ανασκαφές που διενεργεί ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Βασίλειος Αραβαντινός, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Το χάλκινο αλογάκι των υστερογεωμετρικών χρόνων που βρέθηκε στην ανασκαφή, στολίζει το εξώφυλλο της έκδοσης για το Έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 2017.
  Ο νεολιθικός οικισμός του Στρόφιλα Άνδρου Χρονολογείται από το τέλος της 6ης και τις αρχές της 5ης χιλιετίας, εποχή που υπήρχαν ήδη μεγάλα αψιδωτά οικοδομήματα, αναφέρει η μελέτη της ανασκαφέα Χριστίνας Τελεβάντου, η οποία το 2017 αποκάλυψε και νέα βραχογραφήματα που εικονίζουν δακτυλίους και πλοία.
  Φυλακτό μορφής αχιβάδας από τη Ζώμινθο της Κρήτης
Στη Ζώμινθο της Κρήτης η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, κατά τη συνεχιζόμενη έρευνα του μεγάλου μινωικού κτιρίου, αποκάλυψε- μεταξύ άλλων- δύο μεγάλες εισόδους στην ανατολική πλευρά του. Η Νοτιοανατολική είσοδος, με την ισχυρή σκάλα, είχε υποστεί καταστροφή στα μυκηναϊκά και ρωμαϊκά χρόνια, η δε Βορειοανατολική είσοδος, που έχει προθάλαμο με θρανία και πλακόστρωτο δάπεδο, οδηγεί μέσω μεγάλου διαδρόμου στο ιερό με το βαθμιδωτό βωμό που είχε αποκαλυφθεί παλιότερα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Τροχαίο με εγκατάλειψη στην Ακρίτα 
Ένα περίεργο τροχαίο συνέβη λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, στην οδό Ακρίτα.
Ειδικότερα ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανάκι, με τον οδηγό του αυτοκινήτου να φεύγει από το σημείο.
Να σημειωθεί τέλος ότι από τη σύγκρουση υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

***   Η Δίωξη Ναρκωτικών της Καλαμάτας ξεσκέπασε υπόθεση διακίνησης στην Αθήνα 
Συνελήφθη 53χρονος για ναρκωτικά στην Αττική
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τον Τελωνειακό Κώδικα
Η σύλληψη επήλθε ως αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας, μεταξύ των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και Πειραιά
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, περισσότερο από -1,5- κιλό ηρωίνης, ζυγαριές ακριβείας και -900- γραμμάρια λαθραίου καπνού
Συνελήφθη, χθες (8.5.2018) το μεσημέρι, στην Νίκαια Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 53χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τον Τελωνειακό Κώδικα.
Η σύλληψη επήλθε ως αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας, μεταξύ του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πειραιά.
Ειδικότερα, χθες (8.5.2018) το μεσημέρι, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί των παραπάνω υπηρεσιών, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 53χρονου, στην Νίκαια Αττικής, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
• ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -1540,7- γραμμαρίων,
• ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -9,2- γραμμαρίων,
• δεκατρία (13) ναρκωτικά δισκία,
• ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους -900- γραμμαρίων,
• τρεις (3) ζυγαριές ακριβείας,
• ποσότητα άγνωστης ουσίας, συνολικού βάρους -9,7- γραμμαρίων, η χημική σύσταση της οποίας ερευνάται,
• το χρηματικό ποσό των -390- ευρώ και
• δύο (2) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.
Ο 53χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. 
~* Κατάσχεση πάνω από 1,5 κιλού ηρωίνης σε οικία σε περιοχή της Αττικής  : https://youtu.be/ebcCclM_OoE  .-

***  Νότες τζαζ… πλημμύρισαν την Καρδαμύλη 
Είναι ένα από τα… καμάρια της Μεσσηνίας με τη φυσική της ομορφιά, αλλά από τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Μαΐου έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να την επισκεφθούμε. Κι αυτό, γιατί ξεκίνησε και φέτος στην Καρδαμύλη το 5o Kardamili International Jazz Festival, μια πολυήμερη μουσική γιορτή. Πρόκειται για μια διοργάνωση των ξένων επισκεπτών της Μάνης, Νορβηγών βασικά, οι οποίοι γοητεύτηκαν από την περιοχή και θέλησαν να ανταποδώσουν.
Κάθε άνοιξη, λοιπόν, επιστρέφουν στη Μάνη, κάθε χρονιά με περισσότερους μουσικούς και από περισσότερες χώρες, και δίνουν συναυλίες στις πλατείες, τις παραλίες, τις καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια της περιοχής. Όλες δωρεάν. Το Φεστιβάλ άρχισε την περασμένη Πέμπτη από την Καλαμάτα, ωστόσο το επίσημο ξεκίνημα έγινε το περασμένο Σάββατο στην Καρδαμύλη, ενώ μία μέρα αργότερα έλαβε χώρα και η καθιερωμένη πια παρέλαση των μουσικών στην έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τις 12 Μαΐου θα γίνουν περίπου 50 μουσικές εκδηλώσεις, σε 30 διαφορετικά σημεία, από περίπου 60 μουσικούς, από μουσικά σχήματα από τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, τη Σκωτία, την Αγγλία, τη Σουηδία και την Αργεντινή.
Το επίσημο ξεκίνημα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, με διαφορετικές συναυλίες, στο καφέ bar Ανδρούβιστα και στο Xai Xou, στην Καρδαμύλη.
Την Κυριακή, οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, ενώ η παρέλαση έγινε το απόγευμα, με ξεκίνημα από τους “Διόσκουρους” και τερματισμό στην πλατεία της Καρδαμύλης. Α.Π.

*** Έρχεται «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 
Στη φάση του τελικού του σχεδιασμού βρίσκεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης των ΜμΕ», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αν και αρκετά μικρότερη σε επίπεδο προϋπολογισμού από το δημοφιλές πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» καθώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 64,5 εκατομμυρίων ευρώ, η δράση «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜΜΕ» έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού προβλέπει τη χρηματοδότηση αντίστοιχων παρεμβάσεων.
Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στο 50% των επιλέξιμων παρεμβάσεων και η δράση απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους μεταποίησης και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας.
  Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιλέξιμες προς επιδότηση θα είναι οι δαπάνες που σχετίζονται:
-Με παρεμβάσεις στο κτηριακό κέλυφος: θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης
-Με την αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
-Με την αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων όσο και στην παραγωγική διαδικασία (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.)
-Με την αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας
-Με την αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού
-Με την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας
-Με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και τους ενεργειακούς ελέγχους πριν και μετά την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος
-Με την πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001.
Πέραν των παραπάνω, θα χρηματοδοτηθούν και άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε φάση εξειδίκευσης. Διευκρινίζεται ότι για κάθε μία από τις παραπάνω παρεμβάσεις θα καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι (επιθυμητά αποτελέσματα), καθώς και τα όρια των επιλέξιμων προϋπολογισμών. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις δεν περιλαμβάνεται ο παραγωγικός εξοπλισμός.
 
*** Αρφαρά - Αγιος Φλώρος - Σταματινού - Βρομόβρυση - Βελανιδιά - Χριστοφιλέικα Μεσσηνίας: Διόδια
 
~  Οι κάτοικοι Αρφαρών και των πέριξ χωριών που ανήκαν στον πρώην Δήμο Αρφαρών (Αγιος Φλώρος - Σταματινού - Βρομόβρυση - Βελανιδιά - Χριστοφιλέικα) τώρα βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας.
    Είναι οι μόνοι κάτοικοι που πληρώνουν διόδια αν με τα αυτοκίνητά τους χρησιμοποιήσουν τη νέα εθνική οδό για μετάβασή τους προς Καλαμάτα και επάνοδο στις εστίες τους.
Κάτοικος εκ των περιοχών αυτών αν εργάζεται πρωί - απόγευμα στην Καλαμάτα (και είναι πολλοί αυτοί που εργάζονται) κάνει 4 διαδρομές καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες. Αν εργάζεται 5 ημέρες εβδομαδιαίως κάνει 20 διαδρομές πήγαινε-έλα στην Καλαμάτα. Σε ένα μήνα πραγματοποιεί 20 x 4= 80 διαδρομές και πληρώνει διόδια 1,90 x 80= 152 €. Ετησίως πληρώνει 152 x 12= 1.824 €.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Δεν είναι άδικο οι παραπάνω κάτοικοι να πληρώνουν αυτό το ετήσιο χαράτσι, άλλοι περισσότερα - άλλοι λιγότερα ανάλογα με τις διαδρομές που κάνει ο καθένας, ενώ κινούνται εντός των ορίων του δήμου στον οποίο ανήκουν;
Μήπως θα ήταν φρόνιμο, λογικό και ανθρώπινο να απαλλαγούν οι ανωτέρω κάτοικοι από το να καταβάλλουν διόδια, ποσό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο στις μέρες που ζούμε;
Θα μπορούσαμε -και πολλές φορές το κάνουμε- να χρησιμοποιούμε το παλαιό οδικό δίκτυο, αλλά η κατάσταση του οδοστρώματος δυστυχώς δεν είναι και η καλύτερη κι έχουμε θρηνήσει για πολλά ατυχήματα, με πρόσφατο τον θάνατο νεαρής φοιτήτριας έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα.
Στο σημείο αυτό, να μου επιτραπεί να απευθυνθώ στον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα, που πράγματι θεωρείται και είναι από τους πλέον επιτυχημένους δημάρχους, που έχει αναμορφώσει και εξακολουθεί να αναμορφώνει την πόλη της Καλαμάτας και την ανεβάζει σταθερά σε επίπεδο που θα καταστεί μια από τις καλύτερες πόλεις, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Νομίζω ο κ. δήμαρχος πρέπει να δει το θέμα των διοδίων για τις παραπάνω περιοχές, και σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμοδίους φορείς να συμβάλει ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή διοδίων οι προς Καλαμάτα κινούμενοι οδηγοί των αναφερόμενων περιοχών.
Ευελπιστούμε ότι ο κ. δήμαρχος θα δείξει ενδιαφέρον στο θέμα αυτό και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Είτε επιτύχει κάτι είτε όχι, εμείς πιστεύουμε στις ευαισθησίες του και τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Μετά τιμής,
Σωτήριος Θεοδωρόπουλος εκ Βρομόβρυσης
κάτοικος Αγ. Κωνσταντίνου Αρφαρών

***  Μεθόδευση για… έξωση Αλειφέρη: Νέο γραφείο φτιάχνει στην Καλαμάτα ο Τατούλης
~  Γραφείο περιφερειάρχη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προανήγγειλε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
    Το γραφείο περιφερειάρχη θα το χρησιμοποιεί ο Πέτρος Τατούλης όταν θα έρχεται στο Διοικητήριο και θα εκτελεί καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Κατά τα άλλα, η Ντ. Νικολάκου κατηγόρησε την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Νοτίου Αιγαίου (στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει δίωξη για ατασθαλίες). Εξαπολύοντας εναντίον της νέα επίθεση καθώς... δε λέει να παραιτηθεί, παρά τη συνεχή ψυχολογική πίεση και την αποψίλωση αρμοδιοτήτων που έχει υποστεί από την περιφερειακή αρχή, η κ. Νικολάκου είπε ότι τη χωρίζει πολιτική άβυσσος από την κ. Αλειφέρη και την κατηγόρησε πως δεν κάνει καλά τη δουλειά της και αδιαφορεί.
Ωστόσο στο τέλος και παρά τη σκληρή επίθεση, η θεματική αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την κ. Αλειφέρη».
Αφού επιβεβαίωσε ότι τα θέματα της Μεσσηνίας τα χειρίζεται ο κ. Τατούλης, η κ. Νικολάκου κάλεσε τους πολίτες του νομού που έχουν διάφορα θέματα και αιτήματα να μην πηγαίνουν στην κ. Αλειφέρη, αλλά στους διευθυντές των υπηρεσιών της Π.Ε. και αυτοί θα τα μεταβιβάζουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Γ.Σ.

***  Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ένωσαν τη φωνή τους στο αμερικανικό Κογκρέσο
~   Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκε στην Ουάσινγκτον η εκστρατεία προώθησης της νομοθετικής ατζέντας της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).
    Οι διάδρομοι του Καπιτωλίου γέμισαν την Τρίτη με νέους Ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μαζί με τους συναδέλφους τους από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό να τους ενημερώσουν για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τα τρία βασικά ζητήματα στα οποία εστίασαν οι εκπρόσωποι του HALC και της AJC ήταν η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες, με αφορμή την 70η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.
Στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ, δεδομένου ότι ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός χωρών εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη του. Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία εξέφρασε επιφυλάξεις για την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
 Σε αυτή την άποψη τα μέλη του HALC και της AJC αντέτειναν πως η Κύπρος αναγκάζεται να καταφύγει στην αγορά όπλων από την ρωσική αμυντική βιομηχανία, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της ρωσικής επιρροής στο νησί, και υπενθύμισαν την σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει η χώρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, κάτι που φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον ιδίως των Ρεπουμπλικανών πολιτικών.
 Οι διάφορες ομάδες που πραγματοποίησαν τις επαφές στο Κογκρέσο ήταν μικτές υπό την έννοια ότι συμπεριλάμβαναν τόσο μέλη του HALC όσο και της AJC. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων οι γερουσιαστές και οι βουλευτές δεν γνώριζαν ποιος εκπροσωπεί την κάθε πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μέλη του HALC να υπερασπίζονται τα ισραηλινά θέματα και αντιστοίχως τα μέλη της AJC να συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων.
 Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε πλευρά εμφανίστηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τα αντίστοιχα θέματα της άλλης, τα όποια τα υπερασπίστηκε σαν να ήταν δικά της στις περιπτώσεις που χρειάστηκε. Μάλιστα τα μέλη της AJC υπενθύμισαν επανειλημμένα στους Αμερικανούς πολιτικούς τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος στο να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.
 Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών που δημιουργήθηκε το 2013 για να αναπτύξει ακόμα περαιτέρω την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, και το Ισραήλ μέσα από τις δραστηριότητες του αμερικανικού Κογκρέσου. Η διήμερη διάσκεψη που οργάνωσε το HALC και η AJC, 7 και 8 Μαΐου, έγινε με αφορμή τον εορτασμό για την 5η επέτειο της ίδρυσης της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης εξήγησε πως η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο τοποθετεί πλέον τα ελληνικά θέματα σε μια πιο διευρυμένη βάση, συνδέοντας τα άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφαλείας που βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού πολιτικού ενδιαφέροντος.
 «Η συνεργασία και οι κοινές πρωτοβουλίες του AJC και του HALC είναι σημαντικές, διότι τοποθετούν τα εθνικά μας θέματα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν τα θεωρούμε μόνο ως ελληνικά θέματα. Και σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, η σημασία τους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια γίνεται ακόμα πιο προφανής. Όπως είδαμε σήμερα στα πάνελ μας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή πιθανότατα δεν μπορούν να λυθούν εάν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν παίξουν κάποιο ρόλο» τόνισε ο Έντι Ζεμενίδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Γιώργος Κύρτσος: Από τον Αύγουστο η προεκλογική περίοδος
~  "Προεκλογική περίοδο θα έχουμε από τον Αύγουστο και αν θα διαρκέσει 3 μήνες ή 12-13 μήνες, θα το δούμε", δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm", σχετικά με την επομένη της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο.
    "Δεν νομίζω ότι θα είναι μία κατάσταση business as usual, θα έχει μία προεκλογική διάσταση κι είναι λογικό αυτό, αρκεί να μην ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο, πρώτα σε επίπεδο πολιτικής πόλωσης -γιατί βλέπουμε την κυβέρνηση το ψάχνει από εκεί το ψάχνει από εδώ- και δεύτερον να προσέξουμε όλοι μαζί για την οικονομία, η οποία με την έξοδο από το πρόγραμμα πράγματι θα πάει καλύτερα, αλλά καθαρή έξοδος με πρόσθετα μέτρα είναι μία αντίφαση, την οποία αφήνω να την εξηγήσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης", επισήμανε ο κ. Κύρτσος.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την κατάτμηση της Β' Αθηνών και του πρώην Υπόλοιπου Αττικής σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, αλλά και για το σύστημα απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κύρτσος παρατήρησε: "Μέσα σε ένα κλίμα πύρινης πόλωσης -κυνηγάνε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, έχουν φτιάξει έναν μηχανισμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιθετικός σε βάρος του κ. Μητσοτάκη- και εφόσον υπάρχει αυτή η πόλωση κάθε τόσο βάζουν και μία θεσμική πρωτοβουλία, λέγοντας ελάτε να τα βρούμε - μα δεν υπάρχει το πολιτικό περιβάλλον για να τα βρούμε σε οτιδήποτε".
"Δεν είναι μόνο η κατάτμηση της Β' Αθηνών", συνέχισε ο ευρωβουλευτής, "για παράδειγμα όσον αφορά το πέρασμα στην απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες συνεννόησης. Αλλά μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει αυτοδιοικητική παράδοση, ούτε μπόρεσε να αποκτήσει, και της οποίας τα ποσοστά πέφτουν, μεθοδεύει διάφορα πράγματα, που δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ή την εκλογή στη Β' Αθηνών αλλά με το πώς θα συγκρατήσει την πτώση της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το αν θα τσιμπήσει κάποιες έδρες στη Β' Αθηνών, γιατί αυτή θα έχει την πρωτοβουλία της κατάτμησης, για να συντηρηθεί πολιτικά και όλα αυτά παίζουν ρόλο".

*** ΕΤΕ: Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ενισχύει την αξιοπιστία
~  Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ενισχύει την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, εκτιμά ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
    Ειδικότερα, η νέα υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανήλθε το 2017 στο 4,2% του ΑΕΠ - υπερδιπλάσιο του στόχου του προγράμματος για το συγκεκριμένο έτος - από 3,8% του ΑΕΠ το 2016 και 0,6% του ΑΕΠ το 2015, υπογραμμίζει τη συνεπή πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι για δεύτερη χρονιά το διευρυμένο πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε το βασικό θεμέλιο της υπεραπόδοσης, σημειώνοντας πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 1,2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για έλλειμμα) και έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ το 2015. Ομολογουμένως, η βελτίωση αυτή αντανακλά τόσο τις θετικές τάσεις στο σκέλος των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ετήσια αύξηση 0,3% του ΑΕΠ, εξαιρουμένων των μεταβιβάσεων από την κεντρική κυβέρνηση) όσο και τη μείωση δαπανών κατά 0,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2016 (εξαιρουμένης της δαπάνης από την ενσωμάτωση δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ). Οι ανωτέρω τάσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν τη διετία 2018-19.
Στη θετική πορεία των εσόδων - σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας- εκτιμάται ότι συνεισέφερε και η ανάκαμψη της απασχόλησης, η οποία μεταφράστηκε σε αυξημένες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (0,15% του ΑΕΠ), κυρίως από μισθωτή εργασία, ενώ σε επίπεδο ελεύθερων επαγγελματιών τα έσοδα από τη σημαντική αύξηση των εισφορών για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των καταβολών για μικρά εισοδήματα, που αντιστοιχούν και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημαντική αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών, όπως και από κατασχέσεις έναντι οφειλών (εκτιμώμενη ετήσια αύξηση 0,17% του ΑΕΠ συνολικά). Οι ανωτέρω παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν τα έσοδα τη διετία 2018-19, αλλά η κρίσιμη παράμετρος για τη διατήρηση της θετικής δυναμικής στο σκέλος των εσόδων από εισφορές τα επόμενα χρόνια θα είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αύξηση των μισθών που αναμένεται να ξεκινήσει το 2018.
Στο σκέλος της δαπάνης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σημειώθηκε ετήσια μείωση 0,3% του ΑΕΠ, η οποία αποτυπώνει τις σωρευτικές εξοικονομήσεις από την πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που νομοθετήθηκαν την τελευταία οκταετία, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των νέων συνταξιοδοτήσεων μετά την επιτάχυνση που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενόψει της σταδιακής εφαρμογής δυσμενέστερων όρων και παροχών συνταξιοδότησης. Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το επιπρόσθετο κόστος για την πληρωμή εκκρεμών συντάξεων και τη μερική εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το μεγαλύτερο τμήμα της προσαρμογής στο σκέλος της δαπάνης θεωρείται διατηρήσιμο δεδομένης της εκτίμησης για μόνιμη επιβράδυνση στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, τη συρρίκνωση στα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξιμες αποδοχές και της άμεσης συνάρτησης μελλοντικών αυξήσεων στις συντάξεις με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το πλεόνασμα διατηρήθηκε σε ύψος σχεδόν αντίστοιχο με αυτό του 2016 - 2,1% του ΑΕΠ έναντι 2,2% του ΑΕΠ το 2016 - αντανακλώντας τον αξιόπιστο έλεγχο των δαπανών.
Τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε απόλυτους όρους (ενώ σημείωσαν οριακή υποχώρηση 0,15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, εξαιρουμένων εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών προηγούμενων ετών), καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους (κυρίως από το ΦΠΑ) συνοδεύτηκε από μείωση, σε ετήσια βάση, των συνολικών εσόδων από άμεσους (κυρίως από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων). Τα έσοδα από το ΦΠΑ παραμένουν το πιο αξιόπιστο τμήμα των φορολογικών εσόδων και καταδεικνύουν μια αυξημένη ελαστικότητα στην υποκείμενη οικονομική δραστηριότητα - αύξηση 5,5% ετησίως το 2017 έναντι αύξησης της ονομαστικής εγχώριας ζήτησης κατά 3,9% - αντανακλώντας, μεταξύ άλλων, τα διατηρήσιμα οφέλη στη φορολογική συμμόρφωση που αποφέρει ο υπερ-τριπλασιασμός στην αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών την τελευταία διετία. Η τάση αυτή είναι ενθαρρυντική - και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 3μηνο του 2018 - δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος φόρος εκτιμάται ότι θα υπεραποδώσει, εκ νέου, στο σύνολο του 2018 (το 2017 υπερέβη κατά 0,2% του ΑΕΠ τον αντίστοιχο στόχο του προϋπολογισμού για το 2017), συνεισφέροντας στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα με την ανάλυση, με δεδομένο το υπερπλεόνασμα το 2017 (4,2% του ΑΕΠ), η καθαρή επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα το 2018 εκτιμάται ότι δε θα είναι πλέον συσταλτική - για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία - εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) ή ακόμη και ο υψηλότερος στόχος πλεονάσματος που περιλαμβάνει ο Κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 (3,8% του ΑΕΠ). Η σχετική δημοσιονομική χαλάρωση και η αντίστοιχη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε, τουλάχιστον, 0,4-0,7% του ΑΕΠ το 2018, σε αντίθεση με την αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα το 2017, της τάξης του -1,2% ετησίως.
Παράλληλα, το μεγαλύτερο πλεόνασμα, ουσιαστικά, μεταφράζεται σε καθαρή συνεισφορά τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ στο απόθεμα διαθεσίμων που συσσωρεύεται από το Ελληνικό Δημόσιο ενόψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος (αφού ληφθούν υπόψη και οι πληρωμές από εθνικούς πόρους για εκκαθάριση των οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα). Τέλος, η υπεραπόδοση συντείνει στη διατήρηση της πτωτική τροχιάς του δημοσίου χρέους που ξεκίνησε το 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από τις επίσημες προβλέψεις που είχαν γίνει την τελευταία διετία και προσδιόριζαν το 2018 ως το χρονικό σημείο έναρξης της πτωτικής του πορείας.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ***  Αλ. Τσίπρας: Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα
 ~  Κάνουμε το αυτονόητο ώστε κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή.
    «Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα. Παιδιά, τα οποία, δυστυχώς, στα μάτια της πολιτείας μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μία οικογένεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Εχω την αίσθηση ότι δημόσια συζήτηση εστιάστηκε, κακώς για την άποψή μου, σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, δεν το θεωρώ ασήμαντο, ωστόσο νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αυτά τα παιδιά, λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας».  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Τροχαίο με φορτηγάκια έξω από το Διοικητήριο στην Καλαμάτα
~ Τροχαία με υλικές ζημιές σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα έξω από το Διοικητήριο στην Καλαμάτα.
    Το τροχαίο έγινε στη συμβολή των οδών Ψαρών και Σόλωνος, όταν συγκρούστηκαν ένα βανάκι με ένα μικρό φορτηγό χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

***  Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Καραμανλή
 ~ Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Σύμφωνα με τη ΝΔ αφορμή της συνάντησης ήταν η τριήμερη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στη Θράκη. Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Μητσοτάκης και Καραμανλής αντήλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ δηλώσεις Ερντογάν για τη μέρα της Ευρώπης: «Χωρίς Τουρκία ΔΕΝ υπάρχει ολοκλήρωση-ΚΙΝΔΥΝΟΣ για την Ε.Ε. η ισλαμοφοβία»…
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχολιάζοντας την ημέρα της Ευρώπης (9/5) έκανε νέες απίστευτες δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι…
η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορεί ποτέ να πετύχει εάν δεν συμπεριλάβει στους κόπλους της την… Τουρκία.
Χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ανέφερε πως: «Η 9η Μάιου από το 1999 όπου επικυρώθηκε η υποψηφιότητα μας στην Ε.Ε., γιορτάζεται στη χώρα μας ως Ημέρα της Ευρώπης. Αλλά το γεγονός ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας η οποία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα εκκρεμεί ακόμη, δείχνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
*   Στη συνέχεια μάλιστα, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι ο λόγος που κινδυνεύει σήμερα ο δυτικός κόσμος είναι… ο ρατσισμός και ισλαμοφοβία, κι όχι ο εξισλαμισμός: «Η διάδοση των κινημάτων όπως διάκριση, ρατσισμός, ξενοφοβία και ισλαμοφοβία αιχμαλωτίζουν την κοινωικο-πολιτική ζωή της Ευρώπης. Δυστυχώς πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί παραμένουν σιωπηλοί και αδιάφοροι έναντι αυτών των κινημάτων που απειλούν το κοινό μέλλον της Ευρώπης».
Φυσικά ο Ερντογάν που θέλει όσο τίποτα τον εξισμλαμισμό είναι λογικό να τα λέει όλα αυτά, το πρόβλημα είναι ότι πολλοί πολιτικοί στη Δύση συμφωνούν μαζί του…
Με πληροφορίες από TRT

***  ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ! ΡΑΒΕΤΑΙ η ΜΠΑΖΙΑΝΑ
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει επισκεφθεί ως Βασίλισσα η Ελισάβετ. Και η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωτότοκου γιού της Πρίγκιπα Καρόλου έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν θεωρείται τυχαία ιστορική.
Η «παγωμάρα» εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας απέναντι στην Ελλάδα πηγαίνει πολύ πίσω. Όταν, ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου που γεννήθηκε ως πρίγκιπας στην Κέρκυρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει κακήν κακώς την χώρα μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1923 μαζί με τον πατέρα του Πρίγκιπα Ανδρέα ο οποίος πολέμησε τους Τούρκους και τελευταία στιγμή απέφυγε την εκτέλεση. Οι σχέσεις με την βασιλική οικογένεια επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν οι Έλληνες αποφάσισαν την κατάργηση της Μοναρχίας το 1974.
Ο Κάρολος σε μια επίθεση αγάπης προς την Ελλάδα, που δεν πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση υποκριτική θα επιχειρήσει να σπάσει τον πάγο και να δείξει ότι υπάρχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας που αγαπούν την Ελλάδα. Δεν είπε τυχαία ότι η Ελλάδα είναι στο αίμα του και θύμισε πόσο τυχερός είναι που έχει έρθει στην χώρα μας τόσες φορές.
Πρέπει επιτέλους το Μπάκινγχαμ να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα
Εδώ το έκανε ο Κωνσταντίνος. Αυτό αναφέρει στον Guardian ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστόουν που είναι επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics. Εξηγεί ότι η επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση του οίκου των Γουίνδσορ να αφήσουν πίσω το παρελθόν αφού ακόμα και ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα εδώ και καιρό. Η επίσκεψη Καρόλου και Καμίλας γίνεται μετά από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης και έτσι τερματίζει μια παύση 45 ετών στην ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
*  Στην Αθήνα σήμερα Κάρολος και Καμίλα
Η επίσκεψη θα είναι ισοδύναμη αυτής αρχηγού κράτους
Για 48 ώρες το ζεύγος θα μείνει στην Αθήνα και η αντιμετώπισή τους θα είναι αντίστοιχη σε αυτήν που έχουν οι αρχηγοί κρατών. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος φέτος γίνεται 70 έχει αναλάβει όλα τα καθήκοντα της μητέρας του στο εξωτερικό. Μάλιστα, με την Βρετανία να είναι στον δρόμο της εξόδου από την ΕΕ ο Πρίγκιπας Κάρολος θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της χώρας του. Πρώτος στόχος, όπως λένε βρετανοί διπλωμάτες είναι η ενδυνάμωση της φιλίας και των σχέσεων των δυο χωρών.
Η αγάπη του Καρόλου για την Ορθοδοξία
Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του, ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει χτίσει εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα. Διακοπές τώρα και στο παρελθόν αλλά και η αγάπη του για την μελέτη των θρησκειών και ιδιαίτερα για την Ορθοδοξία και οι συχνές ιδιωτικές επισκέψεις στο Άγιο Όρος το μαρτυρούν αυτό. Όπως και η συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Κάρολος είναι εκείνος που έβγαλε σε δημοπρασία πίνακές του για να συνεγκεντρώσει χρήματα για την διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών στην αγαπημένη του Μονή Βατοπεδίου στον Άθω. Άλλωστε η γιαγιά του Αλίκη ήταν καλόγρια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.
Στο αφιέρωμα του Guardian υπάρχει η εξής σημείωση: «Το ότι έλαχε σε μια αριστερή κυβέρνηση να φιλοξενήσει το Πριγκιπικό ζευγάρι δεν έχει περάσει ασχολίαστο από πολλούς. Όμως, ο ενθουσιασμός είναι κάτι παραπάνω από ορατός, σημειώνει η εφημερίδα, αφού η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα θα ραφτεί από γνωστό οίκο μόδας για να τους τιμήσει στο δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  newsit
Με πληροφορίες από τον Guardian

***  Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την ΑΝΑΔΟΧΗ παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια! Για άλλη μια φορά ΠΡΟΔΙΔΕΙ την οικογένεια
 ~  Για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να προδώσει τους Έλληνες, την εκκλησία μας και την οικογένεια παίρνοντας θέση υπέρ της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ ψήφισε «Ναι» επί της αρχής και για το σύνολο των άρθρων πλην του άρθρου 8 ενώ ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία διότι πρόκειται για ένα κοινωνικό θέμα.
* Με λίγα λόγια για άλλη μια φορά σε ένα κρίσιμο θέμα η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να παραμείνει ουδέτερη, αλλά με τον τρόπο της υπέρ της ρυθμίσεως αυτής που στρέφεται κατά της ελληνικής οικογένειας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους τομεάρχες του κόμματος ότι θα ψηφίσει «όχι» στο 8 διότι θεωρεί ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη και τα παιδιά που ζουν με οικογένεια ομόφυλων ζευγαριών είναι πολύ πιθανόν να δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Δηλαδή και το όχι του θα είναι επειδή… η κοινωνία είναι πολύ συντηρητική κι όχι γιατί ο ίδιος διαφωνεί.
Να τον χαίρονται όσοι τον ψηφίζουν και λένε ότι πιστεύουν στην πατρίδα, στη θρησκεία και στην οικογένεια…

***  EMΦΥΛΙΟΣ στη Νέα Δημοκρατία; Πώς εμπλέκονται η Μονή Κύκκου και οι Ρώσοι;..
Ολομέτωπη επίθεση κάνει το antinews (που πρόσκειται στον κύκλο του Αντώνη Σαμαρά) στον Γ. Κουμουτσάκο. Το θέμα αφορά τη Μονή Κύκκου στην Κύπρο και τους Ρώσους.
Παραθέτουμε το άρθρο.
*  Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε η -σκληρή και σε υψηλούς λεκτικούς τόνους- κόντρα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τη Μονή Κύκκου, στην Κύπρο, με αφορμή το οικόπεδο που είχε παραχωρήσει, ουσιαστικά έναντι συμβολικού τιμήματος, στην Ελλάδα ο ηγούμενός της, με τον απαράβατο όρο, όμως, να κτίσει εκεί η χώρα μας την πρεσβεία της και την πρεσβευτική κατοικία της. Η πρεσβεία, ωστόσο, όχι μόνο δεν φτιάχτηκε, αλλά το 2013, η τότε κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να πούλησε (!) την έκταση. Τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχοντας ως στόχο να παραμένει το οικόπεδο – φιλέτο στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, επεδίωξε και πέτυχε, όπως δήλωσε ο ίδιος, συμφωνία με τον ηγούμενο Κύκκου, Νικηφόρο, το 2017. Μάλιστα, έχει πει πως ήδη βρέθηκαν τα σχετικά κονδύλια για την ανέγερση της πρεσβείας μας. Αίφνης, ωστόσο, η Μονή Κύκκου, «άδειασε» την Αθήνα, πουλώντας, έναντι του πολύ υψηλού τιμήματος των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οικόπεδο σε ρωσικό fund (!). Να σημειωθεί πως, στο μεταξύ, η Μονή Κύκκου, το 2013, με «πρόσχημα» το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε βγάλει το οικόπεδο στο σφυρί, είχε προσφύγει στην κυπριακή Δικαιοσύνη, πετυχαίνοντας το 2017 απόφαση, σύμφωνα με την οποία, το οικόπεδο έπρεπε να επιστραφεί στη Μονή.
Βέβαια, για την πολυετή δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται έως σήμερα, μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δυο πλευρές. Από τη μια η Αθήνα που δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και το 2013 πήγε να πουλήσει το «φιλέτο», και από την άλλη η Μονή Κύκκου που έδειξε πρωτοφανή πρεμούρα για να το δώσει σε Ρώσους. Σε αυτό το σκηνικό συνέβη το εξής πρωτόγνωρο. Εκλήθη εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σε ξένο Δικαστήριο για να καταθέσει, κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου της Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη. Προφανώς, ουδείς ανέμενε ότι ο Ν.Κοτζιάς θα κατέβαινε στην Κύπρο για να καταθέσει. Πόσο μάλλον, αφού ουδέποτε στο παρελθόν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε κάνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα για τέτοιου είδους διαφορές. Κάτι που δείχνει τη βαρύτητα που δίδει το υπουργείο Εξωτερικών στην υπόθεση, αλλά και το ότι έχει εκλάβει ως απαράδεκτη κίνηση το «άδειασμα» της Ελλάδας από σημαντικούς εκκλησιαστικά και ισχυρούς οικονομικά και πολιτικά κύκλους στη Μεγαλόνησο, προς όφελος ξένου fund.
Η Νέα Δημοκρατία, αντί να στηρίξει αυτή την κίνηση, δια του τομεάρχη της των Εξωτερικών, και πρώην διπλωμάτη μάλιστα που οφείλει να ξέρει αυτά τα θέματα, Γιώργου Κουμουτσάκου, έσπευσε να κατηγορήσει τον Ν.Κοτζιά ότι «έχασε την ψυχραιμία» του, «διέσυρε τον ίδιον και την εικόνα της Ελλάδας στην Κύπρο», ενώ τον εγκάλεσε για «τις αυταρχικές και αλαζονικές αντιδράσεις του». Γιατί τον εγκαλεί; Διότι πήγε στην Κύπρο ώστε να μην χάσει η Ελλάδα το οικόπεδο; ‘Η επειδή τα έσουρε στον δικηγόρο της Μονής, τη στιγμή που αυτός απευθυνόταν σε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας (σε κείνον μάλιστα που διαπραγματευόταν μόλις προ μηνών το Κυπριακό) λες και είχε μπροστά του κάναν Δήμαρχο κυπριακής κωμόπολης;
Σκάνδαλο
Η ΝΔ, προτού τοποθετηθεί, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η περίεργη υπόθεση του οικοπέδου – φιλέτο στη Λευκωσία αναδύει οσμή σκανδάλου, πίσω από το οποίο, προς το παρόν, είναι άγνωστο ποιοι βρίσκονται. Πολύ περισσότερο, κάποιοι πρέπει να απολογηθούν διότι, ενώ ήξεραν ότι η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να οικοδομήσει στο οικόπεδο την πρεσβεία της, και ότι στην αντίθετη περίπτωση θα έχανε το οικόπεδο και θα το ξανάπαιρνε η Μονή Κύκκου, όχι μόνον το ενέταξαν προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το 2013 αποφάσισαν να το πουλήσουν.
Σήμερα, το Antinews αποκαλύπτει ότι η μεγάλη κυπριακή εταιρεία real estate, Tofarco, η οποία υποστηρίζει ότι της είχε πουληθεί το 2013 το οικόπεδο, έστειλε περίπου προ μηνός στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτο, επιστολή, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον εγκαλεί, διότι, ενώ υποστηρίζει ότι είχε αγοράσει έναντι 8,3 εκ. ευρώ το οικόπεδο στο παρελθόν, η Αθήνα δεν την πληροφορεί για την εξέλιξη της διαφοράς του ελληνικού Δημοσίου με την Μονή Κύκκου. Χαρακτηριστικά, σε ένα σημείο της επιστολής της αναφέρει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σε επιστολή του προς την εταιρεία, τον Αύγουστο του 2013, την καλούσε «να παρατείνει την εγγυητική επιστολή της», δίνοντας παράλληλα «διαβεβαιώσεις ότι οι αξιώσεις της Μονής Κύκκου ήταν εξωπραγματικές» και ότι «σύντομα το πρόβλημα θα λυνόταν».
~  Κοντολογίς, η ελληνική πλευρά έγραφε τότε ότι η διαφορά οσονούπω θα λήξει και το «φιλέτο» θα καταλήξει στην εταιρεία, η οποία είναι άγνωστο που θα το «έσπρωχνε» στη συνέχεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μικρή μερίδα του ελληνικού Τύπου της εποχής, τότε την έκταση διεκδικούσε στενός συγγενής του νυν προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, αλλά το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να το πουλήσει στην Tofarco, η οποία έδινε δυο εκ. ευρώ περισσότερα. Τότε, λοιπόν, με «επιχείρημα» την πώληση, καθώς και ότι η Ελλάδα αθέτησε τον ρητό όρο να οικοδομήσει εκεί πρεσβεία και οικία, η Μονή Κύκκου προσέφυγε στην κυπριακή Δικαιοσύνη.
Το δικαστήριο άρχισε το 2016 και η απόφασή του βγήκε τον Φεβρουάριο του 2017. Προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει την έκταση από τη στιγμή που θα πάρει πίσω τα χρήματα τα οποία είχε καταβάλει στο παρελθόν συν τους τόκους από το 1999 (περισσότερα από δυο εκ. ευρώ – είχε δώσει 800 χιλιάδες ευρώ). Στο μεταξύ, το οικόπεδο που είχε δοθεί έναντι αυτού του χαμηλού, συμβολικού τιμήματος, αποτιμάτο περί τα εννέα εκ. ευρώ. Να σημειωθεί πως πρόκειται για ιδιαιτέρως προνομιακή περιοχή, όπου βρίσκονται και άλλες πρεσβείες, όπως αυτή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Δεν πέρασαν, όμως, παρά μερικοί μήνες, και η Μονή Κύκκου, με συνοπτικές διαδικασίες βρήκε ταχύτατα αγοραστή, ένα από τα πολλά ρωσικά fund που δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο, που έδιδε περί τα 10 εκ. ευρώ.
Άραγε, για όλα τα παραπάνω απαράδεκτα, δεν νοιώθουν κάποιοι ότι πρέπει να απολογηθούν, διότι εξέθεσαν τη χώρα; Η ΝΔ, από τη μεριά της, δεν θα έπρεπε να τους «χαϊδεύει», ούτε και να αλείφει βούτυρο στο ψωμί κάποιων πλούσιων Ρώσων «ολιγαρχών» (;), με τις ανακοινώσεις της. Προέχει το εθνικό συμφέρον.
Πρεμούρα για το ρωσικό fund
Ο υπουργός Εξωτερικών, πάντως, θεωρώντας, ως όλα δείχνουν, ότι το «δωρηθέν» οικόπεδο δεν πρέπει να πάει χαμένο και ότι είναι ευκαιρία να αποκτήσει εκεί η Ελλάδα ιδιόκτητη πρεσβεία, δεν πήρε τα χρήματα που όριζε η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου. Πιθανότατα, για να μην νομιμοποιήσει την επιστροφή του οικοπέδου στη Μονή. Παράλληλα, μετά την δικαστική απόφαση, έσπευσε να συναντηθεί το Μάρτιο του 2017, με τον ηγούμενο της Μονής. Εκεί, παρουσία και του πρέσβη μας στην Κύπρο, κατά τα λεχθέντα του υπουργού, επήλθε συμφωνία. Ωστόσο, έντονη είναι η υποψία ότι κάποιοι «κύκλοι» στη Λευκωσία πίεζαν για να περάσει το οικόπεδο σε άλλα χέρια, και μάλιστα ήδη είχαν βρει αγοραστές. Έτσι, ξεκίνησε νέος γύρος δικαστικής αντιπαράθεσης, με τη Μονή να διεκδικεί την υλοποίηση της δικαστικής απόφασης και να ζητάει να επιστραφεί το οικόπεδο σε αυτήν. Να σημειωθεί ότι σε αυτό εναντιώθηκε ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Μάλιστα, η Μονή Κύκκου, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη βιασύνη, εν μέσω θέρους, στις 23 Αυγούστου 2017, υπέγραψε συμφωνία για την πώληση του οικοπέδου «με την ξένων συμφερόντων κυπριακή εταιρεία Senaberg Finance Ltd». Βέβαια, σύμφωνα με τα δεδομένα που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, στην ταυτότητα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν παρουσιάζονται παρά οι διαχειριστές της. Ως συνήθως στην Κύπρο δικηγόροι, γνωστοί παράγοντες ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, με συχνές εμφανίσεις σε δεξιώσεις και εκδηλώσεις προς τιμήν της Ρωσίας στην Κύπρο.
Ο Ν.Κοτζιάς, εμφανιζόμενος τη Δευτέρα στο Δικαστήριο στη Λευκωσία, προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες. Αφενός απέφυγε τη ρήξη με μια σημαντική εκκλησιαστική «δύναμη», όπως η Μονή Κύκκου, αφετέρου άφησε σαφή υπονοούμενα για την «περίεργη» υποστήριξη των ρωσικών funds που θέλουν να αγοράσουν το οικόπεδο. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω ατάκες του: «Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος», είπε για τον δικηγόρο της Μονής, Κ.Βελάρη. «Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμό. Ο ηγούμενος μου είχε πει με δάκρυα στα μάτια ότι θέλει να ξυπνά το πρωί και να βλέπει απέναντί του την ελληνική σημαία από την πρεσβευτική κατοικία». Σχετικά με τον ισχυρισμό του δικηγόρου ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη πουλήσει το οικόπεδο, είπε: «Δεν το πουλήσαμε. Και υποψιάζομαι ότι ο κ.Βελάρης το έταξε σε άλλα funds».
Πάντως, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημόσια κόντρα στα κυπριακά Δικαστήρια, στη Μεγαλόνησο εκδηλώθηκε θύελλα φημολογίας, σύμφωνα με την οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικόπεδο – φιλέτο επεδείκνυαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν επιχειρηματικοί κύκλοι, που διαθέτουν στενές σχέσεις διαπλοκής με ισχυρούς πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, είχαν κατηγορηθεί ότι, παρά τα capital controls, έβγαζαν σωρηδόν από το νησί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και… ρούβλια (!). Τα ίδια πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται και σε μαζικές μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στην Κύπρο.

***  Τι ‘κρύβουν’ οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων και τα ΜΜΕ για τα ΕλληνοΤουρκικά;..
   Υπάρχει ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο δεν παρουσιάζεται στα ΜΜΕ παρόλου που κατά καιρούς καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι ένας δείκτης που αφορά τα ελληνοτουρκικά και πραγματικά απορούμε για ποιο λόγο δεν παρουσιάζεται.
Ο δείκτης αφορά την αισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία.
Μπορεί η απαισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομία ή για το πολιτικό μας σύστημα να είναι έκδηλη ωστόσο αν ρωτήσεις στην περίπτωση που γίνει πόλεμος με την Τουρκία, ποιος θα νικήσει, μόνον το 17% πιστεύει πως θα νικήσει η Τουρκία. Το 42% θεωρεί βέβαιη την νίκη της χώρας μας και ένα 8% θεωρεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους συμμάχους. Υπέρ της “ισοπαλίας” τάσσεται το 13%.
 ~ Φυσικά εμείς απλά αναφέρουμε τα ποσοστά όπως καταγράφονται διαχρονικά χωρίς όμως, να ερωτούνται οι Έλληνες για ποιο λόγο είναι τόσο αισιόδοξοι.
Θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε τους λόγους καταγεγραμμένους. Με αυτά που τώρα έχουμε στα χέρια μας είναι πως πρόκειται για πίστη κι εμπιστοσύνη.
Μήπως λοιπόν το σύστημα να μην προωθεί την ηττοπάθεια (ούτε φυσικα και την υπεραισιοδοξία) και το φόβο ;

*** Εγκρίθηκε το επίμαχο άρθρο για την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια
 Σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν
~ Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8. 
~ Λίγο νωρίτερα, ψηφίστηκε επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».
Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

***  Έτοιμη η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Την Τρίτη στον Α.Λιάτσο ο Κ. Βελόπουλος θα τα πει όλα
 ~  Αποκαλυπτικός θα είναι ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή του Αιμ. Λιάτσου, «Κontra 24».
O πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα παρευρεθεί στο πάνελ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15/05 και θα μιλήσει για τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ, θα προχωρήσει και σε αποκαλύψεις που θα συζητηθούν.

***  ΟΡΓΗ! Οι Τούρκοι μας ΕΚΛΕΨΑΝ και τη ΦΕΤΑ – Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα… (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Οργή έχει προκαλέσει στους Έλληνες του εξωτερικού άλλη μια κλοπή ελληνικού προϊόντος από την Τουρκία.
Δεν έφτανε που κλέβουν και διαστρεβλώνουν την ιστορία μας, τώρα θέλουν να κλέψουν άλλο ένα προϊόν μας (ένα από τα πολλά). Αυτή τη φορά δεν δίστασαν να παράγουν «τουρκική» φέτα.

***  ΟΡΓΗ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από την αλλαγή ωραρίων των Lidl…
Σε αναπροσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματός της στον Πειραιά που βρίσκεται στην Αλιπέδου προχώρησε η αλυσίδα Lidl. Πλέον το συγκεκριμένο κατάστημα ανοίγει στις 7 το πρωί…
από 8 το πρωί που είθισται να ξεκινούν τη λειτουργία τους τα οργανωμένα δίκτυα τροφίμων. Η αλλαγή αυτή, όπως ανέφεραν στο Capital.gr πηγές της αλυσίδας, ελήφθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές σε μια περιοχή η οποία «ξυπνά» λόγω και πλοίων πολύ πρωινές ώρες.
Η συγκεκριμένη απόφαση, προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΥΙΕ), η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την αλυσίδα ότι «έσπασε το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8.00 πμ.”
Τι ισχύει όμως; Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3377/2005 η έναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων, δεν επιτρέπεται πριν από την 05.00′, μετά την οποία είναι ελεύθερη. Οπότε με βάση τη νομοθεσία, η Lidl όπως και κάθε άλλη αλυσίδα και κατάστημα, έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματά τους από τις 5 το πρωί. Αυτό που φοβάται η ΟΙΥΕ είναι ότι αυτή η κίνηση Lidl «θα εξωθήσει”, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «τους ανταγωνιστές και τις εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, σε ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσει τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσει ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζόμενους και θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση τους.”
*    Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας και δη τουριστικές, αρκετά καταστήματα ακόμη και αυτά που ανήκουν στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένουν ανοικτά πέραν του «παραδοσιακού” ωραρίου λειτουργίας. Στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής το κατάστημα της αλυσίδας Μασούτη κλείνει στις 11 το βράδυ.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αλυσίδες, όπως η 24shopen (σ.σ. αναπτύσσεται στην Αττική) που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα 24ωρες το 24ωρο. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς τα 24ωρα καταστήματα εκμεταλλεύονται τις γκρίζες ζώνες του συστήματος. Δηλαδή για να λειτουργήσουν πέραν του ωραρίου έχουν βγάλει περισσότερες της μίας άδεια προκειμένου να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες προϊόντων που πωλούν και τέτοιες άδειες π.χ. χώρος εστίασης που να τους επιτρέπουν το διευρυμένο ή και 24ωρο ωράριο λειτουργίας. Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν και άλλα δίκτυα βλπ. καταστήματα ευκολίας αλλά και mini market που φιλοξενούνται στα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Με αφορμή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η ΟΙΥΕ βάζει στον διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις ενώ καλεί τις ελεγκτικές αρχές του ΣΕΠΕ να κινητοποιηθούν. Πηγές από τη Lidl σημείωναν στο Capital.gr πως οι εργαζόμενοί της πληρώνονται το κάθε επιπλέον λεπτό υπερωρίας. Το ερώτημα είναι αν αυτό ισχύει σε όλο το εύρος της αγοράς και με ποιους όρους και πως πληρώνονται οι εργαζόμενοι εκείνοι που δουλεύουν τις Κυριακές και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. capital.gr

***  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ! Ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Χαμηλά τοποθετούν οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών τον «πήχη» των εσόδων από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξαιτίας του μηδενικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των επενδυτών.
Το θέμα βρέθηκε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν τα στελέχη του ελληνικού υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών σε μία ευρύτερη συζήτηση που έγινε για την πορεία των πλειστηριασμών οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη τα ελληνικά στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να καταφέρει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων να βάλει στα ταμεία της φόρους και πρόστιμα που έχουν μείνει απλήρωτοι». Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα 15 ακίνητα οφειλετών της εφορίας που βγήκαν για πρώτη φορά στο σφυρί δεν προσέλκυσαν κανένα αγοραστή.
Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να κηρυχθούν άγονοι.
Ούτε ένας δεν θέλησε να αποκτήσει μια μεζονέτα 130 τ.μ. στη Βάρη με τρία πάρκινγκ σε τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ, ένα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ και δύο οικόπεδα στην περιοχή του Ψυρή.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, το Δημόσιο αφήνει τους πλειστηριασμούς να κηρυχθούν άγονοι.
Και έχει σοβαρό λόγο που το κάνει.
Για όλα τα ακίνητα που εκποιούνται, η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.
Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή θα βγαίνουν στο σφυρί σε χαμηλές τιμές και έτσι εκτιμάται ότι θα βρεθούν αγοραστές που θα τα αποκτήσουν και από το τίμημα θα εισπράξει η Εφορία
Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο».
Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Άρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.
*  Την ερχόμενη Τετάρτη το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) θα βγάλει στο σφυρί δυο ακόμα ακίνητα οφειλετών:
– Ένα κατάστημα 185,44 τμ μαζί με την υπόγεια αποθήκη 216,44 τ.μ. στον Πειραιά με τιμή πρώτης προσφοράς 121.000 ευρώ. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρεία «ΑΦΟΙ ΧΑΛΑΡΗ ΑΕ που χρωστάει στην εφορία το ποσό των 5,064 εκατ. ευρώ. Βέβαια εκτός από το ΚΕΜΕΕΠ στο ακίνητο αυτό έχουν εγγράψει προσημείωση η πρώην εμπορική τράπεζα, η Αθηναϊκή Ζυθοποϊια, το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, το Τελωνείο Ελευσίνας, οι Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά και Ε΄Πειραιά.
-Ένα αγροτεμάχιο 24.753 τ.μ. με ένα βιομηχανικό κτήριο 5.094,60 τμ. που ανήκει στην μεταφορική εταιρεία ΙΜΑΚΟ η οποία έχει οφειλές 30,22 εκατ. ευρώ. Η τιμή πρώτη προσφοράς ανέρχεται σε 982.000 ευρώ αλλά στην ουρά για να εισπράξουν στην περίπτωση που καρποφορήσει ο πλειστηριασμός βρίσκονται οι τράπεζες που έχουν προσημειώσει το ακίνητο.
Πάντως η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών έχει πάρει φωτιά.. Αύριο, μεθαύριο και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί 566 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν συνολικά 2.309 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Καθημερινά φορτώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέοι πλειστηριασμοί με τον αριθμό αυτών που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου να φθάνει τους 4.902.
Μάριος Χριστοδούλου για το bankingnews.gr

***  ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!Είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα στον πλανήτη στην τιμή της βενζίνης
«Φωτιά» στο κόστος της βενζίνης βάζουν οι διεθνείς εξελίξεις… Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα ράλι στην τιμή της αμόλυβδης, η οποία αγγίζει τα 1,60 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στις Κυκλάδες έχει… σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ.
Μάλιστα η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει την 6η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου (μπρεντ) έκλεισε τη Δευτέρα 7 Μαΐου στα 76,17 δολάρια το βαρέλι, όταν πέρυσι το βαρέλι κυμαινόταν στα 47 δολάρια. Οι αναλυτές αποδίδουν την κατακόρυφη αυτή αύξηση σε ένα κράμα εξελίξεων, π.χ. στην αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην κρίση στη Βενεζουέλα κ.λπ.
Οι δε πρατηριούχοι στην Ελλάδα αναφέρουν πως δεδομένης αυτής της αύξησης οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο… τσουχτερές. Αν κάτι τις συγκρατεί, για την ώρα, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως αναφέρουν, που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή ότι σε κάποια πρατήρια τα καύσιμα διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οπότε κάποια πρατήρια προκειμένου να πουλήσουν ακολουθούν αυτή την τάση, ακόμη και αν το κέρδος τους είναι ελάχιστο.
«Οταν, πέρυσι, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,48 ευρώ το λίτρο και φέτος είναι 1,58 στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 6,75%. Είναι πολύ μικρή η αύξηση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του αργού», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στον «Ε.Τ.», Γιώργος Ασμάτογλου. Ο ίδιος εξήγησε πως στη διαμόρφωση της τιμής παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες (ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, χρηματιστηριακό προϊόν με διακυμάνσεις, π.χ. αυτή την περίοδο είναι πολύ χαμηλά κ.λπ.).
* Με αυτά τα δεδομένα, «και πάλι καλά να λέει ο καταναλωτής», όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, «που βρίσκει να αγοράσει βενζίνη με 1,57-1,59 στα μεγάλα αστικά κέντρα». Η δυσκολία έγκειται, όπως είπε, στη νησιωτική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 17% που είναι σήμερα σε 24% από 1.7.2018. «Θα δούμε τιμές 1,70-1,75 στη Λέσβο. Στις Κυκλάδες, όπου ισχύει ο ΦΠΑ στο 24% από πέρυσι, καταγράφονταν τιμές της τάξεως του 1,72-1,75 από το 2017, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 1,80-1,82 για την απλή αμόλυβδη και στα 1,92-1,95 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη 100 οκτ., δηλαδή κοντά στα 2 ευρώ. Ας μην εθελοτυφλούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με στοιχεία (πίνακας 1, 7.5.2018) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στις Κυκλάδες, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται σε 1,82 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,739 ευρώ το λίτρο, η Σάμος (1,729), η Ευρυτανία (1,672) κ.λπ.
Στο «μέτωπο» του diesel κίνησης ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 1,364 ευρώ το λίτρο (πίνακας 2). Και σε αυτό το καύσιμο διατηρείται η παραπάνω κατάταξη, δηλαδή στις Κυκλάδες (1,529 ευρώ το λίτρο) βρίσκει κανείς το ακριβότερο diesel κίνησης. Επονται τα Δωδεκάνησα (1,474 ευρώ το λίτρο), η Σάμος (1,470 ευρώ το λίτρο) και η Ευρυτανία (1,443 ευρώ το λίτρο).
Στην περίπτωση του υγραερίου κίνησης, ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 0,801 ευρώ το λίτρο (πίνακας 3). Πιο ακριβά πωλείται στη Χίο (0,989 ευρώ το λίτρο). Στη δεύτερη θέση είναι η Κέρκυρα (0,966 ευρώ το λίτρο), στην τρίτη οι Κυκλάδες (0,952 ευρώ το λίτρο) κ.ο.κ.
Οπως σημειώνεται στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), για σήμερα Τετάρτη (9/5) περιμένουμε, με κάθε επιφύλαξη, αυξήσεις στις τιμές όλων των καυσίμων, και αύξηση στο υγραέριο.

Διεθνής κατάταξη
Με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Global Petrol Prices (7.5.2018) η Ελλάδα, με 1,89 δολάρια το λίτρο, έχει την 6η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο – συγκατοικεί στην ίδια θέση με τη Δανία. Πιο «τσιμπημένη» είναι η τιμή της βενζίνης σε Ισλανδία (2,10 δολάρια το λίτρο), Χονγκ Κονγκ (2,09 δολάρια), Νορβηγία (1,99 δολάρια), Μονακό (1,95 δολάρια) και στις Κάτω Χώρες (1,94 δολάρια). Σημειώνεται πως η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο ανέρχεται σε 1,15 δολάρια ανά λίτρο.
Ιωάννα Φεντούρη
ifentouri@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

*** TA  VIDEO ΜΑΣ  ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ :
1~* Στη Ι Μ  Χιλανδαρίου  35 000 Ευρώ  2018:
 https://youtu.be/G0HZoZI3ceE  .-
~*ΛΕΩΦΟΡΕΊΟ   στη Λέσβο με Αράβικες πινακίδες 2018:
https://youtu.be/5O4WJQi2Y7I   .-
~*ΗΦΕΣΤΕΙΟ ΚΥΛΑΟΥΕΑ  2018  ΧΑΒΑΪ:
 https://youtu.be/5Fnni9d-Ek0 .-
~* Η Σύμβαση  1951 για  μετανάστες:
 https://youtu.be/j1OMDUQgvCw  .-
5~*Ο  Σταυρός των Ορθοδόξων  2018:
https://youtu.be/t1LGl26ZUag  .-
~*ο Γιώργος Κυρίτση  ντροπή του 2018: .-
 https://youtu.be/AQBAupL_GfY  .-
~*Η Αξία του σταυρού :
https://youtu.be/gdUhLCvJiI4  .-
~*ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ 2018:
https://youtu.be/1re61HnTxe0 .-
~*ΤΣΙΡΩΝΗΣ  δήλωσε 2018:  
https://youtu.be/-KSfiofNfEE .-
10~*Μουσουλμάνος στη Γερμανία  2018:
 https://youtu.be/4juDEfwEl8Y .-
~*Αυτοί είναι όλοι φίλοι   Γι΄ αυτό "EΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ" ! 2018   001: https://youtu.be/b7faIUHbwvk .-
~*Αλήθειες από Κ  Βελόπουλο βουλευτής το  2008:
 https://youtu.be/dz7iPdhrBt0  .-
~*Σοφές κουβέντες από μια Ελληνίδα  γιαγιά  2018:
https://youtu.be/folY3PGwbRw  .-
~*Για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια  Άρθρο 8  διαφοροποιήσεις   09/05/2018: https://youtu.be/cpWZSuXUb-0  .-
15~*  Ελληνική Λύση  και Ν Δ   2018:  
https://youtu.be/GlQGz5rFabQ  .-
~*Βελόπουλος 35 000 Ευρώ  στην μονή Χιλανδαρίου  2018:

https://youtu.be/31YCWWNxroQ  .-
~*Αντί να πολεμούν Ερντογάν   2018:

https://youtu.be/7Q_qfCFHDBE .-
~*Ο  Κ  ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Βουλή το 2008  έλεγε:

https://youtu.be/JyLZ0ImWm9I  .-
~*ΟΡΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ στην Ελλάδα μας  2018:
https://youtu.be/Xlj7fArllvg .-
20~*Η  ΗΠΑ  θέλουν ένα ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ   2018:

 https://youtu.be/SMd2EKpMzlY .-
~*ΧΑΜΟΣ στη Βουλή  2018

https://youtu.be/OoBDvfeNo4E  .-

***

 
~**  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
 
~*  Aποκαλύψεις Πέτρου Κωνσταντινέα στην εκπομπή «Η δίκη στον Σκάι»
 
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ήταν για πολλοστή φορά προσκεκλημένος  στην αθλητική εκπομπή «Η δίκη στον Σκάι», που παρουσιάζει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Εκεί ο κ. Κωνσταντινέας έκανε σημαντικές αποκαλύψεις που αφορούν στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Νέος Άρις  είναι ένα σωματείο που δεν υφίσταται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ)!
Επίσης, τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ είχε καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκισης μ’ αναστολή λόγω βιαιοπραγίας σε  διαιτητή, ενώ μίλησε και για την προσφυγή που έκανε στην ΕΠΟ η ομάδα – παράταξη του Τάκη Βασιλόπουλου για παραβίαση του καταστατικού στις εκλογές της ΕΠΣΜ.
Έκανε δε λόγο και για την κάρτα υγείας ποδοσφαιριστή, αποκαλύπτοντας ότι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Καλαμάτα το διαιτητικό στέλεχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και παλιός διαιτητής Μάλαμας Τεβεκέλης και συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΕΠΣΜ. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινέας είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τεβεκέλη και όταν τον ρώτησε γιατί βρέθηκε στην Καλαμάτα, αυτός απάντησε ότι ήρθε για «σκουτινγκ»!
 
 ~*  Η ΑΕΚ εφέτος ήταν γενναία
Στου καιρού το ρέμα
 Παρατεταμένη πορεία «καλού φεγγαριού» διανύει εφέτος η δημοφιλής ΑΕΚ στα δύο σημαντικότερα αθλήματα. Πρώτα, κατέκτησε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εντελώς δίκαια, αν και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν (ερήμην της «Ένωσης») χαρακτηρίζονται τριτοκοσμικές και σίγουρα άθλιες. Ακολούθησε η νίκη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ (με νίκες τόσο επί του Ολυμπιακού όσο και επί του Παναθηναϊκού), για να κλείσει η πορεία στο εν λόγω άθλημα αργά προχθές στο ΟΑΚΑ με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, στη δεύτερη σε σημασία διοργάνωση της «Γηραιάς ηπείρου», με νίκη επί της γαλλικής Μονακό. Μια Μονακό την οποία οι ειδικοί του αθλήματος είχαν χαρακτηρίσει φαβορί.
Τι απομένει; Ένας ακόμη τελικός για την ιστορική ομάδα, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ για το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Ελλάδας, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το προσεχές Σάββατο, στο ελάχιστα «αντικειμενικό» Ολυμπιακό στάδιο του Μαρουσιού, το οποία αποτελεί έδρα της ΑΕΚ.
Όσον αφορά στην επιτυχία στο ποδόσφαιρο, του λόγου μου ήμουν εντελώς βέβαιος πως το τρόπαιο θα καταλήξει στα χέρια του αρχηγού Πέτρου Μάνταλου (κάτι που συνέβη στη Ριζούπολη με νίκη επί του Απόλλωνα), επειδή αυτή η ομάδα διέθετε το πάθος και τη δίψα να φτάσει πρώτη «στη βρύση». Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύτηκε την ανυπαρξία του Παναθηναϊκού, τα περίεργα πειράματα με παίκτες και προπονητές του Ολυμπιακού και, τέλος, τις απρόβλεπτες μαγκιές του ηγέτη του ΠΑΟΚ σε μια στιγμή που θα έπρεπε να δείξει ψυχραιμία και σύνεση και όχι ό,τι, τέλος πάντων, βρισκόταν περασμένο στη δεξιά πλευρά της ζώνης του παντελονιού του!
Μέσα σε αυτό το χάος των αντιπάλων της, η ΑΕΚ είχε ηρεμία, υπομονή και «έναν τίγρη» στη μηχανή της, κατά κόσμο Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος, αφού πρωταγωνίστησε στην αλλαγή προσώπων στην ΕΠΟ, τήρησε ένα «σιωπητήριο», που αν δε σεβόσουν, θα έπρεπε να το φοβάσαι…
Να επανέλθω στην μεγάλη επιτυχία στο μπάσκετ. Οι οπαδοί τελευταίας σοδειάς πληροφορήθηκαν από τα αφιερώματα των ημερών, αλλά και  κινηματογραφημένα στιγμιότυπα σε ασπρόμαυρο φιλμ, ότι η ομάδα τους πριν ακριβώς από μισό αιώνα είχε καταφέρει τον ίδιο άθλο, τότε με αντίπαλο τη Σλάβια Πράγας στο καλλιμάρμαρο της Αθήνας, μπροστά σε 60.000 φιλάθλους. Ήταν μια πρώτη ευρωπαϊκή επιτυχία - σταθμός για το ελληνικό μπάσκετ, άθλημα σχεδόν άγνωστο τότε στη χώρα, και η παρουσία Αμερικανών σε ελληνικές ομάδες ένα ασύλληπτο όνειρο…
Για την ακρίβεια, το 1968 αγωνιζόταν στην ΑΕΚ ένας… Αμερικάνος, όχι από το Κλίβελαντ ή τη Μασαχουσέτη, αλλά από την ταπεινή (αλλά γενναία) ΧΑΝ Νικαίας: Ο Γιώργος Αμερικάνος, παίκτης σπουδαίος, σχεδόν εμβληματικός στα 26 του χρόνια, έχοντας πλάι του συμπαίκτες  με ψυχή λιονταριού: Χρήστο Ζούπα, Αίαντα Λαρεντζάκη, Γιώργο Τρόντζο και Στέλιο Βασιλειάδη, που αποτελούσαν τον πυρήνα της ιστορικής επιτυχίας.
  Γιώργος Αρκουλής


~* ΑΕΚ: Σηκώνεται το πρώτο πέταλο της Αγιά Σοφιάς Σηκώνεται το πρώτο πέταλο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μαζί με άλλες δύο εξέδρες
~  Οι εργασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια για την Αγιά Σοφιά συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ χτίζεται και τα έργα προχωρούν κανονικά. Μάλιστα, σιγά-σιγά η νέα έδρα της Ένωσης αποκτάει μορφή, καθώς σηκώνεται το πρώτο πέταλο.

***  Παναθηναϊκός: Προτεραιότητα Λουντ και Δώνης  Ο Παναθηναϊκός «τρέχει» να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Ρόμπιν Λουντ και τον Χρήστο Δώνη ώστε να προλάβει την επιβολή των κυρώσεων από την ΕΠΟ
~  Ο Παναθηναϊκός θέλει να προλάβει την επιβολή των κυρώσεων από την ΕΠΟ και να ανανεώσει τη συνεργασία του με τους Ρόμπιν Λουντ και Χρήστο Δώνη. Οι πράσινοι έχουν δώσει προτεραιότητα στις δύο περιπτώσεις αυτές τα συμβόλαια των οποίων λήγουν στις 30 Ιουνίου.


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΊΟΥ  2018 :
1~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  08  Μαΐου  2018 :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .-                                                                                                                     
2~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  09 Μαΐου 2018   :    http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
3 ~* Εφημερίδα Αρφαρά 2018
ΤΑ ΝΕΑ  μας , Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/05/2018-09-2018.html .- 

4~  

    
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6415  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3933  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14. 281   βίντεο   .-  
 

    
1~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
2~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-
3~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS     https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων   
4~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.
5~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .-                                                                                                        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου