ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008  ...
~
~**  Σήμερα Κυριακή 17-12-2017 το τελευταίο αντίο στην 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου  στο ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ στην Αιωνιότητα η Βασιλική μας ,,.....

Σήμερα Κυριακή 17-12-2017 ... το μεσημέρι  τα  χώματα των Αρφαρών θα δεχθούν και θα πουν το τελευταίο αντίο συγγενείς και φίλοι στη Βασιλική Λυμπεροπούλου, που έχασε τόσο άδικα και απρόσμενα ,. τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα έξω από τον ΟΑΕΔ. Η κηδεία  στις 3 το μεσημέρι στα Αρφαρά.
 ~ Άδικο !  Απίστευτο..κρίμα ...κρίμα ...κρίμα ..!.  Καλό σου ταξίδι Βασιλικούλα μας ! Ας  είναι ελαφρύ το χώμα των Αρφαρών . .... Αιωνία σου η μνήμη ! ,.Καλοτάξιδη ..για την αιωνιότητα... !  και οι άγγελοι να σε αγκαλιάσουν για τον παράδεισο της άλλης ζωής ! Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους  της!
~*Η ζωή είναι μια σειρά απο επιλογές. Η ζωή που ζείς, είναι το αποτέλεσμα αυτών.
~* Τα θερμά του συλληπτήρια στην οικογένεια της αδικοχαμένης Βασιλικούλα μας , ...και περιμένουμε από τους αρμοδίους να λάβουν εκείνα τα μέτρα που θα έχουν ως στόχο της πρόληψη - όσο είναι δυνατόν- ανάλογων τραγωδιών.  Δε θέλουμε  - πλέον- για ανάλογους θρήνους, δε θέλουμε να "στοιχειώνουν" τις σελίδες των τοπικών εφημερίδων ανάλογες ειδήσεις. Σ.Ν.Σ.
  ~* Εκ του οράν το εράν.  Αρχαιοελληνική παροιμία
*** Μαύρη Παρασκευή για τη Μεσσηνία – Έχασε τη μάχη και η 23χρονη Βασιλική
~ Θρήνος για δύο νέους από τη Μεσσηνία. Έφυγε από τη ζωή η 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου, η οποία νοσηλεύονταν στην εντατική του νοσοκομείο της Τρίπολης. Θρήνος και στην κηδεία του 26χρονου, Χρήστου Μάλαμα.
Στο πένθος έχει βυθιστεί η Μεσσηνία, καθώς την Παρασκευή έφυγε από τη ζωή η 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπουλου. Η άτυχη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στις 5 Δεκεμβρίου όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα, στο ύψος του ΟΑΕΔ. Η νεαρή είχε υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και νοσηλεύονταν στην εντατική του νοσοκομείο της Τρίπολης.
Την Παρασκευή, επίσης, κηδεύτηκε ο 26χρονος, Χρήστος Μάλαμας, ο οποίος κατέληξε την περασμένη Τετάρτη μετά από τροχαίο που είχε με τη μηχανή του στις 6 Δεκεμβρίου στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Και ο άτυχος 26χρονος έφερε βαριά τραύματα στο κεφάλι και νοσηλεύονταν στην εντατική του νοσοκομείου της Τρίπολης.
~**  Την Κυριακή το τελευταίο «αντίο» συγγενών και φίλων στην 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου
~ Την Κυριακή το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στην 23χρονη Βασιλική Λυμπεροπούλου, η οποία έχασε τη μάχη για τη ζωή της την Παρασκευή. Η κηδεία της νεαρής γυναίκας θα γίνει στα Αρφαρά, τον τόπο καταγωγής της.-

~17 Δεκεμβρίου
Δανιήλ του Προφήτου. Των αγίων Τριών Παίδων Ανανίου, Αζαρίου και Μισαήλ. Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης (1) του θαυματουργού, του εκ της νήσου Ζακύνθου (†1624). Οσιομαρτύρων Πατερμουθίου, Κόπριος και Αλεξάνδρου. Μαρτύρων Ιάκχου του Τριγληνού και Νικήτα του νέου. Οσίου ομολογητού Δουνάλε (Στεφάνου).
(1)Ο άγιος Διονύσιος καταγόταν από ευσεβή και αρχοντική οικογένεια της Ζακύνθου. Έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή Στροφάδων, όπου μελετούσε την Αγ. Γραφή. Θέλοντας να πάει στα Ιεροσόλυμα, μετέβη πρώτα στην Αθήνα. Εκεί τον άκουσε να κηρύττει ο Αρχιερέας των Αθηνών και τον θαύμασε τόσο που τον χειροτόνησε επίσκοπο Αιγίνης. Δούλεψε άγρυπνα, ακούραστα και ταπεινά για το καλό του ποιμνίου του. Αρρώστησε όμως και επέστρεψε στη Ζάκυνθο όπου μέχρι το 1579 ήταν προσωρινός επίσκοπος. Πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 17 Δεκεμβρίου 1624. Τάφηκε στη Μονή Στροφάδων. Το άγιο λείψανό του παραμένει ευωδιαστό και αδιάφθορο μέχρι σήμερα.
~ Καλή και Ευλογημένη Κυριακή! Eορτάζει ο Άγιος Διονύσιος εκ Ζακύνθου...

~  Στις 17 Δεκεμβρίου, εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του εκ Ζακύνθου του Θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε το 1547 μ.Χ. στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου.
Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος. Η οικογένειά του ήταν εύπορη. Οι γονείς του συμμετέχοντας στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησαν και αριστοκρατικό ιδίωμα. Ο Άγιος Διονύσιος, ανατράφηκε με τα διδάγματα του ιερού Ευαγγελίου. Γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή. Μόλις ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών. Κατόπιν έγινε μοναχός στη Μονή των Στροφάδων, λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ, όπου ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών.
Αργότερα, χειροτονήθηκε ιερέας παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις λόγω της βαριάς ευθύνης της ιεροσύνης, από τον επίσκοπο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, Θεόφιλο.  Έπειτα, το 1577 μ.Χ., πήγε στην Αθήνα, προκειμένου να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Αλλά ο τότε Μητροπολίτης Αθηνών, Νικάνορας, άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα και μετά από πολλές παρακλήσεις τον χειροτόνησε επίσκοπο Αιγίνης, δίνοντας του το όνομα Διονύσιος. Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επιτέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχτηκε πατέρας και διδάσκαλος του ποιμνίου του. Η φήμη του είχε διαδοθεί ευρύτερα, αλλά αυτός παρέμενε με διάκριση, απλός και ταπεινός επίσκοπος.
Σύντομα ασθένησε από τους πολλούς πνευματικούς κόπους και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα της επισκοπής στη νήσο Αίγινα. Επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 μ.Χ. ήταν προσωρινός επίσκοπος. Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε και με αγάπη κήρυττε και βοηθούσε τους κατοίκους του νησιού.
Οι οικογένειες Σιγούρου και Μονδίνου, φαίνεται να είχαν θανάσιμο μίσος και συχνές συμπλοκές μεταξύ τους. Σε μια από αυτές ο αδελφός του Αγίου, Κωνσταντίνος, δολοφονήθηκε. Στην προσπάθεια όμως να διαφύγει ο δολοφόνος του αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι που βρισκόταν ο Άγιος, χωρίς όμως να γνωρίζει τη συγγένεια με το θύμα. Όταν ο δολοφόνος έφτασε στη Μονή, ο Διονύσιος, που ήταν ο ηγούμενος, ρώτησε γιατί ζητεί καταφύγιο, αφού κανονικά δεν επιτρέπετο να εισέλθει. Ο ίδιος απάντησε πως τον κυνηγούσαν οι Σιγούροι, ενώ μετά από διαρκείς ερωτήσεις ομολόγησε πως δολοφόνησε τον Κωνσταντίνο Σιγούρο. Ο Διονύσιος παρά τη θλίψη του, όχι μόνο έκρυψε τον δολοφόνο αλλά και τον φυγάδευσε. Έτσι με αυτόν τρόπο κατάφερε να αποτρέψει ένα ακόμα έγκλημα και ταυτόχρονα να δώσει τη δυνατότητα μετάνοιας στον δολοφόνο, παρά την πικρία για το χαμό του αδελφού του, δίνοντας ένα παράδειγμα συγχωρητικότητας και υψηλής εφαρμογής της Χριστιανικής αρετής. Για τον λόγο αυτό ονομάστηκε: «Άγιος της Συγνώμης».
Ο Διονύσιος πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 17 Δεκεμβρίου 1622 μ.Χ. Τάφηκε στη Μονή Στροφάδων και κατά την εκταφή το ιερό λείψανό του βγήκε ευωδιαστό και άφθορο.
Στις 24 Αυγούστου του 1717 μ.Χ. μετακομίσθηκε το Σεπτό Σκήνωμά του στη Ζάκυνθο για να προστατευθεί από τους πειρατές. Το 1764 μ.Χ. εναποτέθηκε οριστικά στην ομώνυμη Μονή, που έχτισαν οι Μοναχοί των Στροφάδων. Από τότε το Σεπτό Σκήνωμά του αποτελεί μέχρι σήμερα πόλο έλξεως χιλιάδων προσκυνητών και πηγή συνεχών ιάσεων και θαυμάτων.
Τέτοια πρότυπα έχουμε ασφαλώς ανάγκη, και στις μέρες μας. Για να δικαιούται ο κόσμος να ελπίζει και να δοξολογεί το Θεό ότι είναι μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα δια των αγίων και μαρτύρων της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου    dogma.gr

** «Τo έλεός σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου»
~ Ο ιερός Ψαλμωδός στον υπέροχο ει­κοστό δεύτερο (κβ΄) Ψαλμό παρου­σιάζει τον ως Καλό Ποιμένα, που ποιμαίνει με και τα λογικά πρόβατά Του και φροντίζει τίποτε να μη μας λείψει: «Κύριος ποιμαίνει με, και ουδέν με υστερήσει» (στιχ. 1).
~ Μία από τις ωραιότερες απεικονίσεις που χρησιμοποιεί είναι αυτή με την οποία παρουσιάζει το έλεος του Θεού ως ακούραστο δρομέα που καταδιώκει τον αν­θρωπο, για να τον λυτρώσει και να τον σω­­σει: «Το έλεός σου καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου» (στιχ. 6). Το έλεός Σου, Κύριε, θα με καταδιώκει όλες τις ημέρες της ζωής μου, και η Χάρι Σου θα επιμένει να βρίσκει διάφορα μέσα, ώστε και αν ακόμη εγώ φεύγω από κοντά Σου, να με συλλαμβάνει στο δίχτυ της σωτηρίας.
Πόσο πολύ μας συγκινεί η ευσπλαχνία του Θεού! «Ο Θεός ημών ελεεί» (Ψαλ. ριδ΄ [114] 5). Το έλεός Του μας πολιορκεί. Σαν άλλος ακούραστος δρομέας μας καταδιώκει όλες τις ημέρες της ζωής μας μέχρι την τελευταία μας αναπνοή.
Το έλεος του Θεού σε έκταση σκεπάζει ολόκληρο το σύμπαν, επεκτείνεται σε όλη τη δημιουργία. Αλλά και σε διάρκεια χρόνου παρέχεται συνεχώς σε όλα τα δη­μιουργήματα του Θεού και θα παρέχεται έως της συντελείας του αιώνος. Πόσο θαυ­μαστή είναι η σωτήρια καταδίωξη του Θεού! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριος, από τότε που είμαστε έμβρυα στα σπλάχνα της μητέρας μας μέχρι τον τάφο μας ελεεί διαρκώς. «Διηνεκώς ελεεί… αεί ελεεί, και ουδέποτε ίσταται τους ανθρώπους ευεργετών», σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος (PG 55, 399). Δεν παύει ποτέ να μας ευεργετεί. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε όλες τις ευεργεσίες του Θεού. Οι αφανείς ευεργεσίες Του είναι ασυγκρίτως περισσότερες!
Κι όταν εμείς με την ελεύθερη θέλησή μας φεύγουμε μακριά Του, το έλεος του Θεού δεν παραιτείται από τη σωτήρια καταδίωξη, χωρίς να παραβιάζει την ελευθερία κανενός. Εκείνους που αντιδρούν, δεν τους αναγκάζει. Ενώ εκείνους που έχουν καλή διάθεση, τους ελκύει με πολλή δύναμη κοντά Του: «Τους προαιρουμένους επισπάται μετά πολλής της σφοδρότητος» (PG 56, 162).
Κι όταν μετανοούμε, όπως ο άσωτος υιός, και ανταποκρινόμαστε θετικά στη σωτήρια καταδίωξή Του, με πόση αγάπη μας περιβάλλει! Δεν υψώνει τη φωνή Του, δεν χρησιμοποιεί την παιδαγωγική ράβδο Του, αλλά διανοίγει την πατρική Του αγκαλιά και μας δέχεται πάλι κοντά Του! Φορτώνεται στους ώμους Του το χα­­μένο πρόβατο και το φέρνει πάλι στο κοπάδι: «Επί τα όρη το πλανηθέν αναζητήσας και επί τοις ώμοις αυτό αναλαβών (τουτέστιν επί του ξύλου του σταυρού), τω Πατρί προσήγαγε»!
~ Να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα της σωτήριας καταδιώξεως του θείου ελέους: Όταν αμάρτησαν οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο, δεν επετίμησε ο Θεός τον Αδάμ λέγοντάς του: «Εις οίον πτώμα κατελήλυθας από τηλικούτου ύψους;»· πόσο χαμηλά έχεις πέσει από τόσο μεγάλο ύψος!, αλλά του είπε: «Αδάμ, που ει;»· Αδάμ, που είσαι; (Γεν. γ΄ 9). Πίσω από την ερώτηση αυτή διαφαίνεται ότι το έλεος του Θεού δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή τον Αδάμ και την Εύα, αλλά τους κατεδίωκε για να τους βοηθήσει να μετανοήσουν.
Με παρόμοιο τρόπο φέρθηκε ο Θεός και στον Κάιν. Για να τον βοηθήσει – μετά την απαράδεκτη θυσία που προσέφερε – να μη σκοτώσει τον αδελφό του Άβελ, του μίλησε στοργικά και του είπε: «Ήμαρτες; ησύχασον» (Γεν. δ΄ 7). Κι εδώ βλέπουμε ότι το έλεος του Θεού κατεδίωκε τον Κάιν. Ήθελε να τον συγκρατήσει, για να μη γίνει αδελφοκτόνος.
Να θυμηθούμε και τις προσπάθειες που έκανε ο Κύριος, για να βοηθήσει τον Ιούδα να μην Τον προδώσει. Αλλ᾿ «ο πα­­ράνομος Ιούδας ουκ ηβουλήθη συν­ιε­ναι»· δεν θέλησε να συνετισθεί. Όμως δεν ανταποκρίνονται, δυστυχώς, όλοι οι αν­­θρωποι στο έλεος του Θεού, όσοι ο­μως ανταποκρίνονται, σώζονται.
Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδει­γμα της καταδιώξεως του αποστόλου Παύλου. Ο πριν Σαύλος κυριεύθηκε από αχαλίνωτη μανία να καταδιώξει τους Χριστιανούς. Ξεκίνησε έφιππος για τη Δαμα­σκο με συνοδεία στρατιωτών, αλλά στο δρόμο συνειδητοποίησε ότι ο θείος Κυνη­γος ακολουθούσε τα ίχνη του. Ο Σαύλος νόμιζε ότι καταδιώκει, ενώ καταδιωκόταν. Δεν είμαστε εμείς οι κυνηγοί κι ο Κύριος το θήραμα. Ο Κύριος είναι ο Κυνηγός κι ε­μείς τα θηράματα. Βγαίνει τις μέρες, βγαί­νει τις νύχτες και μας κυνηγά. Μέσα στα χρόνια, στους μήνες, στις μέρες Αυ­τος κινείται και δρα. Πληγωμένοι από το βε­λος της θείας αγάπης Του, πόσες φο­ρες έχουμε πέσει στη θεική αγκάλη Του! Κι όταν σαν άτακτα παιδιά Του πάμε να Του ξεφύγουμε, βάζει τα καλύτερα «λαγωνικά» Του, για να μας επαναφέρει κον­τα Του!
Το ακαταπόνητο κυνήγι του Θεού για τις ψυχές που φεύγουν μακριά Του, είναι ένα μυστήριο! Ο Κύριος Ιησούς Χριστός έχυσε το τίμιο Αίμα Του για τη σωτηρία μας και θέλει, αν είναι δυνατόν, όλοι οι άνθρωποι να σωθούν. Γι᾿ αυτό παρατείνει το έλεός Του και παρουσιάζει πάρα πολλές ευκαιρίες στον καθένα μας, για να μας ελκύσει στη σωτηρία.
Να μην αντιδρούμε λοιπόν ποτέ στη σωτήρια καταδίωξη του θείου ελέους, αλλά να Τον παρακαλούμε λέγοντας: «Μη αποστήσης το έλεός σου αφ᾿ ημών» (Δανιήλ, προσευχή Αζαρίου 11). Χωρίς την προσ­τασία του θείου ελέους Σου, Κύριε, δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε στι­γμη. Όταν μας κυκλώνει το έλεος Σου, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.
Ορθόδοξο Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”
*** Χριστούγεννα, χωρίς Εξομολόγηση; Δεν γίνεται!!!
~ Είναι απαραίτητη η Εξομολόγηση για όλους;
Μόνο ένας αναμάρτητος δέ χρειάζεται . Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος γράφει ότι
όποιος θεωρεί τόν εαυτό του αναμάρτητο βρίσκεται σε πλάνη και μακριά από τήν αλήθεια (Α’ Ιω. 1, 8). Αλλά και ο μόνος άναμάρτητος, ο Χριστός, δέχτηκε τό βάπτισμα της από τόν Πρόδρομο και έδειξε τήν αναγκαιότητα του . Γι’ αυτό η Εξομολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο τής ορθόδοξης χριστιανικής ζωής.
~  Όπως προαναφέραμε, η Εξομολόγηση γίνεται σε έναν πνευματικό. Δηλαδή σε ιερέα ο οποίος έχει επιλεγεί ειδικά γι’ αυτό τό έργο. Χρειάζεται βέβαια να επικοινωνήσουμε μαζί του για να μας ορίσει τον χρόνο και τόν τόπο, εκτός και αν εξομολογεί σέ καθορισμένες τακτικές ημέρες και ώρες, οπότε δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση.
Ο πνευματικός δέ συγχωρεί τις αμαρτίες μας με τή δική του αγιότητα ή δύναμη, αλλά με τή χάρη πού του δόθηκε από τόν Θεό· αυτός μεσολαβεί μόνο. ΤΙς δικές του αμαρτίες φροντίζει νά τις εξομολογείται και αυτός σέ κάποιον άλλον πνευματικό.
Τι πρέπει να πώ στην Εξομολόγηση;
Στην Εξομολόγηση εξετάζουμε τα αισθήματα, τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο της ζωής μας. Δέν περιοριζόμαστε στην προσωπική μας πνευματική ζωή, αλλά συνεξετάζουμε τις οικογενειακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τη διασκέδασή μας.
Και αυτό επειδή όλη μας η ζωή πρέπει να φωτιστεί από το Άγιο Πνεύμα. Όχι για να καταδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε τήν πορεία μας προς τον Χριστό. Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στην κρίση του πνευματικού ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε νά πάρουμε αποφάσεις και νά κάνουμε επιλογές πού μας προάγουν πνευματικά αποφεύγοντας ταυτόχρονα άλλες που μπορούν να ζημιώσουν τήν ψυχή μας.
Δε σκότωσα, ούτε έκλεψα… τί νά εξομολογηθώ;
Όταν έχουμε τέτοια απορία, αποκαλύπτουμε ότι δε γνωρίζουμε τή διδασκαλία του Χρίστου. Επειδή ο Χριστός μας διδάσκει ότι και οί αμαρτωλοί λογισμοί ακόμα μας απομακρύνουν από τον Θεό. Επίσης, αμαρτάνουμε όχι μόνο όταν πράττουμε κάτι κακό, άλλα και όταν δέν εφαρμόζουμε τό καλό. Άραγε ποιος μπορεί νά ισχυριστεί ότι εκπληρώνει πραγματικά την εντολή της αγάπης και μάλιστα προς τους εχθρούς του;
Μου φαίνεται δύσκολο νά μιλήσω για τόσο προσωπικά Θέματα. Αισθάνομαι ντροπή. Τί θα σκεφτεί ο πνευματικός;
Πρέπει νά βλέπουμε τό εξομολογητήριο σαν ιατρείο και τον πνευματικό σάν γιατρό. Για εμάς η Εξομολόγηση είναι θέμα ψυχικής -συχνά και σωματικής- υγείας. Για τον πνευματικό πάλι είναι κάτι τό συνηθισμένο. Δεν πρόκειται νά σοκαριστεί από τις δικές μας αμαρτίες. Σίγουρα έχει ακούσει χειρότερες. Εξάλλου, δεν είναι περίεργο η ντροπή, πού μας λείπει την ώρα της αμαρτίας, νά μας κυριεύει τήν ώρα της μετανοίας;
~ Φοβάμαι μήπως ο πνευματικός φανερώσει τις αμαρτίες μου.
Ο πνευματικός έχει ιερό καθήκον να τηρεί τό απόρρητο της Εξομολογήσεως, τό οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται και από τόν νόμο. Σε περίπτωση παράβασης αυτού του καθήκοντος ελέγχεται από τόν Επίσκοπο του και τήν Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.
Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, τόν πνευματικό θα πρέπει νά τόν αντιμετωπίζουμε ως θεραπευτή. Έτσι χρειάζεται νά τόν περιβάλλουμε και με ανάλογη εμπιστοσύνη. Γιά τον λόγο αυτόν επιλέγουμε ελεύθερα και με δική μας ευθύνη τον πνευματικό, ώστε νά είναι πρόσωπο μέ πίστη και αρετή και νά έχει τήν καλή μαρτυρία των πιστών.
Μάλιστα η παράδοση τής Εκκλησίας μας συνιστά τήν τακτική εξομολόγηση στον ίδιο πνευματικό και τήν αποφυγή της εναλλαγής του. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι συνήθως εμείς οί ίδιοι γινόμαστε αιτία κοινοποίησης τής προσωπικής μας ζωής, όταν τήν εμπιστευόμαστε σε ακατάλληλα πρόσωπα, τά οποία δεν έχουν καν τήν ιδιότητα του πνευματικού.
Μετά τήν ευχή του πνευματικού έχουν συγχωρεθεί όλες οι αμαρτίες μου; Μήπως κάποιες θα πρέπει νά τις εξομολογηθώ πάλι;
Η ευχή του πνευματικού δίνει τήν άφεση όλων των αμαρτιών πού έξαγορεύσαμε. Συνεπώς τυχόν αμφιβολία μας για τό θέμα αυτό δείχνει έλλειψη πίστης στο μυστήριο και στή δύναμη του Θεού. Αν πάλι δέν αναφέραμε κάτι βασικό σε σχέση με κάποια αμαρτία, χρειάζεται τήν επόμενη φορά νά τό διευκρινίσουμε.
Αν ξεχάσω κάποια αμαρτία; Αν κρύψω κάποια από ντροπή;
Αν ξεχάσαμε κάτι και εφόσον δεν είναι σοβαρό, μπορούμε νά το αναφέρουμε στην επόμενη εξομολόγηση. Αν όμως παραλείψαμε κάποια αμαρτία εσκεμμένα, τότε δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μας δόθηκε άφεση και δεν πρέπει νά κοινωνήσουμε, ακόμη και αν πήραμε την άδεια του πνευματικού.
Είναι απαραίτητη η Θεία Κοινωνία μετά την Εξομολόγηση;
Η μετάνοια δεν περιορίζεται στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Η «συμφιλίωση» και η ενωσή μας με τον Θεό δεν ολοκληρώνεται χωρίς τη Θεία Κοινωνία. Αύτη είναι ή μυστηριακή ένωση με τον Θεάνθρωπο Χριστό. Το αποκορύφωμα των μυστηρίων. Η Εξομολόγηση μας προετοιμάζει για τη Θεία Κοινωνία.
Μπορώ νά κοινωνήσω λοιπόν αφού εξομολογήθηκα;
Μετά τήν εξομολόγηση θα πρέπει νά ζητήσουμε από τον πνευματικό τήν άδεια νά μεταλάβουμε. Αυτός θά ορίσει τον χρόνο, τή συχνότητα και τον τρόπο της προετοιμασίας μας (νηστεία, προσευχή, συγχώρεση – συμφιλίωση με τους άλλους).
Όμως, τί νόημα έχει νά εξομολογούμαι τακτικά, όταν γνωρίζω ότι θά επαναλάβω τις ίδιες αμαρτίες;
Όπως κάποιος πού πάσχει από χρόνια ασθένεια δεν παύει νά προσπαθεί για τήν απαλλαγή του, έτσι και εκείνος πού επιθυμεί πραγματικά τήν πνευματική υγεία φροντίζει αδιάκοπα νά τήν αποκτήσει. Αυτός είναι ο πνευματικός αγώνας του ανθρώπου· η διά βίου μετάνοια.
Το μυστήριο της Εξομολόγησης εξασφαλίζει ότι καμμιά αμαρτία δε μπορεί νά μας απομακρύνει από τό έλεος του Θεού. Μόνο η έλλειψη μετανοίας μπορεί νά μας καταδικάσει στην αίώνια στέρηση Του.***

*** Η επιβλητική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος που έκανε τον Πούτιν να ανατριχιάσει...

~ Βίντεο : Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος - Ρωσική. Άγιον Όρος : https://youtu.be/jlEK-rppuZw  .-
~   Εναλλακτικά ΕΔΩ
 Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και ανακατασκευάζεται με την οικονομική ενίσχυση του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου αλλά και Σέρβων ηγεμόνων.
 Το 1765 μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα, κοντά στη θάλασσα, με την ονομασία Ρούσικο. Μέχρι το 1497, οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά τα μετέπειτα χρόνια.
Τον 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875 οπότε και ορίστηκε, οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στην Ρωσική γλώσσα. Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000.
Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Ανάμεσα στους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσυλυμιτιδας,του Προδρόμου, του Αγίου Παντελεήμονος, όπως και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νευσκυ.
Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά.
Να σημειωθεί ότι στη Μονή υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων. Video:  Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμωνος (ρώσικο) άγιον όρος 1.10.2016 , https://youtu.be/q36I4ysgktA .-
Εναλλακτικά ΕΔΩ
Την Ιερά Μονή είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρώσιας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τελευταία επίσκεψή του στο Άγιο όρος, τον Μάιο 2016: Video :Επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος στην Μονή Παντελεήμονος παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας Μάιος 2016 , https://youtu.be/i2z4oLIf1Pw .-
Εναλλακτικά ΕΔΩ 
(πληροφορίες από mountathosinfos.gr)

***  Σε αυτή τη Μονή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ υπάρχει Θαυματουργή Εικόνα ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ...

~ Ιδρύθηκε τον 10ο αι. από τον Όσιο Φιλόθεο. Η μονή παλιότερα λεγόταν Μονή Φτέρης. Το Καθολικό χτίστηκε το 1746 πάνω στο παλιό που είχε πέσει και τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η τοιχογράφηση του αποπερατώθηκε το 1752 και του εξωνάρθηκα το 1765.
 Σε αυτήν την μονή υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, που την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ. Μέσα στην μονή υπάρχουν 6 παρεκκλήσια και έχει ως εξαρτήματα 12 κελλιά.
Στην βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν 250 χειρόγραφοι κώδικες (οι 54 είναι περγαμηνοί), 2 περγαμηνά ειλητάρια που περιέχουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου κ.α. εδώ μόνασε το 1728- 1760 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

mountathosinfo

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! «Η κυβέρνηση ΔΕΝ έχει διαβάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης»... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Λάβρος κατά της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των εγκληματικών και ανθελληνικών της επιλογών ήταν χθες ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra Channel.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε, η κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένα οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πραγματικά το τι λέει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Τα όσα λέει είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν το τεράστιο κενό εξουσίας που υπάρχει. Η Άγκυρα το έχει καταλάβει και φροντίζει να το καλύπτει.
Δείτε τα όσα αποκάλυψε ο Κ. Βελόπουλος:
~ Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Α. ΛΙΑΤΣΟ ΚΟΝΤΡΑ 15/12/2017 ΠΕΡΙ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ & ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ : https://youtu.be/BNQT9srMYW8  .-

***  Έσκασε ΒΟΜΒΑ για νέα ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

~ Ούτε να τον πλήρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει τέτοιες δηλώσεις  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που θέλει να διώξει το “παλιό” και το “σάπιο”, αφού έκανε επίθεση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής (πρώην ΠΑΣΟΚ).

Αυτό είναι το καινούριο που θέλει να φέρει δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλο το “κέντρο” που κατέστρεψε επί 40 χρόνια την Ελλάδα.
Να τον χαίρονται αυτοί που τον στηρίζουν λοιπόν...

*** Έσκασε ΤΩΡΑ! Ο Πούτιν μεταφέρει τον "ΠΟΛΕΜΟ" σε Μεσόγειο κι Αιγαίο...

~ “Φωτιά” παίρνει ξανά η Ανατολική Μεσόγειος καθώς γίνεται τεράστια μάχη ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ για τον ελέγχο της περιοχής.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν λίγες ημέρες πήγε στη Συρία και αφού έκανε πανηγυρικό λόγο για τη μεγάλη νίκη επί των τζιχαντιστών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη ναυτική αναβάθμιση και παρουσία στη Συρία και συγκεκριμένα στο Ταρτούς τουλάχιστον μέχρι το 2090.
Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει μεγάλη ναυτική παρουσία στο Σουέζ και γενικότερα στην Αίγυπτο, ενώ το Κάιρο προμηθεύεται και οπλικά συστήματα από τη Μόσχα.
Στη Λιβύη, ταυτόχρονα, οι στενές σχέσεις με τον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα η Μόσχα θα αποκτήσει μια ναυτική βάση, και εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για τον έλεγχο της περιοχής.
Από εκεί και πέρα όλα θα παιχτούν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η βάση της Σούδας και τα Στενά είναι από τα πιο κρίσιμα γεωστρατηγικά σημεία της Ανατολικής και προς το παρόν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τα ελέγχουν  και τα δύο. Όμως για πόσο;
Το ότι θα αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή μας είναι δεδομένο, το θέμα είναι το τι θα επιλέξει να κάνει η Ελλάδα. Θα στηρίξει το ΝΑΤΟ ή τον Πούτιν; Και με τι ανταλλάγματα; Θα φανούν όλα πολύ σύντομα...

*** Συνεχίζεται η ΚΟΝΤΡΑ Κοντονή-δικαστών! Νέα ΕΠΙΘΕΣΗ του υπουργού...

~ «Το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, το οποίο στηρίχτηκε στην ασυδοσία και στον μη έλεγχο, πρέπει να σταματήσει αμέσως χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν και για τίποτα», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Με αφορμή εξαιρέσεις που ζητούν οι δικαστές από τις δηλώσεις "πόθεν έσχες", ο κ. Κοντονής  μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» σημειώνει: «Πρέπει, να καταλάβουμε όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή, ιδίως όσοι λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις για την πατρίδα αλλά και τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση όλοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στον νόμο, ότι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε κάθε έτος την περιουσιακή μας κατάσταση είναι ζήτημα δημοκρατίας, εφαρμογής των νόμων χωρίς παρεκκλίσεις και αποτελεσματικού ελέγχου».
Όπως εξηγεί «για να είναι αποτελεσματικός ο νόμος που προβλέπει τη δήλωση «πόθεν έσχες», θα πρέπει σε αυτόν να μην περιλαμβάνονται εξαιρέσεις ως προς τα δηλούμενα ποσά ή τα κινητά μεγάλης αξίας, κι αυτό διότι, αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις στον νόμο, τότε αυτός ακυρώνεται στην πράξη, αφού η δήλωση «πόθεν έσχες» του υπόχρεου μπορεί να είναι απολύτως αναξιόπιστη και χωρίς έννομες συνέπειες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Κοντονή όπως επίσης και οι αναφορές Τσίπρα στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ3 προκάλεσαν σήμερα την έντονη αντίδραση των δικαστικών, οι οποίοι δια του πρόεδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη μίλησαν για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους. protothema.gr

***  Π. Νίκας για τα τροχαία: «Περιμένουμε Περιφέρεια και υπουργείο για το Ασπρόχωμα» 
Το μεγάλο ζήτημα της οδικής ασφάλειας που ταλαιπωρεί δεκάδες οικογένειες στην Καλαμάτα συζητήθηκε και πάλι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη.
Αναφερόμενος στην αρχή ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στις παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες να γίνουν σε διάφορα σημεία του Ασπροχώματος και, κυρίως, στο ύψος του ΟΑΕΔ, τόνισε ότι ο δρόμος είναι εθνικός και σε αυτόν έχουν προτεραιότητα αποφάσεων η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το αρμόδιο υπουργείο. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αρκεί να πάρει το… πράσινο φως από τους αρμοδίους.
Για μία ακόμα φορά ισχυρίστηκε ότι καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη, με προειδοποιητικό κουμπί, για να μπορούν να διασχίζουν το δρόμο οι πεζοί, λύση στην οποία φαίνεται να συμφωνεί και η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας. Απέκλεισε, δε, ξανά τη λύση της πεζογέφυρας, χωρίς, όμως, να χρησιμοποιήσει το… κόστος και το όφελος της παρέμβασης.
Επίσης, σχολίασε ότι έχουν γίνει από το Δήμο Καλαμάτας δεκάδες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα με την ασφάλεια στο ύψος των κτηρίων του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Από εκεί και πέρα, δέκα περίπου μέρες δε λειτουργούν τα φανάρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων σε ένα δρόμο ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυκλοφοριακά.
Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προείπαμε, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιλυθεί.
Απαντώντας στον κ. Μάκαρη ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς την τεχνογνωσία, αλλά και την ευθύνη για τη συντήρηση των φαναριών έχει η Siemens. «Η εταιρεία κρατάει την τεχνογνωσία για λογαριασμό της και, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα καμίας παρέμβασης, παρά μόνο για να αλλάζουμε τους λαμπτήρες όταν αυτοί καίγονται» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας, το ζήτημα έχει τεθεί στην εταιρεία, η οποία όμως ακόμα δεν το έχει επιλύσει. Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Διακρίσεις για δύο Καλαματιανούς ερασιτέχνες στο Φεστιβάλ Πτηνών της Ελληνικής Λέσχης Καναρινιών 
Διακρίσεις είχαμε για δύο Καλαματιανούς ερασιτέχνες εκτροφείς καναρινιών στο 5ο Ομοσπονδιακό Φεστιβάλ Πτηνών της Ελληνικής Λέσχης Καναρινιών Εμφάνισης, το οποίο διεξήχθη 5 με 9 Δεκεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου στην Αθήνα με συμμετοχή 1.400 καναρινιών.
Συγκεκριμένα, 1η και 2η θέση στα λευκά κυρίαρχα καναρίνια και 2η θέση στα λευκά υπολειπόμενα καναρίνια για τον εκτροφέα Παναγιώτη Γκούζο. Επίσης, 1η, 2η, 3η θέση στα κόκκινα χιονέ καναρίνια και 3η θέση στα κόκκινα έντονα καναρίνια, καθώς και 1η - 2η θέση στους κόκκινους αχάτες καναρίνια, για τον εκτροφέα Κώστα Λαμπρόπουλο.
Επόμενος στόχος η δημιουργία συλλόγου στην Καλαμάτα με διεξαγωγή διαγωνισμού στην πόλη.

***  Στο Σύνταγμα Μεσσήνιοι συνταξιούχοι 
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα συνταξιούχοι από όλη την Ελλάδα. Σε αυτή συμμετείχαν μέλη διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων και από τη Μεσσηνία. Οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς των συνταξιούχων διαμαρτύρονται για τις μνημονιακές περικοπές και ζητούν την ακύρωσή τους.  Α.Π. 

*** Ο καιρός  σήμερα Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Κυριακή 17/12/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Το φορτίο αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης θα μεταφερθεί προς την ανατολική Ελλάδα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** «Ανοιχτός Δήμος –Ενεργοί Πολίτες», προχωρά με συνοχή και σύμπνοια και με απόλυτη στήριξη του επικεφαλής της 
Η δημοτική μας παράταξη «Ανοιχτός Δήμος –Ενεργοί Πολίτες» προχωρά με συνοχή και σύμπνοια και με απόλυτη στήριξη του επικεφαλής της, Μανώλη Μάκαρη.
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τo πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας σχετικά με την εκδήλωση της παράταξής μας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/12, στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας . Είναι αναληθές και δεν έχει σχέση ούτε με την εκδήλωση ούτε με το πρόσωπο του κ. Μάκαρη, και τούτο διότι οι απόψεις που ακούστηκαν, περί διεύρυνσης της παράταξης, με την ταυτόχρονη συγκρότηση και στελέχωση θεματικών ομάδων έργου, παρερμηνεύτηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο γεγονός και εν γένει η εκδήλωση της παράταξης είχαν άλλη ανάγνωση από έτερο έντυπο του νομού.
Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι η επιτυχημένη εκδήλωση της Κυριακής απέδειξε ότι η παράταξη διευρύνεται, καθώς έχει τη στήριξη της κοινωνίας, η οποία αξιολογεί θετικά το έργο μας. Ανέκαθεν η έμπνευση και η δύναμή μας ήταν η κοινωνία της πόλης μας και σε αυτή στηριζόμαστε. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν την Κυριακή, για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας , την αποδοχή τους και την ουσιαστική και καθοριστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της πορείας της παράταξης. Τους διαβεβαιώνουμε ότι, έχοντας ως δημοτική ομάδα απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία, προχωρούμε με σθένος και αποτελεσματικότητα.
Η εκδήλωση της 10ης Δεκέμβρη αυτό το μήνυμα διατράνωσε, το οποίο θα αποτελέσει φωτεινό φάρο για ένα λαμπρό μέλλον για την Καλαμάτα.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης
Μανώλης Μάκαρης
Μαρία Βεργινάδη
Κωνσταντίνος Γεωργακίλας
Ιωάννης Θεοφιλόπουλος
Σταμάτης Μπεχράκης
Ευστάθιος Σταματόπουλος
Δημήτρης Φαββατάς 

*** Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Στρατού Ξηράς στην Πελοπόννησο 
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι στρατεύσιμοι που θα δηλώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΓΕΣ ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν στην ΕΛΔΥΚ, θα κατατάσσονται στο ΚΕΤΘ και όχι στην 124 ΠΒΕ, ενώ οι ανάγκες των μονάδων Αττικής και Πελοποννήσου θα καλύπτονται από μεταθέσεις οπλιτών.
Επίσης, σημειώνεται ότι σημεία υποδοχής οπλιτών Στρατού Ξηράς θα βρίσκονται σε Αυλώνα, Δρυμό Θεσσαλονίκης, Διδυμότειχο, Σουφλί και Λήμνο, Μυτιλήνη, Καλλονή, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο (Αφάντου και Άνω Καλαμώνας) και Χανιά Κρήτης.
Συνεπώς, τόσο το 11ο Σύνταγμα Πεζικού όσο και η 124 Πτέρυγα Βασιλικής Εκπαίδευσης δεν αποτελούν πια Κέντρα Εκπαίδευσης Οπλιτών για το Στρατό Ξηράς.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η εκπαίδευση, εκτός των μονάδων όπου υπηρετούν οι στρατιώτες, είναι «χαμένος χρόνος», κι αυτή η δήλωση, όπως και οι πληροφορίες ότι με την κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης ο Στρατός θα εξοικονομεί 40 εκατ. ευρώ ετησίως, δείχνουν τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ως προς την πόλη μας, αξίζει να αναφερθεί ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης αποτελούν μια τονωτική ένεση στην οικονομία της.
Ελπίζουμε στην ερώτησή μας τι προτίθενται να πράξουν η ηγεσία του Στρατού και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την υποδομή των Κέντρων Εκπαίδευσης να λάβουμε απάντηση από επίσημα χείλη σύντομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το μέλλον του Κέντρου της Καλαμάτας και του Μεσολογγίου είναι εντελώς αβέβαιο, ενώ στην Τρίπολη υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί Κέντρο Επιστράτων. Πηγή: arcadiaportal

***  Νικολάκου: «Κρίσιμο έργο για την ανάπτυξη της περιοχής το αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθόπολης» 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την άρνηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να ψηφίσει την προγραμματική σύμβαση για την υποβολή πρότασης υλοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης, η θεματική ανιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνα Νικολάκου, δήλωσε:
«Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση μας προκαλεί η άρνηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να συμφωνήσει και να υπερψηφίσει την εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υποβάλει, σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, πρόταση υλοποίησης του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης στο τομεακό πρόγραμμα Αλιείας.
Πρόκειται για ένα καθολικό και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής του Μαράθου και της Τριφυλίας, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και θα δώσει υπεραξία στην οικονομία της περιοχής.
Ιδιαίτερα η στάση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πατσαρίνου προκαλεί έντονα ερωτήματα, καθώς, προβάλλοντας διαδικαστικές προφάσεις, αρνήθηκε να συναινέσει στη διεκδίκηση ενός κρίσιμου για την περιοχή έργου. Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και στο λιμάνι Κυπαρισσίας, ωσάν να μη θέλει να γίνει κανένα έργο στην περιοχή, ιδίως δε τέτοιας σημασίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε βέβαια και η παράταξη του κ. Γόντικα.
Η Περιφερειακή Αρχή, για ακόμα μια φορά, έδειξε την προσήλωση και την αποφασιστικότητά της στις αναπτυξιακές αναγκαιότητες της Πελοποννήσου, αλλά και τα άμεσα αντανακλαστικά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, ο οποίος, αμέσως μόλις δόθηκε η δυνατότητα για τη χρηματοδότηση του έργου, κινήθηκε ακαριαία προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους».  

*** Υψηλή η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά δείχνει δημοσκόπηση για την Πελοπόννησο 
Οι πολίτες θέλουν την απλή αναλογική, δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ., αλλά δε θέλουν πρόωρες εκλογές και πιστεύουν ότι θα βγούμε από την κρίση
 Έρευνα της κοινής γνώμης πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων καπαresarch στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το δείγμα στην Πελοπόννησο ήταν 773 άτομα, άνδρες και γυναίκες 17 ετών και άνω, ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
  Πρώτος σε δημοτικότητα ο Αντ. Σαμαράς
Με βάση τις απαντήσεις των συμμετασχόντων στην έρευνα, για τη Μεσσηνία ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα, αφού συγκεντρώνει το 52,5% των θετικών και μάλλον θετικών ψήφων.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό θετικών ψήφων (26%), και ακολουθούν ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας με 15% και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης με 10%.
  Δημοτικότητα Παναγιώτη Νίκα
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα και για τη δημοτικότητα του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει το 47% των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών. Επίσης, 44,5%έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη, ενώ υπάρχει και ένα αδιευκρίνιστο 8,5%.
  Δημοτικότητα Πέτρου Τατούλη
Σύμφωνα με την έρευνα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αντιμετωπίζεται αρνητικά από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, αφού μόνο το 34,5% έχουν θετική και μάλλον θετική γνώμη, το 53,5% αρνητική και μάλλον αρνητική, ενώ υπάρχει κι ένα αδιευκρίνιστο 12%.
Στην ερώτηση εάν επιθυμούσαν οι ερωτηθέντες να είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Τατούλης, το 33,5% είναι θετικό και μάλλον θετικό, το 50,5% αρνητικό και μάλλον αρνητικό, ενώ το 16% προτιμά τη… λύση "δεν ξέρω, δεν απαντώ".
  «ΝΑΙ» στην απλή αναλογική
Για το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, που είναι το εκλογικό σύστημα που θα πρέπει να υπάρχει στις εκλογές του 2019, το 69% τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής - με το καθαρό υπέρ να φτάνει στο 48,5% (!)-, ένα μόλις 20% είναι εναντίον, ενώ υπάρχει και ένα 11% που δεν εκφράζει συγκεκριμένη γνώμη.
  Πρόθεση ψήφου
Στο κρίσιμο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου υπάρχει ένα καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (26,5% - 16,1%). Ακολουθούν Χρυσή Αυγή 8,8%, Κίνημα Αλλαγής 6,9%, ΚΚΕ 3,7, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι κάτω από το "ψυχολογικό όριο" του 3%.
Στο δείγμα υπάρχει, επίσης, ένα 5% που θα ψήφιζε άλλο κόμμα, λευκό 2,5%, δεν έχω αποφασίσει 13,3%, ενώ ένα 10,5% προτιμά την αποχή. Με κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου η Ν.Δ. φτάνει στο 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,9%, η Χρυσή Αυγή 11,9%, το Κίνημα Αλλαγής 9,4%, το ΚΚΕ 5,0% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%.
  Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη
Στο ερώτημα ποιοι πολιτικοί αρχηγοί είναι πιο κοντά στην κοινωνία, ο αρχηγός της Ν.Δ. προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του σημερινού πρωθυπουργού (19,5% - 17,5%). Ο «κανένας», πάντως, είναι «νικητής», αφού συγκεντρώνει 42%.
  Στήριξη κυβέρνησης
Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 51% πιστεύει ότι η χώρα θα βγει από την κρίση που την κατατρώγει, ενώ το 49% επιθυμεί να της δοθεί περισσότερος χρόνος, αποκλείοντας έτσι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
  Προβλήματα Πελοποννήσου
Τα κύρια προβλήματα για τους ερωτηθέντες είναι: η ανεργία (47%), η ανέχεια- φτώχεια 40,5%, οι δομές υγείας και τα νοσοκομεία 31,5% και η διαφθορά στη δημόσια ζωή 24,5%.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» 
 
 
Γιορτή, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διοργάνωσε, χθες το πρωί στο κυλικείο του εργοστασίου για τα παιδιά των εργαζομένων, η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας».
Οι μικροί ενθουσιάστηκαν με τα κόλπα του  κλόουν και του ταχυδακτυλουργού, ζωγράφισαν, χόρεψαν, διασκέδασαν, ψυχαγωγήθηκαν, ενώ στο τέλος η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας τους μοίρασε και δώρα .         Και του χρόνου !

***  Επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για το Τουριστικό Γαργαλιάνων 
Απόφαση με την οποία επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για τον Τουριστικό Ξενώνα Γαργαλιάνων στις 22 Δεκεμβρίου υπέγραψε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επειδή εκείνη που διεξήχθη στις 7 Ιουνίου απέβη άγονη, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από υποψήφιο επενδυτή, ενώ ακολούθησε απίστευτο «μπάχαλο» με την επαναληπτική που τελικά δεν έγινε, μιας και για εκείνη βγήκαν 4 διαφορετικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Κατσίβελας αποφάσισε «Την επανάληψη των διαδικασιών δημοπρασίας για την εκμίσθωση του Δημοτικού Τουριστικού Ξενώνα στη θέση “Προφήτης Ηλίας” της δ.κ Γαργαλιάνων, λόγω του ότι αυτή προέκυψε άγονη την 07η-06-2017. Ορίζουμε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής της την 22η μηνός Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα από 11η πρωινή έως 12η μεσημβρινή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην έδρα του Δήμου στην Κυπαρισσία, με τους ίδιους όρους της Διακήρυξης».
Στην Περίληψη της Διακήρυξης αναφέρεται: Ο Δήμος Τριφυλίας διακηρύσσει επαναληπτική φανερή, προφορική, πλειοδοτική δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου – μισθωτή, προκειμένου να εκμισθώσει και να αξιοποιήσει το ακίνητο του “Δημοτικού Τουριστικού Ξενώνα Γαργαλιάνων», το οποίο βρίσκεται στη θέση «Προφήτης Ηλίας” της δ.κ Γαργαλιάνων, με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας πενήντα (50) έτη.
Το προς μίσθωση ακίνητο βρίσκεται εντός γηπέδου συνολικής επιφάνειας 2837,20 και πρόκειται για κτήριο που αποτελείται από ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 647,83m2. Λόγω κλίσης τμήμα του ισογείου εμβαδού 212,08m2 δεν είναι επιχωμένο και για το λόγο αυτό προσμετράται στο σ.δ του γηπέδου. Το παραπάνω ακίνητο εκμισθώνεται στην πραγματική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα (ως έχει) με σκοπό μετά τις εργασίες επισκευής και πλήρους ανακαίνισης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου αλλά και τις εργασίες ενίσχυσης του Φ.Ο οργανισμού, σύμφωνα με τις Μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, να καταστεί λειτουργικό. Η εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών καθίσταται υποχρεωτική για το μισθωτή, με προϋπολογιζόμενο κόστος 550,270,36 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με τις Μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας.
Ως ελάχιστο όριο εκκίνησης της δημοπρασίας του ακινήτου ορίζεται το ποσό των χιλίων εκατόν πενήντα ευρώ, 1150,00 ευρώ /μήνα. Για να γίνει δεκτή η πρώτη προσφορά θα πρέπει να υπερβαίνει το ελάχιστο όριο εκκίνησης κατά πενήντα ευρώ (50,00 ευρώ) και κάθε αντιπροσφορά να είναι επίσης ανώτερη τουλάχιστον κατά πενήντα ευρώ (50,00 ευρώ) της προηγουμένης. Το μηνιαίο μίσθωμα που θα προκύψει από τη δημοπρασία, θα συμψηφίζεται, με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και κατά ποσοστό 100%, ετησίως, με το ποσό που αναλογεί στη δαπάνη των εργασιών επισκευής του ακινήτου, έως ότου αποσβεστεί πλήρως το ποσό αυτό.
Η δημοπρασία θα είναι φανερή, προφορική και πλειοδοτική και θα διενεργηθεί την 22η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2017, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 11η πρωινή έως 12η μεσημβρινή ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών Ακινήτων του Δήμου Τριφυλίας, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας, Δημαρχείου 2 Κυπαρισσία, 1ος όροφος.
Η εγγύηση συμμετοχής ορίζεται σε ποσό ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των μισθωμάτων ενός έτους επί του οριζόμενου στην διακήρυξη ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς (1.150,00 ευρώ + 50,00 ευρώ = 1.200,00 ευρώ Χ 12μήνες = 14.400,00 ευρώ Χ 10% = 1.440,00 ευρώ), ήτοι το ποσό των 1.440,00 ευρώ και απευθύνεται στο Δήμο Τριφυλίας.
Επιπλέον, ο πλειοδότης είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει και αξιόχρεο εγγυητή για την υπογραφή των πρακτικών της δημοπρασίας και της σύμβασης μίσθωσης. Οι διαγωνιζόμενοι, πέραν της εγγυητικής επιστολής, πρέπει να προσκομίσουν και τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 14ο της Διακήρυξης. Πληροφορίες και αντίγραφα της διακήρυξης της δημοπρασίας παρέχονται στο Δήμο Τριφυλίας, Δημαρχείου 2 Κυπαρισσία, 1ος όροφος, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αρμόδια: Κανελλοπούλου Αθανασία, 2761360721, soulakan1981@yahoo.gr Αντίγραφο της διακήρυξης χορηγείται ή αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της δημοπρασίας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Εσπερίδα με θέμα «Ανακύκλωση-Διαλογή στην πηγή» 
Εσπερίδα διοργανώνουν η δημοτική παράταξη Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» και η περιφερειακή παράταξη Πελοποννήσου «Πελοπόννησος Οικολογική» με  θέμα «Ανακύκλωση-Διαλογή στην πηγή», μεθαύριο Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Rex (πεζόδρομος Αριστομένους).
Όσο για το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
18:00-18:15: Προσέλευση
18:15-18:20: Έναρξη εργασιών εσπερίδας από την επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική», Δήμητρα Λυμπεροπούλου
18:20- 18:30: Χαιρετισμοί
18:30-18:45: Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα και οι προοπτικές της ανακύκλωσης, Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας
18:45-19:00: Η διαχείριση της ανακύκλωσης από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από την υλοποίηση του ν. 4496/2017, Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ)
19:00-19:15: Διαλογή στην πηγή και η σημασία της, Γιάννης Θεοφιλόπουλος χημικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας
19:15-19:30: Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Γεώργιος Παναγόπουλος, υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
19:30-20:00: Συζήτηση- Τοποθετήσεις

***  Η Κεντρική Μακεδονία συναντά την Πελοπόννησο στην Καλαμάτα 
Το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τους τομείς επάνω στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και γευσιγνωσία αλλά και οινογευσία.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις δύο Περιφέρειες, ενώ τη σχετική πρόσκληση συμμετοχής στον κόσμο απευθύνουν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος και η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.   Α.Π. 

*** Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2018 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας 
Δύο προγράμματα θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της για το 2018.
Ειδικότερα:
-Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζοντας ένα βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Σκοπός είναι να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, μέσα από το παράδειγμα ενός πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Καλαμάτας, του ναού των Αγ. Αποστόλων.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ & ΣΤ΄), καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί δε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2018 και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
-Στο Κάστρο της Καλαμάτας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Και στην κορφή… το κάστρο!». Σκοπός του είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώρο του Κάστρου Καλαμάτας, και μέσω αυτού να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία ενός μεσαιωνικού κάστρου (ορολογία των επιμέρους τμημάτων του). Παράλληλα, θα αναδειχθεί η διαχρονική σημασία της αρχιτεκτονικής και της οχυρωματικής λειτουργίας των κάστρων γενικά, μέσα από την αναφορά σε αντίστοιχα κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου), κατά τους μήνες Απρίλιο - Μάιο 2018, και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΦ.Α. Μεσσηνίας στα εξής τηλέφωνα: 2721.0.22534 & 26770 (κα Ιωάννα Γρηγοροπούλου και κα Κωνσταντίνα Γερολύμου).

***  Χώρος στην Καλαμάτα για Τοπική Μονάδα Υγείας 
Με αντικείμενο τη λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με το δήμαρχο ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο Δημήτρης Κωστακιώτης, υποδιοικητής και ο Αντώνης Ραγκαβάς, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της 6ης ΥΠΕ.
Στη συνάντηση, παρουσία άλλων αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, εξετάσθηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, ενώ ο Δήμος θα φροντίσει να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία ΤΟΜΥ στην Καλαμάτα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νίκας ξενάγησε τους επισκέπτες στο κτήριο Β΄ του νέου Δημαρχείου, όπου – μεταξύ άλλων - στεγάζονται το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό – Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ εκεί θα εδρεύει και το Κέντρο Κοινότητας, με χώρο δράσης όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) θα λειτουργούν με πληθυσμό ευθύνης (10-12.000 άτομα) και θα στελεχώνονται από διεπιστημονικές ομάδες έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί).
Οι μονάδες αυτές θα αποτελούν το νέο «κύτταρο» του ΕΣΥ, τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Θα έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή, ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής, και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας.
Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά το δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η δομή αυτή αποτελεί τη θεσμική αποτύπωση της αλλαγής, που οραματίζεται και σχεδιάζει για το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει ένα διαχρονικό έλλειμμα το οποίο είναι η απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Απουσία που αφήνει μόνο του τον πολίτη και ασθενή να βρει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει, σε ποια ειδικότητα θα απευθυνθεί, ακόμη και τι φάρμακα ή τι εργαστηριακές εξετάσεις θα καταναλώσει.
Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι ασυνέχεια στη φροντίδα υγείας του πολίτη, απουσία πρόληψης, ανορθολογική χρήση υπηρεσιών υγείας, κατασπατάληση πόρων. Ιδίως τα χρόνια της κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται σε ουρές στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, σε αύξηση στην ιδιωτική δαπάνη για υπηρεσίες υγείας και σε μία ολιγοπώληση και του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Τραγωδία στην Κατερίνη- Τρεις νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία 
Τραγωδία στην Κατερίνη με τρεις νεκρούς από φωτιά που ξέσπασε σε πενταώροφη πολυκατοικία. Οι  πυροσβέστες που κλήθηκαν να επιχειρήσουν σήμερα το πρωί στη φωτιά εντόπισαν ένα απανθρακωμένο άτομο σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και άλλα δύο χωρίς τις αισθήσεις τους σε διαμέρισμα του β' ορόφου που όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ είναι και αυτά νεκρά.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η υπηρεσία δέχθηκε κλήση για φωτιά σε διαμέρισμα επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 76. Στο σημείο έσπευσαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης εντοπίστηκε νεκρό άτομο μέσα στο διαμέρισμα του 1ου ορόφου. Ακολούθως οι πυροσβέστες εντόπισαν άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις του σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου.
Πρόκειται για έναν μεσήλικα και μια ηλικιωμένη γυναίκα οι οποίοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο.
Συνολικά οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν οκτώ άτομα από την πολυκατοικία τα οποία είχαν βγει στα μπαλκόνια της πολυκατοικίας προκειμένου να αποφύγουν τις έντονες αναθυμιάσεις.   protothema.gr 

*** «Πρεμιέρα» σήμερα για το εορταστικό ωράριο στην Καλαμάτα 
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα 2017 αλλά και την Πρωτοχρονιά 2018. Έτσι, ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα σήμερα Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ενώ από προχθές  λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο.
Οι έμποροι ξεκινούν δυναμικά το εορταστικό ωράριο με προωθητικές ενέργειες και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη. Στόχος για φέτος είναι να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι, καθώς στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του.
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Καλαμάτας ξεκίνησε από χθες. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά σήμερα και τις δύο επόμενες Κυριακές 24 και 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα κλείσουν την τελευταία Δευτέρα του χρόνου (ανήμερα τα Χριστούγεννα) και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου και την πρώτη Δευτέρα του χρόνου (ανήμερα Πρωτοχρονιάς) και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο: Τις καθημερινές, από τη Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Τα Σάββατα 16, 23 και 30 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 8.30 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.  Α.Π.

***  Παράνομη μετανάστευση και επιδόματα ΤΕΛΟΣ! Η νέα κυβέρνηση θέτει προτεραιότητες

~   Τα κόμματα της δεξιάς και της άκρας δεξιάς συμφώνησαν για τη διακυβέρνηση της Αυστρίας και οι αποφάσεις τους αποτυπώθηκαν σε ένα κείμενο 180 σελίδων.

Ο νέος Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (OVP), διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
«Συμφωνήσαμε σε μία ξεκάθαρα ευρωπαϊκή πορεία, με στόχο την ενίσχυση της επικουρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή στα μεγάλα θέματα, αλλά να κάνει βήματα πίσω στα μικρότερα θέματα. Συμφωνήσαμε ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι. Πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα μέσα από το σύστημα».
Επιπλέον, η Αυστρία πλέον θα προσπαθήσει να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, αλλά και θα μειώσει τα επιδόματα όσων είναι στη χώρα και ζητούν άσυλο. 
«Σε ότι αφορά στη μετανάστευση, ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά και τη μετανάστευση μέσα στο κοινωνικό μας κράτος. Τα επιδόματα για όσους ζητούν άσυλο θα μειωθούν σε 365 ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

***  Έσκασε ΤΩΡΑ από Γερμανία: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ

~ «Η πρότασή μου ήταν πάντα να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να διαγραφεί εξ΄ ολοκλήρου το χρέος, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει μέσα από την υποτίμηση να ανασάνει», τονίζει Γερμανός αναλυτής αγορών, μιλώντας στην Deutsche Welle για την ελληνική οικονομία.

Όπως πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Χάλβερ, «μετά από μερικά χρόνια η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Είναι σίγουρα προτιμότερη μια προσωρινή έξοδος από μια εξαντλητική πολιτική λιτότητας, η οποία στρέφει τους νέους της χώρας κατά της Ευρώπης, από τη στιγμή που δεν τους διασφαλίζει καμία προοπτική». 
Κατά την άποψή του, η οικονομική πρόοδος της Ελλάδας το τελευταίο δεν διάστημα δεν είναι παρά «μικρές επιτυχίες» και είναι πεπεισμένος ότι η χώρα μας δεν θα σταματήσει να χρειάζεται εκτός συνόρων οικονομική στήριξη.
«Όταν έχεις ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ δεν αρκεί να τα καταφέρεις για ένα ή δύο χρόνια, αλλά μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι δύσκολο. Μια οικονομία που θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει κατ΄ αρχήν να ηρεμήσει για να σταθεί ξανά στα πόδια της. Μικρές επιτυχίες, που ικανοποιούν κάποιους θεωρητικούς σε Βρυξέλλες ή Γερμανία, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομία έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της για να διασφαλίσει θέσεις απασχόλησης. Το ζητούμενο είναι να δοθεί προοπτική στον πληθυσμό. Δεν νομίζω ότι αρκούν οι συνεχείς οικονομικές ενισχύσεις για να τερματιστεί η κρίση στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. 

***  Μακεδονία: Ντροπή νά ντροπιαστοῦμε


“Αὐτό πού κερδήθηκε μέ αἷμα δέν μπορεῖ νά ξεπουληθεῖ μέ τό μελάνι μιᾶς ὑπογραφῆς”
Μπαίνω ἀπευθείας στό θέμα, ἄνευ περιστροφῶν καί προλόγων. Ἄν βρεθεῖ, ἄν τολμήσει “ἑλληνική” κυβέρνηση, κυβέρνηση Γραικύλων, νά ὑπογράψει τήν προδοσία, τήν μεγαλύτερη ἀπό καταβολῆς νεοελληνικοῦ κράτους, πού λέγεται «βόρεια ἤ ἄνω ἤ νέα «Μακεδονία», θά πρέπει νά γνωρίζει ὅτι:
Πρώτον: τό πλέον εὐτελές καί ἀνάξιο λόγου. Δέν πρόκειται νά ξαναδεῖ ἐξουσία. Ὅπως στήν περίπτωση τοῦ ἱστορικοῦ κουρελουργήματος τῆς Ρεπούση, θά ὑπάρξει τέτοια κινητοποίηση ἀπό τόν πατριωτικό χῶρο, πού οἱ κυβερνῶντες – ὅποιοι κι ἄν εἶναι- θά τρίβουν κυριολεκτικά τά μάτια τους. Ἰδίως οἱ βουλευτές τῆς Μακεδονίας, ἅς ἑτοιμάζονται γιά ἰσόβια, ἄτιμη καί ὄχι τιμητική, ἰδιώτευση. Ἅς γνωρίζουν ὅτι θά ἀντιμετωπίσουν, σέ περίπτωση ὑπογραφῆς τῆς προδοσίας, ὅ,τι ἀντιμετώπισαν οἱ παπόδουλοι ἐπίσκοποι, ὅταν γύρισαν στήν Κωνσταντινούπολη τό 1438, μετά τήν ψευτοσύνοδο Φερράρας – Φλωρεντίας. Ὑπέγραψαν ἕνωση – ὑποταγή τῆς Ὀρθοδοξίας – τῶν Ἐκκλησιῶν καί φτάνοντας στήν Πόλη τούς ἀνέμενε ὁ λαός… Ὅταν μαθεύτηκε ὅτι λατινοφρόνησαν καί ὑπέκυψαν στά «φλωρία» τοῦ Πάπα, ὁ εὐσεβής λαός τούς προπηλάκισε καί τούς έφτυσε. Ταραγμένοι καί μετανιωμένοι ψέλλιζαν οἱ μητραλοίες: «Πεπράκαμεν (πουλήσαμε) τήν πίστην ἡμῶν, ἀντηλλάξαμεν τή ἀσεβεία τήν εὐσέβειαν, προδόντες τήν καθαράν θυσίαν (τήν Ὀρθοδοξία), ἀζυμῖται (παπικοί) γεγόναμεν. Κόψατε τήν δεξιάν ἡμῶν τήν ὑπογράψασαν (κόψτε τό χέρι πού ὑπέγραψε), ἐκριζώσατε τήν γλώσσαν ἡμῶν τήν τοιαῦτα ὁμολογήσασαν». (Δ. Παναγόπουλου, «Εἰς ἔναντι μυρίων»). Χέρι πού θά ὑπογράψει καί γλώσσα πού θά ὁμολογήσει «Βόρεια ἤ Ἄνω ἤ Νέα Μακεδονία» θέλουν κόψιμο ἤ ξερίζωμα. Τελεία καί παύλα. Σέ θέματα Πατρίδος καί Πίστεως δέν χωρεῖ συγκατάβασις.
Δεύτερον: ἡ στάση μας στό θέμα τῆς Μακεδονίας εἶναι ἡ λυδία λίθος γιά τό σύνολο τῆς ἐξωτερικῆς μας πολιτικῆς. Ἄν ὑποκύψουμε στούς ὠμούς ἐκβιασμούς καί παραδώσουμε ἀμαχητί τό ὄνομα ἀνοίγει ὁ ἀσκός τοῦ Αἰόλου. Πέραν τῆς διεθνοῦς ἀνυποληψίας καί περιφρόνησης-πού ήδη…ἀπολαμβάνουμε- δημιουργεῖται κακό προηγούμενο. Ὅλοι-Αλβανοί, Βούλγαροι καί οἱ πάτρωνές τους Τοῦρκοι- θά ἀπαιτοῦν, θά ὁρμοῦν καλύτερα, καί ἐμεῖς θά ἐπαιτοῦμε τήν σύμπραξη ἀνύπαρκτων συμμάχων. Ὡς γνωστόν οἱ λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις συναγάγουν συμπεράσματα γιά τήν πολιτική τους, ὄχι μέ κριτήριο τήν «ἑτοιμότητα ὑποκλίσεων», ἀλλά μέ κριτήριο τήν ἰσχύ τῶν κρατῶν στίς περιφέρειες, τήν ἱκανότητα – ἀποφασιστικότητα τῶν κυβερνήσεών τους νά ὑπερασπίσουν τά ἐθνικά τους συμφέροντα καί τό εἰδικό γεωπολιτικό βάρος πού ἀναπτύσσουν στούς περιφερειακούς συσχετισμούς ἰσχύος.
Τρίτον: Ἄν συμβεῖ τό ἀπευκταῖο, ἡ προδοσία, εἶναι σίγουρο πώς οἱ Σκοπιανοί εὐθύς θά καταπατήσουν τίς ὑπογραφές τους καί θά θέσουν, ἀπό θέσεως ἰσχύος πλέον, ὅλα τά συμπαρομαρτούντα μέ τό Σκοπιανό ζητήματα: ἀλυτρωτισμός, περιουσίες, ὀνοματοδοσία προϊόντων, τοπονυμίων, ἀεροδρομίων, «μακεδονική» ἐκκλησία, ἱστορική κληρονομιά. Μᾶς ἀναμένει, δέν ἔχει σημασία ἄν εἶναι εἰς τό ἐγγύς ἤ τό ἀπώτερο μέλλον, τό μακεδονικό Κόσοβο. Καί τότε θά ἐρωτηθοῦμε ἐμεῖς οἱ Μακεδόνες, οἱ γηγενεῖς. «Εἶστε Ἕλληνες ἤ Μακεδόνες; ὅσοι Ἕλληνες κάτω ἀπό τόν Ὄλυμπο… ἡ Μακεδονία ἀνήκει στούς Μακεδόνες».
Τέταρτον: «Τήν δέ πόλιν σοί δοῦναι οὐτ’ ἐμόν ἐστί οὐτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν αὐτῇ…». Ὁ Κωνσταντῖνος Παλαιολόγος, ὁ ἡρωικός αὐτοκράτορας, διδάσκει ἐς ἀεί. Κανείς δέν ἔχει τό δικαίωμα νά πουλήσει πατρίδα. Στήν πατρίδα ἀνήκουμε καί δέν μᾶς ἀνήκει. Αὐτό πού κερδήθηκε μέ αἷμα δέν μπορεῖ κανείς νά τό περιφέρει σέ συνέδρια παρανόμων, νά τό διαγράψει μέ τό μελάνι μιᾶς ὑπογραφῆς. Κάποιοι θέλουν νά «ρευστοποιήσουν» κόκαλα ἱερά σέ σταδιοδρομίες, ἀξιώματα ἔδρανα πρωθυπουργικά. «Παίζουνε πασιέντζες τό ἔθνος ὁλάκερο γιά νά ἱκανοποιήσουν τίς μωροφιλοδοξίες τους», ὅπως ἔλεγε ὁ Πάν. Κολοκοτρώνης. Ματαιοπονοῦν. Πολλές φορές σταυρώθηκε ὁ Ἑλληνισμός ἀπό ξένους καί βαρβάρους, πολιτισμένους καί ἀπολίτιστους, πολλές φορές καί ἀπό τούς δικούς μας, τούς ἐφιάλτες καί μηδίζοντες, παλαιούς καί νέους, ἀλλά, «ἰδού ζῶμεν». «Τρῶνε ἀπό μας καί μένει καί μαγιά». Καί ἄλλη φορᾶ ἡ Μακεδονία χάθηκε μέ τό μελάνι τῆς ὑπογραφῆς. Τό 1878 ἡ συνθήκη τοῦ Ἁγίου Στεφάνου τήν παραχωροῦσε σχεδόν ἐξ ὁλοκλήρου στή Βουλγαρία. Εἰς μάτην. Κατέπεσε μέσα σέ λίγους μῆνες τό ψεῦδος καί ἡ ἀδικία. Ἡ συνθήκη τοῦ Βερολίνου ἀποκατέστησε τήν τότε τάξη τῶν πραγμάτων. Σ’ αὐτά τά ζητήματα λειτουργοῦν καί πνευματικοί νόμοι. «Τοῦ Κυρίου ἡ γῆ καί τό πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καί πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ». (Ψαλμός, ΚΔ΄).
Πέμπτον: Τυχόν ὑπογραφή σέ κείμενο καταισχύνης καί διασυρμοῦ πού θά ἀναγνωρίζει κράτος Μακεδονίας, θά τινάξει στόν ἀέρα τήν ἑλληνική ἐκπαίδευση. Θά παρουσιαστοῦμε ἐνώπιον τῶν μαθητῶν μας ψεῦτες, ὑποκριτές, μέ ἔλλειψη φιλοπατρίας, ἀφοῦ τόσα χρόνια διδάσκουμε μία καί μοναδική Μακεδονία, ἀναπόσπαστο τμῆμα τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Ἐλεγχόμαστε ἔτσι γιά τήν πνευματική μας ἀνεντιμότητα, γιά τήν παιδαγωγική μας εἰλικρίνεια. Ὅταν ἀντικρίσουν οἱ μαθητές μας στίς ὀθόνες τούς Σκοπιανούς νά πανηγυρίζουν γιά τήν ὑποκλοπή, καί τούς χάρτες νά ἐμφανίζουν «Νέα Μακεδονία», τί θά τούς ποῦμε τό ἄλλο πρωί; Πῶς ὁ φιλότιμος καί εὐαίσθητος Ἕλληνας δάσκαλος θά ἀτενίσει τό βλέμμα τῶν μαθητῶν του; Θά μᾶς τοξεύει ἀλύπητα ἡ ἀπορία ἡ εἰρωνεία, ἡ ἀγωνία τῶν παιδιῶν γιά τήν ἐπερχόμενη θύελλα.
Ντροπή νά ντροπιαστοῦμε ωρέ!! 8500 νεκροί πολεμιστές στό Κιλκίς, τό 1913, ἔπεσαν γιά τήν Μακεδονία μας. Θά καταδεχτοῦμε να μαγαρίσουμε τό χῶμα πού φιλοξενεῖ τά κόκκαλά τους τά ιερά;
Τήν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας οἱ γυναῖκες ἔδιναν στό παιδί πού βαφτίζανε μία εὐχή: «Μή χάσεις τό ὄνομά σου», ὑπονοώντας τόν κίνδυνο ἀλλαξοπιστίας. Καί σήμερα στήν ἀλαλιασμένη ἐποχή μας μιά πρέπει νά εἶναι ἡ εὐχή καί ἡ προσευχή μας: νά μήν χάσουμε τό ὄνομά μας, τό ὄνομά μας πού εἶναι Μακεδονία.
 Νατσιός Δημήτρης    δάσκαλος-Κιλκίς     Μέλος του ΙΗΑ  
Πηγή  : INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION (ΙΗΑ

*** Oι δημοσιογράφοι που βόλεψε για τα καλά ο Τσίπρας...

~ Στην πρόσφατή του συνέντευξη στην ΕΡΤ 3, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αυτοπαρουσιαστεί σαν ένας Πρωθυπουργός που τον χτυπούν όσο κάνεναν άλλο τις τελευταίες δεκαετίες τα Μέσα Ενημέρωσης.
Η δήθεν "εχθρότητα" των μέσων ενημέρωσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος μύθος, ο οποίος χτίζεται εδώ και χρόνια συστηματικά από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου.
Οι "δύσκολες" συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα.
Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικά παραδείγματα συνεντεύξεων στον Πρωθυπουργό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί που παρουσιάζονταν σαν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, εξελίχθηκαν σύντομα σε κομματικά στελέχη, καταλαμβάνοντας θέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μετακλητών!
1) Αννέτα Καββαδία
Έκανε ερωτήσεις στον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ. Σήμερα είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
2) Κώστας Βαξεβάνης
Δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, είναι σε όλους γνωστός ο ρόλος του Κώστα Βαξεβάνη μέσα από τις ιστοσελίδες και τα έντυπά του.
Η φωτογραφία από μια ιδιαίτερα "δύσκολη" συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Documento
3) Ματθαίος Τσιμιτάκης
Ίσως η πιο χαρακτηριστική από όλες τις περιπτώσεις. Σε συνέντευξη μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι θα καταργήσει τις στρατιές των μετακλητών.
Τι έγινε τελικά; Διόρισε μετακλητό και τον ίδιο!
4) Γιώργος Χριστοφορίδης
Ο εκδότης του Χωνιού επίσης δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Σήμερα διορισμένος μετακλητός στο Υπουργείο του Νίκου Παππά. Παλιότερα έκανε ερωτήσεις ως δημοσιογράφος στη ΔΕΘ.
5) Στέλιος Κούλογλου
Στο παρελθόν ως δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης "δυσκόλευε" τον Αλέξη Τσίπρα με τις ερωτήσεις του. Σήμερα ειναι Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
6) Χρήστος Σίμος
Από τα social media του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα κάνει "απαιτητικές" ερωτήσεις στον Αλέξη Τσίπρα στις συνεντεύξεις τύπου ως δημοσιογράφος της Αυγής
7)  Αναστασία Γιάμαλη
Ως δημοσιογράφος της Αυγής παλιότερα "στρίμωχνε" τον Αλέξη Τσίπρα στις διακαναλικές. Πλέον έχει τη δικιά της εκπομπή στην ΕΡΤ
8) Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Δημοσιογράφος της ΕΡΤ 3 στο παρελθόν, ρωτούσε τον Αλέξη Τσίπρα αν θα ψηφίσει μνημόνιο. Τώρα είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίζουν μαζί τα μνημόνια δυο δυο
9) Κώστας Αρβανίτης
Η εικόνα είναι από τις παλιές τους συνεντεύξεις στην ΕΡΤ. Αργότερα ο Κώστας Αρβανίτης έγινε διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο"
10) Χρήστος Γιαννούλης
Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ 3. Ο Χρήστος Γιαννούλης ήταν στο παρελθόν υποψήφιος δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ                omadaalithias.gr

*** MAKEΛΕΙΟ! Επίθεση καμικάζι σε εκκλησία...

~ Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση σε εκκλησία Μεθοδιστών στην Κουέτα, περίπου 65 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν.
Ο ναός ήταν κατάμεστος με εκατοντάδες πιστούς ενόψει των Χριστουγένων, όταν έφθασαν οι δύο ένοπλοι, που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας και ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε στην είσοδο του ναού, ενώ ο άλλος αν και λαβωμένος πρόλαβε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, Μοαζάμ Τζα.
«Καταδικάζουμε την επίθεση τρομοκρατών στο ναό της οδού Ζαργκούν στην Κουέτα. Η αποφασιστικότητα των Πακιστανικών Αρχών δεν θα κλονιστεί από τέτοιες πράξεις δειλίας», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Τοπικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ασθενοφόρα και περιπολικά στο σημείο, ενώ αστυνομικοί συνόδευαν τα γυναικόπαιδα έξω από το ναό.
Οι χριστιανικοί ναοί έχουν γίνει συχνά στόχος μουσουλμάνων εξτρεμιστών στο Πακιστάν, εξ ου και η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στην εκκλησία στην Κουέτα, που απέτρεψε τα χειρότερα.    iefimerida.gr 

***  EΛΕΟΣ! Αγοράζουμε από τους Τούρκους τα ψάρια του Αιγαίου μας…

~  Μεγάλες ποσότητες ψαριών εξάγουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα, την ίδια ώρα που μαίνονται οι προκλήσεις και η Τουρκία παραβιάζει και διεκδικεί το μισό Αιγαίο.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ψαράδων Σμύρνης, τα τελευταία χρόνια αναχωρούν κάθε μέρα από τη Σμύρνη καμόνια με ψάρια που καταλήγουν στις ψαραγορές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας. 
Το αδιανόητο είναι ότι οι Τούρκοι αλιείς τα ψαρεύουν στο Αιγαίο μας και μάλιστα, το κέρδος από τις εξαγωγές ανέρχεται στις 50 χιλιάδες ευρώ.

*** «Βόμβα» στον ΣΥΡΙΖΑ! Η «Κίνηση των 53» επαναστατεί

~ Με κείμενο τους που φέρει το σύνθημα «Πάμε αλλιώς», η «Κίνηση των 53» του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Real.gr, το πολυσέλιδο κείμενο αναφέρει: «Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας».
Η Κίνηση των «53», μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ως αρνητικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής την «αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της εκκλησίας, καθώς όχι απλώς η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, αλλά «έχει ανεχθεί από την ηγεσία της εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός».
Επιπλέον, παίρνουν αποστάσεις στο στο θέμα της διαφθοράς- διαπλοκής τονίζοντας ότι αυτό «δεν επιτρέπεται να εξαντλείται στη ρομφαία της κάθαρσης» και υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να ξεχνάμε ούτε το «βρώμικο» ’89 στην Ελλάδα, ούτε την επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ιταλία. Το κύριο ζήτημα είναι η δική μας “εξουσία” να αντισταθεί στη διαφθορά και τη διαπλοκή που απειλεί κάθε κυβέρνηση».

***  Αυτό το ΒΙΝΤΕΟ προκαλεί ΟΡΓΗ! Όταν ο Π. Καμμένος το έπαιζε προστάτης της Θράκης...

~ Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζεται να παραχωρήσει στον ψευτο-σουλτάνο Ρ. Τ. Ερντογάν κάθε τι που θα ζητήσει, ενώ του επέτρεψαν να αλωνίζει στη Θράκη και να παραβιάζει τις συμφωνίες του με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Τι έλεγε όμως στο παρελθόν ο “μέγας” πατριώτης Πάνος Καμμένος για τη Θράκη μας και την Τουρκία;
Δείτε και γελάστε ή εκνευριστείτε. Ό,τι σας βγει: Καμμένος για την Θράκη , https://youtu.be/i-01NY5eSdY  .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

 
*** ΓΙΑ ΤΗΝ  15η  αγωνιστική για την Super League  το Ελληνικό ποδόσφαιρο :
~ Α.Ο.  ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών   1-3 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 59΄Γουάρντα ,62΄Γουάρντα , 78΄ Στεφ. Σιόντης, 90+3΄ Βασιλακάκης .- ^
Κίτρινες κάρτες : Γκομές , Νούνες , Χατζηισαϊας , Γουάρντα , Σιόντης , Κυβρακίδης .-
Διαιτητής :  Γ . Κομίνης

ΑΕΚ Αθηνών -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  0-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :  -
Κίτρινες κάρτες : Κοντοές , Παπάζογλου , Τζουάρεζ , Ανέτε , Αραούχο  ,Κόβιτς .-^
Διαιτητής : Στέφ. Κουμπαράκης ,

~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΠΑΟΚ  0-1 ,(0-0) .- ^
 Τα γκολ : 56΄ Μαλεζάς ,
Κίτρινες κάρτες :Βάντερσον , Δ. Στάμου ,
Διαιτητής : Αριστ. Διαμαντόπουλος

Κυριακή 17-12-2017 :
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  1-0, (0-0) .-^
Τα γκολ : 63΄Μαρίν , .-
Κίτρινες κάρτες :Θ. Μπέριος , Παν. Ταχτζίδης , Αμπού Σισσέ , Λίλα , Κόνυε , Ρομάο , Μπουκουβάλας .-^
Διαιτητής : Ανασ. Τζίλος  .-
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ   0-0 ,(0-0).-^
Τα γκολ :
Κίτρινες κάρτες :Μαρκόφσκι  ,Μύγγας , Ρόκτσα , Ιγκλέσιας , Μπετσαράνο (2) =κόκκινη ,Τσόκανης , Ρόσα .-^
Διαιτητής : Γ.  Μπλάνας
ΛΑΜΙΑ 1964-ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ   0-2 , (0-2) .- ^
Τα γκολ : 18΄ Ντέλετικ , 31΄ Ντέλετικ ,
Κίτρινες κάρτες :Φατιόν , Αγκάνοβιτς ,Ντέλετικ ,Βαλέτσε , Βούχο , Κούκόλης ,Όμο .-^
Διαιτητής : Εμανουελ  Σκουλάς


 
 
ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   1-1 , (0-1).- ^
Τα γκολ : 18΄Άλτμαν  , 79΄ Γέντρισεκ , .-
Κίτρινες κάρτες : Λουσέρο , Τζανδάρης , Μεχία , Χούλτ , Κουρμπέλης , Άλτμαν , Κουλιμπαλη ,
Διαιτητής : Δ. Καραντώνης ,Βοηθοί του οι Δημητριάδης, από τη Μακεδονία, και ο Μερκενίδης, επίσης από τον σύνδεσμο της Μακεδονίας. -
Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Φλίσκας, Λισγάρας, Μπαξεβανίδης, Κασάδο, Μεχία, Μελιόπουλος, Ντε Λούκας, Γέντρισεκ (Κάστρο) , Λουσέρο, Κίκε (Φασίδης) .-
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Αυλωνίτης, Κολοβέτσιος, Χουλτ , Τζανδάρης, Κουρμπέλης, Λούντ (Χίλιεμαρκ) , Βιγιαφάνιες, Άλτμαν (Κουντουριώτης) , Πίσπας (Χρ. Δώνης) .-
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων κάθονται οι: Διούδης, Γιοχάνσον, Δώνης, Χίλιεμαρκ, Χατζηγιοβάνης, Ευαγγέλου, Κουντουριώτης.
 Ο πάγκο της Ξάνθης: Γκαραβέλης, Ορφανίδης, Σβάρνας, Σιλά, Ρότσε, Φασίδης, Κάστρο .-

Δευτέρα 18-12-2017 :
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Τα γκολ :
Κίτρινες κάρτες :
Διαιτητής :

 *** Για τη Football League Β΄εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στην 8η αγωνιστική :
 Σάββατο 16-12-2017 :
Α.Ε. Καραϊσκάκης-Τρίκαλα 1963   0-1 ,(0-0).-^
Α.Ε. Σπάρτης - Πανσερραϊκός   1-0 ,(1-0) .-^
Δόξα Δράμας -Χανιά/Κισσαμικός     1-1 ,(0-0) .-^
Αχαρναϊκός - Αιγινιακός Φ.Σ.   0-3 α.α.  .-^
Κυριακή 17-12-2017 :
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ   0-1 ,(0-1) .- ^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας    0-1   ,(0-1) .- ^
ΒΕΡΟΙΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας   1-0  ,(1-0) .- ^
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ   1-0 ,(0-0).-
ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης-ΟΦΗ   0-0 ,(0-0) .-^

*** Γ΄ Εθνική 5ος όμιλος στο ελληνικό ποδόσφαιρο :
Κυριακή 17-12-2017 :
ΠΑΝΗΛΛΙΑΚΟΣ -ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου    1-1  .-^
Π.Σ.  ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΑΣΤΕΡΑΣ  Αμαλιάδας/Πανόπουλο   1-1 .- ^
ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ-Α.Ε. Αστέρας Βλαχιώτη   0-2 .-^
ΑΧΑΪΚΗ-ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ    0-0 .- ^
ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ Βραχναίϊκων    5-2 .-^

  *** Σάββατο 16-12-2017 , αγώνες σε ομίλους Γ΄ εθνικής στο ποδόσφαιρο :
1ος όμιλος 10η αγων.: Άρης Αβάτου-Απόλλων Παραλιμνίου 1-1 .- ^
4ος όμιλος 13η αγων. Βόλος ΝΠΣ-Διγενής Νεοχωρίου  5-0 .- ^
6ος όμιλος 10η αγων. Ιάλυσος - Διαγόρας 1-0 .- ^
7ος όμιλος   Τρίγλια Ραφήνας-Διαγόρας Αγίας Παρασκευής 1-0 .-^
7ος όμιλος   Ταμυναικος - Παναργιακός  0-1 .-^
Κυριακή 17-12-2017 :
3ος όμιλος 13η αγων. ΑΕ. Λευκίμης-Δόξα Κρανούλας   2-2 .- ^
5ος όμιλος 10η αγων. Παλληξουριακός-Παναρκαδικός   0-2 .-^

1ος  όμιλος :
Ελπίς Σουτάρεως-Μ. Αλέξανδρος Καρπερης    1-0 .- ^
ΑετόςΟρφανού-ΑΕ. Διδιμοτοίχου   1-0  .-^
Δόξα Προσκυνητών-Νέστος Χρυσούπολης   1-2 .- ^
Μ.Αλέξανδρος Ξοροποτάμου-Δόξα Ν. Σιδηροχωρίου  1-0 .-^
Ορφέας Ξάνθης - Α.Ο. Καβάλας   1-0 .-^

2ος όμιλος  :
Καμπανιακός-Αγροτικός Αστέρας  0-2 .- ^
Αλμωπός Αριδέας -Μακεδονικός  1-0 .-^
Νάουσα -Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα  1-0 .-^
Λαγκαδάς-Εδεσσαϊκός  0-3 .-^
Ηρακλής 1908 -Α.Ε. Καρδίτσας  2-2 .- ^
Πιερικός-Α.Ο. Καρίτσας  0-1 .- ^
Α.Ε. Αλεξάνδρειας-Άρης Παλαιοχωρίου  1-2 .- ^

3ος όμιλος :
Αστέρας Παραπόταμου-Σκούφας Κομποτίου 0-0 .- ^
Μακεδονικός Φούφα-Θεσπρωτός 0-0 .-^
Παλευκάδιος-Νέος Αμφίλοχος  1-1 .- ^
Καστοριά-Τιλλικράτης 2014  1-1 .- ^
Εθνικός Φιλιππιάδας-Ερμής Αμυνταίου  1-2 .- ^

4ος  όμιλος  :
ΑΠΟΚ Βελούχι-ΑμβρυσσέαςΔιστόμου  0-3 .- ^
Α.Ο. Θήβα-Ρήγας Φεραίος  3-0 .- ^
Αλμυρός-Ολυμπιακός Βόλου  1-0 .- ^
ΑΟ. ΑχιλλέαςΦαρσάλων-Α.Ο. Σελάνων  1-1` .-^
Νίκη Βόλου- Αστέρας Ιτέας  2-1 .- ^

6ος  όμιλος  :
Α.Ο. Ζευγολατιο-Προοδευτική 0-5  .- ^
Ρόδος-Ιωνικός Νικαίας 0-0 .- ^
ΑΠΟ Κερατσίνι -Εθνικός Πειραιώς  2-1 .- ^
Ένωση Πανασπροπυργιακού-Πέλοπας Κιάτου  0-0 .- ^

7ος  όμιλος :
Ερμιωνίδα Α.Ε. -Θύελλα Ραφήνας  1-1 .-^
Ερμής Κυβερίου-Άχτιστος Σπάτων 0-3 .- ^
Αιολικός-Πανθυραϊκός   1-1 .- ^

8ος  όμιλος :
ΚιφησιάΑ.Ε.-Ο.Φ. Ιεράπετρας  1-1 .- ^
Φωστήρας -Ηλισιακός Φ.Σ.   0-0 .- ^
Αιγάλεω-Άγιος Ιερόθεος  2-0 .-^
Παλεοχώρα Φ.Σ. -Ερμής Ζονανιών  1-0 .-^
Α.Ε. Μυλοποτάμου-Ηρόδοτος  0-0  .- ^

*** Για την  U20  στο ποδόσφαιρο της  Super League
15η αγωνιστική
Σάββατο 16-12-2017 :
ΑΟΚ Κέρκυρα-Ατρόμητος Α. 1-3 .-^
ΑΣΤΈΡΑΣ Τρίπολης-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  3-0 .-^
ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-2 .-^
ΛΑΜΙΑ 1964 -Α.Ε. ΛΑΡΙΣΣΑ   1-0 .-^
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ/ΧΑΝΙΑ-ΠΑΟΚ   1-2 .-^
Κυριακή 17-12-2017 :
ΑΕΚ Α.-ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  5-1  .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .-ΠΑΣ Γιάννινα  3-0 .-^
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   0-2 .- ^

***  Για τη Super League το γυναικείο ελληνικό ποδόσφαιρο , στην 7η  αγωνιστική :
Κυριακή 17-12-2017 :
Φαίδων Άργους-Άρης Θεσσαλονίκης  0-3 .-^
Ατρόμητος Αθηνών-Τρίκαλα 2011   1-1 .- ^
ΟΦΗ-Αμαζώνες Δράμας
Μεσολόγγι -Βόλος 2004
Οδυσσέας Γλυφάδας-Α.Ε. Λάρισσα  1-1 .-^
ΠΑΟΚ -Ελπίδες Καρδίτσας 94    4-1 .- ^

***Στην Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ στην 9η  αγωνιστική :
 Σάββατο 116-12-2017 :
~ ΠΑΟΚ -ΑΕΚ Α.   86-65 ,(45-36) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 29-1916-17 , 23-15 , 18-14 .- ^
~ Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑ ΦΑΡΟΣ- ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 82-78  
,(39-25) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 25-14 , 14-11 , 23-26 , 20-27 .- ^
~ ΚΥΜΗ-ΑΡΗΣ Θεσσαλ.   94-69 ,(39-35) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 14-21 , 25-14 , 31-16 , 24-18 .- ^
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ   82-76  ,(39-28)  .-^
Τα δεκάλεπτα : 16-12 , 23-16  , 27-24 , 16-24 .-^

Κυριακή 17-12-2017 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΡΕΘΥΜΝΟ   91-69 ,(41-35) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 19-18 , 22-17 , 21-10  , 29-24 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ  91-62 ,(35-26).- ^
Τα δεκάλεπτα :19-7 , 16-19 , 25-17 , 31-19 .-^
ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας-ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου 76-80 ,(39-44) .-^
Τα δεκάλεπτα : 18-18 , 21-2615-20 , 22-16 .-^

*** Για  την Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 10η αγωνιστική :
 Σάββατο 16-12-2017 :
Δόξα Λευκάδας-Μαρούσι  59-58 .-^
Ψυχικό-Αρκαδικός Τρίπολης  83-67 .-^
Α.Σ. Καστοριάς-Α.Σ. Καρδίτσας 67-66 .-^
Χολαργός-Περιστέρι  74-87 .-^
Απόλλων Πάτρας-Α.Σ. Παπάγου  88-77 .-^
ΑΣΕ Δούκας-Ηρακλής Θεσσαλον.  84-86 .-^
Εθνικός Πειραιώς-ΑΕ. Λάρισσα  76-68 .-^
Αμύντας-Σ.Σ. Ερμής Αγιάς  92-66 .-^

*** Για την Α1 στο Γυναικείο Ελληνικό μπάσκετ , στην 9η αγωνιστική :
Κυριακή 17-12-2017 :
Ολυμπιακός Βόλου -Πανιώνιος Γ.Σ.  65-74 .-^
Νίκη Λευκάδας- ΑΕΟ Πρωτέας Αθηνών  64-63 .-^
Παναθηναϊκός-Παναθλητικός Σ.Φ. Συκεών  50-87 .-^
Εσπερίδες Καλλιθέας-Φάρος Κερατσινίου  55-75 .-^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης-Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου 58-60 .-^
Ολυμπιακός Πειραιώς-Αθηναϊκός  101-42 .-^

*** Για το Βόλεϊ Α1  Ανδρών  στην 9η  αγωνιστική
15-12-2017:
Φοίνικας Σύρου- Ολυμπιακός Πειραιώς  0-3  σετ .-^
 16-12-2017 :
ΑΟ. Κηφισιάς-Παναχαϊκή  3-0  σετ  .- ^
Νίκη Αιγινίου-Εθνικός Πειραιώς  3-0 σετ .-^
Ηρακλής Θεσσαλ.- Πανβοχαϊκός  3-1 σετ .- ^
18-12-2017 :
Παναθηναϊκός-Ηρακλής Χαλκίδας
Εθνικός Αλεξανδρούπολης -ΠΑΟΚ Θεσσαλ .

*** Στο βόλεϊ για τη Α1  Γυναικών
Άρης Θεσσαλον.- Ηλιούπολη Γ.Σ.   3-0  σετ- ^
Ηρακλής -Κηφισιάς -Ολυμπιακός   0-3 σετ .- ^
Α.Ο. Μαρκόπουλο -Αίας Ευόσμου  0-3 σετ  .- ^
ΑΟΝ Πανναξιακός-ΑΟΦ Πορφύρας   3-1  σετ .- ^
Α.Ο. Θήβας-ΑΣΠ Κόρινθος   3-0 σετ .- ^

*** Στο Χάντμπολ στην Α1 στο ελληνικό πρωτάθλημα :
ΑΣ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης-Γ.Σ.Δράμας 86   32-19 .-^
Πανελλήνιος-ΑεροπόςΕδεσσας   25-34  .- ^
Ξάνθη-Φίλιππος Βέροιας   27-25  .- ^
Κυριακή 17-12-2017 :
ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών- ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους  18-24  .-
ΑΕΚ Αθηνών-ΓΑΣ Καματερού

*** Αγώνες ποδοσφαίρου στην ΕΠΣ Μεσσηνία :
Σάββατο 16-12-2017 :
Α΄ Κατηγορία
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ-ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ  3-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας-ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 1-1 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  -
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας  -
Α1΄ Κατηγορία
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου  1-1 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης 2-3 .- ^
Β΄ Κατηγορία
1ος όμιλος :
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ   -
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ  3-3 .- ^
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ  1-5 .- ^
2ος  όμιλος
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού-Α.Ε. ΛΟΓΓΑ  2-1 .- ^
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ-ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ 5-0 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΑΣ. ΔΑΝΑΟΣ 5-1 .- ^

*** Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι σημερινοί αγώνες στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Ο ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 4-1 ΤΟΝ ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ΣΤΟ «Π. ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ»
 ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ (Γ. Καλόμαλος, Ν. Γιακουμής): Τσούλος, Δημητρίου, Μπαλαούρας, Βεργόπουλος, Δωδεκάτος, Μπάλλας (76΄ Παπαδημητρίου), Ηρ. Καραχάλιος, Κώστας, Ι. Καραχάλιος (84΄ Κανελλόπουλος), Μπούνας, Γιακουμής (84΄ Παπανικολόπουλος).
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος, Βαγγέλης Κουρεντζής): Σταθάς, Ι. Τρίψας (46΄ Παντσιώτης), Κουρούπης (67΄ Τριανταφυλλάκης), Οδεμισιώτης, Κλουβάτος, Μουστάκας (46΄ Σεφεράσι), Αργυρόπουλος, Μπιτσάνης, Μουλιάτος, Πανταζής, Χελάς (71΄ Βυζάς).
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Νίκος Τάγαρης, ενώ γιατρός η Αφροδίτη Θεοδωρακοπούλου. Το ματς παρακολούθησαν 100 και πλέον φίλαθλοι.
O ΑΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ 3-2 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Διαιτητής ήταν ο Γιάννης Κουτσαναστάσης, ενώ βοηθοί οι Χάρης Τσοπανάκης και Γιάννης Γιαννέτσος.
ΑΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ (Ίλια Λούτα): Γ. Σακκάς, Ευστ. Χρονόπουλος, Ζαφειρόπουλος, Τζ. Λούτα, Ανδρ. Χρονόπουλος (33΄ λ. τρ. Χριστόπουλος), Παπανικολόπουλος, Μπεκιάρης (89΄ Ι. Σακκάς), Μουράτι, Ντάσης (46΄ Κουραμπάς), Γυφτέας, Αρ. Ηλιόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Γιώργος Γρηγορόπουλος):  Μουσελίνος, Τσαναλίας, Τσεκάνι (67΄ Κοστρίβας), Κολλιός, Κακαλέτρης, Βέλμαχος, Μαγουλιανίτης (61΄ Μαλαπάνης), Μπαζάνης, Αναγνωστόπουλος, Μπέρμπερι, Ανδρεάκος.
   H AE ABIAΣ 1-1 ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
 Διαιτητής ήταν ο Ηλίας Σκόρδος, ενώ βοηθοί οι Δημήτρης Ταβουλαρέας και Γιώργος Γαλακούτης.
ΑΕ ΑΒΙΑΣ (Διονύσης Πουλής): Κολοκούβαρος, Βαβαρούτσος, Π. Καρδάσης, Αποστολίδης, Τζανετέας, Γ. Καρδάσης, Κ. Κορμπής, Γεωργαντάς, Δ. Κορμπής (60΄ Γιαννέας), Πολυμενέας, Γεωργίκος.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ (Βασίλης Μπλέτσας): Κάρλος, Πολίτης, Καπρουλάς, Παναγόπουλος, Γιαννόπουλος, Φωτόπουλος, Κωτσάκης, Κ. Καρδάσης, Ζωτάι, Γ. Κορμπής (75΄ Ξαρχάκος), Σαραντόπουλος (81΄ Κοστόφ).
  Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 5-0 ΤΟΝ ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ
 Το ματς σφύριξε ο Φώτης Κασκάνης, που είχε βοηθούς τους Γιώργο και Αντώνη Μιχαλόπουλο.
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ (Αλέκος Λυκοτραφίτης): Σπυρόπουλος, Δ. Πουλόπουλος, Γιάνναρης, Χ. Πουλόπουλος, Μαθιόπουλος, Ψώνης (57΄Νικολακόπουλος), Κυρ. Μιχαλόπουλος, Ομέρι (53΄ Λάζαρης), Γιαννόπουλος (53΄ Κων. Λυμπερόπουλος), Συκαλιάς, Κωστόπουλος.
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ (Βαγγέλης Σκουρλέτης): Λύσσαρης, Παπαδέας (53΄ Τσαρουχάς), Σακκάς, Παπαγεωργίου, Γεωργακόπουλος, Σταυρινός, Γαλίτης, Κουκέας, Τσικούρης, Χάικος, Παπαδόπουλος.
  ΑΠΟΛΛΩΝ-ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 1-1
 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Τσιγάρος, Κακαλής, Παυλάκος, Λαγωνικάκος, Περιβολάρης, Κουντάνης (84’ λ. τρ. Παπαδέας), Διονυσόπουλος (46’ Τσουλάκος), Στραβάκος (79’ Πανταζής), Αλεξόπουλος, Μανωλόπουλος, Γκελγκέρια.
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Αντωνόπουλος, Αριστομενόπουλος (88’ Κατσαρός), Βέλλης (79’ Σταματελόπουλος), Μπαστακός, Μπερερής, Μωράκης, Λαθύρης, Καραγιάννης (71’ Κατσιβαρδέας), Κάνιστρας 74’ λ. τρ. Καραπετιάν), Ηλιόπουλος, Μπίσα.
Αποβολή Μαντζούνη και ένταση
 Η Ανδρούσα 3-1 τον Άγρα με ανατροπή
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ: Κατσίποδας, Ιμεράσι, Βαβαρούτσος, Κακογιάννης, Γ. Καλογερόπουλος, Δασκαλάκης, Τσώνης (90’ Θεοδοσόπουλος), Γεωργιόπουλος, Μαραγκούλιας (75’ Γκούνης), Πατσιώτης (58’ Τσέλα), Αντ. Καλογερόπουλος (87’ Χαρμπίλας).
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ: Ντουγερόγλου, Λ. Χρ. Ανδρώνης, Λ. Ν. Ανδρώνης, Ερέκι, Πότσης, Τζανετέας, Αναστασόπουλος (61’ Γεωργόπουλος), Μπούμπα (80’ Κοντογόνης), Διακουμής, Γεωργιόπουλος, Μπαρτσελό.
Α2 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ματσάρα στο Κλειστό με το ΜΓΣ να λυγίζει στο τάι μπρέικ από την Άρτεμη
Στο έπακρο δικαίωσε τις αγωνιστικές προσδοκίες η χθεσινή αναμέτρηση για το πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ των γυναικών στο Κλειστό της Παραλίας, μόνο που παρά την κατάθεση ψυχής των κοριτσιών του Μεσσηνιακού η Άρτεμις ήταν εκείνη που πήρε τη νίκη στο τάι μπρέικ: 21-25, 26-24, 31-29, 23-25, 12-15. Οι «πράσινες» έκαναν έναν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της τελευταίας διετίας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στις γεμάτες κόσμο κερκίδες, αλλά «προδώθηκαν» στις λεπτομέρειες και πλήρωσαν τα πολλά χαμένα σερβίς (17 έναντι 5 που είχε η ισχυρή πρωτοπόρος ομάδα του Κορυδαλλού).
Διάστρεμμα υπέστη στο 4ο σετ η λίμπερο Δ. Παυλέα, δίνοντας τη θέση της στη Ζερδεβά.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σουρή, Πασσιά, Ραμούνδου, Κωνσταντοπούλου, Σκλήρη, Χάσκου (αρχική 6άδα), Παυλέα λ., Χειλαδάκη, Καράμπελα, Ζερδεβά λ., Κουτσουροπούλου. Την 14αδα συμπλήρωσαν οι Ζερίτη, Φωτεινάκη, Μπαξιβανάκη.
  Α2 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Ήττα 3-1 στο Ηράκλειο για Καλαμάτα ‘80
Ένα σετ κατάφερε να πάρει χθες στο Ηράκλειο η Καλαμάτα ’80, καθώς ηττήθηκε με 3-1 από τον ισχυρό ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α2 βόλεϊ των ανδρών. Τα σετ: 25-20, 25-11, 22-25, 25-22.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Χρήστος Δημητρακόπουλος-Γιώργος Κουλιέρης): Μητρόπουλος, Μπεσής, Μανιατέας, Αγγέλης, Μαδούρας, Σπ. Χανδρινός, Αρ. Χανδρινός λ., Μπουσούνης, Σαμουήλ.
  Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ντέρμπι Απόλλωνα-Ακρίτα στις 6 μ.μ.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το καλαματιανό ντέρμπι της Β’ Εθνικής βόλεϊ των γυναικών. Ο Ακρίτας και ο πρωτοπόρος Απόλλωνας θα συναντηθούν στις 6 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας (διαιτητές: Χανδρινός-Χριστοδουλόπουλος. Σημ. Βλαχούλη).
  Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
Στην Πάτρα με ΕΑΠ η Καλαμάτα ‘80
Για την 11η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής μπάσκετ των ανδρών η Καλαμάτα ’80 δοκιμάζεται σήμερα στις 5 μ.μ. στην Πάτρα, κόντρα στην ΕΑΠ με την οποία μοιράζεται την ίδια, προτελευταία, θέση στην κατάταξη. Στο πλαίσιο του 1ου Ομίλου διεξάγονται την ίδια ώρα και οι εξής συναντήσεις: Απόλλων Σμύρνης-Οίαξ Ναυπλίου, Κεραυνός Αιγίου-Ν. Ιωνια, Αχαγιά ’82-Γλαύκος, Ολυμπιάδα-ΚΑΠ, Ένωση Ιλίου-Ακράτα, ΚΑΟ Μελισσίων-Έσπερος.
  Δύο ματς σήμερα για την Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ
Με δύο συναντήσεις ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Α’ κατηγορίας μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Δρομείς Τρίπολης-Ευκλής (7 μ.μ., Μπακετέας-Ξηρόκωστας) και Λακωνικός Κρόνος-Καλαμάτα (6 μ.μ., Αναστόπουλος-Καρδαράς).
A΄ ΤΟΠΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟΣ Μ. – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  5-0 .-^
ΟΜΟΝΟΙΑ – ΕΡΑΝΗ ΦΙΛ.  -
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  1-2 .-^
 Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 12ης αγωνιστικής,  έχουν ως εξής:
 Εθνικός Μελιγαλά – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Ομόνοια – Εράνη Φιλιατρών
ΑΟ Κυπαρισσίας – ΑΟ Διαβολιτσίου
  A1 KATHΓΟΡΙΑ
  ΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛ.
  ΔΩΡΙΟ – ΑΕ ΜΑΝΗΣ       2-2 .-^
  ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
  ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ – ΚΟΡΩΝΗ   4-3 .-^
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.   1-2 .- ^
Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Α1 κατηγορίας έχουν ως εξής:
Χανδριναϊκός – Ηρακλής Καλαμάτας
Δωριέας Δωρίου – ΑΕ Μάνης
ΑΟ Φυτειάς – ΑΟ Μεθώνης
ΑΕ Γαργαλιάνων – Ακρίτας Κορώνης
Αίαντας Καλαμάτας – Αστέρας Μικρομάνης
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 12ης αγωνιστικής   έχουν ως εξής:
Πανευαϊκός – Αστέρας Βαλύρας  -
Πράσινα Πουλιά – Παναθηναϊκός Καλαμάτας  1-0 .-^
Αστέρας Αρφαρών – Ηρακλής Κυπ
 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας – Δόξα Καλαμάτας
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αναλυτικά τα ματς της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής,  έχουν ως εξής:
Νέστορας Πύλου – Ίκαρος Καλαμάτας
Θύελλα Παραλίας – ΑΟ Λεΐκων
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – Θύελλα Μερόπης
 Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 
Εθνικός Καλαμάτας – ΠΑΟΚ
  B΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Tρεις αγώνες για τους 2 ομίλους
Αγωνιστική δράση σήμερα στο πρωτάθλημα μπάσκετ Β΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, καθώς διεξάγονται τρεις συναντήσεις για την 5η αγωνιστική, που είναι οι εξής:
Ώρα 4.00 μ.μ.
ΔΓ Γαργαλιάνων
ΓΣ Γαργαλιάνων – ΠΑΟΚ Καλαμάτας: Πετρ. Ρίζος, Δημ. Πουλουπάτης
6.00 μ.μ.
ΔΓ Γαργαλιάνων
Εράνη Φιλιατρών – ΝΟ Πύλου: Πετρ. Ρίζος, Δημ. Πουλουπάτης
8.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
Φιλαθλητικός Σπάρτης  - Άρης Σκάλας: Αντ. Αναστόπουλος, Παν. Καρδαράς.
  MΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ
Πελασγός Μεγ. – Καλαμάτα 80, ΑΕ Σπάρτης – Καλαμάτα B.C. για τη β΄ φάση
Ο Πελασγός Μεγαλόπολης αντιμετωπίζει σήμερα και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Μεγαλόπολης την Καλαμάτα 80, για τη 2η αγωνιστική της β΄ φάσης του πρωταθλήματος  μπάσκετ παίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Διαιτητές είναι οι Γιάννης Κυριακόπουλος και Θεόδωρος Παναγάκης.
Ακόμη, η ΑΕ Σπάρτης «κοντράρεται» αύριο στις 6.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης με την Καλαμάτα B.C. Διαιτητές  θα είναι οι Γιώργος Δούβρης και Γιώργος Τσούβαλης.

***  Oι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας... (17/12/2017)
~13.00 Τζιρόνα-Χετάφε, LaLiga Santander, 16η αγωνιστική COSMOTE SPORT2HD
13.30 Ελλάς Βερόνα-Μίλαν, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT7HD
13.30 Σπάρτα Ρότερνταμ – Φέγενορντ, Oλλανδικό Πρωτάθλημα 17η αγωνιστική Novasports1HD
14.30 Γκρόιτερ Φιρτ-Ντάρμσταντ, Bundesliga 2, 18η αγωνιστική COSMOTE SPORT3HD
15.00 Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα, Super League 15η αγωνιστική Novasports2HD
15.30 Αλκμααρ – Αγιαξ, Ολλανδικό Πρωτάθλημα 17η αγωνιστική Novaspoprts 4HD
16.00 Μπολόνια-Γιουβέντους, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT2HD
16.00 Φιορεντίνα-Τζένοα, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT6HD
16.00 Σαμπντόρια-Σασουόλο, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT7HD
16.00 Κροτόνε-Κιέβο, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT8HD
16.15 Γουέστ Μπρομ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Premier League, 18η αγωνιστική COSMOTE SPORT1HD
16.30 Ανόβερο-Λεβερκούζεν, Bundesliga, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT3HD
17.15 Αστέρας Τρίπολης – Παναιτωλικός, Super League 15η αγωνιστική Novasports 2HD
17.15 Λαμία – ΑΕΛ, Super League 15η αγωνιστική Novasports 3HD
17.15 Θέλτα-Βιγιαρεάλ, LaLiga Santander, 16η αγωνιστική COSMOTE SPORT5HD
18.30 Μπόρνμουθ-Λίβερπουλ, Premier League, 18η αγωνιστική COSMOTE SPORT1HD
19.00 Λειψία-Χέρτα Βερολίνου, Bundesliga, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT3HD
19.00 Μπενεβέντο-Σπαλ, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT7HD
19.30 Ξάνθη – Παναθηναϊκός, Super League 15η αγωνιστική Novasports 1HD
19.30 Λας Πάλμας-Εσπανιόλ, LaLiga Santander, 16η αγωνιστική COSMOTE SPORT2HD
20.00 Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Πορτιμονένσε, Liga NOS, 15η αγωνιστική COSMOTE SPORT8HD
21.45 Αταλάντα-Λάτσιο, Serie A TIM, 17η αγωνιστική COSMOTE SPORT1HD
21.45 Μπαρτσελόνα-Ντεπορτίβο λα Κορούνια, LaLiga Santander, 16η αγωνιστική COSMOTE SPORT2HD
22.00 Λιόν – Μαρσέιγ, Γαλλικό Πρωτάθλημα 18η αγωνιστική Novasports 2HD
22.15 Τοντέλα-Μπενφίκα, Liga NOS, 15η αγωνιστική COSMOTE SPORT8HD
ΜΠΑΣΚΕΤ
13.30 Μπαρτσελόνα-Γκραν Κανάρια, ACB Liga Endesa, 12η αγωνιστική COSMOTE SPORT8HD
14.15 Τόφας-Φενέρμπαχτσε, TBF Basketball Super League, 11η αγωνιστική COSMOTE SPORT5HD
15.00 Παναθηναϊκός Superfoods-Ρέθυμνο Cretan Kings, Stoiximan.gr Basket League, 9η αγωνιστική COSMOTE SPORT4HD
17.30 Ολυμπιακός-Λαύριο MEGABOLT, Stoiximan.gr Basket League, 9η αγωνιστική COSMOTE SPORT4HD
18.30 Αρμάνι Μιλάνο-Καντού, Lega Basket Serie A, 11η αγωνιστική COSMOTE SPORT6HD
22.00 North Carolina-Tennessee, NCAA Basketball COSMOTE SPORT7HD
22.30 Τορόντο Ράπτορς – Σακραμέντο Κίνγκς, NBA COSMOTE SPORT4HD

   ~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News  (2) Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-2-14-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-15-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 16  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/17-2017.html .-
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου