ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

 
 ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017  ,



~ ***  Φωτογραφίες από εκδρομή-διαδρομή σε ΝΕΜΕΑ ,Παναγία Βράχου , δρόμος κρασιού στο κτήμα ΠΑΛΥΒΟΥ ..αρχαιολογικός χώρος Νεμέας , ΝΑΥΠΛΙΟ -ΠΑΛΑΜΗΔΙ ..Κυριακή 12-11-2017 ,...
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου
Νεμέας , βρίσκεται γατζωμένη στο μέσον σχεδόν ενός απόκρημνου και βραχώδους όρους, το Πολύφεγγο εντός του σπηλαίου υπάρχει το ναΰδριο και το καθολικό και σήμερα αποτελεί ιερό προσκύνημα πανελλήνιας ακτινοβολίας και σεβασμού.
Οι  προσκυνητές με το Δαβίλλα Τούρς έξω από ιστορικό εκκλησάκι στο προαύλιο -εξώστη


Τα θαύματά της είναι πάμπολλα και έχουμε πάρα πολλές μαρτυρίες θαυματουργικών επεμβάσεων της.Εκτός απο αυτά έχει και μία τεράστια ιστορία .Επί της κατοχής κλέφτες εισέβαλαν στην μονή και την λεηλάτισαν,λιγο πριν φύγουν απο το μοναστήρι ένας απο αυτούς πυροβόλησε την θαυματουργή εικόνα στο χέρι. Αμέσως αυτή άρχισε να βγάζει αίμα και να δακρύζει.Έτσι μέχρι και σήμερα έχει μία μεγάλη τρύπα στο χέρι της.
Ακόμα όταν χτιζόταν η μονή οι χτίστες δεν ήταν δεμένοι και ουσιαστικά πατούσαν πάνω στα βράχια . Μία μέρα ομως δύο απο αυτούς έτυχε και έπεσαν . Ο πρώτος καθώς έπεφτε φώναξε -ΜΑΜΑ ΜΟΥ! και δυστυχώς απεβίωσε . Αντίθετα ο δεύτερος φώναξε -ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ και σώθηκε εκ θάυματος.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΡΑΧΟΥ
 Αγίασμα  μέσα στο εκκλησάκι Παναγίας Βράχου Νεμέας
Με τον ιερομόναχο Παναγίας Βράχου  Νεμέας


τοιχογραφίες μέσα στο εκκλησάκι της Παναγίας Βράχου Νεμέας 12-11-2017


ΝΕΜΕΑ


12-11-2017 Παναγία Βράχου Νεμέας  Δέσποινα Σταμάτη  Σκούλικα και Γιώργος Φ. Δαβίλλας κατεβαίνοντας
Κατέβασμα από Παναγία Βράχου
Βοήθεια στο κατέβασμα 
Ο Γιωργάκης Δαβίλλας βοηθά στο κατέβασμα τη Δέσποινα Στ. Βλασίου-Σκούλικα
Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια Παναγίας Βράχου Νεμέας
Αγίασμα Παναγίας Βράχου
ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ :
Ονομασία: Ιερά  Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Παναγιά του Βράχου.
  Τοποθεσία: Νεμέα Κορινθίας.
  Περιγραφή: Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή  Παναγία του Βράχου, βρίσκεται γαντζωμένη στο μέσο σχεδόν ενός απόκρημνου και βραχώδους όρους που υψώνεται επιβλητικά, το Πολύφεγγο. Εντός του σπηλαίου υπάρχει το ναΰδριο, καθολικό, της πάλαι τότε διαλαμψάσεως Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, που ιδρύθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα (1631). Φυσικά είχε αρχίσει να κτίζεται αρκετά χρόνια νωρίτερα, αρχές του 16ου αιώνα και το 1631 ανακηρύσσεται επίσημα Μονή με άδεια της Υψηλής Πύλης και σήμερα αποτελεί ιερό προσκύνημα πανελλήνιας ακτινοβολίας και σεβασμού. Η Παναγία του Βράχου είχε μεγάλη συμβολή στον αγώνα της απελευθέρωσης του γένους. Στα χρόνια εκείνα το ιερό τέμπλο της Μονής ήταν επίχρυσο, σημάδι του πλούτου που συσσώρευσε εκεί ο σεβασμός και η πίστη των ανθρώπων. Εντός του σπηλαίου υπάρχει και σώζεται έως σήμερα πηγή, αγίασμα, το οποίο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τροφοδοτούσε και δρόσιζε τους πατέρες και τους αγωνιστές που έβρισκαν εκεί ασφάλεια σε περιόδους επιδρομών.
Η Ιερά Εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου για μεγαλύτερη προστασία. Έχει διαστάσεις 0,90 Χ 0,67 εκατ. και χαρακτηρίζεται ως Παναγία του Πάθους. Δεξιά και αριστερά της μορφής Της και στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς, φέροντες και σύμβολα του Πάθους. Επιγράφεται ως «Η Αμόλυντος Παρθένος ». Τα θαύματά Της είναι πάμπολλα και έχουμε πάρα πολλές μαρτυρίες θαυματουργικών επεμβάσεων της Παναγίας.
Το 1936, επί ηγουμενίας Χριστόφορου Βλάχου, ιερόσυλες χείρες σύλησαν το εξ΄ αργύρου επικάλυμμα της Εικόνος και άρπαξαν όλα τα αφιερώματα και τα τιμαλφή, προσφορές των πιστών. Μάλιστα ένας εκ των ιερόσυλων, φεύγοντας πυροβόλησε την Εικόνα, η οποία μέχρι και σήμερα φέρει τον τραυματισμό αυτό στη δεξιά χείρα της Παναγίας μας.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί το ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στη σπηλιά της κορυφής του προβούνου, με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου, του 11ου - 12ου αιώνα.
Η Ιερά Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
~* Ακολουθούν και σχετικά βίντεο  :
1~ Παναγία Βράχου 12/11/2017 ανεβαίνοντας τα 500 ~περίπου
  σκαλοπάτια: https://youtu.be/DnfWVRmZLcA  .- 
2 ~ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑ 12/11/2017  ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ: https://youtu.be/LiQwcEF9Bf4   .-
3 ~ Ναύπλιο από το Παλαμήδι 12/11/2017:
 https://youtu.be/EAA1XXyqoNY ..-
 ~ NEMEA 12/11/2017  κτήμα ΠΑΛΥΒΟΥ:
https://youtu.be/PeYt6MLTibY .-
5 ~ΝΕΜΕΑ διαδρομή στην Παναγία Βράχου 12/11/2017:
https://youtu.be/IPjffazySL8  .-
6~ Παλαμήδι  Ναυπλίου διαδρομή ανεβαίνοντας 12/11/2017: https://youtu.be/5Xrk5Uay7QE  .-
7 ~ ΠΑΛΑΜΗΔΙ Ναύπλιο  ενημέρωση 12/11/2017:
https://youtu.be/e38qEieihLw  .-
8 ~ΧΡΙΣΤΟΣ  Δαβίλλας τραγούδι  Παλαμίδι 12/11/2017:
https://youtu.be/KlbhOt1nJnQ  ,-
 
 
~**Ένα «μεθυστικό» ταξίδι στην πανέμορφη Νεμέα, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα
 Νεμέα
 ΝΕΜΕΑ
 ΝΑΥΠΛΙΟ
 ο οδηγός μας
 
 
 
 
 
 
Η Νεμέα παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Το όνομα Νεμέα αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1840 με την δημιουργία του δήμου Νεμέας και καθιερώθηκε στην πόλη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, σχετικά με το όνομα Φλειούς, καθιερώθηκε στην ομώνυμη αρχαία πόλη από τον Φλία ή Φλιοῦς, που σύμφωνα με τον Παυσανία, ίσως ήταν εγγονός του Τημένου και γιος της Αραιθυρέας, κόρης του Άραντος. Σύμφωνα με αυτή την παράδοσή ήταν και σύζυγος της Χθονοφύλης. Άλλη παράδοση αναφέρει τον Φλίαντα ως Αργοναύτη, γιο του Διόνυσου και της Αριάδνης ο Υγίνος αναφέρει ότι ήταν γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και τον χαρακτηρίζει "Φλιάσιο" ενώ άλλη ως γιο του Διόνυσου και της Χθονοφύλης.
 
 
Αξιοθέατα:
  • το Μοναστήρι Παναγιάς Βράχου
  • οι 4 παλιές συνοικίες
  • ο Αρχαιολογικός χώρος
  • τα Οινοποιεία
  • το Μουσείο του Κρασιού

  •  
    ~Έλαβε το όνομα της από την  ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού - Το  αγιωργίτικο  (ή μαύρο Νεμέας) είναι μία ποικιλία  προσφιλής στους οινοπαραγωγούς και καταναλωτές - Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο και ελιές άριστης ποιότητας συμπληρώνουν το τοπικό εισόδημα
    Μιάμιση ώρα από την Αθήνα,  μισή από την Κόρινθο, το  Λουτράκι και το Ναύπλιο, στη  μέση του πιο οργανωμένου και  ενιαίου αμπελώνα της Ελλάδας  και των Βαλκανίων, βρίσκεται  η Νεμέα, κωμόπολη του Νομού  Κορινθίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 370 μ. αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού Προφήτη Ηλία και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του ομώνυμου Δήμου, με πληθυσμό 5.000 περίπου κατοίκους.
    Η Νεμέα  έλαβε το όνομα της από την  ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού που διασχίζει και ποτίζει ακόμη και σήμερα τον κάμπο και αμπελώνα της.
    Μαζί με τις Αρχαίες Κλεωνές,  την Αρχαία Νεμέα, το Κούτσι, το Πετρί, τα Αηδόνια, το  Γαλατά, το Λεόντιο, τη Δάφνη  και το Καστράκι αποτελούν  την έδρα και την κύρια πηγή παραγωγής σταφυλιών της ποικιλίας «Αγιωργίτικο», από το οποίο παράγονται περίφημα κρασιά με κορυφαία τα κρασιά ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.) ΝΕΜΕΑ.
     
    Συνδέεται μυθολογικά με τον  πρώτο άθλο του Ηρακλή που  έπνιξε το λιοντάρι και με  τα Νέμεα που μαζί με τα Ίσθμια, Πύθια και τους γνωστότερους όλων Ολυμπιακούς, αποτελούσαν τον κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων της αρχαιότητας. Οι αγώνες κατά την παράδοση καθιερώθηκαν προς τιμήν του θανόντος σε πολύ νεαρή ηλικία πρίγκηπα Οφέλτη και από το 573 π.Χ. ετελούντο με την πληρέστερη σειρά αγωνισμάτων, ανά διετία.

    Η ιστορία της χάνεται στα  βάθη των αιώνων, αφού ευρήματα  που έχουν έρθει στο φως  δείχνουν ότι η περιοχή της  Νεμέας κατοικείται από τα  προϊστορικά χρόνια και συνδέεται με τον Φλιούντα, πόλη της Σπαρτιατικής συμμαχίας που κατά την διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων ήταν τόπος συνάθροισης στρατευμάτων. Από το Φλιούντα οι Μυκηναίοι και οι Αργείοι, προμηθεύονταν για τα συμπόσια τους τον ονομαστό φλιάσιο οίνο.

    Ευρήματα  δείχνουν ότι στην περιοχή εφαρμοζόταν η «ερυθρά οινοποίηση» αφού μέσα σε αγγεία βρέθηκαν κουκούτσια σταφυλιών, δείγμα ότι είχαν υποστεί επεξεργασία αντίστοιχη της σύγχρονης μεθόδου.

    Το  γεγονός ότι για χιλιετίες οι κάτοικοι της περιοχής, καλλιεργούν το ίδιο προϊόν κατά τη διάρκεια διαφόρων ιστορικών περιόδων που χαρακτηρίζονται από μεγάλες μετακινήσεις και έντονες συγκρούσεις, δείχνει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα παρήγαγε κερδοφορία και δημιουργούσε σεβασμό ακόμη και στους κατακτητές ή τους πρόσκαιρους εισβολείς.
    Οι πρώτοι περιηγητές εντυπωσιάζονται από τα ερείπια του ναού του Δία (από το 330 π.Χ. περίπου) στην κοιλάδα της Αρχαίας Νεμέας που παραμένουν σιωπηλά μέχρι τον ερχομό του Στέφανου Μίλλερ, καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Καλιφόρνιας, που ανασκάπτει την περιοχή και αποκαλύπτει το αρχαίο στάδιο με το αποδυτήριο και τη θολωτή δίοδο – άριστο δείγμα αρχιτεκτονικής του είδους – και πλήθος άλλα ευρήματα, που εκτίθενται στο σύγχρονο μουσείο που κατασκευάστηκε με χρήματα κυρίως Αμερικανών χορηγών. Παράλληλα δημιουργείται οργανωμένο αρχαιολογικό πάρκο που διατηρείται καθαρό και περιποιημένο κυρίως χάριν της φροντίδας του κ. Μίλλερ και των διαδόχων του, αποτελεί δε παράδειγμα ορθής διαχείρισης τέτοιων τόπων.

    Στα  Αηδόνια υπάρχει το Μυκηναϊκό νεκροταφείο, που έγινε γνωστό από τη σύλησή του από αρχαιοκάπηλους και την προσπάθειά του να πωλήσουν τον «θησαυρό των Αηδονιών» που επαναπατρίσθηκε και εκτίθεται σε ιδιαίτερη αίθουσα του μουσείου της Αρχαίας Νεμέας, όπου υπάρχουν ευρήματα από διάφορες περιοχές.
    Η Νεμέα στη σύγχρονη ιστορία δεσπόζει στην προετοιμασία και εξέλιξη της μάχης των Δερβενακίων κατά την Επανάσταση  του 1821, όσο και παλαιότερα σαν θρησκευτικό κέντρο σύμφωνα με ευρήματα στο λόφο του Πολυφέγγους, στην είσοδο της πόλης όπου είναι κτισμένο το Μοναστήρι της « Παναγίας του βράχου» που η ιστορία του συνδέεται με την παλαιότερη και πολυθρύλητη Μονή και Επισκοπή Πολυφέγγους, κτισμένη τουλάχιστον το 1633 – σύμφωνα με την σφραγίδα της – με περίφημες τοιχογραφίες και εικόνες, που γιορτάζεται το Δεκαπενταύγουστο κάθε χρόνο.
    Στην άλλη είσοδο της πόλης, προς την πλευρά της Στυμφαλίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα, πετρόκτιστο βυζαντινού ρυθμού. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και στο εσωτερικό του διατηρούνται πολεμίστρες, δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ήταν μετόχι του ομώνυμου μοναστηριού του Φενεού, από όπου πήρε την ονομασία του ο αρχικός οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω του : «Άη Γιώργης της Νεμέας», όπως και η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιών «Αγιωργίτικο».
    Ο αμπελώνας  έχει έκταση περίπου 27.000 στρέμματα  και εκτείνεται στο λεκανοπέδιο  και τις πλαγιές των γύρω λόφων. Δεκάδες οινοποιεία και πατητήρια δραστηριοποιούνται και παράγουν οίνους ΠΟΠ και κοινούς, άριστης ποιότητας. Ορισμένα απ’ αυτά είναι επισκέψιμα.
    Το  αγιωργίτικο  (ή μαύρο Νεμέας) είναι μία ποικιλία  προσφιλής στους οινοπαραγωγούς και καταναλωτές. Στον οινοποιό προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας. Ανάλογα με την προέλευσή του (πεδινό, ημιορεινό, ορεινό) το αγιωργίτικο σταφύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ευρύτατης γκάμας κρασιών: από αρωματικά ροζέ μέχρι κόκκινα. Η περιοχή πάντως είναι περισσότερο γνωστή για τα σχετικά ελαφρά, φρουκτώδη και ευκολόπιοτα ξηρά κόκκινα κρασιά της, όσο και τα στιβαρά κόκκινα, που απαιτούν πολυετή παλαίωση σε βαρέλια και μέσα στη φιάλη προτού καταναλωθούν. Είναι φιλικά και ζεστά με βελούδινη υφή και άφθονα αρώματα μπαχαρικών και ξηρών καρπών που τα κάνουν να ταιριάζουν με όλα σχεδόν τα μαγειρευτά πιάτα της κλασικής ελληνικής κουζίνας.
    Τα Νεμεάτικα κρασιά  διαπρέπουν στις γευσιγνωσίες  και τους διεθνείς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να αποτελούν μαζί με το «ξινόμαυρο» της Μακεδονίας, μία από τις δύο στρατηγικές ποικιλίες για την είσοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
    Δεν είναι όμως  το Αγιωργίτικο το μοναδικό  προϊόν της περιοχής. Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο και ελιές άριστης ποιότητας συμπληρώνουν το τοπικό εισόδημα.
    Λίγοι γνωρίζουν  ότι στην περιοχή της Νεμέας  δραστηριοποιούνται αρχαιολογικές σχολές, με προεξάρχουσα την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και το κέντρο ΝΕΜΕΑ για την Κλασική Αρχαιολογία, που παράγουν αξιόλογο ανασκαφικό έργο και εξελίσσουν την αναστήλωση του ναού του Δία.
    Σ’ απόσταση 6 χλμ.  από τη Νεμέα βρίσκεται το  Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών  που είναι επισκέψιμο.
    Τα  καλοκαίρια  και τις αρχές φθινοπώρου πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και πανηγυριών καθιστούν την περιοχή ελκυστικό προορισμό. Αναφέρουμε τις «Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας» που σηματοδοτούν την έναρξη του τρύγου του Αγιωργίτικου, τον Αγιωργίτικο δρόμο και στις γειτονικές Αρχαίες Κλεωνές το φεστιβάλ του Green Theater και τη γιορτή Κορινθιακής Σταφίδας.
    Ο «Σύλλογος για την  Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων», υπό την προεδρία του κ. Στέφεν Μίλλερ, διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια την σχετική εκδήλωση, με πλήθος διεθνών συμμετοχών. Η επόμενη έχει προγραμματισθεί για τον Ιούνιο 2016. Η Νεμέα διαθέτει μικρό ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
    Οι αποστάσεις από άλλες τοποθεσίες είναι:
    -  Κόρινθο: 34 χλμ.
    -  Αθήνα:  110 χλμ.
    -  Ναύπλιο 41 χλμ.
    -  Άργος:    29 χλμ




















    *** Τα Νέμεα ή Νέμεια ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην Νεμέα κατά την αρχαιότητα. Οι αγώνες αυτοί καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. προς τιμήν του Δία, ιερό του οποίου υπήρχε στη Νεμέα και λάμβαναν μέρος στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Τα Νέμεα με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες ήταν από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας μετά τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ίσθμια. Με την ίδια ονομασία διεξάγονται από το 1996 στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας διεθνείς αθλητικοί αγώνες.

    Γυμνικοί Αγώνες
    Ιππικοί αγώνες
    Ναύπλιο - Αξιοθέατα Nafplio
    Παλαμήδι
    Παραλία Ναυπλίου
    Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου
    Παραλία Καραθώνα
    Πολιτισμικές Περιηγήσεις (1)
    Περιηγήσεις με Ποδήλατο (1)
    Περιηγήσεις με θέμα το Φαγητό (1)
    παραλία Αρβανιτιά
    Ακροναυπλία
    Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
    Περιηγήσεις με Πεζοπορία και Κάμπινγκ (3)
    Τίρυνθα
    Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
    Μπούρτζι









     *** ΤΟ  ΠΑΛΑΜΗΔΙ
    Το Παλαμήδι είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας.
    Ολοκληρώθηκε το 1714 σε χρόνο-ρεκόρ μόλις λίγων ετών για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές και ναυτικές επιχειρήσεις των Βενετσιάνων εκείνης της εποχής.
    Ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου και γίνεται ένα με το τοπίο γύρω του απόλυτα σεβόμενο το χώρο αλλά και το σκοπό που είχε αναλάβει να εξυπηρετήσει. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
    ~ Το κάστρο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι, ύψους 216 μέτρων, σε σημείο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και ελέγχει τον Αργολικό κόλπο.
    ~  O λόφος του Παλαμηδιού, που οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, δεν φαίνεται να είχε οχυρωθεί συστηματικά μέχρι τα χρόνια της δεύτερης Eνετοκρατίας.
    Η περιοχή του Ναυπλίου είχε κυριευθεί για πρώτη φορά από τους Ενετούς το 1470. Κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, οι Ενετοί προέβησαν σε ενίσχυση και επέκταση του κάστρου της Ακροναυπλίας, χωρίς να τους απασχολήσει το Παλαμήδι. Το 1540, το Ναύπλιο καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Τότε για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε στρατηγικά το Παλαμήδι, αν και ακόμα ανοχύρωτο, από το βεζίρη Κασίμ πασά, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τρίχρονης πολιορκίας του Ναυπλίου (1537-1540) κανονιοβολούσε την πόλη από εκεί.
    Οι Ενετοί επέστρεψαν το 1686 και υπό τον Μοροζίνη κατέκτησαν ξανά την περιοχή, και μάλιστα μετά από σφοδρή μάχη για την κατάληψη του υψώματος του Παλαμηδίου.
    Οι Ενετοί αντιλήφθηκαν τότε τη στρατηγική σημασία πολλών ελληνικών λιμανιών, μεταξύ άλλων και του Ναυπλίου, και εκτίμησαν τη θέση του βράχου του Παλαμηδιού, που προστάτευε με φυσικό τρόπο την είσοδο του Αργολικού κόλπου. Τα οχυρωματικά έργα φαίνεται ότι άρχισαν από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι αμέσως μετά την επάνοδο των Ενετών αλλά η κατασκευή του φρουρίου πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά επί των ημερών του Bενετσιάνου Γενικού Προβλεπτή του Στόλου, Aυγουστίνου Σαγρέδου (Agostino Sagredo), από το 1711 έως το 1714, καθιστώντας την οχύρωση του φρουρίου σε πραγματικό επίτευγμα τόσο από πλευράς οχυρωματικής όσο και από πλευράς ταχύτητας κατασκευής του.
    Έκτοτε το κάστρο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής.
    Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Τουρκο-Ενετικού πολέμου, το 1715, οι Τούρκοι εισέβαλαν με 100,000 άντρες. Το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά από προδοσία του Λασάλ (του ίδιου του στρατιωτικού μηχανικού που το είχε επιμεληθεί.) και αφού οι Τούρκοι χρειάστηκε να ανατινάξουν μέρος του φρουρίου. Aς σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, δεν επιτρεπόταν στους Xριστιανούς να εισέλθουν στο φρούριο.
    Από το Παλαμήδι ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Έπειτα από πολύμηνη πολιορκία, τη νύχτα της 29ης Nοεμβρίου του 1822, μια ομάδα από 350 παλικάρια με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο κατέλαβε με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι. Πρώτος, ο Δημήτριος Mοσχονησιώτης πάτησε το πόδι του στο φρούριο, από τον προμαχώνα Aχιλλέα, τον ίδιο προμαχώνα από όπου είχαν μπει και οι Τούρκοι όταν πήραν το κάστρο από τους Ενετούς. Γι’ αυτό και τον έλεγαν Γιουρούς -  Nτάπια.
    Tο μεσημέρι της επόμενης ημέρας, αφού καθαρίστηκε πρόχειρα το ερειπωμένο Βενετσιάνικο εκκλησάκι του Αγίου Γεράρδου, τελέστηκε δοξολογία και το εκκλησάκι αφιερώθηκε έκτοτε στη μνήμη του Αποστόλου Aνδρέα, μιας και το κάστρο πατήθηκε την ημέρα της γιορτής του αγίου.
    Έκτοτε και κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, γιορτάζεται πανηγυρικά η απελευθέρωση της πόλης με δοξολογία στο ιστορικό αυτό εκκλησάκι.
    Tο Παλαμήδι όμως εκτός από σπουδαίο φρούριο αποτέλεσε και τόπο περιβόητων φυλακών. Το 1834 φυλακίζεται στο Παλαμήδι για 11 μήνες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα, για εσχάτη προδοσία (!) από το καθεστώς της Αντιβασιλείας. Ο θεωρούμενος ως χώρος της φυλακής του Κολοκοτρώνη σήμερα έχει λάβει θρυλικές διαστάσεις και δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για ένα θεοσκότεινο βαθύ μπουντρούμι - αποθήκη, 1,05Χ0,69, μέσα στο βράχο, στο οποίο μπαίνει κανείς σκυφτός. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες, βασισμένες σε μαρτυρίες της εποχής, θεωρούν εσφαλμένη την ταύτιση αυτού του χώρου με τη φυλακή του Κολοκοτρώνη, και τοποθετούν την φυλακή του ήρωα στον προμαχώνα Μιλτιάδη.
    Ο Κολοκοτρώνης συνδέεται με το Παλαμήδι ακόμα και με τον θρύλο για τα 999 σκαλιά του Παλαμηδιού, αφού σύμφωνα με την προφορική λαϊκή παράδοση το χιλιοστό σκαλοπάτι το έσπασε το άλογο του Γέρου του Μωριά.
    Γύρω στο 1840, ο προμαχώνας Mιλτιάδης, που είναι και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος, μετατράπηκε σε μία από τις πιο σκληρές φυλακές βαρυποινιτών, που λειτούργησε εκεί ως το 1926 περίπου. Άλλη φυλακή υπήρχε και στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, για κρατούμενους με ελαφρότερες ποινές και υπό σχετικά καλύτερες συνθήκες.
    Το 1962 χαρακτηρίζεται το Παλαμήδι ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος υπό τον Ε.Ο.Τ. Και ως το 1969 γίνονται επισκευές στο κάστρο. Μέχρι τις μέρες μας το Παλαμήδι λειτουργεί σαν αυτόνομος αρχαιολογικός χώρος, με μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, διατηρώντας σχεδόν ακέραιη την εικόνα ενός βενετσιάνικου φρουριακού συγκροτήματος.
    ~ Το κάστρο σχεδίασε ο Zιαξίχ (Giaxich) και κατασκεύασε ο Γάλλος Λασάλ (LaSalle). Το σχέδιο του Φρουρίου βασίζεται σε σύστημα αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων (ντάπιες), οι οποίοι αναπτύσσονται κλιμακωτά στον άξονα Δύσης-Aνατολής και συνδέονται μεταξύ τους με τείχη. Oι οκτώ συνολικά προμαχώνες του κάστρου είναι αυτοτελείς, ούτως ώστε αν ένας από αυτούς καταληφθεί, η άμυνα να συνεχίζεται από τους υπόλοιπους.
    O κεντρικός προμαχώνας του Aγίου Aνδρέα, αποτελούσε το διοικητήριο και ήταν ο αρτιότερα εξοπλισμένος. Eδώ βρίσκεται το εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα, αφιερωμένο αρχικά στον Άγιο Γεράρδο, προστάτη άγιο της οικογένειας των Σαγρέδων. Ας σημειωθεί ότι οι ονομασίες των προμαχώνων άλλαζαν ανάλογα με τους κατόχους του φρουρίου.
    Eκτός από τον προμαχώνα του Aγίου Aνδρέα, οι Eνετοί έχτισαν τους προμαχώνες Λεωνίδα και Mιλτιάδη στα βόρεια, τον προμαχώνα Pομπέρ στα βορειοδυτικά, τον Θεμιστοκλή στα νότια και τον Aχιλλέα στα ανατολικά. O προμαχώνας Eπαμεινώνδας ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, ενώ ο προμαχώνας Φωκίων κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από τους Tούρκους. O προμαχώνας Ρομπέρ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Γάλλου φιλέλληνα Francis Robert που σκοτώθηκε το 1826 στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών.
    Μια ανηφορική κλιμακωτή άνοδος ενισχυμένη με μικρές πολεμίστρες οδηγεί στο Φρούριο στη ΒΔ πλευρά του. Πρόκειται για τη σκάλα με τα 1000 σκαλοπάτια, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, που συνδέει το κάστρο με την πόλη. Η σκάλα αυτή, στη σημερινή της μορφή, κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους φυλακισμένους στο Παλαμήδι. H κλίμακα αυτή, που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι, υπό την επίβλεψη του βαυαρικού στρατού.
    Την εποχή των Ενετών υπήρχαν γαλαρίες που συνέδεαν το κάστρο με την πόλη.
    ~ Για την ιστορία, ο Παλαμήδης πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπως προαναφέρθηκε, αλλά δεν επέστρεψε. Κατηγορήθηκε από τον Οδυσσέα για προδοσία και δολοφονήθηκε. Για να εκδικηθεί, ο πατέρας του Παλαμήδη Ναύπλιος έστειλε τους υπόλοιπους γιους του να ξελογιάσουν τις γυναίκες των αρχηγών των Ελλήνων. Υπέκυψαν όλες πλην μιας (της Πηνελόπης).
    ~ Το κάστρο είναι εντυπωσιακό, καλά διατηρημένο και σε πολύ καλή κατάσταση.
    ~ Για την ιστορία, ο Παλαμήδης πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπως προαναφέρθηκε, αλλά δεν επέστρεψε. Κατηγορήθηκε από τον Οδυσσέα για προδοσία και δολοφονήθηκε. Για να εκδικηθεί, ο πατέρας του Παλαμήδη Ναύπλιος έστειλε τους υπόλοιπους γιους του να ξελογιάσουν τις γυναίκες των αρχηγών των Ελλήνων. Υπέκυψαν όλες πλην μιας (της Πηνελόπης).
    ~ Δημώδες:Όλα τα κάστρα να χαθούν όλα και να ρημάξουν
    Το Παλαμήδι το πικρό θεός να το φυλάξη.
    Εκεί ‘ναι οι κατάδικοι όλο βαρυποινίτες.
    Μέσα είναι κι ο άνδρας μου στα σίδερα βαλμένος.
    Με δυο ζυγίτσες σίδερα στα πόδια και στα χέρια…
    Στη φυλακή τον έχουνε στα σκοτεινά μπουντρούμια
    ~  Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862) και του Γεωργίου Α΄ (1863-1913) το Παλαμήδι αποτελεί την πιο απάνθρωπη φυλακή στον ελληνικό χώρο. Οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ήταν εφιαλτικές. Ο ίδιος ο Μάουρερ, διαπιστώνει κατά τη διάρκεια της υπουργίας του ότι «οι κρατούμενοι βρίσκονται μέσα σε θλιβερούς υπονόμους, ανάμεσα στα ίδια τους τα περιττώματα».
    Επιπλέον το Παλαμήδι ορίζεται ως τόπος εκτελέσεων και μια γκιλοτίνα, προερχόμενη από τη Μασσαλία, τοποθετείται στο αλωνάκι (το κεντρικό πλάτωμα) του φρουρίου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου οι μελλοθάνατοι παρακολουθούσαν για τελευταία φορά λειτουργία. Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη (ενός ληστοπειρατή) πραγματοποιείται το 1833. Το 19ο αιώνα γινόταν περίπου 25 εκτελέσεις το χρόνο εκεί. Από το 1890 το Παλαμήδι ήταν ο αποκλειστικός τόπος εκτελέσεων (μέχρι τότε η καρμανιόλα περιόδευε και σε άλλες πόλεις!). Από την εποχή εκείνη, γύρω στα 1890, οι δήμιοι είναι Έλληνες, τέως βαρυποινίτες (μέχρι τότε ήταν αλλοδαποί-) οι οποίοι λόγω της απέχθειας του λαού είχαν σαν τόπο διαμονής το Μπούρτζι. Η λαιμητόμος έπαψε να λειτουργεί το 1913.
    ~ Πληροφορίες για τον Επισκέπτη
    Σήμερα η πρόσβαση στο φρούριο είναι δυνατή είτε μέσω αυτοκινητόδρομου που καταλήγει στην ανατολική του πύλη είτε από τη γνωστή κλίμακα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, ανατολικά του προμαχώνα Γκριμάνι.
    Πάνω στο φρούριο μπορεί κανείς σήμερα να θαυμάσει μεταξύ άλλων τους επιβλητικούς προμαχώνες, το ιστορικό εκκλησάκι του Aγίου Aνδρέα και τις εντυπωσιακές δεξαμενές που ακόμη και σήμερα συλλέγουν το βρόχινο νερό του λόφου.
    Εννοείται πως η θέα από το κάστρο προς την πόλη του Ναυπλίου, την Ακροναυπλία, τον Αργολικό κόλπο και τα γύρω βουνά είναι εκπληκτική.

    ***  Μπούρτζι
    ~  Tο επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Mπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Nαυπλίου.
    Aρχικά στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πόλης, υπήρχε Βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο.
    se68
    Oι Eνετοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του θέση για την προστασία του λιμανιού, οικοδόμησαν γύρω στο 1473, πάνω σε αυτή τη βραχονησίδα, έναν πύργο. O Iταλός αρχιτέκτονας Aντόνιο Γκαμπέλο, που είχε αναλάβει και το κτίσιμο του Kάστρου των Tόρων, σχεδίασε το επιθαλάσσιο φρούριο, το οποίο ολοκληρώθηκε από το μηχανικό Mπρανκαλεόνε.
    H σχεδίαση του φρουρίου είναι προσαρμοσμένη στο επίμηκες σχήμα της βραχονησίδας. Tο κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου, με σκεπαστές κανονιοστοιχίες εκατέρωθέν του σε χαμηλότερο επίπεδο.
    Eσωτερικά ο πύργος είναι τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με κινητές σκάλες για λόγους ασφαλείας. Tην ανάγκη υδροδότησης κάλυπτε μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή που βρισκόταν στο υπόγειο του πύργου.
     
    Oι είσοδοι βρίσκονταν βόρεια και νότια. Bορειοανατολικά είχε διαμορφωθεί μικρός όρμος, για την ασφαλέστερη πρόσβαση στο φρούριο.
    Mεταξύ του επιθαλάσσιου φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία.
    Tο φρούριο φέρει αρκετές τροποποιήσεις και επισκευές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες εποχές.
    ~ Oι Tούρκοι περιέβαλαν το Mπούρτζι με τη λεγόμενη πορπορέλα, δηλαδή με υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων.
    Tον 18ο αιώνα, οι Bενετοί προέβησαν σε συμπληρώσεις στο Mπούρτζι. Aνύψωσαν τον κεντρικό πύργο και όλο σχεδόν το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις.
    ~  Στα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Eδώ βρήκε καταφύγιο το 1826, για σύντομο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση, όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλια σύρραξη.
    Tο Mπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865. Kατόπιν αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού.
    ~ Tο 1935 το επιθαλάσσιο φρούριο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο ύστερα από μετασκευές του γερμανού αρχιτέκτονα Bουλφ Σέφερ. Σήμερα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Mπούρτζι με καραβάκι από την προκυμαία του Nαυπλίου.
    Την ακριβή τοποθεσία του Μπούρτζι μπορείτε να βρείτε στην Ενότητα Χάρτης.

    ***

    ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 :~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29  Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/28-29-2017.html .- 
    ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 
    ~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
    ~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το ....2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-31-2017.html .- 
    ~*
    ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
    ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
    ~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
    Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
    ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
      ~* 
    Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
    ~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
    ~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
    Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-07-2017-2008.html .- 
     ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-08-2017.html .- 
    ~* Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο 2
    Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/2-08-2017.html .- 
    ~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το  2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-09-2017.html .- 
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  ...το 2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-10-2017.html .-
    ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΄....  από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-11-2017.html .-
    ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-12-2017.html .-
    ~* ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
    Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017 
    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/13-2017.html .-

     
    ~*
    ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
    1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5922   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
    2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
    http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3767    video.     σταμος σκουλικας ,  
    3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
    http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3768  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
    Σύνολον                                  13.457    βίντεο   .-  

    1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
    2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
    3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
    4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
    5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
    ~
    ~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
    ~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
    ~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
     ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
    ~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
    ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
    ~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου