ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008  ...
~

... η αλήθεια είναι στην Ορθοδοξία... Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινόν... αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν... Οι αλήθειες του Θεού, όπως τις έχει πει, από την αρχή, αυτές είναι. Δεν υπάρχουνε άλλες αλήθειες, νέες, επειδή ο κόσμος προόδεψε και η επιστήμη και οι άνθρωποι πήγανε στα άστρα…
    
 
~ 13 Σεπτεμβρίου
Προεόρτια της Υψώσεως τον τιμίου Σταυρού.Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (1) (†α΄αι. ). Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου (2) του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας (†1745).
(1)Ο Άγιος Κορνήλιος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος. Προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Απ. Πέτρου και αποφάσισε νά ξεκινήσει περιοδεία για να διδάξει και ο ίδιος τον χριστιανισμό. Δίδαξε στη Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος. Χάρη στη θαρραλέα ομολογία του ανάμεσα στους ειδωλολάτρες το έργο του ήταν καρποφόρο. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. Έτσι κι έγινε, όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν εκτός από την οικογένεια τού Έπαρχου που βαπτίστηκαν χριστιανοί.
(2)Ο όσιος Ιερόθεος ο Νέος γεννήθηκε το 1686 στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Διέμεινε και ασκήτευσε στο Άγιον Όρος. Αφού έκανε πολλά θαύματα απεβίωσε το 1745. Τον όσιο Ιερόθεο τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Νικόδημος.

1 ~* Ξεκινώντας τη ζωή   2010-2011 Σταματάκος Β Σκούλικας Αρφαρά Καλαμάτα Τρίκαλα το1ο μας εγγόνι –παιδί ο Σταμάτιος : https://youtu.be/rS8dG8zBKQ8 .-
2 ~** Διαδρομή ζωής Σταμάτης Δέσποινα Β.  Σκούλικα 2012-2015 από το πρώτα χρόνια της ζωής  : https://youtu.be/38Ua5fetXIM .-
3 ~**  Η Ζωή μας 2012-2015 Σταματάκος και Δεσαποινούλα Β.  Σκούλικα : https://youtu.be/PYAgOesvpMQ .-
4 ~** Η πορεία της  ζωής μας Σταμάτης -Δέσποινα- ΦΩΤΕΙΝΉ Β. Σκούλικα  2013 2017: https://youtu.be/hqvDBKNvPWI .-
5 ~**Παρουσίαση Στις αρχές της ζωής Σταματάκος  Β. Σ.  2011:
https://youtu.be/oyEmgffaLYI .-
6 ~**Σταματάκος Β. Σ.  2ος χρόνος από τη ζωή μου  2011 : https://youtu.be/x5OfJIozDA8 .-
7 ~**Τρέχοντας στη ζωή Σταματάκος -  Δεσποινούλα Β. Σ.  2011-2013: https://youtu.be/anm2uJR45nM .-
Στις 13/09/2017 εορτάζουν:
Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος, Άγιος Αριστείδης
~ Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
~ Δικαιοσύνης διαπρέπων τοῖς ἔργοις, τὸν φωτισμὸν τῆς εὐσεβείας ἐδέξω καὶ ἀποστόλων σύμπονος ἐδείχθης ἀληθῶς· τούτοις κοινωνήσας γάρ, δι' ἐνθέων καμάτων τοῦ Χριστοῦ τὴν σάρκωσιν ἀνέκραξας πᾶσι· μεθ' ὧν δυσώπει σῴζεσθαι ἡμᾶς τοὺς σὲ τιμῶντας, παμμάκαρ Κορνήλιε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Κορνηλίου του Εκατόνταρχου - 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/y9WmulCK9yE  .-

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
***  Τι είναι η Θεία Μετάληψη και γιατί Μεταλαβαίνουμε;
~  Η Θεία Μετάληψη ή θεία Κοινωνία (=ενότητα) ή θεία Ευχαριστία είναι το κέντρο της Εκκλησίας. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει χριστιανισμός. Η επίγεια Εκκλησία είναι οι χριστιανοί ενωμένοι γύρω από το κοινό Ποτήρι της θείας Μετάληψης.
*  Η Θεία Μετάληψη είναι το «φάρμακο της αθανασίας και αντίδοτο κατά του θανάτου», όπως το ονομάζει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος γύρω στο 110 μ.Χ., που η Εκκλησία εξαρχής θεωρεί ότι είναι το ίδιο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, στο οποίο έχει μεταβληθεί μυστηριωδώς το ψωμί και το κρασί.
Βλέποντας παραμορφωμένα την εκκλησιαστική ζωή, αντιμετωπίζουμε τη θεία Μετάληψη ως ένα προσωπικό μας γεγονός («πάω να μεταλάβω», χωρίς να νιώθω δεσμό με τους άλλους που μεταλαβαίνουν συγχρόνως) και μάλιστα ως εξαίρεση στην καθημερινότητά μας, ενώ, στην πραγματικότητα, σε κάθε λειτουργία θα έπρεπε να μεταλαβαίνουμε όλοι όσοι είμαστε στο ναό, εκτός φυσικά αν ο πνευματικός μας μάς έχει ζητήσει να απέχουμε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
Αυτό θα σήμαινε ότι κάθε μέρα θα προσέχουμε να μην αμαρτάνουμε, όχι όμως κι ότι θα νηστεύουμε κάθε μέρα. Αν κοινωνούσαμε ταχτικά, θα αρκούσε να νηστεύουμε όταν είναι μέρες νηστείας, δηλαδή τις σαρακοστές, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές (με εξαιρέσεις) και τις άλλες νηστίσιμες εορτές, όπως η ημέρα του Τιμίου Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, ή η επέτειος της αποτομής της κεφαλής του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, 29 Αυγούστου.
Η θεία λειτουργία γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να κοινωνήσουν οι παρευρισκόμενοι και λειτουργία ονομάζεται μόνο εκείνη η εκκλησιαστική τελετή, στην οποία τελείται η θεία Μετάληψη. Δεν είναι λειτουργία ο εσπερινός, ο γάμος, η βάφτιση, η κηδεία, το ευχέλαιο, οι Χαιρετισμοί κ.τ.λ. Όλα αυτά λέγονται «ακολουθίες». Λειτουργία λέγεται μία ακολουθία, αυτή που γίνεται κάθε Κυριακή και γιορτή και περιλαμβάνει τη θεία Μετάληψη. Υπάρχει και η θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, που γίνεται τις καθημερινές της μεγάλης Σαρακοστής (πριν το Πάσχα), με θεία Μετάληψη που έχει καθαγιαστεί την προηγούμενη Κυριακή.
Αυτό που τρώμε, όταν μεταλαβαίνουμε, είναι το αληθινό Σώμα και το αληθινό Αίμα του Χριστού, και όχι απλό ψωμί και κρασί που μόνο «συμβολίζουν» το Σώμα και το Αίμα Του. Ο Ίδιος το λέει στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, 6, 48-59: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής… Ο άρτος που θα δώσω εγώ είναι η σάρκα μου, την οποία θα δώσω υπέρ της ζωής του κόσμου. Αλήθεια σας λέω, αν δε φάτε τη σάρκα και δεν πιείτε το αίμα του Υιού του ανθρώπου, δεν έχετε ζωή μέσα σας. Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει ζωή αιώνια και εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα. Γιατί η σάρκα μου είναι στ’ αλήθεια τροφή και το αίμα μου στ’ αλήθεια ποτό. Όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου μένει μέσα μου κι εγώ μέσα του…».
Φυσικά ο Ίδιος ο Ιησούς παρέδωσε τη θεία Μετάληψη στους ανθρώπους κατά το μυστικό δείπνο (που λέγεται «μυστικός», επειδή περιελάμβανε το «μυστήριο» της θείας Μετάληψης κι όχι επειδή… ήταν κρυμμένοι), όπως φαίνεται στα Ματθ. 26, 26-29, Μάρκ. 14, 22-24, Λουκ. 22, 17-20, και Α΄ προς Κορινθίους 11, 23-30.
Στους πρώτους χριστιανούς, η θεία Μετάληψη λεγόταν «κλάσις του άρτου» (κόψιμο του ψωμιού) και γινόταν τουλάχιστον κάθε Κυριακή, δηλαδή τη «Μία των σαββάτων», ημέρα της ανάστασης του Χριστού (βλ. Πράξεις των αποστόλων, 20, 7).
Γιατί όμως μεταλαβαίνουμε; Πώς η θεία Μετάληψη μας βοηθάει να πλησιάσουμε το Θεό; Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την απάντηση.
Ο άνθρωπος ενώνεται περισσότερο μ’ αυτό που τρώει παρά με οτιδήποτε άλλο. Τρώγοντας λοιπόν το Σώμα και πίνοντας το Αίμα του Χριστού, ενώνεται με Αυτόν. Γίνεται έτσι «μικρός Χριστός». Δε γίνεται βέβαια άγιος αυτόματα και μαγικά. Όμως η ένωση αυτή με το Θεό (δηλαδή με το Χριστό) ενισχύει τον άνθρωπο, για να μπορεί να αντέξει το μεγάλο μαρτύριο της αγάπης.
~ Χωρίς τη θεία Μετάληψη, Κύριε, δε μπορώ να εκπληρώσω την εντολή Σου «αγαπάτε αλλήλους» και μάλιστα «αγαπάτε τους εχθρούς σας» (Λουκ. 6, 27-36). Συνήθως λέμε: «Τους εχθρούς μου θέλω να τους μισώ. Άλλωστε, αν αγαπώ χωρίς όρια, οι περισσότεροι θα με εκμεταλλευτούν, θα με προδώσουν, θα με συντρίψουν! Και, γεμάτος πόνο, ή θα εξοντωθώ ή θα βάλω φρένο στην αγάπη μου και θα πάψω να προσπαθώ να τηρώ την εντολή Σου. Θ’ αγαπώ μόνο αυτούς που μ’ αγαπούν και τους άλλους απλά θα τους «συμπαθώ» μέσα σε περιορισμένα όρια».
Έχω όμως το Σώμα και το Αίμα Σου, που με θωρακίζει και με κάνει ν’ αντέχω και να συνεχίζω μαζί Σου. Αν θέλω. Αν είμαι πωρωμένος και δε θέλω ν’ αγαπήσω, και κάθε μέρα να μεταλαβαίνω, θα είμαι (μη γένοιτο) μακριά Σου…
Αν και οι προεκτάσεις της θείας Μετάληψης είναι πάρα πολλές, ας αναφέρουμε μερικές όσο το δυνατόν απλούστερα.
Καθώς ο άνθρωπος μεταλαβαίνει, συμβαίνει μια πολλαπλή ένωσή του με όλο το υπόλοιπο σύμπαν. Στη θεία Μετάληψη θεωρούμε ότι συνοψίζεται και μεταμορφώνεται όλη η κτίση.
Αποτελεί σύνοψη, πρώτον, ολόκληρου του υλικού κόσμου, που εκπροσωπείται μέσω των δύο βασικών τροφών –που εκφράζουν τη σχέση αυτού του κόσμου με τον άνθρωπο, γιατί μια καθοριστική έκφανση αυτής της σχέσης είναι η τροφή, όπως αναφέρει και ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν (ο άνθρωπος ζει επειδή τρώει, δηλαδή βάζει μέσα του τον κόσμο και ενώνεται μ’ αυτόν).
Δεύτερον, αποτελεί σύνοψη όλης της ανθρωπότητας, με την υπερφυσική παρουσία του Χριστού, που δεν είναι απλώς άνθρωπος, αλλά νέος Αδάμ γι’ αυτό στο πρόσωπό Του περιλαμβάνονται δυνάμει όλοι οι άνθρωποι, από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας. Τρίτον, όλης της Θεότητας, γιατί ο Χριστός, ως Θεός, είναι πάντα ενωμένος με τα άλλα δύο Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Τέταρτον, της σταύρωσης και της ανάστασης του Χριστού, γιατί το Σώμα Του κόπηκε και το Αίμα Του χύθηκε, καταργώντας τις θυσίες των παλιών θρησκειών και εγκαινιάζοντας το μόνο αληθινό τρόπο λατρείας, τη μόνη θυσία: την αυτοθυσία.
Έτσι, θεωρούμε ότι ο χριστιανός που μεταλαβαίνει επιτελεί την ύψιστη ένωση με όλη την ανθρωπότητα, με όλη τη δημιουργία και με το Θεό, αλλά και συμμετέχει με μυστικό τρόπο στη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Και φυσικά ενώνεται ιδιαίτερα με εκείνους που κοινωνούν την ίδια μέρα, γιατί όλοι κοινωνούμε από το «κοινό Ποτήριο».
Υπόψιν ότι, κατά την αγία προσκομιδή (στην πρόθεση), την ουσιαστική έναρξη της θείας λειτουργίας, ο ιερέας βγάζει από το πρόσφορο μερίδες για το Χριστό (τον «Αμνό» = αρνάκι), την Παναγία, τους αγγέλους, τους αγίους και κάθε ζωντανό και νεκρό, τα ονόματα των οποίων του έχουμε δώσει (σε χαρτάκια) να μνημονεύσει. Όλα αυτά τοποθετούνται σ’ ένα μικρό δίσκο (το «δισκάριο») και στη συνέχεια μπαίνουν στο άγιο Ποτήριο και γίνονται η θεία Μετάληψη. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να μεταλάβεις, μέσα στο Ποτήρι –το κοινό Ποτήρι, το Ποτήρι της αγάπης που μας ενώνει– βρίσκεται σε μικρογραφία όλο το σύμπαν.
Ας σημειώσουμε τέλος ότι το πρόσφορο, το ψωμί της θείας Μετάληψης, είναι ένα, γιατί συμβολίζει την ενότητά μας, και στρογγυλό, γιατί συμβολίζει τον κόσμο. Όσο απομένει και δε γίνεται Σώμα Χριστού, καθώς και τα επιπλέον πρόσφορα, κόβεται και μοιράζεται σ’ εκείνους που δεν κοινωνούν «αντί Δώρου». Είναι το «αντίδωρο». Βέβαια εμείς παίρνουμε αντίδωρο ακόμη κι όταν κοινωνούμε, όμως ο αρχικός προορισμός του αντίδωρου ήταν για εκείνους που δεν κοινωνούσαν.
Του Θεολόγου Θ.Ι.Ρηγινιώτη, Νοέμβριος 2012, Φως Ιλαρόν φ.2

***  Αγιασμός: Το νερό μετατρέπεται σε ευλογία Θεού ζώντος
~  Εδώ και χιλιετίες το νερό είναι από τα κυριότερα θρησκευτικά σύμβολα. Αυτό ισχύει ασφαλώς στην Ορθόδοξη παράδοση όπου έχει ρόλο σε λειτουργικά μυστήρια, από το βάπτισμα και την θεία Ευχαριστία μέχρι και τη τελετή του αγιασμού. Γιατί άραγε έχει το νερό μια τόσο ουσιαστική θέση στην θρησκευτική ζωή των Χριστιανών;
~   Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε σ’αυτήν την ερώτηση, ας κοιτάξουμε την Βιβλική ιστορία και τη Χριστιανική παράδοση, ιδιαιτέρως την ακολουθία των Θεοφανείων. Το ύδωρ ως σύμβολο ζωής και κάθαρσης έχει ιδιαίτερη σημασία στην Παλαιά Διαθήκη. Δημιουργήθηκε την πρώτη μέρα (Γεν. 1-2, 6-8). Το Πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος (Γεν. 1, 2).
Η γη στερεώθηκε επί των υδάτων (Γεν. 1, 6-7· 9-10). Ο Θεός διέταξε το ύδωρ να εξαγάγει πληθώρα ψυχών ζωσών (Γεν. 1, 20-21). Με κάποιον τρόπο, το στοιχείο είναι κοντά στον Θεό (Ψαλμ. 17· 28, 3· 76, 17, 20· 103, 3·148, 4). Ο Θεός παρομοιάζεται με τον υετό (Ωσηέ 6, 3). Το νερό φέρνει ζωή (πρβλ. Εξ. 15, 23-35· Ψαλμ.1, 3· 22, 2· 41, 2· 64, 10· 77, 20· Ησαΐας 35, 6-7· 58, 11) και ευφροσύνη (Ψαλμ. 45, 5). Έχει μεγάλη δύναμη προς κάθαρση και μπορεί να εξαφανίσει το κακό και τους εχθρούς, όπως στις ιστορίες του κατακλυσμού και της φυγής από την Αίγυπτο (Γεν. 3, 1-15· Εξ. 14, 1-15, 21).
Σύμφωνα με το Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, ξεπλένει την ακαθαρσία, (Λευ. 11, 32· 13, 58· 14, 8-9· 15-17· 22, 6· πρβλ. Ησαΐας 1, 16) και χρησιμοποιείται στις θυσίες (Λευ. 1, 9, 13· Βασ. Α´ 18, 30-39), στο πλαίσιο των οποίων αναφέρεται ως ύδωρ το ζων (Λευ. 14· Αρ. 5, 19). Έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όπως φαίνεται από τις ιστορίες του Ναιμάν του Σύρου, ο οποίος καθαρίστηκε από την λέπρα στα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού (Βας. Δ´ 5, 1-14), καθώς και από τα ετήσια θαύματα στη Βηθεσδά στα Ιεροσόλυμα (Ιω. 5, 1-4).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος χρησιμοποιούσε τα ύδατα του Ιορδάνη για να πλύνει τις αμαρτίες του λαού, κάτι που θυμίζει χαρακτηριστική πρακτική των Εβραίων (Ματθ. 3, 1-6· Μαρκ. 1, 4-5· Λουκ. 3, 2-16· Ιω. 1, 26-33). Και ο Χριστός ο Ίδιος ήλθε να βαπτιστεί (Ματθ. 3, 16· Μαρκ. 1, 10). Από την άλλη πλευρά, όμως, το νερό είναι και το περιβάλλον των δρακόντων (Ψαλμ. 73, 13-14· Ψαλμ. 103, 26· Ιωβ 41, 25).
Όπως καταλαβαίνουμε, στην Παλαιά Διαθήκη ήταν ευρύτατα διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το ύδωρ είναι στοιχείο μυστικά δυνατό, που, επειδή συνδέεται με κάποιον τρόπο με το Θεό, μπορεί να καθαρίσει αμαρτίες, να πλύνει την εσωτερική και εξωτερική ακαθαρσία και να ανανεώσει το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί ακόμα να υποστηριχθεί οτι το νερό έχει θεωρηθεί ως ο θρησκευτικός συμβολισμός της ζωής.
Στην Καινή Διαθήκη, ο ρόλος του νερού φαίνεται να είναι πιο ουσιαστικός και ακόμη περισσότερο συμβολικός. Ο Χριστός μεταβάλλει το ύδωρ σε οίνο στην Κανά (Ιω. 2, 1-11), λέγοντας ότι αποτελεί μέσο πνευματικής αναγέννησης στην βασιλεία των ουρανών (Ιω. 3, 5). Ο Χριστός δίδει το ύδωρ το ζων, την πηγή αιωνίου ζωής, όπως προφήτευσε ο Ιερεμίας (2, 13). Ήλθε δι’ ύδατος, αίματος και Πνεύματος, ως μάρτυρας του ενός Θεού (1 Ιω. 5, 6-8). Εντέλλεται το βάπτισμα σε νερό στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28, 19· Πράξ. 8, 38). Μιλώντας για το βάπτισμα, ο Απόστολος Παύλος δηλώνει πως, στο ύδωρ θαβόμαστε εκουσίως μαζί με τις αμαρτίες μας, εικονίζοντας το θάνατο του Χριστού:
«συνετάφημεν ούν αυτώ διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6, 4).
«εν ω και περιετμήθητε περιτομή αχειροποιήτω εν τη απεκδύσει του σώματος των αμαρτιών της σαρκός, εν τη περιτομή του Χριστού, συνταφέντες αυτώ εν τω βαπτίσματι, εν ω και συνηγέρθητε διά της πίστεως της ενεργείας του Θεού του εγείραντος αυτόν εκ των νεκρών». (Κολ. 2, 12).
Το βάπτισμα σε νερό συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα, το Θείο Πρόσωπο που κατορθώνει την αναγέννηση (Ιω. 3, 5-6· Πράξ. 8, 39· πρβλ. Πράξ. 1-2).
Απ’αυτά βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η Καινή Διαθήκη ενσωματώνει την πίστη της Παλαιάς. Εδώ, ο ρόλος του ύδατος φαίνεται να είναι Χριστοκεντρικός και ρητώς συνδέεται με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Το στοιχείο έχει γίνει το σύμβολο της πνευματικής χάριτος. Επιπλέον, η έννοια του ύδατος στην Παλαιά Διαθήκη αποτελεί τύπο του μυστηρίου του βαπτίσματος. Αυτή η έννοια του ύδατος έχει αναπτυχθεί ποικιλοτρόπως στην Χριστιανική παράδοση. Ας κοιτάξουμε μερικές πτυχές.
Η ιστορία του κατακλυσμού είναι δημοφιλές πρότυπο του βαπτίσματος. Οι καταβολές του καταφαίνονται στην Α´ Καθολική Επιστολή Πέτρου, 3, 20-21, όπου ο κατακλυσμός εκλαμβάνεται ως βάπτισμα. Οι λίγοι που σώθηκαν στην κιβωτό απετέλεσαν τύπο της Εκκλησίας των Χριστιανών, οι οποίοι σώθηκαν με την ανάσταση του Κυρίου. Στη διαμάχη του με τον Τρύφωνα, ο Ιουστίνος Μάρτυς δίνει πιο βαθιά εξήγηση:
«ότι το μυστήριον των σωζομένων ανθρώπων επί του κατακλυσμού γέγονεν. ο δίκαιος γαρ Νώε μετά των άλλων ανθρώπων επί του κατακλυσμού, τούτ’ έστι της τε γυναικός της αυτού και των τριών τέκνων αυτών και των γυναικών των υιών αυτού, οίτινες αριθμώ όντες οκτώ, σύμβολον είχον της αριθμώ μεν ογδόης ημέρας, εν η εφάνη ο Χριστός ημών από νεκρών αναστάς, δυνάμει δ’ αεί πρώτης υπαρχούσης. ο γαρ Χριστός, πρωτότοκος πάσης κτίσεως ων, και αρχή πάλιν άλλου γένους γέγονε, του αναγεννηθέντος υπ’ αυτού δι’ ύδατος και πίστεως και ξύλου, του το μυστήριον του σταυρού έχοντος, ον τρόπον και ο Νώε εν ξύλω διεσώθη εποχούμενος τοις ύδασι μετά των ιδίων… δι’ ύδατος και πίστεως και ξύλου οι προπαρασκευαζόμενοι και μετανοούντες εφ’ οις ήμαρτον εκφεύξονται την μέλλουσαν επέρχεσθαι του θεού κρίσιν». (Προς Τρύφωνα διάλογος CXXXVIII, 1-2).
Η εικόνα του Χριστού ως νέου Νώε έγινε όλο και πιο δημοφιλής στο πλαίσιο των Θεοφανείων, όπως αυτή της περιστεράς που αναγγέλλει το τέλος του κατακλυσμού και συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν μια διδαχή για την Αγία Τριάδα, αλλά η παραδοσιακή εξήγηση στη θεία λειτουργία εστιάζεται πρωτίστως στην αντίθεση μεταξύ των δύο βαπτισμάτων: ο κατακλυσμός καθάρισε μεν τις αμαρτίες, αλλά κατέστρεψε τον ζώντα κόσμο· το βάπτισμα των Χριστιανών επίσης καθαρίζει αμαρτίες, αλλά μεταδίδει καινούργια ζωή και ανυψώνει τον κόσμο στους ουρανούς. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός σαφώς αναγνωρίζει τον κατακλυσμό ως το πρώτο βάπτισμα που έσβησε τις αμαρτίες: «Επί Νώε δι᾿ ύδατος ο Θεός την κοσμικήν αμαρτίαν κατέκλυσε» (Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 82).
Στο τρίτο τροπάριο της ζ´ ωδής του κανόνα του στα Θεοφάνεια γράφει για τον κατακλυσμό και για το βάπτισμα του Χριστού. Για το δεύτερο λέει: «Νυν δε κλύσαντα Χριστέ την αμαρτίαν, δι᾿ ευπάθειαν, και βροτών σωτηρίαν». Για τη σωτηρία μας ξέπλυνε την αμαρτία με νερό. Ο Δαμασκηνός χρησιμοποιεί τα λόγια αυτά, όχι για να εισχωρήσει πιο βαθιά στο μυστήριο, αλλά να τονίσει την πληρότητα της ανθρώπινης φύσης του Χριστού.
Άλλο ένα πρότυπο του βαπτίσματος βρίσκεται στην Έξοδο. Ο Απόστολος Παύλος ήταν ο πρώτος που ταύτιζε την ιστορία της φυγής από την Αίγυπτο με το βάπτισμα:
«οι πατέρες ημών πάντες υπό την νεφέλην ήσαν, και πάντες διά της θαλάσσης διήλθον, και πάντες εις τον Μωϋσήν εβαπτίσαντο εν τη νεφέλη και εν τη θαλάσση… Ταύτα δε τύποι ημών εγενήθησαν» (Ι Κορ. 10, 1-2, 6).
Οι Καππαδόκες Πατέρες εξερεύνησαν και αυτοί αυτή την εικόνα. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός απαριθμεί πέντε είδη βαπτίσματος, με πρώτο εκείνο του Μωυσή, και εξηγεί πως ήταν χαρακτηριστικό, λόγω των θαλάσσιων υδάτων και του νέφους του Πνεύματος (Λόγος 39, PG 36, 353). Σύμφωνα με την παρομοίωση του Μεγάλου Βασιλείου, που την χρησιμοποιεί και ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, η κολυμβήθρα του βαπτίσματος απελευθερώνει τους Χριστιανούς από την τυραννία του διαβόλου με τον ίδιο τρόπο που ο Ισραήλ λυτρώθηκε από τον Φαραώ δια της θαλάσσης. Οι Αιγύπτιοι που καταστράφηκαν αποτελούν τύπους του διαβόλου και των αμαρτιών (Βασίλειος ο Μέγας, Περί Αγίου Πνεύματος, 14, 1-9· πρβλ. Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, Εις την ημέραν των φώτων). Η εικόνα αυτή είναι παρούσα και στους ύμνους του Εφραίμ του Σύρου για τη Γέννηση και την Θεοφανία (NH 7, 9, 13; EH 1, 7, 5; NPNF 2, 13:223-262; 265-289), όπου βρίσκουμε παρόμοιες ερμηνείες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παραθέτει λόγια του Γρηγορίου Ναζιανζηνού όταν εξηγεί το μυστήριο του βαπτίσματος (op.cit., 82, 67-9). Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρώτος ειρμός του κανόνα του για τα Θεοφάνεια, δεν είναι απλώς μια αναφορά στην πρώτη Βιβλική ωδή, αλλά ουσιαστικό συστατικό της θεολογικής δομής του ποιήματος. Η εικόνα στο πρώτο ειρμό αναπτύσσεται στον τρίτο, αποδεικνύοντας οτι η απολύτρωση του Ισραήλ είναι τύπος του Χριστιανικού βαπτίσματος και της καθολικής σωτηρίας. Αυτή η εικόνα συμφωνεί με την παράδοση, αλλά ο Δαμασκηνός φαίνεται να την καλλιεργεί μέχρι το σημείο που αφορά στο βάπτισμα του ίδιου του Χριστού, επειδή, όπως είπαμε, πραγματοποιήθηκαν βασικές αλλαγές στην ανθρώπινη φύση Του, όπως βλέπουμε στα τροπάρια μεταξύ των ωδών αυτών.
Με την πράξη της θείας κένωσης ο Χριστός βάπτισε το σώμα Του στο νερό, όχι γιατί ήταν αμαρτωλός αλλά επειδή είναι «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιω. 1, 29, 36.) και έτσι αναγνώρισε τη σημασία της Παλαιάς Διαθήκης, την οποία ήλθε να πληρώσει. Και όμως, το νόημα του νερού στην Παλαιά Διαθήκη φαίνεται ν’ αλλάζει με το βάπτισμα του Χριστού. Τα ύδατα είχαν μολυνθεί από τις αμαρτίες και ακαθαρσίες που αποπλέναν σ’αυτά και έτσι, στο Ψαλτήρι και σε μερικούς Χριστιανούς συγγραφείς, χαρακτηρίστηκαν ως το περιβάλλον του διαβόλου (Ψαλμ.73, 13-14· 103, 26· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 39, PG 36, 353, 30· Εφραίμ, NH 2). Ο Χριστός, με την κατάβασή Του στα ύδατα του Ιορδάνη, καθάρισε και ευλόγησε το στοιχείο αυτό για την δική μας κάθαρση στο βάπτισμα (Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 38, PG 36, 329, 23-27· Λόγος 39, PG 36, 352, 25-29· Eφραίμ, EH 2· 9· 10).
Η θεραπευτική δύναμη του νερού όπως διαφαίνεται στην ιστορία του Προφήτου Ελισσαίου και του Ναιμάν του Σύρου (Βας. Δ´ 5, 1-14) και στο Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης είναι μεγίστης σημασίας όσον αφορά το βάπτισμα (Άγ. Γρηγόριος Νύσσης, Εἰς τὴν ἡμέραν τῶν φώτων· Εφραίμ NH 12; EH 1, 6, 11). Η Χριστιανική Παράδοση, όμως, τονίζει πως το νερό αποκτά Χάρη και δύναμη μόνο μέσω της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος (Βασίλειος ο Μέγας, Περὶ Ἁγίου Πνεύματος 15). Το καλύτερο παράδειγμα βρίσκεται στα έργα του Αποστόλου Παύλου, όπου το βάπτισμα στο νερό συμβολίζει το θάνατο και το σώμα μπαίνει στο νερό όπως στον τάφο (μερικές φορές, μάλιστα, συναντούμε την σκέψη πως η τριπλή βύθιση θυμίζει την τριήμερη διαμονή του Χριστού στον τάφο)- αλλά το Πνεύμα χαρίζει ζωή, η οποία είναι η άνωθεν γέννηση (Βασίλειος ο Μέγας, Περὶ Ἁγίου Πνεύματος 15· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 38, PG 36, 328-24· Λόγος, 39 PG 36, 352, 25-30· Εφραιμ, ΕΗ 3). Συνεπώς, το νερό προετοιμάζει τους ανθρώπους για το Πνεύμα, υπό την προϋπόθεση ότι το ανθρώπινο ον αποτελείται από δύο φύσεις: την πνευματική (η ψυχή) και την σαρκική (το σώμα). Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, το ύδωρ του βαπτίσματος καθαρίζει το σώμα και το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι παρόν στο νερό, καθαρίζει την ψυχή, πετυχαίνοντας έτσι την αναγέννηση για την οποία μίλησε ο Χριστός στον Νικόδημο (Ιω. 1, 21· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 40, PG 36, 368, 12-17). Το βάπτισμα τελείται στο όνομα του Πατρός, του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28, 19). Προφανώς, η κάθαρση δι’ ύδατος αποτελεί την εισαγωγή στο μυστήριο της Τριάδας (Ιουστίνος Μάρτυς, Απολογία 1, 61,3-5, ΑNF 1· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 39, PG 36, 348, Λόγος 40, PG 36, 380· Εφραίμ, ΝΗ 9, 12).
~ Εξ άλλου, στη Χριστιανική παράδοση το ύδωρ έχει και ευρύτερη σημασία. Στην τελετή της Θείας Ευχαριστίας, αναμειγνύεται με τον οίνο, αφού ο ιερέας έχει πει τους στίχους 34-35 από το 19ο κεφάλαιο τοῦ κατά Ιωάννη Εὐαγγελίου, που δείχνουν καθαρά την προέλευση της λεπτομέρειας αυτής:
«εις των στρατιωτών λόγχη αυτού την πλευράν ένυξε και εξήλθεν ευθύς αίμα και ύδωρ· και ο εωρακώς μεμαρτύρηκεν, και αληθινή αυτού η μαρτυρία».
Αμέσως πριν τη Θεία Μετάληψη, ζεστό νερό προστίθεται στο αγιασμένο ποτήριο και ο ιερέας λέει:
«Ευλογημένη η ζέσις των Αγίων σου, Κύριε, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Ζέσις πίστεως, πλήρης Πνεύματος Αγίου. Αμήν».
Σε δύο αρκετά λεπτομερείς περιγραφές της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιουστίνο τον Μάρτυρα (Α´ Απολογία 65, 67) συναντούμε για πρώτη φορά στη Χριστιανική λογοτεχνία το ποτήριο με κρασί, δηλ. οίνος με ύδωρ. Εκτός από αυτό, γίνεται αναφορά σε ποτήριο γεμάτο μόνο με νερό, μάλλον μια ιδιοτυπία του βαπτίσματος στην Θεία Ευχαριστία. Αν και ο Ιουστίνος δεν εξηγεί την ακριβή έννοια της τελετής, οι λειτουργικές πρακτικές αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη ότι το μείγμα με οίνο και ύδωρ προέρχεται από τα Ευαγγέλια (Ιω. 19, 34) και ότι το ύδωρ, με κάποιον τρόπο, συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα.
Ο Επιφάνιος Σαλαμίνος και ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος περιγράφουν την συνήθεια που είχαν μερικοί να μαζέψουν αγιασμό από πηγές τα μεσάνυχτα των Φώτων και να το κρατήσουν για όλη την χρονιά. Ο Επιφάνιος συνδέει αυτό με το θαύμα στην Κανά (Ιω. 2, 1-11, αλλά για τον Χρυσόστομο είναι ενθύμιο του βαπτίσματος (Ματθ.3, 11-17· Μάρκ. 1, 7-11· Λουκ. 3, 15-22· Ιω. 1, 29-34). Η συνήθεια αυτή εντάχθηκε στην λειτουργική παράδοση, οπού βρίσκουμε την τελετή του αγιασμού του ύδατος. Όπως συμπεραίνεται από τις προσευχές της τελετής, που τις διατύπωσε ο Σωφρόνιος Ιεροσολύμων στον έβδομο αιώνα και που αντιστοιχούν μ’αυτές του βαπτίσματος των Χριστιανών, το ύδωρ αγιάζεται σε ανάμνηση του βαπτίσματος του Χριστού, όπου αρχικά αγιάστηκε. Αν και το στοιχείο είναι θαυματουργό, παρόμοιο με το ρόλο του στην Παλαιά Διαθήκη, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Χριστιανική παράδοση, κάθε δύναμη αποδίδεται εξ αρχής στο Θεό και στο Άγιο Πνεύμα, όχι στο νερό καθ’αυτό:
«Συ γαρ ο Θεός ημών επί της γης ώφθης, και τοις ανθρώποις συνανεστράφης. Συ και τα Ιορδάνια ρείθρα ηγίασας, ουρανόθεν καταπέμψας το Πανάγιόν σου Πνεύμα, και τας κεφαλάς των εκείσε εμφωλευόντων συνετρίψας δρακόντων. Αυτός ούν, φιλάνθρωπε Βασιλεύ, πάρεσο και νυν διά της επιφοιτήσεως του Αγίου σου Πνεύματος, και αγίασον το ύδωρ τούτο. Και δος αυτώ την χάριν της απολυτρώσεως, την ευλογίαν του Ιορδάνου. Ποίησον αυτό αφθαρσίας πηγήν, αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτίριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταίς εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον, Αγγελικής ισχύος πεπληρωμένον. Ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς καθαρισμόν ψυχών και σωμάτων… (Ευχή στον Αγιασμό των Υδάτων, Μηναίον, 6 Ιανουαρίου).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναγνώρισε την σημασία του νερού όπως την αντιλήφθηκε στην πρώιμη εκκλησιαστική παράδοση και την συνοψίζει στην Έκδοση ακριβή της ορθοδόξου πίστεως:
«Κάλλιστον δε στοιχείον το ύδωρ και πολύχρηστον και ρύπου καθάρσιον, ου μόνον μεν σωματικού, και ψυχικού δε, ει προσλάβοι την χάριν του Πνεύματος» (23, 58-60).
«Την μέντοι επίκλησιν τους οικείους μαθητάς ο Κύριος διδάσκων έλεγε· «Βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος«. ᾿Επειδή γαρ επ᾿ αφθαρσία πεποίηκεν ημάς ο Θεός, παραβάντας δε την σωτήριον αυτού εντολήν φθορά θανάτου κατεδίκασεν, ίνα μη αθάνατον η το κακόν, συγκαταβάς τοις δούλοις ως εύσπλαγχνος και καθ᾿ ημάς γενόμενος της φθοράς διά του ιδίου πάθους ελυτρώσατο, επήγασεν ημίν εκ της αγίας και αχράντου αυτού πλευράς πηγήν αφέσεως· ύδωρ μεν εις αναγέννησιν και έκπλυσιν της τε αμαρτίας και της φθοράς, αίμα δε ποτόν ζωής αιδίου πρόξενον. Εντολάς δε ημίν δέδωκε δι᾿ ύδατος αναγεννάσθαι και Πνεύματος δι᾿εντεύξεως και επικλήσεως τω ύδατι επιφοιτώντος του Αγίου Πνεύματος. ᾿Επειδή γαρ διπλούς ο άνθρωπος, εκ ψυχής και σώματος, διπλήν ημίν έδωκε και την κάθαρσιν, δι᾿ ύδατός τε και Πνεύματος· του μεν Πνεύματος το «κατ᾿ εικόνα και καθ᾿ ομοίωσιν» εν ημίν ανακαινίζοντος, του δε ύδατος διά της του Πνεύματος χάριτος καθαίροντος το σώμα της αμαρτίας και της φθοράς απαλλάττοντος, και την μεν του θανάτου εικόνα εκπληρούντος του ύδατος, τον δε της ζωής αρραβώνα παρεχομένου του Πνεύματος… η μέντοι αναγέννησις κατά ψυχήν γίνεται· πίστις γαρ υιοθετείν οίδε καίτοι όντας κτίσματα διά του Πνεύματος και εις την αρχαίαν ανάγειν μακαριότητα».
(Μτφρ. Διδάσκοντας όμως ο Κύριος τους μαθητές του έλεγε την επίκληση: «Να τους βαπτίζετε στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Επειδή, δηλαδή, ο Θεός μάς έπλασε να είμαστε άφθαρτοι, όταν παρακούσαμε τη σωτήρια εντολή του μας τιμώρησε με τη φθορά του θανάτου, για να μη γίνει το κακό αθάνατο· από ευσπλαγχνία όμως έδειξε μακροθυμία σε μας τους δούλους του, έγινε σαν κι εμάς και μας λύτρωσε με το Πάθος του από τη φθορά· από την άγια και αμόλυντη πλευρά του πήγασε ο κρουνός της συγχωρήσεώς μας. Πήγασε νερό για να μας αναγεννήσει και να μας ξεπλύνει από την αμαρτία και τη φθορά,ενώ το αίμα ώς ποτό μας χάρισε την αιώνια ζωή. Ακόμη, μας έδωσε εντολές ν’ αναγεννηθούμε με το νερό και το Πνεύμα με προσευχή και επίκληση, καθώς το Άγιο Πνεύμα επιφοιτά στο νερό. Και επειδή ο άνθρωπος είναι διπλός, από ψυχή και σώμα, έδωσε να είναι διπλή και η κάθαρσή μας, με το νερό και το Πνεύμα. Το Πνεύμα από τη μια ανανεώνει μέσα μας το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν», ενώ το νερό από την άλλη με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος καθαρίζει το σώμα από την αμαρτία και το απαλλάσσει από τη φθορά· διότι το νερό εικονίζει (με τον κατακλυσμό) το θάνατο, ενώ το Πνεύμα χορηγεί τον αρραβώνα της ζωής… και γίνεται η αναγέννηση της ψυχής· διότι η πίστη, παρόλο που είμαστε δημιουργήματα, γνωρίζει με το Άγιο Πνεύμα να μας κάνει παιδιά του Θεού και να μας οδηγεί στην αρχαία μακαριότητα). (82, 25-42· 50-52).
Με τις προσευχές του Σωφρονίου ως κύρια πηγή, ο Άγιος Ιωάννης ενσωμάτωσε την παραδοσιακή αντίληψη του ύδατος στο ιαμβικό του κανόνα στα Άγια Θεοφάνεια, όπως βλέπουμε από τις συχνές αναφορές στο ποίημα. Η Παύλεια ιδέα του τάφου σε νερό αναπτύσσεται εκεί, στο σημείο που και αμαρτίες και άνθρωποι θάβονται στο βάπτισμα:
«Μέλας δε πόντος, τριστάτας Αιγυπτίων,
Έκρυψεν άρδην, υδατόστρωτος τάφος».
Το βάπτισμα πετυγχαίνει την ανανέωση της ανθρωπότητας, πρώτα στον Χριστό και μετά στους Χριστιανούς:
«Άναξ υπέσχες, ηλίου σον αυχένα,
Χώρου ζοφώδους, τον Γενάρχην αρπάσαι,
Ρύπου τε παντός, εκκαθάραι την κτίσιν».
«Έλκει προς αυτόν την θεόδμητον φύσιν,
Γαστρός τυράννου, συγκεχωσμένην όροις·
Γεννά τε αύθις, γηγενών αναπλάσει».
Οι Χριστιανοί γίνονται παιδιά του Θεού διά του βαπτίσματος:
«Έκριζον ήκεις, και βροτών αμαρτίας,
Υίας συνελκύσαί τε τη ση Βαπτίσει,
Μάκαρ φαεινούς, εκ ροών Ιορδάνου»·
«Ελευθέρα μεν η κτίσις γνωρίζεται·
Υιοί δε φωτός, οι πριν εσκοτισμένοι».
Ο Άγιος Ιωάννης σημειώνει επίσης ότι, ακόμα στο Πρόσωπο του Χριστού η τελειοποίηση της ανθρώπινης φύσης θα ήταν αδύνατον χωρίς την συμπαράσταση του Αγίου Πνεύματος:
«Εχθρού ζοφώδους και βεβορβορωμένου,
Ιόν καθάρσει Πνεύματος λελουμένοι»·
«Χρίεις τελειών, την βρότειον ουσίαν,
Άναξ άναρχε, Πνεύματος κοινωνία».
Σε αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη, ο Άγιος Ιωάννης τονίζει πως η ανθρώπινη ακαθαρσία και αμαρτία ξεπλένονται από τον Θεό τον Ίδιο, και για τον σκοπό Του το νερό παίζει δευτερεύοντα ρόλο:
«Ρώμη κραταιά, δεξιάς του Δεσπότου»·
« Άγουσαν απρόσιτον εις θυμηδίαν,
Μόνοις προσιτήν οις Θεός κατηλλάγη»·
«Ροαίς αχράντοις, εκκαθάρας και σκότους,
Ισχύν θριαμβεύσας τε, την επηρμένην,
Νυν εις άληκτον, εξαμείβεαι βίον».
Ως αποτέλεσμα του βαπτίσματος, ο διάβολος που έμεινε στα ύδατα λόγω των άλλοτε εκεί ξεπλυμένων αμαρτιών κάηκε και το ύδωρ αγιάστηκε για το βάπτισμά μας:
«Έφλεξε ρείθρω των δρακόντων τας κάρας,…
Την δυσκάθεκτον αχλύν εξ αμαρτίας,
Όλην πλύνει δε, τη δρόσω του Πνεύματος».
Όλες οι θετικές αλλαγές που γίνονται εκεί έχουν καθολική επίδραση επάνω στην κτίση και στον κόσμο.
Όπως είδαμε, ο ρόλος που είχε το ύδωρ στην Παλαιά Διαθήκη πέρασε αναπόφευκτα στην Καινή και ενσωματώθηκε στην Χριστιανική παράδοση, όπου αναπτύσσεται σε κείμενα του βαπτίσματος, της Ευχαριστίας και της ακολουθίας των Θεοφανείων. Μπορεί η αντίληψη για το νερό που βρίσκουμε στην λειτουργική παράδοση να έχει κάποια αμυδρή σχέση με ασαφείς ιουδαïκἐς, γνωστικές η πρωτοχριστιανικές δοξασίες, αλλά στην πραγματικότητα βασίζεται σε ξεχωριστό υπόβαθρο που ανήκει στην Καινή Διαθήκη και στους Πατέρες και στερείται κάθε ίχνους μυστικισμού. […].
Εκτός από την σημασία του ύδατος για την ζωή και την κάθαρση, η αντίληψη για το νερό στην Χριστιανική Γραφή διατηρεί ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται στην λειτουργική παράδοση. Το νερό μεταδίδει μια σειρά συμβολισμών:
Όλεθρος· θάνατος και ενταφιασμός· ζωή· κάθαρση· εξαγνισμός· ίαση· ευλογία· αγιασμός· βάπτισμα, συμπεριλαμβανομένου της άφεσης των αμαρτιών, του φωτισμού, της ανάπλασης, της αναγέννησης, της παρουσίας του Άγιου Πνεύματος· απολύτρωση· σωτηρία. […] Από αυτην την προοπτική, το ύδωρ φαίνεται να αποτελεί μοναδικό στοιχείο στον κόσμο τούτο και έχει την δυνατότητα άμεσης επαφής με το Θείο. Συνολικά, όλα αυτά που είπαμε μας αποδίδουν σε αδρές γραμμές την σημασία του νερού για τον Χριστιανισμό. 

*** Ξέρεις παιδί μου γιατί τελείται Αγιασμός την πρώτη μέρα του σχολείου σου;
~  Επειδή κάθε αρχή που κάνουμε, καλό είναι να ξεκινάει με την ευλογία του Θεού. Το σχολείο σου καλεί τον ιερέα της πλησιέστερης ενορίας, έτσι ώστε με τις ευχές που θα διαβάσει, να αγιαστεί το νερό. Γνωρίζεις ότι το νερό αυτό με τη δύναμη του Θεού δε θα χαλάσει ποτέ; Να και μια ακόμη απόδειξη της ύπαρξης Του.
* Του Πρωτοπρ. Γεωργίου Χριστοδούλου
Όταν λοιπόν ραντίσει ο ιερέας με το βασιλικό και το Σταυρό τους καλούς μας εκπαιδευτικούς, εσάς τα παιδιά και μέρος από το σχολείο σας, τότε η χάρη του Θεού μας αγιάζει και μας προστατεύει. Το πώς λειτουργεί αυτή η αγιαστική δύναμη, παραμένει μυστήριο. Στον καθένα δρα διαφορετικά, επειδή έτσι κρίνει ο Θεός για το συμφέρον μας. Βέβαια ο ιερέας ζητά από τον Θεό συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να φωτίζει και να προστατεύει τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά.
~ Αυτή η μέρα όμως μπορεί να αποκτήσει μια άλλη δυναμική αν εμείς την αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
1ον Αν προσευχηθούμε μυστικά κι από μέσα μας να ευλογήσει ο Θεός τη σχολική χρονιά.
2ον Αν προσπαθήσουμε να μην κάνουμε αμαρτίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς και
3ον αν επικοινωνούμε συχνά με τον Θεό μέσω της προσευχής.
Η σχέση μας με τον Θεό βασίζεται στην ελευθερία. Εκείνος μας αγαπά και περιμένει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή μαζί Του για να αναπτύξουμε μια όμορφη σχέση μεταξύ Πατέρα και παιδιού.
Ας αρπάξουμε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία του σχολικού αγιασμού και σίγουρα δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, απεναντίας… θα κερδίσουμε πολλά!
Καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά παιδιά μου! 

***  Η αυτοθυσία των πυροσβεστών μέσα στα χαλάσματα στους σεισμούς της Καλαμάτας! (βίντεο & φωτογραφίες) 
(Διάσωση της 16χρονης Δήμητρας Μασουρίδη, στην οδό Κολοκοτρώνη 8, Φωτογραφία Νίκος Ηλιόπουλος)
 
 
 
 
Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης: Ένας από τους «ήρωες» των σεισμών του ’86 θυμάται 31 χρόνια μετά…
«Οι ξένοι διασώστες είχαν τα μέσα, εμείς είχαμε την καρδιά, την τόλμη και το θάρρος να μπούμε μέσα στα χαλάσματα, να σώσουμε ζωές» 
 Η 13η Σεπτεμβρίου του 1986 αποτελεί αναμφίβολα ημερομηνία «σταθμό» για την πόλη της Καλαμάτας. Το βράδυ  εκείνου του Σαββάτου, στις 8:23 μ.μ. όπως «χαράχθηκε» και στο ρολόι του  γκρεμισμένου τρούλου της Υπαπαντής, η πόλη άλλαξε για πάντα.  Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό. 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, στα σπίτια, σε δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της πόλης κρίθηκε ακατάλληλο. Ο δε σεισμός της Δευτέρας 15ης Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός.
Η Καλαμάτα ερήμωσε, καθώς αρκετοί κάτοικοι έφυγαν για τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου. Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σκηνές, λυόμενα, ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια ήταν μεγάλη, ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.

υπαπαντη_8.23.jpg
(Το ρολόι της Υπαπαντής, σταματημένο στις 20:21 , την ώρα που ο φονικός σεισμός χτύπησε την Καλαμάτα, Φωτογραφίας Νίκος Ηλιόπουλος)
Η Καλαμάτα ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το σεισμό και θωρακίστηκε, μαθαίνοντας να ζει με τον Εγκέλαδο. Λένε, άλλωστε, ότι η μοίρα των ανθρώπων που ζουν σε μια τόσο όμορφη περιοχή, είναι συνυφασμένη με το να μάθουν να συμβιώνουν με τους σεισμούς.
IMG_9946.JPG
(Δεξιά ο νεαρός Πυρονόμος Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης ανοίγει με το κομπρεσέρ δίοδο στην πολυκατοικία της οδού Αριστείδου – Αριστερά 31 χρόνια μετά μας διηγείται τις στιγμές που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη του)
Μετά από 31 χρόνια το «Θάρρος» συνάντησε και συνομίλησε με έναν «ήρωα» εκείνων των ημερών. Τον τότε «Πυρονόμο», σημερινό συνταξιούχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γεώργιο Βλαχοπουλιώτη. Μας μίλησε για τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν το σεισμό, τις επιχειρήσεις διάσωσης στην πολυκατοικία που κατέρρευσε στην οδό  Αριστείδου, αλλά και τη διάσωση των μικρών κοριτσιών, της Δήμητρας και Σταυρούλας Μασουρίδη, από την οικία τους στην οδό Κολοκοτρώνη, καθώς και για το έργο που επιτελούν οι Έλληνες πυροσβέστες, που καθήκον τους παντοτινό είναι να βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη σε ό,τι αυτός χρειάζεται. Παράλληλα, τονίζει ότι το έργο που επιτέλεσαν ήταν ομαδικό και «ήρωες» ήταν όλοι οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, σε ό,τι κι αν έκαναν.
IMG_3520.JPG
(Το πλοίο "Πάρος" στα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη παρουσία μεγάλου πλήθους την ώρα του σεισμού, Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο το αειμνήστου Σπύρου Βασ. Μανιάτη)
Οι πρώτες στιγμές…
Την ώρα που ο φονικός εγκέλαδος «χτύπησε» την πόλη, ο νεαρός τότε πυρονόμος, Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης, βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. «Θυμάμαι ήμουν στο ύψος της αρχής του Πάρκου του ΟΣΕ, μαζί με τα δύο μικρά, τότε, παιδιά μου πηγαίναμε  στο λιμάνι, για τα εγκαίνια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη. Ευτυχώς πολύς κόσμος σώθηκε από το πλοίο. Ξαφνικά νιώσαμε τη γη να σείεται και έναν εκκωφαντικό θόρυβο να έρχεται από την περιοχή  “νησάκι”. Κοιτώντας προς τα εκεί, θυμάμαι, είδα ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης. Αμέσως γύρισα σπίτι μου να βρω τη γυναίκα μου και παρά το γεγονός ότι και αυτό είχε υποστεί ζημιές και η σύζυγος μου είχε τραυματιστεί ελαφρά, έφυγα για να πάω στην υπηρεσία μου, που στεγαζόταν τότε στην οδό Μπουλούκου, εκεί που είναι σήμερα το σούπερ μάρκετ. Δεν κυριαρχούσε πανικός, απ’ όσο θυμάμαι, αλλά ήταν πάρα πολλά  τα περιστατικά που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά τις πρώτες ώρες».
πολυκατοικια_νησακι.jpg
(Η πολυκατοικία στην οδό Αριστείδου, φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Ηλιόπουλου )
Η επιχείρηση διάσωσης στην πολυκατοικία της οδού Αριστείδου…
Από τα πρώτα λεπτά του σεισμού, οι ομάδες διάσωσης της Πυροσβεστικής και όχι μόνο «επικεντρώθηκαν» στην προσπάθεια ανεύρεσης ζωντανών ανθρώπων στην πολυκατοικία που κατέρρευσε στην οδό Αριστείδου 29. Ένας από αυτούς  που βρέθηκαν εκεί, από τις πρώτες κιόλας στιγμές, ήταν και ο Γεώργιος Βλαχοπουλιώτης. «Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να θυμηθώ τι ώρα έφθασα στην οδό Αριστείδου. Θυμάμαι είχα το κομπρεσέρ και άνοιγα διόδους εισόδου στα χαλάσματα της πολυκατοικίας. Στο σημείο που επιχειρούσαμε βρισκόταν η γιαγιά που δεν τα κατάφερε, ώσπου ένας συνάδελφος άκουσε το κλάμα του μωρού, λίγα μέτρα πιο μακριά, το οποίο διασώθηκε, καθώς η κούνια, από θαύμα δεν έπαθε το παραμικρό. Πολύτιμες βοήθειες για το πώς θα έπρεπε να μπούμε στα χαλάσματα, μας έδινε και ο Υποσμηναγός Παπαδόπουλος, που δυστυχώς δεν τα κατάφερε να βγει ζωντανός. Πέθανε μαζί με τα δυο του παιδιά. Μόνο η γυναίκα τα κατάφερε και βγήκε ζωντανή».
μασουριδη.jpg
(Η διάσωση της 16χρονης Δήμητρας Μασουρίδη από την οδό Κολοκοτρώνη, φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Ηλιόπουλου)
Η πολύωρη δύσκολη διάσωση στην οδό Κολοκοτρώνη…
Η διάσωση για τις αδερφές Μασουρίδη από την οικία τους στην οδό Κολοκοτρώνη, έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του κ. Βλαχοπουλιώτη. Όντας αυτός που κατάφερε να φθάσει πρώτος στη 16χρονη τραυματισμένη Δήμητρα Μασουρίδη, μας περιγράφει τις στιγμές που έζησε, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. «Αμέσως μετά την πολυκατοικία της Αριστείδου, θυμάμαι, πήγαμε στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις διάσωσης, καθώς το σπίτι είχε καταρρεύσει ολοσχερώς και από τη μια του πλευρά το στήριζε ένας γερανός, από δε την άλλη στηριζόταν σε διπλανό κτήριο. Ακούγαμε πιο πολύ τις φωνές της πιο μεγάλης κοπέλας που βρισκόταν κάτω από το κρεβάτι.
masouridi stauroula.jpg
(H διάσωση της 12χρονης Σταυρούλας Μασουρίδη στην οδό Κολοκοτρώνη, φωτογραφία από το αρχείο του Γεώργιου Βλαχοπουλιώτη)
Είχε τραυματιστεί και φώναζε από τον πόνο. Η 12χρονη αδερφή της βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση κάτω από το τραπέζι. Ανοίξαμε την πρώτη δίοδο στα χαλάσματα στις 10:30 το βράδυ και καταφέραμε να φθάσουμε στην κοπέλα το άλλο πρωί. Ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα, γιατί ένας ισχυρός μετασεισμός θα μπορούσε να μας είχε σκοτώσει όλους. Όταν έφθασα μαζί με ένα συνάδελφο  στην πρώτη κοπέλα, αυτή με αγκάλιασε  αμέσως. Της ζήτησα να με αφήσει, καθώς έπρεπε να απεγκλωβίσουμε το πόδι της από το πολύ βαρύ κρεβάτι που την είχε τραυματίσει στο μηρό. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση, μαζί με ένα συνάδελφο όμως τα καταφέραμε. Η 12χρονη αδερφή της, η Σταυρούλα, κατέβηκε σχεδόν μόνη της, καθώς δεν είχε σοβαρά τραύματα.  Θυμάμαι ως ηθική επιβράβευση το χειροκρότημα του συγκεντρωμένου πλήθους όταν βγάλαμε έξω τα δυο κορίτσια. Μακάρι να είχαμε καταφέρει να βγάλουμε κι άλλους ζωντανούς. Ακόμα και νεκρούς όταν βρίσκαμε, πρώτα  βγάζαμε αυτούς έξω και μετά βγαίναμε εμείς από τα χαλάσματα».
kolokotroni geranos.jpg
 (Με γερανό στήριζαν την οικία στην οδό Κολοκοτρώνη που ήταν εγκλωβισμένες οι αδερφές Μασουρίδη, φωτογραφία από το αρχείο του Γεώργιου Βλαχοπουλιώτη )
Οι «15 του Λεωνίδα» και οι ξένοι διασώστες…
Ρωτήσαμε τον κ. Βλαχοπουλιώτη για τα μέσα διάσωσης της τότε εποχής, καθώς δεν υπήρχε ακόμα και η σημερινή ΕΜΑΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η ΕΜΑΚ ιδρύθηκε αμέσως μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. «Τα μέσα που είχαμε ήταν πολύ λίγα σε σχέση με σήμερα. ΕΜΑΚ όχι δεν υπήρχε, αλλά κάτι σαν ΕΜΑΚ ήταν μια ομάδα με 15 άνδρες και έναν αξιωματικό που ήταν γνωστοί ως οι “15 του Λεωνίδα”.
leonidas emak.jpg
(Μερικοί άνδρες από τους "15 του Λεωνίδα" που προσέφεραν με αυταπάρνηση της υπηρεσίες τους στη σεισμόπληκτη Καλαμάτα πριν δημιουργηθεί η σημερινή ΕΜΑΚ)
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν και αυτοί στην Καλαμάτα και η συμβολή τους ήταν μεγάλη.  Σπουδαία βοήθεια προσέφεραν και οι ξένοι διασώστες που έφθασαν από τις πρώτες ημέρες στην Καλαμάτα. Θυμάμαι οι Γάλλοι είχαν τα σκυλιά , οι Γερμανοί τα τεχνικά μέσα, εμείς όμως είχαμε την τόλμη και το θάρρος να μπούμε μέσα στα χαλάσματα αψηφώντας τους όποιους κινδύνους. Θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι όλοι οι συνάδελφοι υπερέβαλαν εαυτόν και η δουλειά και το καθήκον μας έγινε με ομαδική προσπάθεια. Ποτέ δεν μας κατέβαλε πανικός, αντιμετωπίσαμε όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία.  Αυτό είναι άλλωστε το καθήκον κάθε πυροσβέστη, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη σε ό,τι αυτός χρειάζεται. Θυμάμαι ότι δεν σώζαμε μόνο ζωές, αλλά μπαίναμε σε χαλασμένα σπίτια να κατεβάσουμε ρούχα, χρήματα, ακόμα και πλυντήριο από τον 6ο όροφο κατεβάσαμε. Ό,τι είχαν ανάγκη  οι συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από το σεισμό…».
  Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πάντα δίπλα στον πολίτη 
 αναψυκτηριο.jpg
(To κέντρο επιχειρήσεων στο δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας, Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Ηλιόπουλου)
Κλείνοντας, ο κ. Βλαχοπουλιώτης, ως συνταξιούχος πλέον και με μακρά διαδρομή και εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα υπογραμμίζει, ότι «Καθήκον κάθε πυροσβέστη είναι η πράξη που αισθάνεται και πρέπει να εκτελέσει, όχι για να είναι υπάκουος στις εντολές και τις οδηγίες που έχει, αλλά γιατί η προσωπική του συνείδηση το προστάζει και ηθικά το απαιτεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι και η σημερινή Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας υπό τον διοικητή κ. Θεοφιλόπουλο, τον υποδιοικητή κ. Γεωργανά, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και όλους του πυροσβέστες, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πάντοτε έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.
  *Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Πολυχρονόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια του καθώς και για το συγκλονιστικό βίντεο από την Εκπομπή "Ρεπορτερς" που μας παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο και το οποίο μπορείτε να δείτε στο www.tharrosnews.gr αργότερα...
Επίσης ευχαριστούμε τον Νίκο Ηλιόπουλο για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο.
*Ο Νίκος Ηλιόπουλος φωτογράφισε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, κυρίως τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, 13 Σεπτεμβρίου 1986. Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου από τους σεισμούς του 1986 παρουσιάζεται σήμερα.
Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν... ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα. Έχει, επίσης, επιμεληθεί πολλών φωτογραφικών εκθέσεων στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο καφέ «Κούνιες», ενώ έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλούς φορείς πολιτισμού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού κ.ά.
Ακόμα, φέρει την ευθύνη σύστασης της φωτογραφικής ομάδας στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο οποίο τα τελευταία 5 χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους μέσα από σεμινάρια φωτογραφίας.

του Κώστα Γαζούλη
Video: ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986 , https://youtu.be/yfp2Tv57W7k .-
Video 2 : ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986 , https://youtu.be/HVsJ9sKO1nw  .-

***  Αίθριος ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 13/9/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.4 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ο Πάνος Καμμένος στο Αγιο Ορος (ΦΩΤΟ)
~  Στο Περιβόλι της Παναγιάς πέταξε με Ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος εκμεταλλευόμενος τον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεση του, για να επιθεωρήσει μια σειρά από έργα που εκτελεί η «ΜΟΜΑ» στο Άγιο Όρος.
*  Αν και δεν έχει ανακοινωθεί απολύτως τίποτε Στελέχη του Στρατού εκτελούν μια σειρά από μικρές γέφυρες αντιπλημμυρικά έργα και διάνοιξη δρόμων και μονοπατιών , ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των Μοναχών και των Προσκυνητών στο Ευλογημένο μέρος αυτό της γης, που έλαχε να είναι στην Πατρίδα μας.
Τα έργα γίνονται με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την συμβολή και την επιστασία των Πατέρων των Ιερών Μονών και των Ασκητών… Ταυτόχρονα έγιναν και οι προβλεπόμενες Μελέτες από τους Μηχανικούς τους Στρατού μας για την εκτέλεση και άλλων έργων.
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μετά το πέρας της Επιθεωρήσεως ζήτησε από τον Χειριστή του Ε/Π να προσγειωθεί κάπου κοντά στη Ιερά Μονή του Βατοπεδίου για να την επισκεφτεί και να προσκυνήσει τα Άγια Προσκυνήματα.
~  Το που βρήκε και προσγειώθηκε ο Αθεόφοβος Χειριστής του «ΧΙΟΥΙ» Αντισυνταγματάρχης (Α.Σ ) Κωσταντίνος Φιλιίππου γνωστός και ώς Φιλιππέας δεν λέγεται.
Στον λιμενοβραχίονα που δένουν οι Μοναχοί της Βάρκες με το μισό ελικόπτερο να είναι στο αέρα και πάνω από το νερό.
Το γεγονός ήταν αρκετό να τρομάξει τους Μοναχούς που αποθανάτισαν την Προσγείωση του Ελικοπτέρου και εν συνεχεία βγήκαν όλοι εκτός της Μονής να προϋπαντήσουν τον Υπουργό της Άμυνας και τους Απίστευτους Χειριστές που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού.

*** Ιδού το iPhone X και το iPhone 8 
Μετά από μήνες έντονης φημολογίας και δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου iPhone που έφερε επανάσταση όχι μόνο στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, αλλά στον κόσμο της επικοινωνίας και της τεχνολογίας σε πολλά επίπεδα, η Apple παρουσίασε τον νέο της στόλο κινητών τηλεφώνων καθώς και νέο Apple Watch αλλά και την εξέλιξη της Apple TV που θα αναπαράγει περιεχόμενο σε ανάλυση 4K και την καινοτόμο τεχνολογία εικόνας HDR.
Βέβαια η Apple θα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με δημιουργούς περιεχομένου που παρέχουν βίντεο σε αυτά τα πρότυπα. Πρωταγωνιστής της παρουσίασης του επικεφαλής της εταιρείας Τιμ Κουκ ήταν φυσικά το επετειακό iPhone X, (iPhone 10 οπως το ονόμασε ο Τιμ Κουκ στην παρουσίαση του) με χαρακτηριστικά που δεν έχουμε δει σε προηγούμενα iPhones.
Κάποια εξ αυτών είναι η οθόνη OLED, το edge-to-edge design, η αφαίρεση του κεντρικού κουμπιού και του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, η προσθήκη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και η μπαταρία σε σχήμα L, που θεωρείται ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια. Οι μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες είναι φυσικά η η ασύρματη φόρτιση και η αναγνώριση προσώπου.
Η συσκευή θα παραμένει κλειδωμένη μέχρι να την κοιτάξει ο κάτοχος της οπότε μετά την αναγνώριση του θα ξεκλειδώνει.
Το νέο iPhone X διαθέτει νέο σχεδιασμό, 5.8 ιντσών Super Retina Display οθόνη, δεν διαθέτει home button και πλέον για να πας στο κεντρικό μενού ή να κάνεις άλλες λειτουργίες θα πρέπει να μάθεις τις κατάλληλες νέες κινήσεις (gestures).
Οσον αφορά την ασύρματη φόρτιση ο κάτοχος της συσκευής θα την ακουμπά απλά στο τραπέζι και όχι μόνο στο σπίτι του αλλά και οπουδήποτε αλλού υποστηρίζεται η ασύρματη φόρτιση η συσκευή του θα φορτίζεται. Είναι επίσης πλήρως αδιάβροχη συσκευή ενώ απωθεί την σκόνη ακόμη και σε μικροσκοπικό επίπεδο, όπως υποστηρίζει η Apple.
Με την τεχνολογία του Face ID ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του Emojis ανάλογα με τη διάθεσή του
 Παρουσιάστηκαν επίσης τα iPhone 8 και 8 Plus. To iPhone 8 σχεδιαστικά μοιάζει με το iPhone 7 με βασική διαφορά ότι έχει ανθεκτικό γυαλί και στο πίσω μέρος του. Διαθέτει νέο επεξεργαστής, επεξεργαστή γραφικών ενώ η κάμερα ενσωματώνει αισθητήρες και τεχνολογίες αιχμής ώστε να παράγει εικόνες στην μέγιστη δυνατή ποιότητα εικόνας και χρωμάτων.
Ανάμεσα στις νέες εφαρμογές φωτογραφιών, ξεχωρίζει η Portrait Lighting που επιτρέπει στον χρήστη να αλλάζει τον φωτισμό ώστε να βελτιώνεται η ρεαλιστικότητα των εικόνων. Ανάλογες εφαρμογές υπάρχουν και για την βιντεοσκόπηση.
Η κάμερα θα έχει για πρώτη φορά και τρίτη λειτουργία εκτός από αυτή των φωτογραφιών και του βίντεο και δεν είναι άλλη από την επαυξημένη πραγματικότητα.
Διαθέτει οθόνη τεχνολογίας True Tone την οποία διαθέτει το iPad. Διαθέτει επίσης νέα ακόμη καλύτερα ακουστικά.
Θοδωρής Λαΐνάς         in.gr

***  NEEΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ! Φοβούνται ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡOΦΗ;..

~  Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως δεν ξεχνά την εσχατολογία.
Ο λόγος για τα υπερηφαίστεια (supervolcanoes), τα οποία και μπορούν μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να στείλουν ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό στη λίθινη εποχή.
Οι επιστήμονες της NASA προειδοποίησαν ότι η πιθανή έκρηξη ακόμη και ενός από τα 20 γνωστά supervolcanoes μπορεί να επιφέρει τρομακτικές καταστροφές στον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμη και την επίδραση ενός αστεροειδούς.
Όπως υποστηρίζει ο Independent οι ερευνητές ενδέχεται να έχουν σχεδιάσει επίσης μια μέθοδο για την αποτροπή αυτής της απειλής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπερηφαίστειο που βρίσκεται στο Πάρκο Yellowstone στο Ουαιόμινγκ των ΗΠΑ, του οποίου μία έκρηξη όχι μόνο θα αφανίσει τις μισές ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά θα εξάγει επίσης τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής σκόνης στην ατμόσφαιρα, σκεπάζοντας για χρόνια τον ήλιο και βυθίζοντας τον κόσμο σε έναν «ηφαιστειακό χειμώνα».
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες της NASA θέτουν τον κίνδυνο αυτό ως «παγκόσμιο», σχεδιάζοντας μάλιστα και τρόπους αποτροπής των ζημιών που θα επιφέρει η έκρηξη ενός μόνο από τα συνολικά 20 υπερηφαίστεια παγκοσμίως.
Βίντεο 1 :Yellowstone Supervolcano Eruption Simulation , https://youtu.be/NsUkEMgLY0U .-

***  Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο Σπύρος Σαρδέλης 
Έδωσε για μεγάλο διάστημα τη δική του μάχη για να παραμείνει στη ζωή.
Ο αγώνας όμως ήταν άνισος κι έτσι ο Σπύρος Σαρδέλης, έφυγε από τη ζωή στα 52 του χρόνια.
Ο επί χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Μεσσηνίας και ταμίας του δήμου Καλαμάτας, δεν είναι  πια μαζί μας.
Όπως είναι φυσικό,  η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στους εργαζόμενους του δήμου Καλαμάτας, αλλά και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του.
Άλλωστε η πόρτα του Σπύρου ήταν πάντα ανοιχτή για όλους.
Μαζί του συνεργαστήκαμε επί χρόνια.
Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.  Α.Π.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 17:30 εκ του Ιερού Ναού Νεκροταφείου Καλαμάτας 

***  Έσβησε η φωτιά στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά- Μεγάλο μέτωπο στο Κακαλέτρι 
 
Φωτιές ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης σε δύο διαφορετικά σημεία του Δήμου Οιχαλίας, ειδικότερα στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά καθώς και στο Κακαλέτρι.
Το πρώτο μέτωπο μάλιστα, απείλησε σπίτια και εργοστάσια, αφού ήταν μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.
Η φωτιά εκεί, κατέκαψε χαμηλή βλάστηση ενώ ο αέρας στην περιοχή έκανε την κατάσταση αποπνικτική, όμως με τη βοήθεια εναερίων μέσα τέθηκε υπό έλεγχο και τελικά κατασβήστηκε.
Από την άλλη στο Κακαλέτρι, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού είναι σε δύσβατο σημείο και πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα η φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα, δασική έκταση.
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα καθώς και 4 αεροπλάνα PZL.
Video: Βιπε , https://youtu.be/kaCRvLnQJ1Q .-

*** ΕΛΛΑΔΑ 2017! Τίποτε περισσότερο από αποικία της Γερμανίας...

~ ( Δημοσιεύθηκε στις 6/9/17 στο Ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο  DAVAR RISHON άρθρο του Yonatan Kershenbaum « Τίποτε περισσότερο από αποικία της Γερμανίας" )
(Online εφημερίδα της ένωσης συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ισραήλ  "HISTADRUT")
Ακολουθεί μετάφραση του δημοσιεύματος:
       Η Ελλάδα βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας ή μάλλον στο κατώτατο σημείο όσον αφορά την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.
Εκτός από τις τεράστιες περικοπές που έχουν επιβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα από την υπογραφή του πρώτου πακέτου βοήθειας και τις απάνθρωπες εισφορές που υποχρεώνονται οι Έλληνες πολίτες να καταβάλουν, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στο παρελθόν.
Στην ουσία, από το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει από πολλές απόψεις χάσει τον έλεγχο δημόσιων πόρων της χώρας, όπως αεροδρομίων, δρόμων, νοσοκομείων και πολλών άλλων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να παραιτηθεί από τον αποκλειστικό έλεγχο των δημόσιων πόρων της Ελλάδας.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, ιδίως η Γερμανία, απαίτησαν ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης την πώληση εθνικών περιουσιακών στοιχείων αξίας ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμεύσουν για την επιστροφή του χρέους.
Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα αρνηθεί την ιδιωτικοποίηση ελληνικών υποδομών.
«Κράτος χωρίς περιουσιακά στοιχεία χάνει την κυριαρχία του, γίνεται προτεκτοράτο και αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα», λέει η Ελένη Πορτάλιου, η οποία ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. «Η συμφωνία ιδιωτικοποιήσεων είναι αντίθετη με τη βασικότερη αρχή της δημοκρατίας. Αν δεν έχουμε περιουσιακά στοιχεία και δεν έχουμε έλεγχο του ποιος αγοράζει τη χώρα μας, δεν είμαστε παρά αποικία της Γερμανίας».
        Ο ρόλος του Ταμείου για την Ανάπτυξη Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας είναι να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία
Από το 2011, όταν υπογράφηκε η συμφωνία του πρώτου πακέτου βοήθειας μεταξύ της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, ζητήθηκε από την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούσαν στο παρελθόν δημόσια ιδιοκτησία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξόφληση του χρέους.
Έτσι, στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα συμφώνησε να δημιουργήσει ένα ταμείο για την πώληση εθνικών περιουσιακών στοιχείων που ονομάζεται Ταμείο για την Ανάπτυξη Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας, ο ρόλος του οποίου είναι η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτό το Ταμείο διατέθηκαν σημαντικά για την ελληνική κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία - 35 λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο Οργανισμός Εθνικών Σιδηροδρόμων και άλλα.
Από την έναρξή της, η πολιτική ιδιωτικοποίησης συνάντησε αντίσταση.
Το 2014, χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της πώλησης κτιρίων της Ακρόπολης [sic], τα οποία προοριζόταν για ιδιωτικοποίηση. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βιάζεται τόσο πολύ να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό σκοπό αυτής της κίνησης», δήλωσε ο Νίκος Xυδάκης, κοινωνικός ακτιβιστής. «Σκοπός της πώλησης είναι η αποπληρωμή του χρέους, ή μήπως κάποιος ενδιαφέρεται για την ίδια την πώληση;».
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές για την ηγεσία της κυβέρνησης το 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση υποδομών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε δηλώσει ότι το κόμμα του αντιτίθεται στη μείωση του δημόσιου τομέα σε περιόδους κρίσης. «Δεν είναι πολύ σοφό να πουλάς τα περιουσιακά σου στοιχεία σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης (...) είναι καλύτερο να επενδύεις σε αυτά, να αυξάνεται η αξία τους και να τα χρησιμοποιήσεις για να ενθαρρύνεις την οικονομία», ανέφερε.
Μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,3 δισ. ευρώ. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να σταματήσει το κύμα πωλήσεων, αλλά από την άνοδό του στην εξουσία, ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους πιστωτές το καλοκαίρι του 2015, σημειώθηκε αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.
           Εξωτερικός έλεγχος της εσωτερικής πολιτικής
Παρά την αντίθεση πολλών κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα, το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων επεκτάθηκε σημαντικά το καλοκαίρι του 2015, με την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών, γνωστός για τις ασυμβίβαστες θέσεις του όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας, ζήτησε μια τεράστια διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταβίβαση της ευθύνης επ' αυτού σε ένα εξωτερικό όργανο με έδρα τις Βρυξέλλες.
Έτσι, σύμφωνα με το όραμα του Σόιμπλε, τα ελληνικά εθνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ θα πωληθούν από ένα εξωτερικό από την ελληνική κυβέρνηση σώμα.
Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο συμβιβασμός που τελικά επιτεύχθηκε δεν απείχε πολύ από αυτή. Βάσει της συμφωνίας, η οποία αποτέλεσε προϋπόθεση για τη λήψη βοήθειας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο υπό τον κοινό έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης και του ESM (European Stability Mechanism), οργάνου της ΕΕ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για την εφαρμογή της πολιτικής βοήθειας.
Το ίδρυμα, γνωστό ως HCAP [Hellenic Corporation of Assets and Participations - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας], περιλαμβάνει στην ουσία όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, εκτός των φυσικών βιοτόπων της.
Το ταμείο μπορεί να πουλήσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας του ελληνικού κράτους σε όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που κρίνει κατάλληλα, σε τιμή που καθορίζει το ίδιο αυτόνομα. Έτσι, δόθηκε το πράσινο φως για την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους, ανεξαιρέτως, σε όποιους πληρώνουν την υψηλότερη τιμή.
Ο δημόσιος τομέας, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων στις δημοκρατικές χώρες, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια τους για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.
Η ικανότητα του κράτους να ωθεί την οικονομία σε περιόδους κρίσης, μέσω άμεσων επενδύσεων, γίνεται συχνά μέσω εταιρειών που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της. Επίσης, η κυριότητά της επί της παροχής βασικών υπηρεσιών εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες όπως το νερό, η ιατρική περίθαλψη, οι συγκοινωνίες κλπ.
Όταν ο έλεγχος επί βασικών υπηρεσιών στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ελληνικές, η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να χαράξει με αποτελεσματικό τρόπο το κοινωνικοοικονομικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο παραμένει εξαρτώμενο από το έλεος των οικονομικών συμφερόντων της μιας ή της άλλης εταιρείας.
         "Ας πουλήσουν νησιά"!
Επίσης, γερμανοί πολιτικοί πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τμήματα της επικράτειάς της σε ιδιωτικές εταιρείες για την αποπληρωμή του χρέους. «Όποιος χρεοκοπεί πρέπει να πουλάει τα πάντα για να αποπληρώσει το χρέος», δήλωσε ο Josef Schlerman, μέλος του κόμματος της Μέρκελ.
Επίσης, η εφημερίδα Bild πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει ολόκληρα νησιά της επικράτειάς της σε δημοσίευμα με τίτλο «Χρειάζονται περισσότερα χρήματα; Ας πουλήσουν οι Έλληνες νησιά!».
Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η δομή ελέγχου του ταμείου ιδιωτικοποίησης σχεδόν αποκλείει πλήρως τη δυνατότητα των ελλήνων πολιτών να έχουν τον έλεγχο της πολιτικής πώλησης των δημόσιων πόρων της χώρας τους.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από πέντε μέλη – τρεις Έλληνες και δύο εκπροσώπους του ESM.
Η δομή αυτή υποτίθεται ότι θα επέτρεπε τον έλεγχο της Ελλάδας όσον αφορά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στην πράξη όμως, ένας από τους εκπροσώπους του ESM τελεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να λάβει την έγκριση της ΕΕ πριν διορίσει τους αντιπροσώπους της. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ο έλεγχος της ΕΕ επί των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της εταιρείας, η διάρκεια ζωής της HCAP είναι 99 έτη. Έτσι, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας μέχρι το 2114.
Επομένως, είναι δυνατόν να πει κανείς ότι από πολλές απόψεις η ΕΕ έχει δηλώσει κυριότητα επί του δημόσιου τομέα της Ελλάδας πέραν της περιόδου ζωής των αναγνωστών αυτού του άρθρου.
Η όλη διαδικασία έγινε με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.
Ο νόμος ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ως μέρος του κειμένου του νόμου που όριζε τους όρους της σύμβασης διάσωσης, έκτασης εκατοντάδων σελίδων. Επιπλέον, το κείμενο του νόμου δημοσιεύθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα μόνο λίγοι να καταφέρουν να εμβαθύνουν διαβάζοντάς το - σίγουρα όχι ο ελληνικός λαός.
Έτσι, με αυτή την αστραπιαία κίνηση, εγκρίθηκε το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και η οικειοποίησή του από ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
      Το γερμανικό κεφάλαιο αγοράζει τον έλεγχο της «ελληνικής αποικίας»
Δείγμα των συνεπειών αυτής της κίνησης αποτελεί η ιδιωτικοποίηση 14 ελληνικών αεροδρομίων που ξεκίνησε λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015.
Μεταξύ των 14 αεροδρομίων περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου και της Ρόδου, που πουλήθηκαν έναντι 1,23 δισ. ευρώ στην γερμανική εταιρεία Fraport, η οποία έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.
Η HCAP πούλησε τα 14 ελληνικά αεροδρόμια στην γερμανική εταιρεία σε τιμή που απέχει πολύ από την αγοραία αξία τους.
Έτσι, η εταιρεία Fraport αναμένεται να αποκομίσει κέρδη 22 δισ. ευρώ κατά τα 40 χρόνια που ισχύει η σύμβαση λειτουργίας των αεροδρομίων. Οι υπεύθυνοι για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων εξήγησαν ότι το αστείο ποσό των 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθορίστηκε σε συνάρτηση με την «ανάγκη να μεταβιβασθούν άμεσα χρηματικά ποσά για την αποπληρωμή του χρέους».
. Το αεροδρόμιο της Αθήνας [Ελληνικό] πουλήθηκε πριν από έναν χρόνο στην εταιρεία συμμετοχών Lamda, πίσω από την οποία βρίσκονται επενδυτές από την Κίνα και τις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα ελληνικό σατιρικό περιοδικό έγραψε: «Ανήκει καθόλου η Ελλάδα στους Έλληνες;»
«Το κίνημα που αντιτίθεται στην τάση της ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», λέει η Ελένη Πορτάλιου. «Βρίσκεται αντιμέτωπο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που επιμένουν στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική ολιγαρχία που επωφελείται από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Οι προσπάθειες αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η δυνατότητα παρεμπόδισης αυτής της κίνησης είναι πολύ περιορισμένη. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πλέον στην Αθήνα – και επομένως είναι αμφίβολο αν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα μπορούν να τις αποτρέψουν.
Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Δημήτρη Ζακοντίνο

***  O Άξονας ΜΟΣΧΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ σόκαρε το ΝΑΤΟ! Γεωστρατηγικές Ανατροπές...

~  Αναβρασμός κι ανησυχία επικρατεί στην Ατλαντική Συμμαχία καθώς η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας την πλήττει στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά.
Αφενός μεν η Τουρκία εξοπλίζεται από χώρα εκτός ΝΑΤΟ κάτι που την ανεξαρτητοποιεί αρκετά από τις ΗΠΑ.
Αφετέρου δε οι πωλήσεις όπλων προς τη δεύτερη (στο ΝΑΤΟ) αγορά θα μειωθούν και τα δις είναι πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Τουρκία θα αγοράσει άγνωστο ακόμη αριθμό ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων ελικόπτερα τύπου Kamov Ka-32A11VS, αντιπλοϊκά συστήματα και ίσως βαλλιστικά.
Τρίτον μην ξεχνάμε πως είναι ένα πλήγμα στη συνοχή της Συμμαχίας που δείχνει πως οι εποχές της απόλυτης αμερικανικής κυριαρχίας έχουν περάσει.
Βίντεο : 26.11.15 Су 24. Турция. Россия перебросила в Сирию ЗРК С 400 Триумф  , https://youtu.be/-PuWO_Z5Vtk .-
~ Όπως όλα δείχνουν και αποδεικνύεται από τις τελευταίες ενέργειες, η Τουρκία έχει αποφασίσει να χαράξει τη δική της γραμμή, η οποία δεν συνάδει απαραίτητα με εκείνη του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα εμφανίζονται νέα δεδομένα για την Ελλάδα και ίσως μία ευκαιρία διπλωματικής και γεωστρατηγικής αναβάθμισης.

***  "Παρέλαση" ευχών και υποσχέσεων… 
"Παρέλαση" έκανε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας σε διάφορα σχολεία της πόλης, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο Δήμαρχος παρέστη στις τελετές αγιασμού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο, στο 4ο Λύκειο, στο Μουσικό Σχολείο και στο 6ο Λύκειο, το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι μετέβησαν σε άλλα σχολεία.
Στα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, ο Π. Νίκας έκανε γνωστό πως ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει 20.000 ευρώ για την αγορά οργάνων, ώστε το Μουσικό Σχολείο να αποκτήσει το συντομότερο τη δική του Φιλαρμονική. Θα διατεθούν, επίσης, χρήματα για στολές.
Τέλος, προς τις μαθήτριες και τους μαθητές του 6ου Γενικού Λυκείου ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνέχεια των παρεμβάσεων κατά τη θερινή περίοδο, θα προβεί σε εργασίες συντήρησης, στο από κατασκευής προβληματικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού.  Α.Π.

***   Βραδιά λυρικού τραγουδιού «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου» 
Σαράντα ακριβώς  χρόνια μετά, στο πλαίσιο του “2017 Έτος Μαρίας Κάλλας”,  ο Δήμος Οιχαλίας και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum (Ατενέουμ), επέλεξαν να θυμίσουν το ξεκίνημα της Ντίβας του λυρικού τραγουδιού, στην Ελλάδα, με μία συναυλία αφιερωμένη στην αξεπέραστη  λυρική  τραγουδίστρια που οριοθέτησε την όπερα στο πριν και το μετά με την παρουσία της.
 Η συναυλία οργανώνεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με ελεύθερη είσοδο,  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την  υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα της συναυλίας, πρωτότυπο και γοητευτικό, διαμορφώθηκε από τον σπουδαίο σολίστ και παιδαγωγός του κλασικού τραγουδιού Άρη Χριστοφέλλη  και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του παραγωγή, τον Φεβρουάριο 2017.  Στη συναυλία στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη συμμετέχουν οι υψίφωνες  Νίνα ΚουφοχρήστουΜαρία Κωστράκη  και Άρτεμις Μπόγρη οι οποίες, με τον  Θανάση Αποστολόπουλο στο  πιάνο,  θα ερμηνεύσουν αποκλειστικά έργα που η νεότατη Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ξεκινώντας μόλις τη μεγάλη της καριέρα, στα δύσκολα για τη χώρα χρόνια από το 1938 έως το 1945,  τραγούδησε σε διάφορες συναυλιακές εκδηλώσεις -ωδειακές εξετάσεις και ακροάσεις, γιορτές, ρεσιτάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- με συνοδεία πιάνου. Τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ με τη φωνή της και σε μας φτάνει μόνο ο απόηχος της ερμηνείας της μέσα από διηγήσεις και κριτικές της εποχής. Μία συναυλία η οποία εκτός από οφειλόμενο αφιέρωμα στη μνήμη μίας τεράστιας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας,  εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Οιχαλίας για την αναστήλωση του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, στόχο που ένθερμα υποστηρίζει τόσο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum αλλά και όλοι οι συνδιοργανωτές της βραδιάς. 

***  Γιώργος Γκούμας: «Το Επιμελητήριο δεν χρειάζεται κομματικές… μαγκούρες» 
Σημείωσε χθες στη διάρκεια ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του για τις εκλογές
 Ήταν αδύνατον να μη σκεφτεί κανείς παρακολουθώντας τον υποψήφιο πρόεδρο για τις επερχόμενες εκλογές στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Γιώργο Γκούμα, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναγγελίας της συμμετοχής του σ' αυτές και να μη φέρει στο μυαλό του εικόνες από τις προηγούμενες εκλογές, το 2011.
 Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αίθουσα, χθες, απουσίαζαν πρωτοκλασάτα στελέχη του προηγούμενου συνδυασμού "Νέο Επιμελητήριο", αλλά και η δήλωσή του ότι κακώς στηρίχτηκε τότε η υποψηφιότητά του από τη Νέα Δημοκρατία.
 Ιδιαίτερα, η παραπάνω στήριξη μόνο προβλήματα προκάλεσε και γι' αυτό, χθες, στην ομιλία του μίλησε αρνητικά για τις όποιες κομματικές…μαγκούρες (σ.σ. αν και του έδωσε τη νίκη) και κάλεσε τα μέλη του Επιμελητηρίου να σκεφθούν ενωτικά με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο του θεσμού.
Χαρακτηριστικά για το παραπάνω θέμα σχολίασε: "Ναι, νομίζω ότι ήταν λάθος μου. Γι’ αυτό και τα τελευταία έξι χρόνια κινούμαστε πάντοτε μακριά από τα κόμματα που στον επιμελητηριακό θεσμό, δυστυχώς, δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα. Είμαστε ανεξάρτητος συνδυασμός. Δεσμεύομαι γι’ αυτό εγώ προσωπικά". Αντίθετα, χθες, μίλησε για συνέργειες όλων των επαγγελματιών και επιχειρηματιών για τη συμβολή του Επιμελητηρίου στην πρόοδο της Μεσσηνίας.
  Η δήλωση υποψηφιότητας
 Στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Γκούμας επεσήμανε μεταξύ άλλων: " Δεν μας χωρίζει τίποτα, αντιθέτως μας ενώνουν πολλά. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή, μακριά από πολιτικά κόμματα και ιδιωτικά συμφέροντα, να αναβαθμίσουμε το θεσμό ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, προσφέροντας οφέλη στα μέλη του και την τοπική μας οικονομία.
Το Επιμελητήριο πρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τοπικός αναπτυξιακός και επιστημονικός φορέας στο χώρο της ανάπτυξης, αλλά και στο χώρο της επιστήμης και της έρευνας.
-Στόχος μας είναι το Επιμελητήριο να γίνει πραγματικός συμπαραστάτης στον καθημερινό αγώνα κάθε επιχειρηματία, κάθε επαγγελματία.
-Να έχει ένα σύμμαχο, μια υποστήριξη συμβουλευτική, νομική, αναπτυξιακή για την επιχείρησή του, να μην αισθάνεται απομονωμένος.
-Εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση στο δύσκολο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό οικονομικό τοπίο, ώστε η κάθε επιχείρηση να αναπτύσσεται με στρατηγικό σχέδιο, αποφεύγοντας κακοτοπιές.
Κομμάτι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας θα είναι η επιμόρφωση των επαγγελματιών, η ενημέρωση για προγράμματα, επαφή με τις νέες τεχνολογίες, στρατηγικές μάρκετινγκ και προώθησης των προϊόντων μας. Στοχεύουμε να διαμορφώσουμε ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλους τους επαγγελματίες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί επαγγελματίες γύρισαν την πλάτη στο Επιμελητήριο, ο θεσμός απαξιώθηκε.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας να λειτουργήσει και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, για να στηρίξουμε τους νέους.  Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να στηρίξουμε πραγματικά και τους παλιότερους επαγγελματίες στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν-και είναι πολλά.  Κανένας επαγγελματίας μόνος του, αυτό είναι το μήνυμά μας. Ως νέα διοίκηση θα προχωρήσουμε άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:
-Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των μελών του Επιμελητηρίου μας.
-Δημιουργία  Τμήματος Νομικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία πάντα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, με παροχή νομικών συμβουλών ή και νομικής κάλυψης, όπου και όταν απαιτείται.
- Άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Επιμελητηρίου μας.
-Η στήριξη των Μεσσηνιακών επιχειρήσεων που θα περνά μέσα από το Επιμελητήριο αποκτά νέο νόημα καθώς θεσπίζεται η θέση του Υπεύθυνου Συμβουλευτικής υποστήριξης, που θα είναι αρμόδιος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων του Επιμελητηρίου, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
-Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα".  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Έκθεση χειροτεχνίας των Ατόμων με Αναπηρία στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων 
Είδη χειροτεχνίας, που κατασκευάζουν οι ίδιοι, εξέθεσαν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το βράδυ του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου 2017, οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία.
Σκοπός της έκθεσης ήταν η δημιουργική έκφραση των αναπήρων και η ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους και σ' αυτήν παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των Συλλόγων ΑμεΑ από τη Λακωνία, την Αρκαδία και την Ηλεία.
Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την έκθεση και συνεχάρη όσους εργάσθηκαν γι' αυτήν και τους εκθέτες, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία εξέφρασαν προς τον Π. Νίκα ευχαριστίες για ό,τι κάνει ο Δήμος Καλαμάτας με σκοπό την υποστήριξη αυτής της κοινωνικής ομάδας, μέσω των διαπιστωμένα πρωτοποριακών δράσεων, τις οποίες υλοποιεί

***   Αρνούνται τις κατηγορίες οι «συνεργάτες» της οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών 
Σήμερα απολογούνται 11 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
 Αρνήθηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου, τις βαριές κατηγορίες που τους αποδίδονται για διακίνηση ναρκωτικών με σκοπό το χρηματικό όφελος, οι 11 κατηγορούμενοι που από χθες κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Πρόκειται για 14 που κατηγορούνται ως «συνεργάτες» της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης κοκαΐνης και χασίς που εξαρθρώθηκε πέρυσι. Οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης αυτής δικάσθηκαν τον Ιούλιο, με κάποιους από αυτούς να κρίνονται ένοχοι και για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας για 3 από τους 14 κατηγορούμενους, κατατέθηκε από τους  δικηγόρους τους αίτημα να διαχωριστεί η δική τους υπόθεση και να ορισθεί σε άλλη ημερομηνία, καθώς είναι ελεύθεροι και παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης. Καθώς αυτό προβλέπεται και από το νόμο, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και ορίσθηκε να δικασθούν το Μάιο.
  Αρνούνται
Κατά την τοποθέτηση των δικηγόρων υπεράσπισης για τη θέση των κατηγορουμένων, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως τους αποδίδονται. Όσοι δε παραδέχθηκαν συναλλαγές με ναρκωτικά, είπαν ότι αυτό έγινε στα πλαίσια της χρήσης που κάνουν. Αρκετοί προσκόμισαν και βεβαιώσεις τοξικομανίας, ενώ κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή με την υπόθεση.
Ένας από τους κατηγορούμενους που είναι και προφυλακισμένος παραδέχθηκε ότι κατείχε 24 δενδρύλλια από 2-12 εκατοστά, αλλά όχι και άλλη καλλιέργεια κάνναβης 35 δενδρυλλίων που του αποδίδεται, ενώ γιος και πατέρας, που επίσης είναι προφυλακισμένοι για καλλιέργεια 32 δενδρυλλίων κάνναβης, υποστηρίζουν ότι ήταν για δική τους χρήση και όχι για να πουλήσουν χασίς.
Τέλος, η γυναίκα που κατηγορείται ως «αποθηκάριος» των ναρκωτικών που διαχειριζόταν η οργάνωση, αρνείται παντελώς την κατηγορία. Ο δικηγόρος της εξήγησε ότι ο 37χρονος από τον Ανεμόμυλο που καταδικάσθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης στη δίκη του Ιουλίου, ήταν γείτονάς της και της είχε αφήσει μια σακούλα, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι περιέχει χασις.
  Αστυνομικοί
Ως μάρτυρες κατηγορίας, κατέθεσαν χθες δύο αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Αναφέρθηκαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης το 2016 και στις επισυνδέσεις τηλεφώνων, όπου από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν οδηγήθηκαν στις συλλήψεις των 20 κατηγορουμένων που δικάστηκαν τον Ιούλιο, αλλά και των 14 που δικάζονται τώρα ως «συνεργάτες». Εξαίρεσαν μόνο τον πατέρα και τον γιο που συνελήφθησαν να καλλιεργούν δύο μικρές φυτείες στις όχθες του Παμίσου. Τους συγκεκριμένους όπως είπαν τους ανακάλυψαν καθώς μιλούσαν με άτομο που συμμετείχε στην οργάνωση και το οποίο τους βοηθούσε στη φύλαξη των δύο φυτειών.
Αναφέρθηκαν σε συνθηματική ορολογία που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους κατά τις συνομιλίες για αγορά, πώληση και προμήθεια κοκαΐνης και χασίς. Για δύο από τους κατηγορούμενους επισήμαναν ότι έχουν εμπλακεί σε μεταφορά ναρκωτικών, είτε μεταφέροντας, είτε κάνοντας τον προπομπό για να αποφεύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας.
Για την κατηγορούμενη γυναίκα, δήλωσαν τη βεβαιότητά τους ότι από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί αποδεικνύεται πως λειτουργούσε ως αποθηκάριος για τα ναρκωτικά που διακινούσε η οργάνωση.
Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης και επί συγκεκριμένων σημείων των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί.
Η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με τα αναγνωστέα έγγραφα και την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης. Σήμερα η διαδικασία θα συνεχισθεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την αγόρευση του Εισαγγελέα και πιθανότατα την έκδοση της απόφασης.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Το εξώφυλλο του «Θάρρους» για τις παραπομπές σε δίκη άναψε τα αίματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης 
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας Δημοτικό Συμβούλιο στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, μια συνεδρίαση που περιελάμβανε 24 θέματα και όπως όλα έδειχναν θα κρατούσε μέχρι τα ξημερώματα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντάσεις και ερωτήσεις σχετικά με το δημοσίευμα του «Θάρρους» που είχε να κάνει με το ζήτημα της  παραπομπής σε δίκη σχετικά με τις εκλογές του 2014, με την παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου να ζητά απαντήσεις και το Δήμαρχο Μεσσήνης να απάντα λακωνικά.
Ειδικότερα το πρώτο προ ημερησίας θέμα τέθηκε από την παράταξη Αναστασόπουλου που ζήτησε εξηγήσεις για το δημοσίευμα, ενώ σχολιάζοντας την απάντηση του Δημάρχου στα Μέσα σχολίασε, ότι ήταν άκομψη και ουσιαστικά πέταξε λάσπη και στο πρόσωπό του.
Μάλιστα, ζήτησε να δοθεί ο λόγος στο Σπύρο Κοντοθανάση που είχε κάνει την καταγγελία για  τους 16 αλλοδαπούς ώστε να εξηγήσει τι έγινε τότε με τους εκλογικούς καταλόγους.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι έχει απαντήσει μέσω επιστολής  προς τα Μέσα, ενώ ανέφερε ότι για τα υπόλοιπα θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με την ελπίδα και ο θεός να βάλει το χέρι του.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο Σπύρο Κοντοθανάση που βρισκόταν στην αίθουσα, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την καταγγελία του στον Εισαγγελέα.
Μιλώντας γι’ αυτή ανέφερε ότι όταν είδε τους εκλογικούς καταλόγους εντόπισε 16 Ρουμάνους που δεν είχαν σχέση με την περιοχή και έτσι αποφάσισε να κάνει αναφορά. Μαζί με αυτόν συνολικά υπέγραψαν την καταγγελία  12 άτομα, μεταξύ αυτών και άτομα της παράταξης Σαμπαζίωτη.
Ακόμα ζήτησε εξηγήσεις για τη λέξη «υπόκοσμος» που ανέφερε ο Δήμαρχος στην απάντησή του, ενώ εξέφρασε τη λύπη του που μια απλή καταγγελία πήρε τέτοιες διαστάσεις.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης εκ νέου παρέπεμψε τους παρευρισκόμενους στη γραπτή  απάντηση που έδωσε στα ΜΜΕ.
Για το ζήτημα έλαβε πάλι το λόγο ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος ζήτησε ένα σχόλιο για τις κατηγορίες που δεν έχουν ασκηθεί στη δική του παράταξη.
Σ’ εκείνο το σημείο ο κ. Τσώνης απάντησε ότι δεν θα με κάνετε απλά ήρωα αλλά υπέρ- ήρωα.
Τα αίματα άναψαν στην αίθουσα όταν ο Γιώργος Αθανασόπουλος, από την παράταξη του κ. Αναστασόπουλου, ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικό και ηθικό ζήτημα, με τον Γιώργο Τσώνη να του απαντά ότι είναι ανενημέρωτος, αφού οι Ρουμάνοι τελικά δεν ψήφισαν.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος  επανήλθε, ρωτώντας το Δήμαρχο αν θα παραμείνει στη θέση του, με την παράταξη Τσώνη να ξεσπά σε γέλια.
   Υπήρχαν ανάλογα περιστατικά
Μιλώντας για το ζήτημα ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος ανέφερε, ότι και η παράταξή του ήταν ενήμερη για «περίεργα» περιστατικά εγγραφής αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους.
Ακόμα συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες της τότε δημοτικής Αρχής ήταν υπεύθυνες για τις τότε εγγραφές, ενώ καταγγελίες είχαν φτάσει και σ’ αυτούς την προεκλογική περίοδο, αλλά η παράταξή του αποφάσισε να μη φθάσει στον Εισαγγελέα,  κάτι, που όπως είπε ο Δήμαρχος, τώρα το πληρώνει, ενώ ανέφερε ότι τελικά αυτοί  οι 16 Ρουμάνοι δεν ψήφισαν πότε και τελικά το αποτέλεσμα της εκλογής είναι γνωστό.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι κατά την προεκλογική περίοδο και η δική του παράταξη είχε παρατήσει «περίεργες» εγγραφές και σε άλλες τοπικές κοινότητες.
Μάλιστα, είχε ζητήσει και ο ίδιος τους εκλογικούς καταλόγους με εντολή Εισαγγελέα και τελικά έφθασε στο σημείο να καταθέσει 3 κιβώτια που περιείχαν «περίεργες εγγραφές» και αυτός είναι ο λόγος που έχει κληθεί σαν μάρτυρας στη δική που θα γίνει το Νοέμβριο.
   Το συγκεκριμένο θέμα θεωρήθηκε λήξαν όταν ο Δημοτικός Σύμβουλός Γιώργος Δαβίλλας με ερώτησή του αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν στην τοπική κοινότητα Ιθώμης, που όπως είπε η περιοχή είναι εγκαταλειμμένη από το Δήμο, με το Γιώργο Τσώνη να απαντά ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν.
Ακόμα στα προ υπηρεσίας θέματα τέθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο δρόμο προς το Λυκόδημο όπου εταιρία περνά οπτικές ίνες, αλλά δεν προβαίνει σε σωστή αποκατάσταση των έργων, με το Δήμαρχο Μεσσήνης να ζητά να προβούν οι αρμόδιοι σε καταγγελία και διεκδίκηση αποζημίωσης από την εταιρία.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη αυτή διαδικασία, το Σώμα ενημερώθηκε για τη διαδικασία κινητικότητας που θα ισχύσει και για το Δήμο Μεσσήνης.
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Χρηματοδότηση 50%-70% σε Δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς 
Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Οικονομικών, Γεωργίου Χουλιαράκη και του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, εκδόθηκε η ΚΥΑ (3114Β 8/9/17) για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017, όπως την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτιση, την υιοθεσία ή την επανένταξη, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν.4039/2012, όπως αυτός ισχύει.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Ειδικά η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις των Δήμων και Συνδέσμων, ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

***  Μπούκαρε σε σπίτι στο Λιμενάρι, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή… 
Μεγάλη έκπληξη δέχτηκε χθες τα ξημερώματα ένα ζευγάρι στο Λιμενάρι Φιλιατρών, όταν άγνωστος μπούκαρε σε σπίτι τους, αλλά αναγκάστηκε όμως να τραπεί σε άτακτη φυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Filiatranews, ο άγνωστος μπήκε από την πόρτα, αφού με ειδικό μηχάνημα έσπασε τον αφαλό της κλειδαριάς, και εισήλθε στο εσωτερικό του σπιτιού την ώρα που ο σύζυγος κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρα και η σύζυγός του -είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης- στον καναπέ μαζί με το μικρό παιδί της. Για καλή τύχη του ζευγαριού την ώρα εκείνη ο σύζυγος ξύπνησε για να πιει νερό και ήρθε αντιμέτωπος με τον άγνωστο άνδρα τον οποίο περιγράφει λευκό με μαύρο μπλουζάκι και μαύρο καπέλο.
Ο τελευταίος αντιλαμβανόμενος ότι έγινε τσακωτός και πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης να αντιδράσει, καθώς ήταν και από τον ύπνο του, τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση.

***  ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ! Στον «αέρα» η επένδυση του Ελληνικού...
Στον «αέρα» η επένδυση του Ελληνικού - Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΚΑΣ
~  Αναβλήθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, το θέμα που θα εξετάζονταν αφορούσε την «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».
Είχε προηγηθεί η κατάθεση, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αιτήματος κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό.
Η αναβολή επιδιώχθηκε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, καθώς οι ενδείξεις παρέπεμπαν σε σχηματισμό πλειοψηφίας μεταξύ των μελών του ΚΑΣ υπέρ της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Μια απόφαση η οποία, εφόσον ληφθεί, απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» μια από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ τιμήματος των 910 εκατομμυρίων και της οποίας η ολοκλήρωση έχει καταστεί και μνημονιακή υποχρέωση.
Όπως πριν από μια εβδομάδα, το ΚΑΣ διέκοψε τη συνεδρίασή του ύστερα από οκτώ ώρες συζήτησης, έτσι και χθες το βράδυ φημολογείται πως ανέβαλε τη συνεδρίασή του έπειτα από παρέμβαση κορυφαίου μέλους της κυβέρνησης που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το θέμα του συντονισμού των ενεργειών του Δημοσίου για το Ελληνικό.
Όλα αυτά, παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικό Α.Ε., που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία στα έργα και το οποίο έχει εγκριθεί και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Η νέα αναβολή διαιωνίζει ένα πρόβλημα που ανέκυψε το καλοκαίρι του 2016, όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ανήγειραν θέμα αρχαιολογίας.
Πάντως το αρχαιολογικό ζήτημα δεν είναι το μόνο καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη να γίνει η συζήτηση της ένστασης επί του δασικού θέματος.
Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή αλλά καίρια έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (η προστασία αφορά επιφάνεια 37 στρεμμάτων), λιγότερο από το 0,6% του ακινήτου, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυώροφου κτιρίου, το οποίο θα διαθέτει ειδικό χώρο για καζίνο.
Κατά της απόφασης αυτής έχει καταθέσει ένσταση το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της έκτασης και είναι αυτή που εξαγοράζει ο επενδυτής. Η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται να μη θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι δασικές υπηρεσίες να επιμείνουν στη σχετική εισήγηση του δασάρχη.
Πηγή: enikonomia.gr

***  ΞΥΛΟ και ΧΗΜΙΚΑ κατά των ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ!Οργή για ΚΑΡΑΝΙΚΑ...
Χημικά κατά των μεταλλωρύχων – Ένταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος | Newsit.gr
~   Ένταση και χημικά στο υππουργείο Περιβάλλοντος. 10 άτομα κατάφεραν να εισβάλλουν στις 08:30 και να προχωρήσουν σε κατάληψη.
Περίπου 150 άτομα βρίσκονται στην είσοδο και απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό.
Οι αστυνομικοί απαγόρευσαν την είσοδο σε αντιπροσωπεία και έκαναν χρήση χημικών.
Η κατάσταση “μυρίζει” μπαρούτι, καθώς εντός του κτηρίου παραμένουν 10 περίπου άτομα τα οποία έφτασαν ως τον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.




Βίντεο : Χημικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος , https://youtu.be/Xaw4wEFrBFM  .-
Βίντεο 2 : ''Δεν φεύγουμε χωρίς τις άδειες'' , https://youtu.be/KSr8PC23Cpg .-
~  Περίπου 150 άτομα έφτασαν από τη Χαλκιδική στην Αθήνα για να διαμαρτυριθούν. Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία της “Ελληνικός Χρυσός” δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι να δικαιωθούν.
Δεν φεύγουμε αν δεν δοθούν οι άδειες λειτουργίας, λένε. Μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή δραστηριότητας το τοπίο σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο έχει πάρει φωτιά.
Έπιασαν στον ύπνο την Αστυνομία
Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στο κτήριο του υπουργείου Περιβάλλοντος το πρωί. Οι αστυνομικοί δύναμης των ΥΜΕΤ δεν περίμεναν τα όσα ακολούθησαν.
Μια ομάδα περίπου 10 ατόμων είδε ότι η είσοδος ήταν αφύλακτη και κατάφερε να μπει στο κτήριο.
Οι διαμαρτυρόμενοι κατάφεραν να φτάσουν μάλιστα ως τον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.
Κάποιοι κρέμασαν μάλιστα στα παράθυρα τα χαρακτηριστικά κίτρινα γιλέκα και φωνάζουν συνθήματα.
Αμέσως κλήθηκαν να ενισχύσουν τους άνδρες των ΥΜΕΤ δυνάμεις των ΜΑΤ.
Βίντεο 3 : Συνθήματα μεταλλωρύχων για Καρανίκα , https://youtu.be/8P8vOvqlVZc .-
newsit

***  Αθλητική ενημέρωση  :

*** Το Champions League ανοίγει αυλαία για να λάμψουν τ' αστέρια

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας (21:45):ΤΡΙΤΗ 12/09/2017 :
1ος όμιλος

Μπενφίκα (Πορτογαλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  1-2  , (0-0) .- ^
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)-Βασιλεία (Ελβετία)  3-0  , (1-0) .- ^
2ος όμιλος
Μπάγερν (Γερμανία)-Αντερλεχτ (Βέλγιο)  3-0  , (1-0) .- ^
Σέλτικ (Σκωτία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)  0-5  , (0-3) .- ^
3ος όμιλος
Τσέλσι (Αγγλία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)  6-0  ,(2-0) .- ^
Ρόμα (Ιταλία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)  0-0  , (0-0) .- ^
4ος όμιλος
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Γιουβέντους (Ιταλία)   3-0   , (1-0) .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Σπόρτινγκ Λισ. (Πορτογαλία)   2-3  , (0-3) .- ^

ΤΕΤΑΡΤΗ  13/09/2017:
5ος όμιλος

Μάριμπορ (Σλοβενία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)
Λίβερπουλ (Αγγλία)-Σεβίλη (Ισπανία)
6ος όμιλος
Φέγενορντ (Ολλανδία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Νάπολι (Ιταλία)
7ος όμιλος
Λειψία (Γερμανία)-Μονακό (Γαλλία)
Πόρτο (Πορτογαλία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)
8ος όμιλος
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)
Τότεναμ (Αγγλία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Τουρνουά στη μνήμη του Σωτήρη Νικολακόπουλου 
Τουρνουά στη μνήμη του ποδοσφαιριστή του ΑΟ Βέργας, Σωτήρη Νικολακόπουλου, διοργανώνουν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου  στις 10.00 π.μ. στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία οι φίλοι του.
Ο Σωτήρης Νικολακόπουλος έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνος σε ηλικία μόλις 14 ετών.
 Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν ο Αίαντας Καλαμάτας, η Μεικτή Μεσσηνίας, το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το 2ο ΓΕΛ  Καλαμάτας, ενώ τα έσοδα από τις δηλώσεις συμμετοχής  - 1 ευρώ η ελάχιστη – θα δοθούν για την αγορά απινιδωτή.

***  Απεβίωσε ο Γρηγόρης Καψιμάλης 
Ο Γρηγόρης Καψιμάλης αθλητής της ομάδας μπάσκετ της Εράνης Φιλιατρών απεβίωσε χθες και ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης της Αθήνας μετά το τροχαίο ατύχημα που είχε τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2016.
Η είδηση του θανάτου του 27χρονου μπασκεμπολίστα σκόρπισε θλίψη στα Φιλιατρά και σε όλη την αθλητική οικογένεια του Νομού μας.
Πρέπει, δε, να αναφέρουμε ότι στις 22 και 23 Ιουλίου διοργανώθηκε τουρνουά μπάσκετ στους Γαργαλιάνους για την οικονομική ενίσχυση του Γρηγόρη.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα και ώρα 11.00 π.μ,. στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Φιλιατρών.
Η Εράνη Φιλιατρών εξέδωσε συλλυπητήριο ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Ο ΑΠΣ Εράνη Φιλιατρών και το τμήμα καλαθοσφαίρισης συντετριμμένοι εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γρηγόρη Καψιμάλη.
Σπάνιος χαρακτήρας, πάντα με το χαμόγελο και εξαιρετικός αθλητής. Θα μας λείψεις μικρέ, είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μας στεναχωρείς. Καλό ταξίδι.
Το συμβούλιο, ο προπονητής και οι συμπαίκτες σου».

***  Στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2017, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:ΦΑΣΗ ΤΩΝ «8»
12/9/2017 :

Γερμανία-Ισπανία 72-84
Σλοβενία-Λετονία 103-97
 13/9/2017 :
ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία   69-74 , (37-31) .- ^
 Τα  δεκάλεπτα : 24-17 , (37-31) , 53-51 , 69-74 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 24-17, 37-31, 53-51, 69-74
Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης 25 (2τρ., 7 ασ.), Μπουρούσης 10, Σλούκας 7 (1), Παππάς, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (2), Παπανικολάου 6, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο.
Ρωσία (Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 26 (2), Φριντζόν 11 (1), Αντόνοφ, Ζούμπκοφ, Χβοστόφ 7, Μοζγκόφ 15 (10 ριμπ.), Βοροντσέβιτς 8 (2τρ., 12 ριμπάουντ), Ντ. Κουλάγκιν 7 (1), Κουρμπάνοφ.


Ιταλία-Σερβία

~ Το πρώτο ζευγάρι στα ημιτελικά :
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ
~ Το δεύτερο ζευγάρι στα ημιτελικά :
ΡΩΣΙΑ-

~** ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ  72-84 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 19-16, 33-34, 53-65, 72-84
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Κρις Φλέμινγκ): Λο 9 (2), Βόιτμαν 2, Στάιγκερ 1, Τάντα, Τάις 15, Μπέντσινγκ 4, Σρέντερ 27 (3), Ακπινάρ, Μπαρτέλ 6, Τίμαν 8, Χάρτενστάιν
 ΙΣΠΑΝΙΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 19, Ροντρίγκεθ 11 (3), Ναβάρο, Ρούμπιο 2, Γκασόλ 28 (4), Ερνανγκόμεθ 7, Σάστρε 8 (2), Μπίμπες, Οριόλα 4, Σαν Εμετέριο 3 (1), Ερνανγκόμεθ Χ. 2.
~** ΣΛΟΒΕΝΙΑ-ΛΕΤΟΝΙΑ   103-97 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 34-23, 51-55, 76-66, 103-97
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ιγκόρ Κοκόσκοφ): Ράντολφ 16 (3), Ντράγκιτς 26 (2), Νίκολιτς, Πρέπελιτς 17 (1), Μούριτς 4, Μπλάζιτς 1, Βίντμαρ 9, Ζάγκορατς, Ντίμετς, Καντσάρ, Ντόντσιτς 27 (4)
ΛΕΤΟΝΙΑ (Αϊναρς Μπαγκάτσκις): Πορζίνγκις 34 (1), Μπλουμς 3, Ντάβις Μπέρτανς 23 (6), Ντάιρις Μπέρτανς 12 (2), Τιμά 9 (1), Σμιτς 10 (1), Στρέλνιεκς 4, Γκραζούλις, Πέινερς 2.

~  *** ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*

~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.216   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 

 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-

https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-

https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου