ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :
~
 ΠΑΤΡΑ

 ΔΕΛΦΟΙ

 ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

 ΑΡΑΧΩΒΑ

 Τ. Λ. ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ
~ 19 Οκτωβρίου
Προφήτου Ιωήλ (1). Ιερομάρτυρος Σαδώθ (2) εν Περσία. Μαρτύρων Ευσεβίου, Φίλωνος, Ουάρου († 307). Ιερομάρτυρος Μνάσωνος, επισκόπου Ταμασού. Οσίων Ιωάννου και Λεοντίου του φιλοσόφου. Οσίας Κλεοπάτρας.
(1)Ο Άγιος Προφήτης Ιωήλ είναι από τους λεγόμενους «μικρούς» προφήτες. Οι πληροφορίες για τον βίο του είναι ελλιπείς. Έζησε κατά τον 9ο π.Χ. αιώνα. Το ομώνυμο βιβλίο του περιέχει τις προφητείες του, μέρος των οποίων αναφέρεται στις ταπεινώσεις και τις καταστροφές που επρόκειτο να υποστούν οι Ιουδαίοι. Το ύφος του είναι ποιητικότατο και περίκομψο.
(2)Οι Άγιοι Μάρτυρες Σαδώθ επισκόπου και των συν αυτώ εκατόν είκοσι έζησαν επί Σαπώρ του Β` βασιλιά των Περσών. Ο Σαδώθ πιστεύοντας στον Χριστό έγινε επίσκοπος της μικρής χριστιανικής κοινότητας της Περσίας. Λόγω του φιλανθρωπικού του έργου ήταν αγαπητός όχι μόνο από τους χριστιανούς αλλά και από τους ειδωλολάτρες. Κάτι που ενοχλούσε τους ιερείς των Περσών. Γι` αυτό τον κατηγόρησαν στον Σαπώρ. Αυτός πιστεύοντάς τους, κάλεσε τον Άγιο να απολογηθεί και να αρνηθεί το Χριστό. Ο Σαδώθ αρνήθηκε και γι` αυτό οδηγήθηκε στο δήμιο μαζί με 120 Χριστιανούς που ανήκαν στο μικρό αλλά εκλεκτό ποίμνιό του.
19/10 Απολυτίκιο Προφήτου Ιωήλ - 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :
~ 17 Οκτωβρίου
Προφήτου Ωσηέ. Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη «Κρίσει». Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου. Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου. Κοσμά του εν Γεωργία. Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης.
17/10 Απολυτίκιο Αγ. Ανδρέα ο εν Κρίσει - 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : 
~ 18 Οκτωβρίου
Αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά. Των αγίων 40 Μαρτύρων, των παίδων και Μαρίνου του γέροντος. Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κερμιδώλη, των εν Αιγύπτω (†1522). Οσίων Ιουλιανού του εν Ευφράτη. Θεοδώρου και Συμεώνος των Θεσσαλονικέων, κτιτόρων της ιεράς μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου», εν Καλαβρύτοις και Ευφροσύνης της ποιμενίδος.
- 18/10 Απολυτίκιο Ευαγγελιστού Λουκά - 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :
~
***  Μελωδίες στους δρόμους από την ομάδα των Κινέζων

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το Σάββατο το πρωί στην παραλία, στο Ναυτικό Όμιλο, όσους είχαν πάει για μπάνιο. Η ομάδα των παιδιών από το Πανεπιστήμιο της Κίνας που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ των Χορωδιών, είχαν συγκεντρωθεί κάτω από το μεγάλο δέντρο που είναι στην περιοχή και έκαναν πρόβες. Τις πρόβες τους συνέχισαν και σε άλλα σημεία της πόλης όπου περνούσαν, όπως μας είπε η κα Αθηνά Ξανθάκη που συνόδευε την ομάδα και ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για τους περαστικούς. Β.Β. - 

***  Ουρανία Χαντζοπούλου, μια Καλαματιανή στην καρδιά του Άμστερνταμ         
     
 
 
Το «Θάρρος» συνεχίζει το ταξίδι του σε όλο τον κόσμο βρίσκοντας Καλαματιανούς που ζουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή τη φορά μάς φιλοξενεί η Ράνια στην Ολλανδία.
Η Ουρανία ή Ράνια Χαντζοπούλου γεννήθηκε το 1985 στην πόλη μας. Αφού τελείωσε το 1ο Λύκειο σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών στο ΕΜΠ με κατεύθυνση Πληροφορικής.
Δούλεψε για ένα χρόνο στην Αθήνα σε ιδιωτική εταιρεία Πληροφορικής και στη συνέχεια εξελέγη στο προεδρείο του Διεθνούς Δικτύου Φοιτητών Εράσμους στις Βρυξέλλες, στη θέση της Υπεύθυνης Πληροφοριακών Συστημάτων για ένα χρόνο.
Κατόπιν εργάστηκε για τρία χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ, σε μεγάλη εταιρεία Πληροφορικής που εξειδικεύεται σε τραπεζικά συστήματα.
Σήμερα το «Θάρρος» τη συναντά στην καρδιά του Άμστερνταμ, στην εταιρεία Global Orange, μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ολλανδίας, που αναλαμβάνει εξειδικευμένα πρότζεκτ για γνωστές ολλανδικές εταιρείες και ταυτόχρονα συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).
Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, λίγα ισπανικά και ιαπωνικά, πάντα έχει στο μυαλό της να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά τελικά η θεωρία απέχει από την πράξη και σε αυτή την περίπτωση:
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό εδώ και 5 χρόνια. Νομίζω η απόφαση να φύγω από την Ελλάδα ήρθε σχετικά εύκολα μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής μου στο πρόγραμμα Εράσμους ως φοιτήτρια, στη Δρέσδη της Γερμανίας. Από τη μία, μου άνοιξε η όρεξη για περισσότερα ταξίδια και νέες εμπειρίες, από την άλλη η μικρή αυτή εμπειρία των 6 μηνών σε μια ξένη χώρα μού έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου και μακριά από την Ελλάδα. Έτσι, με την επιστροφή μου άρχισα να ψάχνω για ευκαιρίες, είτε για πρακτική στο εξωτερικό είτε για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ασχολήθηκα ενεργά με το Δίκτυο Φοιτητών Εράσμους τόσο στο πανεπιστήμιο μου όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το 2010 εξελέγην στο διεθνές προεδρείο του Δικτύου αυτού στις Βρυξέλλες και έτσι μετακόμισα μόνιμα πλέον στο εξωτερικό. Τότε, βέβαια, δε φανταζόμουν ότι η επιστροφή στην Ελλάδα θα γινόταν όλο και πιο δύσκολη τα επόμενα χρόνια.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Δεν έχω δυσκολευτεί ως τώρα, είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές στην Ολλανδία και δεν απαιτείται συνήθως γνώση της ολλανδικής γλώσσας. Υπάρχουν εταιρείες ευρέσεως εργασίας που ψάχνουν συνεχώς για προγραμματιστές. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για άλλες ειδικότητες και, κυρίως, για όσους έρχονται σε επαφή με πελάτες σε καθημερινή βάση. Εκεί η γνώση της ολλανδικής γλώσσας είναι σημαντικό προσόν.
  -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Στους Ολλανδούς αρέσει να πειράζουν γενικά και πολλές φορές φτάνουν σε ακραίο βαθμό. Αυτό είναι μέρος της κουλτούρας τους, η οποία διαφέρει πολύ από τη δική μας. Έτσι τα πρώτα χρόνια της κρίσης άκουγα συχνά αστεία με Έλληνες ή διάφορα πειράγματα. Στην αρχή με ενοχλούσε κάπως και προσπαθούσα να εξηγήσω τα πράγματα από τη δική μου οπτική γωνία. Με τον καιρό άρχισα να δίνω όλο και λιγότερη σημασία. Πάντως, παρά τα αστεία, θεωρώ ότι ποτέ δεν υπήρξε κάποιο ρατσιστικό περιστατικό εις βάρος μου στον επαγγελματικό τομέα και ποτέ δεν κρίθηκε η δουλειά μου από το ότι είμαι Ελληνίδα. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα έχουμε πολλά ανέκδοτα για άλλους λαούς και, μάλιστα, πειράζουμε ανοιχτά και όχι πάντα καλοπροαίρετα ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Αυτό που πιστεύω πως θα είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το επιχειρηματικό πνεύμα που έχουν οι Ολλανδοί, η τάση τους να καινοτομούν, το ότι όλοι προσπαθούν να βελτιστοποιούν τις διάφορες διαδικασίες κάνοντάς τες πιο αποδοτικές και μειώνοντας το κόστος, ότι πολλές νέες επιχειρήσεις από τη στιγμή που ανοίγουν έχουν υπόψη τους τη διεθνή επέκταση και πολλά άλλα. Γενικά στην Ολλανδία υπάρχει μια διαφορετική κουλτούρα σχετικά με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει και η ανάλογη νομοθεσία που ευνοεί την ανταγωνιστικότητα. Όσο για τους εργαζόμενους, από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, αυτό συνήθως σημαίνει πιο αποδοτική εργασία, με ελάχιστες υπερωρίες και με πιο ευχάριστο περιβάλλον από ό,τι στην Ελλάδα.
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι.
Το Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ευρώπης και σίγουρα συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος το Άμστερνταμ είναι κάνοντας μια βόλτα με ποδήλατο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με λιακάδα. Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι ξεκινώντας από τον κεντρικό σταθμό προς τα δυτικά και στη συνέχεια κατά μήκος του καναλιού Prinsengracht, όπου παίρνουμε μια γεύση από τη γραφική γειτονιά του Jordaan και περνάμε έξω από το σπίτι της Άννας Φρανκ. Έπειτα κατευθυνόμαστε στην πλατεία Leidseplein και όταν φθάσουμε στο πάρκο Vondelpark, μπορούμε να κάνουμε μια στάση για ξεκούραση και πικνίκ. Για την επιστροφή περνάμε από την πλατεία του Ρέμπραντ (Rembrandtplein) και καταλήγουμε στη Nieuwmarkt, σε ένα από τα πολλά καφέ, για να δοκιμάσουμε τις τοπικές μπύρες του Άμστερνταμ ή, ακόμα καλύτερα, συνεχίζουμε περισσότερο προς τα ανατολικά και επισκεπτόμαστε την ίδια τη ζυθοποιία Brouwerij ‘t Ij, που βρίσκεται σε ένα γραφικό ανεμόμυλο.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Στην αρχή δεν το συνειδητοποιούσα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια μου λείπουν όλο και περισσότερα από την Καλαμάτα. Η παραλία, η θάλασσα, το Ιστορικό Κέντρο, η μαρίνα, η θέα από τη Βέργα, ο Ταΰγετος… Πλέον έχει αρχίσει να μου κάνει εντύπωση, όταν έρχομαι στην Ελλάδα, ακόμα και το ότι το έδαφος δεν είναι επίπεδο και ότι υπάρχουν παντού λόφοι, βουνά, πεδιάδες, σε συνεχή εναλλαγή. Επίσης, μου λείπει ότι στην Καλαμάτα σχεδόν ποτέ δεν ανησυχείς για το αν θα κάνει καλό καιρό. Εδώ το πρώτο πράγμα που κάνω, όταν ξυπνήσω, είναι να μπω σε μια εφαρμογή στο κινητό για να δω αν θα βρέξει τις επόμενες δύο ώρες, για να πάω στη δουλειά με το ποδήλατο χωρίς να βραχώ. Και φυσικά, μου λείπει το ελληνικό φαγητό και, κυρίως, τα αγνά υλικά. Παρ’ όλο που εδώ μαγειρεύω συχνά ελληνικά φαγητά, τίποτα δεν έχει την ίδια γεύση.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Υπάρχει, φυσικά, και η σκέψη και η θέληση. Στην υλοποίηση δυσκολεύομαι λίγο… :)
  Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Υ.Γ.: Αν έχετε κι εσείς κάποιον δικό σας που μεγάλωσε στην πόλη μας και πλέον ζει στο εξωτερικό, μπορείτε να μας στείλετε τα στοιχεία του για να έρθουμε σε επαφή.
Στείλτε email στο tharros1899@gmail.com ή μήνυμα στο Facebook στο https://www.facebook.com/TharrosNews
 
***   Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα με φιλικό αλκοτέστ χθες και στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
 
 
 
 
 
 
Στον πεζόδρομο της Αμφείας βρέθηκαν χθες βράδυ εθελοντές, καταστηματάρχες του πεζόδρομου αλλά και άνδρες της Τροχαίας Καλαμάτας ώστε να πραγματοποιηθεί η δράση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» που έγινε ταυτόχρονα σε μεγάλες πόλεις και νησιά της χώρας, αλλά και σε πολλές ακόμα  χώρες της Ευρώπης που διοργάνωσε για 9η συνεχόμενη χρονιά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.
Την εκδήλωση στην Καλαμάτα συντόνισε ο συγκοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαντωνίου που μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές όριζαν από τις παρέες που έρχονταν να διασκεδάσουν, τον “Οδηγό της παρέας”.
Ο οδηγός αφού αποδεχόταν τον τίτλο του, φορούσε ή έπαιρνε ένα βραχιολάκι και ήταν υποχρεωμένος να μην καταναλώσει αλκοόλ το βράδυ.
Όταν έφθανε η ώρα να αναχωρήσει από το νυχτερινό κέντρο, μπορούσε να κάνει εάν ήθελε ένα φιλικό αλκοτέστ, στο σημείο που ήταν οι εθελοντές.
Εάν πράγματι δεν είχε πιεί ο “Οδηγός της παρέας”, επιβραβευόταν με ένα αναμνηστικό δώρο, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβούλευαν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει στο σπίτι του με ταξί ή να οδηγήσει κάποιος από την παρέα που δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ».

***   Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας: Εντυπωσιακή λήξη και ραντεβού το 2017 (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
Με μια λαμπρή τελετή λήξης έπεσε χθες η αυλαία του  του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας στην Τέντα.
Οι φιλοξενούμενοι χορωδοί έδωσαν το δικό τους χρώμα στις κερκίδες του γηπέδου, ενώ για ακόμα μια εκδήλωση οι καλαματιανοί αγκάλιασαν το πρώτο φεστιβάλ χορωδιών, μάλιστα το ενδιαφέρον των καλαματιανών σχολιάστηκε θετικά από τους διοργανωτές.
Η βραδιά ξεκίνησε με τη Δημοτική Φιλαρμονική της Καλαμάτας που μαζί με χορωδίες εκτέλεσε τραγούδια σταθμούς της χώρας μας ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των ομάδων.
Στο τέλος στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι που οι ομάδες έδειξαν τις ικανότητές τους και στο χορό.
Ραντεβού το 2017 λοιπόν…
  
 

Video:   Γιαννης Θωμόπουλος - Ένα το χελιδόνι , https://youtu.be/eHleVKH9kqw .-
1ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας , https://youtu.be/qWhlOZOgG_Y .-
1ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας 2 , https://youtu.be/t1uVbuW4bwE .-
1ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας- Τέλος  , https://youtu.be/pUGtVIb9T50  .-
1ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας- Φιλαρμονική Καλαμάτας , https://youtu.be/ocHnwm8D_GQ .-
1ο Διεθνές Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Χορωδιών Καλαμάτας- Βραβεία , https://youtu.be/pftlWAreTZI .-
 
***  Ξενάγηση στην Αρχαία Θουρία (φωτογραφίες)         
      
 
Σήμερα ξεναγήθηκαν στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας από την ανασκαφέα Δρα Ξένη Αραπογιάννη, οι κάτοικοι της περιοχής.
Η ξενάγηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρόεδρου της Κοινότητας  Ανθείας κ. Δ. Φλέσσα  και την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι κάτοικοι τόσο από την Άνθεια όσο και από την Αιθαία με τον πρόεδρό της.
Αρκετοί από τους ξεναγηθέντες εγγράφηκαν ως μέλη στην Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, επιθυμώντας να συμβάλλουν ουσιαστικά και έμπρακτα στο επιτελούμενο ανασκαφικό έργο.


***  Ο καιρός σήμερα  19/10/2015 στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 19/10/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και ελάχιστες σποραδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Πετιμέζι από τις γυναίκες της Λεύκης με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων         
      
 
 
«Η παράδοση παραμένει ζωντανή, η γνώση συνεχίζεται…»
Η Ένωση Γυναικών Λεύκης, έφτιαξε και φέτος το πετιμέζι της, για τους φίλους, για τα μέλη, για τους φιλοξενούμενους του συλλόγου.
Τρόποι από τα παλιά ,γεύσεις οικείες και μια εκδρομή του δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων  στην Λεύκη.
Με θέμα το πετιμέζι, την παρασκευή και  τα παράγωγά του , πραγματοποίησε εκδρομή, η ΣΤ' τάξη, 32 παιδιά τα οποία συνόδευσαν οι δασκάλες  τους, Αγγελική Αναστασοπούλου και Κατερίνα Παπαχριστοφίλου.
Στην αίθουσα του πρώην Δημ. Σχ. Λεύκης, η Ένωση Γυναικών υποδέχτηκε τα παιδιά για να φτιάξουν μαζί πετιμέζι, να γευτούν το σταφύλι, τη μουσταλευριά, τα τηγανόψωμα, τα μουστοκούλουρα.
Ένα ακόμα μάθημα χρήσιμο μα κι ευχάριστο ταυτόχρονα, μια ακόμα εμπειρία, μια τέχνη που δεν πάει χαμένη.
«Τα παιδιά, η μοναδική μας ελπίδα, οι τρόποι που μάθαμε περνάνε σ αυτά, γεύσεις και αρώματα που αντέχουν στο χρόνο», είπαν οι γυναίκες της Ένωσης, τονίζοντας πως, «η παλιότερη γενιά δίνει την σκυτάλη στη νεότερη, έτσι η παράδοση παραμένει ζωντανή, έτσι η γνώση συνεχίζεται…»!
Τα σταφύλια για την φετινή χρονιά, ήταν προσφορά του καλλιεργητή, αλλά και δάσκαλου κ. Γεωργίου Χέλη.

***   Πώς να γίνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα;          
      
Μπορεί να αναζητούμε ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» το να αναδειχθούμε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, αλλά θα ήταν καλό να έχουμε φροντίσει κάποια πράγματα νωρίτερα. Για παράδειγμα, η ελεγχόμενη στάθμευση εφαρμόστηκε πρόσφατα στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Όμως, οι πληροφοριακές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί, δεν είναι δίγλωσσες (ελληνικά και αγγλικά), όπως θα έπρεπε να είναι, προκειμένου να δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στους ξένους επισκέπτες. Αντιθέτως, δίγλωσση είναι μια μικρότερη πινακίδα, που πληροφορεί για τα σημεία όπου θα μπορέσουν  να προμηθευτούν οι αλλοδαποί επισκέπτες κάρτες στάθμευσης, των οποίων πιθανόν να μην αντιληφθούν τη σκοπιμότητα ή τη χρησιμότητά τους.
Η σχετική επισήμανση μας έγινε από επαγγελματία της Αγοράς, ο οποίος σημείωσε πως αν διεκδικούμε το να γίνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα, δεν μπορούμε να λειτουργούμε σα να είμαστε το πιο απομακρυσμένο και απρόσιτο χωριό…  Χ.Χ.  
 
*** Το νέο βιβλίο του Νίκου Α. Καραγεώργου: «Η φαιδρή κηδεία του Οδυσσέα Λουντάντε»          
      
Δύο χρόνια μετά την έκδοση της συλλογής διηγημάτων του με τίτλο «Κάτω από τη φωτιά η μουσική» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013), η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ο Μεσσήνιος συγγραφέας, Νίκος Α. Καραγεώργος, επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα με την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, «Η φαιδρή κηδεία του Οδυσσέα Λουντάντε», επίσης από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Κυρίαρχο στοιχείο του έργου, αυτό που διέπει τη νουβέλα από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι ο περιστασιακός διεμβολισμός ενός τραγικού γεγονότος, όπως ο θάνατος, από κωμικά περιστατικά ή διαλόγους.
Ο Νίκος Α. Καραγεώργος χτίζει εναργώς τους χαρακτήρες του για να πετύχει το σκοπό του. Τους μεταχειρίζεται επιδέξια, ισόχρονα κι επαρκώς (για την έκταση μιας νουβέλας). Προσπαθεί, επιτυχώς, να συμβιβάσει τη θλίψη με το γκροτέσκο, τις αντικρουόμενες συναισθηματικές αντιδράσεις που οφείλονται στη διαφορετικότητα των ανθρώπων και στη σύνθεση των εμπειριών τους.
Για να συνδυάσει το φαιδρό με το τραγικό, χωρίς ούτε το ένα ούτε το άλλο να προσδίδουν την οριστική τους χροιά στο έργο, χρησιμοποιεί το τέχνασμα του φιλόσοφου σκελετού, ο οποίος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για την ενοποίηση αστείου και σοβαρού αφενός, ως λυτρωτική διαφυγή προς το φανταστικό αφετέρου.
Οι ζωντανοί διάλογοι υποβοηθούν τα κωμικά μέρη του έργου. Ο αφηγηματικός λόγος θεμελιώνει στοχασμούς γύρω από τον αναπόφευκτο θάνατο, τη σχετικότητα του χρόνου, τον πόθο της αθανασίας, την κατανόηση μιας πραγματικότητας ελάχιστα χειροπιαστής.
Ο Νίκος Α. Καραγεώργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους Μεσσηνίας, όπου γεννήθηκε η μητέρα του. Στην απομόνωση του χωριού γράφει και διορθώνει μεγάλο μέρος από τα έργα του. Στο τελευταίο του βιβλίο, μάλιστα, η ιστορία εξελίσσεται σ’ ένα «απόμερο, ελαιόφυτο χωριό, με μερικές δεκάδες μόνιμους κατοίκους, ελάχιστες και απομακρυσμένες οικίες, ένα χωριό κατάφορτο από την πελοποννησιακή ομορφιά».
Άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, δε θα μπορούσε να φανταστεί ιδανικότερο μέρος ως σκηνικό για τη νουβέλα του, καθώς η αγάπη του γι’ αυτό, αλλά και για την ευρύτερη Μεσσηνία, τον επηρεάζει και τον εμπνέει. Μάλιστα, συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η «Βραδιά ωραίων λόγων και ήχων μουσικών» που διοργανώνεται με επιτυχία στο Διαβολίτσι, στο θέατρο «Σταθία Κωνσταντακοπούλου».
Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με ειδίκευση στους τομείς Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ.
Με τον Γιάννη Καραγεώργο έχουν δημιουργήσει και διαχειρίζονται το λογοτεχνικό ιστολόγιο «Βιβλιοβασίες» (vivliovasies.wordpress.com).
Να σημειωθεί πως το εξώφυλλο του βιβλίου «Η φαιδρή κηδεία του Οδυσσέα Λουντάντε» κοσμείται από ένα θαυμάσιο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Άγγελου Αντωνόπουλου.
  Υπόθεση
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η φαιδρή κηδεία του Οδυσσέα Λουντάντε»: «Ο αφηγητής ξεκινάει από την Αθήνα για να παρευρεθεί στην κηδεία του αγαπημένου του φίλου, Οδυσσέα Λουντάντε, σ’ ένα μικρό χωριό του Νομού Μεσσηνίας. Φθάνοντας, όμως, στην εγκαταλελειμμένη εκκλησία του χωριού, θα γίνει μάρτυρας μιας σειράς απροσδόκητων περιστατικών, όπου το τραγικό εναλλάσσεται διαρκώς με το γκροτέσκο. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κηδεία. Τα σουρεαλιστικά στοιχεία περιπλέκονται με τα πραγματικά και ανάμεσα στις ανθρώπινες φιγούρες περιφέρεται ένας σκελετός με ροπή προς τη φιλοσοφία.
Η φαιδρή κηδεία του Οδυσσέα Λουντάντε είναι μια ιστορία για τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πένθιμο και στο γελοίο. Η σοβαρή χροιά δίνει τη θέση της στην αστεία, έτσι ώστε, μέσα από την ασταμάτητη αλληλοδιαδοχή, καμιά από τις δύο να μη διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία. Το δραματικό αποδομείται από το κωμικό και αντιστρόφως, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντιφατική κρούστα που αιωρείται πάνω από τα πρόσωπα, αυτή την αχνή κρούστα από “μικρά διαμαντάκια συγκροτημένης λογικής και αβυσσαλέου παράλογου”».

   ~***  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ  -ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ του Σ/Κ 17 και  18  Οκτωβρίου  2015  :
1η  ΗΜΕΡΑ : Αρφαρά Ν.  Μεσσηνίας- ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΖΑΧΑΡΩ-ΠΑΤΡΑ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-Ι.ΜΟΝΗ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (Πλησίον Ναυπάκτου ) ΄στο Γαλαξίδι μεσημεριανό φαγητό .-  ΔΕΛΦΟΙ (Προαιρετική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο ) -ΑΡΑΧΩΒΑ  διανυκτέρευση .-
2η ΗΜΕΡΑ : ΑΡΑΧΩΒΑ-ΑΜΦΙΣΣΑ-ΛΙΔΟΡΙΚΙ , μετά το Λιδορίκι  ακολουθώντας την Επαρχιακή οδό προς Ναύπακτο  θα απολαύσουμε την όμορφη και ευχάριστη διαδρομή της ορεινής Ναυπακτίας , βλέποντας την  Τεχνιτή  Λίμνη του ΜΟΡΝΟΥ και το Φράγμα που αρδεύεται η ΑΘΗΝΑ , κάνοντας ένα ιερό προσκύνημα στην Ιερά Μονή  ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ .-
Στη συνέχεια και πάλι προς Ναύπακτο , όπου στο παραλιακό χωριό ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (περιοχή Ναυπάκτου) για μεσημεριανό φαγητό , και στη συνέχεια επιστροφή από ΠΑΤΡΑ -ΠΥΡΓΟ -ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΑΡΦΑΡΑ .- {Ώρα  αναχώρησης 06.30  από Μελιγαλά}.-
 ΑΡΑΧΩΒΑ
Η Αράχωβα, στολίδι στις ράχες του Παρνασσού, γνωστή απο τα χιονοδρομικά της κέντρα και την κοσμοπολίτικη ζωή, εχει να δείξει πολύ περισσότερα απο αυτά που οι περισσότεροι ξέρουν.
 Αράχοβα
Μόνο 2 ώρες απο το κέντρο της Αθήνας και όμως τόσο μακριά...
 Αράχωβα, ζήστε την εμπειρία του Βουνού...
Σκαρφαλωμένο στον Παρνασσό σε υψόμετρο 1250 μέτρων και σε απόσταση αναπνοής από την κοσμική Αράχωβα (12xιλ.) και τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού (9 χιλ.),
 Αράχωβα
  ΑΡΑΧΟΒΑ
Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασία της είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Όμως υπάρχουν ακόμη δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της. Σύμφωνα με την πρώτη, η περιοχή ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης ως "Ράχωβα", λέξη ελληνικής ρίζας, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό "ράχις" και "ωβάς", κι η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα .-
 ΦΤΕΡΟΛΑΚΑΣ Χιονοδρομικό Παρνασός
 ΔΕΛΦΟΙ

 Παρνασσός

Παρνασσός

 Παρνασσός
3

 










ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου 7 χιλιόμετρα δυτικά του Λιδορικίου στο Νομό Φωκίδος δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο Ταμιευτήρας του Μόρνου. Το έργο άρχισε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του άρχισε το 1981.
ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ  Τεχνικά χαρακτηριστικά Φράγματος Μόρνου.Το φράγμα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αποτελείται από αδιαπέραστο αργιλικό πυρήνα, μεταβατικές ζώνες φίλτρων εκατέρωθεν του πυρήνα, σώματα στήριξης του πυρήνα ανάντη – κατάντη από αμμοχάλικο και προστατευτική λιθορριπή στην ανάντη πλευρά. Ο ανάντη πόδας του Φράγματος είναι διαμορφωμένος σε πρόφραγμα με στεγανό αργιλικό πυρήνα.

  • Τύπος Φράγματος: Χωμάτινο, με αργιλικό «πυρήνα»
  • Μέγιστο ύψος Φράγματος: 126 μ.
  • Μέγιστο ύψος Φράγματος (από στάθμη θεμελίωσης): 139 μ.
  • Μέγιστο πλάτος στη βάση: 595 μ.
  • Πλάτος στέψης: 10 μ.
  • Μήκος βάσης: 250 μ.
  • Μήκος στέψης: 815 μ.
  • Όγκος υλικού Φράγματος: 17 εκατ. μ3
  • Υψόμετρο στέψης: + 446,50 μ.υ.θ.
  • Ανώτερη στάθμη πλημμύρας: + 443,50 μ.υ.θ.
  • Κλίσεις πρανών: Ανάντη 1:2,4 – Κατάντη 1:2
  • Στάθμη υπερχειλιστή: + 435 μ.υ.θ.
  • Παροχή σηραγγοειδούς υπερχειλιστή: 1.300 μ3 /δευτ.
  • Παροχή σήραγγας εκκένωσης: 400 μ3 /δευτ.
  • Κατωτάτη στάθμη εκκένωσης: + 347,50 μ.υ.θ.
*Χαρακτηριστικά Ταμιευτήρα Μόρνου:
Επιφάνεια στη στάθμη Υπερχείλισης: 19,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα
  • Λεκάνη απορροής: 588 τετραγωνικά χιλιόμετρα
  • Μέσο υψόμετρο λεκάνης απορροής: +1.082 μ.υ.θ.
  • Μέση βροχόπτωση: 948 mm/έτος (τυπική απόκλιση 198 mm/έτος)
  • Μέση εισορή: 240 εκατ. μ3 /έτος
  • Μέση εκροή: 195 εκατ. μ3 /έτος
  • Μέγιστη χωρητικότητα: 764 εκατ. μ3
  • Μέγιστος ωφέλιμος όγκος: 630 εκατ. μ3
  • Μέγιστος ωφέλιμος όγκος με άντληση: 722 εκατ. μ3
  • Κανονική στάθμη λειτουργίας πύργου υδροληψίας: +394 μ.υ.θ.
  • Ελάχιστη στάθμη λειτουργίας Πύργου Υδροληψίας: + 378 μ.υ.θ.

ΒΙΝΤΕΟ :
~**  Αγροτική μετακόμιση στο Νομό Φωκίδας ΣΤΟ ΣΉΜΕΡΑ 18/10/2015 : https://youtu.be/usNdyVJij8A .-
~**Δημοτικά Τραγούδια  και διαδρομή Τεχν.  Λίμνη Μόρνου 18/10/2015 : https://youtu.be/cGIF7Ppt9y4 .-
~**Λιδορίκι  αφήγηση  Τ. Λ.  Μόρνου από Γ. Α . Δαβίλα  18/10/2015 : https://youtu.be/cGIF7Ppt9y4 .-
~** Τ. Λ.  Μόρνου τραγούδι μικρού Δημήτρη Κυριακή 18/10/201 : https://youtu.be/1awifYx4oVA ,.-
~**     Φράγμα Τ . Λ . Μόρνου αξιοσημείωτο γεγονός συμβάν από φίλο μας  18/10/2015: https://youtu.be/O7S31OFrI7A .-
~**  Διαδρομή προς Ι. Μ  Βαρνάκοβας 18/10/2015 : https://youtu.be/jyu7fhSy_5c .-

***  Έκλεψαν τα έγγραφα ζευγαριού από την Αθήνα και διέρρηξαν το σπίτι τους στην Καλαμάτα         
     
Επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι πλέον οι πολίτες, καθώς συνεχώς εμφανίζονται νέοι τρόποι και μέθοδοι από επιτήδειους, προκειμένου να εξαπατήσουν ή να κλέψουν.
Τις τελευταίες ημέρες ένα περιστατικό κλοπής στην Καλαμάτα, αποκάλυψε νέο τρόπο δράσης. Τσιγγάνοι που έκλεψαν χρήματα και κοσμήματα από σπίτι στην Αθήνα, δεν περιορίσθηκαν μόνο σε αυτά, αλλά έκλεψαν και χρήσιμα έγγραφα.
Και ενώ αρχικά φαινόταν μια απλή περίπτωση κλοπής, όπου τυχαία ή και κατά λάθος πάρθηκαν τα έγγραφα, τελικά αποδείχτηκε ότι οι κινήσεις τους ήταν πολύ στοχευμένες. Από τα έγγραφα βρήκαν τη διεύθυνση του σπιτιού του ζευγαριού στην Καλαμάτα, το οποίο μέσα στα επόμενα 24ωρα διαρρήχθηκε.
  Κλοπή στην Αθήνα
Όλα ξεκίνησαν, όταν το ζευγάρι θέλησε να αδειάσει μικρό διαμέρισμα που είχε κάτω από την κεντρική του κατοικία στην Αθήνα, από διάφορα παλιά πράγματα. Ακούγοντας ένα πρωινό τη φωνή από μεγάφωνο ενός τσιγγάνου ότι μαζεύει παλιά αντικείμενα και σίδερα, ο άντρας τον σταμάτησε και του ζήτησε να πάρει τα πράγματα. Ο τσιγγάνος συνοδευόταν  από μια τσιγγάνα και ένα μικρό παιδάκι και δέχτηκε να τα πάρει.
Το ζευγάρι έδειξε στον τσιγγάνο τα πράγματα που ήθελαν να πετάξουν και παρέμειναν στο μικρό διαμέρισμα μέχρι να ολοκληρώσει τη δουλειά που του ανέθεσαν. Και όπως είναι αναμενόμενο αυτό κράτησε αρκετή ώρα.
Ωστόσο, το ζευγάρι δεν έδωσε σημασία ότι κάποια στιγμή η τσιγγάνα απουσίαζε. Όταν τελείωσε το φόρτωμα των πραγμάτων, η οικογένεια των τσιγγάνων μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε. Όταν το ζευγάρι ανέβηκε στο διαμέρισμά του, το περίμενε μια έκπληξη. Λεφτά και κοσμήματα είχαν κάνει «φτερά». Η τσιγγάνα, προφανώς, που εκμεταλλεύτηκε την ενασχόλησή τους με τα πράγματα, ανέβηκε στο κεντρικό διαμέρισμα και με την ησυχία της αφαίρεσε ότι ήθελε. Εκτός όμως από κοσμήματα και χρήματα πήρε και ένα τσαντάκι που περιείχε έγγραφα του ζευγαριού.
  Και μετά στην Καλαμάτα
Στα έγγραφα αυτά, υπήρχαν όλα τα στοιχεία τους, όπως επίσης και φορολογικές δηλώσεις και άλλα επίσημα έγγραφα που αποκάλυπταν ότι το ζευγάρι διέθετε κι ένα σπίτι στην Καλαμάτα.
Την μεθεπόμενη ημέρα ειδοποιήθηκαν από γείτονά τους στην Καλαμάτα, ότι το σπίτι τους, που ήταν κλειστό καθώς αυτοί συνέχιζαν να βρίσκονται στην Αθήνα, είχε παραβιασθεί.
Το ζευγάρι ταξίδεψε από την Αθήνα και διαπίστωσε ότι είχε ψαχτεί όλο το σπίτι, ενώ οι δράστες προφανώς δρούσαν όλη τη νύχτα, καθώς βρήκαν και όλα τα φώτα του σπιτιού αναμμένα. Ευτυχώς, δεν είχαν τίποτα χρήσιμο και οι δράστες δεν βρήκαν κάτι να κλέψουν. Είναι πεπεισμένοι πάντως, ότι τα δύο περιστατικά δεν είναι τυχαία και συνδέονται μεταξύ τους και είτε οι ίδιοι οι δράστες του σπιτιού τους στην Αθήνα ταξίδεψαν έως την Καλαμάτα, καθώς είχαν από τα έγγραφα που τους πήραν τη διεύθυνση του σπιτιού ή ειδοποίησαν κάποιους συνεργάτες τους στη Μεσσηνία. Οι δράστες δε, ήταν  βέβαιοι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, καθώς ήδη γνώριζαν ότι οι ένοικοι δεν ήταν στο σπίτι στην Καλαμάτα, αλλά στην Αθήνα.
Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που καταγράφεται στη Μεσσηνία και οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Λήγει η παράταση για τον έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ

Λήγει αύριο, Τρίτη, η 20ήμερη παράταση για τα ΚΤΕΟ που είχε δοθεί από το υπουργείο Υποδομών. Η προθεσμία αφορά όσα οχήματα συμπλήρωσαν εξάμηνο χωρίς ΚΤΕΟ στην περίοδο έως 30 Ιουνίου 2014. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου δεν πρόκειται να δοθεί κι άλλη παράταση. Με την παράταση των 20 ημερών δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Σε περίπτωση που κάποιος δεν εκμεταλλεύτηκε την παράταση, τότε χάνει το bonus απαλλαγής του 50% του προστίμου καθυστέρησης, ενώ θα βρίσκεται έκθετος έναντι προστίμου Τροχαίας αξίας 400 ευρώ και σε κάθε περίπτωση του προστίμου περί μη διενέργειας ελέγχου ΚΤΕΟ αξίας 150 ευρώ που θα ξεκινήσει να επιβάλλεται αυτόματα από 1/1/2016. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Αυξάνονται στη Μεσσηνία οι Εισαγγελικές παραγγελίες για ψυχιατρικά περιστατικά         
      
Πλήρης αδυναμία αντιμετώπισής τους από την Πολιτεία
 Η σωστή αντιμετώπιση από την Πολιτεία συνανθρώπων μας που νοσούν από ψυχιατρικές ασθένειες, ήταν πάντοτε ένα μεγάλο ζητούμενο. Ιδιαίτερα όμως την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου έρευνες δείχνουν αυτά τα περιστατικά να αυξάνονται, το κράτος εμφανίζεται ακόμα πιο ελλειμματικό.
Είναι πλέον καθημερινή πρακτική η ενημέρωση των Εισαγγελικών αρχών της Μεσσηνίας, ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις ψυχιατρικές κλινικές ή η διαθεσιμότητα περιορίζεται σε ένα και μόνο κρεβάτι.
Ωστόσο, στοιχεία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αποδεικνύει ότι σχεδόν κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα εκδίδεται μια Εισαγγελική παραγγελία για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ή για εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική.
Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα περιστατικά, τα οποία τις περισσότερες φορές τελικά δεν νοσηλεύονται ή νοσηλεύονται για μικρό χρονικό διάστημα και μετά επιστρέφουν στην εστία τους, διαπράττουν μικρότερα ή πολύ σοβαρά αδικήματα.
Δύο τρανές περιπτώσεις, είναι η περίπτωση 30χρονου στη Μάνη που το 2009 σκότωσε το θείο του χτυπώντας το κεφάλι του στο τσιμέντο και ο οποίος είναι ο ίδιος που κατηγορείται για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και η δεύτερη, ο 38χρονος που στις 20 Σεπτεμβρίου δολοφόνησε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους στην Καλαμάτα.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, το 2010 από την Εισαγγελία εκδόθηκαν 104 παραγγελίες για ψυχιατρική εξέταση ή νοσηλεία συνανθρώπων μας, το 2011 εκδόθηκαν 128, την επόμενη χρονιά 144, το 2013 εκδόθηκαν 113, το 2014 οι αρμόδιοι Εισαγγελείς υπέγραψαν 125 παραγγελίες, ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 96. Συνολικά την τελευταία 5ετία έχουν εκδοθεί πάνω από 700 εισαγγελικές παραγγελίες.
Ένα σημαντικό ποσοστό των Εισαγγελικών παραγγελιών, μετά τις ιατρικές γνωματεύσεις, δεν νοσηλεύεται και επιστρέφει στην εστία του, ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο αυτό το άτομο να προκαλέσει κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο αδίκημα.
Στα αδικήματα από άτομα που πάσχουν από ψυχιατρικές ασθένειες, πρώτο στη λίστα έρχεται η ενδοοικογενειακή βία.
Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν, ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στη Μεσσηνία τουλάχιστον 7 με 8 βαριά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στα ελαφρά αδικήματα πρώτο στη λίστα είναι οι κλοπές.
Θύματα από το οικογενειακό περιβάλλον
Υπάρχουν όμως και περιστατικά με τόσο βίαιη και επιθετική συμπεριφορά που στοιχίζει τη ζωή ανθρώπου και συνήθως μέλους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Τον Ιούλιο του 2009, αν και ήταν διαπιστωμένο περιστατικό, νεαρός με θηριώδη σωματική διάπλαση σε χωριό της Μάνης, ζητά επιμόνως χρήματα από τη μητέρα του. Εκείνη αρνείται και ο νεαρός βγαίνει έξω από το σπίτι και προκαλεί φθορές σε αυτοκίνητο της οικογένειας. Ηλικιωμένος θείος του, τον προτρέπει παρακλητικά να σταματήσει. Ο νεαρός τον πέταξε στο έδαφος και αφού κάθισε επάνω στο σώμα του ηλικιωμένου, άρχισε να του χτυπάει με δύναμη το κεφάλι στο τσιμέντο. Μετά από 6 ημέρες νοσηλείας, ο ηλικιωμένος θείος του άφησε την τελευταία του πνοή.
Από τότε είναι έγκλειστος στο Νοσοκομείο του Δαφνί, όμως η συμπεριφορά του εξακολουθεί να είναι βίαιη και επιθετική και μόνο μια στιγμούλα ήταν αρκετή. Σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο που έμεινε ελεύθερος να εξασφαλίσει έναν αναπτήρα, να βάλει φωτιά και να χάσουν τη ζωή τους 3 άτομα που επίσης νοσηλεύονταν.
Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη αδυναμία της Πολιτείας, καθώς είναι αδιανόητο ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα που έχουν τελέσει μάλιστα και εγκλήματα, να νοσηλεύονται στα ίδια νοσοκομεία με τα άλλα περιστατικά και να επιτηρούνται από απλό νοσηλευτικό προσωπικό.
Η ημέρα των τελευταίων εθνικών εκλογών το Σεπτέμβριο, ξημέρωσε στην Καλαμάτα με ένα τραγικό περιστατικό. 38χρονος που από το 2010 με εισαγγελική παραγγελία είχε νοσηλευθεί 4 φορές, μέσα στη νύχτα καταφέρνει 10 μαχαιριές στο στήθος του αδελφού του που αμέριμνος είχε αποκοιμηθεί στον καναπέ, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα επεισόδιο μεταξύ τους. Τυχεροί στέκονται οι γονείς του, στους οποίους επίσης επιτίθεται με το μαχαίρι, αλλά καταφέρνουν να κλειδωθούν στο δωμάτιό τους, μέχρι να έρθει η αστυνομία.
Ένα επίσης πολύ μεγάλο κενό στην Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχει καμία ψυχιατρική μονάδα για παιδιά και ανήλικους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν και αυτά στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μαζί με ενήλικους και βαριά περιστατικά ή να τα κρατούν οι οικογένειες στο σπίτι, με τις όποιες συνέπειες.
της Βίκυς Βετουλάκη   -

***  3.462 άτομα εντάχθηκαν στο επισιτιστικό πρόγραμμα της Μεσσηνίας

Αναρτώνται σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τα ονόματα των δικαιούχων του επισιτιστικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διαχειριστικής Αρχής, ως δικαιούχοι εγκρίθηκαν για τη Μεσσηνία 3.462 άτομα, ενώ απορρίφθηκαν 564 αιτήσεις. Οι ωφελούμενοι μπορούν να ενημερώνονται περαιτέρω για την εφαρμογή του προγράμματος από τους υπαλλήλους-πιστοποιημένους χρήστες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και των Δήμων (στα σημεία που υποβλήθηκαν οι αιτήσεις ένταξης) στις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών. Οι απορριφθέντες του προγράμματος έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης από την επομένη της ανάρτησης των αποτελεσμάτων και για χρονικό διάστημα 7 ημερολογιακών ημερών. Οι ενστάσεις θα υποβληθούν στους πιστοποιημένους χρήστες της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων (στα ίδια σημεία δηλαδή που είχαν υποβάλλει τις αιτήσεις) στις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών. Οι ενιστάμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένστασης μαζί με τα δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τους λόγους της ένστασης, σε απλά φωτοαντίγραφα. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πριν το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους. Αυτή τη φορά η επιλογή των προμηθευτών των τροφίμων γίνεται κεντρικά, ενώ στόχος είναι οι προμήθειες στη συνέχεια να γίνονται από παραγωγούς και προμηθευτές της κάθε περιοχής. - 

*** Τουριστική προβολή της Καλαμάτας μέσα από διασυνδεδεμένους με τα αξιοθέατα ποδηλατόδρομους          
     
Τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών στην Καλαμάτα, που να συνδέουν μεταξύ τους όλα τα αξιοθέατα, θα αποτελούν μέσο  τουριστικής προβολής  αλλά και θα δίνουν την ευκαιρία σε οποιονδήποτε τις διανύσει, να έλθει σε επαφή και με άλλες περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης, πρότεινε μιλώντας στο «Θ.» η εκ των πρωτεργατών του ποδηλατικού κινήματος που  είχε αναπτυχθεί προς διετίας, Μυρτώ Φοίφα.
Αφορμή για τη συζήτησή μας με την κα Φοίφα, αποτέλεσε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αφορούσε προτάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ποδήλατο οι πολίτες, αλλά και το κράτος.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, πρώτο και κυρίαρχο είναι ο σεβασμός και η τήρηση του ΚΟΚ. «Θα πρέπει», σημείωσε, «να καταλάβουμε ποιος είναι ο ΚΟΚ και τι προβλέπει. Για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο θα πρέπει να κινείται κάποιος επάνω στο ποδήλατο ή κάτω από αυτό; Αν ισχύσει το δεύτερο, ακυρώνεται ταυτόχρονα και ο χωροταξικός σχεδιασμός του Παρισιού ή της Βαρκελώνης, όπου τα ποδήλατα κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια».
Όπως είπε στη συνέχεια, θα πρέπει να εξεταστούν τα δικαιώματα πεζού και ποδηλάτη με τρόπο ώστε να μην αλληλοσυγκρούονται, αλλά να συνυπάρχουν μεταξύ τους. Βασικό ζητούμενο πάντως, είναι η ανεκτικότητα, που έχει σχέση με την ωριμότητα της κοινωνίας να συνδιαλέγεται με τον άλλον. Οι ποδηλάτες έχουν άλλη χρήση του δημόσιου χώρου σε σχέση με τους πεζούς και οι χρήσεις αυτές δεν πρέπει να συγκρούονται. Η συνύπαρξη είναι θέμα κοινωνικής εκπαίδευσης, όπου ο ποδηλάτης θα πρέπει να υποχωρεί έναντι του πεζού ακόμη κι αν αυτός κινείται στον ποδηλατόδρομο, αλλά κι ο τελευταίος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν κινείται στον ποδηλατόδρομο.
  Απαιτούνται επιπλέον ποδηλατόδρομοι
Όσον αφορά στον αστικό σχεδιασμό, παρατήρησε πως οι ποδηλατόδρομοι θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης  ή και βόλτας, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα χώρου για μητέρες με καρότσια και αμαξίδια ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αν δεν υπάρχει αυτή η τελευταία δυνατότητα, οι χρήστες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα χρησιμοποιήσουν τους ποδηλατόδρομους, είπε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για λανθασμένη σχεδίαση του ποδηλατόδρομου τόσο στην Αριστομένους, όσο και στην οδό Νέδοντος.
Στις μελέτες για δημόσια έργα ήπιας μετακίνησης, συνέχισε, θα πρέπει πρώτα να εξετάζεται το ιστορικό πλαίσιο, οι ανάγκες της κοινωνίας και η διασφάλισή τους από τα σύγχρονα «πρέπει», χωρίς να αλλοιώνονται οι ανάγκες.
Σημείωσε πως ο ποδηλατόδρομος θα πρέπει να σέβεται την ιδιομορφία της πόλης. Η Καλαμάτα, συνέχισε, έχει πολλές οδούς στον άξονα Βορρά – Νότου με πολλές παράλληλες οδούς – αρτηρίες (Βασιλέως Γεωργίου, Αθηνών κ.λπ.)  στις οποίες θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί δίκτυο ποδηλατόδρομων, ενώ, είναι σημαντικό να καταλήγουν οι κάθετες οδοί σε ένα κοινό σημείο, για παράδειγμα στο παραλιακό μέτωπο, που θα πρέπει να καταλήγει στον Άρι.  Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως θα πρέπει στο σχεδιασμό να μπουν στοιχεία που θα σέβονται τη δομή της πόλης (γεωγραφικά, πολεοδομικά και άλλα), ενώ, κατά την άποψή της θα πρέπει να λειτουργήσει ποδηλατόδρομος και στη Ράχη για να επιτρέπει την ευχερέστερη πρόσβαση προς την οδό Αθηνών, αλλά και άλλος που να καλύπτει το τμήμα από τη Βέργα έως τα Ακοβίτικα.
  Υλικά κατασκευής και μεταφορά από τα ΜΜΜ  
Σε άλλα σημεία, ανέφερε πως τα υλικά κατασκευής του ποδηλατόδρομου θα πρέπει να είναι τοπικά, να μην υπάρχουν πλάκες, αλλά άσφαλτος ή ειδικό χώμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ποδηλατόδρομος να είναι σε διακριτό ύψος από το πεζοδρόμιο.
Η κα Φοίφα θεώρησε βασικό τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να διαθέτουν εξοπλισμό που θα μπορεί να μεταφέρει τα ποδήλατα και όπως παραδέχθηκε, όλα είναι θέμα μιας συνεχόμενης ζύμωσης, πολιτικής βούλησης και κυρίως ανάλυσης των δεδομένων.
Μιλώντας για τις θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων που υπάρχουν, ανέφερε πως έχουν τοποθετηθεί κάποιες, αλλά χρειάζονται και άλλες σε περισσότερα σημεία.
  Τουριστική προβολή μέσω ποδηλατόδρομων
Βασικό ζητούμενο όμως, είναι το ότι οι ποδηλατόδρομοι μπορούν να αποτελούν σημεία τουριστικής προβολής της πόλης, αφού θα διασυνδέουν μεταξύ τους θα αξιοθέατα και άλλα τμήματα της Καλαμάτας.
  Σταθμοί ενοικίασης και επαγγέλματα  με ποδήλατα
Όσον αφορά στην τοποθέτηση σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων (που έχει ανακοινωθεί από το Δήμο Καλαμάτας, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί),χαρακτήρισε θετικό το να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε όμως πως πρέπει να υπάρξουν πολλές προϋποθέσεις, προτείνοντας  τη δημιουργία δύο σταθμών στα πάρκινγκ του Νέδοντα, όπου οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα σταθμεύουν εκεί τα οχήματά τους και θα ενοικιάζουν ποδήλατα για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους στην πόλη.
Η δε αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων, μπορεί να συμπαρασύρει την ανάπτυξη εργασιών που θα εκτελούνται με ποδήλατα. Ήδη καταστήματα χρησιμοποιούν ποδήλατα για την παράδοση των παραγγελιών που δέχονται, ενώ θα μπορούσε να ξεκινήσει και η δημιουργία εταιριών ταχυμεταφορών με ποδήλατα.
  Εκπαίδευση
Θέμα αιχμής είναι και η εκπαίδευση στη χρήση του ποδηλάτου. Κατά την άποψή της, θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό μάθημα στα σχολεία, ίσως σε συνδυασμό με αυτό της κυκλοφοριακής αγωγής, που, συνήθως επαφίεται στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών. Καθοριστικός, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν και ο ρόλος της χρήσης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Καλαμάτα.
Μέσω της εκπαίδευσης, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικείωση όλων με τη χρήση του ποδηλάτου και, κατά συνέπεια, τη σωστή του συντήρηση, αλλά και τη σωστή επιλογή του καταλληλότερου τύπου, ανάλογα με τις μετακινήσεις που γίνονται. Έφερε ως παράδειγμα το ότι αν κάποιος μεταφέρει ψώνια με τις σακούλες κρεμασμένες στο τιμόνι, θα μπορούσε να τις μεταφέρει με μεγαλύτερη ασφάλεια αν είχε αγοράσει τα «σαμάρια» που τοποθετούνται στον πίσω τροχό. Πρόσθεσε δε ότι ένα ποδήλατο βουνού δε λειτουργεί τόσο σωστά όσο στο συγκεκριμένο περιβάλλον (βουνό) και πως για αστικές μετακινήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα ποδήλατα.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ποδήλατο ως στοιχείο του οράματός της και όχι ως χατήρι σε κάποιους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «γραφικοί».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

*** 


*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***   7η αγωνιστική στην Σούπερ Λίγκα (Σα 17- Κυ 18-Δευ 19/10/15)
ΒΕΡΟΙΑ -Ατρόμητος Αθ.  0-1 .- (46΄ Λε Ταλέκ)

Πανιώνιος-Καλλονή   2-0 .- (11΄,68΄ Μπακασέτας)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ   4-0  .- (28΄ Μποτία, 70΄ Ιντέγε, 78΄,90΄+4πεν. Φορτούνης)

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-Παναιτωλικός  2-2  .- (40΄ Γιακουμάκης, 47΄πεν. Μάντζιος - 11΄,20΄ Μαρκόφσκι)

Ηρακλής-ΠΑΟΚ   2-2 ( 14  ΄ Μακρής ,35΄ Πέλκας ,  43΄ Βέλιος , 65΄Μπερμπ'ατοφ ,77΄ Τζαβέλας ,92΄ Μπαρτολίνη  )

Πλατανιάς-Πανθρακικός   4-0 .- (3΄ Τσουράκης, 15΄,60΄ Μιλούνοβιτς, 88΄ Ράμος)

Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη  1-1  .- (37΄ Σκουρτάι - 68΄ Νιέτο)

Αήττητος στη Λεωφόρο και στο -3 από την κορυφή ο ΠΑΟ
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα  3-1  (1-0 ) .- ^
Τα  γκόλ  : (17` Καρέλης, 60`-πεν. Πέτριτς, 90`+3 Αμπέντ - 71`-πεν. Τσάβες)
Διαιτητής: Μάριος Λαμπρόπουλος (Ηλείας)
Κίτρινες: Ταυλαρίδης, Ζέκα – Μιχαήλ, Μπέριος, Φερφελης, Τσάβες, Μανιάς
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γ.Αναστασίου): Στιλ, Αμπέντ, Λαγός (66΄ Πράνιτς), Ζέκα, Μαρινάκης, Ατζαγκούν (77΄ Κουτρουμπής), Καρέλης (58΄ Μπεργκ), Ταυλαρίδης, Νάνο, Τελάντερ, Πέτριτς.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ.Πετράκης): Βελλιδης, Μπέριος (73΄ Μανιάς), Μιχαήλ, Ίλιτς (79΄ Φερφελης), Τσάβες, Ακόστα, Ναδάλες (68΄ Καρανίκας), Τσουκαλάς, Κοζορώνης, Στρούνα, Σκόνδρας
Βαθμολογία (σε 7 αγώνες)1. Ολυμπιακός 21
2. Παναθηναϊκός 18
3. ΑΕΚ 13
. Πανιώνιος 13
5. ΠΑΟΚ 11
6. Λεβαδειακός 10
7. Ατρόμητος 9
. Αστέρας Τρίπολης 9
9. ΠΑΣ Γιάννινα 8
. Βέροια 8
. Παναιτωλικός 8
12. Ξάνθη 7
. Ηρακλής 7
14. Καλλονή 5
. Πλατανιάς 5
16. Πανθρακικός 2

~**  Video   με γκολ φάσεις δηλώσεις από αγώνες 7ης  αγων. Σούπερ Λίγκας :
~Αγώνες  γκολ Σάββατο 17/10/2015   7ης  αγωνιστικής Σ Λίγκα  σε 3ης  αγώνες : https://youtu.be/Tt8cdan2fgg .-
~ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΞΑΝΘΗ 1-1  ΓΚΟΛ 18/10/2015: https://youtu.be/Venei0zrcGc .-
~ ΒΕΡΟΙΑ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-1 7η  αγων  φάσεις γκολ  18/10/2015: https://youtu.be/bgNUPSZbEV8 .-
~ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΟΚ 3-3 γκόλ φάσεις δηλώσεις 7η  αγων   18/10/2015: https://youtu.be/sfTuIqqacfI .0
~ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  2-2  γκόλ φάσεις 7η  αγων  18/10/015: https://youtu.be/WJQuJs6U3XQ .-
~ ΑΣΤΕΡΑΣ-Ξάνθη 1-1  φάσεις  18/10/2015:
https://youtu.be/aYY-XS_7bts .-
~ ΑΣΤΕΡΤΑΣ Τρ - ΞΑΝΘΗ  1-1  φάσεις γκολ 7η  αγων  18/10/2015: https://youtu.be/XOUAMOrqc8k .-
~ Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-3    αγων   18/10/2015: https://youtu.be/NRAwmUcxTJE .-
~ ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΟΚ  3-3 τα γκόλ 7η  αγων   18/10/2015: https://youtu.be/mt4EOb_pxoA .-

 *** FOOTBALL LEAGUE: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :
~
4η (18/10) - 21η αγωνιστική (21/2)
2-0Παναιγιάλειος - Πανελευσινιακός
2-0Κέρκυρα - Αναγέννηση Καρδίτσας
2-1ΑΕΛ - Εργοτέλης
0-0Παναχαϊκή - Τρίκαλα
Λαμία - Απόλλων Σμύρνης
Καλλιθέα - Πανσερραϊκός
Αχαρναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου
1-0Αγροτικός Αστέρας - Ζάκυνθος
Χανιά - Κισσαμικός

*** *** Γ΄ Εθνική  3ος  όμιλος  4η  αγωνιστική Σ/Κ :
 18/10/2015, 16:00
ΠΑΟ Λουτράκι -Ηρακλής Ψαχνών 1-0 .- *
ΑΟ Λεβάντε - ΑΟ Χαλκίς  0-1 .- *
Καλαμάτα -Παναργειακός  0-1 .- *
Παναρκαδικός-Σπάρτη  1-1 .- *
Δόξα Ν. Μανωλάδας-ΑΕ Ερμιονίδας 2-1 .- *
Κανάρης Χίου-Παμβουπρασιακός  0-2  .- *
Βύζας Μεγάρων-Αιολικός 0-3 .- *
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αιολικός - Δόξα Νέας Μανωλάδας
Ηρακλής Ψαχνών - ΑΟ Χαλκίς
ΠΑΟ Βάρδας - Παναρκαδικός
Παναργειακός  - ΑΟ Λουτράκι
Βύζας Μεγάρων - Κανάρης Νενήτων
Ένωση Ερμιονίδας - Μαύρη Θύελλα
ΑΕ Σπάρτης - ΑΟ Λεβάντε.

*** ***Η    6η αγωνιστική Σ/Κ  17  , 18 Οκτωβρίου 2015 Α΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
Θουρία – Σπερχογεία  1-2  .- ^
Ολυμπιακός Κ. – Διαβολίτσι  1-1  .- ^
Εθνικός Μ. – ΑΟ Φαραί   2-2  .- ^
Μιλτιάδης – Ανδρούσα  1-1  .- ^
Μεσσηνιακός – Κυπαρισσία  0-2  .- ^
Πάμισος Μ. – Τ. Άγρας  3-0 .- ^
Δώριο – Αρφαρά  3-3 .- ^
Πύλος – Απόλλων Κ.  3-0  .- ^

*** Η  4η αγωνιστική στην  Α1  της ΕΠΣΜεσσηνίας Σ/Κ 17,18/10/2015  : Κορώνη – Χώρα
Ηρακλής Κ. – ΑΕ Αβίας  0-1 .- ^
Ασπρόχωμα – Χανδριναϊκός  3-2  .- ^
Ομόνοια – Νέος Άρις  6-0  .- ^
Κεραυνός Κ. – Πεταλίδι   1-3  .- ^
Εράνη Φ. – Αίαντας Κ.  3-0 .- ^
Αναγέννηση Π. – Μεθώνη  1-0 .- ^

*** Η   2η αγωνιστική Β΄ Τοπικό ΕΠΣΜ 1ος όμιλος  Σ/Κ  17, 18 /10/2015 :
Ηρακλής Κυπ. – Πλατύ  3-2  .- ^
ΑΕ Γαργαλιάνων – Θύελλα Μερ.3-1  .- ^
Άμφεια – ΑΟ Πατίστα  1-3  .- ^
ΑΕ Αιθαίας – ΑΟ Φυτειάς  1-3  .- ^
Αστέρας Μ. – Κοπανάκι  3-1  .- ^
Πανιώνιος – Καλό Νερό  1-3  .- ^
Η   2η αγωνιστική σ/κ  Β΄ κατηγορίας  2ος  όμιλος ΕΠΣΜ 17,18/10/2015  :
Ακαδ. Παμίσου – Βλαχόπουλο  3-1  .- ^
ΑΟ Στενωσιάς – Ατρόμητος Κ.  5-1  .- ^
Δόξα Κ. – ΑΕΚ Κ.   1-4  .- ^
Παναθηναϊκός Κ. – ΑΕ Μάνης  1-2  .- ^
Θύελλα Χαρ. – Πράσινα Π.  2-1  .- ^
Καλλιθέα – Ανάληψη  0-1  .- ^

***   Οι κορυφαίοι της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και οι κληρώσεις της νέας χρονιάς!

 
Γλυκιά επίγευση άφησε στους φίλους του μπάσκετ η επιτυχημένη προχθεσινή ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στους Γαργαλιάνους. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά η λίστα των βραβεύσεων και οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και ο Δήμος Τριφυλίας απένειμαν αναμνηστικές και τιμητικές βραβεύσεις στους Γιώργο Βασιλακόπουλο, Κώστα Κώτση, Γιάννη Καλκαβούρα, Γιάννη Βέργη, Μιλτιάδη Σκιαδά, Άγγελο Δούκα, Παναγιώτη Αργύρη, Γιώργο Γουρδούβελη. Επίσης, βραβεύθηκαν οι παρακάτω σύλλογοι, αθλητές και προπονητές ως οι κορυφαίοι της περασμένης σεζόν. Σπαρτιατικός (πρωταθλητής Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και άνοδος), Απόλλων Τρίπολης (πρωταθλητής Β’ κατηγορίας), ΚΟΜ Πελασγός (πρωταθλητής Γ’), ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας (πρωταθλητής γυναικών και άνοδος), Άτλας Καλαμάτας πρωταθλητής σε παίδες και έφηβους), Πελασγός (πρωταθλητής σε κορασίδες και νεάνιδες), ΣΕΦΑ Αρκαδικός (πρωταθλητής μίνι). Α΄ ΑΝΔΡΩΝ 1ος σκόρερ Σωτήρης Παπαδάκος (Λάκωνας), 1ος στα 3ποντα: Γιάννης Τσιμπούρης (ΓΣ Μεσσήνης), MVP Γιώργος Κάτσαρης (Σπαρτιατικός), Καλύτερος προπονητής: Αργύρης Τσώνης (Σπαρτιατικός), Καλύτερη 5άδα: Μιχάλης Μπακογιάννης (ΓΣ Μεσσήνης), Γιώργος Κάτσαρης (Σπαρτιατικός), Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Μπάκας (Καλαμάτα ’80), Γιάννης Σταθάκος (Σπαρτιατικός). Β΄ ΑΝΔΡΩΝ-1ος ΟΜΙΛΟΣ 1ος σκόρερ: Μάριος Τσαγκάνης (ΓΣ Γαργαλιάνων), Πολυτιμότερος παίκτης: Γρηγόρης Καψιμάλης (ΓΣ Γαργαλιάνων). Β’ ΑΝΔΡΩΝ-2ος ΟΜΙΛΟΣ 1ος σκόρερ και πολυτιμότερος παίκτης: Ευθύμιος Καρνέζης (Απόλλων Τρίπολης). Γ΄ ΑΝΔΡΩΝ -1ος ΟΜΙΛΟΣ 1ος σκόρερ: Κώστας Παυλόπουλος (Θύελλα Παραλίας Καλαμάτας), Πολυτιμότερος παίκτης: Παναγιώτης Μπομπολης (ΑΠΣ Πρωτέας). Γ’ ΑΝΔΡΩΝ-2ος ΟΜΙΛΟΣ 1ος σκόρερ: Κωνσταντίνος Ρετσινάς (Λύκοι Σπάρτης), Πολυτιμότερος παίκτης: Πέτρος Αλεξάκης (ΚΟΜ Πελασγός). ΓΥΝΑΙΚΩΝ 1η σκόρερ: Αγλαΐα Μπαρουξή (Σ.Δ.Υ. Τρίπολης), Πολυτιμότερη παίκτρια: Μαρία Μπακετέα (Άρις Καλαμάτας). Τιμήθηκαν οι Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Κότσης, Γιάννης Καλκαβούρας, Γιάννης Βέργης, Μιλτιάδης Σκιαδάς, Άγγελος Δούκας, Παναγιώτης Αργύρης, Γιώργος Γουρδούβελης και τα σωματεία Αρκαδικός, (άνοδος στην Α1), Σπαρτιατικός (άνοδος στην Γ' εθνική), ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας (άνοδος στην Α2 γυναικών). Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (έναρξη 25/11) 1η αγωνιστική Ακάδημος - ΓΣ Γαργαλιάνων Καλαμάτα - ΝΟ Πύλου Απόλλων Τρίπολης - ΑΕ Σπάρτης ΓΣ Μεσσήνης - ΣΔΥ Τρίπολης Ευκλής - Άτλας Γύθειο - Καλαμάτα '80 2η αγωνιστική ΝΟ Πύλου - Ακάδημος ΑΕ Σπάρτης - Καλαμάτα ΣΔΥ Τρίπολης - Απόλλων Τρίπολης Άτλας - ΓΣ Μεσσήνης Καλαμάτα '80 - Ευκλής ΓΣ Γαργαλιάνων - Γύθειο 3η αγωνιστική Ακάδημος - ΑΕ Σπάρτης Καλαμάτα - ΣΔΥ Τρίπολης Απόλλων Τρίπολης - Άτλας ΓΣ Μεσσήνης - Καλαμάτα '80 Ευκλής - Γύθειο ΓΣ Γαργαλιάνων - ΝΟ Πύλου 4η αγωνιστική ΣΔΥ Τρίπολης - Ακάδημος Άτλας - Καλαμάτα Καλαμάτα '80 - Απόλλων Τρίπολης Γύθειο - ΓΣ Μεσσήνης Ευκλής - ΓΣ Γαργαλιάνων ΑΕ Σπάρτης - ΝΟ Πύλου 5η αγωνιστική Ακάδημος - Άτλας Καλαμάτα - Καλαμάτα '80 Απόλλων Τρίπολης - Γύθειο ΓΣ Μεσσήνης - Ευκλής ΓΣ Γαργαλιάνων - ΑΕ Σπάρτης ΝΟ Πύλου - ΣΔΥ Τρίπολης 6η αγωνιστική Καλαμάτα '80 - Ακάδημος Γύθειο - Καλαμάτα Ευκλής - Απόλλων Τρίπολης ΓΣ Μεσσήνης - ΓΣ Γαργαλιάνων Άτλας - ΝΟ Πύλου ΣΔΥ Τρίπολης - ΑΕ Σπάρτης 7η αγωνιστική Ακάδημος - Γύθειο Καλαμάτα - Ευκλής Απόλλων Τρίπολης - ΓΣ Μεσσήνης ΓΣ Γαργαλιάνων - ΣΔΥ Τρίπολης ΝΟ Πύλου - Καλαμάτα '80 ΑΕ Σπάρτης - Άτλας 8η αγωνιστική Ευκλής - Ακάδημος ΓΣ Μεσσήνης - Καλαμάτα Απόλλων Τρίπολης - ΓΣ Γαργαλιάνων Γύθειο - ΝΟ Πύλου Καλαμάτα '80 - ΑΕ Σπάρτης Άτλας - ΣΔΥ Τρίπολης 9η αγωνιστική Ακάδημος - ΓΣ Μεσσήνης Καλαμάτα - Απόλλων Τρίπολης ΓΣ Γαργαλιάνων - Άτλας ΝΟ Πύλου - Ευκλής ΑΕ Σπάρτης - Γύθειο ΣΔΥ Τρίπολης - Καλαμάτα '80 10η αγωνιστική Απόλλων Τρίπολης - Ακάδημος Καλαμάτα - ΓΣ Γαργαλιάνων ΓΣ Μεσσήνης - ΝΟ Πύλου Ευκλής - ΑΕ Σπάρτης Γύθειο - ΣΔΥ Τρίπολης Καλαμάτα '80 - Άτλας 11η αγωνιστική Ακάδημος - Καλαμάτα ΓΣ Γαργαλιάνων - Καλαμάτα '80 ΝΟ Πύλου - Απόλλων Τρίπολης ΑΕ Σπάρτης - ΓΣ Μεσσήνης ΣΔΥ Τρίπολης - Ευκλής Άτλας - Γύθειο Β' ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ-1ος ΟΜΙΛΟΣ (έναρξη 12/12) 1η αγωνιστική Δίων Κυπαρισσίας - ΠΑΟΚ Καλαμάτας Πολύβιος - Πήγασος Αναγέννηση - Πελασγός Θουρία - Εθνικός Μελιγαλά 2η αγωνιστική Πήγασος - Δίων Κυπαρισσίας Πελασγός - Πολύβιος Εθνικός Μελιγαλά - Αναγέννηση Θουρία - ΠΑΟΚ Καλαμάτας 3η αγωνιστική Δίων Κυπαρισσίας - Πελασγός Πολύβιος - Εθνικός Μελιγαλά Αναγέννηση - Θουρία ΠΑΟΚ Καλαμάτας - Πήγασος 4η αγωνιστική Εθνικός Μελιγαλά - Δίων Κυπαρισσίας Θουρία - Πολύβιος Αναγέννηση - ΠΑΟΚ Καλαμάτας Πελασγός - Πήγασος 5η αγωνιστική Δίων Κυπαρισσίας - Θουρία Πολύβιος - Αναγέννηση ΠΑΟΚ Καλαμάτας - Πελασγός Πήγασος - Εθνικός Μελιγαλά 6η αγωνιστική Αναγέννηση - Δίων Κυπαρισσίας Πολύβιος - ΠΑΟΚ Καλαμάτας Θουρία - Πήγασος Εθνικός Μελιγαλά - Πελασγός 7η αγωνιστική Δίων Κυπαρισσίας - Πολύβιος ΠΑΟΚ Καλαμάτας - Εθνικός Μελιγαλά Πήγασος - Αναγέννηση Πελασγός - Θουρία ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (έναρξη 20 Φεβρουαρίου 2016) 1η αγωνιστική ΑΟ Κροκεών - Πελασγός ΣΔΥ Τρίπολης - Βατικιώτης Καλαμάτα '80 - Ακάδημος Αρκαδικός - Άμιλλα 2η αγωνιστική Βατικιώτης - ΑΟ Κροκεών Ακάδημος - ΣΔΥ Τρίπολης Άμιλλα - Καλαμάτα '80 Αρκαδικός - Πελασγός 3η αγωνιστική ΑΟ Κροκεών - Ακάδημος ΣΔΥ Τρίπολης - Άμιλλα Καλαμάτα '80 - Αρκαδικός Πελασγός - Βατικιώτης 4η αγωνιστική Άμιλλα - ΑΟ Κροκεών Αρκαδικός - ΣΔΥ Τρίπολης Καλαμάτα '80 - Πελασγός Ακάδημος - Βατικιώτης 5η αγωνιστική ΑΟ Κροκεών - Αρκαδικός ΣΔΥ Τρίπολης - Καλαμάτα '80 Πελασγός - Ακάδημος Βατικιώτης - Άμιλλα 6η αγωνιστική Καλαμάτα '80 - ΑΟ Κροκεών ΣΔΥ Τρίπολης - Πελασγός Αρκαδικός - Βατικιώτης Άμιλλα - Ακάδημος 7η αγωνιστική ΑΟ Κροκεών - ΣΔΥ Τρίπολης Πελασγός - Άμιλλα Βατικιώτης - Καλαμάτα '80 Ακάδημος - Αρκαδικός - 

***  Μια δωρεά στο Κλειστό της Παραλίας που μπορεί να σώσει ζωές…         
      
Με την ευχή να μη χρειαστεί ποτέ, αλλά και ως πρωτοβουλία να βρει μιμητές, ο καρδιολόγος πρόεδρος του Ακρίτα, Χαράλαμπος Καρακύκλας παρέδωσε χθες το μεσημέρι στο Κλειστό της Παραλίας στον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη, έναν αυτόματο φορητό απινιδωτή. Μια μικρή και εύκολη στη χρήση συσκευή που θα υπάρχει στο εξής στο ιατρείο του γυμναστηρίου και μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές, καθώς επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς σε περίπτωση ανακοπής. Αποτελεί εκ μέρους του κ. Καρακύκλα μια αξιέπαινη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στα νέα παιδιά που αθλούνται –ούτως ή άλλως ο ίδιος έχει πολυετή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια ως αθλητικός παράγοντας και ενεργός πολίτης- με πρωτοποριακό χαρακτήρα για τη χώρα μας, καθώς ελάχιστοι αθλητικοί και δημόσιοι χώροι είναι εξοπλισμένοι με απινιδωτές -την ίδια ώρα που σε άλλα κράτη της γηραιάς ηπείρου έχει αναδειχθεί με εντυπωσιακά στατιστικά η ζωτική χρησιμότητά τους.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, «350.000 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν ετησίως στην Ευρώπη. Εάν εφαρμοστεί καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου απινιδωτή θα σωθούν 100.000 άνθρωποι ετησίως». Η ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση εφαρμόζεται με επιτυχία 60% σε Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, σε Γερμανία, Ισπανία φτάνει το 15%, ενώ η Ελλάδα είναι και στον τομέα αυτό ουραγός…
Ο πρόεδρος του Ακρίτα παρέθεσε στη συνέχεια μερικά στοιχεία για τον κρίσιμο ρόλο και τη χρήση της συσκευής:
«Το Κλειστό πλέον διαθέτει ο,τι καλύτερο υπάρχει στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής που έπεται του καρδιακού επεισοδίου. Στο μικρό διάστημα 3-5 λεπτών που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε την απινίδωση, προηγείται η συμπίεση του στήθους και τεχνητή αναπνοή, ενώ στη συνέχεια συνδέουμε τον απινιδωτή. Το μηχάνημα αυτό είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που στην ουσία μας οδηγεί και μας λέει πότε να πατήσουμε το κουμπί της απινίδωσης κι έτσι δεν έχουμε τις εγκεφαλικές βλάβες που στα 5 λεπτά επισυμβαίνουν (γιατί αν περάσουν τα 5 λεπτά χωρίς ο εγκέφαλος να δεχθεί οξυγόνο με αίμα τότε γίνονται ανεπανόρθωτες βλάβες και ο άνθρωπος μένει φυτό).
Η χρήση του είναι εύκολη και απλή διαδικασία και αρκούν λίγες ώρες εκπαίδευσης. Είναι μηχανήματα που σώζουν ζωές και είναι αδιανόητο σήμερα σε χώρους όπου προσέρχονται πολλοί άνθρωποι να μην υπάρχουν.
Το κόστος δεν είναι και τόσο μεγάλο (σ.σ. το συγκεκριμένο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ) και παρ’ ότι δύσκολες οι εποχές μπορούμε σαν πολίτες αυτής της χώρας, με το υστέρημά μας να εφοδιάσουμε τους χώρους αυτούς» τόνισε ο Χαράλαμπος Καρακύκλας, ενώ αφού εκμυστηρεύθηκε ακόμη ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη δωρεά έγινε με αφορμή το θάνατο του νεαρού τερματοφύλακα της Βέροιας στο γήπεδο, πριν από περίπου ένα μήνα, υπενθύμισε ότι και στη Μεσσηνία έχουμε ζήσει ανάλογα περιστατικά αλλά και ότι είναι συχνά σε όλο τον κόσμο, όπως μαθαίνουμε καθημερινά στον Τύπο και στις ειδήσεις.
«Προέχει η ασφάλεια στην άθληση και η εκπαίδευση πρέπει ν’ αρχίσει από τα σχολεία, το Γυμνάσιο και το Λύκειο και σιγά σιγά να επεκτείνεται στα Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής και είναι απορίας άξιον, δεδομένης της εύκολης διαδικασίας της» κατέληξε ο κ. Καρακύκλας.
Από την πλευρά του ο κ. Μπασακίδης και ο Δήμος πήραν τη …σκυτάλη και θα οργανώσουν «σεμινάρια εκπαίδευσης αθλητικών παραγόντων, πολιτών και όσων αθλητών το επιθυμούν, έτσι ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε πολύ μικρό χρόνο σε οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί μέσα στους αθλητικούς χώρους του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας».
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα ευχαρίστησε εκ μέρους όλου του διοικητικού συμβουλίου τον κ. Καρακύκλα, ενώ αποφασίστηκε να εκφραστούν και δημόσιες ευχαριστίες δια του Τύπου.
Η σεμνή χθεσινή «τελετή» -στην οποία παρέστησαν  ως εκπρόσωποι ομάδων που χρησιμοποιούν το Κλειστό, οι Δημήτρης Κακαλίκας (πρόεδρος του ΝΟΚ), Χρήστος Ζερίτης (έφορος βόλεϊ του Μεσσηνιακού και Λάκης Πανταζόπουλος (μέλος του ΔΣ του Ακρίτα)- συνέπεσε συνειδητά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς και ο απινιδωτής της Καλαμάτας ήρθε να δώσει σε αυτή τη «μάχη» ένα πρώτο σημαντικό ερέθισμα ευαισθητοποίησης για προληπτική δράση...
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη 

***  Νίκες για Καλαμάτα 80 στους άντρες και Άκριτα στις γυναίκες στην πρεμιέρα της Α2          
       
Σήμερα στο Κλειστό οι άνδρες του Ακρίτα
Αρχή με νίκη στην Αργυρούπολη η Καλαμάτα ‘80
Ιδανική πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ των ανδρών έκανε η Καλαμάτα ’80 που κέρδισε στην Αργυρούπολη την τοπική ομάδα με 1-3 σετ (19-25, 27-25, 20-25, 22-25). Ο προπονητής Χρήστος Δημητρακόπουλος ξεκίνησε στην αρχική 6άδα τους Αποστολόπουλο, Κακαλέτρη, Μάνα, Ντάκουρη, Κωτσάκη, Μανιατέα, λ. Εξαρχέας, ενώ στη διάθεσή του ήταν ακόμη οι Μπεσσής, Μπουσούνης, Βλάσσης, Γρ. και Δ. Σκαρτσίλης.
   Νίκησαν στο τάι μπρέικ οι γυναίκες του Ακρίτα 
Νίκη στο 5ο σετ πέτυχε ο Ακρίτας στη Νέα Ιωνία στην πρεμιέρα της Α2 βόλεϊ των γυναικών. Το συγκρότημα που προπονεί φέτος ο Μπάμπης Μυτσκίδης θα μπορούσε να πάρει ακόμα και ολόκληρο το 3ποντο, όμως επηρεάστηκε από το άγχος.
ΑΚΡΙΤΑΣ: Μαντούδη, Ορφανέα, Καραχάλιου, Ιωσηφίδου, Πανταζοπούλου, Χάσκου, Δεδούση, Νικολακοπούλου, Κουκούτση, Νιάρχου, Παυλέα και Κατσαρού.
  Σήμερα στο Κλειστό οι άνδρες του Ακρίτα 
Η ανδρική ομάδα του Ακρίτα θα σπάσει το …ρόδι των αναμετρήσεων στην Καλαμάτα για το πρωτάθλημα της Α2. Θα υποδεχθεί στις 6 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας την ΕΑ Πατρών, στην παρθενική του συμμετοχή στην κατηγορία. Η ατμόσφαιρα προβλέπεται γιορτινή και οι υπεύθυνοι του συλλόγου καλούν τους φίλους του βόλεϊ να συμμετάσχουν…

Στο τέλος «μίλησε» ο νόμος του ΟΑΚΑ στην ήττα του Ολυμπιακού
*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  73-69  .-^
Τα  δεκάλεπτα : 18-32 , (41-43) , 56-55 , 73-69  .- ^
Η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού: Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς, Φώτσης, Ραντούλιτσα, Φελντίν, Διαμαντίδης, Γκιστ, Καλάθης, Παπαγιάννης, Λούντζης, Κούζμιτς
Η δωδεκάδα του Ολυμπιακού: Γιανγκ, Παπαπέτρου, Σπανούλης, Στρόμπερι, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Αγραβάνης, Μάντζαρης, Χάκετ, Λοτζέσκι, Αθηναίο.-
Βίντεο  από αγώνα :
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-69    αγων 19/10/2015 : https://youtu.be/OSKz8AJQUOU .-
~**  Στις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
2η Αγωνιστική (17-19/10)Κολοσσός Ρόδου - Ρέθυμνο 80-67

Αρκαδικός - Άρης 50-90

ΠΑΟΚ - Κηφισιά 67-73

Τρίκαλα - Καβάλα 73-64

Απόλλων Πατρών - Κόροιβος Αμ. 60-62

Λαύριο - ΑΕΚ 65-70

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-69

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)
Παναθηναϊκός 4
Τρίκαλα 4
Κηφισιά 4
ΑΕΚ 4
Ολυμπιακός 3
Καβάλα 3
Ρέθυμνο 3
Αρης 3
Κόροιβος Αμαλ. 3
Κολοσσός 3
Αρκαδικός 2
Απόλλων Πατρών 2
ΠΑΟΚ 2
Λαύριο 2
 ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  02  Οκτωβρίου 2015 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-02-2015.html .-                 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  02  Οκτωβρίου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/02-2015.html .-                    
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015 :
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                               
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03 , 04  και  05  Οκτωβρίου  2015 :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/03-04-05-2015.html .-                                                                                                                   
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015:   
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                   
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 05  Οκτωβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                            
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  06  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-06-2015.html .-                                                                                                       
 ~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 06  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/06-2015.html       .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη  07 Οκτωβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-07-2015.html .-
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  08  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                                    
 ~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Οκτωβρίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-09-2015.html .-

 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/09-2015.html .-
  ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  10  και  11  Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/ .-                                                      
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 10  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-10-2015.html .-
 ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-     
 ~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
 ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-11-2015.html .-
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Δευτέρα   12  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-12-2015.html .-
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  13  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-13-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  14  Οκτωβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-14-2015.html .-  
 ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 14  Οκτωβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/14-2015.html .-   ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  15  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-15-2015.html .-                                                                                                                     
  ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2015: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-16-2015.html .- 
~   Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-   
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 17 , 18  και 19  Οκτωβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/17-18-19-2015.html .-  
~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-19-2015.html .-  
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4389  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2611 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2617 video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9617   βίντεο   .- 

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4580    -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  556 -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.333   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   521 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  470. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                      
~
  
STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
***

  ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 
*** 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου