ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014

 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΦΑΡΑΓΓΙΑ  Διαδρομές  - παρουσιάσεις  Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου  2014 :








*** ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014    1ο   Μέρος

***  ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ  :
 1 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΤΕΡΟΣ  στο Ηράκλειο  :
     video:     http://youtu.be/SG29uaFto3Y ,
 Το φαράγγι του Καρτερού ή Αστρακιανό φαράγγι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού όπου και καταλήγει στον Καρτερό, μια όμορφη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες. Μέσα στο φαράγγι λειτουργούσαν κάποτε 10 νερόμυλοι και ψαράδες ψάρευαν χέλια κι έπιαναν καβούρια. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με μικρές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ' έναν τόπο μαγικό.
~ Εδώ  φωτογραφίες από το  φαράγγι Καρτερού : https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-mYHVJXLKZTLsAT0sYCoDQ&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1078&bih=628&dpr=0.95
Το Αστρακιανό φαράγγι ή φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού όπου και καταλήγει στον Καρτερό, μια τουριστική περιοχή με όμορφη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες και το βάδισμα είναι εύκολο μιας και κι έχουν γίνει έργα υποδομής για την ευκολία του επισκέπτη. Μέσα στο φαράγγι λειτουργούσαν κάποτε 10 νερόμυλοι και ντόπιοι ψαράδες ψάρευαν χέλια κι έπιαναν καβούρια. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με μικρές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ' έναν τόπο μαγικό. Μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι είτε για πεζοπορία είτε για βόλτα με mountain bike, όπου και θα χρειαστεί σε κάποια σημεία να σηκώσετε το ποδήλατό σας. Η επίσκεψή σας στο Φαράγγι του Καρτερού θα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία!     

 2 ~** ΤΟ Φαράγγι  της ΣΑΜΑΡΙΑΣ Κρήτη ΧΑΝΙΑ :

  VIDEO : http://youtu.be/8081yDmTJyU ,

Bήμα-βήμα η διαδρομή από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων έως & την έξοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς. |
 Step-by-step directions from the entrance of the National Park Lefka Ori and to the exit of the Samaria Gorge.
    1 Είσοδος  στο φαράγγι  Σαμαριάς Χανίων  2014: 2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/yBoFKsj-Cx8 ,
  2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/1VlmnxTg4CY ,
  2   2ο  μέρος Φαράγγι  Σαμαριάς  2014: http://youtu.be/jyzwNvI_dxY ,

  3 Φαράγγι Σαμαριάς 3ο μέρος  2014: http://youtu.be/ROy6k5179sg ,
  4 Φαράγγι Σαμαριάς  4ο  μέρος : http://youtu.be/hbKqqFTVOFA ,.
  5 Φαράγγι  Σαμαριάς  5ο  μέρος : http://youtu.be/injeEckYl9E  ,.  ,
  6  Φαράγγι Σαμαριάς  6ο  μέρος : http://youtu.be/E5sDE1h4Nys , .-
 
 Θεσπεσιο φυσικο τοπιο !Θα κανω πεζοπορια εκει οπωσδηποτε!
Δεν υπαρχει ισως μεγαλυτερη ευχαριστιση στη ζωη απο το να βαδιζεις μεσα στην υπεροχα φυσικα τοπια σαν αυτο ,ετσι απλως χαριν τερψης!

Ένας αμερόληπτος οδηγός για τα βήματά σας μέσα στο μεγαλύτερο Φαράγγι της Κρήτης! | An impartial guide for your steps through the longest gorge in Crete!
~ Εδώ  εικόνες φωτογραφίες από φαράγγι Σαμαριάς : https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B9+%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vmgHVKe_M-bIsASr_YCwDw&sqi=2&ved=0CCkQ7Ak&biw=1078&bih=628&dpr=0.95

Σαμαριά, το φαράγγι της Σαμαριάς

χάρτης με τη Σαμαριά στην Κρήτη
Η Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη. Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη, είτε έχει ήδη ακούσει ή σύντομα θα ακούσει για το πανέμορφο αυτό φαράγγι, το "φάραγγα', όπως αποκαλούν τη Σαμαριά οι ντόπιοι από θαυμασμό για την ομορφιά του, αλλά και για να το ξεχωρίσουν σε σχέση με τα άλλα μικρότερα φαράγγια στην Κρήτη.
Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος.
Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη.
Η φύση στη Σαμαριά
Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιες. Στο φαράγγι θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Αναφέρεται ότι στο φαράγγι υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από το χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν ένα λουλούδι. Μην το δείτε σαν ένα αυστηρό νόμο, αλλά σαν το μοναδικό τρόπο να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς για να συνεχίσουν να το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Στη Σαμαριά θα θαυμάσετε τα δάση της με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, όταν το νησί καλυπτόταν από δάση ονομαστά για την καλής ποιότητας ξυλεία τους, ιδανική για να φτιάχνονται γερά καράβια.
Κρι-Κρι στο φαράγγι της ΣαμαριάςΜέσα στο φαράγγι δεν αποκλείεται να συναντήσετε τους διάσημους κάτοικους του, τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, αυτά που οι ντόπιοι αποκαλούν "αγρίμια" και οι τουρίστες "κρι - κρι".
Το αγριοκάτσικο είναι είδος ενδημικό στην Κρήτη και το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μερικά στο χωριό της Σαμαριάς, καθώς συχνά πλησιάζουν τα τελευταία σπίτια του χωριού.
Το χωριό Σαμαριά
Σαμαριά, κρήτηΤο χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν τη μέση του φαραγγιού κι εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθν. Δρυμού. Τα παλιά σπίτια εξακολουθούν να υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού.
Το χωριό Σαμαριά είναι μία καλή ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική.
Επίσης είναι ένα σημείο ξεκούρασης περίπου στο μέσο της απόστασης. Ευκαιρία λοιπόν για τόνωση δυνάμεων με κάποιο σάντουιτς που θα κρατάτε μαζί σας.
Λίγο πιο κάτω από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Οσίας Μαρίας (14ος αιώνας), απ' όπου με παραφθορά προέρχεται το όνομα Σαμαριά.
Σαμαριά, χάρτης
  Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Ολυμπο).
Να χαθείτε είναι μάλλον αδύνατο μια και ούτως ή άλλως κινείστε διαρκώς σ' ένα ανθρώπινο ρεύμα. Υπάρχουν βρύσες σε διάφορα σημεία, όπως και τουαλέτες.
 Δεξιά βλέπετε τον χάρτη της Σαμαριάς, που είναι τυπωμένος στο πίσω μέρος του εισιτηρίου που θα αγοράσετε στην είσοδο του φαραγγιού.
 
Σαμαριά, Κρήτη
Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία.
Ολοι μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα γερό πιάσιμο στα πόδια την επόμενη μέρα.
Ενα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο, όπως επίσης αντηλιακό και καπέλο.
Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο σας από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην μείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε επειδή το θέλησε.
Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν ξεκινήσατε νωρίς το πρωί το περπάτημα, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η ζέστη της ημέρας είναι πιο αισθητή.
Υπομονή γιατί μια ώρα πιο κάτω σας περιμένει η Αγία Ρουμέλη με την πολύ ωραία παραλία της.
 Αγία Ρουμέλη
Από την Αγία Ρουμέλη θα πάρετε το φέρρυ που θα σας μεταφέρει είτε προς Λουτρό και Χώρα Σφακίων, είτε προς Σούγια και Παλαιόχωρα.
Δυστυχώς στην Αγία Ρουμέλη, όπως και σε άλλα μέρη που διακινείται πολύς περαστικός τουρισμός, είναι έντονο το φαινόμενο με τα "καμάκια" που προσπαθούν να σας πείσουν να προτιμήσετε την δική τους ταβέρνα. Απλά αγνοείστε τους.
Αν δεν βιάζεστε να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας ή στο σπίτι σας, μπορείτε να παραμείνετε στην Αγία Ρουμέλη σε κάποιο από τα δωμάτια που θα βρείτε εκεί.
Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι η Αγία Ρουμέλη μεταμορφώνεται όταν φύγει το τελευταίο καραβάκι. Ξαφνικά όλα ηρεμούν και εσείς ανακαλύπτετε την πραγματική ομορφιά της. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, ένα καλό γεύμα σε κάποια ταβέρνα, την κουβεντούλα με τον ταβερνιάρη, τα αστέρια που γεμίζουν τον νυκτερινό ουρανό. Το πρωί μη βιαστείτε να φύγετε. Πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο κάστρο ψηλά πάνω από την Αγία Ρουμέλη και απολαύστε τη μαγευτική θέα.
Σύντομη επίσκεψη στο φαράγγι της Σαμαριάς
Σαμαριά, Κρήτη
  Γενικά η συνολική διάρκεια της διαδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό σας. Εξι ώρες είναι ο συνηθισμένος χρόνος, ιδίως αν κάνετε αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το καταπληκτικό φυσικό τοπίο.
Ωστόσο αν δεν αισθάνεστε αρκετά δυνατοί για όλη αυτή τη διαδρομή, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του "lazy way", όπως αποκαλείται από τους τουριστικούς πράκτορες.
Είναι μια πολύ συντομότερη διαδρομή, όπου ξεκινάτε από την Αγία Ρουμέλη και περπατάτε μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού.
Στις Σιδερόπορτες (στο βάθος στη φωτογραφία) το φαράγγι είναι τόσο στενό και σχεδόν αγγίζετε τις 2 πλευρές του, που ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το κεφάλι σας.
Η σύντομη διαδρομή είναι σίγουρα ένας εύκολος τρόπος να νοιώσετε τη μαγεία του φαραγγιού της Σαμαριάς, οπωσδήποτε όμως όχι ολόκληρη.
 Περίοδος επίσκεψης στη Σαμαριά
Η είσοδος στη Σαμαριά επιβαρύνεται με κάποιο φθηνό εισιτήριο κι επιτρέπεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το πότε θα ανοίξει το φαράγγι για τους επισκέπτες εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Μια δυνατή βροχή μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους να μην επιτρέψουν την είσοδο στο κοινό για να αποφευχθούν τα ατυχήματα από την πτώση βράχων ή την υπερχείλιση του ποταμού που ρέει μέσα στο φαράγγι.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τις μέρες που στην Κρήτη φυσά δυνατός άνεμος, δεν είναι σπάνιο να μην επιτρέπεται να ταξιδέψουν τα καραβάκια από και προς την Αγία Ρουμέλη, οπότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να παραμείνετε μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Συνήθως αυτό συμβαίνει το φθινόπωρο.

 3 ~** Ο  ΦΑΡΑΓΓΙ  της ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ  ΧΑΝΙΩΝ :

VIDEO  :      http://youtu.be/fJ3CGw3rHPw ,
Αφιέρωμα στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο, από την καταπληκτική εκπομπή της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης «ΓΚΡΕΜΝΑ» με επιμέλεια και παρουσίαση από την Ευτυχία Πενταράκη και θέμα το φυσικό κάλλος της Κρήτης μας!
Ένα υπέροχο βίντεο που προβάλει την μοναδική ομορφιά και αξία του φαραγγιού μας! Συγχαρητήρια για όσους εργάστηκαν για την δημιουργία του!
Βίντεο : http://youtu.be/gYWxMIEtL24 , -
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Ηρακλείου το Σαββατοκύριακο ς20-21 Ιουνίου 2009 σε Φαράγγια Φυγούς , Αγίας Ειρήνης , Λισσού και σε Σούγια και αρχαία Λισσό.-
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης Η Σούγια έχει το δικό της φαράγγι. Τέλεια εναλλακτική πρόταση, αν το φαράγγι της Σαμαριάς σας φαίνεται μεγάλη απόσταση. Προβολή Φαράγγι Αγίας Ειρήνης σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους Το μονοπάτι στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, ξεκινάει λίγο νοτιότερα απο το χωριό Αγία Ειρήνη (περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Σούγιας), και καταλήγει επάνω στον δρόμο περίπου 3 χιλιόμετρα πρίν την Σούγια. Απο το σημείο αυτό θα επιστρέψετε στην Σούγια με ταξί ή με άλλο τρόπο που θα έχετε προγραμματίσει. Απο την Σούγια μπορείτε να πάτε στην είσοδο του φαραγγιού με ταξί ή με το πρωινό λεωφορείο που πάει στα Χανιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα και για να το διασχίσετε θα σας πάρει περίπου 3 ώρες. Πανέμορφη διαδρομή δίπλα στα νερά του Αγιερηνιώτη ποταμού με σκιά στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω απο πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες. Στην έξοδο του φαραγγιού σας περιμένει μια καφετέρια για καφεδάκι ή ένα δροσιστικό χυμό. Δείτε πλάνα απο το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στα βίντεο που ακολουθούν. - See more at: http://www.chania-crete-greece.com/GR-faraggi-agias-irinis-sougia.html#sthash.1MtPJVRn.dpuf
Βίντεο 1 :  http://youtu.be/wHGdn6DszHk ,.-
Βίντεο 2 : http://youtu.be/-bZtmpz2OXY  ,.-
Βίντεο 3 : http://youtu.be/44KP6fEUn2M ,.-
Βίντεο 4 : http://youtu.be/fQr-cWjCxmw ,.-
Βίντεο 5 : http://youtu.be/Vq_yduSyqK8 ,.-
Δείτε πλάνα απο την πεζοπορία στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης που πραγματοποίησε ο πεζοπορικός όμιλος Ηρακλείου Κρήτης. (Έπειτα ακολουθούν πλάνα απο την συνέχιση της πεζοπορίας στο τμήμα του μονοπατιού Ε4: Σούγια-Λισσός.) - See more at:  http://www.chania-crete-greece.com/GR-faraggi-agias-irinis-sougia.html#sthash.1MtPJVRn.dpuf  .-
Βίντεο 6 : http://youtu.be/gYWxMIEtL24 ,.-


4 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΘΕΡΙΣΣΟΣ  ΣΤΑ  ΧΑΝΙΑ  ΚΡΗΤΗΣ  :
ΒΙΝΤΕΟ  :  http://youtu.be/8lpmJpRG8zM ,.
Video  2 :  http://youtu.be/0nrREJ0Q9Ik , .
Αυτή η εκδρομή ήταν μια έκπληξη για μας. Βρισκόμασταν ήδη στη μαγευτική Κρήτη. Απολαύσαμε τη μοναδική ομορφιά και ενέργεια της Παλαιόχωρας, αλλά είχε έρθει η στιγμή της επιστροφής στα Χανιά. Η ώρα του φαγητού περασμένη, αλλά είπαμε να ακολουθήσουμε την προτροπή περισσότερων των 2 ατόμων, να επισκεφτούμε το φαράγγι του Θερίσου.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΣΤΟ BLOG http://ixneytai.blogspot.gr/2013/11/b...
Βίντεο  : http://youtu.be/XIIQzLGNv5M ,.
Ολη η διαδρομή μέσα στο θερισσιανό φαράγγι .-
Το φαράγγι του Θερίσσου ή Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται κοντά στην πόλη των Χανίων και μπορείτε να το περάσετε και με αυτοκίνητο. Το κυρίως φαράγγι έχει μήκος έξι χιλιόμετρα. Οι κατακόρυφες επιβλητικές βραχοπλαγίες του και η πραγματικά οργιώδης του βλάστηση δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα χανιώτικα φαράγγια. Μια επίσκεψη σ' αυτό, έστω και με όχημα, και η ομορφιά του χωριού Θέρισσο, κτισμένου στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 580 μ. μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη.
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-hanion/faragi-therisou/#ixzz3CHb0zssP


Δεδομένα χάρτη©2014 Δεδομένα χάρτη Google
Δεδομένα χάρτη
©2014 Δεδομένα χάρτη Google
©2014 Δεδομένα χάρτη Google


Χάρτης
Δορυφόρος


Το χωριό      Το γνωστό -ηρωικό- χωριό Θέρισο ανήκει στην επαρχία Κυδωνίας και βρίσκεται κρυμμένο στις υπώρειες των Λευκών Ορέων (16 χλμ Ν από τα Χανιά, 113κατοίκους.). O χώρος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κρήτης, καθώς οι κάτοικοί του δεν έπαψαν να αντιμάχονται αμείλικτα τους Τούρκους που επανειλημμένα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν την ισχυρή αυτή θέση. Το 1866 το Θέρισο κάηκε από τον Μουσταφά Ναϊλή πασά και πολλοί κάτοικοι -μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Ελ. Βενιζέλου που καταγόταν από εδώ- κατέφυγαν στα Κύθηρα και την Πελοπόννησο. Μεγαλύτερη ιστορική σημασία απέκτησε το χωριό με τα γεγονότα του 1905, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι οπαδοί του κήρυξαν στο Θέρισο την επανάσταση ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς του πρίγκιπα Γεωργίου -τον οποίο είχαν επιβάλει οι μεγάλες δυνάμεις- προετοιμάζοντας έτσι την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Από το Θέρισο κατάγονταν οι αγωνιστές του 1821, αδελφοί Χάληδες.
5 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΓΙΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΡΚΑΔΙ) :
ΒΙΝΤΕΟ : http://youtu.be/noKE-u-M52g
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ..
Βίντεο  : http://youtu.be/5h3ey7A671A ,.-
Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι είναι εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία.
Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει "αγίασμα". Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.
Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της περιοχής. Το χωριό Πατσός Βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ. Γύρω του ευρίσκονται τα χωριά Καρίνες, Σπήλι και Γερακάρι. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση. Όλη η βλάστηση και οι καλλιέργειές του οφείλονται στις πολλές πηγές νερού που διαθέτει, ενώ τρέχει πολύ καλής ποιότητας νερό ολόκληρο το χρόνο.
Πηγή: Χριστόφορος Χειλαδάκης
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-rethymn%CE%BFy/faraggi-patsoy/#ixzz3CHbyBvjy


6 ~**   ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑ  ΑΓ.  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  και ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ :
~* Φαράγγι ΧΑ  Κρήτης  2014 διαδρομή : http://youtu.be/qGkzl7Dq3i0 ,
~ Φαράγγι ΧΑ στη  διαδρομή Άγιος Νικόλαος  Φοινικόδασος  ή Ιεράπετρα  Κρήτης 2014 : http://youtu.be/zDHhxhpA5KI  ,
Το νερό κατέβαινε από ψηλά, από τα βουνά της Θρυπτής, και σχημάτιζε ένα τεράστιο καταρράκτη... «του Μάστορα», 215 μέτρα ύψος, ο μεγαλύτερος στην Κρήτη. Το νερό χτυπούσε στα πλάγια του φαραγγιού και, από τη μια λιμνούλα στην άλλη, έφτανε ορμητικά στην έξοδο.
Βίντεο  : http://youtu.be/EqMp0-AiJ7A  ,.-
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανάγλυφου της περιοχής της Ιεράπετρας είναι το φαράγγι του Χα, δίπλα στο χωριό και τα μινωϊκά ερείπια της Βασιλικής. Θεωρείται ένα από τα αγριότερα φαράγγια της Ελλάδας, ένα σπάνιο μορφολογικό φαινόμενο της φύσης, που μόνο ένας ενδογενής παράγοντας, όπως ο τεκτονισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αυτός, λοιπόν, ο καρστικός σχηματισμός έχει δημιουργηθεί πάνω σε μεγάλο ενεργό ρήγμα σύμφωνα με γεωλόγους.
Η ονομασία του προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα και συναντάται κι σε άλλα φαράγγια (Χαυγάς, Χαυγούδι κλπ). Μια ενδιαφέρουσα παράδοση συνδέει την ονομασία του Χα με την ονομασία του χωριού «Γρας», τον σημερινό οικισμό Άγιο Στέφανο. Υπήρχε λένε στον Άγιο Στέφανο ένα κάστρο που οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταλάβουν. Μια γριά που περιφερόταν έξω από το κάστρο πολέμησε γενναία τους Σαρακηνούς με το σπαθί της, ώσπου εξαντλήθηκε. Την συνέλαβαν και την ρώτησαν που είναι η μυστική είσοδος για να κυριεύσουν το κάστρο. Η γριά τους οδήγησε σε μια υπόγεια σπηλιά και τους έδειξε τη θεοσκότεινη είσοδο. Οι Σαρακηνοί διέταξαν τη γριά να κατέβει πρώτη. Πιάνοντας τις πέτρες με τα δύο τις χέρια, κρεμάστηκε στο κενό και με αργό βήμα άρχισε να κατεβαίνει. Γλιστρούσε μα προσπαθούσε να κατέβει όσο το δυνατόν πιο κάτω. Την ακολούθησαν οι Σαρακηνοί. Όταν κατέβηκαν όλοι η γριά φώναξε, «Ξαναβγείτε εδά»! Ο τελευταίος ακούγοντας το μουγκρητό άφησε τα χέρια του και κατρακύλησε στο κενό παρασέρνοντας και όλους τους άλλους. Παρέσυρε και τη γριά η οποία άρχισε να γελά καθώς έβλεπε τον σκοπό της να εκπληρώνεται. Η τρύπα όμως δεν είχε πάτο και συγκοινωνούσε με μία άλλη που υπάρχει μέσα στη χαράδρα του Χα. Έτσι η άνθρωποι της περιοχής άκουσαν το «Χα, χα, χα» της γριάς να βγαίνει μέσα από το φαράγγι. Από τότε το φαράγγι πήρε το όνομα Χα. Μία άλλη παράδοση ερμηνεύει διαφορετικά την ιστορία της χαράδρας. Ένας βοσκός οδηγούσε ένα ζευγάρι βόδια από την Παχειά Άμμο στο αλώνι του. Την ώρα που περνούσαν τα βόδια μπροστά από το στόμα του φαραγγιού κουράστηκαν κ έκατσαν κατά γης. Ο βοσκός τότε άρχιζε να φωνάζει Χα…. Χα… ώστε να κάνει τα ζώα να σηκωθούν. Η φωνή του αντιλάλησε στο χάος του φαραγγιού, το «χα» ακούστηκε από χιλιάδες στόματα και οι κάτοικοι της περιοχής από τότε ονόμασαν το φαράγγι «Χα».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φαράγγι είναι ένας παρθένος βιότοπος ανέγγιχτος από τον άνθρωπο μιας και η διαμόρφωσή του απαγορεύει στον οποιοδήποτε να το γνωρίσει καλά, να το διασχίσει ή να το εκμεταλλευτεί. Οι πρώτοι που το διέσχισαν το 1987 είναι τρεις Θεσσαλονικείς ορειβάτες, έμπειροι και ριψοκίνδυνοι, ο Σταύρος Λαζαρίδης, ο Βλάσης Χατζηπαναγιώτου και ο Χρόνης Αματζίδης που χρειάστηκαν εφτά μέρες προσπαθειών. Σήμερα το φαράγγι είναι ασφαλισμένο και αποτελεί έναν παραδεισένιο προορισμό για canyoning. Το φαράγγι έχει περίπου 33 ραπέλ, το μεγαλύτερο έχει ύψος 35 μέτρα. Σε κάποια σημεία του είναι ιδιαίτερα στενό, με πλάτος λίγων μόλις εκατοστών, κάτι που το κάνει ιδιαίτερο. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού χύνεται ένας καταρράκτης ύψους 215 μέτρων, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του νερού του φαραγγιού αρκετά. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού. Ο καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας και βρίσκεται στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας.
Η είσοδος είναι πολύ στενή, περίπου τρία μέτρα, ενώ προς τα πάνω το άνοιγμα φαρδαίνει. Το πλάτος του σε πολλά σημεία είναι μόνο τριάντα εκατοστά και σε άλλα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται οι τεράστιοι τοίχοι του σε ύψος από 200 ως και 400 μέτρα. Πριν από την (κάτω) είσοδο, υπάρχει μια μικρή λίμνη, που σχηματίζεται από ένα μικρό καταρράκτη, που κι αυτός δημιουργείται από μια άλλη λίμνη ψηλότερα, όχι ορατή από τη βάση του φαραγγιού. Μπορεί κανείς να τη θαυμάσει αν σκαρφαλώσει προσεκτικά στα βράχια, αριστερά από το άνοιγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πετρώματα με τους παράλληλους έντονους χρωματισμούς τους. Στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετές τέτοιες λίμνες, που σχηματίζουν καταρράκτες, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τότε είναι και η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το φαράγγι και να κάνει canyoning. Πλησιάζοντας τη χαράδρα ο επισκέπτης κυριεύεται από δέος. Οι γκρίζοι βράχοι, κομμένοι σε τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα, υψώνονται μεγαλόπρεπα σκιάζοντας τη μικρή πεδιάδα που απλώνεται μπροστά τους.
Κοντά στο Χα υπάρχουν παλιοί πετρόχτιστοι νερόμυλοι που τώρα πια είναι ερειπωμένοι, μνημεία μιας άλλης εποχής. Ένας μύθος λέει πως στα έγκατα του χάους, στην καρδιά του Χα, είναι θαμμένο ένα άρμα χρυσό, που το σέρνουν αλόγατα χρυσά. Και είναι χρυσά τα σκοινιά του, διαμαντένια τα πλουμίδια του. Λαμπιρίζουν τόσο στον ήλιο που θα θαμπωθεί η Κρήτη όταν κάποιος τολμηρός Κρητικός βρει το χρυσό άρμα. Για να πάει κανείς ως εκεί που βρίσκεται πρέπει να δεθεί με σκοινιά και να γλιστρήσει στο βράχο.
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-lasithi%CE%BFy/faraggi-xa/#ixzz3CHcXqC9u

 

 

7 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ :

   VIDEO :  http://youtu.be/JcOE3LDvdA0 ,
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και απέχει από την ομώνυμη πρωτεύουσα 45 χιλιόμετρα. Πιθανότατα είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού καθώς με το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ' αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς.
Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.
Η κοιλάδα καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει στο βάθος το βράχινο φράγμα που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Μοναχίτι.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).

Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος , φτάνει τα 7,80 μ.
Το γεφύρι πρόσφατα έχει συντηρηθεί ενώ παράλληλα κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που θα φτάνει ως το χωριό.


8 ~**  ΤΟ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ   :
  Βίντεο  : http://youtu.be/JcOE3LDvdA0  ,.
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και απέχει από την ομώνυμη πρωτεύουσα 45 χιλιόμετρα. Πιθανότατα είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού καθώς με το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ' αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς.
Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.
Η κοιλάδα καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει στο βάθος το βράχινο φράγμα που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Μοναχίτι.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).
Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος , φτάνει τα 7,80 μ.
Το γεφύρι πρόσφατα έχει συντηρηθεί ενώ παράλληλα κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που θα φτάνει ως το χωριό.
faraggi_portitsas_first

O νομός Γρεβενών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους τον έχουν επισκεφθεί κι έχουν αναζητήσει τις ομορφιές του. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά σκαλίζουμε στο Google Earth την περιοχή μήπως και ανακαλύψουμε κάτι "καλό"... Κάπως έτσι λοιπόν έπεσε στην αντίληψή μας το φαράγγι της Πορτίτσας, το οποίο και επισκεφθήκαμε τον Ιούλιο του 2011. Το φαράγγι βρίσκεται στο χωριό Σπήλαιο και το συνθέτουν δύο τεράστιοι αντικρυστοί βράχινοι όγκοι, ύψους περίπου 150 μέτρων έκαστος, ίσως και περισσότερο. Η διαδρομή από τον οικισμό του Σπηλαίου μέχρι το φαράγγι γίνεται είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά της ώρας. Στην είσοδο, το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι, υποδέχεται τους επισκέπτες και δείχνει το δρόμο στα νερά του Περιβολιώτικου ρέματος, ώστε να διασχίσουν το φαράγγι και να ενωθούν στη συνέχεια με τα νερά του Σμιξιώτικου ρέματος που κατεβαίνουν από το Βορρά, και να δημιουργήσουν έτσι, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, τον Βενέτικο ποταμό... Όλα αυτά όμως ήταν η θεωρία καθώς μέχρι να φτάσουμε στο φαράγγι της Πορτίτσας και να το δούμε με τα μάτια μας, δεν γνωρίζαμε ότι πηγαίναμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας...

faraggi_portitsas_2 faraggi_portitsas_3 faraggi_portitsas_4 faraggi_portitsas_5

Όσοι είχαμε μία μικρή εικόνα της περιοχής, έστω κι από φωτογραφίες, αδημονούσαμε να φτάσει η μέρα της εξόρμησης στην οποία, κάθε μέλος της παρέας θα έπρεπε να φέρει "υποχρεωτικά" μαζί του και υπόδυση... παραλίας. Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για εξόρμηση της cyberότσαρκας, αλλά πέρα για πέρα συναρπαστικό, μιας που συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο και τα χιόνια και όχι τα δροσερά νερά ενός ποταμού. Οι θερμοκρασίες της εποχής ήταν υψηλές και όλοι μας ζηλεύαμε όσους βρίσκονταν σε τοποθεσίες που μπορούσαν να δοκιμάσουν τις καλοκαιρινές βουτιές. Η θέα καθώς πλησιάζουμε στο φαράγγι μοιάζει με χολυγουντιανό σκηνικό ταινίας εποχής και το γεφύρι που δεσπόζει ακριβώς μπροστά στην είσοδο, απογειώνει την ήδη εντυπωσιακή εικόνα της Πορτίτσας. Κάποια στιγμή ένα μέλος της παρέας ανέφερε ότι το μέρος, του θυμίζει στιγμιότυπο από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» και κάπου εκεί κοντά θα πρέπει να βρίσκεται και η Μόρντορ... Φτάσαμε λοιπόν στην είσοδο του φαραγγιού, ανεβήκαμε στο γεφύρι, και χωρίς να χάσουμε χρόνο, φορέσαμε τα παντελονάκια μας για να μπούμε στο ποτάμι.

faraggi_portitsas_6 faraggi_portitsas_8 faraggi_portitsas_7

faraggi_portitsas_25 faraggi_portitsas_20 faraggi_portitsas_13 faraggi_portitsas_18

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και τα νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του, φτάνουν σε τέτοιο ύψος, που σου επιτρέπουν (ανάλογα με την εποχή φυσικά) να το διασχίσεις άνετα. Στο μέσο του φαραγγιού όμως, εκεί όπου οι κάθετοι βράχοι πλησιάζουν αρκετά ο ένας τον άλλο, το νερό γίνεται ορμητικό και τα πράγματα δυσκολεύουν. Πέραν αυτού, ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι πέτρες που έχουν πέσει από το Κελί της Καλόγριας (το ένα από τα δύο της ευρύτερης περιοχής), ένα σπήλαιο, μέρος του οποίου κάποια στιγμή κατέρρευσε και ανέβασε τη στάθμη της κοίτης του ποταμού. Δεν είχαμε όμως τον χρόνο για να ψάξουμε πως θα το προσεγγίσουμε διότι από τις περιγραφές των κατοίκων του χωριού κι από αυτά που βλέπαμε, συμπεράναμε ότι πρόκειται για ένα μέρος που δύσκολα φτάνεις. Έτσι πήραμε την απόφαση τα διακόσια μέτρα που δεν διασχίσαμε να τα αφήσουμε για κάποια μελλοντική εξόρμηση όταν και θα μπούμε στο φαράγγι από την άλλη μεριά που τυπικά θεωρείται η έξοδός του.

faraggi_portitsas_24 faraggi_portitsas_16 faraggi_portitsas_38 faraggi_portitsas_30

faraggi_portitsas_19 faraggi_portitsas_36 faraggi_portitsas_29 faraggi_portitsas_34

Αν και βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού, η δροσιά μέσα στο φαράγγι έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να καθίσουμε περισσότερο απ’ ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει. Ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του μόλις για λίγα λεπτά το μεσημέρι και η σκιά των πελώριων βράχων σκεπάζει τα πάντα, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα. Οι βουτιές στα δροσερά νερά του ποταμού ήταν το καλύτερο επιδόρπιο για την εξόρμηση. Σε κάποια σημεία το νερό φτάνει κοντά στο ενάμισυ μέτρο και η ροή είναι τέτοια που σου επιτρέπει να κολυμπήσεις με σχετική ασφάλεια.

faraggi_portitsas_21 faraggi_portitsas_11 faraggi_portitsas_9

Δεν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες, τουλάχιστον στη Δυτική Μακεδονία, που να συγκρίνονται με την περιοχή της Πορτίτσας. Οι εικόνες που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις και όποιος εξορμήσει μέχρις εκεί (περίπου μία ώρα από τη βάση μας) θα συμφωνήσει μαζί μας. Γεφύρι Πορτίτσας και Φαράγγι Πορτίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής σχεδόν τριακόσια χρόνια. Το γεφύρι της Πορτίτσας, δικαιολογημένα είναι το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται. Κατασκευάστηκε το 1743, έχει συνολικό μήκος περίπου 35 μέτρα και το μέγιστο ύψος του πλησιάζει τα 8 μέτρα. Οι μαστόροι του, διάλεξαν το σημείο στην είσοδο του φαραγγιού, στο οποίο η κοίτη του Περιβολιώτικου ποταμού στενεύει, προκειμένου να σηκώσουν το γεφύρι και να αποτυπώσουν με αυτόν τον τρόπο διαχρονικά την τέχνη της εποχής τους.

faraggi_portitsas_14 faraggi_portitsas_28 faraggi_portitsas_10 faraggi_portitsas_17

faraggi_portitsas_15 faraggi_portitsas_32 faraggi_portitsas_26 faraggi_portitsas_22 faraggi_portitsas_12

Ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια του φαραγγιού της Πορτίτσας βρίσκεται το φαράγγι της Λιάτισσας το οποίο διαρρέεται από το Σμιξιώτικο ρέμα. Τα δύο φαράγγια συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο για ολόκληρη την περιοχή αλλά εμείς είχαμε ήδη καθυστερήσει αρκετά στην Πορτίτσα για να προλάβουμε να πάμε και στο δεύτερο φαράγγι, τους βράχους του οποίου ενώνει το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι της Λιάτισσας. Αφήσαμε λοιπόν ανοιχτό μέτωπο για την επόμενη εξόρμηση...

faraggi_portitsas_23 faraggi_portitsas_35 faraggi_portitsas_33 faraggi_portitsas_27

faraggi_portitsas_31 xartis_faraggi_portitsas faraggi_portitsas_37

Ο νομός Γρεβενών σύμφωνα με την οικονομική αντίληψη της εποχής μας, που έχει ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα, θεωρείται ένας από τους φτωχότερους νομούς στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Δεν έχουν την ίδια άποψη όμως όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τις ξεχωριστές γωνιές του, τις γνωστές και άγνωστες πτυχές του, τις απαράμιλλες τοποθεσίες του και τους ανθρώπους του. Ο νομός Γρεβενών βρίσκεται δίπλα μας, είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της πατρίδας μας και το μόνο που απομένει σε μας είναι να τον ανακαλύψουμε...
Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, pitbull, rg, antonis, nio, petros, garavelas
 
9 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ  :
Στείρι Βοιωτίας Φαράγγι Κλεισούρας by viotiashop.gr 2011 ,
Βίντεο  :  http://youtu.be/yXSxyt-X9t8 ,.-
Το φαράγγι της Κλεισούρας. Ένα φαράγγι βατό, το μήκος του είναι περίπου 6 χλμ. με απότομες βραχώδεις πλαγιές, αλλά σχετικά εύκολο και ευχάριστο για πεζοπορία που, από την αρχαιότητα μέχρι στην δεκαετία του 1950, ήταν ο κυριότερος δρόμος επικοινωνίας των Στειριωτών και της μονής του Οσίου Λουκά με τον Κορινθιακό κόλπο. Στην είσοδο του φαραγγιού της Κλεισούρας από την μεριά του Στειρίου υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του Λεόντιου με δύο τόξα, πιθανώς βυζαντινής εποχής, κατασκευασμένο από κάποιον Λεόντιο, μοναχό του Οσίου Λουκά.

10 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΚΙΝΑ ΠΑΤΕΡΆ και  Καταρράκτες :
Video :  http://youtu.be/Vnsw-dUupro  ,.
Φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" - Νομός Μεσσηνίας
23 Μάιος 2009.
7764409
 
Πάμε μία βόλτα μέχρι την Πελοπόννησο αυτή την φορά, στο πανέμορφο φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" και τους καταρράκτες του.
Για την συγκεκριμένη διαδικτυακή περιήγηση, δεν εξόρμησε κάποια ομάδα της cyberότσαρκας στην φύση, απλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του τόπου μας, ένας ντόπιος, ο κύριος Ηλίας. Στον νομό Μεσσηνίας, βρίσκεται το χωριό Βάλτα Τριφυλίας, από το οποίο ξεκινάει η διαδρομή για το φαράγγι με τις άγριες ομορφιές.

18458657 dsc04597 dsc04766
 
Δυστυχώς το φαράγγι στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν είναι ακόμα επισκέψιμο καθώς θα πρέπει να γίνει διάνοιξη μονοπατιών, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν σε αυτό. Παρόλα αυτά μπορούμε να επισκεφθούμε τον καταρράκτη που δημιουργείται στο σημείο που τελειώνει το φαράγγι, καθώς και τα φυσικά μπαλκόνια που υπάρχουν προκειμένου να δούμε το φαράγγι από ψηλά. Εκεί υπάρχει και μία από τις εισόδους του φαραγγιού προκειμένου να κατεβούμε μέχρι σε ένα σημείο.
 
valta_messhnias _
 
Για να επισκεφθούμε τον καταρράκτη μπορούμε να ακολουθήσουμε την κίτρινη - μπλε διαδρομή. Από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών στρίβουμε στον δρόμο προς Βάλτα (κίτρινη διαδρομή), ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Μετά από 6 χλμ περίπου συναντάμε σχετική πινακίδα '' προς καταρράκτη'' και ακολουθούμε την κατεύθυνση μέσα από τον χωματόδρομο (μπλε διαδρομή), ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση. Στο τέλος του φτάνουμε στο σημείο που έχει γίνει διάνοιξη μονοπατιού ανάμεσα στα δέντρα και ακολουθώντας το φτάνουμε στον προορισμό μας. Εναλλακτικά για όσους βρίσκονται ήδη στην Βάλτα ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, και 2 χλμ μετά το νεκροταφείο συναντάτε την πινακίδα που προαναφέραμε.
 
dsc04740 dsc04733 dsc04779 dsc04765

Για να θαυμάσουμε το φαράγγι από ψηλά και να περπατήσουμε μέχρι κάποιο σημείο μέσα σε αυτό, αρκεί να ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών (κίτρινη - πορτοκαλί διαδρομή), χωρίς να στρίψουμε προς τον καταρράκτη, και αφού φτάσουμε έξω από την Βάλτα ακολουθούμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά μετά το νεκροταφείο, ακριβώς πριν το παλιό γεφύρι. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο μετά από μικρή απόσταση θα φτάσουμε ακριβώς πάνω από το φαράγγι και δίπλα ''στης γριάς την τρύπα''. Εκεί βρίσκεται και μία από τις εισόδους του φαραγγιού. Για όσους βρίσκονται στο χωριό ακολουθήστε την προηγούμενη διαδρομή για τον καταρράκτη, απλά μετά το παλιό γεφύρι στρίψτε αμέσως αριστερά. Εννοείται ότι οι διαδρομές αυτές προσφέρονται και για πεζοπορία.
 
dsc04582 dsc04592 dsc04577
 
Το όνομα του φαραγγιού οφείλεται στα μεγάλα κόκκινα βράχια που το χαρακτηρίζουν. Το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι καταλήγει στην παραλία του Λαγκούβαρδου και είναι η ένωση τριών διαφορετικών ποταμών που συναντιούνται ακριβώς δίπλα στο χωριό.
 
dsc04793 dsc04776
 
Όσον αφορά την ''τρύπα της γριάς'' πρόκειται για σπηλιά με δύο εισόδους που βρίσκεται στην άκρη του βράχου πάνω από το φαράγγι.
 
dsc04783 dsc04791
 
Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έμενε εκεί μια γερόντισσα, η οποία έκρυβε Αρματολούς στην σπηλιά. Οι Τούρκοι αφού την συνέλαβαν και την βασάνισαν τους αποκάλυψε το γεγονός και έτσι, αφού έφραξαν την μία είσοδο της σπηλιάς με βράχο, κατάφεραν να τους εξοντώσουν.
 
Ευχαριστούμε τον κύριο Ηλία για το ενδιαφέρον του και τον συγχαίρουμε ταυτόχρονα για τις προσπάθειες του να αναδείξει τον τόπο που αγαπάει. Μπορεί για εμάς τα μέρη να μοιάζουν μακρινά λόγω της χιλιομετρικής απόστασης αλλά στο χέρι μας είναι τα φέρουμε όλα κοντά μέσω του διαδικτύου. Περιμένουμε και από άλλους επισκέπτες της σελίδας μας, από όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τα μυστικά του κάθε τόπου!

11 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΤΑΦΥΚΙΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/N-AYPKanAYs  ,
Φαράγγι Καταφύκι
    Αξιόλογος τόπος για επίσκεψη και πεζοπορία, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες είναι το φαράγγι του Καταφυκιού, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους μέσα από μια όμορφη διαδρομή. Το αυτοκίνητο (από την πλευρά της Ερμιόνης) φτάνει έως την αρχή του φαραγγιού και η διαδρομή με τα πόδια είναι περίπου μισή ώρα. Διασχίζοντας το φαράγγι θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που στέκει εκεί από το 1740 για να «κρατά μακριά τα κακά πνεύματα» σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Αρχικά το μονοπάτι είναι φαρδύ, μέχρι να περάσετε μια στενή γέφυρα. Αμέσως μετά στενεύει καθώς μπαίνει στον πυκνό πευκώνα, αλλά παραμένει ευδιάκριτο μέχρι το τέλος της διαδρομής. Έπειτα από περίπου 30΄ από τον Άγιο Νικόλαο το μονοπάτι γίνεται βατός χωματόδρομος που οδηγεί λίγο πριν το χωριό Φούρνοι, σε μια πηγή με τρεχούμενο νερό τα «Παπούλια».

12 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/Y_DPeXyzzNY , και 2.- http://youtu.be/6oOpGwMiqaU ,.
Οι Φίλοι Βουνού και Θάλασσας έκαναν μια ωραία πεζοπορία κοντά στο Ηράκλειο στο πανέμορφο φαράαγγι του Αποσελέμη. Κυριακή 22 - 9 - 2010
Το φαράγγι του Αποσελέμη, Ηράκλειο
Το φαράγγι του Αποσελέμη το συναντάμε στο χωριό Αγριανά (ή Αντριανά όπως το λένε οι Λασιθιώτες κάτοικοί του των οποίων υπήρξε πάντα μετόχι) Πεδιάδος Ηρακλείου πάνω από τη Χερσόνησο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεωλογικά φαράγγι σε όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου.
Το διασχίζει ο ποταμός Αποσελέμης που στο σημείο που δημιουργείται το φαράγγι έχει νερό μονάχα μετά από έντονες βροχοπτώσεις ενώ λίγο ψηλότερα το ποτάμι στην κοιλάδα που σχηματίζουν τα χωριά Αβδού και Ποταμιές έχει νερό όλους τους υγρούς μήνες λόγων των Φυλλιτών Χαλαζιτών που είναι το πέτρωμα της περιοχής.
Παρά το τεράστιο για τα δεδομένα της βόρειας Κρήτης μέγεθός του το φαράγγι και παρά το ότι είναι πολύ κοντά στο Ηράκλειο και εύκολα προσβάσιμο, παραμένει σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Το φαράγγι του Αποσελέμη σχηματίζει σε όλη τη διαδρομή του απίστευτα όμορφα κι επιβλητικά κάθετα τοιχώματα ύψους μέχρι και 200 μέτρων και αρκετές βραχοσκεπές. Παρά το άγριο των τοιχωμάτων του η κοίτη είναι αρκετά ομαλή σε όλη τη διαδρομή χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χερσονήσου έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι κατά μήκος της κοίτης που κάνει το περπάτημα απολαυστικό. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί χώροι αναψυχής με ξύλινα παγκάκια στην αρχή αλλά και στο τέλος του μονοπατιού.
Το σημαντικό αυτό οικοσύστημα αποτελεί καταφύγιο για υδρόβια αλλά και αρπακτικά πουλιά και βατράχια ενώ η πραγματική έκπληξη που κρύβει μέσα του είναι το παραποτάμιο δάσος ιδίως στο ανώτερο τμήμα του. Το μεικτό αυτό δάσος αποτελείται από χαρακτηριστικά παλιά δέντρα με τεράστιους κορμούς, πραγματικά μνημεία της φύσης. Υπάρχουν πλατάνια, αζίλακες, πρίνοι, λιοπρίνια, χαρουπιές, αγριελιές, λυγαριές, σφάκες, αστύρακες, τραμιθιές και άλλα… Το μονοπάτι σε αρκετά σημεία πραγματικά είναι κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος.
Λίγο πριν τη νότια είσοδό του στην περιοχή Ξεροκαμάρες υπάρχει στο ποτάμι ένα πέτρινο παλιό γεφύρι από τα πλέον άγνωστα που κρύβει η κρητική ύπαιθρος και μερικά ασβεστοκάμινα. Η πιο εύκολη πλευρά όμως για την πρόσβαση στο φαράγγι είναι η βόρεια. Υπάρχει ένας χωματόδρομος που φεύγει από τη γέφυρα του παλιού εθνικού στο σημείο του Αποσελέμη. Ακολουθώντας αυτό το χωματόδρομο περνάμε από το γραφικό κι ερειπωμένο σήμερα μετόχι του Πλεύρη που υπήρξε κι αυτό μετόχι Λασιθιωτών, συνεχίζουμε κάτω από τη γέφυρα της νέας εθνικής οδού ώσπου φτάνουμε στο κιόσκι ακριβώς εκεί που αρχίζει το μονοπάτι. Η διάσχιση του φαραγγιού απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες.
Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-iraklei%CE%BFy/faraggi-aposelemi/#ixzz3CHgT7juA .-

13 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΕΡΒΙΩΝ :
Βίντεο : http://youtu.be/XvC_onkvtTI  ,   Βίντεο 2 : http://youtu.be/4-oDUag2MCU  ,.-
SAMSUNG DIGITAL CAMERA 
Περιήγηση στο εντυπωσιακό Φαράγγι Σερβίων! ( Video 14′ Live-Avles.tv)
Νότια της πόλης των Σερβίων, εκβάλλει το ρέμα «Πλατανούλα» και σχηματίζει μικρό, αλλά αξιόλογο φαράγγι, με εντυπωσιακές βραχώδεις εξάρσεις στα πρανή του. Η βλάστηση είναι περιορισμένη, διαθέτοντας μικρές ομάδες σκληρόφυλλων θάμνων πρίνου και οξύκεδου, καθώς και φυλλοβόλων θάμνων γαύρου, οστριάς και χασμόφυτων. Στο λόφο, δεξιά του φαραγγιού, υπάρχουν τα ερείπια βυζαντινού κάστρου, που έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος καλυφθεί με τεχνητό δάσος τραχείας πεύκης. Ένα μονοπάτι ξεκινά από τη νότια παρυφή των Σερβίων, μπαίνει στο δεξιό πρανές του φαραγγιού, το διασχίζει και βγαίνει στο νοτιότερο σημείο του φαραγγιού. Από εκεί μπορεί κανείς να επιστρέψει πάλι από πλακόστρωτο μονοπάτι, διαμέσου του κάστρου και του λόφου με το δάσος, έχοντας μία πανοραμική εικόνα των Σερβίων και της κοιλάδας του Αλιάκμονα.
Το μήκος του φαραγγιού πλησιάζει τα 3χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος του υπερβαίνει τα 200 μέτρα. Η είσοδος είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, μια παλιά βυζαντινή βασιλική εκκλησία του 15ου αιώνα.
Οι εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, η χλωρίδα και η πανίδα, καθώς και τα ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα βράχια, συνθέτουν μια μοναδική αγριότητα και μεγαλοπρέπεια, καθιστώντας το φαράγγι των Σερβίων ένα από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.
Θρύλοι και παραδόσεις ξεπηδούν από το άγριο τοπίο του Μεγάλου Φαραγγιού: «Όσοι το διασχίσουν γίνονται πιο όμορφοι και πιο γοητευτικοί», λέει η παράδοση. Επίσης επιβάλλεται να το περάσουν οι ερωτευμένοι, για να πάρουν θετική απάντηση στην πρόταση γάμου που θα κάνουν στο ταίρι τους, όπως συνέβη με το Βασιλιά της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ και τη Σερβιώτισσα Βασίλισσα και Μοναχή Θεοδώρα, το 1230 μ.Χ.

14 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/vLd_dvSoe3w ,.-
Πεζοπορία κατά μήκος του Λούσιου ποταμού στο κομμάτι Ασκληπείο - γεφύρι Καρύταινας.
Βίντεο  2  , : http://youtu.be/8gQe2j83-7g ,.-
Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του.
Ο ομώνυμος ποταμός που διασχίζει το φαράγγι, οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με την μυθολογία και τις αναφορές του περιηγητή Παυσανία, στο ότι ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Αργότερα ο ποταμός μετονομάστηκε Γορτύνιος, από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας. Ο Παυσανίας θεωρούσε μάλιστα το Λούσιο ως τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου.
Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού είναι τα στενά της Καρκαλούς, το σημείο που ενώνονται τα δύο ρεύματα του ποταμού. Η διαδρομή του γίνεται μέσα από ιτιές, λεύκες και λυγαριές.
Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό, 2.5 χιλ. ΒΔ της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα και διασχίζει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Στη διαδρομή του ποτίζει καλλιεργημένες εκτάσεις, σχηματίζει καταρράκτες και δίνει ζωή στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Το φαράγγι έχει άγρια και παρθένα ομορφιά με οργιαστική και πλούσια βλάστηση που συνδυάζεται ιδανικά με την αγριάδα των κοφτών γκρίζων και απότομων βράχων. Είναι γεμάτο από αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη και σε πολλά σημεία από κυπαρίσσια. Οι πλαγιές του είναι γεμάτες από πουρνάρια, γαύρους, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, κουτσουπιές, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, μυρτιές, φυλλίκια, ράμνους, οστρυές, κλήθρες, φτελιές, σορβιές και διάφορα αναρριχητικά φυτά. Ιδιαίτερα την άνοιξη η πλούσια χλωρίδα δίνει ένα πλούτο χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων σαγηνεύοτας τον επισκέπτη. Τις ανατολικές πλαγιές του και μερικές βορινές σκεπάζουν έλατα που αποτελούν απολήξεις των δασών του Μαινάλου.
Η πανίδα του φαραγγιού είναι πλουσιότατη. Δυτικά των στενών της Καρκαλούς υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών, όπως ο πετροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας και ο θαμνοψάλτης, καθώς και ερπετά όπως σαύρες και σπιτόφιδα. Στις ομαλότερες περιοχές συχνάζουν κουνάβια, σαϊτες, δεντρογαλιές, οχιές, ξεφτέρια, νυφίτσες, κοράκια, αγριοπερίστερα, βλαχοκιρκινέζια και κάργιες. Στο ποτάμι υπάρχουν βίδρες, που δεν βρίσκουν αρκετά ψάρια, αλλά αρκούνται στα άφθονα καβούρια, όπως και νερόφιδα που κυνηγούν γυρίνους. Στη λεγόμενη άγρια ζώνη υπάρχουν ζώα που αναζητούν καταφύγιο και πουλιά που έρχονται για τροφή. Επίσης, οι συνθήκες του φαραγγιού ευνοούν τις νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές και τα εγκαταλελειμένα μοναστηριακά κτίσματα.
Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, το φαράγγι είναι γεμάτο από μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, εκκλησιές, ασκηταριά, ερημητήρια, παλιά γεφύρια και εγκαταλειμένους μύλους. Στο φαράγγι βρίσκονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου και ο ΄Αγιος Ανδρέας Γόρτυνος.
Σήμερα φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος υψηλής οικολογικής προστασίας. Για την ανάδειξη και τη διάσωση της εγχώριας παραδοσιακής βιοτεχνίας που βασιζόταν στην υδροκίνηση λειτουργεί ένα μοναδικό μουσείο, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στον Αϊ Γιάννη της Δημητσάνας. Για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, τα παλιά μονοπάτια στην περιοχή του φαραγγιού έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διάβαση στους οδοιπόρους, όπως και την προσπέλαση των αξιοθεάτων.
Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η περιοχή είναι σήμερα πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και πεζοπόρων. Οι διαδρομές μέσα από τα αναπλασμένα μονοπάτια καταλήγουν στην Αρχαία Γόρτυνα, κοντά στο χωριό Ελληνικό, που συμπληρώνει τα αξιοθέατα της περιοχής. Η διάσχισή του φαραγγιού μπορεί να ξεκινήσει από τη Δημητσάνα, το κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό και την Αρχαία Γόρτυνα. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου, και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου).
Ο Λούσιος, εκτός από την πεζοπορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα ξεκινούν από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή του ποταμού με τον Αλφειό, και άλλες διανύουν τον τελευταίο, προσελκύοντας πολλούς λάτρεις του είδους για αξέχαστες εμπειρίες σε μια φύση μαγευτική και παρθένα.
Με το αυτοκίνητο ακολουθείτε το δρόμο έξω από Δημητσάνα και αμέσως έξω από το χωριό, μετά τον Άγιο Νικόλαο, στη Θέση Αεράκι, συναντάτε αριστερά το δρόμο που κατεβαίνει στο φαράγγι. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στη Μονή Προδρόμου και στην Αρχαία Γόρτυνα. 'Ύστερα από δέκα χιλιόμετρα περίπου, θα συναντήσετε τη διασταύρωση, που δεξιά οδηγεί στη μονή. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως και συνεχίζετε με τα πόδια για το μοναστήρι, μια απόσταση δέκα λεπτών. Αφού επισκεφθείτε τη μονή, θα πάρετε το μονοπάτι που κατεβαίνει στον Λούσιο και οδηγεί στο Κρυφό Σχολειό (Παλαιά Μονή Φιλοσόφου), που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά (περίπου 45' με στάσεις). Προσέξτε να ακολουθήσετε το δεξί σκέλος της δυσδιάκριτης διασταύρωσης που υπάρχει στην αρχή της διαδρομής, αμέσως κάτω από τη Μονή Προδρόμου. Μέσα από το μονοπάτι με την εντυπωσιακή βλάστηση θα κατεβείτε στον ποταμό. Στο παλιό γεφυράκι θα αισθανθείτε το δέος που προκαλούν τα ορμητικά νερά του Λούσιου καθώς σχίζουν τις απότομες ορθοπλαγιές.
Στο Κρυφό Σχολειό, χτισμένο στον απόκρημνο βράχο της Μονόπορης, θα αισθανθείτε μοναδικά. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, παίρνοντας το ανηφορικό και απόκρημνο μονοπάτι (10' περίπου). Στη Νέα Μονή Φιλοσόφου μπορείτε επίσης να φτάσετε και με το αυτοκίνητο. Από το Κρυφό Σχολειό και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου επιστρέφετε πάλι με τα πόδια στη Μονή Προδρόμου. Με το αυτοκίνητο, θα κατεβείτε προς το ποτάμι, όπου βρίσκονται η Αρχαία Γόρτυνα και ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο δρόμος περνάει από το στενό γεφυράκι του Κόκκορη και συνεχίζει προς τη Νέα και Παλαιά Μονή Καλαμίου, χτισμένες επίσης στις όχθες του Λούσιου. Η επιστροφή στη Στεμνίτσα γίνεται από τον ίδιο αμαξιτό δρόμο. Λόγω του απόκρημνου του εδάφους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση.

15~*  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΡΙΧΤΗ  ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/KaI59MaofGM ,.- 2.- http://youtu.be/qeP1VZCbHAM ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου περπάτησε την Κυριακή 9 Iουνίου 2013 στο όμορφο φαράγγι του "Ρίχτη" στα Έξω Μουλινά Σητείας.

16~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ :
Video  :  http://youtu.be/KPSDrnODFQw ,

17 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΒΑΛΤΑΣ  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/NaTyXJqtXWA , .-

18 ~* ΦΑΡΑΓΓΙ  και  ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ  ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/UIuPimHWH7o  , .-και  2.- http://youtu.be/k0xY581A6G8
αξίζει να κατεβείς και να ανεβείς .....τον κατηφωρικό και ανηφωρικό στην επιστροφή κακοτραχηλο σε πολλα σημεια  χοματοδρομο ...εστω και με τα ποδια .( με αμαξι να χεις καλα φρενα....και στην αναβαση προσοχη στα δυσκολα σημεια μπορει να κολανε οι τροχοι)
Το τι θα δεις ....θα σε αποζημιωσει.......στα μεγιστα...
Προτεινεται να σαι εκει νωρις για να μπορεσεις να τα δεις...ΟΛΑ
3.- Βίντεο : http://youtu.be/M5JD_bGPtHw ,.-
~* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΝΕΔΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ. VIDEO CLIPS FROM OUR VISIT TO NEDA'S WATERFALLS. NEDA, MESSINIA.
YOU MAY READ A RELATED ARTICLE HERE. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://travel.in2life.gr/article_trav... .-

19 ~** ΦΑΡΑΓΓΙΑ και  ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΟΛΥΜΠΟΥ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/OprhSQAzg84  ,.-

20 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΡΙΝΤΟΜΟΥ -ΠΑΝΑΓΙΑ  ΚΟΨΟΔΕΜΑΤΟΥΣΑ :
Βίντεο  : http://youtu.be/wyDF9H17HKw ,.

21 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑΛΑΡΗΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/2xnkgZ9SRbE ,.

22~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΔΑΡΙ ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ -ΚΑΣΤΟΡΙ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/3zU60hoVEcU

23 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΥΡΟΥ -ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ -και ΜΟΥΖΙΑ Έξω  ΜΑΝΗΣ  :
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/LrX51ar7K3g ,.και 2.-  http://youtu.be/2yDNVRuh_rM , .-

24~** ΦΑΡΑΓΓΙ  πολυλιμνίου και  ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΥΛΙΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : 1.-  http://youtu.be/2xgFWdWeoks , .- και 2.-  http://youtu.be/pJIHfbzhaX4
Στον Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες. Ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Το πλήθος των λιμνών δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν και μέρη αξιόλογα χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα καθώς ο τοπικός δρόμος τους βγάζει δίπλα από άλλες λίμνες.
Η πρόσβαση ( http://www.athinorama.gr/travel/artic... )στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται μεταξύ Πύλου και Μεσσήνης. Στο ενδιάμεσο και πιο συγκεκριμένα στην κοινότητα Καζάρμα υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στην κοινότητα Χαραυγή και στον τελικό προορισμό του Πολυλιμνίου.

25~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΟΝΤΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/a94BY6_-d-E ,.- http://youtu.be/eg9AzczW79o ,

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΝΕΜΟΥΤΑΣ  ΦΟΛΟΗΣ και  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ στο ΑΝΤΡΩΝΙ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eEkH6gSL8rQ ,.-και  2.-  http://youtu.be/eg9AzczW79o ,.-
Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νεοσύστατου συλλόγου προστασίας της φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς Φολόης και Ερυμάνθου με την επωνυμία «ΩΛΟΝΟΣ», αποτελούμενα από τον πρόεδρο κ. Ηλία Τουτούνη, από τον Β΄ αντιπρόεδρο κ. Κώστα Παπαντωνόπουλο, από τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Σιακκουλή, από το μέλος την δ. Αντωνοπούλου Ρόη και από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φολόης κ. Αποστόλη Κωστόπουλο, επεσκέφθησαν τους καταρράκτες, τους νερόμυλους τις εκκλησίες και τις παραδοσιακές βρύσες της Νεμούτας.

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ :
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/HSYPMGLFWnE ,.-και   2.- http://youtu.be/51L1IaD2Yp8 ,.-
Γιατί εμείς οι "φαραγγάδες" έτσι γουστάρουμε, να βουτάμε, να "τρώμε" σφαλιάρες από το νερό στους καταρράκτες, να ερωτευόμαστε στα ρελέ, να μιλάμε με τα πνεύματα των φαραγγιών......
Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του σεμιναρίου 2013 .-

27~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΚΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/CJQT7W-lrXE ,.-
Το βίντεο-κλιπ αποτελείται από φωτογραφίες του φαραγγιού της Γκούρας στη Γορτυνία και τη δραστηριότητα του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" που κάνει προσπάθειες για την αξιοποίηση του. Βλέποντας το βίντεο-κλιπ κάνουμε μια νοητή πεζοπορία από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος μέχρι τη συμβολή του φαραγγιού της Γκούρας με το ποταμό Τουθόα.

28~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΕΝΙΠΠΕΑ  ΛΙΤΟΧΩΡΙ  ΟΛΥΜΠΟΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/ocP3Ibp_pMY ,.-
Η παλιά Μονή του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στον Όλυμπο σε υψόμετρο 900 και απέχει από το Λιτόχωρο 18χλμ. Είναι κτισμένη σε μια φυσική οχυρή θέση ανάμεσα σε δυο μικρά ρέματα που δένουν στο ρέμα του Ενιππέα . Ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα

29~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΓΟΥΜΕΡΟΥ  Ν. ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/gMoTnOB5zHA ,.-
Το Γούμερο είναι ένα χωριό του νομού Ηλείας. Αποτελέί το μοναδικό οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Γουμέρου του δήμο Ωλένης και έχει με βάση την απογραφή του 2001 1.059 κατοίκους.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - -- -
Η πιο ταξιδιάρικη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης σε ατέλειωτες εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Αμυράς και η Ρένια Τσιτσιμπίκου αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές σε λίμνες, φαράγγια, ποτάμια, βουνά και άγνωστες γωνιές της χώρα μας και το πλατό της εκπομπής πλημμυρίζει με εικόνες μαγικές, με ήχους παραδοσιακούς, με παραδοσιακά προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα, με μοναδικά στιγμιότυπα και πληροφορίες για τα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και με ιστορίες από τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου.
Παρουσίαση: Γιώργος Αμυράς, Ρένια Τσιτσιμπίκου
Διεύθυνση Σύνταξης: Γιώργος Φρίμης
Αρχισυνταξία: Στάθης Κουσουνής
Δ/νση Παραγωγής: Διονύσης Ζουρμπάνος, Κορίνα Βρυσοπούλου
Επιμέλεια Εκπομπής: Δήμος Παυλόπουλος
Επεξεργασία πληροφοριών - Αυτοματισμός Γραφικών: Μάνος Καντζός
Γραφικά: Λευτέρης Βουρλιώτης
Δημοσιογραφική ομάδα: Μακεδονία Κουτσουμπέλη, Γιάννα Αναστασιάδου, Ολυμπία Σαββίδου, Αλέξης Καπλάνης, Όλια Ιωάννου, Θύμιος Κάκος, Μαρίνα Τζόκα, Μαρία -- Κάντια Χαρδαλιά, Βαρβάρα Γιαννούση, Χριστίνα Λαϊνοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζανής
Σκηνογράφος: Βασίλης Τσιρογιάννης
Μουσική Σήματος: Γιώργος Στράγκας
http://www.ert.gr/menoumellada/

30~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΠΗΝΕΙΟΥ Ν ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/pmZqBW3fCYE ,.-
Οδοιπορικό στο Φαράγγι του Πηνειού της Ηλείας
Ο Πηνειός ποταμός έχει τις πηγές του στη Βερβινή, τη σημερινή Κρυόβρυση και για αυτό ονομάζεται τοπικά και Βερβιναίικο ποτάμι. Ό άνω Πηνειός, γνωστός και ως Ξενιάς, κατεβαίνει προς τα Καλύβια της Βερβινής, όπου ο μισός πέφτει και χάνεται στη Διακότρυπα, ενώ ο άλλο μισός συνεχίζει μέχρι το Διπόταμο και εκεί ενώνεται με το ποτάμι της Κερέσοβας. Περνάει ανάμεσα από τα βουνά Γερακάρη και Κακοταροβούνι και κατευθύνεται προς το χωριό Κακοτάρι. Εμείς, το λέμε τοπικά Κακοταραίικο ποτάμι.

31 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ  ΑΩΟΥ  ΠΟΤΑΜΟΥ  ΚΟΝΙΤΣΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/wasynjiszhg  ,, .-
Στο βίντεο αυτό θα δείτε πλάνα από το Φαράγγι του Αώου ποταμού στην Κόνιτσα!
Θα δείτε τα πελώρια βράχια που σχηματίζουν το φαράγγι, και τον Αώο ποταμό ο οποίος κυλάει ήρεμα μέσα από αυτά!
Θα δείτε ντόπιους οι οποίοι κολυμπάνε μέσα στο ποτάμι και φυσικά σε μακρινό πλάνο θα δείτε τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Στομίου η οποία βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του ποταμού! Απολαύστε τις ομορφιές της επαρχίας Κόνιτσας. (konitsa-epirus.blogspot.com).-

32 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ  και  ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/7fuy_CuD7Cw .  και 
Στο βίντεο αυτό θα δείτε το πρώτο μέρος με πλάνα από έναν περίπατο που πραγματοποιήθηκε μέσα στον πυρήνα της χαράδρας του Βίκου - Αώου, και παράλληλα με την κοίτη και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.
Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές της περιοχής της επαρχίας Κόνιτσας. Ο περιπατητής διασχίζει το δασικό μονοπάτι μέσα στην καταπράσινη φύση και δίπλα στα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης, του ποταμού Βοϊδομάτη.
Θα ακούσετε τα ορμητικά νερά του ποταμού, θα θαυμάσετε όμορφες εικόνες από το καταπράσινο τοπίο της περιοχής, καθώς επίσης και το κελάηδισμα των πτηνών που ζούνε μέσα στον πυρήνα της Χαράδρας του Βίκου - Αώου. (konitsa-epirus.blogspot.com)

33~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΙΚΟΥ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/hY8cTy_BF0E ,.- και 2.-   http://youtu.be/CCG6KPqQaA4 ,.-
Η διάσχιση του φαραγγιού από το Μονοδένδρι στον οικισμό Βίκος έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων στις 26/6/2011
Βίντεο :3.-  http://youtu.be/1Z7adrQkYuw ,
Η διαδρομή απο το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, προς στις σπηλιές των ασκητών που βρίσκονταν πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. A part of the Vikos trail.Chrisnicolopoulos@hotmail.com
Βίντεο : http://youtu.be/EAVvCC2JSYw , .
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟΝΙΑΒΙΣΤΑΣ Η ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ / ΚΛΕΙΔΟΝΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
The bridge of Klidoniavistas or Voidomati (1853) / village: Klidonia, district: Konitsa, NW GREECE .

34 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΙΛΑΔΑ  ΤΕΜΠΩΝ :

35 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ και ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ   :
Βίντεο  : http://youtu.be/S35cfpg4TpY  ,.-

36 ~**    ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΡΟΥΒΑ  :
Βίντεο : http://youtu.be/C2mSX3P7jKU ,-
Λίγες μέρες μετά από χιονόπτωση - Sunny days after snowfall
www.exploringcrete.blogspot.com

37 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΣΦΑΚΙΑΝΟ  :
Βίντεο : http://youtu.be/1PzPciMzuFc  ,.-
Οι Φίλοι Βουνού και Θάλασσας ,Ηράκλειο Κρήτης ,με αρχηγό το Νίκο Κονταξάκη , πραγματοποίησαν πεζοπορία ξεκινώντας από το οροπέδιο Ασκύφου και περνώντας από τα οροπέδια Τάυρης και Νιάτο αντίστοιχα κετέληξαν στη Χώρα Σφακίων.

38~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΙΜΠΡΟΥ -  ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ  : 
Βίντεο  : http://youtu.be/I2psWQzeBw4
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Ηρακλείου την Κυριακή 12 Ιουλίου πραγματοποίησε πεζοπορία στα Σφακιά. Πεζοπορία στο φαράγγι της Ί μπρου και μπάνιο στο Φραγκοκάστελλο.

39 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  -  ΚΟΥΝΑΒΙΑΝΟ :
Βίντεο  : http://youtu.be/nA9j9WZ2fMA , .-

40 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΠΑΤΣΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/SDmDxnmfNEQ , .-
Το φαράγγι της Πατσού (Αγ. Αντωνίου) με τους μικρούς καταρράκτες που σχηματίζει το ποτάμι. Μάρτης 2011.
Walking through the gorge of Patsos, in Rethimnon, Crete, GREECE.

41 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ  ΠΡΕΒΕΛΗ :
Βίντεο  : http://youtu.be/0yyvXpNdfcg , .-

42 ~** ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ   :
ίντεο : http://youtu.be/jXtO2bEmSd4  ,.
Η Ορειβατική Ομάδα Αγίου Νικολάου στα νότιοδυτικά του νομού Ηρακλείου συνδυάζοντας την επίσκεψη στην ιστορική μονή Οδηγήτριας, με την πεζοπορία στο μικρό αλλά εντυπωσιακό Αγιοφάραγγο.http://www.pezopories.blogspot.gr  ,.
Μουσική : Alle Farben - She Moves (Far Away) feat. Graham Candy (Club Mix).
Βίντεο 2.- : http://youtu.be/y8sU-PpDsUA ,.-
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας πραγματοποίησε πεζοπορία από τη Μονή Οδηγήτριας στο Αγιοφάραγγο και κατόπιν στους Καλούς Λιμένες.

43 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/DCe7HfLP4fM ,.-
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ,Κυριακή, 26 Μαΐου 2013.http://www.pezopories.blogspot.gr/  ,.-

44~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΥΔΟΥΜΗ  :
Βίντεο : http://youtu.be/tkeHEwLnxng ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε ένα όμορφο κι όχι και τόσο γνωστό φαράγγι της ανατολικής Κρήτης.www.pezopories.blogspot.gr

45 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ   ΟΡΛΙΑΣ  :
Βίντεο 1ο :
Το δεύτερο κομμάτι του φαραγγιού Ορλιά. http://fysiolatres.blogspot.com
 Video  2ο : http://youtu.be/z79bE_jtjeM
Το canyoning στον Ορλιά είναι ιδανικό και για αρχάριους.
Το φαράγγι του Ορλιά βρίσκεται στην περιοχή του γνωστού Δίου, στις βόρειες βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Το χωρίζουμε σε δύο κύρια τμήματα Ορλιάς Ι και Ορλιάς ΙΙ, ώστε να είναι εφικτό, ευχάριστο και απολαυστικό για σχετικά μεγάλες ομάδες σαν μονοήμερη δραστηριότητα. Ένα μικρό και σύντομο τελευταίο τμήμα, ο κατ' εμάς Ορλιάς ΙΙΙ, είναι ιδανικό για παιδιά και πολύ μεγάλες ομάδες αρχαρίων, ως εισαγωγή στο canyoning.
Video :   http://youtu.be/nTBqbyiEKrg ,.-  www.olympostrek.gr

Orlias canyon lays on the northeast slopes of Mt. Olympus near the well known archeological site and village of Dion. Because of the fact that it is relatively long with olymposnumerous and high waterfalls, we split it in two main sections Orlias I and II, so that the participants can enjoy it the most as an one day activity. A smaller last section is Orlias III, ideal for children and large groups of absolute beginners, as an introduction to canyoning.
www.olympostrek.gr

46 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΛΑΣΙΘΙΟΥ :
Βίντεο :  http://youtu.be/HDVe3RZPXdM  ,.-

47 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΧΑΥΓΑ  :
Βίντεο  :1.-   http://youtu.be/EoN_qL7JPdk  ,.- 2.- http://youtu.be/jXfWtTjZCik ,.-

48~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΡΙΤΣΙΑΣ  :
Βίντεοhttp://youtu.be/-b77ZRrWtf4 ,.-
Η ομάδα μας την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου περπάτησε μέσα στην κοίτη του φαραγγιού της Κριτσάς ('' Χαυγάς").

49~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eQGTEmcDQik ,.-
Φαράγγι Σαρακίνας ,Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 ,

50~**  ΔΥΚΤΑΙΟ ΑΝΔΡΟ στο ΟΡΟΠΕΔΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/AFx9x1gOJzU ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε διαδρομή γύρω και μέσα στο Δικταίο Άνδρο,στο οροπέδιο Λασιθίου.Στη ''Βηθλεέμ'' του δωδεκαθεϊσμού.
Γιάννης Αγγελάκας - Σιγά μην κλάψω (dub mix) HD.

51 ~**Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα :
Βίντεο : http://youtu.be/am23FBMEnVU ,.-
Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα
Κυριακή, 12 Μαΐου 2013,www.pezopories.blogspot.gr

52 ~**  Καταρράκτης Μάστορα στο ΦΑΡΑΓΓΙ   Χα :
Βίντεο : http://youtu.be/4_YmjyT7mWw ,.-

53 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΠΟΡΤΕΛΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/UaisthEr-Mo ,.-
Την 1η Απριλίου 2012 το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στα πλαίσια του 7ου σχολείου μύησης, μια ομάδα φίλων από Αθήνα και μια ομάδα φίλων από τα Χανιά αποφάσισαν αντί πρωταπριλιάτικου αστείου να περάσουν (30+1) άτομα το φαράγγι της Πορτέλας στη νότια Κρήτη. Και για να μας πιστέψουν αναρτώ αυτό το βιντεάκι...

54~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΒΑΛΒΕΝΤΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/KtpfeyVnwC4 ,.-

55~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΡΑΪΚΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/UnPoXopwOPs
οδοντωτός περασμα στο φαραγγι του Βουραικου .

56~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΠΕΘΑΜΕΝΟΥ  :
 Βίντεο : http://youtu.be/BsFjK-P7HlM

57 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ   ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/Zko0iDcU900

58~** Λουτρά Πόζαρ Λουτράκι Αριδαίας loutra pozar by www.touristorama.com   :
Βίντεο : http://youtu.be/H8FsNv-ShT4 ,.-



*** ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  1ο Μέρος
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014  2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-


  ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,            3647     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 ,        2017     video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =          2067   video.- 
Σύνολον                                                        7731    βίντεο   .-


http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                  \
~** http://www.twitter.com/stamos01/

***
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου