ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014    2ο  Μέρος  :  

 ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΦΑΡΑΓΓΙΑ  Διαδρομές  - παρουσιάσεις  Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου  2014 : Μέρος  2ο σε συνέχεια   του 1ου μέρος ,..
 
***  ***  ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ  :
 1 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΤΕΡΟΣ  στο Ηράκλειο  :
     video:     http://youtu.be/SG29uaFto3Y ,

2 ~** ΤΟ Φαράγγι  της ΣΑΜΑΡΙΑΣ Κρήτη ΧΑΝΙΑ :

  VIDEO : http://youtu.be/8081yDmTJyU ,


3 ~** Ο  ΦΑΡΑΓΓΙ  της ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ  ΧΑΝΙΩΝ : VIDEO  :      http://youtu.be/fJ3CGw3rHPw ,
4 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΘΕΡΙΣΣΟΣ  ΣΤΑ  ΧΑΝΙΑ  ΚΡΗΤΗΣ  :
ΒΙΝΤΕΟ  :  http://youtu.be/8lpmJpRG8zM ,.
Video  2 :  http://youtu.be/0nrREJ0Q9Ik ,

5 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΓΙΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΡΚΑΔΙ) :
ΒΙΝΤΕΟ : http://youtu.be/noKE-u-M52g
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ..
Βίντεο  : http://youtu.be/5h3ey7A671A ,.-

6 ~**   ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑ  ΑΓ.  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  και ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ :
~* Φαράγγι ΧΑ  Κρήτης  2014 διαδρομή : http://youtu.be/qGkzl7Dq3i0 ,
7 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ :   VIDEO :  http://youtu.be/JcOE3LDvdA0 ,

8 ~**  ΤΟ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ   :
  Βίντεο  : http://youtu.be/JcOE3LDvdA0  ,.


9 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ  :Στείρι Βοιωτίας Φαράγγι Κλεισούρας by viotiashop.gr 2011 ,
Βίντεο  :  http://youtu.be/yXSxyt-X9t8 ,.-

10 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΚΙΝΑ ΠΑΤΕΡΆ και  Καταρράκτες :
Video :  http://youtu.be/Vnsw-dUupro  ,.
Φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" - Νομός Μεσσηνίας


11 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΤΑΦΥΚΙΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/N-AYPKanAYs  ,


12 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/Y_DPeXyzzNY , και 2.- http://youtu.be/6oOpGwMiqaU ,.


13 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΣΕΡΒΙΩΝ :
Βίντεο : http://youtu.be/XvC_onkvtTI  ,   Βίντεο 2 : http://youtu.be/4-oDUag2MCU  ,.-

14 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/vLd_dvSoe3w ,.-
Πεζοπορία κατά μήκος του Λούσιου ποταμού στο κομμάτι Ασκληπείο - γεφύρι Καρύταινας.
Βίντεο  2  , : http://youtu.be/8gQe2j83-7g ,.-
~*** ΕΔΩ  το Α΄ Μέρος  για  τα  Ελληνικά  Φαράγγια : ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html , 

15~*  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΡΙΧΤΗ  ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/KaI59MaofGM ,.- 2.- http://youtu.be/qeP1VZCbHAM ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου περπάτησε την Κυριακή 9 Iουνίου 2013 στο όμορφο φαράγγι του "Ρίχτη" στα Έξω Μουλινά Σητείας.
Φαράγγι Ρίχτη           
    Το Φαράγγι Ρίχτη είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή. Ακολουθεί την κοίτη του μικρού ποταμού, που διαθέτει ροή νερού όλο το χρόνο δημιουργώντας και έναν υπέροχο καταρράκτη.
Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά του χωριού Καλαβρό.
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα.
 
16~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ :
Video  :  http://youtu.be/KPSDrnODFQw ,
Παλιά γεφύρια και νερόμυλοι, σπηλιές και πηγές με κρυστάλλινα νερά, βράχια λεία και σμιλευμένα στην κοίτη του χειμάρρου, όλη σχεδόν η χλωρίδα και πανίδα αυτού του νησιού, συνθέτουν το φαράγγι της Μέλισσας. Είναι το διαμάντι του νησιού μας.Ο περίπατος στο φαράγγι της μέλισσας είναι από εκείνες τις εμπειρίες που σε γεμίζουν δέος και απόλαυση, τόσο, που δυσκολεύεσαι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψεις την εμπειρία σου. Όλες οι λέξεις μοιάζουν φτωχές.






DSCN2329










DSCN2353
Δεν είναι μόνο το μεγαλείο της φύσης που προσκυνάς, αλλά μπροστά σου ξετυλίγονται ολοζώντανα κομμάτια της ιστορίας αυτού του νησιού. Στην «Ιστορία της νήσου Λευκάδας» Π. Ροντογιάννη τόμος Α και στη σελίδα 362, αναφέρεται η ύπαρξη οικισμού στη θέση Τούβλο μέσα στο Φαράγγι της Μέλισσας και κοντά στους νερόμυλους.
Ένας ορμητικός χείμαρρος σε συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή. Βρίσκεται πότε στα δεξιά και πότε στα αριστερά σου. Από αυτόν το χείμαρρο τροφοδοτούνταν με νερό οι νερόμυλοι της εποχής που σώζονται μέχρι σήμερα. Τους συναντάς τον έναν μετά τον άλλον, δείγματα ζωής, ενέργειας και ανθρώπινου μόχθου.
Η επίσκεψη στο φαράγγι της Μέλισσας είναι προσιτή ακόμα και στο μέσο περιπατητή και περιλαμβάνει τρεις διαδρομές.






DSCN2368










DSCN2434
Λίγο πριν την ξύλινη αψίδα που σε οδηγεί στην «Πηγή Σπηλιάς» συναντάς το πρώτο πετρόχτιστο γεφύρι. Από εκεί και μετά το τοπίο αλλάζει, η φύση απλώνεται μπροστά σου σε όλο το μεγαλείο της. Τεράστια πλατάνια σε υποδέχονται για την πρώτη στάση δίπλα στην ξακουστή βρύση με τα κρυστάλλινα νερά. Είναι φωλιασμένη κάτω από έναν τεράστιο βράχο και βρίσκεται στη σκιά αιωνόβιων δέντρων. Το κελάρυσμα του νερού, το κελαΐδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα, είναι οι ήχοι που θα σε συντροφέψουν από δω και πέρα.
Στις επόμενες δυο διαδρομές «Απεταστή» και «Κακό Λαγκάδι» τα μονοπάτια είναι πλακόστρωτα και περιφραγμένα με όμορφη ξύλινη περίφραξη. Έχουν τόσο στον τερματισμό όσο και καθ’ οδόν παγκάκια για ξεκούραση και χαλάρωση.
Ο περίπατος στην «Απεταστή» περιλαμβάνει μια διαδρομή δίπλα στο ρέμα. Είναι μια μυσταγωγία, αφού τα δέντρα είναι τόσο ψηλά και τόσο σφιχτά αγκαλιασμένα μεταξύ τους, που κρύβουν τον ουρανό! Το τοπίο σκοτεινιάζει, σχεδόν ξεχνάς που βρίσκεσαι. Την απόλυτη ησυχία διακόπτει κάθε τόσο μόνο το κράξιμο κάποιων πουλιών.
Το «Κακό λαγκάδι» περιλαμβάνει μια διαδρομή εξίσου μαγευτική. Οι νερόμυλοι και τα ξύλινα γεφυράκια διαδέχονται το ένα το άλλο στην αρχή, για να καταλήξεις κατεβαίνοντας τόσο χαμηλά, που σχεδόν έχεις την αίσθηση ότι βρέθηκες κοντά στην πόλη. Οι βράχοι, τόσο στην κοίτη όσο και στις όχθες του ποταμού έχουν πάρει μοναδικά και ξεχωριστά σχήματα, αποτέλεσμα της πορείας του νερού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η βλάστηση είναι εξίσου πυκνή και οργιώδης, όπως σε όλη την περιοχή.
Το Φαράγγι της Μέλισσας πρέπει να δέχεται πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα το γνώρισα στην απόλυτη μοναξιά του κι είχα την αίσθηση ότι το τοπίο είναι ανέγγιχτο και πρώτη εγώ έγινα κοινωνός σε κάτι τόσο σημαντικό που με ξεπερνούσε…
Βιολέττα Σάντα

17 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΒΑΛΤΑΣ  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/NaTyXJqtXWA , .-
Καταρράκτης Βάλτας: ανανεωμένες οδηγίες πρόσβασης
Πριν από μερικά χρόνια έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης του καταρράκτη, που βρίσκεται στο τέλος του Φαραγγιού Κόκκινα Πατερά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας. Γιαυτό το λόγο έγινε η διάνοιξη ενός μονοπατιού και τοποθετήθηκαν πινακίδες προκειμένου να οδηγήσουν του επισκέπτες στο σημείο αυτό. Το λυπηρό είναι πως μετά από περίπου 3 χρόνια οι περισσότερες πινακίδες έχουν αφαιρεθεί από κάποιους, που για δικούς τους λόγους ενοχλούνται. Εμείς θα ξαναπροσπαθήσουμε να σας κατευθύνουμε στο σημείο, αυτή τη φορά με φωτογραφίες...
Καταρχήν όσοι σκοπεύετε να επισκεφθείτε τον καταρράκτη καλό θα ήταν να τυπώσετε τον παρακάτω χάρτη:







Για να επισκεφθείτε τον καταρράκτη μπορείτε να ακολουθήσετε την κίτρινη - μπλε διαδρομή. Από το δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών στρίβετε στον δρόμο προς Βάλτα (κίτρινη διαδρομή), ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Μετά από 6 χλμ περίπου συναντάτε κατηφορικό δρόμο στα δεξιά σας όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα '' προς καταρράκτη'' (η οποία είχε ξηλωθεί, επανατοποθετήθηκε και ξαναξηλώθηκε!!!) και ακολουθείτε την κατεύθυνση μέσα από τον χωματόδρομο (μπλε διαδρομή).






Ακολουθώντας τον χωματόδρομο φτάνετε σε ένα σημείο όπου ο δρόμος έχει πλέον τσιμέντο και είναι κατηφορικός αρκετά. Στο σημείο που ο δρόμος γίνεται και πάλι χωμάτινος υπάρχει σταυροδρόμι, όπου υπήρχε και εκεί πινακίδα που έχει αφαιρεθεί. Στο σημείο αυτό κατευθυνθείτε αριστερά.






Μετά από περίπου 100 μέτρα συναντάτε τα υπολείμματα μιας ακόμα πινακίδας (τον στύλο της), η οποία σας οδηγούσε προς τον καταρράκτη. Εδώ αφήστε τα οχήματά σας καθώς υπάρχουν και πολλά λάστιχα ποτίσματος στον ελαιώνα και είναι κρίμα να πατηθούν και κατευθυνθείτε ευθεία και ελαφρώς αριστερά, με προσοχή μέσα από τον ελαιώνα, μέχρι να φτάσετε στην άκρη του, εκεί που ξεκινά η άγρια βλάστηση.






Περπατώντας κατά μήκος του ελαιώνα και της άγριας βλάστησης, με κατεύθυνση νότια για 50 μέτρα περίπου, φτάνετε στο σημείο που τελείωνει ο ελαιώνας και που υπήρχε και η τελευταία πινακίδα. Εκεί έχει τώρα τοποθετηθεί μια προσωρινή ταμπέλα που σας κατευθύνει στην είσοδο του μονοπατιού που βρίσκεται ακριβώς πίσω της.








Ακολουθώντας το μονοπάτι φτάνετε στον προορισμό σας.







Εναλλακτικά για όσους βρίσκονται ήδη στην Βάλτα ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού (κίτρινη διαδρομή), και 2 χλμ μετά το νεκροταφείο συναντάτε τον δρόμο που προαναφέραμε (μπλέ διαδρομή).
Ιδανικότερες εποχές επίσκεψης είναι τον Χειμώνα, την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού, όταν θα υπάρχει ακόμα τρεχούμενο νερό.

18 ~* ΦΑΡΑΓΓΙ  και  ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ  ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/UIuPimHWH7o  , .-και  2.- http://youtu.be/k0xY581A6G8
αξίζει να κατεβείς και να ανεβείς .....τον κατηφωρικό και ανηφωρικό στην επιστροφή κακοτραχηλο σε πολλα σημεια  χοματοδρομο ...εστω και με τα ποδια .( με αμαξι να χεις καλα φρενα....και στην αναβαση προσοχη στα δυσκολα σημεια μπορει να κολανε οι τροχοι)
Το τι θα δεις ....θα σε αποζημιωσει.......στα μεγιστα...
Προτεινεται να σαι εκει νωρις για να μπορεσεις να τα δεις...ΟΛΑ
3.- Βίντεο : http://youtu.be/M5JD_bGPtHw ,.-
~* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΝΕΔΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ. VIDEO CLIPS FROM OUR VISIT TO NEDA'S WATERFALLS. NEDA, MESSINIA.
YOU MAY READ A RELATED ARTICLE HERE. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://travel.in2life.gr/article_trav... .-
Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος

Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Στη νότια πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και πολύ κοντά στην Αρχαία Φιγαλία συναντάει κανείς το Φαράγγι της Νέδας

Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Ο δρόμος Πατρών - Πύργου Καλαμάτας "ακολουθεί" το περίγραμμα των ακτών της. Εκτός από τις θαλασσινές ομορφιές της,, ένας θαυμάσιος ορεινός κόσμος εμφανίζεται στις ανατολικές πλαγιές της που «προστατεύει» ένα πανέμορφο ποτάμι, τη Νέδα, και αποτελεί το μοναδικό ποτάμι θηλυκού γένους στην Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να «γευτούν» την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, ο στενός επαρχιακός δρόμος καταλήγει μετά από 18 χλμ στο ορεινό χωριό Πλατάνια. Από εκεί ένας χωματένιος δρόμος αποτελεί συνδετικό κρίκο του κόσμου με το «παραδεισένιο» φαράγγι της Νέδας.

Οργανώνονται πεζοπορίες όπου το σημείο έναρξης το οποίο οριοθετείται από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι. Στο μονοπάτι υπάρχουν πολλές πινακίδες που διευκρινίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι, όπου ξεπηδά ο καταρράκτης από ύψος 20 περίπου μέτρων.

Μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει τη πορεία διάρκειας 7 με 8 ώρες προκειμένου να διασχίσει το φαράγγι αλλά καλό θα είναι να λάβει υπόψη του πως είναι υποχρεωτικό το περπάτημα μέσα στο ποτάμι ενώ σε ορισμένα σημεία ακόμα και το κολύμπι.

Η καλύτερη περίοδος για την επίσκεψη
στο φαράγγι είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα η κολύμβηση να είναι πιο εύκολη.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η πανίδα που εμφανίζεται κατά μήκος του φαραγγιού είναι άξια θαυμασμού.
Αυτό έχει ως απόρροια να λαμβάνουν χώρα συναντήσεις με πλάσματα του οικοσυστήματος όπως βίδρες, πουλιά, ψάρια του γλυκού νερού, νερόφιδα.
Ο Καταρράκτης Νέδα

Ο ποταμός Νέδα, με τη χαρακτηριστική γέφυρα

Φαράγγι Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Τρόποι πρόσβασης:

¤ Από το χωριό Πέτρα και κοντά στην εκκλησία της Αγιανάστασης εκβάλλει ο ποταμός. Είναι το ιδανικόερο σημείο για όσους θέλουν να δουν το ποτάμι από την αρχή του.

¤ Από το χωριό Πλατάνια, κατεβαίνετε οδικός μέχρι το τελευταίο πέτρινο γεφύρι και συνεχίζετε προς τη Φιγαλεία. Ο τρόπος αυτός αποτελεί τη πιο σύντομη διαδρομη προς το σημείο όπου καταλήγει η Νέδα αλλά παράλληλα Χαρακτηρίζεται και από τους πιο δύσκολους.

¤ Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή, μέσω τυπικού ελληνικού επαρχιακού δρόμου, είναι από τα χωριά Σιδηρόκαστρο και Αυλώνα.

¤ Ένας χωματένιος δρόμος ξεκινάει από το χωριό Κακαλέτρι, φθάνει στο ποτάμι και συνεχίζει προς το χωριό Μαρίνα. Ενδείκνυται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν από από τα πιο ήσυχα σημεία του ποταμού.
Ο Καταρράκτης Νέδα
Προέλευση ονόματος:
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, έδωσε η Ρέα τον Δία όταν γεννήθηκε προκειμένου να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Ήταν εκείνη που φρόντισε το βρέφος - μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ - το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι του Λύκαιου, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι και πήρε το όνομά της.

19 ~** ΦΑΡΑΓΓΙΑ και  ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΟΛΥΜΠΟΥ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/OprhSQAzg84  ,.-

20 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΡΙΝΤΟΜΟΥ -ΠΑΝΑΓΙΑ  ΚΟΨΟΔΕΜΑΤΟΥΣΑ :
Βίντεο  : http://youtu.be/wyDF9H17HKw ,.
~ Φαράγγι Ριντόμου
Το φαράγγι του "Ριντόμου", βρίσκεται στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης 15 χλμ. από την Καλαμάτα. Πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον Παυσανία (160 μ.Χ) όταν πέρασε από το φαράγγι, το οποίο αναφέρει ως Χοίρειο Νάπη δηλαδή η κοιλάδα των χοίρων (λόγω των πολλών αγριογούρουνων που ζούσαν εκεί), και αποτελούσε φυσικό όριο Μεσσηνίων και Σπαρτιατών. Ξεκινώντας από το λούκι της Νεραϊδοβούνας (2031μ.) διασχίζει τα χωριά Ρίντομο, Πηγάδια, Κέντρο (Γαϊτσές), Δολοί και καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο στην ακτή της Σάντοβας, δίπλα από τις Κιτριές.
Χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως οδός επικοινωνίας με τον Ταύγετο και τη Λακωνία με αποτέλεσμα σε όλο του το μήκος να υπάρχουν σήμερα αρκετά αξιόλογα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος όπως τα πέτρινα καλοδιατηρημένα καλντερίμια στα: Σωτηριάνικα-Αλτομιρά, Πηγάδια-Βόρειο και Σωτηριάνικα-Τούμπια καθώς και τα πέτρινα τοξοειδή γεφύρια στην Κοσκάρακα και τα Τούμπια. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερου κάλους γεωλογικούς σχηματισμούς, βραχώδη απόκρημνα πρανή, σπάνιες παραγενέσεις, στρωματότοπους με χαρακτηριστικές χρωματογραφικές περιοχές και ορθοπλαγιές με σπήλαια, που φέρουν ευδιάκριτους από την κοίτη του ρέματος σταλακτίτες. Τα εξαιρετικά καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ η πρόσβαση γίνεται και από τις Γαϊτσές ή από τη Κοσκάρακα (Κοσκάραγα), με το υπέροχο γεφύρι στη παλαιά οδό Καλαμάτας - Κάμπου.
Η πλέον εντυπωσιακή περιοχή του είναι το "στένεμα" της κοίτης του σε πλάτος περίπου 3μ, ύψους 60μ και μήκους 100μ, που βρίσκεται στον πεζόδρομο από το Κέντρο (Γαϊτσες) προς τα Πηγάδια. Σπουδαίο μνημείο παραδοσιακής μορφής αποτελεί το διπλό πέτρινο γεφύρι που συνδέει τα κατακόρυφα συμπαγή πρανή του προαναφερόμενου ιδιαίτερου κάλους φυσικού σχηματισμού. Με σημείο αναφοράς τη στενή γέφυρα του φαραγγιού στο δρόμο Καλαμάτα-Κάμπος και σε απόσταση 12 χλμ., το φαράγγι χωρίζεται σε δύο ρέματα, στο ρέμα του Ριντόμου και το ρέμα του Καρέα. Στη θέση αυτή βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της "Καψοδεματούσας" ( Κλήμα ) που εορτάζει στις 2 Ιουλίου με παραδοσιακό πανηγύρι. Εν τέλει ομοίως 5 χλμ. ανάντι επί του ρέματος του "Ριντόμου", κοντά στον οικισμό "Ρίντομο", υπάρχει το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που εορτάζεται πανηγυρικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής στις 17 Ιουλίου. Οι λάτρεις του βουνού και της φύσης θα μείνουν έκπληκτοι από τις ομορφιές του Ριντόμου.
21 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑΛΑΡΗΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/2xnkgZ9SRbE ,.  
~ Βόλτα σε Να-Φαράγγι Χάλαρη
Σε μια περίοδο όπου όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από πολιτική-εκλογές-πολιτικούς εκβιασμούς για την επόμενη ημέρα, αποφάσισα να χρωματίσω την ημέρα μου και στη συνέχεια το ιστολόγιο μου με ένα πολύ όμορφο θέμα και με τις σχετικές φωτογραφίες.
Ξεκίνησα σήμερα έναν ωραίο απογευματινό περίπατο από τον Αρμενιστή προς τον Να, την εκβολή του ποταμού και του φαραγγιού του Χάλαρη.
Η διαδρομή απίστευτη και ο απογευματινός ήλιος έδινε ένα ασημένιο χρώμα στη θάλασσα, που με κάνει να στεναχωριέμαι που είμαι ένας …Ικαριώτης από την Αθήνα ορμώμενος… και όμως αυτή η διαδρομή όπως και όλες οι πορείες στη φύση (ιδιαιτέρως στην Ικαρία) είναι ένας τρόπος ψυχοθεραπείας και ο κόπος – ο όποιος κόπος…- αξίζει και ανταμείβεται με το καλύτερο αντίτιμο!
Φτάνοντας μετά από τα 3 χιλιόμετρα στον οικισμό του Να ξεχωρίζεις το ιερό της Αρτέμιδας Ταυροπόλου, σήμα κατατεθέν όλης της περιοχής. Ο αρχαίος ναός είναι τοποθετημένος στην εκβολή του ποταμού που χύνεται από το φαράγγι της Χάλαρης -του μεγαλύτερου- ποταμού της Ικαριάς μας.
Μέχρι εκεί έχω πάει και στο παρελθόν πολλές φορές απαθανατίζοντας την ίδια τοποθεσία, κάθε φορά η κάθε φωτογραφία όμως είναι ιδιαίτερη, και αυτό είναι παρατήρηση πολλών… είπα σήμερα λοιπόν να…ανηφορίσω προς το ποτάμι-χείμαρρο που αυτή την εποχή έχει αρκετό νερό να κατεβαίνει….
Η βλάστηση απίθανη, τα δέντρα, οι θάμνοι δίνουν μια πανδαισία από μυρωδιές και εικόνες πραγματικής αχαλίνωτης ….φύσης!!!
Το λάθος του γράφοντος είναι πως αποφάσισε να ακολουθήσει την διαδρομή εκτός του μονοπατιού που είναι χαραγμένο στα αριστερά του φαραγγιού όπως το κοιτάζεις από τον αμαξωτό δρόμο. Το μονοπάτι αυτό χαραγμένο ξανά από την Κίνηση Πολιτών Ραχών αρκετά χρόνια πίσω οδηγεί μέχρι και τον Χριστό Ραχών.
Ακολουθώντας λοιπόν μια …κόντρα διαδρομή από τα δεξιά του ποταμού σκαρφάλωσα μέχρι την κορυφή ελπίζοντας πως θα έβρισκα κάποιο μονοπάτι το οποίο θα οδηγούσε….κάπου(σημ, δεν έχω ξαναπάει στην διαδρομή….) .Μπορεί λοιπόν να …χάθηκα αλλά κυριολεκτικά άξιζε τον κόπο. Ο ποταμός έρεε κυριολεκτικά στα πόδια μου και η φύση ολόγυρα…. Κολοσταυρίδες και Κορκόφιλες τρόμαζαν με την παρουσία μου και εγώ συνέχιζα προς τα πάνω….

Σε ένα σημείο της διαδρομής παρατηρώντας πως και ο ήλιος ξεκινούσε το ταξίδι του προς την Δύση, και αφού είχα τελειώσει ένα ζευγάρι μπαταρίες στην φωτογραφική αποφάσισα να περάσω από την άλλη μεριά του ποταμού(αφού ήταν φύσει αδύνατο να επιστρέψω…)
κατηφόρισα προς την κοίτη του ποταμού λοιπόν και με την βοήθεια μιας…κατσούνας(μαγκούρα στα κρητικά) κατάφερα να διασχίσω την ροή χωρίς να βραχώ…
ο δρόμος της επιστροφής από την απέναντι μεριά του Φαραγγιού ακόμα καλύτερος,πιο βατός και με περισσότερες…εικόνες!
Για κάποιον που ίσως ξέρει τη περιοχή και την διαδρομή ενδέχεται και να αστειευτεί με τον εντυπωσιασμό μου, αλλά είμαι σίγουρος πως είναι πλήρως…δικαιολογημένος!
Επιστρέφοντας κατέβηκα και προς την κοίτη του ποταμού από τον δρόμο προς τη θάλασσα, την πλέον γνωστή για τους μέχρι πρότινος εκεί κατασκηνωτές, η Αγγελολιβάδα λοιπόν η οποία ξεγυμνώθηκε από την μεγάλη νεροποντή του Οκτωβρίου του 2010 από τα γιγαντιαία πλατάνια που έβριθε η περιοχή και μας έδινε μια απίστευτη δροσιά και μαζί με τον καταρράκτη που τρώει τόσα χρόνια τα βράχια έκανε τόπο ιδανικό για…διαμονή! Όλα αυτά αλλάξανε άρδην πριν από 2 χρόνια αλλά η μαγεία ακόμα δεν χάθηκε!!!Η Φύση ακόμα παλεύει…η φωτογραφία με τον νέο πλάτανο να προσπαθεί να σηκωθεί μέσα στα βότσαλα είναι χαρακτηριστική και μας δίνει την ελπίδα που οι πολιτικοί μας κλέβουν καθημερινά…..

Η επόμενη φορά λοιπόν θα γίνει όλη η διαδρομή από το μονοπάτι μέχρι και τον Χριστό! και οι φωτογραφίες τότε θα είναι ακόμα καλύτερες και..περισσότερες!!!!!!
Το άρθρο μαζί με τις φωτογραφίες θα τις αφιερώσω στην Κλεοπάτρα, το….. νεραϊδόνι που ενέπνευσε σήμερα και για την βόλτα και για το… κείμνο!!!!
Εγώ την απόδραση μου από την μιζέρια σήμερα την έκανα…και όποτε θα ξανακοιτάω τις φωτογραφίες και θα θυμάμαι αλλά και θα προγραμματίζω τις νέες μου αποδράσεις με παρέα την επόμενη φορά!!! εσείς????
 
22~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΔΑΡΙ ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ -ΚΑΣΤΟΡΙ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/3zU60hoVEcU  , 2o  video : http://youtu.be/3zU60hoVEcU ,.

23 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΥΡΟΥ -ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ -και ΜΟΥΖΙΑ Έξω  ΜΑΝΗΣ  :
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/LrX51ar7K3g ,.και 2.-  http://youtu.be/2yDNVRuh_rM , .-
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
Του δρος Παναγιώτη Μπαζίγου Γενικού Δ/ντή Περιφέρειας Πελοποννήσου
Το δάσος της Βασιλικής ευρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, ο οποίος καταλαμβάνει εκτάσεις στους Νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Ο Ταΰγετος αρχίζει από τη Μεγαλόπολη και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο σε μήκος 110 χλμ. Ο προσδιορισμός της έκτασης των βουνών γίνεται με παραδοχές. Αν τον ορίσουμε από τις κοίτες των ποταμών Ευρώτα και Παμίσου, τους αυχένες στα οροπέδια της Μεγαλόπολης και από τις ακτές της θάλασσας των κόλπων Λακωνικού και Μεσσηνιακού, τότε το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 70,0% του Ν. Λακωνίας (3.636.000 στρ.) ή στο 85,14% του Ν. Μεσσηνίας (2.988.000 στρ.). Δηλαδή, έχει έκταση περίπου όση ένας νομός της Ελλάδος. Στα όριά του ευρίσκονται 76 δημοτικά διαμερίσματα από τη Μεσσηνία, 86 από τη Λακωνία και 29 από την Αρκαδία, συνολικά 191. Το πλάτος του ποικίλλει από τη μύτη στο Ταίναρο μέχρι το πιο πλατύ στο μέσον του και ανέρχεται σε 30 χλμ. Το υπερθαλάσσιο ύψος του είναι 2.407 μέτρα. Ωστόσο, ο Ταΰγετος διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνά της νότιας Ελλάδας στην αντίληψη του λαού, κυρίως, από το μεσαίο εντυπωσιακό όγκο του, ο οποίος έχει καταγραφεί πρώτα από τον ιστορικό Πολύβιο, από το Στράβωνα (Γ 363), που τον αποκαλεί «όρος υψηλόν τε και όρθιον» και το λαό του Μοριά που λέγει: «ψηλό βουνό η Λιάκουρα» (Παρνασσός) «ψηλό βουνό η Ζήρια» (Κυλλήνη) «μα σαν τον Πενταδαχτυλιά» (Ταΰγετο) «άλλο βουνό δεν είδα». Από τα αρχαία χρόνια είχαν καταγραφεί τέσσερις εγκάρσιες διαβάσεις του Ταΰγετου, δύο βόρεια και δύο νότια του μεσαίου όγκου, της κορυφής του Αϊ-Λιά (2407). Από το βορρά, η πρώτη διάβαση διέρχεται στη θέση «Τρεις Λακούλες», με υψόμετρο 1430 μ., νότια της κορυφής Μαλεβός, που συνδέει τα χωριά της Αλαγονίας με το Καστόρειο και το Γεωργίτσι Λακωνίας. Η δεύτερη είναι του εθνικού δρόμου Καλαμάτας -Σπάρτης στη θέση «Άγιος Βασίλειος» και «Τουριστικό», με υψόμετρο 1.310 μ. Η τρίτη διέρχεται από την Ι. Μ. Γιάτρισσας σε υψόμετρο 1.040 μ. και η τέταρτη είναι ο δρόμος Αρεόπολης - Γυθείου με υψόμετρο 220 μ. Διερεύνηση χρειάζεται για να επαληθευθεί ότι η Βασιλική Οδός ήταν η πέμπτη διάβαση, στη μέση των άλλων τεσσάρων, από όπου ενδεχομένως προέκυψε το απόφθεγμα «μέση και βασιλική οδός» υποδηλώνοντας το μέτρο. Αυτή η διάβαση είναι η αρχαία βασιλική οδός των βασιλέων Σπαρτιατών που χάρισε το όνομα του δάσους της Βασιλικής Οδού. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Το Δάσος Βασιλικής είναι απομονωμένο. Η απομόνωση οφείλεται στην ορεογραφία της περιοχής, η οποία περιμετρικά υψώνει κορυφές. Βρίσκεται ολόκληρο στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας και συνορεύει ανατολικά με το Νομό Λακωνίας. Είναι 8 χιλιόμετρα νότια της κορυφής του Ταϋγέτου. Έχει έκταση 10.900 στρέμμ., εκ των οποίων 6.000 στρ. υψηλό δάσος και το υπόλοιπο αραιό. Τα κύρια δασοπονικά είδη είναι η Μαύρη πεύκη και η Κεφαλληνιακή ελάτη. Η Μαύρη πεύκη καταλαμβάνει εκτάσεις στο κεντρικό τμήμα του δάσους, ενώ η ελάτη περιμετρικά του δάσους. Την περίοδο της κατοχής, επί Ιταλών, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος, που έκαψε μεγάλες εκτάσεις. Το δάσος επανήλθε με φυσική αναγέννηση και εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει ομήλικες συστάδες δένδρων ηλικίας σήμερα περί τα 50 έτη. Μέσα στο δάσος ακόμα συναντώνται μεμονωμένα υπερήλικα άτομα πεύκης άνω των διακοσίων και τριακοσίων χρόνων. Συναντώνται ακόμα σε απότομες και δυσπρόσιτες περιοχές και στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το υπερθαλάσσιο ύψος του δάσους κυμαίνεται από 950-2.000 μ. ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Η πρώτη οδική σύνδεση έγινε από τη Λακωνία από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1972, οπότε συνδέθηκε με Ιερά Μονή Γιάτρισσας. Από τη Μεσσηνία η σύνδεση έγινε πάλι από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1981, μέσω του Εξωχωρίου και της Σαϊδόνας. Είχε προηγηθεί η σύνταξη της μελέτης «Εξωχωρίου- Σαϊδόνας Δάσους Βασιλικής», μήκους 22 χιλιομέτρων, από τον υπογράφοντα. Στο κέντρο του δάσους, στη θέση «Δράκος», είναι το Δασοφυλακείο του Δασαρχείου και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος. Η απόσταση από μεν την Καρδαμύλη είναι 32 χιλιόμετρα και η διαδρομή γίνεται μέσω του χωριού του Εξωχωρίου ή εναλλακτικά της Σαϊδόνας. Από το Γύθειο η διαδρομή είναι 40 χιλιόμετρα και διέρχεται από το 5ο χλμ. της Ε.Ο. Γυθείου –Σπάρτης και διέρχεται από τα χωριά Άγιο Νικόλαος, Καστάνιατσα και Ι. Μ. Γιάτρισσας. Οι δύο αυτοί δρόμοι συνδέονται στον αυχένα του Αϊ Γιαννάκη, ένα χιλιόμετρο πριν το Δασοφυλακείο στη θέση «Δράκος». Από το Δασοφυλακείο ο δασικός δρόμος συνεχίζει, περνά από τις λάκες της Βασιλικής, τον Άγιο Δημήτριο και καταλήγει στο ρέμα των «Μουζιών» σε μήκος 6 χλμ. Εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου ξεκινούν μικροί τυφλοί δασικοί δρόμοι που προσεγγίζουν σχεδόν όλο το δάσος. Η ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ Το Δάσος της Βασιλικής ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της Μάνης και είναι συνδεδεμένο με τους Μανιάτες, οι οποίοι το θεωρούν ως το δικό τους δάσος. Τόσο για τους Μανιάτες όσο και από τους κατοίκους της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής το δάσος είναι συνδεδεμένο, αφ’ ενός, με την αναψυχική του σημασία και, αφ’ ετέρου, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό και βιολογικό ενδιαφέρον. Η ασύγκριτη σε κάλλος ορεογραφία αναδεικνύει φυσικές ομορφιές, το συνεχόμενο αλπικό τοπίο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλπινισμό, τα μονοπάτια, οι δασόδρομοι και τα ρέματα προκαλούν οικολογικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον. Η πανελληνίως γνωστή ύπαρξη της Ι. Μ. Παναγίας της Γιάτρισσας, τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία στην υψηλότερη κορυφή 2.407 μ., του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Παντελεήμονος προκαλούν θρησκευτικό ενδιαφέρον. Τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με το δροσερό και υγιεινό κλίμα, το άρωμα των πεύκων και τη γαλήνια ησυχία, αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξεως ενός μεγάλου αριθμού παραθεριστών από τη Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη, αλλά και άλλες περιοχές των αναφερόμενων κυρίως δύο (2) νομών, ενδιαφέρον που έχει σχέση με ξεκούραση, αναψυχή και ανάρρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν αναπτυχθεί ο τουρισμός στις παραλίες, το Δάσος Βασιλικής προσέλκυε μερικές χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι. Στη συνείδηση του λαού το δάσος Βασιλικής λειτουργούσε κυρίως ως κέντρο παραθερισμού, ενώ ως δεύτερη συμπληρωματική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί η χορήγηση άδειας υλοτομίας μερικών δένδρων πεύκης σε υλοτόμους-ξυλουργούς, κατοίκους της κοινότητας Εξωχωρίου, προκειμένου οι τελευταίοι να κατασκευάσουν και να εμπορευθούν κυρίως ξύλινα νεροβάρελα αλλά και άλλες ξυλοκατασκευές οικιακών σκευών για τις ανάγκες βασικά των παραθεριστών. Οι παραθεριστές συγκεντρώνονταν πριν αλλά και μετά τον πόλεμο του 1940. Παλαιοί παραθεριστές και υλοτόμοι αναφέρουν ότι παραθέριζαν περί τα 4.000 άτομα από τα γύρω χωριά. Ο δασονόμος της περιοχής το 1935 καταγράφει 1.500 παραθεριστές. Ο παραθερισμός γινόταν στις θέσεις Δράκος, Καρτήλιο, Λάκες Βασιλικής, Άγιος Δημήτριος και Παύλη. Το υψόμετρο στις θέσεις αυτές κυμαίνεται από 1.300 έως 1.500 μέτρα. Ο περισσότερος πληθυσμός έμενε σε πρόχειρες καλύβες φτιαγμένες από κλάρες, ξύλα και σκεπασμένες με φλούδες από πεύκα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τα νάιλον. Όσοι είχαν οικογενειακή παράδοση παραθερισμού είχαν κατασκευάσει πέτρινες καλύβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις διατροφικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού, καθημερινά ανέβαιναν με ζώα μανάβηδες από τα διπλανά χωριά και πουλούσαν διάφορα κηπευτικά, έφερναν ψωμί, ακόμα και ψάρια. Ενδιαφέρον έχει ένα περιστατικό που έλεγε ένας εκλεκτός άνθρωπος, παλιός υλοτόμος, ο μακαρίτης Ηλίας Αντωνιάδης από το Εξωχώρι. Τρεις υλοτόμοι άνοιξαν συνεταιρικά ένα μαγαζί για να πουλούν στους παραθεριστές είδη μπακαλικής. Στα εμπορεύματα είχαν και ένα βαρέλι κρασί. Έκαναν συμφωνία πως για κάθε δράμι κρασί που θα πουλούσαν θα συμπλήρωναν το βαρέλι με αντίστοιχο νερό, για να μη ξεμείνουν και να μην μπορούν έτσι να ικανοποιήσουν τους πελάτες. Η επιχείρηση διαλύθηκε όταν δύο εξ αυτών διαπίστωσαν ότι δεν τηρούσε τη συμφωνία ο τρίτος! ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Στα φυσικά αξιοθέατα του δάσους συμπεριλαμβάνονται ο οικότοπος του Ταϋγέτου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος της Ελλάδας, η ορεογραφία και το πολυσχιδές ανάγλυφο, που προσδίδει τόσο ο περιβάλλων χώρος του δάσους όσο και το Φαράγγι του Βυρού, το οποίο έχει αρχίζει να διαχειρίζεται ως πεζοπορική διαδρομή. Η πυραμίδα της κορυφής Ταϋγέτου, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών φυσιολατρών, αλλά και ελληνιστών, που την εκλαμβάνουν ως γεωμετρική κατασκευή, η οποία είχε λειτουργική σχέση με τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Οι κορυφές Μαυροβούνα, Αυγό και Χαλασμένο που παρουσιάζουν αλπινικό ενδιαφέρον. Η διέλευση από το δάσος του Διεθνούς Μονοπατιού Α4. Η Βασιλική οδός δια της οποίας οι βασιλείς της Σπάρτης προσέγγιζαν την ομηρική πόλη της Καρδαμύλης, η Ι.Μ. Παναγιάς Γιάτρισσας, τα τρισαιωνόβια ογκώδη δένδρα της Μαύρης πεύκης, τα οποία αποτελούν μνημεία της φύσης και για τα οποία έχει αρχίσει ο προσδιορισμός της θέσης, η αρίθμηση και η ονομασία με ονόματα της δασικής και τοπικής παράδοσης για να ζωντανέψουν οι θρύλοι και η ιστορία της περιοχής. ΤΟ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΒΕΣ Το υπάρχον Δασοφυλακείο κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1972 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων για τη διαχείριση και προστασία του δάσους. Πριν την κατασκευή αυτή το Δασοφυλακείο στεγαζόταν σε πέτρινη καλύβα απέναντι από το σημερινό κτίσμα, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Το κτίσμα αποτελείται από τρία δωμάτια, μια κουζίνα, λουτρό, διάδρομο και αποθήκη. Πέριξ του Δασοφυλακείου υπάρχουν περί τις δέκα πέτρινες παλαιές καλύβες παραθεριστών, καθώς και μερικές ξύλινες των τελευταίων χρόνων. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Απέναντι από το Δασοφυλακείο είναι η παλαιά και η νέα εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος. Την παλαιά την είχαν κατασκευάσει τη δεκαετία του 1940 υλοτόμοι από το Εξωχώρι. Η νέα πέτρινη εκκλησία έγινε πρόσφατα από τις προσφορές των προσκυνητών και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, οπότε και θα αντικαταστήσει την παλαιά. Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου εορτάζεται ο Άγιος Παντελεήμων στη θέση Δράκος του δάσους Βασιλικής, στα 1.450 μέτρα. Την παραμονή της εορτής του αγίου, 26 Ιουλίου, γίνεται εσπερινός και την επομένη, 27 Ιουλίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία με πολλές αρτοκλασίες και πανηγύρια. Κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές γιατί το καλεί το δροσερό υψόμετρο του Ταϋγέτου. Οι Σύλλογοι στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στη διευκόλυνση των προσκυνητών παίρνουν διάφορα μέτρα. Οι Σύλλογοι Μανιατών και Εξωχωριτών συνήθως προσφέρουν φαγητό και καλούδια. Η προσέγγιση από την Καρδαμύλη μέσω Εξωχωρίου, από τη Στούπα μέσω Καστανέας ή και Σαϊδόνας γίνεται από δρόμο με άσφαλτο μέχρι την Ι. Μ. Σαμουήλ. Από εκεί για 17 χιλιόμετρα υπάρχει χωματόδρομος. Από το Γύθειο μέχρι την Ιερά Μονή Γιάτρισσας ο δρόμος είναι με άσφαλτο, ενώ στη συνέχεια για 12 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Η διαδρομή από την Καρδαμύλη προς τη Βασιλική είναι θαυμάσια. Θα πρέπει ο επισκέπτης να μη βιάζεται για να χαίρεται το τοπίο. Θα συναντήσει τον Πύργο του Κιτρινιάρη, την Ι. Μ. Βαϊδενίτσας, την Ι. Μ. Σαμουήλ, στα 600 μέτρα υψόμετρο τα πρώτα έλατα στο Σαϊδονίτικο βουνό, τα Πραπανίτσα, το Αθάνατο Νερό, του Πούχαλη, το ρέμα του Ζαχαριά, το Νοκολό, τις Πολεμίστρες, τη Στρούγκα, το Καρτύλιο, τον Αϊ Γιαννάκη για να καταλήξει στο Δράκο. Κάθε τοποθεσία και μια τουλάχιστον ιστορία, κάθε ράχη και μια τουλάχιστον θέα, κάθε στροφή και καινούργιες εικόνες, πολλές εικόνες, διαφορετικές, εντυπωσιακές, ανεπανάληπτες, μοναδικές. Όσοι επισκέπτες θελήσουν να διανυκτερεύσουν θα πρέπει να ειδοποιήσουν τη Διεύθυνση Δασών ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Αστυνομία Καρδαμύλης, μιας και μετά την 9η βραδινή και μέχρι την 6η πρωινή δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για λόγους προστασίας του δάσους. Συνιστούμε οι προσκυνητές να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο, θα βιώσουν εμπειρία που για τους παλιούς ήταν συχνή και σε μας είναι καταχωρημένη στο γονιδιακό κώδικα. Θα πρέπει, όμως, να είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό γιατί το υψόμετρο των 1.500 μέτρων είναι διαφορετικό από αυτό των πόλεων. Μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια χειμωνιάτικη νύκτα. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο Άγιος Δημήτριος είναι ίσως ο καλύτερος παραθεριστικός τόπος του Δάσους της Βασιλικής. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκε εκ νέου η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και κάθε χρόνο εορτάζεται η εκκλησία την πλησιέστερη Κυριακή της 26ης Οκτωβρίου. Οι μανιάτικοι σύλλογοι συμβάλλουν στη δημιουργία πανηγυριού προσφέροντας φαγητό και καλούδια στους προσκυνητές. Από τον Άγιο Δημήτριο ξεκινούν οι πεζοπόροι για να ανέβουν στην κορυφή του Ταϋγέτου. Στον Άγιο Δημήτριο υπάρχουν και μικρής έκτασης κήποι και λίγες εξοχικές πέτρινες κατοικίες σε ιδιόκτητες εκτάσεις. Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η πορεία προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για το Δάσος της Βασιλικής. Βεβαίως, για την ανάβαση υπάρχουν τρεις διαδρομές. Η πρώτη από τη Λακωνία μέσω Παλαιοπαναγιάς και ορειβατικού καταφυγίου είναι η πιο σύντομη. Η δεύτερη από τα Τσέρια της Μάνης από το Διλάγκαδο είναι η πιο μακρινή και η τρίτη από το δάσος της Βασιλικής είναι η μεσαία. Δε θα μπορούσε να είναι άλλη καλύτερη από τη μεσαία, τη Βασιλική. Η διαδρομή αυτή αρχίζει στον Άγιο Δημήτριο, εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι 3.750 μέτρα, η διαδρομή όμως από το μονοπάτι είναι τουλάχιστον 8.000 μέτρα, η δε υψομετρική διαφορά είναι 900 μέτρα. Ο απαιτούμενος χρόνος κυμαίνεται από 4 έως 7 ώρες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της διαδρομής είναι η μεγαλύτερη ποικιλία των τοπίων. Στην αρχή περνά από τις σπουδαιότερες παρθένες συστάδες πεύκης και ελάτης που υπάρχουν σε ολόκληρο τον Ταΰγετο. Τα πεύκα φθάνουν τα 35 μέτρα ύψος και συνυπάρχουν με τα νεαρά έλατα σε μια συμπληρωματική σχέση. Στη συνέχεια συναντά τον Ξερακέα, περνά το ρέμα των Μουζιών και κατευθύνεται στα ορεινά λιβάδια. Το τοπίο αλλάζει πάλι και δροσίζει από την ψηλότερη πηγή του βουνού στα 1.800 μέτρα. Στα 1.900 μέτρα συναντάς το διάσελο «Πατίστα» και συνεχίζεις με κατεύθυνση βόρεια επί της κορυφογραμμής σε φυσικούς σχηματισμούς υποαλπικής βλάστησης μέσα από το άρωμα του τσαγιού. Στην ιδιόμορφη πορεία επί της κορυφογραμμής που χωρίζει και ενώνει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, έρχονται μνήμες και εικόνες από το «σωρό του αναθέματος», από της «τρίχας το γεφύρι», τις «πόρτες», το τσακισμένο αεροπλάνο, από τις κορυφές «Σπανακάκι» (2.019), την «Ψηλή Ράχη» (2.098), τον «Άγιο Γεώργιο» (2.200), την «Αθάνατη Ράχη» (2.360), το «Χαλασμένο» (2.360), το «Αυγό» (2.182) και πιο ψηλά ο «Προφήτης Ηλίας» (2.407) στο μέσον των «συντρόφων» του, των άλλων κορυφών. Στην κορυφή (2.407) βρίσκεται το εκκλησάκι με τα γύρω κελιά ξηρολίθινα και ξέσκεπα, χαμηλά, σε κλίμακα ύψους σεβασμού προς στην κορυφή. Περισσότερα από 1.000 άτομα διανυκτερεύουν στην κορυφή την παραμονή της εορτής του αγίου (19-20 Ιουλίου). Με σιωπή μυσταγωγούνται υπερβατικά και ως όντα που έχουν «λόγο», υποβάλλονται στην ανάγκη μυστικού διαλόγου με το Δημιουργό. Αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου, ο κόσμος στρέφεται κατά τη δύση για να αντικρίσει στον ορίζοντα της δυτικής Μεσσηνίας μεταξύ θάλασσας, γης και ουρανού την οπτασία της κορυφής, ως πυραμίδα, να προβάλλεται στον ορίζοντα από το φως του ανατέλλοντος ήλιου. Αυτή η εικονική πραγματικότητα σιγά σιγά βυθίζεται στα νερά του Μεσσηνιακού, καθώς ο ήλιος ανεβαίνει και χάνεται, για να το επαναλάβει σε κάθε ανατολή με ανέφελο ουρανό. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ (Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟΣ) Το φαράγγι του Βυρού είναι ένα κομμάτι της αρχαίας Βασιλικής Οδού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μεσσηνιακής Μάνης και μεταξύ του δημοτικού διαμερίσματος Καρδαμύλης, των οικισμών Πετροβουνίου και Καλυβίων, του δημοτικού διαμερίσματος Εξωχωρίου, του δημοτικού διαμερίσματος Τσερίων, της Τροσκονάς, του οικισμού Αγ. Δημητρίου και καταλήγει στο Δράκο του δάσους Βασιλικής. Το υπερθαλάσσιο ύψος του κυμαίνεται από 0 – 1.450 μέτρα, το δε συνολικό του μήκος φθάνει τα 16+450 χιλιόμετρα. Σημείο έναρξης του μονοπατιού ορίζονται οι εκβολές του ρέματος του Βυρού στην παραλία της Καρδαμύλης. Από το σημείο αυτό και με κατεύθυνση ανατολική, το μονοπάτι «σκαρφαλώνει» εντυπωσιακά τις δυτικές παρειές του Ταϋγέτου διαγράφοντας μια πορεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας και καταλήγει στην πλατεία του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος στη θέση «Δράκος» του Δάσους Βασιλικής. Φτάνει ένα μικρό μόνο οδοιπορικό σ’ αυτό το κομμάτι γης που λέγεται «ΜΑΝΗ» για να καταλάβει κανείς το διαφορετικό του τόπου, για να νιώσει απλά αλλιώς, ξέχωρα. Ψυχογαληνεύτρα! Έτσι μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Μάνη. Με μια λέξη που ξεπηδά έτσι αυθόρμητα από τα βάθη της ψυχής, όταν βρεθείς στις ευλογημένες γωνιές της. Ένας τρόπος να γευτεί κανείς και να «πάρει μαζί του» κομμάτι αυτής της κληρονομιάς είναι να διαβεί το μονοπάτι, που ακολουθεί τη φυσική οδό του ρέματος. Στο φαράγγι έχουν γίνει έργα διευκόλυνσης της πεζοπορίας από το Δασαρχείο Καλαμάτας, καθώς και σήμανση. Ο απαιτούμενος χρόνος πεζοπορίας είναι περί τις 7 ώρες. Το μονοπάτι σε όλο του το μήκος είναι πλούσιο σε γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, τα βασικά πετρώματα που συναντώνται στη διαδρομή του είναι σχιστόλιθοι στο Δάσος της Βασιλικής, σκληροί ασβεστόλιθοι στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, μικτός φλύσχης στο τμήμα μεταξύ των δύο υψωμάτων Μαράθου και Μαυροβούνας και στη συνέχεια πάλι σκληροί ασβεστόλιθοι μέχρι το ύψος της Ι. Μ. Σωτήρος, από όπου και περίπου μέχρι την Ι. Μ. Λυκακίου έχουμε τριτογενείς αποθέσεις οι οποίες παρεμβάλλονται μέχρι την παραθαλάσσια περιοχή της Καρδαμύλης. Γεωμορφολογικά, η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές πετρολογικές εμφανίσεις, στρωματογραφικές περιοχές με χαρακτηριστικά στρωματότυπα ευρείας και σύνθετης γεωλογικής δομής, ρήγματα, καστρικά φαινόμενα και φαραγγώδεις χαραδρώσεις. ΤΟ ΚΛΙΜΑ Το κλίμα του Δάσους Βασιλικής χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Τις ζεστές ημέρες διαδέχονται ψυχρές νύχτες. Το ετήσιο ύψος βροχής, σύμφωνα με το βροχομετρικό χάρτη της Ελλάδος, βρίσκεται ανάμεσα στα 1.200 – 1.400 χιλιοστά με όρια θερμοκρασιών –9ο έως 30ο C, με χιονόπτωση τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουάριο – Φεβρουάριο), με ύψος χιονιού μέχρι 2 μέτρα, ενώ η ομίχλη είναι συνηθισμένο φαινόμενο. ΧΛΩΡΙΔΑ – ΤΥΠΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ Η περιοχή από τη θάλασσα της Καρδαμύλης μέχρι το Δάσος της Βασιλικής περιλαμβάνει διαδοχικά και ανάλογα του υπερθαλάσσιου ύψους διάφορες ζώνες βλάστησης. Έτσι έχουμε τις ακόλουθες ζώνες. Ζώνη θερμομεσογειακής βλάστησης (Oleo ceratonion), με τη μεσογειακή διάπλαση της αριάς (Quersion ilicis). Ζώνη Lauretum και Μεσογειακή, με τη διάπλαση της Κεφαληνιακής ελάτης (Abietion cephalonicae, ζώνη Fagetum). Η υποζώνη Oleo ceratonion (Lauretum) χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις, που εμφανίζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, κι έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ξηρού θερμού κλίματος, το οποίο όμως δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυκνής βλάστησης με κυριαρχούντα είδη τα: ελιά, σχίνο, κουμαριά, πουρνάρι, λυγαριά κ.λπ. Με την αύξηση του υπερθαλάσσιου ύψους αλλάζει και η εικόνα της βλάστησης με τη μετάβασή μας στον αυξητικό χώρο της υποζώνης Quercus ilex, με χαρακτηριστική θαμνώδη μορφή και με μέσο ετήσιο ύψος βροχής από 600 – 1200 χιλ., που σημειώνεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κυριαρχούντα είδη στη ζώνη αυτή είναι: Quercus ilex, Quercus coccifera, arbutus, Astragalus, ενώ στις υψηλότερες θέσεις εισβάλλει η Ostrya carpinifolia. Τέλος, τα υψηλότερα τμήματα του αισθητικού δάσους που εκτείνονται από τη ζώνη των αειφύλλων μέχρι τα δενδροόρια της υποαλπικής περιοχής ανήκουν στην υποζώνη Abietion cephalonicae (ζώνη Fagetum) με κυριαρχούντα είδη την Κεφαλληνιακή ελάτη (Abieς cephalonicae) και την Μαύρη πεύκη (Ρinus nigra). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία πλούσιας και αδιατάραχτης μικροχλωρίδας. Η γεωμορφολογία της περιοχής και η απομόνωση του ορεινού όγκου Ταϋγέτου κατά την πλειόκαινο περίοδο (πριν 2 εκατ. χρόνια), όταν η Πελοπόννησος σκεπάστηκε από θάλασσα, συντέλεσαν στη γένεση σπάνιας μικροχλωρίδας. Από τον κατάλογο των ενδημικών φυτών της Ελλάδος 26 από τα 80 είδη βρίσκονται στον Ταΰγετο, ενώ 23 βρίσκονται σε αυτόν και σε άλλα 3 μόνο βουνά της Ελλάδος (κρόκοι, ορχιδέες κ.ά.). Στα δενδροόρια του δάσους φύονται και τα αρωματικά – φαρμακευτικά είδη: τσάι, μέντα, ρίγανη κ.ά. Η ΠΑΝΙΔΑ Η πανίδα της περιοχής αλλά και του Ταϋγέτου γενικότερα είναι η σημερινή τυπική πανίδα των μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου. Στους θαμνοτόπους της θερμομεσογειακής και μεσομεσογειακής διάπλασης (υποζώνες Oleo ceratonion και Quersion ilicis) η ποικιλία και ποσότητα των φαγώσιμων καρπών έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών ζωικών ειδών. Εκτός από τα συνηθισμένα πουλιά & θηλαστικά (καρδερίνα, λαγός, ασβός, αλεπού, κρικοποντικός, βραχοποντικός), στα μέρη αυτά θα συναντήσουμε αρκετά ερπετά (οχιές κ.α.). Υπάρχει ένας μεγάλος βιότοπος της σπάνιας κρασπεδωτής χελώνας Testudo masninata, οι σαύρες Lacerta, gtacca, Podarcis peloponnesiaca. Στο δάσος της Βασιλικής τα φαγωμένα κουκουνάρια προδίδουν την ύπαρξη μυωτών (πελεκιών). Από μεγάλα ζώα σε ημιάγρια κατάσταση βρίσκονται βοοειδή και αιγοπρόβατα, που μεμονωμένα ή σε ομάδες βόσκουν ελεύθερα. Το αζωνικό οικοσύστημα, τα βραχώδη απόκρημνα πρανή και η πυκνή βλάστηση λειτουργούν ως καταφύγιο ζώων, ερπετών και πτηνών. Η γεωγραφική θέση του Ταϋγέτου και προφορικές πληροφορίες μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι το βουνό αποτελεί διάδρομο μεταναστευτικών πουλιών τα οποία φωλιάζουν. Το κυνήγι των τριγώνων (ορτύγων) στη Μάνη είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Σημαντική, επίσης, είναι η πανίδα ασπόνδυλων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ενδημικό του βουνού Λεπιδόπτερο Polyomarus menelaos και το κολεόπτερο Ceramdyx cedro.

24~** ΦΑΡΑΓΓΙ  πολυλιμνίου και  ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΥΛΙΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : 1.-  http://youtu.be/2xgFWdWeoks , .- και 2.-  http://youtu.be/pJIHfbzhaX4
Στον Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες. Ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Το πλήθος των λιμνών δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν και μέρη αξιόλογα χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα καθώς ο τοπικός δρόμος τους βγάζει δίπλα από άλλες λίμνες.
Η πρόσβαση ( http://www.athinorama.gr/travel/artic... )στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται μεταξύ Πύλου και Μεσσήνης. Στο ενδιάμεσο και πιο συγκεκριμένα στην κοινότητα Καζάρμα υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στην κοινότητα Χαραυγή και στον τελικό προορισμό του Πολυλιμνίου.

25~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΟΝΤΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/a94BY6_-d-E ,.- http://youtu.be/eg9AzczW79o ,
Ευκαιρία για γνωριμία με το εκπληκτικό φαράγγι του Νέδοντα                

Ευκαιρία για γνωριμία με το εκπληκτικό φαράγγι του Νέδοντα     
ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ
Το τόσο κοντινό στην Καλαμάτα, το εντυπωσιακά όμορφο αλλά και το τόσο άγνωστο στους σύγχρονους Καλαματιανούς φαράγγι του Νέδοντα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι συμμετέχουν στη πεζοπορία που οργανώνει για την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας…
Όπως τονίζει ο Ορειβατικός, «όλοι οι κάτοικοι της Καλαμάτας γνωρίζουν τον Νέδοντα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει. Και πάρα πολλοί είναι αυτοί που ούτε καν τα υποψιάζονται... Κι όμως σε μια διαδρομή που ξεκινά από την άκρη της πόλης, μέσα σε λίγες ώρες, μπορείς να έρθεις σε επαφή με μια φύση μοναδική, μια φύση που βρίσκεται σε πλήρη έξαρση... Πλατάνια, νερά, απόκρημνα κατακόρυφα βράχια - τοιχώματα του φαραγγιού, καθώς και πανύψηλα πέτρινα φράγματα χτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντά ο πεζοπόρος.
Τις ζεστές μέρες που διανύουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, το φαράγγι του Νέδοντα αποτελεί ένα ιδανικό και δροσερό καταφύγιο...
Η συνάντηση για την πεζοπορία στο Νέδοντα θα γίνει το πρωί στα γραφεία του συλλόγου μας (Ανατολικό κέντρο, νότια την Τέντας). Αναχώρηση στις 8:00.  Βαθμός δυσκολίας: 2  Ώρες πορείας 7.
Έναρξη πορείας: βόρεια της αγοράς, τερματισμός: Λαγού Χάνι, πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ 2721097733) και στο τηλ.: 6972719232 Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 11-7-14».

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΝΕΜΟΥΤΑΣ  ΦΟΛΟΗΣ και  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ στο ΑΝΤΡΩΝΙ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eEkH6gSL8rQ ,.-και  2.-  http://youtu.be/eg9AzczW79o ,.-
Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νεοσύστατου συλλόγου προστασίας της φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς Φολόης και Ερυμάνθου με την επωνυμία «ΩΛΟΝΟΣ», αποτελούμενα από τον πρόεδρο κ. Ηλία Τουτούνη, από τον Β΄ αντιπρόεδρο κ. Κώστα Παπαντωνόπουλο, από τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Σιακκουλή, από το μέλος την δ. Αντωνοπούλου Ρόη και από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φολόης κ. Αποστόλη Κωστόπουλο, επεσκέφθησαν τους καταρράκτες, τους νερόμυλους τις εκκλησίες και τις παραδοσιακές βρύσες της Νεμούτας.

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ :
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/HSYPMGLFWnE ,.-και   2.- http://youtu.be/51L1IaD2Yp8 ,.-
Γιατί εμείς οι "φαραγγάδες" έτσι γουστάρουμε, να βουτάμε, να "τρώμε" σφαλιάρες από το νερό στους καταρράκτες, να ερωτευόμαστε στα ρελέ, να μιλάμε με τα πνεύματα των φαραγγιών......
Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του σεμιναρίου 2013 .-
canyoning
Παρά το προχωρημένο καλοκαίρι σχεδόν 30 άτομα συμμετείχαν στην τελευταία εξόρμηση του συλλόγου.
Η ώρα συνάντησης όχι και τόσο πρωϊνή αυτή τη φορά μιας και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας προβλεπόταν «χαλαρό». Το φαράγγι του Αγίου Λουκά, με μόνο 5-6 τεχνικές καταβάσεις και 2-3 άλματα-τσουλήθρες ήταν εκεί, απλά για να μας δροσίσει!
Η ημέρα -μετά την κατάβαση και το αναγκαίο χαλάρωμα στην “παραλία” που σχηματίζεται στην έξοδο του Αγ. Λουκά και παράλληλα την είσοδο της Καλλιθέας- κύλισε με  το στήσιμο της κατασκήνωσης στον περίβολο του ομώνυμου ξωκλησιού και αρκετή κουβεντούλα για μελλοντικά σχέδια. Τα σαββατοκύριακα που έπονται και κυρίως η μεγάλη εξόρμηση μας στην Ιταλία για Canyoning, κυριάρχησαν στις συζητήσεις.
Περνώντας η ώρα, τα ξηροκάρπια δεν ήταν αρκετά και η κάθοδος στο χωριό και συγκεκριμένα στη ταβέρνα κατέστη επιβεβλημένη. Μέχρι τη στιγμή που τα κυρίως πιάτα έκαναν την εμφάνισή τους  αποσπώντας τη προσοχή μας, παλαιότερα μέλη του συλλόγου ασχολήθηκαν με την εργασία της συντήρησης των σχοινιών. Κοψίματα, καψίματα και μαρκαρίσματα ήταν οι εργασίες που έγιναν ώστε να είναι έτοιμα και να μπορούν να εκπληρώσουν το έργο τους.
Κατά τη διάρκεια του «ρομαντικού» δείπνου -μιας και μία παρέα από πιτσιρικάδες φρόντισε με τα βεγγαλικά της να ρίξει στο σκοτάδι το μισό χωριό βραχυκυκλώνοντας τους κεντρικούς πυλώνες ηλεκτροδότησης- ολοκληρώθηκε η παρέα με τις τελευταίες αφίξεις και αναχωρήσαμε όλοι μαζί επιδιδόμενοι σε μία νυχτερινή αναζήτηση με τα Jeep, στους χαοτικούς χωματόδρομους του βουνού. 30 σχεδόν διασταυρώσεις χαρτογραφήθηκαν και σύντομα θα αναρτηθούν στο site τα δεδομένα από το gps  όπως επίσης και το roadbook που δημιουργήθηκε.
Πρωϊνό ξύπνημα αυτή τη φορά και στις 09:00 η ομάδα σχηματίζει ουρά στο πρώτο rappel. Σύντομα τα σχοινιά πήραν τη θέση τους και η κίνηση της ομάδας εξομαλύνθηκε.
Παράλληλα με την κατάβαση της ομάδας στο φαράγγι του Αγ. Λουκά αλλά και της Καλλιθέας πραγματοποιήθηκαν νέες χαρτογραφήσεις, καθώς και συντήρηση των ασφαλειών.

27~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΚΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/CJQT7W-lrXE ,.-
Το βίντεο-κλιπ αποτελείται από φωτογραφίες του φαραγγιού της Γκούρας στη Γορτυνία και τη δραστηριότητα του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" που κάνει προσπάθειες για την αξιοποίηση του. Βλέποντας το βίντεο-κλιπ κάνουμε μια νοητή πεζοπορία από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος μέχρι τη συμβολή του φαραγγιού της Γκούρας με το ποταμό Τουθόα.
Το Φαράγγι της Γκούρας είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς κατά την εκτίμηση των ειδικών, με μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα και στη πανίδα, με μεγάλες αποκλίσεις ως προς τη βατότητα(εύκολες και δύσκολες διαδρομές) και με κρυμμένα αξιοθέατα στις όχθες που χρήζουν ανάδειξης(κτίσμα Σπηλιάς Γιαννικούλια, νερόμυλοι, σπηλιές, πηγές, εξωκλήσια κ.λ.π.). Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 13,5 χιλιόμετρα, ξεκινά από το βουνό Αρτοζήνος και καταλήγει στη συμβολή του με το Λαγκαδινό Ρέμα ή Ποταμό Τουθόα.
Εκατέρωθεν της Γκούρας είναι κτισμένα  10 παραδοσιακά χωριά: Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι, Παλούμπα, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Όχθια, Αετορράχη, Κοκκινοράχη, Αράπηδες.

28~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΕΝΙΠΠΕΑ  ΛΙΤΟΧΩΡΙ  ΟΛΥΜΠΟΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/ocP3Ibp_pMY ,.-
Η παλιά Μονή του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στον Όλυμπο σε υψόμετρο 900 και απέχει από το Λιτόχωρο 18χλμ. Είναι κτισμένη σε μια φυσική οχυρή θέση ανάμεσα σε δυο μικρά ρέματα που δένουν στο ρέμα του Ενιππέα . Ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα
ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΟΛΥΜΠΟΣ
Το βουνό των 12 Θεών, ο Όλυμπος, περιμένει τους επισκέπτες του για να τους μαγέψει σε μια διαδρομή γεμάτη μύθους, φυσική ομορφιά και μοναδικούς συνδυασμούς.
Ο οδηγός θα σας οδηγήσει μέχρι τη θέση Πριόνια (1.100m) όπου θα αρχίσετε την κατάβαση στο τελευταίο μέρος του επιβλητικού βουνού, μαγεύοντας σας η κοιλάδα του Ενιπέα. Σε ένα ευρύχωρο μονοπάτι που καλύπτει μια απόσταση 7,5km μέχρι το χωριό Λιτόχωρο.
Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι 7 μούσες έλουζαν τα μαλλιά τους στον ποταμό Ενιπέα.
 Ο Ενιπέας σχηματίζει στη θέση Πριόνια καταρράκτες. Οι κολυμπήθρες κατά μήκος του ποταμού είναι φυσικές πισίνες. Είναι ο μοναδικός ποταμός στον Όλυμπο που έχει σχεδόν συνεχή ροή. Για να τον διασχίσει κανείς περνά πάνω από 7 ξύλινες γέφυρες. Η μυθολογία παρουσιάζει τον Ενιπέα ως έναν πάρα πολύ όμορφο νέο, αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές, ο οποίος όμως έδειξε την προτίμησή του στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, προκαλώντας την οργή της Ήρας. Για να τον εκδικηθεί, η βασίλισσα των θεών τον μεταμόρφωσε σε ποταμό και τον καταράστηκε όσο όμορφος ήταν, τόσο επώδυνο να είναι το τέλος του. Έτσι, ο μοναδικός ποταμός του Ολύμπου, που έχει τρεις πλούσιες πηγές στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1100m) και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, δεν εκβάλλει πουθενά, παρά χάνεται στα χωράφια του νομού Πιερίας…
29~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ  ΓΟΥΜΕΡΟΥ  Ν. ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/gMoTnOB5zHA ,.-
Το Γούμερο είναι ένα χωριό του νομού Ηλείας. Αποτελέί το μοναδικό οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Γουμέρου του δήμο Ωλένης και έχει με βάση την απογραφή του 2001 1.059 κατοίκους. 
Το φαράγγι του Γούμερου          
  Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη βρίσκεται το εξαιρετικό φαράγγι του Γούμερου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.
Η πεζοπορία στο φαράγγι του Γούμερου είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή στο οροπέδιο της Φολόης, διάρκειας 3 ωρών. Το φαράγγι είναι ένα ημικύκλιο που αρχίζει από το Γούμερο για να καταλήξει πάλι σε αυτό. Η διαδρομή περιλαμβάνει το σπήλαιο Ασκητή, στο οποίο λειτουργούσε κάποτε το αρχαίο μαντείο των αθλητών ενώ αργότερα χτίστηκε εκεί η  Ιερά Μονή Ασκητή που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό μνημείο βυζαντινής περιόδου, το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιερής οδού Ήλιδας - Ολυμπίας, την Ιερά Μονή Ασκητή με το βυζαντινό ναό του 1200 μ.Χ. και καταλήγει στο χωριό Γούμερο. Στο μονοπάτι θα συναντήσετε και τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, με κλαδιά από τις οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες. Το φαράγγι που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και πηγές με δροσερό νερό είναι μια καλή πεζοπορική επιλογή για όσους θέλουν να περπατήσουν σε διαδρομές που συνεχίζουν να ''πατιούνται'' από την αρχαιότητα. 
 
  • © http://www.visitilia.gr
  • © Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος Haràlampos


30~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΠΗΝΕΙΟΥ Ν ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/pmZqBW3fCYE ,.- http://youtu.be/7NJBuGL-S_A ,.-
Οδοιπορικό στο Φαράγγι του Πηνειού της Ηλείας
Ο Πηνειός ποταμός έχει τις πηγές του στη Βερβινή, τη σημερινή Κρυόβρυση και για αυτό ονομάζεται τοπικά και Βερβιναίικο ποτάμι. Ό άνω Πηνειός, γνωστός και ως Ξενιάς, κατεβαίνει προς τα Καλύβια της Βερβινής, όπου ο μισός πέφτει και χάνεται στη Διακότρυπα, ενώ ο άλλο μισός συνεχίζει μέχρι το Διπόταμο και εκεί ενώνεται με το ποτάμι της Κερέσοβας. Περνάει ανάμεσα από τα βουνά Γερακάρη και Κακοταροβούνι και κατευθύνεται προς το χωριό Κακοτάρι. Εμείς, το λέμε τοπικά Κακοταραίικο ποτάμι.
Φαράγγι του Πηνειού της Ηλείας  {Άπό Κούμανι και Αντρώνι χωριά Ν.Ηλείας Πανόπουλο }
Ο Πηνειός ποταμός έχει τις πηγές του στη Βερβινή, τη σημερινή Κρυόβρυση και για αυτό ονομάζεται τοπικά και Βερβιναίικο ποτάμι. Ό άνω Πηνειός, γνωστός και ως Ξενιάς, κατεβαίνει προς τα Καλύβια της Βερβινής, όπου ο μισός πέφτει και χάνεται στη Διακότρυπα, ενώ ο άλλος μισός συνεχίζει μέχρι το Διπόταμο και εκεί ενώνεται με το ποτάμι της Κερέσοβας. Περνάει ανάμεσα από τα βουνά Γερακάρη και  Κακοταροβούνι και κατευθύνεται προς το χωριό Κακοτάρι. Εμείς, το λέμε τοπικά  Κακοταραίικο ποτάμι.
Εκεί, στη δημοσιά που οδηγεί στο Κακοτάρι, πιο κάτω από το παλιό πέτρινο γεφύρι, ξεκινάει το Φαράγγι, που στη συνέχεια θα σας περιγράψω.  Ήθελα να προλάβω να καταγράψω τις φυσικές ομορφιές του Φαραγγιού, πριν καταστραφεί και αλωθεί  από το επικείμενο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται. Είχα να πάω εκεί από τότε που ήμουν δέκα χρονών, όταν με τα πόδια κινούσαμε από το Αντρώνι, τρεις τέσσερες ώρες πεζοπορία, μαζί με τον αείμνηστο φίλο μου, καθηγητή Γιώργο Παναγόπουλο, για να ψαρέψουμε, όχι με αγκίστρια και δίχτυα αλλά με δυναμίτες.
Ύστερα από συνεννόηση με το Γιώργη το Δάρμα, τον οδηγό μας, που γνώριζε τα κατατόπια, ορίσαμε να ξεκινήσουμε  στις 27  Αυγούστου του 2009. Συναντηθήκαμε στο Πανόπουλο εφτά άτομα  και, με αυτοκίνητο, φτάσαμε πεντακόσια μέτρα κάτω από το Κακοταραίικο γεφύρι, ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο. Εκεί ξεπεζέψαμε και κατεβήκαμε στο Φαράγγι.
Περπατήσαμε στα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά του και, στο πρώτο ξύλινο γεφύρι που αντικρίσαμε να στέκει πάνω στον πλάτανο, σταματήσαμε, το θαυμάσαμε και το φωτογραφήσαμε.
Μπροστά μας εκτυλίσσονταν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Το τοπίο ήταν εντυπωσιακό και η εικόνα που μας έδινε η καταπράσινη ατμόσφαιρα με το νερό χαμηλά να κυλάει, άλλοτε ήρεμο και άλλοτε περισσότερο ορμητικό, να υπερπηδά τους μεγάλους ολόλευκους και στρογγυλεμένους από το χρόνο βράχους, ήταν μαγευτική. Κάποια μέρη της διαδρομής ήταν ολισθηρά και περιελάμβαναν αναρρίχηση μέσα από μεγάλους βράχους και δένδρα. Σε άλλα σημεία, οι στενωποί,  δηλαδή τα μικρά ανοίγματα από τους λαξευμένους ασβεστόλιθους, έφταναν σε ύψος τα 30, έως και τα 50 περίπου μέτρα. Εκεί, αγρίευαν  τα ορμητικά νερά, που δημιουργούσαν καταρράκτες, οι οποίοι έσκαγαν σε μεγάλες λίμνες.
Το τοπίο στο Φαράγγι είναι αδιαμφισβήτητα μαγευτικό. Η φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Το καλοκαίρι με το λιγοστό νερό, είναι η ιδανική περίοδος για οδοιπορία σε αυτό το Φαράγγι, μιας και προσφέρει και δροσερή σκιά από τον καυτό ήλιο.
Η βλάστηση, αλλά και η χλωρίδα συνολικά, είναι πλούσια από υπεραιωνόβια πλατάνια με τεράστιους κορμούς, πουρνάρια, κουτσουπιές, αριές, σπάρτα, τεράστιες φτέρες και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων. Κάθε στροφή του ποταμιού, σου παρουσιάζει και κάτι καινούριο να θαυμάσεις και να καμαρώσεις.
 Στην πορεία, ένα ακόμη ξύλινο γεφύρι ξεπρόβαλε μπροστά μας, που στηριζόταν και αυτό σε γέρικα πλατάνια και αμέσως πιο κάτω βρήκαμε την Αραπόλιμνα.
Αραπόλιμνα
Για την Αραπόλιμνα άκουσα πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 2006 από τον αείμνηστο μπαρμπα-Λύσανδρο Παναγόπουλο (Μπουλουγούρη), σε μια  μεγάλη κουβέντα που είχα μαζί του, λίγο πριν μας αφήσει, στο σπίτι του, στο Αντρώνι.
Μεταξύ άλλων μου είχε πει: «Την ξέρεις την Αραπόλιμνα»;  «Όχι» του απαντάω, «για πες μου, πρώτη φορά την ακούω!». Και μου εξηγεί: «Στο Κακοταρέικο ποτάμι, στο Καλυβά, στη δεξιά πλευρά του βράχου, ψηλά, φαίνεται ένα μελίσσι, ήταν μελίσσι αιωνόβιο,  μπορεί να φαίνεται και τώρα, μπορεί να είναι και τώρα μελίσσι.  Φαίνεται ο βράχος που έτρεχε το μέλι απ’ έξω από το … και λέγανε τότε ότι πήγε ένας Αράπης να το κόψει (τρυγίσει). Δέθηκε με μια τριχιά από πάνω, λέγανε ότι αυτό  ανήκε σε κάποια θεότητα, σε κάποιο άλλο… ξέρω ‘γω. Και πήγε ο Αράπης  να το κόψει και από το σχοινί που κατέβηκε κάτου  ο Αράπης, κατέβαινε και ένα φίδι. Κατέβηκε και ένα φίδι και βγάνει το  μαχαίρι του να κόψει το φίδι και κόβει και το σχοινί και έπεσε στη λίμνα.  Και λέγεται Αραπόλιμνα. Έτσι λέει η μυθολογία. Ανήκε στο μοναστήρι  της Νοτενάς. Έχω πάει εγώ στην Αραπόλιμνα, έχω ρίξει δινάμιτες…»
Το κλίμα βάρυνε όταν ανέφερα την ιστορία όπου είχα πάει στο ποτάμι, με τον πρόσφατα χαμένο γιό του, να ψαρέψουμε με δυναμίτες.
Για την Αραπόλιμνα του Πηνειού, στο Κακοτάρι, υπάρχουν τρεις  διαφορετικές ιστορίες  που θα σας παρουσιάσουμε, σύντομα, εδώ.
Η κοπιώδης πορεία μας συνεχίστηκε, με μια ανάσα ξεκούρασης, στην Μαύρη Λίμνη.
Μαύρη Λίμνη
Η Μαύρη Λίμνη πήρε το όνομά της, λόγω του χρώματος των νερών της. Οι μεγάλοι, κατάλευκοι, στρογγυλεμένοι βράχοι και το μεγάλο βάθος της λίμνης κάνει τα νερά να φαίνονται  μαύρα.
Μετά τη Μαύρη Λίμνη, κόψαμε αριστερά και βγήκαμε στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Παλιομποκοβίνας  (Ακρώρειας) και, από εκεί, φτάσαμε στο χώρο δασικής αναψυχής, στην Κάπελη.
Το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του κάτω, προς το μύλο του Χρυσικού, κατεβαίνει στο χωριό Καρμπέτα  και, αφού κάνει ένα τόξο βορειοδυτικά, δέχεται τα νερά της Βουντούχλας. Κατευθύνεται  προς το Αγραπιδοχώρι, όπου εκεί συναντά τον Ομηρικό Σελλήεντα ή Ηλειακό Λάδωνα.  Χωρίζει στα δύο τον ηλειακό κάμπο και εκβάλει στο Χελωνίτη κόλπο, βορειοδυτικά  της Γαστούνης.
Κώστας Παπαντωνόπουλος Ιούνης 2010
 
31 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ  ΑΩΟΥ  ΠΟΤΑΜΟΥ  ΚΟΝΙΤΣΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/wasynjiszhg  ,, .-
Στο βίντεο αυτό θα δείτε πλάνα από το Φαράγγι του Αώου ποταμού στην Κόνιτσα!
Θα δείτε τα πελώρια βράχια που σχηματίζουν το φαράγγι, και τον Αώο ποταμό ο οποίος κυλάει ήρεμα μέσα από αυτά!
Θα δείτε ντόπιους οι οποίοι κολυμπάνε μέσα στο ποτάμι και φυσικά σε μακρινό πλάνο θα δείτε τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Στομίου η οποία βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του ποταμού! Απολαύστε τις ομορφιές της επαρχίας Κόνιτσας. (konitsa-epirus.blogspot.com).- 
Φαράγγι του Βίκου
Στα δυτικά του δρυμού βρίσκεται η χαράδρα του Βίκου που διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι, ξεκινώντας βόρεια του χωριού Βίκος και καταλήγοντας νοτιοανατολικά στα χωριά Κουκούλι και Κήποι. Έχουν εντοπισθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από το 40.000 π.Χ.
Το φαράγγι είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Το πλάτος του ποικίλλει από 100 ως 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, ο Βοϊδομάτης, που διατρέχει το φαράγγι έχει νερό μόνο εποχιακά.

32 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ  και  ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/7fuy_CuD7Cw .  και 
Στο βίντεο αυτό θα δείτε το πρώτο μέρος με πλάνα από έναν περίπατο που πραγματοποιήθηκε μέσα στον πυρήνα της χαράδρας του Βίκου - Αώου, και παράλληλα με την κοίτη και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.
Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές της περιοχής της επαρχίας Κόνιτσας. Ο περιπατητής διασχίζει το δασικό μονοπάτι μέσα στην καταπράσινη φύση και δίπλα στα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης, του ποταμού Βοϊδομάτη.
Θα ακούσετε τα ορμητικά νερά του ποταμού, θα θαυμάσετε όμορφες εικόνες από το καταπράσινο τοπίο της περιοχής, καθώς επίσης και το κελάηδισμα των πτηνών που ζούνε μέσα στον πυρήνα της Χαράδρας του Βίκου - Αώου. (konitsa-epirus.blogspot.com)

33~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΙΚΟΥ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/hY8cTy_BF0E ,.- και 2.-   http://youtu.be/CCG6KPqQaA4 ,.-
Η διάσχιση του φαραγγιού από το Μονοδένδρι στον οικισμό Βίκος έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων στις 26/6/2011
Βίντεο :3.-  http://youtu.be/1Z7adrQkYuw ,
Η διαδρομή απο το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, προς στις σπηλιές των ασκητών που βρίσκονταν πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. A part of the Vikos trail.Chrisnicolopoulos@hotmail.com
Βίντεο : http://youtu.be/EAVvCC2JSYw , .
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟΝΙΑΒΙΣΤΑΣ Η ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ / ΚΛΕΙΔΟΝΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
The bridge of Klidoniavistas or Voidomati (1853) / village: Klidonia, district: Konitsa, NW GREECE .

34 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΙΛΑΔΑ  ΤΕΜΠΩΝ :

35 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ και ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ   :
Βίντεο  : http://youtu.be/S35cfpg4TpY  ,.-

36 ~**    ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΡΟΥΒΑ  :
Βίντεο : http://youtu.be/C2mSX3P7jKU ,-
Λίγες μέρες μετά από χιονόπτωση - Sunny days after snowfall
www.exploringcrete.blogspot.com

37 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΣΦΑΚΙΑΝΟ  :
Βίντεο : http://youtu.be/1PzPciMzuFc  ,.-
Οι Φίλοι Βουνού και Θάλασσας ,Ηράκλειο Κρήτης ,με αρχηγό το Νίκο Κονταξάκη , πραγματοποίησαν πεζοπορία ξεκινώντας από το οροπέδιο Ασκύφου και περνώντας από τα οροπέδια Τάυρης και Νιάτο αντίστοιχα κετέληξαν στη Χώρα Σφακίων.

38~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΙΜΠΡΟΥ -  ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ  : 
Βίντεο  : http://youtu.be/I2psWQzeBw4
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Ηρακλείου την Κυριακή 12 Ιουλίου πραγματοποίησε πεζοπορία στα Σφακιά. Πεζοπορία στο φαράγγι της Ί μπρου και μπάνιο στο Φραγκοκάστελλο.

39 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  -  ΚΟΥΝΑΒΙΑΝΟ :
Βίντεο  : http://youtu.be/nA9j9WZ2fMA , .-

40 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΠΑΤΣΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/SDmDxnmfNEQ , .-
Το φαράγγι της Πατσού (Αγ. Αντωνίου) με τους μικρούς καταρράκτες που σχηματίζει το ποτάμι. Μάρτης 2011.
Walking through the gorge of Patsos, in Rethimnon, Crete, GREECE.

41 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ  ΠΡΕΒΕΛΗ :
Βίντεο  : http://youtu.be/0yyvXpNdfcg , .-

42 ~** ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ   :
ίντεο : http://youtu.be/jXtO2bEmSd4  ,.
Η Ορειβατική Ομάδα Αγίου Νικολάου στα νότιοδυτικά του νομού Ηρακλείου συνδυάζοντας την επίσκεψη στην ιστορική μονή Οδηγήτριας, με την πεζοπορία στο μικρό αλλά εντυπωσιακό Αγιοφάραγγο.http://www.pezopories.blogspot.gr  ,.
Μουσική : Alle Farben - She Moves (Far Away) feat. Graham Candy (Club Mix).
Βίντεο 2.- : http://youtu.be/y8sU-PpDsUA ,.-
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας πραγματοποίησε πεζοπορία από τη Μονή Οδηγήτριας στο Αγιοφάραγγο και κατόπιν στους Καλούς Λιμένες.

43 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/DCe7HfLP4fM ,.-
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ,Κυριακή, 26 Μαΐου 2013.http://www.pezopories.blogspot.gr/  ,.-

44~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΥΔΟΥΜΗ  :
Βίντεο : http://youtu.be/tkeHEwLnxng ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε ένα όμορφο κι όχι και τόσο γνωστό φαράγγι της ανατολικής Κρήτης.www.pezopories.blogspot.gr

45 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ   ΟΡΛΙΑΣ  :
Βίντεο 1ο :
Το δεύτερο κομμάτι του φαραγγιού Ορλιά. http://fysiolatres.blogspot.com
 Video  2ο : http://youtu.be/z79bE_jtjeM
Το canyoning στον Ορλιά είναι ιδανικό και για αρχάριους.
Το φαράγγι του Ορλιά βρίσκεται στην περιοχή του γνωστού Δίου, στις βόρειες βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Το χωρίζουμε σε δύο κύρια τμήματα Ορλιάς Ι και Ορλιάς ΙΙ, ώστε να είναι εφικτό, ευχάριστο και απολαυστικό για σχετικά μεγάλες ομάδες σαν μονοήμερη δραστηριότητα. Ένα μικρό και σύντομο τελευταίο τμήμα, ο κατ' εμάς Ορλιάς ΙΙΙ, είναι ιδανικό για παιδιά και πολύ μεγάλες ομάδες αρχαρίων, ως εισαγωγή στο canyoning.
Video :   http://youtu.be/nTBqbyiEKrg ,.-  www.olympostrek.gr

Orlias canyon lays on the northeast slopes of Mt. Olympus near the well known archeological site and village of Dion. Because of the fact that it is relatively long with olymposnumerous and high waterfalls, we split it in two main sections Orlias I and II, so that the participants can enjoy it the most as an one day activity. A smaller last section is Orlias III, ideal for children and large groups of absolute beginners, as an introduction to canyoning.
www.olympostrek.gr

46 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΛΑΣΙΘΙΟΥ :
Βίντεο :  http://youtu.be/HDVe3RZPXdM  ,.-

47 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΧΑΥΓΑ  :
Βίντεο  :1.-   http://youtu.be/EoN_qL7JPdk  ,.- 2.- http://youtu.be/jXfWtTjZCik ,.-

48~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΡΙΤΣΙΑΣ  :
Βίντεοhttp://youtu.be/-b77ZRrWtf4 ,.-
Η ομάδα μας την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου περπάτησε μέσα στην κοίτη του φαραγγιού της Κριτσάς ('' Χαυγάς").

49~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eQGTEmcDQik ,.-
Φαράγγι Σαρακίνας ,Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 ,

50~**  ΔΥΚΤΑΙΟ ΑΝΔΡΟ στο ΟΡΟΠΕΔΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/AFx9x1gOJzU ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε διαδρομή γύρω και μέσα στο Δικταίο Άνδρο,στο οροπέδιο Λασιθίου.Στη ''Βηθλεέμ'' του δωδεκαθεϊσμού.
Γιάννης Αγγελάκας - Σιγά μην κλάψω (dub mix) HD.

51 ~**Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα :
Βίντεο : http://youtu.be/am23FBMEnVU ,.-
Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα
Κυριακή, 12 Μαΐου 2013,www.pezopories.blogspot.gr

52 ~**  Καταρράκτης Μάστορα στο ΦΑΡΑΓΓΙ   Χα :
Βίντεο : http://youtu.be/4_YmjyT7mWw ,.-

53 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΠΟΡΤΕΛΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/UaisthEr-Mo ,.-
Την 1η Απριλίου 2012 το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στα πλαίσια του 7ου σχολείου μύησης, μια ομάδα φίλων από Αθήνα και μια ομάδα φίλων από τα Χανιά αποφάσισαν αντί πρωταπριλιάτικου αστείου να περάσουν (30+1) άτομα το φαράγγι της Πορτέλας στη νότια Κρήτη. Και για να μας πιστέψουν αναρτώ αυτό το βιντεάκι...

54~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΒΑΛΒΕΝΤΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/KtpfeyVnwC4 ,.-

55~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΡΑΪΚΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/UnPoXopwOPs
οδοντωτός περασμα στο φαραγγι του Βουραικου .

56~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΠΕΘΑΜΕΝΟΥ  :
 Βίντεο : http://youtu.be/BsFjK-P7HlM

57 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ   ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/Zko0iDcU900

58~** Λουτρά Πόζαρ Λουτράκι Αριδαίας loutra pozar by www.touristorama.com   :
Βίντεο : http://youtu.be/H8FsNv-ShT4 ,.-



*** ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α΄Μέρος
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-


  ***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,            3647     video.-       
http://www.youtube.com/stamatios01 ,        2017     video.- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =          2067   video.- 
Σύνολον                                                        7731    βίντεο   .-


http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-                                  \
~** http://www.twitter.com/stamos01/

***
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου