ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

     Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  12  Ιουλίου  2014   :

Αμβρακικός Μενίδι Αμφιλοχία
Ο  παπαγάλος στην Μονή Παναγιάς Φανερωμένης στην Λευκάδα

***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :
Στην πλατεία Άγιος Γεώργιος στο Βουλγαρέλι
***  Άτακτη υποχώρηση Νίκα για την παραλία στην «Ανάσταση»         
      
 
 
ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
 Οπισθοχώρηση της Δημοτικής
Αρχής για την «Ανάσταση»
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 Τις προηγούμενες ημέρες ρώτησαν τη γνωστή ηθοποιό Μίρκα Παπακωνσταντίνου, αν σηκώνει η εποχή μας επιθεώρηση. Η απάντησή της ήταν ότι επί της ουσίας δεν έχει απάντηση. «Είναι τόσο έντονη η κατάσταση, που δεν ξέρω αν σηκώνει σάτιρα. Θυμό σηκώνει και αγανάκτηση. Και τι να πρωτοσατιρίσεις, όταν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά;», σχολίασε.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Επί τρεις και πλέον ημέρες κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της ελεύθερης παραλίας στην Ανάσταση, οι τοπικές εφημερίδες έγραφαν, αλλά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωνε άγνοια επί του θέματος και έψαχνε να βρει ποιος δημιούργησε την κατάσταση.
Αφού έπαιξε για κάποιο διάστημα μια παρτίδα του παιχνιδιού «το μπαλάκι στην κερκίδα», ψάχνοντας για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη θάλασσα και ποιος για τον αιγιαλό, υποχρεώθηκε να αλλάξει ρότα. Έτσι, υποσχέθηκε ότι την επόμενη ημέρα (σ.σ. χθες) θα υπάρξουν εξελίξεις. Έδωσε, μάλιστα, και ραντεβού με τους πολίτες στο χώρο της συγκεκριμένης περιοχής στην παραλία. Αφού τους έστησε για μία και πλέον ώρα, τελικά βρήκε το δρόμο και πήγε εκεί.
Νωρίτερα, για ακόμη μία ημέρα, είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι με λογική αλλά και θυμό, ειρηνικά όμως, απαιτούσαν συγκεκριμένη λύση. Στην περιοχή υπήρχαν λιμενικοί, αστυνομικοί, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γ. Βλάχος, αλλά και η αρμόδια εισαγγελέας.
Όπως έλεγαν στο «Θάρρος» πολίτες, «αδυνατούμε να δεχτούμε ότι η ζωή μας αξίζει 750 ευρώ, όσο και το ενοίκιο της εταιρείας στο Δήμο. Στη συγκεκριμένη παραλία κάνουν μπάνιο άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι τρίτης ηλικίας, αλλά και πολλά παιδιά. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να μας στερούν κάποιοι το αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα». Ενδεικτικό των συναισθημάτων του κόσμου είναι ότι μόλις μέσα σε τρεις ημέρες υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας πάνω από 1.000 πολίτες.
Ο νεαρός Στ. Τζανεττάκος μάς δήλωσε: «Στην Α' Λυκείου μάς μαθαίνουν ότι οι φυσικοί πόροι μιας χώρας δεν πωλούνται, αλλά δεν μπορεί κάποιος και να τους βάλει συρματοπλέγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική οι λεγόμενοι αρμόδιοι προχώρησαν στην απόφαση παραχώρησης του χώρου». Λόγια καθαρά και κοφτερά.
Πιο πέρα δύο νεαροί μάς είπαν ότι κάθε ημέρα έρχονται με το ΚΤΕΛ από το Αριοχώρι, και κατεβαίνουν με τα πόδια μέχρι την Ανάσταση για να κάνουν μπάνιο. Το μόνο που πρόσθεσαν είναι η απορία τους για όλα αυτά που αποφασίζουν αυτοί που πρέπει να αγωνίζονται για το ευ ζην των πολιτών.
Τελικά, με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρησης έφτασε ο κ. Νίκας με τη συνοδεία του, ο οποίος είπε στους συγκεντρωθέντες ότι, αφού μελέτησε το θέμα, αποφάσισε ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δίκιο και ο χώρος θα τους αποδοθεί και πάλι ελεύθερος προς χρήση.
Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις συνήλθε εκτάκτως και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να ανακληθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο με το οποίο ο Δήμος διέθεσε τμήμα του αιγιαλού στον επιχειρηματία για τη λειτουργία του «θαλάσσιου πάρκου». Το μεσημέρι ομόφωνα αποφασίστηκε η ανάκληση του συμβολαίου.
Οι πολίτες ικανοποιήθηκαν από τη δικαίωση του αγώνα τους, αλλά συνάμα συνειδητοποίησαν πως για να διατηρηθούν  ελεύθερες και δημόσιες οι παραλίες, πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν γι’ αυτό.
Εξάλλου, οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης άλλα προστάζουν. Το επερχόμενο νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού. Έτσι, μόνο ειρωνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Γιατί;
Ας δούμε αναλυτικά:
Οριοθέτηση: αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (π.χ. για ξαπλώστρες και αναψυκτήρια), καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Διαχείριση: διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών και η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Προστασία: το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι η ανάδειξη της ελληνικής ακτογραμμής με όρους αειφορίας, παραδίνεται στο προσφιλές τρίπτυχο μπάζωμα – καντίνα – ξαπλώστρα. 

*** Την επόμενη Τρίτη η μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού          
          
Τη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού θα παρουσιάσουν στην Καλαμάτα στελέχη της εταιρείας Planet, η οποία την εκπόνησε με κάλυψη της δαπάνης από την Εθνική Τράπεζα, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιουλίου, στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, στις 7.30 το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρου Μπρεδήμα, συζητήθηκε και το θέμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό του, αλλά και τις απολαβές της καλλιτεχνικής διευθύντριας Βίκυς Μαραγκοπούλου.
Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της «Φάρις», Νίκος Μπασακίδης, όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, ισχυρίστηκαν ότι η Δημοτική Αρχή με την οικονομική της πολιτική κατάφερε και μείωσε τον προϋπολογισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ κατά το 1/3, χωρίς να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα στην ποιότητά του.
Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η φετινή διοργάνωση είναι εξασφαλισμένη οικονομικά, αφού έχει επίσημες διαβεβαιώσεις για χρηματοδότησή του από τον  κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για τις οικονομικές απολαβές της κυρίας Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι το έργο της, για να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό, δικαιολογεί κάποιες μισθολογικές υπερβάσεις σε σχέση με άλλους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας.    Α.Π. 

***  Απαγορεύονται τα ζώα συντροφιάς σε Στούπα, Καλόγρια και Σάντοβα          
           
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ ΕΩΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Στην απόφαση να απαγορευτούν τα ζώα συντροφιάς από την 1η Μάη έως την 31η Οκτωβρίου στις παραλίες Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας, κατέληξε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.
Εγκρίθηκε έτσι σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που είχε παραπέμψει το θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή Β. Κυβέλο, οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα είναι ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου.
Ανέφερε πως οι παραλίες ανήκουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών και όχι των λιμενικών αρχών και, επομένως, τυχόν πρόστιμο στις παραλίες πρέπει να «το κόψει» η Αστυνομία, εκτός αν σε κάποιο τόπο δεν υπάρχει Αστυνομία, οπότε «το κόβει» η Λιμενική Αστυνομία.
Ανέφερε, επίσης, πως σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό, και οι συνοδοί να έχουν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους για να αποδείξουν ότι είναι εμβολιασμένος όταν τους ζητηθεί.
Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δε διαπράττει παράβαση.
Εάν, όμως, στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους, τέτοια που να μην παρενοχλούνται.
Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις
παραλίες, αλλά το επιτρεπτό ή μη να μπαίνουν τα σκυλιά στη θάλασσα.
Συνοψίζοντας, ανέφερε πως επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύεται, όπως επιτρέπεται το μπάνιο του σκύλου σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
Αρμόδιο όργανο για τη βεβαίωση της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η Αστυνομία, για δε το μπάνιο του σκύλου
στη θάλασσα το Λιμενικό.
  Οι λόγοι
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Κυβέλος ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή προτείνει την απαγόρευση των ζώων συντροφιάς από την 1η Μάη έως την 31η Οκτωβρίου στις παραλίες της Στούπας, Καλόγριας και Σάντοβας για τους εξής λόγους:
Ο μεγάλος αριθμός των λουομένων καθώς και η μεγάλη πυκνότητά τους λόγω της μικρής έκτασης των παραλιών αυτών, καθιστούν πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση και ασφάλιση των ζώων σε σημείο που δε θα παρενοχλούν τους λουομένους. Επίσης, η πιθανότητα ατυχήματος (π.χ. να πατήσει ένας λουόμενος ένα μικρό ζώο επειδή δεν το είδε και/ή ένα ζώο να δαγκώσει ένα λουόμενο επειδή πατήθηκε ή αισθάνθηκε απειλούμενο) είναι σημαντικά αυξημένη στις παραλίες αυτές. Να σημειωθεί πως και στις τρεις αυτές παραλίες είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  Η Φιλοζωική Ομάδα Μάνης διαφωνεί
Κατά τη συνεδρίαση αναγνώστηκε και έγγραφο της Φιλοζωικής Ομάδας Μάνης, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «απαγορεύεται το ‘Απαγορεύεται τα ζώα’. Ο νόμος είναι σαφής και πάνω από οποιαδήποτε δημοτική απόφαση. Θα θέλαμε, επίσης, να σας θυμίσουμε ότι και ο κύριος Γιαννημάρας, αλλά και ο κύριος Μαραμπέας, δεσμεύτηκαν προεκλογικά ότι θα τηρήσουν το νόμο που επιτρέπει την παρουσία των τετραπόδων φίλων μας στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύονται, να είναι υπό έλεγχο, να μαζεύονται τυχόν ακαθαρσίες τους και να συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας και μικροτσίπ. Μια τέτοια απαγορευτική ταμπέλα μόνο σύγχυση και καυγάδες μπορεί να προκαλέσει, ειδικά από τουρίστες και δημότες που γνωρίζουν το νόμο». 

***  Δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στο Μανιάκι           
           
Σε ύφεση βρισκόταν αργά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.15 το βράδυ της Πέμπτης στη θέση «Μυγδαλίτσα» Μανιακίου, στην περιοχή μεταξύ Μανιακίου και Μεταμόρφωσης, έχοντας κάψει έως την ώρα εκείνη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης.
Είναι η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στη Μεσσηνία, που εξερράγη υπό άγνωστες συνθήκες σε ένα «γνώριμο», για τα στελέχη της Πυροσβεστικής, χώρο, καθώς στην περιοχή είχαν καταγραφεί στο παρελθόν πολλά ανάλογα περιστατικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις τρία PZL, ένα Καναντέρ και 2 ελικόπτερα Έρικσον.
Οι αρχικά λίγες δυνάμεις που έσπευσαν να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο, ενισχύθηκαν σημαντικά από όλη την Πελοπόννησο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι βρέθηκαν στο χώρο περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με περισσότερα από 20 οχήματα. Ανάμεσά τους 9 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα της Τρίπολης, 7 άτομα από το πεζοπόρο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας και 14 άτομα της ΕΜΑΚ.
Στο χώρο παρέμειναν δυνάμεις για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ το συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης είχε ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κων. ΓΙόβας. Από την πυρκαγιά δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.   Χ.Χ.

*** Ελληνίδα αφαίρεσε τρόφιμα και καλλυντικά από σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας
 
Με διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά στην τσάντα της, συνολικής αξίας 98 ευρώ, τα οποία είχε αφαιρέσει από σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στην Καλαμάτα μια 42χρονη Ελληνίδα από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) Μεσσηνίας. Τα προϊόντα δεν πληρώθηκαν κατά την έξοδό της από το κατάστημα, αλλά βρέθηκαν και επιστράφηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. - 

***  Μέτρα για τις «αμαρτωλές» αρδευτικές γεωτρήσεις στην Οιχαλία         
           
Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του «Θ» για το απαράδεκτο καθεστώς των αρδευτικών γεωτρήσεων που επικρατεί στο Δήμο Οιχαλίας, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές ο ΔΕΔΔΗΕ με άνωθεν εντολή διέκοψε την ηλεκτροδότηση στις δύο (2) «αμαρτωλές» γεωτρήσεις,  ενώ παρελήφθησαν και οι πρώτες εισαγγελικές κλήσεις από το Δήμο  Οιχαλίας.
Παράλληλα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κοινοποιήθηκε επιστολή προς τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Προώθησης Αποδοτικής Χρήσης Πόρων, ενώ θα γίνει έλεγχος και από την Περιφέρεια με ευρωπαϊκή εντολή για το μαύρο χάλι του συγκεκριμένου Δήμου όσο αφορά στη διαχείριση υδάτινων πόρων.   Α.Π.

*** Πλήθος εκδηλώσεων στο Δήμο Καλαμάτας το φετινό καλοκαίρι
 
Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού από χθες μέχρι και αύριο, στην Καλαμάτα, αλλά και σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. Αναλυτικά, χθες το βράδυ, στην κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, δόθηκε συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Επίσης, στο αμφιθέατρο Κάστρου δόθηκε η θεατρική παράσταση με την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα, από χθες μέχρι και αύριο, ώρες 17.00-00.00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, θα γίνει το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας. Σήμερα το βράδυ στις 21.00, στον προλιμένα, υπάρχει η εκδήλωση με τίτλο: «Τραγουδώντας το φεγγάρι». Μια συναυλία με τους BIT GIA BIT, καθώς θα έχει πανσέληνο, στα μονοπάτια της ελληνικής τραγουδοποιίας με ήχους ροκ, παραδοσιακούς και έντεχνους. Παίζουν: Νίκος Παλαιολόγος, ούτι - τραγούδι, Αντώνης Κουφουδάκης, κιθάρα - τραγούδι, Γιώργος Κλάδης, κρουστά, Μαρία Κρασοπούλου, τραγούδι. Επίσης, σήμερα το βράδυ στις 10.00 υπάρχει η γιορτή κρασιού στο Λαδά, αλλά και στη Μικρομάνη, ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος της Τοπικής Κοινότητας διοργανώνει, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, τη Γιορτή Αγκινάρας. Η γιορτή, στην οποία προσφέρονται αγκινάρες μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους, θα διεξαχθεί στην κεντρική πλατεία, με ώρα έναρξης 21.00. Α.Π. -

*** Ας μη πάει χαμένη η ευκαιρία για τα ΑμεΑ

 Με το «σάλο» που ξέσπασε σχετικά με την κατασκευή του θαλασσίου πάρκου στην παραλία της Ανάστασης, αναδείχθηκε το θέμα που είχε προβάλει και το «Θάρρος» πριν από ένα περίπου μήνα, με την ανύπαρκτη στην ουσία πρόσβαση για ΑμεΑ στην παραλία της Καλαμάτας και το συγκεκριμένο σημείο. Ο δήμαρχος χθες υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, κάτι που ούτως ή άλλως είναι υποχρέωση του Δήμου, αν θέλει, όντως, να υπερηφανεύεται για τις «γαλάζιες» σημαίες και όχι για τη «βιτρίνα». Κ. Γαζ - 

***  Ένα ακόμα τροχαίο στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
 

  Μια ακόμα σύγκρουση αυτοκίνητων είχαμε γύρω στις 3 το μεσημέρι στην πόλη της Καλαμάτας, πιο συγκεκριμένα στην οδό Αθηνών κάτω από άγνωστες συνθήκες δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν. 

***  Γ. Τσώνης: «Επιμένει να προτρέχει της Δικαιοσύνης ο κ. Αναστασόπουλος»

 Μια ακόμη απάντηση στα όσα δήλωσε προχθές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος, έδωσε χθες με δήλωσή του ο κ. Γ. Τσώνης. Σε αυτή αναφέρει: «Είναι απορίας άξιον, γιατί ο κ. Αναστασόπουλος κατατρώγεται από ανυπομονησία και επιμένει να προτρέχει της Δικαιοσύνης, αυτοαναγορευμένος μελλοντικός νικητής των εκλογών στο Δήμο Μεσσήνης, σε επίπεδο Εκλογοδικείου. Ξεπερνώντας την τυπική ανακήρυξή του, καθότι οι αριθμοί αποτυπώνουν διαφορετικά την πραγματικότητα, σπαταλά το χρόνο του επιχειρώντας ανεπιτυχώς -όπως σε πρόσφατη συνέντευξή του προς τα τοπικά ΜΜΕ- να πείσει τους δημότες της Μεσσήνης, αλλά και τους κατοίκους της υπόλοιπης Μεσσηνίας, για δεδομένη επικράτησή του στο δικαστήριο που θα αποφανθεί επί των ενστάσεών μας. Δηλώνει ότι η νομική του υποστήριξη διαβλέπει νίκη του στο Εκλογοδικείο, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα μονομερώς στοιχεία του εκλογικού υλικού. Αντίθετα, έχοντας επιλεκτική μνήμη, αποσιωπά όλα εκείνα τα στοιχεία που του αφαιρούν ψήφους από τα προσμετρηθέντα υπέρ του ψηφοδέλτια. Για παράδειγμα, ξέχασε να αναφερθεί σε ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του το οποίο προσμετρήθηκε υπέρ του, αν και στην εμπρόσθια όψη του, από την κορυφή έως το τέλος, αναγραφόταν χειρόγραφα με κεφαλαία ευμεγέθη γράμματα πάνω στα τυπωμένα ονόματα, το σύνθημα “ΖΗΤΩ Ο ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ”. Για την ιστορία, το περιστατικό σημειώθηκε στο εκλογικό τμήμα Δάρα, όπου δικαστική αντιπρόσωπος ήταν σύζυγος υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου! Και η δική μας νομική ομάδα κατά τον επιστάμενο έλεγχο του εκλογικού υλικού έχει επισημάνει ευρήματα, στα οποία στηριζόμενη θεωρεί βάσιμα ότι το Εκλογοδικείο θα μας ανακηρύξει τελικά νικητές. Εμάς, όμως, δε μας πιάνει πρεμούρα για “δικανικούς λόγους”, ούτε για παραπληροφόρηση με προβολή μονομερών στοιχείων. Νηφάλια, με τον προσήκοντα σεβασμό και την εμπιστοσύνη που αξίζει στη Δικαιοσύνη, θα αναμένουμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Με αρκετή καθυστέρηση και μετά από δύο ερωτήματά μας προς αυτόν, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε, επιτέλους, στο 33ο ψηφοδέλτιο του 223ου εκλογικού τμήματος του Δήμου Μεσσήνης, το οποίο, αν και μας ανήκει, προσμετρήθηκε στο συνδυασμό του. Λυπόμαστε, που δεν καταλάβαμε την εξήγηση που επιχείρησε να δώσει. Απλά, σε ποιον ανήκει και σε ποιον έχει προσμετρηθεί; Απλά πράγματα, χωρίς “κουτάκια” και υπεκφυγές». - 

***  Ολοκληρωμένη πρόταση για επανεκκίνηση σιδηροδρόμου

 «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ θα επιχειρήσουν την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά την ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συνεργασία Περιφέρειας και ΟΣΕ για το σκοπό αυτό. Όπως σημείωσε: «Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, γιατί το δίκτυο δεν ήταν σε κίνηση. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε για την εκ νέου κινητοποίησή του». Αναφερόμενος στο μοντέλο ΣΔΙΤ που υιοθετήθηκε για το έργο αυτό, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι είναι το μόνο που μπορεί να επιμερίσει ευθύνη στην Περιφέρεια και συμπλήρωσε ότι η επανεκκίνηση θα γίνει με βάση ένα μοντέλο βιωσιμότητας και αυτοχρηματοδότησης, ώστε να μην είναι αναγκασμένη να καταβάλλει το κόστος η Περιφέρεια. «Στόχος μας είναι να επανκεκκινήσουμε το σύνολο του σιδηροδρόμου και στην προσπάθειά μας αυτή προσπαθούμε να εμπλέξουμε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να λειτουργήσει το τρένο και στην Ηλεία και την Αχαΐα, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας» δήλωσε επίσης. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στην επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον Ισθμό στο Λουτράκι, τονίζοντας ότι «ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει ήδη αδειοδοτηθεί σε 1,5 μήνα μόλις, που αποτελεί και χρόνο ρεκόρ». «Το 2011, όταν αναλάβαμε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, δεν ήταν σε κίνηση. Εξαρχής επιδιώξαμε την επανενεργοποίησή του και αναλάβαμε την ευθύνη διαμόρφωσης του οικονομοτεχνικού μοντέλου» δήλωσε τέλος και τόνισε ότι «με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αυτή τη διαδικασία ξεπερνάμε και το εμπόδιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας». - 

***  Προσεχώς Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Οιχαλίας για το σκουπιδοεργοστάσιο          
           
Τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα κληθούν να παραστούν και οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Δήμου Οιχαλίας (νομικοί και τεχνικοί), αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί ενάντια στην κατασκευή της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης.
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, οι ενέργειες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, δεδομένου ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή κατά της συγκεκριμένης έγκρισης.  

*** Η παλιά Καλαμάτα μέσα από το φωτογραφικό φακό (φωτογραφίες)         
     
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Συνεχίζεται η ξενάγηση στην παλιά ιστορική Καλαμάτα, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια ή και λίγο μετέπειτα, για να γνωρίσουν και οι νεώτεροι κάποιες σελίδες της ιστορίας της πόλης μας, που εξελίχθηκε φυσιολογικά, καθώς και κάποια σημεία που κακοποιήθηκαν στο βωμό της ανάπλασης.
Οι σπάνιες φωτογραφίες που βγαίνουν μέσα από τα αρχεία παλαιών Καλαματιανών, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της εποχής εκείνης, που πέρασε, και θυμίζουν στους παλιούς νοσταλγούς την Καλαμάτα των γιασεμιών, των πορτοκαλανθέων και της καντάδας, που γέμιζε με μελωδίες τα σοκάκια του κάστρου, της οδού Φαρών, της Ακρίτα, της Φυτειάς και της Παραλίας με τις βαρκάδες τις φεγγαρόλουστες βραδιές.
Η φωτογραφία του 1960 δείχνει τη νοτιοανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης, και οφείλεται στον αείμνηστο ερασιτέχνη φωτογράφο, Χρήστο Αλειφέρη, ο οποίος άφησε πίσω του πλούσιο φωτογραφικό υλικό της παλιάς Καλαμάτας και όχι μόνο.
Στη δεξιά πλευρά ήταν η πιάτσα των ταξί. Στη συνέχεια το κέντρο «Τριανόν» και μετά το τρίγωνο κηπάριο που επικοινωνούσε με τη λεωφόρο Σταθμού. Λίγο αργότερα ενώθηκε με τις δύο πλατείες, Τζαννή και Βασιλ. Γεωργίου. Στο κέντρο εικονίζεται το υπέροχο κηπάριο με το άγαλμα του Αναγνωσταρά. Στη συνέχεια, το περίπτερο του μπάρμπα Μήτσου Γεωργακόπουλου και, βέβαια, η υπέροχη λεωφόρος Αριστομένους, πριν αρχίσουν το κουτσούρεμα οι διάφοροι δήμαρχοι.
Στην αριστερή πλευρά διακρίνεται το σπίτι του Στρατηγού Φραγκιά. Κάτω στεγάζονταν: το κουρείο του Μάριου Αντωνίου και το «Φωτο – Ρίο» του Κώστα Παναγόπουλου. Στη συνέχεια ήταν το πρακτορείο ταξιδίων του Μασουρίδη και ο κινηματογράφος «Εσπερος» του Αγγελόπουλου, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1982 και έγινε το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο προσαρτίστηκε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη. Ακολουθεί το τεράστιο σπίτι του ξυλέμπορου Γ. Παπαδόπουλου, το οποίο ήταν ολόκληρο τετράγωνο, Αριστομένους, Ταϋγέτου, Αναγνωσταρά και Πανταζοπούλου.
Τα μαγαζιά κάτω ήταν: το φαρμακείο του Ηλία Καρατζά, το οπωροπωλείο του Πότη Τσίχλη και στη γωνία το στιλβωτήριο των Αφών Γαβρά.
Ακολουθεί το κτίσμα του λαδέμπορου Γιάννη Δραγώνα και μπροστά το περίπτερο του Γιώργη Χρήστου, ο οποίος ήταν και νοσοκόμος, βοηθός του αείμνηστου γιατρού Παναγιώτη Καίσαρη.
Στη συνέχεια φαίνεται το άχτιστο οικόπεδο του Γ. Μανεσιώτη, στο οποίο αργότερα στεγάστηκε η Εθνική Τράπεζα για αρκετά χρόνια. Πλάι το αρχοντικό σπίτι του Κώστα Κουτσομητόπουλου, πατέρα του σημερινού γιατρού Φαίδωνα Κουτσομητόπουλου. Κι αυτό μεγάλο κτήριο σε τρεις δρόμους: Αριστομένους – Πολυχάρους και Αναγνωσταρά.
Στην επόμενη γωνία ήταν το κτήριο του καθηγητή τεχνικών Στ. Καράμπελα. Στη γωνία στεγαζόταν το μπαρ «ΝΕΛΛΗ» του Αντώνη Κόσσυβα, τα καλλυντικά «SARSCO» της Ναδίνας Τζανετάκη και το φωτογραφείο «ΚΕΧΑΕΦ».
Κατόπιν ήταν το σπίτι της Ελένης Βασιλάκη (μαμής), όπου στεγαζόταν και ο ξακουστός τότε ράφτης Μπιστέκος. Μετά ήταν το σπίτι του Χριστόδουλου Δικαίου, δικηγόρου και βουλευτή, την κόρη του οποίου παντρεύτηκε ο Δημητρόπουλος, δικηγόρος κι αυτός.
Εν συνεχεία ήταν το σπίτι του δικηγόρου Βασίλη Παπαδόπουλου, που παντρεύτηκε την όμορφη Αγνή Παπαδοπούλου, καθηγήτρια των Αγγλικών. Το σπίτι αυτό έγινε το 1962 η πρώτη πολυκατοικία της Καλαμάτας. Την έκτισε ο μηχανικός Παν. Πετρόπουλος.
Η άλλη φωτογραφία του 1946 εντυπωσιάζει πραγματικά, γιατί μας γυρίζει πίσω σχεδόν 75 χρόνια. Στην αριστερή πλευρά (την ανατολική) εικονίζονται τα προαναφερόμενα σπίτια και στη μέση η περίφημη λεωφόρος Αριστομένους, η οποία ένωνε το κέντρο της πόλης με την παραλία. Για τη λεωφόρο αυτή και τη χρησιμότητά της έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά, πριν ακόμα αχρηστευθεί απ’ τους δημάρχους.
Γιατί είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος Στ. Μπένος… έκοψε τα πόδια του Αριστομένη και ο δήμαρχος Παν. Νίκας… τον αποκεφάλισε. Και βέβαια, την πρώτη λανθασμένη κίνηση έκανε ο Στ. Μπένος, ο οποίος μπορούσε να πάρει 2-3 μέτρα από τη δυτική πλευρά και να μην καταστρέψει την καλύτερο λεωφόρο της πόλης.
Όμως, ας συνεχίσουμε την περιήγηση μέσω της φωτογραφίας που δείχνει τη δυτική πλευρά. Μετά το ωραίο κηπάριο, συνεχίζεται το τρίγωνο και η κάτω πλατεία του Βασ. Γεωργίου Β΄, μέχρι τα περίφημα «ψαράκια» και το σπίτι των Αφών Τσουτσουμπρή.
Δεξιότερα, οι θερινοί κινηματογράφοι «Έσπερος» και «Τριανόν» και ένα πλήθος από παλιά αρχοντικά σπίτια, τα οποία βέβαια σήμερα δεν αναγνωρίζονται, αφού όλα έχουν γίνει πολυκατοικίες.
Η όψη της πόλης έχει αλλάξει πολύ. Από την παλιά Καλαμάτα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα που να θυμίζει εκείνες τις άλλες εποχές, και δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, αν είναι καλύτερο το σήμερα απ’ το χτες…
 
*** Κάθοδος... καραμανλικών στην Καλαμάτα         
         
Σε... φωλιά καραμανλικών θα μετατραπεί από σήμερα η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή... Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού θα βρεθούν σήμερα οι «φρουροί του καραμανλισμού» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για να παραστούν στο γάμο του γιου του Πρ. Παυλόπουλου, Βασίλη.
Θεωρείται βέβαιο ότι έχουν προσκληθεί πολλά ιστορικά στελέχη της Ν.Δ., όπως οι Αχ. Καραμανλής, Π. Μολυβιάτης, Δημ. Σιούφας, αλλά και στελέχη των κυβερνήσεων της περιόδου 2004-2009, όπως είναι ο (επίσης Μεσσήνιος) Θ. Ρουσόπουλος.
Λογικά, γνωρίζοντας τον πρώην υπουργό, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι πρόσκληση έχει αποστείλει και στον Αντ. Σαμαρά λόγω... εντοπιότητας!   Α.Π. 
 
*** ~**  ΒΙΝΤΕΟ  από τριήμερη  εκδρομή διαδρομών άρωμα  Ελλάδας από Μελιγαλά –Πύργος – Πάτρα – ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ –Μεσσολόγγι –Αμφιλοχία –ΜΕΝΙΔΙ – ΑΡΤΑ –διαδρομή στα χωριά των ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ Πράμαντα ….κ.α. ..Άρτα –Πρέβεζα Αρχαία ΝΙΚΟΠΟΛΗ – Λευκάδα από ΑΚΤΙΟ –ΚΑΙ  Επιστροφή από Άγιο Νικόλαο – ΜΥΤΙΚΑ –ΑΣΤΑΚΟ –ΑΙΤΟΛΙΚΟ –Μεσσολόγγι –Πάτρα  Μελιγαλα  7, 8  και9  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014  :
1 ~**  Τραγούδι με Χρήστος   ΔΑΒΙΛΑΣ  9-7-2014 : http://youtu.be/pybRvF9jrVI ,
2 ~**ΑΡΤΑ   αφήγηση 8/7/2014 : http://youtu.be/LCWlHoNsl84  ,
3 ~**Λίμνη Οδερού στην Αιτωλοακαρνανία  7/7/2014 : http://youtu.be/awxsuEFGu9U  ,
4 ~**Τραγουδάει ο Χ. Δαβίλας 9-7-2014 : http://youtu.be/mEm8TxMq9Fc ,
5 ~** Βουλγαρέλι  Μουσείο  8/7/2014  : http://youtu.be/hYAl86zheZU ,
6 ~** ΡΟΔΑΥΓΗ Τζουμέρκα 7-7-2014 : http://youtu.be/x-aq6ZRhE40 ,
7 ~** Στην Κόκκινη εκκλησιά  στο Βουλγαρέλι 8/7/2014 : http://youtu.be/Lb2SBt4Mr_0 ,
8 ~** Σπήλαιο ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑΣ  8/7/2014 Τζουμέρκα : http://youtu.be/DsE6J9EbII4 ,
9 ~**Λίμνη  Αμβρακίας Αμφιλοχία  7/7/2014 : http://youtu.be/ht9navlHG-w  
10 ~** ΝΥΔΡΙ  Λευκάδας 9/7/2014 : http://youtu.be/bJJlNXlZF_8 ,
11 ~**ΣΠΗΛΑΙΟ στην Πράμαντα Τζουμέρκων 8/7/2014 : http://youtu.be/nTAbeoyCPDo ,
12 ~** Σπήλαιο Ανεμότρυπας Πράμαντα 8/7/2014 : http://youtu.be/PG2UEaVHpzE ,
13 ~** ΠΡΑΜΑΝΤΑ  Τζουμέρκα 7/7/2014 : http://youtu.be/HCVnVyWIg9Q ,
14 ~**Βουλγαρέλι  Δρακότρυπα 8/7/2014 : http://youtu.be/Rk7dJH6JfUY   
15 ~** ΠΕΤΑ Άρτας  8/7/2014 : http://youtu.be/euEGlVoccFM ,
16 ~**  Λευκάδα Φρούριο Αγίας Αμαύρας  9/7/2014 : http://youtu.be/WGvAsuvBJuY
17~** Αμβρακία λίμνη 7-7-2014 : http://youtu.be/pvupqP3ju0M
18~** Αγία Παρασκευή  Πράμαντας  7/7/2014 : http://youtu.be/XYaoC09mTMo
19~** ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Ιωαννίνων 7/7/2014 : http://youtu.be/FXSHDw7XPXY 
20 ~** Άγιος Νικόλαος Τραγούδι Χ. Δαβίλας   9/7/2014 : http://youtu.be/RBoo0qSLsjY
21~**  Ροδαυγή Σκούπα  Τζουμέρκα  7/7/2014 : http://youtu.be/14dTSryX5oo
22~** Γέφυρα  ΠΛΑΚΑΣ  7/7/2014 : http://youtu.be/xg423lWspnQ ,
23~**ΑΣΤΑΚΟΣ  διαδρομή  9/7/2014 : http://youtu.be/KgvLKwCMsIU  ,
24~**ΑΓΝΑΤΑ διαδρομή  από Πράμαντα 8/7/2014  : http://youtu.be/Ok5Exk_uqEI ,
25~** ΛΕΥΚΑΔΑ  9/7/2014 διαδρομή : http://youtu.be/uK226bztCX0 ,
26~** Βουλγαρέλι  Κόκκινη Εκκλησιά  διαδρομή 8/7/2014 : ttp://youtu.be/GNRXPd73BUE ,
27~**ΑΡΑΧΘΟΣ  ΠΕΤΡΑ γέφυρα  7/7/2014 : http://youtu.be/niAGk_RSIek   
28~** Μενίδι Αμφιλοχίας Άρτας   7/7/2014 : http://youtu.be/W2pkv1iDTKA  ,
29~**Σπήλαιο Ανεμότρυπας  εντός  8/7/2014 : http://youtu.be/ylnVzphbSe8 ,
30~** Ι.  Ν.  Αγίας Παρασκευής  στην Ροδαυγή  7/7/2014 :http://youtu.be/AagHZVHXUwY ,
31~** Άγνατα Καταρράκτης  Τζουμέρκα 8/7/2014 : http://youtu.be/FioZcz6LOgE ,
32~**Λευκάδα   Παναγία Φανερωμένη  αφήγηση  /7/2014 :http://youtu.be/nSMFwJ2aW9o ,
33~**Διαδρομή προς  Καταρράκτες  Τζουμέρκα  8/7/2014 : http://youtu.be/sTPaBTC57fg ,
34~**Άγνατα  Καταρράκτες  διαδρομή 8/7/2014 : http://youtu.be/1ELXFtfHC8w ,
35 ~**Μελισσουργοί Τσόπελα Καταρράκτης  διαδρομή 8/7/2914 : http://youtu.be/9eNkwlhNbnQ ,
36 ~**ΑΜΒΡΑΚΙΑ  Λίμνη 7/7/2014 : http://youtu.be/sybT-RHSiUI   .
37~**ΑΡΤΑ φτάνοντας 7/7/2014 : http://youtu.be/ImiEjiZb3gM ,
38~** Άρτα διαδρομή  7/7/2014: http://youtu.be/iZSMIUr5BWE ,
39~**ΜΕΣΣΟΌΓΓΙ  αφήγηση  διαδρομή 7/7/2014 : http://youtu.be/QP-wU_Qtu5o ,
40 ~**Συρράκο Τζουμέρκα διαδρομή  7/7/2014 : http://youtu.be/BI62dheTrc0 ,
41~**Τραγούδι με Χ.  Δαβίλα  9/7/2014 από Λευκάδα : http://youtu.be/KXtoWTgk0hs  ,
42~**Μενίδι  φαγητό   7/7/2014 :’ http://youtu.be/tZ-ZUW85q24 ,
43~** ΠΡΕΒΕΖΑ  9/7/2014 : http://youtu.be/tKd8XrwXJng  
44~**Αγία  Παρασκευή Πράμαντας Τζουμέρκων 7/7/2014: http://youtu.be/XV11HEybtY4 ,
45 ~**  Μύτικας  Αστακός διαδρομή  9/7/2014 : http://youtu.be/pgO8kHhgyLw ,
46~**Βουλγαρέλι  για  φαγητό 8/7/2014: http://youtu.be/MI0zDTEP8Qk ,
47~**Λευκάδα  Νυδρί  διαδρομή  9/7/2014  αφήγηση : http://youtu.be/nUaSfnE19-c ,
48~**Παναγία  Φανερωμένη Λευκάδας  9/7/2014 : http://youtu.be/5ToNNz_L0IQ ,
49~** Διαδρομή  προς  καταράκτες Τζουμέρκα 8/7/2014: http://youtu.be/wTqCfZ07MNs ,
50 ~**Πιστιανά  Ροδαυγή  διαδρομή 7/7/2014 : http://youtu.be/hFoyMSaSjww ,
51~**Πλάκας   γέφυρα Πράμαντα  αφήγηση  7/7/2014 : http://youtu.be/H8TZPiHaQok ,
52 ~** Πρέβεζα  Άκτιο  διαδρομή 9/7/2014 : http://youtu.be/BCMF7lgBls8   
53~** ΑΡΤΑ  είσοδο  διαδρομή  7/7/2014 : http://youtu.be/_AYlTqY5ZA8 ,
54~**ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ Τζουμέρκων Άρτας  διαδρομή 8/7/2014 : ttp://youtu.be/UYJ33XV7HLE ,
55~**Πλατανούσα  Μονολίθι Τζουμέρκων  διαδρομές  7/7/2014 : http://youtu.be/doaVQICwV20 ,
56 ~**Τραγούδι Χ. Δαβίλλας   από Λευκάδα Μύτικα  9/7/2014 :http://youtu.be/QHDnR-KQHM0 ,
57 ~**Τραγούδια όμορφα Χ.  Δαβίλλα  9/7/2014 : http://youtu.be/rGPehnOl4VM ,
58 ~** Φανερωμένη Λευκάδα  διαδρομή  9/7/2014: http://youtu.be/aDQByG9XDB8 ,
59~**Τραγούδι Χ.  Δαβίλας στα κέφια  του 9/7/2014: http://youtu.be/5Tzrrj_D88A ,
60~**Ροδαυγή  αφήγηση Α.  Δ.- Σ.   7/7/2014: http://youtu.be/rTGwjJftROQ ,
61 ~**Πράμαντα Τζουμέρκων  7/7/2014 : http://youtu.be/HAQIUWokKuQ  ,
62 ~**ΑΡΤΑ  διαδρομή  γεφύρι  8/7/2014 : http://youtu.be/23SCXHeyhAM  
63 ~** Δαφνοτή  Πράμαντα  Τζουμέρκων  7/7/2914 : http://youtu.be/Iq9z9D74nEk ,
64 ~** Άρτα Ξενοδοχείο ΑΡΤΑΣ  ΠΑΛΛΑΣ 8/7/2014: http://youtu.be/uGVoErr-1_c   

65 ~**Σπήλαιο Ανεμότρυπας Πράμαντα 8/7/2014 : http://youtu.be/CSXcyfz7pGw  ,

66 ~**Πράμαντα   ξενοδοχείο ΑΝΑΒΑΣΗ  7/7/2014 : http://youtu.be/4agIQlzjRwc ,
 67 ~**ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ   αφήγηση από Αθανασία  7/7/2014 : http://youtu.be/AbJWwOCsRIw ,

68 ~**Πρέβεζα   Άκτιο  υποθαλάσσια  ζεύξη  9/7/2014 : http://youtu.be/OnVR8oeDUKI 

69 ~**Διαδρομή Λευκάδα  Μύτικας   Αστακός 9/7/2014: http://youtu.be/Lkx7_t5n1w8 .

70 ~**Διαδρομή από Πράμαντα προς Άγνατα και  Καταρράκτες  8/7/2014 : http://youtu.be/SlbaIq1_IlI ,

71~**  Αμφιλοχία  7/7/2014 : : http://youtu.be/14r-xPjmQz8 ,
72~** Διαδρομή Μύτικα  Αστακό  9/7/2014: http://youtu.be/klbJNl_Kj7Y ,
73~**Ι.  Μ.  Φανερωμένης Λευκάδας  9/7/2014 : http://youtu.be/mvsm8mvmREM ,
74~** Άγνατα  Καταρράκτης  διαδρομή  8/7/2014: http://youtu.be/N1BjNOCfZg0 ,
75~** Τ. Λ . Πουρναρίου  Άραχθου Τζουμέρκα  7/7/2014: http://youtu.be/59d6P6CRb2U ,
76~** Πράμαντα  για  ξενοδοχείο Ανάβαση  7/7/2014 : http://youtu.be/vVyWpul3JxA ,
77~** Λευκάδα Άγιος Νικόλαος  διαδρομή τραγούδι Χ. Δαβίλλας    9/7/2014 : http://youtu.be/CWEFqi46fG4 ,

78~**Κτιστάδες Τζουμέρκων 7/7/2014  διαδρομή : http://youtu.be/2p1hlZpvRSM  ,

79~**Τ, Λίμνη Πουρναρίου  αφήγηση ενημέρωση  7/7/2014 : http://youtu.be/vJKzeS9YpfQ ,

80~** Ανεβαίνοντας  για  Καταρράκτες Τζουμέρκων  8/7/2014 : http://youtu.be/u-CFUjV-Pj0 ,

81~**Αμβρακικός τραγούδι Χρήστο  Δαβίλλα  7/7/2014 : http://youtu.be/DV0v5H7rZEA ,

82~** Άρωμα  Ελλάδας  διαδρομές Τζουμέρκα  9/7/2014 : http://youtu.be/Oh5tP7sn8EE  ,

83~** ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ αφήγηση ενημέρωση  8/7/2014: http://youtu.be/GpoCxb_NG1E  ,

84~**Διαδρομές στην όμορφη Ελλάδα  9/7/2014  ανέκδοτα : http://youtu.be/oHxuK9ItJzs ,

85~**  Μουσείο στο Βουλγαρέλι  8/7/2014 : http://youtu.be/vQFZTWj4bq8 ,

86~**Νυδρί  Λευκάδα  αφήγηση  9/7/2014 : http://youtu.be/sllJO9uHDS0  ,

 87~**Διαδρομή προς Βουλγαρέλι 8/7/2014 : http://youtu.be/RxXBXvoeLzo ,

88~** Εντός Κόκκινης Εκκλησιάς  στο Βουλγαρέλι  8/7/2014 : http://youtu.be/c-f_BOJzx6A ,

89 ~** Διαδρομές στο  Βουλγαρέλι  8/7/2014 : http://youtu.be/7K_IfRTgaK0

90~** ΡΟΔΑΥΓΗ  Τζουμέρκων  7/7/2014  : http://youtu.be/X8XR2HC76uk ,

97~** Διαδρομή  προς  Βουλγαρέλι  8/7/2014: http://youtu.be/ABIwvnW2aAU ,

 

*** Αθλητική  ενημέρωση  :



Από Βραζιλία-Ολλανδία  0-3 (12-07-2014).
*** Στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Μπλένταρ Κόλα          
           

Στην Καλαμάτα βρισκόταν χθες το βράδυ ο Μπένταρ Κόλα, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θάρρους" . Ο πρώην τεχνικός του Παναργειακού , είχε συνάντηση με τους διοικούντες της Καλαμάτας για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας στη "Μαύρη Θύελλα" . Το θέμα αναμένεται να κλείσει σύντομα ...  
 
***  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ  ΤΗΣ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ :
Στη  φάση  των ομίλων :
Στην  1η  πρώτη αγωνιστική  : 49  γκολ σε 16  αγώνες .-
Την  2η  δεύτερη αγωνιστική   : 45 γκολ  σε 16  αγώνες .-
Την 3η  τρίτη αγωνιστική  : 42  γκολ σε  16  αγώνες  .-
ΣΤΗ ΦΑΣΗ  ΤΩΝ  16  ΣΕ   ΝΟΚ-ΑΟΥΤ  ΑΓΩΝΕΣ  :
1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ    1-1 , (1-1) .- Στα  πέν.  3-2 .- {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα  19.0 }
2.-ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ  2-1   {Σάββατο 28/06/2014 , ώρα 23.00 } .-
3.-ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ 2-0 {Κυριακή 29/06/2014  ώρα 19.00 } .-
4.-ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ –ΕΛΛΑΔΑ  1-1  πεν.  5-3   (Κυρ. 29/06/2014 ώρα 23.00 )
5.-   ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-0 παραταση  1-0   { Δευτέρα 30/06/2014, ώρα 23.00 }
6.-     ΓΑΛΛΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ   2-0     {  Δευτέρα 30/06//2014 ,ώρα 19.00}
7.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  0-0 παρατ  2-1  {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 19.00 }
8.-  ΒΕΛΓΙΟ –Η.ΠΑ.  0-0 , παραταση   2-1      {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 23.00 } .-
 Σύνολον  τερμάτων στην Φάση    των 16  …. 18  γκολ .-

Στα  προημιτελικά :

1.-Παρασακευή 4/7/2014 ,  ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ  2-1
2.- 4/7/2014 , ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΑΛΛΙΑ  1-0
3.-Σάββατο 5/7/2014  , ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ –ΒΕΛΓΙΟ  1-0 
4.- 5-7-2014 , ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΚΟΣΤΑ  ΡΙΚΑ 0-0  πεν.  4-3
Σύνολον τερμάτων στα Προημιτελικά  : 5  γκολ  σε 4  αγώνες .-
 

Στα  Ημιτελικά :

1.-Τρίτη  8-7-2014 , Γερμανια – Βραζιλία  7-1
2.-Τετάρτη 9-7-2014 ,   Αργεντινή –Ολλανδία ,κ.α, και παρατ. 0-0  στα πέναλτι  4-2  .-
Σύνολον τερμάτων στα  Ημιτελικά 8 γκολ  σε δύο 2  αγώνες .-
 
Από  μικρό τελικό Βραζιλία-Ολλανδία  0-3 .
~  ΤΟ  ΡΕΚΟΡ   σε  τέρματα :  με  171 γκολ  , στο  Μουντιάλ  του 1968  στην Ιταλία .- !!!

 Μικρός  Τελικός : Σάββατο  12  Ιουλίου  2014 , ώρα  23.00  ,  

~ ΄Ολλανδία – Βραζιλία    3-0  , (2-0 ) .- ^

Τα  γκολ  : 3΄  πεν. Φάν Πέρσι  , 16΄ Μπλίντ ,  90+1΄ Βεϊναλντουμ .-
Βίντεο  από  αγώνα :
1ο γκολ Ολλανδίας : ~** Βραζιλία-Ολλανδία  γκολ πεν  3΄ Βάν Πέρσι 0-1  12/7/2014 : http://youtu.be/V--vrkOO1aE ,
2ο  γκολ για  Ολλανδία :
** Βραζιλία-Ολλανδία  γκολ  16΄ Μπλίντ  0-2   12/7/2014  Μ .Τελικός: http://youtu.be/eXZbYoPubCk ,
  ~**Βραζιλία-Ολλανδία  μικρός Τελικός  12/7/2014  μουντιάλ : http://youtu.be/WJFOMjnQfEE ,

3ο γκολ Ολλανδίας 90+1 ΄Βεϊνάλντουμ  0-3 , **

~** Βραζιλία-Ολλανδία  0-3   γκολ 90+1΄ Βεϊναλντουμ  12/7/2014 : http://youtu.be/H9hhXS2-_-c  ,


~ Διαιτητές :D. Haïmoudi Αργεντινή ,R. Achik  ,  A. Etchiali  ,
~ Κάρτες : Τ,. Σίλβα ,Όσκαρ, Φερναντίνιο  ,  Ρομπέν  , Ντε  Γκούζμαν ,
~ Οι ενημερωμένες ενδεκάδες:
Βραζιλία (Σκολάρι): Σέζαρ - Μαϊκόν, Λουίζ, Σίλβα, Μάξουελ - Γουστάβο (Φερναντίνιο ), Παουλίνιο (Χερνάντες) - Ραμίρες(Χούλκ), Όσκαρ, Βίλιαν - Ζο.
Ολλανδία (Φαν Χάαλ): Σίλεσεν (Φορμ )- Ντε Φρέι, Φλάαρ, Ίντι - Κάουτ, Κλάσι (Φέλτμαν  ) , Μπλιντ  (Γιάνμαστ ), Βεϊνάλντουμ, Ντε Γκούζμαν - Ρόμπεν, Φαν Πέρσι
 
 .-
ΣΥΝΟΛΟΝ τερμάτων πριν τελικού : 170  γκολ  σε Σύνολον  63  αγώνες  .-

Στα  τελικά : Κυριακή 13-07-2014 , ώρα  22.00  . ,
~ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ    0-0  παράταση  1-0 .-
*** Σήμερα  σε φιλικά  προετοιμασίας :
ΛΕΓΚΙΑ  ΓΚΝΤΑΝΣΚ (Πολωνίας) - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  4-0 .-
ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ (Ρωσία)  - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  2-0 .-
και  ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ ( Βελγίου ) - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 2-1  .-

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3501     video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1952    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1921  video.- 
Σύνολον                                                      7374  βίντεο   .-
Στα  Σπήλαια Ανεμότρυπας Πράμαντας
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
ΠΡΑΜΑΝΤΑ Τζουμέρκων
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~*  http://www.twitter.com/stamos01/
Στο  διάβα  των Τζουμέρκων
  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-              
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
Στη Μονή Φανερωμένης Λευκάδας
 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-
Στην είσοδο Σπηλαίου Ανεμότρυπας Τζουμέρκων
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html ., Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-

http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  , Βραζιλία -Ολλανδία  0-3 .-






 
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΕΓΩ...
Πόσο κοστίζει αλήθεια ένα θαύμα; Ένα θαύμα κοστίζει μόνο σε πίστη, αλλά αυτό δεν το ήξερε ένα μικρό κοριτσάκι που πήγε να το ... αγοράσει για το μικρό του αδελφάκι. Και το πέτυχε!

«Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.

Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω:

Τότε η μικρή του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα… .
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.
Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει. Η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα»...

Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ. ο γνωστός νευροχειρουργός.
Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού..
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΕΓΩ...
Πόσο κοστίζει αλήθεια ένα θαύμα; Ένα θα...ύμα κοστίζει μόνο σε πίστη, αλλά αυτό δεν το ήξερε ένα μικρό κοριτσάκι που πήγε να το ... αγοράσει για το μικρό του αδελφάκι. Και το πέτυχε!
«Ένα κοριτσάκι, πήρε τον κουμπαρά του κι άδειασε το περιεχόμενο. Μέτρησε τρεις φορές τα κέρματα, του για να μην κάνει κανένα λάθος. Ήταν ένα δολάριο και 11 σέντς. Πήρε τα κέρματα και πήγε στο φαρμακείο της γειτονιάς.
Ο φαρμακοποιός, εκείνη την στιγμή, μιλούσε με ένα καλοντυμένο κύριο και δεν πρόσεξε την μικρή. Το κοριτσάκι έκανε κάποιο θόρυβο με τα πόδια του, αλλά τίποτε. Τότε πήρε ένα από τα κέρματα της και το χτύπησε πάνω στο γραφείο του.
- Τι θέλεις; την ρωτά κάπως εκνευρισμένος εκείνος. Δεν βλέπεις, ότι μιλώ με τον αδελφό μου, που έχω χρόνια να τον δω:
Τότε η μικρή του είπε:
- Θέλω να σου μιλήσω για τον αδελφό μου, που είναι πολύ άρρωστος, και θέλω να αγοράσω ένα θαύμα!
- Συγγνώμη, της απάντησε αυτός, αλλά δεν πουλάμε θαύματα.
- Ξέρετε, είπε το κοριτσάκι, ο αδελφός μου έχει κάτι στο κεφάλι του, που μεγαλώνει, κι ο μπαμπάς μου λέει, ότι μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει. Λοιπόν, ποσό κάνει ένα θαύμα για να το αγοράσω. Έχω χρήματα… .
Ο αδελφός του φαρμακοποιού, που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την συζήτηση, ρώτησε την μικρή τι είδους θαύμα χρειαζόταν ο αδελφός της.
- Δεν ξέρω. του απάντησε με μάτια βουρκωμένα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι χρειάζεται εγχείρηση και ο μπαμπάς δεν έχει τα χρήματα. Γι' αυτό, θέλω να πληρώσω εγώ, με τα δικά μου χρήματα.
Στην ερώτηση του καλοντυμένου κυρίου, πόσα λεπτά έχει. Η μικρή του απάντησε «Ένα δολάριο και 11 σέντς, κι αν χρειασθούν και άλλα θα τα βρω».
- Τι σύμπτωση, χαμογέλασε ο καλοντυμένος κύριος. Είναι το ακριβές αντίτιμο για ένα θαύμα, για ένα μικρό αδελφό: Ένα δολάριο και 11 σεντς!
Πήρε τα λεπτά, έπιασε την μικρή απ' το χεράκι, και της είπε: «Πάμε μαζί στο σπίτι σου για να δω τον αδελφό σου και τους γονείς σου και να κάνουμε το θαύμα»...
Ο καλοντυμένος κύριος ήταν ο Κάρτον Άρσμποργκ. ο γνωστός νευροχειρουργός.
Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία και ο μικρός αδελφός επέστρεψε στο σπίτι του υγιής.
- Η εγχείρηση ήταν ένα αληθινό θαύμα, ψιθύρισε η μαμά. Απορώ πόσο θα κόστισε.
Η μικρούλα χαμογέλασε. Ήξερε ακριβώς πόσο κοστίζει ένα θαύμα: ένα δολάριο και 11 σέντς, συν την πίστη ενός μικρού παιδιού..
 

1 σχόλιο:

  1. * Δεν γεννηθήκαμε και δεν ζούμε για να τρώμε και να πίνουμε , αλλά τρώμε για να ζούμε . { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } ,

    ~ Τα αισχρά έργα της σάρκας δεν χρειάζονται έρευνα , αλλά μετάνοια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή