ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  28  Νοεμβρίου  2012  :
Οδός  Γ. Αρμένη προς Αγιο Κων/νο Αρφαρών

Κεντρική νέα πλατεία  Αρφαρών

Οδός Παπαφλέσσα (κεντρική) Αρφαρών

Ι.Ν.Άγιοι  Θεόδωροι  Αρφαρών


Το  ποντικάκι  πάντα  κοντά μας  ! :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

*** Επιστολή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Ενημέρωση - έκκληση για Παραδείσια - Τσακώνα :

* "Η μη παράδοση σε κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα έχει ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οδηγοί, επιβάτες και τουρίστες, να χρησιμοποιούν την παλιά και επικίνδυνη -και λόγω κατολισθήσεων" εθνική οδό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα καθημερινά ατυχήματα".
Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, φορείς της Μεσσηνίας σε επιστολή που απέστειλαν χθες προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.
Η επιστολή εστάλη εν όψει της μεθαυριανής συζήτησης -στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αιτήματος ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης του 5ου Τμήματος, ως προς την συμπληρωματική σύμβαση με την οποία κατασκευάστηκε η παράκαμψη της γέφυρας.
Οπως σημειώνεται δε σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, "αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και πάλι αρνητική και το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν δοθεί στην κυκλοφορία, θα συγκληθούν άμεσα σε συνεδρίαση οι φορείς του νομού για την αντιμετώπιση της κατάστασης".
"ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΟΣ"
"Σας ζητούμε, εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων της Μεσσηνίας να ασκήσετε τη δημιουργική επιρροή σας για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που βασανίζει το νομό μας, αλλά και τη νότια Ηλεία» σημειώνεται επιπλέον στην ίδια επιστολή.
Οι υπογράφοντες διευκρινίζουν, πάντως προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι "προφανώς, στόχος της επιστολής δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο σας ή να επηρεάσουμε την αντικειμενική κρίση του Δικαστηρίου", αλλά "να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να ζητήσουμε -και εκ μέρους των συμπολιτών μας- να δοθεί άμεση λύση, ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον".
Την επιστολή υπογράφουν, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -και με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου-, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Δημήτρης Θωμόπουλος, της Ενωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Μιχαήλ, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο ομόλογός του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Κώστας Μιχαλόπουλος, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας και Σταμάτης Μπεχράκης αντίστοιχα καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος.

*** Οι Βιετναμέζοι γνωρίζουν το ελαιόλαδο Καλαμάτας  :
Οι Βιετναμέζοι γνωρίζουν το ελαιόλαδο Καλαμάτας
* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΑΛΕΥΡΑ
 «Οι Βιετναμέζοι ξέρουν το ελαιόλαδο της Καλαμάτας από την Ελλάδα», τόνισε χθες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο πρεσβευτής του Βιετνάμ Μπιν Βου, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά. Και σημείωσε πως «η συνεργασία μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες«.
Ο πρέσβης του Βιετνάμ συμμετείχε και σε συνάντηση με επικεφαλής των παραγωγικών τάξεων και με επιχειρηματίες (εξαγωγείς ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προϊόντων κι εμπλεκόμενους με τον τουρισμό) του νομού.
Ο κ. Βου είπε πως είναι τιμή του που βρίσκεται στην περιοχή που γεννήθηκαν ηγέτες και παρατήρησε ότι άνοιξαν την πρεσβεία στην Ελλάδα για να δείξουν τα αμοιβαία αισθήματα, τη στήριξη στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. Επεσήμανε ότι από μικροί μάθαιναν για το λάδι και το κρασί της Ελλάδας, που γεύονταν οι Θεοί.
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε τον πρέσβη για τα επώνυμα και πιστοποιημένα μεσσηνιακά προϊόντα, για τις αρχαιότητες και τις φυσικές ομορφιές του τόπου και για τη φιλοδοξία της Περιφέρειας να καταστήσει την Πελοπόννησο ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης παρατήρησε ότι οι Βιετναμέζοι πέρα από την αγροτική παραγωγή, έχουν επενδύσει και στην τεχνολογία κι εξέφρασε την πίστη στο μέλλον να δεχθούμε και τουρίστες από το Βιετνάμ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Μπούκλης που συνόδευε το Βιετναμέζο διπλωμάτη, είπε ότι η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ αποτελεί παράδειγμα χώρας, γιατί άνοιξε την οικονομία του, αλλά δεν ξεπουλήθηκε, λειτούργησε προς όφελος των πολιτών και όχι των επενδυτών.
Στη συνάντηση που ακολούθησε, όπου εξετάστηκε η δυνατότητα προώθησης της συνεργασίας στην αγροτικό και τον τομέα του τουρισμού, μετείχαν ακόμα οι πρόεδροι της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου Ηλίας Κανάκης, του Συνδέσμου Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου, του ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκούμας, της Ενωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος κι επιχειρηματίες - εξαγωγείς ελαιολάδου και κρασιού και τουριστικοί πράκτορες.  Γ ιάννης  Σινάπης .-

***  Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του Χρήστου Γεννάτου :
Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση του Χρήστου Γεννάτου
* ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
 Στην Εντατική του Νοσοκομείου της Αρτας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο προπονητής της άρσης βαρών του Μεσσηνιακού Χρήστος Γεννάτος.
Ο Μεσσήνιος ομοσπονδιακός προπονητής έχει σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί αλλά παραμένει κρίσιμη.
Ο Γεννάτος και οι τρεις αθλητές του (Δημήτρης Ουάμπικ, Σοφία Φάσσου και Μαρία Ναούμη που πλέον είναι καλά) επέστρεφαν στην Καλαμάτα από την Αριδαία και το πανελλήνιο πρωτάθλημα άρσης βαρών. Το τροχαίο έγινε την Κυριακ το βράδυ στο 127ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου στο ύψος της Αμφιλοχίας.

***
  Από τις 17 Ιανουαρίου 2013: Πέμπτη και Κυριακή θα πετάει αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη :

Από τις 17 Ιανουαρίου 2013: Πέμπτη και Κυριακή θα πετάει αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη
* Κάθε Πέμπτη και Κυριακή μεσημέρι θα πραγματοποιείται από τις 17 Ιανουαρίου 2013 το δρομολόγιο Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη, καθώς η Astra Airlines ικανοποίησε το το αίτημα του Αερολιμένα Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, να γίνεται το δρομολόγιο μια μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, το αίτημα που υποβλήθηκε από τους τοπικούς φορείς και ικανοποίησε η εταιρεία έχει στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως του εμπορικού κόσμου κυρίως που ταξιδεύει για δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και του επιβατικού κοινού, που μετά την αποβίβασή του συνεχίζει το ταξίδι του με άλλα μεταφορικά μέσα, για παράδειγμα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ.
Από τις 17 Ιανουαρίου η άφιξη του αεροσκάφους θα γίνεται στις 3.05 το μεσημέρι και η αναχώρηση στις 3.45 μ.μ. κάθε Πέμπτη και Κυριακή.
Μέχρι τότε το αεροπλάνο της Astra Airlines θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή βράδυ, με άφιξη στην Καλαμάτα στις 8.25 μ.μ. και αναχώρηση στις 9 μ.μ.
Το αεροσκάφος είναι 120 θέσεων περίπου και η πληρότητά του μέχρι στιγμής είναι γύρω στο 50% για κάθε δρομολόγιο.
Κέλλυ  Δημητρούλια

***  Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων :
Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
* Από Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας δόθηκε στη δημοσιότητα το εξής Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:
ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :
α) ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (28-11-2012) ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ (29-11-2012) ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΑ 8 ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΤΑ 9 ΜΠΟΦΟΡ. ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
β) ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (28-11-2012) ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ (29-11-2012) ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
1) ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ (28-11-2012) ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ), ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ.
2) ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ (29-11-2012) ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΥΦΕΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ (29-11-2012) ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (30-11-2012) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.
  INCLUDEPICTURE "http://www.hnms.gr/hnms/images2011/spacer_gif" \* MERGEFORMATINET
   INCLUDEPICTURE "http://www.hnms.gr/hnms/images2011/spacer_gif" \* MERGEFORMATINET 

*** Συνελήφθη 39χρονος στα Φιλιατρά για χασίς και χάπια :
Συνελήφθη 39χρονος στα Φιλιατρά για χασίς και χάπια
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας: "Συνελήφθη, σήμερα (28-11-2012) το πρωί, στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 39χρονος ημεδαπός, για ναρκωτικά.Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα σε κατάστημα και οικία, ιδιοκτησίας του 39χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν, τα εξής:
Διακόσια είκοσι εννέα (229) ναρκωτικά δισκία.
Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -47,1- γραμμαρίων.
Δεκαέξι (16) σπόρους κάνναβης.
Είκοσι δύο (22) καραμέλες, με εκχυλίσματα κάνναβης.
Ένας (1) τρίφτης, με υπολείμματα κάνναβης.
Ο 39χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας.Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας."

***  Παραιτήθηκε ο Γ. Μπένος από τη "Μαύρη Θύελλα" :
Παραιτήθηκε ο Γ. Μπένος από τη "Μαύρη Θύελλα"
* Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της "Μαύρης Θύελλας" αποτελεί εδώ και λίγη ώρα ο Γιώργος Μπένος. Ο έμπειρος τεχνικός υπέβαλε την παραίτηση του στη διοίκηση της ομάδας, ενώ αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση με ανακοίνωση που θα εκδώσει το απόγευμα. =

*** Καταγγελίες για εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου  :
Καταγγελίες για εισαγωγή τυνησιακού ελαιολάδου
* ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 Την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι πληροφορίες για εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία, το οποίο στη συνέχεια εξάγεται ως κρητικό, ζητούν αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη, υπάρχουν πληροφορίες για την εισαγωγή στο νησί μεγάλης ποσότητας τυνησιακού ελαιολάδου, σε πολύ χαμηλή τιμή, το οποίο αναμιγνύεται με κρητικό και διατίθεται στην αγορά ή εξάγεται, με μεγάλα κέρδη για τους εμπόρους.
Ο κ. Στρατάκης ανέφερε ότι έχει ενημερώσει επισήμως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να ελέγξει την καταγγελία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, έκανε λόγο για καταγγελίες που δεν ελέγχονται στην ώρα τους, σημειώνοντας ότι για την καταγγελία διακίνησης «παγόπληκτων ελαιολάδων» που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο, κλήθηκε μόλις πρόσφατα να καταθέσει στην ανακρίτρια.

*** Εκδρομή με το τρένο στο Καλαμάτα-Μύλοι  :
Εκδρομή με το τρένο στο Καλαμάτα-Μύλοι
* Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η 4η εκδρομή με τρένο στη γραμμή Καλαμάτας - Τρίπολης - Μύλων Αργολίδας. Την οργανώνει η ΤΡΕΝΟΣΕ και θα γίνει με ΜΑΝ 1, χωρητικότητας 110 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συμμετοχές έχουν σχεδόν κλείσει και το τρένο θα είναι πλήρες. Οι εκδρομείς - φίλοι του σιδηροδρόμου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε μια διαδρομή εξαίρετου φυσικού κάλλους με φαράγγια, δάση κι εναλλαγές του τοπίου, με γαλαρίες, πέτρινες τοξωτές γέφυρες και υδατόπυργους - πραγματικά αριστουργήματα, που έχουν κτιστεί στις αρχές του 1900.

***  Η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης για το δρόμο Λεύκτρο-Σπάρτη  :
Η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης για το δρόμο Λεύκτρο-Σπάρτη
* Η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε αρμόδιο (βουλευτές, Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια και Δήμο Σπάρτης) για τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη, «προκειμένου άμεσα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που έχει εγερθεί και να εξασφαλίσουν την ολοκλήρωση και παράδοση του αυτοκινητόδρομου ως το τέλος του 2013, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς».
Η Παρέμβαση, με αφορμή δημοσιεύματα της "Εφημερίδας των Συντακτών" και της ιστοσελίδας "MessiNea", στα οποία αναφέρεται ότι χάνεται ο δρόμος Λεύκτρο - Σπάρτη και το γεγονός πως οι εργασίες έχουν σταματήσει κι έχουν αποσυρθεί τα μηχανήματα του εργοταξίου, σημειώνει: «Οι θεσμικώς αρμόδιοι πρέπει, αυτή τη φορά, να τρέξουν πριν από τις δυσάρεστες εξελίξεις κι όχι μετά απ’ αυτές, όπως συνέβη με άλλα πολλά θέματα του τόπου (Μουσείο, αεροδρόμιο, ΤΕΙ, Φοιτητική Εστία κλπ). Είναι καιρός η Λακωνία να σταματήσει να δέχεται συνεχώς χαστούκια και να αντιμετωπίζεται ως αποπαίδι όσων ασκούν εξουσία».

***
  Κρίνονται σήμερα οι όροι δόμησης στην Κηπούπολη :
 Κρίνονται σήμερα οι όροι δόμησης στην Κηπούπολη

* ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΟΠ
 Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης θα απασχολήσει το κεντρικό ΣΧΟΠ του υπουργείου Υποδομών που συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα.
Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του δήμου -όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του- "η εξέλιξη του θέματος προβλέπεται να είναι θετική και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου".
Σημειώνεται ότι ο δήμος διαφωνεί με την πρόταση του υπουργείου το οποίο εισηγείται τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα για την μεγάλη αρτιότητα.
Ειδικότερα, από το Δήμο Καλαμάτας ζητείται να υιοθετηθεί η πρότασή του για μέγιστη αρτιότητα 600 τ.μ. αντί των 1.000 τ.μ. που υποδεικνύει το ΥΠΕΚΑ. Η πρόταση του υπουργείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμος, "στηρίζεται στην μη πυκνή κατάτμηση των οικοπέδων της περιοχής, με αναφορά ότι το 87,5% του συνόλου των ιδιοκτησιών είναι πάνω από 1.000 τ.μ.".
Ομως ο δήμος επικαλείται την επικαιροποίηση των κτηματολογικών στοιχείων στην οποία προέβη -αξιοποιώντας την βάση δεδομένων της «Κτηματολόγιο» Α.Ε.- προκειμένου να υπολογίσει την εισφορά των ιδιοκτητών.
Οπως επισημαίνει στο έγγραφό του προς το υπουργείο ο Δήμος Καλαμάτας, "στον τομέα με τη μεγάλη αρτιότητα (που προτείνονται 1.000 τ.μ.) υπάρχουν συνολικά 126 οικόπεδα, που είναι αυτοτελή και όχι συνεχόμενα τμήματα των ήδη εντός του παλαιού σχεδίου οικοπέδων. Από αυτά, τα 19 -μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη- απομένουν μικρότερα των 300 τ,μ. και θα πρέπει ή να προσκυρωθούν ή να συνενωθούν. Από τα υπόλοιπα 107, τα 24 θα έχουν τελική επιφάνεια μεταξύ 300 και 600 τ.μ. και τα 23 μεταξύ 600 και 1.000 τ.μ. Δηλαδή, τα 47 από τα 107 οικόπεδα, μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη θα είναι κάτω των 1.000 τ.μ.".
Επιπλέον, ο δήμος παρατηρεί ότι και αυτά τα 47 οικόπεδα, "δεν είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή, ώστε να αποτελέσουν ίδιο τομέα όρων δόμησης".
Εξ άλλου, αναφορικά με τη χωροθέτηση της βασικής κεντρικής πλατείας, ο δήμος διαφωνεί με την εναλλακτική πρόταση του ΥΠΕΚΑ και υιοθετεί την πρόταση του μελετητή -πλατεία στη συμβολή της Κοραή (η οποία λογίζεται ως βασικός πεζόδρομος στον άξονα ανατολή - δύση) με τον βασικό πεζόδρομο της Κηπούπολης στον άξονα βορράς - νότος.

*** Σύλληψη 60 χρονου στη Μεγαλόπολη για μη απόδοση ΦΠΑ 114.000 ευρώ  :
Σύλληψη 60 χρονου στη Μεγαλόπολη για μη απόδοση ΦΠΑ 114.000 ευρώ
* Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας: Συνελήφθη, χθες (27-11-2012) το μεσημέρι, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης, ένας (1) 60χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, σε βάρος του 60χρονου, έχουν βεβαιωθεί χρέη από μη απόδοση Φ.Π.Α, ύψους -114.890,53- ευρώ.Ο 60χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

*** Εντυπωσιακό πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο :
Εντυπωσιακό πυροσβεστικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο
* Στον Αερολιμένα Καλαμάτας βρίσκεται από χθες για ανεφοδιασμό το τεράστιο ρωσικό ελικόπτερο Mi 26, το οποίο είχε συμβάλλει το 2007 στο έργο της αεροπυρόσβεσης, για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην περιοχή μας.
Το πραγματικά εντυπωσιακό, λόγω του μεγέθους του, ελικόπτερο ταξιδεύει με 10 άτομα πλήρωμα από τη Ρωσία με προορισμό την Ιταλία. Από χθες το πρωί βρίσκεται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας για ανεφοδιασμό και μικροεπισκευές.
Χαρακτηριστικό για το μέγεθός του είναι και μόνο το γεγονός πως έχει 40 μέτρα στροφείο.  Κέλλυ  Δημητρούλια

*** Μυκηναϊκός οικισμός στον Αντικάλαμο :

* Μυκηναϊκός οικισμός είναι τα αρχαία που βρέθηκαν στο έργο του αυτοκινητόδρομου στον Αντικάλαμο, ακριβώς δίπλα από τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Αυτό σημείωσε στην "Ε" η προϊσταμένη της ΛΗ’ και της ΛΘ' Εφορειών Αρχαιοτήτων Αννα Καραπαναγιώτου. Τόνισε ότι «πρώτη φορά βρέθηκε οικισμός τόσο κοντά στην Καλαμάτα. Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να εξαντλήσουμε την τεκμηρίωση του χώρου. Πρώτη φορά έρχεται στο φως οικισμός μυκηναϊκών χρόνων κοντά στην Καλαμάτα». Και παρατήρησε πως στην ύπαρξη του συγκεκριμένου οικισμού αναφέρεται ο Παυσανίας.
Να σημειωθεί ότι ο οικισμός βρίσκεται στο σημείο που κατασκευάζεται η μεγάλη γέφυρα πάνω από την υφιστάμενη εθνική οδό, δίπλα στις 14 ιδιοκτησίες, για τις οποίες ο προσδιορισμός οριστικής τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις αναβλήθηκε από τις 19 Νοεμβρίου για τις 3 Δεκεμβρίου.
Γιάννης  Σινάπης

*** Τηλεφωνικώς συνεδρίασε επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας :

* ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ "ΧΑΘΕΙ" ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑ… ΣΥΡΜΑΤΑ
Διά τηλεφώνου έγινε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, η οποία ήταν έκτακτη και με μόλις δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο από αυτά αφορούσε την έγκριση της αριθ. 827/2012 απόφασης δημάρχου σχετικά με προμήθεια καυσίμων για την Δ.Ε. Κυπαρισσίας από το πρατήριο υγρών καυσίμων Μπούσουλα Θεόδωρου, λόγω λύσεως της σύμβασης με το πρατήριο Παναγιωτοπούλου Αγγελικής. Και το δεύτερο την έγκριση της αριθ. 858/2012 απόφασης δημάρχου σχετικά με την απευθείας ανάθεση παροχής της εργασίας απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, Οικονομικής Επιτροπής κ.λπ.
Αν και οι πληροφορίες μας λένε ότι στην τηλεφωνική (!!!) συνεδρίαση ψηφίστηκαν και τα δύο θέματα, όταν αργότερα τόσο από εμάς όσο και από άλλο συνάδελφο αναζητήθηκε η σχετική απόφαση του δημάρχου για το δεύτερο θέμα που αφορούσε την απευθείας ανάθεση απομαγνητοφώνησης των πρακτικών, αυτή δεν βρέθηκε ή τουλάχιστον δεν μας δόθηκε. Λίγο αργότερα η πληροφόρηση που είχαμε από το δήμο ήταν ότι το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης τελικά αποσύρθηκε και δεν λήφθηκε καμία απόφαση. Το ερώτημα είναι αν αποσύρθηκε από την αρχή ή όταν άρχισαν να ρωτάνε οι δημοσιογράφοι. Απορίας άξιο είναι τι ψήφισαν διά τηλεφώνου οι σύμβουλοι που είναι μέλη της επιτροπής, αν γνώριζαν ή όχι το περιεχόμενο της 858/2012 απόφασης.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή δεν μπορεί να είναι λειτουργία μας επιτροπής και σίγουρα όταν αφορά απευθείας αναθέσεις.
Εντύπωση προκαλεί και η στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά των μελών της που συμμετέχουν στην επιτροπή με την ευκολία με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις αναθέσεων. Κώστας  Μπούρας .

*** Το Festival Μηδέν στην Αθήνα :

* Στον πολυχώρο "Soirée de Votanique" θα παρουσιαστεί αυτό το Σάββατο και για όλο το μήνα το Festival Μηδέν της Καλαμάτας.
Το Soirée de Votanique (Καστοριάς 37 Βοτανικός) είναι ένας χώρος που ανανεώθηκε για να αγκαλιάσει όλες τις μορφές τέχνης, έρχεται να δημιουργήσει και να προτείνει μια ζωντανή πλατφόρμα δημιουργικών συναντήσεων.
Το δεύτερο ραντεβού με τις τέχνες δόθηκε με το Festival Μηδέν της Καλαμάτας. Την παρουσίασή του στην Αθήνα επιμελείται η Ολγα Δανιηλοπούλου (κριτικός τέχνης, διευθύντρια του Ιδρύματος και του Μουσείου Γιάννη Σπυρόπουλου) στον εκθεσιακό χώρο του Soirée από την 1η έως και τις 28 Δεκεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 ενότητες (1 για κάθε ημέρα της εβδομάδας), οι οποίες θα προβάλλονται σε επανάληψη.
Οι ενότητες που θα παρουσιαστούν: Σάββατο In case of emergency, break glass επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου και Γιώργος Δημητρακόπουλος διάρκεια: 31 λεπτά (loop), Κυριακή Hyperform επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη διάρκεια: 62 λεπτά (loop), Δευτέρα 99% επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου και Γιώργος Δημητρακόπουλος διάρκεια: 63 λεπτά (loop), Τρίτη [Un]natural disaster επιμέλεια: Σταύρος Καπέτης διάρκεια: 41 λεπτά (loop), Τετάρτη / 2084 επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου και Γιώργος Δημητρακόπουλος διάρκεια: 70 λεπτά (loop), Πέμπτη / YOU & i επιμέλεια: Μαρία Μπουρίκα διάρκεια: 40 λεπτά (loop), Παρασκευή Dream a little dream επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου και Γιώργος Δημητρακόπουλος διάρκεια: 61 λεπτά (loop)
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 8 το βράδυ. Ωρες προβολών: 5  έως 8 μ.μ. καθημερινά. Επικοινωνία: 210 3471401, 6972-547075.


***   ΑΘΛΗΤΙΚΑ  για  σήμερα :

~*** Για την  4η Aγωνιστική Eurocup στον ΣΤ΄Ομιλος :
Ούνιξ Καζάν - Πανιώνιος 82-73 .- ^

~**  Kύπελλο  ελλάδας στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 3ος γύρος  1η αγωνιστική  :
~*  ΟΦΗ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  1-0 .- ^
Προβάδισμα για πρόκριση στους «16» του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο ΟΦΗ. Με πέναλτι του Παπάζογλου στο 60΄ οι Κρητικοί επικράτησαν 1-0 του Απόλλωνα Αθηνών και θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν αυτό το σκορ στη ρεβάνς που θα γίνει στη Ριζούπολη στις 22 Δεκεμβρίου. -
ΟΦΗ (Νίκος Αναστόπουλος): Γουναρίδης, Κουρδάκης, Μονιάκης, Σαρ, Σόουζα, Μπανούσης (76΄ Νύκταρης), Ιωαννίδης (46΄ Σίσιτς), Ζορμπάς, Περογαμβράκης (83΄ Ροβίθης), Βιτώρος, Παπάζογλου.
Απόλλων Σμύρνης (Αλέκος Βοσνιάδης): Αθανασίου, Κωνσταντίνου, Κρουσταλέλης, Ιασωνίδης, Κύργιας, Λεοντίου (80΄ Αντωνόπουλος), Ντουτσαρίδης, Μανιάς, Δημογιάννης (61΄ Καραχάλιος), Διαμαντίδης, Τομαράς (69΄ Κορώνης).
~* ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ  2-0 .- ^
Επίσης, την πρόκριση «αγκάλιασε» από σήμερα ο Λεβαδειακός, καθώς επικράτησε 2-0 του Πιερικού, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «32». Ο Πόι στο 34΄ και ο Ροζέριο στο 88΄ πέτυχαν τα γκολ για την ομάδα του Γιώργου Παράσχου, ενώ η ρεβάνς θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου στην Κατερίνη.-  

Λεβαδειακός (Γιώργος Παράσχος): Κασμερίδης, Νικολακάκης (82΄ Μεντί), Χοσέμι, Λισγάρας, Μουλόπουλος, Ρομέου (70΄ Κόρμπος), Ζησόπουλος, Μίλιεβιτς (77΄ Μουλόπουλος), Ροτζέριο, Ακόστα, Πόι.Πιερικός (Ντούσαν Μιτόσεβιτς): Τόλιος, Γιαζιτζόγλου (46΄ Παναγιωτίδης), Λαζαρίδης, Δήμου, Μιχαηλίδης, Λόπεζ (53΄ Παπατόλιος), Ίτσιος, Καρτσαμπάς, Κόιτς (56΄ λ.τρ. Παπαδόπουλος), Σεχολάρι, Καραγκούνης.
~* ΦΩΣΤΗΡΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 .- ^
  Ο Πανιώνιος ηττήθηκε στον Ταύρο με 1-0 από τον «Φονέα των γιγάντων» Φωστήρα που πήρε προβάδισμα πρόκρισης,   .-   
~* Ολυμπιακός Πειραιώς  - Παναχαϊκή  2-0    ,  0-0 .-    47΄ Τσιμπούρ , 71΄ Μήτρογλου .-
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Κίτρινες: Φέισα- Βοσκόπουλος, Φατιόν, Κοιλιάρας
Ολυμπιακός (Λεονάρντο Ζαρντίμ): Μέγιερι, Παπάζογλου, Κοντρέρας, Ζαραδούκας, Ντιακιτέ, Φέισα, Γκρέκο, Φουστέρ (62' Φετφατζίδης), Βλαχοδήμος (79' Μασάντο), Τζιμπούρ, Πάντελιτς (62' Μήτρογλου).
Παναχαϊκή (Γιώργος Κούτσης): Πίτκας, Σαλαμαστράκης, Καραμανλής, Σπίνουλας, Βούνκ (+90' Κοκκίνης), Κοιλιάρας, Βασιλαντωνόπουλος (85' Ουρτάδο), Λίτσης (72' Ντίνας), Βοσκόπουλος, Φατιόν, Γκούρτσας.
  ~* ΠΕΜΠΤΗ 29-11-2012 :  Τύρναβος - Κέρκυρα (OTE TV)
Δημ. Κομοτηνής 18:30 Πανθρακικός - Νίκη Βόλου (OTE TV)


Ο Σενεγαλέζος κεντρικός  αμυντικός Πάπε Σό αύριο ντεπούντο στον αγώνα κυπέλλου .-
εκτός αποστολής έμειναν οι: Μπουμσόνγκ, Πίντο, Κουίνσι, Κουσίδης, Ταμπάκης, Μαρινάκης, Σεϊταρίδης, Τοτσέ, Καρνέζης, Βύντρα, Σπυρόπουλος και ο τιμωρημένος Ζέκα.-
  Παναθηναϊκός - Προοδευτική (OTE TV)
«Ζωσιμάδες» 20:30 ΠΑΣ Γιάννινα - Πανσερραϊκός (OTE TV)


29/11/2012 Τύρναβος Κέρκυρα -
29/11/2012 Πανθρακικός Νίκη Βόλου -
29/11/2012 Παναθηναϊκός Προοδευτική -
29/11/2012 ΠΑΣ Γιάννινα Πανσερραϊκός -
12/12/2012 Βέροια Θρασύβουλος -
12/12/2012 Καλλιθέα Αρης -
12/12/2012 Ολυμπιακός Βόλου Ατρόμητος -
12/12/2012 Λάρισα Αστέρας Τρίπολης -
13/12/2012 Πλατανιάς Χανίων Αναγέννηση Καρδίτσας -
13/12/2012 Καβάλα ΑΕΚ -
13/12/2012 Εθνικός Γαζώρου Ξάνθη -
13/12/2012 Ακαδημία Πλαταμώνα ΠΑΟΚ -

~**  Σε περίπατο μετέτρεψε τον αγώνα με την Λίγκαμους Τιφλίδας στη Γεωργία η Βουλιαγμένη, η οποία επικράτησε εύκολα με 15-5 και διατήρησε το αήττητο στον Α' όμιλο του Champions League, φτάνοντας τις πέντε νίκες και ισάριθμους αγώνες.-
~ Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων έδωσε την ευκαιρία στον Τεό Λοράντο να χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους πιο νέους.
* Tα  οκτάλεπτα: 2-3, 0-3, 1-5, 2-4.
Λίγκαμους: Γκεγκελασβίλι 2, Ουρουσάτζε 1, Ρούρουα 1, Νικολεϊσβίλι 1.
Βουλιαγμένη: Γούνας 4, Αφρουδάκης Χρήστος 3, Βουλγαράκης 2, Κομάντινα 1, Ελμισιάν 1, Βελώνιας 1, Καρούντζος 1, Βλαχόπουλος 1, Τίγκας 1.
Ήττα για τον Ολυμπιακό από τη Γιουγκ
Αντίθετα, ο Ολυμπιακός πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε απέναντι στην πανίσχυρη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ και ηττήθηκε στην Κροατία με 10-8, στο ντέρμπι κορυφής για την 5η αγωνιστική του Β' ομίλου.
Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η Γιουγκ απολαμβάνει τη... μοναξιά της κορυφής με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και 12 βαθμούς, ενώ οι Πειραιώτες γνώρισαν την πρώτη ήττα τους στο γκρουπ (9 βαθμοί).
Τα οκτάλεπτα: 4-1, 3-2, 1-2, 2-3.
ΓΙΟΥΓΚ: Αζεβέντο 2, Μπούσλιε 2, Γιόκοβιτς 2, Βράνιες, Μπόσκοβιτς, Μάρκοβιτς, Ντόμπουντ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μουρίκης 2, Φουντούλης 2, Δελακάς, Καπότσης, Ποντικέας, Μάλιαρακ.

~** Σημαντική η προσπάθεια της Σχολής Γονέων στα Φιλιατρά   :
Image
* Πολύ ωραία και σημαντική, πολυεπίπεδη μάλιστα, είναι η προσπάθεια που γίνεται στα Φιλιατρά με τη λειτουργία Σχολής Γονέων και υπεύθυνη την ψυχολόγο - παιδοψυχολόγο - ειδική παιδαγωγό, Αθανασία Κουτσούκου!
Σκοπός της Σχολής Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το, δε, έργο που παράγεται προσφέρει στους γονείς, καθώς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Στα Φιλιατρά η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και στις συναντήσεις και τις εργασίες του προγράμματος της Σχολής Γονέων συμμετέχουν αρκετές μητέρες, ιδίως νέες γυναίκες!
Σημειώνουμε πως στο Δήμο Τριφυλίας Σχολή Γονέων λειτουργεί και στους Γαργαλιάνους. Μιλώντας στο «Θ» η υπεύθυνη της Σχολής Γονέων στα Φιλιατρά, κα Κουτσούκου, σημείωσε: «Βρισκόμαστε, λοιπόν, εδώ στα Φιλιατρά και κάνουμε μια πάρα πολύ ωραία προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ονομάζεται “Σχολές Γονέων”. Πράγματι, είναι μεγάλο πράγμα να μπορέσουμε όλοι να καταλάβουμε ότι ως γονείς έχουμε, ίσως, τον πιο δύσκολο ρόλο και είναι πάρα πολύ επώδυνο, τελικά, να βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με πάρα πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά μας, από τους γύρω μας και από τους ίδιους μας τους εαυτούς, στο τι πρέπει να κάνουμε, ποιο είναι το σωστό, ποιο είναι το υγιές, τι κακό μπορεί να προκαλέσουμε μέσα από διάφορα πράγματα. Μέσα από αυτή την πολύ ωραία προσπάθεια εδώ στα Φιλιατρά, απαντάμε, δουλεύουμε. Δουλεύουμε αρχικά ως ομάδα έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη θεματολογία γύρω από αυτό το τόσο βαρύ και δύσκολο ρόλο, το ρόλο του γονέα. Γονέας δε γεννιέσαι, γονέας γίνεσαι! Αυτό είναι το αρχικό το οποίο μαθαίνουμε μέσα σ’ αυτή την ομάδα. Από εκεί και πέρα, αναθεωρούμε συζητώντας και γνωρίζοντας γνώμες ειδικών και, φυσικά, στηριζόμενοι πάντα στο κομμάτι της ψυχολογίας, το οποίο μας κατευθύνει ολοένα και περισσότερο. Πράγματι, ο σύγχρονος άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι, επειδή οι ρόλοι έχουν γίνει τόσο μεγάλοι και πολυδιάστατοι, πρέπει να μάθει και να τους ξεχωρίζει, γιατί πολύ εύκολα ο κάθε ρόλος μπαίνει ο ένας μέσα στον άλλον.
Ο ένας που έρχεται εδώ επηρεάζει και άλλους πέντε όταν θα βγει έξω. Όλο αυτό εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και δημιουργούμε ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένους ανθρώπους!».
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της Δ.Ε. Φιλιατρών και πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής, Χαράλαμπος Παγάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία Σχολής Γονέων τόσο στα Φιλιατρά όσο και στους Γαργαλιάνους, όπου και υπήρξε ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η σημερινή συγκυρία είναι τέτοια που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ μας, στις σχέσεις γονιών με τα παιδιά τους, στις σχέσεις εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους. Πάντα οι Σχολές Γονέων ήταν σε επικαιρότητα, αλλά τώρα νομίζω ότι η ίδρυση και λειτουργία δύο τέτοιων Σχολών, με εκπαιδεύτριες οι οποίες είναι πολύ καταρτισμένες, είναι ευτύχημα.
Εγώ είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, γιατί έχω και μια εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, όταν ως καποδιστριακός Δήμος Φιλιατρών είχαμε οργανώσει, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, τέτοια Σχολή. Οι γονείς θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι, γιατί θα ακούσουν, θα μάθουν και θα συζητήσουν πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα των σχέσεων.
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω και το ΙΔΕΚΕ και την κα Γιαννοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος, και ικανοποίησε τα αιτήματά μας για τη λειτουργία των Σχολών Γονέων».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας :
Image
*Η στάση εργασίας ανέβαλλε τη συνεδρίαση Σε αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας οδήγησε η χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου τους οι εργαζόμενοι του Δήμου, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους ενάντια στα μέτρα του μνημονίου και τη διαθεσιμότητα – απόλυση.
Η στάση εργασίας συνεχίστηκε και από τις 3.00 μετά το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα για τους εργαζόμενους στην απογευματινή βάρδια.
Όσον αφορά στο μέλλον των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή.
Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί αύριο άνευ απροόπτου.


*** Σύλληψη ληστή από το μακελειό της Ευριπίδου :
Image
Άλλο ένα μέλος της περιβόητης ομάδας των «ληστών με τις βαριοπούλες», που είχαν οδηγήσει στην αιματηρή συμπλοκή στην οδό Ευριπίδου στην Καλαμάτα, συνελήφθη χθες στην Ηλεία.
Πρόκειται για έναν 48χρονο από τα Τσίπιανα Ηλείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και σύσταση συμμορίας.
Οι αστυνομικοί της Ηλείας, έχοντας πληροφορίες πως τρεις δράστες κατέχουν και διακινούν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή, τους έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση και, κυρίως, το 48χρονο με το βεβαρημένο παρελθόν. Το πρωί της Δευτέρας έγινε επιχείρηση στο σπίτι του στο Πανόπουλο Ηλείας, όπου συναντήθηκε με τους άλλους δύο, έναν 39χρονο από το Ανδρώνι και έναν 53χρονο από τη Δίβρη.
Σε έρευνες που έγιναν βρέθηκαν 48 κιλά και 680 γραμμάρια ακατέργαστης αποξηραμένης κάνναβης σε στάβλο στο Ανδρώνι Λασιώνος, μοιρασμένη, μέσα σε ένα βαρέλι κρασιού των 300 λίτρων, ένα ακόμα μικρότερο και σε ένα δοχείο ελαιολάδου. Οι αστυνομικοί συνεχίζοντας τις έρευνες σε χώρους ιδιοκτησίας του ίδιου δράστη εντόπισαν κι άλλες συσκευασίες με κάνναβη.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο δύο ένοπλοι ληστές μπήκαν στο υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας στην Καλαμάτα. Αστυνομικοί εντόπισαν 7 μέλη των «ληστών με τις βαριοπούλες» σε διαμέρισμα της οδού Ευριπίδου. Αντάλλαξαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί και ένας από τους ληστές να τραυματιστούν. Τρεις δράστες συνελήφθησαν, αλλά οι υπόλοιποι τρεις ξέφυγαν με αυτοκίνητο που άρπαξαν από διερχόμενο.
Συνολικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, την ομάδα αποτελούσαν 12 άτομα και αυτό είναι το πέμπτο μέλος που συλλαμβάνεται, το οποίο συμμετείχε και στα επεισόδια της Καλαμάτας.


*** Η επιστολή για το Παραδείσια-Τσακώνα !:
* στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου    
Image
Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες το έγγραφο των φορέωντης Μεσσηνίας προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη, σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.
Στο έγγραφο καταγράφεται η δυσαρέσκεια. η απορία και η αγωνία των Μεσσηνίων για τη μη παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Κόρινθος - Αθήνα.
Όπως επισημαίνεται, η μη παράδοση σε κυκλοφορία αυτού του τμήματος έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες οδηγοί, επιβάτες και τουρίστες να χρησιμοποιούν την παλιά και επικίνδυνη- και λόγω κατολισθήσεων- εθνική οδό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τα καθημερινά ατυχήματα.
Οι εκπρόωποι των φορέων, αφού καταγράφουν το σεβασμό τους στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το λειτούργημα που επιτελεί, τον πληροφορούν ότι μεθαύριο συζητείται αίτημα, του υπουργείου Υποδομών, ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης που έλαβε κατά πλειοψηφία το 5ο τμήμα σχετικά με την έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης. Το αίτημα ακύρωσης θα συζητηθεί στο 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ζητούν δε εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων και των φορέων της Μεσσηνίας να ασκήσει τη δημιουργική επιρροή του για να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που βασανίζει το νομό, αλλά και τη νότια Ηλεία.
Σημειώνουν πως «προφανώς στόχος αυτή της επιστολής δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο σας ή να επηρεάσουμε την αντικειμενική κρίση του Δικαστηρίου. Πρόθεσή μας είναι να σας γνωστοποιήσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να ζητήσουμε και εκ μέρους των συμπολιτών μας να δοθεί άμεση λύση, ώστε να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον».
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Παρασκευής, αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και πάλι αρνητική και το συγκεκριμένο τμήμα δε δοθεί στην κυκλοφορία, θα συγκληθούν άμεσα σε συνεδρίαση οι φορείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


*** Μελέτη για βελτιώση πρόσβασης στα Ανάκτορα Νέστορα :
 Image
*  Η κατασκευή έργου που θα βελτιώσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα στη Χώρα και η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες η προϊσταμένη της ΛΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Καραπαναγιωτου με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.
Για τα Ανάκτορα του Νέστορα έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η υλοποίηση δύο εργολαβιών.
 Δύο έργα
Αναφερόμενος ο κ. Αλευράς στα δύο αυτά έργα είπε ότι το ένα αφορά στις κτηριακές υποδομές και είναι προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Προβλέπεται, δε, η κατασκευή αίθουσας ενημέρωσης για το κοινό με ψηφιακά και έντυπα μέσα.
Η δεύτερη εργολαβία αφορά στην αντικατάσταση του σκέπαστρου των Ανακτόρων, προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Βελτίωση πρόσβασης
Στη συνάντηση με την κα Καραπαναγιώτου εξετάσθηκε η καλύτερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, με τη διαμόρφωση ενός κόμβου. Συμφωνήθηκε, μετά από συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να συνταχθεί μελέτη, η οποία θα δείξει πώς και πού πρέπει να εγκατασταθεί ο κόμβος.
Η κα Καραπαναγιώτου τόνισε πως στόχος είναι η συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα για την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τόνισε δε, πως επιβάλλεται η αναβάθμιση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης στα Ανάκτορα του Νέστορα για την άνετη και ασφαλή πρόσβαση του κοινού. Παράλληλα, εκτελείται ένα μεγάλο έργο με νέες κτηριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Επίσης, ανέφερε ότι η αντικατάσταση του στεγάστρου θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προστασία για το μνημείο. 
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Κρίση Vs καφέ σημειώσατε διπλό :
Image
* Έλληνες και καφετέριες«Είμαστε έθνος κοινωνικό, μας αρέσει η επικοινωνία δια ζώσης, η χαρά της ρέκλας, η κοινωνική κριτική, να ζούμε μαζί τους καημούς και τις χαρές μας και στη μέση ο καφές»…
«Κόβει ο Έλληνας τον καφέ του;». Αυτή ήταν μια από τις ερωτήσεις που θέσαμε σε λάτρεις του καφέ και της καφέτεριας.
Όσο για την απάντηση, και παρά την κρίση, μάλλον νικητής αναδεικνύεται το «όχι».
Το «Θ» μίλησε με νέους της πόλης για τη σχέση τους με τις καφετέριες τον καιρό της κρίσης, τον καφέ, την τιμή του...
Αλεξάνδρα
«Πάω για καφέ τέσσερις φορές την εβδομάδα περίπου. Ο καφές για μένα είναι διασκέδαση, να βγω, να συναντήσω τους φίλους μου. Συνήθως πάω με τις φίλες μου.
Ο Έλληνας δεν κόβει τον καφέ, τον θεωρεί τρόπο διασκέδασης.
Την τιμή τη θεωρώ ικανοποιητική, αν και μπορεί να πάει και στα 2,5 ευρώ νομίζω».
Κωνσταντίνος
«Συχνάζω για καφέ 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Πάω με τους φίλους μου και περνάω την ώρα μου, ακούγοντας μουσική και βλέποντας κόσμο.
Ο καφές δεν κόβεται, μόνο ελαττώνεται.
Πάντως, θεωρώ ότι η τιμή είναι υπερβολική, το δε κέρδος που έχουν τα μαγαζιά είναι πολύ μεγάλο, αν και πιστεύω ότι και τα πάγια έξοδα που έχουν είναι μεγάλα. Οπότε, από εκεί ξεκινά το πρόβλημα».
Μαριάννα
«Δύο φορές την εβδομάδα πάω για καφέ, είτε μόνη μου είτε σε μαγαζιά που δουλεύουν φίλοι μου.
Ο Έλληνας δεν κόβει τον καφέ, άντε να τον μειώσει λίγο.
Η τιμή του καφέ δεν είναι ιδανική, δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις 3 και 3.5 ευρώ έναν καφέ».
Παναγιώτης
«Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα πάω για έναν καφέ έξω. Για μένα είναι στιγμή χαλάρωσης, επικοινωνίας και αγαπημένης συνήθειας. Πηγαίνω με φίλους ή με αυτούς που έχουμε να τα πούμε καιρό.
Όσο για τον Έλληνα και τον καφέ, όχι δε θα τον κόψει όσο αντέχει, γιατί είμαστε έθνος κοινωνικό, μας αρέσει η επικοινωνία δια ζώσης, η χαρά της ρέκλας, η κοινωνική κριτική, να ζούμε μαζί τους καημούς και τις χαρές μας και στη μέση ο καφές!
Η τιμή πρέπει να πέσει κι άλλο, δύο ευρώ για τους μοντέρνους και ένα ευρώ για τον παραδοσιακό, έτσι για να ζήσουμε όλοι...».
Γεωργία
«Δε βγαίνω πολύ συχνά. Συνήθως θα πάω για καφέ να τα πω με μια φίλη μου ή μια Κυριακή με το αγόρι μου. Όσο μεγαλώνουμε, λιγοστεύει και η ώρα που καθόμαστε. Θυμάμαι πως στο Λύκειο «χτυπούσαμε κάρτα» στην καφετέρια. Τώρα πια, αν τελειώσει ο καφές και τα νέα, φεύγουμε.
Πώς να μου φανεί η τιμή του καφέ, όταν έχει ξεπεράσει σε πολλές καφετέριες τα 3 ευρώ; Αν σκεφτείς σε δραχμές, είναι πάνω από ένα χιλιάρικο. Θυμάσαι τι παίρναμε με 1000 δραχμές; Έστω και τρία ευρώ να τον βάλεις, μπορείς να βγαίνεις συχνά όταν ο μισθός είναι 610 ευρώ και έχεις έξοδα σπιτιού, βενζίνες (ίσα ίσα για να πας στη δουλειά σου) και το φαγητό σου; Τι μένει; Κι αν με ένα μισθό πρέπει να ζήσουν δύο άτομα ή και παραπάνω σε οικογένειες;
Κρίση; Χα! Μάλλον σε έχουν καταδικάσει σε μια ζωή νεκρή ερήμην σου...
Όσο για το αν ο Έλληνας κόβει τον καφέ, από τη μία είναι λογικό να μην τον κόβει, γιατί μας έχουν κάνει απλώς να επιβιώνουμε. Κάποια στιγμή θες και να ξεφύγεις. Από την άλλη, όσοι είναι έξω, συνήθως είναι άτομα που εξαρτώνται ακόμα οικονομικά από άλλους, π.χ. τους γονείς, και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω τους και πως το μέλλον μας είναι καταδικασμένο.
Για την ιδανική τιμή του καφέ... δύο ευρώ και πάλι πολλά θα ήταν, αν αναλογιστείς τις δραχμές... Γιατί όσο και να μη θες να κολλάς στο παρελθόν... οι τιμές αυξάνονται και ο μισθός κατακρεουργείται».
Αργυρώ
«Ο καφές είναι συνδεδεμένος με τη χαλάρωση και το χρόνο για τον εαυτό σου. Εγώ πάω πραγματικά για να πιω καφέ και όχι για πασαρέλα. Όταν πάμε με την παρέα μου, συζητάμε τα πάντα. Είναι στην ψυχοσύνθεσή μας αυτό, αλλά μπορεί να πάω και μόνη, παρέα με το βιβλίο μου.
Το θέμα δεν είναι ότι ο Έλληνας δεν κόβει τον καφέ. Έχει επιλογή, αν θέλει, να καθίσει σπίτι του με φίλους και να πιει, αυτό που δεν μπορεί να αποβάλει είναι η βλαχιά της πασαρέλας, που πάει να πιει καφέ με την τσάντα από ακριβό μαγαζί».
Κωνσταντίνα
«Για μένα είναι χαλάρωση, ηρεμία, αλλά και διασκέδαση.
Ο καφές δεν μπορεί να κοπεί, αλλά η τιμή σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη».
Νίκος
«Πάω ανά τρεις μέρες για καφέ, συνήθως με άτομα που ξέρω ότι θα με κάνουν να γελάσω και γενικά να περάσω καλά.
Ο Έλληνας να κόψει το καφέ;;; Ο Έλληνας διαμαρτύρεται ότι δεν έχει να φάει και όλες οι καφετέριες είναι γεμάτες!
Για τον ελληνικό που πίνω εγώ, είναι σχετικά καλή η τιμή, δύο ευρώ, αλλά θα μπορούσε να είναι στο 1,5-1,80. Όσον αφορά στους υπόλοιπους που πίνουν φρέντο και τα σχετικά, ίσως θα μπορούσε να πέσει στα 2-2,5 από τα 3-3,5 ευρώ».
Ελευθερία
«Σχεδόν κάθε μέρα θα πιω έναν καφέ έξω, με φίλους, για να τα πούμε ή όταν έχω πραγματικά ανάγκη έναν καφέ.
Δε χρειάζεται απαραίτητα να πάω σε καφετέρια, αφού υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως να πάρω έναν καφέ στο χέρι και να κάνω μια βόλτα στην πόλη.
Ιδανική για μένα τιμή είναι όχι αυτή που υπάρχει τώρα. Κάποτε είχε 2,50 με 2,80 και πάλι τότε οι καταστηματάρχες είχαν απίστευτο κέρδος».
Ελένη
«Κάθε μέρα πάω για καφέ και μπορεί να τύχει και δύο. Έτσι είναι αν είσαι άνεργη. Για μένα ο καφές έξω είναι τρόπος να ξεφύγεις λίγο από το σπίτι Συνήθως πάω με φίλους.
Ο Έλληνας δεν κόβει κι άλλα πράγματα, ο καφές μάς πείραξε;
Ζώντας στην Αθήνα τα τελευταία 7 χρόνια, η τιμή μού φαίνεται καλή. Όμως, μέχρι κι εκεί πλέον τείνουν να κατεβαίνουν οι τιμές με προσφορές, happy time κ.λπ. Θα μπορούσε να γίνει και εδώ κάτι τέτοιο».
Βίκυ
«Για καφέ πάω κάθε μέρα. Όταν πάω θα ξεφύγω, έτσι το σκέπτομαι εγώ. Πάω με τους κολλητούς μου και γελάμε, λέμε τα νέα μας.
Δεν κόβω τον καφέ ούτε ο Έλληνας νομίζω μπορεί να τον κόψει.
Εγώ πίνω μόνο γαλλικό, κοστίζει γύρω στα 2.70 και μου φαίνεται μια χαρά».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση



*** Πριν 94 χρόνια
- ΕΣΠΑΣΕΝ ο εις κώδων της Υπαπαντής, ο αντιπροσωπεύων το λα της τετραφωνίας. Ο πρωτουργός και συνθέτης της ωραίας τετραφωνίας Κατσαΐτης είναι καταστενοχωρημένος διότι το κακόν αυτό δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί ούτε εδώ ούτε εις άλλο ελληνικόν εργοστάσιον. Πρέπει να σταλεί ο κώδων εις την Βενετίαν ή να παραγγελθή άλλος όμοιος εκεί. Αλλά τώρα είναι πολύ αδύνατον αυτό να γίνη. Και έτσι την παραφωνίαν θα έχωμεν δια πολύν καιρόν. Και το κακόν ακόμη είναι ότι ο κώδων ούτος εσήμαινε και τα τέταρτα του ηλεκτρικού ωρολογίου.

-Ο νέος Νομάρχης μας Δεδούσης εγκατεστάθη από χθες εις το οίκημα της Νομαρχίας. Ο Δεδούσης αναλαμβάνει από σήμερον κατά πάσαν πιθανότητα τα καθήκοντά του παρά του Διευθυντού της Νομαρχίας Σκαρπέτη.

-Ο ιατρός Στυλιανόπουλος τηλεγραφεί προς την Νομαρχίαν, ότι η γρίπη ευρίσκεται εν υφέσει εις τα χωρία Ψάρι και Σουλιμά της Αγουλινίτσης, παρατηρείται δε έντασις αυτής εις τα χωρία Κάτω Σουλιμά, Χρυσοχώριον και Κλέσσουρα. Η έντασις της γρίππης εις τα χωρία ταύτα και τα σημειούμενα εξ αυτής θανατηφόρα κρούσματα οφείλονται εις την κακήν δίαιταν των κατοίκων, εις την μη υπακοήν εις τα υγιεινά παραγγέλματα του ιατροσυνεδρίου και εις την μη τήρησιν της απαιτουμένης καθαριότητος.

***  Στις διαβάσεις του τραίνου στο Ασπρόχωμα
Ξεκίνησαν οι εργασίες

Χωρίς προβλήματα, αφού οι οδηγοί των οχημάτων πειθαρχούσαν στις σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανακατασκευής των διαβάσεων του τραίνου στο Ασπρόχωμα από υπηρεσίες του ΟΣΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Σκοπός της παρέμβασης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, είναι η τοποθέτηση αντικραδασμικού ελαστικού τάπητα.
Η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο στο συγκεκριμένο σημείο, μέσω του κόμβου Θουρίας προς Μεσσήνη ή και από την περιοχή της Δυτικής Παραλίας. Το έργο επισκέφθηκε χθες και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
 
*** Άρθρο Νικ. Μαραμπέα




Οι προϋποθέσεις για επιτυχημένες κυβερνήσεις συνεργασίας
Ακούγεται συχνά ότι η ιδιοσυγκρασία μας δεν ευνοεί την αποτελεσματική λειτουργία κυβερνήσεων συνεργασίας. Διαφωνώ με αυτή την άποψη και αναφέρω αναλυτικότερα στη συνέχεια το γιατί.
Θεωρώ ότι οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα σχετίζονται στενά με τις αρχικές συνθήκες, δηλαδή εκείνες που επικρατούσαν πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Η διάγνωση αυτών των αρχικών συνθηκών ή, ακόμα καλύτερα, οι παρεμβάσεις για τη διαμόρφωσή τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για εκείνα που θα ακολουθήσουν. Οι κυβερνήσεις ασφαλώς αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά τους δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για μεγάλο αριθμό ατόμων, αλλά προεκτείνεται, επίσης, στις μελλοντικές καταστάσεις. Το γεγονός αυτό επιβάλλει οι αρχικές συνθήκες να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν πριν από την έναρξη της κυβερνητικής συνεργασίας οι τυχόν αρνητικότητες που επικρατούν πριν από αυτές.
Πιστεύοντας ότι οι παραδοχές που προηγήθηκαν έχουν σημαντική ισχύ, σπεύδω να τις μεταφράσω σε προαπαιτούμενες ενέργειες. Ενέργειες, δηλαδή, που θα προπαρασκευάσουν το πλαίσιο της συνεργατικής διακυβέρνησης.
Τις παραθέτω:
1. Αξιόπιστη καταγραφή των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
2. Σύνδεση των πολιτικών διαχείρισης των κοινών υποθέσεων με τα σχέδια δράσης που καταγράφονται στο πολιτικό πρόγραμμα του κάθε κόμματος που θα συμμετέχει στην κυβερνητική συνεργασία.
3. Αυστηρή διαμόρφωση κοινών πολιτικών, γενικευμένου χαρακτήρα, αλλά και επιμερισμένων κατά τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας και
4. Πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλο το πολιτικό προσωπικό του κάθε κόμματος που συμμετέχει στη συνεργασία.
Εδώ και λίγους μήνες μια κυβέρνηση συνεργασίας ασκεί την πολιτική εξουσία στη χώρα μας. Και μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια, δεδομένου ότι παρόμοιες κυβερνήσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο είχαμε μόνο τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση (1946-1952) και βραχυχρόνιες ειδικού σκοπού (1989- 1990). Δυστυχώς και στην προκειμένη περίπτωση οι συνθήκες που οδήγησαν σε μια τέτοιου χαρακτήρα διακυβέρνηση, ήταν και πάλι έκτακτες. Επιβάλλονταν από την ανάγκη οικοδόμησης διαδρομής εξόδου από την παρατεταμένη χρονικά κρίση, κρίση κοινωνική, οικονομική και, τελικά, πολιτική. Για το λόγο αυτό, δηλαδή την επείγουσα ανάγκη εξόδου από την κρίση το γρηγορότερο, πιστεύω ότι σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς την εξαντλητική εξέταση των προαπαιτούμενων ενεργειών που προανέφερα, λίγες ημέρες μετά τις δεύτερες εκλογές, εκείνες του Ιουνίου. Μετά, όμως, την προώθηση των μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να «βαθύνει» το πλαίσιο συνεργασίας. Ίσως οι εμπειρίες, ακόμα και οι «τριβές», που μεσολάβησαν κατά το εξάμηνο που πέρασε, να αποτελέσουν ενισχυτικό παράγοντα στη διαμόρφωση σταθερότερου συνεργατικού πλαισίου.
Πολλά έχομε να διδαχτούμε από την ανάλυση του τρόπου που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα οι ευρωπαϊκοί μας εταίροι. Μπορεί τα κόμματα να κάνουν βδομάδες ή και σε πολλές περιπτώσεις μήνες μέχρι να συνδιαμορφώσουν το κυβερνητικό πλαίσιο, αλλά αυτό μένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, που προσδιορίζει και το χρόνο διακυβέρνησης. Ασφαλώς το κοινό πλαίσιο είναι πλαίσιο κανόνων και αρχών που μεταφράζεται σε πλαίσιο γενικού χαρακτήρα πολιτικών. Τα υπόλοιπα, δηλαδή οι διαχειριστικές πολιτικές, διαμορφώνονται ως εφαρμογή στην πράξη του κοινού πλαισίου. Ασφαλώς, τα πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να τις υλοποιήσουν προϋποτίθεται ότι δεν μπορούν να εκφράζουν προσωπικές προσεγγίσεις στα θέματα που διαχειρίζονται. Και πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να αρνούνται να ψηφίζουν τα θεσμικά κείμενα που επιβάλλονται για την υλοποίηση του κοινού πλαισίου δράσης.
Η δημοκρατική αρχή των κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων επιβάλλει η επικύρωση, των όποιων συμφωνιών για το πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας αποφασιστεί από τις ηγεσίες, να παραπέμπεται για έγκριση από τα κοινοβουλευτικά και τα κομματικά όργανα με διευρυμένη συμμετοχή. Το δικαίωμα διαφωνίας εμπεριέχεται στη δημοκρατική αρχή, αλλά η άσκησή του θα πρέπει να συνοδεύεται με παραίτηση από την κοινοβουλευτική ή κομματική ιδιότητα που αποκτήθηκε μέσω του κόμματος. Η επικύρωση των κυβερνητικών συμφωνιών από διευρυμένα κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα ασφαλώς σηματοδοτεί τη μακροβιότητα των κυβερνήσεων, αλλά και την υποχρέωση τήρησης των μέτρων που παίρνει από όσους συμμετέχουν στην επικύρωσή τους.
Του Νικολάου Μαραμπέα

***Στα ίσια




Η Ελλάδα της μελαγχολίας καλά κρατε
Image
* Με μια απλή «βόλτα» στο ίντερνετ διαπιστώνεις πως δεν είναι ιδέα μας ότι το σύνολο των Ελλήνων εξακολουθεί να βλέπει την κατάσταση, όχι απλώς γκρίζα, αλλά «μαύρη κι άραχνη».
Δεν είναι τυχαίο που κάθε λίγο και λιγάκι και σε όλες τις πόλεις διοργανώνονται ημερίδες για την κατάθλιψη και το άγχος.
Κάτι σαν μεταδοτική ασθένεια η κατάθλιψη… Για να προλάβουμε…
«Διάκριση κι Αλληλεπίδραση Άγχους και Κατάθλιψη» ο ένας τίτλος. «Κρίση και κατάθλιψη» ένας άλλος κα, κυρίως, «Η ψυχική υγεία σε κρίση».
Η υγεία μας γενικότερα είναι σε κρίση, αλλά η ψυχική μας, ακόμα περισσότερο.
Με λίγο «σερφάρισμα» ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει πόλη στην οποία να μην έχει διοργανωθεί τον τελευταίο χρόνο ημερίδα, συνέδριο, ομιλία, εκδήλωση για τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.
Η κρίση αυξάνει τα κρούσματα κατάθλιψης. Αυτό το διαπιστώσαμε πολύ καλά…
Και διαπιστώσαμε ότι αυξάνει και τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες. Σοκαριστικά, άλλωστε, και τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Ο δρ. Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αναλύοντας σε μελέτη το φαινόμενο της δραματικής αύξησης των αυτοκτονιών και των αποπειρών, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα, μεταξύ άλλων, ότι «οι αυτοκτονίες είναι η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία ως συμβάν είναι σπάνια, αλλά όπου βλέπει κανείς αύξηση των αυτοκτονιών, υπάρχει πολλαπλάσια αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας και στα κρούσματα κατάθλιψης».
Οι ερευνητές λένε πως κλειδί για τη μείωση των αυτοκτονιών έως το 2007 ήταν η ευημερία. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη τους, από τους παράγοντες της ευημερίας ο πιο σημαντικός είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης εργασίας (και όχι τόσο η παροχή επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας).
Ωστόσο, η ανεργία και η επαγγελματική ανασφάλεια μαστίζουν πλέον τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο δρ. Στάκλερ καταλήγει, μάλιστα, πως είναι πιθανό στο μέλλον να καταγραφούν και άλλες επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων.
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα κάτι θα αλλάξει… Για να σώσουμε ό,τι σώζεται, αν σώζεται..  Της  Βύκης Βετούλη .-
       






***Έρκος οδόντων




…μας δώσατε, μας δώσατε, βαρέλι δίχως πάτο

Image
* Του Δημήτρη ΓιατράκουΌταν χθες το πρωί σηκώθηκα, γιατί δεν τράβαγα κάνα ζόρι να ξαγρυπνήσω για το αν πήραμε ή όχι τη δόση και άκουσα ότι alea jacta est (ο κύβος ερρίφθη), ξύπνησαν μέσα μου παιδικές μνήμες με τα τραγούδια τους. Allegria!!! Γλυκές μουσικές με συνεπήραν. Και τι δεν «άκουσα»! Από το «ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν αταξίδευτο» μέχρι το «δεν περνάς, κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς...», αλλά και το «άμπε μπα μπλομ». Ουρανοκατέβατα πράγματα. Απ’ το πουθενά. Και ξαφνικά εκεί που οι μουσικές ξεμάκραιναν, άρχισε να ηχεί δυνατά και ρυθμικά στο κεφάλι μου το «σας δώσαμε, σας δώσαμε, φλουρί κωνσταντινάτο, μας δώσατε, μας δώσατε, βαρέλι δίχως πάτο...». Την ίδια στιγμή έβλεπα μπροστά μου στην οθόνη της τηλεόρασης ένα trailer που έγραφε: «Η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της σταθερότητας, με τα 44 (;) δισ. ευρώ που θα πάρει».
Απίθανα τριπάκια κάνει το μυαλό. Όντως η Ελλάδα είναι ένα μικρό, αταξίδευτο, με σπασμένα ιστία καράβι, το οποίο σαπίζει επί χρόνια και που πραγματικά δεν μπορούσε, μήνες τώρα, όπως η κυρά Μαρία, να διασπάσει τον ευρωπαϊκό κύκλο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά (άμπε μπα μπλομ). Ωστόσο, τώρα που ο συμβολικός κύκλος του παιχνιδοτράγουδου έσπασε (;), μιας και οι εταίροι μας εδέησαν να ομονοήσουν για τη δόση, μήπως το κωνσταντινάτο φλουρί, όπως το παρουσιάζουν, θα πέσει, πραγματικά, σε βαρέλι δίχως πάτο;
Κι αυτό, γιατί, όσα και να ρίχνουμε στο βαρέλι, το ποσό του χρέους, παρά το προηγούμενο κούρεμα των 80 δισ. ευρώ, είναι αστρονομικό, αφού φθάνει τα 250 δισ. ευρώ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ο εφετινός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει τα 960 δισ. ευρώ. Σύγκρυο σε πιάνει συγκρίνοντας τα νούμερα. Οπότε, τι πήραμε; Φλουρί κωνσταντινάτο που λένε οι Ευρωπαίοι και οι πανηγυρίζοντες εταίροι της συγκυβέρνησης ή ένα τεράστιο άπατο βαρέλι; 


 ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html  , Mεσσηνιακά  καί  Άλλα . Παρασκευή  09  Νοεμβρίου  2012
   ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΚΥΡΙΑΚΗ  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,Κυριακή  11  Νοεμβρίου  2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Φθινοπωρινή Δευτέρα  στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html  , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Δευτέρα  12  Νοεμβρίου  2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,  Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012 .
~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html    , SILA - BUORAN   Σιλα  και Μποράν σειρά  επισοδείων  , Τρίτη  13  Νοεμβρίου  2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης με  άρωμα  Ζωής  , Tετάρτη   14   Νοεμβρίου   2012.  
  ~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html , Ιστορικές αναδρομές - θυμήσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Πέμπτη  15 Νοεμβρίου  2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ  ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Πέμπτη , 15  Νοεμβρίου  2012 ,

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  16  Νοεμβρίου   2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα   .-

~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html  , Σαββατιάτικο  αγιάζι  ενημέρωσης , Σάββατο  17  Νοεμβρίου  2012 , Η  Επέτειος  εορτασμού  του Πολιτεχνείου !

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 18  Νοεμβρίου  2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/19-2012.html  , Το Δευτεριάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  19 Νοεμβρίου  2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/20-2012.html , Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html  , Το αγιάζι της Αθλητικης Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2012 .-

~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/21-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 .- ~

  ~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html  ,  Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)

 ~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html  , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)

~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/22-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012  .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/a.html  , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012  , AΘΛΗΤΙΚΗ παρουσίαση .-

 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/23-2012.html  , Το αγιάζι της  ενημέρωσης Παρασκευή 23 Νοεμβρίου  2012  : ΚΑΛΟ Σ/Κ γιά  όλους μας !!!
~** ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html  , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .- 
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/24-11-2012.html  , Το  Σαββατιάτικο  αγιάζι  στην ενημέρωση 24-11-2012.-

~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/25-2012.html , Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στην ενημέρωση .-

~** ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-

   ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html  ,   ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ (6) Δευτέρα  26 Νοεμβρίου  2012 ,.- 

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_26.html , Το αγιάζι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2012 .-

 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/27-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 .-  
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/28-2012.html  ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html  , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (7).-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/t-29-2012.html  ,  Το   αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 .-
  

***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2167   video.-


~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 397 video.-
~** ΟΙ ΚΑΜΠΆΝΕΣ κατασκευή 2012: http://youtu.be/GEOwYWDG508  , ~** Σπίτι μου σπιτάκι μου 2012 : http://youtu.be/zQp4UkWXDOY  , ~** Καλαμάτα πλατεία Β. Γεωργίου 2012 : http://youtu.be/wW1Q9_L43QQ  , ~** κοντά στο τζάκι 2012 : http://youtu.be/BOS9dbB15XU  ,


***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου