ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012¨:
Στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγείας Φωτεινής στην αρχαία Μαντίνεςια  Αρκαδίας  2012
Το  ποντικάκι  κοντά στην ενημέρωση ! :
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

~** Πυρκαγιά καίει δάσος στα Πηγάδια
Πυρκαγιά καίει δάσος στα Πηγάδια  * Φωτιά σε δύσβατη περιοχή, κοντά στην περιοχή Πηγάδια, καίει από τα μεσάνυχτα στον Ταΰγετο. Η πυρκαγιά ξέσπασε εκεί που ήταν το καμένο ελατοδάσος, ενώ αυτή την ώρα έχει επεκταθεί και καίει και δάσος. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό Πηγάδια. Η φωτιά είναι σε ρεματιά, σε σημείο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για οχήματα, γι΄ αυτό και η επέμβαση γίνεται από πεζοπόρα τμήματα και από αέρος με ρίψεις νερού από PZL. Τα καναντέρ είναι δύσκολο να προσεγγίζουν το σημείο λόγω του ανάγλυφου της περιοχής. Πάντως οι πυροσβέστες είναι αισιόδοξοι σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς. 
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στο Δρίαλο και το Σκουτάρι κοντά στην Αρεόπολη. Ενεργά μέτωπα δεν υπάρχουν αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αλλά στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Οι φωτιές ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις, μακριά από οικισμούς.

~** Απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού στα Πλατάνια Τριφυλίας
Απονομή βραβείων μαθητικού διαγωνισμού στα Πλατάνια Τριφυλίας * Στο καταπληκτικό θέατρο «Νότα Αρνόκουρου» για ακόμη μια χρονιά έγινε την Παρασκευή το βράδυ η τελετή απονομής των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού Εκθεσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Πλατανιτών «Αγία Ελένη» με χορηγία του Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, ο οποίος επίσης ήταν χορηγός και της μουσικοθεατρικής παράστασης που δόθηκε στην συνέχεια.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στα όμορφα Πλατάνια και τον καταπληκτικό χώρο του θεάτρου, ακριβώς πάνω από τη Νέδα και τους καταρράκτες της με θέα το ναό του Επικούριου Απόλλωνα και το Ιόνιο να βάφεται με τα χρώματα του ήλιου που έσβηνε στον ορίζοντά του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του αντιδημάρχου Τριφυλίας Γιάννη Φιλντίση ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά του κ. Αρνόκουρου στην περιοχή, πράγμα για τον οποίο τον ευχαρίστησε. Στην συνέχεια η υπεύθυνη Πολιτιστικών του δήμου Βιβή Παντελάκη επισήμανε ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου με το Σύλλογο Πλατανιτών και το Τοπικό Συμβούλιο έχουν αναλάβει αυτή την εκδήλωση με την χορηγία του Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, τονίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται για να στηριχθεί ο πολιτισμός, κάτι που σε τέτοιες εποχές είναι δύσκολο. Εκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του θεάτρου από τον κ. Αρνόκουρο λέγοντας ότι είναι έργο και όραμα μαζί.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς συγχαίροντας τους εμπνευστές της εκδήλωσης και τονίζοντας την ανάγκη που τους έχει η κοινωνία ειδικά σε εποχές κρίσης. 
Σπίτι του πολιτισμού χαρακτήρισε το θέατρο ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, για να συμπληρώσει πως σε τέτοιες εποχές έχουμε ανάγκη τέτοιου είδους σπίτια και δημιουργικές εκδηλώσεις.
Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλατανιτών Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του διαγωνισμού Εκθεσης με θέμα: «Ποια μορφή εθελοντισμού σας εκφράζει και γιατί. Προτείνετε τρόπους ενίσχυσης του εθελοντισμού σε τοπικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο». Από τους μαθητές του γυμνασίου το πρώτο βραβείο πήρε ο Νικόλαος Ματζιβής από το Γυμνάσιο Μακρισίων Ηλείας, το δεύτερο ο Νικόλαος Καγιάφας από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας και το τρίτο ο Ηλίας Λυριστής από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.
Από το λύκειο το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν 3 μαθητές, ο Χρήστος Καλογερόπουλος από το Λύκειο Κυπαρισσίας, η Ελενα Καργάκου από το 5ο Λύκειο Καλαμάτας και η Κρινιώ Μαρούδα από το Λύκειο Λεχαινών.
Επαινοι δόθηκαν σε 3 μαθητές, την Μαρία Σαμπαζιώτη από το Λύκειο Κυπαρισσίας, την Μαρία Αντωνοπούλου από το Λύκειο Κυπαρισσίας και την Αναστασία Σταματοπούλου από το 3ο Λύκειο Καλαμάτας.
Ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση «Γεια σου τσολιά μου» με τους Παντελή Αμπαζή, Πηνελόπη Αντωνοπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Θανάση Τσαλταμπάση, Ρένο Χαραλαμπίδη, Γιώργο Γιαννόπουλο, ενώ το κοινό περίμενε μια μεγάλη έκπληξη αφού έκανε την εμφάνισή του ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος ερμήνευσε πολλές από τις επιτυχίες του.

~** Ο άνθρωπος που κατέβασε το "Curiosity" στον Αρη μιλάει αποκλειστικά στην "Ε"
Ο άνθρωπος που κατέβασε  το "Curiosity" στον Αρη  μιλάει αποκλειστικά στην "Ε" * Δεν θα ήταν... φυσιολογικό να απουσιάζει ένας Ελληνας -και στην περίπτωσή μας ένας Μεσσήνιος, με καταγωγή από τον Μελιγαλά- από το εξαιρετικό επίτευγμα της NASA, δηλαδή την πρόσφατη προσεδάφιση στον πλανήτη Αρη του ρομποτικού εργαστηρίου "Curiosity" (Περιέργεια).
Η “Ε” αναζήτησε στην Σάντα Κλάρα των ΗΠΑ, βρήκε και μίλησε με τον συμπατριώτη μας, τον Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ο οποίος για πολλά χρόνια συνεργάζεται με τη NASA στις αποστολές της για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.
Ο Περικλής Παπαδόπουλος ήταν ο άνθρωπος από τον οποίον -και την ομάδα των συνεργατών του- εξαρτιόταν η επιτυχής είσοδος του σκάφους στην ατμόσφαιρα του Αρη, με τεράστιες ταχύτητες και θερμοκρασίες, έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια με το αποκαλούμενο Sky Crane να εναποθέσει στην επιφάνεια του πλανήτη, στον κρατήρα Γκέιλ, το ρομποτικό όχημα - εργαστήριο. Μια διαδικασία που διήρκεσε 7 λεπτά -τα “7 λεπτά αγωνίας”, όπως τα ανέφερε η NASA στις ανακοινώσεις της.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
“Ο λόγος για την επιπλέον δημοσιότητα της αποστολής” λέει στην “Ε” ο Περ. Παπαδόπουλος, “ήταν ότι τη φορά αυτή, το σκάφος και το όχημα ήταν σημαντικά μεγαλύτερα και βαρύτερα από οτιδήποτε άλλο είχαμε στείλει ποτέ στον Αρη. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν νέες τεχνολογίες, αφού αυτές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα είχαν φθάσει στα όριά τους”. Οπως εξηγεί, μία σημαντική παράμετρος -και αιτία για να κρατούν την ανάσα τους στη NASA- ήταν ότι η κάθοδος στον Αρη αυτή τη φορά ήταν αυτόνομη και όχι προγραμματισμένη από τη Γη. Το σκάφος ρύθμιζε από μόνο του τις αντιδράσεις του, ανάλογα με τα στοιχεία που λάμβανε κατά την είσοδο και τα επεξεργαζόταν σε πραγματικό χρόνο -κάτι που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά.
“Η αποστολή αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για τον τρόπο που θα γίνονται οι μελλοντικές αποστολές στον Αρη, οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και αυτές της αποστολής φορτίων” σημείωσε ο Περ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι γι’ αυτό το λόγο η φάση της εισόδου -ο τομέας της δικής του δουλειάς, δηλαδή- ήταν κρίσιμο να εξελιχθεί ομαλά.
“Μελετώ για πολλά χρόνια με τις φάσεις εισόδου και επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, οχημάτων που κινούνται με υπερηχητικές ταχύτητες. Ο δικός μου ρόλος στην αποστολή ήταν να εξασφαλίσω το σκάφος από τη στιγμή της εισόδου του στην ατμόσφαιρα του Αρη μέχρι και το άνοιγμα του 21 μέτρων διαμέτρου αλεξίπτωτου -να εξασφαλίσω ότι η θερμική ασπίδα, με το πατενταρισμένο από τη NASA υλικό PICA (Phenolic Impregnated Carbon Ablator) θα παρείχε την απαιτούμενη προστασία, δεδομένου ότι χρειαζόταν να υπάρχουν σε αυτή μικρές οπές, ώστε να μπορούν οι αισθητήρες του σκάφους να συλλέγουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζουν έτσι τις αντιδράσεις του. Ολα πήγαν καλά, όμως” παρατήρησε ο Περ. Παπαδόπουλος.
Το "Curiosity" -που πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ''εθνικό εργαστήριο''- έχει σχεδιαστεί για ωφέλιμο χρόνο ζωής δύο χρόνων, “αλλά θα ζήσει πολύ περισσότερο, αρκετά πάνω από 4 χρόνια” αναφέρει ο Μεσσήνιος επιστήμονας και προσθέτει: “Σε πρώτη φάση θα μείνει ακίνητο για μερικές εβδομάδες στο σημείο προσεδάφισης, ελέγχοντας τα συστήματά του και το γύρω περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει το επιστημονικό του έργο, ερευνώντας δείγματα από πετρώματα και γενικά το έδαφος του πλανήτη”. Το "Curiosity" θα κινείται με μικρή ταχύτητα, κατευθυνόμενο προς το επιβλητικό όρος Αιολίς, ύψους περί τα 5 χιλιόμετρα, το οποίο ορθώνεται στο μέσον του κρατήρα, και το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως λέει ο Περ. Παπαδόπουλος, είναι η επιτομή της γεωλογικής ιστορίας του ''κόκκινου πλανήτη''.
“Θα μπορέσουμε, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει το όχημα, να ''διαβάσουμε" τη γεωλογική ιστορία του Αρη και να τη συγκρίνουμε με αυτή της Γης, ενώ -όπως είναι ο μόνιμος στόχος κάθε αποστολής- θα αναζητηθούν ενδείξεις για ύπαρξη αρχαίας ζωής, ενδεχομένως απολιθωμένα βακτήρια ή μικρόβια”.
ΜΙΚΡΟΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Ωστόσο, ο Αρης και το "Curiosity", δεν είναι το μοναδικό αντικείμενο έρευνας του συμπατριώτη μας επιστήμονα -που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια, από το 1982, όταν έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 19 χρόνων. Ο Περικλής Παπαδόπουλος είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος TechEdSat, που χρηματοδότησε η NASA με περίπου 50.000 δολάρια και το οποίο αφορά την κατασκευή και αποστολή μικροδορυφόρων, σε τροχιά γύρω από τη Γη.
"Πρόκειται για κάτι πολύ νέο, οι μικροδορυφόροι -κύβοι με ακμές 10 εκατοστών- θα αξιοποιηθούν στις τηλεπικοινωνίες. Ηδη ο πρώτος βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα αφεθεί σε τροχιά μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Εχω λάβει ειδική άδεια για διαδορυφορική επικοινωνία, με τους δορυφόρους του Iridium και της Arcom. Ο δορυφόρος περιέχει ένα σύστημα που σε λίγα χρόνια θα αποτελεί το πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ των δορυφόρων και αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, δίνοντας νέα διάσταση στην εμπορική χρήση του διαστήματος" τονίζει χαρακτηριστικά ο Μεσσήνιος επιστήμονας και αποκαλύπτει στην “Ε” ότι ήδη έχει κάνει πρόταση στη διεύθυνση της NASA να κατασκευάσει -μέσα στους επόμενους 8 μήνες- έναν μικροδορυφόρο που θα προορίζεται αποκλειστικά για ελληνική χρήση, με έμφαση στην ελληνική νεολαία.
“Η επιδίωξή μου είναι, στο πρόγραμμα που αναπτύσσει η NASA ''επιστήμη, τεχνολογία, μαθηματικά'', να ενταχθούν και ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγου χάριν στο Μελιγαλά και κατά βάση στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, έχω λάβει και αρκετά e-mails για συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου” σημειώνει ο Περ. Παπαδόπουλος. Η ιδέα, εξηγεί, είναι να εγκατασταθεί στον μικροδορυφόρο αυτό ένα σύστημα για αποκλειστικά ελληνική χρήση, ώστε να μπορεί η πατρίδα να επικοινωνεί με κάθε ελληνικό πλοίο, όπου κι βρίσκεται αυτό.
Επιπλέον, ο Μεσσήνιος επιστήμονας σκέπτεται να στηρίξει την κατασκευή αυτού του μικροδορυφόρου σε ελληνικά κεφάλαια -όχι όμως επιφανών ομογενών, που ήδη, όπως λέει, συγκεντρώνουν χρήματα για να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα: “Αυτό που σκέπτομαι είναι, τα περίπου 60.000 δολάρια που χρειάζονται, να προέλθουν από τη συνεισφορά των νέων της Ελλάδας -μέσω ενός ιστότοπου, στον οποίο η ελληνική νεολαία, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, θα μπορούν να κάνουν δωρεά από 1 μέχρι 10 ευρώ και ταυτόχρονα να γράψουν το όνομά τους μαζί με ένα μικρό μήνυμα. Αυτά θα καταγραφούν σε ένα τσιπ που θα τοποθετηθεί στον μικροδορυφόρο και μόλις αυτός μπει σε τροχιά, θα εμφανιστούν -μέσω του Google Map- σε όλον τον κόσμο. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να δείξω παγκοσμίως ότι η ελληνική κοινότητα υπάρχει, είναι ενεργή, ότι η Ελλάδα έχει νιάτα, άρα έχει και μέλλον”.
Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προβληματισμένος δηλώνει ο συμπατριώτης μας επιστήμονας για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, τονίζει όμως ότι θα πρέπει με κάθε θυσία να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα, και γι’ αυτό η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στην εκπαίδευση: “Η εκπαίδευση, η μόρφωση των νέων μας, είναι η επένδυση της Ελλάδας στο μέλλον. Καλές είναι και οι οικονομικές επενδύσεις, αλλά ο πλούτος της πατρίδας μας είναι οι νέοι της, οι καταρτισμένοι νέοι της”.
Η παραμονή του στις ΗΠΑ, όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι κάτι μόνιμο, επιδιώκει να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα -στην Καλαμάτα ή το Μελιγαλά: “Ηρθα στις ΗΠΑ με σκοπό να επιστρέψω, ωστόσο το αντικείμενο της επιστήμης μου δεν έχει πεδίο στην Ελλάδα, ενώ στην πορεία δημιουργήθηκε η οικογένειά μου και διάφορες υποχρεώσεις. Ομως κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, βρίσκομαι στη Μεσσηνία, για 2 με 3 εβδομάδες, ενώ τα δύο μου παιδιά έρχονται και μένουν στην πατρίδα 2,5 μήνες κάθε καλοκαίρι, ανελλιπώς. Σε μερικά χρόνια, θα επιστρέψω οριστικά και θα εγκατασταθώ μόνιμα στην πατρίδα”.
Με τη Μεσσηνία μέσα στην καρδιά του ζει ο συμπατριώτης μας και όταν ρωτήθηκε από την “Ε” είπε ότι πολλοί Αμερικανοί φίλοι του που έχουν επισκεφθεί την περιοχή μας έχουν μείνει εκστατικοί από την ομορφιά της:
“Η Ελλάδα έχει πολλές περιοχές που είναι ''διαμάντια'', όμως πιστεύω ότι το πιο λαμπερό είναι η Μεσσηνία. Η οποία -αλλά αυτό θα το δούμε στο μέλλον- θα μπορούσε να έχει σημαντικό μέλλον, άμεσα συνυφασμένο με την αξιοποίηση του λεγόμενου ''διαστημικού τουρισμού'', ενός τομέα που τώρα αναπτύσσεται στις ΗΠΑ, με πτήσεις ειδικών αεροσκαφών τα οποία φτάνουν στα όρια της ατμόσφαιρας και για τα οποία θα πρέπει να δημιουργηθούν ανά τον κόσμο χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, εφόσον υπάρχουν αεροδρόμια, χώροι προσγείωσης, τα αποκαλούμενα space portals. Η Καλαμάτα, ενδεχομένως να μπορούσε να φιλοξενήσει ένα τέτοιο space portal” λέει ο Περ. Παπαδόπουλος.
Για το πιο άμεσο μέλλον, πάντως, ο Μεσσήνιος επιστήμονας -συντελεστής, και μεταξύ των εισηγητών στo πρόγραμμα Atromos, τη σχεδιαζόμενη αποστολή ερευνητικού σκάφους στις πολικές περιοχές του Αρη για αναζήτηση ιχνών αρχαίας ζωής στον πλανήτη- βλέπει ότι η Καλαμάτα θα μπορούσε, σε τρία χρόνια ενδεχομένως, να φιλοξενήσει τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου διαπλανητικών ερευνητικών αποστολών IPPW (International Planetary Probe Workshop), της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής του οποίου είναι μέλος.
“Τα εργαστήρια του IPPW εναλλάσσονται κάθε χρόνο, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Αυτόν τον χρόνο έγινε στην Ευρώπη, του χρόνου έχει προγραμματιστεί στις ΗΠΑ, στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί στη Γερμανία, μετά ξανά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια -για το 2016- έχω προτείνει να γίνει στην Καλαμάτα” σημειώνει καταλήγοντας.

~** "Τάγματα Ασφαλείας" από την Χρυσή Αυγή
"Τάγματα Ασφαλείας" από την Χρυσή Αυγή * "Τάγματα Ασφαλείας" που θα υποκαταστήσουν την Ελληνική Αστυνομία συγκροτεί η Χρυσή Αυγή στο Δήμο Οιχαλίας. Συγκεκριμένα  και με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας συγκροτεί κατά τα πρότυπα της Μαφίας παρακρατικές ομάδες προστασίας, ενώ παράλληλα προκαλεί τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο επειδή σε συνέντευξή του στην "Ε" δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υποκαταστήσει την Αστυνομία. Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή ρίχνει το γάντι στην Πολιτεία αδιαφορώντας για τους νόμους και τη τήρησή τους. Στη σύσταση των "Ταγμάτων Ασφαλείας" πρωτοστατεί ο απόστρατος αστυνομικός και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Φώτης Μπέλλος. Εστειλε μάλιστα ανακοίνωση στην "Ε" με την οποία καλεί τους νέους "από 15 έως… 70 ετών σε αφύπνιση και επιστράτευση". Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης περιγράφει τους στόχους των "Ταγμάτων Ασφαλείας":  "Η μεγάλη εγκληματικότητα που μαστίζει την περιφέρειά μας και όλη την Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την εγκληματική δράση των αλλοδαπών εισβολέων εγκληματιών, κατοχής της χώρας μας, από τους θρασείς και υπότροπους εγκληματίες, γύφτους-τσιγγάνους, μάστιγα εγκληματικότητος κατά των Ελλήνων".
Για τους αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά η ανακοίνωση αναφέρει: "Να μετατεθούν από το ανεπαρκές υπάρχον στα χαρτιά Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, όσοι αστυνομικοί είναι ανεπαρκείς, φοβισμένα ανθρωπάκια και λειτουργούν ως να ευρίσκονται στο αμπέλι τους, χωρίς υπηρεσιακή γνώση και συνείδηση".
Τέλος ο κ. Μπέλλος ρίχνει το γάντι στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας γράφοντας ότι η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία των ταγμάτων ασφαλείας αποτελεί απάντηση στην συνέντευξη που έδωσε στην "Ε" ο κ. Γεωργακόπουλος. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που υπογράφει εκ μέρους της συντονιστικής επιστροπής ο κ. Μπέλλος αναφέρει τα εξής: 
"Η συντονιστική Επιτροπή Αλληλεγγύης των Ελλήνων την καταγωγή της περιφέρειας του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας είναι και απάντηση στην στημένη συνέντευξη του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας ταξίαρχου κ. Γεωργακόπουλου Βασιλείου, στην εφημερίδα "Ελευθερία" Καλαμάτας της 30 Ιουνίου 2012 σελ. 16 (στην δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια), που προσπάθησε να ασκήσει πίεση και τρομοκρατία εναντίον μας (περί παρανόμων και επικίνδυνων ομάδων περιφρουρήσεως). Η τρομοκρατία του κράτους του υπουργείου Προστασίας του λαθραίου αλλοδαπού εισβολέα και της παράλυτης Αστυνομίας της αλλοδαπολαγνίας δεν θα περάσει. Θα έρθει η ώρα της τιμωρίας για τις πράξεις και για τις παραλείψεις των κρατικών οργάνων. Δυστυχώς φτάσαμε σήμερα στο σημείο να λέμε κύριε Γεωργακόπουλε "ό,τι κρατικό αντεθνικό". Συγκέντρωσε όλη την οργή σου, συσσώρευσε όλο το μίσος σου, για την ώρα της εκδικήσεως, που πολύ σύντομα έρχεται, εναντίον όλων αυτών που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους σε οδήγησαν στην δυστυχία, στην κατάθλιψη, στην εξαθλίωση, στην ανασφάλεια και στον οικονομικό μαρασμό. Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ποιοι είναι".

~** Πλήθος κόσμου στη Γιορτή Σύκου
Πλήθος κόσμου στη Γιορτή Σύκου  * *  Με επιτυχία οργανώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την 11η Γιορτή Σύκου, στον Πολύλοφο.
Την πρώτη μέρα, το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία του χωριού  πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα και την προοπτική της συκοκαλλιέργειας. Ομιλητές ήταν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιώργος Παληαρούτας, ο γεωπόνος Θανάσης Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής της οργάνωσης Γιώργος Αγγελόπουλος. Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ποτέας, κατέθεσαν τις απόψεις τους και αρκετοί παραγωγοί. Παρέστησαν ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος κι εξαγωγείς - εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια ο κόσμος γεύτηκε φαγητό μαγειρεμένο με σύκα από το σεφ Πέτρο Βρυώνη και τον Ευτύχη Μπλέτσα (παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής που σχετίζεται με την κουζίνα).
Τη δεύτερη μέρα, το βράδυ του Σαββάτου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολύλοφου Θανάσης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος. οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Καλαμάτας - ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της Συκικής Π. Παπαγεωργίου.
Ακολούθησε γευσιγνωσία γλυκών σύκου και ο κόσμος γεύτηκε πάνω από 7.000 λιχουδιές που είχαν φτιαχθεί από σύκα, από κατοίκους του Πολύλοφου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική βραδιά και τον κόσμο να διασκεδάζει μέχρι πολύ αργά.

~**  "Γιορτή Αρνιού" στον Κάκκαβα
"Γιορτή Αρνιού" στον Κάκκαβα   * Για 5η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η "Γιορτή Αρνιού" στον Κάκκαβα το βράδυ της Παρασκευής από τον τοπικό σύλλογο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Φυσικά υπήρχε άφθονο αρνί τόσο στο φούρνο όσο και σε λαδόκολλα που έκανε όσους παρευρέθηκαν να γλείφουν τα δάχτυλά τους, ενώ με μουσική και χορό η διασκέδαση κράτησε μέχρι αργά.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέκος Γκόγκας «η γιορτή γίνεται για 5η χρονιά στον Κάκκαβα και η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Ο κόσμος μας τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία του και τον ευχαριστούμε. Είχαμε περίπου 200 κιλά αρνί και για πρώτη χρονιά είχαμε προβατίνα σε λαδόκολλα την οποία ο κόσμος τίμησε».

~**  Πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη
 Πυρκαγιές στην  Ανατολική Μάνη *  Δύο φωτιές εκδηλώθηκαν χθες μετά τις 12 το μεσημέρι, σε περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, σε δασικές εκτάσεις.
Η πρώτη στο Δρύαλο, όπου έδωσαν μάχη για την κατάσβεσή της 18 οχήματα με 50 πυροσβέστες και η δεύτερη στο Σκουτάρι, όπου μετείχαν 14 οχήματα με 40 πυροσβέστες. Σημαντική ήταν και η προσπάθεια από αέρος με 4 Καναντέρ και 4 PZL. 
Θετικό στοιχείο στον αγώνα κατάσβεσης ήταν το γεγονός ότι το απόγευμα κόπασε ο ισχυρός αέρας, που έπνεε στην περιοχή.
Πέρα από τη Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα.

~**  "Οι οφειλές στην αγορά είναι πολλές"        
Image* Δικαστικοί επιμελητές για την οικονομική κρίση των νοικοκυριών«Οι οφειλές στην αγορά είναι πολλές», τονίζουν δικαστικοί επιμελητές της Καλαμάτας, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με το δυσάρεστο φορτίο της αναγγελίας κακών ειδήσεων. Κάποιοι δε, φοβούνται πως από Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για ορισμένους, μιας και τα έξοδα για οικογένειες με παιδιά θα αυξηθούν σημαντικά με τα σχολικά είδη.
Εκτιμούν, επίσης, ότι, αν αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας από το 2013, θα γίνει «μεγάλη έκρηξη», μιας και πολλά στεγαστικά δάνεια είναι απλήρωτα εδώ και μήνες.
Οριακά
Σύμφωνα με το δικαστικό επιμελητή Νεκτάριο Ιατρού, το Δημόσιο πλέον έχει κάνει άτυπη στάση πληρωμών, με πρόφαση διαδικαστικά ζητήματα και όχι το ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή.
«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουν μειώσει εδώ και δυο, τρεις μήνες τα εξώδικα που στέλνουν. Προσπαθούν, όμως, με διάφορους και πονηρούς τρόπους να πείσουν τους οφειλέτες που κάνουν χρήση των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να μην προχωρήσουν δικαστικά, αλλά να υπογράψουν καινούργια ρύθμιση για τις οφειλές τους. Τους το παρουσιάζουν ως “ευκαιρία”, αλλά η “νέα ρύθμιση” είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και όχι του οφειλέτη. Αν ο οφειλέτης προχωρήσει σε δικαστική λύση του θέματος, οι μειώσεις είναι πολύ μεγάλες και αυτό δε συμφέρει τις τράπεζες», σχολίασε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατάσταση πλέον στην Ελλάδα είναι οριακή, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα των πληρωμών από το Δημόσιο, είπε πως έχει να πληρώσει προμηθευτές και συνεργάτες του από τον Απρίλιο, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Οι δε εξώσεις είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που «ανθεί» από το 2009 και εντεύθεν, και κυρίως τους τελευταίους μήνες. Οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο κόσμος, πέρα από το ενοίκιο, δεν πληρώνει ούτε τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος.
«Τώρα με το νέο νόμο έχει μειωθεί ο χρόνος της διαδικασίας για έξωση. Ωστόσο, πρόβλημα με τις εξώσεις δεν έχει μόνο ο ενοικιαστής, αλλά και ο ιδιοκτήτης. Πολλοί ιδιοκτήτες φαίνεται ότι εισπράττουν ενοίκια, φορολογούνται κανονικά, αλλά στην ουσία δεν έχουν πάρει χρήματα», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρού.
Αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος του 2012 ισχύει η απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας. Αν από το 2013 αρθεί η απαγόρευση, ο κ. Ιατρού πιστεύει πως «θα γίνει χαμός… Οι τράπεζες θα προχωρήσουν κανονικά σε πλειστηριασμούς, είναι αδίστακτες».
Σε ερώτησή μας, πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τους δικαστικούς επιμελητές, απάντησε πως δεν έχουν προβλήματα, διότι καταλαβαίνει ότι αυτή είναι η δουλειά τους: «Μπορεί να φωνάζουν, αλλά όχι με εμάς, με τους πολιτικούς τα έχουν».
«Δε σκάει ο κόσμος πια»
Ο δικαστικός επιμελητής Γ. Φιλόπουλος τόνισε ότι εξώδικες καταγγελίες - ειδοποιήσεις στέλνουν αυτή την περίοδο εταιρείες σε οφειλέτες. Οι τράπεζες από την αρχή του 2012 κάνουν μια πιο ήπια προσέγγιση, καθώς υπάρχει και η αναστολή των πλειστηριασμών: «Είναι σαν να έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους. Όλες οι εξώδικες προσκλήσεις είναι πιο ήπιας μορφής. Βλέπω μια πολιτική των τραπεζών να μη “φουσκώνουν” το θέμα. Άλλες φορές ήταν πολύ πιο επιθετικές. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν πολλές οφειλές, όλοι έχουμε. Από τον καινούργιο χρόνο, από 10 Σεπτέμβρη και μετά, φοβάμαι θα έχουμε όλοι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος θα έχει μπροστά του όλα τα ζητήματα, σχολεία φροντιστήρια κ.ά., και θα αφήσει ακόμα πιο πίσω τις τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξώσεων, αν και ο ίδιος έχει επιλέξει να μην ασχολείται με αυτές, ξέρει ότι υπάρχουν πολλές.
Σχετικά με την αντιμετώπιση από τον κόσμο, σημείωσε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα μεταξύ δικαστικού επιμελητή και πολίτη: «Τώρα ο κόσμος είναι πιο ώριμος ή δείχνει αδιαφορία, έχοντας τη στάση “δεν έχω τίποτα άλλο να μου πάρουν”. Ίσως έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο και δε σκάει».
«Το Δημόσιο δεν πληρώνει»
Κατά τη δικαστική επιμελήτρια Ανθή Τσίκινη, η δουλειά έχει αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά από «πληρωμές μηδέν», αφού το Δημόσιο δεν πληρώνει. Οι δε πλειστηριασμοί έως 200.000 ευρώ, όπως είπαν και οι συνάδελφοί της, έχουν ανασταλεί και η ίδια θέλει να πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αν αλλάξει από το 2013, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, θα είναι καταστροφικό για τον κόσμο. Θα γίνει χαμός. 100.000 ακίνητα είναι για πλειστηριασθούν σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

~** Όπως δηλώνουν στο "Θάρρος"
Image * Στροφή των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα
*
Πρόσφατα έγινε η πρώτη πανελλαδική έρευνα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έδειξε ότι πλέον 7 στους 10 Έλληνες προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή τα αποτελέσματα αυτά, επισήμανε σε ανακοίνωσή της πως η στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς είναι επιβεβλημένη, ακόμα και στην περίπτωση που η τελική τιμή πρέπει να διαμορφωθεί λίγο ακριβότερα για να καλύψει τα αυξημένα έξοδα, μέχρι η προσφορά και η ζήτηση να σταθεροποιηθούν.
Σύμφωνα, άλλωστε, με οικονομικούς αναλυτές, η καλύτερη απάντηση της χώρας μας στην κρίση είναι οι επενδύσεις στην καλλιέργεια της ελληνικής γης, ακόμα και σήμερα που, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών, η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη.
*
Ίσως, λοιπόν, υπό αυτή την έννοια, η δυστυχής συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της επερχόμενης των τροφίμων να προσφέρει, όσο παράταιρο κι αν ακούγεται, μια ευκαιρία ανάπτυξης και αναγέννησης. Αρκεί, τούτη τη φορά, η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα να σχεδιασθεί σωστά, να είναι ολοκληρωμένη, να τύχει συνδυασμένης υποστήριξης και να συνοδεύεται από συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις νέες καλλιέργειες, τα νέα προϊόντα, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, την εμπορία και, βεβαίως, την προώθηση στις διεθνείς αγορές.
Το «Θ» επιχείρησε χθες το πρωί να «τεστάρει» τα αποτελέσματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτσι, ρωτήσαμε τρεις ντόπιους ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων για τις συνήθειες των Καλαματιανών καταναλωτών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οι πολίτες, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν κάνει μια στροφή στις αγορές και το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν στα ράφια είναι αν το προϊόν είναι ελληνικό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θόδωρος Μουργής, από το κατάστημα που διατηρεί στην πλατεία Ταξιαρχών, μας είπε: «Κατ’ αρχάς ο κόσμος έχει αρχίσει να δείχνει μια προτίμηση στα τοπικά καταστήματα. Κι όπως καταλαβαίνετε, αυτό από μόνο του είναι μια ουσιαστική παράμετρος. Όσον αφορά στις καταναλωτικές του συνήθειες, η πραγματικότητα είναι ότι προτιμά περισσότερο τα προϊόντα που είναι ελληνικά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στον τομέα των ποτών και των αναψυκτικών. Οι δικές μας ετικέτες έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις μάρκες που κυριαρχούσαν για χρόνια στην αγορά.
Δεν το κρύβω, μάλιστα, ότι και προσωπικά, αλλά και η παρέα μου, έχουμε αλλάξει τις συνήθειές μας. Δεν είναι, όμως, μόνο στον τομέα αυτό που κυριαρχούν τα ελληνικά προϊόντα. Οτιδήποτε ελληνικό αντιμετωπίζεται πλέον με καλύτερο τρόπο. Έτσι, η κρίση, εκτός από τα κακά που έφερε, μας έκανε να δούμε τα πράγματα και διαφορετικά».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Τάκης Στασινόπουλος, στο πολυκατάστημα «Γαλακούτης» επί της οδού Φαρών: «Οι πολίτες έρχονται στο μαγαζί μας και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να διαλέγουν τα ελληνικά προϊόντα. Ό,τι είναι ντόπιο έχει προτεραιότητα. Θεωρώ ότι αυτή η τάση οφείλεται και στην οικονομική κρίση που μας πλήττει. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρόκειται για θετική εξέλιξη, που θα βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξή μας».
Στο πέρασμά μας από το συγκεκριμένο κατάστημα ρωτήσαμε, ως… άπιστοι Θωμάδες, μια καταναλώτρια, την Ξένια Γεωργάρα, να μας πει την άποψή της. «Ήρθα εδώ για να αγοράσω μόνο ελληνικά προϊόντα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ποιοτικό», μας είπε ορθά - κοφτά.
Τελευταίος σταθμός το κατάστημα «ΝΟΤΟΣ» στην οδό Κρήτης. Κι εκεί η διαπίστωση ήταν η ίδια. Άλλωστε, όπως μας είπε ο Γιώργος Τσικινάς, «εμείς, ως κατάστημα, παλεύουμε να προωθήσουμε τα ελληνικά και τα ντόπια προϊόντα. Και για την οικονομική τόνωση της περιοχής μας και κατ’ επέκταση της χώρας, αλλά και γιατί είναι καλό ο καταναλωτής να μάθει να εμπιστεύεται τα προϊόντα της χώρας του. Θεωρώ ότι ο κόσμος αρχίζει να αλλάζει συνήθειες και η στροφή που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, θα ενταθεί στο μέλλον».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη , Πηγή : εφημερίδα "Θάρρος" Μεσσηνίας 2012 .-


~**  "Λουκέτο" σε εφορίες της Μεσσηνίας
Image* * από 1η Οκτωβρίου
~
Σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού.
Με βάση το σχέδιο, μέχρι το τέλος του έτους μια σειρά από εφορίες της χώρας κατεβάζουν «ρολά» και χιλιάδες υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με το φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ μέσω τραπεζών θα γίνονται σύντομα οι πληρωμές κάθε είδους φόρου και τέλους, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό «λουκέτο» στα ταμεία των εφοριών και τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων.
~
Το πρώτο μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ΔΟΥ έρχεται την 1η Οκτωβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει λουκέτο σε 50 εφορίες, μεταξύ των οποίων και της Μεσσήνης, σύμφωνα με το άρθρο 308 του Προεδρικού Διατάγματος 551/1988. Οι ΔΟΥ υποδοχής στις οποίες μεταφέρεται η καθ’ ύλη και κατά τόπον αρμοδιότητα είναι αυτές της Καλαμάτας και του Μελιγαλά.
Ένα μήνα αργότερα, την 1η Νοεμβρίου κατεβάζουν ρολά 49 εφορίες, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα, της Κυπαρισσίας (Κυπαρισσίας- Γαργαλιάνων- Φιλιατρών) και της Πύλου. Οι ΔΟΥ υποδοχής θα είναι και πάλι αυτές της Καλαμάτας και του Μελιγαλά. Α.Π.


~** Γουλιμίδες        
Image
 ~ * Διχασμένοι οι κάτοικοι με την πολεοδόμηση
~
Έντονος προβληματισμός επικράτησε για άλλη μια φορά σε συνάντηση κατοίκων από την περιοχή Γουλιμίδες, προχθές βράδυ, στην ταβέρνα Βασιλειάδη, με θέμα την πολεοδόμηση ή όχι της περιοχής.
Απ’ ό,τι φάνηκε, πολλοί επιθυμούν τη συνέχιση της διαδικασίας από πλευράς του Δήμου Καλαμάτας, διότι θεωρούν ότι θα βγουν κερδισμένοι από την πολεοδόμηση, ενώ άλλοι επιθυμούν να ανασταλούν οι όποιες ενέργειες, γιατί κρίνουν ότι η ζημιά που θα υποστούν θα είναι μεγαλύτερη από το όποιο όφελος υπάρξει.
*
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που σε κάθε περίπτωση ήταν εποικοδομητική, μια και οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από ειδικούς επιστήμονες τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή τους, εξελέγη Συντονιστική Επιτροπή, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Στη συνάντηση, από πλευράς Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρέστησαν, μετά από πρόσκληση των κατοίκων και με στόχο την ενημέρωση των ιδιοκτητών δημοτών, οι Ν. Πατσαρίνος, Δ. Θωμόπουλος και Ι. Μπούρας, καθώς και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Βεν. Λιακουνάκου.
Όπως δήλωσε στο «Θ» ο Ν. Πατσαρίνος, «η παρουσία μας στην προχθεσινή λαϊκή συνέλευση είχε περισσότερο βοηθητικό χαρακτήρα, να λύσουμε απορίες, δηλαδή, για να μπορέσουν έτσι οι κάτοικοι να καταλήξουν, με τα διάφορα συμφέροντα, εκτιμήσεις και απόψεις που έχουν, σε μια κοινή στάση.
Από εκεί και πέρα, ως Τεχνικό Επιμελητήριο, υποστηρίζουμε ότι χωροταξία και πολεοδόμηση χρειάζεται και πρέπει να γίνεται, αρκεί να συνοδεύεται και από τους αντίστοιχους πόρους και στρατηγική. Ως εκ τούτου, είμαστε σύμφωνοι στο να εντάσσονται οι διάφορες περιοχές στο Σχέδιο Πόλης.
Όμως, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν οικονομικά εμπόδια ως προς τη χρηματοδότηση της πολεοδομικής μελέτης. Για μια περιοχή όπως οι Γουλιμίδες, το κόστος φτάνει και ξεπερνά ίσως τις 700.000 ευρώ, μετά την έκπτωση που θα προκύψει από την προσφορά του μειοδότη στο διαγωνισμό.
Και για να μιλάμε καθαρά, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχουν τα χρήματα αυτά. Γι’ αυτό ο Δήμος σκέφτηκε να αξιοποιήσει το σχετικό άρθρο του νόμου που κάνει λόγο για καταβολή προκαταβολής από την πλευρά των ιδιοκτητών ύψους 10%. Αυτή είναι η λεγόμενη εισφορά σε χρήμα. Όμως, από τη στιγμή που αυτό γίνεται προαιρετικά, χρειάζεται και η συναίνεση των κατοίκων. Αγκάθι στην ιστορία αποτελεί ότι ο Δήμος θέλει να πολεοδομήσει πρώτα περιοχές που έχουν προτεραιότητα για τον ίδιο, όπως είναι στα ανατολικά, τα βόρεια, αλλά και τα δυτικά της Καλαμάτας.
Το πιο σοβαρό ζήτημα για τις Γουλιμίδες, όμως, είναι ότι μιλάμε για μία μη ομοιογενή περιοχή. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κατοικίες και θέλουν να μπουν στο Σχέδιο Πόλης, ώστε αυτές να αξιοποιηθούν περισσότερο, άλλοι που έχουν βιοτεχνικές μονάδες ήπιας μορφής, αλλά και άλλοι με αγροτικές καλλιέργειες. Και εκεί βρίσκεται η αντίθεση και αντίφαση μεταξύ των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος που ξεκίνησε είναι ένα θετικό γεγονός και θεωρώ ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση για το γενικότερο καλό της περιοχής. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω διερεύνηση του θέματος».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη


~** Κι όμως, η κρίση χτύπησε και τα κάμπινγκ        
Image * ΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ
*
Λόγω κρίσης πιστεύαμε ότι τα κάμπινγκ, που είναι πιο οικονομικός τρόπος διακοπών, θα είχαν, αν όχι αυξημένη, τουλάχιστον ικανοποιητική κίνηση. Κι όμως, οι ιδιοκτήτες οργανωμένων κάμπινγκ της Μεσσηνίας με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για δραματική πτώση στην προσέλευση κόσμου, ιδίως σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από εξωτερικό. Όλοι μιλούν για μείωση έως και 50% ή και μεγαλύτερη.
~
Ρωτούσαν αν  θα βρουν βενζίνη
«Είμαστε περίπου στο μισό απ’ ό,τι πέρυσι» μας είπε η κα Ευαγγελία Μαλακούδη από το κάμπινγκ «Kalogria» της Στούπας στη Δυτική Μάνη. «Κατ’ αρχάς, δεν έχουμε καθόλου αλλοδαπούς, ενώ η εγχώρια κίνηση είναι πεσμένη. Άλλες χρονιές είχαμε περισσότερους ξένους, ειδικά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έρχονταν Ολλανδοί. Φέτος η προσέλευση ήταν από ελάχιστη έως καθόλου. Εγώ το αποδίδω στη φοβία που είχαν. Μας έπαιρναν τηλέφωνο οι ίδιοι οι πελάτες και μας ρωτούσαν εάν θα βρουν βενζίνη όταν έρθουν. Πελάτες οι οποίοι έρχονται χρόνια, γνωρίζουν την περιοχή, και όμως ρωτούσαν τέτοια πράγματα, πόσω μάλλον αυτοί που δεν έχουν ξανάρθει. Οι Έλληνες δυσκολεύονται επίσης. Όταν για ένα ζευγάρι βγαίνει 16 ευρώ το βράδυ και ακόμη κι εκεί διαπραγματεύονται…».
~ Παράπονα για ακριβά εισιτήρια από Ιταλία
«Είμαστε 50% κάτω και κυρίως δεν ήρθαν οι Ευρωπαίοι, πράγμα που σημαίνει πως ούτε αυτοί έχουν χρήματα» σχολίασε ο κ. Θανάσης Δημήτρουλας από το «Coroni» κάμπινγκ στην Κορώνη. «Δεν είναι ότι φοβήθηκαν με αυτά που ακούν στις τηλεοράσεις. Δεν έχουν χρήματα οι άνθρωποι. Ιταλοί, Γάλλοι, έχουν και αυτοί πρόβλημα, τα χαμηλά εισοδήματα δυσκολεύονται ακόμη και να πάνε κάμπινγκ. Υπήρχε ενδιαφέρον και κρατήσεις, αλλά μετά το ενδιαφέρον υπήρξαν και πολλές ακυρώσεις. Κάποιοι εξέφραζαν και φόβο, μήπως δε βρουν τράπεζα να βγάλουν λεφτά για να κινηθούν ή μήπως τα βενζινάδικα αυξήσουν τις τιμές. Άλλο σημαντικό θέμα είναι οι αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια πλοίων στη γραμμή Ιταλία - Ελλάδα. Όλοι όσοι ήρθαν σχολίασαν ότι οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες από πέρυσι. Του χρόνου θα το σκεφτούν πολύ να ξαναμπούν στο καράβι. Οι Έλληνες, δυστυχώς, είναι ελάχιστοι, δεν έχουν μάθει ακόμη το κάμπινγκ».
~ Εξαφανίστηκαν οι ξένοι
«Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση» ήταν η απάντηση του κ. Παναγιώτη Κακαλέτρη από το κάμπινγκ «Patista» στην Καλαμάτα. «Τρισχειρότερα τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι. Οι ξένοι έχουν εξαφανιστεί εντελώς και από Έλληνες ούτε οι μισοί. Όλα τα μέσα έχουμε, σε ωραία τοποθεσία είμαστε, τι άλλο χρειάζεται για να έρθει κάποιος; Το θέμα, όμως, είναι ότι η οικονομία μαστίζει όλη την οικουμένη. Πολλοί ρωτάνε τιμές, ενώ άλλοι λένε ότι θα έρθουν και δεν έρχονται».
Για πτώση μεγαλύτερη και από 50% μάς μίλησαν από το κάμπινγκ «Fare» του κ. Δημήτρη Φουντέα, στην Καλαμάτα. «Οι τιμές είναι ίδιες εδώ και τρία χρόνια, είχαμε πολλά τηλέφωνα από Έλληνες, αλλά πολλοί που τηλεφώνησαν δεν ήρθαν. Κάτι κινήθηκε τον Αύγουστο με Έλληνες. Από το εξωτερικό δεν είχαμε κόσμο, Ιούνιο, Ιούλιο δε δουλέψαμε καθόλου, κάποιοι Γάλλοι μόνο. Συνήθως Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο δουλεύουμε πιο πολύ με ξένους, γιατί οι Έλληνες έχουν πάντα Αύγουστο διακοπές. Όμως, φέτος δεν υπήρχαν ξένοι. Αλλά και όσοι ήρθαν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Άνθρωπος που έρχεται συνέχεια εδώ και 30 χρόνια είχε πολλά προβλήματα με το πλοίο. Με άλλο είχε κλείσει, με άλλο τον έφεραν, άλλη ημερομηνία είχε κανονίσει, με άλλη έφυγε. Και τα εισιτήρια ακριβά, αλλά δεν υπήρχε και εξυπηρέτηση».
Της Μαρίας Νίκα


~**Πετρέλαιο θέρμανσης        
Image
* Αναμένεται μείωση 50% της κατανάλωσης
~
Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν από τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά που θα θελήσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, αν τελικά προωθηθεί από την κυβέρνηση η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.
Σύμφωνα με πρατηριούχους της Καλαμάτας, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίξει τότε το 1,20-1,25 ευρώ το λίτρο και τα ποσά που θα χρειάζεται μια μέση οικογένεια για να ζεσταθεί τους κρύους μήνες του χειμώνα θα είναι απαγορευτικά.
~ Η κυβέρνηση, αποβλέποντας στον περιορισμό της λαθρεμπορίας καυσίμων και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του ειδικού φόρου. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, θα υλοποιηθεί κανονικά από τη νέα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
~ «Θα είναι καταστροφικό»
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος των ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων στη Μεσσηνία, Γιώργος Καπερώνης, τόνισε πως, αν εφαρμοσθεί η εξίσωση, η μείωση στην πώληση πετρελαίου θέρμανσης θα ξεπεράσει το 50% φέτος.
Η κατανάλωση, όπως είπε, ήδη έχει μειωθεί σημαντικά από πέρυσι και ο κόσμος κατευθύνεται σε άλλες μορφές, όπως το ξύλο και το πυρηνόξυλο: «Αν σκεφτούμε ότι μια οικογένεια για 1.000 λίτρα πετρέλαιο θα χρειάζεται ένα πολύ σημαντικό ποσό, πώς θα αντέξει; Είναι τραγωδία για τα ελληνικά νοικοκυριά αυτό που πάνε να εφαρμόσουν. Ούτε και το λαθρεμπόριο θα χτυπήσουν με αυτό τον τρόπο. Και θα υποφέρουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και το λαθρεμπόριο δε θα καταστείλουν. Είναι μεγάλο το κόστος για τον Έλληνα πολίτη. Καμία κυβέρνηση δεν έχει αγγίξει το θέμα του λαθρεμπορίου. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την καταπολέμησή του και έχουμε κάνει προτάσεις και εμείς και εταιρείες πετρελαιοειδών. Μπορεί να υπάρχει έλεγχος με σύστημα εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης του πετρελαίου. Βλέπω τον κόσμο πολύ απογοητευμένο και όλοι αναζητούν άλλα μέσα θέρμανσης. Εμείς διαμαρτυρόμαστε έντονα πολύ καιρό τώρα, αλλά δεν ακουγόμαστε καθόλου».
~ «Είναι λάθος»
Ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων Δημήτρης Κατσαρός. Δήλωσε, όμως, ότι, αν εφαρμοσθεί, θα πρόκειται για λανθασμένη κίνηση, ενώ εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο θα μεγαλώσει, αφού η τιμή θα αυξηθεί. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει 1,25 ευρώ το λίτρο.
«Δεν ξέρουν τι κάνουν. Ακόμα βέβαια το θέμα είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης και περιμένουμε εξηγήσεις. Ο κόσμος, ωστόσο, που έχει εγκατάσταση θέρμανσης για πετρέλαιο θα είναι δύσκολο να επιλέξει άλλη μορφή. Δεν ξέρω τι θα γίνει», σχολίασε.
Με τη σειρά της, η ιδιοκτήτρια πρατηρίου καυσίμων, Μαρίκα Παχή, σημείωσε: «Ρωτάμε τις εταιρείες, αλλά δεν ξέρουν να μας πουν. Είπαν ότι θα εφαρμοσθεί και με κάποιον τρόπο θα γίνεται επιστροφή χρημάτων σε κάποιους. Θα επιβαρυνθούν πολύ τα νοικοκυριά. Όταν μειώθηκε κατακόρυφα πέρσι η κατανάλωση, φανταστείτε τι θα γίνει φέτος. Κάποιοι θα στραφούν σε άλλα μέσα θέρμανσης ή θα κρυώνουν, γιατί και το ρεύμα αυξάνεται».
~ Ευπαθείς ομάδες
Από την επικείμενη αύξηση του ειδικού φόρου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 40%. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι 412 ευρώ που επιβάλλονται στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του πετρελαίου κίνησης σημαίνει ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ θα φτάσει στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Με στόχο να περιορίσει τις επιβαρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για την παροχή επιδόματος θέρμανσης. Ένα από αυτά είναι η καταβολή επιδόματος με βάση τις κλιματικές ζώνες της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, οι δικαιούχοι και το ύψος θα καθορίζονται με το διαχωρισμό της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Το επίδομα θα δίνεται με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η δε χώρα θα χωριστεί σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες. Επίσης, θα υπάρξει συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα, ενώ θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο. Θα ληφθούν, δε, υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.
Της Βίκυς Βετουλάκη


~** Γ. Κολιόπουλος
Image* Λάδι «λ», υγρός χρυσός
*
Επάγγελμα: τελειομανής. Όραμά του να πουλήσει το καλύτερο λάδι στον κόσμο... στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Και να συνεχίσει να επιλέγει και να λανσάρει και άλλα ελληνικά προϊόντα ως τα καλύτερα στον κόσμο. Απόφοιτος Νομικής με καριέρα στη διαφήμιση ο Γιώργος Κολιόπουλος δεν είναι ελαιοπαραγωγός. Έγινε γνωστός, όμως, με το λάδι «λ», «το πιο εκπληκτικό λάδι στον κόσμο» όπως του αρέσει να το περιγράφει.
-Πού οφείλεται αυτή η ιδιαίτερη και πρωτότυπη επιτυχία σας;
Η επιτυχία οφείλεται στο όραμα και στην επιμονή στο όραμα. Να έχεις ένα στόχο, ένα όραμα ακέραιο και αυτό να σε οπλίζει με δύναμη για να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια. Το όραμά μου, λοιπόν, είναι η δημιουργία προϊόντων πολύ υψηλής ποιότητας. Ήθελα να δημιουργήσουμε, εδώ στην Ελλάδα, μια κατηγορία προϊόντων εξαιρετικών, τα οποία να πουλάμε με την αυτοπεποίθηση ότι είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Να τολμήσουμε να τα οραματιστούμε, να τα φτιάξουμε και να τα πουλήσουμε.
-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το λάδι;
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή λαδιού. Το 10% της ελληνικής παραγωγής λαδιού είναι πάρα πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο λάδι στο εξωτερικό. Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν το ξέρουμε και δεν το πιστεύουμε και έτσι δε δίνουμε στο λάδι μας τη θέση που του αξίζει στα ράφια του εξωτερικού και ούτε βέβαια το πουλάμε στην τιμή που του αξίζει. Δεν έχουμε, όμως, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και όραμα για να πιστέψουμε στην αξία μας. Το ελληνικό ελαιόλαδο το 2006 περιγραφόταν ως value for money. Αυτό με ενοχλούσε, γιατί το ελληνικό λάδι είναι πολύ καλύτερο από αυτό. Το ελληνικό λάδι είναι καταπληκτικό και πωλείται στα ράφια στο εξωτερικό σε πέντε φορές χαμηλότερη τιμή από άλλα λάδια άλλων χωρών. Δε μας λείπει η πρώτη ύλη, μας λείπει η στρατηγική και ο άνθρωπος που με γνώση θα αποφασίσει να σπρώξει τα ελληνικά ελαιόλαδα στις αγορές του εξωτερικού. Με αφορμή το «λ», έχει ανοίξει η αγορά του ελαιόλαδου ποιότητας του εξωτερικού και πλέον όλο και περισσότερα ελληνικά λάδια τολμούν να μιλήσουν για την ποιότητά τους και να ανεβάσουν την τιμή τους. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο υψηλής ποιότητα λάδι έχει η χώρα. Έχουμε υγρό χρυσό.
-Γιατί είναι καλύτερο το λάδι «λ»
από άλλα extra virgin ελαιόλαδα;
Στο extra virgin ελαιόλαδο η οξύτητα είναι μέχρι 0,8. Στην αρχή η οξύτητα του extra virgin ήταν 1 και μετά κατέβηκε το όριο στο 0,8. Η οξύτητα κατεβαίνει για να υπάρχει διαβάθμιση ποιότητας και να μπορεί ο παραγωγός να πάρει καλύτερες τιμές για την καλύτερη ποιότητα. Το 2007 ξεκινάω εγώ με το Ultra Premium Extra Virgin με οξύτητα 0,3 και έμμεσα ξεκινάω μια ακόμη ανώτερη κατηγορία. Εκτός από την οξύτητα, προστίθενται και άλλα κριτήρια, όπως η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τα υπεροξείδια. Είναι θέμα χρόνου να θεσμοθετηθεί ευρωπαϊκά η κατηγορία ανώτερης ποιότητας, γιατί η Premiumisation είναι μια τάση σε διάφορα προϊόντα, στα αλκοολούχα, τα νερά κ.λπ. Όμως, η τάση υπάρχει και την περιμένουμε και στο λάδι.
-Πώς ξεκινήσατε και ποια ήταν η στρατηγική
για να πετύχετε;
Από το 2006 ξεκίνησα την ιδέα και το Μάρτιο του 2007 λανσαρίστηκε. Έκανα πρώτα μια τυποποίηση με συνεργασία. Δεν είχε κανένα νόημα για μένα να έχω δικές μου υποδομές. Λειτουργήσαμε από την αρχή ως luxury προϊόν, χρησιμοποιώντας με βάση τις οδηγίες μας τις υποδομές άλλων. Το μπουκάλι είχα αποφασίσει από την αρχή να είναι ξεχωριστό. Ξεκινώντας από το ότι στόχος ήταν, όχι μόνο να μπει στις αγορές του εξωτερικού, αλλά να μπει και να κερδίσει ένα πολύ υψηλής στάθμης πελατολόγιο. Αυτό έγινε με πολλή δυσκολία και πολύ κόπο. Για να στοχεύσω σε αυτό το ειδικό κοινό που ήθελα για πελάτες μου η μέθοδος ήταν το word of mouth. Ολοκλήρωσα μέσα σε δυόμισι μήνες μια έρευνα μέσα από το lab top σε όλο τον κόσμο, για να εντοπίσω πού έπρεπε να σταλούν τα πρώτα δείγματα, αλλά και μια επιστολή που μιλούσε για το νέο λάδι. Έτσι το λάδι έπεισε και μπήκε σε ειδικά περιοδικά τροφίμων πολυτελείας, ξενοδοχεία, εφημερίδες και δισεκατομμυριούχους, με στόχο να ξεκινήσει η φήμη γι’ αυτό το προϊόν. Τότε περίπου ήρθε και η βράβευση για το μπουκάλι. Ασημένιο βραβείο στα New York Festivals για το σχεδιασμό. Το είχα όνειρο να κερδίσω αυτό το διαγωνισμό συσκευασίας. Το ασημένιο βραβείο το θεώρησα αποτυχία, αν και ήταν το ανώτερο βραβείο ελληνικής εταιρείας εκείνη τη χρονιά.
-Ποιο είναι το μάρκετινγκ που γίνεται
για ένα προϊόν πολυτελείας;
Ένα μυστικό για τη διατήρηση του μύθου είναι το προϊόν να μην είναι προσιτό ούτε στην τιμή ούτε στην προσέγγιση. Τα Harrods ήταν στόχος. Δε θέλουμε, όμως, να βρίσκεται αλλού. Το λάδι δεν πωλείται σε καταστήματα. Δε θέλουμε να το βρίσκουν οι καταναλωτές. Θέλουμε να είναι σπάνιο και δυσεύρετο. Στην ανάπτυξη των πωλήσεών του ακολουθούμε ανάποδη λογική από τα καταναλωτικά προϊόντα. Δε θέλουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις του. Θέλουμε να διαφυλάξουμε το χαρακτήρα του είδους πολυτελείας. Ο τζίρος θέλουμε να έρθει, όχι από την ποσότητα, αλλά από την προσεγμένη διασπορά σε συγκεκριμένα μέρη. Τα πολυτελή προϊόντα πρέπει να είναι απόμακρα, να μη τα βρίσκει κανείς εύκολα, γιατί σύντομα θα καταστραφεί η φήμη τους. Το μάρκετινγκ των premium προϊόντων είναι κλειστό μάρκετινγκ, δεν απευθύνεται στο μεγάλο κοινό. Ελληνοαμερικανός αναζητώντας το λάδι τηλεφώνησε και ήρθε να το πάρει από τα γραφεία μας. Το ίδιο έκανε και πελάτης μας από τη Βραζιλία. Η τιμή του είναι 50 ευρώ για τα 500 ml και, όμως, κάνουν έτσι για να το βρουν από όλο τον κόσμο. Το μάρκετινγκ, λοιπόν, που κάνουμε έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Δουλεύουμε συστηματικά και θέλουμε σταθερά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη στρατηγική μας. Δε μας ενδιαφέρει ο μεγάλος τζίρος στο τώρα. Θέλουμε να χτίσουμε ένα όνομα που θα μας αποδίδει μακροπρόθεσμα και διαχρονικά. Όπως ακριβώς μια Bentley.
-Ποια είναι τα σχέδιά σας.
Έρχονται και άλλα προϊόντα πολυτελείας;
Σήμερα έχουμε ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης σε συγκεκριμένα δίκτυα, όπως τα ξενοδοχεία και τα σούπερ γιοτ. Θέλουμε να πουλάμε στοχευμένα σε ειδικά κοινά. Όταν ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, σε 3-4 χρόνια εκτιμάμε ότι θα έχουν φτάσει οι πωλήσεις μας τους 7 τόνους. Και εκεί θα θέλουμε να σταματήσουμε. Και θα αναπτύξουμε ένα άλλο προϊόν. Το δύσκολο για εμάς θα είναι να βάλουμε το φρένο, να σταματήσουμε τις πωλήσεις μας, όταν θα πρέπει για να διατηρήσουμε τη σπανιότητα και τη μοναδικότητά του. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουμε ανταγωνισμό. Κανείς άλλος στην Ελλάδα δεν μπορεί να πουλήσει 500 ml 50 ευρώ...
Τι είπε για...
Στροφή στη δημιουργία. Είμαι τελειομανής
-Τι πιστεύετε για την κρίση;
Τα τελευταία 30 χρόνια η οικονομία της Ελλάδας βασίστηκε στις υπηρεσίες και όχι στα προϊόντα. Ήταν πολύ λάθος αυτό, γιατί τελικά δεν παράγαμε τίποτα. Η στροφή η δική μου από τη διαφήμιση, που είναι υπηρεσία στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος, έγινε γιατί ένιωσα αυτό το έλλειμμα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύς χώρος για δημιουργία ανάλογων νέων υψηλής ποιότητας προϊόντων στην ελληνική αγορά. Το κρασί είναι ένα προϊόν που θα με ενδιέφερε πολύ αν και δεν είναι το επόμενό μας προϊόν. Αλλά με ιντριγκάρει η πρόκληση να φτιάξω το καλύτερο κρασί από το καλύτερο κρασί.
-Μα δεν είστε οινοποιός
Είμαι τελειομανής και αυτό είναι πιο σημαντικό. Ο τελειομανής έχει όραμα, αναζητά το καλύτερο, απευθύνεται στους καλύτερους και αν είναι και επίμονος, καταφέρνει να το δημιουργεί.
-Το λάδι «λ» είναι βραβευμένο με Silver World Medal στα New York Festivals Awards 2008, είναι αφιλτράριστο και έχει εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα (βαθμός οξύτητας 0,26)
Εφημερίδα «Ημερησία»
Συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοτάριου*

~** O Μπάμπης Στόκας στο "Θ"        
Image* «Στην Καλαμάτα είναι οι πρώτες μου μνήμες...»
*
Τον Καλαματιανό τραγουδοποιό Μπάμπη Στόκα τον γνωρίζουν μέχρι και οι πέτρες, χωρίς υπερβολή. Μετά από μια ονειρεμένη πορεία με τους Πυξ-Λαξ, την μπάντα που σφράγισε την ελληνική μουσική σκηνή των τελευταίων χρόνων, συνεχίζει να μας ταξιδεύει μουσικά, μόνος αλλά και σε συμπράξεις με άλλους καλλιτέχνες.
Μερικές μόνο ώρες, λοιπόν, πριν βρεθεί για μια συναυλία στην Καλαμάτα, αυτή τη φορά με την εκπληκτική Ελευθερία Αρβανιτάκη, το «Θ» μίλησε μαζί του:
 
-Μετά από ένα χρόνο ξανά στην Καλαμάτα;
Ναι, είναι από τις πόλεις που αγαπώ πάρα πολύ. Χαίρομαι πάντα να παίζω εδώ. Είναι, άλλωστε, ο τόπος μου.
-Η εδώ συναυλία πέρυσι ήταν κάτι ξεχωριστό δηλαδή;
Φυσικά ήταν κάτι το εξαιρετικό για μένα. Ο κόσμος δείχνει την αγάπη του και αυτό με χαροποιεί πολύ.
-Η σχέση σου με την Καλαμάτα ποια είναι;
Την αγαπώ πάρα πολύ, είναι η πόλη που μεγάλωσα. Μέχρι 8 χρόνων ήμουν εδώ. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία και εγώ μεγάλωσα με τη γιαγιά μου. Στην Καλαμάτα είναι οι πρώτες μου μνήμες, εδώ πήγα σχολείο, είναι η πόλη μου πιστεύω.
-Από την επανένωση των Πυξ- Λαξ τι σου έμεινε;
Μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Πήραμε πάρα πολύ αγάπη και δύναμη από τον κόσμο.
 -Πώς βλέπεις γενικότερα τη μουσική στη χώρα μας;
Θεωρώ ότι τώρα με την κρίση θα βγουν ωραία πράγματα. Μέσα από μια κρίση πάντα βγαίνει ωραία μουσική. Είμαι αισιόδοξος, λοιπόν, ότι κάτι καλό θα γίνει.
-Το ελληνικό ροκ τελείωσε;
Ποτέ δεν τελειώνει το ελληνικό ροκ, με δουλεύεις; Ποτέ.
-Βλέπεις συνεχιστές του δηλαδή;
Φυσικά, θα βγουν πολύ σημαντικά πράγματα νομίζω.
-Πώς έχει αλλάξει ο κόσμος στα μαγαζιά που εμφανίζεσαι;
Η κρίση είναι ορατή και στα μαγαζιά. Ο κόσμος, δηλαδή, είναι θλιμμένος. Η όλη κατάσταση τον έχει επηρεάσει πολύ. Όσον αφορά, δε, στην κατανάλωση, φαίνεται πάρα πολύ. Έχει πέσει στο 1/3 σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.
-Μήπως είναι είδος πολυτελείας τούτη τη στιγμή αυτή η διασκέδαση;
Όχι, η μουσική ποτέ δεν είναι είδος πολυτελείας, η μουσική είναι ανάγκη και πάντα βοηθά τον κόσμο.
-Ποια τα σχέδιά σου για το χειμώνα;
Ακόμα δεν ξέρω κάτι σίγουρα. Μάλλον θα πήξουμε με την Ελευθερία (Αρβανιτάκη), που τα έχουμε βρει ωραία.
-Όσοι βρεθούν αύριο στο Στάδιο τι θα ακούσουν;
Αγαπημένα τραγούδια και από εμένα και από την Ελευθερία, αλλά και από φίλους. Σίγουρα θα περάσουν μια ωραία βραδιά. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


~** Πριν 94 χρόνια
- ΑΚΟΜΗ ουδεμία σχεδόν πράξις εγένετο εις την αγοράν επί της σταφίδος και των σύκων. Εν τούτοις πιστεύεται, ότι η τιμή των θα είναι σχετικώς καλή. Η εποχή που εχρησιμοποίουν το αντί άρτου παρήλθεν. Τώρα έχομεν και αλεύρι και πολυτελείας μάλιστα.-ΣΥΝΕΛΘΟΥΣΑ χθες την πρωίαν η επιτροπή του ενταύθα Κέντρου Εφοδιασμού υπό την προεδρίαν του Νομάρχη, απεφάσισεν, όπως ενεργηθή διανομή της ζακχάρεως από 130 δράμια κατ’ άτομον και προς δρχ. 3,30 κατ’ οκάν και καφφέ από 30 δράμια κατ’ άτομον προς δρχ. 6,05 κατ’ οκάν. Τα είδη ταύτα ως και πάντα τα λοιπά τρόφιμα, η επιτροπή ώρισεν ότι δέον να παραλαμβάνονται εντός 10 ημερών από της ενάρξεως της διανομής, άλλως πέραν της προθεσμίας ταύτης θα χάνεται το δικαίωμα της παραλαβής. Δια τον αυτόν λόγον δέον και οι αντιπρόσωποι των διαφόρων Κοινοτήτων να παραλαμβάνωσι τα εκάστοτε εκδιδόμενα δελτία τροφίμων εντός 10 ημερών.
- ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ η Επιτροπή τροποποιούσα την διατίμησιν των λαχανικών, ώρισε την τιμήν των μελιτζάνων των μεγάλων εις 40 λεπτά κατ’ οκάν και των μικρών εις 50, ως και της ντομάτας χονδρική πώλησις λεπ. 30 κατ’ οκάν της στρογγυλής και 20 της κατσαρής, και λιανική πώλησις λεπτά 35 της στρογγυλής και 25 της κατσαρής. Εν τέλει η Επιτροπή ώρισεν ανώτατον όριον του δικαιουμένου κρέατος παρ’ εκάστης οικογενείας εις 2 οκάδας καθ’ εκάστην διανομήν.

~** Τα λαμόγια και το έργο τους
«Δεν ξεχωρίζουμε τα λαμόγια από το χρώμα τους. Δε μας ενδιαφέρει εάν είναι γαλάζια, πράσινα, ή κόκκινα. Όλα τα λαμόγια για μας είναι τα ίδια και θα έχουν την ίδια τύχη. Θα πληρώσουν όπου κι αν βρίσκονται».Αυτά φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε σύσκεψη τις προηγούμενες ημέρες στο Μαξίμου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Μεσσηνία, με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα για την αλλαγή προσώπων στην κορυφή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και την τοποθέτηση του δικού μας Στέλιου Στασινόπουλου στη θέση του Ιωάννη Διώτη.
Δε θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με την παραπάνω δήλωση. Το αντίθετο, μάλιστα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο λαός μας λέει «μεγάλη μπουκιά να τρως, μεγάλη κουβέντα να μη λες». Κι αυτά που είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο… μεγάλα, αλλά δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να γίνουν και πράξη.
Άλλωστε και στο παρελθόν προκάτοχοί του μίλησαν για «πόλεμο στους νταβατζήδες της χώρας» και στα «μεγάλα συμφέροντα», αλλά αυτοί τα είπαν, εμείς τα ακούσαμε και στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Το πάρτυ συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα διάφορα… τρωκτικά επιμένουν να κάνουν ακόμα τη δουλειά που έχουν μάθει πολύ καλά, τόσα χρόνια.
Βέβαια, ξέρουν ότι σε λίγο θα τελειώσουν όλα λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά αυτά συνεχίζουν ακάθεκτα το έργο τους. Βρίσκουν πόρτες και παράθυρα και επιτίθενται εναντίον του δημοσίου χρήματος, και σε βάρος των πολιτών.
Κατά βάθος, θα θέλαμε να κάνουμε λάθος και η κουβέντα του πρωθυπουργού να γίνει πράξη.
Όπως είπε, όμως, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Γερ. Γιακουμάτος, «τα λόγια δεν τρομάζουν τα λαμόγια. Εκείνο που τους τρομάζει είναι η φυλακή». Θα συμπληρώναμε, μάλιστα, ότι εκείνο που φοβούνται περισσότερο και από τη φυλακή, όσοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, είναι η δήμευση της περιουσίας τους.
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να δούμε να κινείται κάτι στη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση;   Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***

ANARTHSEIS  AYGOYSTOY  2012 :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Αυγούστου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012.
**
http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html ,
Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 . 
~** **  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12  Αυγούστου  2012  ,-
  ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους... και Άγιο Όρος,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html 
., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
* ***   www.afipnisi.org = Πνευματική Ανάπτυξη, Εξέλιξη, Αλλαγή .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και  σας  Γράφουμε Πέμπτη  16  Αυγούστου  2012.-
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο  αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Σάββατο 18 Αυγούστου  2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 19  Αυγούστου 2012 :  ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
~**
 ***  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ   ΑΠΟ  ΤΟ  ΑΛΜΠΟΥΜ   ΜΑΣ   2012 :
Τα σίκα μας παραγωγή  2012 Μεσσηνίας
Στην Αγία Φωτεινή Μαντινείας  Αρκαδίας  2012
Κρουνός σε οινοποιείο στην Νεμέα 2012
H Παναγία της Τεγέας Αρκαδίας  2012
Φωτογραφείες απο  οινοποιείο  στην ΝΕΜΕΑ  2012
ΛΕΒΙΔΙ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ  2012
Στο  αρχαιολογικό χώρο της  ΝΕΜΕΑΣ 2012
Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΕΓΕΑΣ (ΣΤΑΔΙΟΥ) Αρκαδίας 2012
Αρχαιολογικός χώρος  Τεγέας  Αρκαδίας
                                       Στον  αρχαιολογικό χώρο  Μαντίνειας  Ν. Αρκαδίας  2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου