ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Σάββατο 18 Αυγούστου  2012 :
Σήμερα  εορτράζει (πανιγυρίζι  ο Άγιος  Φλώρος Αρφαρών ) :!! 
Το  μικρό μας ποντικάκι  μας ενημερώνει ! :
**   

*** Πελοποννησιακή μάχη για τα αεροδρόμια :

Στ. Γιαννόπουλος πρόεδρος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης: «Πετυχαίνουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι»

  Πελοποννησιακός… πονοκέφαλος στη Νέα Δημοκρατία με τα αεροδρόμια, καθώς καλείται από θέση "πιλότου" στην τριμερή συγκυβέρνηση να διαχειριστεί μια υπόθεση που σέρνεται εδώ και χρόνια. Πρόκειται για την υπόθεση μετατροπής των στρατιωτικών αεροδρομίων Τρίπολης και Ανδραβίδας σε πολιτικά, που αποτελεί αίτημα τοπικών φορέων το οποίο υιοθετείται για ψηφοθηρικούς λόγους από τους πολιτικούς παράγοντες Αρκαδίας και Ηλείας.
Την ώρα που παραμένει ανοιχτό το θέμα της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για αεροδρόμιο στην Τρίπολη. Πριν ακόμη προλάβει καλά καλά να σχηματιστεί κυβέρνηση, έσπευσε στις αρχές Ιουλίου να ανακοινώσει την πρόθεσή της να εντάξει το έργο μετατροπής του αεροδρομίου Τρίπολης σε low cost (χαμηλού κόστους) μέσω ΣΔΙΤ και χρηματοδότηση από το μηχανισμό JESSICA. Δηλαδή από το χρηματοδοτικό εργαλείο που προορίζεται για... αστικές αναπλάσεις!
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία: Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ήττα για τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, καθώς πέραν της αλόγιστης σπατάλης πόρων σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου Καλαμάτας που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου. Από την άλλη πλευρά, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος που εκλέγεται στην Αρκαδία διεκδικεί ακόμη και την... πατρότητα της ιδέας για μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε στρατιωτικό. Ενώ ουσιαστικά ρόλο-κλειδί στην υπόθεση παίζει και ένας άλλος Αρκάς πολιτικός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Παν. Παναγιωτόπουλος από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου για χρήση του ως πολιτικού.
Εκ των πραγμάτων όμως η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να πορευτεί με βάση ένα σχέδιο περιστολής αλόγιστων δαπανών και πλήρους αξιοποίησης των υποδομών που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι μετά την ιστορία με το αεροδρόμιο… φάντασμα (και άλλες ανάλογες υποδομές) στην Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει σοβαρές προϋποθέσεις για την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.
Ενδεικτικό από την άποψη αυτή είναι χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" που αναφέρεται στην υπόθεση του αεροδρομίου Ανδραβίδας, τις παραμέτρους που αυτή έχει, το απίστευτο πολιτικό παρασκήνιο αλλά και τις δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση:

"Αρχίζουν ξανά οι πιέσεις στο υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης για την κατασκευή πολιτικού αερολιμένα στο ήδη υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας. Αυτό μεταδίδουν αρμόδιες πηγές, παρόλο που οι μελέτες της ίδιας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) δείχνουν ότι το εγχείρημα είναι οικονομικά ασύμφορο.
Αν και η ΥΠΑ έχει ζητήσει από πέρυσι από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων την δημοπράτηση της κατασκευής πολιτικού αερολιμένα στο ήδη υπάρχον στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας του Νομού Ηλείας, το εγχείρημα «κόλλησε» στην κρίση και την εναλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και σε δύο σοβαρούς λόγους, που άπτονται της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με απάντηση του πρώην υφυπουργού Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, κ. Γ. Κοντογιάννη, απαιτείται μία μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να αξιολογηθεί εάν η επένδυση έχει αναπτυξιακό αντίκρισμα. Ο δεύτερος λόγος είναι μία κοινοτική Οδηγία του 2005, που προβλέπει εκτίμηση κινδύνου του πιθανού ανταγωνισμού μεταξύ αεροδρομίων, που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Η ιδέα της δημιουργίας πολιτικού αερολιμένα στην Ανδραβίδα εμφανίστηκε στο υπουργείο Υποδομών το 2010, όταν κι έγιναν προσπάθειες να εισέλθει στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και το ΕΣΠΑ, όμως αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με την μελετητική του ωριμότητα.
Επίσης, η προώθηση της δημιουργίας του αερολιμένα αντιμετωπίζει ένα αντικειμενικό εμπόδιο. Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή και 34 χιλιομέτρων οδικώς βρίσκεται ο αερολιμένας του Αράξου, ο οποίος είναι μεικτής χρήσης και ανακαινίστηκε πριν από λίγα χρόνια, με το Δημόσιο να επενδύσει άνω των 50 εκατ. ευρώ για την δημιουργία νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος, μάλιστα σχεδιάζεται να επεκταθεί.
Παράλληλα, η ίδια η ΥΠΑ, μέσα από προβολές κίνησης, εκτιμά πως η Ανδραβίδα θα έχει αεροπορική κίνηση μικρότερη της Καρπάθου, δηλαδή από τις χαμηλότερες στη χώρα. Ειδικότερα, η υπηρεσία προβλέπει για το 2035 μόλις 35.000 επιβάτες κατ' έτος για την Ανδραβίδα, όταν η «άγονη» Αστυπάλαια, θα έχει 42.000 ταξιδιώτες. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι ο Αραξος θα εξυπηρετήσει 197.000 επιβάτες, όταν ήδη το 2009 πέρασαν από τον αχαϊκό αερολιμένα 82.000 - και από την Ανδραβίδα κανείς.
Ωστόσο, στις 12 Ιουλίου 2011 η διοικητής της ΥΠΑ, κυρία Φωτεινή Παπαδημητροπούλου, αποφάσισε την έγκριση νέου προϋπολογισμού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ για την μελέτη και την κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια, η ΥΠΑ προώθησε την απόφαση στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Ν. Ελλάδος προκειμένου «να φροντίσει για την υλοποίησή του».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εντολή (12.7.2011), επικαλέστηκε την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εργων της ΥΠΑ, το πρακτικό της οποίας χρονολογείται στις 31 Ιουλίου, δηλαδή 19 ημέρες αργότερα, ετεροχρονισμός που ήγειρε ερωτήματα στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο «πάγωσε» το εγχείρημα.
Στελέχη των αερομεταφορών θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να επενδυθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση του δρόμου που συνδέει την Ανδραβίδα με τον Αραξο, παρά να σπαταληθούν 30 εκατ. ευρώ για ένα αεροδρόμιο με αμφίβολο μεταφορικό έργο. Αντίθετα, οι τοπικοί φορείς της Ηλείας ζητούν πολιτικό αεροδρόμιο για ανάπτυξη του τουρισμού, σημειώνοντας ότι τίθεται ως προϋπόθεση από επενδυτές που εξετάζουν αναπτυξιακά σχέδια για την περιοχή".-

***  Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με έμφραγμα ο Θ. Ρακιτζής :
* Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με έμφραγμα ο Θ. Ρακιτζής
Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του μουσικού παραγωγού Θοδωρή Ρακιντζή, ο οποίος εδώ και 3 μέρες νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με έμφραγμα. Ο κ. Ρακιντζής που βρέθηκε στη Μεσσηνία τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ένιωσε ενοχλήσεις την Πέμπτη και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο ραδιοφωνικός παραγωγός έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

*** Στ. Γιαννόπουλος πρόεδρος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης: «Πετυχαίνουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι»
* Στ. Γιαννόπουλος πρόεδρος Μεσσηνίων Νέας Υόρκης: «Πετυχαίνουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι»
«Πετυχαίνουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι - και ο στόχος δεν είναι μόνο επιχειρηματικός. Πρέπει να πάμε ακόμα πιο πέρα την ελληνική υπόθεση, γιατί πάνω απ' όλα υπάρχει μόνο η Ελλάδα». Τη θέση αυτή εκφράζει μιλώντας στην “Ε” ο Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης “Αριστομένης”, που εδώ και 23 χρόνια βρίσκεται στο “Μεγάλο Μήλο”, όπου εργάζεται και δημιούργησε την οικογένειά του.
«Στον Ελληνα του εξωτερικού είναι πιο έντονα τα συναισθήματα για την πατρίδα» συνεχίζει ο Στ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ομογενείς μας σηκώνουν με ευχαρίστηση τον “σταυρό” της Ελλάδας στο εξωτερικό, αποτελώντας τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να “καθαρίσουν” την εικόνα της πληγωμένης πατρίδας μας στις κοινωνίες που ζουν: «Είναι ευνόητο ότι υπάρχει απογοήτευση μεταξύ μας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν περπατούμε στο δρόμο με ψηλά το κεφάλι. Οι ξένοι εξακολουθούν να σέβονται την πατρίδα μας, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα και τι έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα» τονίζει ο πρόεδρος του “Αριστομένη”.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι ομογενείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τη Μεσσηνία, μέσα από επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασία με ντόπιες επιχειρήσεις, των οποίων τα προϊόντα προωθούν στην αγορά της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ γενικότερα. Οχι όμως χωρίς προβλήματα. Κι αυτά, όπως σημειώνει ο Στ. Γιαννόπουλος, έχουν προέλευση από τη μητέρα-πατρίδα: «Στην Ελλάδα εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη γραφειοκρατία που καθυστερεί τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών» λέει χαρακτηριστικά - ενώ καταλήγοντας εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις νέες γενιές ομογενών και τονίζει ότι οι Ελληνες πάντα πετυχαίνουν όταν είναι ενωμένοι.
 Πότε πήγατε στις ΗΠΑ και ποιος ήταν ο λόγος που βρεθήκατε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού;
«Εγκαταστάθηκα το 1989 στη Νέα Υόρκη, όπου πήγα για σπουδές στις οικονομικές επιστήμες, τη διοίκηση επιχειρήσεων και τα λογιστικά, στα οποία έκανα μεταπτυχιακά - όπως επίσης και στο διεθνές δίκαιο. Από τα πρώτα χρόνια που βρέθηκα στις ΗΠΑ είμαι μέλος στο Σύλλογο Μεσσηνίων Νέας Υόρκης ''Αριστομένης'', καθώς ανακάλυψα ότι κάλυπτε όλα αυτά που μου έλειπαν για να συνεχίσω να νιώθω ως Ελληνας, δηλαδή την πατρίδα και την οικογένεια. Στον Ελληνα του εξωτερικού είναι πιο έντονα τα συναισθήματα για την πατρίδα.
Στην πορεία υπήρξα γραμματέας του συλλόγου, για πολύ καιρό από το 1990 ώς το 2004, ενώ φέτος εξελέγην πρόεδρος, μια ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα. Εκτιμώ ότι έβλεπαν σε μένα την νέα Ελλάδα, και τη νέα γενιά, αλλά και τη δυνατότητα να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι για να αναλάβουν τη διοίκηση του συλλόγου».
 Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
«Ο ''Αριστομένης'' ιδρύθηκε το 1935 και μέχρι σήμερα, ανελλιπώς, με πολλούς προέδρους στο τιμόνι του και μέσα από πολλές προσπάθειες και κόπους -σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες- πέτυχαν να διατηρήσουν το συναίσθημα της Μεσσηνίας, της πατρίδας, την αγνή αγάπη για τον τόπο τους, τους δεσμούς με τους συμπατριώτες τους και όλα τα θετικά στοιχεία του Ελληνα και βεβαίως τον πατριωτισμό τους».
 Ποιο είναι το έργο του “Αριστομένη”;
«Οι δραστηριότητές του είναι έντονες, συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να ενισχύει το θρησκευτικό συναίσθημα, την κοινωνικότητα, αλλά και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, μέσα από εκδηλώσεις.
Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ο πανελλαδικός εορτασμός των εθνικών επετείων, της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Οι Μεσσήνιοι γιορτάζουμε, κάθε 23 Μαρτίου, τα "Παπαφλέσσεια", για να αναδείξουμε την Ιστορία για το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 από την Καλαμάτα, που ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε».
 Ποιος είναι ο κύριος χαρακτήρας των εκδηλώσεων του συλλόγου;
«Μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες παρουσιάζουμε την αρχαία Μεσσηνία, την Ιστορία της, τον Νέστορα, τον Αριστομένη, την αρχαία Μεσσήνη. Από τις θρησκευτικές μας εκδηλώσεις, κορυφαία είναι η γιορτή της Υπαπαντής στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Μεσσήνιοι.
Ο σύλλογος έχει χορευτικά τμήματα, στα οποία συμμετέχουν με πάθος οι νέοι, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Με λίγα λόγια, συνεχίζουμε τους επιτυχημένους θεσμούς που καθιέρωσαν οι παλιότεροι, έτσι ώστε να μεταδώσουμε στα παιδιά των Ελλήνων στις ΗΠΑ -των Μεσσήνιων στην περίπτωσή μας- όλη τη φιλοσοφία και την ουσία του ελληνισμού».
 Ποιος είναι ο στόχος του συλλόγου;
«Ο στόχος που έχει θέσει η νέα διοίκηση είναι να συνεχίσει σε μια πορεία που θα φτάνει τον ελληνισμό στο άπειρο, έτσι ώστε οι Μεσσήνιοι της διασποράς να έχουν πάντα ένα σημείο αναφοράς.
Ηδη δημιουργούμε ένα αρχείο με την ιστορία του συλλόγου, το οποίο θα είναι και σε ηλεκτρονική μορφή».
 Είναι ένα “δείγμα γραφής” της νέας διοίκησης αυτή η καταγραφή της ιστορίας του συλλόγου με ηλεκτρονική μορφή;
«Θέλουμε να δείξουμε ότι ως νέα διοίκηση έχουμε μια πιο φρέσκια άποψη για τα πράγματα. Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που έχουν ιδιαίτερη διάδοση στους νέους- μπορεί να μας βοηθήσει στον σκοπό μας, που είναι να προβάλουμε την ιστορία, αλλά και τις καθημερινές δράσεις του συλλόγου».
 Υπάρχει συνεργασία με άλλους συλλόγους, μεσσηνιακούς αλλά και ελληνικούς γενικότερα;
«Η συνεργασία μας είναι δεδομένη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Αλλωστε ανήκουμε στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας. Η Ελλάδα έχει δώσει πολλά και έχει ακόμα πάρα πολλά να δώσει. Είναι η κληρονομιά και η παρακαταθήκη μας. Κι αυτό πρέπει να διακηρύξουμε, αυτό πρέπει να προβάλουμε».
 Ποιες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της μεσσηνιακής ομογένειας, θεωρείτε ότι είναι από τις πιο αξιόλογες;
«Νομίζω ότι η λειτουργία του θερινού σχολείου, για τη νεολαία της ομογένειας, που λειτουργεί στην Καλαμάτα εδώ και 7 χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ, είναι από τις πλέον αξιόλογες πρωτοβουλίες και έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό».
 Πώς έχει υποδεχτεί αυτόν τον θεσμό η νεολαία, τα παιδιά των Μεσσήνιων ομογενών τα οποία είναι 3η ή και 4η γενιά;
«Πρέπει να πω ότι έχει ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά, τα οποία επιδιώκουν να έρχονται για να γνωρίσουν από κοντά τη Μεσσηνία και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, αλλά και να κάνουν μαθήματα ιστορίας και αρχαιολογίας, να ενημερωθούν για την πλούσια ιστορία του τόπου γέννησης ή καταγωγής των πατεράδων ή των παππούδων τους. Είναι μια ευκαιρία για αυτά, επίσης, να μάθουν και τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα του τόπου μας».
 Η παραμονή των παιδιών αυτών στη Μεσσηνία έχει μόνο σκοπό την επιμόρφωσή τους ή επιδιώκεται και να συναναστραφούν με τη νεολαία του τόπου;
«Φυσικά και συναναστρέφονται με τους νέους της περιοχής μας, γνωρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα, στην οποία θέλουν να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι. Αλλά και τα παιδιά της ομογένειας που έρχονται κάθε καλοκαίρι στη Μεσσηνία, δημιουργούν παρέες μεταξύ τους, οι οποίες παραμένουν ακόμα και μετά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, περνώντας έτσι πολύ πιο εύκολα μηνύματα και στους μη Ελληνες φίλους τους».
 Ο σύλλογος έχει συμμετοχή στην εκμάθηση των ελληνικών στις νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών;
«Ουσιαστικά, η εκμάθηση των ελληνικών γίνεται στα ελληνοαμερικανικά σχολεία, όπου η γλώσσα διδάσκεται για ορισμένες ώρες την εβδομάδα, μαζί με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς δίνουν και εξετάσεις. Υπάρχουν βεβαίως και τα αμιγώς ελληνικά σχολεία, που λειτουργούν από την Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία και στα οποία η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στα ελληνικά. Τα σχολεία αυτά τα ενισχύουν οικονομικά οι ομογενείς, ενώ η στελέχωσή τους με δασκάλους και καθηγητές γίνεται με ευθύνη του ελληνικού κράτους».
 Υπάρχει ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία, τι διαπιστώνετε;
«Τα παιδιά των ομογενών θέλουν να μάθουν τη γλώσσα και η συμμετοχή τους, αλλά και η δουλειά που γίνεται στα σχολεία αυτά, είναι η έμπρακτη απόδειξη, αν κρίνει κανείς και από τα αποτελέσματα».
 Η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, έχει επηρεάσει τις τελευταίες γενιές των ομογενών μας, τους νέους της διασποράς; Είναι προβληματισμένοι, θα έλεγε κανείς, για την καταγωγή τους, στις καθημερινές τους συναναστροφές με την κοινωνία στις ΗΠΑ;
«Αντίθετα, αυτό που διαπιστώνει κανείς όλο και περισσότερο, είναι ότι υπάρχει μια απεριόριστη εκτίμηση των ξένων για τους Ελληνες, η οποία δεν έχει μεταστραφεί. Ας πούμε τα παιδιά που έρχονται για το Θερινό Σχολείο, επιστρέφοντας μιλούν με τόσο θερμά λόγια για την Ελλάδα, για τον τόπο τους. Κι αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, όταν βλέπουμε τον ενθουσιασμό με τον οποίο αυτά τα παιδιά μιλούν στους μη Ελληνες φίλους τους για τη χώρα μας».
 Ωστόσο, η κρίση στην Ελλάδα είναι μια κατάσταση υπαρκτή, που δεν μπορεί να αγνοηθεί - ή δεν είναι έτσι;
«Σε αυτό το θέμα παίζει μεγάλο ρόλο και η στάση των γονιών, που δεν αφήνουν τα παιδιά ''να τα πάρει από κάτω'', θυμίζοντάς τους τι είναι πραγματικά η Ελλάδα και πως πρέπει να είναι υπερήφανα για την καταγωγή τους. Γενικότερα, πάντως, είναι ευνόητο ότι υπάρχει απογοήτευση μεταξύ μας, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν περπατούμε στο δρόμο με ψηλά το κεφάλι. Είναι ενδεικτικό ότι οι ξένοι εξακολουθούν να σέβονται την πατρίδα μας, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα και τι έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα».
 Η ομογένεια αντιμετωπίζει την κατάσταση με πνεύμα ενότητας ή ισχύει αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, περιχαράκωση σε κομματικά στρατόπεδα;
«Είναι αλήθεια ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια ίσχυαν και στην ομογένεια οι κομματικές διαφορές, μέχρι που πλέον έγινε αντιληπτό ότι οι διαχωριστικές γραμμές είχαν σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη συνεργασία μεταξύ των ομογενών, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται τόσο η ομογένεια, όσο και η ίδια η Ελλάδα».
 Ποια είναι η εικόνα σήμερα λοιπόν, οι νέες γενιές ομογενών θέλουν να συμμετέχουν στους συλλόγους και τους θεσμούς της ομογένειας;
«Οι νέες γενικές συμμετέχουν, θέλουν να συμμετέχουν, ζητώντας πλέον κάτι περισσότερο. Οι παλιότεροι παραδίδουν σταδιακά την σκυτάλη, έχοντας κάνει το καθήκον τους και έχοντας προσφέρει όσο περισσότερο μπορούσαν στην υπόθεση της ομογένειας. Βέβαια, οι νέοι χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο, να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για να προαγάγουν την υπόθεση της ομογένειας, δεδομένου ότι στην πολυπολιτισμική κοινωνία των ΗΠΑ πρέπει να προβάλλεται και ο ελληνικός πολιτισμός και τρόπος ζωής».
 Τι επιδιώκετε επομένως, πώς θα μπορούσαν οι νέες γενιές Ελλήνων στις ΗΠΑ να συμβάλουν -όπως λέτε- στην υπόθεση της ομογένειας και να αναδείξουν την Ελλάδα;
«Χρειάζεται να καταφέρουμε τους νέους Ελληνοαμερικανούς να μετάσχουν όχι μόνο στους τοπικούς ελληνικούς συλλόγους, αλλά να αποτελέσουν ενεργά μέλη στην συσσωμάτωση που διενεργείται στην κοινωνία των ΗΠΑ, σε πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Να δρουν από κοινού μέσα από συλλόγους, ομοσπονδίες, ενωμένοι στον κοινό σκοπό της ομογένειας, για την δική της ευημερία, αλλά και της Ελλάδας. Κι αυτό θα γίνει μέσα από οργάνωση και σχέδιο, με συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
 Η μεσσηνιακή ομογένεια τι δράσεις έχει, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής μας;
«Υφίσταται ήδη συνεργασία για την προαγωγή και προβολή μεσσηνιακών προϊόντων στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Ηδη στη Νέα Υόρκη γίνεται οργανωμένη διαφήμιση των μεσσηνιακών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, τα κρασιά, το μέλι - ακόμα και την τοπική μεσσηνιακή μπίρα βρίσκει κανείς πλέον αρκετά εύκολα.
Υπάρχουν πρατήρια με μεσσηνιακά προϊόντα, η διαφήμιση των οποίων στην αμερικανική αγορά γίνεται αποκλειστικά με κεφάλαια της ομογένειας. Βέβαια, τα μεσσηνιακά προϊόντα είναι ποιοτικά και ως εκ τούτου γνωστά, γι' αυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαφήμιση.
Ο στόχος μας είναι όμως και οι ξένοι καταναλωτές, και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι έχουμε πετύχει αρκετά καλά αποτελέσματα - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν θα συνεχιστεί. Η προσπάθεια είναι κοινή, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα, αλλά και οι δυνατότητες της Μεσσηνίας, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη γραφειοκρατία που καθυστερεί τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών. Ακόμα αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία».
 Διαπιστώνετε ότι υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσε να αποδώσει ακόμα περισσότερο η προσπάθειά σας για περαιτέρω διείσδυση των μεσσηνιακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά ή -για να επεκταθώ κάπως- γενικότερα της ελληνικής κουλτούρας;
«Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία να μην έχει ''ταμπέλες'', να μην επιζητεί κανείς αποκλειστικά το προσωπικό όφελος, αλλά να κοιτάζει το γενικότερο συμφέρον της πατρίδας μας από αυτή τη διείσδυση. Υπάρχει μια ''πίτα'' από την οποία πρέπει να τρώνε όλοι.
Πετυχαίνουμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι - και ο στόχος μας δεν είναι μόνο ο εμπορικός. Πρέπει να πάμε ακόμα πιο πέρα την ελληνική υπόθεση, γιατί πάνω απ' όλα υπάρχει μόνο η Ελλάδα».
 Καταλήγοντας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε, τόσο στους γηγενείς Ελληνες όσο και στους ομογενείς;
«Το μήνυμα είναι η ενότητα και η συνεργασία. Ο,τι μπορεί να μας ενώνει, δεν μπορεί να μας χωρίζει - κι αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα. Οταν η πατρίδα μας βάλλεται από παντού, μόνο και μόνο γι' αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένοι.
Ο Ελληνας μέχρι τώρα προσπαθούσε. Ας παροτρύνει τους νεότερους να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή και ας απολογηθεί σε αυτούς για όλα όσα δεν κατόρθωσε να πετύχει. Με τη συναίσθηση του χρέους που έχουμε, μπορούμε να πάμε πολύ μακριά την υπόθεση που λέγεται Ελλάδα - ανεξάρτητα και μακριά από τα διάφορα κόμματα».
 Αρκεί νομίζετε να υπάρχει προσπάθεια μόνο από την πλευρά της ομογένειας;
«Θα πρέπει οι ελληνικές κυβερνήσεις να φροντίσουν να απαλλαγούν από τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες οι προσπάθειες της ομογένειας να επενδύσει στην πατρίδα μας - στον τουρισμό ή στον τομέα των επιχειρήσεων.
Γενικότερα, με τη στάση τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμβάλουν για να προσελκύσουν επενδύσεις, τόσο από Ελληνες ομογενείς όσο και από ξένους. Θα πρέπει να το κάνουν, αν έχουν μέσα τους την Ελλάδα».
Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο
• Ο Σταύρος Γιαννόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης “Αριστομένης”. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μελιγαλά και από το 1989 ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, ως διευθυντής λογιστηρίου σε χρηματοπιστωτική εταιρεία. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Κυριακή Σπανοπούλου, από την Αθήνα, και έχουν δύο παιδιά: το Δημήτρη 8 και την Ιωάννα 6 ετών.

*** Ψάρια και κρέατα στους κάδους σκουπιδιών της κεντρικής αγοράς Καλαμάτας
* Ψάρια και κρέατα στους κάδους σκουπιδιών της κεντρικής αγοράς Καλαμάτας
Με… επιστολές προσπαθεί να συμμορφώσει η δημοτική αρχή τους παραβάτες επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας οι οποίοι -σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του αντιδημάρχου Γιάννη Καμβυσίδη- ξεφορτώνονται τα απούλητα ψάρια και κρέατα σε κάδους απορριμμάτων, αντί για τον ειδικό ψυκτικό θάλαμο της ΚΑΚ.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας -στον οποίον επισημάνθηκε το οξύ πρόβλημα με τους δυσώδεις κάδους, ακόμα και στην… βιτρίνα της οδού Ναυαρίνου- παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και το απέδωσε στην έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και στον διπλασιασμό του όγκου των σκουπιδιών στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
«Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, αλλά το προσωπικό μας έχει μείνει το μισό, ενώ ο κόσμος έχει διπλασιαστεί. Εννοείται ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για τους 130 υπόγειους κάδους», είπε ο δήμαρχος.
Ψάρια και κρέατα στους κάδους σκουπιδιών της κεντρικής αγοράς Καλαμάτας
ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ
Οσον αφορά δε στο θέμα με τα υπολείμματα από ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία στους κάδους απορριμμάτων της ΚΑΚ, ο αρμόδιος για τα απορρίμματα αντιδήμαρχος, στην επιστολή του -που απευθύνει στους προέδρους των ιχθυοπωλών και των κρεοπωλών, Δημήτρη Τζορμπατζόγλου και Δημήτρη Γαλανάκη αντίστοιχα-, σημειώνει ότι η διαπίστωση της παρανομίας έγινε μετά από αυτοψία από υπαλλήλους του δήμου.
«Σας επισημαίνουμε ότι εκτός από παράνομη είναι και επικίνδυνη η απόρριψη των συγκεκριμένων υποπροϊόντων, καθώς δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.
Σας υπενθυμίζουμε τέλος, ότι στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς λειτουργεί ειδικό ψυγείο συλλογής υπολειμμάτων των ιχθυοπωλείων και παρακαλούμε τα υπολείμματα αυτά να προωθούνται εκεί, μετά από  συνεννόηση με τη Διοίκηση της ΚΑΚ. (τηλέφωνο 272 10 23808 ).
Επίσης διευκρινίζουμε ότι και τα υπολείμματα της δραστηριότητας των κρεοπωλείων απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους καθαριότητας του δήμου. Η νόμιμη διαδικασία διαχείρισης όλων των ζωικών υποπροϊόντων περιγράφεται αναλυτικά στην παράγραφο ζ του άρθρου 10 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας, αντίγραφο της οποίας σας κοινοποιούμε και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στην ενημέρωση όλων των μελών σας, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις παραπάνω διατάξεις».

***  Ληστεία στο καφενείο "Ελλάς" στην Καλαμάτα :
Ληστεία στο καφενείο "Ελλάς" στην Καλαμάτα * ~ Το καφενείο ‘’Ελλάς’’ στην οδό Ακρίτα, 150 μέτρα από τη Ναυαρίνου, λήστεψαν σήμερα στις 5.20 το πρωί, δύο θρασύτατοι ληστές. Με την απειλή πιστολιών και με καλυμένα τα πρόσωπά τους με μπλούζες, πήραν από τον ιδιοκτήτη, την ώρα που έκλεινε το μαγαζί, ό,τι χρήματα είχε πάνω του, 760 περίπου ευρώ, το κινητό του τηλέφωνο και όλα τα απαραίτητα προσωπικά του έγγραφα, αστυνομική ταυτότητα δίπλωμα κλπ. Πήραν, επίσης και το κινητό τηλέφωνο της συντρόφου του, η οποία ήταν μαζί του. Οι ληστές, πιθανότατα νεαροί και αλλοδαποί, έφυγαν προς ανατολάς, μέσω της οδού Μεθώνης. Ερευνες για τον εντοπισμό τους διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Διακοπές στην Καρδαμύλη ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης
Διακοπές στην Καρδαμύλη ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης* Στην Καρδαμύλη βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης απολαμβάνει τη θάλασσα στην περιοχή Καλαμίτσι, όπου και διαμένει. Στην μανιάτικη κωμόπολη βρίσκεται και το γνωστό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης.

***  Ευθύνες και "καρφιά" από τον Π. Νίκα για την αποτυχία της Μπιρμπίτας
Ευθύνες και "καρφιά" από τον Π. Νίκα για την αποτυχία της Μπιρμπίτας * * Αδιευκρίνιστες έμειναν από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα οι αιχμές που άφησε χθες Παρασκευή περί «τοπικών υπευθύνων» για το φιάσκο με τον οικισμό των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα.
«Η Μπιρμπίτα απέτυχε πλήρως και ευθύνες έχουν πολλοί, αλλά κυρίως οι ευθύνες είναι τοπικές -όχι όμως του δήμου» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, ο οποίος, παρά τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, δεν θέλησε να επεκταθεί:
«Θα μιλήσουμε στο άμεσο μέλλον και θα πούμε, γιατί έφυγαν οι τσιγγάνοι, γιατί ρήμαξαν τα λυόμενα, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει χρέος 150.000 ευρώ προς τον Δήμο Καλαμάτας για την ύδρευση. Αυτός που σίγουρα δεν ευθύνεται πάντως, είναι ο δήμος» αρκέστηκε να δηλώσει ο δήμαρχος.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΒΟΛΗ
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος δήλωσε αποφασισμένος να τελειώνει τη Δευτέρα -20 Αυγούστου- με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Αγία Τριάδα, όπου τσιγγάνοι έχουν καταπατήσει -όπως δήλωσε-, τόσο δημοτικούς, όσο και ιδιωτικούς χώρους.
«Τη Δευτέρα θα πάμε εκεί, με μηχανήματα, και θα οριοθετήσουμε τους δημοτικούς χώρους. Πρέπει να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε, τόσους μήνες μετά την υποβολή του, την απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημα του δήμου για διοικητική αποβολή των καταπατητών. Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης είναι πολύ μεγάλη και δεν κατανοώ τον λόγο» τόνισε ο Π. Νίκας.
«ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
Αναφερόμενος πάντως στο γενικότερο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Καλαμάτα, «αλλά όχι στο βαθμό άλλων περιοχών», λέγοντας ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» θα επεκταθεί και στην ελληνική περιφέρεια.
Ωστόσο, είπε ότι απέχει πολύ από την αλήθεια να επιρρίπτονται στους λαθρομετανάστες οι ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν, πρόσθεσε όμως την ίδια στιγμή ότι εφόσον βρέθηκαν στη χώρα μας παράνομα, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, «το πρόβλημα των αλλοδαπών είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής. Βρεθήκαμε στο σημείο που είμαστε τώρα, επειδή η χώρα μας υπέγραψε τη συνθήκη του Δουβλίνου, αλλά και επειδή δεν αστυνομεύονται επαρκώς τα σύνορά μας -και σε αυτό, η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ήταν αυτή που θα όφειλε να ήταν».

***  Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Βασιλιτσίου
Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Λαογραφικό Μουσείο Βασιλιτσίου * Ταξίδι στο χρόνο κάνει ο επισκέπτης του Λαογραφικού Μουσείου Βασιλιτσίου που λειτουργεί στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού, το οποίο έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσιωτών "Η Φανερωμένη" με την ευθύνη του οποίου δημιουργήθηκε και το μουσείο.
Η συλλογή του λαογραφικού υλικού ξεκίνησε από το 2007 από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από προτροπή του προέδρου Παναγιώτη Λυμπέρη.
Πρόθυμοι όλοι οι Βασιλιτσιώτες άνοιξαν τα κατώγια και τις αποθήκες και προσέφεραν ό,τι είχαν φυλαγμένο για να τους θυμίσει το παρελθόν, τότε που όλα γίνονταν "με το χέρι".
Μάλιστα η προσφορά των συγχωριανών δεν σταματά ποτέ, οπότε η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς.
Μερικά από τα είδη που ξεχωρίζουν είναι οι παραδοσιακές υφαντές στολές, οι μπελερίνες, μια φασκιά με κεντημένη την ευχή για "όνειρα γλυκά" του μωρού, υφαντά σακούλια, παλιά οικιακά σκεύη κουζίνας, θέρμανσης, αποθήκευσης ρούχων και μεταφοράς νερού.
Ακόμα ο σοφράς με τα παλιά πορσελάνινα φλιτζανάκια (που δεν υπήρχαν ωστόσο σε όλα τα σπίτι, αλλά μόνο στα εύπορα νοικοκυριά), σκαμνιά, σκαφίδες,
φτυάρια του ξυλόφουρνου, εργαλεία αγροτικής καλλιέργειας και επεξεργασίας των προϊόντων, ζυγός, αλέτρι εννοείται όλα  χειροποίητα.
Αλλωστε στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί τεχνίτες μαραγκοί, αλλά και στάμνες και πιθάρια και σαμάρια και ίγκλες και καπιστράνες που χρησιμοποιούνταν τότε που ο γάιδαρος δεν ήταν είδος προς εξαφάνιση, αντίθετα κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον έναν.
Σε λίγο θα στηθεί και ο αργαλειός καθώς η πλήρης εξάρτησή του έχει μεταφερθεί στο χώρο του μουσείου.
Εκτός από τα αμιγώς λαογραφικά εκθέματα, ξεχωριστή θέση κατέχει η έκθεση έντυπου υλικού και φωτογραφιών από τη ζωή και τη δράση του πρώτου ιεραπόστολου στην Αφρική Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου που γεννήθηκε στο Βασιλίτσι το 1903 (και κοιμήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1972 στην Κανάνγκα του Κογκό, όπου και τάφηκε)
Στο Λαογραφικό Μουσείο του Βασιλιτσίου φιλοξενείται ακόμα η πλούσια βιβλιοθήκη του καταργηθέντος δημοτικού σχολείου καθώς και μια προθήκη με τα όργανα Χημείας που έκαναν τα πειράματά τους κάποτε οι μαθητές.
Παλιές χειροτεχνίες των μαθητών και φωτογραφίες τους, παλιές ομαδικές φωτογραφίες των συγχωριανών αλλά και φωτογραφίες από όλη την περιοχή του Βασιλιτσίου και ιδιαίτερα από τα ιστορικά μνημεία. Ξεχωρίζουν οι Αγιοι Ανάργυροι στη Φανερωμένη και το βυζαντινό ερειπωμένο κτίσμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 14ου αιώνα στην περιοχή Σέλιτσα όπου είχαν αρχίσει ανασκαφές πριν 5 χρόνια, μέρη των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.

***   "Πρωτοπορία" για τη μονοδρόμηση της Μπουλούκου
Η "Πρωτοπορία" για τη μονοδρόμηση της Μπουλούκου * Από τη δημοτική παράταξη «Πρωτοπορία», εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση, αναφορικά με τη γνωστοποίηση από τη δημοτική αρχή περί μονοδρόμησης της Μπουλούκου:
«Με ικανοποίηση διαβάσαμε στον Τύπο ότι η δημοτική αρχή εδέησε να μονοδρομήσει την οδό Μπουλούκου, μετά  από τουλάχιστον 5 επερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την αρχή του 2011. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καιρός είναι τώρα, να κοιτάξει και την καθαριότητα του συγκεκριμένου δρόμου, έτσι ώστε να δοθούν στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τα ανταποδοτικά οφέλη των δημοτικών τελών που πληρώνουν.
Για την κατάσταση της οδού Αθηνών, πότε θα ιδρώσει το αυτί των δημοτικών αρχόντων; Πόσες ακόμα επερωτήσεις πρέπει να κάνουμε;».

***  Ποδήλατο: Μέσο μετακίνησης ή τρόπος ζωής;
Ποδήλατο: Μέσο μετακίνησης ή τρόπος ζωής; * Μετά το περπάτημα, το ποδήλατο αντιπροσωπεύει τον πιο ‘αθώο’ και ήπιο τρόπο μετακίνησης. Είναι αθόρυβο, δεν ρυπαίνει, δεν καταναλώνει χώρο και καύσιμα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο μέσο απέναντι στον πεζό, αλλά και στον αναβάτη του. Είναι επίσης φτηνό και συμπαθές γιατί συνδέεται με τον καθένα από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Ποδήλατο χρησιμοποιεί όποιος θέλει να είναι ευέλικτος όπως ο πεζός, αυτόνομος στις μετακινήσεις του, χωρίς να ζημιώνει το περιβάλλον, όποιος επιθυμεί να έχει επαφή με την πόλη και να απολαμβάνει τη μετακίνησή του.
Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες περιβάλλοντος στις πόλεις για την υγεία, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη, η χρήση του ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις  είναι κοινά αποδεκτό ότι αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και μοντέρνα λύση.
Ίσως το πιο βασικό προσόν του ποδηλάτου είναι η μικρή κατάληψη χώρου. Για τις ευρωπαϊκές πόλεις ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η Καλαμάτα, που τα κέντρα τους χτίστηκαν σε εποχές ανυποψίαστες για το αυτοκίνητο, η εξοικονόμηση χώρου είναι ό,τι πιο σημαντικό διότι αν και με τις νέες τεχνολογίες η πρόοδος στη ρύπανση, το θόρυβο και την ασφάλεια θα είναι μεγάλη, ως προς τον κορεσμό τα πράγματα γίνονται συνεχώς χειρότερα.
 Το ποδήλατο ανήκει στις πολιτικές ανάπλασης μια πόλης. Όταν ο πεζός μπορεί να κυκλοφορεί άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια γιατί η πόλη είναι ελκυστική και το αξίζει, τότε εμφανίζεται και ο ποδηλάτης. Η παρουσία του είναι ένα αλάνθαστο κριτήριο ποιότητας για το αστικό περιβάλλον.
Οι συνθήκες που ευνοούν την κίνηση του ποδηλάτου ταυτίζονται με τις συνθήκες που θα χαρακτήριζαν τη βιώσιμη πόλη: μικρές ταχύτητες αυτοκινήτων, καθαρός αέρας, χαμηλά επίπεδα θορύβου, όμορφο οδικό περιβάλλον, συστηματικά συντηρούμενο αστικό δάπεδο, επαρκής εξοπλισμός σήμανσης και πληροφόρησης. Πρόκειται για χαρακτηριστικά εκείνης της πόλης που για τη λειτουργία της θα δώσει μεγάλο ρόλο στις συλλογικές μεταφορές, στο περπάτημα και το ποδήλατο. Αυτοί οι τρεις τρόποι είναι αλληλένδετοι και ικανοί να απελευθερώσουν τον κάτοικο από την εξάρτηση του αυτοκινήτου (Βλαστός κ.α., 2005).
H ένταξη του ποδηλάτου δεν είναι μόνο ζήτημα συγκοινωνιακού σχεδιασμού, που θα λυνόταν στα σχεδιαστήρια των μηχανικών. Είναι ένα στοίχημα για διαφορετικές συμπεριφορές μετακίνησης, σε μια διαφορετική πόλη. Πρόκειται για ένα στοίχημα παιδείας και υπευθυνότητας που θα πρέπει να κερδίθει
και στην πόλη της Καλαμάτας όπου η τοπογραφία της πόλης (μικρές υψομετρικές διαφορές) σε συνδυασμο με τους πολλούς πόλους έλξης ευνοούν τη χρήση του ποδηλάτου.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τα 5 χλμ. είναι το όριο των αυτόνομων μετακινήσεων με ποδήλατο. Από εκεί και πέρα το ποδήλατο συνδυάζεται με το αυτοκίνητο και τη δημόσια συγκοινωνία.Στην Καλαμάτα ειναι προφανές ότι μπορεί το ποδήλατο να λειτούργησει σε πολύ μεγάλο βαθμό ως αυτόνομο μέσω μετακίνησης.
 Η δημιουργία του ποδηλατόδρομου είναι δεδομένο ότι έχει δημιουργήσει τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του μέσου αυτού. Ωστόσο, περαιτέρω ενέργειες πρέπει να γίνουν με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου εξυπηρέτησης πεζών και ποδηλατιστών, ώστε να γίνει ακόμα πιο φιλικός ο τρόπος αυτός μετακίνησης προς τους χρήστες. Στη συνέχεια παρατίθενται μια σειρά παρεμβάσεων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία του ανωτέρου στόχου:
    •    Ολοκλήρωση του έργου που έχει ξεκινήσει, με τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων με στόχο να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο σε όλη την πόλη, ώστε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες το ποδήλατο όχι μόνο ως μέσο αναψυχής, αλλά και ως αυτόνομο μέσο μετακίνησης που θα καλύπτει αυτόνομα τις ανάγκες τους.
    •    Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης σε όλο του το μήκος του ποδηλατόδρομου που θα διασφαλίζει την ασφαλή κυκλοφορία του ποδηλάτου και των άλλων μέσων εναλλακτικής μετακίνησης πάνω σε αυτόν. Τρεις είναι οι τομείς που πρέπει να καλύπτονται από τη σήμανση: η σχέση των ποδηλάτων με τα αυτοκίνητα, η σχέση των ποδηλάτων με τους πεζούς και  η σχέση των ποδηλάτων με την πόλη.
    •    Δεδομένου ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδικού δικτύου είναι φτωχά σε συνδυασμό με το ότι οι οδηγοί δεν είναι εξοικειωμένοι με την παρουσία ποδηλάτων είναι σκόπιμο να γίνουν επιπλέον διαμορφώσεις στις διασταυρώσεις που θα υποχρεώνουν τα αυτοκίνητα να κινούνται με πιο χαμηλες ταχύτητες. Πεζοί και ποδηλάτες ανηκουν στην κατηγορία των ευάλωτων χρηστών της οδού και οφείλουν να κινούνται προστατευμένοι.
    •    Δημιουργία κέντρων δανεισμού/ενοικίασης ποδηλάτων, όπου οι κάτοικοι ή οι επισκέπτες θα χρησιμοποιούν ποδήλατα του δήμου για κάποιες ώρες. Η διάθεση των ποδηλάτων θα έχει τη μορφή προσωρινής ενοικίασης/δανεισμού, για μετακινήσεις εντός της πόλης. Τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν πρέπει να είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη και να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των κατοίκων και των επισκεπτών.
    •    Δημιουργία αντίστοιχων δυνατότητων δανεισμού/ενοικίασης ποδηλάτων σε ξενοδοχεία της πόλης, προτρέποντας τους επισκέπτες να κινούνται με ποδήλατα.
    •    Δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης ποδηλάτων σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης που θα ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου απο εργαζομένους και θα διασφαλίζουν την ασφαλή φύλαξη τους.
    •    Εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και βελτίωσης της εικόνας του ποδηλάτου τόσο στους  επισκέπτες όσο και στους δημότες της πόλης.
    •    Δημιουργία γραφείου στο δήμο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ορθή και αποτελεσματική λειρουργία των παραπάνω δράσεων.
Οι συνθήκες δείχνουν να έχουν ωριμάσει ώστε η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας να  συναινέσει και να αγκαλιάσει τις απαραίτητες αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα αποκαταστήσουν τη φυσιογνωμία και τις αξίες της πόλης, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας. Σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες το στοίχημα του ποδηλάτου ως τρόπου ζωής είναι μεγάλο αλλά και αναπόφευκτο.
Παναγιώτης Παπαντωνίου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc
Υποψήφιος Διδάκτωρ
Συγκοινωνιολόγος
www.nrso.ntua.gr/ppapant

***  Καλαμάτα: Χώρος πάρκινγκ δυτικά του Δημοτικού Σταδίου

* Ξεκινούν τη Δευτέρα 20 του μήνα, από το Δήμο Καλαμάτας, εργασίες σε χώρο δυτικά του σταδίου Παραλίας, προκειμένου να διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Οπως είπε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, το έργο αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να διευκολυνθούν, τόσο οι φίλαθλοι, όσο και περίοικοι του σταδίου.
Στο μεταξύ, ώς το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της περίφραξης του πάρκου σιδηροδρόμων, στο οποίο -όπως εξήγγειλε ο δήμαρχος- από το επόμενο καλοκαίρι προγραμματίζεται να λειτουργεί θερινό σινεμά, στόχος για τον οποίο, είπε ο Π. Νίκας, έχουν γίνει επαφές με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

*** Λιμάνι Καλαμάτας        
Image* «Μανιφέστο» Νίκα κατά της ιδιωτικοποίησής του
*
Μήνυμα κατά των όποιων μελλοντικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Καλαμάτας έστειλε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, στο πλαίσιο και των τελευταίων εξελίξεων στο αντίστοιχο της Πύλου.
Μάλιστα, για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών του, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα είχε συνάντηση χθες βράδυ στο Πεταλίδι με το γενικό γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής και Λιμένων, Κ. Μουτζούρη.
Όπως τόνισε, «στο περιθώριο της έκτακτης σύσκεψης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) στις 30 Αυγούστου θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ δημάρχων που έχουν λιμάνια, διότι υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα ότι αυτά μπορεί να γίνουν ανώνυμες εταιρείες, ανεξάρτητα αν είναι δημοτικά ή κρατικά.
*
Από την πλευρά μας, στο συγκεκριμένο ζήτημα είμαστε απέναντι. Τα λιμάνια έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη ζωή της πόλης, για την εξέλιξή της, την οικονομική της κατάσταση. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα για τα οποία ο Δήμος και η τοπική κοινωνία πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο από την οικονομική του διάσταση. Βέβαια, η θέση μας για τις μαρίνες είναι διαφορετική.
Μάλιστα, τα θέματα είναι διαφορετικά και από λιμάνι σε λιμάνι. Άλλο πράγμα είναι ο Πειραιάς, άλλο η Θεσσαλονίκη, άλλο η Καβάλα, άλλο η Καλαμάτα. Κάθε ένα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Ως τοπικές κοινωνίες πρέπει να κουβεντιάσουμε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσον αφορά στη σκέψη που έχει διατυπωθεί. Κάποια από τα λιμάνια μας δεν έχουν ως μοναδική αποστολή τις φορτοεκφορτώσεις.
Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι η χερσαία ζώνη των λιμανιών και η χρήση της. Θα υπάρξει αντίδραση από τη δική μας την πλευρά. Δεν μπορεί να περάσει ένα τέτοιο θέμα, όπως οι μαρίνες, που είναι άλλη ιστορία». Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***  Π. Νίκας: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε..."        
Image* Σκουπίδια και χόρτα γέμισαν τους δρόμους της Καλαμάτας
~
Η προβληματική εικόνα της Καλαμάτας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, σχολιάστηκε και στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου Παν. Νίκα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία, αλλά τόνισε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών τις τελευταίες εβδομάδες και στη μείωση του προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
«Θεωρούμε ότι με την επιτυχή σήμερα (σ.σ. χθες) εξέλιξη του διαγωνισμού για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων θα πετύχουμε αρκετά πράγματα στον τομέα της εμφάνισης της πόλης. Πρωτίστως θα μπορούμε να κάνουμε ορθολογική διαχείριση. Μάλιστα, όταν προχωρήσουν, έτσι όλα δείχνουν, και οι διαδικασίες με την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, τότε θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα πράγματα στο Δήμο Καλαμάτας θα είναι πολύ καλύτερα.
Από εκεί και πέρα, ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι έχουμε το μισό προσωπικό από όσο είχαμε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούμε τις διπλάσιες και πλέον ποσότητες απορριμμάτων, λόγω του αυξημένου αριθμού επισκεπτών. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν από την Υπηρεσία Καθαριότητας για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Προσπαθούμε, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε και ευχαριστημένοι. Πρέπει να πάμε πολύ καλύτερα».
~ Έγινε ο διαγωνισμός
για τους υπόγειους κάδους
Προσήλθαν αυτή τη φορά, χθες, στο διαγωνισμό για την κατασκευή 131 υπόγειων κάδων στην πόλη της Καλαμάτας οι εργολάβοι, οι οποίοι πριν από δύο εβδομάδες δίστασαν να καταθέσουν προσφορά για σειρά λόγων που σχετίζονται με την οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 760.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να γίνει με ταχείς ρυθμούς, διαφορετικά το «Πράσινο Ταμείο», από το οποίο προέρχεται η χρηματοδότηση, δε θα πληρώσει. Το έργο πρέπει, λοιπόν, να έχει τελειώσει και να έχει πληρωθεί ο εργολάβος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Προσωρινός ανάδοχος κηρύχθηκε η εταιρεία «Ανέλιξη» με τους Τσερπέ, Κωτσάκη, Παπαδέα και με έκπτωση ύψους 5%. Προσφορές κατέθεσαν ακόμη οι Ιωάννης Κ. Μπούρας, Νικόλαος Τσαπόγας, «Καλλικράτης» και Αλέξανδρος και Κάρολος Ζώης (ανάδοχος της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας).  
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


*** Απαγόρευση θήρας στα καμένα        
Image * Στα ίδια επίπεδα οι άδειες κυνηγιού
*
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθεί και φέτος η έκδοση κυνηγετικών αδειών, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, Νίκος Νικόλης, με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου.
Πέρυσι είχαν εκδοθεί 3.200 άδειες και ήδη η κίνηση στα γραφεία του Συλλόγου είναι ικανοποιητική από τους λάτρεις του κυνηγιού.
Τα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Α. Παντελεήμονος 13 θα παραμένουν ανοικτά και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου για την εξυπηρέτηση των κυνηγών.
~
Ρυθμιστική
Κατά τον κ. Νικόλη, σύντομα ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος 2012 – 2013, ενώ οι συναντήσεις και συζητήσεις των εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και με εκπροσώπους των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση της ρυθμιστικής απαγορευτικής διάταξης για τη νέα περίοδο.
Μιλώντας για τη διάταξη αυτή, σημείωσε ότι κινείται στο πλαίσιο των περυσινών διατάξεων, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την περιοχή της Πελοποννήσου, προβλέπει τα εξής:
• Για τον αγριόχοιρο το κυνήγι αρχίζει στις 15/9/2012 και λήγει στις 10/1/2013, με περιορισμό τη θήρευση 4 ατόμων ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.
• Για τη νησιώτικη πέρδικα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει 1/10/2012 έως 15/12/2012, με επιτρεπόμενο αριθμό 4 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
• Για την πετροπέρδικα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 1/10/2012 έως 15/12/2012, με επιτρεπόμενο αριθμό 4 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
• Για το φασιανό η κυνηγετική περίοδος αρχίζει 15/9/2012 έως 31/12/2012, με επιτρεπόμενο αριθμό ένα άτομο ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
Για όλα τα θηράματα που αναφέρεται ο όρος «ημερήσια έξοδος» εννοούνται οι ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.
~ Στα καμένα
Αναλυτικά τις οδηγίες που προβλέπει η νέα ρυθμιστική θα έχουν την ευκαιρία οι κυνηγοί να διαβάσουν στις φωτοτυπίες που θα τους διανεμηθούν μαζί με τις νέες άδειες θήρας.
«Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους κυνηγούς που κυνηγούν κοντά σε περιοχές που κάηκαν από τις καταστροφικές φωτιές του 2007, είναι αν θα επιτραπεί φέτος το κυνήγι στις περιοχές που υπήρχαν απαγορεύσεις. Τουλάχιστον στις περιοχές του νομού μας, οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν για άλλον ένα χρόνο. Θεωρούμε δε πως δεν υπάρχει πρόθεση από τις αρχές να παρατείνουν πέρα από τον Αύγουστο του 2013 τις απαγορεύσεις αυτές», σχολίασε ο κ. Νικόλης.
Από τη Δευτέρα 13 Αυγούστου ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας ξεκίνησε την παραλαβή αδειών θήρας για ανανέωση. Οι δε τιμές είναι ακριβώς στα περσινά επίπεδα. Για την μεν Τοπική άδεια είναι 96,90 ευρώ, για την Περιφερειακή 116,90 ευρώ και για τη Γενική 146,90 ευρώ.
Για την ανανέωση, οι κυνηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους την παλιά άδεια, καθώς και άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση «ΚΟ 6» που χορηγείται από την Αστυνομία.
«Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία όλου του Δ.Σ. και εμένα προσωπικά να έχουμε μια καλή κυνηγετική χρονιά, σεβόμενοι τους γραπτούς και άγραφους νόμους, τη φύση, το θήραμα, το συνάδελφο κυνηγό, τον αγρότη, καθώς και κάθε άνθρωπο που μοχθεί στην ύπαιθρο. Σημαντικό, επίσης, αν όχι το σημαντικότερο, είναι η επισταμένη προσοχή για την αποφυγή κυνηγετικών ατυχημάτων. Όσοι από εμάς κυνηγούν αγριόχοιρο, λαγό, μπεκάτσα και ορτύκι, θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να φορούν γιλέκο χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί, που να είναι ορατό από κάθε οπτική γωνία», κατέληξε ο κ. Νικόλης.
Της Βίκυς Βετουλάκη 


*** "Ανοίγει" η Β. Γεωργίου για τα αυτοκίνητα        
Image * από Αριστομένους έως Φαρών
*
Με τα κυκλοφοριακά προβλήματα που «καίνε» περισσότερο αυτή την περίοδο την Καλαμάτα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα παραγόντων της Δημοτικής Αρχής, ασχολήθηκε προχθές στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών η σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Παν. Νίκα, των αρμόδιων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.
Μία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν είναι και η εκπόνηση μελέτης για την αμφίδρομη κίνηση επί της Βασιλέως Γεωργίου, στο τμήμα από την οδό Αριστομένους μέχρι την οδό Φαρών.
*
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Παν. Νίκα, το μέτρο θα λειτουργήσει και πιλοτικά, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στην οδό Βασιλίσσης Όλγας, η οποία για το λόγο αυτό θα παραμείνει κλειστή για αρκετό καιρό.
Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο μέτρο συμφωνούν και αρκετοί επαγγελματίες, μεταξύ αυτών οι ταξιτζήδες, οι οποίοι σε δηλώσεις τους το προηγούμενο διάστημα στο «Θ» είχαν χαρακτηρίσει τη Βασιλέως Γεωργίου «Αττική Οδό» της Καλαμάτας, με τη μόνη διαφορά ότι κατά την άποψή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτό θα γίνει αν αποκτήσει είσοδο και από την Αριστομένους κι όχι μόνο από τη Φαρών.
Όπως σημείωναν, ο δρόμος δεν είναι μικρός και το συγκεκριμένο ρεύμα που χρησιμοποιείται σήμερα ως παράδρομος για την έξοδο στην Αριστομένους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως είσοδος. Κι αν δείχνει στενός στο πλάτος, είναι επειδή διπλοπαρκάρουν αυτοκίνητα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Οδηγίες για την πληρωμή        
Image* του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις
~
Ύστερα από ρητή εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η ΓΓΠΣ προχώρησε στην ενεργοποίηση του συστήματος αναμόρφωσης δόσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω μηνιαίων δόσεων, με καταληκτική το Φεβρουάριο 2013.
~
Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΣ:
• Από 13/08/2012 ως και 15/08/2012 προχώρησε στη μετατροπή των δόσεων όλων των δικαιούχων σύμφωνα με ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.
• Ενεργοποίησε, την Πέμπτη 16/08/2012, την εφαρμογή αναζήτησης των νέων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα της http://www.gsis.gr (Επιλογή Αναμόρφωση δόσεων Φόρου Εισοδήματος). Εκεί οι φορολογούμενοι μπορούν με τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης, που βρίσκεται τυπωμένος στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί, να εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο με τους κωδικούς πληρωμής των νέων δόσεων.
• Απέστειλε από 13/08/2012 δείγμα του νέου ειδοποιητηρίου στις τράπεζες, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Υπενθυμίζουμε πως από τις υπό κατάθεση διατάξεις προβλέπεται: Η εξόφληση φόρου μέχρι 300 ευρώ παραμένει εφάπαξ όπως και τώρα. Οι φορολογούμενοι που ευεργετούνται είναι όσοι δηλώνουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ. Οι δόσεις είναι μηνιαίες με τελευταία το Φεβρουάριο 2013. Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούνιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012. Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Ιούλιο 2012, μπορούν να πληρώσουν τις δύο υπολειπόμενες σε 6 δόσεις, με πρώτη το Σεπτέμβριο 2012. Όσοι έχουν εκκαθαριστικά με πρώτη δόση τον Αύγουστο, μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 7 δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο 2012.
Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 6 δόσεις, με πρώτη το Σεπτέμβριο 2012. Όσοι εκκαθαριστούν μέσα στο Σεπτέμβριο 2012, θα μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό σε 5 δόσεις, με πρώτη τον Οκτώβριο 2012. Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να τις εξοφλήσουν μαζί με την πρώτη δόση ή να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για ρύθμιση.
Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των χρεωστικών εκκαθαριστικών (2,2 εκ.) έχουν αποσταλεί με πρώτη δόση τον Αύγουστο και συνεπώς έχουν 7 δόσεις, ενώ και από τις υπολειπόμενες 0,5 εκ. δηλώσεις προς εκκαθάριση και αποστολή, η πλειοψηφία θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε 6 δόσεις.
Ήδη στη μισή ημέρα ενεργοποίησης της εφαρμογής περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν αξιοποιήσει την πληροφόρηση που τους προσφέρει, ώστε να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Διευκρινίζουμε προς πληροφόρηση των φορολογουμένων: Όσοι έχουν πρόσβαση στο TAXISnet αλλά δεν έχουν εύκαιρο το εκκαθαριστικό τους, μπορούν να δουν τους κωδικούς αριθμούς που απαιτούνται μέσω της επανεκτύπωσης του εκκαθαριστικού, υπηρεσίας που προσφέρει το TAXISnet.
Σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής η αρχική εκτύπωση των αποδεικτικών είσπραξης που περιλαμβάνει όλες τις δόσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις τράπεζες ως έχει. Αν κάποιες δόσεις γίνουν ληξιπρόθεσμες, καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξανατυπώνουν το ειδοποιητήριο πριν από την πληρωμή ώστε να βλέπουν το ακριβές τρέχον ποσό με τις όποιες προσαυξήσεις.
Όσοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ακόμη, δεν έχουν βεβαιωμένη οφειλή για το φόρο εισοδήματος και, συνεπώς, δεν έχουν αναμορφωθεί τυχόν δόσεις τους. Όταν λάβουν το εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή για να ενημερωθούν για τις νέες δόσεις τους.


*** Σύμφωνα με το "Έθνος"
Από 27 έως 31 Αυγούστου οι βάσεις των Πανελλαδικών
~ Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (27 έως 31 του μηνός) αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων θα είναι η Δευτέρα 27 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι υποψήφιοι λαμβάνουν υπόψη τους πολύ σοβαρά και το κόστος διαμονής μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
~
Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών που εντάσσονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.
Αισθητή πτώση αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου Πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει οριακή άνοδος στις ήδη υψηλές βάσεις των ιατρικών σχολών του 3ου Πεδίου.
Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα, ενώ για ορισμένα περιζήτητα τμήματα ίσως υπάρξει άνοδος λόγω των πολύ καλών επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.  Πηγή: in.gr

*** Στην Καρδαμύλη        
Image* Ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί
*
Στην Καρδαμύλη βρίσκονται αυτές τις μέρες οι διάσημοι ηθοποιοί Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί για τα γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας. Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο μέρος τριλογίας (μια ιστορία αγάπης), που θα συμπληρώσει τις δύο προηγούμενες ταινίες «Πριν το ξημέρωμα» και «Πριν το ηλιοβασίλεμα», στις οποίες επίσης πρωταγωνιστούσαν οι δύο ηθοποιοί. Η σκηνοθεσία είναι του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ενώ για το σενάριο έχουν συνεργαστεί οι δύο πρωταγωνιστές.
*
Μάλιστα, το αμερικανικό κινηματογραφικό συνεργείο τις τελευταίες μέρες κάνει σκηνές στο υπέροχο σπίτι του Άγγλου συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ, το οποίο ανήκει πλέον στο Μουσείο Μπενάκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γυρίσματα και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

*** Πριν 94 χρόνια






- Η κίνησις εις την Παραλίαν ευρίσκεται ακόμη εις όλην την ζωηρότητά της. Φαίνεται ότι θέλει να βασανίση τα ατυχή… τραμ δια να μη ηξεύρουν πώς να μεταφέρουν τους περιπατητάς, εις τους οποίους προσετέθησαν και οι συνειθίζοντες να κατέρχωνται με τα αμάξια.-ΕΝΑ μικρό παιδάκι σύρεται στο χώμα τόσο καιρό και τώρα έξωθι του Ναού του Αγίου Νικολάου. Και δεν έγινε ακόμη καμία ενέργεια δια να εισαχθή σε κανένα άσυλον στας Αθήνας.
-ΤΑ δενδράκια ερημώθησαν τελείως. Αι συσσωρευμέναι εκεί ακαθαρσίαι κατέστησαν αδύνατον τον περίπατον. Τώρα μάλιστα ήρχισαν να εξαφανίζωνται διότι τα κρύπτουν τα σύννεφα της σκόνης.
-ΑΝΑΒΛΗΘΕΙΣΗΣ της χθεσινής συνεδριάσεως της Επιτριπής του Κέντρου Εφοδιασμού, συνέρχεται αύτη εις νέαν τοιαύτην την 10ην π.μ. της σήμερον, ίνα κανονίση τα της διανομής της αφιχθείσης ζακχάρεως δια τας ανάγκας των δελτιούχων της πόλεώς μας εξ 7.630 οκ. και 3.950 οκ. δια τους επαγγελματίας.


*** Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!
Το 1957 δημιουργήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ η μεγάλη εταιρεία Ο.Α (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ) Κάθε χρόνο μεγάλωνε βήμα-βήμα αποκτώντας νέα και σύγχρονα αεροσκάφη και ανοίγοντας τα φτερά της σε νέες γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού…
Ήταν η Ο.Α των 5 ηπείρων , το καμάρι της ΕΛΛΑΔΟΣ , με τα ασφαλέστερα αεροσκάφη, τους καλύτερους πιλότους , και την μεγαλύτερη και καλύτερη τεχνική υποστήριξη με το ποιο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε όλη την Ευρώπη...
 *
~
***
Το 1957 δημιουργήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ η μεγάλη εταιρεία Ο.Α (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ) Κάθε χρόνο μεγάλωνε βήμα-βήμα αποκτώνταςνέακαι σύγχρονα αεροσκάφη και ανοίγοντας τα φτερά της σε νέες γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού…
Ήταν η Ο.Α των 5 ηπείρων , το καμάρι της ΕΛΛΑΔΟΣ, με τα ασφαλέστερα αεροσκάφη, τους καλύτερους πιλότους , και την μεγαλύτερη και καλύτερη τεχνική υποστήριξη με το ποιο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε όλη την Ευρώπη.
Όσο ήταν στην κατοχή του Ωνάσηη εταιρεία μεγαλουργούσε και ήταν υπόδειγμα σε ασφάλεια και εξυπηρέτηση, και πετούσε στους αιθέρες με καμάρι. Ό επιβάτης που ταξίδευε με τα φτερά της αισθανόταν την Ελλάδα , ακόμα και οι Έλληνες της διασποράς την θεωρούσαν δικό τους σπίτι .
* Το σήμα με τους 5 χρωματιστούς κύκλους αφ’ ενός σήμαινε τις 5 ηπείρους που πετούσε και κατά δεύτερο θύμιζε τους κύκλους των Ολυμπιακών αγώνων .
Πάντα ήταν το καμάρι της Ελλάδος μας.
Κατόπιν μερικών δραματικών γεγονότων που συνέβησαν , και με την μεταπολίτευση αναγκάστηκε ο Ωνάσης να δώσει την εταιρεία στο κράτος. Τότε πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής …Από τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι . Μέχρι τότε οι προσλήψεις γινόντουσαν μέσω εξετάσεων.. Αν πετύχαινε ο υποψήφιος προσλαμβανόταν , μετά άρχισαν οι προσλήψεις με πελατειακές σχέσεις .( πολιτικό μέσο).
Όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία άρχισε σιγά-σιγά η κατρακύλα , προσλήψεις πρασινοφρουρών προαγωγές και άλλα . ‘Αρχισε μία σπατάλη άνευ προηγουμένου .
Η αίγλη της εταιρείας είχε κεκτημένη ταχύτητα και το προσωπικό της πρώτης γραμμής έδινε πάντα τον καλύτερο του εαυτό διότι την πονούσε την εταιρεία αυτή…., υπήρχαν φυσικά και οι παραφωνίες…
Όμως είχε μπει και αυτή στο σχέδιο καταστροφής μιας και ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ΕΛΛΑΔΑ μας , όπως και άλλες μεγάλες και υγιείςεταιρείες της χώρας μας .
Με μεθοδευμένο σχέδιο τα κομματόσκυλα οι συνδικαλιστές άρχισαν να βάζουν το χεράκι τους (με το αζημίωτο)
Συνδικαλιστές από όλες τις παρατάξεις … που αντί να κοιτούν το συμφέρον των εργαζομένων ,για τα προβλήματα που υπήρχαν , όχι μόνο χωρίς να εργάζονται αμείβονταν αλλά και συνέπρατταν με τις εκάστοτε διοικήσεις έχοντας γνώμη για τα πάντα...Από το 1977 – μέχρι το 2004 είχαν αλλάξει 29 διοικήσεις.. Ό κομματισμός είχε μπει για τα καλά στην εταιρεία. Άξιοι υπάλληλοι μεγαλόβαθμοιλόγω πολιτικής διαφοράς παραγκωνίζονταν ,(έμπαιναν στο ψυγείο ).
* Ή σπατάλη σε περιόδους εκλογών ήταν απύθμενη , τα κόμματα …με …έξοδα δικά τουςμετέφεραν τους ψηφοφόρους (Ψ.Π) – ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ ήταν στο εισιτήριο των η (Ψ ΝΔ) το άλλο , ενοικίαζαν αεροσκάφη για την ….εξυπηρέτηση των γενικώς ο κακός χαμός……!!!! Οι εκπρόσωποι της βουλής ταξίδευαν δωρεάν και Α’ θέση παρακαλώ….. και πάντα V.I.P
Σιγά-σιγά με την πάροδο των χρόνων με γκεμπελικές μεθόδους άρχισαν να διαβάλουν τους εργαζόμενους , λέγοντας πως τζάμπα παίρνουν αυτούς τους μισθούς , είναι αργόμισθοι και ότι τα χρήματα αυτά βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη , αγνοώντας τις συνθήκες εργασίας , βάρδιες, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες , συν το ανθυγιεινό περιβάλλον , θόρυβος καιρικές συνθήκες ραντάρ αεροσκαφών κλπ
* Τα ΜΜΕ έπαιξαν και αυτά τον δικό τους ρόλο (καθοδηγούμενο) ..Η εταιρεία διαβάλλετο ψευδώς και κατά περίεργο τρόπο δεν αντιδρούσε κανείςειδήμων καθόλου..Παρ’ όλα αυτά οι υπάλληλοι της α΄ γραμμής ( αεροδρόμιο ) με συνείδησηέδιναν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αγνοώντας το τι λέγεται. Ακόμη έβγαιναν στα ΜΜΕ ιδιοκτήτες μεγάλων τουριστικών γραφείων οι οποίοι με την σειρά τους διέβαλαν τους εργαζόμενουςλέγοντας πως δεν έχουν τρόπους γι’ αυτό και η εταιρεία δεν πάει καλά… , (άσχετα και αν και αυτοί χρωστούσαν τα εισιτήρια που διέθεταν για την εταιρεία) , και αγνοώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συνάδελφοι στην καθημερινότητα στηνεπαφή με τον κόσμο. ΟΙ διαστρεβλώσειςκαθώςκαι οι ψευδείς αναφορές και ειδήσειςέτρεχαν με ταχύς ρυθμούς .Πχ απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έφταιγε η Ο.Α , για καθυστερήσεις λόγω καιρού , έφταιγε η Ο.Α , ακόμη και σε θέματα ασφαλείας ανίδεοι δημοσιογράφοι ( ηθελημένα ) λανθασμένα είχαν γνώμη…
* Ένα από τα σημαντικά κομμάτια αυτής της κατάστασης είναι και το εξής.. Η εταιρία όπως προαναφέραμε διέθετε την καλύτερη τεχνική βάση της Ευρώπης , με άριστα καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό .Το 1978 ένα βροχερό πρωινό ένα αεροσκάφος τύπου τζάμπο μιας εταιρείας CGO .δεν πρόλαβε να προσγειωθεί από την αρχή του διαδρόμου.. με αποτέλεσμα να κτυπήσει το ριναίο του στοGOLF της Γλυφάδος …Το έβαλαν στα υπόστεγα και σε διάστημα 1 μηνός και με ζέση για εργασία οι μηχανικοί της εταιρείας το έκαναν ικανό για να πετάξει ( ίσως καλύτερα από ότι ήταν). Οί ιθύνοντες της BOEING έμειναν πολύ ευχαριστημένοι , προτείνοντας όλα τα αεροσκάφη που πετούν στην Ευρώπη και χρίζουν τεχνικής υποστήριξης θα έρχονται στο Ελληνικό.., φανταστείτε τι εισροή χρήματος θα γινόταν. Όμως σύμφωνα με το σχέδιο καταστροφής οι πράσινοι συνδικαλιστές είχαν άλλη γνώμη. Κατέβασαν τους τεχνικούς σε 45ημερη απεργία με πρόσχημα την αύξηση των αποδοχών . Η ζημιά έγινε διότι και χρήματα δεν πήραν και απεμπολήθηκε το δικαίωμα της επισκευής των ξένων αεροσκαφών , και στον αντίποδα μετά την κατρακύλα ούτε και τα δικά μας με σοβαρή βλάβη δεν έφτιαχναν και τα έστελναν έξω με σχετικό ακριβό κόστος.
Οι κυβερνήσεις άλλαζαν ,όμως η πολιτική της καταστροφής η ίδια, με πρόσχημα αρχικά την πετρελαϊκή κρίση λόγω πολέμου στον κόλπο ( αύξηση τιμής καυσίμων κλπ ) την τελευταία 15ετία έγιναν 3-4 εξυγιάνσεις φέροντας ξένες εταιρείες …για να βοηθήσουν… με σχέδια… Απορία όλων αυτών ήταν 1ον ήταν να συνταξιοδοτηθούν άτομα έμπειρα με σχετικό κόστος δίνοντας μπόνους… 2ον ήταν πού έχασαν οι εργαζόμενοι εν έτη 1998 να χάσουν 100.000- 180000 δρχ (στο βωμό της εξυγίανσης).
Σας θυμίζει κάτι αυτό ;;; κάτι σαν από αυτό που βιώνουμε τώρα….(Δ.Ν.Τ) ΚΛΠ
Επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκηγινόταν μεγάλες σπατάλες .. (αλλαγή Β727 σε V.I P ) το οποίο στη συνέχεια ….χάλασε… Τα κομματικά στελέχη έκαναν μεγάλες ατασθαλίες … Το αυτό συνεχίσθηκε και επί Σημίτη..., πάντοτε όμως στο στόχαστρο το υπαλληλικό προσωπικό ( έστρεφαν τον κόσμο εναντίον του) . Οι υπουργοί …και βουλευτές.. ταξίδευαν δωρεάν και συνέχιζαν να χρεώνουν την εταιρεία.. . Πραγματοποιούντο δρομολόγια υπουργικά, πρωθυπουργικά.. ( με μεγάλο κόστος ) που ήταν εκτός προγράμματος Η ασυδοσία στο μεγαλείο της .
Επίσης επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη εδόθησαν άδειες για ιδιωτικές εταιρείες ( ημέτεροι ) για να σπάσουν.. το μονοπώλιο της Ο.Α ( σιγά-σιγά το κουβάρι ξεφτούσε ) . Ο γνωστός μας σε όλους …..κος …..Πάγκαλος με κυνισμό και ευχαρίστηση είπε σε εποχή εορτών πως ¨το Πάσχα δεν θα πετά η Ο.Α , για να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στην εταιρεία και να προωθήσει του …φίλου του ….Βασιλάκη (AEGEAN). Σημειωτέον πολλές έκλεισαν μη γνωρίζοντας το αντικείμενο καλά . Το μόνο που ενδιέφερε ήταν πως θα καταστρέψουν την Ο.Α.
To 2001 έφθασε η στιγμή που το αεροδρόμιο θα μεταφερόταν στα ΣΠΑΤΑ … (άλλο μεγάλο φαγοπότι) –Λαλιώτης . Άλλο μεγάλο φαγοπότι και εκεί… πολλές ρεμούλες , άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό……..
Οι συνδικαλιστές το χαβά τους προσπαθούσαν να σώσουν το τομάρι τους , καθ ‘ όσον (μηδενός εξαιρουμένου) , μόλις έβγαιναν στην σύνταξη από τα κόμματα έπαιρναν βασικές θέσεις κλειδιά σε μεγάλους οργανισμούς. Και την σύνταξη έπαιρναν και τον παχυλό μισθό του οργανισμού έπαιρναν… .Ξεπουλούσαν τις γραμμές τη μία πίσω από την άλλη.. ( κερδοφόρες και μη)… Ώσπου κάποια στιγμή έφθασε και το πλήρωμα του χρόνου..εν έτη 2010 όπου ο πολύς κος Κ. Χατζηδάκης έκανε το μεγάλο ..deal …δίδοντας έναντι πινακίου φακής στον Κο Βγαινόπουλο.., μετονομάσθηκε OLYMPIC AIR….μέ νέο στόλο επίγειο και αεροσκάφη με νέο προσωπικό , με πολύ μικρότερες απολαβές ( ανάλογα του επαγγέλματος ), και με δικαίωμα απολύσεως χωρίς αποζημίωση ..άνευ λόγου και αιτίας.
Το δε παλαιό προσωπικό δίδοντας του καλή αποζημίωση και σύνταξη , έφευγε νωρίτερα από το κανονικό . Αλόγιστη συστηματοποιημένηοικονομία .. δήθεντου κράτους
Το δε εφ’ άπαξ πού δικαιούνται πήραν το 30 % , το δε υπόλοιπο σε ομόλογο κουτσουρεμένο πού λήγει το 2040. Άλλη μία οικονομική σπατάλη είναι αυτή που το επίγειο υλικό της εταιρείας , το λέω μετά λύπης σαπίζει στο παλιό Δυτικό αερολιμένα . Και μην πάμε μακριά μόλις πριν λίγο καιρό 4 καινούργια αεροσκάφη ΑΒ-340 10ετίας (μακρινών αποστάσεων ) επωλήθησαν μόλις 40εκατ ε τα 4 μετά από ακινησία και διαβουλεύσεων 2ετίας .
Η τεχνική βάση της Ο.Α που είχε μεταφερθεί και αυτή στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ τελικάυπολειτουργούσε. Άλλο ένα θλιβερό τέλος , εφ’ όσον υπήρχε σχέδιο και γι’ αυτό είναι ενώ υφίστατο η εταιρεία έκοψαν υπερατλαντικά ταξίδια όπως το κυριότερο της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ , της οποίας τους επιβάτες τους πήρε η DELTA AIR LINES .Τώρα τελευταίωςσταμάτησε και αυτή με την σειρά της το δρομολόγιο αυτό … κρατηθείτε … ποιος ανέλαβε τελικά την γραμμή αυτή …… Η TURK HAVA από ΚΩΝ/ΛΗ- ΑΘΗΝΑ – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και το χειρότερο με ελληνικά πληρώματα ..!!
Ελπίζω να έκανα μία σύντομη ενημέρωση, και ένα σύντομο οδοιπορικό , για να καταλάβει ο Ελληνικός λαός πώς τον κορόιδεψαν για να κλείσει ή ΜΕΓΑΛΗ εταιρεία της πατρίδος μας ( όπως και πολλές άλλες για να μην υπάρξει ανάπτυξη) και δεν έχει πλέον τον δικό του αερομεταφορέα.
Την μεγάλη Ο.Ατων 5 Ηπείρων την κατάντησαν μία μικρή εταιρεία , που πετά μόνο εσωτερικό , και 3-4 γραμμές Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Και αυτό γιατί έτσι ήθελαν να την ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ , και δυστυχώς όλοι έβαλαν το χεράκι τους . Όπως προσπαθούν να πουλήσουν έναντι πινακίου φακής και όλο τον δημόσιο πλούτο της πατρίδος μας……..!!!!!!!
ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
 
*** ΓΙΑ  ΤΟ  ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ :
Ἡ ἰσότης πού προπαγανδίζει ἡ δημοκρατία ἐφαρμοζομένη διάστρεβλώνει τήν πραγματικότητα καί φτιάχνει τερατουργήματα κοινωνικῶν ἀδικιῶν, πού ὀφείλονται ἀκριβῶς στήν ἀπαράδεκτη ἐπιβολή ἰσότητος σέ ἄνισα ἀπό τήν φύσι προικισμένους ἀνθρώπους.
Ἡ δημοκρατία καθιέρωσε τήν πολιτική ἰσότητα καί ὄχι τήν κοινωική, πού θά μένη πάντα ἀπραγματοποίητη, ἐνόσω θά ὑπάρχει ἡ οἰκονομική ἀνισότης.
Θαυμᾶστε λοιπόν τήν ἰσότητα στά πολιτικά δικαιώματα ὅπου δύο ἠλίθιοι ὡς ἔχοντες δύο ψήφους διαθέτουν διπλασία πολιτική δύναμι ἀπό ἕνα μεγαλοφυῆ πού ἔχει μία ψῆφο.
Θαυμᾶστε ἀκόμη τήν ἐξίσωσι τῆς πνευματικῆς ἀριστοκρατίας μέ τήν κοινωνική σαβούρα, ού ἐν ὀνόματι τῆς ἰσότητος γίνεται μέσα στήν κάλπη, μπροστά στήν ὁποία φθάνουν μέ τά ἴδια δικαιώματα ἱκανοί καί ἀνίκανοι, ἐργάτες καί τεμπέληδες, ἀλῆτες καί ἀξιοπρεπεῖς.
Ἡ ἀνώμαλη αὐτή κατάστασις μπορεῖ νά λέγεται ἰσότης, ἀλλά δέν παύει νά εἶναι ἀδικία καί μάλιστα ἀδικία πού διαπράττεται σέ βάρος τοῦ ἀνωτέρου, τόν ὁποῖον κατεβάζει στό ἐπίπεδο τοῦ κατωτέρου.
Οἱ σκεπτόμενοι ἄνθρωποι ὀφείλουν νά διερωτηθοῦν, καί νά ἐρευνήσουν τούς λόγους γιά τούς ὁποίους ἡ δημοκρατία δημιουργεῖ καί ἐπιβάλλει μιά τέτοια ἐκτρωματική κατάστασι ὁλότελα προσβλητική, γιά τήν προσωπικότητα καί γία ἐκείνους πού σέβονται τόν ἐαυτό τους.
** Ου καταισχυνω όπλα τά ιερά, ουδ' εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω αμυνω δε και υπέρ ιερων και οσίων και μόνος και μετά πολλων την πατρίδα δε ουκ ελάσσω παραδώσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι. Και ευηκοήσω των αεί κρινόντων, Και τοις θεσμοις τοις ιδρυμένοις πείσομαι Και ούστινας αν άλλους το πληθος ιδρύσηται ομοφρόνως και αν τις αναιρη τους θεσμούς ή μη πείθηται ουκ επιτρέψω, αμυνω δε και μόνος και μετά πολλων. Και ιερά τά πάτρια τιμήσω. Ίστορες θεοί τούτων ’γλαυρος, Ενυάλιος, Ζεύς, Αυξώ, Θαλλώ, Ηγεμόνη. 

~
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕΤΟ ΣΥΝΕΧΩς , ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ
ΔΙΟΤΙ, <ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ΠΟΛΙΤΕς ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΡΛΕΥΡΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΣΥΣΩΜΟΙ>
ΟΙ ΥΔΡΑΙΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑ <ΤΗς ΕΦΟΡΙΑΣ ,ΤΟΥς ΣΦΑΓΕΙς ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΤ> ΠΟΥ ΣΤΙς 24\11\201 ΠΑΤΗΣΑΝ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΤΙς ΕΝΤΟΛΕς ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΗς ΠΑΤΡΙΔΟςΜΑς ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ.
ΕΠΗΙΣΗς ΔΗΛΩΝΟΥΝ ,ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΥΓΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΕς ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΧΌΛΙΟ >
(ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ , ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΤΟΥΤΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

~ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΔΕΡΦΕ.(ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΙΩΠΟΥΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΙΤΕΤΟ

ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΣΥΝΕΧΩς ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟΥς ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟΤΟΥς ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩς ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΥΣΙΚΗ ΣΙΩΠΗΤΩΝ ΚΑΙ ,

** Ευρύμαχος Γιάννης Σερέτης shared a link.
Thursday
Έτυμον Ελληνικής Γλώσσης

"Umbrella" όπως..."ὄμβρος"!
H λέξη "ὄμβρος" σημαίνει "βροχή".
Από εκεί προκύπτουν οι λέξεις: ανομβρία ("α" στερητικό + ὄμβρος)= δεν βρέχει, όμβρια (ύδατα)= τα νερά της βροχής, αλλά και η αγγλική λέξη "umbrella".
Μ
ία άλλη λέξη για την ομπρέλα είναι η λέξη "αλεξιβρόχιο". Το ρήμα "ἀλέξω" σημαίνει "διώχνω, αποκρούω κάτι κακό/ προστατεύω". Από εκεί έχουμε τις λέξεις:

αλεξιβρόχιο : ἀλέξω + βροχή = προστατεύει από την βροχή
αλεξικέραυνο : ἀλέξω + κεραυνός = προστατεύει από τους κεραυνούς
αλεξήλιον : ἀλέξω + ἥλιος = προστατεύει από τον ήλιο
Αλέξανδρος : ἀλέξω + ἀνδρός = προστατεύει τους άνδρες / διώχνει τους εχθρικούς άνδρες, τους εχθρούς
αλεξίσφαιρο : ἀλέξω + σφαίρα = προστατεύει από τις σφαίρες
αλεξίπτωτο : ἀλέξω + πτώση = προστατεύει από την πτώση

Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 3:16 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες umbrella, Αλέξανδρος, αλεξήλιο, αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξιβρόχιο, αλεξικέραυνο, ανομβρία, όμβρος, ἀλέξω
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012
"Ελευθερία"... η πιο όμορφη λέξη
Η λέξη "ἐλευθερία" προκύπτει "παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς", δηλαδή "να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί".
(ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)
"Ελευθερία" λοιπόν δεν είναι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξεως, το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι σου γεννά έρωτα στην ψυχή σου...
Δεν αρκεί επομένως να μην είσαι υπόδουλος για να είσαι ελεύθερος. Πρέπει να βαδίζεις σύμφωνα με ό,τι έρωτα σου προκαλεί, δηλαδή σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στην δημιουργία και την υπέρβαση, σε συγκλονίζει... Ζώντας μία ζωή ρουτίνας και ημιμέτρων, ελεύθερος δεν είσαι...
Πόρισμα: η ελληνική γλώσσα κρύβει νοήματα και έχει και φιλοσοφικό υπόβαθρο...
Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 2:40 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες ελευθερία, ἐλεύθω, ἐρως, ἐρῶ
Γιατί..."λωποδύτης";
Η "λώπη" στα αρχαία ελληνικά σημαίνει "ένδυμα".
"Δύω" σημαίνει "βουτώ, βυθίζω" (απ'ὀπου προέρχονται και τα "δύτης", "κατάδυση" κ.α.)
Ο λωποδύτης λοιπόν είναι αυτός που "βουτάει" στα ρούχα και "ξαφρίζει" ό,τι υπάρχει εκεί (χρήματα, αντικείμενα κτλ).
Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 2:23 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες δύω, λωποδύτης, λώπη
"Περιδέραιο"...μάς λέει πού είναι η θέση του!
Το πρόσθιο μέρος του λαιμού μας ονομάζεται "δέρη" ή "δειρή" (ενώ το όπισθεν "αὐχήν" = αυχένας).
Η πρόθεση "περί" φανερώνει την κίνηση "γύρω-γύρω", όπως "περίβολος", "περίμετρος" κ.α.
Γύρω (περί) του λαιμού μας (τῆς δέρης μας) τοποθετούμε το "περιδέραιον"!
Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως η ελληνική γλώσσα φανερώνει ακριβώς την έννοια της κάθε λέξεως (σε αντίθεση με την λέξη "κολιέ" που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, αλλά που δεν φανερώνει απολύτως τίποτα σχετικά με την ιδιότητα/ σημασία του αντικειμένου).

Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 2:16 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες αὐχήν, δέρη, δειρή, περί, περιδέραιο
Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012
Ποιός είναι..."ξιπασμένος";
"Ξιπασμένο" θεωρούμε τον άνθρωπο που είναι υπερόπτης και υπερφίαλος.
Προέρχεται από την πρόθεση "'ἐξ" και την λέξη "ἵππος"= άλογο -> ἐξιππασμένος -> ξιπασμένος.
Είναι λοιπόν ο άνθρωπος ο "ἀλαζών ὡς ὁ ἵππος" (αλαζόνας όπως το άλογο).
Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 6:45 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες ξιπασμένος, ἵππος
Άλλο "μύρια"...άλλο "μυρία"!
"Μύρια" = 10. 000.
Γι' αυτό και "ἑκατόν + μύριο"= εκατομμύριο = 1.000.000.
Διαφέρει από το "μυρία", το οποίο προέρχεται από την "μύρα" =θάλασσα = πολλά σαν την μύρα.
Η κάθοδος των Μυρίων λοιπόν, δεν είναι παρά η κάθοδος των πάρα πολλών...
Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 6:41 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες μυρία, μύρα, μύρια
Χωρίς άγχος...
"Ἄγχω" σημαίνει "στραγγαλίζω, πνίγω".
Από εκεί προέρχεται και το "ἄγχος", που είναι ένα αίσθημα που μας "πνίγει", καθώς και η "ἀγχόνη".
Η λέξη αυτή τείνει σήμερα να αντικατασταθεί από την ξενόφερτη λέξη "στρες"... το οποίο σημαίνει...χμμμ...δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν έχει καμμία εννοιολογική αναφορά.
Ας το σκεφτούμε λοιπόν δύο φορές όταν πάμε να αντικαταστήσουμε ελληνικές λέξεις με άλλες στον λόγο μας... όσο πιο περίτεχνο το λεξιλόγιό μας, τόσο πιο περίτεχνη και η σκέψη μας...όσο πιο περίτεχνη η σκέψη μας, τόσο πιο περίτεχνος και ο νους μας...

Αναρτήθηκε από Ελένη Ωρείθυια στις 6:36 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες άγχος, άγχω, αγχόνη
http://etymonellhnikhsglwsshs.blogspot.gr/
~ Αεροδρόμιο Ελληνικού 2012  :
http://youtu.be/xNdtWhlHeEw



ANARTHSEIS  AYGOYSTOY  2012 :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Αυγούστου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012.
**
http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 . 
~ **  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12  Αυγούστου  2012  ,-
  ~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους... και Άγιο Όρος,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html 
., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
* ***   www.afipnisi.org = Πνευματική Ανάπτυξη, Εξέλιξη, Αλλαγή .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.- 
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και  σας  Γράφουμε Πέμπτη  16  Αυγούστου  2012.-
  ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-  
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 .- 
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο  αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  Σάββατο 18 Αυγούστου  2012
~**

*** ΒΙΝΤΕΟ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
64*** Πλατάνια Αυλώνος στο Θέατρο 2012 :
http://youtu.be/wWV1Y8ktDnU  ,


65*** Θέατρο Πλατάνια Αυλώνας Απονομή 2012 : http://youtu.be/FBQTtBQP28I  ,


66*** Απονομη βραβείων μαθητών 2012 :
http://youtu.be/GJPG16JUqOs


67*** Βράβευση 2012 Θέατρο μπαρμα-Αλέκου: http://youtu.be/8Gtnw-dkvvg   ,


68***βράβευση από αντιπεριφεριάρχη Π. Αλευρά ,
Θέατρο Μπάρμπα-Αλέξη Arnokourou στα Πλατάνια της ορεινής Τριφυλλίας 2012¨
http://youtu.be/-4vmzlxa47Q


69*** βράβευση από Δήμαρχο Κόλλιας , Θέατρο Πλατάνια Μεσσηνίας 2012: http://youtu.be/sH93rKfm3pY


70*** φωτογραφήσεις βραβευθέντων μαθητών , Βραβευθέντες φωτογράφιση 2012:
http://youtu.be/BBD9d8GIV-o

71 *** " Γεια σου τσολιά μου " 2012 Ζωντανά στο θέατρο στα Πλατάνια Ν. Μεσσηνίας 17/08/2012 ¨ : http://youtu.be/DTX8Gq8cUNU



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου