ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 Παλιές Φωτογραφίες

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  20 Απριλίου 2012 Παλιές Φωτογραφίες  :
Φωτογραφία 1952-54 Αρφαρά Καλαμάτας
Το ποντικάκι μας ενημερώνει ! :
Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις :
ALCO  Κώστας Παναγόπουλος : Ν.Δ. =18,5%   ,     ΠΑΣΟΚ = 13,3% .-
Kapa reserch :Ν.Δ=19,0% ,    ΠΑΣΟΚ = 14,2% .-
Metron  Analysis :Ν.Δ. =13,7 %  ,  ΠΑΣΟΚ =  10,3 % .-
MRB : Ν.Δ.= 20,0%   , ΠΑΣΟΚ =  12,6% .-
** Πρόκειται για Βουλή 10 κομμάτων ???
***
*** Το σκοτεινό και μυστικοπαθές ΠΑΣΟΚ.:

Εγκαταλείπει -ευελπιστούμε- για πάντα μια περίοδο "λαμογιακής" διακυβέρνησης, που θα καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα, στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

~ *Μέσα σε ένα 24ωρο η ΝΔ έχει συγκλονιστεί από 3 αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτιά της με πιο ηχηρή αυτή του Γιώργου Συμπιλίδη. Ο κ. Συμπιλίδης, προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και προφανώς προσωπική του επιλογή έμεινε ως φαίνεται "ξένο σώμα" για τη ΝΔ αφού η υποψηφιότητά του δεν κράτησε ούτε 3 ημέρες. **Πρόκειται για μια προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά, αφού δεν έγινε δεκτή η επιλογή ενός προσώπου που έχει πίσω του μια πολιτική ιστορία η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν του κ. Σαμαρά.*Έτσι, ο κ. Συμπιλίδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αποτέλεσμα να τσαλακωθεί η επικοινωνιακή εικόνα της ΝΔ. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες στο εσωτερικό της ΝΔ και πολλές φορές απροκάλυπτες.
 
Η δήλωση του κ. Συμπιλίδη έχει ως εξής:
"Μπροστά στη δύσκολη μάχη της 6ης Μαΐου, όλα τα προσωπικά παραμερίζονται. Σημασία έχει μόνον η νίκη της Παράταξης. Που μας χρειάζεται όλους. Πολύ περισσότερο που δίνουμε τη μάχη για το μέλλον.
Το παρελθόν δεν μπορεί πια να μας χωρίζει…Πρόθεσή μου είναι να προσθέσω, όχι να αφαιρέσω. Άλλωστε και στο παρελθόν, προσπάθειες σπίλωσής μου έπεσαν στο κενό και με δικαστικές αποφάσεις.
Όμως, για να μπει ένα οριστικό τέλος σε όσα κακόβουλα λέγονται και γράφονται, παραιτούμαι από την υποψηφιότητά μου στο Κιλκίς, παραμένοντας στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά".
~ Η δήλωση του Α.Σαμαρά «Τιμώ την κίνηση του Γιώργου Συμπιλίδη, που δείχνει πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητα για τη νίκη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα».
* Γιατί οι αντιδράσεις
Ο πρώην βουλευτής Κιλκίς έχει γράψει τη δική το ιστορία στο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Την περίοδο 1990 – 1993 έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δεν αποχώρησε όπως έκαναν άλλα στελέχη που ακολούθησαν τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη και να προχωρήσει σε εκλογές.
Από τότε αποτελούσε ξένο σώμα για τη Νέα Δημοκρατία.
~ Οι δηλώσεις που προηγήθηκαν:
* Μαριέττα Γιαννάκου: ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς «συνδέθηκε συμβολικά με την πτώση της κυβέρνησης. Η πτώση τότε της κυβέρνησης έχει σχέση με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ… οπότε…».
~ Ελίζα Βόζεμπεργκ στο twitter: «Ο Συμπιλίδης υπέγραψε δήλωση μετανοίας ή το αδίκημα παραγράφηκε λόγω εικοσαετίας;»
~ Φ. Κρανιδιώτης: «Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει πει ότι από φιλοτιμία και από ευθιξία παραιτήθηκε γιατί δεν είχε χάσει τη δεδηλωμένη».
~ Ευ. Αντώναρος: «Ο καθένας έχει την διαδρομή του βάση της οποίας και κρίνεται».
*** Στη Δημοκρατική Συμμαχία ο Απόστολος Σταύρου* Στο μεταξύ ο επί σειρά ετών βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής, θα είναι υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές στην ίδια περιφέρεια, με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

~** Διαβάστε την είδηση
~ 'Αλλες δυο αποχωρήσειςMόλις χθες, δυο υποψήφιοι με τη ΝΔ, ο Γιώργος Βαγιωνάς και ο Μιχάλης Χαλκίδης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
~ Ο κ. Βαγιωνάς είχε διαγραφεί από τη ΝΔ, μετά και την καταψήφιση του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο είχε επανενταχτεί μετά από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.
Τη θέση του στο ψηφοδέλτιο θα λάβει ο Απόστολος Μαρκογιαννάκης.
~ Ο επί τέσσερις θητείες βουλευτής στο νομό Ημαθίας, Μιχάλης Χαλκίδης,  σε επιστολή παραίτησης, που έστειλε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά δηλώνει ως αιτία της παραιτήσεώς του, τη συμμετοχή ατόμων - που δεν κατονομάζει - στα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία, όπως λέει, πρεσβεύουν διαφορετικές αρχές και πολιτική.  
newsit


~** ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΓΚΑΛΠΟΠ  ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΣΙΕΥΣΗ       

Πρώτη δύναμη η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία

Εικόνα μίας πολυκομματικής Βουλής και πρωτιά της ΝΔ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία επιβεβαιώνουν άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
* Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις δημοσκοπήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αφού δεν επιτρέπεται η μετάδοση ή η αναμετάδοση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα ή πολιτικές θέσεις και πρόσωπα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εκλογών, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή από σήμερα 20/4/2012.
* Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Kapa-Research για την εφημερίδα «Τα Νέα». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 70,4% θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
~* Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της
Kapa-Research
, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6% και η Δράση 1,7%.
~* Σε άλλη έρευνα της εταιρείας Rass, η ΝΔ προηγείται με 24,1%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 17,1% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 9,4%, το ΚΚΕ με 8,7% και η Δημοκρατική Αριστερά με 8,4%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι φθάνουν στο 3,8%, ενώ ΛΑ.Ο.Σ. και Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκονται στο 3,4% και 3,2% αντίστοιχα. Στο 2,2% είναι το ποσοστό της Δράσης του Στέφανου Μάνου και τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,3%.
~* Προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ έδινε νέα δημοσκόπηση
της V-PRC
. Σύμφωνα με την έρευνα, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα με το ποσοστό της ΝΔ στο 22%, και ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13%, ΚΚΕ ,ε 11,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 9%, Χρυσή Αυγή 5% και ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%.
~* Στο 32% φθάνουν αθροιστικά τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της
εταιρείας ALCO. Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 18,5%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,3%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 8,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,9%, το ΚΚΕ με 7%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 6,6%, η Χρυσή Αυγή με 3,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,7%, οι ΔΗ.ΣΥ. με 2,3% και η Δράση με 1,2%
protothema.


~** Aποκάλυψη” Ραβίνου λίγο πριν πεθάνει: “Ο πραγματικός Μεσίας είναι ο Ιησούς Χριστός και θα φανερωθεί, μετά το θάνατο του Αριέλ Σαρόν

Ο υπέργηρος Ραβίνος Γιτζάκ Καντούρι, με φήμη “Αγίου” για τους Ισραηλίτες, που πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2006 σε ηλικία 111 ετών και στην κηδεία του μαζεύτηκαν.... πάνω από 200.000 Εβραίοι, λίγο πριν πεθάνει, ειδοποίησε τους μαθητές του ότι του φανερώθηκε σε όραμα ο Μεσσίας! Έτσι άφησε ιδιόχειρο σημείωμα αποκαλύπτοντας το όνομά του Μεσσία, με την εντολή να ανοιχτεί ένα χρόνο μετά το θάνατό του! Πράγματι το…. 2007, ανοίχτηκε το σημείωμα, όπου αναγραφόταν: “Σχετικά με τη συντομογραφία του ονόματος του Μεσσία, Αυτός θα σηκώσει το λαό και θα αποδείξει ότι ο λόγος του και ο νόμος του έχουν κύρος. Αυτό έχω υπογράψει το μήνα του ελέους. Yitzhak Kaduri”!
Στα Εβραϊκά τα αρχικά των παραπάνω λέξεων, σχηματίζουν ένα όνομα
Yehoshua ή Yeshua, που σημαίνει ΙΗΣΟΥΣ!
Τη συγκλονιστική αυτή ιστορία είχε αποκαλύψει στο ISRAEL TODAY ο δημοσιογράφος Aviel Schneider, ο οποίος όταν ερεύνησε πάρα πολλά ιδιόχειρα κείμενα του Ραβίνου, έμεινε έκπληκτος, γιατί σε πάρα πολλά ο Ραβίνος είχε ζωγραφίσει το σημείο του
ΣΤΑΥΡΟΥ!
Επίσης αναφέρεται πως ο Ραβίνος Καντούρι, είχε πει στους μαθητές του πως
ο Μεσσίας θα φανερωθεί, μετά το θάνατο του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε κώμα εδώ και πάνω από έξι ολόκληρα χρόνια! Η φανέρωση αυτή, φυσικά σημαίνει τη φανέρωση της μίας και μόνης Αλήθειας και στο Ισραήλ, με τα τραγικά γεγονότα του ταχέως επερχόμενου Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που κρατά εκεί και τα Πανάγια Προσκυνήματα του Χριστού μας… φάρους και αποδείξεις ατράνταχτες μπροστά στα μάτια των πεπλανημένων… που θα δουν πια το Φως το Αληθινόν.
ksipnistere.blogspot.com


ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
 Στο Γιουρώπα Λίγκ 1ος αγώνας ημιτελικών :
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μπιλμπάο  2-1 .- ^
Ατλάτικο Μανδρίτης - Βαλένθια  4-2 .-^  

Στον 1ο αγώνα στα πλέϊ οφ για το πρωτάθλημα  βόλεϊ της ελλάδας :
Ηρακλής Θεσσαλονίκης -Φοίνικας Σύρου 3-1  σέτ .- ^
Στο 2ο αγώνα των πλέϊο οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα του Μπάσκετ :
Καβάλα - Κολοσσός Ρόδου  63-73 .- ^
Πανιώνιος  - ΑΟΓ Ρεθύμνου    ./- ^
Σταμάτης Σκούλικας , Σοφία Γεωργ. Νιάρχου και Παναγιώτης Δημ. Κοντόπουλος
Αρφαρά από εθνική γιορτή στην τότε πλατεία 1964-65
Στο φυλάκειο ΄στον συνοριακό Σταθμό των Ευζώνων 1965
Σχολική εκδρομή 1965
Στο Λέωντα Αμφιπόλεως στην Καβάλα
Δημοτικό Σολείο Αρφαρών 1956-57
Από Γυμναστικές επιδείξεις
Από Μαθητική 5ήμερη εκδρομή το 1965
Φίλοι Φοιτητές στην Θεσσαλονίκη 1970
Γιώργος Δαρσακλής , Νίκος Και Παναγιώτης Κοντόπουλος και Σταμάτης Ν. Σκούλικας
Φιτητηκή εκδρομή στα Στάγειρα Χαλκιδικής 1968
Σταμάτης Σκούλικας , Θεόδωρος Κουβάτσος Καθηγητής -Γυμναστής και ...
Απαγγέλοντας το ποιήμα μου στην εθνική γιορτή 1956
Σταμάτης Σκούλικας και Χαράλαμπος Μωραγιάννης από το μπαλκόνι Ιωάννη Μουτεβελή (δάσκαλος και νουνός μου)
Φωτογραφία 1955-56 Αρφαρά
Νίκος Χρ. Νιάρχος , Σταμάτης Ν. Σκούλικας , Αναστάσιος Χρήσ. Νιάρχος
1956 Αρφαρά
Σταμάτης Ν. Σκούλικας (νονός) , Νίκος Χρίσ.  Νιάρχος (αναδεξιπνιός)
Εθνική γιορτή στο  Γυμνάσιο Αρφαρών 1963-64
Σταμάτης Ν. Σκούλικας , Νίκος Βασ. Μουτεβελής
Αρφαρα 1956-57
Γιώργος Σταύρ. Λαγανάς και Σταμάτης Ν. Σκούλικας
Σταμάτης Ν. Σκούλικας - Δημήτρης Μανιάτης και Δημ. Νέστ. Παπανικολάου  μαθητική εκδρομή 1965 στην Θεσσαλονίκη
Αρμένειο Γυμνάσιο Αρφαρών 1956
Σταμάτης Ν. Σκούλικας - Ηλίας Ν. Σκούλικας και
Νικόλαος Γ.  Νιάρχος
Φωτογραφία 1956-57
Σταμάτης και Ηλίας Ν. Σκούλικας
Μαθητές Λυκείου Αρφαρών 1965
Από θεατρική παράσταση στο Γυμνάσιο Αρφαρών 1959-60
Μιά παρέα Αρφαραραί¨κων παιδιών το 1960-65
Ηλίας Ν. Σκούλικας - Κωσταντίνα Ηλ. Σκούλικα , Σταμάτης Ν. Σκούλικα



~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2012 :

*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-

*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-

*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html   , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012


**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012  .-

**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012  .-

** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-

** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , Πέμπτη  5 Απριλίου  2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-

~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή  6 Απριλίου 2012 .-

~*** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/7-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης   Σάββατο 7 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/8-2012.html , Κυριακή  των Βαϊων  8 Απριλίου 2012 κοντά σας .-

*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/9-2012.html , Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/10-2012.html ,  Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 των Παθών του Κυρίου μας στην ενημέρωση .- nm

~**  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/10-2012.html , Στην καθημερινότητα μας Μεγάλη Τρίτη 10  Απριλίου  2012 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/11-2012.html , Μεγάλη  Τετάρτη ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Απριλίου  2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/12042012.html , Μεγάλη  Πέμπτη 12/04/2012  στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/13-2012.html , Μεγάλη Παρασκευή  13  Απριλίου  2012 σατο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/04/14-2012.html ,  Μέγα Σάββατο 14 Απριλίου  2012 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/04/k-15-2012.html , Kυριακά  15  Απριλίου  2012  ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΑΤΑΣΕΩΣ .. στην ενημέρωση.-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/16-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/17-2012.html , Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  17 Αποριλίου  2012 .- & ΦΏΤΟ-Αλμπουμ  .

~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , AΠΟΨΕΙΣ -Θέσεις -Σχόλια -Παρουσιάσεις Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης Τετάρτη 18 Απριλίου 2012  Foto - Album .- 

~**  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/19-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Απριλίου 2012  FotoAlbum .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/19-2012.html , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης Πέμπτη 19  Απριλίου  2012  φωτογραφίες  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 Παλιές Φωτογραφίες  .-

**
~** http://fotis38.listen2myradio.com/ KALI AKROASI SE OLOYS DJ FOTIS

~** ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και ΕΝΕΡΓΕΙΑ 


Άρθρο της Κύπριας
ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ
Αντιγόνης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

~ Η Κύπρος διανύει πλέον μια νέα εποχή στην ιστορία της, η οποία περιστρέφεται γύρω από τον ενεργειακό άξονα που δημιούργησε ο εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία είναι η διαφαινόμενη συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία βρίσκεται σε ένα πολύ καθοριστικό στάδιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας πολιτικοοικονομικό ζήτημα για το οποίο χρειάζεται σοβαρός και υπεύθυνος χειρισμός. Το όλο θέμα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη τις προθέσεις του Ισραήλ για μια ευρύτερη συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. 
~ Η πολυπλοκότητα του θέματος, δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και επιπόλαιους χειρισμούς. Το ενδεχόμενο Κυπρο-Ισραηλινής συνεργασίας, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι μόνο ενεργειακό αλλά και πολιτικό. Η Τουρκία είναι αναμενόμενο πως θα αντιδράσει και ήδη το έχει πράξει. Άλλωστε και οι τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισραήλ που απορρίπτουν τους εκβιασμούς και τις απειλές της Τουρκίας, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πιθανή ενεργειακή συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ. Τελ Αβίβ και Άγκυρα διέρχονται μια ψυχρή περίοδο στις σχέσεις τους με βασικό σημείο τριβής την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή μας.
 

Ποιος δηλαδή θα είναι το αφεντικό της περιοχής και ο πιο στενός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην διπλωματία όμως τα πράγματα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, γι΄ αυτό χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και ολοκληρωμένη στρατηγική. Η συνεργασία με το Ισραήλ δεν πρέπει να σημαίνει σε καμία περίπτωση και διατάραξη των παραδοσιακών καλών σχέσεων μας με χώρες του αραβικού κόσμου. 
~ Η Κυβέρνηση που αρμοδίως διαχειρίζεται
 το ζήτημα της ενέργειας, όσο και τα πολιτικά κόμματα που έχουν σημαντικό ρόλο να  διαδραματίσουν, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι συμφωνίες που ενδεχομένως θα υπογραφούν σήμερα, θα αποτελούν σοβαρές δεσμεύσεις και παρακαταθήκες για το αύριο. Η πολιτική ηγεσία έχει εθνική υποχρέωση να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι, μάλιστα, υπερβολή να λεχθεί πως οι δικές τους αποφάσεις σήμερα, καθορίζουν ουσιαστικά  σε  ένα μεγάλο βαθμό  το μέλλον των  επερχόμενων γενεών. 
~ Υπό αυτές τις εξελίξεις, θεωρώ απόλυτα ορθή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει οδηγίες στον Υπουργό Εμπορίου για συνεχή ενημέρωση και διάλογο με τα πολιτικά κόμματα σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Πέραν από την ενημέρωση, όμως, εκεί που θα κριθούν οι προθέσεις και η διάθεση του Προέδρου Χριστόφια είναι την ώρα των τελικών αποφάσεων. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Μέσα από τους χειρισμούς στο κεφάλαιο της ενέργειας και κυρίως τα αποτελέσματα, θα κριθούμε όλοι ανάλογα με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του καθενός. Εύχομαι το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας, να πρυτανεύσει πέραν και πάνω οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων.
 
~**  Αποφασίστηκε στο ΕυρωΚοινοβούλιο "Η επανεκκίνηση  των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα" 
 * Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση και υπερψηφίστηκε σήμερα η έκθεση που εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με τα μέσα επιμερισμού του κινδύνου για τέσσερα Κράτη Μέλη που πλήττονται από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείο Συνοχής). 
 * Στόχος της αλλαγής είναι η παροχή κεφαλαιακών συνεισφορών στο μέσο επιμερισμού του κινδύνου, επιστρέφοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλια που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε με εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας.
Στόχος είναι να καλυφθεί η διάθεση ποσών που χορηγούνται ως εγγυήσεις και δάνεια καθώς και άλλες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που παρέχονται στο πλαίσιο επιμερισμού του κινδύνου.
Ο ακριβής επιμερισμός των κινδύνων (δείκτης μόχλευσης) πρέπει κατά μέσο όρο να έχει την αναλογία 1 προς 1,5 τουλάχιστον του ποσού της συνεισφοράς της Ένωσης στο μέσο επιμερισμού του κινδύνου. 
 * Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών εμποδίων (κυρίως η έλλειψη ρευστότητας) με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα ορισμένα Κράτη Μέλη, και ιδίως η Ελλάδα, όσον αφορά τη συγκέντρωση της αναγκαίας ιδιωτικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων υποδομής και παραγωγικών επενδύσεων, τα οποία έχουν επιλεγεί για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής. 
Με αυτό τον τρόπο, επομένως, ανοίγει ο δρόμος για να αποδεσμευτούν πόροι για την επιτάχυνση της υλοποιήσεως των μεγάλων έργων (πχ. αυτοκινητόδρομοι, ενεργειακά έργα, υποδομές).
 * Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργος Σταυρακάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια δήλωσε ότι η δημιουργία μέσων επιμερισμού του κινδύνου αναδεικνύει, για ακόμα μια φορά, την σημασία και την προστιθέμενη αξία της Πολιτικής Συνοχής ως ένα απαραίτητο εργαλείο που στοχεύει να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες των περιφερειών και των Κρατών Μελών. Υπογράμμισε ότι η Πολιτική Συνοχής συνεισφέρει ακόμα μία φορά τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας -δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και η ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος των έργων του Άξονα 7 του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.  
 * Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι για να "ξεμπλοκάρουν" τα μεγάλα έργα περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία έχουν σταματήσει στις χώρες που πλήττονται από την κρίση, και να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των συγκεκριμένων μέσων, η μόχλευση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερη από το ποσό που θα δεσμευτεί από τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής (ΕΣΠΑ). 
Επιπλέον, ανέδειξε ως εξαιρετικά σημαντικό θέμα, η επιλογή των έργων αυτών να γίνει με γνώμονα τις εθνικές  προτεραιότητες, έτσι ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. 
 * Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ακατανόητη στάση κάποιων Κρατών Μελών,  τα οποία επιθυμούν να μειώσουν τους πόρους της Πολιτικής Συνοχής για την επόμενη περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, το οποίο συνεπάγεται την μείωση του πιο σημαντικού κινητήριου μοχλού ανάπτυξης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την κρίση. 

~**  Eτοιμάζουν να βγάλουν στο σφυρί 200.000 σπίτια ...αφού ψηφίσετε Πasok ή Ν.Δ
~ Ισχυρό σοκ σε 200.000 κατόχους ακινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων αναμένεται να επιφέρει η απόφαση της τρόικας να επιταχύνει χρονικά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις κατασχέσεις των ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών και καταστημάτων από το καλοκαίρι του 2012.* Οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να χάσουν σπίτια και μαγαζιά, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί. Και μάλιστα πολύ σύντομα… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Καταρχήν η τρόικα ανατρέπει προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, αλλά και της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών ανεξαρτήτως ποσού έως τα τέλη του 2012.
Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που επιδιώκουν την ταχύτατη εσωτερική υποτίμηση της αγοράς ακινήτων, θεωρούν ότι η απαγόρευση πρέπει να ισχύσει όχι έως το τέλος του 2012, αλλά έως το τέλος Ιουνίου του 2012 (δηλαδή να μετατεθεί 6 μήνες νωρίτερα). Σχετικές εντολές έχουν δοθεί ήδη στους αρμόδιους υπουργούς και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Η τωρινή αναστολή αφορά τόσο στους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη ρύθµιση οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων.
~** Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ! ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ :
~ Δε χωρεί πλέον αμφιβολία ότι η μεταπολίτευση στην Ελλάδα λειτούργησε σαν προκάλυμμα για συμμορίες που άλωσαν τα δυο μεγάλα κόμματα, έφτασαν σε υψηλά κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα, λεηλάτησαν τα… δημόσια οικονομικά, δημιούργησαν νέα οικονομικά και πολιτικά τζάκια και υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας μας για δεκαετίες. Όπως οι ιοί στην ανθρώπινη βιολογία, έτσι και οι συμμορίες αυτές αποίκισαν τα δυο κόμματα και επιδίωξαν να ....... >>>>>>>>>
εκδιώξουν όσους αρχικά αντέδρασαν στο βίο και πολιτεία τους. Κρύβονταν πίσω από πολιτικούς οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα διακριθούν στην πολιτική ως μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και υπήρξαν, είτε άθελά είτε ηθελημένα, τη βιτρίνα εγκληματικών οργανώσεων που σε αντίθεση με τη Σικελική μαφία δε ρίσκαρε όταν απομυζούσε τον εθνικό πλούτο από θέση εξουσίας και με ασυλία, βουλευτική και υπουργική… Για τη διεφθαρμένη κάστα, το δικομματικό σύστημα δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της αλλαγής. Αντί της παραδοσιακής και ξεπερασμένης δικτατορίας όπου δεν υπάρχει “εναλλακτική” λύση διακυβέρνησης, ο δικομματισμός παρείχε τη βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας: το ένα κόμμα ερχόταν στην εξουσία αλλάζοντας τη εικόνα του, προωθώντας νέα πρόσωπα και δημιουργώντας συναισθήματα αλλαγής, ανακούφισης και ελπίδας. Τα δυο κόμματα κέρδιζαν εκλογές βασιζόμενα στη λήθη και σε μια ρητορική του τύπου «μάθαμε από τα λάθη μας» και «κάναμε την αυτοκριτική μας» με πολιτικούς ηγέτες χαρισματικούς στο λόγο, με άξιους δημαγωγούς που επένδυαν στο συναισθηματισμό και στο θυμικό των Ελλήνων.Στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, η βιωσιμότητα του συστήματος της διαφθοράς στην Ελλάδα απαιτούσε δημοκρατική νομιμοποίηση. Καλλιέργησε έτσι τη λαϊκή ανοχή και κέρδισε έως πρόσφατα μια σιωπηλή συναίνεση. Κομματικοί παράγοντες εξαγόραζαν μικροαπατεώνες και κουτοπόνηρους υποστηρικτές με ρουσφέτια. Τους έδιναν ένα κόκκαλο για να σκύψουν το κεφάλι και να κλείσουν τα μάτια σε όσα βρώμικα συνέβαιναν. Με μέσο χειραγώγησης ένα τεράστιο πελατειακό σύστημα, το σύστημα διαφοράς στην Ελλάδα μπορεί να ονομαστεί ως «συμμετοχική διαφθορά». Σε σχέση με τη διαφθορά περιοριζόμενη σε επίπεδο ελίτ, η συμμετοχική διαφθορά βασιζόταν στην εξαγορά με πελατειακές σχέσεις. Εξαγόραζε συνειδήσεις κατευθείαν, και δε χρειαζόταν να ελέγχει συμπεριφορές όπως η καταστολή σε μια τυπική δικτατορία τύπου Λατινικής Αμερικής. Στο σύστημα αυτό δεν είναι ο χωροφύλακας που σου κτυπάει την πόρτα, αλλά εσύ, ο οπαδός, που σέρνεσαι στα κομματικά γραφεία ζητώντας δουλειά, επιδότηση, δάνειο, καλύτερη στρατιωτική θητεία, ρύθμιση χρεών, δημόσια προμήθεια κτλ.Η συμμετοχική διαφθορά, επομένως, εξοικονομούσε στα μέσα καταστολής δημιουργώντας εθελοδουλία αντί της καταστολής. Έδινε μια ψευδαίσθηση επιλογής ενώ στην ουσία στερούσε την ελεύθερη επιλογή, καθώς καταδίκαζε τους αντιπάλους του με αποκλεισμό από τη λεία και με οικονομική απομόνωση και καταστροφή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για όποιους πολίτες και επιχειρηματίες δεν θέλησαν να προσεγγίσουν το πελατειακό δίκτυο για να βρουν γρήγορη «λύση». Η ρητορεία της κοινωνικής ευαισθησίας, του σοσιαλισμού, του πατριωτισμού κάλυπτε την τακτική της εξαγοράς συνειδήσεων. Έτσι ο κομματικός ραγιάς γινόταν, για παράδειγμα, υπάλληλος της ΔΕΗ με προνόμια και μισθό πολλαπλάσιο από έναν εργάτη ή άνεργο στο Πέραμα που δεν έγινε μέλος ή φίλος του κόμματος.Σε αυτές τις συνθήκες έντονου κομματικού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, το αίτιο για τις πελατειακές σχέσεις δεν πρέπει να αναζητείται στη θεματική «κουλτούρας», βαλκανικού παρελθόντος και υστέρησης στο Διαφωτισμό, όπως υποστηρίζουν επιφανειακές ερμηνείες. Η συμμετοχή οικονομικών δρώντων στο πελατειακό σύστημα ήταν και είναι απόλυτα ορθολογική επιλογή απέναντι στο σύστημα κινήτρων με το οποίο ήταν αντιμέτωποι. Σε μια οικονομία όπου αν δε δώσεις γη και ύδωρ στους πολιτικούς προστάτες σου, είσαι καταδικασμένος στην οικονομική απομόνωση, άρνηση συναίνεσης και συμμετοχής σημαίνει ότι θα βλέπεις τους άλλους να διορίζονται, να παίρνουν δημόσια έργα, να έχουν καλύτερες μεταθέσεις, δάνεια και άλλα πλεονεκτήματα. Ομοίως, η πολυνομία και η γραφειοκρατία δεν ήταν αποτέλεσμα ανίκανων πολιτικών και αδύναμου κράτους, όπως επιφανειακές αναλύσεις τονίζουν συνεχώς επί δεκαετίες, αλλά ήταν και είναι μια συνειδητή στρέβλωση ώστε να σπρώχνονται πολίτες πιασμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας στην άτυπη διαμεσολάβηση του πολιτικού προστάτη. Σε επίπεδο ανάλυσης, υποστηρίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε κατά τη μεταπολίτευση στα πλαίσια της «συμμετοχικής διαφθοράς» είναι παρόμοιο με τις χώρες που βιώνουν έναν συγκεκριμένο τύπο καπιταλισμού, το ληστρικό πολιτικό καπιταλισμό όπου η πολιτική εξουσία και όχι μια «ελεύθερη αγορά» έχει το πάνω χέρι στη διανομή των οικονομικών ευκαιριών. Ίχνη του συστήματος αυτού ανιχνεύονται παντού, αλλά είναι το κυρίαρχο σύστημα στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στις περισσότερες Ασιατικές χώρες.  Στην Ελλάδα, το τρίπολο «εκτεταμένη διαφθορά, γραφειοκρατία και πελατειακές σχέσεις» οδηγούσε το σύστημα στην κρίση του. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρηματίες εκτός συστήματος χρηματοδοτούσαν το διεφθαρμένο σύστημα. με το φόρο τους. Για να αποφύγουν τη αντίδραση τους, η ελληνική πολιτεία επέτρεψε ένα υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής. Καθώς η φορολογία δεν έφτανε για να χρηματοδοτήσει το κύκλωμα διαφθοράς και το πελατειακό σύστημα, χρειάστηκε τεράστιος δημόσιος δανεισμός υποθήκευσε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με ένα γιγάντιο δημόσιο χρέος που από τη δεκαετία του 80.   Παράλληλα, λόγω της πολυνομίας και τις διαφθοράς, ξένοι επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα εκτός αν συμμετείχαν κι αυτοί στο κύκλωμα αυτό με μίζες (βλ. Siemens). Τα δημόσια έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ επέτρεπαν ως μάννα εξ ουρανού στο πολιτικό σύστημα την αναπαραγωγή του μοντέλου. Ταυτόχρονα οι «δημόσιες επενδύσεις» εξέτρεψαν ιδιωτικές επενδύσεις από παραγωγικούς τομείς προς στο καιροσκοπικό σύστημα εργολάβων που άφησαν πίσω τους μια χώρα με λίγες υποδομές αλλά χωρίς παραγωγή. Δηλαδή μια χώρα που δε μπορεί να στηρίξει το επίπεδο κατανάλωσης της δεκαετίας του 2000. Μια χώρα με ανέργους και με εργαζόμενους να κλαίνε για το μισθό των 400 ευρώ που βλέπουν στον ορίζοντα, καθώς περιφέρονται ανάμεσα στους λίγους υπερτιμολογημένους αυτοκινητοδρόμους, σε πανάκριβα κλειστά γυμναστήρια και σε πάμπολλα δημοτικά θέατρα με το όνομα «Μελίνα Μερκούρη».   Η κρίση που περνάει η χώρα μας είναι, εν ολίγοις, αποτέλεσμα του οικονομικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση. Και θα ήταν μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία να πιέσει ώστε να απαγκιστρωθεί η χώρα από το σύστημα αυτό αν υπήρχαν ισχυρές πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν.
Αλλά με ιδέες ξεπερασμένες περί κρατισμού από τα αριστερά και επικίνδυνες εθνικιστικές αρλούμπες από τα δεξιά, το διεφθαρμένο κατεστημένο χαμογελά πονηρά.
Προς το παρόν αγοράζει χρόνο, κρυπτόμενο μέσα στα μεγάλα κόμματα, μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα κάπως ορθοποδήσει ισορροπώντας στο μισθό των 400 ευρώ μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.
Τότε θα επανέλθουν δυναμικά για να συνεχίσουν τον κύκλο πολιτικής διαφθοράς, λαϊκισμού και οικονομικής κρίσης μιλώντας για σοσιαλδημοκρατία και «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό».
~**






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου