ARFAR -AGIOI THEODOROI

ARFAR -AGIOI  THEODOROI

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας , :
  Παρασκευή 2 Μαρτίου  2012  .
***  Χθές   και  προχθές ... !!  : ΔΕΙΤΕ!!! ΤΟ ..
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου  2012 .-
~**   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη  1 Mαρτίου 2012  .-

~**** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ενημέρωση και Άλλα :
*** Ειρηνοδικείο Καλαμάτας
Image~ Αποφάσεις - ανάσα για οφειλές
* Άλλες δύο αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να καθαρογραφούν. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ανέργους, για τα χρέη των οποίων η ειρηνοδίκης έλαβε θετική απόφαση.
Πάντως, αυξάνονται συνεχώς οι πολίτες που προσφεύγουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, ζητώντας παροχή νομικής υποστήριξης για αγωγές κατά τραπεζών.

~* Νέες αποφάσειςΗ πρώτη περίπτωση υπερχρεωμένου νοικοκυριού που εκδικάσθηκε αφορά άνεργη από το 2009, η οποία πλέον εργάζεται περιστασιακά. Το εισόδημά της δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ το μήνα, ενώ οι βιοτικές της ανάγκες έχουν υπολογισθεί στα 400 ευρώ.
Οι οφειλές της ανέρχονται στο ποσό των 37.210 ευρώ σε έξι τράπεζες και για περίπου 10 τραπεζικά προϊόντα που είχε λάβει (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.ά.).
Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε να μηδενίσει τις καταβολές σε όλα τα δάνεια για οκτώ μήνες και μετά να γίνει νέος επαναπροσδιορισμός της κατάστασης.
Η δεύτερη υπόθεση που εκδικάσθηκε από το Ειρηνοδικείο αφορά άνεργο 35χρονο, πατέρα βρέφους. Ο ίδιος δεν εργάζεται τον τελευταίο καιρό, εκτός από περιστασιακά, ενώ άνεργη είναι και η σύζυγός του. Το μηνιαίο εισόδημά του δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ.
Η οφειλή σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, σε δύο τράπεζες, ανέρχεται στο ποσό των 23.039 ευρώ.
Το Δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση κατά πολύ των δόσεων στις δύο τράπεζες και όρισε στη μία να καταβάλλει μηνιαία δόση 56 ευρώ και στη δεύτερη 68 ευρώ.
~* Αυξανόμενο το ενδιαφέρον Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, συνεχώς κόσμος απευθύνεται στο σύλλογο ζητώντας πληροφορίες και την παροχή νομικών υπηρεσιών για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με τις τράπεζες. Η δε νομική βοήθεια παρέχεται δωρεάν από το Σύλλογο.
Οι τράπεζες, όπως υπογράμμισε, δεν έχουν αλλάξει ακόμα τη στάση που τηρούν απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι υπέρ των πολιτών. «Προτείνουμε ανεπιφύλακτα οι συμπολίτες μας να φτάσουν τις υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια», σχολίασε σχετικά.Ωστόσο, υπάρχουν σε εκκρεμότητα για να συζητηθούν πολλές υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία της Μεσσηνίας, οι οποίες αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά η έλλειψη ειρηνοδικών και διοικητικού προσωπικού δεν επιτρέπει ταχύτερους ρυθμούς. «Με τους ειρηνοδίκες υπάρχει πρόβλημα. Το κράτος δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων στα Ειρηνοδικεία και με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί η αρμοδιότητά τους, αυτό έχει ως συνέπεια τα Ειρηνοδικεία της Καλαμάτας, αλλά και της περιφέρειας του νομού, να έχουν βουλιάξει από την πληθώρα των υποθέσεων και η καθυστέρηση στην εκδίκασή τους είναι δεδομένη», εξήγησε ο κ. Μαργέλης.
Της Βίκυς Βετουλάκη


*** Άρχισε η "πασσάλωση" του περιμετρικού
Image* Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες θεμελίωσης της μεγάλης γέφυρας στο Νέδοντα (360Χ45 μέτρα), η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο του περιμετρικού δακτυλίου Καλαμάτας.
Χθες, μάλιστα, έγιναν και οι πρώτες παρεμβάσεις για την κατασκευή του μεσόβαθρου. Τα εργοτάξια του «ΜΟΡΕΑ» βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη κι έτσι το έργο, χωρίς προβλήματα από τις απαλλοτριώσεις και τη χρηματοδότηση, προχωρά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2013.
Από νωρίς χθες το πρωί τα μηχανήματα είχαν πιάσει δουλειά και το μεγάλο τρυπάνι της εταιρείας ξεκίνησε τη φάση της πασσάλωσης για το μεσόβαθρο Μ2. Όπως αναφέρθηκε  από ανθρώπους της αναδόχου εταιρείας, οι συγκεκριμένες εργασίες σηματοδοτούν την έναρξη ουσιαστικά του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας.

* Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο, θετικές προσδοκίες δημιουργούνται και για την τύχη του επόμενου μεγάλου οδικού έργου για τη Μεσσηνία, της «Ολυμπίας Οδού». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ζήτημα μηνών καθίσταται πλέον η επανεκκίνηση και επαναχρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων που κατασκευάζονται στη χώρα μας με συμβάσεις παραχώρησης. Στα ευρωπαϊκά fora εξελίσσεται θετικά η προσπάθεια δημιουργίας Μηχανισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου, μέσω του οποίου θα καταστεί δυνατή η μόχλευση πόρων υπέρ των μεγάλων έργων.Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς είναι η πρώτη φορά στην κοινοτική ιστορία που επιχειρείται εγχείρημα τέτοιων μεγεθών. Και αυτό συμβαίνει διότι, πέρα από την Ελλάδα, πολλά κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικά προβλήματα για την ανάπτυξη υποδομών, καθιστάμενα έτσι φυσικοί σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** 26ο και 7ο Δημοτικό Καλαμάτας
Image~ «Όχι στη συγχώνευση» είπαν μαθητές και γονείς
* Στο δρόμο με πανό διαμαρτυρίας βγήκαν χθες το πρωί οι μαθητές των 26ου και του 7ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμάτας, καθώς οι γονείς των δύο σχολείων, μετά από έκτακτη κοινή γενική συνέλευση προχθές το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου που στεγάζει τα δύο δημοτικά στη συμβολή των οδών Ακρίτα και Κρήτης.
Οι γονείς αντιδρούν στη συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων, που περιλαμβάνει η γενικότερη πρόταση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκου Κλάδη, σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων στο νομό για την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά.
 
Η χθεσινή κατάληψη ήταν μια πρώτη αντίδραση, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια με συμμετοχή στο δίωρο κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων της Μεσσηνίας από την Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, όπως έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη από τις 8.00 μέχρι τις 10.00 το πρωί.
Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα εξεταστεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια.-  Μ.Ν. 

** Συγχωνεύσεις σχολείων
Image~ Οι αντιδράσεις έφεραν τον Μισθό στην Καλαμάτα, σήμερα η πρόταση
* Για φασιστικές απόψεις έκανε λόγο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός, αναφερόμενος σε όσους επιτίθενται στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Νίκο Κλάδη, με αφορμή την πρόσφατη πρότασή του για νέες συγχωνεύσεις σε σχολεία της Μεσσηνίας. Ο κ. Μισθός βρέθηκε χθες εκτάκτως στην Καλαμάτα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου, μετά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με το θέμα. Σήμερα το πρωί ο κ. Κλάδης, σε άλλη συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσει το τι προτείνεται για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στη Μεσσηνία.

«Αυτή τη στιγμή εξαναγκάζομαι να δώσω συνέντευξη» ανέφερε χθες ο κ. Μισθός, ο οποίος πρόσθεσε ότι, αν και έπρεπε να βρίσκεται σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη για τη σχολική στέγη, λόγοι βίας τον ανάγκασαν να βρεθεί στην Καλαμάτα.  
«Πέρυσι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια συνένωσης σχολικών μονάδων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία σχολική μονάδα ή ένας γονιός που να διαμαρτυρήθηκε. Παρ’ όλο που κατηγορηθήκαμε, η ποιότητα στα σχολεία υποδοχής ήταν τέτοια, που παρείχε όλες τις δυνατότητες στα παιδιά. Ποιος μαθητής, από τα σχολεία που συνενώθηκαν πέρυσι, τελικά βλάφτηκε; Κανένας» τόνισε ο κ. Μισθός, συμπληρώνοντας ότι οι αλλαγές γίνονται, όχι με πνεύμα οικονομίας ή τοπικισμού, αλλά προς όφελος του κάθε παιδιού.
«Φέτος, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλόπουλος εδώ με το επιτελείο του, κρίνουν ότι δε χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποια συνένωση. Ίσα ίσα, προτείνουμε την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου με έδρα την Καλαμάτα. Όχι μόνο δε συνενώνονται, αλλά ιδρύονται και σχολικές μονάδες. Επίσης, η πρότασή μου για το 8ο Δημοτικό Καλαμάτας είναι να αναβαθμιστεί από 9θέσιο σε 12θέσιο».
~ «Φασιστικές απόψεις»
«Ο κ. Κλάδης έθεσε μία πρόταση σε διαβούλευση. Πρόταση, την οποία πήραν κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους - το λέω με λύπη μου - και την έκαναν απόφαση. Ξεσήκωσαν κόσμο και τοπικές κοινωνίες από τη φημολογία» σημείωσε ο περιφερειακός διευθυντής, μιλώντας για παράγοντες που φέρθηκαν ως τιμητές, ενώ «κάποιοι αποκάλεσαν τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση ξένο. Αυτές, αν μη τι άλλο, είναι φασιστικές απόψεις. Το γεγονός ότι ο διευθυντής δεν είναι από τη Μεσσηνία, δε σημαίνει ότι δεν αγαπά την εκπαίδευση. Άρα, επιστρέφω το χαρακτηρισμό».
Ο κ. Μισθός αναφέρθηκε και σε σημειώματα που έφτασαν στα χέρια του, όπως «να πάρει ο διευθυντής του σκελετού του στις αποσκευές του, και να φύγει από τη Μεσσηνία». Ενώ πρόσθεσε: «Κάποιοι άλλοι, έβγαλαν ψηφίσματα και, ως τιμητές της εκπαίδευσης, ζητούσαν την παραίτησή του. Δηλαδή, αντί να εκφράσουν τον ιερό θεσμό, στον οποίο πιθανά τους έχουν εκλέξει - δεν ξέρω αν τους έχουν εκλέξει πέντε βέβαια, γιατί είναι ένα ζήτημα αυτό, το αν κάποιοι έχουν μόνο σφραγίδα - πολιτικολογούν, κομματικοποιούν και, πολύ δε περισσότερο, λοιδορούν, μπροστά στο φάντασμα των συνενώσεων. Καμία συνένωση δεν θα γίνει, εάν δεν περάσει μέσα από διάλογο.
Σήμερα, πραγματικά, καθίσαμε στο τραπέζι και διαβουλευτήκαμε. Περίμενα να δω την πρόταση της Ένωσης Γονέων. Καμία πρόταση. Καμία! Λιβελογραφήματα αντί αυτού. Περίμενα να δω την πρόταση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Καμία πρόταση! Περίμενα να δω προτάσεις από άλλους θεσμικούς παράγοντες. Αντί αυτών, διαμαρτυρίες, κλεισίματα, κάποιες καταλήψεις. Γιατί; Ποιος το κάνει αυτό και για ποιο λόγο;».
Αντίδραση γονέωνΕν τω μεταξύ, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονταν εκπρόσωποι των γονέων και των εκπαιδευτικών.
«Σήμερα εδώ, μόνοι μας βρεθήκαμε, εντελώς τυχαία μάθαμε ότι θα έρθει ο κ. Μισθός. Δε μας είχε ειδοποιήσει κανένας» δήλωσε αργότερα στα Μέσα Ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας Βαγγέλης Σιδερέας. «Πήραμε την πρωτοβουλία, και η γραμματέας κα Καραμπάτσου, και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Κουρέτας, καθώς και ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών, να τον επισκεφθούμε. Ο κ. Μισθός μας είδε στο διάδρομο, μας χαιρέτησε, μπήκε μέσα και σας έδωσε μια συνέντευξη Τύπου μόνος του. Περιμένουμε έξω μισή ώρα. Είμαστε αντιπρόσωποι 10.000 γονέων της πόλης μας, συν ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι η διαβούλευση που θέλει; Ζήτησε ποτέ από την Ένωση Γονέων πρόταση; Ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς τη γνώμη τους; Τίποτα δε ζήτησε. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρούμε και δεν θα τον δούμε, γιατί θεωρούμε τη στάση του απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και μνημονιακή».Ενώ ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, Σπύρος Καμαρινόπουλος, σημείωσε: «Η συνέντευξη του κ. Μισθού δεν έπρεπε να δοθεί πριν τη συνάντηση μαζί μας. Εκτιμούμε ότι οι απόψεις του θα ήταν διαφορετικές».
Της Μαρίας Νίκα


*** Από ευαισθητοποιημένους γιατρούς
Image~ Ιδρύθηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Καλαμάτα
* Την ίδρυση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την ίδρυση και λειτουργία Δικτύου Ιατρείων Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, ο ιατρός Αναστ. Πουλόπουλος.
Όπως εξήγησε, το Ιατρείο αποφασίστηκε να λειτουργήσει αυτή την περίοδο λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που τείνει να γίνει ανθρωπιστική.
«Πολλοί συμπατριώτες μας αναμένεται να γίνουν φτωχότεροι, δύσκολα ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες περίθαλψης και θρέψης. Η πρώτη αναγκαιότητα είναι σαφής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν και αλλοδαποί ανασφάλιστοι που μπορεί να αποφεύγουν τις επίσημες δομές υγείας για δικούς τους λόγους.  
Αν αρρωστήσουν, δε, κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά και η ακεραιότητα υγειονομικών φραγμών.
Το Δίκτυο Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα στεγαστεί στο κτήριο της σχολής νοσοκόμων στο παλιό νοσοκομείο και θα συνεργάζεται με ιατρεία και εργαστήρια αυτοαπασχολούμενων εξειδικευμένων εθελοντών γιατρών που θα προσφερθούν να συμμετέχουν.
Πόροι του Δικτύου είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας και δωρεές σε είδος. Για τη διαχείριση της προσπάθειας, συστήθηκε σωματείο φίλων του Δικτύου Ιατρείων, το καταστατικό του οποίου είναι υπό κατάρτιση και θα έχει υποστηρικτικό ρόλο.
~* Τι δεν κάνει το δίκτυο
Όπως διευκρίνισε, το δίκτυο δεν προβάλλει κανέναν. Όλοι οι εθελοντές έχουν ισότιμη παρουσία και λόγο. Δεν υποκαθιστά τις ευθύνες της οργανωμένης Πολιτείας, δεν πρόκειται περί «φιλανθρωπίας», δεν πρόκειται να στερήσει τα εισοδήματα κανενός επαγγελματία. Απευθύνεται σε άνεργους ανασφάλιστους και κοινωνικά και υγειονομικά αποκλεισμένους. Δε βλέπει ασφαλισμένους κανενός ταμείου, ακόμα και του ταμείου απορίας και δε συνταγογραφεί για τα ταμεία.
~*  Όσοι μπορούν να βοηθήσουν
Κάλεσε όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν, να δηλώσουν τι μπορούν να προσφέρουν με το να εγγραφούν ως μέλη στο Σωματείο Φίλων. Εκτός από γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, χρειάζονται δημοσιογράφοι για την προπαγάνδιση της λειτουργίας του, μεταφραστές, εργάτες και τεχνίτες, γραφίστες, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, νομικοί, αλλά και η υλική και ηθική συμπαράσταση φορέων και πολιτών για ιδιαίτερες ανάγκες που ίσως προκύψουν, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του το συντομότερο δυνατόν.
Ευχαρίστησε, τέλος, το διοικητή του νοσοκομείου και το δήμαρχο Καλαμάτας, που παρείχε το κτήριο της σχολής, αλλά και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την  προσφορά ορόφου στο κτήριο της Αριστομένους.
Προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 2722022122 – 6945878502 και email: apoulop@otenet.gr

*** Στα ψιλικατζίδικα της κρίσης
Image~ Επιστροφή στο τεφτέρι, στροφή στο αλκοόλ και τα ελληνικά προϊόντα
* Ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με δεκάδες μικρομεσαίους πολίτες, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών στην Καλαμάτα τούς βλέπουν να βυθίζονται στην απόγνωση. Αγοράζουν μόνο τα βασικά και αυτά μετρημένα. Ζητάνε πίστωση ακόμη και για λίγες φακές ή ζυμαρικά. Τα τεφτέρια ξανανοίγουν. Το τσιγάρο δεν το κόβουν, μου είπαν οι ψιλικατζήδες, γιατί για πολλούς πολίτες λειτουργεί ως αγχολυτικό. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στο αλκοόλ. Φθηνό κρασί είναι πρώτο στη ζήτηση. Μέσα στο μελανό τοπίο, η κρίση έχει φέρει, όμως, και μια θετική αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών.

Οι Καλαματιανοί αρχίζουν και πάλι να προτιμούν τα μικρά μαγαζιά, ενώ, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν ντόπια και ελληνικά προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του περνάει ο κλάδος των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων. Μόνο τη διετία 2009-2011 έκλεισαν πανελλαδικά 3.500 μαγαζιά. Κρίση που επιδεινώνεται μέρα τη μέρα, με ακόμη περισσότερα λουκέτα να είναι βέβαια.  
«Η κρίση μάς έχει τσακίσει», λέει η Μαρία Χουντή, που διατηρεί κατάστημα ψιλικών στην οδό Ξενοφώντος. «Ο κόσμος δεν παίρνει ούτε καν αυτά που πρέπει να πάρει. Έχει μείνει στα απολύτως απαραίτητα και αυτά πολύ μετρημένα, μετά από σκέψη. Μόνο για να πάρουν κάποιο τρόφιμο έρχονται πλέον στο ψιλικατζίδικο. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα, δεν είναι στις προτεραιότητες».
Έντυπα δεν αγοράζουν, μου λέει. «Ειδικά εφημερίδες, τις καθημερινές δεν κινούνται καθόλου. Αλλά και τα περιοδικά είναι μειωμένα. Μιλάμε για πτώση 50%-60%».
Στο τσιγάρο, αν και υπαρκτή, η μείωση δεν είναι τόσο δραματική. «Συζητώντας με τους πελάτες μας, διαπιστώνουμε ότι καπνίζουν λόγω του άγχους. Μας λένε: Προκειμένου να πάρουμε ψυχοφάρμακα, καλύτερα να μην κόψουμε το τσιγάρο», αναφέρει η Μαρία Χουντή.  
«Το πιο συγκλονιστικό», συνεχίζει, «και λυπάμαι που το λέω, είναι ότι ο κόσμος έχει στραφεί στο οινόπνευμα. Το έχουν γυρίσει στο αλκοόλ. Οι περισσότεροι παίρνουν κρασί, που είναι φθηνό. Αλλά έχουν αυξηθεί οι ποσότητες που παίρνουν, διπλή ποσότητα κρασιού καταναλώνουν σήμερα. Ο κόσμος είναι απελπισμένος. Η στροφή στο αλκοόλ δείχνει ότι έχει αρχίσει να παραιτείται».
Παράλληλα, έχουν αυξηθεί εκείνοι που ζητούν πίστωση. «Έχουν αρχίσει πάλι τα τεφτέρια», λέει η κα Χουντή. «Δυστυχώς, βλέπεις ανθρώπους με υπόληψη, με καλή οικονομική κατάσταση στο κοντινό παρελθόν, να έρχονται και να σου λένε, βάλε μου δύο κιλά φακές για να φάω σήμερα, δώσε μου κάτι να ταΐσω την οικογένειά μου και θα σε πληρώσω όταν μπορέσω. Έχουν φτάσει εκεί οι άνθρωποι».
«Ένα καλό που έχει κάνει η κρίση», παρατηρεί. «Ο Καλαματιανός έχει αρχίσει να στρέφεται στα μικρά μαγαζιά. Απ’ ό,τι συζητάμε, το κάνουν για να αποφύγουν το σούπερ μάρκετ για τα είδη πρώτης ανάγκης, για να πάρουν τα απολύτως αναγκαία, να μην πάρουν ούτε ένα παραπάνω. Στα σούπερ μάρκετ παρασύρονται συχνά και αγοράζουν και πράγματα που βλέπουν μπροστά τους. Όντως έχουν γυρίσει στα μικρά μαγαζιά και για να στηρίξουν, πιστεύω, την τοπική μας κοινωνία».
Έχει αλλάξει, όμως, και η στάση του κόσμου απέναντι στα ελληνικά προϊόντα. «Έχουν γυρίσει στα τοπικά μας προϊόντα. Τα προτιμούν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν. Δεν είναι μεγάλη η άνοδος, αλλά το ψάχνουν, κοιτάζουν: Είναι ντόπιο, είναι ελληνικό; Πρώτα απ’ όλα προσέχουν, όμως, τις τιμές. Ακόμη και στο 1 λεπτό, θα κοιτάξουν την τιμή».
«Είναι σκληρή η επιβίωση και στον κλάδο μας. Έχουν αρχίσει να κλείνουν μαγαζιά. Από την πλευρά μας μειώνουμε συνεχώς τα έσοδά μας, μειώνουμε τις τιμές για τον καταναλωτή, δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Έχουμε φτάσει και εμείς στο σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε τα ενοίκια, να μην μπορούμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις. Πιστεύω πως τα πράγματα είναι, όντως, τραγικά πλέον και για την Καλαμάτα. Το βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας, το ζούμε», καταλήγει.
«Η κρίση δεν έχει φανεί μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους επαγγελματίες», σημειώνει η Άννα Μουζάκη, με ψιλικατζίδικο στη Φαρών. «Όλη η γειτονιά μας υποφέρει. Είναι δύσκολα» και περιγράφει την εικόνα που λαμβάνει:
«Τα τσιγάρα δεν έχουν πέσει πολύ, συνεχίζει ο Καλαματιανός να καπνίζει. Παίρνει, όμως, τα πιο φθηνά. Οι εφημερίδες είναι πολύ κάτω. Τοπικές ακόμη κάπως παίρνουν, αθηναϊκές καθόλου, μόνο την Κυριακή. Τα περιοδικά δεν κινούνται καθόλου. Άλλοτε, τις Πέμπτες που έρχονταν τα καινούρια, έφευγαν αμέσως. Τώρα, μένουν στα αζήτητα. Κάπως κινούνται τα είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά ψιλοπράγματα. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι κοιτάνε πολύ τα προϊόντα για να δουν αν είναι ελληνικά. Το ψάχνουν, θέλουν τα ελάχιστα που θα χαλάσουν να μείνουν στη χώρα».
«Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε», λέει η Άννα Μουζάκη. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βγάλουμε το καλοκαίρι. Από το Σεπτέμβρη θα είναι ακόμη δυσκολότερα και θα δούμε περισσότερα λουκέτα, φοβάμαι».
Με τις συναδέλφους του συμφωνεί ο Θανάσης Μωραγιάννης, με κατάστημα στην οδό Μακεδονίας.  
«Τα ελληνικά τα κοιτάνε. Όσα γράφουν ελληνικής προέλευσης, τα προτιμάνε», αναφέρει. «Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό, όμως, που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι η τιμή».
«Για τους επαγγελματίες, έχει μικρύνει το ποσοστό κέρδους και τα έξοδα έχουν μεγαλώσει. Δυστυχώς, θα δούμε πολλά καταστήματα με ψιλικά να κλείνουν. Ήδη έχουν κλείσει αρκετά. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχω ακούσει για τέσσερα που έκλεισαν. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να το παλεύω. Αν και δε βλέπω να βελτιώνονται σύντομα τα πράγματα».
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου
 
***   Νοσηλευτές
Image~ Μεγάλες μειώσεις μισθών και απλήρωτες υπερωρίες * Έως και 350 ευρώ το μήνα έχουν μειωθεί οι μισθοί των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και δεν αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν πάρει δάνεια, ώστε να τους γίνονται ενδεχόμενες κρατήσεις, αλλά σε περικοπές αποκλειστικά στις μηνιαίες αποδοχές.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ν. Μεσσηνίας, Ευσταθία Καμπουγέρη, φέρνει τρία παραδείγματα:
Ένας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) με 20 χρόνια υπηρεσίας, από 1.100 ευρώ που έπαιρνε έχει κατέβει στα 750.
Ένας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) με 25 χρόνια υπηρεσίας, από 1.300 ευρώ πριν από δύο χρόνια, τώρα παίρνει 970.
Και ένας νοσηλευτής ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) με 22 χρόνια υπηρεσίας, από 1.400 ευρώ παίρνει 1.115.
 
«Και εννοούμε χωρίς κρατήσεις για δάνεια. Εν τω μεταξύ, μισθολογικά, φαίνεται ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα, γιατί από τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν κι άλλες κρατήσεις. Αν έχουμε μείωση 15%-20%, θα σημειωθεί πολύ μεγάλη πτώση, τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο. Το μόνο καλό που είχαμε σήμερα, είναι ότι ήρθε το χαρτί με το οποίο μπαίνουμε επίσημα στα ανθυγιεινά. Είμαστε πλέον στη λίστα, με 150 ευρώ επιπλέον, που ισχύει από 1η Μαΐου για όλους τους νοσηλευτές ανεξαρτήτως κατηγορίας» λέει η κα Καμπουγέρη.
Απλήρωτες υπερωρίες
«Πρόβλημα υπάρχει, επίσης, με τις υπερωρίες. Από τις αρχές Νοεμβρίου δεν έχουμε πληρωθεί καθόλου δεδουλευμένες υπερωρίες. Μας οφείλονται τέσσερις μήνες, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Ούτε  υπάρχει στη μισθοδοσία καμία εντολή για κάτι τέτοιο. Είναι πολύ βασικό για μας, γιατί πρόκειται για δεδουλευμένες υπερωρίες, ανθρώπων που εργάζονται νύχτες, αργίες κ.λπ.
Η έλλειψη προσωπικού είναι επίσης χρόνιο πρόβλημα, που γίνεται όλο και πιο έντονο. Σε λίγους μήνες θα πάρουν κάποια άτομα από εδώ σύνταξη. Θα φύγουν νοσηλεύτριες. Κλείνουν αυτομάτως αυτές οι θέσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν καινούργιες για να αναπληρωθούν. Τελευταία, μάλιστα, παρατηρείται να παίρνουν τη μία νοσηλεύτρια από το ένα τμήμα και να την πηγαίνουν στο άλλο για να καλύψουν κάποια που φεύγει. Δεν είναι λύσεις αυτές».
Έλλειψη φύλαξης
στα Επείγοντα
Δύσκολη για γιατρούς και νοσηλευτές χαρακτηρίζει η κα Καμπουγέρη την κατάσταση στα Επείγοντα: «Δεν υπάρχει φύλαξη, ένας άνθρωπος να βάλει μια σειρά. Μπαίνει ο καθένας μέσα, κάνει ό, τι θέλει, δημιουργεί προβλήματα κατά καιρούς, σπάνε τζάμια - αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο - και δεν υπάρχει κάποιος να προφυλάξει το γιατρό και το νοσηλευτή, που είναι μέσα, κάνει τη δουλειά του, και έχει και τη φασαρία απέξω».
Κλείνοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών σημειώνει ότι την Τρίτη 6 Μαρτίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας για ενημέρωση των συναδέλφων του, ενώ προσθέτει ότι ο Σύλλογος της Μεσσηνίας πρόκειται να ενισχύσει όσο μπορεί με εθελοντές το Κοινωνικό Ιατρείο που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα.
Της Μαρίας Νίκα
 

*** Πολεοδομία
Image~ «Πόλεμος δηλώσεων» για την αλλαγή διευθύντριας
Η απόφαση του δημάρχου Παν. Νίκα να προχωρήσει σε αλλαγή στην κορυφή της Πολεοδομίας, τοποθετώντας την Παν. Κουράκλη στη θέση της Στ. Αγρίου, έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει χθες ένας «πόλεμος δηλώσεων» από την πλευρά δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, τόσο ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νικ. Φωτέας, όσο και ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμ. Μπεχράκης, θέτουν σε δημόσιες παρεμβάσεις τους μια σειρά από ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Φωτέας υποστηρίζει: «Μετά την αλλαγή των διευθυντών των υπηρεσιών του Δήμου από το δήμαρχο, δικαιωνόμαστε για τον προβληματισμό  που βάλαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή αν το νόμιμο είναι και ηθικό. Χωρίς να έχουν συνέλθει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και χωρίς σχετική εισήγηση, ο δήμαρχος, μόνος του στην ουσία, επέβαλε όλες τις αλλαγές.
Εκείνο, όμως, που μας προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά, είναι η τοποθέτηση της κας Κουράκλη στη θέση της διευθύντριας της Πολεοδομίας, και τούτο γιατί είναι γνωστή η συγγενική της σχέση με μηχανικό που έχει εξηρτημένη εργασία από το Δήμο και ειδικότερα με τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας. Θα είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να διαπιστώσουμε αν οι επιλογές του δημάρχου δικαιώσουν τις προσδοκίες των συνδημοτών μας».
Από την πλευρά του, ενστάσεις πρόβαλλε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίκτυο», Σταμάτης Μπεχράκης. Σε δήλωσή του σημειώνει: «Αιφνιδιαστική, κατά τη γνώμη μας, είναι η μετακίνηση της διευθύντριας της Πολεοδομίας κας Αγρίου στο Διεύθυνσης και Προγραμματισμού. Θεωρώ ότι έπρεπε να περιμένουμε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που συνέρχονται σε δύο μήνες, τα οποία είναι και τα αρμόδια να εκτιμήσουν τις ικανότητες και την προσφορά του κάθε διευθυντικού στελέχους του Δήμου Καλαμάτας.
Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος της ανακοίνωσης. Η κα Αγρίου πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή της από το διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχει, και όπως όφειλε να κάνει ο κ. δήμαρχος, προσωπική επαφή και επαρκής χρόνος, ώστε να προετοιμαστεί η συγκεκριμένη μετακίνηση.Έτσι, σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) δεν έχει τη δυνατότητα υπογραφής πλέον η απερχόμενη διευθύντρια της Πολεοδομίας, ενημέρωσης της νέας που αναλαμβάνει, ενώ και μια σειρά υποθέσεις βρίσκονται στον αέρα. Ερωτηματικά, λοιπόν, προκαλεί όλη αυτή η διαδικασία και θέλει παραπέρα διερεύνηση για το τι ακριβώς συμβαίνει. Σε καμία περίπτωση η τοποθέτησή μας αυτή δεν αφορά στις ικανότητες του άξιου στελέχους του Δήμου, εν προκειμένω της κας Κουράκλη που μετακινείται σ’ αυτή τη θέση. Έχει να κάνει με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία, τη σκοπιμότητά της, μια και ο κ. δήμαρχος στο παρελθόν έχει αναγνωρίσει τις ικανότητες της κας Αγρίου».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  
Πριν 94 χρόνια
- Ο χολός Φεβρουάριος απήλθεν με καλόν χαιρετισμόν. Αυτό τουλάχιστον έδειξεν ο προχθεσινός ήλιος. Και εισήλθομεν εις τον Μάρτιον τον εισηγητήν της Ανοίξεως.
-Η οργανωτική επιτροπή του χορού κατόπιν της εκτάκτου επιτυχίας της προχθεσινής προεσπερίδος απεφάσισε πραγματοποιούσα γενικήν επιθυμίαν, όπως δοθή την εσπέραν του προσεχούς Σαββάτου χορευτική εσπερίς εις το κατάστημα του Εμπορικού Συλλόγου, της οποίας αι εισπράξεις θα διατεθώσι και πάλιν υπέρ του συσσιτίου.
- ΠΑΝΤΕΣ οι λαβόντες προσκλήσεις κατά την προεσπερίδα της παρελθούσης Κυριακής έχουσι δικαίωμα εισόδου. Προσκλήσεις νέαι δεν θα σταλώσι. Τιμή εισόδου, δια τους κυρίους μόνον, ωρίσθη και πάλιν δραχ. 10. Η πληρωμή κατά την είσοδον. Τιμαί κυλικείου αι ίδιαι. Ένδυμα κατά βούλησιν. Οι επιθυμούντες δύναται να προσέλθωσι μετημφιεσμένοι αλλ’ άνευ προσωπίδων. Ώρα ενάρξεως 9.00 μμ.
-ΑΠΟΨΕ θα δοθή η τιμητική του ζεύγους Μουστάκα με την «Σκιάν» του Νικντέμι. Η Αθανασία Μουστάκα – Πλέσα και ο Κων. Μουστάκας τυγχάνουν άξιοι πάσης υποστηρίξεως εκ μέρους του κοινού των Καλαμών, το οποίον πολλάς εσπέρας ηυτήχησε ν’ απολαύση το καλλιτεχνικόν τους τάλαντον.

***

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-

~* http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου